• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

پایگاه پویای شعر کلاسیک

mammad81

کاربر قدیمی پرشین تولز
کاربر قدیمی پرشین تولز
لایک‌ها
23
ترا آن به که روی خود زمشتاقان بپوشانی -------------------- که شادی جهانگیری غم لشگر نمی ارزد

حافظ

یاشار

Registered User
لایک‌ها
3
درشتی و نرمی به هم در بهست -------- چو فاصد که جراح و مرحـــم نهست
درشتـــی نگیــــرد خردمنــد پیش -------- نه سستی که ناقص کند قدر خویش
نه مر خویشتـن را فزونـــی نـــهد --------- نـــــه یکباره تــن در مــذلت دهــــــد

سعدی

wolfskin

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
1
دلا آسان نمي آيد به كف سامان آزادي .......... اگر از عقل رستي عشق دامنگير مي آيد

حزين لاهيجي، غزليات

سامان در لغت به معناي وسايل يا ابزار است.

pilot

مدیر بازنشسته
لایک‌ها
1,253
در همه دیر مغان نیست چو من شیدایی ................. خـــــرقه جایی گرو باده و دفتر جایی

دل که آیـیـنـه شــاهــیسـت غباری دارد ................. از خدا می طلبم صحبت روشن رایی

حافظ

کشتی باده بیاور که مرا بی رخ دوست ................. گشت هر گوشه چشم از غم دل دریایی

حافظ

Golzarion

کاربر فعال ادبیات
کاربر فعال
لایک‌ها
8
یاد تو شب و روز قرین دل ماست .............. سودای دلت گوشه نشین دل ماست

از حلقه‌ی بندگیت بیـــــرون نرود .............. تا نقش حیـــــــات در نگین دل ماست

شاعر : ابو سعید ابو الخیر
رباعیات

پی نوشت :
پ.ن: دوستان موافقید در ادامهء کار از شعرهای شاهنامه هم استفاده کنیم؟

پیشنهاد خوبیه ولی کمی دشوار به نظر می آد ! چون تک بیتهایی که معنی کاملی داشته باشند در شاهنامه کمتر یافت می شوند و معنی بیشتر بیتها کاملا به ابیات قبل تر و حتی کل داستان وابسته است . مثلا برای بهتر فهمیدن این بیت :

دو چشمش بسان دو نرگس به باغ ....... مژه تیرگی برده از پر زاغ
فردوسی

باید چند بیت قبل تر آن را هم بدانیم :

پس پردهء او یکی دختر است ..... که رویش ز خورشید روشنتر است
فردوسی
......
و برای تکمیل شدن بیت شاید بهتر باشه بیت بعد تر را هم بنویسیم :

اگر ماه جویی همه روی اوست .... وگر مشک بویی همه موی اوست
فردوسی

و از طرف دیگه موضوع مهمی هم وجود داره و به قول پروفسور شبلی نعمانی : " قدما و متاخرین هر کدام دارای خصایصی هستند ... ولی انصافا در متاخرین مزایایی وجود دارد که در خور توجه می باشد. از جمله لطافت تشبیهات و ظرافت استعارات آنها ست که در کلام قدما یافت نمی شود . زیرا تشبیهات قدما ساده و طبیعی بوده است و بیشتر در این صنایع از چیزهای محسوس کار می گرفتند ... " ولی متاخرین با استفاده از تجربه گذشتگان و ارتقاء مفاهیم سعی کرده اند این لطافت و نازکی تشبیهات و استعاره ها را به اوج برسانند. مثلا قرنها بعد از آنکه فردوسی تیرگی مژه را به پر زاغ تشبیه می کند( بیت بالا) شاعران بعدی این مژه های زیبا را به تیر های ظریفی تشبیه می کنند ( و ابرو ها را به کمان تشبیه می کنند)که معشوق با هر نکاه گویی این تیرها را به طرف قلب عاشق پرتاب می کند و اصابت این تیرهاست که منجر به صید عاشق (این مرغ وحشی ) شده است .
و می بینیم که انصافا این تشبیه زیبا تر است. و یا هنگامی که بسیاری از قدما چهره معشوق را به آفتاب و خنده اش را به صبح تشبیه می نمودند یکی از متاخرین با ذوق می گوید : " صبح ز خورشید رخت می خندد " و باز هنگامی که قدما به ستایش قد رعنای یار خود می پردازند . گروهی آن را در زیبایی و راست قامتی به سرو تشبیه می کنند و قرنها بعد سعدی اعتراض به این تشبیه را چنین عنوان می کند:

ای سرو به قامتش چه مانی ؟ ..... زیباست ولی نه هر بلندی
سعدی

یا بعد از آن هنگامی که حافظ برای تحسین زیبایی قد یار آن را به شمشاد تشبیه می کند بلافاصله با رنجش دلبر خود مواجه می شود و از این تشبیه خجل می گردد :

قدت گفتم که شمشاد است . بس خجلت به بار آورد ....... که این نسبت چرا کردیم و این بهتان چرا گفتیم
حافظ

یک مطلب دیگر اینکه خیلی ها معتقدند که زبان فردوسی با زبان امروز ما کمی فاصله دارد. شاید یکی از دلایلی که در بیشتر مشاعره ها از شعر شاعران سبک هندی استفاده می شد وجود مضمون آفرینی و عنصر خیال در شعر این شاعران ( مثل صائب .. حزین لاهیجی .. هلالی جغتایی .. وحشی بافقی و .... ) بود.

نتیجه این حرفها به هیچ وجه این نیست که از شعر های شاهنامه استفاده نکنیم بلکه قصدم این بود تا همه نسبت به دشواریهای این کار و همچنین اهمیت آن آگاه شوند. و البته در شاهنامه تک بیتها ی زیبا هست :

جهان سر به سر حکمت و عبرت است .......... چرا بهره ی ما همه غفلت است
فردوسی

لینک آنلاین شاهنامه فردوسی برای مطالعه : http://www.farhangsara.com/fferdosi1.htm

لینک تاپیک در مورد شعر نو : http://forum.persiantools.com/t61282.html

این هم بیتی که در هنگام خواندن لبها به هم بر خورد نمی کنند و در آن از حرف " ب.م پ ...) خبری نیست :
هیچ کس در نزد خود چیزی نشد
هیچ آهن خنجر تیزی نشد

هیچ قنادی نشد استاد کار
تا که شاگرد شکر ریزی نشد

شاعر : مولوی

منبع شعر فوق :http://forum.persiantools.com/t38316.html

ادیت : توجه : لینک یک تاپیک خوب برای علاقه مندان به رمان : http://forum.persiantools.com/t65840.html

pilot

مدیر بازنشسته
لایک‌ها
1,253
تا کی از سیم و زرت جامه تهی خواد بود ................ بنده مـن شو و بر خور ز همه سیمتنان

پیر پیمانه کـش من که روانش خــوش باد ................ گفت پرهیز کن از صحبت پیمان شکنان

شاعر : حافظ

چندین که برشــمردم از ماجرای عشقت ................ اندوه دل نگـفـتم الا یک از هزاران
سعدی به روزگاران مهری نشسته در دل ................ بیرون نمی‌توان کرد الا به روزگاران

سعدی - غزلیات

wolfskin

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
1
ناصحا بيهوده مي گويي كه دل بردار از او .......... من به فرمان دلم كي دل به فرمان من است

هلالي جغتايي

ناصحا : اي نصيحت كننده

pilot

مدیر بازنشسته
لایک‌ها
1,253
تکیه بر تقوا و دانش در طریقت کافریست ..................... راهـــــرو گر صـــد هنر دارد توکل بایدش

ای دل اندر بند زلــفـش از پریشانی منال ..................... مرغ زیرک چون به دام افتد تحمل بایدش

حافظ

خدا را داد من بـســـتـــان از او ای شـحنه مجلس ..................... که می با دیگری خوردست و با من سر گران دارد
چو عاشق می شدم گفتم که بردم گوهر مقصود ..................... ندانســـــتم که این دریا چه مـوج خون فشان دارد

حافظ

یاشار

Registered User
لایک‌ها
3
اینم یه بیت از شاهنامه برای تنوع:

شود کوه آهن چو دریای آب ---------- اگر بشنود نام افراسیاب

فردوسی

Golzarion

کاربر فعال ادبیات
کاربر فعال
لایک‌ها
8
بر تخته ء دل که من نگهبانم و تو ................... خطی بنوشته ای که من خوانم و تو

گفتی که بگویمت چو من مانم و تو .................. این نیز از آنهاست که من دانم و تو

شاعر : مولوی

رباعیات

پی نوشت : دوست خوبم wolfskin عزیز پیشنهاد دادند که مانند تاپیک قبلی یک بک آپ به شکل pdf از صفحات گذشته تاپیک تهیه و در اختیار دوستان قرار گیرد. تا راحت تر به مطالعه شعرهای قبلی بپردازیم و زیباترین شعر را انتخاب کنیم. هدف از این کار تشویق کاربران به انتخاب اشعار زیبا تر است. لطفا بعد از دانلود فایل از لینک زیر :

http://www.4shared.com/file/10732916/9255aff3/Pt_Moshaereh_1_to_100_post.html

و مطالعه آن نظرتان را در مورد زیباترین اشعار به شکل زیر و در پی ام ( پیغام خصوصی ) به من اطلاع دهید . جایزه کسانی که زیباترین شعرها را نوشتند یک عکس زیبا ( برای دسکتاپ ویندوزشان ) است که از طریق ایمیل برایشان ارسال خواهد شد :

1. کدام شعر را به عنوان زیباترین شعر 100 پست اول تاپیک انتخاب می کنید ؟ ( فقط شماره یک پست و شعر را بنویسید_ فقط یک انتخاب .)

2. کدام شعر ها را به عنوان 5 شعر برتر تاپیک انتخاب می کنید ؟

شعرهای انتخابی می توانند حتی از بین شعرهای موجود در پی نوشت و شعرهایی که خودتان نوشتید ( موجود در فایل پی دی اف ) باشند. و همه افرادی که تمایل دارند ( حتی کسانی که برای اولین بار این شعر ها را مطالعه می کنند!) می توانند در این انتخاب ( نظر سنجی ) مشارکت کنند.

منتظر نظرات خوبتان در پی ام هستم. :happy:

موفق باشید .

ادیت : لینک دانلود فایل به شکل html با رنگ زمینه برای مطالعه راحت تر و حجم بسیار کم 86 کیلو بایت :

http://www.4shared.com/file/10732916/9255aff3/Pt_Moshaereh_1_to_100_post.html

.برای دانلود نباید از دانلود منیجر یا سایر نرم افزارها استفاده کنید . دانلود فایلها با روش معمولی راحت تر است .

.

pilot

مدیر بازنشسته
لایک‌ها
1,253
وان دم که تو را گــوید والله ز تــو بیزام .................... آن آب خضر باشد از چـشــمــه‌ گــه حـیـوان

وان دم که بگوید نی در نیش هزار آری .................... بیگانگیش خویشی در مذهب بی خویشان

مولوی

گر من از باغ تو یک میوه بچینم چه شود .................... پیش پایی به چـــراغ تــــو ببینم چه شود
یارب اندر کنف ســــایه آن ســــــرو بلند .................... گر من سوخته یک دم بنشینم چی شود

حافظ

یاشار

Registered User
لایک‌ها
3
نا گشته من از بند توآزاد بجستی -------------- ناکـرده مرا وصل تو خشنــود برفتی
آهنگ به جان من دلسوخته کردی ------------- چون در دل من عشق بیفزود برفتی

انوری

Golzarion

کاربر فعال ادبیات
کاربر فعال
لایک‌ها
8
یا چو دیدارم نمودی دل نبایستی شــــــــکست ............... یا نبایســـــــتی نمود اول مرا دیدار خویش

حد زیبایی ندارند این خداونـــــــدان حســــــــن ............... ای دریغا گر بخوردندی غم غمخوار خویش

عقل را پنداشتم در عشـــــــــــــق تدبیری بود ............... من نخواهــم کرد دیگر تکیه بر پندار خویش

هر که خواهد در حق ما هر چه خواهد گو بگوی ............... ما نمی‌داریم دســت از دامن دلدار خویش

شاعر : سعدی

غزلیات

پی نوشت :
در پست قبل لینک دانلود 100 پست اول تاپیک به صورت پی دی اف قرار داشت این هم لینک دانلود 100 پست به شکل html و حجم فوق العاده کم 86 کیلو بایت و دارای رنگ زمینه برای مطالعه راحت تر :

http://s000.tinyupload.com/?file_id=65624649594831019527

همچنان منتظر نظراتتان هستم ...

.

pilot

مدیر بازنشسته
لایک‌ها
1,253
شــاه شمشاد قدان خسرو شـیرین دهنان ..................... که به مژگان شکـند قلب همه صف شکنان

مست بگذشت و نظر بر من درویش انداخت ..................... گفت ای چشم چراغ همه شیرین شخنان

بر جــهــــــان تکیه مکن ور قدحی می داری ..................... شــــــادی زهــره جبینان خور و نازک بدنان

حافظ

گفته بودی که شوم مست و دو بوست بدهم! ..................... وعده از حد شد و ما نه دو دیدیم ونه یک
چـــرخ بــر هم زنـــم ار غیر مــــرادم گــــــردد ..................... من نه آنم که زبونی کشــــم از چرخ فلک

حافظ

سیامک

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
0
یا چو دیدارم نمودی دل نبایستی شــــــــکست ............... یا نبایســـــــتی نمود اول مرا دیدار خویش

حد زیبایی ندارند این خداونـــــــدان حســــــــن ............... ای دریغا گر بخوردندی غم غمخوار خویش

عقل را پنداشتم در عشـــــــــــــق تدبیری بود ............... من نخواهــم کرد دیگر تکیه بر پندار خویش

هر که خواهد در حق ما هر چه خواهد گو بگوی ............... ما نمی‌داریم دســت از دامن دلدار خویش

شاعر : سعدی

غزلیات

پی نوشت :
در پست قبل لینک دانلود 100 پست اول تاپیک به صورت پی دی اف قرار داشت این هم لینک دانلود 100 پست به شکل html و حجم فوق العاده کم 86 کیلو بایت و دارای رنگ زمینه برای مطالعه راحت تر :

http://s000.tinyupload.com/?file_id=65624649594831019527

همچنان منتظر نظراتتان هستم ...

.

من دانلود کردم دونگ فان

از اینکه نتونستم به پیغام خصوصیت نیز جواب بدم عذر می خوام!

بزار بعد از دیدن محتویات نظرم رو میدم...

سیامک

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
0
ننگرد دیگر به سرو اندر چمن ............... هر که دید آن سرو سیم اندام را

صبر کن حافظ به سختی روز و شب ............... عاقبت روزی بیایی کام را

حافظ

یاشار

Registered User
لایک‌ها
3
از خـرابات نشینان چه نشان می طلبی -------- بی نشان نشده زیشان نتوان یافت نـشان
هر یک از ماهوشان مظهر شانی دگرند --------شان آن شاهد جان جلوه گری از همه شان

جامی

wolfskin

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
1
نام خدا نبردن از آن به كه زير لب .......... بهر فريب خلق بگويي خدا خدا

فروغ فرخزاد

... بی نشان نشده زایشان نتوان یافت نـشان
جامی

فكر كنم بايد اينطور باشه:

بی نشان ناشده زیشان نتوان یافت نـشان

pilot

مدیر بازنشسته
لایک‌ها
1,253
از صدای ســخـــن عشــق ندیدم خوشتر ...................... یادگـــاری کــه در ایـــن گـنـبـد دوار بماند

داشتم دلقی و صــد عیب مرا می پوشید ...................... خرقه رهن می و مطرب شد و زنار بماند

حافظ

غم عشـــق تو مادرزاد دیرم ...................... نه از آموزش استاد دیرم
بدان شادم که از یمن غم تو ...................... خــــراب آباد دل آباد دیرم

باباطاهر

پ. ن : دیرم = دارم

یاشار

Registered User
لایک‌ها
3
در محیط طوفانزای ماهرانه در جنگ است --------- ناخدای استبداد با خدای آزادی

فرخی یزدی

فكر كنم بايد اينطور باشه: