• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سازمان بین المللی کار اعلام کرد
سود 150 میلیارد دلاری استفاده از نیروی کار اجباری

تحقیقات جدید سازمان بین‌المللی کار (ILO) نشان داد نیروی کار اجباری از کارگران جنسی گرفته تا کارگران مزرعه و خدمتکاران، هر سال 150 میلیارد دلار سود غیرقانونی برای کارفرمایانشان به همراه دارند.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این رقم بسیار بالاتر از برآوردهای قبلی بوده و حتی خود سازمان بین المللی کار را شوکه کرده و موجب شده این سازمان دولت‌ها را به مقابله با این مشکل فرا بخواند.



گای رایدر، مدیرکل سازمان بین المللی کار، در این باره اظهار کرد: گزارش جدید درک ما از قاچاق، نیروی کار اجباری و برده داری مدرن را به سطح جدیدی رساند.



بر اساس گزارش این سازمان، حدود 21 میلیون نفر مرد، زن و کودک در سراسر جهان به عنوان نیروی کار اجباری مورد استفاده قرار می‌گیرند و به کارهایی مانند روسپیگری و قاچاق واداشته می‌شوند. در این میان کارکنان مهاجر از بیشترین آسیب پذیری برخوردار هستند.



حدود نیمی از نیروی کار اجباری جهان در آسیا، 18 درصد در آفریقا و تقریبا 10 درصد در آمریکای لاتین هستند.



طبق یافته‌های تحقیقات این سازمان، کارکنان اجباری از این سود بهره ای نمی‌برند و به هیچ وجه برای این پول، مالیاتی پرداخت نمی‌شود.



بر اساس گزارش بی بی سی، اکثر نیروهای کار اجباری توسط شبکه‌های تبهکار سازمان یافته کنترل می‌شوند که مبارزه با آنها بسیار دشوار است.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وزیر راه اعلام کرد
قطارها پیرتر شده‌اند/ ایمنی ریل 50 درصد بیشتر از جاده‌ است



وزیر راه و شهرسازی گفت: ناوگان حمل‌ و نقل ریلی در گذشته هیچ رشدی نداشته به‌طوری که ناوگان این بخش پیرتر شده است.



به گزارش خبرنگار راه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، عباس آخوندی درباره برنامه‌های وزارت راه و شهرسازی برای توسعه حمل‌ و نقل ریلی اظهار کرد: در مجموع سهم مسکن، ساختمان و حمل‌ و نقل در تولید ناخالص داخلی حدود 14 تا 15 درصد است.



وی درباره‌ کیفیت ناوگان حمل‌ و نقلی کشور نیز اظهار کرد: در نظر داریم در بخش مسافر برای خطوطی که برقی می‌شوند سرعت 200 کیلومتر مبنای سیر قرار گیرد و این خود اتفاق بزرگی است که در خطوط دو خطه با لوکوموتیو‌های دیزلی هم سرعت 160 کیلومتر مبنا قرار گرفته است.



آخوندی افزود: این مساله از نظر آسایش مسافر بسیار مهم است؛ بنابراین در زمینه‌ کیفیت یک مبحث سرعت مطرح است و بحث دیگر کیفیت قطارهاست که اگر همه عوامل دست به دست هم دهند می‌توانند پیشران خروج از این رکود در این بخش شوند.





ایمنی حمل و نقل ریلی 50 درصد بیشتر از جاده‌ است


وزیر راه و شهرسازی درباره‌ حمل‌ و نقل ریلی نیز اظهار کرد: ریل به دلایل مختلف از جمله ایمنی انتخاب می‌شود چراکه ایمنی حمل‌ و نقل ریلی نسبت به حمل‌ و نقل جاده‌ای 50 درصد بیشتر است؛ به‌طوری که در حمل‌ و نقل ریلی حادثه‌ به ندرت اتفاق می‌افتد اما در حمل‌ و نقل جاده‌ای بدین صورت نیست.



وی افزود: نکته‌ دوم در این زمینه صرفه‌جویی در مصرف انرژی است که حمل‌ و نقل بار در ریل تقریبا نسبت ریل به جاده کمتر از یک به شش است و تقریبا عددی نزدیک به یک به هفت است و این رقم در بخش مسافری یک به دو است؛ بنابراین صرفه‌جویی در مصرف انرژی بحث بسیار مهمی است.



وزیر راه و شهرسازی با بیان این‌که حمل‌ و نقل ریلی در واقع یک حمل‌ و نقل سبز است، تصریح کرد: حمل‌ و نقل ریلی به دلیل آنکه با محیط زیست سازگاری خوبی دارد و آسایش مسافران نیز در حمل‌ و نقل ریلی از جاده‌ای خیلی بهتر است.





سهم مسافران قطار 10 درصد و سهم بار 5 درصد است


آخوندی درباره‌ سهم حمل‌ و نقل ریلی در کشور گفت: سهم حمل‌ و نقل ریلی باری که از کشور جابجا می‌شود حدود پنج درصد است. در حوزه حمل‌ و نقل مسافر این میزان حدود 10 درصد است و سهم حمل‌ و نقل ریلی در حوزه حمل‌ و نقل بین‌شهری نیز سهم زیادی نیست و در درون شهرها با توجه به متروها می‌توان گفت این میزان روبه رشد است.



وزیر راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به یکی از دلایلی که حمل‌ و نقل ریلی در این وضعیت قرار دارد، ادامه داد: نحوه‌ مدیریت حمل‌ و نقل کشور است چرا که در هر صورت حمل‌ و نقل ریلی تمام هزینه‌هایش از درون خودش تامین می‌شود.



آخوندی تاکید کرد: باید با سیاست‌گذاری‌ها به سمتی باشد که حمل‌ و نقل ریلی بتواند با حمل‌ و نقل جاده‌ای رقابت کند.



وی با بیان این‌که نسبت حق دسترسی حمل‌ و نقل مسافری به ریل صفر است، گفت: این در حالی است که حق دسترسی به ریل در حوزه حمل بار 56 درصد بوده اما برای کاهش این رقم تلاش کردم به‌ طوری که در حال حاضر به رقمی حدود 49 رسیده و همچنان نظر به کاهش این رقم داریم.



وزیر راه و شهرسازی افزود: مجلس شورای اسلامی موضوع خوبی در بند «ب» تبصره دو قانون بودجه پیش‌بینی کرده و مبلغ مناسبی در اختیار وزارت نفت قرار داده که کسانی که باعث کاهش مصرف انرژی شوند می‌توانند بخشی از درآمد صرفه‌جویی را دریافت کنند.



آخوندی درباره‌ تامین منابع حمل‌ و نقل ریلی اظهار کرد: این بحث بسیار گسترده است و به سیستم‌های بانکی کشور بر می‌گردد ولی بخشی از این تامین مالی توسط صندوق توسعه ملی قابل پیش‌بینی است.



وی افزود: در بخش دسترسی به تسهیلات صندوق در حال حاضر کسانی که از ما درخواست سرمایه‌گذاری کردند به صندوق معرفی کردیم تا کارهایشان پیگیری شود.



وزیر راه و شهرسازی با بیان این‌که ناوگان ریلی در گذشته هیچ رشدی نداشته‌اند، افزود: ناوگان ریلی پیرتر شده‌اند و رشدمان در این زمینه بسیار اندک بوده است.



آخوندی ادامه داد: یش‌بینی کالاهایی که امکان حمل‌ و نقل دارند طی هشت سال آینده این است که در چهار سال اول کل باری که در سطح کشور جابجا می‌شود از 682 میلیون تن سال جاری به حدود 915 میلیون تن در سال 1400 برسد یعنی شاهد 40 تا 50 تن افزایش حمل‌ و نقل باری ریلی در سطح کشور باشیم.





سهم بار در شبکه ریلی 6 برابر می‌شود


وزیر راه و شهرسازی با بیان این‌که برنامه‌ای درنظر داریم یک برنامه‌ بلند‌پروازانه است، تصریح کرد: برای عملیاتی‌شدن این برنامه نیازمند یک عزم دولتی هم در حوزه مالیات و هم بانکی هستیم و اگر همه حوزه‌ها بهم کمک کنند می‌توانیم سهم بار در حوزه حمل‌ونقل ریلی را شش برابر کنیم و تصورمان این است که در حوزه مسافر هم حدود 26 میلیون نفر در سال 92 جابجا شدند اما در سال 1400 به حدود 56 تا 57 میلیون افزایش پیدا کند.



آخوندی تاکید کرد: به دنبال تحول اساسی در این حوزه هستیم و یک برنامه را در این ابعاد به آقای رییس جمهور پیشنهاد داده‌ایم.



وی با بیان این‌که در حال حاضر خطوط ریلی حدود 11 هزار کیلومتر است، اظهار کرد: باید حداقل رقمی معادل 9000 کیلومتر به آن اضافه شود.



وزیر راه و شهرسازی خاطر نشان کرد: باید اتفاقات بزرگی در حوزه زیرساخت صورت گیرد تا بتوانیم به آمار و ارقام دسترسی پیدا کنیم.



2300 واگن مسافری و 54 هزار واگن باری اضافه می‌شود


آخوندی افزود: در حوزه ناوگان هم باید اتفاقات بزرگی بیفتد؛ به‌طوری که حدود 2300 واگن باید واگن‌های مسافری اضافه شود یعنی واگن‌های ما باید بیش از دو برابر افزایش پیدا کنند و در حوزه حمل و نقل باری هم حدود 54 هزار واگن باید اضافه شود.



وی با اشاره به این‌که در حال حاضر 22 هزار واگن باری داریم، اضافه کرد: در برنامه‌ سوم شاهد اتفاق خوبی در حوزه ریل بودیم؛ به‌طوری که در آن دوره 400 کیلومتر به خطوط ریلی ایران اضافه شد ولی بعد از آن شاهد نقطه‌های فرازی در حوزه حمل‌ و نقل ریلی نبودیم.



وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: حدود 120 میلیارد تومان نیاز به سرمایه‌گذاری توسط بخش دولتی و خصوصی در هشت سال آینده داریم، یعنی حدود 15 تا 16 میلیارد تومان به‌طور میانگین باید سرمایه‌گذاری صورت گیرد.



آخوندی با بیان این‌که دولت قرار نیست به غیر از زیرساخت در حوزه ریلی کار دیگری انجام دهد، افزود: حمل‌ و نقل این بخش باید توسط بخش خصوصی انجام شود. هم‌چنین امکان دسترسی به اینترنت در قطار هم درصدد هستیم راه‌اندازی کنیم.



وی با اشاره به این‌که بحث دیگر که بسیار مهم است در حوزه قطار به وقت بودن آن است، گفت: در آغاز حرکتمان توانستیم در سال گذشته میانگین تاخیر قطار را به یک دقیقه برسانیم به‌طوری که ما به ندرت قطاری داشتیم که 30 تا 40 دقیقه تاخیر داشته باشد.



وزیر راه و شهرسازی در ادامه خاطر نشان کرد: باید رقمی حدود 2200 واگن مسافری جدید وارد شبکه ریلی شود.



آخوندی درباره‌ سهم متخصصان داخلی و بومی‌سازی نیز اظهار کرد: مدنظر داریم شرکت‌های حمل‌ و نقل داخلی را تشویق کنیم که به سمت ساخت داخلی بیایند به شرطی که ملاحظات فناوری جهانی را مدنظر داشته باشند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
آخوندی پیشنهاد کرد
اخذ مالیات‌های ویژه راه/ تشکیل صندوق توسعه مسکن


وزیر راه و شهرسازی پیشنهاد کرد: برای نگهداری راه‌ها از مالیات‌های ویژه راه استفاده ‌شود و منابع بازگشت از اقساط مسکن مهر در صندوقی با عنوان صندوق توسعه مسکن تمرکز یابد تا سیاست‌های دولت در امر مسکن محقق شود.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، عباس آخوندی گفت: بر‌ترین سند برنامه‌ای حاکم بر برنامه‌های ما سند چشم‌انداز است که بر اساس آن، اقدامات دولت و ملت باید به‌گونه ای راهبری و اجرا شود و فضایی فراهم آید که هر ایرانی به ایرانی بودن خود افتخار کند.



وی افزود: مهم‌ترین سند سیاستی که فعالیت‌های ما را تنسیق و راهبری می کند دو سیاست اقتصاد مقاومتی و پیش از آن سیاست‌های اجرایی اصل 44 قانون اساسی است.



وزیر راه و شهرسازی اضافه کرد: این دو بسته سیاستی ما را به این سمت رهنمون می‌کنند که بیش از همه چیز به قدرت درونی خود اتکا داشته باشیم و برنامه‌های توانمندسازی‌ شهروندان ایرانی را در پیش بگیریم. دیگر آنکه باور داشته باشیم که مجموعه توان جامعة ایران، یعنی توان انباشته شده شهروندان ایران در قالب کنشگران اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در بخش خصوصی بسیار بیش از دولت است.





ادغام دو وزارتخانه، ضمانت اجرایی تحقق طرح‌های آمایشی


آخوندی یادآور شد: ادغام دو وزارتخانة مسکن و شهرسازی و راه و ترابری علیرغم تمام سختی‌هایی که در بر دارد این امکان کم‌نظیر را برای دولت فراهم ساخته است که ضمانت اجرایی تحقق طرح‌های آمایشی و طرح‌های منطقه‌ای افزایش یابد.





وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: بسیاری از مراجع تصمیم‌گیری که به منظور نظارت بر اجرای طرح‌های شهرسازی و یا روانسازی اجرای آنها از سوی قانون‌گذار تعبیه شده‌اند؛ چون کمیسیون ماده 100 و کمیسیون ماده 5، خود تبدیل به عاملی برای برهم زدن نظم شهری شده‌اند. در همین چند ماهه که ما موفق به بازنگریِ تعدادی از طرح‌های ساختمانی در تهران و چند شهر دیگر شده‌ایم، شاهد آن هستیم که نه تنها بی‌نظمی‌های بزرگ مقیاسی رخ داده‌ که موجب پایمال شدن حقوق مردم شده است. بلکه برخی از این کژروی‌ها هرچند از روی اکراه، به تأیید شورای عالی شهرسازی و معماری ایران نیز رسیده‌ است.



لزوم تجدید دولت در **** حکمرانی محلی


وی اضافه کرد: من بر این باورم که ما در دولت باید **** حکمرانی محلی را مورد تجدید نظر کلی قرار دهیم و با تقویت آن امکان مدیریت یکپارچه سرزمین را فراهم آوریم. در حال حاضر مدیریت دوگانة فرمانداری‌ها و شهرداری‌ها باعث تفرق در عملکرد سیاسی و ارائه خدمات در سطح شهرها شده‌است. در وضع موجود مدیریت زمین عملا امکان‌پذیر نیست و سوداگران در فاصله بین حریم شهرها و روستاها اقدام به انواع تصرف‌های غیر قانونی می‌نمایند. افزون بر این، گسترش سطح حاکمیت سیاسی تا نازل‌ترین واحد تقسیمات کشوری که دهداری‌ها باشند، افزون بر گسترش تشکیلات دولت، موجب گسترش دوگانگی مدیریت زمین به پایین‌ترین سطوح شده است.



آخوندی گفت: افزون بر نیاز به مدیریت یکپارچه زمین در سطح فرمانداری‌ها توسط شهرداری‌ها، ما نیازمند وضع **** مالیه محلی برای افزایش درآمد پایدار خدمات شهری و خدمات سکونتگاهی هستیم.





وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در بخش مسکن برنامه‌های متعددی را در دست اقدام داریم، افزود: اولین گامی که در این ارتباط برداشتیم، به روز کردن طرح جامع مسکن است که تصویری شفاف از این بخش را در اختیار قرار دهد. این بازنگری در تابستان سال جاری به اتمام خواهد رسید و یافته‌های آن بکار تنظیم بودجة بخش مسکن در سال 1394 و تدوین برنامه ششم توسعه کشور در بخش مسکن خواهد آمد.



وی گفت: یکی آنکه در اوج دوران پرپولی کشور (1391-1384) تعداد خانوارهای شهری دچار فقر سکونتی از 3.3 میلیون خانوار در سال 1384 به 5.3 میلیون خانوار در سال 1391 افزایش یافته و نرخ مالکیت مسکن نیز در دوره مذکور از 71.5درصد به 67.2 درصد کاهش یافته که این کاهش در نه دهک درآمدی از ده دهک به وقوع پیوسته است.



آخوندی یادآور شد: سطح بافت‌های تاریخی و فرسوده در شهرهای کشور به 76.4 هزار هکتار در 495 شهر می رسد. این بافت‌ها که شکل‌دهندة هویت شهری و فرهنگی ما در پهنة سرزمین هستند و خاطرات یک ملت را با خود به همراه دارند، با مخاطره جدی مواجه هستند.

وی یادآور شد: جمعیت ساکن در این بافت‌ها بالغ بر 11 میلیون نفر است. هم‌چنین سطح سکونت‌گاه‌های غیر رسمی یا به عبارتی حاشیه‌نشینی در 77 شهر ایران که مطالعات مربوطه در آنها انجام شده است بالغ بر 52 هزار هکتار با جمعیتی بالغ بر 5.9 میلیون نفر هستند. این آمار مبین وضعیت فقر شهری عمیق در گستره سرزمین است.



وی تاکید کرد: به دلیل مدیریت غلط بر منابع بانکی، هم تجهیز منابع جدید در این بخش دچار اشکال شده است و هم درصد تخصیص‌یافته از کل منابع بانکی به امر مسکن از حدود 30درصد به 12.5درصد کاهش پیدا کرده است. همه‌ی اینها نشانگر وضعیت خطیر بخش مسکن در کشور هستند.



تمرکز اقساط مسکن مهر در صندوق توسعه مسکن


وزیر راه و شهرسازی گفت: حال که مسکن مهر آثار تورمی خود را بر جای گذاشته است و این آثار غیر قابل بازگشت است، منابع بازگشت از اقساط مسکن مهر در صندوقی تحت عنوان صندوق توسعه مسکن تمرکز یابد تا صرف جبران کسری صندوق‌های پس‌انداز مسکن، پرداخت مابه‌التفاوت سود تسهیلات و تضمین اجرای سیاست‌های دولت در امر مسکن در بهسازی بافت‌های فرسوده و سکونت‌گاه‌های غیر رسمی بر اساس قانون ساماندهی مسکن شود.



آخوندی اضافه کرد: این راهبرد موجب افزایش پایه پولی نخواهد شد و صرفا یک جزء از پایه پولی موجود را از یک بخش به بخش دیگر انتقال خواهد داد. راهکار دوم، حمایت بانک مرکزی از شکل‌گیری صندوق‌های پس‌انداز مسکن توسط تمامی بانک‌های داوطلب است. سیاست پس‌انداز و پرداخت تسهیلات مسکن از یک سوی موجب تجهیز منابع مالی به منظور افزایش قدرت اعطای تسهیلات از سوی بانک‌ها به سازندگان خواهد شد و از سوی دیگر، به اقتصاد خانوار نظم خواهد داد.



وزیر راه وشهرسازی با اشاره به تجربه خود در وزارت مسکن و شهرسازی گفت: در سالهای 72 تا 76 که مبتنی بر سیاست پس‌انداز، انبوه سازی و کوچک‌سازی بود نشانگر آن است که طی سال های 72 تا 80 میزان تسهیلات اعطایی از سوی صندوق پس‌انداز مسکن از 49 میلیارد ریال به 3600 میلیارد ریال یعنی بیش از 73 برابر افزایش یافت.



وی پیشنهاد داد: خانوارهای ایرانی باید بتوانند حداقل 50 درصد هزینه ساخت و یا خرید واحد مسکونی خود را از بانک‌ها تسهیلات دریافت کنند و **** بانکی باید بازار تسهیلات رهنی را شکل دهد و فعال سازد.



آخوندی اعلام کرد: در بخش تأمین مسکن خانوارهای کم‌درآمد، سیاست مسکن اجتماعی که بخشی از سیاست‌های کلی **** در زمینه تأمین اجتماعی است را پیشنهاد دارم که در آینده به تفصیل به آن خواهم پرداخت.



وی افزود: با فرض رشد اقتصادی ملایم در حدود دو درصد در سال آغاز تا چهار درصد در سال‌های 98 الی 1400، پیش‌بینی می‌شود میزان حمل بار با بارنامه در کشور از میزان 682 میلیون تن موجود به 915 میلیون تن افزایش یابد.





بنیان‌گذاری انگاره جدید با تاکید بر توسعه ریلی


آخوندی تصریح کرد: با وجود تمام تاکیدهای سیاستی بار اصلی از طریق جاده‌ها جابه جا می‌شود که قطعا از منظر صرفه‌جویی در مصرف انرژی، حفظ محیط زیست و ایمنی در وضعیت درستی قرار ندارد. برای آینده دو سناریو در پیشِ رویِ ما قرار دارد. یکی ادامه وضع موجود با اندکی تاکید بر بهبود بیشتر وضع حمل و نقل ریلی نسبت به حمل و نقل جاده‌ای و دیگری بنیان‌گذاری یک انگاره و به عبارتی پارادایم جدید در صنعت حمل و نقل با تاکید بر توسعه ریلی. پیشنهاد ما راهکار دوم است.



وی اظهار کرد: در برنامه‌ریزی صورت گرفته نظر ما انتقال عمده‌ افزایش بار در بخش حمل و نقل به ریل است. این بدین مفهوم است که هدف‌گذاری ما در حمل و نقل ریلی، افزایش از 32.7 میلیون تن بار در سال 1392 به 200 میلیون تن در سال 1400، یعنی چیزی حدود شش برابر است.





وزیر راه و شهرسازی گفت: ما حداقل باید 9000 کیلومتر خط آهن جدید احداث کنیم. این مقدار معادل 90 درصد کل خطوط آهنی است که از ابتدای ورود این صنعت به کشور احداث شده، یعنی هر سال بیش از 1000 کیلومتر است. البته اگر دو خطه کردن‌ها را نیز به آن بیفراییم از کل خطوط موجود بیشتر خواهد شد. این در حالی است که بالاترین رکورد ما در ساخت راه‌آهن در سال‌های گذشته 400 کیلومتر بوده است که به برنامه سوم جمهوری اسلامی تعلق دارد. افزون بر این، باید اقدام به احداث 26 ایستگاه در مسیرهای پرتردد کنیم. 4000 کیلومتر از خطوط موجود باید دو خطه شوند و حداقل 4600 کیلومتر از خطوط برقی شوند. 1200 کیلومتر از خطوط موجود نیاز به بهسازی دارند و 2500 کیلومتر نیز نیاز به نوسازی دارند.





وی اظهار کرد: در طول یک دوره هشت ساله حداقل باید 2150 واگن به ناوگان ریلی کشور افزوده شود که این مقدار 30 درصد بیشتر از کل واگن‌های موجود است. به عبارت دیگر، ظرف این مدت باید تعداد واگن‌های مسافری کشور به 2.3 برابر افزایش یابد. هم‌چنین به تعداد واگن‌های باری کشور باید حدود 54000 واگن اصافه شود که این میزان نیز بیش از 2.5 برابر کل واگن‌های باری موجود کشور است. باز این بدین مفهوم است که چنانچه این برنامه از سوی جنابعالی مورد تایید قرار گیرد باید تعداد واگن‌های باری کشور در 3.5 ضرب شود. افزون بر این تعداد لکوموتیوها نیز باید از 482 لکوموتیو موجود به 1400 واحد افزایش یابد.



وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: ما به منظور افزایش جذابیت حمل و نقل ریلی سرعت 200 کیلومتر در ساعت را در مسیرهای برقی‌ شده و 160 کیلومتر در ساعت را در مابقی مسیرها برای بخش مسافری مبنا قرار داده‌ایم و در نظر داریم در اکثر مسیرها به این سرعت‌ها دست یابیم.







مالیات‌های ویژه راه برای نگهداری راه‌ها


آخوندی گفت: به هر روی، اعتبار مورد نیاز برای دسترسی به این اهداف در طول یک دوره هشت ساله 120 هزار میلیارد تومان به قیمت‌های جاری نیاز است. این ارقام برای یک دوره هشت ساله ارقام زیادی نیست و قابل تأمین است. تحقق این برنامه منوط به یک رویکرد ویژه از سوی حضرتعالی و مصون نگاه داشتن تأمین این پروژه‌ها از فراز و نشیب‌های تخصیص بودجه است.



وی با اشاره به اینکه نرخ هزینه راهداری نسبت به ارزش راه‌های کشور چیزی در حدود 5 درصد است، افزود: این بدین مفهوم است که ما باید هر ساله رقمی معادل 10 هزار میلیارد تومان جهت نگهداری و بهبود راه‌ها هزینه کنیم. حال آنکه بودجه سازمان راهداری ما چیزی در حدود 1600 یلیارد تومان یعنی 16 درصد مورد نیاز است.



وزیر راه ادامه داد: در اکثر کشورهای جهان برای نگهداری راه‌ها از مالیات‌های ویژه راه استفاده می‌شود. این نوع مالیات‌ها یا به صورت مالیات بر جاده‌ها و یا مالیات بر مصرف سوخت و یا مالیات بر خودرو است. به هر روی، کم توجهی به امر نگهداری راه‌ها خطر آسیب دیدن جسم راه‌ها را در پی دارد که در آن صورت ترمیم آنها با مشکل جدی مواجه خواهد بود. پیشنهاد ما این است که دولت این پایه مالیاتی را مورد توجه قرار دهد.



آخوندی گفت: در حوزه‌ی حمل و نقل جاده‌ای به منظور کنترل سرعت مصممیم که تعداد دوربین‌های کنترل سرعت را بطور یکپارچه و متصل به شبکه دوربین‌های پلیس در راه‌های اصلی به حدود هزار دوربین افزایش دهیم.



وی یادآور شد: در حال حاضر حدود 800 هزار راننده و یک میلیون و 400 هزار نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم در این بخش در حال فعالیت هستند. شمار شرکت‌های حمل و نقلی فعال به 7400 شرکت می‌رسد. تعداد ناوگان حمل و نقل عمومی بالغ بر 467 هزار دستگاه است و شمار تشکل‌های حمل و نقلی فعال 278 تشکل است. سهم این شق حمل و نقل از کل حمل و نقل بار و مسافر حدود 90 درصد است. 630 میلیون تن بارِ با بارنامه بر روی جاده‌های کشور جابجا می‌شود و 884 میلیون نفر از این طریق مسافرت می‌کنند.



آخوندی افزود: سهم این بخش در ترانزیت کالا 11.6 میلیون تن است. همه اینها بدین معنی است، که در بهترین حالت حمل و نقل ریلی، از اهمیت حمل و نقل جاده‌ای کاسته نخواهد شد. به منظور افزایش کارایی این شق حمل و نقل بحث ایجاد پارک‌های لجستیک، شهرک‌های حمل و نقل ترکیبی، بنادر خشک و پایانه‌های کانتینری ترانزیتی در دستور کار قرار دارد.



وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: مهم‌ترین راهکار در بهینه‌سازی مصرف سوخت و بهبود محیط زیست نوسازی ناوگان است که باید در دستور کارِ دولت قرار گیرد. در حال حاضر 127 هزار دستگاه کامیون فرسوده با سنی بالای 25 سال در جاده‌ها در حال تردد هستند و 28 هزار دستگاه مینی‌بوس با عمری بالای 15 سال مسافران را جابجا می‌کنند. نوسازی این ناوگان بسیار پرهزینه است. سال‌ها است که به امر نوسازی ناوگان کم‌توجهی شده ‌است و ما با انباشت کارهای انجام نیافته در شرایط سخت اقتصادی روبرو هستیم. چنانچه بخواهیم به اهداف برنامه دست یابیم، بر اساس قیمت‌های فعلی به ده هزار میلیارد تومان تسهیلات و سه هزار میلیارد تومان کمک بلاعوض برای نوسازی ناوگان نیاز داریم.



آخوندی تصریح کرد: در کنار بحث راهداری، راهسازی در سطح راه‌های روستایی و راه‌های فرعی، اصلی، بزرگراه‌ها و آزاد‌راه‌ها از اهمیت ویژه برخوردارند. در حوزه‌ی راه‌های روستایی نیاز به 23 هزار کیلومتر راه جدید است. این در حالی است که 54 هزار کیلومتر راه روستایی موجود نیازمند مرمت و بهسازی هستند. به همین سیاق تکمیل راه‌های در دست اجرای این وزارتخانه به 28 هزار میلیارد تومان به قیمت‌های جاری نیازمند است، حال آنکه بودجه راهسازی سالِ جاری ما حدود 1050 میلیارد تومان است.





توسعه بنادر به ارزش 2.4 میلیارد دلار


وی یادآور شد: در حوزه‌ی حمل و نقل دریایی بخش عظیمی از آب‌های خلیج‌فارس و دریای عمان به وسعت 190.000 کیلومتر مربع منطقه تحت حاکمیت جمهوری اسلامی ایران در دریاست. جابجایی حجم انبوه کالا از بنادر و اسکله‌های بازرگانی بالغ بر 88 درصد از تناژ صادرات و واردات کشور را به خود اختصاص داده است.



وزیر راه وشهرسازی گزارش داد: در سال گذشته بالغ بر 140 میلیون تن کالای نفتی و غیر نفتی در بنادر کشور تخلیه و بارگیری شده است. سازمان بنادر و دریانوردی مدیریت و بهره برداری از 11 بندر عمده تجاری با حدود 34 کیلومتر اسکله و 183 بندر کوچک و چند منظوره در شمال و جنوب کشور را عهده‌دار است. ظرفیت سالانه بنادر عمده تجاری کشور بالغ بر 190 میلیون تن تخلیه و بارگیری انواع کالا (شامل 71 درصد غیرنفتی و 29 درصد نفتی)، 5.3 میلیون TEU کانتینر، ‌20 میلیون تن ترانزیت نفتی و غیرنفتی و 16 میلیون نفر سفر دریایی است. بنادر شهید رجایی، امام *****(ره)، بوشهر، امیرآباد و نوشهر مشمول مزایا و تسهیلات قانونی مناطق ویژه اقتصادی و بنادر انزلی، خرمشهر و آبادان مشمول مزایا و تسهیلات قانونی مناطق آزاد تجاری- صنعتی هستند.



وی ادامه داد: مجتمع بندری شهید رجایی در استان هرمزگان با ظرفیتی بالغ بر 85 میلیون تن، قطب تخلیه و بارگیری کانتینری هستند و حدود 80 درصد عملیات کانتینری کشور را به خود اختصاص داده و قابلیت پذیرش بزرگترین کشتی کانتینری جهان با ظرفیت 13.000 TEU را دارد.



آخوندی گفت: به منظور پاسخگویی به تقاضای روزافزون حمل و نقل دریایی و رقابت در منطقه، سازمان بنادر و دریانوردی توسعه بنادر به ارزش 2.4 میلیارد دلار را در دستور کار خود دارد.





لزوم اتخاذ تدابیر ویژه در صنعت هوانوردی


وی با اشاره به اینکه صنعت هوانوردی متحمل بیشترین آسیب‌ها بر اثر تحریم ظالمانه علیه جمهوری اسلامی شده و شرکت‌های هوایی و فرودگاهی را با مشکلات ساختاری و اقتصادی گریبان‌گیر کرده است، اظهار کرد: با این همه، با اتخاذ سلسله تصمیمات حمایتی می‌توان در جهت ایفای تکالیف برنامه پنجم توسعه کشور و دستیابی به جایگاه صنعت هوانوردی ایران اسلامی در سند چشم انداز گام برداشت. در این راستا، حمایت موثر از بخش خصوصی به منظور نوسازی و توسعه ناوگان و رسیدن به شاخص یک صندلی هواپیمایی به ازای هر 1000 نفر جمعیت و تسهیل فرایند کسب و کار در صنعت هوانوردی با اجرای قانون برنامه پنجم با هدف متنوع سازی و آزادسازی قیمت‌ها در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار دارد.



وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: صنعت هوانوردی کشور طرح‌های توسعه زیرساخت، نظیر احداث شهر فرودگاهی امام ***** (ره) با نیاز اعتباری بیش از 6000 میلیارد تومان و برنامه روزآمدسازی تجهیزات و سیستم های ارتباطی، ناوبری، نظارتی و مدیریت ترافیک هوایی کشور برای ارتقای ایمنی و کارایی عملیات هوانوردی و کاهش فاصله از کشورهای منطقه با نیاز اعتباری بالغ بر 250 میلیون دلار را پیش رو دارد که تحقق این اهداف ملی بدون اتخاذ تدابیر ویژه محقق نمی شود.



آخوندی گفت: ما بر این باوریم که نهایتا باید ستاد اقتصادی دولت راهی برای تجهیز منابع و یا استفاده از منابع صندوق توسعه ملی برای فعال ساختن این بخش‌ها بیابد. ماده 214 قانون برنامه پنجم امکان مشارکت پیمانکاران در تأمین مالی پروژه‌ها را پیش‌بینی کرده‌ است، لیکن تحقق خارجی آن منوط به افزایش توان **** بانکی است.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


روحانی:

برای ایجاد شهرهای جدید و جابجایی پایتخت از تهران برنامه ریزی شود

رئیس جمهور بر ضرورت مکان یابی برای ایجاد شهرهای جدید و برنامه ریزی و مطالعه در خصوص جابجایی پایتخت از تهران تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت حسن روحانی پس از نشست با معاونین و مدیران ارشد وزارت راه و شهرسازی در جمع خبرنگاران با اشاره به بازدید از مرکز پایش وکنترل زیر مجموعه های وزارت راه و شهرسازی گفت: پیگیری لحظه ای وضعیت و فعالیت ها در بخش های مختلف این وزارتخانه کار بسیار ارزشمندی است چرا که ما باید اطلاعاتمان به روز بوده و بتوانیم این اطلاعات را در اختیار مردم قرار دهیم.

رئیس جمهور همچنین در تشریح نشست با وزیر، معاونین و مدیران ارشد وزارت راه و شهرسازی گفت: در این جلسه مباحث کلی در زمینه فعالیت های بخش های مختلف این وزارتخانه از جمله مسکن، راه، شهرسازی، ریلی، ترانزیت و حمل و نقل جاده ای و هوایی و اقداماتی که باید در جهت توسعه و ارتقاء این بخش ها به انجام برسد مطرح شد.

روحانی با بیان اینکه دولت بر این موضوع که امسال باید سال رونق اقتصادی در کشور باشد تاکید دارد، گفت: وزارت راه و شهرسازی یکی از وزارتخانه های تاثیر گذار در این زمینه است و می تواند با آماده کردن زیر ساخت ها در بخش های مختلف اشتغال و تحول ایجاد کند.

رئیس جمهور تصریح کرد: دولت برای اشتغال دانشجویان و جوانان تحصیل کرده برنامه داشته و این برنامه ها را پیگیری خواهد کرد.

روحانی با اشاره بر ضرورت گسترش شبکه ریلی کشور، گفت: باید در جهت اتصال شبکه ریلی به کشورهای همسایه، دوخطه و برقی کردن خطوط ریلی داخلی تلاش کنیم و ان شاءالله این اقدامات در دولت یازدهم عملیاتی خواهد شد.

رئیس جمهوری افزود: امروز از طریق شبکه ریلی کشور سالانه ۳۲ میلیون تن بار جابجا می شود که این میزان در آینده باید به حدود ۲۰۰ میلیون تن برسد که در این راستا باید زمینه ها و شرایط لازم را فراهم کنیم.

روحانی با اشاره به مصرف بالای سوخت در حمل و نقل جاده ای، استفاده از شبکه ریلی را ارزان، سالم و بهینه توصیف کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه در این جلسه بر لزوم ایجاد جاده های امن و نیز اصلاح راه های موجود در کشور تاکید شد، گفت: مردم برای انجام بسیاری از امور و سفرهای خود نیاز به جاده های امن دارند.

روحانی همچنین با اشاره به اینکه در بخش حمل و نقل هوایی، تعداد صندلی های موجود با جمعیت کشور متناسب نیست، گفت: باید در زمینه تقویت این بخش و نوسازی ناوگان هوایی تلاش کنیم تا خوشبختانه در شرایط بعد از توافق ژنو اقدامات در این راستا آغاز شده است.

رئیس جمهوری با اشاره به تصمیمات دولت در سفر به استان های جنوبی کشور برای توسعه بنادر و شکوفایی سواحل جنوبی، گفت: در این راستا باید شرایط برای فعالیت بخش خصوصی فراهم شود.

روحانی همچنین با اشاره به ضرورت مکان یابی برای ایجاد شهرهای جدید و برنامه ریزی و مطالعه در خصوص جابجایی پایتخت از تهران بر لزوم نظارت بر توسعه شهرها و کیفیت ساخت و ساز مسکن در کشور تاکید کرد.

رئیس جمهوری با بیان اینکه به دنبال تعامل سازنده با دنیا هستیم، گفت: امروز توانمندی های زیادی برای مشارکت در ساخت مسکن در کشورهای همسایه وجود دارد که در این زمینه باید شرکت های خصوصی کشورمان فعال شوند.

روحانی همچنین با اشاره به خدمات و پیشرفت های فراوانی که توسط سازمان هواشناسی صورت می گیرد، گفت: اقدامات و تلاش های هواشناسی می تواند موجب نجات جان انسان ها و حفظ منابع و محصولات شده و زمینه را برای مقابله با مشکلات طبیعی فراهم کند.

رئیس جمهوری در پاسخ به سوالی در خصوص برنامه ریزی دولت برای ایجاد شرایطی در جهت استفاده بیشتر بین المللی از فضای هوایی کشور گفت: مطمئناً مسیر هوایی ایران برای اتصال شرق به غرب و حتی شمال به جنوب مسیری ارزان تر است و در این راستا می توانیم تسهیلاتی فراهم کنیم که از فضای هوایی ایران استفاده بیشتری شود.


روحانی اظهار امیدواری کرد تا با توافق نهایی با غرب مشکلاتی که در این راستا وجود دارد نیز برطرف شود.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
معاون راه‌آهن:
گسترش خطوط ریلی تنها با منابع دولتی امکانپذیر نیست


معاون راه‌آهن گفت: با توجه به اینکه گسترش خطوط راه‌آهن در ایران تنها با منابع دولتی امکان‌پذیر نیست، گسترش نقش بخش خصوصی در این حوزه الزامی است.



به گزارش خبرنگار راه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حسین عاشوری اظهار کرد:‌ حضور بخش خصوصی در عرصه راه‌آهن کشور در قوانین بالادستی نیز ذکر شده و در این باره تصریح شده خطوط آهن دولتی بماند و آنچه در ریل حرکت می‌کند خصوصی شود البته این موضوع درحال حاضر نیز تا حدی عملی شده اما باید گسترش پیدا کند.



وی با اشاره به اهداف درنظر گرفته شده در برنامه پنجم توسعه در حوزه گسترش راه‌آهن نیز گفت: برای ساخت این میزان راه‌آهن جدید در کشور قطعا تنها بودجه دولت کفایت نخواهد کرد و باید برنامه‌هایی برای جذب سرمایه بخش خصوصی در نظر گرفته شود البته در این حوزه بحث‌هایی مانند تامین ناوگان با پرداخت تسهیلات با نرخ سود پایین وجود داشته که باید گسترده شود.



عاشوری افزود: در دولت موضوعاتی چون رساندن خطوط فرعی راه‌آهن به مراکز صنعتی و شهرک‌ها وجود دارد که امیدواریم با مشارکت راه‌آهن و بخش خصوصی تامین شود. در کنار آن موضوعاتی چون احداث خطوط BOT با عدم دریافت حق دسترسی یا تعرفه در دستور کار بوده که باید افزایش پیدا کند.



معاون بهره‌برداری و سیر و حرکت راه‌آهن با اشاره به سهم پایین راه‌آهن در جابجایی کالاهای ترانزیت شده از بنادر اظهار کرد: در حال حاضر 67 درصد حجم باربری خطوط ریلی کشور در اختیار مواد معدنی است که به کارخانه‌های فولاد ارسال می‌شود. در کنار آن نیز بخش گسترده‌ای از ظرفیت جابجایی بار به سیمان یا حتی غلات اختصاص دارد و در این رابطه سهم کالاهای ترانزیت شده بنادر بسیار ناچیز است.



وی ادامه داد: برای افزایش این سهم باید امکانات ویژه‌ای مانند طراحی ساختاری برای جابجایی بار از کشتی به قطار فراهم شود البته در جلسات سازمان بنادر و راه آهن هماهنگی‌هایی دراین زمینه صورت گرفته که امیدواریم پاسخگو باشد.



عاشوری با بیان این‌که سرعت جابجایی در بارها یکی از اصلی‌ترین اولویت‌ها در این حوزه است، اظهار کرد: برای راحت کردن خیال صاحبان بار تلاش کرده‌ایم با دادن تعهدی رسمی زمان دقیق تحویل بار در مقصد را اعلام کنیم؛ برای مثال در حال حاضر زمان رسیدن بار از بندر رجایی به تهران 48 ساعت اعلام می‌شود که این موضوع در کنار انعطاف‌هایی که در حوزه تعرفه‌های ریلی مطرح بوده کمک می‌کند تا سهم راه آهن در این حوزه افزایش یابد.



معاون بهره‌برداری و سیر و حرکت راه‌آهن با اشاره به برنامه رشد 20 درصدی جابجایی کالا در سال 93 تصریح کرد:‌ بنا داریم بخش عمده‌ای از این رشد را از طریق بالا بردن سهم بهره‌وری انجام دهیم که لازمه آن بهبود وضعیت نرم‌افزاری کشور از طریق گسترش شبکه بازاریابی و ارتباط گیری با مشتریان است که البته این موضوع تنها به داخل ربط نداشته و به کشورهای همسایه نیز مرتبط می‌شود.



وی افزود: در سال گذشته در ارتباط با کشورهای همسایه به خصوص آسیای میانه چندان قوی عمل نکرده‌ایم اما امروز و با عضویت ایران در سازمان‌های بین المللی مختلف امیدواریم بحث گسترش توان باری راه‌آهن تنها به داخل محدود نشود و کشورهای مجاور را نیز در بر گیرد.



عاشوری درباره تعرفه‌های تشویقی راه‌آهن درحوزه باری نیز گفت: در حوزه‌های مختلف سعی کرده‌ایم انگیزه صاحبان بار برای تحویل اموالشان به راه‌آهن را افزایش دهیم؛ برای مثال در حوزه بارهای صادراتی تخفیف‌هایی قائل شده و در حوزه اطلاع رسانی نیز تلاش شده صاحبان بار از زمان دقیق رسیدن محموله به مقصد، اطلاع حاصل کنند البته این تنها به سال جاری ربط نداشته و باید با برنامه‌های بلند مدت این سهم در آینده نیز بیشتر شود.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


هشدار رئیس ستادکل نیروهای مسلح؛

درگوشی حرف زدن‌های غلط باعث نابسامانی می‌شود/ سیاسیون چوب لای چرخ نگذارند

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه مسئولین سیاسی و رسانه‌ای باید جلوی تفرقه‌ها را بگیرند گفت: بعضی اخبار بی‌ارزش و تفرقه‌انگیز هستند، بعضی‌ها هم شایعه، تهمت و بی‌مبنا هستند، حتی رسانه‌هایی که به نوعی به نیروهای مسلح مرتبط هستند خطا می‌کنند و برابر مشی و منویات ***** حرکت نمی‌کنند باید روش‌شان را اصلاح کنند والا ما با آنها برخورد می‌کنیم.
به گزارش خبرگزاری مهر، سردار سرلشکر سیدحسن فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در مراسم اعطای دانش‌نامه به دانش آموختگان دکتری دانشگاه عالی دفاع ملی با حضور مقامات و فرماندهان عالیرتبه نظامی کشور ضمن تبریک به فارغ‌التحصیلان دانشگاه، گفت: مقصود از آموزش دوره عالی دفاع ملی این است که ما مدیرانی در تراز جمهوری اسلامی و برای ********** تربیت کنیم تا انشاءالله زمینه‌ساز ظهور حضرت صاحب‌الزمان منجی عالم بشریت باشند.

وی افزود: شما آموزش دیدید برای اینکه برای عزت اسلام و پیشرفت جمهوری اسلامی کار و به ملت بزرگ علوی ایران خدمت کنید. همه چیزهایی که برای خودتان تعریف کردید برای خودتان شخصیت ساختید، برای خودتان جایگاه ساختید، برای خودتان آدمی تعریف کردید همه اینها را بشکنید و بنده خدا بشوید. آن‌طوری که ابوالفضل العباس(ع) در برابر امام حسین(ع) بود آن‌گونه که علی(ع) در برابر پیامبر خدا بود، آن طور که عمار در برابر علی (ع) بود. آن‌طور که *****‌ای عزیز در برابر *****(ره) بود. امام *****(ره) فرمود که مقام، برای کسی که تزکیه نشده خطرناک است.

فیروزآبادی ادامه داد: اول خاشع و متواضع می‌شوی، برای خدا. دوم می‌شکنی همه آن ساختمانی را که برای خودت ساختی، مانند تکبر، غرور، زورگویی، خودمحوری و خودشیفتگی را و بعد وارد آن مقام و مسئولیت می‌شوید. داشتن دانشنامه عالی دکتری دانشگاه عالی دفاع ملی، یک مقام علمی و معرفتی است. اگر خضوع، خشوع و خودشکستن را همراه آن کنید، آن وقت می‌توانید خدمت کنید.

وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران امروز با رشد و توسعه‌ و با نفوذ و تاثیرگذاری که در مسلمانان و کشورهای جهان پیدا کرده است، حرکت راهبردی را از همه مدیران می‌طلبد. بدون نگاه راهبردی در مدیریت کلان، جمهوری اسلامی را نمی‌توان در تراز خودش، امروز در جهان پیش برد. بنابراین مدیریت راهبردی بسیار بااهمیت است. نگاه راهبردی بسیار با اهمیت است و انقلاب این مدیریت را می‌طلبد.

عضو شورای عالی امنیت ملی همچنین در ارتباط با جریان‌های سیاسی کشور، گفت: ما انتخاباتی برگزار کردیم با روش مردم‌سالاری دینی و یک رئیس‌جمهوری تعیین شده است، رئیس‌جمهور ما روحانی و تحصیلاتش دینی است، دکتری در سطح بین‌المللی هم دارد و در دوران مبارزات انقلابی و 35 ساله بعد از انقلاب در سنگرهای حساس امنیتی-دفاعی و سیاستگذاری کشور خدمت کرده است. ما باید به این رئیس‌جمهور افتخار و شکرگزار وجود ایشان باشیم و باید همه همت‌مان را بگذاریم در پشتیبانی دولت که بتواند در این شرایط حساس، کشتی کشور را پیش ببرد.

وی تاکید کرد: کار اجرایی کار سختی است و ریاست‌جمهوری، وزارتخانه‌ها، اینها مدیریت‌های راهبردی است و حرکت‌های راهبردی، کار عمیق، پرحوصله و با آرامش را می‌طلبد. **** عزیز ما حضرت امام *****‌ای عزیز از این دولت، اقتصاد مقاومتی، پیشرفت کشور و استحکام ساخت درونی کشور را مطالبه می‌کنند.

فیروزآبادی اظهار داشت: این مطالبات **** عزیز از دولت، اقتضایش این است که همه کسانی که به امام، انقلاب، ***** و شهدا علاقه دارند دستشان را به هم بدهند و این دولت را کمک کنند که بتواند در این شرایطی که همه دشمنان علیه ما بسیج شدند کشور را پیش ببرد و پیروزی‌ها را تداوم ببخشد و انشاءالله این حرکت صعودی که انقلاب در مسیر پرسنگلاخ جهانی دارد طی می‌کند با سرعت لازم پیش برود.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد: متاسفانه یک مقدار بازی‌های رسانه‌ای موجب تشویش اذهان عمومی می‌شود، یک مقدار در گوشی حرف زدن‌های غلط و یک مقدار جوسازی‌های سیاسی و یک مقدار هم نابسامانی احزاب و گروه‌های سیاسی در کشور باعث نابسامانی رسانه‌ها و تحلیل‌ها در کشور می‌شود. باید منافع حزبی، گروهی، دسته‌ای، سیاسی، تبلیغاتی، انتخاباتی، همه بایستی کنار برود و همت برای ساختن کشور و کمک به دولت برای پیشرفت کشور، وجهه همت همه قرار بگیرد.

وی افزود: مدیران رسانه‌ها باید جلوگیری کنند از اخباری که موجب تشویش اذهان مردم، تضعیف دولت و تخریب برخی از اقدامات می‌شود. باید با نیک سیرتی در همه این زمینه‌ها عمل کنیم که انشاءالله پیش برویم.

فیروزآبادی در ادامه سخنانش اظهار داشت: حضرت امام(ره) فرمودند: عامل ایجاد انقلاب، ایمان، وحدت، عمل به احکام اسلامی و توجه به محرومین بود. عامل بقای انقلاب هم ایمان، وحدت، توجه به احکام اسلامی و توجه به محرومین است. وحدت مسئله بسیار مهمی است مسئول ایجاد وحدت همه مردم هستند و مدیران و مسئولین سیاسی و رسانه‌ای باید جلوی تفرقه‌ها را بگیرند.

وی ادامه داد: بعضی اخبار بی‌ارزش و تفرقه‌انگیز هستند، بعضی‌ها هم شایعه، تهمت و بی‌مبنا هستند. من خطی و سیاسی عرض نمی‌کنم، حتی رسانه‌هایی که به نوعی به نیروهای مسلح مرتبطند خطا می‌کنند. برابر مشی و منویات ***** حرکت نمی‌کنند باید روش‌شان را اصلاح کنند والا ما با آنها برخورد می‌کنیم.

فیروزآبادی گفت: ***** فرمودند که از دولت حمایت کنید، به پیشرفت کشور کمک کنید هرکس هر جا هست همان‌جا را بسازد، انتقاد مخرب نکنید، هو و جنجال نکنید، آرامش جامعه را به هم نزنید. خب اینها اصولی است که سیاسیون و رسانه‌ها باید به آن عمل کنند.

رئیس ستادکل نیروهای مسلح تاکید کرد: وزیر یعنی کسی که بار سنگینی بر دوش اوست. حالا بار سنگین را بر دوش وزیر بگذاریم و بعد هم دائما در روحش و در وزارتخانه‌اش تلاطم ایجاد کنیم؟ آیا کار پیش می‌رود؟ معلوم است کار پیش نمی‌رود. البته وزرا و دولت هم باید مراعات همه اصول را بکنند و بنای آقای دکتر روحانی به عنوان رئیس‌جمهور همین است، به وزرا هم توصیه کردند.

وی افزود: سیاسیون و رسانه‌ها هم باید مراعات کنند تا کشور بتواند این کاروان جهادی که با هدایت ***** دارد به سوی هدف‌های عالی و چشم‌انداز حرکت می‌کند، به مقصد برسد و موفق باشد و اگر کار را کند و متوقف کنیم، خدای نکرده سنگ‌اندازی کنیم، چوب لای چرخ بگذاریم، خب معلوم است که کار پیش نمی‌رود و به چشم‌انداز هم نمی‌رسیم، دشمن هم خوشحال می‌شود. دشمنان ما هم همین را می‌خواهند، یعنی بسیاری از ما که ادعای مبارزه با دشمنان را می‌کنیم با رفتار سیاسی که می‌کنیم دشمن را شاد می‌کنیم.

فیروزآبادی تاکید کرد: از نگاه راهبردی و مدیریت راهبردی این اصول مهم است. رعایت کردن آن در یک سازمان، در کشور و در جمع مسلمانان و در کشورهای متحد هم مهم است، یعنی هر جا بنای وحدتی است برای کار کردن، بایستی که روی یک اصولی تفاهم بشود. کسی نباید کاسه داغ‌تر از آش بشود. امروز میزان را در میان جامعه امام تعیین می‌کند ما خدا را شکر می‌کنیم که در تاریخ‌مان ما را به داشتن امام مفتخر کرده است.

وی خاطرنشان کرد: ما امام داریم، امام یعنی میزان جامعه، روی همین میزان همه ما باید حرکت کنیم دیگر جنجال درست کردن و تحلیل از خودشان درآوردن که ببینید این بخش حکومت ********** را تضعیف می‌کند، این یعنی چه؟ اینکه اصلا با نگاه راهبردی و مدیریت راهبردی نمی‌خواند.

فیروزآبادی تاکید کرد: اینها ضعف‌های مدیریت راهبردی در کشور است که مدیران ما باید به آن توجه کنند، وقتی یک مدیری می‌بیند از میان سیستم‌اش عامل تفرقه، تضعیف و تخریب بیرون می‌آید، خب باید آن را کنترل و هدایت کند، باید با آدم‌های تفرقه‌انداز برخورد کند تا اتحاد جامعه و حرکت جامعه در مسیر درست حفظ بشود. این مغایر اصل مترقی امر به معروف و نهی از منکر در اسلام نیست و اینکه یک امر واجبی است که آن هم فراموش شده است.

رئیس ستادکل نیروهای مسلح ادامه داد: آیه شریفه قرآن «ولتکن منکم امه یدعون الی الخیر و یامرون بالمعروف و ینهون عن المنکر...» (ال عمران 104) و امام حسین(علیه السلام) فرمود: من برای احیای امر به معروف و نهی از منکر قیام کردم. امر به معروف و نهی از منکر تفرقه‌انگیزی نیست.

وی افزود: امر به معروف و نهی از منکر بین افرادی است که با هم وحدت دارند. آنجایی که یک کسی معروف را نمی‌شناسد به آن یاد می‌دهند، آن جایی که کسی به خاطر اشتباه یا غفلت دارد دچار منکری می‌شود به او یادآوری می‌کنند و او هم خوشحال می‌شود و فورا عیب خودش را برطرف می‌کند. این تحقق «المومن مراه المومن» است.

فیروزآبادی اظهار داشت: ممکن است بعضی‌ها هم فکر کنند که این تفرقه‌انگیزی‌ها که می‌کنند مثلا دارند امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند، اینطور نیست. امر به معروف و نهی از منکر را هم باید شناخت. باید مطابق آن عمل کرد.

وی ادامه داد: به هر حال حرکت در شرایط حساس فعلی جامعه اقتضای پرهیز از بسیاری از اقدامات ریز و کم قیمتی است که موجب تشویش برای مردم می‌شود و حتی مدیران و وزرا را که در کارشان ممکن است دچار دلهره و خستگی کنند، اینها بایستی که از نگاه راهبردی در جامعه جمع و جور شود و مدیران باید با حساسیت، به خصوص آنهایی که کارهای تبلیغی و رسانه‌ای و خطابه در اختیارشان است، کار کنند. بایستی که با میزان *****، حرف بزنند و حرکت بکنند.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: کار راهبردی در دستگاه جمهوری اسلامی منشأاش را از امامت می‌گیرد. اینکه سیاست‌های کلی را امروز در ****، ***** ابلاغ می‌کنند. سیاست کلی یعنی منشا همه کارهای دیگر. سیاست کلی آموزش و پرورش، آموزش عالی، دفاعی، مخابرات و الکترونیک، سیاست کلی اینها همین است، منشا از امامت است. امام مشورت هم می‌کند و سیاست کلی می‌دهد.

وی گفت: باید مدیر راهبردی در هر سازمانی اول چشم‌انداز سازمانش را مشخص کند، بعد سیاست‌های کلی‌اش را ببینید. براساس اینها بیاید اهدافش و راهبردها را مشخص کند و کار راهبردی انجام دهد. اگر همه بخواهند کار راهبردی انجام دهند، اصلا این ظرایفی که موجب اختلاف و تشویش می‌شود در جامعه پیش نمی‌آید.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
واکنش معاون رئیس جمهور به اظهارات اخیر رئیس ستادکل نیروهای مسلح
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : معاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: رسانه های منتسب به نیروهای مسلح در اخلاق مداری سزاوارترند زیرا اینها تحت امر ولی فقیه قرار دارند.

به گزارش خبرنگار مهر، مجید انصاری معاون پارلمانی رئیس جمهور در جمع خبرنگاران درباره اظهارات اخیر سرلشکر فیروزآبادی درباره عملکرد رسانه های منتسب به نیروهای مسلح در خصوص دولت گفت: از اقدام و اعلان به جا و قاطع سرلشکر فیروزآبادی تشکر می کنم، مسئله ضروری و مهمی را ابلاغ کردند که نیاز امروز فضای رسانه ای کشور است.

وی با اشاره به اینکه مقام معظم ***** هم همواره در این مسئله تاکید داشته اند که حفظ اخلاق و شرع و قانون در فضای رسانه ای و نیز حمایت کلی از دولتی که با حماسه سیاسی مردم روی کار آمده و شخصیت انقلابی همچون آقای روحانی روی کار آمده است امری ضروری در شرایط فعلی کشور است افزود: با انتخاب آقای روحانی در سراسر کشور و در عرصه جهانی بین حامیان انقلاب اسلامی وحدت به وجود آمده است و دشواری هایی که وجود دارد برای اداره کشور با تمام ظرفیت هایی که دولت در اختیار دارد و آن را به میدان آورده از جمله مشکل رکود، تورم، گرانی، توسعه اشتغال در کشور، ایجاد انضباط مالی در دستگاه های دولتی، جذب سرمایه ای داخلی و خارجی برای رفع مشکل بیکاری، تعامل سازنده با دنیا، حل مسئله هسته ای، انجام مذاکرات عزتمندانه با کشور های 5+1 دنبال خواهد شد.

انصاری ادامه داد: دولت به خواست و اراده مردم برای حل مشکلات وارد عرصه شده است، شرط انصاف، عقل و منافع ملی اقتضا می کند که دولت مورد حمایت قرار گیرد و اگر نقدی وجود دارد و رسانه ها نقد سازنده و مشوقانه دارند از تخریب، تهمت، بداخلاقی سیاسی و دروغ پردازی به جد پرهیز کنند زیرا اینها دستورات دین و قانون مطبوعات کشورماست.

معاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: رسانه های منتسب به نیروهای مسلح در رعایت این امور اولویت بیشتری دارند و سزاوارتر هستند زیرا تحت امر فرمانده کل قوا هستند و طبیعی است وقتی ایشان تدبیری در امور دارند و از سوی جانشین خود در ستاد کل نیروی مسلح ابلاغ می کنند هم انضباط درون تشکیلاتی و هم اخلاق و مصالح ملی اقتضا می کند که این مسائل به خوبی رعایت شود.

انصاری ابراز امیدواری کرد که با اظهارات سرلشکر فیروزآبادی بخصوص اینکه این دستورات مستند به فرمایشات ***** شد تغییر اساسی در رویکرد رسانه های عمومی کشور بویژه رسانه های متنسب به نهادهای امنیتی صورت گیرد.

وی خاطر نشان کرد: دولت بدون حمایت عمومی رسانه ها مطبوعات و نیروهای مسلح نمی تواند در اهداف بزرگ و بلند خود موفق باشد، امیدواریم اظهارات سرلشکر فیروزآبادی سرآغاز یک رفتار اخلاق مدارانه در عرصه رسانه ای باشد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
طیب نیا عازم قزاقستان شد



وزیر امور اقتصادی و دارایی در راس هیاتی به منظور شرکت در چهارمین نشست وزرای اقتصادی کشورهای عضو اکو، هفتمین همایش اقتصادی آستانه و دومین کنفرانس مقابله با بحران مالی جهانی، عازم قزاقستان شد.



به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران، مقرر است هفتمین همایش اقتصادی آستانه با محوریت موضوعاتی نظیر بررسی چشم انداز فناوری های جهانی، توسعه پایدار متاثر از گفتمان جهانی شدن، فناوری های سبز، توسعه تجارت سبز و هوشمند، مدیریت ریسک های جهانی و حکمرانی جهانی و مباحث دیگر نظیر بررسی وضعیت مالی و زیر ساخت های اقتصاد جهانی در پانلهای جداگانه تخصصی از 31 اردیبهشت ماه الی 1 خرداد ماه سالجاری در پایتخت قزاقستان و با حضور مقامات ارشد بیش از 150 کشور جهان برگزار شود.



بر اساس این گزارش همزمان، دومین کنفرانس مقابله با بحران مالی جهانی به منظور تحلیل وضعیت کنونی اقتصاد جهانی و چالشهای مالی جهانی و نیز تلاش برای تقویت تجارت، رشد، تولید و اشتغال جهانی در محل یاد شده برگزار می‌شود.



بر پایه این گزارش، قرار است، وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان علاوه بر کنفرانس مذکور در چهارمین نشست وزرای اقتصادی و دارایی کشورهای عضو اکو نیز به عنوان رییس دوره ای این نشست سخنرانی نمایند.



این گزارش می افزاید، مقرر است، وی در خلال این سفر، با برخی از مقامات و وزرای اقتصاد و دارایی کشورهای شرکت کننده در این رویداد، در خصوص همکاری‌های اقتصادی دو‌جانبه و همچنین توسعه همکاری های منطقه ای دیدار و گفتگو نمایند.



گفتنی است، در این سفر، دکتر بهروز علیشیری، معاون وزیر امور اقتصادی ودارایی و رییس کل سازمان سرمایه‌گذاری نیز طیب نیا را همراهی خواهند کرد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
بازتاب گسترده حمایت فیروزآبادی از دولت


سخنان روز گذشته سردار سرلشکر بسیجی سیدحسن فیروزآبادی که رسانه‌ها آن را به نقل از دفتر ویژه رئیس ستاد کل نیروهای مسلح منتشر کردند، در بیشتر روزنامه‌های صبح امروز به شکل برجسته‌ای بازتاب یافت؛ سخنانی که می‌توان آن را به نوعی حمایت بی‌سابقه این مقام ارشد نظامی از دولت حسن روحانی دانست.

به گزارش ایسنا، این سخنان توانست دست کم سه تیتر نخست از روزنامه‌های امروز را به خود اختصاص دهد و سایر روزنامه‌ها نیز به شکل گسترده‌ای به این اظهارات توجه کردند. علاوه بر این سایت‌های مختلف خبری نیز سخنان رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را بازتاب دادند و به این ترتیب می‌توان حمایت سرلشکر فیروزآبادی از دولت یازدهم را از نگاه رسانه‌ها یک اتفاق جدی دانست.

بر اساس گزارش رسانه‌ها، گزیده اظهارات سرلشکر فیروزآبادی در مراسم اعطای دانش‌نامه به دانش‌آموختگان دکتری دانشگاه عالی دفاع ملی که روز دوشنبه با حضور مقامات و فرماندهان عالی‌رتبه نظامی کشور برگزار شد، در پی می‌آید:

* ما انتخاباتی برگزار کردیم با روش مردم‌سالاری دینی و یک رئیس‌جمهوری تعیین شده است که روحانی است و تحصیلاتش دینی است، دکتری در سطح بین‌المللی هم دارد و در دوران مبارزات انقلابی و 35 ساله بعد از انقلاب در سنگرهای حساس امنیتی - دفاعی و سیاستگذاری کشور خدمت کرده است. ما باید به این رئیس‌جمهور افتخار کنیم و شکرگزار وجود ایشان باشیم و باید همه همتمان را بگذاریم در پشتیبانی دولت که بتواند در این شرایط حساس، کشتی کشور را پیش ببرد.

* کار اجرایی کار سختی است و ریاست‌جمهوری، وزارتخانه‌ها، اینها مدیریت‌های راهبردی است و حرکت‌های راهبردی، کار عمیق، پرحوصله و با آرامش را می‌طلبد. **** عزیز ما حضرت امام *****‌ای عزیز از این دولت، اقتصاد مقاومتی، پیشرفت کشور و استحکام ساخت درونی کشور را مطالبه می‌کنند. این مطالبات **** عزیز از دولت، اقتضایش این است که همه کسانی که به امام، انقلاب، ***** و شهدا علاقه دارند دستشان را به هم بدهند و این دولت را کمک کنند که بتواند در این شرایطی که همه دشمنان علیه ما بسیج شده‌اند کشور را پیش ببرد و پیروزی‌ها را تداوم ببخشد و ان‌شاءالله این حرکت صعودی که انقلاب در مسیر پرسنگلاخ جهانی دارد طی می‌کند با سرعت لازم پیش برود.

* متاسفانه یک مقدار بازی‌های رسانه‌ای موجب تشویش اذهان عمومی می‌شود. یک مقدار در گوشی حرف زدن‌های غلط و یک مقدار جوسازی‌های سیاسی و یک مقدار هم نابسامانی احزاب و گروه‌های سیاسی در کشور باعث نابسامانی رسانه‌ها و تحلیل‌ها در کشور می‌شود. باید منافع حزبی، گروهی، دسته‌ای، سیاسی، تبلیغاتی، انتخاباتی، همه بایستی کنار برود و همت برای ساختن کشور و کمک به دولت برای پیشرفت کشور، وجهه همت همه قرار بگیرد.

* مدیران رسانه‌ها باید جلوگیری کنند از اخباری که موجب تشویش اذهان مردم، تضعیف دولت و تخریب برخی از اقدامات می‌شود.

* مسئول ایجاد وحدت همه مردم هستند و مدیران و مسئولین سیاسی و رسانه‌ای باید جلوی تفرقه‌ها را بگیرند.

* بعضی اخبار، بی‌ارزش و تفرقه‌انگیز هستند، بعضی‌ها هم شایعه، تهمت و بی‌مبنا هستند. من خطی و سیاسی عرض نمی‌کنم، حتی رسانه‌هایی که به نوعی به نیروهای مسلح مرتبطند خطا می‌کنند. برابر مشی و منویات ***** حرکت نمی‌کنند. باید روششان را اصلاح کنند و الا ما با آنها برخورد می‌کنیم.

* ***** فرمودند که از دولت حمایت کنید، به پیشرفت کشور کمک کنید، هرکس هر جا هست همان‌جا را بسازد، انتقاد مخرب نکنید، هو و جنجال نکنید، آرامش جامعه را به هم نزنید. خب اینها اصولی است که سیاسیون و رسانه‌ها باید به آن عمل کنند.

* وزیر یعنی کسی که بار سنگینی بر دوش اوست. حالا بار سنگین را بر دوش وزیر بگذاریم و بعد هم دائما در روحش و در وزارتخانه‌اش تلاطم ایجاد کنیم؟ آیا کار پیش می‌رود؟ معلوم است کار پیش نمی‌رود. البته وزرا و دولت هم باید مراعات همه اصول را بکنند و بنای آقای دکتر روحانی به عنوان رئیس‌جمهور همین است، به وزرا هم توصیه کردند.

* سیاسیون و رسانه‌ها هم باید مراعات کنند تا کشور و این کاروان جهادی که با هدایت ***** دارد به سوی هدف‌های عالی و چشم‌انداز حرکت می‌کند، به مقصد برسد و موفق باشد و اگر کار را کند و متوقف کنیم، خدای نکرده سنگ‌اندازی کنیم، چوب لای چرخ بگذاریم، خب معلوم است که کار پیش نمی‌رود و به چشم‌انداز هم نمی‌رسیم، دشمن هم خوشحال می‌شود. دشمنان ما هم همین را می‌خواهند، یعنی بسیاری از ما که ادعای مبارزه با دشمنان را می‌کنیم با رفتار سیاسی‌ای که می‌کنیم دشمن را شاد می‌کنیم.

* هر جا بنای وحدتی است برای کار کردن، بایستی که روی یک اصولی تفاهم بشود. کسی نباید کاسه داغ‌تر از آش بشود. امروز میزان را در میان جامعه امام تعیین می‌کند. ما خدا را شکر می‌کنیم که در تاریخمان ما را به داشتن امام مفتخر کرده است. ما امام داریم، امام یعنی میزان جامعه، روی همین میزان همه ما باید حرکت کنیم. دیگر جنجال درست کردن و تحلیل از خودشان درآوردن که ببینید این بخش حکومت ********** را تضعیف می‌کند، این یعنی چه؟ اینکه اصلا با نگاه راهبردی و مدیریت راهبردی نمی‌خواند. اینها ضعف‌های مدیریت راهبردی در کشور است که مدیران ما باید به آن توجه کنند.

* وقتی یک مدیری می‌بیند از میان سیستمش عامل تفرقه، تضعیف و تخریب بیرون می‌آید، خب باید آن را کنترل و هدایت کند. باید با آدم‌های تفرقه‌انداز برخورد کند تا اتحاد جامعه و حرکت جامعه در مسیر درست حفظ بشود. این مغایر اصل مترقی امر به معروف و نهی از منکر در اسلام نیست و اینکه یک امر واجبی است که آن هم فراموش شده است.

* ممکن است بعضی‌ها هم فکر کنند که این تفرقه‌انگیزی‌ها که می‌کنند مثلا دارند امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند، اینطور نیست. امر به معروف و نهی از منکر را هم باید شناخت. باید مطابق آن عمل کرد.

* به هر حال حرکت در شرایط حساس فعلی جامعه اقتضای پرهیز از بسیاری از اقدامات ریز و کم‌قیمتی است که موجب تشویش برای مردم می‌شود و حتی مدیران و وزرا را که در کارشان ممکن است دچار دلهره و خستگی کنند، اینها بایستی که از نگاه راهبردی در جامعه جمع و جور شود و مدیران باید با حساسیت، به خصوص آنهایی که کارهای تبلیغی و رسانه‌ای و خطابه در اختیارشان است، کار کنند. بایستی که با میزان *****، حرف بزنند و حرکت بکنند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سرمایه‌ها از بانک‌ها فرار می‌کنند؟


عضو هیئت علمی دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به کاهش نرخ سودهای بانکی گفت: خطر خروج سپرده ‌از بانک‌ها جدی نخواهد بود.



دکتر مصطفی سلیمی فر در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خراسان، کاهش نرخ سود بانکی را مثبت ارزیابی کرد و افزود: با کاهش این نرخ انتظار می‌رود هزینه‌های سرمایه کاهش پیدا کرده و هزینه‌های تولید کم شود که این امر کاهش تورم را در پی خواهد داشت.



وی، کاهش تدریجی نرخ سپرده‌های بانکی را منطقی دانست و ادامه داد: انتظار می‌رود در نتیجه کاهش این نرخ، انتظار تورمی کاهش یافته و در انتها این امر به کاهش تورم انجامد.



سلیمی‌فر در خصوص دخالت دولت در کاهش نرخ سپرده‌های بانکی عنوان کرد: بانک مرکزی جزئی از دولت بوده که به طور مستقیم در این کاهش نرخ دخالت داشته است. درصدی که در حال حاضر شاهد کاهش آن هستیم موجب خروج سپرده‌ از بانک‌ها نمی‌شود چرا که در حال حاضر بازار موازی برای سرمایه‌گذاری وجود ندارد که سودآوری بیشتری داشته باشد.



این استاد دانشکده امور اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی افزود: در گذشته بازارهایی مثل سکه، ارز، مسکن و خودرو وجود داشت که به دلیل سودآوری زیاد، مردم برای سرمایه گذاری در این بازارها رغبت نشان می‌دادند اما در حال حاضر این بازارها جذابیت خود را از دست دادند و سپرده‌گذاران منتظر اقدامات دولت هستند بنابراین خطر خروج سپرده از بانک‌ها جدی نیست.





انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

سیاسی > مجلس
توکلی در نشست خبری مهر؛
دیوان محاسبات رانت‌خواری 650 میلیون یورویی را تایید کرد/ انتشار گزارش کمیسیون اصل 90 ؛ به زودی
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: دیوان محاسبات کشور به عنوان اولین دستگاه نظارتی که موضوع رانت های واردات کالا را به آن ارجاع داده بودم، گزارش خود را ارائه کرده است که همین نشانه این است که کارهای ضد فساد در کشور قابل پیگیری است.
به گزارش خبرنگار مهر، احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در نشست خبری که در خبرگزاری مهر برگزار شد، با اشاره به اینکه این نشست درباره ارائه گزارشی درباره رانت هایی است که مدعی بودند در بخش واردات کالاهای اساسی رخ داده است، اظهار داشت: خدا را شکر می کنم که در جمهوری اسلامی ایران، سیاستمداران حتی اگر به تنهایی حسب یک ناهنجاری فساد اقدام کنند، به نتیجه می رسند.

توکلی اعلام کرد: دیوان محاسبات در پاسخ به نامه من درباره رانت 650 میلیون یورویی، رانت وزارت صنعت به یک شرکت خاص را تأیید کرد.

وی افزود: پرونده این موضوع به دادسرای دیوان محاسبات ارسال شده و در مجلس نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: کمیسیون اصل 90 و اقتصادی نیز همین روزها گزارش خود را منتشر می کند.

نماینده مردم تهران در مجلس اظهار داشت: در جمهوری اسلامی ایران به رغم وجود تاسف‌بار فساد در عرصه اقتصاد و سیاست و رسیدن به مرحله فساد سیاسی که نشانه این است که دستگاه های مسئول رسیدگی خود گرفتاری پیدا می کنند، هنوز مبارزه امکان‌پذیر و نتیجه‌بخش خواهد بود.

وی با اشاره به ضرورت مقابله با رانت و تبعیض گفت: لااقل از سه جهت ما نمایندگان ملت وظیفه داریم با موارد رانت خواری مبارزه کرده و تکلیف خودمان را نسبت به ملت انجام دهیم.

توکلی افزود: اثر اقتصادی رانت و تبعیض مهم است، چون باعث کاهش کارآیی اقتصادی، کارآیی در تخصیص منابع ملی افت می کند در نتیجه هم تولید پایین می آید و هم قیمت بالا می رود، این همان دو چیزی است که ما از آن می نالیم و مردم فشارهای آن را تحمل می کنند.

نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: تشدید بیکاری و تشدید تورم و نیز عمق گسترده تر شدن رکود تورمی ناشی از این موضوعات است، کاری که دولت با زحمت مبارزه با آن را سامان می دهد.

وی با اشاره به خطر دیگر رانت و تبعیض گفت: خطر دیگر آن، خطر دمپینگ است، یعنی پیدا شدن شرایط تجارت تهاجمی به این معنا که یک نفر بتواند در بازار قیمت را بالا و پایین کند و همه ضررهای ناشی از تبعیض و رانت در اینجا نمایان می شود.

انتقاد از تبعیض و انحصار

توکلی با اشاره به آثار سیاسی و اجتماعی ناگوار تبعیض و انحصار افزود: یکی از مهمترین این عوامل کاهش مشروعیت **** است، وقتی تبعیض ها و انحصارات رشد کنند مردم در صداقت و توانایی حکومت تردید می کنند که این خسارت های سنگینی را به یک نظامی که مبتنی بر خون فداکاران شهید ما درست شده است، وارد می کند.

این نماینده مجلس نفوذ گروه های خاص و صاحب ثروت را از دیگر ضررهای این مسئله دانست و ادامه داد: این نفوذ در سیستم بالا می رود و در نتیجه دموکراسی آسیب می بیند، در نظریه انتخاب عمومی که متاسفانه تا اندازه قابل اعتنایی در کشور ما نیز صادق است نقش گروه های خاص و تبلیغات ویژه و سیاستمداران را نشان می دهد که چگونه به ضرر مشارکت مردم و دموکراسی عمل می کنند.

وی گفت: افزایش نابرابر توزیع درآمد از دیگر اثرات منفی تبعیض و انحصار است. ما که شعار عدالت می دهیم و از حق می گوییم باید بیشتر به آن حساسیت داشته باشیم و بالاخره پیوند قدرت و ثروت قوی تر شده و کاهش نقش مردم در اداره کشور نتیجه تلخ این شرایط است، تمام کسانی که به آزادی و مردم سالاری معتقد هستند باید از این جهت نگران باشند.

توکلی با اشاره به سومین دلیلی که باید نمایندگان به این موضوع بر اساس آن حساسیت داشته باشند، افزود: انجام وظایف قانونی عامل دیگری است که باید به مسئله رانت و تبعیض از سوی نمایندگان توجه شود چون نظارت بر اجرای قانون نیز از وظایف نمایندگی است در مواد 44، 45 و 52 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 تصریحاتی علیه انحصار و معاملات با تحکم و امتیازاتی که به یک فرد در بازار داده می شود، وجود دارد و مرتکبین به این افراد در این بندهای قانونی را مجرم شناخته است.

این نماینده مجلس گفت: ماجرا از اینجا شروع شد که در 92.7.18 گزارش موثقی به دست من رسید که برای یک شرکت خاص امتیازی در نظر گرفتند که برای سایر شرکت ها در نظر نگرفته اند و نمی گیرند.

وی افزود: ماجرا این گونه بود که در واردات کالاهای اساسی، کشتی ها، کالای اساسی را از مقصد بار می کردند اما در مالکیت فروشنده بود. در خلیج فارس و آبهای ایران تا ارز تخصیص داده نمی شد و فروشنده خاطرجمع نمی شد که ارز به حساب او رفته، اجازه پهلوگرفتن کشتی و تخلیه بار را نمی داد.

توکلی ادامه داد: فرض کنید کسی که با ارز خود جنس می آورد تا تخصیص ارز به او داده نمی شد اجازه نمی داد بار تخلیه شود و طبق مقررات موجود ترخیص کالا هم حتما اجازه نمی یافت و در صورتی که ارز تخصیص داده نمی شد اجازه تخلیه نیز صادر می شد. کد رهگیری تخصیص به وارد کننده داده می شد سیستم عمل کرده و اجازه ترخیص بار از گمرک به بازار داده می شد.

وی با اشاره به اینکه این فرآیند طولانی بود و در شرایط تحریم اوضاع سخت تر است، گفت: حرف ما این بود که در تحریم همه سختی ها را با هم تحمل کنیم و همه خیرات نیز برای همه باشد تا تبعیض کار را دشوارتر نکند. برخی کشتی ها تا 11 ماه منتظر می ماندند و روزی 25 هزار دلار خسارت تاخیر تخلیه می دادند تا ارزی از چین حواله شده و به این بار تخصیص داده شود، ارزی که تخصیص داده می شد لااقل 25 روز به بالا تا 3 و 4 ماه زمان نیاز داشت که البته دولت تلاش می کرد این مدت را کوتاه کند ولی در حالت طبیعی حداقل 25 روز و حداکثر 45 روز طول می کشید و برای اینکه دست به دست چرخیده و به دست فروشنده در کشور مبدا صدور برسد بین 9 تا 13 درصد هزینه انتقال ارز آن می شد.

این نماینده مجلس ادامه داد: استثنائا به یک تاجر خاص از هالک بانک ترکیه که با ما کار می کرد تخصیص ارز داده شد به میزان حدود 85 هزار یورو که دو روزه به جای حداقل 25 روز عمل می کرد و هزینه انتقال آن هم دو درصد بود.
توکلی افزود: بنابراین یک هزینه 10 درصدی کمتر می شد و حداقل حدود یک ماه هزینه کمتری می داد، خواب سرمایه نداشت و بازار را زودتر می توانست پوشش داده وامتیاز فروش داشته باشد که البته هیچ کدام از اینها بد نیست اما به شرط اینکه برای همه باشد.

دولت مقصر است نه شرکت

وی گفت: شرکت طرف من نیست، دولت طرف من است. من کاری ندارم کدام شرکت این امتیاز را گرفته است زیرا شرکت رفته و پیشنهاد می دهد می خواهند این امتیاز را بگیرند. دولت باید بگوید یا به همه این امتیاز را می دهم یا به هیچکس نمی دهم.

این نماینده مجلس ادامه داد: 92.8.3 نامه ای به آقای روحانی نوشتم به صورت محرمانه و از وی خواستم اجازه ندهد این کار اتفاق بیفتد که پاگیر شود، جلوی آن را بگیرد و به این وارد کننده هم از ارزهای چین بدهند یا به همه وارد کننده ها اگر ممکن است ارز هالک بانک بدهد، استناد من هم به علم، هم به قانون و هم به سیره امام و ***** بود که با انحصار و امتیاز مخالف بوده و هستند.

توکلی گفت: نامه را برای آقای روحانی فرستادم، چند جلسه به صورت تلفنی و حضوری با دفتر ایشان صحبت کردم و تلاش کردم کتبا این اتفاق بیفتد. آقای نهاوندیان قول دادند و گفتند پیشنهاد شما را پذیرفتیم و سعی می کنیم به همه از هالک بانک بدهیم. گفتم آقای دکتر نمی توانید این کار را بکنید. من اطلاع دارم مقدور نیست و این عملی نیست، بهتر است برعکس آن عمل کنید تا همه مثل هم بوده و دست بالا پیدا نکنیم . در همین گیر و دار متوجه شدم یک رانت دومی هم به این شرکت و این فرد خاص داده شده است.

وی ادامه داد: شک داشتم که نامه اول به دست روحانی رسیده باشد روز 92.9.19 از تبریز نامه ای تایپ کرده و برای دفترم ایمیل کردم و گفتم به فلان وزیر برسانید تا این نامه را دستی به آقای روحانی برساند.

جزئیات رانت دوم

توکلی با اشاره به رانت دوم ادامه داد: داستان از این قرار است که پیشنهادی را این تاجر خاص مطرح می کند که توسط یکی از استانداران سابق که الان همکار این تاجر شده به دست وزیر صنعت معدن و تجارت می رسد، که اجازه دهید من به اعتبار خودم جنس از خارج می آورم، به من اجازه تخلیه دهید چون من رضایت فروشنده را می گیرم قبل از اینکه به او ارز بدهم و کالا را تخلیه می کنم. شما قبل از اینکه به من ارز تخصیص دهید کد رهگیری را بدهید که من کالا را ترخیص کرده و آن را در بازار بفروشم بعد به من تعهد دهید که سر 4 ماه، 5 ماه و 6 ماه چقدر ارز به من تخصیص خواهید داد. به این ترتیب چند اتفاق مثبت افتاد، اول اینکه این تاجر دموراژ نمی دهد و 6 ماه بعد که به آبهای ایران رسید تخلیه می شود، این تاجر می تواند کالا را ترخیص کرده و بازار را معتدل نگه دارد تا مصرف کنندگان ما که دامداران و پرورش دهندگان طیور هستند، از این بهتر استفاده کنند.

توکلی تصریح کرد: تثبیت زمان به این تاجر امکان برنامه ریزی داده و نااطمینانی را کاهش می دهد که امر مثبتی است علاوه بر این به بانک مرکزی هم امکان برنامه‌ریزی می دهد چون می داند که چه مقدار و چه وقت باید به این تاجر ارز تخصیص دهد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: به آقای سیف نامه نوشتم که این امکان را برای همه شرکت های خصوصی فراهم کند. در این نامه که 92/9/24 به آقای سیف نوشتم استدلال کردم که کار شما با قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی سازگار نیست. ایشان 92/10/5 جواب نامه من را دادند و اعلام کردند که لزوم تعمیم این فرصت اقتصادی به شرکت های خصوصی دیگر را قبول دارم، اما وزارت صنایع و معادن باید این تعمیم را انجام دهد.

عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار ادامه داد: 92/10/3 در شورای پول و اعتبار اعلام کردم که اگر به این موضوع رسیدگی نشود، تخلفات موجود را منتشر می‌کنم. 40 روز بعد یعنی 92/12/9 نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت پاسخ داد که این اقدامات رانت نبوده است.

وی تاکید کرد: از تاریخ 92/2/8 تا 92/10/15 به صورت خصوصی و محرمانه تلاش کردم دولت را قانع کنم که این کار اشتباه و تبعیض بوده است، اما در تاریخ 92/10/15 تخلفات را منتشر کردم و به آقای جهانگیری نامه نوشتم، معاون اول رئیس جمهور به نامه من واکنش نشان داده و اعلام کرد که این اقدامات وزارت صنعت معدن و تجارت کار خوبی بوده و دستور تعمیم این امتیاز به شرکت های خصوصی دیگر را صادر کرد و تایید کردند که اگر تعمیم داده نشود، کار اشتباهی است.

توکلی با اشاره به تخلف جدید دولت در تعمیم امتیاز به سایر شرکت های خصوصی گفت: دولت تعهدی برای اعطای این امتیاز به شرکت های خصوصی از آنها گرفت که از تاجر خاص نگرفته بود. بر این اساس باید شرکت های خصوصی متعهد می شدند که بار مورد نظر را به کشور وارد کرده و هر ارزی در هر زمانی و از هر کشوری که امکان تخصیص فراهم بود، به آنها داده شود و امکان اعتراض هم ندارند. این در حالی است که به تاجر خاص تعهد می دادند که در چه زمان هایی و چه مبلغ‌هایی ارز اختصاص خواهند داد که این امر موجب می شد فرد مذکور بتواند برنامه ریزی اقتصادی داشته باشد. بنابراین این تعمیم جدید برای کاهش ریسک تجار فایده ای نداشت.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی مرحله بعدی اقدامات خود برای جلوگیری از این رانت اقتصادی را شکایت به سازمان بازرسی کل کشور در تاریخ 92/11/19 خواند و گفت: در تاریخ 93/1/5 نیز از دیوان محاسبات درخواست رسیدگی به این پرونده را کردم. علاوه بر این به کمیسیون اصل 90 و کمیسیون اقتصاد نیز در این خصوص شکایت کردم.

عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار در تشریح مراحل پیگیری این پرونده بیان کرد: در مرحله اول به صورت خصوصی با دولت مشکل را مطرح کردم. در مرحله دوم به مجلس شکایت کرده و در مرحله سوم شکایت خود را به دستگاه های نظارتی بردم.

میخواهم به دولت کمک کنم

وی ادامه داد: این مساله سیاسی نبود و نباید سیاسی شود. می خواهم به دولت کمک کنم تا مشکلات کاهش یابد. دفاع من از کل کابینه یازدهم نیز بخاطر حل مشکلات مردم بود تا باری که متاسفانه به دولت تحمیل شده، سبک شود.

نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: اولین واکنش دستگاه های نظارتی به شکایت من، نامه دیوان محاسبات بود که در تاریخ 93/2/16 به من ابلاغ شد. گزارش دیوان در مورد رانت اول حاکی از آن است که تاجر خاص در تاریخ 92/7/10 از وزیر صنعت معدن و تجارت درخواست می کند که ارز مورد نیاز را از مبادی خاص به این شرکت اختصاص دهد. در تاریخ 92/7/18 وزیر دستور تخصیص این ارز را می دهد و در مجموع 73 میلیون یورو ارز ویژه از هالک بانک ترکیه به این شرکت اختصاص یافت و کشتی های این شرکت نیز در مدت کوتاهی ترخیص شدند.

توکلی تاکید کرد: دیوان محاسبات این کار را دستور ویژه می خواند که فرصت خاص برای یک تاجر فراهم کرده است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه در مورد تفاهم 650 میلیون یورویی نیز ادعای من تایید شده است، ادامه داد: در تاریخ 92/8/26 کمیته ذیربط تصمیم گرفت و در تاریخ 92/8/29 تفاهم نامه ای میان بانک مرکزی و بانک پاسارگاد و یکی از شرکت های تاجر خاص صادر شد. این در حالی است که 10 روز بعد از صدور این تفاهم نامه یک شرکت دولتی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی همین تقاضا را از بانک مرکزی و وزارت صنعت می کند که به همین ترتیب کالا وارد کند، اما با پیشنهاد وی مخالفت می شود.

عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار ادامه داد: گزارش دیوان محاسبات حاکی از آن است که سهم این تاجر از بازار واردات خوراک دام در سال 91، 20 درصد بوده که در سال 92، به 40 درصد افزایش یافته است. در این گزارش دیوان نسبت به ایجاد انحصار هشدار می دهد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: گزارش دیوان محاسبات ادعای وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر اینکه در آن تاریخ کالاهای وارداتی شرکت خاص در کشور کم بوده است را نیز رد می کند.

وی تصریح کرد: دیوان محاسبات در گزارش خود تاکید می کند که انعقاد تفاهم نامه در راستای جلوگیری از ضرر و زیان شرکت فوق انجام شده است.

توکلی با تاکید بر اینکه پرونده تخلف وزارت صنعت، معدن و تجارت جهت رسیدگی به دادسرای دیوان ارسال شده است، گفت: بر اساس قانون هرگونه کمک و اعطای امتیاز دولتی (ریالی، ارزی، اعتباری، معافیت، تخفیف، ترجیح و اطلاعات) به صورت تبعیض‌آمیز به یک یا چند بنگاه یا شرکت که موجب تسلط بر بازار و اخلال در رقابت شود، ممنوع است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس خاطر نشان کرد: این پرونده در دیوان محاسبات رسیدگی می شود و اگر ادعای دیوان صحیح باشد، حکم علیه مرتکبان و مسئولان متخلف صادر خواهد شد.

عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار تاکید کرد: طرف اعتراض من بخش خصوصی نیست، بلکه مسئولان حکومت هستند، چون نباید به صورت تبعیض آمیز امتیاز بدهند.

توکلی گفت: تاسف می خورم از این که مساله به این روشنی با اینکه مورد تایید معاون اول رئیس جمهور بوده تا این اندازه ادامه پیدا کرد و تلاش مان برای این که این مساله به صورت خصوصی حل شود و نه وقت من و نه وقت دولت گرفته و نه احساسات مردم درگیر شود بیهوده بود.

وی درباره ارایه گزارش در کمیسیون اقتصادی بیان کرد: فکر می کنم گزارش فردا منتشر می شود. آقای پورمختار به من این طور گفته است که این گزارش رانت خواری را تایید کرده است.

نماینده مردم تهران در مجلس در پاسخ به این سوال که کمیسیون اعلام کرده وزارت صنعت گزارش جدیدی را به کمیسیون ارایه کرده است، بیان کرد: من از این مساله اطلاعی ندارم ولی همین دیروز آقای پورمختار به من گفت که گزارش آماده است و اعلام کردند که از نظر ما وقوع رانت قطعی است.

وی ادامه داد: گزارش دیوان در این مساله از ادعای من فراتر رفته است که به عنوان نمونه یک مورد را ذکر می کنم که معلوم شود رسیدگی دیگری نیز لازم است. به طور مثال قیمت کنجاله، ذرت و جو وارداتی در سال 92؛ میانگین قیمت همه واردکنندگان دارای یک قیمت است که میانگین قیمت های این واردکننده با آن قیمت دارای اختلاف است و با این که هزینه تمام شده کمتر است قیمت بالاتر است.

توکلی ادامه داد: در کنجاله این قیمت 70 دلار در هر تن، در ذرت 34 دلار در هر تن و در جو 51 دلار در هر تن است. نتیجه این امر آن است که با توجه به سهم 40 درصدی از واردات این کالاها و این که ارزها مبادله ای است و با در نظر گرفتن اختلاف قیمت ارز مبادلاتی و آزاد ممکن است ارقام بسیار بزرگی مورد استفاده و سوء استفاده واقع شده باشد که رسیدگی جدا نیاز دار و وظیفه دوستان رسانه ای است که کنکاش کنند و از حق مردم دفاع کنند.

وی گفت: مرغی که مردم به خاطر گرانی نمی توانند بخرند و گوشتی که به دلیل گرانی نمی توانند تهیه کنند به دلیل وجود این مسایل است که قیمت تمام شده واردات را بالا می برد و عرضه را کم می کند.

نماینده مردم تهران افزود: خطر دمپینگ جدی است. در ایران عمده ذرت کاران در خوزستان هستند و در فضای شرجی و گرم و پرزحمت کشاورزان هموطن خوزستانی ذرت کاشتند به امید این که 840 تومان در فصل برداشت بفروشند، درست زمانی که عرضه محصولات داخلی وارد بازار اهواز شد قیمت به 730 تومان رسید. در کمیسیون اقتصادی هم که تجار رقیب دعوت شده بودند عین همین بلا سر بعضی از آنها که صراحتاً به کمیسیون رفته اند آمده است که در موقع عرضه کشتی های آنها قیمت کالا پایین می آید بعد بالا می رود.

وی تصریح کرد: در بعضی از موارد روش مهمتر از نتیجه رقمی پولی است که جابجا می شود. در روش امروز 50 میلیارد تومان بعد 500 میلیارد تومان و سپس 3 هزار میلیارد تومان جابجا می شود.

توکلی گفت: در اولین گزارش قانون محاسبات حدود 50 میلیارد تومان که این امر منهای منافع حاصل از عدم خواب سرمایه حدود 50 میلیارد تومان استفاده فرد شد. در دومین حساب سخت تر است، بانک مر کزی می گوید اصلاً اعتبارات داده نشده است ولی قطعاً رقمش بیشتر است. خود تفاهمنامه یک اعتبار است.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که با آقای زنگنه تماس های مکرر داشته ایم که تامین ارز شرکت های دامی از طریق شرکت نیکا تامین شده است گفت: من از زمان آقای بهمنی در دولت قبل برای کارهای اساسی دلواپسی داشتم و مکرراً در این امر تلاش کردم که کشتی به آب نخوابد، روزهایی بود که ما روزی 500 میلیون دلار دموراید می دادیم من ساکت نمی ماندم به آقای زنگنه هم زنگ زدم البته نه به خاطر تاجر خاصی بلکه گفتم نباید اجازه دهید این 500 میلیون دلار از کشور خارج شود و به این کار خود افتخار می کنم.

وی در پاسخ به این سوال که خود 11 ماه پیش در گمرک ماهشهر حضور پیدا کرده اید، گفت: بله تایید می کنم. فیلم آن نیز در موبایل من هست. در آنجا از انبارها و کشتی بازدید کردم، به مجلس گزارش دادم و پیرو آن با آقای زنگنه و آقای بهمنی صحبت کردم و خوشحالم که چنین کاری را توانستم برای مردم انجام دهم.

توکلی در پاسخ به سوال دیگری در این باره که با وجود که این اقدام شما بسیار نیکو است چرا در زمان دولت گذشته که بیشترین میزان فساد رخ می داد چنین نشست خبری را برگزار نکرده اید و این کار را در دولت فعلی که رئیس جمهور می گوید عده ای برای دور زدن تحریم ها منافع ملت را نادیده گرفته اند انجام داده اید اظهار داشت: بنده را برای اختلاف سه هزار میلیاردی در مجلس استیضاح کردند. به عنوان مرکز پژوهش ها در آن دوره با یک فسادی که خودتحمیلی بود و مکاتبات آن نیز موجود است و شاید آن را منتشر کنم مبارزه کردم، تمام مراحل را طی کردم و بعد از 4 ماه توانستیم تصمیم غلط غیراقتصادی و غیرملی را لغو کنم و چون لغوش را گرفتم دیگر احتیاجی به کنفرانس مطبوعاتی نبود. اگر این دولت همان طور که به درستی می گوید من شفافترم باید از این اقدام استقبال کند.

وی در پاسخ به سوال دیگری در زمینه واردات در این باره که فرد انحصارگر مورد نظر علاوه بر واردات ذرت واردکننده روغن هم هست، و در بحث واردات خودرو هم این رانت وجود دارد، آیا قانون و بحث نظارت مجلس بر اجرای قانون ایراد ندارد؟ گفت: این اشکال متکثر است و متاسفانه وجود دارد.

بازداشت زنجانی امیدوارکننده است

نماینده مردم تهران در مجلس در پاسخ به این سوال که گفته می شود که جنابعالی برای جناب آقای ناصر ایمانی از آقای زنگنه وزیر فعلی نفت یک ارز هنگفتی گرفته اید آیا صحت دارد یا خیر؟ گفت: این حرف ها دروغ است. ***** فرمودند با فساد باید مبارزه شود، این از آن نعره ها است. بنده در همه اقشار، دوستان و حامیان پاکی دارم که به من اطلاعات می دهند، من اطلاعات آنها را چک می کنم، این رانت هم در مورد هر کسی که بود مبارزه می کردم و شاهد آن نیز زندگی من است که اگر گیری داشتم دست به هر لانه زنبوری نمی کردم.

وی در پاسخ به سوال دیگری در این باره که در سال های اخیر درباره فساد و رانت خواری صحبت های زیادی می شود اما روز به روز پرونده های جدید مطرح می شود آیا مسیر را اشتباه می رویم و یا این که قرار نیست اتفاقی بیافتد؟ افزود: متعاقب نامه ای که بنده نوشته بودم آقای زنجانی دستگیر شد، ممکن بود اگر آن نامه نوشته نمی شد تصمیم نامناسبی که داشت ادامه پیدا می کرد منجر شود که این کلاغ هم از درخت بپرد. الحمدالله تاثیر گذاشت و رئیس قوه قضائیه این مساله را پذیرفت و دستور بازداشت را داد، این هم از نمونه های است که تلاش نمایندگان می تواند تاثیر بگذارد و بازداشت او خود امیدوارکننده است تا رسیدگی شود.

وی تصریح کرد: آقای رئیس مجلس و آقای روحانی نگران بودند که اگر بابک زنجانی بازداشت شود تامین منافع ملت به خطر بیافتد، ما استدعا کردیم که این کار صورت بگیرد چرا که در غیر این صورت ممکن است اتفاق برعکسی بیافتد که الحمدالله آنها پشتیبانی کردند.

توکلی درباره راه های پیش رو بیان کرد: فساد ناشی از ساختارهای نامناسب و سیاست های نامناسب و کانون های قدرت نامناسب است. ما در حال حاضر در مرحله کارهای سیستمی هستیم، مبارزه با فساد گرفتاری های خود را دارد، کار هر روز سخت تر می شود و نباید کار برای ما که واسطه مردم هستیم مایوس کند و ما را از تلاش باز بدارد.

وی در این باره که اسامی بدهکاران بانکی از جیب آقای احمدی نژاد به جیب آقای روحانی رفت و چرا اسامی اعلام نمی شود و با آنها برخورد نمی شود گفت: اعلام شدن اسامی فایده دارد. همین که می گویید از این جیب به جیب دیگری رفت شک و شبهه و سوء ظن ایجاد می کند که اعلام اسامی آن را کم می کنم. باید اعتماد عمومی به مسئولین تقویت شود و این حداقل کاری است که انجام می شود.

وی در ادامه این نشست خبری با اشاره به اینکه مقدمه برخورد با رانت و انحصار انتشار اخبار است، گفت: برخورد هم باید قائل به تفکیک باشد یعنی با هر موضوع به گونه ای برخورد کرد، آنها که دارند و نمی دهند و آنها که در حوادث مختلف کم آورده و عقب مانده اند.

توکلی در پاسخ به سئوالی خبرنگاری درباره احتمال ارتباط این رانت با مسئولان فعلی گفت: من اطلاعی در این باره ندارم، وارد این مسئله نمی شوم و ادعایی هم در این باره ندارم چون این مسئله کار اطلاعاتی می خواهد و دستگاه اطلاعاتی زیر نظر من نیست. همین قدر که در ظاهر می بینید کار را دنبال می کنم تا ان شاء الله نتیجه بگیریم.

این نماینده مجلس ادامه داد: شما نمایندگان رسانه ها هر جا انحصار دیدید مخصوصا در امور مربوط به معیشت مردم با آن مقابله کنید و بر روی حمایت من هم حساب کنید. اگر ادعا شد کسی که با من نزدیکی و دوستی دارد سوء استفاده کرد روی حمایت من حساب کنید. هر کس باشد من با او برخورد می کنم. مطمئن باشید یک حامی برای خود دارید چنانچه سوء استفاده را پیگیری کنید که بتوان آن را مستند و مدلل کرد.

عبارت اول روحانی درباره منتقدان اشتباه بود

وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه شما تاکید می کنید رسانه ها چنین رانت ها و انحصارها را منتشر کنند اما شاهد عملکرد منفی دولت در خصوص نقدهای رسانه ای هستیم که یا به عملکرد رسانه ها بی توجهی می کنند با با آنها مواجهه دارند مثل همین قضیه 650 میلیون یورویی و قضیه کرسنت که اطلاع داریم با خود نمایندگان نیز برخورد شده که در این خصوص مطلبی را مطرح نکنند، پیشنهاد شما برای اینکه جو رسانه ای خوبی در کشور در این زمینه داشته باشیم به دولت چیست، گفت: آقای روحانی یک اشتباهی کرد و یک چیزی گفت و 10 دفعه آن را تصحیح کرد اما شما آن را اشتباه را می بینید و 10 دفعه تصحیح را نمی بینید. مطلبی را درباره نقادان خود گفت که نباید می گفت اما بعدا تصحیح کرد شما هم دومی را بچسبید اولی را رها کنید تا به فضا کمک شود.

توکلی افزود: در مطالعات اقتصاد سیاسی ما ثابت می کنیم کشمکش از هر نوع تولید را پایین می آورد و هزینه های شوک های خارجی را افزایش می دهد که در این جریان طرفین کشمکش ضرر خواهند کرد، شرایط کشور، شرایط سختی است و به دولت کمک کردن به صرفه ملت، اسلام و انقلاب است. البته کمک بدین معنی نیست که همه اش چه چه بزنیم بلکه کمک به این معنی است که خوبی های دولت را تقویت کنیم و عیب های آن را برای رفع عیب مطرح کنیم، مثل من که دو ماه و نیم تلاش کردیم این کار خصوصی انجام شود. نیت من این بود که بدون مواخذه مرتکبین کار متوقف شود.

وی ادامه داد: انتقاد اگر این گونه باشد دولت می پذیرد البته همیشه هم انتقادات وارد نیست و دولت حق دارد از خود دفاع کند.

نماینده مردم تهران گفت: برخی دولت ها وضعشان خیلی خراب بوده، زودتر به جلوگیری رسیدیم و بعضی دولت ها در ابتدا به آنها فرصت می دهیم که بتوانند کار کنند، شما رسانه ها می توانید هزینه فساد را برای مفسدین بالا ببرید این خدمت شما به دولت است که خدمت بزرگی به شمار می رود و از شما چنین انتظاری می رود.

توکلی درباره تشکیل سازمان مبارزه با مفاسد اقتصادی که از سوی مرکز پژوهش های مجلس پیشنهاد شده است، گفت: تجربه کشورهای موفق نشان می دهد که وقتی فساد سیستمی صورت می گیرد و سیستم ها نمی توانند کار کنند پیشنهاد سازمان مستقل می دهند که دستچین کنند. از سیستم های موجود افراد خاصی را که به آنها خاطرجمع هستند از طرف بالاترین ارگان ها حمایت کنند تا این سازمان ها با این افراد به طور مستقل کار کنند، این منطق قابل پذیرش است و فکر می کنم ایران به این مرحله رسیده است.

وی گفت: با اینکه یک نهاد مستقل مامور مبارزه با مفاسد اقتصادی به طور سیستمی شود موافق هستم.

لزوم شکایت بانک ها از بدهکاران

نماینده مردم تهران در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه هر سه قوه درگیر مبارزه با مفاسد اقتصادی هستند و به نظر می رسد خلاء قانونی در این بین وجود دارد پیشنهاد شما برای این وضع چیست، گفت: من معتقد نیستم خلاء وجود دارد، شما اگر بخواهید یک بانک را وادار کنید از بدهکاران و مفسدان شکایت کند در عرض یک هفته می توانید این کار را بکنید، مجلس هم به کمک شما می آید. اگر خلاء قانونی بود مجلس مشکل را حل می کرد اما همین بحث نظارتی که کمیسیون اصل نود کمک می کند نمایندگان در نطق های خود مطرح می کنند و من هم پیگیر این موضوع هستم کمک مجلس به حساب می آید .

توکلی خاطرنشان کرد: این حادثه نشان داد که اگر نماینده ای به تنهایی هم بخواهد در این زمینه عمل کند می تواند اما من اهمیت کار رسانه ها را یادآوری می کنم.

نماینده مردم تهران در پاسخ به سئوال پایانی مبنی بر اینکه زمان محاکمه معاون اول رئیس جمهور سابق که در محاکم مختلف قرار مجرمیت در چند مورد برای او صادر شده است، چه موقع خواهد بود، گفت: من اطلاعی ندارم ولی مثل شما تلاش می کنم زودتر این اتفاق بیفتد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
حسام الدین آشنا: شاید سخنان ریاست ستاد مشترک تذکر نیست فرمان است
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

مشاور فرهنگی رییس جمهور در واکنش به اظهارات روزگذشته رییس ستاد کل نیروهای مسلح این اظهارات را یک فرمان خواند.



در پی اظهارات روزگذشته رییس ستاد کل نیروهای مسلح که از آن به عنوان حمایت رسمی فیروزآبادی از دولت روحانی یاد می‌شود حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رییس جمهور طی مطلبی کوتاه در صفحه شخصی خود در فیس بوک نوشت : "شاید سخنان ریاست ستاد مشترک تذکر نیست فرمان است."



فیروزآبادی روز گذشته در مراسم اعطای دانش‌نامه به دانش‌آموختگان دکتری دانشگاه عالی دفاع ملی در سخنانی گفت:« ما انتخاباتی برگزار کردیم با روش مردم‌سالاری دینی و یک رئیس‌جمهوری تعیین شده است که روحانی است و تحصیلاتش دینی است، دکتری در سطح بین‌المللی هم دارد و در دوران مبارزات انقلابی و 35 ساله بعد از انقلاب در سنگرهای حساس امنیتی - دفاعی و سیاستگذاری کشور خدمت کرده است. ما باید به این رئیس‌جمهور افتخار کنیم و شکرگزار وجود ایشان باشیم و باید همه همتمان را بگذاریم در پشتیبانی دولت که بتواند در این شرایط حساس، کشتی کشور را پیش ببرد.»
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
اولین آثار توزیع بنزین استاندارد در پایتخت
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

رئیس شورای اسلامی شهر تهران از وزیر نفت برای عمل به تعهداتش درباره توزیع بنزین پاک در تهران به منظور کاهش آلودگی هوای تهران تشکر کرد.

به گزارش واحد مرکزی خبر، احمد مسجد جامعی در جلسه علنی امروز شورای اسلامی شهر تهران گفت: در جلسه هیأت دولت که ما نیز حضور داشتیم وزیر نفت را به شورای شهر دعوت کردیم که وی نیز در جلسه شورا حضور یافت.

وی افزود: در این جلسه اعضای شورا مهمترین درخواست خود از وزارت نفت را اقدامی فوری برای کاهش آلودگی هوای تهران مطرح کردند.
مسجدجامعی گفت: آقای زنگنه نیز قول داد که تهران از سال 93 بنزین پاک مصرف خواهد کرد و دامنه آلودگی هوای شهر بر همین اساس کاهش خواهد یافت.

رئیس شورای اسلامی شهر تهران افزود: طبق گزارش شهرداری و آمارهایی که در این مدت جمع‌آوری شده 6 روز هوای پاک و 52 روز هوای سالم داشته‌ایم که 6 برابر مدت مشابه در سالهای گذشته است .
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
هشدار سردار فیروزآبادی به"رسانه‌هایی که به نیروهای مسلح مرتبطند": اگر خطا کنند و برابر مشی ***** حرکت نکنند، با آنها برخورد می‌کنیم/ باید همه همت‌مان را بگذاریم در پشتیبانی از دولت/ ***** فرمودند از دولت حمایت کنید، آرامش جامعه را به هم نزنید
کار اجرایی کار سختی است و ریاست‌جمهوری، وزارتخانه‌ها، اینها مدیریت‌های راهبردی است و حرکت‌های راهبردی، کار عمیق، پرحوصله و با آرامش را می‌طلبد. **** عزیز ما حضرت امام *****‌ای عزیز از این دولت، اقتصاد مقاومتی، پیشرفت کشور و استحکام ساخت درونی کشور را مطالبه می‌کنند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در دانشگاه عالی دفاع ملی گفت: بدون نگاه راهبردی در مدیریت کلان، جمهوری اسلامی را نمی‌توان در تراز خودش، در جهان پیش برد/ ***** از این دولت، اقتصاد مقاومتی، پیشرفت کشور و استحکام ساخت درونی کشور را مطالبه می‌کنند عكس

62824_228.jpg
به گزارش سرویس سیاسی انتخاب، سردار سرلشکر سیدحسن فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در مراسم اعطای دانش‌نامه به دانش آموختگان دکتری دانشگاه عالی دفاع ملی با حضور مقامات و فرماندهان عالیرتبه نظامی کشور ضمن تبریک به فارغ‌التحصیلان دانشگاه، گفت: مقصود از آموزش دوره عالی دفاع ملی این است که ما مدیرانی در تراز جمهوری اسلامی و برای ********** تربیت کنیم تا انشاءالله زمینه‌ساز ظهور حضرت صاحب‌الزمان منجی عالم بشریت باشند.

وی افزود: شما آموزش دیدید برای اینکه برای عزت اسلام و پیشرفت جمهوری اسلامی کار و به ملت بزرگ علوی ایران خدمت کنید. همه چیزهایی که برای خودتان تعریف کردید برای خودتان شخصیت ساختید، برای خودتان جایگاه ساختید، برای خودتان آدمی تعریف کردید همه اینها را بشکنید و بنده خدا بشوید. آن‌طوری که ابوالفضل العباس(ع) در برابر امام حسین(ع) بود آن‌گونه که علی(ع) در برابر پیامبر خدا بود، آن طور که عمار در برابر علی (ع) بود. آن‌طور که *****‌ای عزیز در برابر *****(ره) بود. امام *****(ره) فرمود که مقام، برای کسی که تزکیه نشده خطرناک است.

فیروزآبادی ادامه داد: اول خاشع و متواضع می‌شوی، برای خدا. دوم می‌شکنی همه آن ساختمانی را که برای خودت ساختی، مانند تکبر، غرور، زورگویی، خودمحوری و خودشیفتگی را و بعد وارد آن مقام و مسئولیت می‌شوید. داشتن دانشنامه عالی دکتری دانشگاه عالی دفاع ملی، یک مقام علمی و معرفتی است. اگر خضوع، خشوع و خودشکستن را همراه آن کنید، آن وقت می‌توانید خدمت کنید.

وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران امروز با رشد و توسعه‌ و با نفوذ و تاثیرگذاری که در مسلمانان و کشورهای جهان پیدا کرده است، حرکت راهبردی را از همه مدیران می‌طلبد. بدون نگاه راهبردی در مدیریت کلان، جمهوری اسلامی را نمی‌توان در تراز خودش، امروز در جهان پیش برد. بنابراین مدیریت راهبردی بسیار بااهمیت است. نگاه راهبردی بسیار با اهمیت است و انقلاب این مدیریت را می‌طلبد.

عضو شورای عالی امنیت ملی همچنین در ارتباط با جریان‌های سیاسی کشور، گفت: ما انتخاباتی برگزار کردیم با روش مردم‌سالاری دینی و یک رئیس‌جمهوری تعیین شده است، رئیس‌جمهور ما روحانی و تحصیلاتش دینی است، دکتری در سطح بین‌المللی هم دارد و در دوران مبارزات انقلابی و 35 ساله بعد از انقلاب در سنگرهای حساس امنیتی-دفاعی و سیاستگذاری کشور خدمت کرده است. ما باید به این رئیس‌جمهور افتخار و شکرگزار وجود ایشان باشیم و باید همه همت‌مان را بگذاریم در پشتیبانی دولت که بتواند در این شرایط حساس، کشتی کشور را پیش ببرد.

وی تاکید کرد: کار اجرایی کار سختی است و ریاست‌جمهوری، وزارتخانه‌ها، اینها مدیریت‌های راهبردی است و حرکت‌های راهبردی، کار عمیق، پرحوصله و با آرامش را می‌طلبد. **** عزیز ما حضرت امام *****‌ای عزیز از این دولت، اقتصاد مقاومتی، پیشرفت کشور و استحکام ساخت درونی کشور را مطالبه می‌کنند.

فیروزآبادی اظهار داشت: این مطالبات **** عزیز از دولت، اقتضایش این است که همه کسانی که به امام، انقلاب، ***** و شهدا علاقه دارند دستشان را به هم بدهند و این دولت را کمک کنند که بتواند در این شرایطی که همه دشمنان علیه ما بسیج شدند کشور را پیش ببرد و پیروزی‌ها را تداوم ببخشد و انشاءالله این حرکت صعودی که انقلاب در مسیر پرسنگلاخ جهانی دارد طی می‌کند با سرعت لازم پیش برود.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد: متاسفانه یک مقدار بازی‌های رسانه‌ای موجب تشویش اذهان عمومی می‌شود، یک مقدار در گوشی حرف زدن‌های غلط و یک مقدار جوسازی‌های سیاسی و یک مقدار هم نابسامانی احزاب و گروه‌های سیاسی در کشور باعث نابسامانی رسانه‌ها و تحلیل‌ها در کشور می‌شود. باید منافع حزبی، گروهی، دسته‌ای، سیاسی، تبلیغاتی، انتخاباتی، همه بایستی کنار برود و همت برای ساختن کشور و کمک به دولت برای پیشرفت کشور، وجهه همت همه قرار بگیرد.

وی افزود: مدیران رسانه‌ها باید جلوگیری کنند از اخباری که موجب تشویش اذهان مردم، تضعیف دولت و تخریب برخی از اقدامات می‌شود. باید با نیک سیرتی در همه این زمینه‌ها عمل کنیم که انشاءالله پیش برویم.

فیروزآبادی در ادامه سخنانش اظهار داشت: حضرت امام(ره) فرمودند: عامل ایجاد انقلاب، ایمان، وحدت، عمل به احکام اسلامی و توجه به محرومین بود. عامل بقای انقلاب هم ایمان، وحدت، توجه به احکام اسلامی و توجه به محرومین است. وحدت مسئله بسیار مهمی است مسئول ایجاد وحدت همه مردم هستند و مدیران و مسئولین سیاسی و رسانه‌ای باید جلوی تفرقه‌ها را بگیرند.

وی ادامه داد: بعضی اخبار بی‌ارزش و تفرقه‌انگیز هستند، بعضی‌ها هم شایعه، تهمت و بی‌مبنا هستند. من خطی و سیاسی عرض نمی‌کنم، حتی رسانه‌هایی که به نوعی به نیروهای مسلح مرتبطند خطا می‌کنند. برابر مشی و منویات ***** حرکت نمی‌کنند باید روش‌شان را اصلاح کنند والا ما با آنها برخورد می‌کنیم.

فیروزآبادی گفت: ***** فرمودند که از دولت حمایت کنید، به پیشرفت کشور کمک کنید هرکس هر جا هست همان‌جا را بسازد، انتقاد مخرب نکنید، هو و جنجال نکنید، آرامش جامعه را به هم نزنید. خب اینها اصولی است که سیاسیون و رسانه‌ها باید به آن عمل کنند.

رئیس ستادکل نیروهای مسلح تاکید کرد: وزیر یعنی کسی که بار سنگینی بر دوش اوست. حالا بار سنگین را بر دوش وزیر بگذاریم و بعد هم دائما در روحش و در وزارتخانه‌اش تلاطم ایجاد کنیم؟ آیا کار پیش می‌رود؟ معلوم است کار پیش نمی‌رود. البته وزرا و دولت هم باید مراعات همه اصول را بکنند و بنای آقای دکتر روحانی به عنوان رئیس‌جمهور همین است، به وزرا هم توصیه کردند.

وی افزود: سیاسیون و رسانه‌ها هم باید مراعات کنند تا کشور بتواند این کاروان جهادی که با هدایت ***** دارد به سوی هدف‌های عالی و چشم‌انداز حرکت می‌کند، به مقصد برسد و موفق باشد و اگر کار را کند و متوقف کنیم، خدای نکرده سنگ‌اندازی کنیم، چوب لای چرخ بگذاریم، خب معلوم است که کار پیش نمی‌رود و به چشم‌انداز هم نمی‌رسیم، دشمن هم خوشحال می‌شود. دشمنان ما هم همین را می‌خواهند، یعنی بسیاری از ما که ادعای مبارزه با دشمنان را می‌کنیم با رفتار سیاسی که می‌کنیم دشمن را شاد می‌کنیم.

فیروزآبادی تاکید کرد: از نگاه راهبردی و مدیریت راهبردی این اصول مهم است. رعایت کردن آن در یک سازمان، در کشور و در جمع مسلمانان و در کشورهای متحد هم مهم است، یعنی هر جا بنای وحدتی است برای کار کردن، بایستی که روی یک اصولی تفاهم بشود. کسی نباید کاسه داغ‌تر از آش بشود. امروز میزان را در میان جامعه امام تعیین می‌کند ما خدا را شکر می‌کنیم که در تاریخ‌مان ما را به داشتن امام مفتخر کرده است.

وی خاطرنشان کرد: ما امام داریم، امام یعنی میزان جامعه، روی همین میزان همه ما باید حرکت کنیم دیگر جنجال درست کردن و تحلیل از خودشان درآوردن که ببینید این بخش حکومت ********** را تضعیف می‌کند، این یعنی چه؟ اینکه اصلا با نگاه راهبردی و مدیریت راهبردی نمی‌خواند.

فیروزآبادی تاکید کرد: اینها ضعف‌های مدیریت راهبردی در کشور است که مدیران ما باید به آن توجه کنند، وقتی یک مدیری می‌بیند از میان سیستم‌اش عامل تفرقه، تضعیف و تخریب بیرون می‌آید، خب باید آن را کنترل و هدایت کند، باید با آدم‌های تفرقه‌انداز برخورد کند تا اتحاد جامعه و حرکت جامعه در مسیر درست حفظ بشود. این مغایر اصل مترقی امر به معروف و نهی از منکر در اسلام نیست و اینکه یک امر واجبی است که آن هم فراموش شده است.

رئیس ستادکل نیروهای مسلح ادامه داد: آیه شریفه قرآن «ولتکن منکم امه یدعون الی الخیر و یامرون بالمعروف و ینهون عن المنکر...» (ال عمران 104) و امام حسین(علیه السلام) فرمود: من برای احیای امر به معروف و نهی از منکر قیام کردم. امر به معروف و نهی از منکر تفرقه‌انگیزی نیست.

وی افزود: امر به معروف و نهی از منکر بین افرادی است که با هم وحدت دارند. آنجایی که یک کسی معروف را نمی‌شناسد به آن یاد می‌دهند، آن جایی که کسی به خاطر اشتباه یا غفلت دارد دچار منکری می‌شود به او یادآوری می‌کنند و او هم خوشحال می‌شود و فورا عیب خودش را برطرف می‌کند. این تحقق «المومن مراه المومن» است.

فیروزآبادی اظهار داشت: ممکن است بعضی‌ها هم فکر کنند که این تفرقه‌انگیزی‌ها که می‌کنند مثلا دارند امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند، اینطور نیست. امر به معروف و نهی از منکر را هم باید شناخت. باید مطابق آن عمل کرد.

وی ادامه داد: به هر حال حرکت در شرایط حساس فعلی جامعه اقتضای پرهیز از بسیاری از اقدامات ریز و کم قیمتی است که موجب تشویش برای مردم می‌شود و حتی مدیران و وزرا را که در کارشان ممکن است دچار دلهره و خستگی کنند، اینها بایستی که از نگاه راهبردی در جامعه جمع و جور شود و مدیران باید با حساسیت، به خصوص آنهایی که کارهای تبلیغی و رسانه‌ای و خطابه در اختیارشان است، کار کنند. بایستی که با میزان *****، حرف بزنند و حرکت بکنند.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: کار راهبردی در دستگاه جمهوری اسلامی منشأاش را از امامت می‌گیرد. اینکه سیاست‌های کلی را امروز در ****، ***** ابلاغ می‌کنند. سیاست کلی یعنی منشا همه کارهای دیگر. سیاست کلی آموزش و پرورش، آموزش عالی، دفاعی، مخابرات و الکترونیک، سیاست کلی اینها همین است، منشا از امامت است. امام مشورت هم می‌کند و سیاست کلی می‌دهد.

وی گفت: باید مدیر راهبردی در هر سازمانی اول چشم‌انداز سازمانش را مشخص کند، بعد سیاست‌های کلی‌اش را ببینید. براساس اینها بیاید اهدافش و راهبردها را مشخص کند و کار راهبردی انجام دهد. اگر همه بخواهند کار راهبردی انجام دهند، اصلا این ظرایفی که موجب اختلاف و تشویش می‌شود در جامعه پیش نمی‌آید.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وال استریت ژورنال:
در جلسه ی 3 ساعته هیئت ایران و آمریکا در وین چه گذشت؟
ایران و 1+5 که 2 جولای را زمان توافق اعلام کرده اند، مذاکرات وین را دشوار و همراه با پیشرفت اندک توصیف کردند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

62838_318.jpg

وال استریت ژورنال نوشت: به گفته ی یک مقام ارشد آمریکایی، مذاکرات بر سر توافق جامع به لحظه ی دشواری رسیده است.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، ایران و 1+5 که 2 جولای را زمان توافق اعلام کرده اند، مذاکرات وین را دشوار و همراه با پیشرفت اندک توصیف کردند.

یک مقام غربی گفت: ما از اینکه ایران انعطاف پذیری بیشتری نشان نداد، ناامید شدیم.

یک مقام ارشد آمریکایی بیان داشت: در هر مذاکره ای روزهای خوب و بد وجود دارد، اکنون زمان دشوار مذاکرات فرا رسیده است که زیاد انتظارش را نداشتیم.

بسیاری از افراد انتظارات مثبتی نسبت به روند مذاکرات وین داشتند و مذاکره کنندگان نیز می گفتند که نگارش پیش نویس توافق جامع را آغاز می کنند.

ایران می گوید برنامه هسته ای اش کاملا صلح امیز است اما شش قدرت جهانی می خواهند با ایجاد توافق از دستیابی ایران به سلاح هسته ای در ازای لغو تحریم ها جلوگیری کنند.

پس از گفتگوهای روز جمعه، عراقچی معاون وزیر خارجه ایران گف که پیشرفت هایی صورت گرفته اما طرفین نگارش پیش نویس توافق را آغاز نکرده اند.

در این حین، یک دیپلمات غربی خواستار آن شد که ایران واقع گرا تر باشد. او گفت: ما انتظار داشتیم که طرف ایرانی مقداری انعطاف پذیری داشته باشد.

وی افزود: شکاف و اختلاف بین طرفین واقعیت دارد.

به دنبال برگزاری سه دور مذاکره در وین، نشانه هایی مبنی بر پیشرفت واقعی بر سر مسائل مهم و کلیدی پدیدار شد. این مسائل شامل آینده راکتور آب سنگین اراک می شد. همچنین پیشرفتی در زمینه ی تعهد ایران در زمینه ی شفافیت بیشتر در ارتباط با فعالیت هسته ای و تعریف نظارت های بیشتر بدست آمده بود.

با این حال مشکلاتی همچنان باقی مانده است که شامل محدودیت های برنامه هسته ای ایران، زمان لغو تحریم ها و آینده فعالیت های تحقیقاتی هسته ای و موشک های بالستیک این کشور می شود.

از سوی دیگر، ایران در مقابل درخواست غربی برای کاهش تعداد سانتریفیوژها مقاومت کرده است.

مذاکرات بدون صدور بیانیه مشترکی که معمول است پایان یافت و هیچ تاریخی برای مذاکرات جدید مشخص نشد. با این حال مسئولان ایرانی و آمریکایی گفتند که احتمال برگزاری دو جلسه در ماه ژوئن وجود دارد.

تمام طرفین می گویند که هدف آنها دستیابی به توافق در 20 جولای است. ایران و شش قدرت در حال حاضر توافق کرده اند که در صورت لزوم زمان مذاکرات را تا شش ماه دیگر تمدید کنند.

یک مقام ارشد آمریکایی گفت که دولت اوباما روشن ساخته است که برای توافق بد شتاب نمی کند.

وی افزود: زمان نامحدود نیست و ما به همچنان به تاریخ 20 جولای برای انعقاد توافق نگاه می کنیم.

جمعه صبح، وندی شرمن رئیس تیم مذاکره کنندگان آمریکا و ایران جلسه ای دوجانبه برگزار کردند که تا 3 ساعت به منظور پیشرفت در مذاکرات هسته ای به طول انجامید.

یک مقام ارشد آمریکا گفت: هیئت آمریکایی در این دیدار این پیام را فرستاد که پروسه مذاکرات باید با سرعت بیشتری پیش رود.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
جلوگیری از تصویب لایحه مهم همکاری اسرائیل و آمریکا در کنگره به خاطر ایران!
یک سناتور ضدایرانی و دموکرات که سابقه ی حمایت شدید از اسرائیل را دارد، از لایحه ای که روابط تل اویو و واشنگتن را تعمیق می بخشید، حمایت نکرد و موجب تعجب ناظران سیاسی شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : جروسالم پست نوشت: یک سناتور ضدایرانی و دموکرات که سابقه ی حمایت شدید از اسرائیل را دارد، از لایحه ای که روابط تل اویو و واشنگتن را تعمیق می بخشید، حمایت نکرد و موجب تعجب ناظران سیاسی شد.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، سناتور باب منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنا لایحه همکاری استراتژی امریکا و اسرائیل را از دستور کار خارج کرد.

این اقدام پس از آن صورت گرفته که باب کروکر جمهوریخواه سعی در گنجاندن تبصره مذاکرات هسته ای ایران در این لایحه داشت.

این تبصره شامل جلسه با کنگره در صورت انعقاد توافق با ایران می شد و دموکرات ها را در جایگاهی قرار می داد که باید بین دوستان طرفدار اسرائیل خود و کاخ سفید، یکی را انتخاب کنند.

آیپک نیز از این تبصره حمایت کرده بود که بر نقش کلیدی کنگره در تعریف شرایط توافق با ایران تاکید می کرد
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
یونسی: صداوسیما درجایگاه رسانه اپوزیسیون نسبت به دولت عمل می‌کند
علی یونسی دستیار ویژه رئیس جمهور که این روزها صحبت‌هایش در مورد مسائل مختلف برای دولت جنجال آفرین شده است، در اظهاراتی به نقد عملکرد صدا و سیما پرداخت.

علی یونسی، دستیار ویژه رئیس جمهور طی مصاحبه ای با سایت جماران به تخریب عملکرد صدا و سیما پرداخت و گفت: صداوسیما در جایگاه رسانه اپوزیسیون نسبت به دولت عمل می کند. این در حالی است که جایگاه رسانه ملی، جایگاه یک رسانه اپوزیسیون نیست.


وی افزود: متاسفانه صدا و سیما در جایگاه رسانه اپوزیسیون نسبت به دولت عمل می کند. این در حالی است که جایگاه رسانه ملی، جایگاه یک رسانه اپوزیسیون نیست. اصولاً صدا و سیما باید حامی رئیس جمهور باشد و در عین حال نظرات مردم را در رابطه با دولت منعکس کند.

دستیار ویژه رئیس جمهور در ادامه تصریح کرد: دولت نسبت به رفتار صدا و سیما در قبال دولت نقدهای جدی دارد. شخص رئیس جمهور و ارکان دولت هم منتقد رفتارها و عملکرد صدا و سیما در قبال دولت هستند.

وی در ادامه گفت: علاوه بر شبکه های سراسری در استانها هم، صدا و سیما عملکرد مناسبی در قبال دولت و سفرهای استانی رئیس جمهور ندارد. در سفر رئیس جمهور به استان ایلام همراه ایشان بودم. اصولا در آن روز مهمترین خبر استان ایلام سفر رئیس جمهور و تعداد زیادی از اعضای هیات دولت به ایلام بود. ولی وقتی تلویزیون استان ایلام را می دیدم متوجه شدم که به طور عجیبی به مسائل فرعی و طنزآلود می پردازند و سفر دکتر روحانی و هیات دولت را پوشش مناسب نمی دهند طوری که انگار هیچ اتفاقی در این استان روی نداده است.

یونسی ادامه داد: خبر سفر هیات دولت به این استان علاوه بر مقیاس استانی در سطح ملی نیز خبر مهمی محسوب می شد که متاسفانه با بی تفاوتی صدا و سیمای ایلام مواجه شده بود. متاسفانه صدا و سیما به وظیفه ملی خودش در قبال دولت عمل نمی کند.

دستیار ویژه رئیس جمهور با انتقاد از عملکرد صدا و سیما در مورد برنامه های تبلیغی انصراف از یارانه ها گفت: عملکرد صدا و سیما در موضوع انصراف از یارانه ها کاملا جهت دار بود. اینها وقتی دلشان می خواهد فضا را چنان آماده می کنند که جامعه با تمام وجود پای کار می آید و وقتی هم که مایل به همراهی با موضوعی نیستند طوری عمل می کنند که باعث واکنش منفی مردم می شوند. یکی از مواردی صدا و سیما عملکرد مناسب ملی نداشت، موضوع انصراف از یارانه ها بود.

اظهارات تند علی یونسی درمورد عملکرد صداو سیما در حالی است که چندی پیش عزت الله ضرغامی در نامه ای خطاب به رئیس جمهور از عملکرد صدا و سیما در فاز دوم هدفمندی گزارشی داده است. ضرغامی در این گزارش با اشاره به فراهم آوردن آنتن زنده برای 25 مدیر دولتی، اعلام کرده بود که حتی زیر نویس های شبکه های تلویزیونی را هم با مقامات دولت هماهنگ کرده و پس از تایید آنان به نمایش گذاشته شده است. رئیس صدا و سیما در این نامه همچنین با برشمردن 13 نقطه ضعف در عملکرد تیم اقتصادی و رسانه ای دولت، این نقاط را باعث انصراف 5/4 درصدی مردم از دریافت یارانه برشمرده است.

همچنین پیش از این نیز صدا و سیما تمهیدات ویژه ای برای انعکاس سفرهای استانی در دولت جدید فراهم کرده بود. در همین رابطه در سفر دکتر روحانی به استان هرمزگان، صدا و سیما در اقدامی ویژه، برای پوشش اخبار سفر استانی دولت اقدام به اعزام 6 واحد ارتباط ماهواره ای (SNG) برای پوشش زنده سخنرانی و برنامه های رئیس جمهور از شبکه خبر کرده بود.

پخش زنده اکثر سخنرانی‌های روحانی از شبکه استانی و خبر صدا و سیما نیز از نکاتی بود که در سفرهای استانی دولت پیشین کم سابقه بوده است. لازم به ذکر است که صحبت‌های اخیر یونسی در مورد نماد شیر و خورشید در پرچم قبلی ایران نیز، حاشیه‌های فراوانی برای دولت ایجاد کرده بود که حتی با اعتراض رسانه‌های حامی دولت و تذکر کتبی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهور مواجه شد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
با توافق هسته ای؛
اقتصاد ایران در انتظار تغییر آرایش بازیگران
تهران - ایرنا - همزمان با انجام مذاکرات ایران با پنج بعلاوه یک، آرایش بازار در بخش های مختلف اقتصادی با تغییراتی همراه شد به نحوی که آرامش به جنگ قیمت ها در بازار رفت و پای بازیگران صحنه بین الملل را تا حدودی به ایران باز کرد تا زمینه حضورشان را پس از انجام توافقات کامل مهیا کنند.

81170020-5706358.jpg

به گزارش خبرنگار ایرنا، توافق هسته ای ژنو که در 30 دی ماه سال 92 میان ایران و گروه 1+5 صورت گرفت، سبب بروز دستاوردها، تغییرات و تحرکات متعدد در اقتصاد کلان کشور شد به طوری که در طول حدود چهار ماه گذشته بخش زیادی از دلارهای مسدود شده ایران به حساب بانک مرکزی واریز و پای دفاتر ارتباطی بیمه برای انجام مطالعه در خصوص ورود به ایران نیز باز شده است. حضور هیات های متعدد غربی و آسیایی اقتصادی برای بررسی شرایط سرمایه گذاری و توسعه همکاری های با کشورمان از دیگر رهاوردهای این توافق بوده است.

بازارهای ارز و سکه نیز فارغ از تحولات بین المللی در ماه های اخیر همواره تحت تاثیر این مذاکرات قرار داشته است.

بورس تهران در آن زمان (آذر ماه 92) پابه پای سایر بازارها به شدت از توافق هسته ای با غرب تاثیر گرفت، به طوری که علاوه بر آن که دلار به قیمت 2800 تومان رسید و سکه های طرح امام(ره) و بهار آزادی قیمت های 800 هزار تومانی را برای اولین بار بعد از دو سال تجربه کردند، بورس تهران نیز بهترین میزبان سرمایه گذاران خارجی شد که البته این جهش در روزهای بعد با تحولاتی مواجه شد و بازار سرمایه روزهای متمادی را در افت به سر برد، هرچند که این روند نیز دیری نپایید و بازار به سمت آرامش حرکت کرد.

بازار طلا نیز پس از افت های شدید با توجه به تحولات جهانی و افزایش قیمت هر اونس در بازار بین الملل، با رشد و بازار ارز نیز به دلیل مشکلات داخلی و واریز اندک ارز پتروشیمی ها به این بازار با افزایش قیمت مواجه شد و طعم شیرین کاهش قیمت ها پس از توافق ژنو در بازار ارز و سکه تا حدودی کاهش یافت هرچند این توافق کماکان افق روشنی را برای این بازار های مختلف اقتصادی کشور ترسیم می کند.

با توجه به این تحولات کارشناسان اقتصادی معتقدند: اقتصاد ایران در حال رسیدن به ثبات است و در صورتی که ایران با قدرت های جهانی درباره برنامه هسته ای خود به توافق برسد، رشد آن به شدت افزایش خواهد یافت.

کارشناسان می گویند: اگر یک بهبود و پیشرفت اقتصادی دایمی در سطح بین المللی اتفاق بیفتد، برحسب نرخ رشدی که در میان مدت ایجاد می کند و اساسا بالاتر است، باید روی اقتصاد ایران اثر بگذارد.

آنها اظهار می دارند: ایران از اصلاحات بازار ارز و کاهش چشمگیر تورم که قبلا روبه رشد بود، بهره برده لیکن هنوز به اصلاحات ساختاری بیشتر و تشدید سیاست های پولی نیازمند است.



** بورس

روند باثبات بورس تهران در هفته های اخیر، در شرایطی ادامه دارد که به عقیده فعالان این بازار، موضوعات سیاسی و توافق احتمالی ایران و غرب در آستانه فصل مجامع شرکت های بورسی به تحرک بیشتر سرمایه ها و حرکت نقدینگی به سمت بازار سهام منتهی خواهد شد. این در حالی است که مطالعه وضعیت فعلی بازار نشان دهنده خیز نسبتا ملایم صنایعی است که پیش از این بیشترین اثرات را از تحریم ها تجربه کرده اند.

به عقیده کارشناسان، روند معکوس در بازار این صنایع، موید امیدواری های بالایی است که سرمایه گذاران بورسی به نتیجه توافقات احتمالی دارند و باید گفت پیش بینی مثبت بورس از مذاکرات فعلی، انگیزه های کافی را برای حضور سرمایه گذاران در صنایعی از جمله خودرو، بانک، پتروشیمی ها و معدنی ها ایجاد کرده است.

در این میان اثر دیگر توافق هسته ای بر بازار سرمایه از کانال ثبات بازارهای موازی ازجمله ارز و سکه قابل تجزیه و تحلیل است؛ تحلیلگران معتقدند در صورت نهایی شدن این توافق، انتظار می رود آرامش در بازارهای ارز و سکه و افت قیمت در این بازارها، با انتقال بخشی از نقدینگی موجود در این بازارها به سمت بورس و رونق بازار سهام برقرار شود.



** بیمه

به دنبال خبر لغو تحریم های بیمه ای، شرکت های بیمه ای در جهان که عمدتا از اعضای بزرگ ترین بیمه گر نفتکش های جهان، گروه حمایت و جبران خسارت پی.اند.آی هستند، تلاش کردند تا شفاف سازی لازم را در این مورد انجام دهند.

در نتیجه صنعت بیمه نیز از این تحولات بی نصیب نماند به نحوی که معاون بیمه های اتکایی و بین الملل بیمه مرکزی از تقاضای سه شرکت بیمه ای خارجی برای حضور در بازار ایران با توافق ژنو‍ خبر داد و گفت: این تقاضاها از شرکت های فعال در آسیا و اروپا دریافت شده است.

مینا صدیق نوحی با بیان اینکه این شرکت ها علاقه مندی خود را برای حضور در بازارهای ایران اعلام کرده اند، افزود: برهمین اساس قدم های اولیه برای آغاز دوباره همکاری ها با شرکت های خارجی برداشته شده است.

وی ادامه داد: قرار است این شرکت ها با شرکت های بیمه ایرانی در حوزه اتکایی همکاری داشته باشند.

معاون بیمه های اتکایی و بین الملل بیمه مرکزی تصریح کرد: البته برخی از شرکت هایی خارجی نیز در ایران دفاتر ارتباطی تاسیس کرده اند.

وی اظهار داشت: البته پس از توافق ژنو از نظر قراردادهای اتکایی اتفاق خاصی هنوز در صنعت بیمه رخ نداده است و کماکان از این نظر قراردادهای اتکایی بیشتر به بازار داخلی اتکا داریم.

معاون بیمه مرکزی در پایان تصریح کرد: با این وجود پس از توافق ژنو شرکت های خارجی علاقه مندی بیشتری برای حضور در بازار های ایران نشان می دهند.



** بانک

بازار پول نیز از دیگر بخش های مهم اقتصادی متاثر از این مذاکرات به شمار می رود زیرا براساس توافق اولیه قرار شد بخشی از پول های بلوکه شده به ایران بازگردد.

برهمین اساس و در پی توافق هسته ای 24 نوامبر میان ایران و گروه 1+5 مقرر شد 4.2 میلیارد دلار از پول های بلوکه شده حاصل از فروش نفت ایران آزاد و طی هشت قسط به حساب بانک مرکزی واریز شود.

اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی با اشاره به واریز پنج قسط از هشت قسط دارایی های ایران که بنا بود طی توافق ژنو آزاد شود، گفت: سه قسط اول معادل 2.55 میلیارد دلار در هفته های گذشته به حساب بانک مرکزی واریز شده و اقساط چهارم و پنجم نیز آزاد شده است.

برهمین اساس 50 4 میلیون دلار به عنوان قسط پنجم و 550 میلیون دلار برای قسط ششم واریز شد.

کمیجانی همچنین از وصول سه میلیارد دلار منابع ارزی فارغ از 4.2 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی بلوکه شده خبر داد و گفت: طی روزهای گذشته 220 تا 230 میلیون دلار از این محل گشایش ال.سی برای واردات مواد غذایی، دارویی و تامین ارز مورد نیاز واردات خودرو و کالاهای گروه 10 مورد استفاده قرار گرفته است.

قائم مقام بانک مرکزی با تاکید بر اینکه دسترسی به منابع ارزی افزایش یافته است، ابراز امیدواری کرد: شاهد بهبود در وضعیت بازار ارز طی روزها و هفته های آتی باشیم.



** کشتیرانی و حمل و نقل دریایی

با توافقات صورت گرفته انتظار می رفت بخش کشتیرانی و حمل و نقل دریایی نیز با تحولات مناسبی مواجه شوند که به گفته مسوولان این بخش هیچ تحریمی پس از توافق ژنو لغو نشده اما این توافق تنها یک تاثیر بر این بخش داشت و آن این بود که از مقطع امضای توافقنامه ژنو، هیچگونه تحریم جدیدی علیه فعالیت های شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی اعمال نشده که از آن می توان به عنوان نکته ای مثبت یاد کرد.

با توجه به این زمینه سازی ها و گشایش های اندک ناگفته پیداست که در صورت تکمیل و نهایی شدن توافقات ژنو اقتصاد ایران شاهد بازیگرانی از صحنه بین الملل خواهد بود اما اقتصاد ایران هم اکنون ناظر تحولات سیاسی است تا نقشه راهی برای آینده ترسیم کند.

اقتصام(5)9141**1558



انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


رویترز گزارش داد
پایان کار «کاترین اشتون» چالشی در مسیر مذاکرات هسته‌ای/ وزرای خارجه سوئد و لهستان گزینه‌های احتمالی جانشینی
خبرگزاری رویترز با اشاره به احتمال تمدید دوره 6 ماهه مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5، نوشته است که در این صورت مأموریت اشتون در نیمه مذاکرات به پایان می‌رسد و همین امر می‌تواند مذاکرات را پیچیده کند.


13930227000087_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرگزاری فارس، خبرگزاری رویترز روز سه‌شنبه در گزارشی با اشاره به نزدیک شدن به زمان پایان مأموریت «کاترین اشتون» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده گروه 1+5 در مذاکرات هسته‌ای با ایران، این موضوع را چالشی در مسیر گفت‌وگوها دانسته است.

    «کاترین اشتون» انگلیسی که در 5 سال گذشته ارشدترین مقام سیاست خارجی اتحادیه اروپا بوده، «ممکن است در مذاکرات یک تصمیم‌گیرنده مهم نبوده باشد، اما هماهنگ‌کننده اصلی مذاکرات از سال 2010 بوده است.»

    رویترز با اشاره به نقش اشتون در جریان مذاکرات، نوشته است: «جدایی وی آن‌ هم در این برهه حساس، می‌تواند مذاکرات را پیچیده کند و احتمالا آن را با تهدیداتی مواجه کند.»

    هرچند که ایران و گروه 1+5 بر اساس زمانبندی اولیه توافق موقت ژنو باید تا روز 29 تیر (20 جولای) به توافق برسند، و مأموریت اشتون نیز تا مهر ماه (فوریه) ادامه دارد، اما با توجه به سنگ‌اندازی‌هایی که از سوی اسرائیل صورت گرفته و همچنین اختلافات طرفین، احتمال تمدید توافق موقت برای یک دوره 6 ماهه دیگر نیز وجود دارد.

    رویترز در این بار می‌نویسد: «بروز تأخیر می‌تواند به این معنی باشد که مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا به فرد دیگری سپرده شود که آشنایی کمتری با این مسئله داشته یا همخوانی کمتری با ایرانی‌ها داشته باشد. در آنصورت، هرچند که احتمالش کم است، اما ممکن است وظیفه هماهنگی به دیگران، خارج از اتحادیه اروپا، سپرده شود که در آنصورت مذاکرات از دید ایرانی‌ها ممکن است به نقطه صفر بازگردد.»

    اشتون 58 ساله تا پیش از این انتصاب به این سمت، یک فعال اجتماعی در زمینه انرژی هسته‌ای بود و تا زمانی که به صورتی غیرمنتظره برای این پست انتخاب شد، هیچ تجربه‌ای در زمینه سیاست خارجی نداشت.

    رویترز با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا در انتخاب جانشین اشتون، علاوه بر مسئله ایران، موضوع تنش با روسیه بر سر اوکراین را نیز مد نظر خواهد داشت و به همین جهت ممکن است فردی را برگزیند که رویکردهای سخت‌گیرانه‌تری داشته باشد. این خبرگزاری از «کارل بیلت» و «رادوسلاو سیکارسکی» وزیران خارجه سوئد و لهستان به عنوان گزینه‌های جایگزینی اشتون نام برده است. هر دوی این وزرا، اخیرا سفری به تهران داشته‌اند.

    انتهای پیام/ق
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مدیر عامل بانک مهر اقتصاد:
اصلاحیه نرخ سود سپرده های بانکی توسط بانک مرکزی
تهران - ایرنا - مدیر عامل بانک مهر اقتصاد از تدوین اصلاحیه نرخ سود سپرده های بانکی توسط بانک مرکزی خبر داد و گفت: بانک مرکزی به این مساله توجه داشته است.

81170682-5707228.jpg

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، غلامحسن نتاج در نشستی خبری افزود: با توجه به نرخ های جدید و نبودن تفاوت بین نرخ سود سپرده ها در بانک های غیر دولتی و دولتی به نظر می رسد با توجه به بالاتر بودن ریسک در موسسات و بانک های غیر دولتی سپرده گذاران ترجیح می دهند که در بانک های دولتی که ریسک پایین تری دارند سرمایه گذاری کنند.

وی گفت: به همین دلیل پیشنهاد داده ایم که در اصلاحیه بعدی نرخ سود موسسات اعتباری بتوانند سودهای بالاتری را با عنوان پاداش ریسک پرداخت کنند.

وی با بیان این که، در مورد نرخ سود سپرده ها دقیقا طبق ابلاغیه جدید بانک مرکزی عمل می کنیم تاکید کرد: از زمان تغییر نرخ سود سپرده ها منابع از بانک خارج نشده است، اما افزایش منابع نیز صورت نگرفته است.

نتاج با بیان این که، این بانک با مجوز سرمایه 12 هزار میلیارد ریال درخواست دریافت مجوز فعالیت را به بانک مرکزی ارائه کرده است، گفت: برای واگذاری 51 درصد سهام بانک طی یک ماه آینده در بورس آماده می شویم، ضمن آن که طبق برنامه تا پایان شهریور ماه نیز به شبکه شتاب متصل و حساب های جاری و عملیات ارزی در این بانک عملیاتی خواهد شد.

به گفته نتاج، سپرده قانونی این بانک نزد بانک مرکزی هم اکنون بیش از دو هزار میلیارد تومان است.

وی با اشاره به اینکه وجه تمایز بانک مهر اقتصاد با سایر بانک ها در این است که بانکداری اسلامی به عنوان اصلی ترین اولویت راهبردی خود تعیین کرده است، گفت: طی بیش از 30 سال گذشته در راستای تحقق قانون عملیات بانکداری بدون ربا اقداماتی صورت گرفته است، اما تحقق این امر و حرکت به سوی بانکداری اسلامی نیازمند مشارکت کلیه بانک هاست و با عملکرد یک بانک محقق نمی شود.

نتاج با تاکید بر اینکه همواره تلاش کردیم که در قالب قوانین و مقررات با محوریت نظارت بانک مرکزی عمل کنیم، افزود: تبدیل موسسه مهر بسیجیان به موسسه مهر اقتصاد و سپس بانک مهر اقتصاد پس از تنظیم بازار غیر متشکل پولی و به دلیل واکنش به تغییرات محیطی بوده است.

وی گفت: بانک ها برای فعالیت باید دو مجوز اداره ثبت شرکت ها و بانک مرکزی را داشته باشند و بانک مهر اقتصاد مجوز اول را در تاریخ 26 مهر ماه 91 با شماره ثبت 429709 دریافت کرده است و اکنون هشت هزار نیروی انسانی دارد.

وی درباره حذف نام این بانک از سایت بانک مرکزی در دی ماه سال گذشته، اظهار داشت: باید ساماندهی به گونه ای صورت گیرد که حق افراد از بین نرود.

به گفته مدیر عامل بانک مهر اقتصاد، پیش از قانون تنظیم بازار غیر متشکل پولی 900 تعاونی اعتبار در کشور با مجوز وزارت تعاون فعالیت می کردند و اکنون بانک مهر اقتصاد میراث دار رویدادهایی است که در گذشته اتفاق افتاده و اکنون به دنبال ساماندهی هستیم.

وی با اشاره به این که تعداد مشتریان بانک از هشت میلیون در سال 88 به 12 میلیون رسیده است، افزود: این که در مورد بانک مهر اقتصاد اصطلاح غیر قانونی و یا فاقد مجوز را به کار ببریم درست نیست.

نتاج با اشاره به این که بانک مهر اقتصادی در رتبه بندی در IMI100 بالاتر از بسیاری از بانک ها قرار گرفته و در بین 22 بانک رسمی کشور جایگاه هفتم را به خود اختصاص داده است، تصریح کرد: با مجوز مسوولان وقت بانک مرکزی اواخر سال گذشته تابلوی موسسه را به بانک تغییر داده ایم و طبق قانون نمی توانیم از عنوانی به جز شرکت سهامی بانک مهر اقتصاد استفاده کنیم.

مدیر عامل بانک مهر اقتصاد در ادامه با اشاره به این که نسبت سه الی پنج درصد از تسهیلات پرداخت شده درباره مطالبات معوق در اقتصاد کشور نرخی طبیعی به حساب می آید، گفت: میزان معوقات بانک ها ارتباط بسیاری با نحوه وصول آن ها دارد و نرخ بیش از پنج درصد برای مطالبات، بحرانی خواهد بود.

وی با بیان این که درباره مطالبات معوق بانک ها ارقامی بین 75 تا 100 هزار میلیارد تومان مطرح می شود، اظهار کرد: موسسات پولی و اعتباری وکیل سپرده های مردم هستند و باید به حداقل رساندن معوقات از اولویت های آن ها باشد.

نتاج در ادامه درباره قیمت تمام شده پول در شبکه بانکی کشور گفت: قیمت تمام شده پول متغیر بسیار مهمی است که میزان آن در بانک های دولتی، غیر دولتی و موسسات اعتباری از 21 تا 26 درصد متفاوت است.

مدیر عامل بانک مهر اقتصاد نرخ سود تسهیلات را تابعی از قیمت تمام شده پول اعلام و اظهار داشت: اگر چه نرخ سود سپرده ها کاهش یافته است، اما نمی توان به سرعت نرخ سود تسهیلات را نیز کاهش داد، در واقع یک دوره زمانی شش ماهه برای کاهش نرخ سود تسهیلات لازم است.

نتاج میزان منابع بانک را بیش از 33 هزار میلیارد تومان اعلام و اضافه کرد: در سال جاری طرح هایی را در راستای حمایت از بخش تولید در دستور کار داریم.

در ادامه این نشست، حمیدرضا نجف پور معاون اعتبارات و تجهیز منابع بانک مهر اقتصاد، میزان مطالبات معوق بانک را 4.2 درصد اعلام و اضافه کرد: کلیه تسهیلات پرداخت شده توسط بانک مهر اقتصاد با در نظر گرفتن شرایط بانکداری اسلامی بوده است و مانند سایر بانک ها در بانک مهر اقتصاد مرسوم نیست که مطالبات معوق و تسهیلات سر رسیده گذشته با تسهیلات جدید تسویه شود.

وی 56.8 درصد تسهیلات پرداخت شده از سوی بانک را مربوط به متقاضیان خرد و حدود 43.2 درصد را مربوط به متقاضیان تسهیلات کلان اعلام و اضافه کرد: در بانک مهر اقتصاد کلیه منابع قرض الحسنه بانک در فعالیت های قرض الحسنه هزینه شده و این درحالی است که در بسیاری از بانک ها فقط 60 درصد منابع قرض الحسنه را صرف فعالیت های قرض الحسنه کرده و مابقی منابع را در فعالیت های سودده سرمایه گذاری می کنند.

معاون اعتبارات و تجهیز منابع بانک مهر اقتصاد در پایان از فعالیت حساب های جاری و ارزی پس از دریافت مجوز از بانک مرکزی توسط بانک مهر اقتصاد خبر داد و گفت: همچنین قرار است کارت اعتباری درحوزه حمل ونقل، سلامت و فروش محصولات و برای ساماندهی **** توزیع طراحی شود.

اقتصام(3)** 9141**1594



انتهای پیام /*
 
بالا