• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
گزارشی از دیدارهای امروز روحانی و ظریف با همتایان خود
روز پر کار رئیس‌جمهور در شانگهای


رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه کشورمان امروز در حاشیه چهارمین نشست سران کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا (سیکا) در شانگهای، دیدارهای دوجانبه و گفت‌وگو با برخی مقامات کشورهای عضو این اجلاس را در دستور کار قرار دادند.



به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) اعزامی به چین، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی امروز پس از ایراد سخنان مهم خود در چهارمین اجلاس سیکا، در دیدار با رئیس‌جمهور قزاقستان ضمن تقدیر و تشکر از میزبانی این کشور در مذاکرات ایران با 1+5 گفت: قزاقستان به عنوان کشوری دوست و همسایه همواره مواضع خوبی در قبال مساله هسته‌ای ایران داشته است.



حسن روحانی خاطرنشان کرد: در موضوع هسته‌ای ایران اگر طرف مذاکره‌کننده ما بهانه‌جویی‌ها را کنار بگذارد این مساله به خوبی قابل حل و فصل است که البته امروز با روند خوبی که مذاکرات دارد در آستانه حل و فصل این مساله هستیم و در این راستا حمایت قزاقستان نیز می‌تواند تسریع‌کننده باشد.



وی همچنین در دیدار با رئیس‌جمهور روسیه با بیان اینکه "همفکری‌ها و همکاری ایران و روسیه در جهت ایجاد صلح در منطقه طی ماه‌های گذشته بسیار مؤثر بوده است"، افزود: دو کشور در خصوص توسعه و تقویت روابط دوجانبه نیز تصمیمات راهبردی و رایزنی‌های فراوانی در سطوح کارشناسی با یکدیگر داشته‌اند.



روحانی با تاکید بر اهتمام جمهوری اسلامی ایران بر گسترش روابط همه‌جانبه با روسیه، خطاب به ولادیمیر پوتین گفت: توسعه مناسبات میان ایران و روسیه نه تنها به نفع دو کشور و دو ملت است بلکه همه ملت‌های منطقه از این رابطه بهره‌مند خواهند شد.



رئیس‌جمهور کشورمان در حاشیه اجلاس سیکا با دبیرکل سازمان ملل متحد نیز دیدار و گفت‌وگو کرد و آخرین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد.



به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز در حاشیه این اجلاس در دیدار با همتای ترک خود ضمن ابراز همدردی با بازماندگان حادثه معدن سوما در ترکیه، بر علاقه‌مندی جمهوری اسلامی ایران برای تعمیق روابط با این کشور تاکید کرد.



ظریف همچنین در دیدار با یانگ ایی وزیر خارجه چین، ضمن استقبال از مواضع و اقدامات مثبت جمهورری اسلامی ایران در مذاکرات با 1+5 ابراز امیدواری کرد که این موضوع به صورت مطلوب حل و فصل شود.



وی در ادامه تاکید کرد: چین به عنوان دوست صمیمی ایران از تقویت روابط دو کشور در تمامی زمینه‌ها استقبال کرده و آمادگی دارد در پروژه‌های مختلف اقتصادی ایران مشارکت کند.



رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز در ادامه برنامه‌ها و دیدارهای خود با رئیس‌جمهور سریلانکا دیدار و گفت‌وگو کرد.



روحانی پس از دیدار با رئیس‌جمهور سریلانکا، با شبکه cctv چین مصاحبه اختصاصی انجام خواهد داد و پس از انجام این مصاحبه، در ضیافت شامی با حضور جمعی از تجار و مدیران شرکت‌های ایرانی و دانشجویان ممتاز ایرانی شرکت می‌کند.



برنامه‌های رسمی حسن روحانی در روز نخست با اتمام این برنامه به پایان خواهد رسید. وی در روز پایانی سفرش نیز به کاخ ریاست جمهوری چین خواهد رفت و با رئیس‌جمهور این کشور دیداری رسمی خواهد داشت.



به گزارش ایسنا، آخرین برنامه روحانی در سفر به جمهوری چین، شرکت در یک نشست مطبوعاتی خواهد بود.



رئیس‌جمهور کشورمان فردا شب عازم تهران خواهد شد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
روحانی در چهارمین اجلاس سیکا:
با رویکرد برد - برد می‌توان مذاکرات را به توافق نهایی رساند/صلح از راه اعتدال حاصل می‌شود



رئیس‌جمهور با مورد توجه قراردادن ضرورت توسعه، مدارا و گفت‌وگو در منطقه و جهان، گفت که تثبیت صلح و امنیت پایدار جز از این طریق و توسعه فرهنگ اعتدال حاصل نمی‌شود.



به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) اعزامی به چین، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی در سخنرانی خود در چهارمین نشست سران کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا (سیکا) در شانگهای، با تاکید بر اینکه "جمهوری اسلامی ایران بر ضرورت ارتقای امنیت، ثبات، صلح و بردباری تاکید دارد"، افزود: گفتمان امنیت در آسیا دستخوش تحولات فراوانی شده و چالش‌هایی را فراروی امنیت در دو سوی شرق و غرب آسیا پدید آورده است.



روحانی همچنین در سخنرانی خود با مورد توجه قراردادن ارائه طرح خود (جهان عاری از خشونت و افراطی‌گری) در شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، اظهار کرد: آسیا به عنوان گهواره بزرگتری از مذاهب جهانی و مکاتب عقلانی همچنان باید سرزمین خشونت‌گریزی و افراط ‌گریزی باشد.



وی در ادامه تاکید کرد: تثبیت صلح و امنیت پایدار جز از راه توسعه فرهنگ اعتدال، مدارا و گفت‌وگو بدست نمی‌آید.



روحانی در ادامه با اشاره به نقش مؤثر آسیا در جهت رسیدن به جهانی عاری از سلاح هسته‌ای، گفت: جمهوری اسلامی ایران بر اساس دکترین دفاعی و مبانی اخلاقی و دینی خود با تسلیحات اتمی مخالف است ولی استفاده صلح‌آمیز هسته‌ای را حق خود و همه کشورها می‌داند.



یکی دیگر از محورهای سخنرانی رئیس‌جمهور کشورمان، بحران سوریه بود که وی در این باره اظهار کرد: بدون شک استمرار ناامنی و بی‌ثباتی در این کشور می‌تواند بیش از پیش به فراسوی مرزهای آن گسترده شود.



رئیس‌جمهور همچنین به موضوع فلسطین اشاره کرد و گفت: شایسته است تا مجمع عمومی سازمان ملل متحد در این سال به وضعیت مردم فلسطین بیش از گذشته توجه و اهتمام نشان دهد.



روحانی همچنین ابراز امیدواری کرد که آسیا در جهت اعتمادسازی گامی رو به جلو داشته باشد و مردم سراسر جهان بتوانند در کنار هم زندگی آرام‌تر، اخلاقی‌تر و بانشاط تری داشته باشند.



وی در بخش دیگری از سخنان خود به انفجار معدن زغال‌سنگ در سوما اشاره کرد و گفت: حادثه اخیر ترکیه را به هیأت ترک و ملت ترکیه تسلیت می‌گویم. این حادثه همه ما را متأثر کرده است.



به گزارش ایسنا، متن کامل سخنرانی رئیس‌جمهور بدین شرح است:



«بسم الله الرّحمن الرّحیم



آقای رئیس، عالیجنابان، خانم ها و آقایان؛



در آغاز شروع ریاست چین بر کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا را تبریک می‌گویم. اطمینان دارم که این اجلاس در دوره ریاست جدید خواهد توانست برای ارتقاء گفتگو و همکاری میان دولت‌های عضو گام برداشته و نقش شایسته اعضاء را برای تحکیم صلح و ثبات منطقه‌ای و جهانی تعمیق نماید. همچنین از تلاش‌های ارزنده دولت ترکیه در دوران ریاست بر این کنفرانس نیز تقدیر می‌نمایم. همچنین جا دارد حادثه اخیر ترکیه را به هیأت ترک و ملت ترکیه تسلیت بگویم. این حادثه همه ما را متأثر کرده است.



حضار محترم؛



جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای پیشگام سیکا، حضور در این جمع محترم را مغتنم شمرده و با تاکید بر ضرورت ارتقاء امنیت، ثبات، صلح، و بردباری معتقد است که گفتمان امنیت در آسیا دستخوش تحولات فراوانی شده و گذشته از ابعاد نگران‌کننده مفهومی آن، چالش‌هایی را نیز فراروی امنیت در دو سوی شرق و غرب آسیا، پدید آورده است. تحولی که همة ما که اینجا برای تأمین امنیت و توسعه اعتماد در آسیا گرد هم آمده¬ایم را با نگرانی و چالش های جدید روبرو نموده است؛ که مباحث این اجلاس، می تواند راهگشایِ نحوه مواجهه با آنها باشد.



به همین دلیل، درمسیر پرفراز ونشیب تحول ساختاری تبدیل این کنفرانس به سازمانی مؤثر ، برداشتن گام‌های ابتدایی در حوزه تحرکات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای اقدامی ضروری است، و نزدیکی بیشتر و تعامل موثرتر میان ما و سازمان همکاری‌های شانگهای، و یا گسترش ارتباطات میان سیکا و اکو، و حتی سایر سازمان‌ها و تشکیلات منطقه‌ای خواهد توانست زمینه‌ای را برای این تعاملات کارا فراهم آورد.





جمهوری اسلامی ایران بر اساس دکترین دفاعی و مبانی اخلاقی و دینی خود، با تسلیحات اتمی مخالف است ولی استفاده صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای را حق خود و همه کشورها می‌داند و بر این باور است که با رویکرد برد - برد و به دور از زیاده‌خواهی و تهدید می‌توان مذاکرات جاری در مورد برنامه هسته‌ای ایران را به توافق نهایی رساند به نحوی که حقوق هسته‌ای ایران تضمین شود و نگرانی‌های مشروع طرف‌های مذاکره نیز برطرف گردد.


آقای رئیس؛



هرگز نباید دستاوردهای کهن انسانی، دینی و اخلاقی آسیا را برای رسیدن به آرمان‌های مشترک بشری نادیده انگاشت. چراکه هیچ‌یک از این دستاوردها، ایمن از دستبرد منفعت‌طلبی، زیاده‌خواهی و غفلت از آموزه‌های اخلاقی سودجویانی نیست که گاهی سود خود را در یک‌جانبه‌گرایی و خشونت و افراط گرایی دانسته و معیشت و اقتصاد مردمان را هدف می‌گیرند و به سیاست محدودیت‌های اقتصادی و تحریم های یک‌جانبه روی می‌آورند؛ سیاست‌های نامشروعی که هدفی جز حفظ و تداوم سلطه زورمداران ندارد. اگر چنین رهیافتی مهار نشود نقض حقوق انسان‌ها، خشونت و افراط گرایی، تروریزم کور و رویارویی مخرب هویت‌های افراطی مذهبی، قومی و نژادی در میان ابنای بشر پای می‌گیرد و میدان برای توسل به زور و تهدید به عنوان ابزار پیشبرد سیاست خارجی باز می‌شود.



این مفهوم و ضرورت صیانت از این دستاوردها، مرا بر آن داشت تا در شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، طرح «جهان علیه خشونت و افراطی‌گری» را برای رسیدن به جهانی که در آن سخن جای سلاح، و خرد جای زور، و امنیت و ثبات جای تخریب و فساد بنشیند پیشنهاد نمودم و خرسندم که بسیاری از اعضای سیکا نیز در زمره بانیان این قطعنامه، نشان دادند که آسیا، به عنوان گهواره بزرگترین مذاهب جهانی و مکاتب عقلانی، همچنان می‌بایست سرزمین خشونت ستیزی و افراط گریزی باشد. امیدوارم این قطعنامه که با اجماع به تصویب رسید به عنوان سند اجلاس در کنار سایر اسناد ارزشمند سیکا مبنایی برای اقدامات آتی ما قرار گیرد. این اجلاس نیزفرصتی دوباره خواهد بود تا در کنار یکدیگر راهکارهای اجرایی آن قطعنامه را نیز در سطح قاره پهناور آسیا با این هدف بررسی کنیم.



در این چارچوب و در راستای تعاملات امنیت و فرهنگ، و برای حصول به اهداف سیکا، تمایل دارم به ارتباط مفهومی این امر با فرهنگ اعتدال و تحکیم پیوندهای میان اعضاء نیز اشاره کرده و بیافزایم که:



* تثبیت صلح و امنیت پایدار جز از راه توسعه فرهنگ اعتدال، مدارا و گفت‌وگو به دست نمی‌آید. لذا چنانچه ما به عنوان دولتمردان و نمایندگان ملت‌هایمان، به الزامات آن پایبند باشیم می‌توان امید بست که دیگران نیز این شیوه را برگزیده و این راه را بپیمایند. تعمیق چنین فرهنگی نیاز به گسترش آموزش حقوق و کرامت انسان، فارغ از هرگونه رنگ و تعلقی در میان گروه‌های مرجع جامعه به ویژه نخبگان سیاسی، مذهبی، و اجتماعی دارد. در این راستا سیکا می‌تواند برگزاری نشست‌های اعتمادساز گفت‌وگو در همه ابعاد را نیز در دستور کار خود قرار دهد.



* علاوه بر این، تحکیم پیوندهای اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های مشترک میان اعضای سیکا نیز از جمله مؤثرترین راهکارها برای ارتقاء همگرایی منطقه‌ای در اقتصاد جهانی خواهد بود؛ زیرا انجام پروژه‌های مشترک اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های مشترک می تواند به تحکیم بیشتر همگرایی آسیایی منجر شود. چنین همگرایی در گام اول مستلزم پرداختن به امور و اقداماتی است که به آسانی بتوان بر سر آن به وفاق عام دست یافت؛ اموری مانند گسترش ترانزیت و کریدورهای حمل و نقل، همکاری در حوزه انرژی، همکاری مستقیم بانکی، مدیریت منابع آبی و دیگر اشکال همکاری‌های اقتصادی.



* همچنین، علاقه‌مندم بر ضرورت همیاری و اقدام مشترک اعضای این مجمع محترم، برای امحای خطر دهشتناک سلاح‌های کشتار جمعی موجود برای صلح و امنیت بشری تأکید نمایم. همان‌گونه که سال گذشته در اولین اجلاس عالی‌رتبه مجمع عمومی ملل متحد درباره خلع سلاح هسته‌ای به نمایندگی از جنبش عدم تعهد تأکید کردم، تنها راه رفع تهدید این سلاح‌ها، امحای کامل آن‌هاست. مجمع عمومی ملل متحد نیز متعاقباً با تصویب قطعنامه‌ای نقشه راه رسیدن به آن را تبیین کرد. ضرورت دارد دولت‌های عضو این مجمع محترم نیز ضرورت دارد با همکاری بیشتر برای تحقق اهداف آن قطعنامه، نقش مؤثر آسیا را برای رسیدن به جهانی عاری از سلاح هسته‌ای تثبیت کنند.



در همین جهت جمهوری اسلامی ایران بر اساس دکترین دفاعی و مبانی اخلاقی و دینی خود، با تسلیحات اتمی مخالف است ولی استفاده صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای را حق خود و همه کشورها می‌داند و بر این باور است که با رویکرد برد - برد و به دور از زیاده‌خواهی و تهدید می‌توان مذاکرات جاری در مورد برنامه هسته‌ای ایران را به توافق نهایی رساند به نحوی که حقوق هسته‌ای ایران تضمین شود و نگرانی‌های مشروع طرف‌های مذاکره نیز برطرف گردد.



آقای رئیس؛



لازم است با توجه به اعلامیه اصول و اهداف سیکا، به فاجعه انسانی سوریه نیز اشاره نمایم. بحرانی که آتش آن را برخی از بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی با سرازیر کردن منابع تسلیحاتی و اطلاعاتی و تقویت گروه‌های افراطی دامن زدند. بلاتردید استمرار ناامنی و بی‌ثباتی در این کشور می‌تواند بیش از پیش به فراسوی مرزهای آن گسترش یافته و اعضاء سیکا را هم تحت تأثیر افراط گرایی‌های تروریستی خود قرار دهد. ایجاد صلح و آرامش در سوریه در گرو ایجاد شرایط لازم برای مفاهمه و گفت‌وگوی ملی میان دولت سوریه و همه گروه‌های تأثیرگذار در آن کشور است که ملتزم به روش‌های غیرخشونت‌آمیز بوده و امنیت و ثبات را طلب می‌نمایند.



آقای رئیس؛ عالیجنابان؛



فلسطین نیز دیگر معضل امنیت ستیز در نزدیکی ما و در مقوله مذکور است. مجمع عمومی ملل متحد سال گذشته با هدف افزایش آگاهی جامعه جهانی از وضعیت اسفناک مردم فلسطین سال 2014 را سال همبستگی با مردم فلسطین اعلام نمود . بر این اساس شایسته است که این مجمع محترم نیز در این سال به وضعیت مردم فلسطین و درد و رنجی که آن‌ها از اشغال سرزمین مادریشان می-کشند بیش از گذشته توجه واهتمام نشان دهد.



با کمال تأسف بی‌توجهی جامعه بین‌المللی موجب شده است که سیاست‌های اشغال‌گرانه و توسعه‌طلبانه **** صهیونیستی همچنان ادامه یابد و در نتیجه، رسیدن به راه‌حلی جامع و عادلانه برای این بحران دور از دسترس شود، و ابعاد فاجعه انسانی که گریبانگیر ملت فلسطین شده است عمیق‌تر گردد. جامعه بین‌المللی نیز باید وظیفه خود را برای احقاق حقوق مردم فلسطین انجام دهد تا این خشونت ساختاری هر چه زودتر اصلاح شود.



آقای رئیس؛ حضار محترم؛



در دو سوی شرق و غرب سیکا، بحران‌ها و نزاع‌های مختلف دیگری نیز در جریان است که باید در خصوص آن نیزسخن بگوییم. چرا که امید واثق دارم که با همکاری اعضای این کنفرانس در آینده‌ای نه چندان دور می‌توانیم شاهد آسیایی عاری از جنگ، خشونت و افراطی‌گری باشیم. آسیایی که در آن جان و کرامت آدمیان بیش از هر چیز ارزشمند، و مردمانش بهروز و برخوردار باشند. آسیایی که بیش از نصف جمعیت جهان درکشورهای ما چشم امید به آن دوخته اند که آرمان "اعتمادسازی" را گامی به تحقق نزدیک تر کنیم تا مردم سراسر جهان بتوانند درکنار هم زندگی ای آرامتر، اخلاقی تر و با نشاط تر درراستای فضیلت های انسانی والهی داشته باشند. وقت آن است که ارزشهای اخلاقی را سرمایه اعتمادسازی جهانی کنیم.



آقای رئیس؛



از حوصله جنابعالی و حضار محترم تشکر می‌کنم.»



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وزیر اطلاعات:هیچ کس حق ندارد آبروی انسان ها را بازیچه دست خود قرار دهد



وزیر اطلاعات در سنندج گفت: شکوفایی اقتصادی و بالندگی فرهنگی در سایه امنیت پایدار تحقق خواهد یافت.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کردستان، حجت الاسلام سیدمحمود علوی در دومین جلسه شورای اداری استان که در استانداری کردستان برگزار شد، با اشاره به نامگذاری امسال به نام سال "اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی"، اظهار کرد: این نامگذاری نشان از دغدغه ها و ضرورت هایی دارد که مقام معظم ***** هر ساله به آنها توجه دارند.



وی افزود: این نامگذاری نشان می دهد که ما در عرصه فرهنگی و اقتصادی نیازمند یک حرکت جدی با برنامه ریزی صحیح هستیم.



علوی عنوان کرد: باید همه مردم نقش خود را در شکوفایی اقتصادی کشور ایفا کنند، زیرا مقام معظم ***** در صحبت های آغازین خود در ایتدای سال جاری عنوان کردند که هنوز حماسه اقتصادی تحقق نیافته است.



وی با اشاره به این‌که شکوفایی اقتصادی و بالندگی فرهنگی در جامعه با امنیت پایدار قابل تحقق است، اعلام کرد: در سایه امنیت پایدار است که ذهن ها شکوفا شده و سرمایه گذاری ها بیشتر در کشور انجام می گیرد.



وزیر اطلاعات با اشاره به این‌که دین اسلام به گردش سرمایه در جامعه تاکید دارد، بیان کرد: ثروت ها باید در جامعه به کار گرفته شده و جابجا شوند تا شاهد تحولات عظیم باشیم.



وی ادامه داد: برای تحقق شعار مقام معظم *****، باید امنیت اقتصادی حکمفرما شده و سرمایه گذاری بیشتری در جامعه صورت بگیرد.



علوی با عنوان این‌که نباید در فعالیت سرمایه گذاران کشور اخلالی ایجاد شود، بیان کرد: باید در کشور زمینه فعالیت سرمایه گذاران فراهم باشد، امنیت ماندگار نشات گرفته از باورهای صحیح مردم است.



وی با اشاره به این‌که امنیتی که از باورهای مردم جامعه شکل بگیرد، زایل شدنی نیست، تصریح کرد: امنیتی ماندگار است که از باورهای صحیح مردم نشات گرفته باشد.



وزیر اطلاعات تاکید کرد: تا زمانی که یک فرهنگ خدامحور و ایمان محور داشته باشیم، می توانیم شاهد امنیت و شکوفایی بخش های مختلف جامعه باشیم.



وی با اشاره به این‌که دین اسلام هیچگاه مخالف سرمایه دار بودن نیست، عنوان کرد: اسلام برای داشتن سرمایه هیچگاه سقفی تعیین نکرده است.



علوی اضافه کرد: باید از سرمایه گذاران و کسانی که در بخش های خصوصی فرصت های شغلی را برای مردم این آب و خاک می آفرینند، حمایت کرد.



وی با بیان این‌که باید امنیت بر همه بخش های جامعه حکفرما باشد، عنوان کرد: کسی در جامعه اسلامی حق ندارد، آبروی انسان ها را بازیچه دست خود قرار دهد.



وزیر اطلاعات خاطرنشان کرد: دولت و مجموعه وزارت اطلاعات از آبروی انسان ها صیانت خواهند کرد.



وی در پایان با اشاره به درخواست استاندار کردستان مبنی بر حل مشکل فرودگاه سنندج از دولت تدبیر و امید، یادآور شد: مشکل فرودگاه سنندج را پیگیری خواهم کرد.





انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
رییس بانک مرکزی :سیر صعودی درآمدهای ارزی /گشایش در مجاری بین‌المللی نقل و انتقال پول



رئیس کل بانک مرکزی در گفت‌وگویی با تببین دیدگاه‌های بانک مرکزی در حوزه ارزی اقتصاد با اشاره به بهبود شرایط ارزی بانک مرکزی،‌ از مثبت بودن تصویر پیش‌بینی منابع و مصارف ارزی کشور در سال جاری خبر داد و اعلام کرد افزایش درآمدهای ارزی کشور،‌ افق مناسبی را برای بهبود کامل قدرت مداخله بانک مرکزی در بازار ارز و تقویت ثبات این بازار فراهم نموده است.



به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، متن کامل این گفت‌وگو به شرح ذیل است:



• در هفته‌های اخیر نوساناتی در بازار ارز کشور مشاهده شده است. تحلیل جنابعالی از دلایل ایجاد این نوسانات چیست؟

برای پاسخگوئی به این سئوال، باید یادآور شد که بازار غیررسمی ارز کشور در دوره خرداد لغایت دی‌ماه سال 1392 در مسیر اصلاح نرخ و تخلیه هیجانات قرار داشته است؛ به همین دلیل متوسط ماهانه نرخ برابری دلار در این بازار از 35037ریال در فروردین 1392 به 29755 ریال در دی‌ماه کاهش یافت. بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد اصلاح انتظارات عمومی در خصوص چشم‌انداز تعاملات بین‌المللی و قرار داشتن پرونده استفاده صلح‌آمیز کشور از انرژی هسته‌ای در مسیر رفع تنش و حل‌وفصل‌کامل،‌ در منطقی شدن نرخ ارز و خروج تقاضای سفته‌بازی از این بازار نقش مهمی داشته است.

لیکن بازار غیررسمی ارز از بهمن‌ماه سال گذشته به دلیل برخی عوامل محدودکننده عرضه یا تحریک‌کننده تقاضا، و نیز برخی اخبار و شایعات، دچار نوسان و افزایش نرخ شد. حتی در یک مرحله قطع کامل خوراک گاز شرکت‌های پتروشیمی (بیش از دو ماه) به دلیل سرما و برف شدید و بروز کمبود گاز مصرفی در شبکه خانگی،‌ بر میزان تولید و صادرات اقلام شیمیائی و مواد پتروشیمی کشور تاثیر منفی جدی گذاشت و به تبع آن، عرضه ارز شرکت‌های مزبور به بازار در مقطع مذکور،‌ به شدت کاهش یافت. تجدیدنظر در فهرست اقلام گروه‌های 9 و 10 اولویت کالایی و صدور مجوز ثبت سفارش برای برخی از آنها،‌ تقاضای قابل ملاحظه‌ای را یکباره به بازار کم‌کشش ارز وارد نمود و سبب‌ساز افزایش نرخ ارز شد. البته برخی اخبار و انتظارات نامساعد نیز در افزایش نوسانات نرخ ارز در بازار غیررسمی بی‌اثر نبود.

علاوه بر آنها، برخی عوامل برونزا هم در راستای افزایش نرخ ارز در بازار داخلی عمل کرده است. از مهم‌ترین عوامل موثر دراین حوزه، می‌باید به افزایش قیمت جهانی طلا در واکنش به تحولات سیاسی اوکراین و افزایش نگرانی‌ها از سرمایه‌گذاری در سایر ابزارهای دارایی در سطح جهان اشاره نمود. بر اساس داده‌های بین‌المللی، متوسط بهای جهانی هر اونس طلا از 1233 دلار در دی‌ماه به 1344 دلار در اسفندماه 1392 افزایش داشت. با توجه به ارتباط متقابل مشاهده شده میان بهای جهانی طلا و قیمت داخلی دلار، بخشی از نوسانات نرخ ارز در چندماه اخیر، متاثر از تحولات برونزای بازار جهانی طلاست. لیکن باید توجه داشت دامنه نوسان‌ها در بازار ارز که طی سه ماه اخیر تا حدودی محسوس بوده،‌ لزوماً توسط عوامل بنیادین اقتصاد حمایت نمی‌شود. برآورد می‌گردد در صورت عدم بروز این وقایع، ‌نرخ ارز که در حال حاضر در محدوده 33000-32500 ریال برای هر دلار در حال نوسان است،‌ می‌باید در سطحی کمتر و در حوالی 31000 ریال قرار می‌گرفت. براین اساس، با تغییر شرایط و اصلاح انتظارات،‌ اصلاح و کاهش نرخ ارز در بازار امری کاملاً طبیعی می‌باشد.

• اما به‌نظر می‌رسد برخی از این عوامل افزایش دهنده نرخ ارز هم‌اکنون موضوعیت ندارند؛ مثلاً صادرات و عرضه ارز شرکت‌های پتروشیمی به روال سابق خود بازگشته و قیمت جهانی طلا طی هفته‌های اخیر، در حوالی 1300 دلار در هر اونس پایدار بوده است.

بله، این نکته صحیح است. نه تنها میزان صادرات شرکت‌های پتروشیمی به روال خود بازگشته، ‌بلکه شواهدی از افزایش صادرات دیگر اقلام غیرنفتی نیز مشاهده می‌شود. با کاهش عمق رکود اقتصادی و نیز گشایش‌های اخیر با رفع محدودیت‌های ناشی از تحریم‌، انتظار می‌رود میزان صادرات غیرنفتی در ماه‌های آتی شتاب بیشتری نیز به خود بگیرد و تراز بازرگانی گمرکی بدون نفت کشور،‌ به سمت تعادل و ثبات بیشتر بهبود یابد. افزایش میزان صادرات روزانه نفت خام از حدود 1 میلیون بشکه به 1.5 میلیون بشکه نیز بر توان عرضه ارز افزوده و انتظار می‌رود این روند مثبت افزایش درآمدها و منابع ارزی در ماه‌های آتی، ادامه یابد.

بدین‌ترتیب، عوامل بنیادین موثر بر سطح نرخ ارز،‌ همگی موید آن است که نوسانات افزایشی اخیر در بازار ارز پایدار نخواهند بود.

• مهم‌ترین دلایل این جمع‌بندی چیست؟

در تحلیل نوسانات نرخ ارز باید به بازه زمانی توجه داشت. برخی از نوسانات روزانه در بازار ارز صرفاً ریشه در انتظارات، ‌شایعات و عوامل تکنیکی داشته و توسط عوامل بنیادین حمایت نمی‌شوند. اینگونه نوسانات نمیتواند پایدار باشد و پس از مدت کوتاهی تعدیل خواهند شد. در نتیجه اگر فعالین صرفاً بر اساس اینگونه عوامل وارد بازار ارز شده باشند،‌ زیان خواهند دید.

در بعد سیاستگذاری، اصلاح رویکرد‌های دولت در اتخاذ سیاست‌های اقتصادی و تقید به رعایت اصل توازن و انضباط بودجه‌ای و انضباط پولی سبب شده زمینه‌های ایجاد ثبات پایدار در بازار ارز از طریق کاهش تورم ماهانه و بهبود انتظارات تورمی فراهم گردد.

• بر این اساس، بانک مرکزی چه تصویری از وضعیت بازار ارز در سال جاری دارد؟

محاسبات بانک مرکزی نشان می‌دهد متغیرهای عمده در بخش خارجی اقتصاد فرصت کافی برای تعدیل حسب تغییر شرایط محیطی را داشته‌اند. به نظر می‌رسد رفتار متغیرها به‌گونه‌ای اصلاح شده که بازار ارز کشور هم‌اکنون با اتکاء به امکانات پایدار در حال حرکت است. صحت این تحلیل را می‌توان در حصول تدریجی توازن نسبی در تراز بازرگانی گمرکی (بدون نفت) کشور مشاهده نمود. پیش‌بینی منابع و مصارف ارزی کشور نیز این جمع‌بندی را تائید می‌کند. به عبارت دیگر، ‌با روند افزایشی که صادرات غیرنفتی به خود گرفته و با بهبودی که در جریان درآمدهای نفتی و دسترسی به منابع ارزی در سال 1393 مشاهده می گردد، انتظار می‌رود که تصویر حساب جاری و ترازپرداختهای کشور رو به بهبود باشد و فشار بر بازار ارز، در حال اصلاح و کاهش است.

• آیا منظور این است که بانک مرکزی براین عقیده است که شرایط شکل‌گیری تلاطم جدید و جهش پایدار نرخ‌ در بازار ارز فراهم نیست؟

دقیقاً‌ همین‌طور است. با توجه به تغییر‌پذیری شرایط اقتصادی کشور،‌ در ترسیم چشم‌انداز متغیرهای کلان باید وزن بیشتری به تحولات آتی بازارها و نیز متغیرهای بنیادی داد. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد جریان عرضه ارز در اقتصاد در حال تقویت است؛ و این روند مستمراً بهبود خواهد یافت.

افزایش میزان صادرات نفت و گاز و نیز کاهش موانع در مسیر صادرات غیرنفتی کشور طی ماه‌های اخیر، ‌سبب شده مجموع درآمدهای ارزی کشور با سیر قابل تداومی، افزایش یابد. صادرات در نتیجه ثبات نسبی بازار ارز و کاهش نسبی تورم،‌ در حال افزایش است و بنگاه‌های تولیدی و تجاری نیز افزایش تولید و فعال نمودن ظرفیت‌های موجود را دنبال می‌کنند. به تبع آرامش نسبی ایجاد شده در اقتصاد، واردات گمرکی در حال افزایش است که با توجه به سهم مسلط مواد اولیه و اقلام واسطه‌ای در آن،‌ می‌توان به آثار مساعد آن بر نرخ رشد اقتصادی و کاهش فشارهای تورمی خوش‌بین بود. اگرچه باید مراقبت ویژه‌ای در کنترل حجم و ارزش واردات غیرضروری صورت گیرد تا تولید داخلی بتواند با تحرک و پویائی، بخشی از مزیت‌های از دست رفته خود طی سال‌های قبل را بازیابد.

در کنار آن، عملیاتی شدن بخش‌های مالی و بانکی تفاهم ژنو، امکان بهره‌گیری از منابع مذکور برای پوشش نیازهای وارداتی کشور را به نحو محسوسی افزایش داده است. این عوامل گشایش قابل توجهی در روابط کارگزاری بین‌المللی بانک مرکزی و بانک‌های کشور ایجاد کرده و برخی از مجاری نقل و انتقال ارز را مجدداً فعال نموده است. در نتیجه، بانک مرکزی آمادگی دارد نسبت به تامین ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی و دارو به صورت نامحدود اقدام کند و حسب نیاز دستگاه‌های متولی،‌ فرآیند تخصیص و تامین ارز را با سرعت و سهولت بیشتری پوشش می‌دهد.

علاوه برآن، همانگونه که در اطلاعیه رسمی بانک مرکزی نیز اعلام شد، این بانک با افزایش پوشش نیازهای ارزی واردات مواد اولیه و اقلام واسطه‌ای مورد نیاز کارخانجات تولیدی و نیز قطعات خودرو در قالب مرکز مبادله ارزی،‌ نسبت به کاهش میزان بار تامین ارز در بازار غیررسمی اقدام نموده است. این اقدام نه تنها موجب کاهش هزینه تمام شده تولیدات داخلی و بهبود درجه رقابت‌پذیری آنها می‌شود، بلکه به واسطه آنکه بانک مرکزی تامین نیازهای ارزی تولید را به نرخ رسمی تضمین کرده و برعهده گرفته است، موجب کاهش ریسک‌های ارزی فعالیت‌های مولد شده است. انتظار می‌رود آثار مثبت این افزایش پوشش ارزی به مرور زمان، بیشتر نمایان گردد و برنامه‌ریزی برای سرمایه‌گذاری و تولید را به نحو معنی‌داری تسهیل نماید

نکته تاثیرگذار و تعیین کننده دیگر این است که نرخ تورم با شتاب مناسبی در حال کاهش است؛ به گونه‌ای که میانگین دوازده ماهه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی (نرخ تورم)‌ از حداکثر مقدار 40.4درصدی در مهرماه 1392 به 32.5درصد در فروردین 1393 کاهش یافته و تغییرات نقطه‌به نقطه شاخص نیز از حداکثر 45.1 درصد در خردادماه 92 به 17.4درصد در فروردین رسیده است. دستاوردهای مذکور از طریق کاهش انتظارات تورمی و نااطمینانی‌های ناشی از آن بر تولید،‌ قابلیت اتکاء بر برنامه‌ریزی‌های تولیدی را بهبود می‌بخشد. پیش‌بینی‌پذیر شدن نرخ ارز نیز عامل مثبت موثر دیگری برای کاهش موانع تولید است. ضمن اینکه این عوامل در کنار یکدیگر، موجب کاهش انگیزه‌های نگهداری ارز در حساب‌های خارجی شخصی می‌شود و جریان عرضه ارز به اقتصاد از بابت ورود ارز صادرات غیردولتی نیز تقویت می‌گردد؛ یعنی با کاهش انتظارات بدبینانه در اقتصاد، فضا برای معرفی و فروش ارز حاصل از صادرات نیز بیش از گذشته، در حال بهبود است و انتظار داریم بخش بیشتری از درآمدهای صادرات غیرنفتی به بازار ارز عرضه شود. نیل به چنین هدفی بدون اتخاذ روش‌های سلبی و پرهزینه ‌مثل الزام پیمان‌سپاری ارزی- دستاورد قابل ملاحظه‌ای برای اقتصاد خواهد بود.

• اما در برخی از سایت‌های خبری و یا تحلیل‌های برخی از کارشناسان، بانک مرکزی متهم می‌شود که از سطح خاصی از نرخ ارز حمایت ویژه‌ای می‌کند و مانع کاهش نرخ است! و یا آنکه از افزایش نرخ ارز سود می‌برد!!

بله. متاسفانه چنین سوءبرداشتی وجود دارد. بارها توضیح داده شده که به دلیل تاثیرگذاری قابل توجه نرخ ارز بر کلیه متغیرهای اقتصادی؛‌ به ویژه نرخ تورم،‌ بانک مرکزی از ثبات و آرامش این بازار و نیز پیش‌بینی‌پذیر بودن نرخ ارز برای فعالین اقتصادی حمایت می‌کند. در این راستا، هر سطحی از نرخ برابری که در هر برههای از زمان توسط متغیرهای بنیادین موثر در تعیین‌ نرخ ارز، حمایت شود،‌ سطح پایدار آن خواهد بود. بنابراین، بانک مرکزی به عدد و رقم خاصی دلبسته نیست و مضاف برآن، از نوسان نرخ ارز سودی نمی‌کند. بر اساس نص صریح قانون بودجه، ‌بانک مرکزی ارز دولت را با «نرخ روز ارز» خریداری کرده و معادل ریالی آن را به حساب‌های خزانه‌ واریز می‌کند. افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی نیز ارتباطی با درآمدهای بانک مرکزی و خزانه کشور ندارد.

• در این‌ صورت،‌ ویژگی های نرخ ارز مطلوب از نظر بانک مرکزی چیست؟

همانگونه که بارها گفته شده،‌ بانک مرکزی به دنبال بازار ارز باثبات و پایدار است که بر مبنای تحولات متغیرهای بنیادین تنظیم شود. در این چارچوب،‌ نوسانات محدود نرخ ارز نه تنها ‌پذیرفتنی است، بلکه یکی از ابزارهای تخلیه عدم تعادل‌ها در سطح اقتصاد کلان است. لیکن دامنه این نوسانات باید به‌قدری کوچک باشد که موجب ارسال علایم صرفه‌دار شدن سفته‌بازی بر ارز نشود و تعادل دیگر بازارها و ثبات قیمت‌ها را مختل نکند. برای تضمین برقراری چنین شرایطی در بازار ارز، لازم است قدرت مداخله موثر بانک مرکزی به نحو مناسبی ترمیم یابد؛ که طی ماه‌های اخیر شاهد بهبود کمی و کیفی ذخایر خارجی این بانک بوده‌ایم.

بانک مرکزی معتقد است تعادل بازار ارز‌ مثل هر بازار دیگری ‌ باید خوداتکاء باشد. در نتیجه لازم است با افزایش تنوع‌پذیری ****‌های تولیدی و تجاری، منابع عرضه ارز نیز متنوع شود که البته با افزایش عواید ارزی ناشی از صادرات غیرنفتی،‌ گام‌های مثبتی در این زمینه برداشته شده است. پیگیری این مسیر مثبت؛ یعنی بهبود همزمان درآمدهای ارزی دولت و بخش غیردولتی در اقتصاد،‌ زمینه‌های خروج از آسیب‌پذیری‌های ناشی از عرضه انحصاری درآمدهای نفتی را فراهم می‌کند.



• برنامه‌های بانک مرکزی برای هدایت بهتر بازار ارز چیست؟

بانک مرکزی در راستای ایفای ماموریت و وظیفه قانونی خود مبنی بر حفظ ارزش پول ملی، مسئول و متکفل بازار ارز است. به همین دلیل،‌ نوسانات روزانه این بازار را با دقت تمام رصد کرده و نسبت به نوسانات غیرمنطقی این بازار که ریشه در هیجانات،‌ اخبار و انتظارات دارد، حساسیت نشان داده و حتی در مواقع لزوم ممکن است مستقیماً در بازار ارز دخالت نماید. به منظور کنترل این نوسانات نامطلوب،‌ بانک مرکزی در تلاش است حسب منابع ارزی آزاد شده و ترمیم قدرت مداخله موثر خود در بازار ارز،‌ بر پوشش نیازهای ارزی کشور در مرکز مبادلات ارزی بیافزاید. در همین راستا،‌ هزینه‌های تامین ارز در این مرکز تا حد قابل توجهی کاهش یافته و بر سرعت و سهولت امور افزوده شده است. بر اساس آخرین اطلاعات،‌ متوسط طول دوره انتظار تامین ارز در مرکز مبادلات ارزی به صورت محسوس کاهش یافته و با تداوم بهبود در جریان ورودی منابع ارزی، برنامه‌ریزی شده که تخصیص و تامین ارز در بازار رسمی ارز کشور در آینده نزدیک، با حداقل زمان و هزینه‌ صورت گیرد.

همچنین، اصلاح ترازنامه بانک مرکزی و متناسب‌سازی سهم اجزای آن به منظور بهبود قدرت مداخله موثر در بازار ارز و کاهش آسیب‌پذیری‌های اقتصاد در این حوزه، در دستورکار بانک مرکزی بوده و اقدامات مطلوبی نیز در این زمینه صورت گرفته است. در نتیجه، ‌با تداوم رعایت انضباط مالی، شفافیت و قانون‌مندی در سیاست‌های مالی و بودجه‌ای دولت از یکسو،‌ و تداوم سالم‌سازی درفضای اعمال سیاست‌های پولی و اعتباری در راستای مهار تورم و فراهم نمودن بسترهای خروج اقتصاد از رکود از سوی دیگر،‌ انتظار طبیعی آن است که شاهد وضعیت پایدار و کم‌نوسانی در بازار ارز باشیم و سرنوشت وضعیت پایدار و با ثبات ارز عمدتاً تحت تاثیر عوامل بنیادین اقتصاد رقم زده شود. از این منظر،‌ انتظار می‌رود به مرور از سهم عوامل غیراقتصادی و زودگذر در ایجاد وضعیت نوسانی در بازار ارز کاسته شود.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
قالیباف: وظیفه خود می‌دانیم که دولت را در رسیدن به اهدافش یاری کنیم



قالیباف گفت: باید دولت را در رسیدن به اهداف انقلاب یاری کنیم زیرا این خواسته ***** است و **** را به اهدافش می‌رساند.



به گزارش ایسنا، شهردار تهران که صبح امروز در بیستمین همایش سراسری هادیان سیاسی **** سخنرانی می‌کرد، مدیریت جهادی در سایه فرهنگ جهادی معنا و مفهوم پیدا می‌کند. مقام معظم ***** امسال را سال فرهنگ و اقتصاد با تأکید بر عزم ملی و مدیریت جهادی نام‌گذاری کرده‌اند؛ اما موضوع مدیریت جهادی فقط مربوط به سال 93 نیست، مربوط به فرهنگ شیعه است. آنچه در زندگی ما بسیار مهم و اساسی است، بحث مربوط به ایمان است. به هر حال **** اسلامی بر ایمان تکیه دارد. شهید مطهری(ره) وقتی خصوصیات امام را مطرح می‌کنند، بر موضوع ایمان در وجود امام تأکید می‌کنند. شرط ایمان به باورهایی که داریم، بسیار اساسی است.



محمدباقر قالیباف که صحبت‌هایش را این‌گونه ادامه داد: علی(ع) می‌فرمایند: حقیقت ایمان بر چهار پایه است: صبر، یقین، عدل و جهاد. ما این را باید در فرهنگ خود به‌طور جدی مدنظر داشته باشیم. جهاد خود بر چهار پایه استوار است: امر به معروف، نهی از منکر، راستگویی در هر شرایطی و دشمنی با فاسقان.



شهردار تهران در ادامه گفت: مدیریت جهادی متأثر از فرهنگ جهادی است و عبارت است از مدیریت عملیاتی اسلامی. به عبارت دیگر، مدیریت جهادی، شعبه‌ای از فرهنگ اسلامی در حوزه مدیریت است. مدیریت جهادی یعنی کار و تلاش خالصانه در راه خدا و با عقل متصل به وحی نه عقل ابزاری و نه عقل پراگماتیستی. اگر مبنا پراگماتیستی بود، اساساً لزومی نداشت که در طول هشت سال دفاع مقدس، ایستادگی کنیم؛ یعنی این عقل است که ما را ملزم به ایستادگی می‌کند.



قالیباف در ادامه با اشاره به برخی اشتباهات گذشته، به توصیف مدیریت جهادی پرداخت و گفت: با فرهنگ جهادی الآن میز مذاکره را هم میز مبارزه می‌دانیم. دور شدن از فرهنگ جهادی در برهه پس از جنگ، یکی از اشتباهات فاحش بود. در مقاطعی خودشیفتگی به جای خودباوری به مردم تزریق شد، عدالت با مساوات اشتباه گرفته شد، اقتصاد مقاومتی با اقتصاد سیاسی اشتباه گرفته شد، خیلی جاها توهم جای آرمان‌گرایی را گرفت، به وادادگی و انفعال لقب عقلانیت دادیم... مدیریت جهادی تغییر در نگرش و روش است، خودباوری در عین خداباوری است.

در این مدیریت، ابتکار، خلاقیت و نوآوری متکی به علم، وجود دارد. در فرهنگ جهادی، آرمان‌گرایی واقع‌بین هستیم و درصدد خدمت به خود، خانواده خود و جامعه هستیم. در فرهنگ جهادی هم به خدا توکل می‌کنیم و هم به مردم ایمان داریم. عبور از دیوان‌سالاری البته مبنی بر برنامه جوان‌گرایی مبتنی بر شایسته‌سالاری و شایسته‌پروری و... از دیگر مؤلفه‌های مدیریت جهادی هستند.



قالیباف گفت: باید دولت را در رسیدن به اهداف انقلاب یاری کنیم؛ زیرا این خواسته ***** است و **** را به اهدافش می‌رساند.





وی گفت: از وقتی که حضرت آقا فرموده‌اند در شهرداری مدیریت جهادی وجود دارد، شب و روز خواب نداریم و می‌خواهیم با عمل مجاهدانه، مردم را از مدیریت **** جمهوری اسلامی راضی کنیم.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
تحلیل رئیس‌کل بانک مرکزی از آینده بازار ارز
افزایش قیمت ارز پایدار نخواهد بود/ تامین ارز نامحدود برای کالاهای اساسی و دارو



رئیس کل بانک مرکزی به تبیین دیدگاه‌های بانک مرکزی در حوزه ارزی اقتصاد پرداخت.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ولی اله سیف ضمن اشاره به بهبود شرایط ارزی بانک مرکزی،‌ از مثبت بودن تصویر پیش‌بینی منابع و مصارف ارزی کشور در سال جاری خبر داد و اعلام کرد افزایش درآمدهای ارزی کشور،‌ افق مناسبی را برای بهبود کامل قدرت مداخله بانک مرکزی در بازار ارز و تقویت ثبات این بازار فراهم کرده است.



مشروح این مصاحبه را با هم مرور می کنیم:



• در هفته‌های اخیر نوساناتی در بازار ارز کشور مشاهده شده است. تحلیل جنابعالی از دلایل ایجاد این نوسانات چیست؟



برای پاسخگوئی به این سئوال، باید یادآور شد که بازار غیررسمی ارز کشور در دوره خرداد لغایت دی‌ماه سال 1392 در مسیر اصلاح نرخ و تخلیه هیجانات قرار داشته است؛ به همین دلیل متوسط ماهانه نرخ برابری دلار در این بازار از 35037 ریال در فروردین 1392 به 29755 ریال در دی‌ماه کاهش یافت. بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد اصلاح انتظارات عمومی در خصوص چشم‌انداز تعاملات بین‌المللی و قرار داشتن پرونده استفاده صلح‌آمیز کشور از انرژی هسته‌ای در مسیر رفع تنش و حل‌وفصل‌کامل،‌ در منطقی شدن نرخ ارز و خروج تقاضای سفته‌بازی از این بازار نقش مهمی داشته است. اما بازار غیررسمی ارز از بهمن‌ماه سال گذشته به دلیل برخی عوامل محدودکننده عرضه یا تحریک‌کننده تقاضا، و نیز برخی اخبار و شایعات، دچار نوسان و افزایش نرخ شد. حتی در یک مرحله قطع کامل خوراک گاز شرکت‌های پتروشیمی (بیش از دو ماه) به دلیل سرما و برف شدید و بروز کمبود گاز مصرفی در شبکه خانگی،‌ بر میزان تولید و صادرات اقلام شیمیائی و مواد پتروشیمی کشور تاثیر منفی جدی گذاشت و به تبع آن، عرضه ارز شرکت‌های مزبور به بازار در مقطع مذکور،‌ به شدت کاهش یافت. تجدیدنظر در فهرست اقلام گروه‌های 9 و 10 اولویت کالایی و صدور مجوز ثبت سفارش برای برخی از آنها،‌ تقاضای قابل ملاحظه‌ای را یکباره به بازار کم‌کشش ارز وارد نمود و سبب‌ساز افزایش نرخ ارز شد. البته برخی اخبار و انتظارات نامساعد نیز در افزایش نوسانات نرخ ارز در بازار غیررسمی بی‌اثر نبود.

علاوه بر آنها، برخی عوامل برونزا هم در راستای افزایش نرخ ارز در بازار داخلی عمل کرده است. از مهم‌ترین عوامل موثر دراین حوزه، می‌باید به افزایش قیمت جهانی طلا در واکنش به تحولات سیاسی اوکراین و افزایش نگرانی‌ها از سرمایه‌گذاری در سایر ابزارهای دارایی در سطح جهان اشاره نمود. بر اساس داده‌های بین‌المللی، متوسط بهای جهانی هر اونس طلا از 1233 دلار در دی‌ماه به 1344 دلار در اسفندماه 1392 افزایش داشت. با توجه به ارتباط متقابل مشاهده شده میان بهای جهانی طلا و قیمت داخلی دلار، بخشی از نوسانات نرخ ارز در چندماه اخیر، متاثر از تحولات برونزای بازار جهانی طلاست. لیکن باید توجه داشت دامنه نوسان‌ها در بازار ارز که طی سه ماه اخیر تا حدودی محسوس بوده،‌ لزوماً توسط عوامل بنیادین اقتصاد حمایت نمی‌شود. برآورد می‌گردد در صورت عدم بروز این وقایع، ‌نرخ ارز که در حال حاضر در محدوده 33000-32500 ریال برای هر دلار در حال نوسان است،‌ می‌باید در سطحی کمتر و در حوالی 31000 ریال قرار می‌گرفت. براین اساس، با تغییر شرایط و اصلاح انتظارات،‌ اصلاح و کاهش نرخ ارز در بازار امری کاملاً طبیعی است.



• اما به‌نظر می‌رسد برخی از این عوامل افزایش دهنده نرخ ارز هم‌اکنون موضوعیت ندارند؛ مثلاً صادرات و عرضه ارز شرکت‌های پتروشیمی به روال سابق خود بازگشته و قیمت جهانی طلا طی هفته‌های اخیر، در حوالی 1300 دلار در هر اونس پایدار بوده است.



بله، این نکته صحیح است. نه تنها میزان صادرات شرکت‌های پتروشیمی به روال خود بازگشته، ‌بلکه شواهدی از افزایش صادرات دیگر اقلام غیرنفتی نیز مشاهده می‌شود. با کاهش عمق رکود اقتصادی و نیز گشایش‌های اخیر با رفع محدودیت‌های ناشی از تحریم‌، انتظار می‌رود میزان صادرات غیرنفتی در ماه‌های آتی شتاب بیشتری نیز به خود بگیرد و تراز بازرگانی گمرکی بدون نفت کشور،‌ به سمت تعادل و ثبات بیشتر بهبود یابد. افزایش میزان صادرات روزانه نفت خام از حدود 1 میلیون بشکه به 1.5 میلیون بشکه نیز بر توان عرضه ارز افزوده و انتظار می‌رود این روند مثبت افزایش درآمدها و منابع ارزی در ماه‌های آتی، ادامه یابد.

بدین‌ترتیب، عوامل بنیادین موثر بر سطح نرخ ارز،‌ همگی موید آن است که نوسانات افزایشی اخیر در بازار ارز پایدار نخواهند بود.



• مهم‌ترین دلایل این جمع‌بندی چیست؟



در تحلیل نوسانات نرخ ارز باید به بازه زمانی توجه داشت. برخی از نوسانات روزانه در بازار ارز صرفاً ریشه در انتظارات، ‌شایعات و عوامل تکنیکی داشته و توسط عوامل بنیادین حمایت نمی‌شوند. اینگونه نوسانات نمیتواند پایدار باشد و پس از مدت کوتاهی تعدیل خواهند شد. در نتیجه اگر فعالین صرفاً بر اساس اینگونه عوامل وارد بازار ارز شده باشند،‌ زیان خواهند دید.



در بعد سیاستگذاری، اصلاح رویکرد‌های دولت در اتخاذ سیاست‌های اقتصادی و تقید به رعایت اصل توازن و انضباط بودجه‌ای و انضباط پولی سبب شده زمینه‌های ایجاد ثبات پایدار در بازار ارز از طریق کاهش تورم ماهانه و بهبود انتظارات تورمی فراهم گردد.



• بر این اساس، بانک مرکزی چه تصویری از وضعیت بازار ارز در سال جاری دارد؟



محاسبات بانک مرکزی نشان می‌دهد متغیرهای عمده در بخش خارجی اقتصاد فرصت کافی برای تعدیل حسب تغییر شرایط محیطی را داشته‌اند. به نظر می‌رسد رفتار متغیرها به‌گونه‌ای اصلاح شده که بازار ارز کشور هم‌اکنون با اتکاء به امکانات پایدار در حال حرکت است. صحت این تحلیل را می‌توان در حصول تدریجی توازن نسبی در تراز بازرگانی گمرکی (بدون نفت) کشور مشاهده نمود. پیش‌بینی منابع و مصارف ارزی کشور نیز این جمع‌بندی را تائید می‌کند. به عبارت دیگر، ‌با روند افزایشی که صادرات غیرنفتی به خود گرفته و با بهبودی که در جریان درآمدهای نفتی و دسترسی به منابع ارزی در سال 1393 مشاهده می گردد، انتظار می‌رود که تصویر حساب جاری و ترازپرداختهای کشور رو به بهبود باشد و فشار بر بازار ارز، در حال اصلاح و کاهش است.



• آیا منظور این است که بانک مرکزی براین عقیده است که شرایط شکل‌گیری تلاطم جدید و جهش پایدار نرخ‌ در بازار ارز فراهم نیست؟



دقیقاً‌ همین‌طور است. با توجه به تغییر‌پذیری شرایط اقتصادی کشور،‌ در ترسیم چشم‌انداز متغیرهای کلان باید وزن بیشتری به تحولات آتی بازارها و نیز متغیرهای بنیادی داد. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد جریان عرضه ارز در اقتصاد در حال تقویت است؛ و این روند مستمراً بهبود خواهد یافت.

افزایش میزان صادرات نفت و گاز و نیز کاهش موانع در مسیر صادرات غیرنفتی کشور طی ماه‌های اخیر، ‌سبب شده مجموع درآمدهای ارزی کشور با سیر قابل تداومی، افزایش یابد. صادرات در نتیجه ثبات نسبی بازار ارز و کاهش نسبی تورم،‌ در حال افزایش است و بنگاه‌های تولیدی و تجاری نیز افزایش تولید و فعال نمودن ظرفیت‌های موجود را دنبال می‌کنند. به تبع آرامش نسبی ایجاد شده در اقتصاد، واردات گمرکی در حال افزایش است که با توجه به سهم مسلط مواد اولیه و اقلام واسطه‌ای در آن،‌ می‌توان به آثار مساعد آن بر نرخ رشد اقتصادی و کاهش فشارهای تورمی خوش‌بین بود. اگرچه باید مراقبت ویژه‌ای در کنترل حجم و ارزش واردات غیرضروری صورت گیرد تا تولید داخلی بتواند با تحرک و پویائی، بخشی از مزیت‌های از دست رفته خود طی سال‌های قبل را بازیابد.

در کنار آن، عملیاتی شدن بخش‌های مالی و بانکی تفاهم ژنو، امکان بهره‌گیری از منابع مذکور برای پوشش نیازهای وارداتی کشور را به نحو محسوسی افزایش داده است. این عوامل گشایش قابل توجهی در روابط کارگزاری بین‌المللی بانک مرکزی و بانک‌های کشور ایجاد کرده و برخی از مجاری نقل و انتقال ارز را مجدداً فعال نموده است. در نتیجه، بانک مرکزی آمادگی دارد نسبت به تامین ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی و دارو به صورت نامحدود اقدام کند و حسب نیاز دستگاه‌های متولی،‌ فرآیند تخصیص و تامین ارز را با سرعت و سهولت بیشتری پوشش می‌دهد.



علاوه برآن، همانگونه که در اطلاعیه رسمی بانک مرکزی نیز اعلام شد، این بانک با افزایش پوشش نیازهای ارزی واردات مواد اولیه و اقلام واسطه‌ای مورد نیاز کارخانجات تولیدی و نیز قطعات خودرو در قالب مرکز مبادله ارزی،‌ نسبت به کاهش میزان بار تامین ارز در بازار غیررسمی اقدام نموده است. این اقدام نه تنها موجب کاهش هزینه تمام شده تولیدات داخلی و بهبود درجه رقابت‌پذیری آنها می‌شود، بلکه به واسطه آنکه بانک مرکزی تامین نیازهای ارزی تولید را به نرخ رسمی تضمین کرده و برعهده گرفته است، موجب کاهش ریسک‌های ارزی فعالیت‌های مولد شده است. انتظار می‌رود آثار مثبت این افزایش پوشش ارزی به مرور زمان، بیشتر نمایان گردد و برنامه‌ریزی برای سرمایه‌گذاری و تولید را به نحو معنی‌داری تسهیل نماید.



نکته تاثیرگذار و تعیین کننده دیگر این است که نرخ تورم با شتاب مناسبی در حال کاهش است؛ به گونه‌ای که میانگین دوازده ماهه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی (نرخ تورم)‌ از حداکثر مقدار 40.4درصدی در مهرماه 1392 به 32.5درصد در فروردین 1393 کاهش یافته و تغییرات نقطه‌به نقطه شاخص نیز از حداکثر 45.1 درصد در خردادماه 92 به 17.4درصد در فروردین رسیده است. دستاوردهای مذکور از طریق کاهش انتظارات تورمی و نااطمینانی‌های ناشی از آن بر تولید،‌ قابلیت اتکاء بر برنامه‌ریزی‌های تولیدی را بهبود می‌بخشد. پیش‌بینی‌پذیر شدن نرخ ارز نیز عامل مثبت موثر دیگری برای کاهش موانع تولید است. ضمن اینکه این عوامل در کنار یکدیگر، موجب کاهش انگیزه‌های نگهداری ارز در حساب‌های خارجی شخصی می‌شود و جریان عرضه ارز به اقتصاد از بابت ورود ارز صادرات غیردولتی نیز تقویت می‌گردد؛ یعنی با کاهش انتظارات بدبینانه در اقتصاد، فضا برای معرفی و فروش ارز حاصل از صادرات نیز بیش از گذشته، در حال بهبود است و انتظار داریم بخش بیشتری از درآمدهای صادرات غیرنفتی به بازار ارز عرضه شود. نیل به چنین هدفی بدون اتخاذ روش‌های سلبی و پرهزینه ‌مثل الزام پیمان‌سپاری ارزی- دستاورد قابل ملاحظه‌ای برای اقتصاد خواهد بود.



• اما در برخی از سایت‌های خبری و یا تحلیل‌های برخی از کارشناسان، بانک مرکزی متهم می‌شود که از سطح خاصی از نرخ ارز حمایت ویژه‌ای می‌کند و مانع کاهش نرخ است! و یا آنکه از افزایش نرخ ارز سود می‌برد!



بله. متاسفانه چنین سوءبرداشتی وجود دارد. بارها توضیح داده شده که به دلیل تاثیرگذاری قابل توجه نرخ ارز بر کلیه متغیرهای اقتصادی؛‌ به ویژه نرخ تورم،‌ بانک مرکزی از ثبات و آرامش این بازار و نیز پیش‌بینی‌پذیر بودن نرخ ارز برای فعالین اقتصادی حمایت می‌کند. در این راستا، هر سطحی از نرخ برابری که در هر برههای از زمان توسط متغیرهای بنیادین موثر در تعیین‌ نرخ ارز، حمایت شود،‌ سطح پایدار آن خواهد بود. بنابراین، بانک مرکزی به عدد و رقم خاصی دلبسته نیست و مضاف برآن، از نوسان نرخ ارز سودی نمی‌کند. بر اساس نص صریح قانون بودجه، ‌بانک مرکزی ارز دولت را با «نرخ روز ارز» خریداری کرده و معادل ریالی آن را به حساب‌های خزانه‌ واریز می‌کند. افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی نیز ارتباطی با درآمدهای بانک مرکزی و خزانه کشور ندارد.



• در این‌ صورت،‌ ویژگی های نرخ ارز مطلوب از نظر بانک مرکزی چیست؟



همانگونه که بارها گفته شده،‌ بانک مرکزی به دنبال بازار ارز باثبات و پایدار است که بر مبنای تحولات متغیرهای بنیادین تنظیم شود. در این چارچوب،‌ نوسانات محدود نرخ ارز نه تنها ‌پذیرفتنی است، بلکه یکی از ابزارهای تخلیه عدم تعادل‌ها در سطح اقتصاد کلان است. لیکن دامنه این نوسانات باید به‌قدری کوچک باشد که موجب ارسال علایم صرفه‌دار شدن سفته‌بازی بر ارز نشود و تعادل دیگر بازارها و ثبات قیمت‌ها را مختل نکند. برای تضمین برقراری چنین شرایطی در بازار ارز، لازم است قدرت مداخله موثر بانک مرکزی به نحو مناسبی ترمیم یابد؛ که طی ماه‌های اخیر شاهد بهبود کمی و کیفی ذخایر خارجی این بانک بوده‌ایم.

بانک مرکزی معتقد است تعادل بازار ارز‌ مثل هر بازار دیگری ‌ باید خوداتکاء باشد. در نتیجه لازم است با افزایش تنوع‌پذیری ****‌های تولیدی و تجاری، منابع عرضه ارز نیز متنوع شود که البته با افزایش عواید ارزی ناشی از صادرات غیرنفتی،‌ گام‌های مثبتی در این زمینه برداشته شده است. پیگیری این مسیر مثبت؛ یعنی بهبود همزمان درآمدهای ارزی دولت و بخش غیردولتی در اقتصاد،‌ زمینه‌های خروج از آسیب‌پذیری‌های ناشی از عرضه انحصاری درآمدهای نفتی را فراهم می‌کند.



• برنامه‌های بانک مرکزی برای هدایت بهتر بازار ارز چیست؟



بانک مرکزی در راستای ایفای ماموریت و وظیفه قانونی خود مبنی بر حفظ ارزش پول ملی، مسئول و متکفل بازار ارز است. به همین دلیل،‌ نوسانات روزانه این بازار را با دقت تمام رصد کرده و نسبت به نوسانات غیرمنطقی این بازار که ریشه در هیجانات،‌ اخبار و انتظارات دارد، حساسیت نشان مداده و حتی در مواقع لزوم ممکن است مستقیماً در بازار ارز دخالت نماید. به منظور کنترل این نوسانات نامطلوب،‌ بانک مرکزی در تلاش است حسب منابع ارزی آزاد شده و ترمیم قدرت مداخله موثر خود در بازار ارز،‌ بر پوشش نیازهای ارزی کشور در مرکز مبادلات ارزی بیافزاید. در همین راستا،‌ هزینه‌های تامین ارز در این مرکز تا حد قابل توجهی کاهش یافته و بر سرعت و سهولت امور افزوده شده است. بر اساس آخرین اطلاعات،‌ متوسط طول دوره انتظار تامین ارز در مرکز مبادلات ارزی به صورت محسوس کاهش یافته و با تداوم بهبود در جریان ورودی منابع ارزی، برنامه‌ریزی شده که تخصیص و تامین ارز در بازار رسمی ارز کشور در آینده نزدیک، با حداقل زمان و هزینه‌ صورت گیرد.



همچنین، اصلاح ترازنامه بانک مرکزی و متناسب‌سازی سهم اجزای آن به منظور بهبود قدرت مداخله موثر در بازار ارز و کاهش آسیب‌پذیری‌های اقتصاد در این حوزه، در دستورکار بانک مرکزی بوده و اقدامات مطلوبی نیز در این زمینه صورت گرفته است. در نتیجه، ‌با تداوم رعایت انضباط مالی، شفافیت و قانون‌مندی در سیاست‌های مالی و بودجه‌ای دولت از یکسو،‌ و تداوم سالم‌سازی درفضای اعمال سیاست‌های پولی و اعتباری در راستای مهار تورم و فراهم نمودن بسترهای خروج اقتصاد از رکود از سوی دیگر،‌ انتظار طبیعی آن است که شاهد وضعیت پایدار و کم‌نوسانی در بازار ارز باشیم و سرنوشت وضعیت پایدار و با ثبات ارز عمدتاً تحت تاثیر عوامل بنیادین اقتصاد رقم زده شود. از این منظر،‌ انتظار می‌رود به مرور از سهم عوامل غیراقتصادی و زودگذر در ایجاد وضعیت نوسانی در بازار ارز کاسته شود.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
امیر محبیان در گفت و گو با «انتخاب» ؛

باید یا در «عقل» یا «سلامت روح» افراد خوشحال از «عدم پیشرفت مذاکرات» تردید کرد/ هشدار سرلشکر فیروزآبادی نشان دهنده ی چیست؟
قطعا انسان متعادل از پیروزی دوستان خوشحال می شود و اگر چنین نشده است، نشان دهنده آنست که یا دولت فعلی یا مذاکره کنندگان را دشمن می دانند، یا آمریکایی ها و غربی را را بخود نزدیک تر می دانند یا کینه اش به رقبای سیاسی شان آنچنان زیاد است که حاضرند رقبایش حتی بسوزند و در مقابل دشمنان شکست بخورند، در این صورت باید یا در عقل یا در سلامت روح این افراد تردید کرد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
63019_591.jpg

دکتر امیر محبیان روزنامه نگار و کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار سرویس سیاسی پایگاه خبری «انتخاب» به تحلیل سخنان اخیر سرلشکر فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح پرداخت.

محبیان در پاسخ به این سئوال که سرلشگر فیروزآبادی در واکنش به چه اتفاقاتی به حمایت از دولت پرداخته است؟، گفت: شرایط در حال حساس تر شدن است؛ **** در حال تثبیت کردن تلاش های دانشمندانمان و نتیجه گیری از دشواری هایی است که تحمل کرده ایم،دیگر زمان آن نیست که اجازه دهیم تنگ نظری ها و کوته اندیشی ها مانع پیشرفت ملت ایران شود.

وی افزود: آنچه در سخنان آقای فیروزآبادی اهمیت دارد آن است که ایشان موضعی حمایتگرانه و قاطعانه از مذاکرات هسته ای اتخاذ کرد. در واقع، این سخنان حکایت از آن دارد که **** تمام تلاش خود را می کند تا این مذاکرات از سوی ایران با اخلالی روبرو نشود، البته این لزوما به معنای آن نیست که تمام انچه در مذاکرات انجام می گیرد مورد تایید است و انتقاداتی که منتقدان نسبت به مذاکرات می کنند، همگی بی ارتباط با واقعیت است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی اضافه کرد: در حقیقت، منتقدان حق انتقاد دارند و در عین حال این احتمال وجود دارد که مذاکره کنندگان تحت فشارهای محیطی تمرکز خود را از دست داده و اجتهاداتی کنند که شاید با آنچه **** می خواهد دقیقا تطابق نداشته باشد.

محبیان در ادامه بیان داشت: نکته ی مهم دیگر این است که اهمیت مذاکرات هسته ای بسیار بالاست و تمام تلاش هایی صورت گرفته از سوی تیم مذاکره کننده که مورد اعتماد ***** است، در این مرحله به شکل حقوقی در امده و تبدیل به تعهدات می شود.

وی تصریح کرد: با این اوصاف، هرگونه اشفتگی ذهن مذاکره کنندگان ممکن است منجر به پذیرفتن تعهداتی شود که مشکلاتی برای کشور بوجود آورد، بنابراین حق نداریم که ذهن این تیم را دچارآشوب کنیم.

مدیرمسئول خبرگزاری آریا اضافه کرد: **** معظم انقلاب هم از لحاظ ساختاری وسیاسی و هم اعتقادی، روند مذاکرات را به گونه ای ***** می کنند که حق مردم که حق الناس است ضایع نشود، بنابراین ***** بر مسائل اشراف دارند و بارها گفته شده که اصل مذاکرات مورد تایید ایشان است.

وی افزود: با تمام این احوال، اگر مذاکرات خلاف روند تعیین شده ***** بود، ایشان با آن مخالفت می کردند. با این حال این به معنای آن نیست که لزوما تمامی انچه در این پروسه اتفاق می افتد مورد تایید قاطع ایشان است. کار ***** آنست که "کار درست"انجام شود و دولت وظیفه دارد "درست کار " را انجام دهد.

محبیان با بیان این که «سخنان ***** تاکنون حکایت از تایید مذاکرات دارد»، اضافه کرد: **** معظم انقلاب بر مذاکرات اشراف کامل داشته و مسیر را باز می کنند و اگر تخلفی صورت بگیرد آن را اعلام خواهند کرد.

این تحلیلگر سیاسی در پاسخ به این سئوال «انتخاب» که آیا ابراز خوشحالی از عدم پیشرفت مذاکرات و اعلام شکست آن توسط برخی از روزنامه ها در جهت منافع ملی است، گفت: قطعا انسان متعادل از پیروزی دوستان خوشحال می شود و اگر چنین نشده است، نشان دهنده آنست که یا دولت فعلی یا مذاکره کنندگان را دشمن می دانند، یا آمریکایی ها و غربی را را به خود نزدیک تر می دانند یا کینه اش به رقبای سیاسی شان آنچنان زیاد است که حاضرند رقبایش حتی بسوزند و در مقابل دشمنان شکست بخورند.

محبیات تصریح کرد: در این صورت باید یا در عقل یا در سلامت روح این افراد تردید کرد.

وی افزود: من منتقدانی چون مدیرمسئول کیهان را افراد غیر منصف نمی دانم، منتقد وظیفه اش «پایش» است، اما انتقاد باید به شکلی درست انجام شود. انتقادات اگر درست انجام شود می تواند میدان مانوری برای تیم مذاکره کننده هسته ای ایران بوجود آورد.

این تحلیلگر سیاسی اضافه کرد: بنابر اعتقاد من، روند کار کیهانیان تاکنون مخرب نبوده است، اما در این بین متاسفانه برخی از جریانات سیاسی برخلاف واقعیت به دنبال القا این تصویر هستند که مذاکره کنندگان یا مورد تایید ***** نیستند و یا ایشان علی رغم میلشان با مذاکرات موافقت کرده اند. در واقع، هر دو مورد، به گونه ای اقتدار ***** را زیر سئوال می برد و صحیح نیست.

محبیان در پایان گفت: از نگاه من، تذکر سردار فیروزآبادی بجا وهوشمندانه بود، منظور ایشان این بود که رسانه های منتقد، ناشر تخریب ها نباشند و روندی را که **** تایید می کند ، با مشکل مواجه نکنند این به معنای بستن باب نقد نیست.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
"بررسی تاثیرات سیاسی و اقتصادی انرژی هسته‌ای در ایران"
زیباکلام: فعالیت هسته‌ای بار سیاسی و ایدئولوژیک پیدا کرده است


یک استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان اینکه از سال 81 انرژی هسته‌ی به بخشی از گفتمان آمریکا ستیزی تبدیل شده است، گفت: از همان موقع به جای پرداختن به صورت مساله، فعالیت هسته‌ای بار سیاسی و ایدئولوژیک پیدا کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، صادق زیباکلام ظهر امروز در نشست بررسی تاثیرات سیاسی اقتصادی انرژی هسته‌ای در ایران که به همت انجمن اسلامی دانشکده‌ علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد با بیان اینکه من هم با انرژی هسته‌ای مخالف و هم موافق هستم، اظهار کرد: مگر می‌شود انسان با علم و تکنولوژی مخالف باشد؟ از این بابت من موافق انرژی هسته‌ای هستم زیرا انرژی هسته‌ای بخشی از مدرنیته شده و به طور مثال در کشاورزی یا رادیو داروها بسیار موثر است.

وی در ادامه افزود: اما آنچه موجب می‌شود من با انرژی هسته‌ای مخالف باشم وضعیت فعالیت هسته‌ای در ایران است. زیرا من معتقدم اشکال کار در فعالیت هسته‌ای از جایی شروع شد که نگاه ما نسبت به فعالیت هسته‌ای به نگاهی سیاسی و ایدئولوژیک تبدیل شد و فعالیت هسته‌ای به ابزاری در جهت مبارزه با آمریکا تبدیل شده و محور انقلاب شد.

این استاد دانشگاه در ادامه با بیان اینکه انقلاب اسلامی برای خواسته‌ها و اهداف مشخص سیاسی و اجتماعی بود ابراز غقیده کرد: انقلاب ما برای آزادی سیاسی و آزادی اندیشه بود اما بنا به دلایلی انقلاب مصادره شد به این معنا که اهداف آزادی‌خواهانه انقلاب به تدریج کنار گذاشته شده و جریان غرب ستیزی ***** انقلاب را به دست گرفت و نقطه عطف آن اشغال سفارت آمریکا بود. زیرا از آن زمان انقلاب از دموکراسی خواهی خالی شد.

زیباکلام همچنین با اشاره به این که فعالیت هسته‌ای عامل تقویت‌کننده ستیز با آمریکا شد خاطرنشان کرد:‌ اکنون چهره‌هایی که به شدت با توافق‌نامه ژنو مخالف هستند بیشترین کینه را از دموکراسی و انتخابات آزاد داشته و تمایل ***** دیگران را دارند و آمریکا ستیز هستند از سویی موافقان توافق‌نامه ژنو به دموکراسی آزادی مطبوعات و رفع حصر اعتقاد بیشتری دارند. برای آنها مهم است در بند 350 اوین چه اتفاقی افتاده است.

وی در ادامه اظهار کرد: در سال 58 ما معتقد بودیم که انرژی هسته‌ای جنایتی علیه ایران است زیرا نیروگاه بوشهر برای دفن زباله‌های هسته‌ای ساخته شده است حتی من نیز چنین تفکری داشتم. پس از پایان جنگ ، هاشمی که عقل بیشتری داشت، مساله بازسازی نیروگاه بوشهر را مطرح کرد و نطنز مخفیانه ساخته شد. زیرا این گونه تلقی می‌شد که اگر ساخت آن اطلاع داده شود جامعه‌ جهانی با آن مخالفت می‌کند. از سویی آژانس هم معتقد بود که ایران به دلیل استفاده نظامی از نطنز، ساخت آن را اطلاع رسانی نکرده است.

این استاد دانشگاه تهران همچنین افزود: یکی از دلایل تردید جدی غرب به ایران همین فعالیت مخفیانه بود. در سال 81 نیز سازمان مجاهدین خلق نطنز را لو داد و خاتمی هم در 22 بهمن 81 خبرفعالیت نطنز را رسما اعلام کرد و در واقع مشکل از همان جا آغاز شد. از همان دوره بیان شده که انرژی هسته‌ای از نان شب واجب‌تر است و غرب قادر نیست مانع دستیابی ما به انرژی هسته‌ای شود.

زیباکلام در ادامه افزود: در دوران اصلاحات این تفکرات وجود داشت که انرژی هسته‌ای را کج‌دار و مریز به پیش ببرد تا پرونده به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نرود و در این بین امتیازی داده و امتیازی هم گرفته شود. اما با روی کارآمدن احمدی‌نژاد در سال 84 سیاست دوران اصلاحات خیانت نامیده شد و موسوی ، روحانی، و تیم مذاکره کننده خائن نامیده شدند. در حالی که حاصل سیاست‌های احمدی نژاد این بود که پرونده هسته‌ای به شورای امنیت رود. احمد‌ی‌نژاد هم قطعنامه‌ها را ورق پاره خواند و مدعی بود دلیل مخالف غرب با فعالیت هسته‌ای ایران پیشرفت علمی کشور است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه شورای عالی امنیت ملی در فاصله‌ی سالهای 84 تا 92 اجازه نمی‌داد مقاله‌ای درباره‌ی پرونده‌ هسته‌ای بیان شود مگر این که تایید کننده‌ی سیاست‌های کشور باشد افزود: اما اکنون عده‌ای دلواپس توافق‌نامه ژنو را مورد هدف خود قرار دهند. که البته خوشبختانه در کنار این ، عده‌ای هم می‌توانند بگویند که انرژی هسته‌ای چه مشکلاتی برای کشور ایجاد کرده است. چرا 250 رشته‌ علمی که احمدی‌نژاد معتقد بود در اثر فعالیت هسته‌ای ایجاد می‌شود هیچگاه ایجاد نشد؟

این استاد علوم سیاسی همچنین گفت: 80 سال پیش یک فیزیکدان اتم‌های اورانیوم را جدا کرد آن موقع این کار ارزش علمی داشت. ولی بیان پیشرفت علمی در نطنز همان قدر خنده آور است که ما بگوییم در ایران خودرو مرزهای دانش را در می‌نوردیم. فعالیت هسته‌ای منجر به توسعه اقتصادی کشور نشده است. اما چرا وقتی فناوری هسته‌یی نتوانسته توسعه را به دنبال داشته باشد غرب با آن مخالفت می‌کند. پاسخ این پرسش این است که هر کشوری بتواند اورانیوم را 3 درصد غنی کند می‌تواند آن را تا 90 درصد که برای تولید سلاح هسته‌ای نیاز است غنی کند. اکنون این پرسش مطرح است که چرا غرب این گونه حساسیت درباره‌ آرژانتین ، پاکستان، مصر، ترکیه و برزیل وجود ندارد. پاسخ این است چون ما تنها کشوری هستیم که علنا گفتیم دنبال نابودی اسراییل هستیم و در عمل هم هر کاری توانسته‌ایم انجام داده‌ایم.



زیباکلام در ادامه افزود: اکنون فرماندهان نظامی ما رسما افتخار می‌کنند که ما مرزهای خود را به کنار خاک اسراییل کشانده‌ایم. یکی از فرماندهان نیز گفته که ما به موشک 2 هزار کیلومتری نیاز داریم زیرا فاصله‌ی ما تا تل‌آویو 2 هزار کیلومتر است. در واقع هدف غرب در برنامه‌ هسته‌ای ایران این است که آنها توان هسته‌ای ما را به حداقل کاهش دهند تا اگر روزی خواستیم سلاح هسته‌ای تولید کنیم به زمان زیادی نیاز داشته باشیم. دراین بین این گفته که ما به دنبال تولید بمب هسته‌ای نیستیم توجیه کننده غرب نیست.



وی با بیان اینکه دعوای اصلی ما سر بی‌اعتمادی به کشور ماست، گفت: غرب می‌گوید ایران موشک‌های زلزال خود را به حزب‌الله داده پس چرا فناوری هسته‌یی را به آنها ندهد. اکنون غرب به ما اعتماد ندارد ولی برای اولین بار حاضر شده به ما اعتماد کند. البته که آنها مثل عقاب بر ما نظارت دارند و ما نیز باید برای اعتماد سازی اجازه‌ی بازرسی و نظارت سرزده را بدهیم.



این استاد دانشگاه تهران، همچنین با اشاره به اینکه غرب هیچ عجله‌ای برای رفع تحریم‌ها ندارد خاطرنشان کرد: زیرا ‌آن‌ها معتقدند که تحریم‌ها ما را به پشت میز مذاکره نشانده است. آنها صحبت از بازده زمانی 15 یا 20 ساله دارند و ما دنبال بازده زمانی 5 ساله برای رفع تحریم‌ها هستیم. که البته این اختلاف‌ها قابل حل است. زیرا **** به این نتیجه رسیده که باید به صورت آبرومندانه‌ای از چاه هسته‌ای نجات یابد.



زیبا کلام در ادامه با اشاره به این که پرونده هسته‌ای هزینه زیادی برای کشور داشته است خاطر نشان کرد: به دلیل فشارهای غرب پروژه‌ سوآپ نفت آذربایجان یا انتقال گاز به پاکستان و هندوستان انجام نگرفت و اکنون قطر 5 برابر ما از پارس جنوبی گاز برداشت کرده است در سال گذشته قطر 100 میلیارد مکعب بیشتر از ایران گاز برداشت کرده که معادل 40 میلیارد دلار و 120 هزار میلیاردتومان است که باید این عدد با بودجه عمرانی سال گذشته یعنی 37 هزار میلیارد تومان یا بودجه آموزش و پرورش که معادل 13 هزار میلیارد تومان بوده است مقایسه شود.



وی در پایان با بیان این که ما نمی‌دانیم چه میزان هزینه در بوشهر، نطنز و فردو داشته‌ایم اما می‌دانیم چه هزینه‌ی زیادی برای مقابله با آمریکا داده‌ایم، معتقد است: در مقابل این هزینه‌ها یک تن اورانیوم 3 درصدی به دست آورده‌ایم.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وال‌استریت‌ژورنال: واشنگتن احتمالا برای توافق با ایران به مذاکرات پشت پرده متوسل می‌شود
دیپلمات‌های آمریکایی و اروپایی مدعی شده‌اند که ممکن است آمریکا برای توافق نهایی با ایران، بار دیگر کانال پشت‌پرده مذاکرات مستقیم با تهران را فعال کند.


13921028000570_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه وال‌استریت‌ژورنال روز جمعه به نقل از مقامات آمریکایی و اروپایی مدعی شد که واشنگتن ممکن است در تلاش برای دستیابی به توافقی جامع با ایران، کانالی پشت‌پرده برای رایزنی مستقیم با تهران ایجاد کند.

    به نوشته وال‌استریت‌ژورنال، آمریکا سال گذشته هم بدون اطلاع اسرائیل و دیگر متحدان منطقه‌ای خود، از این کانال برای کمک به دستیابی به توافق موقت ژنو با ایران، استفاده کرد.

    در آن زمان، تیم محرمانه آمریکا را «ویلیام برنز» معاون وزیر خارجه و «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی معاون رئیس‌جمهور آمریکا ***** کرده و دیدارهایی در عمان، نیویورک و ژنو صورت گرفته است.

    ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت به علاوه آلمان هفته گذشته در حالی چهارمین دور از مذاکرات جامع هسته‌ای را در شهر وین به پایان بردند که طرفین از پیشرفت کند و حتی عدم پیشرفت گفت‌وگوها خبر دادند. بر اساس توافق موقت، طرف‌ها باید تا 29 تیر به راهکاری بلندمدت دست یابند.

    مقامات اروپایی و آمریکایی به وال‌استریت‌ژورنال گفته‌اند که امکان اینکه برنز و سالیوان بار دیگر مذاکره با طرف ایرانی‌ را آغاز کنند، وجود دارد. البته این مقامات تأکید کرده‌اند که هنوز تصمیم نهایی در این مورد اتخاذ نشده است.

    یک مقام آمریکایی با بیان اینکه توافق نهایی به احتمال فراوان تنها از مواضع ایران و آمریکا نشات می‌گیرد، می‌گوید: «فکر می‌کنم نهایتا لازم است که به مسیر مذاکرات دوجانبه باز گردیم.»

    انتهای پیام/ی
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وال‌استریت‌ژورنال: واشنگتن احتمالا برای توافق با ایران به مذاکرات پشت پرده متوسل می‌شود
دیپلمات‌های آمریکایی و اروپایی مدعی شده‌اند که ممکن است آمریکا برای توافق نهایی با ایران، بار دیگر کانال پشت‌پرده مذاکرات مستقیم با تهران را فعال کند.


13921028000570_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه وال‌استریت‌ژورنال روز جمعه به نقل از مقامات آمریکایی و اروپایی مدعی شد که واشنگتن ممکن است در تلاش برای دستیابی به توافقی جامع با ایران، کانالی پشت‌پرده برای رایزنی مستقیم با تهران ایجاد کند.

    به نوشته وال‌استریت‌ژورنال، آمریکا سال گذشته هم بدون اطلاع اسرائیل و دیگر متحدان منطقه‌ای خود، از این کانال برای کمک به دستیابی به توافق موقت ژنو با ایران، استفاده کرد.

    در آن زمان، تیم محرمانه آمریکا را «ویلیام برنز» معاون وزیر خارجه و «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی معاون رئیس‌جمهور آمریکا ***** کرده و دیدارهایی در عمان، نیویورک و ژنو صورت گرفته است.

    ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت به علاوه آلمان هفته گذشته در حالی چهارمین دور از مذاکرات جامع هسته‌ای را در شهر وین به پایان بردند که طرفین از پیشرفت کند و حتی عدم پیشرفت گفت‌وگوها خبر دادند. بر اساس توافق موقت، طرف‌ها باید تا 29 تیر به راهکاری بلندمدت دست یابند.

    مقامات اروپایی و آمریکایی به وال‌استریت‌ژورنال گفته‌اند که امکان اینکه برنز و سالیوان بار دیگر مذاکره با طرف ایرانی‌ را آغاز کنند، وجود دارد. البته این مقامات تأکید کرده‌اند که هنوز تصمیم نهایی در این مورد اتخاذ نشده است.

    یک مقام آمریکایی با بیان اینکه توافق نهایی به احتمال فراوان تنها از مواضع ایران و آمریکا نشات می‌گیرد، می‌گوید: «فکر می‌کنم نهایتا لازم است که به مسیر مذاکرات دوجانبه باز گردیم.»

    انتهای پیام/ی
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

بانک مرکزی شرکت‌داری بانک‌ها را مجاز اعلام کرد/ تجاوز 11 درصدی از سرمایه‌گذاری مجاز
معاون نظارتی بانک مرکزی با اعلام اینکه با استفاده از عقود مشارکت حقوقی و سرمایه‌گذاری مستقیم، بانک‌ها مجاز به سرمایه‌گذاری درامور شرکت‌داری هستند، گفت: مانده سرمایه‌گذاری بانک ها و موسسات اعتباری در سهام شرکت‌ها نشان می‌دهد که در اسفند ماه سال 92 سرمایه‌گذاری های هر بانک به سرمایه پایه آن بانک به طور متوسط معادل 51 درصد بوده است که 11 واحد درصد از حد تعیین شده بیشتر است و بانک مرکزی بازگشت حدود مقرر را در مورد بانک‌هایی که تجاوز از حد داشته‌اند با جدیت دنبال می‌کند.
به گزارش خبرنگار مهر، حمید تهرانفر گفت: بر اساس قانون عملیات بانکی بدون ربا و درچارچوب آیین نامه فصل سوم قانون مذکور ، بانک ها می توانند با استفاده از عقود مشارکت حقوقی و سرمایه گذاری مستقیم، به سرمایه گذاری در سهام شرکت های موجود یا ایجاد شرکت جدید اقدام نمایند.

معاون نظارتی بانک مرکزی در واکنش به اخبار منتشر شده در رسانه ها مبنی بر پرداخت مبالغی از سوی بانک ها در امور شرکت داری و تسهیلات اعطایی به شرکت های زیر مجموعه ضمن بیان مطلب فوق خاطرنشان کرد: شورای پول و اعتبار حدود مشخصی را برای سرمایه گذاری در سهام شرکت ها توسط بانکها تعیین نموده و مقادیر مشخصی را برای اعطای تسهیلات به شرکت های زیر مجموعه بانک ها مجاز دانسته است.

وی افزود: در حال حاضر نسبت سرمایه گذاری های هر بانک به سرمایه پایه آن بانک برابر با رقم 40 درصد می باشد. مانده سرمایه گذاری بانک ها و موسسات اعتباری در سهام شرکت ها نشان می دهد که در اسفند ماه سال 1392، نسبت فوق به طور متوسط معادل 51 درصد بوده است که 11 واحد درصد از حد تعیین شده بیشتر می باشد.

وی تصریح کرد: تجاوز از حد فوق عمدتاً مربوط به موسساتی است که به جهت ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی تحت نظارت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته و از ابتدای تاسیس تحت نظارت نبوده اند. نسبت 51 درصد اعلام شده، همچنین شامل شرکت هایی است که بابت رد دیون دولت و موارد مشابه به بانک ها انتقال داده شده و به طور قوی موجبات تجاوز از حدود مقرر را فراهم آورده اند.

تهرانفر با بیان اینکه در هر صورت، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بازگشت حدود مقرر را در مورد بانکهایی که تجاوز از حد داشته اند با جدیت دنبال می کند و طبق برنامه زمان بندی، نسبت فوق به حدود تعیین شده بازگشت خواهد کرد، تاکید نمود: از جمع دارایی های بانکها و موسسات اعتباری به طور میانگین 3.3 درصد، به منابع درگیر در شرکت های متعلق به بانکها و موسسات اعتباری (شامل سرمایه گذاری در سهام و تسهیلات پرداخت شده) اختصاص یافته است.

به گزارش بانک مرکزی معاون نظارتی این بانک افزود: از طرف دیگر، این رقم 5.4 درصد از کل پرتفوی تسهیلات اعطایی بانک ها و موسسات اعتباری را به خود اختصاص می دهد. علاوه بر این از کل پرتفوی تسهیلات پرداختی بانکها و موسسات اعتباری، تسهیلات اعطایی به شرکت های تحت پوشش بانکها، به طور میانگین رقمی کمتر از 2 درصد را نشان می دهد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

90 درصد قراردادها برای کار موقت است/ شرط افزایش 3 برابری دستمزد
معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه با تاکید بر اینکه اجرای فاز اول هدفمندی یارانه ها باعث افت بهره وری، کم شدن سهم مزد کارگران در قیمت تمام شده و افت قدرت خرید شاغلان شده است گفت: کاهش سهم فساد در تولید می تواند سهم مزد کارگران را 2 تا 3 برابر افزایش دهد.
به گزارش خبرنگار مهر، سیدحسن هفده تن گفت: در شرایطی که کشور دچار رکود و تورم بوده و در برنامه‌ سازی و اجرای برنامه دچار محدودیت و بسیاری از شاخص‌ های اجتماعی رو به نزول و بعضا منفی بوده، بدون شک شرایط کار نیز دشواری‌ های خاص خودش را دارد اما اگر با هم هماهنگ باشیم و بازنگری مجدد در روابط وزارت کار داشته باشیم، می‌توانیم نیروی کار اعم از کارگر و کارآفرین را به اوج عزت و کرامت برسانیم.

معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه هزینه حوادث ناشی از کار در کشور ما بسیار بالا است اظهارداشت: هزینه‌ های حوادث بیش از 30 هزار میلیارد تومان برآورد شده که دو سوم درآمد ناشی از هدفمندی یارانه‌ ها را شامل می‌شود که 1800 مورد از حوادث سال 92 منجر به فوت شده و بر اساس آیه قرآن که هر کسی انسانی را نجات دهد گویی همه مردم را نجات داده باید برای کم کردن و به صفر رساندن حوادث ناشی از کار تدبیری اندیشیده شود.

هفده تن با ابراز تاسف از اینکه در سال گذشته نتوانستیم در امر جلب و جذب کار سرمایه‌گذاری کنیم تصریح کرد: به همین دلیل است که اقتصاد ما کوچک مانده و باید بدانیم که روابط کار و اشتغال تاثیرات متقابل دارند و کارکردهای هر کدام به شدت می‌تواند در حوزه‌های دیگری تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد؛ بنابراین جای تاسف دارد که در سال 92 بیش از 90 درصد نیروها قرارداد موقت داشتند.

وی گفت: اگر اقتصاد را بزرگ سازی کنیم، بدون شک مشکلات روابط کار به خودی خود حل می‌شود چرا که عرضه نیروی کار و تقاضا دچار تعادل می‌شود. این مقام مسئول در وزارت تعاون، کار و رفاه خاطرنشان کرد: ما در تراکم تبادل نیروی کار در حوزه آئین نامه‌ها دستاورد خوبی داشتیم اما به همان نسبتی که تراکم قوانین و مقررات بود، افزایش چشمگیر آئین نامه‌ ها را نیز داشتیم اما با تجزیه و تحلیل می‌بنیم که شاهد کاهش مطلوب حوادث ناشی از کار نبودیم و این مسئله نشان می‌دهد قوانین به تنهایی نمی‌تواند کارکرد مطلوبی داشته باشد.

معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان داشت: برای مثال اکنون 200 هزار دعوای کارگری روی میز قضاوت قرار دارد و علت آن عدم شفاف سازی آمارهای ارائه شده است که سبب بروز خطا در برنامه‌ ریزی می‌شویم.

هفده تن افزود: متاسفانه در حوزه ستاد مسئولیت سیاست گذاری در حال ورود به پدیده تصدی گری هستیم و در این زمینه دچار غفلت شدیم. همچنین یکی از معضلات امروز که به دلیل خطا در فاز نخست هدفمندی یارانه‌ ها به وجود آمد، کم شدن سهم مزد کارگران در قیمت تمام شده تولید و قدرت خرید شاغلان و نیروی کار به دو سوم میزان قبلی بوده که سبب کاهش بهره‌وری شده است.

وی با اشاره به اینکه یکی از غفلت‌ های مسئولان، غفلت از ظرفیت‌ های تشکل‌ های کارگری و کارفرمایی بوده تصریح کرد: اگر از ظرفیت تشکل‌ های کارگری استفاده کنیم، می‌توانیم بسیاری از معضلات را حل کنیم.

معاون روابط کار وزارت کار خاطرنشان کرد: نگاه صرف حمایتی، ذلیلانه و زبون آفرینی که به نیروی کار داشتیم، سبب شده که ندانیم نیروی کار چه اعجازی می‌تواند داشته باشد و نگذاریم قابلیت‌ هایش کشف شود و در یک کلام کمبود، فقدان و کاهش اثربخشی دستگاه‌های دولتی در اقتصاد مقاومتی بسیار قابل مشاهده است.

هفده تن اظهارداشت: وقتی آسیب‌ ها را مرور می‌کنیم، به این نتیجه می‌رسیم که باید در برنامه‌ ها و سیاست‌‌ ها تجدیدنظر کنیم و شاه بیت آن بر آینده‌ نگری، پیش‌ بینی و پیشگیری بوده بنابراین باید درمان نواقص کنیم برای مثال باید دنبال توانمندسازی کارگر باشیم تا ببینیم کارگر با خلاقیت‌ خود چه می‌کند.

وی بیان داشت: ما باید توسعه تشکل‌ ها را در دستور کار قرار دهیم و از مداخله و مهندسی کردن در انتخابات تشکل‌ ها جلوگیری کرده و بگذاریم تشکل‌ های کارگری برتر شکل بگیرد؛ همینطور در اولویت کاری بحث بازرسی کار را با روش جدید داشته باشیم و سهم فساد را در تولید کاهش دهیم که اگر این کار انجام بگیرد سهم مزد 2 یا 3 برابر افزایش می‌یابد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


قشقاوی:

مذاکرات با 1+5 را ادامه می‌دهیم هر چند سخت و نفس‌گیر باشد

معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه گفت که جمهوری اسلامی ایران به مذاکرات با ۱+۵ ادامه خواهد داد هر چند که سخت و نفس‌گیر باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، حسن قشقاوی معاون وزیر خارجه صبح امروز (پنجشنبه) در همایش تخصصی اصول سیاست خارجی دولت اسلامی، عقلانیت و اعتدال در قم طی سخنانی ضمن ارائه تعریف واژه اعتدال با استناد به آیات و روایات متعدد، عقلانیت را هم مبنای اعتدال و هم نتیجه آن دانست و ریشه واژه اعتدال را نیز از کلمه عدل به معنی توازن و قرار گرفتن هر چیز در جای مناسب خود دانست.

وی نقطه مقابل اعتدال را افراط و تفریط و تندروی و کندروی در فکر و عمل دانست که براساس روایات موجود، مظهر جهالت و عدم عقلانیت می‌باشد.

قشقاوی در این همایش مبنای اصلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را با استناد به اصول قانون اساسی، سند چشم انداز و برنامه پنج ساله و راهکردهای حضرت امام (ره) و ***** معظم انقلاب، شامل جهان گرایی اسلامی، سلطه ستیزی، حق طلبی، عدالت خواهی، عزت طلبی، صلح خواهی، استقلال طلبی و اقتدار افزایی **** دانست که این اصول آرمانی هیچ تنافری با واقع گرایی، مصلحت گرایی، امنیت طلبی، عقل گرایی و تعامل مثبت و سازنده با جهان ندارد.

وی هنر تفکر اعتدالی را جمع بین آن آرمان گرایی و این واقع گرایی دانست.

معاون وزیر خارجه با استناد به کاربرد دو عبارت «استصلاح الاعداء و استصلاح الاضداد» در بیان امام علی (ع)، راهبردهای تقلیل خصومت ورزی دشمن و کم کردن هزینه دشمنی‌ها و ایجاد موازنه بین منافع ملی و مصالح اسلامی بین اهداف و ابزار سیاست خارجی، بین اعمال قدرت و کاربرد دیپلماسی، بین حق و تکلیف در سیاست خارجی جزء اهداف و شاخصه اصلی دستگاه دیپلماسی کشور در دولت تدبیر و امید دانست و گفت: این شاخص‌ها در برنامه اعلامی وزیر امور خارجه در نطق رأی اعتماد در مجلس شورای اسلامی و مقاله بسیار مهم اخیر ایشان در مجله فارین پالسی، تجلی پیدا کرد. روح این مقاله تبیین مؤلفه‌های عقلانیت و اعتدال در سیاست خارجی می‌باشد، نکاتی که در سخنرانی‌های متعدد رئیس جمهور نیز در عرصه‌های خارجی و داخلی تاکنون بیان شده است.

قشقاوی در پاسخ به سؤال یکی از حضار پیرامون علت تغییرات گفتمانی در دولت‌های مختلف پس از پیروزی انقلاب اسلامی اظهار داشت: تغییرات گفتمانی هرگز به معنی عدول از اصول و مبانی شناخته شده در قانون اساسی و کلام حضرت امام و **** معظم انقلاب اسلامی نمی‌باشد، زیرا همه رؤسای جمهور و نمایندگان ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی سوگند یاد می‌کنند که فقط قرائت رسمی که همان قانون اساسی است را ، داشته باشند و قرائت‌های متعدد در حوزه‌های ساختاری و اساسی هرگز نباید در بین حکومتگران جاری شود، بلکه قرائت‌های مختلف حق علماء، روشنفکران و اندیشه ورزان می‌باشد. زیرا حکومت‌گری عرصه تصمیم عملی و روشنفکری عرصه تردید ذهنی می‌باشد. بر این اساس اگر حکومتگران قرائت مختلف در حوزه‌های کلان و ساختاری داشته باشند، در حقیقت پس از اجرای مراسم تحلیف، نقض سوگند می‌کنند. به همین دلیل در همه ****‌های معتبر جهان، تغییر دولت‌ها هرگز به معنی تغییر حکومت‌ها و یا تغییر در سیاست‌های اساسی کشور نمی‌باشد.

قشقاوی در پاسخ به سؤال یکی دیگر از فضلای حوزه علمیه قم، پیرامون مذاکرات جاری هسته‌ای بین ایران و 1+5 گفت: براساس احساس ضرورت و واقع بینی موجود، طرفین اصل مذاکره و تداوم آن را هر چند نفس گیر و بسیار سخت پذیرفته‌اند، ضمن اینکه جامعه ما تک صدایی نیست و پذیرش انتقادات لازمه جامعه چند صدایی است. ولی مصالح ملی ایجاب می‌کند که در یک فضای اجماع ملی همه جریانات مدعی اعم از موافق یا مخالف مذاکرات، طرح‌های عملیاتی خود را برای پیشبرد کار ارائه کنند به گونه‌ای که حاصل اینگونه پیشنهادات واقع بینانه و مسئولانه دو ارمغان را برای کشور به وجود آورد یکی آنکه هرگز خطوط قرمز تبیین شده هسته‌ای نقض نشود، دیگر اینکه گشایش بیشتر در تعامل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بین دو طرف مذاکره ایجاد شود.

قشقاوی در پاسخ به اینکه چگونه می شود در برخورد با دشمن به اعتدال و یا توافق برد – برد رسید، گفت: ما هیچ اصراری بر کاربرد واژه‌های خاص نداریم. در تاریخ پس از پیروزی انقلاب اسلامی در حوادثی نظیر حمله آمریکا به صدام و یا حمله آمریکا به طالبان علیرغم برخی پیشنهادات افراطی و یکجانبه گرایانه، ***** حکیم و هوشمند انقلاب اسلامی با اتخاذ مواضع متوازن، معتدل و واقع بینانه به دور از فضای احساسی و افراطی، کشور را از ورود به دو جنگ مهم منطقه‌ای نجات داد و سرافرازانه به انتظار پیروزی بزرگ دیپلماسی حکیمانه خود در این دو موضوع نشست و بدون آنکه ماهیت واقعی طرف مقابل را نادیده بگیرد موافقت کرد تا در اجلاس‌های متعدد مربوط به مراحل دولت سازی جدید در عراق و افغانستان، جمهوری اسلامی ایران حضور و نقش مؤثری ایفا کند.

وی اضافه کرد: ماهیت و اهداف طرفین به جای خود و مذاکرات هم به جای خود ، اینکه نتیجه این دیپلماسی موفق را در اینگونه مذاکرات برد – برد یا هر چیز دیگر بنامید، بر عهده شما می‌باشد این سیاست متوازن با رویکرد آرمانگرایی واقع بینانه تا هم اکنون نیز ادامه دار د. در مبحث سوریه، جمهوری اسلامی طرح عاقلانه خود را اعلام کرد، در بحث کنفرانس خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای که بنا بود دو سال گذشته در هلسینکی برگزار شود، جمهوری اسلامی ایران اعلام آمادگی و حضور کرد و در مبحث اخیر هسته‌ای نیز به مذاکرات ادامه خواهیم داد هر چند که سخت و نفس‌گیر باشد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
گزارش جدید آژانس درباره ایران منتشر شد


گزارش جدید مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ایران عصر روز جمعه در اختیار ۳۵ عضو شورای حکام قرار گرفت.



به گزارش خبرنگار انرژی هسته‌ای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس عصر روز جمعه به وقت محلی جدیدترین گزارش خود درباره فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته ای ایران را برای بررسی در اختیار ۳۵ عضو شورای حکام قرار داد.



این گزارش شامل ۶۹ پاراگراف و سه صفحه ضمیمه است.



این گزارش همچنین به ارائه آخرین اطلاعات در مورد همکاری‌های ایران با آژانس در چارچوب همکاری‌ها اشاره دارد.



نشست فصلی شورای حکام ده روز دیگر ۱۲خرداد برگزار می شود.



این گزارش در حالی منتشر می شود که هفته جاری ایران و آژانس برای اجرای ۵ اقدام دیگر به تفاهم رسیدند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

شیرین‌سازی آب دریا قطعی شد/ تصفیه آب شور فقط برای شرب و کشاورزی

وزير نيرو با بیان اینکه اگر برداشت آب محدود نشود، زندگي مردم تباه خواهد شد گفت: شیرین سازی آب دریا برای مصارف شرب و کشاورزی انجام خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، حميد چيت‌ چيان با تاکید بر لزوم توسعه حضور بخش خصوصي در بخش آب كشور گفت: معیشت 32 درصد از مردم استان فارس وابسته به كشاورزي است و 95 درصد منابع آب این استان صرف كشاورزي مي‌شود.

وزیر نیرو اظهارداشت: اعتبار دولتي براي احداث تصفيه‌ خانه فاضلاب بسيار محدود است و اگر قرار باشد اينگونه طرح‌ ها با اعتبار دولتي اجرا شود، زماني در حدود 20 تا 40 سال نیاز است كه اگر بخش خصوصي وارد شود، ظرف دو سال هركدام از اين پروژه‌ها قابل بهره‌برداري خواهد بود.

چیت چیان بر لزوم حضور پُررنگ‌تر بخش خصوصي در فعالیت‌ های مرتبط با بخش آب کشور تاكيد كرد و افزود: موضوع و چالش اصلي استان فارس منابع محدود آب‌هاي زيرزميني است به‌ طوري كه هم‌ اكنون 78 درصد از كل آب مصرفي استان از طريق منابع آب زيرزميني تامين مي‌شود كه اگر به خوبي مديريت نشود، مشكلات فزاينده‌اي دامن‌گير استان خواهد شد.

وي ادامه داد: يكي از راهكارهاي برون‌ رفت از وضعيت کنونی نصب كنتورهاي هوشمند در چاه‌هاي كشاورزي است و بدون اين كنتورها مديريت منابع آب زيرزميني امكانپذير نخواهد بود. وزیر نیرو خاطرنشان کرد: بايد با تدبير، اصلاحات لازم انجام شده و هماهنگي‌ هاي لازم بين قواي 3 گانه به عمل آید تا موضوع برداشت‌هاي غيرمجاز آب و وضعيت چاه‌ها تعيين تكليف شود.

وزير نيرو با بيان اينكه بعضي اوقات براي جلب رضايت كوتاه‌ مدت مردم، به منافع بلندمدت آنان لطمه مي‌زنيم تصريح كرد: اگر برداشت آب محدود نشود، زندگي مردم تباه خواهد شد.

چیت چیان ارزش افزوده به‌ ازاي هر مترمكعب آب در بخش كشاورزي را 30 سنت (حدود یکهزار تومان) عنوان كرد و گفت: در جهان به‌ طور متوسط به‌ ازاي مصرف هر مترمكعب آب دو دلار (بیش از 6 هزار تومان) در بخش كشاورزي ارزش افزوده توليد مي‌شود.

وی تاكيد كرد: اگر ما بتوانيم كشاورزان را در مسير اصلاح الگوي كشت، اصلاح آبياري و حركت به سمت كشاورزي صنعتي درست هدايت كنيم، امكان دستيابي به همين بازدهي در كشور وجود خواهد داشت.

وزیر نیرو شيرين‌ سازي و انتقال آب دريا را از برنامه‌هاي وزارت نيرو عنوان كرد و يادآور شد: شيرين‌ سازي هر مترمکعب آب دريا به‌ تنهايي 60 سنت يورو يعني معادل 2400 تومان هزينه در بر دارد، در صورتي كه اگر قرار باشد محصولي توليد كنيم كه 30 سنت بازدهي داشته باشد، شيرين‌ سازي آب براي بخش كشاورزي اصلا مقرون به‌ صرفه نخواهد بود.

چیت چیان تصريح كرد: شيرين‌ سازي آب دريا فقط براي مصارف شرب و كشاورزي صورت مي‌گيرد. وي گفت: هزينه شيرين‌ سازي آب بسيار زياد است و اعتبار دولتي جوابگوي اين كار نيست؛ بنابراين اجراي اين طرح‌ ها به‌ ویژه براي صنعت به سرمايه‌گذاري بخش خصوصي نیاز دارد كه وزارت نيرو نيز تسهيلات لازم و حمايت‌هاي مناسب را براي اين اقدام در نظر گرفته است.

وي با بیان اينكه شيراز با محدوديت شديد منابع آبي روبرو است گفت: خط نخست آبرساني به شيراز اجرا شده و خط دوم آبرساني از پيشرفت 27 درصدي برخوردار است كه براي تسريع اجراي پرو‍ژه خط دوم آبرساني، مجوز قرارداد خريد ورق‌ هاي فولاد مورد نياز طرح از طريق فاينانس را از رياست‌ جمهوري دریافت كرده‌ايم تا پروژه با سرعت بيشتري اجرا شود.

وزیر نیرو ادامه داد: براي تابستان سال‌ جاري نيز براي شهر شيراز اقدامات اضطراري انجام داده‌ايم تا اين بحران را مديريت كنيم. وي خاطرنشان كرد: هم‌ اكنون 76 قرارداد تصفيه آب و فاضلاب با بخش خصوصي امضا شده است.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ادامه بازدهی منفی بورس تهران



بورس تهران در آخرین هفته معاملاتی اردیبهشت ماه نیز به بازدهی منفی خود ادامه داد و با افت 1.09 درصدی مواجه شد.



به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، آخرین هفته معاملاتی اردیبهشت ماه نیز به پایان رسید اما بازدهی منفی بورس پایان نیافت و دومین ماه سال نیز با بازدهی منفی 2.8 درصد به پایان رسید. به طوری که شاخص بورس تهران در این هفته 834 واحد دیگر نیز افت کرد و از 77 هزار و 610 واحد به 76 هزار و 767 واحد رسید. با این اتفاق شاخص بورس تهران از ابتدای امسال افت 2248 واحدی را تجربه کرد و از کانال 79 هزار واحد به کانال 76 هزار واحد پرتاب شد.



بدین ترتیب پس از رونق رویایی بورس در سال 1392، بورس تهران همچنان در فضای رکود و انتظار به ‌سر برده و نشانه‌ای از بهبود معنادار در وضعیت صنایع بورسی به چشم نمی‌خورد. در این میان، نتایج مذاکرات اخیر هسته‌ای وین نیز نتوانست سیگنال مثبتی را برای خریداران سهام بفرستد و خریداران را با بی انگیزگی مواجه کرد.



در این راستا تنها سهامداران به برگزاری مجامع شرکتها و انتشار گزارش سه ماهه آنها چشم دوخته اند تا شاید وضعیت مطلوب گزارش شرکتها بتواند آنها را از لاک احتیاط خارج کند.



در آخرین هفته معاملاتی اردیبهشت ماه چهار میلیون و 382 هزار سهم به ارزش 12 هزار و 307 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت که این میزان نشان دهنده رشد 91 درصدی در حجم و 85 درصدی در ارزش معاملات است. همچنین در پنج روز معاملاتی این هفته دفعات معاملات 44 درصد افزایش یافت و به 371 هزار دفعه بالغ شد. تعداد خریداران نیز با رشد 38 درصدی به 102 هزار و 345 نفر رسید.



در هفته گذشته سهام شرکتهای خودرویی با اقبال بازار مواجه شد به طوری که در کنار رکورد نسبی بازار صف های خرید سنگین در نمادهای خودرویی شکل گرفت که از دلایل آن می‌توان به احتمال افزایش نرخ و تولید، افزایش سرمایه، حضور شرکتهای خارجی و احتمال تعدیل پیش بینی سود آنها اشاره کرد.



از دیگر اتفاقات مهم این هفته توقف نماد بزرگ ترین شرکت بورسی به منظور بررسی اطلاعات بود به طوری که نماد معاملاتی هلدینگ خلیج فارس به دلیل اقداماتی همچون خرید سهام شرکت پترول و اثرات مستقیم و غیرمستقیم ناشی از خرید سهام این شرکت بر سود هلدینگ خلیج فارس، اثرات ناشی از تسعیر 500 میلیون یورو مطالبات شرکت از ارز مبادله ای به ارز نرخ آزاد، افزایش ظرفیت پتروشیمی تندگویان به 90 درصد و نیز حل نسبی مشکل کشتی برای حمل محصولات پتروشیمی های پارس و بندر امام (ره) شد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وزیر نفت در گفت‌وگو با ایسنا تایید کرد
بنزین پتروشیمی آلوده است/ توزیع بنزین پتروشیمی متوقف شد


وزیر نفت با تایید آلوده‌بودن بنزین پتروشیمی اظهار کرد: بنزین پتروشیمی بد و نامناسب بود.

بیژن نامدار زنگنه در گفت‌وگو با خبرنگار انرژی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در مورد مساله توزیع بنزین پتروشیمی در تهران که از سوی محیط زیست مطرح شده بود در حالی که مسئولان ارشد پالایشگاه‌ها این موضوع را رد می‌کنند، گفت: بنزین پتروشیمی در همه جای کشور توزیع می‌شد.

وی تاکید کرد: در حال حاضر بنزین پتروشیمی به هیچ عنوان در هیچ منطقه‌ای توزیع نمی‌شود.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سیف اعلام کرد
تامین مالی فعالیت‌های صنعتی و معدنی در اولویت بانک مرکزی


رییس کل بانک مرکزی گفت: تامین مالی فعالیت‌های صنعتی و معدنی با توجه به شرایط تورم و رکود حاضر، یکی از بحث‌های جدی ماست.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ولی‌الله سیف در اولین نشست سراسری همکاران گروه بانک صنعت و معدن اظهار کرد: اولویت اصلی در سال 93 ظرفیت‌های خالی است که با تامین سرمایه در گردش مناسب به حیطه تولید می‌رسد و به سرعت افزایش تولید و تحرک را به دنبال خواهند داشت.



سیف تاکید کرد: اولویت بعدی تامین مالی طرح‌های نیمه تمام در شرف تکمیل است که با تزریق منابع محدود نقدینگی به بهره برداری می‌رسند و این موضوع جهت گیری عمومی بانک مرکزی در سال جاری است.



وی مهمترین وظیفه را در رابطه با اقتصاد کشور، استفاده بهینه از منابع محدود بانکی عنوان کرد و گفت: باید برنامه‌ریزی دقیق برای استفاده بهینه از نقدینگی داشته باشیم و اولویت‌هایی برایش قائل شویم و بدین منظور لازم است سیاست‌های پولی و جهت گیری‌های بانک مرکزی در اجرا مورد حمایت قرار بگیرد.



رییس کل بانک مرکزی با اشاره به مرکز مبادلات ارزی اظهار کرد: این مرکز که مبنای مبادله ای دارد برای کالاهای خاص و شرایط ویژه اعمال می‌شود و از اوایل مهرماه به تدریج شرایط با ثباتی را در بازارارز شاهد بودیم که ناشی از تعادل در ورودی و خروجی های ارز بوده است.



وی گفت: قرار شده نیاز خودروسازی ها به ارز نیز در مرکز مبادلات ارزی برطرف شود.



سیف تاکید کرد: رسالتی بر عهده بانک صنعت و معدن است و این بانک باید پیشتاز و پیشاهنگ برخورد علمی و استفاده بهینه از منابع محدود برای ایجاد پروژه های جدی باشد.



وی ادامه داد: این بانک باید با تقویت آموزش و افزایش تخصص کارشناسان در جهت ایجاد تحرک مورد نیاز بانکی فعالیت کند و بتواند بدرستی نقش مشاور سرمایه گذار را ایفا کند، ا لگوی بانکداری شرکتی مناسب باشد و نیازهای تخصصی را پوشش دهد.



سیف تصریح کرد: در این مسیر بانک صنعت و معدن نیاز به تقویت دارد و این مسئولیت با ماست که بتوانیم بخشی از منابعی را که در دسترس است به عنوان افزایش سرمایه در بانکهای دولتی اختصاص دهیم.



وی با بیان اینکه **** بانکی کشور متناسب با حجم اقتصادی کشور رشد نکرده اضافه کرد: در سال جاری باید با افزایش سرمایه بانک‌های دولتی کمک کنیم که **** بانکی نقش خود را قوی‌تر ایفا کند.



سیف اقتصاد کشور را **** بانک محور عنوان کرد و افزود: بین 85 تا 90 درصد تامین مالی بر دوش **** بانکی است اما همزمان تلاش می کنیم که با تقویت بازار سرمایه تامین مالی بلند مدت را از این طریق تامین کنیم و تامین مالی و نیاز سرمایه در گردش و خط تولید در کوتاه مدت بر عهعده **** بانکی است.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
خواسته‌های رییس‌جمهور از مردان حمل و نقلی



توجه به امور زیرساختی، اهمیت اشتغال و رونق اقتصادی، محور خواسته و طرح‌های رییس‌جمهور ‌از مسئولان وزارت راه و شهرسازی در بخش راه و ترابری است؛ راهی که در نهایت به توسعه امکانات زیرساختی و حمل و نقل کشور منجر خواهد شد و مسئولان این بخش برای رسیدن به آن باید تلاش کنند.



به گزارش خبرنگار راه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر حسن روحانی در حضور خود در وزارتخانه‌های دولت یازدهم، این بار نیز وزارتی اقتصادی را برگزید تا در میان ساکنان وزارت راه و شهرسازی بخش‌هایی از برنامه‌های کلان دولت در این حوزه شرح و بسط داده شود.



رییس‌جمهور در جریان این بازدید از وزارت راه به عنوان یکی از مهمترین بازیگران اصلی عرضه زیرساخت کشور نام برد که فعالیتش در امر توسعه اقتصادی کشور اهمیت بسیار بالایی دارد.



روحانی بار دیگر بر برنامه دولت برای ایجاد رونق در اقتصاد ایران تاکید کرد و در این راستا نقش وزارت راه به خصوص در حوزه ایجاد اشتغال را مهم ارزیابی کرد. البته رییس‌جمهور از بخش راه کشور توقعاتی نیز داشت و در این رابطه برخی از اولویت‌های دولت در سال‌های باقیمانده را تشریح کرد.



نخستین محور، بحث جاده‌ها بود؛ چند محوری که همواره با محدودیت‌هایش چالش‌های فراوانی ساخته است. پایین بودن پوشش اتوبان کشور و یک بانده ماندن بسیاری از محورها، امنیت پایین و البته نیاز به نوسازی برخی از محورها، چالش‌هایی است که رفع آن‌ها نیاز به برنامه‌ریزی دقیق، سرمایه فراوان و البته زمانی طولانی دارد هر چند همچنان آمد و شد جاده‌ای یکی از پرطرفدارترین راه‌های مسافرت در بین مردم ایران است.



نکته‌ای که رییس‌جمهور‌ نیز در بازدید خود از وزارت راه بر آن صحه گذاشت و سفر مردم با ماشین‌های شخصی‌شان را از برنامه‌هایی دانست که همواره وجود داشته و دولت باید برای بهبود امکانات و فراهم کردن آسایش مردم در این حوزه تلاش کند.



رییس‌جمهور همچنین از نیاز به گسترده شدن پوشش‌های جاده‌ای گفت و بر لزوم تامین امنیت و اصلاح شرایط برخی از آن‌ها نیز تاکید کرد.



وضعیت حمل ونقل هوایی نیز دیگر حوزه‌ای بود که در سخنان روحانی، جایگاه ویژه‌ای داشت؛ رییس جمهور سخنان خود در این حوزه را با توافق ژنو آغاز کرد جایی که بناسبت با محدود کردن تحریم‌ها، امکان خرید قطعات جدید هواپیما فراهم کند.



در این حوزه که با توجه به برخی محدودیت‌های اقتصادی و بین المللی قدری از دیگر بخش‌ها عقب است. نیاز به برنامه ای وجود داد تا تعداد صندلی‌های خطوط هوایی با میزان جمعیت کشور متناسب شود.



البته ناوگان هوایی کشور باید با چالش‌های دیگری نیز دست و پنجه نرم کند که شاید نزدیک ترین آن‌ها بحث آزادسازی قیمت بلیت پروازهاست که به زودی کلید خواهد خورد و شرکت‌های هواپیمایی باید برنامه‌هایشان را با آن هماهنگ کنند.



البته حمل و نقل هوایی کشور در حوزه سخت افزار نیز نیاز به تحولات بسیاری دارد. بعد از کنار گذاشتن هواپیماهای شرقی از خطوط هوایی ایران تعداد آن‌ها باید در افق 1404 به عدد 550 برسد و با توجه به قانونی که پروازهای هواپیماهای بالای 10 سال را ممنوع می‌کند در آینده‌ای نزدیک نیاز به نوسازی ناوگان هوایی کشور نیز الزامی خواهد بود.



شبکه ریلی کشور نیز از قاعده تغییرات مستثنی نیست و از این رو بهبود اوضاع راه آهن کشور یکی از اصلی‌ترین بحث های مطرح شده در جلسه مدیران وزارت راه و رییس جمهور بود.



افزایش 20 درصدی توان حمل بار، کاهش زمان تردد و بالا بردن سرعت قطارها، اضافه شدن دستگاه‌های لوکوموتیو و واگن‌های باری و مسافری از جمله طرح‌هایی است که شرکت راه‌آهن برای سال‌های آینده خود در نظر گرفته است در کنار آن رییس جمهور نیز از لزوم گسترش خطوط برقی ریلی و البته بالا بردن سرعت انتقال قطارها سخن گفته و بر لزوم همکاری و تعاون با کشورهای همسایه درحوزه حمل ونقل ریلی تاکید کرده است.



به این ترتیب ماحصل جلسه چند ساعته روحانی با مدیران وزارت راه برنامه‌ها و طرح‌های توسعه‌ای و زیربنایی بود که باید مسئولان این وزارتخانه برای رسیدن به آن تلاش بسیاری کنند؛ راهی که در نهایت به توسعه امکانات زیرساختی و حمل و نقل کشور منجر خواهد شد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سازمان ملی بهره‌وری اعلام کرد
کاهش شاخص کل بهره‌وری/ ارتباطات صدرنشین بهره‌وری در اقتصاد


سارمان ملی بهر‌ه‌وری ایران از کاهش شاخص کل بهره‌وری به 106.1 درصد در اقتصاد کشور خبر داد.



به گزارش خبرنگار قتصادی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، سال‌ها بود که شاخص‌های ملی بهره‌وری اعم از نیروی کار، سرمایه، انرژی و شاخص کل به طور رسمی منتشر نمی‌شد تا اینکه با تغییر دولت و جابجایی‌های مدیریتی انجام شده در سازمان ملی بهره‌وری ایران، رییس سازمان ملی بهره‌وری از محاسبه و انتشار شاخص‌های این بخش در سال 90 خبر داد.



طبق آمارهای مورد بررسی سازمان ملی بهره‌وری ایران در فاصله سال‌های 1375 تا 1389 شاخص بهره‌وری کل که با مجموعه ارزش افزوده، تعداد شاغلان و موجودی سرمایه مورد محاسبه قرار می‌گیرد در کل اقتصاد با کاهش 0.3 درصدی نسبت به سال قبل به 106.1 درصد در سال 89 رسیده است.



این در حالی است که مقایسه تغییرات این شاخص با سال 75 رشد حدود هفت درصدی آن را در این بازه زمانی نشان می‌دهد.



در عین حال شاخص کل بهره‌وری در اقتصاد کشور در سال 80 با 98 درصد در حداقل خود در دوره مورد اشاره قرار داشته است.



همچنین شاخص بهره‌وری کل در بخش کشاورزی در سال 89 حدود 106.6 درصد، در نفت و گاز 83 درصد، صنعت و معدن86.6 درصد، معدن75.9 درصد، صنعت 87.4 درصد،آب، برق و گاز 167.2 درصد، ساختمان 115.4 درصد، حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات 132.4 درصد، حمل و نقل 122.1 درصد، ارتباطات 233.4 درصد و سایرخدمات نیز 99.5 درصد گزارش شده است.



بر این اساس آخرین محاسبات نشان می‌دهد که شاخص بهره‌وری در حوزه ارتباطات در بالاترین و نفت و گاز در پایین ترین سطح در مقایسه با سایز بخش های مورد بررسی قرار دارند.



اما در حالی این آمارها با تاخیر مورد مجاسبه قرار گرفته و در آستانه روز ملی بهره‌وری منتشر شده است که به گفته طباطبایی، رییس سازمان ملی بهره‌وری ایران با امضای تفاهم‌نامه میان این سازمان و مرکز آمار، سازمان ملی بهره‌وری شناسنامه شاخص‌های بهره‌وری را به مرکز آمار ایران ارائه کرده است و از این پس با مشارکت یکدیگر محاسبات بهره‌وری انجام خواهد شد.



انتهای پیام
 
بالا