درود ، ضمن تشکر از دوستان با تجربه که وقت میذارند و تقسیم دانش میکنند یه سوال هست ذهنم رو درگیر کرده
چرا با رکود اقتصاد جهانی به دلیل شیوع کرونا چند اقتصاد بیمار مثل ایران و ونزوئلا و فک کنم زیمباوه این مقدار رشد بورس را در این بازه زمانی کوتاه مدت تجربه کردند؟
اگه قبلا پاسخ داده شد لطفاً ریپلای کنید پیدا نکردند تو تاپیک جواب رو ، ممنون
۲,2،II
این داستان اقتصاد ایران این مدلیه که :
یه شرکت به خاطر اقتصاد بیمار و تورم ، داراییهاش گرون میشه ولی بدهی هاش ثابته ! این یه منفعت از تورم !!!!
یه شرکت به خاطر تورم و اقتصاد بیمار ، مبلغ فروش کالاش بالا میره چون گرون تر میتونه بفروشه و با تورم بالا رفته ولی بهای تمام شدش برای مواردی مثل اقلام زیر به اندازه تورم هیچ وقت رشد نمیکنه :
1 - انرژی ( برق ، گاز ، سوخت ، آب )
2 - حقوق کارمندان و کارگران و مدیران
3 - برخی از کالاهای خریداری شده در انبار اضافه بر نیاز به نحوی که بتونن چند ماه جلوتر رو الان بخرن
4 - وام یا بدهی هایی که دارن و مبلغ ثابته ولی به خاطر تورم درآمد بالا رفته ولی اونا ثابت موندن !
5 - هزینه های قانونی مثل عوارض و ...
6 - هزینه حمل نقل ( این هزینه درسته به خاطر افزایش قیمت بنزین و تورم بالا رفته ولی اصلا با تورم هیچ وقت نخونده و کمتر بوده )
و موارد خاص دیگه
حالا شما فرض کن حتی اگه بهای تمام شده هم با تورم بالا میرفت و درآمد فروش کالا و خدمات هم با تورم بالا میرفت در نتیجه میزان سود آوری شرکت توی همین اقتصاد بالا میره و در نتیجه ، ارزش شرکت بالا تر میره !
اما یه سود مضاعفی در حقیقت این تورم برای شرکت داره که توی چند تا مورد بالا بهای تمام شده هم پایین تر میمونه ! و حتی سود دهی بیشتر میشه !
حالا شما فرض کن یه شرکتایی نه تنها یه سری اقلام بهای تمام شدشون ره ریاله و با تورم هم بالا نرفته ولی از اون طرف کالاشون نرخ جهانی داره ! هم به قیمت جهانی که بر حسب دلاره و دلار افزایشیه میفروشن و هم قیمت جهانیش در حال رشده !!! مثل شرکت های معدنی یا فلزی !
حالا وقتی دارایی های شرکت هم بالا میره بازم ارزش گذاری شرکت ، قیمت شرکت رو بالاتر به دست میاره !
نتیجه اینا اینه توی اقتصاد مریض و مشکل دار هم قیمت سهام شرکت ها رشد میکنه ! اقتصاد اگه مشکل نداشت تازه این رشد کمتر میشد و مثلا وقتی میگم 33% تورم و 10 الی 15 درصد سود واقعی توی بلند مدت میشه از سهم های بازار گرفت ، درصورتی که تورم به خاطر اقتصاد خوب مثلا 5% بود ، بازدهی از سهام 5 به علاوه 10 الی 15 میشد به جای 33 به علاوه 10 الی 15 درصد ....
بعدشم بعضیا فکر میکنن چون اقتصاد ایران داره ، پولی که بابت خرید سهام میدن جلوی فقر و تورم و اینچیزا رو نمیگیره ! درصورتی که همچین چیزی کاملا اشتباهه . رشد شارپی و غیر منطقی بورس صرفا چون دلار میخوان بالا نره ، باعث تبدیل شدن شاخص به معیار قیمت گذاری بقیه بازار ها میشد ولی الان دیگه اون ایراد برطرف شده و واقعا هزینه های که بابت خرید سهام پرداخت میشه ، در راستای تولید مصرف میشه . مثلا وقتی حق تقدم رو پرداخت میکنی یکی از آشکارترین روش های ورود نقدینگی تازه نفس به اقتصاده ! بعدش هم که قیمت تعدیل میشه ، همینطوره !
فقط با برداشته شدن تحریم ها و مدیریت داخلی صحیح در رابطه با اقتصاد ، میزان تورم کمتر میشد ولی رشد شرکت ها بلند مثل الان 5 الی 15درصد در سال بود نه ناشی از سود واقعی شرکت هاست ! ولی به جاش انتخاب سهام شرکت خوب به دلیل رقابت بالاتر و حتی رقابت شرکت های خارجی با داخلی ، سخت میشد و پیچیدگی های بیشتری پیدا میکرد
سلام استاد داود
آقا چند تا سوال دارم
من استاد نیستم که ، استاد میگین یاد این مدیرای کانالای تلگرامی میوفتم که توی دوره های رونق استاد میشن
من چیزایی که میدونم رو و ممکنه غلط باشه فقط میگم ، یه استاد نباید غلطی داشته باشه
1- تایپت تک انگشتی هست یا 4 انگشتی ؟
14 انگشتیه
ولی جدای از شوخی از 8 تا انگشتم استفاده میکنم اون دوتا انگشت کوچیکا بلا استفادن
2- تا حالا به آموزش دادن حضوری یا مجازی فکر کردی ؟ (تکنیکال و بنیادی یا ..)
اینجا رو تایپ 8 انگشتی میکنم :
من صلاحیت آموزش در مورد بورس رو ندارم ولی در مورد ملک یا اصول سرمایه گذاری و کسب و کارهارو دارم ، ولی وقتش رو ندارم . الان به خاطر کرونا یسری کارارو دورادور انجام میدیم واس این زمان بیشتری رو سیو میکنم که اینجا تایپ 8 انگشتی میکنم
واکسنش بیاد و بزنیم ، حداکثر همون روزی 2 یا 3 ساعت تایم خالی دارم بعد از کسر زمان کار و تفریح و کارای شخصی . یه مدت یه پیج اینستا زدم که با لایو کلیپ و اینچیزا تخصصی در زمینه ملک آموزش بدم که متاسفانه فهمیدم یه کلیپ 10 دقیقه ای پر بکنم باید حداقل 2 ساعت زمان بزارم ! کلا پیج و همه کلیپامو پاک کردم . توی دو سه هفته چند هزار تا ( زیر 5 هزار ) فالوور جمع شد ! خودم شاخ درووردم
اپ و اینچیزا هم استفاده نکردم ، فالو آنفالو اینکار هم اصلا نکردم ، طبیعی طبیعی جمع میشدن
بعد از دو سه ماه که پیج به راه بود ، یکی از شرکا دیده بود ، گفت حاجی اینطوری جلو دوربین میری ، بعدا ممکنه برای کارمون جلب توجه بشه ، یه سری چیزا عمومی بشه و به مشکل قانونی بخوریم . این مشکل رو هم دارم
بعد گفتم چه کاریه بزار دو سه نفرو پیدا بکنم ، یه پیج اینستا و کانال یوتیوب بزنن ، من فقط صحبتامو بکنم و اونا کارای ادیت و این چیزاشو انجام بدن ، درآمد از یوتیوب یا تبلیغات اینستا هم واس خودشون ، ولی از اونجایی که خیلیا کاری نیستن یا اینکه مشکل نقد کردن درآمد یوتیوب رو دارن ، علاقه ای به این کار نداشتن . گفتن پکیج بسازیم ، درآمد از اونجا باشه ، گفتم من پکیج نمیسازم
گفتن کلاس بزار ، گفتم ساعتی 1 میل شهریه میگیرم
بعد اینکه آموزش مرتبط با ملک چیزی نیست که بشه تو کلاس گفت باید حضوری در حین انجام دادن کارام به شکل عملی کلیپ پر بکنن ، صحبتام و نکات رو هم همون لابه لاش بگم ، به جای اینکه یکی دو نفر هم با پول استفاده بکنن ، چند هزار نفر مجانی استفاده بکنن
3- کسی که شغلش بورس هست و بخواد ماهیانه از بورس برداشت کنه بهترین کار چیه ؟ (غیر از صندوق درآمد ثابت)
بستگی به سرمایه و میزان مخارج داره . اگه ماهی 5 میلیون تومن خرج میکنی ، 1 تومن تو بورس داشته باشی از منبع همون DPS های سالیانه میتونی خرج رو بدی و دیگه با قیمت تابلوی سهام تو کوتاه مدت و میان مدت مشکل نداری
به همون نسبت 10 تومن بخوای خرج بکنی 2 تومن باید داشته باشی
این حالت کم ریسک و بدون استرسه ولی اگه بخوای با یکم ریسک بیشتر کار بکنی و صندوق درآمد ثابت هم استفاده نکنی ، میشه روی چندتا سهم آشنا تخصصی نوسان گیری های میان مدتی بکنی و یکم بازدهی رو بالا تر ببری و بتونی با سرمایه کمتر هم هر چند وقت یبار یکم خارج بکنی
من خودم مخارج زندگیم از اجاره های خونه و اقساط وصولی تامین سرمایه به دست میاد . رهن ها و اضافه رهن ها رو میارم تو بورس و همینطور درآمدهای جانبی ای که از کارای متفرقه جانبی انجام میدم یا اگه به جای تامین سرمایه با نرخ ثابت که هر ماه وصولی داشته باشم ، معامله ای انجام بدیم ، سودش اون رو هم وارد بورس میکنم . همین لحظه ای که دارم این پست رو تایپ میکنم ، تا 4 سال دیگه سر ریز سود رو از بورس خارج میکنم و باهاش دوباره یه ملک دیگه میگیرم و این مدلی از منبع اون اجاره ها مخارج بیشتری میتونم داشته باشم
dps های دریافتی هم مجدد به بخش خودش اضافه میشه ، اول میره تو صندوق درآمد ثابت بعد تو فرصت مناسبش به سهام تبدیل میشه
این کاری هم که میکنم یه روش که مخارج از خارج بورس تامین میشه ودیگه استرس نداری
یه کار دیگه هم که میتونی بکنی اینه روی خودت اینقدری کار بکنی که بتونی از طریق کارای آموزشی مخارج رو دربیاری و سرمایه تو بورست سر جاش بمونه یکمم DPS کمک خرج باشه و بتونی با سرمایه کمتری بدون استرس یا اتکا به نوسان گیری کار بکنی
البته خیلیا هم هستن که با نوسان گیری و با سرمایه های کمتر هم میتونن امرار معاش بکنن ولی خوب به شدت تحت فشارن و به خصوص توی روند های رکودی بازار بشدت تحت فشار قرار میگیرن . با بخشی از سبد میتونی از این کارا بکنی
توصیه من اینه اگه به چشم کار اصلی میخوای از بورس درآمد داشته باشی و با سرمایه زیر 1 تومن ، منطقی سبدت رو بچین روی چندتا سهم مسلط بشو هم روی اونا نوسان میان مدتی بگیر هم با حداکثر 15 یا 20 درصد سبدت ، نوسانگیری های روزانه یا چند روزه انجام بده . البته اولش کمتر که دستت بیاد . بعد از یکی دو سال متوجه میشی که با این مقدار سرمایه میتونی هزینه های زندگی رو پوشش بدی یا نه
این 3 تا راه با سرمایه های مختلف . روی اون آموزش هم تمرکز داشته باش هم پولش به شدت پر برکته ، هم واس جامعه خوبه ، هم خودت مخارج رو میتونی مستقل از بورس تامین بکنی . تازه الزامی هم نداره آموزش هات حتما مرتبط با بورس باشه ! میتونی توی هر زمینه ای که تخصص داری کار آموزشی انجام بدی . احتمالا علاقه هم داشته باشی
4- نظرت در مورد ایجاد یک گروه تو واتس اپ یا تلگرام باسه بچه های این تاپیک چیه ؟ (به دلیل اینکه اینجا نمیشه از پرتفوی و سهم زیاد و راحت صحبت کرد چون خلاف قوانینه)
من مشکلی ندارم ، تلگرام هم خوبه ، به شرطی که بگید کدوم کاربر ادد میشه ، هر کسی رو ادد نکنید

بعد مخ افتکو هم بزنید اونم اد بکنید
@Webmoney-XCH
ستون پنجم تگش کرد ، این تگ پل ارتباطی پاتوقیان با بورسیانه
میخوام ببینم تو تلگرام چطوریه
ولی اونجا هم هیچ وقت سیگنال نمیدم . اینجا هم خصوصی کسی پیام میده ارجاع میدم به همین تاپیک

بعد اینجا با سیستم چون تایپ میکنم راحت تره اونجا کوتاه صحبت میکنم

سیگنال هم که نمیدم یکیش به خاطر مسائل قانونیه که کد رو خیلی راحت میبندن و یکیش هم به خاطر اینه دادن سیگنال و دادن هدف های قیمتی مشکل ساز میشه ، دیدگاه مردم به بازار فرق داره . مثلا من زفکا رو دارم به سقف کانالش برسه کم کم میفروشم به بقیه هم میگم ، فشار فروش بالا میره ، سهم احتمالا پایین میاد ولی بقیه بازیگرای اصلی ممکنه با من موافق نباشن و بزارن سهم از کانالش خارج بشه بعد دوستان ممکنه سهم رو از دست بدن . از طرف دیگه زفکا ممکنه تا 1 سال دیگه کف کانالش حرکت بکنه و خیلیا خسته بشن یا اینکه پول لازم باشن و با سود کم از سهم خارج بشن ولی من میدونم این سهم حداقل 2 سالست و حاکثر N ساله !
یا چیزا دیگه مثل اینکه من همیشه ورودی به بازار دارم و ممکنه یه سهم رو توی 6 ماه چند بار خرید داشته باشم ! ولی یکی ممکنه با 2 تا یا 3 تا خرید نقدینگیش تموم بشه بعد میانگین من خیلی پایین تر از اون شخص میاد !
از طرف دیگه همیشه استقلال خوبه . اگه یکی همیشه سیگنال بده همیشه وابستگی وجود داره . از طرفی بحث سود جوییه که من سوء استفاده نکنم از طرفی هم هیچ قطعیتی توی تحلیل نیست . سرمایه ما تو سهم های بزرگ که هیچ تاثیری نداره . توی سهم های متوسط یا کوچیک هم مثل زفکا خیلی کم میتونیم تاثیر گذار باشیم . پس قطعیتی وجود نداره و خیلی راحت تحلیل هم میتونه فیل بشه
اینا علت های سیگنال ندادنه
5- الآن تقریبا اکثر سهمها تو کف قیمت هستن کسی که الآن سهمی رو بخره به دید 9 ماهه یعنی مثلا برج سال بعد (1400) بعد از انتخابات؛ به نظرت حداقل یا حداکثر چقدر سود یا ضرر میکنه ؟ (میدونم شاید نمیشه قطعی نظر داد اما اگر نظری داری هر چند نسبی دوست دارم بدونم چون از اطرافیانم تو بورس کم نداریم و این سوال رو از من خیلی میپرسن)
از اونجایی که بدترین سناریو میتونه این باشه تا تابستون یا پاییز سال بعد روند بازار نزولی یا در جا زدن باشه در نتیجه این بازه میان مدت شاید سود نکنه و متضرر بشه
بستگی به سهم داره مثلا خودرو میتونه تا 1000 ریال و حداقل تا 500 ریال افت هم داشته باشه !
یه سهمی مثل خساپا که افتکم دوستش نداره چون مصطفی داره میتونه خیلی پایین تر از این حرفا بیاد
یه سهمی مثل زفکا توی فاجعه بار ترین حالت طبق تحلیل های قبلیم 25% میتونه پایین بیاد
یه سهمی مثل ومعادن تو فاجعه بار ترین حالت 40% ( نسبت به قیمت امروز )
قهکمت حدودا 35%
ولی از اون طرف یه سری سهما تقریبا کف هستن و پتانسیل رشد دارن مثل همون زفکا اگه خبر اقتصادی یا سیاسی بدی نیاد
یسری سهم ها بستگی به قیمت دلار داره مثل ومعادن
یسری سهم ها در حال حاضر به اقبال بازار و حمایت دولت بستگی داره مثل خساپا و خودرو چیزی نیست که با منطق و تحلیل جلو بره
یه سهمی مثل وصعنت حداقل به اندازه بانک سود میکنه
نمیشه کلی نظر داد . اینا مثلا پتانسیل سهم ها برای ضرره . مثلا اینطوری نیست که فرضا زفکا از این نقطه 50% پایین بیاد یا 40% پایین بیاد ! یه سری چیزا برای یه سری سهم ها غیر ممکنه ، این حرف شاید برای دوستان عجیب باشه ولی یه سری سهم ها غیر ممکنه از یه حدی ارزون تر بشن طبق همون توضیحی که چندتا پست عقب دادم . به خصوص شرکت های کوچیک و متوسط
6- آیا سهمی که الآن تو پرتفوی سر به سر شده منطقیه بیاییم کلش رو بفروشیم و از سهمایی که تو ضرر هستیم میانگین کم کنیم تا سریع سربه سر بشه و بفروشیم و با پولش اون سهمی که فروختیم رو مجدد بخریم ؟
اینم بستگی داره ! مثلا من یه سری از سهم هام رو فروختم که از سود تو ضرر بودم ولی سمت زفکا کشیدم ...
پس جواب اینه میتونه منطقی باشه . ولی خوب یه سهمی که 40% منفی خورده باشه و به خصوص اگه یه کله پایین اومده باشه خیلی حسی میشه گفت که باید یکم مثبت بشه میشه هم زمان با شروع مثبت شدن بسته به سهم یکم خرید کرد و میانگین رو کم کرد بعد ردش کرد !
تصمیم گیری سهم به سهم و شرایط به شرایط فرق داره و هرچی با سهم آشنایی بیشتری داشته باشید ، راحت تر میشه تصمیمات با درصد خطای پایین تر گرفت
ولی یه توصیه میکنم هیچ وقت سهم سهم های زیان ده و حتی سود ده حبابی با هدف کوتاه مدت نرید که آرامش روانی داشته باشید . سهمی که حبابش کم باشه یا زیان ده نباشه حداقل میدونید تو حالت بحرانی 2 سال بیخیالش میشید دیگه راحت سر به سر میشید یه سودم میبرید ولی سهم سود ده و حبابی میتونه خستتون بکنه . سهم زیان ده هم که هیچی ...
اگرم با قبول ریسکش این سهم ها رو معامله میکنید حتمااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا حدددددددددددددددددددددد ضررررررررررررررررررر رعایت بشه
مثلا همون خودرو که گفتم اگه قیمتش حدود 500 ریال بشه ، از سال 93 تا امروز ، سرمایتون 8.5 برابر میشد تازه با خرید تو قله سال 93 و فروش تو کف تا یکی دو سال دیگه و دلار 6.5 برابر میشد ، از سال 93 تا 95 تقریبا سهم هیچ حرکتی نداشته هیچ و ضرر رسونده بوده ! خوب خیلیا ممکنه خسته بشن و چون ادامه نمودار رو نمیبینن ممکنه بفروشن ولی در هر صورت بدترین سهم هم دیگه یه سودی میده
با این وضعیت دلار فک کنم روی شهریور اصلا نباید حساب کنیم.
از چه نظر ؟