عدم تدوین قانون مشخص برای فعالیت شرکتهای تجمیع کننده خدمات، منجر به فیلتر شدن برخی از این سایتها شده است. بنیانگذار زرین پال میگوید: «ایجاد چنین استرسی به کسب و کارها در روزهایی که بیشترین گردش مالی سال در جریان است، لطمه بزرگی به آنهاست». تصمیم به فیلترینگ این سایتها یکباره اجرا شده و تاکنون هم توضیحی درباره چرایی آن به مسئوولان سایتها داده نشده است.
براساس پیشبینیهای صورت گرفته برای اینکه موافقت اولیه برای فعالیت این شرکتها صادر شود، باید تضمینهای خاصی را ارائه دهند. هر کدام از این سایتها در مقابل طرفهای قراردادشان مسئولیت تضامنی دارند و در صورت تخلف از سوی هر یک از این بخشها آنها در مقابل مسئولان پاسخگو هستند. به همین دلیل این سایتها باید نظارت دقیقی روی فرایند کاری طرفهای قراردادی خود داشته باشند. اما در اتفاقی بیسابقه، عصر روز سه شنبه ۲۵ اسفندماه ۹۴ تعدادی از درگاههای واسط پرداخت به دلایلی نامعلوم و مبهم از دسترس خارج شدند.
اولین زمزمههای توقیف این سایتها مهرماه گذشته شنیده شد که با توجه به مخالفت مرکز توسعه تجارت الکترونیکی روند فیلترینگ متوقف شد. محمد گرکانی نژاد، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیک پیش از این درباره فعالیت این سایتها به
پیوست گفته بود: «در برخی از این سایتها بیدقتیها و بیتوجهی به قانون صورت گرفته و این گونه استفادهها باعث ایجاد حساسیت در برخی از بخشهای کشور شده و به کل این مفهوم صدمه زده است». او اعلام کرده بود که در حال تصمیمگیری درباره این موضوع هستند. کرگانی نژاد در دی ماه سال ۹۴ گفته بود تا دو سه ماه آینده برای این سایتها تصمیمگیری خواهد شد و به نظر میرسد این تصمیمگیری حالا اجرایی شده است.
مصطفی امیری، از موسسان درگاه پرداخت زرین پال در گفتگو با
پیداد درباره وضعیت فعلی درگاه پرداخت زرین پال میگوید: «در نامهای که پیش از این از سوی شاپرک برای PSP ها درباره درگاههای غیرمجاز زده شده بود نام زرین پال وجود نداشت. با این حال با توجه به فشارهایی که در این باره آمده است در حال حاضر اختلالاتی در درگاه ما به وجود آمده که منشا آن یا حملات متفاوتی است که به سایت میشود و یا فیلترینگ است که بر روی برخی سایتهای دیگر هم اعمال شده است». به گفته او با توجه به اقداماتی که تیم فنی زرین پال انجام داده است، در سه ساعت گذشته فیلترینگ بر روی سایت آنها اعمال شده است.
او در ادامه درباره وضعیت فعلی درگاه زرین پال میگوید: «در حال حاضر در داخل ایران با توجه به کار تیم فنی اختلال زیادی وجود ندارد اما در خارج از کشور سایت زرین پال قابل مشاهده نیست و این نشان میدهد که اختلال در لایههای فیلترینگ وجود دارد و یا شرکت زیرساخت تصمیم گرفته با توجه به حملههای متعدد، سایت را فیلتر کند».
امیری بر این باور است که با توجه به نزدیک بودن به روزهای پایان سال و ایام نوروز، درگاههای فیلتر شده نمیتوانند پاسخی دریافت کنند و پس از پایان تعطیلات ۱۵ روزه نوروز باید برای پیگیری این فیلترینگ مراجعه کنند. او کلیت این کار را «کار زشتی» میداند و در این باره میگوید: «تمام کسب و کارها در روزهای پایانی سال برای خود برنامهریزی میکنند و اگر قانونی هم بوده در این ایام وارد کردن چنین استرسی به کسب و کارها لطمه میزند و من فکر نمیکنم کسی حاضر باشد به این شکل رقبای خود را از میدان به در کند».
او معتقد است اگر قانونی وجود دارد باید برای همه اعمال شود و نباید در این میان گزینشی عمل شود. در حال حاضر سایتهای اینترنتی زرین پال و درگاه پرداخت فیلتر نشدند و برخی بر این باورند که دلیل آن مجوز داشتن این درگاهها از بانک مرکزی است اما امیری در این باره میگوید: «زرین پال هیچ مجوزی از بانک مرکزی ندارد و تنها در حال همکاری و تعامل با بانک مرکزی است تا بتواند مجوز را دریافت کند. اما در حال حاضر چنین مجوزی وجود ندارد».
او دلیل نبودن سایتشان در لیست فیلترینگ را «خوششانسی» یا «از قلم افتادن نامشان در لیست» یا «وجود قصد و غرضهای شخصی» میداند. بنیانگذار زرین پال بار دیگر تاکید میکند از ابتدای امروز زرین پال اتفاقات متفاوتی را تجربه کرده که باعث لطمه خوردن این سایت اینترنتی شده است. او معتقد است شرکت زیرساخت این درگاهها را فیلتر کرده و این در حالی است که پیش از فیلتر شدن هیچ اخطار یا نامهای به مسئولان سایتها داده نشده بود. پیش از این شاپرک در نامهای که به PSP ها زده بود اعلام کرده بود که آنها میتوانند با ۲۴ سایتی که در آن نامه اعلام شده بود همکاری کنند و این در حالی است که حالا ۲۲ سایت از این ۲۴ سایت فیلتر شدهاند و مسئولان تاکنون پاسخی به چرایی این فیلترینگ گسترده ندادهاند.
منبع:
پیداد