در بازه کوتاه مدت چه سرمایه گذاری رو پیشنهاد میکنید؟
در مورد کوتاه مدت نظر خاصی ندارم. فکر نمیکنم نوسانات جونی داشته باشن و اتفاق عجیب و غریبی در هیچکدوم از بازارهای داخلی رخ بده. البته امروز سکه خیلی دلربا ریخت و اگر بورس باز بود، شاید در محدودۀ 10300 خرید میزدم (سکۀ بورسی پایینتر از بازار معامله میشه). به هر حال چیزی که واضحه اینه که تو این مدت هرکی رفت سراغ رمزارزها برنده شد. ولی چون شناختی از این بازار ندارم و صرفا شانسی و حسیکال خرید و فروش میکنم و با موج همراه شدم - و دست بر قضا شانس در این 5، 6 ماه با همۀ حاضرین در این بازار یار بوده - هیچ توصیهای نمیتونم داشته باشم. به بخش «ارز دیجیتال» سر بزنید و نظر دوستان حرفهای رو جویا بشید که یک وقت نشه حکایت ورود در قله، مشابه مرداد ماه بورس تهران.
تحلیلتون در مورد بازار مسکن چی هست؟
مسکن در ایران همواره به واسطۀ «چسبندگی قیمت» در بدترین حالت وارد فاز مقاومتی و بعد رکود شده. یعنی پایینی به خصوصی نداره و در بدترین سناریو قیمتها ثابت میمونه. فروشندهها ترجیح میدن منتظر بمونن تا موج بعدی افزایش بیاد و اون موقع میفروشن. البته در مجموع نسبت به اوج مهر-آذر سال گذشته اندک افتی داشته ولی به قدری در مقایسه با رشد قبلیاش کم بوده که بیشتر شبیه به شوخیه. کسی نیاز داشته باشه یا بخواد سرمایهگذاری کنه باید بخره. الان موقعیتهای خوبی پیدا میشه و چون مشتری زیاد نیست، بعضیها حاضرن زیر قیمت بدن. مورد تا مورد به هر حال فرق داره.
و در آخر صندق برای 25-30 چی پیشنهاد میکنید و اینکه چقدر مطمئن هستید با توجه به وقایع قبلی . من پاسارگاد رو روزشمار 23% شنیدم میده . صحت داره ؟
صندوقی که 25-30 درصد تضمینی و ثابت بده وجود نداره. در مورد پاسارگاد هم اطلاعی ندارم. شاید منظور شما لوتوسِ پارسیان هست که 21% میده تا جایی که میدونم. صندوق گسترش آینده فیکس 23 درصد میده و از طریق شعبههای بانک میتونید افتتاح حساب کنید. البته NAV متغیری داره که در نهایت در روز ابطال تاثیر مستقیم بر روی دارایی داره و بالا/پایین شدنش مساوی خواهد با اضافه/کم شدن از اصل پول.
این افزایش نرخ بهره نمیتونه نشون دهنده تورم جهشی در میان مدت باشه ، چون در نهایت صندق ها و بانک ها به منابع اطلاعتی بیشتری دسترسی دارن.
شکی در تداوم تورم نیست. وقتی زیرساختها تغییری نکرده و اصلاح نـظام اقتصادی تقریبا محاله، معلومه که در نهایت دوباره چرخههای انفجاری-تورمی تکرار میشن. حالا ممکنه شیب و شتابش فرق بکنه. فکر میکنم - طبیعتا این تصور میتونه کاملا غلط و بیاساس باشه - در 1 سال آینده در وضعیتی عجیب و غریب قیمت کالاهای مصرفی، خوراکی و خدماتی از بازارهای مالی و دلالی داخلی پیشی میگیره. اون مطلبی که تو پست قبلی گفتم دربارۀ وضعیت کوتاه و میان مدت بود. وگرنه خرید سکه برای بلند مدتیهای
واقعی هیچ ریسکی نداره. اما چرا، برای کسی که نیاز فوری به پولش داره یا میانمدتیه قضیه فرق میکنه. همونطور که در 6 ماه گذشته 35% از قیمتش ریخته و مطابق پیشبینی قبلی همۀ بازارهای داخلی رنج بودن. حرف من صرفا این بود که «بخرید، به هر قیمتی بخرید که ضرری توش نیست» چرت و پرت محضه و نمونهاش رو همین اواخر لمس کردیم. چطور ممکنه بین سکۀ 16.3 میلیونی (22 مهر 99) و سکۀ 9.7 میلیونی (30 دی 99) تفاوتی نباشه!؟
کاری که خودم این روزها میکنم اینه: تو بورس سبد ثابتم رو دارم که داره منفیهاش رو میخوره و کاری باهاش ندارم فعلا. باقی نقدینگی موجود رو کردم 2 قسمت؛ یک بخش رو ریختم داخل کارگزاری مفید (سبد اصلیام تو کارگزاری نهایتنگر هست) که به طور خودکار در پایان ماه بهش سودی تقریبا معادل سود بانکی تعلق میگیره. هر وقت احساس کنم میشه نوسانی خوب گرفت باهاش خرید میزنم. سود حاصل از نوسانگیری در بورس رو در کنار سود حاصل از کریپتوبازی جدا میکنم و باهاش سکه میخرم. این کار رو فقط برای کاهش ریسک انجام میدم. اگر ریزش تاریخی مرداد 99 بورس پیش نیومده بود، به جای خرید سکه که فعلا تحرک خاصی نداره همچنان سودها رو هم تو همون 2 بازار نگه میداشتم ولی ضربۀ حاصل از اون اتفاق سنگینتر از اونی بوده که مجدد چنین ریسکی بکنم. با خرید سکه در مرحلۀ اول سرمایۀ حاصل از اون سودها حفظ میشه (پایینترین کانالی که برای سکه متصورم میانۀ کانال 9م هست که بعیده رویت بشه) و در مرحلۀ دوم در بلند مدت هر اتفاقی بیفته و هرچقدر تورم داشته باشیم، ارزش اینها هم به موازات سایر بازارها میره بالا – و چه بسا مطابق تجربۀ تاریخی بالاتر – و در نهایت ضرری توش نیست.