پسرکهای آلمانی چطور اروپا را تسخیر کردند؟
FCBayern.ir - اولين فينال تمام آلماني ليگ قهرمانان اروپا مهر تاييدي بر برنامه پرورش استعدادهاي بومي جوان در بوندس ليگا است.
شنبه شب در ورزشگاه «ومبلي»، تقريبا كل تيم ملي آلمان در قالب بايرن مونيخ و دورتموند مقابل هم قرار گرفتند، بازيكناني كه بيشتر آنها محصول آكادميهاي اين دو باشگاه هستند.
داشتن بازيكنان ستارهاي كه در خود باشگاه پرورش پيدا كرده باشند، آرزوي هر باشگاهي در دنياست. براي درك اينكه چگونه باشگاههاي آلماني توانستند به اينجا برسند بايد به سال ۲۰۰۰ بازگشت.
آلمان در جام ملتهاي اروپاي۲۰۰۰، با دو شكست و يك تساوي در دور گروهي اين رقابتها، با تنها يك امتياز حذف شد.
به گزارش بيبيسي، تيم پير آلمان در آن رقابتها نواقص بسياري داشت و در آن زمان روزنامههاي هلندي با سر وصدا و خوشحالي آنها را اين گونه توصيف كردند:«فوتبال در حال مرگ يك كشور».
تيمهاي زير ۲۱ و ۱۹ سال آلمان هم در آن زمان وضعيت مناسبي نداشتند، چرا كه بازيكن با استعداد در اين تيمها كم بود و از طرفي نكته مهم ديگر اين بود كه اين بازيكنان تجربه بازي جدي براي باشگاه خود را هم نداشتند.
در آن زمان آينده فوتبال آلمان در هالهاي از غبار قرار داشت و همين باعث شد كه فدارسيون فوتبال آلمان همراه با باشگاهها و هواداران به دنبال بازيافتن روح واقعي فوتبال آلمان باشند.
پس از اين رخدادها، تغييرات گستردهاي در فوتبال آلمان انجام شد؛ يكي از پايهاي ترين اين تحولات، تكيه بر سرمايهگذاري در فوتبال پايه بود.
اجرايي شدن اقدامات تازه، خيلي زود نتيجه داد و ميزان بازيكنان زير ۲۳ سال كه به طور معمول در تيمهاي بوندس ليگا بازي ميكردند، از ۶درصد در سال ۲۰۰۰ به ۱۵درصد در سال ۲۰۱۰ رسيد.
بازيكنان جوان تيم ملي آلمان، در جام جهاني آلمان در سال ۲۰۰۶ سوم شدند و در جام جهاني ۲۰۱۰ افريقاي جنوبي دوباره اين مقام را تكرار كردند و به عقيده بسياري يكي از شانسهاي اصلي قهرماني در جام جهاني ۲۰۱۴ برزيلند.
در هر دو جام جهاني ۲۰۰۶ و ۲۰۱۰، بهترين بازيكن جوان جام، آلماني بود؛ لوكاس پودولسكي در ۲۰۰۶ و توماس مولر، مسوت اوزيل و سامي خديرا در ۲۰۱۰.
تيمهاي زير ۱۷، ۱۹ و ۲۱ سال آلمان اروپا را به تسخير خود درآوردند و با كسب عنوانهاي مختلف قهرماني نگاهها را متوجه خود كردهاند. نسل جديد بازيكنان آلماني، برخلاف نسل پيشين كه قدرت بدني و آمادگي جسماني داشتند، داراي تكنيك و مهارتهاي فردي هستند.
يك روز در آكادمي جوانان باشگاه اينتراخت
توماس دالهاس، خبرنگار بخش جهاني بيبيسي، براي درك بهتر اين موضوع كه آنها چطور به اين جايگاه رسيدند، يك بعدازظهر را در آكادمي جوانان باشگاه اينتراخت فرانكفورت سپري كرده است.
اين باشگاه پس از آنكه به ليگ دسته دو سقوط كرد، سال گذشته دوباره با صعود به بوندس ليگا و در انتهاي فصل موفق به كسب سهميه ليگ اروپا در فصل بعدي شد.
توجه ويژه به استعدادهاي بومي يكي از اصلي ترين دلايل بازگشت موفقآميز اين تيم به بوندسليگا بود.
يكي از آخرين كشفهاي اين باشگاه مارك استندرا است كه در ۱۷ سالگي از آكادمي باشگاه به تيم اصلي راه پيدا كرد.
ماركو مارين بازيكن آلماني و مليپوش چلسي، در آكادمي فرانكفورت رشد كرده و نمونه كامل بازيكني است كه آكادمي اين باشگاه سعي دارد در آينده تربيت كند.
آرمين كراز كه ۱۰ سال است مدير آكادمي باشگاه اينتراخت فرانكفورت است، مارين را «بازيكن تكنيكي و ريز جثهاي» ميداند كه «نمونه كاملي از تغييرات است كه در فوتبال آلمان انجام شده است».
اين آكادمي در سال ۲۰۱۰ با هزينه ۱۵ ميليون يورو و داشتن پيشرفتهترين امكانات و بهترين مربيان آماده بهرهبرداري شد.
كراز با مقايسه تمرينات دوران حرفه فوتبال خود با امروز گفته است:«تمرينات فوتبال به طور فوقالعادهاي تغيير كرده است. زماني كه من در دهه ۸۰ براي فرانكفورت بازي ميكردم، تمرينات بيشتر روي دويدن و افزايش قدرت بدني متمركز بود. امروزه بيشتر تاكيد تمرينات روي مهارتهاي فردي، كار با توپ و تكنيك است».
او درباره برنامه باشگاه براي استعداديابي ميگويد:«افراد مسئول استعداديابي باشگاه، بدون در نظر گرفتن ويژگيهاي بدني، به دنبال كودكان ۹ تا ۱۰ سالهاي هستند كه استعداد ذاتي فوتبال دارند. وقتي آنها وارد آكادمي ميشوند آمادهسازي براي بالا بردن قدرت بدني معمولا تا قبل از ۱۶ سالگي آغاز نميشود».
باشگاههاي بوندسليگا درحالحاضر سالانه ۱۰۰ ميليون يورو در آكادميهاي فوتبال خود سرمايهگذاري ميكنند و اين آكادميها به طور مرتب توسط فدراسيون فوتبال آلمان كنترل ميشوند.
هر سه سال يك بار، بازرسان فدراسيون فوتبال آلمان با مراجعه با آكادمي تيمهاي بوندسليگا وضعيت آنها را بررسي ميكنند.
اين بازرسان ۸۰۰ سوال از مسئولان آكادمي و باشگاه ميپرسند، سوالهايي كه همه چيز را شامل ميشود، از وضعيت تمرين گرفته تا اينكه چگونه آنها در مدرسه حمايت ميشوند.
باشگاهها بايد اول ثابت كنند كه مي توانند آكادميهاي خود را اداره كنند تا مجوز آنها از فدارسيون فوتبال ايران و سازمان ليگ فوتبال تمديد شود.
وضعيت اقتصادي و نقدينگي باشگاههاي آلماني بايد طوري باشد كه بتوانند هزينههاي جاري باشگاه را تامين كنند.
هربرت بورهگن كه يك دهه رياست باشگاه اينتراخت فرانكفورت را بر عهده داشته، و پيش از آن رئيس هئيت مديره سازمان ليگ فوتبال آلمان بوده ميگويد:«پيش از آغاز هر فصل هر باشگاه بايد گزارشي را از درآمدي كه در سال آينده به دست خواهد آورد تهيه كند- از اسپانسرها تا حق پخش تلويزيوني و حتي پروژههاي كوچكي كه در آن هزينه ميكنند».
اين زمان مناسبي براي اصلاح اشتباهات است اما اگر باشگاهي نتواند استانداردهاي لازم را به دست آورد، مجوزش تمديد نخواهد شد.
يكي ديگر از عواملي كه باعث نظارت مستمر بر باشگاههاي آلمان شد، قانون «1 + 50» بود. بر اساس اين «1 + 50» سهام باشگاهها بايد در اختيار اعضا و هواداران آن باشد.
بورهگن ميگويد:«فروش باشگاه به سرمايهگذار برخلاف روح تيم است و مديريت و هواداران در برابر آن ميايستند. ما حاضريم در شرايط سخت حتي سقوط به دسته پايين تر قرار بگيريم ولي تيم را نفروشيم».
هر ۳۶ باشگاه حاضر در بوندسليگا و بوندسليگا دو با قوانين موجود كه در مسائل مالي سختگيرانه است موافق هستند و آنها را براي باشگاه مفيد ميدانند.
اما آيا هواداران دوست ندارند كه پول بيشتري وارد باشگاه شود؟
يكي از هواداران باشگاه اينتراخت فرانكفورت كه ۱۰ سال است بليط ساليانه اين تيم را دارد، درباره هزينه بليط ميگويد:«من به دليل اينكه عضو باشگاه هستم براي يك سال ۱۰۴ يورو پرداخت ميكنم كه شامل اجازه رفتن به ۱۷ بازي خانگي تيم ميشود».
اين بليط شامل ديدن مجاني بازيهاي تيمهاي خارج از بوندسليگا و استفاده رايگان از حملونقل عمومي براي رفتن و بازگشت به ورزشگاه است.
قيمت استاندارد ۱۲۰ يورويي بليط ساليانه باشگاههاي آلمان در مقايسه با بسياري از باشگاههاي اروپا معقول و مناسب به نظر ميرسد.
در فصل 13 – 2012 بوندسليگا با متوسط ۴۲ هزار نفر براي هر بازي، به عنوان پرتماشاگرترين ليگ جهان انتخاب شد.
تماشاگران آلماني زماني كه ميخواهند به قيمت بليط اعتراض كنند و ميخواهند كه صدايشان شنيده شود بسيار هماهنگ و يكصدا هستند. در اين فصل بوندسليگا كه به تازگي به پايان رسيد بسياري از آنها از حقوق خود دفاع كردهاند.
بسياري از باشگاههاي آلمان مثل اينتراخت فرانكفورت از سال ۲۰۰۰ به بعد تغيير كردهاند. اين باشگاهها با تمركز روي جوانان و قابليتهاي تكنيكي آنها چهره جديدي از فوتبال آلمان به نمايش گذاشتهاند اما نبايد فراموش كرد كه در همه اين تغييرات، هواداران قلب تپنده اين تغييرات بودند و همچنين باعث ثبات مالي باشگاه شدند.
بهترين نمايندگان اين فوتبال كه بيشتر محصول آكادميهاي دو باشگاه بايرن مونيخ و بوروسيا دورتموند هستند روز شنبه در فينال ليگ قهرمانان اروپا روبهروي هم قرار گرفتند كه در نهايت تيم پولدارتر يعني بايرن قهرمان شد.