من نمیفهمم مفهوم نقد مثبت چیه؟ نقد چطور میتونه مثبت باشه؟ نقد قراره ضعفهای ما رو بهمون نشون بده، نه قوتهایی که فکر میکنیم داریم. اگه این اسکار یه ضرر بزرگ برای اصغر فرهادی داشته باشه، اون اینه که از اینی که الآن هست هم مغرورتر و متوهمتر خواهد شد. یعنی همینجوری نمیتونست ضعفهای فرمی و فیلمنامهای کارش رو تشخیص بده (قبول کردن پیشکش) حالا که آکادمی تأییدش کرده امکان نداره این ضعفها رو ببینه یا حتا در صدد رفعش بربیاد. برای همین حسابی ناراحتم براش، واقعا برای فیلم بعدی مطمئنم بازم پسرفت خواهد کرد. الآن اگه بخوام فیلمهاشو درجهبندی کنم، بهترین فیلمش همون فیلم اولش بود، رقص در غبار. (در حد 8 مثلا) بعد همینجوری فیلمهاش ضعیفتر شده و با هر فیلم چند قدم از اصالت سینما فاصله گرفته. (به جز چهارشنبه سوری که در حد 7 بود)
راجع به اینکه تو اینترنت هم از دست فراستی پشمک راحت نیستید، فقط میتونم بگم تو اینترنت همهچیز هست جز نقد فراستی. همه دارن خوشحالی میکنن، جشن میگیرن، از جایزهی اسکار لذت میبرن، بدون اینکه بفهمن این فیلم چه توهینی هست به شعور یک انسان اهل تفکر، و چقدر فیلم بهشون دروغ میگه و ساده گیرشون آورده. به نظرم اینجا اتفاقا بد نیست واسه چند ثانیه هم به حرف یه کارشناس گوش بدیم. شما هم که به قول خودتون از این اصطلاحات سردرنمیارید، فکر میکنم بهتره یا برید مطالعه کنید و مفهوم این اصطلاحات رو بفهمید، یا به حرف کسی که این اصطلاحات رو میفهمه گوش بدید.
یه موضوع دیگه هم این اشتباهی که ما الآن داریم میکنیم. فکر میکنیم چون خارجیها دارن از فیلم تعریف میکنن یا بهش جایزه میدن، به این مفهومه که فیلممون یه شاهکار هنری بوده و دیگه سینما از این جلوتر نخواهد رفت. درحالیکه به نظرم درک یک ایرانی که تو این کشور داره زندگی میکنه و مفهوم تک تک دیالوگها براش مشخصه با یک خارجی که با زیرنویس داره فیلم رو نگاه میکنه و کوچکترین تصویری از کشور ما نداره و فکر میکنه این تصویر اغراقآمیز دقیقا تصویر درست مردم ایرانه و صادقانه و واقعییه، خیلی فرق میکنه. خارجیها گول پیچیدگی فیلمنامه و سبک فیلمبرداری مثلا واقعگرایانه و بازیهای تئاتری فیلم رو میخورن و ضعفهای فیلم رو نمیبینن. اساسا اعضای آکادمی اونقدر توی هر فیلم دقیق نمیشن که بخوان این ضعفها رو متوجه بشن. در حد یک بار دیدن فیلم براشون کفایت میکنه و مهر تأییدشون هم به نظرم هیچ اعتباری به لحاظ هنری و کیفی نداره. فقط یه جور تبلیغه برای سینمای ایران و این فیلم، که از این به بعد اگه مثلا بلوری فیلم ریلیز بشه، به عنوان Academy Award Winner ازش یاد میشه و خیلیها ترغیب میشن فیلم رو ببینن. ولی وقتی داریم صحبت از کیفیت سینمایی و هنری فیلم میکنیم، نمیتونیم بگیم چون این فیلم اسکار رو برده تو نمیتونی نقدش کنی. اتفاقا به نظرم فیلمهایی که اسکار میبرن رو خیلی بیشتر باید نقد کرد تا فیلمهای که نبردن. پس لطفا با اطلاعات حرف بزنید نه با شنیدهها. اگر فقط یک کتاب سینمایی تا حالا خوندید (نوشتن پیشکش) بیاید نظری درمقابل حرف فراستی بدید که ما از شما یاد بگیریم.
پ.ن: این پست به نظرم لازم بود. منم از گرفتن اسکار برای ایران خوشحالم. ولی یه سری ضعفهای فیلم رو نمیشه نادیده گرفت. خواستم اینو بگم که یه وقت متوهم نشیم که اسکار گرفتیم و این اسکار به نفع سینمای ماست. شاید به لحاظ تبلیغاتی به نفع سینمای ما باشه، ولی به لحاظ کیفی کاملا این جایزه سمّییه. یعنی هم فرهادی دیگه خودش رو خدای سینما میدونه، هم مقلدین فرهادی در داخل ایران فکر میکنن اگه اینجوری فیلم بسازن، اسکار میگیرن و از این به بعد سعی میکنن فیلمهای شبیه یک جدایی تولید کنن. و بازم ما درس نمیگیریم و همهچیز رو ساده میخوایم و سراغ تکنیک نخواهیم رفت. این دقیقا به ضرر ماست. اگه فیلمسازهامون اونقدر استقلال فکری داشتن که تحت تأثیر این جوایز، سبک فیلمسازیشون رو تعیین نمیکردن، بحثی نبود. ولی بدبختی فیلمسازای ما هیچ استقلالی هم ندارن و اصلا فقط با تقلید میتونن فیلم بسازن.
این کلمه متوهم که در این پست به چشم میخوره ، به صورت بسیار بولد تر در بین سطور دیده میشه.
برای من جالب هست مصادیق حرفهای کلی رو بدونم!
اعضای آکادمی همه از فعالان حوزه سینما هستند ، داوران جشنواره برلین هم از بزرگان سینما هستند ، تو همین ایران خودمون هم نیمچه جشنواره فجر معمولآ از اهالی سینما برای داوری انتخاب میکنند!
شاید که نه ، همیشه شده من با انتخابهای آکادمی ، داوران برلین و کن و ونیز و فجر (خدایا منو ببخش اسم فجر رو آوردم کنار اونها) مخالف باشم اما نمیتونم بگم من بیشتر از سینما میفهمم! یا من میدونم فرم چیه اونها نمیدونن؟
کدوم منتقد ایرانی در جهان دارای اعتبار هست؟ که حالا نقد کسیکه تو همین ایران خودمون خیلی ها قبولش ندارند مهمتر از نظر اعضای آکادمی و داوران جنشواره های مختلف شده؟
همیشه خلاف جهت آب شنا کردن نشونه روشنفکری نیست ، بعضی وقتها نشونه حماقته
به هر حال من دوباره خواهش میکنم مصادیق دروغ پردازی و اشکلات فرم و ... رو بفرمایید ما رو از جهل و نادانی نجات بدین
پ.ن: از نظر من هم بهترین فیلم فرهادی نیست ، بهترین فیلم تاریخ سینمای ایران هم نیست! اما نقد درست ، نقد منصفانه است
و خوبه قبل از اینکه بریم دنبال شناخت اصطلاحات سینمایی یکمی در زبان زیبای مادری خودمون تحقیق کنیم تا بفهمیم معنی لغاتی که مثل نقل و نبات هر روز و هر ساعت و با سخاوت پخش و نشر میکنیم چه معنی داره مثلآ نقد: نقد را «سره از ناسره جدا کردن» و «شناختن محاسن و معایب» گفتهاند. در اصطلاح، نقد به مفهوم داوری و قضاوت دوجانبه در مورد یک گزارهاست. این واژه در لغت به معنای «بهینِ چیزی را گزیدن» آمدهاست. ا
انتقاد از نظر مفهومی با نقد متفاوت هست.