سلام
من قبلا يه تاپيك به اسم "نظرتون درباره لينوكس چيه ؟" داشتم كه توش مطالب خوبي داشت و فكر كردم شايد بعضي از جوابها بدرد بخوره .
ولي براي متمركز تر شدن بحث در ادامه اين تاپيك ميگذارمش و يه تاپيك جديد درست نمي كنم تا همه سوالات لينوكس همينجا گفته شود .
كاش اينجا يكجور تقسيك بندي بهتر ( categorized ) داشت .
KAKO
سلام دوستان
من کامپیوتر نخوانده ام . و در واقع فقط یوزر کامپیوترم . security برام اهمیت زیادی داره و اصلا از ویندوز با اینهمه باگ و service pack و worm fixer خوشم نمیاد.
تازگی ها چیزهای زیادی راجع به لینوکس شنیدم . درباره اوپن سورس ها و کی دی ای و گنوم و ایکس . در سمینار دانشگاه شریف هم شرکت کردم ولی چیز زیادی دستگیرم نشد .
راستش اگر ویندوز درست می بود و احتیاجی به آپدیت کردن نداشت و اینهمه ویروس براش نوشته نمیشد من علاقه ای به عوض کردنش نداشتم ولی امان از انحصاری کاری مایکروسافت.
حالا چند سوال دارم :
1 ) آیا Mozilla که درباره اش میگویند امنیت بالاتر از IE دارد و میتوان در آن تبلیغات غیر ارادی(خود باز شونده )را خاموش کرد تحت ویندوزش هم همین خاصیت ها را دارد ؟
2 ) این قضیه ردهت و مندریک و ... چیست ؟ یعنی هر کسی با سلیقه خودش کد اصلی لینوکس رو کاستومایز کرده و به دیگران میدهد ؟ من نمیدانستم ردهت محبوبتره ، مندریک 9.0 رو گرفتم و خیلی خوب بلد نیستم نصبش کنم .
یعنی باید همه درایور های سخت افزارهامو تحت لینوکس داشته باشم تا لینوکس نصب کنم ؟ درباره مین بوردم چکار کنم ؟
3 ) در همایش می گفتند که در لینوکس می توان صفحه ویندوز را در یک ویرچوال چی چی باز کرد برای اینکار لازم است هر دو سیستم عامل رو داشته باشیم ؟ اینها با هم کانفلیکت ندارند ؟ همدیگر رو خراب نمی کنند ؟ تحت این ویندو مثلا میتوان بازی های تحت ویندوز را ران کرد ؟
4 ) اصلا نصب لینوکس برای آدم های غیر حرفه ای درست است یا نه ؟ یعنی باید همه دردسر های اول کامپیوتر دار شدن را دوباره بکشم ؟ من دیده ام در عنوانهای دیگر که حرف از کد و این حرفها هست برای شناختن سخت افزار مثلا مودم .
5 ) من محیط لینوکس را دیده ام . آیا تنوع نرم افزار های تحت لینوکس هم مثل ویندوز هست ؟ آیا مبدلی برای ران کردن نرم افزارهای ویندوز تحت لینوکس هست ؟ مثلا WMA را ساپورت میکند ؟ فیلم دیدن و موزیک گوش کردن در آن راحت است ؟
6 ) آیا درایور ردهت با مندریک فرق دارد ؟ یا ایندو فقط محیط گرافیکی شان متفاوت است ؟ اصولا تفاوت ایندو در چیست و کلا چند تا هستند ؟
7 ) حتما لینوکس و ویندوز باید روی دو درایو جداگانه نصب شوند ؟ Mount point و Swap چی هستند ؟
8 ) لینوکس با فت 32 سازگار است ؟ با ان تی اف اس چطور ؟ اگر یک new installation بخواهیم بکنیم که کل هارد با فرمت دیفالت ( یاد دنیای زندونی دیفاله افتادم ) لینوکس فرمت کنیم ( اسمش یادم رفته ) بعدا میتوان با فت یا ntfs هارد به هارد کرد ؟
9 ) نرم افزار های پایه مثل آفیس و اتوکد و acrobat reader تحت لینوکس هستند ؟ باید بخریمش ؟ چند است خیلی که گرون نیست ؟
10 ) انگیزه من از رفتن بطرف لینوکس امنیت و جلوگیری از اتلاف وقت است (و البته ماجراجویی و یک کمی هم کلاس ) .آیا اساسا درست است به این خاطر بروم یک سیستم عاملی را که هیچ چیزی ازش نمی دانم را نصب کنم ؟ مخصوصا که خواندم my computer ندارد
این پیام خیلی طولانی است . Thank you for your patience . به هر کدام از سوالات که بلدید جواب بدهید ممنون خواهم شد .
ْGood Luck
Kako
اول سلام
دوم بابا ايول
يعني از اين 37 نفر آدم خوبي كه اين پيام رو ديدن هيشكي حتي يه ذره دلش رحم نيومده ؟يكم دلداري بده ؟ بابا من اين همه زحمت تايپ فقط كشيدم . اينكه گيرم سوالات اصلا اراجيفه به كنار .
I'm deeply depressed !
badjens
حتمآ بلد نبودن منم دنبال جواب اينها هستم... دمت گرم
Blueman
من خیلی غیر تخصصی جوابهای که میدانم را میدهم ، ولی من در لینوکس یک تازه کار هستم و بهتره به جوابهای من کفایت نکنی :
1 / برای ویندوز بهترین مرورگر همان اکسپلورر خود ویندوز هست ، موزیلا را روی ویندوز نصب کردن اشتباه است به خصوص که برای فارسی نوشتن به مشکل بر میخوری . مرورگر موردعلاقه من Opera هست که هم در ویندوز هم در لینوکس تستش کردم و خیلی خوب جواب داد. برای ویندوز یک مرورگردیگرهم هست به نامMyie که خیلی اسم درکرده ولی من هنوز تستش نکردم.
2 - در نهایت فرقشان آنقدر نیست که برای غیر حرفه ای هایی مثل من مشخص شود ، بیشتر آنجا خودش را نشان میدهد که برنامه های نوشته شده برای ردهت بیشتراز ماندرک هست . ماندرک هم لینوکس پرطرفداری است و از ردهت کم ندارد . برای نصبش هم بله ، هرچند که خود ماندرک خیلی از درایورهارا دارد ولی گاهی پیش می آید که درایور بعضی چیزهارانداشته باشد. باید به سایت سخت افزارت بروی و درایور لینوکس ماندرک اش را بگیری. گاهی هم درایورهای مشابه پیدا میشوند.
3 - نشنیده ام ! و نمیدانم .
4- به نظر شخص من کار اشتباهی است ، چون یک محیط کاملا" جدید است که بیشتر به درد برنامه نویسی میخورد . لینوکس سیستم عامل کاربر نیست ، بیشتر سیستم عامل Development هست. خیلی وقتها برای نصب برنامه ها باید سورس برنامه را بگیری و خودت کمپایلش کنی ، گاهی لابرری های موجود روی لینوکس برای کمپایل بعضی نرم افزار ها باید عوض شوند و کلا" دردسر بازی کردن با این چیزها را زیاد دارد.
5 - یک صدم تنوع برنامه های ویندوزرا هم ندارد ، WMA را من خودم خیلی دنبالش بودم ولی هیچ راهی پیدا نکردم که بتوانم در لینوکس ببینمش. مبدل هم وجود ندارد و کمپانی برنامه نویسی باید نسخه لینوکسش را بنویسید ، خودت نمیتوانی تبدیل کنی. فیلم های Divx یا
Mpeg یا همه این استاندارد های معروف را میتوانی رویش ببینی ، مشکلی ندارد.
6-فرق دارد ، درایورها فرق دارند و برنامه های نوشته شده هم بعضا" فرق دارند . فکر میکنم بتوانی مقایسه ای بین ویندوز 2000 و ایکس پی انجام دهی ، درهمان حد فرق دارند. در این موردهم بهتر بیشتر تحقیق کنی من اطللاع درستی ندارم .
7- بله ، باید روی دو درایو جداگانه نصب شوند ، منظورم2 تا هارد دیسک نیست ، 2 تا پارتیشن . آن دوتا را قبلاخوانده بودم چی هستند ولی الآن یادم نمی آید فکر میکنم درایوی که برای لینوکس میگذاری یک Swap هم برای خودش میسازد که بتوانی با ویندوز روی یک کامپیوتر داشته باشیش.
8 - لینوکس ویندوز را میشناسد ( همه مدلش را ) ولی ویندوز لینوکس را خیر. نمیتوانی با ntfs هارد به هارد کنی ، مگر اینکه خودت هم ntfs داشته باشی . اگر کل هاردت را لینوکسی کنی فقط لینوکس میشناسدش ( همه لینوکسها ) .
9- به جای آفیس میتوانی از Open Office استفاده کنی ، به پای آفیس مایکروسافت نمیرسد ولی کم هم نمی آورد . اتوکد را نمیدانم ولی acrobat reader برای لینوکس هست. میتوانم بپگویم 90 % برنامه های لینوکس مجانی هستند .اصلا وقتی در باره لینوکس حرف میزنی نگران قیمت نباش . اتوکد هم اگر نباشد 100% یک برنامه مشابه اش هست .
10 - اگر از من میپرسی : بله . درسته که خودم گفتم به درد کاربرنمی خورد ولی امتحانش هیچ ضرری ندارد .وقتت خیلی خیلی تلف میشود و من همیشه به همین علت گفته ام که لینوکس رایگان نیست ، زمانی که باید صرف یاد گیری یا حتی انجام اعمال ساده ای که در ویندوز با 3 کلیک موس انجام میشود صرف کنی بسیار بیشتر از قیمت اصلی ویندوز هست ، ولی دنیای ناشناخته مرا وسوسه کرد . لذت وسوسه را از خودت دریغ نکن : ) .
Kako
سلام بلو من
از جوابت خيلي ممنون .
خيلي بدردم خورد .
چيزي كه كلا دستگيرم شد اينه كه براي گشت و گذار اينترنتي از لينوكس استفاده كنم .
من از محيط كي دي اي خيلي خوشم آمده و سعي ميكنم حد اكثر استفاده رو از لينوكس و اوپن سورس آفيس ببرم ولي در عين حال با اين وضع فراگير بودن ويندوز نمي توان كنارش گذاشت.
ممنون
en2fa
يه کم سؤال ميکردی!!!يهو بگو يک کلاس linux اینجا درست کنيم ديگه!!!
شوخی کردم اما وقتی زياد سؤال ميپرسی فکر کنم احتمال جواب گرفتن هم کم شه!!چون من خودم از تعداد خط های زياد هراس دارم
و نميتونم بخونم...
اما خوب سعی کردم و خوندم(..تازه از اینها بدتر همونقدر جواب های blueman رو هم بايد بخونم تا بدون به چه چيز هايی جواب داده شده و نيازی به جواب نيست!!!!)
يک نکته ديگر اینکه این شماره گزاری خوبه اما فکر کنم اگر در جواب هم قسمت های مهم quate شه خيلی خوبه چون اگر صفحه عوض شه هيچ کس نميفهمه اینها جواب چی هست!!!
Quote:
آیا Mozilla که درباره اش میگویند امنیت بالاتر از IE دارد و میتوان در آن تبلیغات غیر ارادی(خود باز شونده )را خاموش کرد تحت ویندوزش هم همین خاصیت ها را دارد ؟
اینکه برنامه خوبی هست شک نکن!به نظر من خيلی خيلی خوب هست!
اما يعنی فقط برای تو اینکه تبليغات رو بر ميداره مهمه؟!!!اینکه کار مهمی نيست!!n تا برنم هم هست که همين کار رو در ie ميکنه!!!
Quote:
رای ویندوز یک مرورگردیگرهم هست به نامMyie که خیلی اسم درکرده ولی من هنوز تستش نکردم.
myie و امثال ان خود يک چيز جدا گانه که نيستند اینها همون engine ie رو دارند اما با شکل ديگری با ان برخورد ميکنند!
Quote:
این قضیه ردهت و مندریک و ... چیست ؟ یعنی هر کسی با سلیقه خودش کد اصلی لینوکس رو کاستومایز کرده و به دیگران میدهد
قضيه خاصی نيست همون چراغونی پارسال!!!
Linux يک سيستم open-source هست پس هر کس دلش خواست ميتونه هر تقييری در ان بده و اون رو بفروشه!!!
این نسخه ها هم که ميبينی همينجور هست هرکس به این نتيجه رسيده که شايد بتونه چيز بهتری،راحت تری،ارزون تر،user-friendly رری بده و خوب يک ورژن ساخته و بيرون داده!
البته red-hat معروف تر هست اما خوب محبوبيت و معروفيت هچ دليلی برای بهتری نيستند!
اینها که تو اسم بردی تقريباً 2-3 سيستم معروف بودند اگر بگم بيشتر از 100 تا linux داريم که يهو شاخ در نمياری؟
و هر کدوم به درد خاصی ميخورند!
نکته مهم ديگر اینه که در کليت kernel همه يکی هستند و اکثر برنامه ها بايد در همه linux ها اجرا شوند و بيشترين تفاوت در پوسته اینها هست نه در اساس کار!
Quote:
در همایش می گفتند که در لینوکس می توان صفحه ویندوز را در یک ویرچوال چی چی باز کرد برای اینکار لازم است هر دو سیستم عامل رو داشته باشیم ؟ اینها با هم کانفلیکت ندارند ؟ همدیگر رو خراب نمی کنند ؟ تحت این ویندو مثلا میتوان بازی های تحت ویندوز را ران کرد
شايد يک virtual machne گفتند و شايد هم sub-system منظورشون بوده!
اینها بحث هايی هستند که در سيستم عامل های جديد مطرح هست و بحث های بسيار جالب و همچنين طولانی و سختی هستند
در کل بدين معنی که سيستم عامل رو جوری بايد طراحی کنند که بتونه در زير خود سيستمهای ديگر رو نيز اجرا کنه همانطور که در ويندوز 2000/xp تو يک صفحه dos باز ميکنی در حقيقت يک sub-system ایجاد کردی!
اما شايد هم منظور wine باشه.که خوب wine هيچ چيز خاصی نيست جز يک اجرا کننده برنامه های windows.
در wine بله ميتونی برنامه های windows و حتا بازی ها رو بخوبی انجام بدی.
البته اگر بازی ها بر اساس opengl نوشته شده باشند که هيچ مشکلی پيدا نميکنی مثل RTCW که خيلی خيلی خوب اجرا ميشه
اما بازی هايی که خيلی وابسته به diret3d هستند شايد به مشکل بر بخوری با wine که در آنصورت هم winex ساخته شده!
در مورد conflict و اینکه همديگر رو خراب نميکنند..نه چرا بايد کنند؟
چون اینها در يک مهيد کاملاً کنترل شده اجرا ميشوند.
با virtual pc اگر کار کنی ميفهمی موضوع اصلاً چی چی هست!
Quote:
اصلا نصب لینوکس برای آدم های غیر حرفه ای درست است یا نه ؟ یعنی باید همه دردسر های اول کامپیوتر دار شدن را دوباره بکشم ؟ من دیده ام در عنوانهای دیگر که حرف از کد و این حرفها هست برای شناختن سخت افزار مثلا مودم
.
به هر حال چون linux به صورت مستقيم درامد نداره نميتونی انتظار خيلی user-friendly بودن رو ازش داشته باشی اما خوب در این ضمينه ها هم داره راه ميفته!
اما linux فقط برای development نيست و برای user ها هم هست و اینهمه هم که ميگی انجام کار ها روش سخت نيست فقط مشکل اینه که به windows عادت کردی همين و کل مطلب در linux يک جور ديگه هست!
Quote:
من محیط لینوکس را دیده ام . آیا تنوع نرم افزار های تحت لینوکس هم مثل ویندوز هست ؟
Quote:
یک صدم تنوع برنامه های ویندوزرا هم ندارد
کی همچين حرفی زده؟
اگر آمار گرفتيد و جايی ديديد بگيم ما هم ببينيم!!
به نظر من برنامه های linux اگر بيشتر نباشه در حد windows هست اما اینکه چه تعداد معروف هستند و چه تعداد شما باهاشون کار ميکنيد خوب نه به اندازه microsoft و windows نيست.
چون اکثراً windows دارند و نه linux!
Quote:
آیا مبدلی برای ران کردن نرم افزارهای ویندوز تحت لینوکس هست ؟
بله هست.
wine يک سری بزن به winehq.com(شايد هم .net)
و همانجا در تبليغات کلی چيز های جالب ديگه هم خواهی ديد!!!
مثلا WMA را ساپورت میکند ؟ فیلم دیدن و موزیک گوش کردن در آن راحت است ؟[/
quote]
من يک برنامه داشتم که wma رو پخش ميکرد اما خوب هيچ نيازی من نميبينم وقتی linux خود format های خيلی بهتری از mp3 داره کسی بياد و از wma استفاده کنه!!اینهم يکی ديگه از انحصار طلبی های microsoft هست!!!
برای مثال در xp plus يک برنامه گزاشته برای تبدلی mp3 به wma اما هيچ امکان بر عکسی نگزاشته!!!
اگر هم برنامه رو پيدا نکردی wine+winamp هميشه کار ميکنه!!!
Quote:
آیا درایور ردهت با مندریک فرق دارد ؟ یا ایندو فقط محیط گرافیکی شان متفاوت است ؟ اصولا تفاوت ایندو در چیست و کلا چند تا هستند ؟
کليت و ماهيت يکی دارند.بيشتر تفاوت از لحاض کلی جزيات هست.
اما خوب در محيط های گرافيکی،نحوه نمايش،و کلاً interface تفاوت دارند!
اما خوب بعضی از این تغيير ها در kernel نيز داده شده اما کلاً بايد compatible با هم باشند!
بيشتر از 100 تا از اینها هست.
يکی واسه کوچکی سخته شده،يکی برای hack،يکی برای بازی،يکی برای اجرا برنامه های windows،برای security و...هزاران کاربرد ديگه!
Quote:
حتما لینوکس و ویندوز باید روی دو درایو جداگانه نصب شوند ؟ Mount point و Swap چی هستند ؟
نه...البته مشکل در سؤال هست...چهlinuxی ما اصولاً چيزی به اسم linux نداريم red-hat,corel,manderkate,xandras,suse کدوم؟
اینها همه فرق ميکنند!!!
من خودم تلاشم برای نصب red hat روی fat32 ناکام موند البته نصب شد اما خوب اکثر چيزها اجرا نميشد اون هم واسه اینکه permission ها بسيار مهم هستند در linux و اینجور چيزا در fat32 نيست!!
اما خوب kernel جوری پياده شده که ربطی به fs نداشته باشه!!
اما خوب بايد هميشه linux رو روی partition خودش نصب کنی..اینجوری بهتر هست.
و برای swap-memory هم نياز به يک partition ديگه داره!windows برای خودش swap رو داخل يک فايل ميسازه و linux داخل يک partiton!همين!
Quote:
لینوکس با فت 32 سازگار است ؟ با ان تی اف اس چطور ؟ اگر یک new installation بخواهیم بکنیم که کل هارد با فرمت دیفالت ( یاد دنیای زندونی دیفاله افتادم ) لینوکس فرمت کنیم ( اسمش یادم رفته ) بعدا میتوان با فت یا ntfs هارد به هارد کرد ؟
Quote:
لینوکس ویندوز را میشناسد ( همه مدلش را ) ولی ویندوز لینوکس را خیر. نمیتوانی با ntfs هارد به هارد کنی ، مگر اینکه خودت هم ntfs داشته باشی . اگر کل هاردت را لینوکسی کنی فقط لینوکس میشناسدش ( همه لینوکسها ) .
خوب جواب خيلی مفهومی نبود...حداقل برای من!
linux در kernel خودش امکان کار با اکثر fs های موجود را دارد!و از این لحاض بسيار غنی هست!
اما برای اینکه بتونی کار کنی بايد driver های مناسب رو پيدا کنی.همچون ntfs برای اکثر distr. های linux
امکان دارد که به صورت default نصب شوند اما روی red hat 8 من که اینطور نبود(و همچنين suse)
در مورد ويندوز هم نه...امکان شناخت وه خوراندن fs,لينوکس امکان پذير هست.
اما خوب هر دو این گزينه ها نياز به داشتند و نصب يک سری برنامه ها ميخواهد!
در کل در دنيا نرم افزار هيچ چيز غير ممکن نيست!
حس جواب دادن بقيه سؤالاتت هم نبود...ديگه خسته شدم...اما اگر باز سؤالی بود بپرس!
فقط با اجازه En2Fa من يكم متنش رو تغيير دادم ( WineHq رو درست كردم ) .