• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
توافق ایران و آژانس برای 5 گام بعدی



جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک جلسه فنی دیگر را در قالب چارچوب برای همکاری که نوامبر سال گذشته توافق شده بود، برگزار کردند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، براساس ایمیل دریافت شده ازسوی نمایندگی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین،در این نشست دو طرف پیشرفت خوب حاصل شده و همچنین دو طرف زمینه اجرای 7 گام عملی توافق شده در سه ماه پیش را مرور کردند.

ایران و آژانس در خصوص 5 اقدام عملی دیگر که قرار است تا 25 اوت یعنی سوم شهریور ماه اجرا شود به توافق رسیدند.

بر اساس این گزارش، رضا نجفی نماینده ایران در آژانس در این باره اعلام کرد: از این 5 گام سه اقدام مربوط به موضوعات جاری است و 2 اقدام عملی در خصوص مسایل گذشته می‌باشد.

در خصوص یکی از موضوعات گذشته که ادعاهایی در خصوص انجام آزمایش در مقیاس زیاد است، طرفین به تبادل اطلاعات خواهند پرداخت و در مورد موضوع دیگر مربوط به گذشته توضیحاتی در خصوص برخی مقالات چاپ شده در ایران که کاملا آشکار بوده است ارائه خواهد شد.

ایران 13 اقدام عملی توافق شده در مذاکرات قبلی با آژانس را کاملا اجرا نموده و انتظار می‌رود تا این موضوع در گزارش آتی آژانس بصورت مثبت منعکس گردد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
یک مقام مسئول در وزارت اقتصاد:
سرمایه گذاران خارجی در انتظار سوت آغاز سرمایه گذاری
تهران - ایرنا - مدیرکل وام ها، مجامع و موسسات بین المللی سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی ایران گفت: شرکت ها و کشورها با توجه به چشم انداز مثبت مذاکرات بین المللی، در انتظار سوت آغاز سرمایه گذاری در ایران هستند.
81171891-5709277.jpg

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، سعید خانی اوشانی در دومین روز از کنفرانس تحلیل تاثیرگذارترین تحولات اقتصادی سال 93 با محوریت اجرای فاز دوم هدفمند کردن یارانه ها و گام نهایی مذاکرات ایران و گروه 5+1، افزود: با توجه به تحولات بین المللی، کشورهای زیادی از هم اکنون آماده سرمایه گذاری در ایران شده اند.

وی با بیان اینکه، سرمایه گذاری خارجی از اولین مواردی بود که از تحریم آسیب دید و اولین حوزه ای است که از مذاکرات ایران و گروه 1+5 تاثیر مثبت گرفته است، اظهار داشت: پس از تحریم ها نقل و انتقالات ارزی با مشکل مواجه شد و میزان فاینانس های کشور نیز کاهش یافت.

خانی اوشانی تصریح کرد: هرچند ایران توانایی جذب سالانه 30 تا 40 میلیارد دلار فاینانس را در سال های گذشته داشت اما این رقم در سال 82 حدود 5 میلیارد دلار بود که در سه سال گذشته به صفر رسید.

این مقام مسئول در سازمان سرمایه گذاری خارجی تصریح کرد: با تشکیل دولت یازدهم و تغییر در روند، علاوه بر اینکه التهابات ساعتی در بازار ارز و سکه کاهش یافت بلکه نرخ تورم نیز از حدود 40 درصد به 32 درصد افت کرده است.

به گفته وی، براساس پیش بینی ها نیز نرخ رشد اقتصادی نیز از منفی 5.4 درصد به بیش از یک درصد خواهد رسید.

خانی اوشانی افزود: در بعد خارجی نیز اگرچه هنوز مذاکرات به پایان نرسیده اما از آنجا که چشم انداز آن روشن است شرکت ها و کشورها برای سرمایه گذاری در ایران آماده شده اند.

وی از حضور هیاتی ایتالیایی و مدیر امور بین الملل مدیا بانک های ایتالیا در ایران برای انجام مذاکرات و حضور در بخش های مختلف اقتصادی در روزهای اخیر خبر داد و اظهار داشت: این هیات علاوه بر اعلام آمادگی برای انجام نقل و انتقالات مالی پس از پایان مذاکرات بین المللی، گفت و گوهایی را در زمینه تشویق و ترغیب سرمایه گذاران ایتالیایی برای خرید شرکت ها در بورس و خصوصی سازی انجام داده است.

به گفته وی، علیرغم اینکه هنوز تحریم ها لغو نشده اما تفاهمی برای حضور سرمایه گذاران خارجی انجام شده تا به محض تحقق تفاهمات، اقدامات برای حضور در ایران آغاز شود.

خانی اوشانی تاکید کرد: با افزایش تفاهمات بین المللی، اقتصاد ایران با تغییرات زیادی مواجه می شود که از هم اکنون باید برای بهره برداری از آن آماده شویم.

اقتصام(3)9141**1558

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
یک مقام مسئول در سازمان سرمایه گذاری:
موج حضور سرمایه گذاران خارجی به ایران با رفع مشکلات بین المللی
تهران - ایرنا - مدیرکل سرمایه گذاری خارجی سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی ایران گفت: با توجه به حضور گروههای متعدد و مذاکرات هیات های خارجی در ایران در ماه های گذشته، در صورت رفع مشکلات بین المللی شاهد سیل حضور سرمایه گذاران خارجی به ایران خواهیم بود.
81171863-5709276.jpg

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، ابوالفضل کوده ئی در دومین روز از کنفرانس تحلیل تاثیرگذارترین تحولات اقتصادی سال 93 با محوریت اجرای فاز دوم هدفمند کردن یارانه ها و گام نهایی مذاکرات ایران و گروه 5+1، افزود: هم اکنون شاهد حضور ده ها شرکت و هیات خارجی برای بررسی و ارزیابی بازار ایران به صورت هفتگی هستیم.

وی با اشاره به رقابت شرکت ها در جریان مذاکرات اولیه، تصریح کرد: سازمان سرمایه گذاری خارجی تاکنون چندین مجوز سرمایه گذاری را برای برخی از شرکت ها صادر کرده است.

مدیرکل سرمایه گذاری خارجی سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی ایران گفت: برهمین اساس در این مدت ده ها مجوز سرمایه گذاری خارجی به ارزش 5 تا 200 میلیون دلار برای متقاضیان صادر شده است.

کوده ئی گفت: نگاه شرکت ها به بازار ایران ارزیابی و آغاز مذاکرات و انتقال سرمایه است، ضمن آنکه این کشورها نگرانند از این گردونه عقب بیفتند.

وی اظهار داشت: از آنجا که نمایندگان بنگاه های بزرگ و هیات های سیاسی برای انجام مذاکره به ایران آمده اند؛ پیش بینی می شود با حل و فصل مشکلات بین الملل حجم زیادی منابع خارجی به ایران وارد شود زیرا ایران دارای ظرفیت های زیادی برای سرمایه گذاری است.

این مقام مسوول گفت: با روی کار آمدن دولت جدید و اتخاذ سیاست های مناسب بین المللی، حضور هیات های سرمایه گذاری در ایران 10 برابر شده است.

وی با بیان آنکه در برنامه ریزی های کلان کشور و اسناد بالادستی توجه ویژه ای به امر سرمایه گذاری خارجی شده است، اظهار داشت: براساس بررسی های صورت گرفته برای دستیابی به نرخ رشد 8 درصدی نیاز به هزار تا 1200 میلیارد دلار سرمایه است که می توان بخشی از آن را با سرمایه گذاری خارجی تامین کرد.

وی تاکید کرد: علاوه بر گردش مالی، انتقال فناوری نیز از اهمیت زیادی در بحث سرمایه گذاری خارجی برخوردار است تا از این طریق فناوری نوین وارد کشور شود.

کوده ئی ایجاد اشتغال و امنیت ملی را از دیگر مزایای سرمایه گذاری خارجی عنوان کرد و افزود: هرچند در بعد خرد اقتصاد نیز باید تکمیل نیازمندی های شرکت ها، بازگشایی بازار فروش کشورهای سرمایه فرست و غیره را مدنظر قرار داد.

وی با بیان اینکه جذب سرمایه گذاری خارجی فعالیتی بین المللی و نیاز مند اقدامات داخلی و خارجی است، تصریح کرد: هرچند ابزارهای سرمایه گذاری خارجی با تحریم ها کاهش یافته اما متوسط سالانه سرمایه گذاری در ایران طی این سال ها حدود 4 میلیارد دلار بوده است، این در حالی است که ایران ظرفیت جذب میلیاردها دلار سرمایه گذاری خارجی را دارد.

مدیرکل سرمایه گذاری خارجی سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی ایران سپس با بررسی صحنه داخلی اقتصاد کشور برای جذب سرمایه گذاری نیز گفت: سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی واقتصادی ایران طی سال های گذشته برنامه ریزی های مناسبی را در این زمینه انجام داده و ابزارهایی را برای تشویق سرمایه گذاران خارجی مدنظر قرار داده اما امنیت سرمایه گذاری از دغدغه های سرمایه گذاران است.

وی گفت: هرچند در سال های گذشته اقدامات مناسبی برای رفع قوانین دست و پاگیر اداری و ایجاد مشوق های مناسب برای ترغیب سرمایه گذاران در کشور صورت گرفته اما ایران هنوز در زمینه بهبود فضای کسب و کار دارای رتبه مطلوب و مشوق ها نیز هدفمند و جهت دار نیست.

این مقام مسوول، تدوین اولویت های سرمایه گذاری بخشهای مختلف و شناسایی اولویت های سرمایه را ضروری دانست و افزود: البته لایحه مشارکت بخش های عمومی و خصوصی برای رفع مشکلات سرمایه گذاری خارجی تدوین شده که امیدواریم توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شود.

کوده ئی با تاکید بر اهمیت حضور بخش خصوصی در مشارکت طرح های سرمایه گذاری خارجی، تصریح کرد: باید ظرفیت سازی های مناسبی در این زمینه انجام و تعریف مناسبی از طرح ها به طرف خارجی توسط دولت و بخش خصوصی انجام شود که البته هم اکنون در این زمینه با ضعف هایی مواجه هستیم.

اقتصام(3)9141**1558

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
محمد خاتمی: موزه، نشانگر ریشه های هویت آدمی است
تهران- ایرنا- رییس جمهوری اسبق ایران در آیین تجلیل از موزه داران برتر گفت: اگر موزه شناسنامه هویت اقوام نباشد، دستکم نشانگر ریشه های هویت آدمی است.
81172792-5711973.jpg

به گزارش خبرنگار ایرنا، سیدمحمد خاتمی عصر چهارشنبه در مراسم تجلیل از موزه داران برتر که به مناسبت روز جهانی موزه با حضور مسعود سلطانی فر معاون رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در خانه هنرمندان برگزار شد، توجه به موزه را توجه به ریشه های هویت هر قوم، ملت و جامعه دانست و افزود: هویت آدمی امری تاریخی است.

وی با بیان اینکه موزه یک امر تفننی نیست، ادامه داد: توجه به موزه به معنای پر کردن لحظاتی از زندگی نیست.

خاتمی درباره چرایی اهمیت و توجه به موزه نیز گفت: هر قوم دارای هویتی است؛ قومی که هویت خود را از دست بدهد از بین خواهد رفت.

رییس جمهور اسبق ایران، از موزه به عنوان یک آموزشگاه و پژوهشگاه یاد کرد و گفت: موزه جایی است که اگر اقوام به خوبی به آن توجه کنند غرور مثبت ملی در آنجا تقویت می شود.

خاتمی تاکید کرد: قومی که به موزه بی اعتنایی کند در واقع به هویت و ریشه های تاریخی خود بی اعتنایی کرده است.

رییس جمهوری اسبق ایران در ادامه خاطرنشان کرد: امروز، جهان پر از خشونت، درگیری، ***** و تنازع است. با توجه به وضعیت دنیای امروز و ابزارها و شیوه های مدرنی که وجود دارد، این خشونت عریان تر، سهمناک تر و در عین حال نفرت انگیزتر شده است.

خاتمی افزود: به بهانه های مختلف از جمله جنگ با تروریسم، کشتار می شود در حالی این جنگ ها سبب شعله ور شدن آتش ترور و تروریسم می شود.

رییس جمهور اسبق ایران اضافه کرد: آیا هویت و هویت گرایی به خشونت می انجامد؟ آیا جنگها و درگیری ها به دلیل پایبندی افراد به هویتشان است؟

وی خاطرنشان کرد: در جامعه شناسی امروز اینگونه مطرح شده که هرچه هویت گرایی قویتر شود، افراط و خشونت گرایی نیز افزایش می یابد در حالی که این سفسته بزرگی است. البته برخی هویتها بسته به اینکه چگونه معنا و از آن سوءاستفاده یا استفاده شود، می توانند در دل خود خشونت و افراط بیافرینند.

خاتمی ادامه داد: هویت می تواند در متن خود مدارا، مهر و محبت را پرورش دهد و کین و ستیز ایجاد کند.

رییس جمهور اسبق ایران گفت: اگر ماهیت هویت به گونه ای باشد که با حضور هویت دیگری معنا یابد، مهر، شفقت و همزیستی به ارمغان می آورد.

وی با بیان اینکه ایران هویت غنی دارد، افزود: به هویتمان افتخار می کنیم زیرا از درون آن محبت تراوش می شود.

سیام**1058 ** 2023

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
معاون سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران:
قنات ها و رودخانه ها تهران را در زلزله تهدید می کنند
تهران - ایرنا - معاون سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران، از قنات ها و بستر حریم رودخانه به عنوان خطراتی یاد کرد که شهر تهران را در زلزله ها تهدید می کنند.
NoPic100x56.png

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، «فاطمه صالح» روز چهارشنبه در نخستین همایش ملی مهندسی زلزله، بهسازی و مقاوم سازی لرزه ای سازه ها و مدیریت بحران گفت: حدود 50 مخاطره محتمل شهر تهران بررسی شده که محتمل ترین و خطرناک ترین آنها، گسل های زلزله، لغزش و فرونشست زمین است.

وی خاطرنشان کرد: از گسل های زیرسطح تهران خبر نداریم، اما گسل های نیاوران و شمال و جنوب ری از جمله گسل های سطحی هستند که در صورت فعال شدن خطرات زیادی برای تهران دارند.

معاون سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران به خطر زمین لغزش و رانش در دره فرحزاد اشاره کرد و گفت: ساخت وسازهای بی رویه و بدون مطالعه در این منطقه، خطر فرونشست را به همراه دارد.

صالح افزود: در بسیاری از مناطق مرکزی تهران شامل مناطق 9، 10 و 11 شاهد حوادث ریزش ساختمان به دلیل خاک سست و چاه های جذبی هستیم.

وی ادامه داد: نقشه قنوات تهران تهیه شده و گاهی در گودبرداری های ساختمان با قنات های جدیدی روبرو شده و نقشه های خود را به روز رسانی می کنیم.

معاون سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران با تاکید براینکه فرونشست ناشی از قنات، آسیب ثانویه زلزله است، افزود: اگر زلزله احتمالی رخ دهد، خطرات ثانویه، میزان تلفات جانی و خسارات مالی را افزایش می دهد.

صالح ادامه داد: مشکل بزرگ دیگر در تهران، حریم بستر رودخانه های این شهر بوده که ساخت وسازها در این حیطه مورد توجه قرار نگرفته که طی چند سال اخیر نیز موجب مرگ سه هزار نفر در اثر سیل ها شده است.

وی افزود: بطور مثال دقیقا کنار کانال زرگنده در تجریش، ساخت وساز انجام شده است.

معاون سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران، انجام مطالعات طرح جامع کاهش خطر پذیری لرزه تهران، مطالعه مقدماتی شبکه اضطراری زلزله و طرح سیستم هشدار زلزله را از جمله طرح های در دست اقدام این سازمان عنوان کرد.

صالح گفت: همچنین طرح تطبیق نقشه گسل ها و نقشه مدیریت بحران تهران تهیه شده است.

وی از وجود مرکز کنترل فرماندهی زلزله در تهران خبر داد و افزود: این مرکز در خاورمیانه بی نظیر است و از طریق دوربین های شهری، فرماندهی حادثه هنگام زلزله را برعهده می گیرد.

صالح با اشاره به تشکیل گروه های مردمی برای مقابله با آسیب های زلزله در مناطق تهران گفت: ارائه کانکس های تجهیزات مورد نیاز هنگام زلزله در تمام محلات تهران نیز در دست طراحی است.

اجتمام(3) ** 9185 ** 1071

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
خاتمی: رسالت بنیاد باران معرفی نامزد برای انتخابات نیست
تهران - ایرنا - حجت الاسلام و المسلمین «سید محمد خاتمی» رییس بنیاد باران گفت: رسالت این بنیاد آن نیست که برای انتخابات نامزد معرفی کند یا تبلیغات و فعالیت سیاسی داشته باشد.
81171888-5709491.jpg

به گزارش ایرنا از روابط عمومی دفتر خاتمی، رییس جمهوری پیشین کشورمان در هفتاد و ششمین نشست ماهانه بنیاد باران و انتخابات سومین شورای عالی این بنیاد افزود: بنیاد باران ماهیت سیاسی ندارد یعنی فعالیت شبیه تشکل های سیاسی و تلاشی برای مشارکت در قدرت یا حضور در قدرت ندارد. رویکرد این بنیاد، رویکردی اجتماعی، علمی و فرهنگی است.

خاتمی با تاکید بر اینکه بنیاد باران به دنبال پرکردن خلاء های جامعه است، اظهار داشت: این بنیاد جای هیچ بنیاد و نهاد دیگری را تنگ نمی کند بلکه مشوق ایجاد بنیان های مشابهی همچون بنیاد باران است.

رییس بنیاد باران با بیان اینکه «جهت گیری بنیاد باران به سوی جامعه است»، گفت: این بنیاد به دنبال پر کردن خلاءهای جامعه است که البته به سیاست و آسیب ها و اندیشه های سیاسی نیز می پردازد.

خاتمی افزود: تقاضاها برای عضویت در بنیاد باران بسیار زیاد است ولی به دلیل کمبود امکانات و میدان گسترده برای فعالیت نتوانستیم تمام تقاضاها را جذب کنیم.

وی گفت: کشور ما مشکل مضاعفی در زمینه آب دارد. وظیفه دولت برنامه ریزی و پیاده کردن برنامه ها است اما شاید دولت امکانات کافی برای رسیدگی بنیادی به همه مسایل ندارد.

وی تصریح کرد: نهادهای مدنی می توانند به بسیاری از این مشکلات رسیدگی کنند؛ البته منظور من صرفاً تشکل های سیاسی نیست.

خاتمی افزود: در مسایل زیست محیطی یا کشاورزی، نهادهای مردمی متعددی وجود دارد ولی چه کسی باید این نهادها را هماهنگ کند؟ به نظر من بنیاد باران می تواند این هماهنگی را ایجاد کرده و خلاءهای موجود در این زمینه را حل کند.

رییس بنیاد باران گفت: این بنیاد را با رویکرد اجتماعی، پرورشی، فرهنگی و اقتصادی فعال تر کنیم. البته منظور از رویکرد اقتصادی، فعالیت همچون بنگاه های اقتصادی نیست.

وی اظهار امیدواری کرد: فضایی ایجاد شود تا نهادهایی که عزم خدمت به جامعه را دارند، قادر باشند در این زمینه نقش آفرینی کنند.

در پانزدهمین مجمع بنیاد باران برای انتخاب سومین شورای عالی این بنیاد بود، حبیب الله بیطرف نیز درباره چالش های بحران آب در ایران و راهکارهای پیش رو سخنرانی کرد و سپس برنامه پرسش و پاسخ انجام شد.

بر اساس انتخابات سومین شورای عالی بنیاد باران، محمود زمانی قمی و الهه کولایی به عنوان ناظران و رازانی به عنوان منشی برگزیده شدند.

در این نشست عبدالله رمضان زاده، محسن آرمین، محسن صفایی فراهانی، جواد امام، محمود زمانی قمی، حسن رسولی، علی شکوری راد، محمدجواد حق شناس، جواد اطاعت، عبدالله ناصری، حسین مرعشی، جلال جلالی زاده، فیض الله عرب سرخی، حبیب الله بیطرف، احمد خرم، الهه کولایی و رازانی حضور داشتند.

سیام **9136**1572

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مرکز آمار ایران اعلام کرد
بیش از 13هزار پروانه ساختمانی در نیمه نخست سال 92 از صادر شد
تهران-ایرنا- مرکز آمار ایران اعلام کرد: در نیمه نخست سال 92 تعداد 13 هزار و 292 پروانه ساختمانی توسط شهرداری تهران صادر شده که 99.7 درصد مربوط به احداث ساختمان و 0.3 درصد مربوط به افزایش بنا بوده است.

81173311-5711664.jpg

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از صدور پروانه های ساختمانی صادرشده از سوی شهرداری های کشور در سال 92 که از سوی مرکز آمار ایران انتشار یافته است، این تعداد پروانه احداث ساختمان (پروانه ساختمان و تخریب و نوسازی) صادر شده حدود 12 درصد از کل پروانه های احداث ساختمان صادر شده از سوی شهرداری های کشور را تشکیل می دهد. پروانه های احداث ساختمان نسبت به نیمه مشابه سال قبل حدود 12.1 درصد کاهش داشته است.

بیشترین سهم از پروانه های صادر شده برای احداث ساختمان در شهر تهران، مربوط به شهرداری منطقه پنج با صدور یکهزار و 16 پروانه و کمترین سهم مربوط به شهرداری منطقه 22 با 194 پروانه بوده است.

همچنین اطلاعات یاد شده نشان می دهد که از مجموع پروانه های احداث ساختمان صادر شده از سوی شهرداری های شهر تهران در حدود 0.2 درصد برای احداث ساختمان های یک طبقه، 0.3 درصد برای احداث ساختمان های دو طبقه، 1.1 درصد برای احداث ساختمان های سه طبقه، 4.3 درصد برای احداث ساختمان های چهار طبقه و 94 درصد برای احداث ساختمان های پنج طبقه و بیشتر صادر شده است.

بر اساس نتایج حاصل از اجرای طرح های آمارگیری، در نیمه نخست سال 92 تعداد 118 هزار و 451 پروانه ساختمانی توسط شهرداری های کشور صادر شده است که 110 هزار و 9 پروانه مربوط به احداث ساختمان و هشت هزار و 442 پروانه مربوط به افزایش بنا بوده است در ضمن از کل پروانه های ساختمانی صادر شده از سوی شهرداری های کشور تعداد 103 هزار و 489 پروانه تقاضای بخش خصوصی، 740 پروانه به تقاضای بخش تعاونی و 930 پروانه به تقاضای بخش دولتی صادر شده است.

فراوانی نسبی پروانه های صادر شده برای احداث ساختمان در هر یک از استان های کشور نشان می دهد که استان تهران با مقدار 220 هزار و 634 پروانه بیشترین و استان کهگیلویه و بویراحمد با مقدار 381 پروانه کمترین میزان صدور را داشته اند.

همچنین در مدت یاد شده (نیمه نخست سال92 ) مساحت زیربنای تعیین شده در پروانه های ساختمان صادره از سوی شهرداری های کشور بالغ بر 75440.2 هزار مترمربع بوده است. در حدود 72478.4 هزار مترمربع از مساحت زیربنای پروانه ها مربوط به پروانه های احداث ساختمان و 2961.7 هزار مترمربع مربوط به پروانه های افزایش بنا است.

به این ترتیب متوسط مساحت زیربنای تعیین شده در هر پروانه ساختمانی 637 مترمربع در هر پروانه احداث ساختمان 659 متر مربع و در هر پروانه افزایش بنا 351 مترمربع محاسبه شده است. از کل زیربنای تعیین شده در پروانه های ساختمانی صادره از سوی شهرداری های کشور (به جز شهر تهران) 54117.5 هزار مترمربع به تقاضای بخش خصوصی، 1058.9 هزار مترمربع به تقاضای بخش تعاونی و 2024.7 هزار مترمربع به تقاضای بخش دولتی صادر شده است.

با مرور تعداد واحدهای مسکونی تعیین شده در پروانه های صادر شده برای احداث ساختمان در هر یک از استان های کشور مشاهده می شود که استان تهران با 179هزار و 224 واحد مسکونی بیشترین و استان کهگیلویه و بویراحمد با 508 واحد مسکونی کمترین تعداد واحدهای مسکونی تعیین شده در پروانه های احداث ساختمان را دارد.

با توجه به تعداد پروانه های صادر شده برای احداث ساختمان میانگین تعداد واحد مسکونی پیش بینی شده در پروانه های احداث ساختمان حدود چهارواحد محاسبه شده است که استان تهران با میانگین 8.7 واحد مسکونی در هر پروانه دارای بالاترین و استان یزد با 1.2 واحد مسکونی در هر پروانه دارای پایین ترین میانگین در بین استان های کشور هستند.

اقتصام(1) ** 9123 **1647



انتهای پیام /*
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
محمد صدر مشاور وزیر امور خارجه عنوان کرد؛
دلواپسان بگویند ظریف چه امتیازی داده/ جریان پایداری درمجلس اصولگرا هم منزوی شده است
تهران- ایرنا - سید محمد صدر را باید از جمله دیپلمات های نگران وزارت امور خارجه دانست. اگر در دوران دولت خاتمی نگران کارشکنی های گروهی بود که تز گفتگوی تمدن هارا بر نمی تافتند این روزها باید نگران عده ای باشد که شاید بتوانند در مذاکرات ایران با قدرت های جهانی خللی وارد کنند.

81174288-5713326.jpg

صدر که این روزها در مقام مشاور وزیر امور خارجه در دفتر مطالعات این وزارتخانه مشغول به کار است مهمترین دلواپسی خود را مربوط به تحریم ها می داند و در عین حال ابراز امیداوری می کند که هر چه زودتر سایه شوم تحریم از سر ملت ایران برداشته شود.

معاون عربی - آفریقایی وزارت امور خارجه دولت اصلاحات سخنان حاضران در همایش دلواپسان را شعاری می داند و در عین حال تاکید می کند که آنان خود نیز نمی دانستند وزیر امور خارجه در مذاکرات خود چه امتیازی اعطا کرده که ایران دیگر نمی تواند از انرژی هسته ای در زمینه های صلح آمیز بهره بگیرد.



متن گفت و گوی خبرنگار ایرنا با محمد صدر را می خوانیم:



** مهمترین دلواپسی شما در حال حاضر چیست ؟

++با توجه به تجربه و سابقه ام درسیاست خارجی، مهمترین دلواپسی من در همین زمینه است. امیدوارم که مذاکرات ایران با 5+1 به نتیجه برسد و سایه شوم تحریم ازسرملت ایران برداشته شود.

**دلواپسی دیگری ندارید ؟

++شما مهمترین آن را خواستید و این مهمترین دلواپسی من است .من بر این باورم که سیاست های اعمال شده توسط دولت قبل که به افزایش تحریم ها و انزوای ایران منجر شد و زمینه افول جایگاه جمهوری اسلامی ایران و ایرانی را در سطح جهان فراهم کرد؛ باید به گونه ای جبران شود.

**این امکان فراهم بود که دلواپسی ها یتان را در دوره گذشته بیان کنید ؟

++من در هشت سال گذشته همواره سیاست خارجی را مورد نقد قرار دادم و این اقدام را از روی دلسوزی انجام می دادم . من درابتدا این احتمال را می دادم که شاید آقای احمدی نژاد متوجه نباشد که با سیاست های خود چه آسیبی را به کشور وارد می کند، هرچند متاسفانه گوش شنوایی وجود نداشت.

**جمعی از دلواپسان مذاکرات هسته ای چندی پیش با برگزاری همایشی دلواپسی خود را در مورد سیاست های هسته ای کشور ابراز کردند به نظر شما تشکیل چنین جلساتی می تواند در روند مذاکرات تاثیر گذار باشد ؟

++من هر وقت مورد سوال قرار می گرفتم که آیا اقدامات گروه دلواپسان در مذاکرات هسته ای تاثیری دارد و می تواند خدشه ای وارد کند ؟ با قاطعیت پاسخ «نه» می دادم . من هیچ گونه نگرانی از مسائل داخلی و برنامه های منتقدان دولت ندارم . برنامه هسته ای یک استراتژی تدوین شده بوده که در حال اجرا است. این گروه نیز گروه قلیلی است که به هیچ وجه در جامعه سیاسی ایران تاثیری ندارند. این افراد تنها صدای بلندی دارند البته درجلسه اخیر مجلس نیز این صدا کوتاه شد و مشخص شد که در مجلسی که اکثریت آن با اصولگرایان است، این افراد پایگاهی ندارند. نگرانی من هرگز متوجه داخل کشور نیست. البته شما به این نکته توجه کنید که برگزاری چنین همایش هایی حق فعالان سیاسی و افراد مخالف دولت است .

**انتقادات مطرح شده در همایش را چطور ارزیابی می کنید ؟

++سخنان مطرح شده بیشتر شعاری بود. شما توجه کنید که ***** انقلاب در سخنرانی ها مرتب بر این مساله که ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست ،تاکید کردند و در این مورد فتوا صادر کردند که بسیار مورد توجه طرف مقابل قرار گرفته است. به عبارت دیگر ایران به دنبال تولید سلاح هسته ای نبوده و تلاش دارد تا به صورت صلح آمیز از انرژی هسته ای بهره بگیرد. ایران انرژی هسته ای را برای تولید برق ،کاربردهای پزشکی و کشاورزی و ... به کار می گیرد. این منتقدان که در همایش مرتب فریاد می زدند که آقای ظریف و تیم هسته ای امتیازات زیادی داده اند لطف کرده این سوال را پاسخ دهند که کدام تصمیم آقای ظریف و تیم ایشان موجب می شود که ما دیگر نتوانیم از انرژی هسته ای استفاده صلح آمیز درزمینه پزشکی ،کشاورزی و تولید برق داشته باشیم .

**یعنی نگرانی شما متوجه خارج از کشور است ؟

++بله. من نگرانم که مبادا آمریکا همان اشتباهاتی که در دوره آقای خاتمی انجام داد و تصمیم فرد افراطی همچون جرج بوش موجب شد که مذاکرات ایران با سه کشور فرانسه، انگلستان و آلمان به شکست بیانجامد،بار دیگر تکرار شود. در جلسه ماقبل آخر که به توافق منجر شد اگر به خاطر داشته باشید فرانسه در حال ایفای چنین نقشی بوده و با طرح مسائل غیر واقعی حداقل توافق را یک تا دو هفته به تاخیر انداخت. من این نگرانی را دارم که مبادا گروه های افراطی از جمله صهیونیست ها ،تی پارتی ،صهیونیست های مسیحی و برخی از کشورهای عربی با پولی که در کنگره خرج می کنند ؛بتوانند اوباما را تحت فشار قرار بدهند که اقدامی انجام بدهند تا مذاکرات به نتیجه نرسد.

**فکر نمی کنید تلاش این گروهها در این راستا است که به غرب نشان بدهند تا دولت هم تحت فشار است و بیش از این زمان رسیدن به نتیجه را طول ندهند به عبارت دیگر این گروه ها می خواهند همان نقشی را ایفا کنند که گروه های مخالف دولت اوباما در آمریکا بازی می کنند. می توان این رفتار را پیامی به 5+1 دانست .

++در آنسوی مرز ایران تی پارتی ، کشورهای عربی و صهیونیست ها هستند که با مذاکرات صلح آمیز مخالفت می کنند. در ایران نیز چنین مخالف هایی وجود دارد که نه تنها مضر نیست بلکه مفید هم هست. این همایش ها از این جهت مفید است که آنها بفهمند که فقط دولت آمریکا تحت فشار نیست بلکه دولت اقای روحانی هم تحت فشار است. به این استراتژی استراتژی پارا لل یا موازی گفته می شود .

**به نظر شما خود جوش بوده یا هدایت شده؟

++من در این مورد چیزی نمی دانم اما در مجموع اشکالی ندارد و به مذاکرات هسته ای خللی وارد نمی کند.

**یعنی مانعی در روند مذاکرات هسته ای ایجاد نمی کند .

++در ایران نه؛ اما امکان دارد که از آن طرف اثر بگذارد و لابی صهیونیست ها بتواند در مذاکرات صلح مانع ایجاد کند.

**شما در سخنان خود رفع تحریم ها را مهمترین دلواپسی خود ذکر کردید. من لازم می دانم که به گزارش گروه بین المللی بحران اشاره کنم این گروه در جدیدترین گزارش خود به این مساله اشاره کرده که اتمام پرونده هسته ای ایران 14 تا 19 سال طول می کشد شما این گزارش را چقدر واقع بینانه می دانید ؟

++من نگرانم که مبادا مدت زمانی که به عنوان اتمام پرونده هسته ای ایران ذکر شده همان چیزی باشد که از سوی گروه های تندرو مطرح شده که منطقی و واقع گرایانه نیست. چنین پیشنهاداتی موجب می شود که زحمات صرف شده برای اتمام این پرونده راه به جایی نبرده و مذاکرات با مشکل روبرو شود.

**در صورتیکه موانع مزاحم وجود نداشته باشد فکر می کنید برای دستیابی به نتیجه مطلوب و برداشته شدن تمام تحریم ها چقدر زمان لازم است ؟

++طرح این مساله چندان منطقی نیست . شما توجه کنید که توافقی صورت می گیرد و در متن نوشته شده تاکید شده که باید حقوق ملت ایران برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای به رسمیت شناخته شود و از سویی طرف غربی می تواند اطمینان حاصل کند که به هیچ وجه برنامه هسته ای ایران به سمت تولید سلاح هسته ای نمی رود. برای تحقق این مساله باید اقداماتی انجام شود و به همین دلیل نمی توان برای آن زمانی را تعیین کرد.

**این سوال به این دلیل مطرح شد که به هر حال مردم برای برداشته شدن تحریم ها و گشایش در وضعیت اقتصادی لحظه شماری می کنند.

++این مساله بستگی به مدت زمانی دارد که تعهدات مندرج در توافق نامه انجام می شود. در این صورت طرف توافق، اطمینان حاصل می کند که هیچ انحرافی در اجرای تعهدات رخ نداده است. برداشته شدن تحریم ها منوط به اجرای تعهدات و اقدامات فنی در سایت ها و بازرسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی است در این صورت، طرف مقابل اطمینان حاصل می کند که هیچ گونه انحرافی در برنامه ایران رخ نداده است .

**ارزیابی شما از اقدامات تیم مذاکره کننده ایرانی چیست ؟

++من لازم می دانم که قبل از پاسخ به این سوال توضیحی را ارائه کنم. بخش سیاسی وزارت خارجه شامل دو قسمت است دو جانبه و چند جانبه که بخش دو جانبه رابطه با کشورهای دنیا و بخش چند جانبه رابطه با سازمان های بین المللی از جمله سازمان ملل متحد ، سازمان غیر متعهدها ،سازمان همکاری های اسلامی ، سازمان بهداشت جهانی و محیط زیست ....می باشد. این مذاکرات نوعی مذاکرات بین المللی محسوب شده و دکتر ظریف در این زمینه تخصص دارد. ایشان از ابتدای حضورش در وزارت امور خارجه و نمایندگی ایران در سازمان ملل در این زمینه کار کرده و در نهایت سفیر ایران در سازمان ملل و معاون بین الملل می شود. به نظر من ایشان از نظر تحصیلات و تجربه صلاحیت مدیریت این مذاکرات را دارد. من به ضرس قاطع می گویم که ظریف در این زمینه بی نظیر است. ما در وزارت امور خارجه فردی نظیر دکتر ظریف را نداریم که از چنین تجربه ای برخوردار باشد. ایشان در این مذاکرات ذیصلاح بوده و تیم ایشان نیز از تجربه کافی برخوردار است.



*** تغییر جایگاه ایران در منطقه



**به نظر شما تغییر دولت؛ جایگاه ایران در منطقه را دستخوش چه تغییراتی کرد؟

++جواب این سوال مشخص است هر فردی که مسائل سیاست خارجی را پی گیری می کند به راحتی می تواند متوجه شود که جو تغییر کرده است. در این مدت تعداد زیادی از وزرای خارجه اروپایی به ایران آمده اند در حالیکه در هشت سال گذشته اصلا چنین اتفاقی رخ نداده بود.

**یعنی نگاه به شرق تغییر کرده است ؟

++ اتفاقا نگاه به شرق هیچ مشکلی ندارد و خیلی هم خوب است. نباید اینگونه تصور کرد که نگاه دولت به سیاست خارجی در حال حاضر دیگر نگاه به شرق نیست. سیاست خارجی موفق ،سیاست خارجی است که با همه کشورهای از جمله شرق و غرب و آسیا و ..... رابطه داشته باشد.

**البته منظور من نگاه صرفا به شرق بود ؟

++دولت تلاش دارد تا با همه کشورهای جهان رابطه داشته باشد. البته در گذشته رابطه با کشورهای اروپایی بسیار بد بود که در حال حاضر این رابطه ترمیم شده و وزرای امور خارجه کشورهای مختلف اروپایی از ایران بازدید داشته اند. آقای احمدی نژاد با کشورهای عربی خیلی مشکل پیدا کرد و دولت تلاش دارد تا این مشکلات را برطرف کند. شما توجه کنید که در حال حاضر وزرای امور خارجه ایتالیا ،اسپانیا ، یونان ، اتریش ، سوئد ،بلژیک ،لهستان خانم اشتون رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران آمدند البته وزیر امور خارجه فرانسه به ایران نیامده اما شاهد هستید که شرکت های خودرو سازی فرانسوی که ایران را تحریم کرده بودند چطور ابراز علاقه کردند تا بار دیگر در بازار ایران حضور پیدا کنند. این نشانه ها بیانگر آن است که جو کاملا تغییر کرده و بهبود یافته است.

**فضای داخلی کشور هم تغییراتی را تجربه کرده است ؟

++به نظر من فضای داخلی بهتر از این می تواند باشد برای پیشبرد بیشتر مذاکرات خارجی پشتوانه سیاست داخلی لازم است. من بارها به این مساله اشاره کردم که سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی است و سیاست خارجی که تشنج زدایی را دنبال می کند باید این سیاست را در داخل کشور هم اجرایی کند.

**به طور عملیاتی چه اقداماتی باید انجام شود.

++باید جو آزاد سیاسی توام با آزادی مطبوعات ،جریان های سیاسی و احزاب فراهم شود و نباید سایت یا روزنامه ای از فعالیت باز بماند. نباید امکانات رسانه ای بین المللی فیلتر شود و از سوی دیگر باید فضای خوبی در حوزه انتشار کتاب ایجاد شود و هنرمندان ما به راحتی بتوانند فعالیت کنند و هنرخود را ارائه دهند. البته شرایط موجود ایده آل نیست اما امید است که در آینده گشایشی دراین روند ایجاد شود.

*** انتخابات مجلس و جناح های سیاسی

**اگر اجازه بدهید با توجه به حضور شما در انتخابات مجلس هشتم ؛ گریزی هم به سیاست داخلی داشته باشیم. آقای صدر شما به عنوان سر لیست اصلاح طلبان در انتخابات مجلس هشتم بودید آیا درصدد هستید تا در انتخابات مجلس دهم شرکت کنید ؟

++ البته من فقط در یک لیست سر لیست بودم. سر لیست کلی آقای جهانگیری و انصاری بودند و من نفر سوم لیست کلی اصلاح طلبان بودم. هنوز رایزنی ها به این مرحله نرسیده البته من روی این مساله فکر می کنم.

**فکر می کنید جناح اصلاح طلب و اصولگرا چه تغییراتی را تجربه خواهند کرد. با توجه به اینکه دولتی از جناح میانه به قدرت رسیده است.

++اصولگرایان از دولت آقای احمدی نژاد خیلی آسیب دیدند هرچند آقای احمدی نژاد خود را از اصولگرایان جدا کرده بود اما واقعیت این است که عملکرد دولت احمدی نژاد پای اصولگرایان نوشته شد. به نظر من عقلای اصولگرا باید در استراتژی خود تجدید نظر کنند تا مبادا نیروهای بی ریشه وارد جریان آنها شده و آنها را به انحطاط بکشاند. به نظر من جریان اصولگرا با توجه به قدمت خود از اصالت زیادی برخوردار است . از همان ابتدای انقلاب جریان راست و چپ وجود داشتند که در نهایت به اصولگرا و اصلاح طلب تغییر نام دادند در این میان جریان سومی وجود نداشت تا اینکه جریان سومی به نام آقای احمدی نژاد وارد میدان شدند که تفکر و اندیشه آنان به گونه ای بود که هر دو جناح به دیده شک به این جریان نگاه می کردند به نظر من اگر روزی عملکرد دو دولت آقای احمدی نژاد در حوزه سیاست خارجی و داخلی ،اقتصاد ، فرهنگ مورد بررسی قرار بگیرد مشخص می شود که چه آسیبی به کشور وارد شده است . من آرزو می کنم که عبرت های لازم در این زمینه گرفته شده باشد. با این وجود من امیدوارم که هر دو جناح اصیل سیاسی در کشور تقویت شوند و اگر احزاب و گروه های سیاسی دیگری دارای اصالت و ریشه باشند باید حتما گسترش پیدا کنند چون این کار در نهایت به نفع **** تمام می شود.

**جناح اصلاح طلب چه رویکردی را باید در پیش بگیرد ؟

++جناح اصلاح طلب همواره باید در عرصه حضور داشته باشد چون تجربه ثابت کرده که حضور در عرصه سیاست بهتر از عدم حضور است.

**آقای خاتمی در این زمینه چه نقشی را می تواند ایفا کند.

++آقای خاتمی همان نقشی را می توانند ایفا کنند که در زمان انتخابات انجام دادند. از حدود یک سال قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایشان با تشکیل جلسات متعدد تلاش کردند تا ائتلافی بین اصلاح طلبان صورت بگیرد. در نهایت با نظر ایشان آقای دکتر عارف اعلام انصراف کردند و آقای روحانی برنده انتخابات شدند. اگر آقای خاتمی این نقش را ایفا نمی کردند نتیجه انتخابات تغییر می کرد.

**فکر می کنید چه دلایلی موجب شد تا مردم به جریان اعتدال رای بدهند؟

++اقدامات و عملکرد دولت قبل موجب شد که مردم به دولت آقای روحانی رای بدهند .

**حالا چرا اعتدال؛ تمام کاندیدا ها به گونه ای منتقد دولت احمدی نژاد بودند .

++به هرحال گفتمان اعتدال در برابر افراطی گری قرار می گرفت.

** فکر می کنید عقلای دو جناح باید چه تدابیری برای انتخابات مجلس به کار بگیرند تا جریان های تندرو وارد مجلس نشوند.

++ اگر انتخاباتی آزاد منصفانه و قانونی برگزار شود جناح تندرو در مجلس وارد نمی شود.



***پایداری جریانی بی ریشه



**شما جریان پایداری را اصیل و ریشه دار می دانید ؟

++تجربه سیاسی من نزدیک 40 سال بوده و این تجربه به من آموخته که هر فردی قبل از ورود به عرصه سیاست و سخنور شدن و حزبی بودن باید یاد بگیرد که تعادل روانی داشته باشد. اگر کسی تعادل روانی نداشته باشد ، آنرمال محسوب شود. این فرد به محض ورود به عرصه سیاست دچار افراط و تفریط می شود. شما توجه کنید که القاعده ای ها افراد کمی نیستند اما گروهی تندرو محسوب می شوند. ما باید آموزه های دین اسلام را که همانا تعادل است را مد نظر قرار بدهیم . این مساله همان چیزی است که مرحوم پدرم آیت الله سید رضا صدر که استاد فلسفه و از بزرگان و فقهای حوزه علمیه قم بود ،به من توصیه می کرد. آن زمان در دانشگاه ما از گروه های چریکی مسلحانه خیلی حمایت می کردیم . همان زمان مرحوم پدرم به من می گفت :ˈ محمد یادت باشه که اسلام دین تعادل و میانه روی است و تندروی و افراط در دین اسلام جایی ندارد.ˈ به همین دلیل هر گروه تندرو و افراطی که تعادل روحی و روانی را برای کار سیاسی ندارند هرگز نمی توانند یک جریان ادامه دار سیاسی و تاثیر گذار باشند . این جریانات در یک مقطعی وارد شده و کارهای تندی را انجام می دهندو به زودی کنار می روند.

**شما جریان پایداری را در این تقسیم بندی می بینید؟

++بله . اینها تند و افراطی هستند.

**یعنی بر این باورید که با وجود جنجالی که ایجاد می کنند تاثیر زیادی در عرصه سیاسی ندارند.

++بله . شما مشاهده کردید که این جریان حتی در مجلس اصولگرا نیز منزوی شده و اگر انتخاباتی آزاد با حضور همه جریان های سیاسی برگزار شود این جریان شانسی نخواهد داشت.

**پس شما این جریان را جریانی شناسنامه دار نمی دانید ؟

++نه جریان ریشه دار و اصیلی نیست چون افراطی ها را من جریان جدی تلقی نمی کنم. افراطی گری با ذات جریان های اصیل همخوانی ندارد.



***رابطه با آمریکا



**به عنوان آخرین سوال آیا فکر می کنید رابطه با آمریکا محقق شود.

++رابطه با آمریکا از دسته چیزهایی است که از اهمیت زیادی برخوردار نیست اگر فکر می کنید که رابطه با آمریکا موجب می شود که بسیاری از مشکلات ما حل شود ،اشتباه کردید . کسانی که تبحر در سیاست خارجی دارند به خوبی می دانند که رابطه با آمریکا حلال مشکلات ما نیست . ایران باید در گام نخست تلاش کند تا رابطه با اروپا را بهبود ببخشد که خوشبختانه در حال تحقق است . رابطه با امریکا اگر از موضع عزت و حکمت صورت بگیرد قابل قبول است اما فکر نکنید که رابطه با آمریکا موجب می شود تا همه مشکلات حل شود. اگر رابطه با آمریکا برقرارهم شود همواره رابطه ای چالش برانگیز خواهد بود،چون سیاست های دو کشور در بسیاری از موارد با هم در تضاد است.

تمام /

گفتگو از :معصومه ستوده



انتهای پیام /*
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
عارف: 24 خرداد امید و اعتماد به آینده را در کشور به وجود آورد
تبریز - ایرنا - محمد رضا عارف گفت :نتیجه انتخابات 24 خرداد موجب بروز و ظهر امید و اعتماد مردم به آینده کشور شده است.

81174574-5713582.jpg

به گزارش ایرنا ، عارف شامگاه جمعه در همایش اصلاح طلبان در آذربایجان شرقی با عنوان تحلیل مسایل جاری کشور در سالن پتروشیمی تبریز افزود: در این انتخابات مردم نشان دادند که حرف آخر را آنان می زنند.

وی گفت: بر خلاف تحلیل و پیش بینی های مختلف، مردم با حضور 73 درصدی اعتقاد خود را به اعتدال و اصلاح طلبی نشان و آمدند تا تفکر اصلاح طلبی و اعتدال پیروز شود.

به گفته عارف، دوم خرداد با دغدغه حفظ انقلاب به پیروزی رسید و نقطه عطف در مردم سالاری شد.

وی خاطرنشان کرد:تجربه دوران سازندگی، اصلاحات و 24 خرداد نشان داد که برای سامان امور کشور و رسیدن به آرمان، توسعه و پیشرفت هیچ راهی به جز مشارکت مردم و حضور تمام گروه های سیاسی وجود ندارد.

این فعال سیاسی گفت: در قاموس اصلاح طلبی شکست معنی ندارد و هر شکستی مقدمه پیروزی است و در زمان کنونی وظیفه ما تقویت و انسجام اصلاح طلبی است بر این اساس نباید به پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 24 خرداد مغرور شویم.

عارف افزود: شاید سرگرم شدن به امور اجرایی موجب بروز نتایج انتخابات سال های 84 و 88 شد و علت دیگر آن فاصله گرفتن جوانان در برخی از صحنه ها و نبود جوابگویی به برخی از نیازهای جوانان است که باید با تحلیل وقایع برای آینده درس بگیریم.

وی با اشاره به اینکه اصلاح طلبی در چارچوب **** و ذات اصلاح طلبی به طور طبیعی اعتدال است، گفت: وفاداری به ارزش ها و آرمان های انقلاب تفکر اصلاح طلبی است و باید با تکیه به خردجمعی به فکر حرکت های گروهی باشیم.

عارف با اشاره به دستاوردهای دولت یازدهم، گفت: کشور با رشد اقتصادی منفی همراه بود و شاخص های کیفیتی با وضع نگران کننده روبه رو شد و لذا برخی از دستاوردهای این دولت که ناشی از امیدبخشی است، باید حمایت و حفظ شود.

این فعال سیاسی اظهارکرد: نمی گویم نباید دولت را نقد کنیم، اما نقد باید مشفقانه و برای اصلاح امور و پیشرفتباشد. بر این اساس باید از سیاست های اقتصادی و دیپلماسی سیاسی دولت حمایت کنیم.

وی افزود: تیم مذاکره کننده هسته ای مورد حمایت است و باید از حقوق به حق ملت ایران دفاع کند، تضعیف دولت، تضعیف کشور و آینده کشور است.

وی گفت: در حوزه های اقتصاد، فرهنگ و سیاست خارجی باید به دولت کمک و فعالیت های مدنی و کادرسازی را جدی دنبال کنیم.

عارف خاطرنشان کرد: امید به آینده را با ساز و کارهای معقولانه باید ترسیم و دولت را کمک کنیم و اصلاحات با توسعه همدلی با تمام نهادها نباید در دولت متوقف شود.

وی با اشاره به ارتباطات مجلس و دولت، گفت: باید تعامل با مجلس را افزایش داد،اما برخورد مجلس را با دولت ببینید سووالات پی درپی مجلس موجب نبود تمرکز وزیران می شود.

وی با اشاره به اینکه به همگرایی حداکثری نیاز داریم، اظهار کرد: خرد ورزی و اخلاق مداری منش اصلاح طلبی است و باید بر این اساس به اجماع برسیم.

عارف تاکید کرد:مجلس آینده برای ما بسیار مهم است و باید با تدوین سازوکارهایی به اجماع برسیم و با نگاه ملی، منافع ملی و اجرایی کردن سیاست های کلی با یک پرچم در انتخابات شرکت کنیم.

7223/587 ** 1917



انتهای پیام /*
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
خاطره دوم خرداد 76 (عکس)
عصرایران - امروز دوم خرداد است ، سالروز یکی از حماسه های ملت ایران . دوم خرداد 1376 خورشیدی ،29 میلیون ایرانی پای صندوق های رأی رفتند و در انتخاباتی به معنای واقعی پرشکوه ، رئیس جمهور کشورشان را برگزیدند.


136086_752.jpg


136076_774.jpg



136077_180.jpg



136078_749.jpg



136079_858.jpg


136106_515.jpg


136080_181.jpg


136087_408.jpg


136081_169.jpg



136082_723.jpg



136083_135.jpg



136084_146.jpg



136085_218.jpg



136095_564.jpg




136088_967.jpg





136090_417.jpg



136091_119.jpg



136093_832.jpg





136075_167.jpg
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پوتین در کنفرانس خبری:
مسکو به دنبال احیای جماهیر شوروی نیست/منزوی کردن روسیه غیرممکن است
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در دیدار با روسای شرکت‌های انرژی روسیه و شرکت‌های خارجی تأکید کرد، اظهاراتی مبنی بر اینکه مسکو به دنبال احیای جماهیر شوروی است، صحت ندارد و تحریم کشوری چون روسیه ممکن نیست.


13930303000970_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرگزاری فارس، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در کنفرانس خبری با خبرنگاران، ضمن انتقاد از غرب به دلیل حمایت از "کودتا"، دخالت‌های غرب را عامل بر هم خوردن روند سازنده مذاکرات در اوکراین و بالا گرفتن تنش‌ها در این کشور دانست.

    وی در دیدار با روسای شرکت‌های انرژی خارجی و روسیه با اشاره به اختلاف کشورش و دولت موقت اوکراین بر سر قیمت گاز که خطر قطع گاز صارداتی به اروپا را در بر دارد گفت: دولت موقت اوکراین به هیچ وجه حق ندارد برای گاز وارداتی از روسیه درخواست تخفیف قیمت بدهد.

    پوتین به گمانه زنی‌ها در خصوص افزایش بیش از پیش تنش ها در روابط غرب و روسیه اشاره کرد و گفت: کسی علاقه به راه افتادن جنگ سرد جدید در دنیا ندارد و من نیز فکر نمی‌کنم این جنگ دوباره میان روسیه و غرب واقع شود.

    رئیس‌جمهور روسیه با اشاره به نگرانی کشورش از رسیدن ناتو به مرزهای روسیه گفت: چه کسی می تواند تضمین بدهد که پس از انقلاب نارنجی جدید – روی کار آمدن دولت موقت اوکراین – نیروهای ناتو به اوکراین اعزام نشوند.

    وی با انتقاد دوباره از تحریم‌های غرب علیه کشورش به دلیل الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه، این تحریم‌ها را «غیرسازنده و بی ارتباط به قوانین بین الملل» خواند و تأکید کرد: منزوی کردن کشوری چون روسیه غیرممکن است.

    ولادیمیر پتین در این کنفرانس خبری که با حضور خبرنگاران روس و اصحاب مطبوعات از دیگر کشورها برگزار شد، بار دیگر بر آمادگی کشورش برای گفتگوی سازنده با اوکراین در خصوص تعیین شرایط پرداخت بدهی‌های گازی اوکراین به کشورش تأکید کرد.

    پوتین در خصوص انتخابات ریاست جمهوری اوکراین که قرار است فردا در این کشور برگزار شود گفت: روسیه نتیجه این انتخابات را به رسمیت خواهد شناخت.

    رئیس‌جمهور روسیه تأکید کرد، این اظهارنظرات که ما می‌خوایم اتحاد جماهیر شوروی را احیا کنیم، درست نیست.

    رئیس جمهور روسیه در ادامه به اختلافات ارضی کشورش خود با همسایه شرقی یعنی ژاپن پرداخت و گفت‌:ما برای گفت‌وگو در خصوص جزایر کوریل آماده‌ایم اما مطمئن نیستیم طرف ژاپنی آمادگی چنین مذاکراتی را داشته باشد.

    پوتین به اظهارات «پرنس چارلز»، پسر ملکه انگلیس در خصوص تشبیه وی با هیتلر نیز واکنش نشان داد و این گفتار به دور از منش یک شاهزاده دانست.

    انتهای پیام/ف
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وزیر اقتصاد:
مناسبات اقتصادی ایران و قزاقستان افزایش می یابد / قزاقستان خواستار بهره گیری از ظرفیت های اقتصادی ایران
تهران- ایرنا- وزیر امور اقتصادی و دارایی که به منظور مشارکت در کنفرانس بین المللی مقابله با بحران و هفتمین اجلاس اقتصادی آستانه و چهارمین نشست وزرای امور اقتصادی و دارایی به آستانه سفر نموده است، با وزیر اقتصاد و برنامه ریزی جمهوری قزاقستان دیدار کرد و خواستار افزایش مناسبات اقتصادی دو کشور شد.

81175080-5714580.jpg

به گزارش روزشنبه ایرنا، علی طیب نیا در دیداربا همتای خود خواستار بررسی آخرین وضعیت همکاری های دو کشور بر موضوعات مهمی از جمله افزایش همکاری های دو جانبه در زمینه های مختلف اقتصادی همانند اجرایی نمودن راه آهن قزاقستان – ترکمنستان – ایران و افزایش همکاری های تجاری شد.

یکی از مهمترین موضوعاتی که در این ملاقات طرح شد لزوم همکاری دو طرف در اجرای پروژه های اقتصادی منطقه بود.

یربولات دوسایف وزیر اقتصاد و برنامه ریزی بودجه جمهوری قزاقستان همچنین در این دیدار بر استراتژی کشورش برای دستیابی به آب های آزاد به منظور توسعه تجارت تاکید کرد و خواستار بهره گیری از ظرفیت های جمهوری اسلامی ایران شد.

برهمین اساس، با توجه به وجود ظرفیت های بندری در جنوب ایران بویژه بندر چابهار طرفین توافق کردند که زمینه های توسعه و اجرای پروژه های اقتصادی در این زمینه را در دستور کار خود داشته باشند.

یربولات دوسایف با اشاره به پروژه راه آهن اترک (Rail way construction Atrak – Barakat) بین کشورهای ایران، ترکمنستان و قزاقستان تاکید کرد و گفت: اجرایی شدن این پروژه نه تنها به نفع سه کشور است بلکه کل منطقه اکو را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

وی افزود: در حال حاضر ساخت مسیر مذکور در هر دو کشور به پایان رسیده و باید با همکاری دو طرف به کشور ترکمنستان نیز مساعدت های لازم را برای اتمام مسیر موجود در آن کشور انجام دهیم.

وزیر اقتصاد و برنامه ریزی بودجه جمهوری قزاقستان با اشاره به جایگاه ایران در منطقه اکو و بویژه دسترسی به منابع عظیم گازی و نفت و دریای آزاد، اظهار داشت: قزاقستان یک کشور محصور در خشکی است و بهترین و امن ترین مسیر به آبهای آزاد را جمهوری اسلامی ایران می داند.

طیب نیا نیز با اشاره به پایان یافتن عملیاتی اجرایی احداث خط آهن در خاک کشورمان، افزود: دولت ایران آماده است با تمام توان فنی و اجرایی به هر دو کشور در اتصال به این خط راه آهن مذکور و تسهیل تجارت در منطقه اکو و آسیای میانه مساعدت نماید.

وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان در ادامه به روابط بازرگانی فیمابین، اشاره کرد و گفت: نزدیکی ها و ظرفیت های بلااستفاده دو کشور را باید عملیاتی نماییم تا حجم روابط بازرگانی را به بیش از سه میلیارد دلار طی سه سال آینده برسانیم.

وی بر ضرورت توان فنی و مهندسی شرکت های ایرانی تاکید کرد و اظهار داشت: شرکت های ایرانی می توانند در بازار کشور قزاقستان سهم بسزایی داشته باشند و با توجه به تجربه و تخصص موجود در این شرکت ها می توان حجم تبادلات فنی و مهندسی دو کشور را نیز افزایش داد و البته اجرایی شدن مسیر راه آهن بین دو کشور تاثیر بسزایی در مبادلات بازرگانی دو کشور خواهد داشت.

وزیر اقتصاد و برنامه ریزی قزاقستان نیز با تایید گفته های وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان، افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره یکی از شرکای معتمد و باسابقه قزاقستان در توسعه روابط اقتصادی بوده و هدف گذاری مذکور مورد تایید و تاکید ما نیز است.

به گزارش روابط عمومی سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران، طیب نیا در پایان با اشاره به برگزاری سه نشست مهم در این کشور، خاطرنشان کرد: قزاقستان جایگاه مناسبی در سطح منطقه دارد و در کنار قدرت های منطقه ای می توان به توسعه اقتصادی سایر کشورها کمک کرده و در قالب همکاری های چند جانبه در چارچوب سازمان همکاری های اقتصادی به فعالیت بیشتر بپردازد.

اقتصام(1)9141**1558



انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
استاد دانشگاه:
پرداخت یارانه نقدی 140هزار میلیارد تومان خسارت به کشور وارد کرده است
تهران- ایرنا- استاد دانشگاه با بیان این که پرداخت یارانه نقدی تاکنون یک هزار و 400 هزار میلیارد ریال(140 هزار میلیارد تومان) خسارت به کشور وارد کرده است، گفت: پرداخت یارانه را باید در بستری بزرگتر یعنی سرمایه گذاری برای تولید و ایجاد شغل در کشور هزینه کرد.

81174496-5713707.jpg

حسین راغفر عصرجمعه در برنامه مناظره شبکه یک سیما با محور سبد حمایتی دولت، افزود: پرداختن به مساله محدود و جزیی حمایت های یارانه ای بصورت سبد کالا وقتی منطقی خواهد بود که در یک سیاست گسترده تر اقتصادی یا حمایت های اجتماعی باشد.

وی تصریح کرد: هدف اصلی پرداخت یارانه ها حفظ عزت نفس و کرامت انسان ها است که در شیوه سبد کالا به این موضوع خدشه وارد شد.

راغفر خاطرنشان کرد: روش مناسب پرداخت به خانوارها باید در بستر بزرگتری دیده شود. پرداخت یارانه نقدی خطایی بزرگ بود که تاکنون 140 هزار میلیارد تومان از منابع کشور اتلاف و وضعیت مردم به دلیل تورم و آسیب به تولید به مراتب بدتر شده است.

وی تاکید کرد که پرداخت نقدی می تواند موجب رونق بازار اعتیاد شود و مطالعات نشان می دهد افزایش قیمت کالاهایی مانند سیگار باعث کاهش مصرف آن در طبقات پایین جامعه می شود و پرداخت یارانه نقدی می تواند این خانوارها را برای مصرف سیگار تشویق کند.

این استاد دانشگاه با تاکید بر توجه دولت به حقوق اساسی مردم در قانون اساسی، یکی از این حقوق را اشتغال نام برد که با دادن سبد کالا به مردم توهین می کنیم اما می توان با تغییر پرداخت یارانه در مسیر سرمایه گذاری در بخش های مولد کشور برای جامعه شغل ایجاد کنیم.

وی تصریح کرد دولت اگر به تعهدات خود در قانون اساسی عمل کند می تواند در جامعه موفق تر باشد.

سی و پنجمین برنامه مناظره شبکه یک سیما امروز با حضور کارشناسان و صاحبنظران به موضوع سبد حمایتی دولت پرداخت.

کدام راه را برای تامین امنیت تغذیه خانواده های نیازمند کارآمدتر می دانید؟ 1.ارائه سبد کالا 2.ارائه بن مواد غذایی و 3. پرداخت نقدی ، سوال نظرسنجی این هفته برنامه مناظره است.

سیام(3)**9103**1561



انتهای پیام /*
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
رییس جمهوری: به اسم دلسوزی در زندگی مردم مداخله نکنیم/به زور و شلاق نمی شود مردم را به بهشت برد
تهران - ایرنا - رییس جمهوری با بیان اینکه «نباید در زندگی مردم مداخله کنیم ولو به خاطر دلسوزی»، اظهار داشت: بگذاریم مردم راه بهشت را انتخاب کنند، به زور و شلاق نمی شود مردم را به بهشت برد.

81175159-5715521.jpg

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی که این سخنان را امروز (شنبه) در همایش بیمه سلامت همگانی بیان کرد، افزود: «ما مردم را سر مسایل کوچک و جزیی، بی خود، بی جهت و بی دلیل یا به دلایل واهی، به بهانه های واهی در واقع اسمش را دلیل هم نمی شود گذاشت....؛ بگذاریم مردم راحت باشند.»

روحانی با بیان این که «بگذاریم مردم در سلامت روحی باشند»، خاطر نشان کرد: این قدر در زندگی مردم هر روز مداخله نکنیم ولو به خاطر دلسوزی، بگذاریم مردم راه بهشت را انتخاب کنند، به زور و شلاق نمی شود مرد م را به بهشت برد. پیامبر هم بشیر بود و هم نذیر، شلاق در دستش نبود، بشیر بود و نذیر مردم را بشارت می داد، امید می داد راه حق را به مردم معرفی می کرد، مردم را انذار می کرد، می گفت این راه، راه ناصحیحی است، تبعاتش این هاست.



*** همه بشیر و نذیر باشیم

روحانی افزود: همه بشیر و نذیر باشیم، همه کاری کنیم تا آرامشی در جامعه باشد، دعواهای گروهی، جناحی، حزبی در یک حدی بد نیست نمی خواهم بگویم مثل نمک، می خواهم تعبیر فلفل کنم.

رییس جمهوری ادامه داد: فلفل کمش اشکال ندارد اما اگر همه غذا را پر فلفل کنیم که نمی شود خورد. تا یک ذره خوردی دادت در میاد، زبان و گلو و مری و معده می سوزد و دل درد می آورد، هرچیزی اندازه ای دارد.

روحانی تصریح کرد: دعواها و رقابت ها تا حدی، معمول است و اشکال ندارد اما اگر همه شد دعوای جناحی وحزبی....

رییس جمهوری اضافه کرد: همیشه ما انتخابات داریم، اگر 6 ماه قبل از انتخابات، دعوا را شروع کنیم، اشکال ندارد، به محض این که انتخابات تمام می شود، دعوا برای انتخابات بعدی شروع می شود، این که نمی شود همیشه دعوا باشد.

روحانی یادآور شد: در دنیا هم معمولا اگر انتخابات خیلی مهمی است مثلا از یکسال قبل مقدماتش شروع می شود، 6 ماه بعد داغ می شود و دو ماه آخر حسابی آماده می شود، اما ما به محض این که انتخابات تمام می شود، روز بعد شروع می کنیم که آن کسی که در انتخابات پیروز شده، موفق نشود.

رییس جمهوری افزود: چرا موفق نشود؟ آن ها به هرحال دلسوز کشورند و نمی خواهند کشور وضعش بد شود، می گویند این موفق نشود تا کاندیدای ما در چهارسال بعد موفق شود، بابا این را بگذارید یکسال مانده به انتخابات شروع کنید.



*** موضوع سلامت و بیمه از مسایل بسیار مهم است

روحانی افزود: موضوع سلامت و بحث بیمه از مسایل بسیار مهم است و هدف ما طبق چشم انداز 20 ساله این است که کشور به یک کشور توسعه یافته تبدیل شود.

رییس دولت تدبیر و امید یادآور شد: از آن زمانی که این چشم انداز به تایید مقام معظم ***** رسید و ابلاغ شد تقریبا 9 تا 10 سال از آن زمان گذشته اما خوشبختانه یک 10 سال دیگری هنوز از آن 20 سال باقی مانده است.

وی اضافه کرد: البته می دانید که طبق چشم انداز ما باید سالانه 8 درصد رشد می داشتیم تا برسیم در 20 سال به آن نقطه ای که چشم انداز به ما می گوید.

رییس جمهوری گفت: در این 9 تا 10 سال اول شرایط ما شرایط مناسبی نبود. سال های اولیه 4 تا 4.5 درصد رشد داشتیم و بعد یکی دو سال وضع کمی بهتر شد و در مجموع در پایان در دو سه سال اخیر وضع ما به گونه ای بود که در سال 91 رشدمان منفی 5.8 شد و سال گذشته هم که سال 92 بود، هنوز آمار و ارقامی به ما ندادند ولی علی القاعده در سال 92 هم منفی خواهیم بود.

روحانی یادآور شد: امسال که سال 93 است با حول و قوه الهی با حمایت و کمک همه مردم یکی از اهداف دولت که رشد مثبت است، بتوانیم در سال های بعد نیز این رشد را افزایش دهیم و در طول مجموعه 10 سال آینده اگر با حرکتی ملی همان که ***** فرمودند با عزم ملی و مدیریت جهادی، کار را پیش ببریم من ناامید نیستم که بخش بزرگی از آن عقب ماندگی 10 سال قبل را در 10 سال بعد بتوانیم جبران کنیم.

وی تصریح کرد: این امر شدنی است که به چشم انداز برسیم چرا که یک اراده ملی می خواهد و همه باید دست به دست هم بدهیم و باید غم ما یک چیز باشد.

رییس جمهوری سپس با طرح این سوال که چرا توسعه یافته نیستیم؟ اظهار داشت: اگر این سوال ملی شود، کار درست می شود.

روحانی یادآور شد: علت این که در خرمشهرتوانستیم پیروز شویم، چون یک سوال ملی بود که چرا خرمشهر سقوط کرد و چرا نباید خرمشهر به دامن کشور برگردد؟ آن وقت یک عزم و اراده ملی جزم و عزمی سراسری شد.



*** فتح خرمشهر پشت قباله هیچ کس و نهادی نیست

دییس جمهوری گفت: فتح خرمشهر روز شادی ملت ایران در سال 1361 و همه روزها و همه سالها بعد از آن به دلیل آن حماسه بزرگی که بدست فرزندان این مرز و بوم آفریده شد، است.

وی تاکید کرد: فتح خرمشهر پشت قباله هیچ کس و هیچ نهادی نیست. فتح خرمشهر پشت قباله ملت ایران است. تمام مردم به صحنه آمدند.

رییس جمهوری با بیان این که آدم در جنگ صحنه های عجیبی می بیند، گفت: از یک راننده لودر یا بلدوزر گرفته تا از یک بسیجی که دانش آموز و دانشجو بود یا از یک کارگر و کارمند، از ****،ارتش و نیروی انتظامی حالا در آن زمان، ژاندارمری، شهربانی و کمیته بود و از عشایر، همه به صحنه آمده بودند.

روحانی افزود: من این را یک جای دیگر در سخنرانی گفتم، من در سال 62 در جبهه بازدیدهایی که یک روز از صبح تا غروب داشتم، فرزندان روسای سه قوه را در جبهه دیدم.

رییس جمهوری ادامه داد: آمدم در سخنرانی دو کوهه به رزمندگان گفتم که ما در جنگ پیروز می شویم، همه هستند، اگر بنا بود فرزندان فقرا، مستضعفان و روستاییان بودند و شهری ها نبودند، استان ها بودند و تهرانی نبود، مردم عادی بودند، فرزندان علما یا خود علما نبودند، کارمندان سطح معمول بودند و عالی رتبه ها نبودند .... امروز ما می بینیم فرزندان روسای سه قوه در جبهه هستند، پس این جنگ پیروز می شود.

روحانی تصریح کرد: ملت اراده کند، خدا هم عنایت می کند، اراده ملت، عنایت حق است، ان تنصروالله ینصرکم و به هدفمان می رسیم.

رییس جمهوری با بیان این که امروز باید دغدغه ما توسعه باشد، اظهار داشت: اگر همه مردم یک صدا شدند و همان که چشم انداز می گوید که ایران کشوری است توسعه یافته؛ دغدغه همه ما شود، آقا این 10سال نشد، 10 سال دوم، باید دو برابر تلاش کنیم تا به آن چشم انداز برسیم.

روحانی اضافه کرد: یک وقت مقام معظم ***** در یکی از بیاناتشان گفتند که بعد از قانون اساسی، این چشم انداز است، از تمام سیاست ها مهم تر است؛ اگر بخواهیم به چشم انداز و توسعه برسیم، توسعه بدون توسعه در **** سلامت امکان پذیر نیست.

رییس شورای عالی سلامت تصریح کرد: اگر مردم در بحث سلامت مشکل داشته باشند، فرقی بین جسم و روح ندارد، هر دو باید دغدغه باشد، مردم باید از لحاظ جسمی و روحی سالم باشند.

روحانی یادآور شد: وقتی از یک طرف گرد وغبار یا بنزین غیر استاندارد می آید همه نگران می شویم اما این که مردم بی جهت دچار دغدغه می شوند، همان گرد وخا ک و بنزین آلوده است.

روحانی ادامه داد: مقصود من سیاست داخلی و سیاست خارجی نیست؛ مقصود من **** سلامت است که باید مردم را از نظر روحی و جسمی تقویت کنیم و عوامل آلودگی در **** بهداشتی را کاهش دهیم.



*** بهداشت موفق باشد، درمان محدود می شود

وی تصریح کرد: همه می دانیم که اصل بر بهداشت است چرا که اگر بهداشت ناموفق بود نوبت درمان فرا می رسد؛ اگر بهداشت کاملا موفق باشد درمان خیلی محدود می شود.

معاون حقوقی رییس جمهوری افزود: قدم نخست بهداشت و قدم دوم درمان است؛ ما اگر می خواهیم توسعه پیدا کنیم باید جامعه مان جامعه ای سالم باشد؛ پولی که برای سلامت هزینه می کنیم، به یک معنا هزینه نیست؛ مثل پولی که در آموزش و پرورش مصرف می شود.

روحانی با تاکید بر این که مهمترین پایه توسعه، توسعه انسانی است، گفت: یعنی باید استعداد جوانان شکوفا شود، باسواد شوند و مهارت و تجربه لازم کسب کنند؛ این پایه توسعه است، نه نفت و گاز و معادن؛ پایه اصلی توسعه، علم، دانش و تولید علم و فناوری توسعه تکنولوژیکی است که کشور را به جلو سوق می دهد.

وی گفت: تصمیم ما بر این است که **** سلامت را متحول کنیم و به سمت نقطه مطلوب ببریم؛ البته تا نقطه مطلوب فاصله زیاد داریم و قدم به قدم باید جلوبرویم تا به نقطه مطلوب برسیم.



**رساندن **** سلامت به نقطه مطلوب به معنای فتح خرمشهر است

روحانی با تاکید بر این که رساندن **** سلامت به نقطه مطلوب، به معنای فتح خرمشهر است، اظهار داشت: در همایشی که به مناسبت فتح خرمشهر برگزار شد، گفتم که نباید بگذاریم فتح خرمشهر و پیروزی و حماسه ما، در سال 61 باقی بماند و هر سال باید فتح خرمشهر داشته باشیم و حماسه بیافرینیم.

وی ادامه داد: ملت ایران در 24 خرداد سال گذشته طبق تدبیر **** معظم انقلاب یک حماسه سیاسی عظیم آفرید و به منطقه و دنیا اعلام کرد که راه اعتدال را برگزیده است؛ مردم اعلام کردند که از افراط و خشونت روی گردانیم و مسیری که برگزیدیم، مسیر میانه روی، اخلاق و عدالت است.

وی با اشاره به این که همه روزهای تاریخی ما در خرداد آفریده شده است، گفت: همواره خرداد، ماه مهم و سرنوشت سازی برای ما بوده است و اگر چنین است باید بتوانیم در **** سلامت تحول بزرگی بیافرینیم.



*** وزارتخانه های کار و بهداشت باید **** بیمه و سلامت را با کمک یکدیگر متحول کنند

وی ادامه داد: اگر قرار است همه مردم ما دغدغه شان در **** سلامت به حد معمول برسد- امروز بیش از حد معمول است- ، از یک طرف **** سلامت و از طرف دیگر **** بیمه ما باید متحول شود و هر دو وزارتخانه باید تلاش کنند و همه باید پشتیبانی کنند.

وی با اشاره به نقش و اهمیت سیاست، برنامه ریزی ، نظارت و ارزشیابی تحول در **** سلامت گفت: در زمینه آمادگی نیروی انسانی کافی، توسعه انسانی در **** سلامت، اگر پزشک و پرستار شما عاشق کار نباشد، باسواد نباشد و نتواند درست تشخیص دهد و یا اخلاق حرفه ای نداشته باشد شما به جایی نمی رسید یا اگر خدای نکرده وارد بیمارستانی شویم پزشک عاشق کارش نباشد، متعهد نباشد و سواد لازم و اخلاق حرفه ای نداشته باشد، به جایی نمی رسد.

روحانی افزود: اگر پزشک خوب باشد یا پرستار عاشق کار نباشد، **** سلامت به جایی نمی رسد. هر دو باید باشد. حتی اگر نظافتچی بیمارستان متعهد و عاشق کارنباشد، **** سلامت درست نمی شود.

رییس جمهوری با تاکید بر اینکه همه باید دست به دست هم دهیم، گفت: از آشپزخانه بیمارستان که باید غذای سالم تهیه کند، مراکز درمانی و دانشگاهها که متکفل تربیت پزشک و پرستار هستند، همه باید دست به دست هم دهند.

روحانی افزود: اگر همه چیز آماده باشد و امکانات فیزیکی وجود نداشته باشد،خود از نو مشکل بعدی ایجاد می شود و اگر تجهیزات و آزمایشگاه ما درست نباشد، مشکل ایجاد می شود.

وی خاطرنشان کرد: پزشک که بوعلی سینا نیست که با نبض تشخیص دهد با عکس تشخیص می دهد اگر ایراد داشته باشد و یا ام. آر.آی یا اسکن اشکال داشته باشد و یا همه چیز درست باشد و کسی که می خواهد تفسیر کند کارش را بلد نباشد، همه چیز خراب می شود.

رییس جمهوری ادامه داد: اگر پزشکی که عکس را می بیند، درست تشخیص ندهد و یا دقت لازم را نکند همه چیز از بین می رود یا دستگاه ما خراب باشد پس نیازمند هستیم به اینکه در بیمارستان و **** سلامت همه ابعاد را مد نظر قرار دهیم.

وی با تاکید بر اهمیت برنامه ریزی،نیروی انسانی و امکانات گفت:اگر منابع مالی درست نباشد هیچ کدام از اینها درست نمی شود و اگر نتوانیم بیماری را که مراجعه کند، تحت پوشش قرار دهیم **** سلامت به مشکل بر می خورد.



*** دفترچه های بیمه باید الکترونیکی شود

روحانی همچنین گفت:برای من به عنوان مسوول دستگاه اجرایی کشور و برای وزرای ما هم وزیر تعاون کار و رفاه و هم وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همه بخش های مختلف امروز روز افتخار آمیزی است و کاری که بیش از 20 سال است در قانون گفته شده و شعار داده شده، می توانیم اعلام کنیم که عملیاتی شده و تمام مردم ایران را تحت پوشش بیمه قرار دادیم.

رییس جمهوری در عین حال گفت: البته این کار تمام نیست، قدم اول است. دفترچه های بیمه باید ارزش پیدا کند و الکترونیکی شود و پوشش بیمه باید افزایش یابد.

وی با بیان اینکه در بخش دارو الان بیش از 2300 دارو تحت پوشش بیمه است، گفت: باید قدم به قدم بتوانیم داروهای تحت پوشش، تجهیزات پزشکی، توانبخشی و پرتو پزشکی را افزایش دهیم.

روحانی اضافه کرد: چتر بیمه باید گسترش یابد و تا بتواند مشکلات مردم را تامین بکند. انشاءالله همه دستگاه ها و وزارتخانه های مسوول و عزیزانی که در این زمینه مسوولیت دارند، تلاش کنند.

رییس جمهوری با تاکید بر لزوم مشارکت سازمان های مردم نهاد در بخش سلامت گفت: کار بزرگی که برای سلامت باید انجام بگیرد نیازمند مشارکت سازمان های مردم نهاد است و دولت به تنهایی نمی تواند در این زمینه کاری بکند.

رییس دولت تدبیر و امید با اشاره به ابلاغ سیاست های کلی سلامت از سوی **** معظم انقلاب اظهار داشت: انشاءالله امسال با کمک یکدیگر به نقطه مطلوبی که خواست ملت بزرگ ایران عزیز ما است، برسیم.

سیام 1058*1429*9012*9189*2021**1572



انتهای پیام /*
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
عراقچی: رمز قدرت ما "نه" گفتن مقابل 6 قدرت دنیاست



عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان گفت: غربی‌ها در توافق ژنو پذیرفته اند که غنی‌سازی ادامه یابد، راکتور اراک با فرمول ترکیبی کار کند و تاسیسات فردو پابرجا بماند.



به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) سید عباس عراقچی، گفت: موضع اصلی انقلاب اسلامی در مذاکرات این بود که نباید زیر حرف زور رفت و از همین منظر ایران غنی‌سازی را تعلیق نکرد و نخواهد کرد و اتفاقاً رمز قدرت جمهوری اسلامی ایران این است که جلوی شش قدرت دنیا نه بگوید. در اینجا جنگ اراده ها بود و جمهوری اسلامی با اراده کار خود را در چارچوب قوانین بین المللی دنبال کرد. این جنگ اراده ها ادامه یافت تا جایی که ایران با رسیدن به سطح مطلوبی از فناوری دلیلی نداشت که هزینه بپردازد و مذاکره با این هدف شروع شد که با دست پُر هزینه‌ها را کاهش دهیم.



عباس عراقچی که در بیستمین همایش سراسری هادیان سیاسی **** سخن ‌می گفت، تصریح کرد: در مذاکره رویکرد جمهوری اسلامی برد برد بود، یعنی در موضوعات و نه در اصول، می‌توان بازی را به شکل تاکتیکی دنبال کرد. در این بازی، جمهوری اسلامی هیچ امتیازی نمی‌دهد. مطلوب جمهوری اسلامی این بود که غنی‌سازی را داشته باشد. برنامه هسته‌ای خود را داشته باشد و هیچ تحریمی را نداشته باشد.



وی گفت: طرف مقابل می‌گفت نگرانی‌ ما این است که شما به سمت سلاح هسته‌ای بروید و ایران اعلام کرد اگر ما نگرانی شما را برطرف کنیم، شما حاضر هستید ایران برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز خود را همراه با غنی‌سازی و بدون تحریم‌ها ادامه دهد؟ طرف مقابل قبول کرد. امتیازی که غرب به ‌دنبال آن بود اینکه ایران به سمت سلاح هسته‌ای نرود و جمهوری اسلامی به لحاظ شرعی و عقلی اساساً هیچ برنامه‌ای برای تولید سلاح هسته‌ای نداشته و به این سمت نمی‌رود، بنابراین ایران با شرط اینکه نیازهای خود را تأمین کند و نظارت‌های بیشتری را به شرط عدم سوءاستفاده بپذیرد، وارد مذکره شد.



مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای افزود: ایران قبول کرد که بر اساس نیاز خود غنی‌سازی کند، اما این نیاز را غرب به تنهایی مشخص نمی‌کند، بلکه به صورت توافق طرفین معین می‌شود. الآن در حالی که غنی‌سازی ادامه دارد، مذاکره انجام می‌شود، در حالی که قبل می‌گفتند اول تعلیق کنید و بعد مذاکره کنید. بنابراین اگر منافع ایران در غنی‌سازی تأمین نشود، ضرر نمی‌کند، چون غنی‌سازی ادامه دارد.



وی گفت: اما نکته دیگر اینکه حق غنی‌سازی در توافق ژنو پذیرفته شده است و اینکه آمریکا این حق را بخواهند به ما بدهد یک مغالطه است، حق غنی‌سازی را قرار نیست آمریکا به ما بدهد چون قوانین بین‌الملل همچون ان‌پی‌تی آن را به ما داده است و نیاز نیست دیگران آن را به رسمیت بشناسند. ما فقط از غرب می‌خواستیم حق خود را اجرا بکنیم و آن‌ها سنگ‌اندازی نکنند و تحریم نکنند و بعد از توافق ژنو اجرای این حق صورت گرفت و غرب قبول کرد که غنی‌سازی ما اجرا شود و ادامه یابد.



عراقچی در ادامه افزود: در منطقه، این **** صهیونیستی است که دنبال جنگ است، چون از قدرت گرفتن جمهوری اسلامی ترسیده‌اند و چون زور این را ندارند که با جمهوری اسلامی بجنگند، سعی می‌کنند آمریکا را به جنگ با ایران وادارند، از این رو در کنگره آمریکا لابی صهیونیسم، لابی عربی و لابی منافقین به شدت علیه توافق ژنو کار می‌کنند. منافقین نیروی سیاسی خود را در اروپا حفظ کرده‌اند و هشتاد نماینده کنگره آمریکا با آنها کار می‌کنند.



وی تصریح کرد: در توافق ژنو ایران مقاومت کرد که فردو ادامه یابد و غرب نتوانست مخالفت کند و غربی‌ها در توافق ژنو پذیرفته اند که غنی‌سازی ادامه یابد، راکتور اراک با فرمول ترکیبی کار کند و تاسیسات فردو پابرجا بماند.



عراقچی گفت: فردو ۷۰ متر زیر سنگ است و چون غربی‌ها نمی‌توانند آن را بزنند بدنبال تعطیل کردن آن بوده اند. اما آقای ظریف در مذاکرات محکم در مقابل اروپاییان ایستاد و گفت شما چون نمی‌توانید فردو را بزنید می‌خواهید تعطیل کنید بعد نطنز را که ۲۰ متر زیر خاک است بزنید و من اینجا نیامده‌ام که کشورم را در آستانه حمله قرار دهم.



عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران در پایان گفت: باید آماده بود و به‌ گونه‌ای رفتار کنیم که اگر مذاکرات شکست خورد کسی نتواند ایران را متهم کند. در این زمینه راه اصلی این است که باید وفاق ملی داشته باشیم.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
روحانی پدرخوانده شد



رییس جمهور کشورمان در جریان اهدای دفترچه سلامت به دو نوزاد بی‌سرپرست اعلام کرد که از این پس مسئولیت پدر خواندگی آنها را بر عهده می‌گیرد.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در همایش بیمه سلامت همگانی که در سالن شهید بهشتی نهاد ریاست جمهور برگزار شد، رییس جمهور به 13 نفر از نمایندگان قومیت‌های مختلف 2 کودک کار و 2 کودک تحت سرپرستی شیرخوارگاه دفترچه بیمه سلامت اهدا کرد که در حین اهدای این دفترچه به 2 کودک شیرخوار که یکی از آنها پسر و دیگری دختر بود اعلام کرد که مسئولیت پدر خواندگی آنها را بر عهده می‌گیرد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
خاتمی با بهزاد نبوی دیدار کرد + عکس


حجت‌الاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی روز جمعه دوم خرداد به دیدن مهندس بهزاد نبوی که به تازگی از زندان آزاد شده است، رفت.

به گزارش ایسنا به نقل از انصاف نیوز، سید محمدعلی ابطحی در این‌باره با انتشار عکسی در شبکه‌های اجتماعی نوشت: ظهری با آقای خاتمی رفتیم دیدن آقای بهزاد نبوی که از زندان آزاد شده است. پرس و جو از حال و سلامتی بهزاد کمر خمیده. توی راه گفتم امروز دوم خرداد است و از طرف اهالی فیسبوکیه پیجم تبریک می‌گویم. لبخند تلخی زد و سری تکان داد.




عکسی که ابطحی از دیدار خاتمی و بهزاد نبوی گرفته است
انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
عارف:اصلاحات نیازمند سازماندهی است

» سرویس: سياسي - سياست داخلي
کد خبر: 93030301137
شنبه ۳ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۹

رئیس بنیاد امید ایرانیان گفت: گروه های اصلاح طلب باید به شکل سازمان یافته و با انسجام برنامه‌های خود را جلو ببرند.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه آذربایجان شرقی، محمد رضا عارف در همایش اصلاح طلبان در آذربایجان شرقی اظهار کرد: تقویت و انسجام جریان اصلاح طلبی وظیفه ما است و پیروزی 24 خرداد 92 باید مقدمه ورود تفکر اصلاح طلبی در همه امور کشور باشد.



وی ادامه داد: وفاداری به آرمان های انقلاب، وفاداری به قانون اساسی، اجرای همه اصول قانون اساسی و توجه به عقلانیت مهمترین ویژگی گفتمان اصلاح طلبی است.



عارف خاطر نشان کرد: تفکر اصلاح طلبی تفکر اصلی انقلاب است و ریشه در 15 خرداد دارد و ما باید دست از تعصب های فردی برداریم و خرد جمعی را در عملکرد هایمان در نظر بگیریم.



وی با اشاره به وجود فضای امید در جامعه گفت: نتیجه انتخابات 24 خرداد موجب بروز و ظهور امید و اعتماد مردم به آینده کشور شده است.



وی افزود: اگر مردم نباشند ما با مشکلات عدیده‌ای روبرو خواهیم بود، ولی ملت ایران حساب **** را از مسئولان و افراد جدا می‌کنند.



وی گفت: اصلاحات همیشه ماندگار است، اصلاحات نمی‌تواند در صحنه فعالیت های سیاسی خود را کنار بکشد، ممکن است رویکرد حضور اصلاحات تغییر کند، اما باید حضور داشته باشد.



این فعال سیاسی ادامه داد: ما اصلاحات را در چهار چوب **** می دانیم ، اصلاحات در چهار چوب **** تعریف شده است و باید بدانیم که اصلاح امور جامعه با صبر و تدبیر میسر است.



وی با اشاره به لزوم حمایت از دولت در حوزه های اقتصاد، فرهنگ و سیاست خارجی اظهار کرد: نمی گویم نباید دولت را نقد کنیم، اما نقد باید مشفقانه و برای اصلاح امور باشد.



عارف افزود: نمی خواهم بگویم همه تصمیمات اجرایی صحیح است، اما باید بپذیریم که این دولت در چه شرایطی روی کار آمده است ،قبل از این دولت با رشد اقتصادی منفی روبرو بودیم و شاخص ها در بخش های مختلف نگران کننده بود.



وی یادآور شد: اگر روند امور رو به اصلاحات باشد باید دولت حمایت شود، ما در پروژه نخست پیروز شدیم و به زعم رقبای ما پیروزی تصادفی بود ولی ما باور داریم این پیروزی بحق بوده است.



رئیس بنیاد امید ایرانیان خواستار کمک به ادامه روند آرامش در کشور شد و گفت: نباید فعالیت های سیاسی ما در سال 93 به سمت التهاب برود تا بتوانیم مسیر آینده را با امید حاکم رو به جلو برویم و در این مسیر باید به دولت اعتماد کنیم.





وی با انتقاد از تقسیم بندی های دولت به اصلاح طلبی یا نه گفت: این تقسیم بندی ها را باید کنار بگذاریم و با عقلانیت رو به جلو برویم.



وی خواستار حمایت از دیپلماسی دولت شد و افزود: تیم مذاکره کننده هسته ای مورد حمایت است و باید از حقوق به حق مردم دفاع کند؛ وظیفه ما حمایت و همکاری با دولت است و همانطور که در گذشته مدعی نبودیم، به نام اصلاحات سهم خواهی هم نمی کنیم.



عارف ادامه داد: در حال حاضر تضعیف دولت، تضعیف یک جریان نیست، بلکه تضعیف کشور و آینده کشور است.



وی افزود: انقلاب اسلامی ایران کماکان بر ارزش ها پافشاری می کند و دستاورد های ارزشمندی را در طول سال ها به دست آورده است و رمز اصلی پیروزی انقلاب حضور مردم و پایداری مردم و وحدت کلمه داشتن است.



عارف خواستار توجه به تجربیات هشت سال دفاع مقدس، دوره سازندگی، دوره اصلاحات و 24 خرداد 92 شد و گفت: برای سامان امور کشور راهی جز مشارکت و حضور فعال مردم و همه جریانات سیاسی نداریم.



وی گفت: یکی از دستاوردهای مهم انتخابات سال گذشته این بود که فعالان سیاسی تحت هر شرایطی باید در عرصه های مختلف حضور داشته باشند.



وی ادامه داد: تفکر اصلاحات یعنی تفکر حضور، تفکر پذیرفتن مسئولیت چرا که در این تفکر نمی توان نا امید بود و کنار کشید.



عارف خاطر نشان کرد: باید در همه صحنه ها حضور داشت و در این تفکر قهر و عدم مشارکت جایی ندارد، حتی اگر در صحنه ای شکست خوردیم این شکست می تواند مقدمه پیروزی دیگری باشد چرا که در قاموش اصلاحات شکست معنی ندارد.



وی ادامه داد: در دوم خرداد علارغم همه دستاورد هایش نتوانستیم از آن پیروزی مواظبت کنیم و نتیجه غفلت ما 84 و 88 بود ما باید از این موارد درس بگیریم و از وضعیت فعلی مراقبت کنیم.





عارف خاطر نشان کرد: باید بپذیریم که با ضعف ها و مشکلاتی روبرو بودیم و نتوانستیم در آن سال ها پاسخگوی مطالبات به حق جوانان باشیم و امروز باید با تحلیل روشن از گذشته به سمت آینده پیش رویم ؛ در شرایط فعلی توسعه و نقویت همه امور در اختیار دولت نیست و باید با تعامل و همراهی تمامی نهادها به دولت کمک کنیم.



رئیس بنیاد امید ایرانیان در خصوص انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی از شرکت فعال گروه های اصلاح طلب در این انتخابات خبر داد و گفت: تمرکز ما در سال 93 تدوین رویکردهای مناسب برای امور راهبردی است و باید همه تشکل های اصلاح طلب تقویت شوند و با اجماع بر روی افراد در شهرستان ها به نتیجه مطلوب دست یابیم.



وی با انتقاد از سوال های پیاپی نمایندگان مجلس از دولت گفت: این گونه موارد باعث می شود وزیر دیگر فرصتی برای فعالیت نداشته باشد .



وی ادامه داد: امسال را سال راهبرد ها می دانم وباید افرادی که در کنار مسائل شهری و منطقه ای دارای نگاه ملی هستند برای ورود به مجلس مورد حمایت و اجماع باشند.



عارف سال آینده را سال مهمی برای اصلاحات دانست و گفت: منش اصلاح طلبی اعتدال و همراه کردن مردم و حتی رقبا برای تحقق پیشرفت ، صبر، تدبیر ، تعامل خرد ورزی و اخلاق مداری است و از هر روشی برای رقیبانمان استفاده نخواهیم کرد.



وی با اشاره به تاثیر گذاری شهر تبریز در عرصه های مختلف انقلاب گفت: تبریز برای کشور ما الگو بوده است و امیدواریم این الگو همیشه حفظ شود.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
فراز و نشیب‌های بازار پول از دولت پنجم تا یازدهم(3)
انفجار نقدینگی در دولت نهم و دهم



در دولت گذشته پایه پولی 26.2 درصد، بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی47.8 درصد و حجم پول 20 درصد به طور متوسط در هر سال افزایش یافته و در نهایت نقدینگی 6.7 برابر ابتدای دوره شده است.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با وجود اینکه در دولت های پنجم تا پایان دولت دهم همواره رشد نقدینگی و پایه پولی مشهود است اما در دولت نهم و دهم بنابر دلایل مختلفی این روند از شدت بیشتری برخوردار می‌شود به گونه‌ای که عدم کنترل این نقدینگی تورم را به گونه ای در شیب فزاینده قرارد داد که در انتهای دوران حضور این دولت تورم به مرز 40 درصد نیز می رسد.



برای بررسی آنچه که در دوران اخیر موجب ایجاد تحول در بازار پولی کشور شد بخش دیگری از گزارش معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور که با توجه به آمار و ارقام بانک مرکزی ارائه شده است پرداخته خواهد شد.





چرایی رشد نقدینگی دردولت نهم و دهم


بنابراین گزارش از مهم‌ترین عوامل افزایش نقدینگی طی سال‌های 84 تا 91 رشد بالای پایه پولی از محل افزایش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی و افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی همچنین افزایش رشد بدهی بخش غیردولتی به **** بانکی است.



این در حالی است که از عوامل مؤثر دیگر بر روی سیاست‌های پولی بانک مرکزی، می توان به آسان‌گیری در مقابل بی‌انضباطی‌های بودجه‌ای، اصرار بانک‌ها برای اضافه برداشت از منابع بانک مرکزی و محدودیت بانک مرکزی در استفاده از ابزارهای قانونی برای کنترل حجم نقدینگی نیز اشاره کرد.



در عین حال تحولات پولی‌ سال‌های اخیر نشانگر تحمیل سیاست‌های بخش مالی بر سیاست‌های پولی(سلطه مالی) بوده و مخاطره‌های وارد بر متغیرهای پولی از بابت روابط بانک مرکزی و بانک‌ها و تأثیرپذیری پایه پولی از عملکرد بودجه دولت است.





در ادامه به منظور بررسی عملکرد سایر متغیرهای مؤثر در نقدینگی، مهم‌ترین اجزاء آن در دو بعد عرضه و تقاضا در فاصله سال های 84 تا 91 مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرد.







افزایش 260 هزار میلیارد تومانی پایه پولی در 8 سال
از ابتدای سال 1384 تاپایان سال 1391 پایه پولی با متوسط نرخ رشد سالانه 26.2 درصد از حدود 22 هزار و 54 میلیارد تومان در سال 1384 به بالغ بر 76 هزار و 474 هزار میلیارد تومان در سال 1390 و رقم 97 هزار و 288 میلیارد تومان در پایان سال 1391 افزایش یافت.

این در حالی است که رشد پایه پولی در دولت نهم و دهم به‌طور متوسط حدود 1.7 برابر نرخ رشد آن در دولت دوره قبل بوده است.

بنابراین گزارش با توجه به اینکه در سمت عرضه، نقدینگی از دو جزء پایه پولی و ضریب فزاینده پولی تشکیل می‌شود؛ پایه پولی از 15 هزار و 120 میلیارد تومان در سال 1383 با رشدی معادل 45.9 درصد به 22 هزار و 54 میلیارد تومان در 1384 و با رشد متوسط سالانه 26.2 درصد طی دوره 1384 تا 1391 به رقمی بیش از 97 هزار و 288 میلیارد تومان در پایان سال 1391 رسید.



بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی 45 هزار میلیارد تومان بیشتر شد


در عین حال افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی با رشد متوسط سالانه معادل 47.8 درصد از 2149 میلیارد تومان در ابتدای دوره مورد بررسی به 48 هزار و 831 میلیارد تومان در پایان دوره و نیز افزایش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی با رشد متوسط سالانه معادل 19.4 درصد که از رقم 18 هزارو 327 میلیارد تومان در سال 1383 به 75 هزار و 508 میلیارد تومان در سال 1391 رسید، از مهم‌ترین دلایل افزایش پایه پولی بوده است.



این در حالی است که کاهش خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی تا حدودی موجب کاهش پایه پولی شد اما در مجموع برآیند عوامل مذکور موجب شد تا پایه پولی از افزایش سالانه 26.2 درصد برخوردار شود.









دلایل افزایش ضریب نقدینگی


ضریب فزاینده نقدینگی در حالی از4.17 در 1384 به 4.58 در 1385 افزایش یافت که بنابر گزارش معاونت برنامه ریزی مهم‌ترین عامل این افزایش، کاهش نسبت ذخایر اضافی به کل سپرده‌ها از 0.0481 در سال 1384 به 0.0274 در 1385 بوده که به جهت رابطه معکوس با ضریب فزاینده موجب افزایش ضریب شده است.



همچنین عامل دیگر در افزایش ضریب فزاینده، کاهش نسبت اسکناس و مسکوک در دست اشخاص به کل سپرده‌ها از 0.0582 درصد در سال 1384 به 0.0503 در سال 1385 بوده است. اما این ضریب از سال 1386 شروع به کاهش کرد و از رقم 4.48 در این سال به رقم 3.9 در پایان سال 1388 رسید. این در حالی است که دوباره از رقم 4.3 در سال 1389 به رقم 4.74 در سال 1391 افزایش یافت.



اما نقدینگی از سمت تقاضا از دو جزء پول شامل اسکناس و مسکوک در دست اشخاص و سپرده‌های دیداری بخش غیردولتی همچنین شبه پول شامل سپرده‌های قرض‌الحسنه پس‌انداز و سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار تشکیل می شود.



حجم پول هر سال 20 درصد بیشتر شد
بر این اساس حجم پول در فاصله ابتدایی تا انتهای دولت نهم و دهم با رشد متوسط سالانه 20.7 درصدی از 31 هزار و 791 میلیارد تومان به 113 هزار و 671 میلیارد تومان و میزان شبه پول نیز از60 هزار و 310 میلیارد تومان در سال 1384با نرخ رشد متوسط سالانه 29.7 درصد به 347 هزار و 21 میلیارد تومان در سال 1391 افزایش یافت. این در حالی است که بنابر گزارش معاونت برنامه ریزی افزایش سهم شبه پول (سپرده‌های غیردیداری) تا حدود زیادی ناشی از توانایی بانک‌های غیردولتی در جذب سپرده‌ها بوده است.



اما نقدینگی در پایان سال 1391 نسبت به ابتدای سال 1384 حدود 6.7 برابر شده است، یعنی رشد نقدینگی به طور قابل ملاحظه‌ای فزاینده بوده است به گونه‌ای که در پایان دوران دولت دهم رقم نقدینگی کشور بالغ بر 550 هزار میلیارد تومان رسیده بود.






نرخ رشد متغییرهای پولی و اعتباری طی دروه 91-84 واحد:درصد



اقلام پایه پولی بر حسب منابع طی دوره 91-84 واحد:میلیارد ریال



اقلام پایه پولی بر حسب مصارف طی دوره 91-84 واحد:میلیارد ریال


انتهای پیام
 
بالا