كاربر، CD، CD رايتر
تاكنون شما بايد با چند مساله روبهرو شده باشيد مثل <كدام رايتر را بخرم؟> <با چه سرعتى رايت كنم؟> و <از چه نوع CD خامى استفاده كنم؟> تمام اين سوالات با هم بستگى دارد.
اين روزها رايترهاى Samsung در ايران، بازار بسيار خوبى پيدا كردهاند كه در آنها همه چيز، قيمت و كيفيت به حداقل خود رسيده است. در اينجا جالب است موضوع بسيار مهمى را مطرح كنيم. اين روزها در رايت CD ها كلمات نامناسبى به كار مىروند مثل: (اين CD را با سرعت پايينى رايت كن) يا (اگر با سرعت 25X رايت كنى دستگاه من آن را نمىخواند) آنقدر اين جملات تكرار شدهاند كه به صورت يك امر فنى حتى در بين متخصصان رواج پيدا كرده است. اگر كمى به طرز كار يك رايتر خوب مثل Plextor يا مدلهاى قديمى Yamaha و يا Teac نگاه كنيد متوجه خواهيد شد كه اصلا بحث اينكه با چه سرعتى رايت كنيم پيش نمىآيد. چرا؟ وقتىكه شما سرعت رايت يك سيستم را مشخص مىكنيد در اصل سرعت انتقال اطلاعات به CD را تعيين كردهايد مثلا 0063 kb /s سرعت انتقال واقعى اطلاعات با يك رايتر خوب با سرعت 42x است. در اين هنگام فشار زيادى به لنز CD رايتر شما وارد نمىشود. لازم است كه در مورد نوع انتقال اطلاعات كمى بيشتر صحبت شود. بايد بدانيد كه يك كامپيوتر فقط 0 و 1 را مىشناسد و تمام اطلاعاتى كه شما داريد به اين صورت بر روى HDD CD ، FDD و DVD شما ذخيره شده و به وسيله سيستم عامل شما به شكل قابل فهم براى انسان تبديل مىشود.
در CD رايترهايى كه كيفيت پايينى دارند در صورت رايت با سرعت بالا، لنز دستگاه فرصت كمترى براى سوزاندن سطح CD و يا همان انتقال صفر و يك ها دارد همين موضوع باعث پايين آمدن كيفيت CD مىشود و بعضى از سيستمهايى كه لنز ضعيفى دارند قادر به خواندن آن CD نيستند. در اين هنگام تمام تقصيرها بر گردن بالا بودن سرعت رايت CD مىافتد كه در اصل اينگونه نيست.
واقعيت اين است كه كيفيت CD رايتر پايين است و قادر نيست تا در سرعت مورد نظر شما اطلاعات را با كيفيت مناسب روى CD بسوزاند و به قول ما رايت كند. اما در رايترهاى خوب كه از آنها نام برديم اين مشكل وجود ندارد و لنز آنها به قدرى قوى است كه در هر سرعتى با بهترين كيفيت كار خود را انجام مىدهند.
در حال حاضر ركورد بهترين كيفيت و بالاترين سرعت در دست رايترهاى Teac كه در سال 2002 توليد شدهاند است كه با سرعت 42x قادرند يك CD ، 700 مگابايتى را در مدت 3 دقيقه با بهترين كيفيت رايت كنند. لازم به ذكر است كه سرعت بالاتر از 42x اصلا تاثيرى در مدت زمان رايت CD ندارد يعنى در اصلCD هاى خام موجود در بازار اين قابليت را ندارند حتى با اينكه روى تمام آنها عدد 25x نوشته شده است.
كدام CD خام؟
توجه كنيد با آنكه گفتيم سرعت نوشته شده بر روى CD اعتبار چندانى ندارد، پيشنهاد مىشود CD هايى را انتخاب كنيد كه سرعت بالاترى دارند. نكته ديگر اينكه در هنگام خريد به مقاومت CD در برابر خم شدن توجه كنيد. يك CD خوب نبايد به راحتى در برابر فشار خم شود. جالب است بدانيد چند سال پيش نوعى CD با مارك five star به بازار آمد كه قيمت مناسبى هم داشت اما بعد از رايت ديگر نمىتوانستيد از آن CD استفاده كنيد و بايد آن را دور مىريختيد. اين CD قابليت خم شدن تا 180 درجه را نيز داشت. موضوع ديگر قطر و وزن CD دست است. يك CD ، 5/1 ميليمتر بايد باشد و وزن آن هم هر چه سنگينتر بود بهتر است. يعنى در عين باريك بودن سنگين هم باشد كه اين بدان معناست كه CD فشردگى و مقاومت خوبى دارد. نكته كوچك ديگرى كه بايد به آن توجه كرد لبه CD است لبههاى يك CD كاملا صاف است.
هم در قسمت پلاستيكى و هم در قسمت دور لايه آلومينيوم سطح زير قسمت آلومينيوم تقريبا مهمترين ملاك براى انتخاب يك CD خوب است. خوب است بدانيد وقتى خودتان را از داخل يك CD نگاه مىكنيد در اصل در حال نگاه كردن به سطح زيرين قسمت آلومينيوم روى CD يعنى همان محل ذخيره اطلاعات هستيد. اين سطح هر چه تيرهتر باشد براى ذخيره اطلاعات بهتر است البته به رنگ استفاده شده در آلومينيوم هم بستگى دارد. مثلا درCD هاى Kodak هم رنگ طلايى و هم رنگ نقرهاى استفاده شده است وليCD هاى طلايى ازاين مارك داراى كيفيت مناسبى هستند.
ملاك ديگرى كه مىتوانيد آن را هم در نظر بگيريد نوع سطح روى CD يعنى قسمتى كه مارك و مشخصات بر روى آن هك شده است. اين همان سطح آلومينيوم حامل اطلاعات است. اين سطح هر چه زبرى بيشترى داشته باشد و از سطوح صاف در آن استفاده نشده باشد داراى كيفيت مناسبترى است.
بهترين CD خام!
حتما فكر مىكنيد كه بهترين CD خام در بازار ايران يا Kodak است يا sony يا يكى از اين چند مارك مختلف، نه اصلا اين طور نيست. بهترين CDهاى موجود در بازار CD هايى هستند كه ما اصطلاحا آنها را نقرهاى مىناميم اين CDها هيچكدام مارك مشخصى ندارند و توسط شركت خاصى هم توليد نمىشوند . جالبتر اين كه در بازار هم به صورت خام وجود ندارند، چرا كه هيچ رايترى قادر به رايت روى اين CD ها نيست در اصل سطح اين CDها در برابر نور لنز CD رايتر مانند يك آينه عمل كرده و نور را به خود لنز برمىگرداند و شما نمىتوانيد كار خود را انجام دهيد.
طرز كار CD هاى نقرهاى
پس از توليد قسمت پلاستيكى CD و فشرده كردن آنها به مقدار كافى نوبت به چسباندن قسمت آلومينيومى روى CD مىرسد. جالب است بدانيد در هر 5 متر مربع CD چه نقرهاى و چهCD هاى موجود در بازار ميزان سطح آلومينيوم استفاده شده فقط به اندازه يك مگس است. يعنى حجمى معادل يك مگس معمولى پس از فشرده يا پرس شدن بر روى CD مساحتى معادل 5 متر مربع را اشغال مىكند، در اين قسمت CD ها آماده رايت با دستگاه مخصوص خود هستند.ابتدا از مطلبى كه قرار است بر روى CD ها رايت شود يك نسخه بر روى CD هاى معمولى رايت شده و به دستگاه داده مىشود و مثلا آن مطالب 500 مگابايت حجم دارند.
موضوع قابل توجه در اينجا اين است كه مطالب در كامپيوتر به صورت صفر و يك شناسايى مىشوند كه در CD هاى معمولى قسمت يك سوزانده شده و قسمت صفر سوزانده نمىشود اما در اين CD ها از هيچ لنزى براى رايت استفاده نمىشود اين دستگاه پس از تقسيم مساوى تمامى صفر و يكها در تمام سطح CD (يعنى بزرگتر كردن فيزيكى حجم آنها را با ميكروسكوپهاى الكترونيكى قابل ديدن هستند.) اطلاعات را به صورت يك مهر كه اندازه آن به اندازه يك CD است در آورده آن را در اختيار شما قرار مىدهد. در اينجا به جاى سوزاندن از سطح ناصاف و سطح صاف به جاى صفر و يك استفاده مىشوند كه سطوح ناصاف معنى يك و سطوح صاف معنى صفر مىدهند.در مرحله بعدى فقط تعدادCD هايى كه شما تصميم داريد تكثير كنيد مهم است، در اينجا سطحى كه دستگاه در اختيار شما قرار داده است با نيروى كنترل شدهاى به رويCD هاى خام كوبيده مىشود.حالا CD شما رايت شده است و يك برچسب يا همان طرح مناسب براى آن مىتوانيد تهيه كنيد و آن را با بهترين كيفيت ممكن بفروشيد.
بهترين CD خام قابل رايت
بد نيست با هم تعدادى ازCD هاى خام بىشمار موجود در بازار را نام ببريم و سابقه كوچكى از آن را بررسى كنيم.
:KODAK اين CD از قديمىترين و بهترينCD هايى است كه در بازار در دسترس كاربران قرار دارد. اين CD در دو نوع طلايى و نقرهاى وجود دارد.
:SONY يكى ديگر از قديمىترينCD هاى موجود در بازار است كه نسبت به قيمت خود كيفيت مناسبى نيز دارد.
:MAXEL اين مارك هم از قديمىترينهاى بازار كامپيوتر است.
ATALIFE نامى آشنا براى تمام كاربران. اين مارك را همه كسانى كه با كامپيوتر سروكار دارند مىشناسند. نكته جالب در مورد اين CDها آن است كه اين مارك هم CD خوب و با كيفيت و هم CD بد و بدون كيفيت توليد كرده است.
RINCO اين مارك با قيمت و كيفيت مناسب در حال تسخير قسمتى از بازار كامپيوتر است.
CD هاى :NO NAME اينCD ها توليد كننده مشخصى ندارد و شركتهاى زيادى مثل LG و SONY اقدام به ساخت آنها كردهاند. جالب است بدانيد با اين كه اسم اينCD ها در بازار صورت خوشى ندارند اگر خوب نگهدارى شوند براى كاربر كيفيت بسيار خوبى خواهند داشتCD .هاى زيادى در بازار وجود دارد كه كيفيتشان در يك حد است و قيمتهاى پايينى دارند.
توليدCD هاى خام در ايران
تقريبا يك سال پيش خبرى مبنى بر ساخت بزرگترين كارخانه توليدCD و DVD خام در خاورميانه منتشر شد. اين كارخانه پس از تكميل ساخت قادر خواهد بود تا 10 برابر مصرف CD و DVD داخل كشور را تامين كرده و حتى محصولات خود را به كشورهاى مصرف كننده ديگر نيز صادر كند.از طرف ديگر اين كار باعث جلوگيرى از خروج 150ميليون دلار ارز شده و نيم ميليون دلار نيز ارز نصيب كشور خواهد كرد.
ولى اين فقط يك نمونه است. شايد باورتان نشود ولى بايد گفت حدود 60درصد ازCD هاى ديگر موجود در بازار نيز توليد داخل كشور هستند كه در مناطق آزاد تجارى مثل كيش و جزاير ديگر پخش شدهاند.
اين توليد كنندگان مارك مشخصى را بر رويCD هاى خود هك نمىكنند و اكثر آنها را به صورت NONAME و بدون مارك عرضه مىكنند.عرضه اينCD ها به بازار به وسيله خريداران عمده صورت مىگيرد.اكثرا اين واسطهها هستند كه مارك CD را مشخص مىكنند. با سفارش هر ماركى شركتهاى توليد كننده آن را با طرح دلخواه خريدار روى CD چاپ كرده و آن را تحويل مىدهند.
CD و گارانتى
تا چند سال پيش، بيشترCD ها با گارانتى سوخت به مشترى ارايه مىشد و كاربران مطمئن بودند در صورت سوخت، CD آنها تعويض خواهد شد.
ولى اين روزها ديگرCD ها با گارانتى عرضه نمىشوند چون قيمت آنها به حداقل خود رسيده است ولى بعضى فروشندگان بعضيCD هاى با كيفيت خوب خود را هنوز گارانتى مىكنند كه البته تعداد آنها زياد نيست.
برگرفته: دنیای اقتصاد