كوه جادو (the Magic Mountain)
اثر: توماس مان/ برگردان: حسن نکوروح
کوه جادو [Der Zauberberg] رمانی از توماس مان، نویسنده آلمانی، که در ۱۹۲۴ انتشار یافت و در سال ۱۹۲۹ یعنى پنج سال پس از انتشار، جایزه ادبى نوبل را براى نویسنده خود به ارمغان آورد.
هانس کاستروپ جوان بورژوازادهای است که برای اقامت چند روزه نزد پسر خاله خود یواخیم میرود که در آسایشگاهی در ارتفاعات آلپ سوئیس تحت درمان است. ولی کاستروپ، همین که در معرض فضای مرگآلود آسایشگاه قرار میگیرد، احساس میکند که خود نیز بیمار است، و هفت سال در آنجا میماند تا زمانی که جنگ جهانی ۱۹۱۴ او را از رؤیا بیرون میکشد و با خشونت به میدانهای نبرد میبرد. هانس جوان که به کوهستان رفته، به سادگى تحت تاثیر مناظر آنجا قرار گرفته است. او از زندگى مدرن فرار مى کند تا مجدداً یک نظم طبیعى بیابد. کتاب مى خواند، چشم ها را باز مى کند، همراه با بیماران این آسایشگاه جهان را از نو کشف مى کند، عاشق یکى از بیماران مى شود و خلاصه زندگى مى کند.
این رمان اثری نمادین و فلسفی است. رمان با ظهور دو روشنفکر وسعت غیرمعمولی به خود میگیرد: ستمبرینی، خطیب پرشور اندیشههای انقلاب ۱۸۸۹ و رئالیست آزادیخواه و فردگرای قرن نوزدهم، و نافتا، یهودی یسوعی شده ای که سخنگوی ایدئولوژی کاتولیکی و پیش ـ فاشیستی است. کاستروپ در بحثهای آنها با علاقه حضور مییابد، ولی در آنها شرکت نمیکند. هر دو روشنفکر انتزاعی اندیشاند، شخصیتشان گویی مجذوب بسط منطقی اندیشه های مورد اعتقادشان است. این دو برای تحت تأثیر قرار دادن هانس کاستروپ - یک بورژوای میان مایة آلمانی- به مشاجره میپردازند. این مشاجرات از لحاظ عقلانی، انسانی، عاطفی، سیاسی، اخلاقی و فلسفی بسیار غنی اند.
شاید برای دریافت تمام ظرایف کوه جادو باید نصیحت توماس مان را که در سخنرانی دانشگاه پرینستون آمریکا کرده به یاد آوریم: "سخنم را در این باره با این درخواست خودپسندانه آغاز میکنم که بهتر است این کتاب دو بار خوانده شود. البته در مورد کسانیکه همان مرتبهی اول را هم ملال آور بیابند در خواستم را پس میگیرم." در خوانش دوم به جای آنکه خواهان دانستن اتفاقات پیش رو و کشمکشهای داستان باشیم، فرصت دقیق شدن در شخصیتها و نسبت میان آنها با موقعیتهایی که در آن قرار میگیرند را خواهیم داشت. آنگاه شاید بتوان به درک درستی از کل اثر دست پیدا کرد؛ اینگونه میتوان به رئالیسم «توماس مان»، به معنای واقعی پی برد.
معرفی از :
كتاب هاى خوب را به هم معرفى كنيم | Facebook