• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

کمیجانی عنوان کرد:

صادرات در اولویت توجه دولت/ مهار تورم به معنای کاهش قیمت‌ها نیست

قائم مقام بانک مرکزی با دفاع از سیاست دولت مبنی بر کاهش تورم، گفت: بدون مهار تورم، امکان ثبات در نرخ ارز نیز وجود ندارد، این درحالی است که مهار تورم نیز به معنای کاهش قیمت نیست.
به گزارش خبرنگار مهر، اکبر کمیجانی در چهارمین همایش صادرات غیرنفتی گفت: هیچ اقتصاددانی تاکنون نقش بلامنازع صادرات در رشد اقتصادی را انکار نکرده و مورد ابهام و سوال قرار نداده است، این در حالی است که اجماع جهانی کشورها به سمتی است که در کنار حمایت از تولید، حمایت از صادرات غیرنفتی را نیز مدنظر قرار داده اند.

قائم مقام بانک مرکزی افزود: در ادبیات اقتصادی ایران نیز، هشیاری و بیداری در رابطه با نقش صادرات غیرنفتی در اقتصاد بوجود آمده است که از ناحیه درآمد نفتی نمی توان به طور عادی اقتصاد را اداره کرد، ضمن اینکه در کنار این شناخت و سیاستها، دولت ها طی سالهای گذشته تلاش داشته اند که کم و بیش از صادرات دفاع کنند.

وی با اشاره به درآمدهای نفتی دهه 80 برای اقتصاد ایران تصریح کرد: قیمت نفت در این دهه به بالاترین میزان خود طی سالهای بعد از انقلاب رسیده است اما به دلیل تحریم هایی که کشورهای غربی بر علیه ایران اعمال کردند، ضعف به کارگیری و اداره اقتصاد با درآمدهای نفتی بروز کرد و مشخص شد که استراتژی اداره اقتصاد ایران با استفاده از درآمدهای نفتی کارساز نیست.

به گفته کمیجانی، طی سالهای 84 تا 91، درآمدهای نفتی ایران به 250 میلیارد دلار رسیده است که از آن به خوبی استفاده نشد و شاید به صراحت بتوان گفت که به بدترین شکل از این درآمدها در اقتصاد ایران استفاده شد و راه راحت طلبی را در پیش گرفتیم.

وی اظهار داشت: افزایش درآمدهای نفتی بزرگترین ابزار در اختیار دشمنان شد تا از آن بر علیه ایران بهره گیرند، به این معنا که آنها تصمیم بر این گرفتند که از این ابزار که در اقتصاد ایران به کار بسته شده بود و همه کارها بر محور آن می چرخید را بر علیه کشور استفاده کنند و به نوعی با کاهش خریدهای نفتی دنیا از ایران، درآمدهای ایران را کاهش داده و اقتصاد ایران را فلج کنند.

کمیجانی خاطرنشان کرد: در واقع، کشورهای غربی بدون لشگرکشی به ایران، توانستند جنگ سرد تمام عیاری را به نفع خود راه بیندازند و کم هزینه ترین جنگ را بر علیه ایران اعمال کنند؛ اما این هشدار مجددی برای اقتصاد ایران است که دست از وابستگی به درآمدهای نفتی بردارد؛ البته دولت تدبیر و امید این نکته را به خوبی مدنظر قرار داده و تلاش کرده تا از وابستگی به درآمدهای نفتی، اقتصاد را رهایی دهد.

قائم مقام بانک مرکزی ادامه داد: دولت نیز تلاش کرده تا با تدوین بسته خروج از رکود تورمی، بر نقش صادرات غیرنفتی به عنوان توسعه دهنده و پیشران، تاکید کرده و راه را برای توسعه صادرات غیرنفتی باز کند.

وی با اشاره به تاکید برنامه های توسعه ای بر **** ارزی شناور مدیریت شده گفت: البته این سیاست را به طور کامل نمی توان اجرا کرد و البته به طور نسبی، این سیاست در حال پیاده سازی است. در این میان امید می رود که دولت بتواند با هدف حمایت از تولید، صادرات را نیز رونق بخشد.

کمیجانی با دفاع از سیاست دولت مبنی بر مهار تورم گفت: عزم دولت در مقابله با تورم جدی است و موفقیت هایی نیز در این میان حاصل شده است، البته تورم مهمترین دشمن تولید است و اگر مهار نشود، دشمن سیاست ثبات ارز است و ثبات ارز ماندگار نخواهد بود.

وی اظهار داشت: البته مهار تورم به معنای کاهش قیمت ها نیست.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سردار دهقان در نشست خبری:
اطلاعات دانشمندان دفاعی را نخواهیم داد/ موشک‌های ایران قابل مذاکره نیست/ بازدید مجدد آژانس از پارچین موضوعیت ندارد/ فردا؛ رونمایی از ۴ محصول دفاعی
وزیر دفاع با تاکید بر اینکه ما اطلاعات دانشمندان دفاعی خود را به کسی نخواهیم داد، تصریح کرد: این موضوع از طرف ما پذیرفتنی نیست.


13930601000377_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار دفاعیخبرگزاری فارس، اولین نشست خبری سردار حسین دهقان به عنوان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح صبح امروز به مناسبت 31 مردادماه روز صنعت دفاعی و به منظور تشریح برخی دستاوردها و عملکرد این وزارتخانه در ارتقاء توان دفاعی نیروهای مسلح با حضور خبرنگاران رسانه‌های مختلف برگزار شد.

دهقان در خصوص اینکه آیا درست است که اجازه بازدید از پارچین به آژانس بین المللی انرژی اتمی داده شده است، گفت: آژانس بارها از پارچین بازدید و نمونه برداری کرده است لذا الان موضوعیت ندارد.

وزیر دفاع تصریح کرد: ممکن است در طول بازدیدها سوالاتی ایجاد شود ولی هم اکنون سوال جدیدی مطرح نشده و سوالات مطرح شده همان سوالات قبلی است.

وی ادامه داد: آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز به سوالات و ابهامات مطرح شده از سوی آژانس بارها پاسخ داده و ابهام جدیدی در این مورد مطرح نشده است.

وی با تاکید بر اینکه ما اطلاعات دانشمندان دفاعی خود را به کسی نخواهیم داد، تصریح کرد: این موضوع از طرف ما پذیرفتنی نیست و نه تنها اسامی را در اختیار قرار نمی دهیم بلکه اطلاعاتی نیز در این زمینه به کسی نخواهیم داد چون پذیرش این درخواست به معنای پذیرفتن ادعای مطرح شده از سوی قدرت های استکباری مبنی بر حرکت ایران در جهت ساخت تسلیحات هسته ای است که از اساس حقیقت ندارد.

دهقان درخصوص اینکه گفته می شود آژانس از ایران سوالات جدیدی درباره چاشنی های انفجاری داشته گفت: آژانس سوال جدیدی مطرح نکرده و همان سوالات قدیمی بود که پاسخ داده شد و ابهام جدیدی مطرح نشده است.

وی اطلاعات مطرح شده و ادعاهای آژانس را بر پایه اطلاعاتی که گروه های معاند **** جمهوری اسلامی به ویژه منافقین دانست و افزود: توصیه ما به آژانس این بوده که با توجه به شفافیت برنامه هسته ای ایران هیچ دلیلی وجود ندارد که اطلاعات از منافقین گرفته شود و غیرطبیعی است کسانی که مدعی هستند بدون سند کاری نمی کنند بر اساس اطلاعات این گروهک ها ادعای خود را مطرح کنند.

دهقان اضافه کرد: آژانس بررسی ها و بازدیدهای خود را از پارچین انجام داده و هیچ دلیلی برای دادن دسترسی مجدد وجود ندارد؛ ضمنا آژانس نیز این مساله را پذیرفته اند که مساله ای در پارچین وجود نداشته است.

وی در پاسخ به سوالی درباره همکاری نظامی ایران و لبنان نیز تصریح کرد: ما با کشورهای مختلفی برنامه های مشترک داریم و لبنان هم اگر آمادگی داشته باشد قرار دادهایی را با این کشور انجام خواهیم داد.

وزیر دفاع در پاسخ به سوالی مبنی بر نقش ایران در ثبات منطقه، گفت: ایران از یک موقعیت استراتژیک در منطقه بهره مند است و **** با ثبات آن به عنوان یک الگو در منطقه و جهان به نمایش گذاشته شده است و به طور طبیعی این جایگاه همواره مورد طمع دشمنان قرار داشته و در طول دوران گذشته نیز حضور نیروهای نظامی بیگانه را در خلیج فارس و منطقه شاهد بوده ایم.

وی نیروهای خارجی را عامل بی ثباتی در منطقه دانست و افزود: قطعا ایران لنگرگاه ثبات در منطقه است.

دهقان اضافه کرد: تاز مانی که نیروهای خارجی در منطقه حضور دارند و کشورهای منطقه تابع سیاست های کشورهای فرامنطقه ای هستند، نوعی عدم تعادل در منطقه وجود خواهد داشت.

وی تصریح کرد: ما بارها به کشورهای منطقه این موضوع را گفته ایم مسیری را که دنبال می کنند مسیری نیست که خواست ملت های انان باشد، بلکه در مسیر خواست **** سلطه است و در عین حال همواره پیام صلح را به دولت های منطقه داده ایم و در طول تاریخ نیز به دنبال مشکل سازی، تنش و مداخله در کشورهای همسایه نبوده ایم.

وی با اشاره به تلاش های ایران برای مقابله با بی ثباتی در منطقه، اظهار داشت: ایران برای استقرار ثبات در منطقه با عوامل ناامنی نیز مبارزه کرده است.

وزیر دفاع پدیده داعش را عینی شدن توطئه های **** صهیونیستی برای ایجاد اختلاف درون مسلمانان خواند و افزود: داعش کروهی تکفیری صهیونیستی بوده و تضمین کننده منافع **** صهیونیستی است و کسانی که دیروز آنها را حمایت می کردند و الان هم می‌کنند به حرف ایران که اینها عامل ناامنی در منطقه است رسیده اند.

وی ادامه داد: امروز امریکا و فرانسه در پشیمانی از حمایت های خود باید اقدامی انجام دهند و همه علیه داعش متحد شوند.

وزیر دفاع در پاسخ به سوالی درباره چگونگی کمک ایران به به عراق در مقابله با داعش تصریح کرد: ما رسما اعلام کردیم در کمک رسانی و پشتیبانی از دولت و ملت عراق در زمینه مقابله با ترویست ها کوتاهی نمی کنیم اما در بخث کمک نظامی معتقدیم که ملت و دولت عراق با محوریت مرجعیت توان مقابله با داعش را دارند و نیازی به حضور مستقیم ایران در عراق برای مقابله با داعش نیست.

دهقان تاکید کرد: در مذاکرات و برنامه اقدام مشترک مورد توافق ایران و غرب بحث موشکی مطرح نبوده و نیست و هیچگاه توان موشکی ایران موضوع مذاکره با هیچکس نبوده و نخواهد بود.

وزیر دفاع خاطرنشان کرد: امروز ما با استقبال و پیشگامی کشورها در همکاری با ایران و تعریف همکاری های جدید هستیم که همان دیپلماسی دفاعی است و گام های جدی در دیپلماسی دفاعی برداشته شده است و ما اعلام می کنیم که رویکردمان دفاعی است؛ البته به دنبال بازدارندگی موثر در حوزه دفاعی هستیم که که در آن موفق هم بوده ایم.

وی تصریح کرد: اقبال جدی برای همکاری دفاعی و تسلیحاتی با ایران از سوی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای دیده می‌شود.

وزیر دفاع با اشاره به ماجرای سامانه های اس 300 روسی و عدم تحویل آنها به ایران نیز گفت: زمانی ما قراردادی را با روسیه برای تحویل سامانه اس ۳۰۰ داشتیم و در مقطعی به دلیل تحریم ها این موضوع از طرف روسیه لغو شد در حالی که ما معتقد بودیم که هیچ بندی از تحریم ها موجب تعرض به قراردادهای قبلی ایران و لغو آن نمی شود.

وزیر دفاع متوفق شده این قرار داد را به دلیل بده بستانی بین آمریکا و روسیه خواند و افزود: **** صهیونیستی نیز تلاش های بسیاری را برای لغو این قرار داد انجام داد.



وی با بیان اینکه قرارداد اس 300 را متوقف شده نمی دانیم، اظهار داشت: هم بنده و هم رییس جمهور در دیدار با روسها بر آن تاکید کرده ایم و آنها علاقه دارند که اینم قرار داد را به شکل دیگری اجرا کنند.

دهقان ادامه داد: حرف ما این بوده که قرار داد اصلی را اجرا کنند تا استقلال سیاسی روسیه هم حفظ شود.

وی گفت: اقدامات خوبی صورت گرفته و امیدواریم آنچه که قرارداد کردیم را بگیریم.

وزیر دفاع با بیان اینکه تهدیدات فراروی ایران همواره چهره های جدیدی به خود می‌گیرد، گفت: ماهم بدنبال پایش آنها هستیم تا متناسب با آنها، تجهیزاتی را در اختیار نیروهای مسلح قرار دهیم؛ ما بدنبال بازدارندگی موثر برای مقابله با تهدیدات هستیم تا بتوانیم دشمن را غافلگیر کنیم.

دهقان با اشاره به بازدید ظریف (وزیر خارجه) از توانمندی دفاعی تصریح کرد: همه مسولین و ملت بایستی به صورت واقعی از توانمندی دفاعی کشور آگاه باشند تا با آگاهی از آن از منافع ایران دفاع کنند؛ گرچه مطمئن هستیم که مسئولان و ملت ما این قابلیت های در عرصه های مختلف به ویژه دفاع مقدس دیده اند.

وزیر دفاع درباره تعامل این وزارتخانه با بخش خصوصی اظهار داشت:‌سیاست پایدار ما این است که باید به سمتی حرکت کنیمکه تمام ظرفیت های بخش خصوصی و دولتی را به کار بگیریم و هم اکنون در وزارت دفاع نهادی مستقر شده که مسئولیت آن ارزیابی توان بخش خصوصی است و تا کنون نیز ۱۳۰۰ شرکت ارزیابی شده و به صورت فعال با آنها کار می کنیم.

دهقان با بیان اینکه وزارت دفاع نقش مهمی را در برنامه توسعه صنعتی دولت برای خود قائل است، افزود: با توجه به سطوح فناوری موجود در وزارت کشور ما قادر هستیم نقش فزون تری از آنچه هست را در توسعه صنعتی کشور ایفا کنیم.

وی درخصوص هواپیماهای ایران140 نیز گفت: با وجود این هواپیما در هسا تولید میشود اما هر هواپیما که بخواهد پرواز کند باید از استاندارد ایکائو و سازمان هواپیمای کشوری مجوز داشته باشد که این هواپیما هم دارد.

وی ادامه داد: گفتم تیم هایی در اختیار سازمان هواپیمایی باشند تا اطلاعات را در اختیار آنها بگذارند و تیمی از روسیه و اکراین نیز برای بررسی آن دعوت شده تا به سازمان هواپیمایی کشور کمک کنند ولی این به معنای بررسی سانحه از سوی وزارت دفاع به صورت مستقل نیست.

سردار دهقان همچنین از رونمایی 4 محصول جدید در حوزه‌های موشکی، هوایی و نقشه برداری خبر داد و گفت: این نمایشگاه با نام «خودباوری و مدیریت جهادی» فردا توسط رئیس‌جمهور افتتاح می‌شود.

وزیر دفاع خاطرنشان کرد: یکی از نیازهای نهاجا، هواپیمای جت آموزشی است که طراحی و نمونه اولیه آن تولید شده و احتمالا تا پایان سال رونمایی می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا جنگنده قاهر امسال به پرواز در میاید یا خیر گفت: این اتفاق امسال رخ نمی دهد.

وی در پاسخ به سوالی درخصوص ممانعت از برگزاری رزمایش های نیروهای مسلح گفت: هیچگاه دولت مانع انجام هیچ رزمایشی نشده و نخواهد شد و این رزمایش ها همواره انجام شده و می‌شود و باید هم بشود.

دهقان ادامه داد: خبری درخصوص جلوگیری از پرتاب موشکی مطرح شده بود که آن هم درست نبود و در همان زمان هم تست ها انجام می‌شد.

وی در پاسخ به سوالی درباره پرتاب ماهواره به فضا و ساخت موشک هایی در این راستا تصریح کرد: ما امروز باید اعلام کنیم که ایران یکی از کشورهای است که همه عناصر مربوط برای پرتاب ماهواره از قبیل موشک، سکوی پرتاب، ماهواره، ایستگاه زمینی و ... را در اختیار دارد.

وی اضافه کرد: برنامه پرتاب ماهواره به فضا در قالب یک برنامه زمان بندی شده است و آهنگ این برنامه کند نشده و امیدواریم که درسرفصل های خود اخبار آن را در اختیار مردم قرار دهیم.

وزیر دفاع در خصوص همکاری با نخبگان سراسر کشور نیز گفت: دفاتر «شهید فهمیده» جهت همکاری نخبگان با وزارت دفاع در همه استانها ایجاد شده است.

وی با بیان اینکه رویکرد وزارت دفاع حرکت برای رسیدن به سازمان های دانش بنیان در جهت افزایش توانمندی دفاعی کشور است، ادامه داد: هم اکنون 91 دانشگاه مستقیما با ما کار می‌کنند و طرح های مهمی هم در این رابطه دنبال می‌شود و تاکنون نیز محصولات مورد نیاز خود را به شرکت های دانش بنیان سفارش داده ایم.

دهقان با بیان اینکه در آینده نزدیک شاهد ورود وزرای دفاع کشورهای بزرگ به ایران خواهیم بود، گفت: اطلاعات مربوط به این توافقات در زمان خود اعلام می‌شود.

انتهای پیام/

- See more at: http://farsnews.com/newstext.php?nn=13930601000178#sthash.TaR3ORf3.dpuf
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
رئیس کل گمرک ایران در گفت‌وگو با فارس تشریح کرد
جزئیات حذف تشریفات ترخیص کالا و بررسی ۴۰ عامل/ افزایش ۳۰۰ درصدی اظهار کالا در مسیر سبز
رئیس کل گمرک ایران به تشریح روند ترخیص کالا و بررسی ۴۰ عامل دخیل در این روند پرداخت.

13930209000446_PhotoA.jpg

مسعود کرباسیان، در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادیخبرگزاری فارسدر مورد راهکار گمرک برای کاهش گلوگاه‌های مسیر قرمز در رویه‌های گمرکی اظهارداشت: یکی از وظایف گمرک کنترل و تطبیق کالاهای وارده و صادره با مقررات مربوط به آن کالا و وصول حقوق ورودی و عوارضی است که دولت و مجلس بر عهده گمرک می‌گذارند. این امر باید بدون اتلاف وقت و تحمیل هزینه مازاد برای صاحبان کالا و نهایتا اطمینان از صحت اظهار و دقیق کنترلهای گمرکی انجام شود و با اسنادی که صاحبان کالا به کمرک ارائه می‌دهند مورد مطابقت قرار بگیرد.

رئیس کل گمرک ایران افزود: ساده سازی فرآیندها همراه با یکپارچه سازی و هوشمندسازی در راس اولویتهای گمرک قرار گرفت که با توجه به تجربیات گذشته اکنون در اجرای سامانه آسیکودا و سایر نرم افزارهای کاربردی در گمرک و بهره گیری از توصیه‌های کلیدی سازمان جهانی و تجربیات موفق سایر کشورها با همکاری با پژوهشگران دانشگاه تهران این مهم به انجام رسید.

وی با تاکید بر اینکه در گمرکات اجرایی تشریفات ترخیص کالا در سامانه جامع گمرکی که از بهمن ماه سال گذشته اجرایی شده است، گفت: با به کارگیری مدیریت ریسک در قالبی هوشمند و بسته به ماهیت کالا به صورت سیستمی و بدون دخالت نیروی انسانی تعیین مسیر می‌شود.

کرباسیان یادآور شد: در مسیر قرمز با ارزیابی فیزیکی و عینی کالا و مطابقت آن با اسناد توسط کارشناس مربوطه عملیات بررسی و کنترل به شکل تفصیلی انجام می شد که در این مسیر ترخیص کالا نیازمند اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح است.

رئیس کل گمرک ایران با اشاره به اینکه در مسیر زرد اسناد و مجوزهای مورد نیاز برای ورود و ترخیص کالا دقیقا بررسی می شوند، بیان داشت: اما ماهیت کالا در مسیر زرد نیاز به کنترل و رسیدگی فیزیکی و عینی توسط ارزیابان ندارد. مسیر سبز نیز که اظهارکالا از ریسک حداقلی برخوردار است مربوط به کالاهای است که نیازی به اخذ هیچ مجوزی از مراجع مختلف ندارند و تشریفات گمرکی مسیر سبز در حداقل زمان انجام می شود.

وی با بیان اینکه گمرک ایران به عنوان مرزبان اقتصادی کشور نمی تواند کالایی که از بُعد ماهیت و کیفیت باید مورد بررسی فیزیکی قرار بگیرد را بدون لحاظ کردن مجوز مراجع ذیصلاح در مسیر سبز قراردهد، عنوان کرد: اما با توجه به سیاست کاهش تشریفات گمرکی با بازنگری فرآیند تعیین مسیر و با لحاظ بیش از 40 فاکتور به عنوان پارامترهای تعیین مسیر اظهارنامه و حذف بعضی آزمون های موازی که توسط سایر سازمانها روی کالا انجام می شود، سیستم تخصیص مسیر سه‌گانه اظهارنامه‌های گمرکی را مورد بازنگری قرار داده است و با افزایش سهم اظهارکالاها در دو مسیر سبز و زرد و متعاقبا کاهش سهم اظهار کالا از مسیر قرمز فرآیند ترخیص را در این حوزه ضمن تسهیل و تسریع کرد.

به گفته کرباسیان در سالهای گذشته سهم کالاهایی که در مسیر سبز اظهار می شدند کمتر از 5 درصد و کالاهایی که از مسیر زرد اظهار می شدند 28 درصد و سهم مسیر قرمز که زمان برترین مسیر اظهار کالا بودند 67درصد بوده است. این درحالی است که به طور میانگین در گمرکات کشور در چهارماهه نخست سال جاری میزان کالاهایی که از مسیر سبز ترخیص شده اند، با افزایش قریب به چهار برابری به 20 درصد از مجموع اظهارنامه ها رسیده است که نشانگر رشد 300 درصدی اظهار کالا در گمرکات از مسیر سبز است.

رییس کل گمرک ایران گفت: همچنین اظهار کالا در مسیر زرد از 28 درصد قبلی به 60 درصد در چهارماهه نخست سال 1393 رسیده که حاکی از افزایشی بالغ بر دو برابر ، در این مسیر دارد.

وی افزود: به تناسب افزایش سهم ترخیص کالا از دو مسیر سبز و زرد شاهد کاهش ترخیص کالا در مسیر زمان بر قرمز از 67 درصد قبلی به میزان 20 درصد فعلی هستیم که بیانگر این است که دو سوم کالاهایی که سابقا در مسیر قرمز اظهار می شدند، در حال حاضر از مسیر زرد و سبز اظهار می شوند که این امر بیانگر کاهشی معنی دار و در راستای سیاستهای تسهیل و توسعه تجارت در گمرک ایران است.

رئیس کل گمرک ایران در خصوص مسیر قرمز و اینکه چرا کالاها در این مسیر قرار می گیرند، بیان داشت: عوامل بسیاری در تعیین مسیر قرمز برای اظهار کالا دخیل است، از جمله کالاهای مشمول کنوانسیونهای مختلف جهانی از جمله منع سلاحهای شیمیایی، کنوانسیون پسماندهای خطرناک و کالاهایی مشمول مجوز استاندارد اجباری که دارای آزمون طولانی هستند، تعرفه کالاهایی که حتما باید مورد مطابقت قرار بگیرند، یا تعرفه آنها با چند تعرفه مختلف دیگر استنباط می شوند.

وی ادامه داد:‌ کالاهای شامل معافیت و یا زیرنویس دار باید با ارزیابی فیزیکی تصمیم به اخذ عوارض بر اساس وزن یا ماخذ تعیین شده گرفته شود، کالاها و ماشین آلات مستعمل موضوع کمیسیون ماده یک صنایع که باید در مسیر قرمز اظهار شوند و همچنین صاحبان کالا و اظهارکنندگان پرخطر که دارای سابقه تخلف در گمرک هستند.

کرباسیان کاهش زمان ترخیص کالا در مسیر قرمز را نیازمند همکاری موثر سازمان های مجوز دهنده که زیرمجموعه سایر وزارتخانه ها هستند دانست و خاطرنشان کرد: مهمترین عوامل زمان بر شدن ترخیص کالا بدلیل تاخیری است که به موجب قانون، گمرک مسئول وصول مجوز ترخیص از سازمان های مجوز دهنده است. و متأسفانه این تعلل ها بنام گمرک تمام می شود که امیدوارم این مهم با اجرای کامل ماده 12 قانون امور گمرکی ، استقرار پنجره واحد مجازی و همکاری سازمانهای دخیل در فرایند گمرکی مرتفع شود.

انتهای پیام/ب
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

روحانی در حرم امام راحل:
خروج از رکود و ایجاد رونق اقتصادی مهم‌ترین اولویت دولت/ با تغییر یک نفر مسیرمان عوض نمی‌شود/ تا پایان به منتقدان احترام می‌گذاریم
رئیس‌جمهور با بیان اینکه با تغییر یک نفر از دولت مسیرمان عوض نمی‌شود، گفت: دولت در مبارزه با فساد در مدارک علمی به ویژه در زمینه بورسیه‌ها جدی خواهد بود.


13930601000079_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه دولتخبرگزاری فارس،‌حسن روحانی رئیس‌جمهور اسلامی ایران در آغاز هفته دولت و پس از ادای احترام به مقام شامخ امام ***** (ره) با اشاره به دستاوردهای دولت در سال جدید، گفت: مهم‌ترین اولویت دولت در سال جاری مسائل اقتصادی و خروج از رکود و ایجاد رونق است، امیدواریم امسال خروج از رکود و آغاز رونق اقتصادی را تجربه کنیم.

وی افزود: بر طبق آمار میزان تورم نقطه به نقطه در سال جاری 14.6 و میزان تورم کلی به 25.3 درصد رسیده است و آن چیزی که ما در خصوص کاهش تورم قول داده بودیم امسال به آن رسیدیم؛ امیدواریم تا پایان امسال میزان تورم به 20 درصد برسد.

رئیس‌جمهور با تأکید بر ادامه راه در حوزه سیاست خارجی گفت: ما راهمان را در سیاست خارجی ادامه می‌دهیم و مذاکرات خود را بر اساس منطق، حقوق خودمان و تعهدات بین‌المللی به طور جدی ادامه خواهیم داد.

روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به تلاش‌های دولت در حوزه مسائل فرهنگی و اجتماعی گفت: دولت در این زمینه‌ها قدم‌های جدی برداشته است که می‌توان به تأمین سلامت، اخلاق‌گرایی و ایجاد آرامش در جامعه اشاره کرد.

روحانی در ادامه تصریح کرد: من در همین جا و در مقابل مرقد امام راحل می‌گویم که دولت تا پایان به منتقدان احترام خواهد گذاشت اما در برابر تخریب‌گران دولت و **** خواهد ایستاد.

رئیس جمهور همچنین بر ضرورت مقابله با فساد به خصوص در حوزه فساد در بورسیه‌ها تأکید کرد و گفت: سیاست دولت با عوض شدن یک وزیر تغییر نخواهد کرد و همچنان به آن مسیری که ما به مردم قول داده‌ایم حرکت خواهیم کرد.

همچنین حسن روحانی رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فرارسیدن هفته دولت و مصادف شدن آن با آغازین روزهای آغاز به کار دولت یازدهم گفت: این رسم عادی شده است که آغاز هفته دولت با زیارت مرقد امام (ره) آغاز می‌شود و معنا و مفهوم آن این است که ما هر سال شروع کار جدید را با بیعت مجدد با آرمان‌های امام راحل آغاز می‌کنیم.

وی افزود: ‌امام در واقع شخصیتی بود که دولت مدرن اسلامی را ایجاد کرد البته دولت مدرن در تاریخ ایران از زمان امیرکبیر و حدود 150 سال پیش آغاز شد و در دوران انقلاب مشروطه شکل مدرن پیدا کرد اما به دلیل تمایل برخی حکومت‌ها که کاملا تحت سلطه قدرت‌های غربی گرفته بودند از محتوا و از درون تهی شده بودند.

رئیس‌جمهور ادامه داد: امام *****(ره) فقیه بزرگی بود که برای اولین بار در تاریخ ایران و شیعه توانست دولت مدرن را در چارچوب مقررات اسلامی به وجود آورد البته مقرراتی از قبیل مالیات، ‌بانکداری، ارتش حرفه‌ای، تأمین اجتماعی، آموزش و پرورش و بهداشت عمومی در درون فقه شیعه وجود داشت اما از تجربه جهانی نیز استفاده شد و امام همه اینها را در چارچوب مقررات دینی امضا کرد.

وی افزود: اگر ما امام را پدر دولت مدرن اسلامی بنامیم سخن درستی گفته‌ایم، امام نه تنها دولت اسلامی را تشکیل داد بلکه به دولت قدرت لازم برای اداره کشور و توان لازم برای مقابله با دولت‌ها و استکبار جهانی را داد.

رئیس‌جمهور در بخشی از سخنان خود تصریح کرد: امام آموزگار بزرگی بود که هم **** استقلال بود و هم بنیانگذار **** جمهوری اسلامی ایران. امام درس‌ها‌ی فراوانی را به ما یاد دادند، امام به ما تعادل را یاد داد تا از هر چه خرافه و جمود فکری است دور شویم، امام راه وصلت و اسلام ناب را به ما آموخت که امروز باید به آن تکیه کنیم.

وی ادامه داد: امام به ما یاد داد تا جاده وسط را به خوبی نگه داریم و از افراط ها و تفریط ها دوری کنیم.

رئیس جمهور گفت: امام *****(ره) تعامل بین جمهوریت و اسلامیت را به ما یاد داد،‌ امام(ره)به ما **** مردم‌سالاری دینی را آموخت که هم میزان رأی ملت است و هم فرمان خدا به اجرا در بیاید.

روحانی یادآور شد: ‌امام جز ایستادگی و جرأت ایستادگی در مقابل مستکبرین جهانی و حمایت از مستضعفین را به ما یاد داد تا ما بتوانیم راه اسلام را ادامه دهیم.

رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه امام شجاعت مقابله در مقابل قدرت‌های بزرگ را به ما آموخت،‌گفت: امام هم شجاعت مقابله و جنگیدن و هم شجاعت صلح را به ما آموخت.

همچنین روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه امام راه قانون‌گرایی و اخلاق‌گرایی را به دولتمردان آموخته است،‌گفت: ‌راه امام معیاری بزرگ برای اداره کشور است و تمام تلاش دولت نیز حرکت در همین مسیر است.

وی با تأکید بر اینکه امام *****(ره) تعادل را به ما یاد داد، گفت: امام(ره) به ما گفت که باید از غرب‌زدگی و غرب‌گرایی فاصله بگیریم.

انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
بساط جعل ضمانت‌نامه‌های بانکی برچیده شد/ اشراف کامل به تبادلات مالی دستگاه‌ها
وزیر اقتصاد از با بیان اینکه ابزار‌های الکترونیک بهترین روش‌ برای مقابله با مفاسد احتمالی است و از زمانی که سامانه صدور ضمانت‌نامه‌های بانکی راه‌اندازی شد، بساط جعل این ضمانت‌نامه‌‌ها برچیده شده است، گفت: سامانه حساب‌های یکپارچه دولتی باعث خواهد شد خزانه‌داری و بانک مرکزی اشراف کاملی نسبت به موجودی و تبادلات مالی دستگاه‌ها داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری مهر، علی طیب نیا با بیان اینکه سامانه نسیم موجب استیفای حقوق دولت می شود، بر نقش غیر قابل انکار سامانه نسیم در ساماندهی و نظارت بر حساب‌های دولتی تاکید کرد و گفت: این سامانه به دولت کمک می‌کند نسبت به اطلاع از موجودی و استیفای حقوق خود به طور موثر و مناسبی عمل کند.

وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه یانکداری الکترونیک و سامانه‌های مدیریت آن در سال‌های اخیر گسترش قابل ملاحظه‌ای داشته است، استفاده از شیوه‌های الکترونیکی را موجب افزایش کارایی و کارآمدی **** بانکی دانست و اظهار داشت: ابزار‌های الکترونیک بهترین روش‌ برای مقابله با مفاسد احتمالی است. به عنوان مثال از زمانی که سامانه صدور ضمانت‌نامه‌های بانکی توسط بانک مرکزی راه‌اندازی شد، بساط جعل این ضمانت‌نامه‌‌ها نیز برچیده شده است.

وی در مورد سامانه نسیم افزود: سامانه حساب‌های یکپارچه دولتی کمک قابل ملاحظه‌ای به ساماندهی حساب دستگاه‌های دولتی کرده و باعث خواهد شد خزانه‌داری و بانک مرکزی اشراف کاملی نسبت به موجودی و تبادلات مالی این دستگاه‌ها داشته باشند.

وزیر اقتصاد با اشاره به خودکفایی کشور در صنعت چاپ اسکناس تصریح کرد: در زمینه تولید کاغذ و چاپ اسکناس پیشرفت‌های خوبی داشتیم و این مایه افتخار است که امروز می‌توانیم به طور کامل و خودکفا این مراحل را در داخل کشور و غیر قابل جعل انجام دهیم.

1. سامانه مديريت متمرکز حساب‌هاي دولتي (نسیم)
سامانه مدیریت متمرکز حساب‌های دولتی با بهره‌برداری از زیرساخت بانكداري متمركز بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران به منظور ارايه خدمات بانكي تمام الكترونيكي براي دولت،خزانه‌داري‌كل، دستگاه‌هاي دولتي، ذيحسابي‌ها، شركت‌هاي دولتي و شهرداري‌ها با قابليت اتصال به شبکه تبادل اطلاعات بین بانکي، با هدف تمركز و بهینه‌سازی ارایه خدمات بانكداري الکترونیک به دولت و فراهم آوردن امکان نظارت دقيق بر دريافت‌ها و پرداخت‌هاي دولتي طراحی و اجرا شده است.

2. سامانه چک و اسناد وصولي کاغذي (چکاوک)
استاندارد نمودن و يكپارچگي در صدور دسته چك و پردازش الکترونیکی چک‌ها از طریق فناوری تصویربرداری در این سامانه طراحی و ایجاد شده است. چکاوک با اتصال برخط به اطلاعات و سوابق مشتريان، امکان استعلام از آخرین وضعیت صادرکننده چک را برای ذینفع آن فراهم آورده و با ايجاد يك مركز پردازش واحد الکترونیکی در كشور، زمان وصول چك‌های واگذار شده بین شعب بانک‌های مختلف در سراسر کشور، به كمتر از 24 ساعت کاری کاهش مي دهد.
شرایط پیش گفت ، ارائه خدمت به مردم را توسعه و سرعت بخشیده و دریافت وجه چک¬های جاری را فارغ از منطقه جغرافیایی و بانک یا شعبه خاص امکان‌پذیر می سازد.

3. سامانه انتشار اوراق بهادار الکترونيکي
این سامانه برای سامان دهی وضعیت نامطلوب و سنتی انتشار کاغذی و بی‌نام اوراق بدهی و سپرده توسط بانک‌ها و تحول آن به سوی یک **** نوین انتشار تمام الکترونیکی با نام، طراحی و اجرا شده است. در این سامانه موجودی اوراق مختلف اشخاص حقیقی و حقوقی با استفاده از اطلاعات هویتی آنها در یک پایگاه داده متمرکز ثبت شده و تغییرات مربوط به خرید، فروش، واگذاری و سایر عملیات متناظر با اوراق در آن درج می‌گردد.

4. پورتال جامع مرکز کنترل امنيت شبکه و پاسخگويي به فوريت‌هاي بانکي (کاشف)
مرکز کنترل امنیت شبکه و پاسخگویی به فوریتهاي بانکی، به منظور ایجاد ساختاري برای مدیریت امنيت اطلاعات **** بانکي کشور از طريق تدوين الزامات و ايجاد چارچوب‌هاي امنيتي، مديريت سلسله مراتبی امنيت، مديريت رخدادهاي امنيتي و به اشتراک گذاري اطلاعات و تجارب امنيتي بانک‌ها و مؤسسات مالي و اعتباري ایجاد شده است.

اين مرکز به عنوان نقطه تماس واحد در تعامل با ساير نهادهاي انتظامي، امنيتي و قضايي کشور، وظيفه جمع‌آوري و اشتراک‌گذاري اطلاعات و هماهنگي بين بانکها در مواقع بروز رخدادهاي امنيتي و بحران‌هاي سايبري را عهده‌دار است. راه‌اندازی پورتال جامع مرکز کاشف، گردآوری اخبار و رویدادها، پردازش، پاسخگويي و مديريت رخدادهاي مربوط به حوزه امنيت بانکي را میسر می‌سازد.

5. معرفي زيرساخت خدمات ارزش افزوده کارت بانکي
اجرای طرح‌های سبدکالایی و طرح امنیت غذایی با حداقل هزینه و زمان و با استفاده از امکانات موجود بانک‌ها در حوزه کارت و پایانه فروش یکی از دستاوردهای مهم دولت تدبیر و امید و **** بانکی در ارایه خدمات فناوری محور بوده است.

این امر مستلزم ایجاد زیرساخت خاصی بوده تا در آن کارت‌های بانکی علاوه بر عملیات اتصال به حساب و پرداخت، به عنوان محملی برای خدمات ارزش افزوده ی نیازمند شناسایی مشتری نیز به کار رود. این زیرساخت، علاوه بر کاربردهای مد نظر دولت در توزیع سبدها و سهمیه‌های غیرنقدی، می‌تواند برای معرفی خدمات گسترده‌ای نظیر **** تخفیفات، برگشت کالا و نرخ‌های ترجیحی نیز به کار رفته و تحولی اساسی را در این زمینه ایجاد نماید.

6.سامانه پرداخت‌هاي الکترونيک سيار (سپاس)
سامانه پرداخت‌هاي الکترونيک سيار(سپاس)، امکان معرفی و بهره‌برداری از انواع کیف پول و پول الکترونیکی را در قالب پول همراه (Mobile Money)، پول شبکه‌ای(Net Money) و پول تراشه‌ای(Chip Money) فراهم می‌سازد. با استفاده از امکانات سپاس، پرداخت‌های ریز نظیر کرایه سفرهای شهری، عوارض و خریدهای جزئی که در حال حاضر از طریق اسکناس و سکه صورت می‌پذیرد، با ابزارهای متنوع الکترونیک جایگزین می‌شوند. با راه‌اندازی و بهره‌برداری از این سامانه، حلقه ابزارهای پرداخت الکترونیک تکمیل شده و تحقق "جامعه بدون پول نقد"(Cashless Society) را میسر می‌سازد.

7. سامانه استعلام هاي بانکي
با توجه به این که در سامانه‌های انتقال وجه با مبالغ بالا به دلیل رعایت رهنمود‌ها و توصیه‌های بانک بین المللی تسویه و جلوگیری از سرایت ریسک نقدینگی بانک‌ها، لازم است ابتدا تسویه بین بانکی صورت پذیرفته و سپس وجه به حساب مقصد منتقل شود، سازوکار انتقال وجه در سامانه‌های ساتنا و پایا بر همین اساس تعبیه شده است و لذا امکان فراخوانی مشخصات دارنده شبای مقصد در سامانه‌های مزبور فراهم نیست که این موضوع واجد مشکلاتی برای مردم و بانک‌ها مي باشد؛ با راه‌اندازی سامانه استعلام بانکی، با فراخوانی مشخصات دارنده شبا و اطلاع از فعال و یا راکد بودن حساب مقصد از صحت این موارد مطمئن شده و سپس از طریق سامانه‌های پایا و ساتنا ‌واریز وجوه انجام می‌پذیرد.

طراحی سامانه فوق، منجر به ایجاد بستر پیام رسانی بانکی شده که امکان استفاده در مواردی نظیر مکنا، چکاوک، صیاد،‌ کد ملی، کد پستی و ... را فراهم آورده است.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد



پاسخ بانک مرکزی به 8 سوال درباره وام مسکن
قائم مقام بانک مرکزی در واکنش به مباحث مطرح شده پیرامون پیشنهادات وزارت شهرسازی برای تحریک بازار مسکن گفت: پیشنهادات وزارت مسکن قرار است به بانک مرکزی ارائه و تصمیم گیری شود و هنوز هیچ مدل جدیدی در زمینه وام مسکن وجود ندارد و مباحث مطرح شده به جز ايجاد جو منفي رواني در بازار مسکن، نتيجه ديگري به همراه نخواهد داشت.
به گزارش خبرنگار مهر، موضوع پيشنهادهاي وزارت راه‌ و شهرسازي براي تحريک بخش مسکن،‌ يکي از موضوعات چالشي هفته‌هاي اخير رسانه‌ها بوده است. همانگونه که قبلا نيز اعلام شده بود،‌ بانک مرکزي با کليات طرح‌ها مخالفتي ندارد، بلکه نحوه تامين مالي آنها و جبران کسري منابع صندوق‌هاي پس‌انداز مسکن مورد بحث و بررسي طرفين بوده است.

اين بررسي‌هاي کارشناسي در نهايت به تنظيم نامه مشترک وزير محترم راه و شهرسازي و رئيس‌ کل بانک مرکزي به رياست‌ جمهوري انجاميد که انعکاس رسانه‌اي مطلوبي نيز داشت. به‌رغم پيشرفت‌هاي حاصله، اظهارنظرهاي انتقادي برخي از کارشناسان و مشاورين محترم وزارت راه‌ و شهرسازي پيرامون اين موضوع همچنان ادامه دارد.

به منظور کسب اطلاع از آخرين تحولات اين طرح و رفع برخي ابهامات مطرح شده، مصاحبه‌اي با اکبر کميجاني قائم مقام بانک مرکزی انجام شد تا به طور دقيق و شفاف، نقطه نظرات و ديدگاه‌هاي بانک مرکزي نسبت به تحولات بخش مسکن و بالاخص طرح راه اندازي صندوق پس‌انداز مسکن بانک‌ها اخذ شود.

1- اخيرا مباحث زيادي پيرامون بهبود تامين مالي بخش مسکن و در راس آن راه اندازي صندوق پس‌انداز مسکن بانک‌ها مطرح شده است. لطفا توضيحاتي در خصوص پيشينه اين موضوع ارائه فرماييد؟

از نيمه دوم سال گذشته گزارشي تحت عنوان "ساز و کار مالي برنامه‌هاي حمايتي بخش مسکن در وزارت راه و شهرسازي" دريافت شد که حاوي پيشنهاداتي براي حمايت از اقشار متوسط و کم درآمد در قالب 4 برنامه مسکن اجتماعي، مسکن حمايتي، بهسازي سکونتگاه‌هاي غيررسمي و تامين سرمايه در گردش بازار ثانويه رهن بود. برنامه "مسکن حمايتي" آن وزارتخانه که مبتني بر راه اندازي صندوق‌هاي پس‌انداز مسکن در تمامي بانک‌ها بود، به طور تفصيلي و عملياتي مورد بررسي قرار گرفت و طي جلسات مشترکي با دستگاه‌هاي ذيربط، سازوکار مالي راه‌اندازي صندوق‌هاي پس‌انداز مسکن در شبکه بانکي کشور ارائه شد.

مطابق با جزئيات پيشنهادي طرح مقرر بود از محل تشکيل صندوق‌هاي پس‌انداز مسکن سالانه تعداد 300 هزار فقره (ماهانه به تعداد 25 هزار فقره) تسهيلات به متقاضيان اعطا شود که با توجه به برنامه‌ريزي طرح مزبور در يک افق 5 ساله، سرجمع تعداد واحدهاي مسکوني تامين مالي شده از محل اين طرح بالغ بر 1.5 ميليون واحد خواهد بود. با اين حال در آخرين مدل دريافتي از بانک مسکن، برخي از مولفه هاي مدل تا حدودي تعديل گشته و به جاي هدفگذاري براي 300 هزار، به 150 هزار فقره تسهيلات در سال بسنده شده است. علي رغم آن محاسبات نشان مي‌دهد که کسري منابع کماکان در سطح بالايي (حدود 140-100 هزار ميليارد ريال بسته به سقف فردي تسهيلات اعطايي) خواهد بود. قطعا تامين اين منابع بار سنگيني براي دولت محترم در شرايط کنوني تلقي مي گردد و مستلزم بررسي و تصميم گيري در سطح دولت مي باشد.

در خصوص ساير مولفه‌هاي اجرايي طرح همچون دوره سپرده گذاري متقاضيان، مبلغ سپرده گذاري، سقف تسهيلات اعطايي و نرخ سود تسهيلات نيز پيشنهادات مختلفي مطرح شد که در چارچوب موارد پيشنهادي مدل مالي آن برآورد و در خصوص ملزومات تحقق آن بحث و بررسي شد.

صرفنظر از تنوع مقادير کمي مولفه‌هاي پيشنهادي، آنچه که مورد تاييد محاسبات کارشناسي و مورد اتفاق تمامي مسئولين ذيربط دستگاه‌هاي اجرايي بود، کسري اجتناب ناپذير منابع اين صندوق‌ها در مرحله اجرا و لزوم چاره‌انديشي براي پاسخگويي به تعهدات آن بود.

2-بدين‌ترتيب، بانک مرکزي نسبت به اين طرح موضع مخالفت نداشته؛ بلکه دغدغه‌هايي براي تامين مالي اين طرح داشته است. آيا اين برداشت صحيح است؟

بله. دقيقا همينطور است. نحوه تامين مالي کسري منابع صندوق‌ها به نحوي که مزاحم ديگر اهداف اقتصادي نشود و نيز ثبات ترازنامه بانک و پايداري بازارهاي مالي را تهديد نکند، مهم‌ترين دغدغه بانک مرکزي در ارزيابي پيشنهادها و طرح‌هاي عملياتي دريافتي بوده است.

3-به طور مشخص ديدگاه و دغدغه هاي بانک مرکزي در خصوص طرح پيشنهادي وزارت راه شهرسازي چه بوده است؟

بانک مرکزي به عنوان متولي بازار پول و اعتبار کشور همواره از ابداعات مالي در راستاي رشد و توسعه اقتصادي کشور و بهبود تامين مالي بخش‌هاي مختلف اقتصاد از جمله بخش مسکن، حمايت و استقبال نموده است. فعاليت‌هاي ساخت‌وساز و بهسازي در بخش مسکن،‌ از اين حيث که ارتباطات قوي با ساير بخش هاي اقتصادي دارد، مي‌تواند به‌مثابه بخش‌ محرک خروج از رکود عمل کند و سبب رشد توليد و اشتغال در بخش‌هاي وابسته ‌شود.

بر همين اساس نيز کليات رويکرد وزارت راه و شهرسازي براي ايجاد رونق در بخش مسکن مورد تاييد بانک مرکزي بوده است. ليکن هر طرحي براي خروج اقتصاد از رکود بايد حاوي رويکردهاي سالم و سياست‌هاي پايدار باشد.

اصولا بانک مرکزي به عنوان يکي از دستگاه‌هاي سياستگذار اقتصاد کلان، نه تنها خود را در مقابل خروج اقتصاد از رکود مسئول مي‌داند، بلکه به دنبال ايجاد و فعال‌سازي ظرفيت‌هاي قابل استفاده براي اين منظور نيز هست. ليکن در اين زمينه، بانک مرکزي چند اصل يا قيد را مدنظر قرار مي‌دهد.

نخست آنکه راهکارهاي انديشيده شده براي خروج از رکود،‌ موجب تحريک مجدد تورم و شکل‌گيري انتظارات تورمي نشود. اقتصاد ايران در سال‌هاي اخير به شدت از اين دو پديده آسيب ديده و درس‌ هاي آموخته شده از آنها، هنوز هم در اذهان زنده است. روي ديگر اين سخن آن است که راهکارهاي خروج از رکود بار مالي غيرقابل تحملي براي بانک‌ها نداشته و سبب افزايش اضافه‌ برداشت بانک‌ها از منابع بانک مرکزي و يا تحريک تقاضاي سفته‌بازي در املاک و افزايش محسوس قيمت زمين نشود. در غير اينصورت اقتصاد به چرخه باطل افزايش تورمي قيمت مسکن مي‌افتد که نه تنها سبب بي‌اثر شدن حمايت‌هاي انجام شده از مصرف‌کننده مسکن مي‌شود، بلکه کليه بخش‌ها را نيز درگير تبعات منفي خود خواهد کرد.

دومين نکته بانک مرکزي در اين ارتباط آن است که ايجاد صندوق‌هاي پس‌انداز مسکن در بانک‌ها موجب ايجاد آثار تزاحمي براي ديگر بخش‌ها نشود. به عبارت روشن‌تر، تحريک بخش مسکن به بهاي بي‌بهره ماندن ديگر بخش‌هاي توليدي از منابع محدود بانکي و تشديد رکود اقتصادي در حوزه‌هاي ديگر نباشد. اين دغدغه از آنجا پررنگ مي‌شود که اصولا زمين و ساختمان يکي از معتبرترين وثيقه‌هاي بانکي محسوب مي‌شوند و بانک‌ها به طور ذاتي نسبت به اعطاي تسهيلات در اين حوزه رغبت بيشتري داشته و با ريسک کمتري روبرويند.

دغدغه سوم بانک مرکزي در اين حوزه، رعايت معيارهاي سلامت **** بانکي است. بر اساس استانداردهاي جهاني لازم است پرتفوي بانک‌‌ها به‌گونه‌اي تنظيم شوند که در مقابل ريسک‌هاي گوناگون، از مقاومت کافي برخوردار باشند. اين امر مستلزم متنوع بودن ابزارها و وثايق و متوازن بودن توزيع ابزاري بدهي‌ها و دارايي‌هاي بانک‌هاست. بانک مرکزي نگران آن است که اعطاي مجوز گسترده و فراگير براي تاسيس حساب‌هاي مذکور در کليه بانک‌ها،‌ سبب نقض معيارهاي احتياطي در برخي از بانک‌هاي کوچکتر شود و در مجموع، معيارهاي سلامت **** بانکي را خدشه‌دار نمايد.

بدين‌ منظور لازم است اين تصميم‌ با رعايت جنبه‌هاي گوناگون و تنظيم معيارهاي نظارتي لازم صورت پذيرد.
رعايت اصول ياد شده در خصوص پيشنهادات ارائه شده از سوي وزارت راه و شهرسازي نيز مطرح بوده است. بانک مرکزي با ديد جامع، پيشنهادات دريافتي را بررسي کرده و همانگونه که قبلا نيز اعلام شده، حمايت اين بانک از طرح راه‌اندازي صندوق پس‌انداز مسکن و شرکت‌هاي پس‌انداز و تسهيلات مسکن، مشروط به حصول اطمينان از رعايت توازن پايدار منابع و مصارف صندوق‌هاي مذکور و عدم مراجعه به منابع پرقدرت بانک مرکزي به عنوان يکي از مهم‌ترين عوامل بروز تورم و بي‌ثباتي اقتصاد کلان کشور مي‌باشد.

علاوه بر اين، با عنايت به اتکاي بالاي تامين مالي بخش‌هاي مختلف اقتصادي به منابع بانکي و بانک محور بودن اقتصاد، بانک مرکزي به عنوان سياستگذار پولي، برقراري تعادل و توازن بخشي در اعطاي تسهيلات به بخش‌هاي مختلف اقتصاد و دسترسي به منابع مالي محدود کشور را همواره مدنظر دارد. به ويژه در سال جاري که هدف‌گذاري خروج غير تورمي از رکود در صدر برنامه‌هاي اقتصادي دولت است، ضروري است سازوکار برنامه تامين مالي در بخش مسکن به‌ گونه‌اي طرح‌ريزي و اجرا شود که باعث محدوديت جدي در دسترسي ساير بخش‌ها از جمله بخش‌هاي صنعت و کشاورزي به منابع مالي نشده و به کاهش سرمايه‌گذاري و رشد توليد در اين بخش‌ها منجر نشود.

چنانچه سهم بخش مسکن از تسهيلات بانکي از روند بلند مدت آن (25 درصد) فراتر رود، اين امر به معني کاهش سهم ساير بخش‌هاي اقتصادي از منابع بانکي بوده که به نوبه خود روند خروج از رکود در ساير بخش‌هاي اقتصادي را تضعيف خواهد نمود.

4-در حال حاضر وضعيت بازار مسکن را چگونه ارزيابي مي‌کنيد؟

بخش ساختمان و مسکن نيز همانند ساير بخش‌هاي اقتصادي، از شرايط رکودي حاکم بر اقتصاد کشور مصون نبوده است. آمار عملکرد سرمايه گذاري بخش خصوصي در ساختمان‌هاي جديد مناطق شهري، مويد کاهش سرمايه‌گذاري‌ انجام شده در اين بخش به قيمت‌هاي واقعي در سال 1392 به ميزان 5.7 درصد نسبت به سال قبل مي باشد. همچنين بررسي آمار سرمايه‌گذاري در ساختمان‌هاي جديد مناطق شهري بر حسب مراحل ساخت (به قيمت‌هاي جاري) نشان مي‌دهد که در سال 1392 سرمايه‌گذاري واقعي در ساختمان‌هاي شروع‌ شده و نيمه‌تمام با کاهش مواجه بوده و رشد عملکرد سرمايه گذاري به قيمت‌هاي ثابت در اين سال، صرفا" معطوف به ساختمان‌هاي تکميل‌شده مي‌باشد.

افت سرمايه گذاري هاي انجام شده در ساختمان هاي جديد مناطق شهري در سال 1392 در شرايطي رقم خورده که آمار عملکرد پروانه‌هاي ساختماني صادره توسط شهرداري‌ها نيز به عنوان شاخص آغازين توليد و شاخص استقبال بخش خصوصي از فعاليت هاي ساختماني نيز چشم انداز مناسبي را براي بهبود توليد در سال جاري نشان نمي دهد. شايان ذکر است، بر اساس گزارش اداره آمار بانک مرکزي، تعداد و سطح کل زيربناي طبقات ساختمان‌هاي مندرج در پروانه‌هاي ساختماني کل مناطق شهري در سال 1392 نسبت به سال قبل به ترتيب به ميزان 7.6 درصد کاهش و 3.5 درصد افزايش داشته است.

کاهش فعاليت‌هاي ساخت‌ و ساز بانک مرکزي را مجاب نموده که با فراهم نمودن تمهيدات اعتباري لازم، از اين حوزه حمايت کند. اما اين حمايت‌ها بايستي به گونه‌اي برنامه‌ريزي شود که در راستاي اهداف تورمي دولت باشد. همانگونه که در لايحه "خروج غيرتورمي از رکود " نيز تاکيد شده، لازم است ارائه راهکارهاي ايجاد رونق توليد در بخش مسکن با توجه به هدف ايجاد رونق غير تورمي در اين بخش تدوين و نهايي شود.

5- در ماه هاي اخير اطلاعات و ارقام متفاوتي در خصوص سقف تسهيلات اعطايي از محل اين صندوق ها از سوي برخي مطلعين بيان شده است. اطلاعات مطرح شده در اين خصوص تا چه حد صحيح و مورد قبول بانک مرکزي است؟

لازم است اشاره کنم طرح‌هاي دريافتي از وزارت راه و شهرسازي و بانک مسکن، نسخه‌هاي متعددي داشته و حسب اشکالات و آثار آنها، بارها مورد بازنگري قرار گرفته است. تعدد نقل‌قول‌ها از سقف فردي تسهيلات بانکي نيز ناشي از اطلاع‌رساني پيش‌ از موعد جزئيات طرح‌ها و ارائه اعداد در حال بررسي توسط اشخاص مرتبط است.

بديهي است طرح‌ها به صورت يک بسته تدوين مي‌شود و جزئيات و مولفه‌هاي متعددي دارد. به عنوان مثال، آخرين نسخه طرح ايجاد صندوق‌هاي پس‌انداز مسکن، توسط بانک مسکن ارائه شده که پس از ارزيابي‌هاي اوليه، در دست رفع ايرادات و انجام مجدد محاسبات است.

در نتيجه،‌ هنوز چارچوب طرح مذکور نهائي نشده و رفتار حرفه‌اي ايجاب مي‌کند از اطلاع‌رساني برخي از مفاد و جزئيات بسته‌هاي در حال بررسي خودداري شود تا مخاطبين و متقاضيان بخش مسکن، سردرگم نشوند.

6- آيا برنامه‌هاي بانک مرکزي در بخش مسکن محدود به طرح‌هاي جديد وزارت راه و شهرسازي است؟

به‌ رغم برخي اظهارات تند، ‌بايد تاکيد کرد متولي بخش مسکن در اقتصاد کشور،‌ وزارت راه و شهرسازي است. ورود بانک مرکزي به اين موضوع، صرفاً از جنبه‌هاي مديريت فضاي اقتصاد کلان کشور و ارزيابي آثار طرح‌ها بر فضاي تامين مالي اقتصاد صورت مي‌گيرد.

اما در ارتباط با پرسش مطرح شده، يادآور مي‌شوم که طي يکسال سپري شده از دولت يازدهم، سامان‌بخشي به نحوه تامين مالي طرح عظيم مسکن مهر نخستين اقدام بانک مرکزي در حوزه بخش مسکن بود. در طول چند سال گذشته رويه ناسالم تامين مالي طرح مسکن مهر و وابستگي کامل آن به منابع بانک مرکزي از دلايل اصلي رشد پايه پولي و نقدينگي در کشور بوده است. اصلاح رويه مذکور از سوي بانک مرکزي علاوه بر کنترل آثار منفي تامين مالي طرح مذکور، شرايط لازم براي تداوم و تکميل پروژه‌هاي ناتمام اين طرح را فراهم ساخت.

علاوه بر آن، طي همين مدت بهبود تامين مالي بخش مسکن صرفنظر از طرح مسکن مهر نيز مورد توجه جدي اين بانک قرار داشت و تصميم شوراي پول و اعتبار مبني بر افزايش سقف تسهيلات اعطايي ساخت و خريد مسکن از 200 ميليون ريال به 350 ميليون ريال، اعطاي تسهيلات مسکن با سقف 500 ميليون ريال براي مزدوجين و نيز افزايش سقف تسهيلات جعاله تعمير و تکميل مسکن از 50 ميليون ريال به 100 ميليون ريال در دي ماه سال گذشته از طريق بانک مسکن نيز در همين ارتباط بود. در اتخاذ تصميم مذکور، ارتقاء قدرت خريد خانوار‌ها و افزايش سهم تسهيلات بانکي از قيمت مسکن همراه با رونق نسبي معاملات بدون فشار تورمي در اين بخش، دنبال مي‌شد.

7- اخيرا در برخي جرايد موضوع نامه‌اي به امضاي رئيس کل محترم بانک مرکزي و وزير محترم راه و شهرسازي خطاب به رئيس جمهور محترم رسانه‌اي شد که در آن بر موضوع تامين کسري منابع اين صندوق ها از محل منابع عمومي تاکيد شده بود. لزوم تنظيم اين نامه در مقطع کنوني چه بوده است؟

تجارب قبلي نشان مي‌دهد که صندوق‌هاي پس‌انداز مسکن به دليل "ماهيت تعهدي اعطاي تسهيلات" از يکسو و "کوتاه بودن دوره سپرده‌گذاري نسبت به دوره بازگشت تسهيلات" از سوي ديگر، ذاتا با کسري منابع دوره‌اي مواجه‌اند. يکي از نگراني‌هاي بانک مرکزي در اين خصوص، آن است که در صورت عدم پيش‌بيني منابع لازم جهت تامين کسري اين صندوق‌ها، اين طرح نيز همانند طرح مسکن مهر در مرحله اجرا با چالش کمبود منابع جهت پاسخگويي به تعهدات ايجاد شده مواجه گردد و در نهايت به استقراض بانک‌ها از منابع بانک مرکزي و فشارهاي تورمي بيانجامد.

در اين صورت مجددا مشابه طرح مسکن مهر شاهد تکرار تزريق پول پرقدرت به جامعه از محل اجراي اين طرح و تبعات تورمي آن خواهيم بود. اين در شرايطي است که مهار تورم يکي از اولويت‌هاي اساسي دولت يازدهم به شمار مي آيد، به گونه‌اي که حتي در عنوان بسته تنظيمي جهت برون‌رفت از رکود اقتصادي کشور نيز بر "خروج غيرتورمي از رکود" تاکيد شده است.

بنابراين در چارچوب سياستها و برنامه هاي کلان تدوين شده، راهکارهاي مورد عمل براي برون‌رفت بخش‌هاي اقتصادي از رکود بايد با توجه به اصل اساسي «کنترل تورم» صورت پذيرد و رئيس جمهور محترم نيز بارها بر عدم برداشت از منابع بانک مرکزي و انتشار پول پرقدرت تاکيد نموده‌اند.

با امعان نظر به رعايت اين اصل مهم، بانک مرکزي و وزارت راه و شهرسازي طي جلسات متعدد کارشناسي توافق نمودند که تامين مالي کسري صندوق‌هاي پس‌انداز مسکن نبايستي مبتني بر منابع پرقدرت بانک مرکزي باشد. بر همين اساس و به ‌منظور اتخاذ تمهيدات لازم جهت تدارک منابع مورد نياز اين صندوق‌ها، نامه مشترک وزارت راه و شهرسازي و بانک مرکزي تهيه و تقديم رئيس جمهور محترم گرديد تا کسري منابع اين صندوق‌ها از طريق منابع عمومي تدارک و پيش‌بيني شود.

8-آيا تاکنون تصميم مشخصي براي سقف تسهيلات قابل اعطاء از محل اين صندوق‌ها گرفته شده است؟

آنچه مسلم است صحبت در خصوص جزئيات و ابعاد اجرايي طرح از جمله مقياس اجرا، گستره افراد تحت پوشش، سقف تسهيلات اعطايي، توان بازپرداخت اقساط ماهانه استفاده کنندگان از تسهيلات مسکن، تعيين جامعه هدف، ميزان کسري منابع صندوق ها، امکان تامين مالي اين کسري از طريق دولت و ساير مولفه‌هاي کليدي اين طرح تابع ظرفيت‌هاي بودجه براي تامين کسري منابع صندوق‌هاي پس‌انداز مسکن و موسسات پس انداز و تسهيلات مسکن خواهد بود.

بنابراين تا تعيين ابعاد اين مولفه هاي مهم و آثار آن بر قيمت مسکن، انتشار هرگونه اخباري از جزئيات اجرايي اين طرح از جمله سقف تسهيلات اعطايي صرفا گمانه‌زني رسانه‌اي بوده و از هيچگونه قطعيت و ضمانت اجرايي برخوردار نیست و به جز ايجاد جو منفي رواني در بازار مسکن، نتيجه ديگري به همراه نخواهد داشت. ضمن آنکه به رغم ارائه الگوهاي مالي متعدد ارائه شده از سوي وزارت راه و شهرسازي، بر اساس آخرين توافقات انجام شده مقرر است پيشنهاد اجرايي و نهايي آن وزارتخانه از طريق مدل بانک مسکن به بانک مرکزي ارائه شود و طبعا اين مدل نهايي نيز مستلزم بررسي هاي کارشناسي تکميلي مي باشد تا به مرحله تصميم گيري برسد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

جهانگیری؛
به زودی از رانت‌های میلیاردی ارز مرجع پرده‌برداری می‌کنیم

معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه اختصاص ارز مرجع در مقطعی از زمان میلیاردها تومان رانت را در کشور ایجاد کرده است، گفت: به زودی گزارش مفصلی از رانت های اختصاص ارز مرجع اعلام خواهیم کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در مراسم آغاز به کار بیست و سومین نمایشگاه فرش دستباف با اشاره به تلاش دولت برای ساماندهی بازار ارز و کنترل نرخ تورم گفت: در گذشته که سه نرخ برای ارز در کشور وجود داشت رانت های میلیاردی در رابطه با اختصاص ارز مرجع به برخی افراد شکل گرفته بود که دولت این فضای رانت خواری را در هم شکست و این در شرایطی است که در آینده نزدیک گزارش مفصلی از رانت های میلیاردی ارز مرجع اعلام خواهیم کرد.

معاون اول رئیس جمهور افزود: بر اساس تصمیمات دولت، نوسانات لحظه ای نرخ ارز از بین رفته و هم اکنون ارز به نرخ 2 هزار و 477 تومان عرضه می شود ضمن اینکه بساط اختصاص مرجع نیز برچیده شده است.

جهانگیری تصریح کرد: نرخ تورم طی ماههای گذشته باز هم کاهش داشته و به زودی نیز پیش بینی نهایی دولت برای نرخ تورم در پایان سال 93 را اعلام خواهیم کرد.

به گفته معاون اول رئیس جمهور، دولت بنا دارد فضای سرمایه گذاری را برای متقاضیان داخلی و خارجی فراهم آورد چرا که برای مقابله با بیکاری راهی جز رونق سرمایه گذاری وجود ندارد و بر این اساس لازم است اصلاحات جدی در بحث های مختلف اقتصادی صورت گیرد.

جهانگیری با اشاره به بسته سیاستی دولت برای خروج از رکود خاطرنشان کرد: لایحه 30 ماده ای دولت به مجلس ارسال شده و این ماده نیز در دولت بررسی و مورد تصمیم گیری واقع شده است که امیدوارم بتواند خروج از رکود را رقم بزند.

وی در ادامه سیاست جدی دولت را برداشتن موانع پیش روی صادرات دانست و خاطرنشان کرد: صادرات راهکار عمده دولت برای خروج از رکود است و بر این اساس موانع پیش روی صادرات را بر می داریم.

جهانگیری فرش را از جمله کالاهایی دانست که به صورت سنتی توانسته نجات بخش کشور در زمان کاهش درآمدهای نفتی و ارزی باشد و خاطرنشان کرد: فرش، بار فرهنگ، تمدن و تاریخ ایران را به دوش دارد و بنابراین باید موانع پیش روی تولید و تجارت آن را برداریم.

وی با اشاره به تحریم فرش دستباف ایران از سوی آمریکا خاطرنشان کرد: سابقه بداخلاقی آمریکایی ها در اقتصاد ایران کم نیست و هم اکنون نیز فرش دستبافت به عنوان یکی از همین بداخلاقی ها تحریم شده است.

این عضو کابینه یازدهم در ادامه با اشاره به اختلافات جدی روسیه با اوکراین و اروپا تصریح کرد: با توجه به اینکه روسیه خرید میوه، سبزیجات و صیفی را از اروپایی ها تحریم کرده ایرانی ها می توانند به سرعت جایگزین اروپا شوند که بر این اساس دولت برنامه جدی برای حمایت از صادرات میوه و سبزی به اروپا دارد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

دستور جدید طیب‌نیا به 7 بانک دولتی/ تکالیف جدید به بانک‌‌ها ابلاغ شد

وزیر اقتصاد در نامه ای به مدیران 7 بانک دولتی، تکالیف جدیدی مانند کاهش اضافه برداشت از بانک مرکزی و جلب رضایت مشتریان را ابلاغ کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، لشکر بلوکی مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان جزئیات دستور مهم وزیر اقتصاد به بانک های دولتی، گفت: وزیر اقتصاد ضمن ابلاغ سند راهبردی بانک های دولتی برای اجرا، آنان را به افزایش نسبت دارایی‌ های مولد (درآمدزا) به کل دارایی‌ها، افزایش رضایت مشتریان حقیقی و حقوقی، کاهش اضافه برداشت از بانک مرکزی، تکمیل سامانه بانکداری یکپارچه، افزایش نسبت درآمد عملیاتی به هزینه عملیاتی، کاهش نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات مکلف کرد.

مشاور وزیر در حوزه مدیریت راهبردی عنوان کرد: وزیر امور اقتصادی و دارایی در نامه هایی به مدیران عامل بانک های ملی، مسکن، صنعت و معدن، توسعه صادرات، کشاورزی، سپه و پست بانک، سند راهبردی پیشنهادی آنان را تایید و برای اجرا ابلاغ کرد.

وی تاکید کرد تمام اهداف راهبردی به صورت کمی و قابل اندازه گیری است و از سال 93 تا 96 مقادیر مطلوب اهداف تعیین شده است. بانک های دولتی بر اساس راهبرد افزایش توان ثروت آفرینی کشور موظف شده اند که مطالبات غیرجاری خود را کاهش دهند، پیگیر افزایش سرمایه خود باشند، با فروش اموال و املاک مازاد و واگذاری شرکت‌های مازاد خود توان تسهیلات دهی خود را افزایش دهند. برای تمام این اهداف، مقادیر مشخص تعیین شده است.

بلوکی ادامه داد: همچنین بانک های دولتی موظف شدند که با تقویت نظارت سیستمی (غیرحضوری) بر عملکرد شعب و تکمیل سامانه یکپارچه بانکداری، راهبردشفافیت، سلامت و انضباط مالی-اداری وزارت اقتصاد را محقق کنند. همچنین برای اولویت های راهبردی دیگر نیز هدف گذاری کمی شده است.

مشاور وزیر اقتصاد و مدیر پروژه تدوین اسناد راهبردی مجموعه وزارت اقتصاد اضافه کرد: بانک‌های دولتی موظف هستند که گزارش عملکرد خود را در نرم افزار آنلاین یکپارچه مدیریت استراتژیک وزارت اقتصاد وارد کنند.

بنا بر اظهارات بلوکی، این کار (تهیه اسناد راهبردی 4 ساله کمی و قابل اندازه گیری) در سطح تمام بانک های دولتی، برای اولین بار در تاریخ وزارت امور اقتصادی و دارایی انجام شده است.

پیش از این برای 14 مرکز مسوولیت (معاونت ها، سازمان ها و شرکت های تابعه و مرتبط با وزارت اقتصاد) سند راهبردی تنظیم شده و در حال اجرا و پایش است. با احتساب بانک های دولتی و بیمه ایران، اکنون تعداد مراکز مسئولیت دارای سند راهبردی به 22 می رسد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

در گفتگوی مشروح با مهر ابراز شد؛
انتقاد شدید و کم‌سابقه آل‌اسحاق از بانک‌ها/ بانک مرکزی محل قدرت جریان‌های سیاسی است
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی تهران با انتقادات شدید و کم سابقه از وضعیت کنونی **** بانکی و عدم وجود اقتدار و استقلال در بانک مرکزی، گفت: هم‌اکنون طرح اصلاح ساختار بانک مرکزی در مجمع تشخیص مصلحت **** در حال بررسی نهایی است.
آمارهای درآمدزایی بانک‌ها بسیار نگران کننده است


یحیی آل اسحاق در گفتگو با مهر با انتقاد شدید از عدم استقلال بانک مرکزی به تشریح وضعیت کنونی بانک ها پرداخت و گفت: بانکهای کشور متاسفانه هم اکنون تبدیل به بنگاههای اقتصادی شده اند در حالی که بانکها باید بدانند که بنگاه نیستند و باید سود خود را از عملیات بانکی در شعب خود حاصل کنند نه اینکه از سرقفلی شعب برای خود استفاده کرده و سود حاصل کنند. در این صورت، مهم نخواهد بود که چه کسی مشتری بانک است و به همه خدمات رسانی خواهند کرد.

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی تهران افزود: بانکها نباید رقیبی برای بخش خصوصی باشند و باید بپذیرند که نقش آنها مطابق با استانداردهای بین المللی کاملا تعریف شده است در حالی که هم اکنون سهامداران بانک به دلیل فعالیت های بنگاهداری بانکها از آنها متوقع شده اند و سود بالایی از آنها طلب می کنند به نحوی که به مدیران عامل بانک فشار وارد کرده تا با انجام فعالیت های سودآور و گاه واسطه گرایانه آنها را به سودهای سرشاری در پایان سال مالی برسانند.

وی تصریح کرد: مدیران بانکی باید بدانند آن چه که در ارزیابی آنها مهم تلقی می شود، میزان خدمات رسانی به بخش فعال اقتصادی کشور است در حالی که اکنون مثبت یا منفی بودن ارزیابی بانکها بر این موضوع متمرکز شده که چقدر سود به سهامداران می دهند.

آل اسحاق در ادامه به بیان آماری از یک مرجع غیررسمی در خصوص سهم بانکها در تولید ناخالص داخلی و درآمدهای ملی پرداخت و خاطرنشان کرد: اگر چه در مورد صحت این آمار تردید وجود دارد اما به هر حال آمارهای درآمدزایی بانکها بسیار نگران کننده است و نشان می دهد که بانکها به جای تمرکز بر خدمات رسانی به مردم، تلاش می کنند که سهم بیشتری از درآمد داشته باشند، این در شرایطی است که بخش تولیدی از این درآمدها بی نصیب مانده و هم اکنون با کمبود نقدینگی دست و پنجه نرم می کند.

رئیس اتاق بازرگانی وصنایع و معادن تهران خاطرنشان کرد: متاسفانه هم اکنون بخش تولید کشور آن چه که برای خود از افزایش بهره وری، سود حاصل می کند، برای پوشش جرایم و بهره های بانکی هزینه می نماید و بر همین اساس است که مجموع درآمدهای کشور از ارائه خدمات بانکی 50 درصد تولید ناخالص داخلی عنوان شده است.

رشد قارچ گونه موسسات پولی و مالی

وی در ادامه به رشد قارچ گونه موسسات پولی و مالی اشاره و خاطرنشان کرد: موسسات مالی و اعتباری آنچنان درکشور رشد کرده اند که هم اکنون در تعیین اسامی به مشکل برخورده اند، بنابراین باید راه اندازی این موسسات سودهای کلانی داشته باشد که در هیچ فعالیت اقتصادی دیگری یافت نمی شود.

آل اسحاق اظهار داشت: تعداد شعب بانکی نیز هر روز رو به افزایش است و برخی شعب با 2 الی 3 کارمند به فعالیت ادامه می دهند در حالی که سرقفلی آنها میلیاردها تومان است.

IMG21390313.jpg


تمام اقتصاد ایران تبدیل به کارمندان بانکها شدند

وی خواستار تغییر در شیوه برخورد با بانکهای متخلف شد و خاطرنشان کرد: فعالیت‌های تولیدی هم اکنون در سایه عملکرد بانکها قرار گرفته و به نوعی تمام اقتصاد ایران، کارگزاران و کارمندان رسمی **** بانکی بوده و خود را بنا بر سیاست آنها پیش می برند.

آل اسحاق با بیان اینکه **** بانکی هم اکنون ریپ می زند، گفت: شرایط **** بانکی ایران به هیچ عنوان عادی نیست و مجموعه ای که هم اکنون **** بانکی را اداره می کند باید توجه کند که کجای کار ایراد دارد و چقدر از جهت گیری او اشتباه است، ضمن اینکه **** بانکی باید بپذیرد که مشکلاتی برای کل اقتصاد ایجاد کرده و اعتماد، رشد و توسعه خود نسبت به سایر فعالیت ها را باید در سایه انضباط های مالی پیگیری کند.

هشدار نسبت به ورشکستگی **** بانکی

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی تهران نسبت به ورشکستگی **** بانکی ایران هشدار داد و گفت: با راهی که **** بانکی در پیش گرفته است ورشکستگی حتمی است و البته چنانچه حتی یک بانک ورشکسته شود تنها بازتاب آن مرتبط با خود بانک نخواهد بود بلکه در تمام حوزه های اقتصادی به صورت دومینو اثرات خود را منتقل خواهد کرد و به این دلیل است که بانکهای مرکزی در تمام دنیا شرایط زیر مجموعه های خود را به صورت بسیار دقیق مورد پایش قرار داده و نظارت مستقیم بر آنها دارد.

وی از جمله مشکلات **** بانکی کشور را عدم نظارت دقیق از سوی بانک مرکزی دانست و خاطرنشان کرد: **** نظارت بر بانکها باید متحول شود و اگر چه شورای پول واعتبار و بانک مرکزی شورای نظارت بر عملکرد بانکها دارد اما به نظر می رسد اقتدار آنها در برخورد با تخلفات بانکی بسیار اندک است و شاید بتوان یکی از مشکلات بروز وضعیت کنونی بانکها را عدم قدرت و اقتدار لازم از سوی حاکمیت برای مقابله با تخلفات بانکی دانست و این امر شوخی نیست.

آل اسحاق ادامه داد: در راس نظارتی که باید بر سیستم بانکی کشور اعمال شود، اقتدار بانک مرکزی است و این بانک می تواند منفعل یا مستقل و فعال عمل کند.

ساختار بانک مرکزی دچار مشکل است

به گفته وی، ساختار بانک مرکزی هم اکنون دچار مشکل است و به همین دلیل است که پرونده اصلاح ساختار بانک مرکزی هم اکنون به مجمع تشخیص مصلحت **** ارجاع شده و در مجمع در حال بررسی است تا بتوان در مورد این ساختار به یک جمع بندی رسید و مشکل سیستم بانکی را نیز به تبع آن حل کرد.

آل اسحاق در ادامه به بیان دو دیدگاه محتمل در خصوص نوع رفتار بانک مرکزی پرداخت و گفت: گاهی به بانک مرکزی به چشم خزانه دولت نگاه می شود و این بانک به عنوان ابزاری در دست دولت دیده می شود که برای حل و فصل مشکلات دولتی وارد عمل شود و هر کجا که دولت گرفتار شد به بانک مرکزی بگوید اسکناس چاپ کند و در واقع صندوقچه ای برای دولت باشد بنابراین تمام اقتصاد معطل همراهی بانک ها می شود.

وی ادامه داد: در نقطه مقابل، ممکن است تعریف ویژه ای از **** بانکی وجود داشته باشد که در انتخاب مدیران و عزل و نصب آنها بدون توجه به شرایط کشور عمل کرده و توجهی به شرایط دولت هم نداشته باشد، یعنی اگر در مواقعی دولت خواستار چاپ اسکناس به منظور مدیریت نقدینگی شود بانک مرکزی حرف شنوی لازم را نداشته باشد.

بانکها اقتصاد ایران را به قعر چاه خواهند برد

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی تهران، هر دوی این دیدگاه‌ها را مذموم برشمرد و خاطرنشان کرد: از مفهوم اقتدار در بانک مرکزی باید تعریف مجددی صورت گیرد چرا که در غیر این صورت، اگر بانک مرکزی و سیستم بانکی به سامان نرسد، تمام اقتصاد را به قعر چاه خواهد رساند. البته باید توجه کرد ایران تنها کشوری در دنیا نیست که بانک دارد و تمام دنیا حتی کشورهای بسیار کوچک نیز **** بانکی دارند اما تعریف استاندارد و مشخصی از **** بانکی در همه جای دنیا شناخته شده است. در حالیکه در ایران باید بپذیریم که تعریف مشخصی وجود ندارد.

آل اسحاق ادامه داد: اینکه بعد از 36 سال حکومت داری ندانیم که مشکلات **** بانکی کجاست، قطعا صحیح نیست، چرا که در کشور افراد با استعداد به وفور وجود دارند که به خوبی می دانند مشکلات **** بانکی در چه مواردی خلاصه می شود و راه حل آنها چیست، ضمن اینکه روسای بانک مرکزی نیز در تمام دنیا از افراد بسیار هوشمند و نخبه انتخاب می شوند که بهترین تصمیمات را اتخاذ کنند.

بانک مرکزی محل قدرتی برای جریان‌های سیاسی است

وی افزود: متاسفانه منافع جریان‌ها و گروه‌های سیاسی اجازه نمی دهد که بانک مرکزی در مسیر اهداف خود قرار گیرد چرا که هم اکنون بانک مرکزی محل قدرتی برای جریان های سیاسی است در حالی که نباید این گونه باشد و بانک مرکزی باید به لحاظ سیاسی کاملا مستقل عمل کرده و منافع جریانات پیرامونی را بر منافع ملی ترجیح ندهند.

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی تهران ادامه داد: توصیه من به مسئولان، سیاستگذاران و تصمیم گیران این است که بدون حب و بغض سیاسی یک بار دیگر شرایط بانک مرکزی را بازنگری کرده و برای سیستم بانکی نیز چاره اندیشی کنند، ضمن اینکه متر سیاسی را از فعالیت‌های اقتصادی بردارند و اقتصاد را با متر اقتصاد بسنجند.

وی تصریح کرد: تا زمانی که سایه جریانات سیاسی بر حوزه اقتصادی گسترده باشد، وضعیت به روال فعلی ادامه خواهد یافت که در این شرایط دو راهکار وجود دارد؛ اول اینکه سیاست را از اقتصاد جدا کنیم و دوم اینکه اگر کشور به این جمع بندی رسید که سیاست های اقتصادی باید با توجه به شرایط سیاسی سنجیده شود، حرکت اهالی باشگاههای اقتصاد و سیاست در یک جهت باشد چرا که در غیر این صورت تضاد موجود اقتصاد را به قهقرا می برد.

آل اسحاق اظهار داشت: حوزه اقتصادی با درآمد ملی و سود و زیان در ارتباط است در حالی که حوزه سیاسی بر قدرت متمرکز است و اگر این دو هم جهت نشوند تخریب گسترده ای را به همراه خواهد داشت، بنابراین باید چاره اندیشی به صورت فوری صورت گیرد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
جواد یساری: بعد از مرگم مجوز اجرا می‌گیرم!



«جواد یساری» یکی از شمایل موسیقی کوچه‌بازاری ایران است. یساری که در دهه 50 برای خود برو بیایی داشت، در سال‌های بعد از انقلاب هیچ‌گاه نتوانست به عنوان یک خواننده مجاز ظاهر شود و چاره‌ای ندید جز اینکه در برنامه‌های خصوصی و مجالس عروسی به آوازخوانی بپردازد.

به گزارش ایسنا، یساری در تازه‌ترین گفت‌وگوی خود که با مصطفی گلیاری در مجله «سرزمین پویا» داشته است، سعی کرده بخشی از گلایه‌های خود را درباره اینکه چرا هنوز که هنوز است مجبور است غیرمجاز بخواند، بیان کرده است.

بعد از انقلاب با موافقت دولت جدید جاهای سالم برنامه اجرا می‌کردیم

یساری درباره آخرین سال‌های فعالیتش در قبل از انقلاب می‌گوید: «از سال 52 که کارم را شروع کردم تا سال 56 حدودا پنج تا آلبوم درآوردم که همه‌شون گرفت. آخریش «سپیده‌دم» بود که سال 56 منتشر شد. این کاست همه جا گل کرد و جایی نبود که گوش نکنن.»

بر اساس گزارش «صبا»، یساری درباره ادامه فعالیتش در آن سال‌ها می‌افزاید: «سال بعدش انقلاب شد و با موافقت دولت جدید می‌رفتیم جاهای سالم و برنامه اجرا می‌کردیم. نم‌نم اونم جمع شد و دیگه نذاشتن کار کنیم.»

نخوندنم باعث شد یک مقدار حواس‌پرتی پیدا کنم

این خواننده که به علت دوری از خوانندگی در برهه‌ای از زمان اختلال حواس پیدا کرده بود، ادامه می‌دهد: «نخوندنم باعث شد یک مقدار حواس‌پرتی پیدا کنم. مثل قناری که نذارن بخونه مریض شدم. یه دوستی داشتم تو امیریه که مطب داشت. رفتم گفتم دکتر درد من اینه، توی خیابون اگه یه جا ببینم مردم واسه شعار دادن جمع شدن فکر می‌کنم اینا واقعی هستن و دارن منو تشویق می‌کنن. تو خونه فکر می‌کنم رو سن هستم و می‌زنم زیر آواز. دکتر گفت یه جوری سرت رو گرم کن.»

یساری ادامه می‌دهد: «سه سال سرم را با کشتی گرم کردم. حالم خوب شد. یواش یواش موسیقی یه خرده شل شد و به قدیمیا مجوز اجرا دادن بیان بخونن. منم سه چهار بار رفتم تا مجوز بگیرم، هی گفتن صبر کن.»

به آغاسی بعد از مرگ مجوز دادن

یساری درباره اینکه بالاخره چه زمانی مجوزدار می‌شود، می‌گوید: «بعد مردنم. آغاسی هنوز زنده بود که ما از انجمن رشت شکایت کردیم به ارشاد و بعد بررسی کردن گفتن نعمت آغاسی بخونه ولی تا مجوز برسه آقانعمت رو کفن و دفن کرده بودن.»

او در ادامه با اشاره به اینکه دوست دارد مجوزدار شود، اظهار می‌کند: «آدم دردشو به پدرش نگه به کی بگه؟ دولت مثل پدر آدمه. دوست دارم صدام کنن و بگن علت اینکه نباید بخونی، اینه تا دلم خوش باشه اما هیچی نمیگن و فقط میگن صبر کن ... کاش باز بگن این خلافو داری و نباید بخونی اما اینو هم نمیگن.»

گاز حمام پسرم را گرفت!

خواننده قطعات «پول سیاه» و «سپیده‌دم» درباره زندگی خانوادگی‌اش هم می‌گوید: «48 سال پیش ازدواج کردم. دو تا بچه دارم. یکی 28 سالشه که بلژیک زندگی می‌کنه و یکی هم اینجاست. یک پسر به اسم مجید هم داشتم که خیلی باهوش بود. 13 ساله بود که رفت بلژیک و 15 ساله بود که گاز حموم گرفتش! مجید تو یک سال سه تا زبان خوند و شاگرد اول شد.»

احسان خواجه‌امیری و محمد اصفهانی را دوست دارم

جواد یساری درباره خوانندگان مورد علاقه‌اش هم اظهار می‌کند: «گلپا، ایرج و محمد اصفهانی را دوست دارم. پسر ایرج احسان خواجه امیری هم خوب می‌خونه. همه‌ چی گوش می‌کنم جز صدای خودم. می‌دونی چیه؟ به صدای خودم شک کردم. می‌گم لابد صدام عیبی داره که میگن نباید بخونه.»

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
اقتصاد در انتظار یک تصمیم بزرگ



بهروز هادی‌زنوز در شرق نوشت: اعلام افزایش نرخ «دلار» در مرکز مبادلات ارزی به دوهزار و 655 تومان که پنج تومان بالاتر از نرخ مصوب در بودجه سال 93 (دو هزار و 650 تومان) است، حرکت را به سمت نرخ «بازار آزاد» ارز نشان می‌دهد.

به گزارش ایسنا، در ادامه یادداشت زنوز در شرق می‌خوانید: بارها از سوی دولت یازدهم و بانک مرکزی اعلام شد که «تک‌ نرخی‌ شدن نرخ ارز» سیاست مورد نظر آنهاست. اما در شرایط فعلی به دلایلی که بارها پیرامون آن سخن گفته شده و به شرایط پس از سال 91 بازمی‌گردد، بانک‌مرکزی نمی‌تواند نقش فعالی در بازار ارز ایفا کند. بنابراین اگر گفته شود بانک‌ مرکزی توان زیادی برای مداخله در بازار نداشته و از دیگر سو، به دنبال تک‌نرخی‌کردن نرخ ارز نیز است پس به‌طور ضمنی نرخ «دلار» رسمی باید به سمت «دلار» بازار آزاد حرکت کند.

طبعا دولت از این افزایش نرخ منتفع شده و از آن برای تامین بخشی از کسری بودجه خود استفاده خواهد کرد. ممکن است این‌طور استدلال شود که عرضه و تقاضا در بازار آزاد، نرخ را تعیین می‌کند و چون تورم سال 93، حول‌وحوش 20درصد بوده و تفاوت تورم داخلی و خارجی مدنظر قرار می‌گیرد، نرخ حقیقی ارز ثابت نگه داشته شده و توان رقابتی محفوظ خواهد ماند. این مساله به‌طورطبیعی از دید وارد‌کنندگان و مصرف‌کنندگان مطلوب نیست چه اینکه رابطه مستقیم میان افزایش نرخ ارز و افزایش تورم وجود دارد. صادرکنندگان و تولیدکنندگان، از این مساله استقبال می‌کنند اما عمده صادرات غیرنفتی را میعانات نفتی، محصولات پتروشیمی، سیمان و برخی محصولات صنعتی به کشورهای مجاور تشکیل می‌دهد. در چنین شرایطی طبعا نرخ ارز، موضوع مورد مناقشه بین طرف‌های مختلف بوده و در این «جمع اضداد» باید به این فکر بود که نرخ پایین ارز رسمی، به کسری موازنه بازرگانی خارجی دامن زده و ذخایر محدود ارزی کشور را تخلیه می‌کند. مشکلی که وجود دارد این است که بانک‌مرکزی علی‌القاعده باید نرخ ارز را در سطحی حفظ کند که تعادل تراز پرداخت‌ها در میان‌مدت - دوره پنج‌ساله - محفوظ باشد اما مدیریت نرخ ارز در شرایط تحریم به دلیل در اختیار نبودن ذخایر ارزی و غیرقابل‌ پیش‌بینی‌ بودن آینده مذاکرات هسته‌ای و تحریم‌ها، امری بسیار دشوار است. در این شرایط بانک‌ مرکزی ترجیحات خود را این‌گونه اعلام کرد که به سمت نرخ بازار می‌رود. با این حال نگارنده معتقد است لزومی ندارد در سال 93، هدف‌گیری تک‌نرخی‌شدن ارز، محقق شود. بهتر است در انتظار نتایج مذاکرات هسته‌ای و تغییر تصویر میان‌مدت اقتصاد کشور با خروج تدریجی از رکود نشست و در سال‌های آتی، به ساماندهی منطبق با منطق اقتصادی بازار ارز، همت گماشت.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در سی و یکمین اجلاس رییسان آموزش و پرورش سراسر کشور
رییس‌جمهور: جوانان را دین‌باور بار بیاورید نه دین‌نما


حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی با بیان این که دوران دانش آموزی کلیشه‌ای سپری شده است گفت: باید دانش آموزانی را برای تولید، توسعه،‌ تحقیق و تفکر فردا تربیت کنیم.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رییس جمهور در سی و یکمین اجلاس رییسان آموزش و پرورش سراسر کشور با بیان این که نمی شود دنیا در حال تحول و تغییر باشد و مدرسه ثابت بماند گفت: ما نیاز به مدرسه متحول در دنیای امروز داریم و این در حالی است که دانش آموزان ما که از دوره متوسطه فارق التحصیل می‌شوند درسی خوانده‌اند که با نیاز جامعه متناسب نیست.

رییس دولت یازدهم با تأکید بر این که باید در مدرسه راه تحقیق و مطالعه و مهارت‌های لازم برای جامعه فردا به دانش آموزان آموزش داده شود و برای جامعه مفید باشند تصریح کرد:‌ دولت در این مسیر همه توان خود را با کمال خلوص و بی‌منت تقدیم معلمان خواهد کرد.

او اظهار کرد: در آغاز سال تحصیلی گفتم نیاز به کلاس گفت‌وگو و انشا و تشویق دانش‌آموزان به خواندن کتاب و پرورش دانش‌آموز سالم منتقد مدافع از حقوق خود و اخلاق و شجاع و ایثارگر داریم افزود: شما آموزگاران اخلاق،‌ مهارت اجتماعی، مدنیت جامعه و علم و دانش هستید و دولت در این مسیر معلمان را علاوه بر اعتبارات و اقدامات لازم برای اجرای سند تحول با هر توانی که داشته باشد کمک و یاری خواهد کرد.

روحانی با بیان این که معلمان باید ویژگی اعتدال را در مدارس در بین جوانان و نوجوانان استقرار دهند تأکید کرد: ما خیلی از افراط ضرر دیده‌ایم چون من بسیاری از مدارس و معلمان را سراغ دارم که به دانش‌آموزی به خاطر این که پدرش جز حزب یا جناحی بوده است نمره کم‌تر یا بیش‌تری داده است؛ البته ان‌شاءالله امروز چنین مدارس و معلمینی نداشته باشیم.

رییس‌جمهور با بیان این که همه انجمن‌های علمی و فرهنگی روی چشم ما هستند تصریح کرد:‌در کلاس‌های درس برخورد با همه دانش‌آموزان باید مساوی باشد و نباید بین دانش‌آموزان به خاطر قومیت، زبان، حزب و یا جناح تفاوت قائل شویم.

وی با بیان این که امروز نیاز به اعتدال داریم که با دست و زبان، فکر و تعلیم و تربیت آموزگاران در جامعه امکان‌پذیر است افزود: همه جوانان را باید امیدوار و با نشاط بار بیاورید و مدرسه باید پناهگاه نسل جوان و نوجوان باشد نه خدای ناکرده گریزگاه.

روحانی خطاب به آموزگاران گفت: شما باید نسل جوان را با نشاط و دین‌باور بار بیاورید چون دین‌نمایی به درد نمی‌خورد.

به گزارش ایسنا رئیس جمهور با بیان اینکه مسئولیت آموزش و پروش و آموزش عمومی در دولت های مدرن بر دوش دولت آمده است گفت:در گذشته آموزش و پرورش به مفهوم امروزی بر دوش دولت‌ها نبوده است و در مکتب خانه‌ها تنها آموزش روخوانی قرآن و نوشتن و ریاضیات را در حد محدود داشته ایم اما در دولت‌های مدرن مثل امنیت عمومی، آموزش و تعلیم و تربیت به عنوان وظیفه ای به دوش دولت گذاشته شد.

رئیس دولت یازدهم با بیان اینکه از وظایف امروز دولت ها برنامه ریزی برای اقتصاد کشور،‌تأمین اجتماعی و وزارتخانه و ارگان های مختلف بر دوش دولت است و آموزش و پرورش یکی از مهمترین نهادهایی است که دولت می تواند از کار خودو یا حتی اقتدار خود را در بین نسل جوان تزریق کند، تصریح کرد: گاهی شاهدیم در برخی از کشورها از قدرت آموزش سو استفاده می‌کنند مثل دوران آلمان نازی که از مدارس برای ملت پرستی افراطی سو استفاده می شد و در **** گذشته از مدارس برای شاه دوستی و شاه پرستی سواستفاده می شد تا جایی که برخی ترجیح می دادند از مدارس جدا شوند و مدارس خاص غیر دولتی تشکیل دهند که در همین راستا شهید بهشتی مدرسه ای تحت عنوان دین و دانش را سرپرستی می کردند و برای نجات نسل جوان وارد عمل شدند.

روحانی با بیان اینکه **** گذشته در اهداف نادرست خود برای سو استفاده از مدارس موفقیت چندانی نداشت خاطر نشان کرد : معلمان بسیار شریف، متدین و دلسوز در همان دوران در مراسم تدریس می کردند و از همان مدارس نسل انقلاب بروز کرد.

وی با تأکید براینکه اجر معلمی با خداست گفت: هدایت یک انسان از همه دنیا بالا تر است و اجر و ثواب آن را نمی توان محاسبه کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه راه آموزش به جوانان از طرق القایی و تنبیه و اقتدار گرایی نیست بلکه راه تدبیر و دلسوزی است خاطر نشان کرد : گاهی به دلیل عدم آشنایی به شیوه هایی آموزشی و تکرار مطالب باعث دلزدگی در دانش آموزان می شویم که اثر معکوس دارد در حالی که باید در تعلیم و تربیت از شیوه های درست استفاده شود.

روحانی با بیان اینکه بزرگترین معلم پیامبر و بزرگترین دانش آموز حضرت علی (ع) بود و ما خیلی با آن فاصله داریم اضافه کرد: ما می خواهیم وارد کلاسی شویم که جای پیامبر اسلام را بگیریم و این کار بسیار بزرگی است که امروز این رسالت سنگین بر دوش دولت است البته به این معنا نیست که این کار را دولت به تنهایی انجام دهد.

رئیس جمهور با تأکید بر اینکه کار تعلیم و تربیت تنها به عهده مدرسه نیست خاطر نشان کرد : در کلاس درس با دانش آموزان مختلف مواجه هستیم که در خانواده های خود تربیت شده اند و معلم اول آنها پدر و مادر آنها بوده اند و از طرف دیگر از جامعه تأثیر پذیرفته اند پس هر کدام از این عوامل موثر بوده و همه باید دست به دست هم دهیم چون بدون همکاری تربیت جوانان و نوجوانان امکان پذیر نیست.

وی اضافه کرد: اگر صدا وسیما روزنامه ها و رسانه های مجازی که امروز نسل جوان با آنها در ارتباط است هر کدام حرفی بزنند نتیجه مورد نظر را نخواهیم گرفت و باید توجه داشته باشیم که کار تعلیم و تربیت در دنیای امروز پیچیده و سخت است.

رئیس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه دنیای امروز با هم متصل است و ارتباط دارد تصریح کرد: ترس از دنیا مشکل را حل نمی کند در حالی که برخی می گویند باید کاری کنیم که اتصال جامعه را ضعیف یا قطع کنیم من معتقدم این راه حل درست نیست بلکه باید نسل بیدار، هوشیار و آگاه از دنیای امروز تربیت کنیم که به دین و ایمان و فرهنگ خود باور دارد.

روحانی افزود: شاهدیم از همین مدارس دانش آموزانی تربیت شده اند که وقتی برای تحصیل به خارج از کشور می روند نه تنها تحت تأثیر محیط قرار نمی گیرند بلکه همشاگردی ها و معلمان خود را تحت تاثیر قرار می دهند که شهید بابائی یکی از این نمونه‌ها است.

روحانی تأکید کرد: ما در دنیای امروز در شرایطی هستیم که باید سیستم جدید آموزشی را در اختیار داشته باشیم اما فرهنگ ، فرهنگ دینی و ایرانی را از یاد نبریم و بتوانیم هویت اسلامی و ایرانی را در نسل جوان خود زنده نگه داریم و باید تلاش کنیم آموزش و پرورش به جامعه ،نهاد دین، خانواده، مسجد، حسینیه، ‌اجتماعات و انجمن ها نزدیک شود چون در دنیای امروز در کنار هم می توانیم در کارمان موفق تر باشیم.

روحانی با بیان اینکه قرار است در مدارسمان کاری کنیم که نسل جوان ونوجوان از تاریخ وانقلاب و دفاع مقدس اش با خبر باشد گفت: در دفاع مقدس 36 هزار دانش آموز و پنج هزار معلم شهید داشتیم.

روحانی با بیان اینکه تنها مسئله این نیست که دانش آموزان کتب درسی را خوب یاد بگیرند و حفظ کنند و سر امتحان خوب پاسخ دهند تصریح کرد:‌بزرگترین مشکل مدارس ما در گذشته این بود که حفظ محور بوده اند و امروز باید مدارس ما تغییر کند.

رئیس جمهور با تأکید بر اینکه ما نیاز به تحول بنیادین در مدارس داریم گفت:‌علاوه برآنکه ساختمان مدارس باید بازسازی شود تعلیم و تربیت و محیط مدارس هم باید بازسازی شود که دولت به تنهایی برای این کار قادر نیست و مردم باید بدانند که با کمک آنها می توانیم این امر مهم را به ثمر برسانیم.

روحانی افزود: قدم به قدم و به تدریج باید کار و تعلیم و تربیت به نهادهای دولتی واگذار کنیم البته دولت هم اعتبارات را بر دوش می گیرد.

وی با بیان اینکه باید مدارس غیر دولتی را توسعه دهیم خاطر نشان کرد : نهادهای دیگر تحت نظارت آموزش و پرورش می توانند مدارسی را تشکیل دهند. به طور مثال یک کارخانه یا مرکز تولیدی بزرگ و یا شهرداری و نهاد حوزه می توانند اقدام به این کار کنند تا رقابت سالمی بین وزارت آموزش و پرورش و نهادهای دیگر به وجود آید.

روحانی ادامه داد: حتی می توان از معلمین بازنشسته و تحصیل کردگان دانشگاهی بازنشسته و اساتید بهره گرفت تا مدرسه ای در یک شهر تأسیس کنند که همه امورش داوطلبانه باشد و دولت هم امکانات لازم را در اختیارش بگذارد.

رئیس جمهور با بیان اینکه بسیج یعنی داوطلبی گفت:‌بسیاری از معلمین هم داوطلبانه کار می‌کنند و از کارشان لذت می برند و ما باید این بسیج را توسعه دهیم و نهادهای غیر دولتی را وارد عمل کنیم.

وی با اشاره به زحمات کشیده شده برای کتاب های جدید التألیف پایه چهارم و هشتم که در جلسه امروز رونمایی شد گفت: اشکالی ندارد از نخبگان جامعه بخواهیم کتب دیگری به ما پیشنهادکنند و برای آن جایزه اعلام کنیم تا نخبگان و افراد با تجربه آموزش و پرورش در سراسر کشور بهترین پیشنهادات خود را ارائه دهند.

روحانی با طرح این پرسش که چه اشکالی دارد به مناطق مختلف بگوییم که کتابهایی متناسب به فرهنگ خود پیشنهاد دهند و افزود:‌آیا تمام کتاب های درسی در سراسر کشور باید یکسان باشند؟ در حالیکه حتی در برخی از زمینه های می توانیم به روش شبه دانشگاهی چند کتاب را در اختیار دانش آموزان قرار دهیم و سرکلاس از آنها بخواهیم که درس بدهند و معلم هدایتگر و ارشاد کننده باشد.پس خوب است که شیوه های متنوع در تدریس را مدنظر قرار دهیم و نترسیم که یک دانش آموز چند کتاب را مطالعه کند چرا که دوران دانش آموز کلیشه‌ای سپری شده است.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
غرویان: عده‌ای هنوز نمی‌توانند موفقیت‌های دولت را ببینند



یک عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: برای من سوال است که عده‌ای با وجود تاییدات مقام معظم ***** هنوز نمی‌توانند موفقیت‌های دولت را ببینند.

حجت‌الاسلام محسن غرویان در آستانه هفته دولت در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: هفته دولت فرصت بسیار خوبی برای ارزیابی و سنجش میزان موفقیت دولت است و با توجه به فرمایشات مقام معظم ***** نسبت به مجموعه اقدامات دولت و همچنین مطالبات مردم و آنچه که در انتخابات گذشته انتخاب کرده‌اند، ارزیابی مثبتی نسبت به عملکرد دولت دارم، اما جای تعجب است که هنوز عده‌ای با وجود این تاییدات مخالفت می‌کنند و نمی‌توانند موفقیت‌های دولت را ببینند.

وی با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ایران با 1+5 افزود: در سیاست خارجی دولت گام بزرگی برداشته و موفقیت‌های بسیاری کسب کرده است، مثل شکستن بعضی از تحریم‌ها و دریافت مطالبات و طلبکاری‌ها از برخی کشورها.

وی خاطرنشان کرد: پشتیبانی **** انقلاب از تیم مذاکره‌کننده و به تعبیر ایشان وزیر عزیز خارجه بسیار معنادار است. دولت مکررا در زمینه دیپلماسی از طرف ***** تایید شده، اما برای من سوال است که چطور برخی هنوز نمی‌توانند این موفقیت‌ها را ببینند.

غرویان ادامه داد: معتقدم مذاکرات هسته‌ای و مذاکره با آمریکا در سر بعضی مسائل که ***** هم فرمودند گاهی ضرورت پیدا می‌کند مسائل کوچکی نیست و نمی‌توان این کارها را بدون موافقت ***** انجام داد و ایشان قطعا در جزییات امور قرار دارند. و وقتی حمایت می‌کنند یعنی اقدامات دولت موردتایید ایشان است.

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه حرکت دولت در مسیر آرامش کشور را مناسب دانست و اضافه کرد: دولت در به وجود آوردن ثبات در وضعیت قیمت‌ها به طور نسبی خوب عمل کرده و تورم را هم به طور نسبی کاهش داده ، الان هم در تلاش است تا رکود اقتصادی را از بین ببرد. و اینها همه نشان می‌دهد که حرکت کلی دولت روی ریلی است که مردم و ***** انتظار دارند.

وی درباره سیاست‌های فرهنگی دولت گفت:‌ سیاست‌های فرهنگی از دولت‌های قبل وجود داشته و همچنان باقی مانده که بسیار ظریف، پیچیده و عمیق است و یک شبه حل نمی‌شود. جهت‌گیری‌های کلی دولت در راستای قانون بوده و مطابق با منویات مقام معظم ***** حرکت کرده است. در دانشگاه‌ها نشر، چاپ، مجلات و روزنامه‌ها پیشرفت خوبی صورت گرفته، آزادی فکری بهتر شده و فضای امنیتی شکسته شده است. در مسائل فرهنگی با توجه به محورهای فرمایشات **** انقلاب باید کرسی‌های آزاداندیشی و نظریه‌پردازی‌های فرهنگی ایجاد شود که تلاش دولت هم در این زمینه بوده است. البته نواقص و اشکالاتی وجود دارد که طبیعی است و می‌توان با تذکر آن‌ها را حل کرد.

وی در پاسخ به این سوال که نقاط ضعف دولت یازدهم در این مدت چه بوده است خاطرنشان کرد: باید یک مقدار شفافیت بیشتر باشد و دولت در مسائل فرهنگی و اقتصادی با قاطعیت بیشتری هماهنگ با قوای دیگر حرکت کند چون این مساله باعث می‌شود جایگاه دولت در بین مردم بالاتر رود. در زمینه رانت‌خواری، پارتی‌بازی و مشکلاتی که در ادارات و مدیریت کشور وجود دارد هنوز بعضی افراد وابسته به طیف قبلی حضور دارند که دولت باید با قاطعیت عمل کند تا آن‌ها نتوانند سنگ‌اندازی کنند. البته معتقدم دولت برای برطرف کردن این ضعف‌ها اراده کافی را دارد.

وی با اشاره به استیضاح وزیر علوم یادآور شد: بهتر است دولت و مجلس تعامل بیشتری داشته باشند. البته استیضاح حق قانونی نمایندگان است و رییس جمهور هم گفت که ما تابع قانونیم. طبیعی است که در یک جامعه مردم‌سالار دینی و دموکرات نظرات مختلفی وجود دارد، اما این استیضاح نشان داد که مجلس یک دست و یکنواخت نیست و در آن انسجام دیده نمی شود. عده‌ای در مجلس حضور دارند که در برابر دولت جریان‌سازی می‌کنند و فکر می‌کنند مردم برای انتخابات آینده باید دقت بیشتری داشته باشند تا نمایندگانی به مجلس راه یابند که همسوی با دولت باشند چون اگر این گونه شود انرژی دولت صرف مجادلات و مباحثات نمی‌رود و اختلافات کمتر خواهد بود.

غرویان همچنین درباره رابطه دولت با قوه قضاییه اظهار کرد: این دو قوه تاحدودی همسویی کلی دارند، البته اختلاف دیدگاه وجود دارد ولی خیلی پررنگ نیست. قوه قضاییه باید تکلیف بعضی از دادگاه‌ها که مربوط به دولت قبل است را روشن کند و در این زمینه شفاف‌تر عمل نماید چون این دولت منتخب ملت است و رای اکثریت را دارد، مردم توقع دارند که رسیدگی به بیت‌المال با قاطعیت بیشتری صورت گیرد. ضمن این‌که قوه قضاییه هم باید با مخالفین دولت که در بعضی مواقع فضای کارشکنی و سنگ‌اندازی ایجاد می کنند و به تهمت، دروغ، افترا و پرونده سازی می‌پردازند با قاطعیت بیشتری برخورد کنند تا کشور دچار تشنج نشود.

این مدرس حوزه و دانشگاه در پایان حل مساله هسته‌ای و بهبود وضعیت اقتصادی مردم را از اولویت‌های آتی دولت دانست و گفت:‌ مردم می خواهند هرچه زودتر وضعیت دیپلماسی خارجی مشخص شود و به یک توافق مطلوب دست یابیم. چون زحمات زیادی در این زمینه کشیده شده و دولت و ملت هزینه‌های فراوانی برای این مذاکرات انجام داده‌اند. امیدوارم مساله هسته‌ای به سرانجام روشن‌تری ختم شود و تحریم‌ها هرچه زودتر از بین برود. در مورد مسائل اقتصادی هم با وجود این که فعالیت‌های خوبی صورت گرفته، اما توقع این است که در آینده مردم از نظر اقتصادی از ثبات و امنیت بهتری برخودار باشند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
یادگار امام:اعتماد ملت سرمایه بزرگی برای دولت یازدهم است


یادگار امام با اشاره به اهمیت شجاعت دولت در تصمیم گیری‌ها گفت: شجاعت همان نکته ای است که امام را از همه اغیار متمایز می کرد، امام در برابر متحجران، دشمنان خارجی و دشمنان داخلی شجاعت داشتند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت الاسلام و المسلمین سیدحسن ***** در مراسم تجدید بیعت اعضای هیات دولت با آرمان‌های حضرت امام *****(س) در حرم مطهر، اظهار کرد: دولت یازدهم زمینه ساز پیدایش امیدی پرارزش در جامعه ما شده است. امیدی که بزرگترین سرمایه دولت است و به همین جهت این دولت بزرگترین مسوولیت را بردوش دارد؛ چرا که مردم به دست ها و همت دولت در حوزه مشکلات اقتصادی و فرهنگی ای که آمار بالایی دارد، چشم دوخته‌اند.

یادگار امام اعتماد ملت به دولت را سرمایه بزرگی دانست که ملت ایران به دولت یازدهم بخشیده است و تأکید کرد: ملت ایران به فکر، اندیشه و بازوان مردان این دولت و همت آن ها در برپایی کشوری بر پایه اندیشه امام چشم دوخته است.

وی یادآور شد: پس از سپری روزهای سختی که داشتیم، امیدی که مردم به شجاعت تصمیم گیری و عمل برادران و خواهران خود در دولت دارند؛ نقطه کانونی پراهمیتی در دل های مردم ایران است.

به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه خبری جماران، یادگار امام با اشاره به شجاعت امام ***** در تصمیم گیری ها، شجاعت و کار بیشتر را انتظار مردم از دولت دانست و یادآور شد: شجاعت همان نکته ای است که امام ***** را از همه اغیار متمایز می کرد. امام در برابر متحجران، دشمنان خارجی و دشمنان داخلی شجاعت داشتند.

سیدحسن ***** با اشاره به سخنان دکتر حسن روحانی در این مراسم ادامه داد: همانطور که رییس جمهور محترم نیز اشاره کردند، شجاعت در صلح و شجاعت در جنگ یکی از درس های امام بود.

یادگار امام اظهار امیدواری کرد، دکتر روحانی به عنوان رییس جمهور مورد اعتماد مردم، بتواند گامهای موثری برای حفظ **** از خطرات پیش رو بردارد و گفت: همانطور که مقام معظم ***** اشاره کردند کشور در یک پیچ تاریخی قرار دارد و ما موظف هستیم کشورمان را از شرایطی که پیش روی منطقه است عبور دهیم.

سید حسن ***** در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم بتوانم با حضور این دولت، روزگار خوبی را به مردم مژده دهم.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سفر ظریف به ایتالیا، لوکزامبورگ و بلژیک
ظریف به ایسنا خبر داد: با اشتون در بروکسل درباره مذاکرات گفت‌وگو می‌کنم



وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به سفرش به سه کشور اروپایی در 10 روز آینده از دیدارش با کاترین اشتون در بروکسل خبر داد.

محمدجواد ظریف در گفت‌و‌گو با خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با تأیید سفرش به سه کشور اروپایی ایتالیا، لوکزامبورگ و بلژیک از دیدارش با کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه 1+5 در مذاکره با ایران خبر داد.

به گزارش ایسنا، پیش از این سخنگوی وزیر امور خارجه از سفر محمدجواد ظریف به چند کشور اروپایی خبر داده بود. هم‌چنین مرضیه افخم اعلام کرده بود اوایل سپتامبر ظریف با کاترین اشتون دیداری دو جانبه در چارچوب مذاکرات هسته‌ای و پیش از برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل خواهد داشت.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
شنبه ۱ شهریور ۱۳۹۳ / Aug 23 2014
تعداد کل اخبار: 648

خاتمی: نمی‌توانیم منتظر باشیم تا همه کارها را دولت انجام دهد



رییس‌جمهور پیشین ایران با اشاره به این که دولت روحانی با یک ایران پر از مشکلات در عرصه سیاسی، اقتصادی، بین‌المللی و ... مواجه است گفت: اگرچه نمی‌گویم دولت نقد نشود اما انتظارات از این دولت باید درست باشد. ما نمی‌توانیم منتظر باشیم تا دولت همه کار کند.

به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی در دیدار اقشار مختلف مردم یزد و اطلاح‌طلبان این شهر و پس از شنیدن نظرات و پرسش‌های آنان بیان کرد: وقتی اسلام مورد توجه ماست و انقلاب ما اسلامی است و می‌خواهیم نظامی داشته باشیم که پاسخگوی نیاز انسان امروز باشد باید بدانیم سخن از چگونه اسلامی است. دو نگاه به جامعه، ایران و اسلام وجود دارد و نمی‌توان این نگاه‌ها را حذف کرد اما مشکل آنجاست که یکی از این نگاه ها - که درست هم نیست - بخواهد همه جا حضور داشته باشد و در همه ارکان انقلاب باشد؛ در حالی که انقلاب با نگاهی متفاوت شکل گرفت.

او یادآوری کرد که باید متوجه باشیم با کدام نگاه، انقلاب شد و با کدام نگاه، ****ِ حاصل انقلاب می تواند پاسخگوی نیاز امروز باشد و با استناد به آموزه‌های دینی و بر اساس محورهای اساسی آن، خلا حکومت‌های امروز را جبران کند.

خاتمی در پاسخ به گلایه‌های حاضران از جذب نشدن جوانان در سازمان‌های دولتی و به تعبیری بی‌توجهی دولت به جوانان، نقش آنان در انقلاب و پیشرفت ایران را مورد اشاره قرار داد و گفت: انقلاب روی دوش جوانان بود و دفاع مقدس را جوانان اداره کردند و وعده‌های داده شده نیز با اتکا به نسل جوان بود و باید جوانان برای پویایی جامعه حضور داشته باشند. ما همواره انتظار داریم دولت بیاید و زمینه را برای جذب جوانان فراهم کند در حالی که از آن طرف می‌گوییم دولت باید حجم خود را کوچک‌تر کند و فعالیت را به مردم واگذار کند. بهتر است به جای آن که بپرسیم چرا جوانان جذب ادارات نشدند بگوییم چرا زمینه فعالیت جوانان چندان فراهم نیست؟

وی ادامه داد: اگر بخواهیم مردمسالاری داشته باشیم و زن و مرد و جوان و پیر حضور فعال داشته باشند، شرایطی دارد و این‌طور نیست که دولت باید بیاید یکسری افراد را از ادارات بیرون ببرد و جوانان را جای آن‌ها بگذارد. ما یک **** بروکراسی ارث رسیده از گذشته داشته‌ایم اما همواره از خصوصی‌سازی سخن گفته‌ایم.

رییس‌جمهور پیشین ایران با اشاره به افزایش 400 هزار نفر به جمعیت افراد حاضر در ادارات دولتی در مدت 8 سال دولت قبلی بیان کرد: امروز نمی‌توانیم از دولت انتظار اخراج آن‌ها و جذب افراد دیگر را داشته باشیم بلکه باید بخش خصوصی و تشکل‌های غیردولتی فعال باشند.

خاتمی یادآور شد: اگر در جامعه احزاب خاصی اجازه همه کاری داشته باشند اما برخی احزاب دیگر – که دل در گرو این انقلاب دارند - حذف شوند طبیعی است جوانان و گرایش‌هایی از جامعه حذف می‌شوند. ما باید زمینه فعالیت نهادهای مدنی را فراهم آوریم و البته دولت هم باید در این زمینه کمک کند.

او گفت: هیچ راهی جز این نداریم که مردم با همه گرایش‌ها حضور داشته باشند و در چارچوب انقلاب و قانون اساسی فعالیت کنند نه این که فقط تفکرات غلطی که الان میدان‌دار شده‌اند اجازه فعالیت داشته باشند. هر کسی می‌تواند فعالیت کند، فقط به شرط آن که برانداز نباشد. به شرط این که تعریف درست، منطقی و حقوقی از براندازی مورد اهتمام و عمل حکومت باشد نه این که هر منتقد و حتی مخالف، برانداز به حساب آید و هرگونه رفتاری با او مجاز باشد.

رییس بنیاد باران بر ضرورت فعال شدن تشکل‌های مدنی برای فراهم شدن زمینه فعالیت جوانان تاکید کرد و با اشاره به اهمیت شکل‌گیری بخش خصوصی بیان کرد: از سویی بخش خصوصی با سخت‌گیری و نبود حمایت و نبود مواد اولیه و نقدینگی و ... با مشکل مواجه می‌شود و از سوی دیگر بخش خصوصی فقط نورچشمی‌ها را شامل می‌شود که هزاران میلیارد بدهی به بانک‌ها به جا می‌گذارند و منابع در اختیار برخی افراد قرار می‌گیرد که هدر می‌رود.

خاتمی گفت: اگر بخش خصوصی شکل بگیرد همه جوانان و زنان و مردان جذب فعالیت می‌شوند. در دوره ما تعداد زیادی تشکل غیردولتی شکل گرفت که می‌شد این‌ها را بهتر سامان داد به ویژه در حوزه‌های محیط زیست و اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی دیگر. می‌شد این تشکل‌ها به هم پیوند یابند و هسته‌های اصلی یک **** ثابت را تشکیل دهند. الان هم باید فکر کنیم و کارها را درست کنیم.

وی یادآور شد که دولت روحانی با یک ایران پر از مشکلات در عرصه سیاسی، اقتصادی، بین المللی و ... مواجه است و اگرچه نمی‌گویم نقد نشود اما انتظارات از این دولت باید درست باشد.

سید محمد خاتمی با تاکید بر این که جریان اصلاحات باید به وضعیت مردم توجه کند افزود: ما نمی توانیم منتظر باشیم تا دولت همه کار کند. حتی اگر دولت باید کار کند این ما هستیم که باید مطالعه کنیم و طرح دهیم و از امکانات مشروع دولت و کشور که باید عادلانه و قانونی در اختیار همگان قرار گیرد، استفاده کنیم که این نیاز به ساماندهی دارد.

رییس‌جمهور پیشین ایران در پاسخ به یکی از حاضران که بر ضرورت نقد مردم و جامعه تاکید داشت و از بین بردن مشکلات فرهنگی با نقد مردم را راه حل دوره فعلی می‌دانست، گفت: «مردم» تعریف‌هایی مختلف دارد و یکی از تفاوت‌های گروه‌های سیاسی با یکدیگر از همین تفاوت برداشت آن‌ها از واژه مردم مشخص می‌شود.

خاتمی گفت: امروز بسیاری از کارهایی که انجام می‌شود به نام مردم انجام می‌شود در حالی که بر اساس آن چه روح تاریخ و حاصل تحول و تکامل تاریخ انسان است، «مردم» یا همان «ناس» و یکایک افرادی که در جوهر انسانی اشتراک دارند، اصل هستند. حاکمیت بر سرنوشت برای آن‌هاست، حکومت تحت نظارت آن‌ها شکل می‌گیرد و برآمده از آن‌هاست و آن‌ها هستند که حکومت‌ها را جابه‌جا و بازخواست می‌کنند اما همین، نیازمند سازوکار است.

او با بیان این که انقلاب ما مردم سالاری سازگار با دین را انتخاب کرده است و این از افتخارات ماست، اظهار کرد: اگر شما می‌گویید «مردم سالاری» پس نباید اسلام را به گونه‌ای ببینید که با مردم سالاری و **** نظارت مردم بر مردم و مردم بر حکومت مخالف باشد. نباید اسلام را به گونه‌ای ببینید که برای مردم ارزش قایل نیست بلکه آن اسلام سازگار با مردم‌ سالاری را ببینید که تمام انسان‌هایی که به این چارچوب وفادارند را به رسمیت می‌شناسد.

رییس‌جمهور پیشین ایران با اشاره به تاریخ یکصد و پنجاه ساله گذشته و نقش ممتازی که بخصوص عالمان روشن بین دینی داشتند، گفت: برخی مخالفان مشروطه می گفتند این ضد اسلام است که هموطنان غیرمسلمان در جایی قرار می گیرند که برای مسلمان تعیین تکلیف کنند. اگر نظر آنها ملاک بود باید مشروطه به مسلمانان و آن هم شیعه اختصاص داشته باشد در حالی که مرحوم نایینی چنین استدلال می کند که این افراد به این جامعه تعلق دارند و حقوقی در چارچوب **** دارند و مالیات می دهند و چون ایرانی هستند، حق دارند در تعیین سرنوشت نقش داشته باشند. خیلی مسایل دیگر که می‌تواند مشکل مردم سالاری را با توجه به نوآوری فقهی اصولی حل کند.

وی افزود: امروز هم وقتی می گوییم قانون اساسی یعنی هر کس می خواهد در چارچوب این قانون عمل کند، شهروند **** است و حقوق شهروندی دارد و باید بتواند فعالیت داشته باشد.

خاتمی در ادامه با اشاره به نوعی از اسلام که با دیدن بدحجابی برآشفته می‌شود اما تضییع دیگر حقوق مردم موجب برآشفتگی آن نمی‌شود، با یادآوری اهمیت و محترم بودن حجاب بر ضرورت توجه به دیگر حقوق مردم نیز تاکید کرد و گفت که یک نوع از اسلام، اسلام امیرالمومنین (ع) است که در پی تضییع حقوق یک دختر یهودی، مرگ را بر مسلمان روا می‌داند.

رییس جمهور پیشین کشورمان تاکید کرد: با این نوع اسلام امیرالمومنین بود که انقلاب کردیم؛ انقلاب کردیم که جامعه‌ای برخوردار، اقتصادی قوی و عزت بین‌المللی داشته باشیم و فساد از عرصه حکومت و جامعه از بین برود. انقلاب کردیم که عقب افتادگی را به پیشرفت و ***** را به آزادی تعریف شده در جامعه تبدیل کنیم، چه کسی می گوید مردم ما برای زندگی و اقتصاد انقلاب نکردند؟ این در حالی است که نگاهی نیز وجود دارد که می گوید انقلاب شد که فقط بعضی احکام اسلامی بر جامعه حاکم باشد؛ این دید غلطی است. در حالی که اسلام انقلاب به بهبود زندگی و معیشت و حیثیت مردم نیز توجه دارد. اختلاف اصلاح طلبان با غیراصلاح طلبان از جمله در همین جاست.

خاتمی درباره درخواست یکی از حاضران مبنی بر پیشگامی خاتمی در برقراری یک آشتی ملی بیان کرد: فعلا این بحث آشتی ملی به عنوان یک مساله انحرافی مورد ***** قرار می‌گیرد. باید توجه شود که راه حل مشکلات کنونی میدان دادن به افرادی با زبان تند و حصر و محدود کردن نیروها نیست بلکه مصلحت **** ما آشتی ملی است.

او ادامه داد: عده‌ای دیدگاه‌شان این است که باقی بمانند و شدت عمل خود را در برابر دولت بیش‌تر کنند و به جای آشتی به حذف و کینه می اندیشند که البته ما نمی گوییم اینها نباشند بلکه باشند اما اجازه دهند مردم محور انقلاب باشند و بگذارند همه دیدگاه‌ها در عرصه اجتماعی حضور داشته باشند.

به گزارش روابط عمومی دفتر حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی؛ وی در پاسخ به پرسش یکی از حاضران درباره تشکیلات ندا (نسل دوم اصلاح طلبان) و مورد تایید بودن با نبودن این تشکل بیان کرد: اصلاح طلبی از تکثر دفاع می کند. اصلاح طلبی یک حزب و تشکل نیست بلکه جریانی تاریخی است که اصول، رویکردها و محورهایی مشخص دارد؛ به حرمت و حق و کرامت انسان احترام می گذارد، مردم سالاری را مناسب ترین سیستمی می داند که در دوره کنونی شناخته شده است چرا که مردم سالاری در برابر دیکتاتوری و خودکامگی است، از آن جایی که فرهنگ ما دینی است این مردم سالاری باید با فرهنگ دینی ما سازگار باشد و آن دین هم با زندگی امروز سازگار است. در این مسیر اختلاف نظراتی وجود دارد اما باید مرز بین نزاع و اختلاف مشخص شود و نباید اختلاف به نزاع تعبیر شود.

او افزود: «زنده باد مخالف من» یک شعار نبود، یک واقعیت است. اگر مخالف من نباشد، من خودکامه می‌شوم.اگر مخالف من نباشد فکر من به نقطه مقابل خود برخورد نمی کند و تکامل نمی‌یابد بنابراین حضور تشکل‌های مختلف در ذات اصلاح طلبی است و گروه های مختلف می توانند فعال باشند البته اولویت من فعال شدن تشکل های موجودی بود که بعضی از آن‌ها محدود شده‌اند.

خاتمی گفت: یادآور شده بودم، این طور تلقی نشود که اصلاح طلبی بد بوده است و حالا قرار است اصلاح طلبی خوب ایجاد شود اما متاسفانه این شائبه ایجاد شده که باید اصلاح کنند و ان‌شاءالله دارند اصلاح می کنند.

وی هم‌چنین درباره برخی تفکرات میان گروه های اصلاح طلب که نسبت به خاتمی انحصاری فکر می کنند با بیان اینکه «من کوچک همه هستم» توصیه کرد: نیاییم آن کسی که به هرحال به برکت عنایت و حمایت مردم موقعیتی یافته است را سرمایه انحصاری گروهی و جریانی قرار دهیم.

خاتمی با بیان این که ارادتمند به همه گروه‌های اصلاح طلب و حتی غیراصلاح طلب معقول هستم گفت: ما نمی گوییم مخالفان ما را حذف کنید و ما باشیم بلکه می گوییم آنها باشند و ما هم باشیم.

او در پاسخ به یکی از پرسش‌هایی که درباره کنار گذاشتن قدرت و ورود به اجتماع و اصلاح فرهنگی مطرح شد، بیان کرد: هر جریان سیاسی معطوف به قدرت است و وقتی حزب تشکیل می‌دهید برای ویترین نیست و می خواهد رویکردها و سیاست ها را پیاده کند. البته باید اصل نگاه جامعه به اجتماع و ارتقاء بینش و منش جامعه باشد و اگر به قدرت هم نگاه می کند برای اینکه آن رسالت اجتماعیش را بهتر بتواند انجام دهد.

خاتمی افزود: ما می‌گوییم باید ضوابط عادلانه دموکراتیک وجود داشته باشد و احزاب به یک اندازه از امکانات برخوردار باشند و به اندازه هم مصونیت داشته باشند.

وی در ادامه این پرسش را مطرح کرد که آیا ما به عنوان کنشگران فرهنگی و اجتماعی توانسته ایم جامعه را رشد بدهیم و این خواسته های یکصد سال گذشته جامعه را به خودآگاه او بیاوریم؟ آیا مردم ما آماده شده اند برای رسیدن به آزادی مورد درخواست خود هزینه بدهند؟

خاتمی گفت: خواست تاریخی مردم ایران جامعه مدنی است و خواست امام و انقلاب نیز تشکیل جامعه مدنی بود اما آیا توانسته ایم مردم را برای رسیدن به جامعه مدنی آماده کنیم؟

وی ادامه داد: دلیل این که ما نیم نگاهی به قدرت داریم برای این است که اگر شما بخواهید در جامعه حضور فعال داشته باشید اما قدرت جلوی شما را بگیرد نمی توانید حضور داشته باشید. نگاه به قدرت برای این نیست که من به قدرت برسم بلکه من ترجیح می دهم مثلا دولتی سر کار باشد که به حق مردم و کرامت آنها احترام بگذارد و امکانات مساوی برای همه فراهم باشد.

خاتمی با تاکید بر این که رشد سیاسی و اجتماعی و دینی جامعه مهم است و باید انجام شود، افزود: برای انجام این مهم باید زمینه فراهم شود و برای همین به قدرتی نیاز داریم که زمینه حضور در اجتماع را تمهید کند.

رییس‌جمهور پیشین ایران با بیان این که ما بیشتر کنشگری سیاسی داشته ایم تا کنشگری اجتماعی یادآور شد که فقط دولت روحانی نمی تواند به تنهایی زمینه را فراهم کند و همه **** با هم باید این زمینه را فراهم کند.

خاتمی گفت که اگر زمینه حضور اجتماعی فراهم نشود، آن وقت است که خیلی ها حصر می‌شوند یا به زندان می‌روند یا ممنوع التنفس؟!!

او هم‌چنین در پاسخ به یکی از حاضران که بر ضرورت حمایت از طرح انتقال آب خلیج فارس به شهرهای خشک مرکزی ایران تاکید داشت، گفت: مشکل آب و خشکسالی ایران بزرگتر از آن است که بتوان با طرح های کوتاه مدت حل کرد. نمی دانم چقدر منطقی است که آب خلیج فارس و عمان را جابجا کرد اگرچه می توان بررسی را انجام داد.

وی با اشاره به میزان 8 میلیارد مترمکعب آب خروجی از مناطق ایران به خلیج فارس و طرح توزیع عادلانه آب، بیان کرد که باید فکری برای این آب ها کنیم که راه آسان تری به نظر می‌رسد.

خاتمی افزود: زمانی فکر شده بود که آب های آن سوی زاگرس به این سو آورده شود و مورد استفاده قرار گیرد که طرح هایی اجرا شد اما بخشی از آن بر زمین ماند. مساله دیگر نحوه مصرف آب است. در حال حاضر بهره گیری آب ما شاید حدود 40 درصد باشد و 60 درصدر آب هدر می‌رود. اگر وضعیت نحوه مصرف اصلاح نشود، یزد، اصفهان و کاشان و... به کویر تبدیل خواهند شد.

او یزد را یک فرهنگ و یک تاریخ خواند و با اشاره به نقش یزد در پیشگیری از گسترش کویر تاکید کرد که این فرهنگ سرمایه اصلی است و نباید هدر رود.

رییس‌جمهور پیشین ایران با هشدار نسبت به این که فلات مرکزی ایران در معرض کویر شدن است بیان کرد: یک فرهنگ و مدنیت عظیم در حال از بین رفتن است و باید برای جلوگیری از آن تلاش کرد.

خاتمی هم‌چنین در این دیدار با تسلیت شهادت امام صادق (ع) به دوستداران حقیقت گفت: امروز ما که دنبال حقیقت هستیم بیش از همیشه نیازمند توجه به آموزه‌های این بزرگوار و همه بزرگان دینی به ویژه پیامبر (ص) هستیم و خداوند توفیق دهد که از زاویه دید این بزرگواران به انسان و جامعه نگاه کنیم.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در بهار 93
اشتغال‌زا ترین صنایع ایران معرفی شدند



براساس تازه‌ترین اطلاعات منتشر شده صنایع، تولید محصولات کانی غیرفلزی اشتغال‌زا ترین صنعت کشور در سه ماهه نخست سال جاری بوده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، براساس آخرین آمار و ارقام منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در سه ماهه نخست امسال، تعداد اشتغال ایجاد شده در کشور براساس پروانه‌های بهره‌برداری صنعتی صادر شده به 10 هزار و 819 مورد رسید که در این بین صنایع تولید محصولات کانی غیرفلزی با 1499 شغل بیشترین سهم را در اشتغالزایی صنایع مختلف به خود اختصاص داد.

سه صنعت دیگر نیز توانستند در بهار 1393 بالای هزار نفر اشتغالزایی داشته باشند. صنایع ساخت مواد و محصولات شیمیایی با 1260 شغل، صنایع تولید محصولات لاستیک و پلاستیک با 1064 شغل و صنایع تولید محصولات غذایی و آشامیدنی هم با 1018 شغل در رده‌های دوم تا چهارم قرار گرفتند. همچنین صنایع ساخت فلزات اساسی نیز با 917 مورد ایجاد شغل در رده پنجم قرار گرفت.

در بهار سال جاری بیشترین میزان اشتغال صنعتی ایجاد شده در کشور مربوط به اردیبهشت ماه به میزان 4920 شغل بوده و خرداد و فروردین نیز به ترتیب با 3767 و 2132 شغل در رده‌های دوم و سوم قرار گرفتند.

در سال 1392 نیز میزان اشتغال ایجاد شده براساس پروانه‌های بهره‌برداری صادر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت با کاهش 6.4 درصدی به 51 هزارو 196 شغل رسیده بود.

کمترین میزان اشتغالزایی صنعتی نیز در سه ماهه نخست سال جاری مربوط به صنایع تولید محصولات از توتون و تنباکو، صنایع دباغی، چرم، کیف، چمدان و کفش،‌ انتشار و چاپ و تکثیر و تولید تجهیزات حمل و نقل غیر از خودرو بود.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
معاون وزیر اقتصاد اعلام کرد
اعتبار 40 هزار میلیارد تومانی برای تسویه بدهی دولت/تحقق 80 درصد از درآمد نفت



معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به در نظر گرفتن اعتبار 40 هزار میلیارد تومانی برای تسویه بدهی دولت گفت:‌ تاکنون بیش از 80 درصد از درآمد نفتی ایران محقق شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، شاپور محمدی امروز در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت در وزارت اقتصاد برگزار شده، به بیان آخرین اقدامات انجام شده در این وزراتخانه پرداخت.

وی با بیان این‌که اعتبار 40 هزار میلیارد تومان برای تسویه برخی از بدهی‌های دولت به بانک مرکزی و سایر بانک‌ها در لایحه خروج از رکود پیش بینی شده است، اظهار کرد:‌ همچنین پیش‌بینی شده از محل فروش سهام سایر شرکت‌های دولتی و از سوی دیگر از منابع ریالی بخش دیگر این بدهی پرداخت شود.

وی با بیان این‌که احتمالا بیش از صد هزار میلیارد تومان درآمد از محل فروش سهام دولتی کسب می کنیم، تصریح کرد:‌ هر چند که این میزان با توجه به نوسانات بازار سرمایه ممکن است تغییر کند اما در بودجه سال 1393 برای فروش سهام 21 هزار و 800 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.

حفظ ظرفیت‌های موجود
محمدی همچنین در پاسخ به سوالی درباره کاهش سهم صندوق توسعه ملی در برنامه‌های سال‌های آتی دولت گفت: با توجه به این که درآمدهای نفتی به دلیل تحریم ها کاهش یافته است اگر ظرفیت‌های موجود را حفظ کنیم بسیار به صرفه تر خواهد بود تا این که ظرفیت‌ها را از بین برده و سپس ظرفیت جدیدی ایجاد کنیم.

معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین درباره استفاده از نرخ ارز آزاد در معاملات بازار سرمایه گفت: **** عرضه و تقاضا قیمت را در تمام بازارها به ویژه بورس کالا شکل می‌دهد به همین دلیل در تعیین قیمت‌های این بخش مشکلی وجود ندارد.

تحقق بیش از 80 درصد از درآمدهای نفتی
وی همچنین از تحقق بیش از 80 درصد از درآمدهای نفتی ایران خبر داد و اظهار کرد: امیدواریم در ماه‌های آتی این درصد بیشتر شود هر چند که این ارقام نهایی نیست اما به طور قطعی می توانیم بگوییم درصد تحقق درآمد نفت در سال جاری بسیار خوب است.

محمدی در پاسخ به این سوال که حذف یارانه بخشی از مردم موجب افزایش تورم نخواهد شد؟ تصریح کرد: حذف یارانه افراد پر درآمد نه تنها موجب تورم نمی شود بلکه به رشد تولید و کاهش تورم نیز کمک خواهد کرد.

محمدی با بیان این‌که تورم حاصل از اجرای هدفمندی یارانه‌ها کمتر از پنج درصد بود، تصریح کرد: گزارش این موضوع توسط رییس جمهور ارائه شد که اثر هدفمندی روی رشد اقتصادی کشور نیز کمتر از منفی 0.2 بود که بسیار ناچیز است، بنابراین ما در حقیقت به سمت مثبت‌شدن رشد اقتصادی می‌رویم.

تا اطمینان پیدا نکنیم کسی از دریافت یارانه حذف نخواهد شد
وی با بیان این‌که هدایت منابع به سمت تولید باعث کاهش رشد قیمت‌ها خواهد شد گفت:‌حذف یارانه این گروه‌ها و هدایت آن به سمت تولید باعث می‌شود که تورم کاهش پیدا کند از سوی دیگر تلاش دولت اجرای قانون است و قانون الزام به حذف پردرآمدها از یارانه کرده اما بانک‌های اطلاعاتی دولت نیز در این مرحله باید مورد توجه قرار گیرد بنابراین زمانی که دولت به اطمینان برسد مرحله حذف آغاز می کند اما تا زمانی که اطمینان مناسب از این موضوع حاصل نشود دولت کسی را حذف نخواهد کرد.

معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد:‌ به هیچ وجه یارانه اقشار ضعیف را حذف نمی کنیم.

معاون اقتصادی وزیر اقتصاد با اشاره به رشد مثبت صادرات نفت و برخی کالاها در سه ماه اخیر گفت:تدوین برنامه اصلاح **** پولی و سند راهبردی بازارچه‌های مرزی در دفتر پولی این معاونت در حال انجام است. از سوی دیگر کارهای مربوط به مدیریت دارایی‌های دولت با همکاری معاونت اقتصادی و خزانه‌داری انجام می‌شود.

محمدی با بیان این‌که پیگیری اصلاح شاخص کسب‌وکار از مهم‌ترین کارهایی است که دفتر بهبود فضای کسب‌وکار طی ماه‌های اخیر انجام داده است، تصریح کرد:وظیفه‌ی اصلی معاونت برنامه‌ریزی مشارکت در تدوین سیاست‌های اقتصادی است اما در برخی امور اجرایی نیز ممکن است وارد عمل شود.

وی با بیان این‌که در حال حاضر پنج دفتر در معاونت اقتصادی فعالند، تصریح کرد: در روزهای گذشته یک مصوبه 18 ماده‌ای در هیات وزیران تصویب شد که یکی از اقدامات معاونت اقتصادی بود. همچنین لایحه 30 ماده‌ای که برای خروج از رکود به مجلس ارائه شد از دیگر کارهایی است که دفتر تولیدی این معاونت انجام داده است.

معاون اقتصادی وزیر اقتصاد با اشاره به مکاتبات دفتر بهبود فضای کسب و کار با بانک جهانی برای اصلاح برخی شاخص‌ها در محاسبه رتبه‌ی ایران در فضای کسب و کار اظهار کرد: بانک جهانی در مواردی با اعمال اصلاحات موافقت کرده است همچنین دو مصوبه پایش محیط کسب‌وکار توسط معاونت اقتصادی تدوین و در دولت تصویب شد.

محمدی با بیان این‌که اصلاحات تجارت فرامرزی از دیگر مصوباتی است که در دفتر تولید معاونت اقتصادی بررسی و به هیات دولت ارسال و تصویب شد، گفت: همچنین چند بند از سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی در مجلس اصلاح و تغییراتی در صدور مجوز‌ها اعمال شد.البته زمان سه ماهه برای این سیاست‌ها کم است، اما به محض معرفی نماینده‌های دستگاه‌های اجرایی حذف مجوزهای غیرضرور و احصاء مجوزهای ضروری انجام می‌شود.

وی با بیان این‌که 105 بند از 177 بند بسته خروج از رکود در معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد تصویب شده است، درباره‌ی رتبه فعلی ایران در فضای کسب و کار تصریح کرد: بانک جهانی پرسش خود را از بخش خصوصی انجام می‌دهد و این‌که پرسش‌شونده‌های ایرانی چگونه به این سوالات جواب داده‌اند دست ما نیست، اما به هرحال معاونت اقتصادی سعی در اصلاح اطلاعات نادرست دارد.

معاون اقتصادی وزیر اقتصاد با بیان این‌که بدهی دولت به بخش خصوصی و بانک‌ها هنوز به روز رسانی نشده است، گفت: به همین دلیل مصوباتی را برای به‌روز‌رسانی دولت در بخش‌های مختلف داشته‌ایم هرچند که ارقام بدهی‌های دولت به تفکیک در بخش‌های مختلف وجود دارد، اما تا زمانی که این اعداد و ارقام حسابرسی نشده باشند نمی‌توانیم آمار دقیقی را اعلام کنیم.

نهایی شدن بسته آزاد‌سازی سهام عدالت
محمدی با بیان این‌که بسته آزاد‌سازی سهام عدالت نهایی شده است، اظهار کرد: برخی بند‌ها نیازمند اصلاحات قانونی و بخشی دیگر بستگی به زمان تصویب بندهای دیگر دارد اما از نظر وزارت اقتصاد این بسته به مرحله‌ی نهایی خود رسیده است.

وی با بیان این‌که همیشه تاکید داشته‌ایم که روند بلند‌مدت بازار سرمایه قابل اتکاء است، تصریح کرد: روند بازار سرمایه در حال حاضر منطقی شده است، چرا که زمانی که می‌گوییم سرمایه‌گذاری در این بازار خوب است منظورمان دوره کوتاه مدت نیست، اما اصلاحات مربوط به شفاف‌سازی در بخش‌های مختلف این بازار انجام شده است.

معاون اقتصادی وزیر اقتصاد با بیان این‌که برخی دستگاه‌ها برآورد کرده بودند که فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها حدود نیم درصد در رشد منفی اقتصادی تاثیر داشته باشد، تصریح کرد: ما پیش‌بینی کردیم اثر منفی اجرای این قانون بر رشد اقتصادی بسیار کم باشد، چرا که اثر اجرای هدفمندی در بلند‌مدت بر رشد اقتصادی موضوع خاصی نیست.

در ادامه خبرنگاری با اشاره به لایحه حمایت از تولید بندی از این لایحه را حراج وثایق تسهیلات بانکی خواند و درباره‌ی اعتراض تولید‌کنندگان و فعالان اقتصادی درباره‌ی این بند پرسید که محمدی پاسخ داد: در لایحه گفته شده اگر به اندازه قیمت پایه مزایده خریدار وجود نداشته باشد به بستانکار اخطار داده می‌شود که ظرف یکماه بدهی خود را به بانک یا موسسه اعتباری پرداخت کند یا اموال دیگری را معرفی کند که با فروش آن بدهی فرد تسویه شود اما چنانچه مال دیگری معرفی نشود و بدهی فرد نیز پرداخت نشود وثیقه‌ در اختیار بانک‌ها به بالاترین مبلغ پیشنهادی فروخته می‌شود مشروط بر این‌که رقم پیشنهادی کمتر از 80 درصد از ارزش ملک نباشد.

وی تاکید کرد: این لایحه اصلا به حراج اشاره ندارد، بلکه تاکید بر مزایده دارد که مزایده با حراج متفاوت است.

معاون اقتصادی وزیر اقتصاد با بیان این‌که نرخ‌های سود بانکی نباید دستوری تعیین شوند، تصریح کرد: این‌که می‌گویند تورم در حال کاهش است و نرخ سود بانکی باید کاهش پیدا کند به هیچ وجه به معنای دستوری‌بودن نرخ سود در سیستم بانکی نیست.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پول‌های بی‌زبان در دستان آدم‌های با زبان!



اتکای بیش از حد به اقتصاد دولتی مبتنی بر درآمدهای نفتی باعث ایجاد دولت فربه، بزرگ و فسادآور می‌شود که ممکن است پول‌های بی‌زبان به جای سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها به دست آدم‌های با زبان بیفتد.

بهنام ملکی - عضو هیات علمی دانشگاه - در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: معمولا اهداف بلندپروازانه ما شکل غیرممکن به خود می‌گیرد. یکی از اشکالات برنامه‌های درازمدت اقتصادی مغایرت این برنامه‌ها با منافع برنامه‌ریزان است. برنامه ترسیم می‌شود اما در سیستم مدیریت دولتی، با تزریق پول نفت هر روز بر حجم دولت افزوده و این باعث می‌شود تا بخش خصوصی مولد و توسعه‌گرا زیر سایه دولت گم شود.

وی افزود: دولت باید حتی‌المقدور از تصدی‌گری خود بکاهد و به نظارت بپردازد. دولت هوشمند، کوچک و کارآمد شرایط را برای رشد اقتصادی و تحقق اهداف افق 1404 فراهم می‌کند.

به گفته این کارشناس اقتصادی، ما از کشورهای پیشرو در ترسیم برنامه‌های درازمدت اقتصادی هستیم اما این برنامه‌ها معمولا ما را به سمت توسعه رهنمون نکرده‌اند؛ یا برنامه اشکال دارد (همچون نداشتن استراتژی مشخص نوع تولید) یا مفاد مترقی برنامه اجرا نمی‌شود (مثل عدم وفاداری به حساب ذخیره ارزی یا صندوق توسعه ملی). باید بر اساس ظرفیت‌های بالقوه اهداف را ریز و مشخص کنیم و برای رسیدن به آنها خیز برداریم. کلی‌گویی، حرکت پردامنه و بدون برنامه‌ریزی ما را به جایی نمی‌رساند.

ملکی تصریح کرد: وقتی می‌گوییم «همه» یعنی «هیچ». باید هدف‌ها تعیین و تخصص‌ها مطابق با برنامه‌ریزی‌های تعیین شده به کار گرفته شوند. ما باید بپذیریم که نمی‌توانیم در همه‌ی حوزه‌های اقتصادی پیشرفت کنیم، لذا شناخت ظرفیت‌ها و استعدادهای بالقوه کشور برای حرکت در مسیرهای مشخص ضروری است.

این اقتصاددان با ذکر مثالی در این خصوص گفت: کره جنوبی از چند دهه قبل تکلیفش را با خودش مشخص کرد و تنها در حوزه‌های خاصی از صنعت همچون الکترونیک، اتومبیل‌سازی و کشتی‌سازی سرمایه‌گذاری کرد که با تمرکز بر روی اهداف مورد نظر حرکت پرشتابی را آغاز و هم‌اکنون در حوزه‌های ذکر شده جزو کشورهای پیشرو در جهان محسوب شده و به توسعه رسیده است.

وی از جمله دیگر دلایل عدم موفقیت برنامه‌های بلندمدت را مغایرت بودجه‌های سالیانه با برنامه‌های پنج ساله دانست و اظهار کرد: این مساله به برنامه‌های پنج ساله و نهایتا اهداف چشم‌انداز ضربه می‌زند. هم‌چنین نقش عوامل خارجی را در تاثیرگذاری منفی بر روی برنامه‌های کلان اقتصادی نباید نادیده گرفت.

ملکی با اشاره به اصل 44 قانون اساسی درباره واگذاری بخش‌های کلان اقتصاد ایران به بخش خصوصی خاطرنشان کرد: این اصل می‌توانست به رونق اقتصادی بیانجامد اما وقتی شبه دولتی‌ها آمدند وسط، به توفیق نرسید. چیزی که در حال حاضر وجود دارد یک بخش خصوصی پنهان غیرمولد و غیرمفید است که باید بار توسعه اجرایی را به دست بخش خصوصی مولد بسپاریم.

نویسنده کتاب «توسعه اقتصادی و برنامه‌ریزی»، حرکت به سمت کوچک‌سازی دولت، شایسته‌سالاری، فسادزدایی، شفافیت، تعیین استراتژی‌های مشخص، توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، توجه به صادرات غیرنفتی و حرکت به سمت خصوصی‌سازی واقعی را از جمله راهکارهایی دانست که می‌تواند کشور ما را به رشد اقتصادی 20-30 درصدی تولیدات مدرن و دانش‌بنیان و نهایتا تحقق اهداف افق 1404 برساند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
m12-03.jpg

بانک های ایرانی چقدر پول دارند؟/ بانک ها از انبوه سازان بیشتر ساختمان می سازند
اقتصاد > اقتصاد کلان -نتایج بررسی های که در خصوص دارایی های بانک ها و سرمایه گذاری های متنوع آنها صورت گرفت، بیش از پیش مهر تاییدی بر سخنان حسن روحانی زد.
بهاره چراغی: صدای کف زدن های فعالان بخش خصوصی و مدیران کارخانه های صنعتی ایران ده روز قبل و در میان سخنرانی رئیس جمهور زمانی اوج گرفت که حسن روحانی با صراحت به گلایه از بانک ها پرداخت. او پشت تریبون، بانکداران را کسانی خطاب کرد که به سختی از مال دنیا دل می کنند. همزمان دوربین سالن همایش های اجلاس سران روی تصویر خندان رئیس کل بانک مرکزی زوم کرد که تصویرش پشت سر رئیس جمهور روی ال سی دی بزرگ سالن نقش بسته بود.

تنها یک ساعت بعد از انتقاد رئیس دولت و لبخند رئیس بانک مرکزی، محور تمام سخنرانی های وزرای اقتصادی دولت به انتقاد از بانک های بدل شد که به جای ارائه تسهیلات به بنگاه های تولیدی به ساختمان سازی و کشتی سازی می پردازند. نمایندگان بخش خصوصی و مدیران کارخانه های صنعتی حاضر در مراسم نیز همگی در مقابل صراحت رئیس دولت و وزرایش موضع سکوت پیش گرفتند چراکه آنها حتی در محافل صنفی خود نیز چنین به صراحت بانک ها را مورد نقد قرار نمی دادند.

بانکداران حاضر در همایش سیاست های خروج از رکود، دل شکسته ترین و صنعت گران حاضر در همین مراسم خوشحال ترین افرادی بودند که ساعت 5 بعد از ظهر و پس از 8 ساعت همایش منطقه خوش آب و هوای ولنجک تهران را ترک می کردند. ماشین های گران قیمت مدیران صنعتی و خودروهای پلاک دولتی تشریفات ریاست جمهوری همگی در صف ترافیک اتوبان چمران احتمالا به گفته های انتقادی رئیس دولت از بانک های فکر می کردند که نه وام ازدواج می دهند و نه تسهیلات برای تولید. تنها چند ساعت قبل از صف خودروها در ترافیک شهری نیز، خرانه دار اتاق ایران در زیرباد خنک سالن کنفرانس مرکز اجلاس سران داستان کارخانه دار ایلامی را برای وزیر تعریف می کرد که به دلیل عدم موفقیت برای دریافت وام 5 میلیاردی تینر را روی سرش ریخت و کبریت را برآن کشید.

اصل ماجرا چیست؟

ماجرا این است که میان بانکداران و بنگاه های تولیدی آتشی به پا شده است که هنوز هم راهکاری برای آتش بس اختلاف نظرهایشان نیافته اند. حسن روحانی در سخنان خود به تبدیل شدن بانک ها به بنگاه های تجاری اشاره کرده بود و از بانک ها خواست که دارایی های خود را به فروش برسانند و به بنگاه های تولیدی واگذار کنند تا دوباره چرخ بی روغن بنگاه های تولیدی رونقی دوباره بگیرد. روحانی بر این باور است که بانک ها از وظایف اصلی خود فاصله بسیاری گرفته اند و به فعالیت های دیگری از جمله ساختمان سازی روی آورده اند. اما بانکداران بر این باورند که تا چه زمانی قرار است دولت برایشان تصمیم بگیرد. دولت یازدهمی ها هم انگار در بدمخمصه ای افتاده اند. از یک سو آه و فغان تولیدکنندگان را می شنوند و دلداری می دهند و به فکر راهکار هستند از سوی دیگر بانکداران بخش خصوصی را نمی توانند مجاب کنند که دل از دارایی های شان بکنند.

با این حال طبق آخرین اطلاعاتی که از میزان دارایی بانک های کشور منتشر شده است، بانک ملت بیشترین دارایی را به خود اختصاص داده است و با 71.6 هزار میلیارد تومان در مقام نخست ایستاده است. این در حالی است که بانک صادرات با 59.7 و بانک تجارت با 46.9 هزار میلیارد تومان در مقام های دوم و سوم جای گرفته اند.

علاوه بر بانک های دولتی که میزان دارایی به نسبت بالایی دارند، بانک های خصوصی نیز از کاروان دارایی های بالا عقب نمانده اند و شرایط خوبی را پشت سر می گذارند. طبق آمارهای منتشر شده بانک سامان با 42.3 هزار میلیارد تومان، بانك پارسيان با 29.7 هزار میلیارد تومان، بانک پاسارگاد 22.1 میلیارد تومان، بانک اقتصاد نوین 14.8، بانک انصار 7.9، بانک سینا 6.7، بانک کارآفرین 5 هزار میلیارد تومان، بانک سرمایه 4.4، بانک گردشگری با 3.3 میلیارد تومان و بانک دی با هزار میلیارد تومان و با کمترین میزان دارایی مقام آخر را به دست آورده اند. این در حالی است که بسیاری از این دارایی ها تنها در زمینه بانکداری به دست نیامده و میزان قابل توجهی از آن از راه فعالیت های دیگر کسب شده است. در این گزارش به بررسی دارایی ها و شرکت های وابسته ای که متعلق به بانک هاست پرداخته ایم. بانک های که اگر نامشان را بنگاه بگذاریم آنچنان راه بیراهه ای نرفته ایم.

بانک اقتصاد نوین:بانك اقتصاد نوين 30 تیر ماه 13 سال قبل، براساس مجوزات بانک مركزي و سازمان بورس و اوراق بهادار؛ اقدام به پذيره‌نويسي سهام کرد. مجمع عمومي مؤسس بانک اقتصادنوين در تاريخ 20 مرداد همان سال، با سرمايه اوليه به مبلغ 250 ميليارد ريال در اداره ثبت شرکت‌ها و موسسات غيرتجاري تهران به ثبت رسيد. اما پس از چند دوره افزايش سرمايه سنوات قبل، در مجمع عمومي فوق‌العاده مورخ 27 تير 1389 مقرر گرديد، سرمايه بانک از مبلغ 000ر4 (چهار هزار) ميليارد ريال به مبلغ 000ر15 (پانزده‌ هزار) ميليارد ريال طي دو سال افزايش يابد. بر اين اساس و تاکنون طي دو مرحله افزايش سرمايه، سرمايه بانک از مبلغ 000ر4 ميليارد ريال به ترتيب به مبالغ 500ر5 و 000ر8 ميليارد ريال افزايش يافته است. اقتصاد نوین اکنون با تعداد 3844 شعبه و به مدیر عاملی حسن معتمدي در سطح کشور مشغول به فعالیت است.

شرکت هاي وابسته: شرکت بیمه نوین، شركت خدمات ارزي و صرافي اقتصاد نوين، شركت پرداخت نوين آرين، شركت خدمات و پشتيباني اقتصاد نوين، شرکت خدمات مالي و اعتباري راه اقتصاد نوين، شركت تامين سرمايه نوين، بانک تعاون اسلامي، شركت كارگزاري بانك اقتصاد نوين، شركت خدمات رايان اقتصاد نوين. مهمترین شرکت های وابسته به بانک اقتصاد نوین به شمار می آیند.

در این میان 3 شرکت دیگر نیز وجود دارند که هر کدام در زمینه های که به هیچ عنوان به حوزه بانکداری مرتبط نیستند فعالیت دارند. شرکت «سرمایه گذاری اقتصاد نوین» که درقالب شركت سهامي عام دراداره ثبت شركت ها و مالكيت صنعتي به ثبت رسيده و شروع به انجام عمليات اجرايي نموده است و با سرمايه بالغ بر 400,000,000,000 ریال فعالیت خود را آغاز کرده است.

یکی دیگر از شرکت ها بانک اقتصاد نوین، شرکت «لیزینگ اقتصاد نوین» است. شركت ليزينگ اقتصاد نوين به عنوان ليزينگ اولين بانك خصوصي کشور در تاريخ 1385/05/14 با اخذ مجوز از بانك مركزي ايران تأسيس گرديد و در اداره ثبت شرکت‏ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است. فعالیت های این شرکت در فروش اقساطي كليه اموال منقول و غير منقول، شامل انواع وسايل نقليه سواری، سبك، سنگين و کار مانند ماشین‏آلات راهسازی، معدنی و ساختمانی، ساختمان و ابنیه‌، تجهیزات پزشکی و بیمارستانی، تجهیزات صنعتی، لوازم خانگي‌، وسايل و ابزار كار اداري و صنعتي‌، ماشين‏آلات صنعتي و توليدي‌، هواپيما، كشتي و شناورهای دریایی‌، تجهیزات کامپیوتری شامل سخت‏افزار و نرم افزار و اجاره دادن (‌ليزينگ‌) آنها چه با شرط خرید و چه بدون شرط خريد با اخذ تضمينات مورد نياز. انجام هر گونه عمليات ليزينگ كمك فروشي، ليزينگ اهرمي، ليزينگ برون مرزي، خريد و ليزينگ مجدد(Lease Back) و موارد مشابه خلاصه می شود.

همچنین شرکت «مدیریت سرمایه اقتصاد نوین» از شرکت های زیر مجموعه بانک اقتصاد نوین است که در سال 1389 در اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری به ثبت رسیده است. فعالیت اصلی شرکت ارائه خدمات مالی شامل حسابداری و مشاوره سرمایه گذاری. مطالعه و تهیه طرح های اقتصادی به منظور سرمایه گذاری و یا ارائه مشاوره های مربوطه. انجام عملیات پیمانکاری و خدمات مدیریت مجاز با اشخاص حقیقی و حقوقی است.

بانک پارسیان:13 سال قبل برای اولین بار بانک پارسیان اولین شعبه خود را افتتاح کرد. بانک پارسیان تنها در سال مالی 1391 نزدیک به 101 هزار میلیارد ریال را روانه حساب بانکی خود کرد و برهمین اساس بر جایگاه هشتمین شرکت بزرگ ایران تکیه زد. او در میان لیستی جایی گرفت که در صدرش شرکت های خودروسازی و فولادی و در میانه اش شرکت های بزرگ تجاری جای دارند. آخرین سرمایه ثبت شده این بانک که هم اکنون با مدیر عاملی علی دیواندری فعالیت می کند 1.320 میلیارد تومان اعلام شده‌است. همچنین تعداد شعب این بانک در تهران 164 است و تعداد شعب شهرستان نیز به 129 می رسد.

شرکت های وابسته به بانک:شركت تجارت الكترونيك پارسيان، شركت تأمين خدمات سيستم هاي كاربردي كاسپين، شرکت ليزينگ پارسيان، شرکت سرمايه‌گذاري پارسيان، شرکت بيمه پارسيان، شركت كارگزاري پارسيان، شركت صرافي پارسيان، شركت خدمات بيمه اي امين پارسيان، شركت خدمات مشاور خرد پيروز، شركت تامين انديش پارس، شركت صبا تامين پارسيان، شركت تامين سرمايه لوتوس پارسيان، شرکت ياري رسان پارسيان، صندوق قرض الحسنه پارسيان، صندوق سرمايه گذاري لوتوس پارسيان جز شرکت های هستند که در زمینه های بسیاری فعالیت دارند به طوریکه اگر به سایت بانک پارسیان مراجعه کنید با انواع خدمات و فعالیت های غیربانکی مواجه خواهید شد.این در حالی است که در میان این شرکت ها، شرکت توسعه ساختماني پارسيان و شرکت گسترش هتل هاي لوتوس پارسيان شرکت های هستند که سایتشان به روی کاربران بسته است.

بانک کارآفرین:کارآفرین زمانی وارد عرصه بانکداری شد که در ابتدا به صورت موسسه اعتباری غیربانکی و با مشارکت اعضاء انجمن‌های مدیران صنایع، شرکت های ساختمانی، تاسیساتی و تجهیزاتی، جامعه مهندسان مشاور ایران، مهندسان مشاور معمار و شهرساز و گروهی از کارشناسان بانکی و مالی و با سرمایه 30 میلیارد ریالی فعالیتش را آغاز کرده بود. حال بعد از گذر 7 سال بانک کارآفرین با نام کنونی اش وارد بازار بانکی ها شده است. کارآفرین با مدیریت فضل الله معظمی هم اکنون حدود 76 شعبه در سرتاسر کشور دارد. این بانک خصوصی نیز همانند اکثر بانک های دیگر دارای شرکت های وابسته به خود است.

شرکت «لیزینگ کارآفرین» یکی از چند شرکت بانک کارافرین است که در سایت این بانک به جزئیات فعالیت های آن اشاره شده است. این شرکت در 27 مهر ماه سال 1383 به ثبت رسیده و انجام کلیه معاملات بازرگانی مجاز ،‌اخذ تسهیلات مالی و اعتباری، ‌انجام عملیات لیزینگ، ‌فروش نقدی و اقساطی و اجاره به شرط تملیک، ‌اخذ نمایندگی از شرکت‌ها و سازندگان ماشین‌آلات و کالاهای بادوام و هرگونه سرمایه‌گذاری در انجام فعالیت‌های یادشده جزء برنامه‌های عملیاتی این شرکت به حساب می آیند. این در حالی است که تمامی سهام این شرکت متعلق به بانک کارآفرین است.

شرکت «سرمایه گذاری بانک کارآفرین» نیز در یکم آذر ماه 1384 به ثبت رسیده است و از اهداف آن می توان به ایجاد، ‌توسعه، راه‌اندازی و اداره انواع طرح‌ها و واحدهای تولیدی و اقتصادی در سایت شان اشاره شده است. سرمایه‌گذاری در سهام سایر شرکت‌ها و موسسات،‌ مشارکت در طرح‌های تولیدی، ‌ارائه مشاوره به شرکت‌ها و اداره امور سرمایه‌گذاری‌ها،‌ از موضوعات اصلی فعالیت این شرکت است. بانک کارآفرین حدود 80 درصد سهام این شرکت را در اختیار دارد.

همچنین شرکت «کارگزاری بانک کارآفرین» در میان لیست شرکت های این بانک قرار گرفته است. خرید و فروش اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار،‌ پذیره‌ نویسی اوراق بهادار پذیرفته شده به نمایندگی از طرف اشخاص، خدمات مشورتی در مورد خرید و فروش اوراق بهادار و اخذ تسهیلات اعتباری از جمله فعالیت‌های این شرکت هستند. بانک کارآفرین اعلام کرده که 100 درصد سهام این شرکت را در اختیار دارد.

یکی دیگر از شرکت های این بانک، شرکت «عصرامین کارآفرین» است که در سال 1386 به ثبت رسیده و نوع فعالیت این شرکت بدین گونه اعلام شده است. «اخذ نمایندگی از شرکت بیمه کارآفرین و عرضه خدمات بیمه ای با رعایت قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری، مصوبات شورای عالی بیمه، دستورالعمل ها و مفاد قرارداد نمایندگی بیمه.»

شرکت «ابنیه گستر کارآفرین» یکی از شرکت های پیمان کار در زمینه انواع ساختمان ها و شرکتهای صنعتی تجاری اداری مسکونی در داخل و خارج از کشور است. از جمله فعالیت های که در سایت این شرکت آورده شده است« خرید زمین و ملزومات مورد نیاز برای شرکت جهت احداث ساختمان ها با رعایت مقررات و ضوابط جاری کشور، تهیه لوازم و مصالح ساختمانی مورد نیاز، وارد نمودن هرگونه کالای مورد نیاز شرکت از خارج از کشور، انجام امور طراحی، محاسبات نقشه کشی، امور مشاوره ای و نظارت فنی پروژه های ساختمانی و اخذ ضمانت نامه بانکی، قبول نمایندگی از شرکتهای داخلی و خارجی در زمینه فعالیتهای فوق، ایجاد شعب و نمایندگی در داخل و خارج از کشور، تاسیس شرکت و مشارکت در شرکت ها و عضویت در کلیه انجمن ها، سازمان ها، اصناف و کنسرسیوم ها و هرگونه تشکل قانونی مرتبط با فعالیت های فوق در داخل و یا خارج از کشور و بطور کلی انجام کلیه عملیات و معاملات تجارتی و مجازی بطور مستقیم و یا غیر مستقیم به تمام یا هر یک از موضوعات مشروحه فوق مربوط باشد.»

بانک سامان:سامان بانکی است که از شهریورماه سال 1378، به‌عنوان نخستین مؤسسه مالی و اعتباری با نام«سامان اقتصاد» و سرمایه اولیه 11 میلیارد ریال مجوز بانک مرکزی را اخذ کرد.کمتراز سه سال بعد، در شهریورماه سال 1381، توانست مجوز لازم برای انجام و ارائه خدمات بانکی را از بانک مرکزی دریافت کند و به‌عنوان یک بانک خصوصی، دوره جدیدی از حیات خود را آغاز کند.

این بانک طی این سال‌ها، توانسته‌ است سرمایه اولیه اش را تا حدود 60 برابر افزایش دهد. این سرمایه در تاریخ 30 مهرماه 1391، با افزایشی معادل 7.64 درصد از 4،000 به 6،588 میلیارد ریال افزایش پیدا کرد. در حال حاضر بانک سامان با مدیریت سید احمد طاهری بهبانی در 123 نقطه کشور شعبه دارد. بانک سامان جز محدود بانک های خصوصی است که فعالیت های غیر مرتبط بانکی در خصوص آن پیدا نشده است.

بانک پاسارگاد:بانک پاسارگاد جز بانک های است که فعالیت های خارج از گود آن بیش از بانک های خصوصی دیگر است. شاید بتوان گفت آمارها نشان می دهد که این بانک کمی پایش را از گلیمش درازتر کرده است. این بانک در سال 84 با سرمایه 3500 میلیارد ریال فعالیت خود را آغاز کرد که از این رقم 2000 میلیارد ریال به وسیله موسسان پرداخت شده و 1500 میلیارد ریال باپذیره نویسی همگانی به وسیله 34000 نفر خریداری شده است. هم اکنون تعداد سهامداران بانک 5.1 میلیون نفر است و شعبه های بانک علاوه بر تهران در سایر شهرستان ها راه اندازی شده است. این بانک با مدیریت دکتر مجید قاسمی اداره می شود و حدود 326 شعبه نیز در سطح کشور دارد.

شرکت «سرمایه گذاری پارس آریان» یکی از شرکت های وابسته این بانک محسوب می شود. سایت این شرکت به فعالیت های شرکت های گروه مالی پاسارگاد و همچنین سرمایه گذاری های مستقل خود در بازار سرمایه ، بازار فلزات و دیگر حوزه های متنوع سرمایه گذاری اشاره کرده است. این شرکت عنوان کرده که در آینده شرکت سرمایه گذاری پارس آریان معتبرترین و بزرگترین شرکت مادر تخصصی در حوزه سرمایه گذاری و تامین مالی متعلق به بخش خصوصی ایران با فعالیت های منطقه ای و بین المللی خواهد بود که با تمرکز همکاری در ایجاد , توسعه و راهبری شرکت های "گروه مالی پاسارگاد" جهت کسب جایگاه معتبرترین و قویترین گروه مالی و مدیریتی متعلق به بخش خصوصی ایران با فعالیت های بین المللی گام خواهد برداشت.

یکی دیگر از این شرکت ها، شرکت «لیزینگ ماشین آلات و تجهیزات پاسارگاد» است که به عنوان یکی از شرکت های بانک پاسارگاد در زمینه خدمات مالی و اعتباری کشور فعالیت دارد و در سایت آن آمده است که در زمینه های زیر تسهیلات اعطا می نماید:« نفت، گاز و پتروشیمی (صنایع بالا دستی و پائین دستی)، ماشین آلات سنگین (ساختمانی ، راهسازی ، عمرانی و معادن)، تجهیزات پزشکی ، دندانپزشکی ، آزمایشگاهی و بیمارستانی، ماشین آلات و تجهیزات کارخانه ای، کارگاه های تولیدی و صنعتی، حمل و نقل (جاده ای ، ریلی ، هوایی و دریایی)، خودرو سواری، کشاورزی و امور دام، تجهیزات مورد نیاز بخش های خدماتی، تجهیزات رایانه و مخابرات.»

شرکت «مدبران ساخت آریان» بصورت سهامی خاص در سال 85 به نام بانک پاسارگاد ثبت شده است. موضوع فعالیت شرکت طبق اساسنامه منتشر شده از این شرکت عبارت است از:« احداث ساختمان و شهرک و مجتمع های مسکونی و تاسیس کارخانجات و احداث هر نوع ساختمان و احداث هر نوع کارخانه، مشارکت و سرمایه گذاری در کارخانجات تولید مصالح ساختمانی و خرید و فروش و اجاره ابزار و ماشین آلات ساختمانی و راه سازی و مصالح ساختمانی از داخل و خارج کشور، مدیریت ساخت هرگونه بنای ساختمان تاسیسات از قبیل مسکونی، اداری، تجاری، و تفریحی، سرمایه گذاری و مشارکت شرکتهای موجود، مشارکت مدنی و مبادرت به انواع معاملات و عقود اسلامی در زمینه اجرای طرح ها و فعالیت های مذکور در فوق، معاملات بازرگانی داخلی و خارجی صادرات و واردات کالاهای مجاز.»

شرکت «توسعه تجارت اندیشه نگر پاسارگاد» یکی از بزرگترین شرکت های است که به بانک پاسارگارد وابسته است. این شرکت در سال 84 با سرمایه شرکت 10.000.000ریال منقسم به 10.000 سهم عادی یک هزار ریالی به ثبت رسیده است. در جدیدترین اخبار سایت این شرکت امده است که بر اساس پیشنهاد هیات مدیره، مراحل افزایش سرمایه شرکت تا مبلغ 200 میلیارد ریال در دست اقدام است. شرکت اندیشه نگر موضوع فعالیت های خود را اینگونه تعریف کرده است:« سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، سرمایه گذاری در انواع طرح های تولیدی، صنعتی، کشاورزی، ساختمانی، خدماتی و شرکت های خارج از بورس، سرمایه گذاری مستقیم یا با واسطه در زمینه کلیه فعالیت های بازرگانی به منظور تامین ماشین آلات و مواد اولیه برای واحد های صنعتی و کالایی ساخته شده، ایجاد واحد های تولیدی، صنعتی،کشاورزی، اوراق مشارکت، اوراق سهام از اشخاص حقیقی و حقوقی، اخذ وام و تسهیلات بانکی، مشارکت در بانک ها یا سایر شرکت ها اعم از تولیدی و بازرگانی و بیمه، صدور اوراق قرضه و هر نوع اوراق بهادار دیگر.»

اما یکی از شرکت های که فعالیت های بی شماری در زمینه ساختمان سازی و انبوه سازی دارد، شرکت «توسعه انبوه سازی پاسارگاد» است که با 50 میلیارد ريال سرمایه پرداخت شده ، به صورت سهامی خاص در سال 86 به ثبت رسیده است. به گفته بالادستی های این شرکت وابسته به بانک پاسارگاد، اهداف و ماموریت ها آن شامل، سرمایه گذاری و مشارکت با انبوه سازان در پروژه های ساختمانی به صورت مستقل و به عاملیت از سوی بانک پاسارگاد، قبول عاملیت به منظور بررسی ، نظارت فنی و مدیریت در بخش ساختمان و مسکن، انجام مطالعات و بررسی های اقتصادی، فنی، مالی، مدیریتی و نظارت فنی و پیگیری اجرای طرح های سرمایه گذاری و کلیه فعالیت های اقتصادی و ایجاد شرکت ها و موسسه های علمی، مطالعاتی، فنی و مهندسی، سرمایه گذاری در خرید، فروش، اداره و دراختیار قرار گرفتن، تاسیس، ایجاد، توسعه، تکمیل و واگذاری و اجاره انواع واحدهای مسکونی، اداری، خدماتی و تجاری است.

شرکت «خدمات فناوری نوآور پاسارگاد» در سال 88 به صورت سهامی خاص تأسیس شده است. از جمله فعالیت های این شرکت می توان به ارتباط با شرکای تجاری خاص و تعریف و پیگیری استمرار خدمات متقابل، ارایه سرویس های نوین بانکی به مشتریان بر اساس زیر ساخت های اینترنتی و مخابراتی، ارایه خدمات ارزش افزوده در حوزه پرداخت به سازمان ها ، نهادها، ارایه خدمات خاص پرداخت اینترنتی به پذیرندگان از طریق درگاه پرداخت پاسارگاد، ارتباط با نخبگان دانشگاهی و جمع آوری ایده های نو در زمینه فعالیت های گروه مالی پاسارگاد، تحقیق در خصوص خدمات نوین مورد درخواست بانک و گزارش امکان سنجی پیاده سازی آن در زیر ساخت های موجود، رصد نمودن مسیر حرکت رقبای داخلی و خارجی و تدوین فرصت ها و تهدید های موجود جهت گزارش به مدیریت ارشد گروه مالی پاسارگاد، ارائه خدمات مشاوره به گروه مالی پاسارگاد در حوزه تحقیق و توسعه خدمات اشاره کرد.

شرکت «مبنای خاورمیانه» که دستی بر صنعت بخش خصوصی نیز دارد در سال 85 تأسیس شده است. اهداف و موضوع فعالیت شرکت طبق عبارت است از سرمایه گذاری و یا مشارکت درایجاد ، اجرا ، توسعه ، تکمیل ، بازسازی و راه اندازی انواع طرح های صنعتی مربوط به صنایع معدنی و فلزی ( مبنا یعنی معدن به جای نفت ایران) و نیز سرمایه گذاری درسایر بخش های مختلف اقتصادی ، صنعتی و فعالیت های بازرگانی در داخل و خارج از کشور است. شایان ذکر است که سرمایه اولیه شرکت در زمان تأسیس 300 میلیارد ریال بوده و به تدریج و متناسب با سرمایه گذاری در سهام میدکو افزایش یافته است. در حال حاضر آخرین سرمایه ثبت شده شرکت 1400 میلیارد ریال می باشد .

شرکت «گسترش بازرگانی بین المللی گروه پاسارگاد» در روزهای گرم شهریور ماه 1385 فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرده است. از جمله فعالیت های این شرکت می توان به واردات روغن خام آفتابگردان و روغن خام سویا، تجارت و تولید انواع محصولات فولادی، سرمایه گذاری و ارائه خدمات در بخش ساختمان، تجارت و سرمایه گذاری در زمینه محصولات غذایی و صنایع بسته بندی، سرمایه گذاری و مشارکت در پروژه های مختلف در داخل و خارج کشور، مشارکت با شرکت های فعال بازرگانی در جهت تامین مایحتاج اساسی کشور اشاره کرد.

یکی دیگر از شرکت های وابسته به بانک پاسارگاد شرکت «خدمات، ارزی و صرافی پاسارگاد» است که طبق اطلاعاتی که در سایتش آمده است به ارائه کلیه خدمات خرید و فروش ارز، خرید حواله های ارزی، نقل و انتقال ارز در داخل و خارج از کشور از طریق صدور حواله، ارائه خدمات مشاوره ای حضوری و غیرحضوری مشغول است.

شرکت «ساختمان و شهرسازی هشتم» نیز جز لیست بلند بالای شرکت های بانک خصوصی است که فعالیتش در سرمایه گذاری و یا مشارکت در احداث پروژه های ساختمانی و واگذاری آنها به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم به متقاضیان، مشارکت و سرمایه گذاری در نوسازی و بهسازی بافت فرسوده پیرامون حضرت امام رضا (ع)در مشهد مقدس از طریق مشاوره ، طراحی ، ساخت ، بهره برداری با کاربریهای تجاری ، اداری ، مسکونی ، اقامتی و خدماتی است.

اما شرکت «تدبیر گران پاسارگاد» نیز از غافله کاروان شرکت های بانک پاسارگاد عقب نمانده است. این شرکت فعالیت های خود را بدین گونه اعلام کرده است: « سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس ، انواع طرح های تولیدی، صنعتی ،کشاورزی ، ساختمانی و شرکت های خارج از بورس، سرمایه گذاری در کلیه فعالیت های بازرگانی به منظور تامین ماشین آلات و مواد اولیه برای واحدهای صنعتی، ایجاد واحدهای تولیدی ،صنعتی ،کشاورزی ،اوراق مشارکت ،اوراق سهام از اشخاص حقیقی و حقوقی ، اخذ وام و تسهیلات بانکی ، مشارکت در بانک ها و یا سایر شرکتهای تولیدی و بازرگانی و بیمه، صدور اوراق قرضه یا هر نوع اوراق بهادار دیگر.»

شرکت مادرتخصصی (هلدینگ) «توسعه معادن و صنایع معدنی خاور میانه میدکو» در سال 1386 پا به عرصه فعالیت گذاشته است. این شرکت در توضیحاتی که در سایتش عنوان کرده ، گفته است که درنظر دارد تا با گام نهادن در راستای سیاست های مرتبط دولت با بندهای الف ، ب و ج اصل 44 قانون اساسی ، با هدف تقویت بخش خصوصی ، کاهش تصدی گری دولت ، توسعه کارآفرینی صنعتی و معدنی و بالفعل ساختن ظرفیت های بالقوه کشور، تلاش پیگیر و مستمر داشته باشد.

این شرکت علاوه بر اینکه خود وابسته به بانک پاسارگاد است، خودش نیز دارای شرکت های تحت پوشش بسیاری است : « شرکت فولاد سیرجان ایرانیان (سهامی خاص)، شرکت فولاد زرند ایرانیان (سهامی خاص)، شرکت مهندسی معیار صنعت خاورمیانه (سهامی خاص)، شرکت بازرگانی آفتاب درخشان خاورمیانه (سهامی خاص)، شرکت بابک مس ایرانیان (سهامی خاص)، شرکت فولاد بوتیای ایرانیان (سهامی خاص)، شرکت فروسیلیس غرب پارس (سهامی خاص)، شرکت کاراوران صنعت خاورمیانه (سهامی خاص)، شرکت فرآوران ذغالسنگ پابدانا (سهامی خاص)، شرکت GMI Project Ltd، شرکت ساختمانی گسترش و نوسازی صنایع ایرانیان مانا (سهامی خاص) از جمله شرکت های متعلق به شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه میدکو است.

داستان به این جا ختم نمی شود و در ادامه به طرح های بسیار بزرگ این شرکت ها اشاره شده است. احداث کارخانه تولید کنسانتره سنگ آهن سیرجان به ظرفیت 2 میلیون تن در سال، احداث فاز دوم تولید کنسانتره سنگ آهن سیرجان به ظرفیت 2 میلیون تن در سال، احداث کارخانه تولید گندله سنگ آهن سیرجان به ظرفیت 2.5 میلیون تن در سال، احداث کارخانه تولید آهن اسفنجی به روش احیا مستقیم در بردسیر به ظرفیت 1 میلیون تن در سال، احداث کارخانه فولاد سازی بردسیر به ظرفیت 1 میلیون تن در سال، احداث کارخانه تولید کنسانتره سنگ آهن زرند به ظرفیت 2 میلیون تن در سال، احداث فاز دوم تولید کنسانتره سنگ آهن زرند به ظرفیت 2 میلیون تن در سال، احداث کارخانه تولید گندله سنگ آهن زرند به ظرفیت 2.5 میلیون تن در سال، احداث کارخانه کک سازی زرند به ظرفیت 800 هزار تن در سال، احداث کارخانه فولاد زرند به ظرفیت 1.7 میلیون تن در سال، احداث کارخانه تولید گندله سنگ آهن بوتیا به ظرفیت 2.5 میلیون تن در سال، احداث کارخانه فولادسازی کرمان (بوتیا) به ظرفیت 1.5 میلیون تن در سال، احداث نیروگاه برق 500 مگا واتی بوتیای ایرانیان، احداث کارخانه تولید کاتد مس به ظرفیت 50 هزار تن در سال در شهرستان شهر بابک، احداث کارخانه لوله های مسی به ظرفیت 12 هزار تن در سال در شهرستان شهر بابک، احداث کارخانه تولید فروسیلیس در استان همدان به ظرفیت 12 هزار تن در سال، احداث کارخانه زغالشویی پابدانا به ظرفیت 550 هزار تن در سال تنها بخش کوپکی از فعالیت های این شرکت است.

فعالیت های شرکت های وابسته به بانک پاسارگاد تنها در بخش ساختمان سازی و صنعت و معدن ختم به خیر نشده است بلکه این شرکت ها پا را بلندتر برداشته اند و وارد حوزه انرژی نیز شده اند. شرکت «گسترش انرژی پاسارگاد» یکی از این شرکت هاست که با هدف سرمایه گذاری در بخش انرژی و صنایع وابسته از طریق ایجاد یک سبد دارایی متوازن با هدف کسب سودآوری مناسب در اردیبهشت ماه 1387 آغاز به کار کرده است. فعالیت اصلی شرکت به صورت عام در حوزه ی انرژی و به صورت خاص در حوزه صنایع هیدروکربوری است. زمینه های فعالیت شرکت بدین گونه ذکر شده است: « سرمایه گذاری و مشارکت در داخل یا خارج از کشور در زمینه های :1- اکتشاف ، توسعه و استحصال منابع نفت و گاز 2-احداث پالایشگاه های نفت و گاز و واحدهای پتروشیمی و صنایع پایین دستی و تولید فرآورده های مربوط 3- احداث نیروگاه ها و تولید برق ، ایجاد تاسیسات مربوط به انتقال و توزیع برق ، نفت و گاز و فرآورده های مربوط. ارائه انواع خدمات مدیریت ، فنی ، مهندسی ، بازرگانی ، اجرایی و بهره برداری در ارتباط با فعالیت های بند بالا، خرید و فروش سهام ، عقد قراردادهای اخذ یا اعطای تسهیلات مالی و مشارکت با شرکت های داخلی و خارجی در زمینه فعالیت های شرکت، ایجاد شرکت ، اخذ نمایندگی و تاسیس شعب در داخل و خارج از کشور در ارتباط با فعالیت های شرکت»

خدمات رسانی نیز یکی از فعالیت های موجود در سبد بانک پاسارگاد است. شرکت «خدمات پشتیبان پاسارگاد آریان» در تاریخ 25/9/85 به صورت شرکت سهامی خاص به ثبت رسیده است. اهداف و ماموریت های این شرکت به صورت ساده عنوان شده است. «کارهای خدماتی مانند نظافت ، باغبانی ، خدمات آبدارخانه ها ، ایجاد و نگهداری سیستم های برق ، آب، فاضلاب ،تهیه و تامین و نگهداری سخت افزار رایانه و انجام پروژه های نرم افزاری ، تهیه و طبخ غذا ، خدمات ماشین نویسی و امور دفتری ، تعمیر و نگهداری اماکن ، تاسیسات ، انبارها و شرکت در کلیه مناقصه و مزایده های دولتی و خصوصی مربوطه و انجام کلیه خدمات در رابطه با موضوع شرکت، انجام دادن مطالعات و بررسی های اقتصادی، فنی، مالی، مدیریتی، و نظارت و پیگیری اجرای طرح های خدماتی، استفاده از تسهیلات مالی و اعتباری بانک ها و موسسه های مالی و اعتباری خارجی، انجام معاملات مجاز بازرگانی داخلی و خارجی و صادرات و واردات و ترخیص کلیه کالاهای مجاز از گمرکات کشور و اخذ اعطای نمایندگی به اشخاص حقیقی و حقوقی داخل و خارج کشور، ایجاد شعبه ها یا نمایندگی ها برای شرکت در داخل و خارج از کشور.»

یکی دیگر از شرکت ها، شرکت «سامان ساخت آریان» است که در تاریخ 9/7/1385 و با سرمایه اولیه یک میلیارد ریال به ثبت رسیده است. اهداف و ماموریت های این شرکت احداث ساختمان ، شهرک ، مجتمع های مسکونی و کارخانجات، مشارکت و سرمایه گذاری در کارخانجات تولید مصالح ساختمانی، خرید و فروش و اجاره ابزار و ماشین آلات ساختمانی و راه سازی. مدیریت، سازماندهی سیستم های نوین بازاریابی به صورت غیرهرمی و غیرشبکه ای و تاسیس شرکت های جدید با مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی است. مشاهده می شود که بسیاری از شرکت های وابسته به بانک پاسارگاد در زمینه ساختمان سازی فعالیتی قابل توجه دارند.

شرکت های وابسته به بانک پاسارگاد بسیار دیگری نیز وجود دارند که تنها به آوردن نامشان باید اکتفا کرد. شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان، شرکت بیمه پاسارگاد، شرکت مدیریت بازرگانی آینده نگر پاسارگاد، شرکت تامین آتیه سرمایه انسانی پاسارگاد، شرکت مشاوره رتبه بندی اعتباری ایران از جمله شرکت های دیگر هستند.

بانک سرمایه:سرمایه بانکی است که در روزهای سرد دی ماه 84 در اداره ثبت شركت ها و موسسات غيرتجاري تحت عنوان شركت بانك سرمايه (سهامي عام) ثبت و به عنوان ششمين بانك خصوصي ايران و اولين بانك خصوصي با بيشترين سرمايه اوليه در كشور به مبلغ 3535 ميليارد ريال از سوي بانك مركزي عملاً فعاليت خود را در عرصه بانكداري كشور آغاز کرد. احمد درخشنده هم اکنون به عنوان مدير عامل، سکان بانک سرمایه را به دست گرفته است. این بانک در حال حاضر 109 شعبه دارد.

با اینکه تنها حدود 9 سال است که این باک وارد بازار بانکداری شده است، اما از رقبای خود در امور و فعالیت های غیر مرتبط بانکی عقب نمانده است. بانک سرمایه نیز همچون بانک های دیگر سرک های بسیاری در بخش های مختلف سرمایه گذاری کشیده است.

اولین شرکت وابسته که معرفی می شود، شركت «توسعه تجارت سرمايه پايدار قشم» در زمینه سرمايه گذاري و كارگزاري واردات كالاهاي اساسي، مواد اوليه و ماشين آلات صنعتي، سرمايه گذاري و كارگزاري صادرات مصالح ساختماني و فرآورده هاي پتروشيمي و ارائه خدمات مربوط به عمليات بازرگاني و تجارت است.

یکی دیگر از این شرکت ها، «شركت توسعه ساختمان سرمايه» است که 98 درصد سهام این شركت متعلق به بانك سرمايه1 درصد مربوط به شركت صرافي و 1 درصد پایانی آن نیز متعلق به شركت تجارت الكترونيك سرمايه است. سرمايه شركت يكصد ميليارد ريال ثبت شده است. از جمله فعالیت های این شرکت، می توان به مشاركت و سرمايه گذاري در پروژه هاي عمراني، صنعتي، معدني و كارهاي بازرگاني مرتبط با كارهاي ساختماني، ماشين آلات، تكنولوژي، صنايع ساختماني، خريد و فروش، طراحي و نظارت و كنترل پروژه هاي عمراني، صنعتي، معدني، سرمايه گذاري در كارخانجات عمراني و صنعتي و ساختماني ،فعاليت هاي سرمايه گذاري در بورس و ساير فعاليت هاي تجاري، صنعتي و خدماتي در رابطه با امور عمراني، صنعتي و معدني اشاره کرد.

اما شركت تجارت الكترونيك سرمايه، وابسته به بانك سرمايه در تاريخ 03/06/1386 به ثبت رسيده و فعاليت خود را در شهريور ماه 1386 با سرمايه اي به مبلغ 10 ميليارد ريال كه منقسم به يك ميليون سهم 000/10 ريالي است كه 66% آن در تملك بانك سرمايه و 34% آن در اختيار شركت BGS مي باشد با هدف ترويج و گسترش تجارت الكترونيكي با به كارگيري ابزارهاي نوين پرداخت الكترونيكي در بخش هاي مختلف اقتصادي كشور به شرح ذيل آغاز كرد. اهداف این شرکت بدین گونه ذکر شده است:« طراحي و اجراي انواع شيوه هاي پرداخت مبتني بر كارت هوشمند و محصولات خاص به درخواست سازمان ها و موسسات. ارائه انواع خدمات پرداخت در قالب كارت هاي هوشمند بانكي نظيز بن كارت، كارت هاي هديه، كارت هاي وفاداري (Loyalty) و كارت هاي اعتباري بر روي يك كارت با سامانه هاي كاربردي متفاوت مشتريان حقيقي و حقوقي. ايجاد و تجهيز شبكه پايانه هاي فروش و ابزارهاي پذيرش كارت هاي هوشمند. ارائه انواع خدمات ارزش افزوده به پذيرندگان POS بانك سرمايه به منظور افزايش وفاداري پذيرندگان از قبيل: تسويه آني با پذيرندگان، ارائه خدمات E.Voucher قبوض، ارائه خدمات پرداخت قبوض، ارائه انواع گزارشات مورد نياز پذيرندگان.»

بانک سینا:در تاريخ 28 اسفند 1387 بانک جدیدی وارد عرصه فعالیت شد که نام سینا را برای خود برگزید. این در حالی است که اين بانك قبل از اين به عنوان موسسه مالي و اعتباري سينا فعاليت داشته است. كوروش پرويزيان، مديرعامل فعلی این بانک است و توانسته در سطح کشور 263 شعبه از این بانک را تاسیس کند.

سینا نیز دارای شرکت های وابسته و زیر مجموعه خود است. اما نکته قابل تامل این است که در خصوص شرکت های وابسته این بانک تنها نام مدیر عاملان آن آورده شده و هیچ گونه اطلاعات دیگری در خصوص فعالیت های این شرکت ها ذکر نشده است. اسامی این مدیرعاملان به ترتیب آمده است. حافظ ذبيح اللهي، مديرعامل شركت توسعه سينا، داود دانشفر، مديرعامل شركت سيناياران، شهرام نادري، مديرعامل شركت صرافي سينا.

بانک شهر:بانک شهر با پیگیری های فراوان مدیران ارشد شهرداری تهران و کلانشهرها در روزهای پایانی سال 88 پا به عرصه بانکداری کشور گذاشت. بانک شهر 185 شعبه در سطح کشور دارد و حسین محمد پورزرندی مدیر عامل فعلی این بانک است.

تعداد شرکت های وابسته بانک شهر نیز دست کمی از دیگر بانک ها ندارد. بانک شهر در زمینه ساختمان سازی فعالیت های بسیاری دارد. در این گزارش به اختصار به شرکت های متعلق به این بانک پرداخته شده است.

شركت«گروه توسعه اقتصادي رستا» در تاريخ 1391/8/30 به ثبت رسيده است. این شرکت در زمینه های مختلف و به قول معروف از شیر مرغ تا جان ادمیزاد در این شرکت وجود دارد. موضوع فعاليت شركت عبارت است از « ايجاد، تأسيس، مشاركت، توسعه، تكميل و خريد انواع كارخانجات و بنگاه هاي اقتصادي و خدماتي در بخش هاي مختلف اعم از صنعت، معدن، سيستم هاي حمل و نقل، فناوري،كشاورزي، بازرگاني، خدماتي، درماني، ورزشي، ساختماني، انرژي، مديريتي مشاوره اي وارائه انواع خدمات مشاوره اي در مديريت امور اشخاص حقيقي و حقوقي در انواع بازارها در داخل و خارج كشور به تنهائي يا با مشاركت اشخاص ايراني و خارجي، ارائه خدمات مورد درخواست سرمايه گذاران حقيقي و حقوقي به ويژه سهامداران در موضوع و اهداف اساسنامه آنان در زمينه توليد سرمايه گذاري توسعه و تكميل برنامه ريزي بودجه بندي پروژه ها و تهيه گزارش هاي توجيهي، طراحي سيستم هاي مديريتي و كامپيوتري جهت تسهيل و افزايش كارائي آنها مباشرتاً يا از طريق تشكيل شركت و مؤسسه، انجام مطالعات و بررسي هاي اقتصادي ، فني، مديريتي و نظارت بر اجراي طرح هاي سرمايه گذاري در داخل و خارج كشور براي اشخاص حقيقي و حقوقي ايراني و خارجي بويژه سهامداران، انجام فعاليت هاي پيمانكاري حق العمل كاري و نمايندگي در كليه زمينه فعاليت هاي اقتصادي و تكنولوژيكي در بازارهاي مختلف داخلي و خارجي به صورت مستقيم يا غير مستقيم مشاركت در تأسيس، ايجاد و اداره شركت هاي كارگزاري در زمينه فعاليت هاي اقتصادي در بازارهاي مختلف داخلي و خارجي به صورت مستقيم يا غيرمستقيم، پس از اخذ مجوزهاي لازم، طراحي، ساخت، احداث و تجهيز انواع مراكز خدماتي،اقامتي، تفريحي، درماني، آموزشگاهي، نمايشگاهي و فروشگاهي در داخل و خارج از كشور به تنهائي يا با مشاركت اشخاص ايراني و خارجي، اخذ و اعطاي نمايندگي در كليه زمينه هاي موضوع فعاليت شركت، تأمين كالا و خدمات و تأسيسات اماكن فرهنگي، آموزشي و ورزشي و تجاري سازي و تسهيل گري براي اشخاص حقيقي و حقوقي ايراني و خارجي، واردات و صادرات انوع كالا و خدمات در هر يك از حوزه هاي ياد شده در موضوع فعاليت انجام امور فناوري سيستم هاي رايانه اي شامل تهيه، طراحي، ساخت، بهره برداري، نگهداري و اجراي نرم افزارهاي كاربردي و تجهيزات سخت افزاري براي خود و اشخاص حقيقي و حقوقي ايراني و خارجي، ايجاد شعب در داخل و خارج از كشور.»

یکی دیگر از شرکت های بان شهر، شرکت سرمایه گذاری «شهر آتیه» است که در سال 86 به ثبت رسیده است. موضوع فعالیت شرکت که در سایت به صورت مفصل تر آورده شده است به شرح زیر می باشد: « الف- تأسیس، خرید، اداره، توسعه، تکمیل انواع کارخانجات و واحدهای اقتصادی تولیدی، صنعتی، معدنی، کشاورزی، ساختمانی و هرگونه اموری که به نحوی از انحاء با فعالیتهای فوق مرتبط بوده. ب- سرمایه گذاری در کلیه بخشهای خصوصی و دولتی، خرید انواع سهام مشارکت در سایر شرکتها اعم از داخلی و خارجی از طریق تعهد سهام شرکتهای جدید یا خرید سهام شرکتهای موجود، مؤسسات مالی، اعتباری و شخصیتهای حقوقی، شرکت در کلیه پروژه های ساختمانی و عمرانی اعم از طراحی، نظارت و اجرا، انجام مطالعات و بررسی های اقتصادی، فنی و مالی مدیریتی و نظارت و پیگیری و اجرای طرحهای سرمایه گذاری در کلیه فعالیتهای اقتصادی. ج- ایجاد شرکتها و مؤسسات مطالعاتی ذیربط، اخذ تسهیلات باتکی به صورت ریالی و ارزی، شرکت در مناقصات و مزایدات بخش دولتی و خصوصی، اخذ و اعطای نمایندگی های داخلی و خارجی، صادرات و واردات کلیه کالاهای مجاز بازرگانی.»

اما شرکت« نوسازان شهر تهران» نیز در تاریخ 1387/05/23 شروع به کار کرده است. موضوع فعالیت این شرکت ساختمان ساز است و در توضیحات خود این شرکت، نوع فعالیت ها اینگونه آورده شده است.«مدیریت و تهیه طرح های شهرسازی، معماری، نقشه های تفکیکی، آماده سازی و دیگر اقدامات اجرایی، احداث ساختمانها به ویژه در بافتهای فرسوده، قدیمی و ناکارآمد شهری مطابق. تأمین اراضی، تجمیع و تفکیک آماده سازی، ساخت ساختمان با کاربریهای مختلف مانند اداری، مسکونی و خدماتی،تولیدی وتجاری در بافت های فرسوده، قدیمی وناکار آمد شهری. مدیریت، نظارت واقدام در ساماندهی انواع مشارکت ها ، اعم از مشارکت با سایر اشخاص حقیقی وحقوقی. انجام امور پیمانکاری وکارگزاری، اجرای طرح های مسکن،راه وساختمان وشهرک سازی و آماده سازی زمین وخدمات و تأسیسات شهری.»

یکی دیگر از شرکت های ساختمان سازی بانک شهر، شرکت «ساختمان و عمران شهر پایدار» است که در تاریخ 14 مهرماه سال 1389 به ثبت رسیده است. این شرکت برو و بیای برای خود دست و پا کرده است و به نوعی جای خود را در میان شرکت های ساختمان سازی به خوبی باز کرده است. موضوع فعالیت های این شرکت را به اختصار بخوانید:« 1.عقد قرارداد با اشخاص حقوقی حقیقی در خصوص اخذ صورتمجلس تفکیکی ،پیاده کردن موقعیت پلاکهای ثبتی بر روی زمین و نقشه های هوایی ،نقشه برداری ،ارزیابی و تقویم اراضی،املاک و ابنیه،آپارتمان،اماکن تجاری،صنعتی،کشاورزی،اداری،مسکونی از هر نوع یا هر سازه و عنداللزوم تعیین اجاره بها،اجرت المثل با جلب نظر کارشناسان رسمی دادگستری و سایر موضوعات مرتبط با ملک و ساختمان2. مبادرت به انجام و اجرای عملیات ساختمانی، عمرانی و راه سازی اعم از خرید،ارائه خدمات ،مشارکت و واگذاری اموال منقول و غیر منقول،ماشین آلات ،برگزاری مزایده و مناقصه و سرمایه گذاری مشترک برای پروژه های عمرانی و ساختمانی ،فروش و سایر خدمات مرتبط3. اجرای کلیه امور ساختمانی و عمرانی اعم از احداث،تعمیرات و اتمام ساختمان های نیمه تمام و پروژه های عمرانی در مناطق شهری و روستایی در کلیه مناطق کشور4. تأسیس و ایجاد کارخانجات مرتبط با تولید مصالح و مواد مورد نیاز برای پروژه های عمرانی ،ساختمانی و راهسازی5. برگزاری مزایده و مناقصه در خصوص واگذاری ساختمان و اراضی سازمان ها ،موسسات ،ادارات،شرکت ها ،بانکها ،نهادهاو سایر متقاضیان6. انجام مطالعات و بررسی های اقتصادی ،فنی ،مدیریتی و نظارت و پیگیری اجرای طرح های اجرایی در جهت تحقق اهداف شرکت7. مدیریت و نظارت بر پروژه های عمرانی و ساختمانی و راه سازی برای اجرای موضوع فعالیت و سایر موضوعات مرتبط8. احیای منابع مالی و پی گیری وصول مطالبات معوقه برای کلیه افراد حقیقی و حقوقی اعم از شهرداری ها،بانک ها،مؤسسات مالی و سایر متقاضیان9. استفاده از تسهیلات و منابع مالی و اعتباری از بانکها ،موسسات اعتباری و سایر مراکز10. ایجاد غرفه و مشارکت در برپایی نمایشگاه های داخلی و خارجی11. اخذ و یا اعطای نمایندگی در داخل و خارج از کشور.»

همانطور که از نام «شرکت مسکن و ساختمان جهان» پیداست، این شرکت نیز در امور ساختمان سازی فعالیت دارد. موضوع فعالیت های این شرکت به این شکل عنوان شده است:« ارائه خدمات مربوط به شناسایی، ارائه، تحصیل منابع، احراز و تثبیت و انجام تعمیرات و اتمام ساختمان نیمه تمام، تاسیس و ایجاد کارخانجات و واحدهای ساختمانی، مبادرت به انجام کلیه عملیات ساختمانی اعم از خرید، خدمات، مشارکت، سرمایه گذاری، ساخت مجتمع های ساختمانی و واگذاری واحدهای ساختمانی ، اجرا، برگزاری مزایده و مناقصه، استفاده از تسهیلات مالی و اعتباری بانکها و موسسات اعتباری به نفع خود یا اشخاص حقوقی تابعه و وابسته ، انجام مطالعات و بررسی های اقتصادی، فنی، مدیریتی و نظارت و پیگیری اجرای طرحهای اجرایی در جهت تحقق اهداف شرکت ، انجام کلیه عملیاتی که به طور مستقیم و غیر مستقیم برای تحقق اهداف شرکت لازم و مفید بوده و یا در جهت اجرای موضوع شرکت ضرورت داشته باشد.»

به سایر شرکت های وابسته به بانک شهر تنها به آوردن نامشان اکتفا می کنیم: شرکت بیمه شهر، شرکت صرافی شهر، شرکت تأمین سرمایه آرمان، شرکت لیزینگ شهر، شرکت توسعه و نوآوری شهر، شرکت جهان اقتصاد و سرمایه آتیه ایرانیان، شرکت کارگزاری شهر، شرکت توسعه تجارت جهان آتیه شهرکیش، شرکت جهان تجارت شهر آتیه.

بانک دی:در سایت این بانک توضیحات کاملی در خصوص چند و چون شروع فعالیت آن نیامده بود. در جست و جوهای که صورت گرفت تعداد شعب ان که هم اکنون 61 مورد است مشخص شد. در ضمن این بانک هم اکنون با مدیریت دکتر شفیع زاده فعالیت دارد.

از سوی دیگر نام شرکت های وابسته به این بانک نیز آورده شده است. اما به طور کامل معرفی نشده اند و توضیحاتی در خصوص آنها در سایت مشاهده نشد. شرکت توسعه دیدار، شرکت تجارت الکترونیک دی، شرکت آتیه سازان دی، شرکت کارگزاری بانک دی، شركت بيمه دی، شركت ليزينگ دی، شرکت سرمایه گذاری بوعلی، شرکت تجارت گستر فرداد، شركت صرافی دی، صندوق سرمایه گذاری بانك دی، شركت رویای روز کیش، شركت عمران مسکن آبادی، شرکت خدمات مالی دی ایرانیان از جمله شرکت های وابسته به بانک دی هستند.

بانک خاورمیانه:پرویز عقیلی کرمانی ، مدیرعامل و عضو هیات مدیره این بانک است. بانک خاورمیانه در سال 1391 تأسیس شده است و در حال حاضر نیز 8 شعبه دارد.

شرکت های وابسته به این بانک، شرکت بیمه، شرکت تأمین سرمایه، شرکت کارگزاری، شرکت صرافی، شرکت فن‏آوری اطلاعات در حوزه بازار پول و سرمایه است. در سایت این بانک نیز همانند بانک دی به جزئیات این شرکت ها اشاره یی نشده است.

بانک انصار:بانک انصار در آبان ماه 89 بعنوان یازدهمین بانک خصوصی کشور فعالیت خود را آغاز کرد. بانک انصار در حال حاضر با ارائه انواع خدمات نوین بانکی در بیش از 600 شعبه و 70 باجه و مدیریت آیت اله ابراهیمی مشغول به فعالیت است. در سایت این بانک اشاره به پروژه های که این بانک گرفته است نشده اما پروژه بزرگ و گسترده «اطلس مال» متعلق به این بانک است.

بانک صادرات:بانک صادرات در 22 آبان سال 1331 با 13 نفر کارمند شروع بکار کرد. در حال حاضر تعداد کل شعب این بانک حدود 2951 است. محمدرضا پیشرو، مدیر عامل وقت این بانک است. در خصوص شرکت ها ی وابسته به بانک صادرات موردی یافت نشد.

بانک ملت:اين بانک در مورخ 29 آذر 1358 مجمع عمومی بانک‌ها از ادغام بانک‌‌های تهران، داریوش، بین‌المللی ایران، عمران، بیمه‌ی ایران، ایران و عرب، پارس، اعتبارات تعاونی و توزیع، تجارت خارجی و فرهنگیان در تاریخ 31 تیر 1359 تشکیل و در اداره‌ی ثبت شرکت‌ها به ثبت رسید و عملیات اجرایی بانک از همان تاریخ نیز آغاز شد. با ادغام بانک ها، سرمایه‌ی اولیه‌ی بانک ملت به 5.33 میلیارد ریال رسید. بانک ملت در حال حاضر با سرمایه 40000 میلیارد ریال یکی از بزرگ ترین بانک‌های کشور است. تعداد کل شعب،1792 اعلام شده است. مدیر عامل این بانک دیواندری است. در خصوص فعالیت های خارج از بانکداری نیز از بانک ملت موردی یافت نشد.

بانک گردشگری:اين بانک در سال 89 مجوز فعالیت خود را از بانک مرکزی دریافت کرد. این در حالی است که سرمایه اولیه این بانک مبلغ 2000 میلیارد ریال بوده است و در مجمع عمومی فوق العاده ، افزایش سرمایه بانک به 6000 میلیارد ریال رسیده است. تعداد شعب این بانک 50مورد گزارش شده است. علي اصغر سفري، نايب رييس هيأت مديره و مدیرعامل این بانک است.

شرکت های وابسته به این بانک که البته اطلاعاتی در خصوص جزئیات انان نیز وجود نداشت شامل، شرکت کارت گردشگری، شرکت تلاش گران اندیشه کاراد، شرکت تجارت بین الملل هم وطا است.

بانک رفاه کارگران:این بانک عملیات خود را از ششم فروردین 1340 با افتتاح شعبه مرکزی در تهران و شعبه اصفهان آغاز کرد. سرمایه اولیه این بانک چهار صد میلیون ریال و از سوی سازمان تامین اجتماعی تامین شده است. تعداد شعب موجود در سطح کشور 1072 مورد عنوان شده و در حال حاضر نیز محمدرضا نظری، مدیر عامل بانک رفاه کارگران است. در خصوص این بانک نیز شرکت های وابسته یافت نشد.

بانک قوامین:قوامين در ابتدا با هدف كمك به افزايش توان معيشتي و مالي كاركنان ناجا با نام صندوق قرض الحسنه ناجا فعاليت خود را شروع کرد و در تاريخ 20/6/79 به مؤسسه پس انداز و قرض الحسنه قوامين تغيير نام داد و گستره فعاليت خودرا علاوه بر كاركنان ناجا به آحاد مردم توسعه بخشيد .بانك قوامین در آستانه پنجمین سال فعالیت خود توانست شرایط ورود به شبکه بانکی کشور را مهیا و در بهمن ماه سال 1383 موفق به دریافت موافقت اصولی از بانک مرکزی برای تبدیل به موسسه مالی و اعتباری شد. بانك قوامین هم اکنون با مدیریت احمد رضا خطیبی و با بهره گیری از 29 واحد سرپرستی در مراکز استان ها و بیش از 772 شعبه در سراسر کشور مشغول به فعالیت است.



قوامین نیز دارای شرکت های وابسته بی شماری است. یکی از شرکت های که البته آن هم در ساختمان سازی فعالیت دارد شركت «عمران نقش پردازان امين» است که به انجام فعالیت های عمرانی ساختمانی در حوزه ساخت و ساز املاک، مستغلات و اجرای پروژه های مختلف با کاربری های اداری ، تجاری و اقامتی ، ساخت مجتمع های مسکونی شهرک سازی و غیره در اقصی نقاط کشور ، احداث و اجرای پروژه های ساختمانی با کاربری های تجاری ، اداری، مسکونی ، اقامتی ، تفریحی وورزشی ، همچنین فعالیت مشارکت با اشخاص حقیقی و حقوقی روی زمین ها و املاک شرکت و ایجاد ارزش افزوده اقتصادی برای ذینفعان شرکت و فروش پروژه های ساختمانی در بازار و بنگاه های اقتصادی ایران و کلیه مصرف کنندگان ، خرید و راه اندازی و به کارگیری کارگاه های تولید مصالح ساختمانی، تولید بتن و شن و ماسه و آجر و کلیه مصالح ساختمانی هر کدام از موارد فوق پس از اخذ مجوزهای لازم بنا به ضرورت. اهداف شركت: انجام فعالیت های حوزه فنی و مهندسی. ساخت و ساز ، مشارکت و سرمایه گذاری با دستگاه های اجرایی کشور ، شهرداری ها نهادهای حاکمیتی، شرکت های معتبر فعال در بخش سرمایه گذاری مسکن وابسته به بانک ها و نهاد ها و سرمایه گذاران معتبر فعال در بخش خصوصی. ساخت و ساز ، مشارکت ، سرمایه گذاری و بازاریابی و فروش املاک بانک قوامین و تعامل با سرمایه گذاران در ساخت پروژه های ملکی بانک قوامین. بازاریابی ، فروش و مدیریت املاک تملیکی بانک قوامین. خرید، فروش و اجاره املاک مورد نیاز شعب سرپرستی های بانک قوامین در سراسر کشور و ساماندهی این املاک با توجه به موقعیت مکانی و شرایط تجاری و جمعیتی جهت جذب منابع بیشتر. انجام نهضت عمرانی جهت ساماندهی و خرید وفروش املاک ناجا در راستای اجرای تدابیر ستاد نیروهای مسلح و کسب سود مناسب با توجه به اجرای وظایف و اهداف شرکت مشغول است.

یکی دیگر از این شرکت ها، شرکت «سایان کارت» است که در شهریور 1384 موفق به اخذ مجوز به عنوان موسسه ارائه دهنده خدمات پرداخت از بانک مرکزی ایران شد و از آن تاریخ تاکنون با استفاده از سیستم های نرم‏افزاری و سخت افزاری ویژه در راستای پیاده سازی روشهای تبادل پول الکترونیکی، اقدام به صدور انواع کارت های هوشمند و نصب دستگاه های پایانه فروش P.O.S در مراکز فروش کالا و خدمات شده است. در سال 91 و با تاسیس شرکت شاپرک از سوی بانک مرکزی، شرکت سایان کارت مجدداً از سوی بانک مرکزی و شرکت شاپرک مورد بررسی قرار گرفت و موفق به دریافت مجوز فعالیت از شرکت مذکور به عنوان یکی از 12 شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت شد. این شرکت در سال 85 با عقد قرارداد همکاری با بانک صنعت و معدن نسبت به تامین، بازاریابی، نصب، راه اندازی و پشتیبانی تعداد پنج هزار دستگاه پایانه فروش در مراکز ارائه کالا اقدام کرد. از پروژه های جاری شرکت سایان کارت می توان به قرارداد اتصال و حفظ حساب تسویه 50 هزار حساب از حساب های بانک قوامین به پایانه های فروش و همچنین نصب و پشتیبانی 52 هزار دستگاه کارتخوان با عاملیت بانک کشاورزی و هزار دستگاه با عاملیت بانک صنعت و معدن اشاره کرد .

شركت افق توسعه قرن در زمینه انجام فعاليت هاي متناسب اقتصادي و بازرگاني وارائه خدمات به بانك ها و موسسات اعتباري ، فعاليت هاي خود را آغاز کرده است. اهداف تشكيل این شركت، ارائه امور خدماتي وانجام كليه عمليات بازرگاني، ايجاد شعب و نمايندگي و اخذ و اعطاي نمايندگي از شركت هاي داخلي و خارجي، شركت در مناقصه ها و مزايده هاي دولتي و خصوصي فعاليت هاي انجام شده، تحت پوشش قرار دادن كليه نيروهاي خدماتي بانك قوامين، خريد خودروهاي پول رسان و راه اندازي مستقيم تحول رساني بانك ها از جمله بانك قوامين است. از سوی دیگر «موسسه فرهنگي ، ورزشي و آموزشي پاس» نیز متعلق به این بانک است.

بانک تجارت:بانک تجارت به موجب لایحه قانونی اداره امور بانک ها، مهرماه 1358 از ادغام یازده بانک خصوصی داخلی و مشترک داخلی، خارجی با سرمایه ای بالغ بر 39 میلیارد ریال تاسیس و سپس در سال 1360 نیز بانک ایران و روس به آن ملحق شدند. در حال حاضر بانک تجارت با مدیریت محمد ابراهیم مقدم نودهی و سرمایه ای بیش از17 هزار میلیارد ریال و با بیش از 2000 شعبه در داخل و خارج کشور و ارتباط با صدها کارگزار خارجی فعالیت دارد و جز یکی از موسسات مالی بزرگ کشور است. بانک تجارت نیز جز بانک های است که گزارشی درخصوص فعالیت های خارج از حوزه بانکداری آن یافت نشده است.

بانک ایران زمین:سید کمال سید علی، مدیر عامل بانک ایران زمین است. این بانك در تاریخ 21/12/1389 توسط بانك مركزي به ثبت رسيده است. سهام بانك در تاريخ 25/12/1389در فرابورس ايران پذيرفته شده و از تاريخ 5/7/1390 درفهرست تابلوي قيمت هاي بورس قرار گرفته است. تعداد شعب این بانک به 101 می رسد. سایت بانک ایران زمین بخش شرکت های تابعه اش را بسته و اجازه ورود به کاربران را نمی دهد.

بانک توسعه صادرات ایران:این بانک در تاريخ 1370/4/19 با مدیریت بهمن وكيلي تأسيس شد و عملاً از شهريور ماه 1371 فعالیت خود را آغاز كرده است. بانک توسعه صادرات ایران در حال حاضر در سطح کشور 38 شعبه دارد. با اینکه مدت زمان کوتاهی از شروع فعالیت این بانک می گذرد اما این بانک نیز دارای شرکت های وابسته به خود است. «کارگزاری بانک توسعه صادرات» یکی از این شرکت هاست که در سال 1376 به منظور اجرای سياست های برنامه دوم و سوم توسعه و ارائه خدمات مختلف معاملاتی در بورس تهران تاسيس شده است. این در حالی است که کارگزاری بانک توسعه صادرات اولين شرکتی است که با ارائه خدمات خريد و فروش سهام از طريق اينترنت امکان مشارکت و دسترسی تمام ايرانيان مقيم خارج و داخل کشور به بازار سرمايه را فراهم ساخته است .

یکی دیگر از این شرکت ها، شرکت «صرافی توسعه صادرات» است. سرمایه شرکت در آغاز مبلغ پنچ میلیارد ریال بوده است. طی سال 1384، با توجه به افزایش حجم عملیات و نیز ارقام معاملات، شرکت نیاز مبرمی به افزایش سرمایه پیدا می کند و در نهایت طی دو مرحله، سرمایه ثبتی شرکت به مبلغ پانزده میلیارد ریال افزایش پیدا کرده است و در تاریخ 23/06/1387طبق مصوبّه مجمع که طی افزایش سرمایه 300 درصدی سرمایه شرکت را به 60 میلیارد ریال رسانده است. فعالیت این شرکت نیز تاکنون سودهای بسیاری را به همراه داشته است. سایر شرکت های وابستهبه این بانک شامل، صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی توسعه صادرات شریف، مرکز مطالعات بانکداری اسلامی است.



بانک صنعت و معدن:بانک صنعت ومعدن جز بانک های است که تاکنون توانسته است از طریق فعالیت های خارج از بانکداری سرمایه های کلانی را به جیب بزند. صنعت و معدن در سال 67 به دست بانک مرکزی مهر فعالیت اش زده شده است. این بانک که هم اکنون توسط علی اشرف افخمی مدیریت می شود حدود 66 شعبه فعال در سطح کشور دارد. از جمله شرکت های وابسته به این بانک می توان به بانک تجارتی ایران و اروپا اشاره کرد که در زمینه بانکداری و سرمایه ای برابر با 350 میلیون یورو بسیار موفق عمل کرده است.

یکی دیگر از شرکت های این بانک، شرکت «سرمایه گذاری صنایع شیمیایی ایران» است که با سرمایه ای بالغ بر 771.498 میلیون ریال بکار خود را آغاز کرده است. فعالیت اصلی این شرکت انجام کلیه مطالعات اقتصادی، فنی و مالی مربوط به طرح الکیل بنزن خطی و سرمایه گذاری در اجرای این طرح و بهره برداری از آن و انجام مطالعات و اجرای سایر طرح های صنایع شیمیایی که اجرای آن ها قابل توجیه تشخیص داده شود، است. انجام کلیه اقدامات و معاملات مربوط به خرید دارائی های منقول و غیرمنقول، واردات ماشین آلات، تاسیسات، قطعات، لوازم یدکی و مواد اولیه و فروش آنها، فروش و صادرات محصولات تولیدی است. مشارکت در سایر شرکت ها از طریق تأمین یا تعهد سرمایه شرکت های جدید و یا خرید و یا تعهد سهام شرکت های موجود و ایجاد شعب در داخل یا خارج کشور از جمله فعالیت های دیگر آن به حساب می آید.

شرکت سرمایه گذاری آتیه دماوند، شرکتی است که سرمایه ای برابر با 1000000 میلیون ریال دارد. موضوع فعالیت اصلی شرکت« سرمایه‌گذاری و مشارکت در سهام، سهم الشرکه، واحدهای سرمایه گذاری صندوق ها یا سایر اوراق بهادار دارای حق رای با هدف کسب انتفاع به طوری که به تنهایی یا به همراه اشخاص تحت کنترل واحد، کنترل شرکت، موسسه یا صندوق سرمایه پذیر را در اختیارگرفته یا در آن نفوذ قابل ملاحظه یابدو شرکت، موسسه یا صندوق سرمایه پذیر(اعم از ایرانی، خارجی) در زمینه های صنایع شیمیایی ، واسطه گری ، مالی ، لاستیک سازی و نساجی فعالیت کند» است.

یکی دیگر از شرکت های بانک صنعت و معدن شرکت «سرمایه گذاری صنعت و معدن» است که سرمایه حدود 1500000 میلیون ریال دارد. موضوع فعالیت شرکت، سرمایه گذاری و مشارکت در شرکت ها و مجتمع ها و طرح ها و واحدهای تولیدی و صنعتی، بازرگانی، ارائه خدمات مرتبط با بازار اوراق بهادار، خرید و فروش فلزات گرانبها، مشارکت در هرگونه پروژه تولیدی یا ساختمانی و نیز مبادرت به هرگونه عملیات مالی است.

شرکت لیزینگ صنعت و معدن نیز سرمایه بالغ بر 1000000 میلیون ریال دارد که در زمینه انجام عملیات لیزینگ شامل خرید کالاهای مجاز مورد درخواست مشتریان از فروشندگان و تولید کنندگان داخلی و خارجی و واگذاری آنها از طریق اجاره یا فروش اقساطی طبق شرایط مقرر در دستورالعمل اجرایی تاسیس ، نحوه فعالیت و نظارت بر شرکت های لیزینگ و خرید و فروش انواع اوراق بهادار به منظور مدیریت نقدینگی در چهارچوب قوانین و مقررات، فعالیت دارد.

اما شرکت «کارگزاری بانک صنعت و معدن» که سرمایه 60000 میلیون ریالی را در اختیار دارد نیز در زمینه، خدمات کارگزاری،کارگزار/معامله گری و بازارگردانی شامل: معامله اوراق بهادار از قبیل سهام، اوراق مشارکت،حق تقدم خرید سهام، اختیار معامله و قراردادهای آتی برای دیگران و به حساب آنها یا به نام و حساب خود، معاملات کالاهای پذیرفته شده برای دیگران و به حساب آنها، بازارسازی و بازارگردانی اوراق بهادار و کالاهای پذیرفته شده فعالیت دارد. همچنین در زمینه خدمات مالی و مشاوره ای شامل: مدیریت صندوق های سرمایه گذاری،نمایندگی ناشر برای ثبت اوراق بهادار و دریافت مجوز عرضه، بازاریابی برای فروش اوراق بهادار،سبدگردانی اوراق بهادار، مشاوره و انجام کلیه امور اجرایی برای پذیرش اوراق بهادار یا کالا در هر یک از بورس ها و بازارهای خارج از بورس به نمایندگی از ناشر یا عرضه کننده کالاها مشغول به فعالیت است.

شرکت «لیزینگ آتیه الوند» با سرمایه 103.600 میلیون ریالی و شرکت شبکه صرافی صنعت و معدن با سرمایه بالغ بر 20000 میلیون ریال نیز جز شرکت های وابسته به بانک صنعت و معدن هستند که در زمینه های انجام عملیات لیزینگ شامل خرید اموال مورد درخواست مشتریان از فروشندگان و تولیدکنندگان و واگذاری آنها در قالب اجاره یا فروش اقساطی، خرید و فروش اوراق بهادار به منظور مدیریت نقدینگی در چارچوب ضوابط ذیربط و زمینه های خرید و فروش نقدی ارز و مسکوکات طلا، نقره و انتقال ارز در چارچوب مقررات ارزی از جمله عملیات مربوط به حواله های ارزی از طریق بانک هاو موسسات اعتباری دارای مجوز از بانک مرکزی، ارائه خدمات ارزی برون مرزی از طریق کارگزاران مجاز خارج کشور فعالیت دارند.

بانک توسعه و تعاون:در خصوص این بانک نیز اطلاعات دقیقی به دست نیامد به گونه ای که با باز کردن سایت اطلاعات بسیار کمی مشاهده شد. در حال حاضر محمد علی سهمانی، مدیر عامل این بانک است که امیدواریم سهمانی دقت بیشتری در شناخت بانکش در اختیار مردم قرار دهد.



بانک مسکن:بانک مسکن در سال 1358 براساس طرح ادغام بانک ها از ادغام بانک های رهنی ایران، ساختمان، ‌شرکت سرمایه گذاری های ساختمانی بانک های ایران و 13 شرکت پس انداز و وام مسکن (کوروش، ‌اکباتان، ‌پاسارگاد در تهران و سایر مراکز استانها از جمله ‌همدان، ‌کرمانشاه، ‌مازندران، گرگان، سمنان و آبادان) تشکیل شده است. قدرت اله شریفی، مدیرعامل بانک مسکن است و تعداد کل شعب این بانک 1232 مورد اعلام شده است.

بانکمسکن نیز دارای شرکت های وابسته است از جمله این شرکت ها می توان به شرکت لیزینگ گستر آریا، شرکت سرمایه گذاری مسکن، شرکت عمرانی مسکن گستر، شرکت کارگزاری بانک مسکن، شرکت تعاونی خدماتی، پشتیبانی بازنشستگان بانک مسکن اشاره کرد. اکثر شرکت های وابسته به بانک مسکن در زمینه ساختمان سازی فعالیت دارند.

بانک کشاورزی:كشاورزي در بيست و يكم خرداد سال 1312 تاسيس شد. محمد طالبی، مدیر عامل فعلی بانک کم حاشیه کشاورزی است. این بانک حدود 1913 شعب در کل سطح کشور دارد. کشاورزی نیز جز بانک های است که خود را وارد حواشی سرمایه گذاری های خارج از بانکداری نکرده است و همچنان به امر اصلی بانکداری در ایران مشغول است.



بانک سپه:اولین بانک ایرانی با سرمایه 3.883.950 ریال در سال 1304 تاسیس شد. این بانک در سراسر کشور 1800 شعبه دارد. در عرصه بین المللی نیز با ایجاد واحدهای بانکی در کشورهایی همچون آلمان، ایتالیا و فرانسه و همچنین بانک بین المللی سپه در ارائه خدمات فعالیت دارند. سپه که با مدیریت سید کامل تقوی نژاد اداره می شود از جمله بانک های بسیار کم حاشیه در خصوص سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصاد کشور است.

پست بانک:این بانک در دی ماه سال 1375 فعالیت خود را به طور رسمی آغاز کرد و در حال حاضر نیز با دارا بودن 14500 شعبه مشغول به فعالیت است. تاسیس شرکت صرافی فراز اعتماد به صورت سهامی خاص در سال 89 یکی از فعالیت های است که این بانک خارج از حوزه بانکداری انجام داده است. از خدماتی که این شرکت ارائه می دهد می توان به خرید و فروش انواع مسکوکات طلا، نقره و سکه های یادبود، خرید و فروش انواع اسکناس ارزی و تبدیلات ارزی، ارائه خدمات ارزی در کلان شهرهای ایران و مناطق آزاد تجاری و صدور انواع کارتهای master & visa اشاره کرد. در حال حاضر حسینعلی ضیائی مدیر عامل بانک پست بانک است.

بانک ملی:بانك ملي با سرمايه 15 ميليون ( 30 كرور) فعالیت خود را آغاز کرد و در حال حاضر نیز بيش از 3271 شعبه فعال در داخل و 4 سابسيدري در خارج كشور دارد. بانك ملي ايران در حال حاضر با بالغ بر 40 هزار كارمند فعال است.عبدالناصر همتی در حال حاضر مدیر بانک ملی است. در خصوص شرکت های وابسته به بانک ملی کوردی یافت نشد و یا شاید حداقل در جستجو های اینترنتی نتوانستیم موردی را بیابیم.

با این حال نتایج بررسی های که در خصوص دارایی های بانک ها و سرمایه گذاری های متنوع آنها صورت گرفت، بیش از پیش مهر تاییدی بر سخنان حسن روحانی زد. بیشتر بانک های کشور چه اگر بگوییم خوشبختانه و چه اگر بگوییم متاسفانه، فعالیت های بی شماری خارج از حوزه اصلی شان که بانکداری است، دارند. بانک های که اگر شاید کمی دست از سرمایه گذاری های کلانشان در ساختمان سازی ، صنعت، انرژی و حتی کشتی سازی بردارند می توانند تاثیر شگرفی در جان بخشیدن دوباره به بنگاه های تولیدی کشور داشته باشند. بنگاه های که به دلیل نداشتن سرمایه کافی دست بر زیر چانه شان گذاشته اند و منتظر معجزه ای هستند تا دست به کار شوند. اکنون زمان آن رسیده که تمام مجموعه های کشور تنها در راستای اهداف حقیقی خود گام بردارند تا شاید بتوان در آینده نه چندان دور شاهد اقتصادی پویا در کشور بود.

3535
 
بالا