يک کوسه بزرگ سفيد طول اقيانوس هند از آفريقای جنوبی تا استراليا را تنها ظرف 9 ماه طی کرده و بازگشته است.
اين يکی از چندين کوسه بزرگ سفيدی بود که محققان در تلاشی برای بهبود شيوه های حفاظت از اين حيوان عظيم الجثه ردگيری می کردند.
دانشمندان طی مقاله ای در نشريه "ساينس" نوشتند که اين سفر در ميان ماهی ها بی بديل است و تنها ماهی تن در اين زمينه به کوسه سفيد نزديک می شود.
نصب دستگاه های رديابی روی کوسه بزرگ سفيد به خودی خود يک دستاورد مهم تلقی می شود؛ چندين نفر بايد اين ماهی قدرتمند را ثابت نگاه می داشتند تا دستگاه ردياب ماهواره ای به بدن آن نصب شود.
دستگاه به دم کوسه نصب شد و خوشبختانه در جريان آن دانشمندان و کوسه هيچيک آسيب نديدند.
فعالان حفاظت از محيط زيست می خواستند بدانند کوسه بزرگ سفيد در چه محدوده ای سفر می کند تا بهترين تدابير برای جلوگيری از انقراض آنها را بيابند.
چندين عدد از کوسه ها از آفريقای جنوبی به آب های منطقه ای موزامبيک مهاجرت کردند؛ جايی که در آن تحت حفاظت نيستند.
جفت يابی
اما رامون بونفيل از انجمن حفاظت از حيات وحش (WCS) در نيويورک و همکارانش از سفر خارق العاده کوسه بهتزده شدند. از آنجا که نيکول کيدمن، هنرپيشه استراليايی، عاشق کوسه هاست آنها اين کوسه را نيکول نام نهاده اند.
دکتر بونفيل گفت: "گمان می کنيم کوسه برای جفتگيری سفر کرده باشد."
"در آبهای آفريقای جنوبی برای کوسه ها غذا فراوان است بنابراين صرف نمی کند کوسه برای تغذيه به استراليا برود. البته در حال حاضر نمی توانيم اين نکته را ثابت کنيم. فقط حس ششم به ما چنين می گويد."
در گذشته تصور می شد که کوسه های بزرگ سفيد تنها به نواحی ساحلی عادت دارند اما اين سفر در طول گستره ای عظيم در آب های آزاد انجام شد.
دانشمندان می گويند کوسه مستقيما به استراليا رفت و سفرش بی هدف نبود. به علاوه اقامت او در آب های استراليا مختصر بود.
محققان می گويند اين واقعيت که آنها پس از زير نظر گرفتن حرکات تنها 20 کوسه شاهد چنين سفری بوده اند نشان می دهد اين گونه سفرها عادی است.
نگرانی آنها اين است که اين مهاجرت ها کوسه بزرگ سفيد را در مقابل تورهای بلند ماهيگيری آسيب پذير کند.
قبلا مشاهده شده است که کوسه های کوچک تر به همين شکل به دام می افتند و تلف می شوند.
از آنجا که جمعيت کوسه های سفيد کوچک است، افتادن به تور ماهيگيری تهديدی عمده به حساب می آيد.