• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مشاغل جدید شناسایی می‌شوند

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان تهران از شناسایی مشاغل جدید به منظور کمک به حل معضل بیکاری خبر داد و گفت: بیش از 70 درصد کارآموزانی که دوره‌های مهارتی و فنی و حرفه‌ای را سپری می‌کنند، جذب بازار کار می‌شوند.



حمیدرضا خانپور در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: پرکردن خلاهای آموزشی فارغ‌ التحصیلان دانشگاهی و ورود آنها به فضای کسب و کار تنها از طریق مهارت آموزی امکانپذیر است.



وی تلفیق علم و هنر و فن و مهارت را در اشتغال پایدار جوانان موثر خواند و گفت: به منظور آشنا کردن جوانان با فضای واقعی کسب و کار، 30 درصد آموزشهای مهارتی به شکل نظری و 70 درصد آموزشها به شکل عملی عرضه می‌شود.



به گفته خانپور بیش از 50 درصد کارآموزان مراکز ثابت دولتی و آموزشگاههای آزاد را دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی تشکیل می‌دهند.



مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان تهران درعین حال از شناسایی مشاغل جدید و تدوین استانداردهای بین‌المللی حرفه‌های مربوطه خبر داد و ابراز امیدواری کرد: با شناسایی مشاغل جدید بخشی از معضل بیکاری و اشتغال جوانان جویای کار حل شود.



خانپور با اشاره به ورود بیش از 70 درصد کارآموزان دوره‌های تخصصی مهارتی و فنی و حرفه‌ای به بازار کار خاطرنشان کرد: 40 درصد کارآموزان مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای را دانشجویان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی تشکیل می‌دهند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-4-3-11917salheesfhane.jpg

هادی صالحی اصفهانی: **** مالی ایران نیاز به ساماندهی دارد
اقتصاد > اقتصاد کلان - برطرف کردن مشکلات بانکی نیاز به یک برنامه بلندمدت دارد. ولی از یک جایی با شروع کرد و قدم به قدم جلو رفت. برنامه کوتاه مدت دولت یازدهم قدمی در جهت درست است.


فريده عنايتي:«گرچه کاستی‍های سیستم بانکی به مشکلات اقتصاد ایران دامن زده اند، اما باید گفت که این کاستی ها ریشه مسئله نیستند. در واقع خود ضعف های **** بانکی ناشی از عوامل بنیادی تری هستند که به طرق مختلف مانع کارآیی و پیشرفت اقتصاد کشور شده است.» این جملاتی که هادی صالحی اصفهانی، استاد تمام اقتصاد در دانشگاه ایلینویز درباره مشکلات اقتصادی و سیستم بانکی کشور به مجله صدا می گوید. او که پیشتر، کارشناس ارشد بانک جهانی هم بوده، معتقد است یک سیستم بانکی درست می تواند موتور محرکه اقتصاد باشد.

سیستمی که در ایران مشکلات زیادی دارد. مشکلش هم برای این دولت و آن دولت نیست و ریشه ای تر این حرف هاست. به عبارتی باید گفت به سیاست گذاری های در این بخش بر می گردد. اما حالا دولت قصد دارد مشکل بانک ها را حل کند و به دنبال راه حل است. البته دولت فراتر از این می رود و می گوید، مشکل عمده اقتصاد کشور، ناشی از مشکلات بانک ها است. صالحی اصفهانی در گفت و گو با هفته نامه صدا درباره مشکلات سیستم بانکی و ارتباطش با مشکلات اقتصادی کشور گفتگو کرده است.

*دولت معتقد است بزرگترین مشکل اقتصادی کشور، سیستم بانکی و مسایل آن است. به نظر شما مشکلات اقتصادی ایران تا چه حد از سیستم بانکی اش نشات می گیرد؟

گرچه کاستی‍های سیستم بانکی به مشکلات اقتصاد ایران دامن زده اند، اما باید گفت که این کاستی ها ریشه مسئله نیستند. در واقع خود ضعف های **** بانکی ناشی از عوامل بنیادی تری هستند که به طرق مختلف مانع کارآیی و پیشرفت اقتصاد کشور شده است. البته این گفته به این معنی نیست که اصلاحات در سیستم بانکی کمکی به بهبود وضع اقتصاد نمی کند. ولی نکته اساسی این است که اصلاحات را باید با توجه به نقش عوامل بنیادی تر طراحی و اجرا کرد.

*مشکلات سیستم بانکی از چه مسایلی ناشی می شود؟

یک عامل مهم نحوه سیاستگذاری و اعمال حاکمیت دولت در اقتصاد و **** بانکی است. دولت به جای اینکه تنظیم کننده بازار و ناظر بر اجرای مقررات باشد، به طور گسترده‌ای در تعیین نرخ‌ها و فرآیند اعطای تسهیلات دخالت می کند. از طرفی هم هماهنگی زیادی بین این دخالت ها وجود ندارد. چرا که دستگاه ها و افراد صاحب نفوذ در دولت، خواسته های متفاوتی دارند و مطالبات غالبا متناقضی را دنبال می کنند. در ضمن لااقل در گذشته بسیاری از دولتمردان درک درستی از نحوه کارکرد اقتصاد و نتایج سیاست هایشان نداشته اند و به آشفتگی سیاستگذاری در کشور دامن زده اند. تورم و بی‌ثباتی اقتصاد کلان و نااطمینانی در مورد آینده از نتایج این گونه سیاستگذاری است که اثر منفی روی عملکرد بانک ها دارد. همچنین باید اضافه کرد که هنوز یک سری نهادهای لازم برای کار موثر بانک ها در ایران به درستی توسعه نیافته است. نهادهایی مانند **** اعتبارسنجی مشتریان بانک‌ها. مجموعه این عوامل محدودیت های زیاد و انگیزه های اشتباهی را برای بانک ها ایجاد کرده و موجب شده که **** بانکی عملا نتواند به طور موثر به تولید کنندگان و سرمایه گذاران تسهیلات لازم را ارایه دهد.

*در مشکلات بانک ها، صحبت از رانت زیاد شنیده می شود. اینکه بانک ها در غالب رانت، وام ها و تسهیلات کلان می دهند. یا همین طور گفته می شود که رکود اقتصادی کشور ناشی بنگاه داری بانک ها و عدم اعطای تسهیلات از طرف آن ها است. البته از سوی دیگر هم گفته می شود که بانک پول و سرمایه ای ندارند که بخواهد تسهیلات دهند. انگار که دور باطل در سیستم بانکی و مشکلاتش وجود دارد. به نظر شما سیستم بانکی نادرست باعث فساد اقتصادی، رکود و تورم می شود و یا اینکه، این مسایل هستند که سیستم بانکی را دچار مشکل می کنند؟

مشکل دو طرفه است. ولی به نظر من عامل غالبتر در این دور باطل نحوه بد سیاستگذاری اقتصادی دولت بوده است. محدودیت های اعتبار سنجی، فساد اقتصادی، رکود، کسر بودجه دولت و تورم برای بانک ها انگیزه ایجاد کرده که سپرده هایشان را به طرف سرمایه گذاری در املاک و مستغلات، سهام، و بنگاهداری سوق بدهند. در چنین شرایطی این استراتژی می تواند در کوتاه و میان مدت راهکار خوبی برای حفظ سودآوری بانک ها باشد، به خصوص که این روش قیمت دارایی های غیر نقد را بالا می برد و ترازنامه بانک ها را قوی تر نشان می دهد. البته این فقط بانک ها نیستند که به این گونه دارایی ها، رو می آورند. هر فرد یا شرکتی که پول داشته باشد ترجیح می دهد سرمایه های نقدی اش را کم کند و به سرمایه فیزیکی تبدیل کند تا هزینه تورم را کاهش دهد. حتی شرکت هایی که از کمبود سرمایه در گردش می نالند ممکن است به محض دستیابی به منابع مالی به سراغ سرمایه گذاری در املاک بروند تا این که تولید شان را توسعه بدهند. عملکرد بانک ها در این شرایط مساله را تشدید می کند و در نتیجه ممکن است یک جور حباب در بازار دارایی ها ایجاد کند که نهایتا به سقوط اقتصادی می انجامد. در این شرایط، بدون سیاستگذاری اصولی و هوشمند نمی شود از چنین دور باطلی خارج شد.

*با حساب این شرایط، یک سیستم بانکی درست، می تواند چه ارمغان هایی برای اقتصادی کشور بیاورد؟

یک سیستم بانکی درست می تواند موتور محرکه اقتصاد باشد. چنین سیستمی اول از همه برای مردم امکان پس انداز کردن موثر ایجاد می کند و به ایجاد انگیزه قوی تر برای کار کردن و هزینه کردن بهینه کمک می کند. در کنار این، یک سیستم بانکی درست برای ارزیابی طرح های تولیدی و تخصیص مطلوب منابع ضروری است.

*بخش سیاست های پولی و بانکی سیاست خروج از رکود دولت یازدهم را چگونه ارزیابی می کنید؟

بخش سیاست های پولی و بانکی سیاست خروج از رکود دولت یازدهم اصول کلی خوبی را دنبال می کند و نشان می دهد که طراحان برنامه درک درستی از مشکلات دارند. البته نتیجه کار بستگی به امکانات و نحوه اجرای سیاست های پیشنهادی دارد. مثلا ملزم کردی بانک ها به فروش سریع املاک و سهامشان می تواند قیمت این دارایی ها را شدیدا پایین بیاورد و رکود را خیلی عمیق تر کند. باید با احتیاط عمل کرد.

*بانک های کشور مشکلات زیادی دارند، از جمله بدهی دولت به آنها، معوقات و البته بنگاه داری آنها. از نظر شما این مسایل حل شدنی است؟ یا حداقل در کوتاه مدت، می تواند برطرف شود. چرا که همین الان هم دولت پول زیادی ندارد تا بخواهد بدهی اش را با بانک ها صاف کند.

در این که برای حل مسایل **** بانکی دولت با مشکلات زیادی روبروست شکی نیست. ولی این مسایل قابل حل هستند. کاهش تدریجی تورم و ایجاد ثبات اقتصادی قدم مهمی برای شروع کار است و دولت و بانک مرکزی به درستی آن راه را دنبال می کنند. اصل مساله این است که اعتماد مردم و سرمایه گذاران به ثبات و رشد درآینده جلب شود. در این صورت، سرمایه گذاری و تولیدی بالا می رود و خودش منابع بیشتری برای سرمایه گذاری و افزایش منابع مالی دولت به وجود می آورد. تدریجی بودن کاهش تورم هم کمک می کند برای مدتی بدهی دولت به نسبت درآمد و هزینه هایش پایین بیاید و خود به خود مشکل کوچکتری شود.

*برطرف کردن مشکلات بانکی از نظر شما نیاز به یک برنامه بلندمدت ندارد؟

کاملا درست است. برطرف کردن مشکلات بانکی نیاز به یک برنامه بلندمدت دارد. ولی از یک جایی با شروع کرد و قدم به قدم جلو رفت. برنامه کوتاه مدت دولت یازدهم قدمی در جهت درست است.

*تجربه نشان داده بانک ها خیلی ابلاغیه بانک مرکزی را رعایت نمی کنند. مانند همین جریان سود سپرده ها. براساس ابلاغیه بانک مرکزی، سود سپرده بانک ها باید به 22 درصد کاهش پیدا می کرد. اما عملا بانک هایی وجود داشتند که سود 27 و 28 درصد برای سپرده های خود می پرداختند. راهکار ملزم کردن بانک ها، از نظر شما چیست؟

در مورد رعایت ابلاغیه های بانک مرکزی به بانک ها دو مطلب را باید اظهار کنم. یکی این که بهترین و موثر ترین راه پایین آوردن نرخ سود کاهش تورم و ایجاد ثبات اقتصادی است. دوم این که رهنمود دادن به بانک ها می تواند به کاهش منظم تر تورم و نرخ سود کمک کند و به حصول ثبات اقتصادی سرعت ببخشد. ولی دستوری کردن نرخ سود الزاما مشکل را حل نمی کند و حتی ممکن است بر عکس عمل کند. مثلا سپرده گذاران ممکن است با دیدن نرخ ها سود پایین مجددا به سرمایه شان را به املاک سرازیر کنند و برای بانک ها و شرکت ها هم انگیزه ای برای نگهداشتن دارایی های غیر مولد ایجاد کنند.

*دولت برای حل مشکلات بانک ها، می گوید آنها باید هرسال میزانی از اموال منقول و غیرمنقول خود را بفروشند. تا این اموال تبدیل به تسهیلات شود و به دست فعالان اقتصادی داده شود. این بند از سیاست دولت، عملیاتی است؟

همانطور که در بالا اشاره کردم این سیاست کاملا درستی است، البته اگر با سرعت مناسبی به اجرا گذاشته شود. فروش اموال منقول و غیرمنقول منابع نقدی بیشتری در اختیار بانک ها می گذارد و به آن ها اجازه می دهد که وام های بیشتری ارایه کنند. در ضمن کسانی که آن اموال را می خرند می توانند آن را موثر تر به کار بیاندازند و در عین حال که تولید را توسعه می دهند وثیقه بیشتری برای وام گرفتن و سرمایه گذاری در اختیار داشته باشند. اگر انگیزه لازم برای حرکت در این جهت ایجاد شود همه سود خواهند برد.

3535
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
تلاش برای پشتیبانی از جنگ
دکتر محمود احمدپور
یکی از مهمترین و بعضا جنجالی ترین مباحث دوران دفاع مقدس مسئله پشتیبانی و تدارکات جنگ است که شاید پرداخت به آن برای امروزمان نیز پندآموز باشد. ماجراهایی که یک نیرویی مثل **** پاسداران انقلاب اسلامی را از هیچ و واقعا صفر به قله های والایی رساند که پس از جنگ تا امروز نیز دستاوردهایش باقی است و اگر آن روحیه و پشتکار و امید و اتکال به خدا هنوز زنده باشد، که هست؛ یقینا بر تمامی مستکبران عالم فائق خواهیم آمد. آنچه در ادامه می خوانید گفتگویی ویژه با دکتر احمدپور معاون وزارت **** وقت می باشد.

لطفاً خودتان را معرفی کنید؟

من محمود احمد پور دارياني متولد محله شهرآراي تهران براي تحصيل در رشته مهندسي مكانيك به دانشگاه منچستر انگليس رفتم كه برخورد كرد به حضور امام در نوفل لوشاتو و مسايل نهضت اسلامي. خدمت امام رفتم تا اينكه در6 اسفند به ايران آمدم و تا پايان جنگ در جبهه بودم و فوق ليسانس مديريت صنايع و دكتراي مديريت را در دانشگاه تربيت مدرس خواندم.

نحوه آشنایی شما با امام ***** (ره) چگونه بود؟

در نوفل لوشاتو در كنار امام بوديم و ازآنجا كه در دوران دانشجويي آشپزي ام بد نبود در كار آشپزي دفتر امام مشغول شدم و حدود دو هفته در نزد شهيد مهدي عراقي بودم . در آن دوران با بچه هاي انجمن اسلامي شمال انگليس به ديدار امام رفتم كه آنها مرا به عنوان سخنگوي خود انتخاب كردند و من به نيابت از آنها از حضرت امام پرسيدم كه وظيفه ما دانشجويان دراين برهه و در صورت پيروزي انقلاب اسلامي چيست كه فرمودند " ولو يك راي به جمهوري اسلامي بدهيد و كمك به روستاهاي ايران" و با همين انگيزه به ايران برگشتيم براي خدمت و كار براي وطن . برگشتيم و مسايل انقلاب پيش آمد هم دربعد فرهنگي و عقيدتي.

حضور شما در انقلاب از کجا شروع شد؟

در حدود فروردين 1358 يكي از بچه هاي مسجد گفت که یکی ازخانه هاي شاه كه عبدالرضا پهلوي كه رييس محيط زيست بود دراختيار داشت را كه گرفته اند( موزه داراباد) مداركي به زبان انگليسي هست بيا وآنها را ترجمه كن . مدتي آنجا بودم و مطالب را مي خواندم و ترجمه مي كردم و يا هر كار ديگري كه تشخيص مي داديم براي انقلاب و حفظ پيروزي ضروري است انجام مي داديم. بعد از مدتي از اين كار يكنواخت خسته شدم و به خودم گفتم من براي خدمت به محرومان به ايران آمده ام و الان اسير اين كارهاي جزيي شده ام. عليرغم آنكه به من پيشنهاد داده شد كه استخدام شوم ولي دلم راضي نشد. تا اينكه يكي از بچه هاگفت كه در خيابان دولت فردي به نام كروبي ( نمي دانم آقاي مهدي كروبي يا برادرش ) درمسجدي در قلهك نماز مي خواند و به مردم خدمت مي كند . رفتم و مدتي همانجا بودم ولي دوباره به زودي خسته شدم چون كارآنجا را خدمت براي محرومين نمي دانستم.
425862_471.jpg
تامدتي گذشت تا يكي از سربازهايي كه درآنجا بود به من گفت من اهل روستاي نور از توابع نهاوند هستم و معلمي مي كنم .اگر مي خواهي به جاي من برو. من هم كه خدمت درمناطق محروم رادوست داشتم به آنجا كه بسيار محروم بود رفتم.خود ار به هزار بدبختي و بي وسيله اي به آنجا رساندم ولي آنها گفتند كه الان زمان كشت خشخاش ماست و نمي خواهيم بچه هايمان در كلاسهاي درس و تحصيل وقتشان تلف شود. ما نياز به معلم نداريم . برگرديد به تهران.

به خرم آباد برگشتيم كه يكي از بچه ها گفت كه در منطقه اي در مسجد سليمان مردم بسيار محروم هستند آيا راضي هستي به آنجا بروي ؟ پاسخ دادم بله .او هم شخصي به نام كسري را به من معرفي كرد . اين كسري يكي ازدوستان ما شد كه سالها بعد فهميدم جناب آقاي دكتر مهدوي است . خودم را به اهواز و از آنجا به مسجد سليمان رساندم . خرداد 58 بود و هوا بسيار گرم. خود را معرفي كردم. كسري و دوستانش از دانشگاه شهيد بهشتي تهران بودند كه براي خدمت به مناطق محروم به مسجد سليمان آمده بودند . گفتم مي توانم در كلاسهاي عقيدتي و ديني به شما كمك كنم . كار را با كتاب تفسير قرآن مهندس مهدي بازرگان كه در آن زمان مشهور بود و به صورت ساده نويسي قرآن را ترجمه و تفسير كرده بود آغاز كردم . در برخي از امور خدماتي و عمراني روستا مانند لوله كشي و برق كشي هم كمك مي كرديم.

قبل از ورود به **** چه مسئولیتهایی در اهواز داشتید؟

ناگهان بعد از مدتي دادستان اهواز آمد و گفت كه دوست دارم از بين شما كساني بيايند و به من در كار دادستانی كمك كنند . ما هم با او همراه شديم و آمديم اهواز و تا پايان جنگ در اهواز مانديم . بعد از چند هفته بعد داديار شدم و چند نفر شديم كه كارها را انجام مي داديم .
در آن زمان شخصيتهايي مانند مرحوم خلخالي و آیت الله جنتي كه حاكم شرع خوزستان بود مي آمدند و ما با آنها كار مي كرديم. در آن زمان آقاي علي شمخاني كه در كميته بود را ديدم و از آنجا با او آشنا شدم . افراد ديگري از جمله شهيد حسين علم الهدي و مجيد بقايي و سردار شريعتي هم بودند كه برخي اوقات براي حفاظت دادستاني مي آمدند.

يك روز در دادستاني بوديم كه دو استاد دانشگاه آمدند و يكي از آنها خودش را مهندس بينا معرفي كرد و فرد همراهش را دكتر دوايي ( كه بعدها دكترمعالج حضرت امام شد ). از مهندس بينا پرسيدم كه آيا مي شود خودم را از دانشگاه منچستر منتقل كنم به ايران. گفتند بهتر است كه در انگليس باشي چون از لحاظ علمي بالاست و حيف است كه آنجا را از دست بدهي ولي من گفتم كه دوست دارم در وطنم باشم . خلاصه كار جور شد و با هدف خدمت به محرومان و مستضعفان خودم را به دانشگاه جند ي شاپور( شهيد چمران كنوني ) در رشته آبياري منتقل كردم و مهرماه 1359 دانشجوي اهواز شدم.

بعد از مدتي كه تيم تيمسار مدني ( استاندار ) تغيير كرد و آقاي علي جنتي ( وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي كنوني ) استاندار جديد آمدند، اصرار كردندكه در خوزستان بمانم ولي من نپذيرفتم و براي مبارزه با نيروهاي ضد انقلاب كه در كردستان بلوا بپا مي كردند به كردستان رفتم.

شهريور بود كه به كردستان رفتم و با بچه ها ي اطلاعات **** همراه شدم . خلاصه د رآنجا افرادي مانند سردار رحيم صفو ي را در سنندج ديديم كه از اصفهان آمده بودند . گفيتم ما از اهواز آمده ايم. با آقاي هدايت در كرمانشاه آشنا شديم .در بوكان آقاي خلخالي را ديدم و مرا شناخت . بعد از چند روز هم با آقا ي شهيد بروجردي و محسن رضايي آشنا شدم. در آن زمان همراه با اين عزيزان و نيروهاي **** در حمله به نيروهاي ضد انقلاب در بوكان شركت كرديم . بعداز آزادساز ي بوكان به مهاباد رفتيم و براي اولين بار شهيد چمران را دیدیم كه با نيروها ي خود آمده بودند. چند هفته به همين ترتيب گذشت . با درگذشت آيت الله طالقاني در19 شهريور 1358 بسيار ناراحت شديم و نگران انقلاب شديم و تصورميكرديم كه انقلاب شكست مي خورد و تمام زحمات مردم به هدر مي شود .گفتم بايد به تهران بروم ببينم چه خبر است .خود را به تهران رساندم و در مراسم آيت الله طالقانی شركت كردم. بعد از چند روز دوباره به اهواز برگشتم. دادستان دستور داد كه مركزي براي ترك اعتياد تاسيس شود . هتلي را در اهواز براي اين كار ر ادر نظر گرفتند و فردي به نام دكترمرشد مسئول اين مركز شد و من هم د ركنار او بودم. با آغاز سال تحصيلي دانشجويي د رمهر 1359 مشغول تحصيل شدم و روزها هم كارها ي حسابداري مركز را انجام مي دادم و به دانشگاه مي رفتم و شبها در همان مركز مي خوابيدم .

دانشجويان خوزستان مرا به عنوان يك دانشجوي حزب الهي كه در داستان بودم مي شناختند و بحث هاي سخت و طولاني با دانشجويان چپ داشتيم و نهايتا به درگير ي فيزيكي و تيراندازي انجاميد و حتي چند نفركشته شدند.

همزمان با همان درگيري ها بود كه حادثه تسخير لانه جاسوسي در 13 آبان 1358 اتفاق افتاد و گروهي از دانشجويان مسلمان پيرو خط امام به اهواز آمدند كه يكي از آنها شهيد رحمن دادمان بود كه آنها را براي سخنراني در مورد جنايات امريكا به مدارس اهواز مي برديم. اين اتفاقات طول كشيد تا بهمن 1358 كه به تعطيل شدن دانشگاه و انقلاب فرهنگي منجر شد .

چگونه و از چه موقع وارد **** شدید؟

در بهمن 58 بود كه از سوي آقاي شمخاني كه درآن زمان فرمانده **** شده بود مرا مي شناخت دعوت كرد كه چون تجربه اطلاعاتي در دادستاني دارم به **** بپيوندم و من هم پذيرفتم و و احد اطلاعات **** در خوزستان را راه اندازي كرديم . در آن زمان آقاي محسن رضايي مسئول فرمانده اطلاعات **** كشور بود. مسوول ما در واحد اطلاعات آقاي دهكردي بود و بعد از او آقاي رضا رضوي شد .

چالش هايي كه داشتيم درخرمشهر و برخي شهرهاي ديگر مانند شيبان و آبادان و شادگان موضوع و غائله خلق عرب بود كه هم كار اطلاعاتي مي كرديم و هم در زمانهايي كه اقتضا مي كرد براي مبارزه وارد عمليات مي شديم و مثلا به خوبي به ياد دارم كه در شادگان د رچندين عمليات سركوب و دستگيري ازاين گروههاي خلق عرب عمل كرديم . البته اينها عرب نبودند بلكه به نام خلق عرب بودند كه از عراق و رژيم صدام حمايت مي شدند. برخي از غوغاها هم گروه هاي چپ و ماركسيست بودند كه مدتي هم با آنها درگير شديم تا اينكه درتابستان 59 موضوع كودتاي نوژه پيش آمد . اسامي از تهران به ما اعلام شد كه گروهي از ارتشيان وفادار به محمد رضا پهلوي قصد كودتا در اهواز دارند و اين اسامی نيروهاي كودتا درخوزستان است. وقتي آنها را دستگير کرديم در بازجويي ها مشخص شدكه نقشه و طرحي كاملا حساب شده داشته اند و براي همه كارهايشان نظم و زمان و سيستم در نظر گرفته اند كه مثلا چگونه پادگانها ، راديو تلويزيون ، بيمارستان ها ، فرودگاه و مراكز نظامي و انتظامي خوزستان را تصرف كنند.آن وقت بود كه دريافتيم كه دشمنان انقلاب بسیار دقيق هستند و بيش از يك ماه دنبال اين موضوع بودیم و به دستور آقا محسن رضايي همه پرونده ها ي آنها را به تهران آوردم و تسليم آقا محسن كردم.

حدود مرداد 1359 بود كه نيروهاي ضد انقلاب دست به انفجار لوله هاي نفت در خوزستان كردند تا امنيت را به هم بزنند . شهيد محمد جواد تندگويان كه در آن زمان مدير عامل مناطق نفت خيز بود و معاونين او آقايان شماسي و سروشي بودند . آنها به مسئول ما آقاي دهكردي اعلام كردند كه براي مديريت حراست مناطق نفتي خوزستان و كهگيلويه و بوير احمد يك نفر از بچه هاي خودتان را به ما بدهيد تا با موضوع انفجارات لوله اي نفت برخورد كند . پيشنهاد دادند كه كسي باشد كه انگليسي هم بلد باشد و با فرهنگ انگليسي ها آَشنا باشد . آقاي تندگويان مرا معرفي كرد و آقاي تندگويان حكم مرا صادر كرد. در جلسه معارفه آقاي يحيوي هم بودند تا اينكه آقاي تندگويان وزير نفت شد و مسوليت او در جنوب را آقاي يحيوي برعهده گرفت. در آن زمان من در مناطق نفت خيز جنوب مشغول به كار شدم و براي استراحت شبانه به **** اهواز مي رفتم نه هتل اشاره شده قبلي. و از سوي **** استخدام شدم. وضعيت دانشگاهم با گذراندن يك ترم به دلايل انقلاب فرهنگي و تعطيلي دانشگاه نصفه كاره مانده بود.

تعرضات عراق قبل از 31 شهریور چگونه بود؟

در حالي كه مشغول مبارزه با انفجارات لوله هاي نفتي بوديم از مرز خبر رسيد كه عراق نيروهايي را در مرز مستقر كرده است. در آن زمان شهيد اسماعيل دقايقي به من پيشنهاد كرد كه بيا با هم به مرز برويم و وضعيت را ببينيم. با هم به مرز درجنوب نزديك شلمچه رفتيم. ناگهان اخطارهاي بلند را از اطراف شنيديم و متوجه شديم كه از مرز گذشته ايم. برگشتيم به مرز خودمان. اين گشت مدتي طول كشيد و از مناطق زيادي در جنوب بازديد كرديم و متوجه شديم كه پاسگاههاي مرزي فقط چند تا خمپاره دارند و چند اسلحه سبك. چند روز بعد خبر رسيد كه عراقي ها دستگاه هاي حفاري نفتي ما را در اطراف ايلام و آبدانان تصرف كرده اند.
425864_957.jpg
در آن زمان آقاي محمد غرضي هم استاندار خوزستان بود و هم فرماندهي لشكر92 زرهي را بر عهده داشت. آقاي غرضي وقتي موضوع عراقيها را شنيد ناراحت شد و ما را با خود به منطقه برد تا موضوع را پيگيري كند . در آن زمان كه من مسوول حراست مناطق نفت خيز جنوب بودم و اين مناطق در حوزه كاري ما بود. وقتي به آن محل رسيديم ديديم كه عراقي ها آمده اند و مقداري از وسايل را برده اند و رفته اند. اين اتفاق در حدود شهريور 59 بود كه آقاي كياوش هم همراه ما بود و درآنجا متوجه كار عراقيها شديم . اين تحركات آغاز حمله عراق بود كه من با چشم خودم ديدم.

وضعیت **** خوزستان در شروع جنگ چگونه بود و روز اول جنگ را چگونه دیدید؟

**** خوزستان در آغاز جنگ سپاهي نبود كه براي حمله عراق آماده باشد . مثلا ما در **** خوزستان خمپاره نداشتيم فقط چند ژ 3 و تيربار ژ3 داشتيم كه از ارتش گرفته بوديم. يك كلاشينكف داشتيم كه آن هم در اختيار آقاي شمخاني بود.

بعد از آنكه موضوع عراقي ها را در مورد تاسيسات نفتي متوجه شديم از ارتش درخواست سلاح براي حفاظت كرديم كه حدود يكصد واحد داشتيم و همه را بايد حفاظت مي كرديم. ما در شركت نفت هم يك ستاد بحران راه اندازي كرديم كه آقاي شماسي و يحيوي بودند و به كارهاي بمباران مناطق نفتي رسيدگي مي كرديم. ما يك كاليبر 50 از ارتش گرفتيم و يك تيربار ژ3 در اداره مان در چهارشير مستقر كرديم .

ساعت حدود 14 رو ز 31 شهريور در اهواز بوديم و در كنار آقاي شمخاني و علي افشاري بوديم كه خود را به پشت بام رسانديم. عراق بمباران را شروع كرده بود. هواپيماها را ديديم كه فرودگاه را بمباران كردند. من به سرعت ، خودم را به فرودگاه رساندم و تا باند فرودگاه رفتم و چند چتر بمب را برداشتم و با خود به ستاد بحران **** در دفتر اطلاعات بردم كه مسولين **** از جمله سردار احمد غلامپور و شمخاني و كيانپور و مجيد جعفري و شهيد علي غيور اصلي و برخي ديگر از دوستان در آنجا جمع شده بودند. اين ستاد زير نظر آقا محسن بود كه به كارها رسيدگي مي كرد. وقتي به ستاد رسيدم ديدم كه بچه ها دارند در مورد حمله گسترده عراق و پيشروي اش به سمت شهرها از خرمشهر و سوسنگرد و هويزه و كرخه و ديگر مناطق صحبت مي كنند و بسيار نگرانند.

وقتي من وضعيت را ديدم كه نياز به وسيله نقليه دارند اعلام آمادگي كردم كه من از شركت نفت مي گيرم. بلند شدم و به شركت نفت رفتم و گفتم براي مقابله با پيشروي دشمن نياز به خودرو داريم كه همانجا 15 خودرو گرفتم و آنها را سريعا به ستاد فرستادم و بچه ها روحيه عجيبي گرفتند و كارها تا حدودي سرو سامان گرفت چون واقعا از نظر وسيله در حد " صفر" بودند.

خبر رسيد كه دشمن از سوسنگرد گذشته و دارد به طرف اهواز مي آيد و حدود بيست كيلومتري اهواز رسيده بود. من و شمخاني و علي افشاري نشستيم و به سرعت وصيتنامه هايمان را نوشتيم كه مي خواهيم برويم شهيد شويم تا دشمن، جلوتر نيايد و اهواز سقوط نكند. آقاي شمخاني به حسين علم الهدي گفت كه برود و نيروهاي مردمي در كوچه و خيابان و مساجد را سازماندهي و مرتب كند تا با وسايل ساده اي همچون كوكتل مولوتف بتوانند از اهواز دفاع كنند. من هم به آنها كمك مي كردم و از شركت نفت وسيله مي آوردم.

خبرها بسيار نگران كننده بود. علي غيوراصلي رفت جلو و شمخاني به پادگان اطراف حميديه رفت و من با 22 نفر ديگر از جمله كيانپور و داغري به حميديه رفتيم. غروب رسيديم.گفتند شما ذخيره ايد. فعلا بمانيد اينجا. شهيد سياف مسئول بچه هايي بود كه آنجا بودند.

جریان حماسه مقاومت در سوسنگرد چگونه بود؟

خلاصه همه درآنجا بوديم تا از پيشروي بيشتر عراق به سمت اهواز جلوگيري كنيم. در حميديه اولين كارها را شروع شد. در نزديكي هاي غروب در تقاطع حميديه و رودخانه كرخه نشسته بوديم. صدايي آمد، نمي دانستيم صداي چيست. پوركيان كه مسئول هماهنگي نيروها بود، يك شيرجه زد و نارنجك تفنگي را پرتاب كرد. گشت عراقيها بود، وقتي صداي انفجار را شنيدند وحشت زده، رفتند. مرادي در همانجا شهيد شد. ما فقط چند نارنجك وآر پي جي داشتيم. چند تا آرپي جي زديم و يكي از آنها به يك تانك خورد و عراقيها وحشت كردند و فرار كردند. مقاومت حماسه سوسنگرد بسيار مظلومانه بود. بچه ها ي عمليات جلو بودند.

صبح زود حدود ساعت 5 يا 6 روز بعد بالگردها آمدند و به شدت دشمن را كوبيدند . حدود چهل تانك و نفربر آنها را زدند و عراق عقب نشيني كرد . اين مربوط به روزهاي اول تهاجم عراق بود. وقتي فرماندهان فردا آمدند بسيار تعجب كردند كه ما با چه نيرو و توان رزمي توانسته ايم دشمن را به عقب برانيم. چون تمام نيروهايي درخط بودند و ما كه درخط دوم بوديم به يكصد و پنجاه نفر نمي رسيديم.

چگونه مسئولیت تدارکات **** را بر عهده گرفتید؟

چند روز بعد خبر رسيد كه مجيد جعفري شهيد شده است. او دانشجوي انقلابي قبل از انقلاب در خوزستان و از دوستان قديمي آقاي شمخاني بود كه تداركات **** خوزستان را بر عهده داشت. فردي به نام مكوندي مرا به جاي شهيد جعفري به آقاي شمخاني پيشنهاد كرد. او هم پذيرفت و مرا مسول تداركات **** كرد و تا آخر جنگ تحميلي در همين مسئوليت بودم.

در اين مسوليت من با قاسم سراجان و جوكار و شوشتري آشنا شدم و مقر ما در منطقه چهارشير بود. نخست مي بايستي سازمان لجستيك را ساماندهي می کردیم. بر اساس اولويت كارها را سروسامان داديم. رستمي كه بعدها شهيد شد مسئول تغذيه شد و قاسم سراجان معاون او شد. بعد لباس و پوتين و فانوسقه برايمان مهم بود و بعد از آن اسلحه و مهمات و تسليحات. هركدام از اين بخش ها يك مسئول داشت و كارها را انجام مي داد. در اهواز چند جا را به عنوان آشپزخانه و محلي نزديك **** را براي تسليحات در نظرگرفتيم.

نيروهايي كه تسليحات و لوازم مي خواستند نامه اي از فرماندهي كه ممكن بود با امضاي شمخاني يا صفوي و يا شهيد حسن باقري باشد مي آوردند و ما وسايل را به آنها مي داديم. مثلا شهيد احمد كاظمي را براي اولين بار در آنجا ديديم كه در خواست آرد كرد. او در آن زمان با مقداري نيرو با آقاي رحيم صفوي در دارخوين بود. يك قايق را هم تقاضا كرد. من قبول نكردم و گفتم بايد خودم بيايم و وضعيت شما را ببينم. اگر لازم بود اين وسايل را به شما بدهم. با هم سوار شديم و به طرف دارخوين حركت كرديم. ديدم كه قايق ندارندو سنگرهاي خيلي جالبي هم نداشتند. او گفت : شبها هم دوربين نداريم كه دشمن را ببينيم. من به او يك دوربين ديد در شب كه از ارتش به ما داده شده بود دادم و او بسيار خوشحال شد.

برای تدارک جنگ از چه منابعی استفاده می کردید؟

كمك هاي ما توسط آقاي رفيق دوست و گروههايي از بازاريان تهران و يا از طریق كمك هاي مردمي از تمام كشور به ما مي رسيد. برخي ازچيزها را هم مي خريديم و بعد از مدتي با پيشروي و عملياتهاي خوبي كه انجام شد مقداري از اين وسايل را از دشمن به غنيمت گرفتيم.

پادگان گلف را كه در دست نيروهاي شركت نفت بود با تقاضاي آقاي شمخاني به آنها داديم و بعدها به پايگاه منتظران شهادت تغییر نام داد. آنها از مكاني كه در **** در اطراف منطقه چهار شير اهواز داشتند به گلف منتقل شدند و گلف، محلي براي اجتماع نيروهاي بسيجي شد. گلف مركز تصميم گيري ها شد كه فرماندهان مختلف جنوب در آن جمع مي شدند و تصميم گيري مي كردند. يك روز جواني به من مراجعه كرد و خودش را حسن باقري معرفي كرد. او از اطلاعات **** تهران آمده بود . وارد جنگ شد و از موثرترين نيروهاي اطلاعاتي شد. به ياد دارم كه يك شب با شهيد حسن باقري و سيد سعيد مرتاض و چند نفر ديگر از بچه ها به منطقه ام الطويل رفتيم. ما در آن شب يك دراگون كه موشك ضد تانك بود داشتيم. حسن باقري اطلاعات عمليات را پايه گذاري كرد و از آن به بعد در جبهه ها ماند و با بچه هاي شناسايي مثلا شهيد بلالي به جلو مي رفتند.

ديگر كم كم نيروها همديگر را پيدا كردند. شمخاني و رحيم صفوي ، غلامعلي رشيد و حسن باقري بودند و با آقا محسن كار مي كردند و لحظه به لحظه جبهه هاي جنوب را رصد مي كردند. من هم در كار تداركات و لجستيك در كنار آنها بودم.

اين جمع ساعتها در مورد يك طرح بحث مي كردند و من شاهد آن تبادل نظر ها و بحثها بودم. نيروها زياد شد و مردم به جبهه ها آمدند و عملياتهای مختلف پيش آمد و كار ما وسيع تر شد. كم كم تيپ ها مرتب شدند و لشكرها سر و سامان گرفتند و عملياتهاي موفق و پيروزي بدست آمد و جنگ، شكل ديگري گرفت كه به فراخور آن تداركات و لجستيك را تغيير مي داديم و ارتقا مي بخشيديم.

اختلافات در خصوص پشتیبانی جنگ با دولت برای چه بود؟

بعد از مدتي قرارگاه كربلا راه اندازي شد و من تداركات آن شدم. بعدها به قرارگاه خاتم تبديل شد و من همان تداركات قرارگاه خاتم شدم. بعد از مدتي كه آقاي شمخاني قائم مقام آقا محسن در **** شد از من خواست كه به تهران بيايم و تداركات **** را برعهده بگيرم و من اطاعت كردم وآمدم تهران و كارم را در تهران ادامه دادم.

در آن مدت معمولا با مسولين كشوري و دولت جر و بحث داشتيم. ما وضع جنگ را مي ديديم كه بايد خواسته هاي تداركاتي و لجستيك ما را فراهم كنند و آنها هم استدلال مي كردند كه امكانات كشور بسيار كم است و به جز جنگ مايحتاج روزانه مردم را هم بايد فراهم كنيم. آنها نظر سوء نداشتند. هركدام از ما براي خودمان استدلالهايي داشتيم. حتي موضوع به حضرت امام(ره) هم كشيده شد كه از سوي ايشان مرحوم حاج احمدآقا ما را نشاند و موضوع را پيگيري كرد و تصميماتي گرفته شد كه تا حدودي در روند كارها موثر بود.

در زمانی که معاونت وزارت **** را بر عهده داشتید پشتیبانی جنگ چگونه بود؟

در سال 64 – 65 بود كه آقاي غمخوار به جاي من منصوب شد و مرا به تداركات **** منتقل كردند و من معاون وزير يعني آقاي رفيق دوست شدم و از آن زمان بود كه با مديريت آقاي رفيق دوست چيزهاي اساسي جنگ را توانستيم با چنگ و دندان و به طريق هايي كه واقعا سخت بود و با زيركي خريداري کنیم. مثلا من اولين هواپيماها را از برزيل خريديم تا نيروي هوايي **** را بنيان گذاري كنيم. در حالی که كشورهاي اروپايي به ما چيزي نمي فروختند و برخي از چيزها را با روشهايي عجيب و با استفاده از كانالهاي مختلف و حيرت انگيز خريداري می كرديم و با دلالي برخي از شركتها و كشورها و افراد خاص به دست می آورديم ويا با لابي هايي كه با برخي از كشورهايي مانند شوروي شد آن امكانات را خريديم. با پايين آمدن قيمت نفت توسط غرب، در اداره جنگ دچارمشكل شديم و در نهایت منجر به پذیرش قطعنامه 598 شد.

از نظر شما جنگ و ادامه آن چگونه بود؟

به نظر من همانگونه كه امام فرمودند جنگ براي ما نعمت بود. دليل هايي هم دارد كه مي توان به برخي از آنها به ترتيب زير اشاره كرد .

پرورش نيروهايي مانند آقا محسن، آقاي زنگنه ( وزير نفت ) دكتر هاشمي (وزير بهداشت كنوني)آقاي نعمت زاده ( وزير بازرگاني ) آقاي تركان، آقاي قاليباف، آقاي قاسم سليماني و ده ها شخصيت برجسته نظامي و مديريتي كه بدون وجود جنگ اين آدم ها اينگونه و به اين سرعت رشد نمي كردند.

نقش خلاقیت در پیشبرد اهداف تدارکاتی جنگ چگونه بود؟
يكي ديگر از نعمتهاي جنگ، بروز خلاقيت نيروها بود كه باور داشتند آن هم درامور بسيار از جمله ساختن قايقهاي رزمي و جنگي مانند شهيد علي هاشمي كه در هور اينكار را كرد. رفيق دوست صدها قايق را خريد و براي عمليات به ماهشهر آورد و ما كم كم همانند آنها را در اهواز ساختيم . علي هاشمي خودش در هور قايقهايي را ساخت كه حيرت انگيز بودند. كم كم نيروهاي خصوصي وارد شدند و صنعت قايق سازي ما رشد كرد.
425863_943.jpg
مثلا خودم در سفري كه به انگليس داشتم قايقهاي آنها را ديدم و چند تا از آنها را خريدم و از روي آنها قايق ساختيم يا مثلا ساختن موشك توسط حسن تهراني مقدم و بچه ها ي اطراف او که با ديدن موشكهاي كه از ليبي خريديم توانستيم آنهارا بسازيم. همين روحيه خلاقيت بود كه ما را در زلزله هاي رودبار و بم كمك كرد. صنعت خودرو سازي نيز نمونه ديگري از اين خلاقيت است. به گونه اي كه مي توان گفت در هر عمليات به يك خلاقيت رسيديم و سرچشمه كارهاي بزرگ شد. كه در عملياتهاي آبي و خاكي در هور و جزيره مجنون و كارون و بهمنشير و اروند رود بسيار كارايي داشت. حتي صنعت هايي مانند پهپاد و اپتيك در اين زمان موثر از آن خلاقيت است كه پهپادي داريم كه چند صد كيلومترمي تواند پرواز كند و دستورات شناسايي فراواني را انجام دهد.

با توجه به تحریم ها و وضعیت کنونی کشور چه تجربه ای از جنگ می تواند راهگشا باشد؟

ما در جنگ از هيچ چيز نمي ترسيديم و هيچوقت نگفتيم نمي توانيم. تلاش مي كرديم و خدا كمك مي كرد و ما با مديريت جهادي كه در جنگ تحميلي حاكم بود؛ هيچوقت دست از تلاش بر نداشتيم. بر اثر خلاقيت و جسارت و با انگيزه بالايي كه داشتيم، مشكلات را حل مي كرديم. بعد از جنگ هم در برخي از جاها و مشكلات از همين روحيه جهادي استفاده شد و نتايج خوبي گرفتيم.

بچه هاي جنگ، سياسي نبودند. دنبال دنيا و قدرت نبودند. سريع و دنبال هدف بودند. خلاقيت داشتند و تحول گرا بودند. سرعت و دقت آميخته با اخلاص و روحيه جهادي و پشتكار رمز اين توفيقات بود. امروز بايد با همان روحيه جهادي و با در نظر گرفتن مسايل خاص روز و زمان الان، به مبارزه با تحریم ها برويم و هرگز از تهديدها ي دشمن نترسيم.

خاطره ای از آخرین دیدار با شهید مهدی باکری:

در عمليات بدر، آقاي عزيز جعفري فرمانده قرارگاه بود و من كه مسئول تداركات بودم رفتم به جلو. آقاي جعفري را در ميان خاك هاي منطقه فتح شده ديدم.كنارش نشستم كه ناگهان مهدي باكري آمد و گفت : كه ما در محاصره ايم و دستمان بسته است. بولدوزر مي خواهم تا جان بچه ها را حفظ كنم. چند لحظه بعد از بي سيم صداي يكي از نيروهاي مهدي باكري به گو ش رسيد كه گفت: آقامهدي از بس انفجار است، داريم از دود خفه مي شويم. به دادمان برس و كار ي بكن. مهدي آرام و با طمانينه گفت : عزيزم ! باشد و دارم كمك مي آورم .

فردا صبح با آقاي عبدالله ميثمي كه بعدا شهيد شد داشتيم به طرف دجله می رفتيم. از آب دجله وضو گرفتيم که خبر رسيد مهدي صبح امروز در همين جا به شهادت رسيده است.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در گفت‌وگو با فارس
«پادشاه فصل‌ها»انتشار آلبوم جدید «افتخاری» به یاد «مشکاتیان»
تازه‌ترین اثر علیرضا افتخاری به آهنگسازی حسین پرنیا با عنوان «پادشاه فصل‌ها» پس از تاخیری چند ماهه،منتشر و روانه بازار موسیقی خواهد شد.


13930730000406_PhotoA.jpg


  • «حسین پرنیا» آهنگساز و تنظیم کننده این آلبوم، در گفتگو با خبرنگار موسیقی فارس، گفت: شرکت منتشر کننده آلبوم «پادشاه فصل‌ها» قول داده که این آلبوم را در روز 20 آبان منتشر کند.

    وی در خصوص تغییر نام این آلبوم به «ماه جادو» نیز گفت: شرکتی که مجوز کار را می‌گیرد این عنوان را به ارشاد برای کسب مجوز داده است و همین مورد کمی روند کارها را دشوار کرد. اما در ادامه نام این آلبوم دوباره به نام اصلی‌اش یعنی «پادشاه فصل‌ها» تغییر کرد.

    این آهنگساز در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا اصلاحات دفتر موسیقی بر روی اشعار دلیل تاخیر انتشار این آلبوم است، گفت: این آلبوم هیچ مشکلی برای انتشار ندارد و از سوی دفتر موسیقی همه مجوزهای مربوطه را اخذ کرده است. من از خود آقای ارجمند استعلام گرفتم و ایشان تایید کردند که همه مجوزها صادر شده است.

    وی در پایان گفت: من برای اولین بار چند قطعه برای پرویز مشکاتیان نوشتم و امیدوارم که این آلبوم هر چه سریعتر به بازار موسیقی بیاید.

    بنابراین گزارش، آلبوم «پادشاه فصل‌ها» شامل 12 قطعه از جمله « بی تو بودن»، « سولو سنتور بی بی چون»، « بی بی جون»، « پاییز»، « دوره گرد»، « کنج تنهایی»، «سولو سنتور ماهور»، «قاصد تلخ»، «نفرین به سفر»، «رها»، «ریرا» و «پیوند عمر» می‌شود.

    اشعار این آلبوم از سروده‌های شاعرانی چون محمد سلمانی، احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث، علیرضا اخلاقی، نیما یوشیج و حافظ انتخاب شده است.

    در این آلبوم که با تنظیم و آهنگسازی حسین پرنیا آماده شده است، نوازندگانی چون ارسلان کامکار (ویلن و بربط)، علیرضا خورشیدفر (کنترباس)، صائب کاکاوند ( تار و بم تار)، پژمان پرنیا ( تنبک)، حسین پرنیا (سنتور) و کریم باقری (ویلن سل) حضور دارند.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-12-13-166527885_621.jpg

خاطره سید حسن ***** از پدرش: برخی بد کردند ولی پدرم سفارش شان رامی کرد/دین برخی افراد کاریکاتوری است
- یادگار امام (ره) بر توجه تحلیل گران تاریخ انقلاب اسلامی و کسانی که به ارزش گذاری در این میان می پردازند، بر تمایز میان پیروان قبل و بعد از پیروزیِ نهضت اسلامی و امام ***** تأکید کرد.
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام و المسلمین سید حسن ***** که به منظور شرکت در سومین یادمان رحلت عالم مجاهد، آیت الله حاج شیخ محمد هاشمیان به رفسنجان سفر کرده است در جمع فعالان سیاسی استان کرمان گفت: در فرهنگ اسلام تقوا و سابقه ایمان معیار تمایز میان افراد شناخته می شود؛ چنانکه در قرآن نیز کسانی که قبل و بعد از فتح ایمان آورد اند یکسان تلقی نشده‌اند.

سید حسن ***** با اشاره به آیات سوره فتح، گفت: بنابر آیات سوره فتح، وقتی باد به پرچم می خورد، مردم فوج فوج می گرویدند که ارزشمند است، اما ایمان کسانی که قبل از فتح، در دوره غربت پیامبر(ص) و در حالی که آن زمان خبری از حتام دنیا نبود، متفاوت است.

یادگار امام با اشاره به سختی های پیامبر(ص) در آغاز انجام رسالت خویش و تفاوت میان ایمان آورندگان در دوران سختی ها و مومنین پس از فتح پیامبر(ص) متذکر شد: امروز هم اگر کسانی از امام سخن می گویند خوب است، اما امروز بیان این حرف‌ها ساده است زیرا از امام گفتن دیگر حبس و شکنجه ندارد و وضعیت آنان متفاوت با کسانی است که نه چشم اندازی از آینده داشتند و نه منصب و اموالی پیش رویشان بود.

او یادآور شد: آیت الله شیخ حسن صانعی از قدیمی ترین یار امام نقل می کنند که وقتی امام تبعید شدند، من و پدرت (مرحوم سید احمد *****) روزها در خانه می نشستیم اما کسی در آن خانه را هم نمی زد. در نجف هم کسانی که الان هم هستند، وقتی امام به حرم امیرالمؤمنین(ع) می رفتند به ایشان پشت می کردند.

یادگار امام با تأکید بر این‌که کسانی که بنای ارزش گذاری دارند باید حواسشان به این تمایز باشد؛ گفت: البته همراهان بعد از فتح آدم های بدی نیستند مخصوصا این که برخی از آن ها جوان هستند و آن زمان نبودند. اما برخی از کسانی که تازه از راه رسیده اند، با بمباران تبلیغاتی برخی چهره های قدیمی را منکوب می کنند. به عنوان مثال آیت الله هاشمی رفسنجانی کم کسی نیست. او زیر تیغ اعدام رفته بود و با لطف خدا از زیر تیغ بیرون آمد؛ ایشان به خاطر تبلیغ امام میان حوزویان در قم به وزیر خارجه امام مشهور بود. اکنون ممکن است اختلاف سلیقه ای پیش بیاید اما اینکه از ابتدا کسی را نفی کنیم صحیح نیست. مرحوم هاشمیان نیز از مومنین قبل از فتح است که شخصیت بسیار ارزشمندی بودند ایشان چه در نوق و بهرمان و چه در قم در بحث زنده نگه داشتن وجوهات دفتر امام نقش پر رنگی داشتند و یکی از منابع ادامه مبارزات، وجوهاتی بود که رفسنجان سهم مهمی از آن داشت و در این میان شیخ عباس پورمحمدی نیز نقش مهمی در ادامه مبارزات در رفسنجان ایفا می کرد.

یادگار امام با بیان این که امام را باید از نگاه همین یاران امام بشناسیم به موضوع امام تاریخی و امام تاریخ ساز پرداخت و گفت: امام تاریخی دیروز ما را ساخت و امام تاریخ ساز، فردای ما را. ما به امام به عنوان مشعل آینده راه نیاز داریم نه به عنوان خاطره گذشته. امام مانده درگذشته را باید به او ادای دین کنیم و از این لحاظ او به ما محتاج است اما در مورد امام تاریخ ساز ما به او محتاجیم و اوست که دست ما را می گیرد.

سید حسن ***** با بیان این که امام به عنوان یک مکتب تلاقی سه آرزوی دیرینه استقلال، آزادی و دین داری است، تاکید کرد: باید مراقب بود که نه استقلال فدای آزادی نه دینداری فدای آزادی و نه آزادی فدای دینداری شود زیرا تفکر امام در بردارنده تمام این سه بعد است اما گاهی اوقات فقط به یک بعد توجه می شود.

او با بیان این که اسلام ما کاریکاتوری است، گفت: از دید پیامبر برخی گناهان از برخی دیگر بزرگترند اما در جامعه امروز ما این گونه نیست. در اندیشه پیامبر اکرم(ص) شرب خمر کجا و آبروی مومن کجا؟ تهمت و دروغ کجا بی حجابی کجا؟ ما همه این گناهان را باید در عداد هم ببینیم لذا برای یک دیدار ممکن است شرب خمر مهم باشد و با کسی که این کار را انجام می دهد رفاقت نکند اما با کسی که غیبت می کند زندگی هم می کند. این فرد دینش کاریکاتوری شده است اما امام این گونه نبود و اگر کسی غیبت می کرد انگار هزار بار شرب خمر کرده و اگر کسی تهمتی می زد انگار بدترین کارها را انجام داده است.

او ادامه داد: مراقب باشیم به بهانه آزادی، دینداری و به بهانه دینداری؛ آزادی های مشروع مخدوش نشوذ و به بهانه آزادی، استقلال سیاسی از بین نرود.

او یاد آور شد: همواره در سده های اخیر، قدرت های خارجی در کشور ما موثر بودند، اما امروز یکی از دستاوردهای بزرگ انقلاب استقلال سیاسی است، البته باید مراقب باشیم که به بهانه استقلال، آزادی از بین نرود، زیرا آزادی نقد و سخن یکی از دستاوردهای انقلاب است.

یادگار امام گفت: دینداران جامعه باید بیش از همه دغدغه ابعاد متعدد اندیشه امام را داشته باشند و اندیشه امام را به عنوان پلی که هر کدام از پایه های آن جای خود را دارند به آن نگاه کنند که به امام تاریخ سار نیاز داریم که راه را به ما نشان دهد.

سید حسن ***** با تاکید بر این که مومنین قبل از فتح را فراموش نکنیم، با روایت خاطره ای از حجت الاسلام و المسلمین سید احمد ***** گفت: مرحوم ابوی ما (حجت الاسلام و المسلمین سید احمد *****) در یکی از وصیت های خویش هنگامی که با ایشان صحبت می کردم، با اشاره به چند نفر از یاران امام که برخی از آنها امروز از دنیا رفتند، گفت که مراقب این ها باشید، این ها روزی دور امام در نجف آمدند که هیچ قدرت، منصب، بارگاه و پولی در کار نبود و اگر اینها آن روز نبودند، امام در نجف غریب بود. اتفاقا آن روز که ایشان سخن می گفت، از دید من برخی از آن افراد با ابوی من بد کرده بودند اما پدرم بر مراقبت و توجه به آن افراد تاکید کردند.

او ادامه داد: البته این مومنین قبل از فتح ممکن است زبان شان تلخ باشد زیرا اگر اهل مماشات بودند در همان زمان مبارزات این کار را می کردند. آنها نسبت به هر نکته منفی زبانشان تند است و اگر این ویژگی شان نبود، از همان روز نخست به جایی می رفتند که قدرت و منصب بود.




45
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


برگزاری نشست سران سازمان همکاری شانگهای در قزاقستان
نشست اعضای سازمان همکاری شانگهای با حضور سران کشورهای عضو از جمله ایران در قزاقستان در حال برگزاری است.


13930924000389_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس، طی روز جاری سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در شهر آستانه، پایتخت قزاقستان، در نشست این سازمان حضور پیدا کرده و درحال بحث درباره موضوعات مختلف اقتصادی و سیاسی هستند.

    به گزارش رادیو فری یروپ،، بحران اوکراین و روسیه‌ یکی از اصلی ترین موضوعاتی است که طی روز جاری سران کشورهای عضو این سازمان به آن پرداخته اند.

    کشورهای چین، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان در سال 1996 گروه شانگهای را راه اندازی کردند و در سال 2001 نیز ازبکستان به این گروه اضافه شد و نام آن نیز رسما به سازمان همکاری شانگهای تغییر کرد.

    کشورهای عضو این سازمان در زمینه های سیاسی، اقتصادی و نظامی با یکدیگر همکاری داشته و کشورهای افغانستان، هند، ایران، مغولستان و پاکستان در حال حاضر اعضای ناظر آن محسوب می شوند.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
رئیس جمهور از اسکناس جدید ۲۰۰۰ تومانی رونمایی کرد+تصویر
رئیس جمهور در حاشیه جلسه مجمع عمومی بانک مرکزی از اسکناس ۲۰ هزار ریالی رونمایی کرد.


13930924000556_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، حسن روحانی رئیس جمهور پس از اتمام جلسه مجمع عمومی بانک مرکزی از سامانه‌های بانکداری الکترونیک بازدید کرد.

    در جریان این بازدید، از طرح جدید اسکناس 20 هزار ریالی رونمایی شد.

    بر اساس این گزارش طرح روی اسکناس جدید 20 هزار ریالی تغییر نداشته و اما طرح پشت آن که قبلا عمارت عالی قاپو و مسجد شیخ لطف‌الله بود، به تصویر‌ بادگیرهای یزد تغییر پیدا کرده است.

    13930924000548_PhotoL.jpg


    بر اساس این گزارش چندی قبل امارات بادگیرهای ایرانی که نماد آنها در استان یزد است را به عنوان تاریخ و فرهنگ خود مصادره کرده بود و به نظر می‌رسد این کار در راستای حفظ میراث فرهنگی و تاریخی کشور صورت گرفته است.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-12-9-105316download.jpg

قوس و قزح فساد / اقتصادهای سرمایه‌داری چگونه خود را از بند فساد رهانیدند؟
- فساد اداری موضوعی بسیار وسیع، جدید و در عین حال دیرینه است.
روناک الفتی:

فساد اداری موضوعی بسیار وسیع، جدید و در عین حال دیرینه است. بنا به گفته مورخ یونان کهن پولیبیوس «فساد سلطنت رو به ظلم و ستم، حکومت اشرافی را به حکومت معدودی از ثروتمندان و دموکراسی را به حکومت اوباش تبدیل می‌کند». فساد اداری باعث فروپاشی ****‌های اقتدارگری مانند اوگاندا 1979، تایلند 1982، آرژانتین 1982، هائیتی 1985، فیلیپین 1986، برزیل 1998 و اندونزی در سال 1998 شد. اما رویکرد اقتصادی به فساد اداری با تحلیل هزینه فایده بالقوه مقامات دولتی فاسد آغاز شد. علم اقتصاد پیش‌بینی می‌کند فساد زمانی اتفاق می‌افتد که فایده، قابل توجه و هزینه پایین است، لازم است بررسی کنیم که چه فاکتورهایی روی هزینه و فایده فساد در دستگاه دولت تاثیر می‌گذارد. فایده به وسیله افزایش ثروت خصوصی فرد و هزینه به وسیله مجازات انتظاری دستگیری تعیین می‌شود. آشکارترین وسیله برای افزایش ثروت یک شخص پرداخت از جیب دولت است.

یک حالت افراطی این رفتار اختلاس است. حالت رایج‌تر زمانی است که به کسی از جیب دولت پول پرداخت می‌شود در ازای خدماتی که می‌تواند مربوط به نیروی کار یا مربوط به قراردادهای نیروی کار باشد. اگر هزینه نزدیک به هزینه عقد قرارداد بنگاه یا هزینه فرصت کارمندان باشد احتمال فساد خیلی محدود است. اما اگر هزینه بسیار بالاتر از قیمت‌های بازار آزاد باشد احتمال فساد بسیار افزایش خواهد یافت. این تحلیل ساده می‌تواند به رایج‌ترین اقدامات لازم برای مبارزه با فساد کمک کند. خصوصی‌سازی و خارج کردن بنگاه‌ها و موسسات از دست سیاستمداران و جایگزین کردن قوانین احتیاطی با قوانین بر اثر آزمون به طور طبیعی از احتمال فساد اداری می‌کاهد. خصوصاً زمانی که همراه با قوانین و مقیاس سفت و سخت برای پرداخت مجازات باشد. قوانین همراه با پرداخت جریمه‌های سنگین روش شایعی برای مقابله با فساد اداری است. مناقصه‌های رقابتی برای پروژه‌های دولتی ملزم به اینکه دولت کم‌هزینه‌ترین مناقصه را انتخاب کند از ساده‌ترین راه‌های محدود کردن فساد اداری در پروژه‌های دولتی است. با توجه به اینکه این گزینه ملزم به وجود رقابت عرضه‌ای پیمانکاران است. دومین روش موثر تبدیل اموال دولتی به اموال خصوصی برای سوددهی بیشتر است. سومین اقدام موثر برای مبارزه با فساد اداری تغییر قوانین یا قدرت اجرای قوانین است. برای مثال با ایجاد قوانین سخت‌تر فرصت‌های بیشتری برای دستگیری رشوه‌دهندگان بالقوه ایجاد می‌شود. همان‌گونه که قوانین سخت‌تر می‌شود فضای بیشتری برای دستگیری رشوه‌دهندگان ایجاد می‌کند و منجر می‌شود مقابله‌کنندگان با فساد اداری علیه قوانین موجود و انحصارات دولت به مبارزه برخیزند و حتی ارتباط بین تداخل قوانین و توانایی آشکار کردن رشوه‌ها انگیزه‌ای برای سیاستمداران برای اصرار و ایجاد قوانین سخت‌تر ایجاد می‌کند.

حتی در دنیای رویایی آزادی‌خواهان جایی که دولت تنها محدود به حل و فصل اختلافات برای حق مالکیت است؛ هنوز دامنه قابل توجهی برای شکل‌گیری فساد برای حل این اختلافات وجود دارد. هر اختلافی بر سر مالکیت فضایی بستری مناسب برای فساد اداری است. تمامی اینها حکایت از این دارد که دولت، در اندازه بزرگ دلیلی برای ناکارآمدی سیستم اداری و رواج فساد اداری است. اواخر قرن 19 دوره افزایش اندازه دولت و دارایی‌های عمومی در بیشتر اقتصادهای توسعه‌یافته امروز بوده است. اما این اقتصادها با کاهش اندازه دولت، جریمه‌های سنگین و مجازات‌های اجتماعی هزینه فساد اداری برای فرد را به صورت چشمگیری افزایش دادند.

خالی از لطف نیست که به تئوری‌های قرن 19 و 20 درباره راهکارهای مبارزه با فساد که در کشورهای توسعه‌یافته به اجرا گذاشته شده و موثر بوده است اشاره شود. اولین تئوری تغییرات قوانین مربوط به موسسات بوده است؛ این تئوری بیان می‌کند احتمال موفقیت اصلاح قوانین در موسساتی که سود اجتماعی بالاتری را برای جامعه دارند بیشتر است. این دیدگاه رایج در قرن بیستم است. موسسه به امید سود اجتماعی بالاتر از تغییر قوانین امتناع نمی‌کند. دومین تئوری تاکید بر قدرت وضع‌کنندگان قوانین دارد. این تئوری حکایت از این دارد که اصلاحات برای تولیدکنندگان بزرگی که می‌خواهند هزینه رقیبان کوچک‌تر را افزایش دهند مناسب است. همچنین قدرت بنگاه در بازار مهری بر اجرای قوانین است. در نهایت تئوری سوم سخن از این دارد که اصلاح به وسیله کارآفرینان سیاسی انجام می‌شود که از طریق تغییر دادن عقاید عموم و ابزارهای دولت حمایت به دست می‌آورند. سیاستمدارانی که می‌توانند از وعده تغییر برای به دست آوردن آرا بیشتر استفاده کنند.

دیدگاه اول با حمایت اصلاح‌طلبانی مانند تئودور روزولت، وودرو ویلسون و هربرت کرولی همراه است. این دیدگاه خوش‌بینانه بیان می‌کند که اصلاحات باید زمانی به وقوع بپیوندد که خالص سود اجتماعی اصلاحات بیشتر از هزینه آن باشد. دومین دیدگاه بر این باور است که اصلاحات به وسیله یک گروه بسیار منظم و خاص کنترل می‌شود و همچنین در مورد قواعد و قوانین صنعت این گروه خاص بنگاه‌های خیلی بزرگ با قدرت چانه‌زنی بالا هستند. با توجه به دیدگاه این گروه اصلاحات بیشتری دیده می‌شود وقتی اصلاحات منافع بیشتری برای آن بنگاه‌های بزرگ داشته باشد. اما تئوری سوم نه تاکیدی بر سود اجتماعی و نه تاکیدی بر گروه منظم دارد بلکه به کارآفرینان سیاسی اشاره می‌کند. طرفداران این تئوری بر این باورند که کارآفرینان سیاسی که یا به دنبال انتخاب شدن در انتخابات بعدی هستند یا به دنبال خلق سیستم جدید اداری هستند اصلاحات را به وجود می‌آورند. به بیان دیگر این تئوری «گریه برای اصلاح» است. اما موانع طبیعی برای اصلاح همیشه وجود دارند. برای مثال زمانی که رقیب هم جزیی از سیستم اصلاح شده است یا بعد از انتخابات که انگیزه سیاستمدار برای اصلاح کاهش می‌یابد. به این دلیل که هدف اصلی کسب آرا بیشتر بوده نه اصلاح سیستم موجود.

به نظر می‌رسد اگر بخواهیم شکل هندسی فساد در جوامع توسعه‌یافته را ترسیم کنیم به صورت قوس یا کمان نمایان می‌شود. در شروع در سطح بسیار بالایی قرار داشته است سپس افزایش کمی داشته و در نهایت به صورت چشمگیری کاهش پیدا کرده است. یک نظریه برای بررسی کشورهای در حال توسعه این است که این کشورها فقیر هستند یا به عبارت دیگر یک مانع رشد اقتصادی فساد اداری است و اکثراً دارای فساد اداری قابل توجه‌ای در دولت‌هایشان هستند نه به دلیل وجود افراد نامناسب و نالایق بلکه اگر افراد مناسب و سیاست‌های درست در دستور کار قرار بگیرند رشد اقتصادی به وجود می‌آید. دیدگاه واقع‌گرایانه این است که بسیاری از کشورهای در حال توسعه به طور سیستماتیک دچار فساد اداری هستند. این کشورها گرفتار حکومت‌هایی هستند که به صورت مداوم قوانین اقتصادی را تغییر می‌دهند تا برای سیاستمداران در قدرت رانت اقتصادی ایجاد کنند. این بدان معنا نیست که انسان‌های بد، مشکل ایجاد می‌کنند بلکه حکایت از نقص بنیادی و اساسی ساختار قانون اساسی و جامعه دارد.

دموکراسی‌های غربی قرن 19 و 20 میلادی همراه حکومت‌های با‌ثبات و دولت‌هایی با اندازه محدود بوده است. هیچ جامعه‌ای با فساد اداری بالا با دولت محدود و کو‌چکی وجود ندارد. سیستم اقتصادی همیشه در ریسک به سر می‌برد، ورود و خروج بنگاه‌ها همیشه محدود است، رقابت واقعی وجود ندارد و سیاست‌های اقتصادی به وسیله سیاستمداران برای کنترل دولت شکل می‌گیرد نه به وسیله اقتصاددانان. جوامع در حال توسعه بازارهایی ندارند که در رقابت کامل باشند. زیرا اصل ورود و خروج آزاد و رقابت که لازمه بازار رقابت کامل برای شکوفایی است، رعایت نمی‌شود. درس اساسی که می‌توان از جوامع توسعه‌یافته گرفت این است که چگونه دولتی درست کنیم که وابسته به تغییرات اقتصادی برای ادامه حیات خود نباشد و البته می‌توان نوآوری و ابتکار داشت و لزوماً دنباله‌رو نبود. به خلاقیت‌هایی که به بهبود بینجامد دست زد و قوانین اقتصادی که با‌ثبات باشند، وضع کرد.

*دانشجوی دکترای اقتصاد دانشگاه برادفورد
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


روحانی در اجلاس سالانه مجمع عمومی بانک مرکزی:
تلاش دولت پایان هر چه سریع‌تر تحریم‌های ظالمانه است/ باید دست بانک مرکزی بیش از پیش باز شود/ ۳ درخواست سیف از دولت
رئیس‌جمهور به مسأله تحریم‌ بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: باید شرایط را به گونه‌ای فراهم کنیم که دست بانک مرکزی برای استفاده از اعتبارات خود در بازارهای داخلی و خارجی بیش از پیش باز شود.


13930924000529_PhotoA.jpg


  • به گزارش حوزه دولت خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، حسن روحانی رئیس‌جمهور روز دوشنبه با بیان اینکه سیاست‌های دولت در حوزه پولی و ارزی، انقباضی و انبساطی نبوده است، گفت: شرایط بازارهای پولی و ارزی در سال‌های گذشته نامناسب بود و بی‌ثباتی و ناامنی فعالان اقتصادی کشور را نسبت به آینده ناامید می‌کرد، اما دولت با تأکید بر اتخاذ رویکرد و سیاست انضباطی در این بازارها ثبات اقتصادی ایجاد کرد.

    رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه طی 16 ماهی که از فعالیت دولت یازدهم می‌گذرد اقدامات خوبی در این حوزه انجام شده، گفت: از روز اول نسبت به افزایش پایه پولی، حجم نقدینگی و نحوه استفاده و بهره‌برداری از منابع پولی، بانک مرکزی حساس بودم و امروز نیز بر دستاورد دولت در اجرای انضباط و ایجاد ثبات تأکید می‌کنم.

    وی با قدردانی از همکاری و هماهنگی بانک مرکزی در این عرصه اظهارداشت: نوسازی بانک مرکزی و نقشه راهی که برای ادامه حرکت این بانک تدوین شده است، می‌تواند ما را در فردایی که می‌خواهیم با دنیا ارتباط بیشتری داشته باشیم، کمک کند.

    رییس شورای عالی اقتصاد با بیان اینکه **** بانکی بدون ارتباط با دنیا مفهومی ندارد، به مسأله تحریم‌ بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: باید شرایط را به گونه‌ای فراهم کنیم که دست بانک مرکزی برای استفاده از اعتبارات خود در بازارهای داخلی و خارجی بیش از پیش باز شود.

    رییس جمهوری با ابراز تأسف از اینکه در روابط بین‌الملل مناسبات کشورها بر مبنای اخلاق انسانی، اصول حقوقی و عدالت و انصاف پایه‌گذاری نشده است، گفت: در این شرایط دولت تلاش می‌کند که هر چه سریع‌تر به موضوع تحریم‌های ظالمانه پایان دهد. دولت می‌خواهد از حقوق ملت ایران در همه زمینه‌ها دفاع کند و غنی سازی تنها یکی از صدها و هزاران حق این ملت است.

    روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به کاهش نرخ تورم به انضباط در پرداخت سود به سپرده‌گذاران بانکی تأکید کرد و گفت: کمتر سابقه داشته است که سود بانکی بر نرخ تورم پیشی بگیرد. چنانچه در آغاز دولت یازدهم نرخ تورم بالای 40 درصد و بسیار بیشتر از سود بانکی بود. یعنی سپرده‌گذاران پول خود را در اختیار بانک می‌گذاشتند و ضرر نیز پرداخت می‌کردند اما امروز باید شاهد پرداخت سود متعادل به آنها باشیم.

    رییس جمهوری در ابتدای سخنانش با ابراز خرسندی از تشکیل اولین جلسه مجمع عمومی بانک مرکزی در دولت جدید و تشکر از گزارش رییس کل بانک مرکزی، اعضای ستاد اقتصادی دولت و نماینده ناظر بانک مرکزی گفت: کار در شرایط دشوار و خدمت‌رسانی مردم در شرایط سخت و عبور از پیچ و خم‌ها نزد مردم و خدا محاسبه می‌شود و بی‌اجر و ثواب نمی‌ماند.

    ولی الله سیف رییس کل بانک مرکزی نیز با تشریح آماری دستاوردهای دولت در حوزه پولی و ارزی نظیر انتشار به موقع آمار و اطلاعات، کنترل پایه پولی، کاهش رشد نقدینگی، مهار تورم، توقف رشد منفی اقتصادی، مهار نوسانات نرخ ارز، مهار انتظارات تورمی، هدایت ارز به بخش تولید و بهبود وضعیت تأمین مالی تولیدکنندگان، گفت: توقف رکود اقتصادی پس از چند فصل متوالی، ثبات در بازارهای مالی و اعتماد میان فعالان اقتصادی از علایم خروج از رکود محسوب می‌شود و بانک مرکزی بر این اصول بیش از پیش متمرکز خواهد شد.

    سیف همچنین به بدهی دولت، مؤسسات و سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی و نیز بانک‌ها به بانک مرکزی اشاره کرد و خواستار افزایش سرمایه بانک مرکزی، تسریع در پرداخت بدهی‌ها و تعدیل سقف تسهیلات تکلیفی ابلاغی به بانک مرکزی شد.

    محمد باقر نوبخت معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهوری نیز با اشاره به گزارش شفاف و دقیق رییس کل بانک مرکزی گفت: این گزارش نشان می‌دهد که جهت‌گیری اقتصادی دولت و سیاست‌گذاری‌های سنجیده موجب شده تا تورم تا حد زیادی مهار و قدرت خرید خانوارها حفظ شود.

    وی با تأکید بر اینکه برای دولت یازدهم حفظ موفقیت‌های ماه های گذشته در خصوص کنترل نرخ تورم و ثبات بر بازار ارز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، گفت: تیم اقتصادی دولت تمام مساعی خود را در این زمینه بکار خواهد بست و بانک مرکزی باید از تمام ابزارهایش در این خصوص استفاده کند.

    حسین کثیری رییس هیأت نظارت بانک مرکزی نیز عملکرد سال 92 این بانک را ارایه کرد.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
آغاز جنگ مرغی میان روسیه و غرب
تابستان گذشته، تابستان سختی برای صنعت غذایی تمام دنیا بود. اوایل تابستان، محققان کشف کردند که مهندسی ژنتیک در مرغ‌ها، تاثیرات نامطلوبی روی باروری خروس‌ها ـ به‌خصوص خروس‌های چاق ـ داشته است.
تابستان گذشته، تابستان سختی برای صنعت غذایی تمام دنیا بود. اوایل تابستان، محققان کشف کردند که مهندسی ژنتیک در مرغ‌ها، تاثیرات نامطلوبی روی باروری خروس‌ها ـ به‌خصوص خروس‌های چاق ـ داشته است.

«همشهری اقتصاد» در ادامه نوشت: بعد از آن خبر رسيد كه مك‌دونالدهاي ژاپني غذايي را به مشتريان خود معرفي كرده‌اند كه مخلوطي از توفو و ناگت است و اين به صنعت مرغداري كه تاكنون ناگت را با وزن زيادي از گوشت‌هاي مرغ وارد بازار مي‌كرد، ضرر زيادي وارد كرد.

در آخرين مورد هم ولاديمير پوتين، رئيس‌جمهور روسيه خبر داد كه واردات مواد غذايي و به‌خصوص محصولات صنايع مرغداري را در پاسخ به تحريم‌هاي غربي عليه روسيه قطع كرده است.

مقام‌هاي ايالات‌متحده اعلام كرده‌اند تاثير اين تصميم روسيه بر اقتصاد آمريكا به‌شدت پايين است. اما در هر صورت اين تحريم، روي ميوه‌ها، سبزيجات، گوشت، ماهي و صنايع لبني نيز وضع شده و اتحاديه اروپا و كشورهايي نظير نروژ، كانادا و استراليا با مشكلات زيادي روبه‌رو خواهند شد.

براساس اطلاعات و آماري كه موسسه «استاتيستا» منتشر كرده، لهستان در مقام اول ضررهاي ناشي از اين تحريم‌ها قرار گرفته است. بعد از آن نروژ قرار دارد كه در سال گذشته ميلادي ميلياردها دلار صادرات مواد غذايي به روسيه داشته است. آمريكا نيز در زمره بزرگترين بازندگان تحريم‌هاي جديد روسيه قرار مي‌گيرد.

براي لهستان، مواد غذايي و نوشيدني‌ها بخش كوچكي از صادرات اين كشور را تشكيل مي‌دهد (11درصد)، اما تحريم روسيه در حدود 0.5درصد از رشد اقتصادي اين كشور در سال2014 را متوقف مي‌سازد.

اين تحريم‌ها باعث مي‌شود لهستان تلاش بيشتري براي پيدا كردن خانه مناسب براي محصولات باغي خود به‌ويژه سيب‌هايش انجام دهد و نروژ نيز بايد به دنبال مشتري‌هاي جديدي براي ماهي‌هاي سالمون خود باشد. دانمارك و هلند هم بايد انبار‌هاي پنير خود را به روي مشتريان ديگري بگشايند. گلابي‌هاي بلژيك نيز در معرض خطر قرار دارند.

مرغ‌هاي آمريكايي شايد احساس طردشدگي داشته باشند، اما از آنجا كه قيمت محصولات گوشتي در آمريكا بالاست و گوشت خوك، گاو و گوساله با قيمت بالايي خريد و فروش مي‌شود، مي‌توان اميد داشت كه مرغ‌ها در هر صورت در خانه مانده و مشتريان جديدي برايشان پيدا شود.

نشريه اسليت، چندي پيش پيش‌بيني كرده بود كه احتمالا روسيه، خود بيشترين ضرر را از تحريم‌هايي كه وضع كرده، ببرد. روسيه در حدود 40درصد از محصولات غذايي خود را به‌صورت وارداتي تهيه مي‌كند و درصورتي‌كه تحريم‌ها ادامه داشته باشد، در حدود نيمي از واردات گوشت و ماهي و 30درصد از ميزان واردات سبزيجات اين كشور كاهش مي‌يابد.

مجبور كردن مردم به تهيه اين محصولات در داخل كشور، درنهايت باعث بالا رفتن قيمت‌ها شده و نارضايتي اقتصادي را به دنبال خواهد داشت.

تعدادي ديگر از نشريات اقتصادي بر اين عقيده‌اند كه اين آمريكاست كه بيشترين ضرر را از تحريم‌هاي روسيه مي‌برد، چراكه حدود 7درصد از صادرات محصولات غذايي اين كشور، به روسيه است.

روسيه دومين شريك تجاري آمريكا براي محصولات طيور است. در سال2013 آمريكا حدود 267هزار تن مرغ و طيور به روسيه صادر كرده و انتشار خبر اين تحريم‌ها بسياري از توليدكنندگان آمريكايي را با ترس روبه‌رو ساخته است.

آمريكا درحالي بيان كرده است تاثير تحريم‌هاي روسيه عليه مواد غذايي غربي بر اقتصاد آمريكا كم است كه بازرگانان و تجار آمريكايي بر اين عقيده‌اند كه اين تحريم‌ها تاثيرات بالقوه‌اي روي ميزان فروش محصولات‌شان داشته است.

«جيم زيون»، مدير اجرايي شركت صادرات محصولات دام و طيور «ميريديان»، در طول يك دهه گذشته مشغول صادرات محصولات خود و همچنين دانه مخصوص مرغ به روسيه بوده است، با اين حال هم‌اينك بايد اين محصولات را به ديگر كشورهاي اروپايي مانند آلمان صادر كند.

زيون درحالي با خبرنگار بلومبرگ گفت‌وگو كرده است كه محصولات او در آستانه ورود به روسيه بازگشت خورده و او مشغول عودت دادن 44هزار پوند از محصولات خود از روسيه به سمت آلمان بود. او اميدوار است كه خريداران جديدي براي محصولات خود بيابد.

زيون معتقد است احتمالا مي‌تواند مشتري‌هاي جديدي براي خود بيابد، اما در هر صورت هيچ‌كس اختلال در سيستم بازار و فروش را دوست ندارد و به نظر مي‌رسد اختلالات در بازار آمريكا به دليل تحريم‌هاي روسيه هر روز بيشتر از روز قبل مي‌شود.

«تايسون فودز»، يكي از بزرگترين شركت‌هاي توليد مواد غذايي در ايالات‌متحده، يكي از شركت‌هايي است كه بيشترين ضرر را از تحريم‌هاي جديد روسيه مي‌برد. اين شركت در همان ابتداي مطرح شدن بحث تحريم‌ها 2درصد از سود سهام خود را از دست داد.

ديگر شركت‌هاي توليدكننده گوشت مرغ نيز نظير «پيلگريمز پرايد»، كه حدود 14درصد از صادرات محصولات‌شان به روسيه بوده با مشكلات مالي زيادي مواجه خواهند شد. شركت توليدي «سندرسون فارمز» نيز كه 13درصد از صادراتش به روسيه بوده، انتظار دارد با ضرر مالي زيادي روبه‌رو شود.

اين تنها صنايع مرغداري آمريكا نيست كه از اين مسائل ضرر مي‌بيند و شركت پپسي‌كولا نيز حدود 7درصد از ميزان صادرات خود را از دست خواهد داد. شركت‌هاي «نوتلا» و «كرافت ماكاروني و پنير» نيز از ديگر شركت‌هايي هستند كه با ضرر مالي زيادي مواجه خواهند شد.

پرورش‌دهندگان مرغ نيز داستان مشابهي را نقل كرده‌اند. روسيه به عنوان سومين مقصد صادرات محصولات پروش‌دهندگان مرغ در آمريكا شناخته مي‌شود و صادرات اين محصولات حدود 303ميليون دلار در سال براي آمريكا سود تجاري دارند.

مردم روسيه تنها حدود 7درصد از محصولات پرورش مرغ آمريكا را خريداري مي‌كنند. صادرات اين محصولات در دهه90 حدود 40درصد كاهش داشته است. با اين حال روسيه و برزيل هر دو براي پر كردن اين شكاف در عرضه محصولات غذايي وارد ميدان شده‌اند.

اوايل دهه1990، آمريكا بازار روسيه را با مرغ‌هاي ارزان‌قيمت خود پر كرد ـ مردم محلي به اين مرغ‌ها لقب «پاي بوش» داده بودند ـ اما بعد از آن در سال2002 به يكباره ميزان واردات مرغ آمريكايي به روسيه كاهش پيدا كرد. آمريكا در آن زمان تعرفه فولاد را بالا برده بود و روسيه به تلافي اين اقدام، از ميزان واردات مواد غذايي خود از ايالات‌متحده كم كرد.

روسيه با اين حال در آن زمان اعلام كرد اين اقدام به‌دليل عدم پايبندي توليدكنندگان به قوانين و مقررات بهداشتي و ايمني مواد غذايي در آمريكا بوده است. بعد از آن در سال2008 و درطول جنگ با گرجستان نيز روسيه از ميزان واردات مواد غذايي خود از كشورهاي غربي و به‌خصوص آمريكا كم كرد.

در آن زمان يكي از روزنامه‌نگاران آمريكايي به نام «پيتر بيكر» نوشت كه در يكي از ملاقات‌هاي پوتين و جورج دبليو بوش، پوتين به رئيس‌جمهور آمريكا پيشنهاد داده بود كه «گياهاني كه براي غذاي مرغ‌هاي صادرشده به روسيه اختصاص مي‌دهد را با گياهاني كه براي مرغ‌هاي آمريكايي اختصاص مي‌دهد در زمين‌هاي متفاوتي بكارد تا مرغ‌ها با كيفيت بهتري به روسيه برسند.»

در سال2010 و آغاز شدن دور تازه‌اي از جنگ مرغي بين روسيه و آمريكا، منجر به توليد مازاد بيش از 14ميليون دلاري در صنعت مرغداري شد و اداره غذاي ايالات‌متحده مجبور به خريد همه اين توليد مازاد شد تا توليدكنندگان آسيب اقتصادي نبينند.

بعد از اين بحران سال2010، ديميتري مدودف رئيس‌جمهور روسيه در آن زمان ديداري از واشنگتن داشت و ميزان واردات مرغ از ايالات‌متحده به روسيه دوباره به ميزان قبلي خود بازگشت. اما به نظر مي‌رسد دور جديدي از جنگ مرغي در راه است و شايد با برگزاري اجلاس مرغي اين بحران نيز به پايان برسد.

به گزارش نشريه اسليت، برخي از تحليلگران آمريكايي بر اين باورند كه اقدام پوتين در تحريم مواد غذايي اروپايي و آمريكايي، نشانه‌اي از ديوانگي در عالم سياست است، چراكه روسيه حدود 40درصد از مواد غذايي موردنياز خود را از طريق واردات تامين مي‌كند، اما تجربه نشان داده است پوتين بسيار عاقلانه‌تر از هم‌سطح‌هاي خود در كشورهاي غربي عمل مي‌كند.

او بعد از اعمال اين تحريم‌ها به شدت در روسيه محبوبيت پيدا كرده است. جامعه‌شناسان نيز بر اين باورند غرور ملي براي روس‌ها حتي از نان شب نيز واجب‌تر است و مردم آمادگي كامل براي مقابله با كمبودهاي مواد غذايي يا گراني‌هاي احتمالي را داشته و از اين اقدام رئيس‌جمهور روسيه حمايت مي‌كنند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


اعلام تغییرات ساعت اداری دستگاه‌های دولتی
پنج‌شنبه‌ها در البرز تعطیل نیست
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری البرز از ابطال مصوبه تعطیلی روزهای پنج‌شنبه در البرز خبر داد و تغییرات ساعت اداری دستگاه‌های اجرایی را نیز اعلام کرد.


13920928000373_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرگزاری فارس از کرج به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی استانداری البرز، عبدالله کامکار با اعلام این خبر افزود: بر اساس رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری بند یک مصوبه شورای برنامه‌ریزی استان در خصوص تعطیلی روزهای پنج‌شنبه، ابطال اعلام شد.

    وی افزود: کلیه دستگاه‌های مستقر در استان البرز به استناد ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری و تصویب نامه هیئت وزیران، ملزم به رعایت 44 ساعت کار هفتگی در شش روز کاری هستند.

    بدیهی است ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی از تاریخ 93/9/23 بدین شرح اعلام می‌شود:

    روزهای شنبه تا چهارشنبه هفت صبح لغایت 14:30

    روزهای پنج‌شنبه هفت صبح لغایت 13:30
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
/همایش ملی اعتدال/
قانعی‌راد: اعتدال در برابر تندروی و افراط گرایی مطرح شد

محمدامین قانعی‌راد، رییس انجمن جامعه شناسی ایران و دبیر علمی همایش در مراسم افتتاحیه نخستین همایش ملی اعتدال گزارشی از فرآیند برگزاری همایش ارائه کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)،محمدامین قانعی‌راد رییس انجمن جامعه شناسی ایران در مراسم افتتاحیه نخستین همایش ملی اعتدال ضمن یادآوری چگونگی طرح اندیشه اعتدال در جامعه ایران گفت: اعتدال در برابر تندروی و افراط گرایی مطرح شد و تداوم آن نیز مستلزم فرامون نکردن تهدیدهای تندروی برای جامعه ایرانی است.

وی افزود: به قول یکی از نویسندگان، «بدون خاطرات ظلمت، زندگی در طلب نور بی معناست». البته بخشش یک اصل انسانی و اخلاقی است که نباید حتی به نام عدالت کنار گذاشته شود. بدین ترتیب باید بخشید بدون اینکه فراموش کرد.

قانعی راد در ادامه سخنانش با اشاره به تلاش چند ماهه اعضای شورای سیاست گذاری، شورای علمی و نویسندگان مقالات گفت: مجموعه مقالات به صورت هفت جلد کتاب و شش میزگرد علمی در سه سالن و به طور همزمان برگزار می شود. این دستاورد قابل توجهی است که باید به خاطر آن خرسند بود ولی فراتر از آن باید به تداوم گفتگوی اجتماعی درباره اعتدال اندیشید. به نظر می رسد اعتدال ظرفیت مناسبی برای بازنمایی نسبی علایق و سلایق گوناگون و فراتر از آن برای پیشگامی در شکل دادن به گفت و گوی اجتماعی دارد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-11-15-123257_mg_3226.jpg

مسعود خوانساری در کافه خبر مطرح کرد: تحریم ها طی سال‌های گذشته واردات کالا را 30 درصد گران کرد
اقتصاد > اقتصاد کلان - نباید انتظار داشت فسادی که طی هشت سال ایجاد شده طی یکسال و نیم از بین برود.
بهاره چراغي: از فسادهاي گسترده‌ای که طي هشت سال گذشته ایجاد شده تا سياست هاي خروج از رکود و جریان کاميون هاي متوقف مانده ايراني در مرز ترکيه، موضوعاتي بود که مسعود خوانساري معاون سابق وزير راه در دولت اصلاحات و رئيس فعلي کميسيون حمل و نقل و ارتباطات اتاق تهران در مورد آنها به توضيح پرداخت. خوانساري طي سال هاي گذشته که در بدنه بخش خصوصي حضور داشته به خوبي شرايط حاکم براقتصاد کشور را درک کرده است. او مي گويد دولت يازدهم در راستاي واگذاري امور اساسي به بخش خصوصي قدم برداشته است ولي همچنان بزرگترين نگراني پيش روي اقتصاد ايران بحث تحريم ها، فساد اداري و رکود است. مسعود خوانساري در دسته مديراني قرار مي گيرد که به آينده اميدهاي بسياري دارد. او نقل مي کند دولت طي يکسال و نيم نمي تواند در مقابل فسادي قرار گيرد که به مدت هشت سال در کشور ايجاد شده بود:« اما حالا حداقل مي دانيم که قرار است با فساد مقابله شود.» مسعود خوانساري به آينده اميد دارد. او اعتقاد دارد تقريبا تمامي مديران اجرايي دولت موضوع اتکاء به بخش خصوصي را پذيرفته اند و اکنون زمان مناسبي ايجاد شده تا فضاي حاکم براقتصاد را تغيير دهيم. گفت و گو با مسعود خوانساري با هدف بررسي برنامه هاي دولت براي خروج از رکود انجام شده بود ولي بحث به موضوعاتي مانند جريان کاميون هاي ايراني بازمانده از سفر به ترکيه هم کشيده شد. مشروح گفت و گوي مسعود خوانساري در کافه خبر را مي خوانيد.

آقاي خوانساري موضوع بحث ما بررسي وضعيت بخش خصوصي است. مهمترين نکته اي که با شما مطرح مي کنيم، هم بررسي تاثيرات حضور دولت يازدهم برفعاليت هاي بخش خصوصي است اما پيش از آنکه وارد اين بحث شويم و با توجه به تخصص خاص شما، کمي در مورد بحران پيش آمده در مرز ايران و ترکيه توضيح دهيد. اين جريان به کجا ختم شد؟

مشکلی که در ارتباط با ترکیه پیش آمده، موضوعی 20 ساله است. بعد از انقلاب و در هنگام جنگ، طبیعتا از مرزهای جنوب کمتر می توانستیم تردد کنیم. به همین دلیل مجبور بودیم بسیاری از کالاها را از طریق شمال و مرز ترکیه وارد کشور کنیم وکامیون های ترک و کامیون های ایرانی در حال رفت و آمد بودند و تبادل خوبی داشتیم. این روند ادامه داشت تا يکسال بعد از جنگ که اختلاف بسیار زیادی در قیمت سوخت ایران و ترکیه پیش آمد. برهمين اساس قانونی وضع شد بر این اساس که کامیون های خارجی که وارد کشور می شوند، مابه التفاوت سوخت -بسته به میزان کیلومتری که در داخل کشور طی می کنند- پرداخت کنند که این قیمت نیز طبق قیمت جهانی سوخت تعيين مي شد.

سال 73 این مابهالتفاوت از کامیون داران ترک گرفته می شد تا حدود یک ماه و نیم پیش که ترکیه اعلام کرد این مابه التفاوت سوختی که دریافت میکنیم یک نوع عوارض است و نباید بگیریم و همان برخوردی را که با رانندههای ایرانی در این زمینه دارید باید با راننده های ما هم به همان شکل داشته باشيد. به این معنا که سوختي که با قيمت 250 تومان به راننده های ایرانی مي دهيد، باید شامل راننده های ترک نیز بشود. در حال حاضر قیمت گازوئیل در ترکیه حدود 8 هزار تومان است و قیمت جهانی آن حدود 3 هزار تومان تعيين مي شود، طبیعتا این ادعا، خواسته ای غیرمنطقی و غیرمعقولی است که ترکيه مطرح مي کند چراکه هرکشوری به تبعه و شهروند خودش یارانه و سوبسید می دهد و دلیلی ندارد به کشورهای بیگانه هم این یارانه تعلق بگیرد. همچنين دلیلی وجود ندارد که اگر ما گازوئیل 250 تومانی به کامیون داران خودمان می دهیم این حق را نیز به ترک ها بدهیم. اما ترک ها بعد از این موضوع ادعا کردند که ما اصلا نیازی به سوخت شما نداریم.

تقریبا به این شکل بود که برای هر 100کیلومتر 25 یورو از ترک ها می گرفتیم که ترانزیت کنند، ترک ها این رقم را عوارض تلقی کردند و آنها هم همین 25 یورو را از کامیون داران ما گرفتند. مجددا ایران با این استدلال که این موضوع بحث قیمت سوخت است و بحث عوارض نیست مقابله به مثل کرد و 25 یورو را به 50 یورو افزایش داد و ترک ها هم این رقم را افزایش دادند و 50 یورو دریافت کردند با این تفاوت که ما این 50 یورو را دریافت می کنیم و سوخت 250 تومان به ترک ها می دهیم. اما آنها سوخت 250 تومانی به ما نمی دهند و با قیمت آزاد به کامیون داران ایرانی سوخت می دهند. این جريان باعث شد که تردد در مرزها چند روزی متوقف شود و بعد از چند روز کالاهای که ضروری بود 50 یورو عوارض را پرداخت و عبور می کردند. تقریبا بعد از چند روز توقف در مرزها کاهش پیدا کرد، البته ورود کامیون های ما به ترکیه حدود 50 درصد و ورود کامیون های ترک حدود 15 درصد کاهش پیدا کرده است و البته خیلی از کامیون ها در مرز بارهایشان را تخلیه می کنند.

در نهايت برای حل این مشکل چه تصمیمی گرفته شده است؟

طبیعتا این موضوع به ضرر هر دو کشور است و صادرات با مشکل روبه رو می شود. مثلا برای عبور از ترکيه و رسيده به اروپا هر کاميون بايد 8 ميليون تومان هزينه کند که رقم بسیار بالایی است. پرداخت اين عوارض طبیعتا برروی صادرات تاثیر منفی خواهد گذاشت.

پیشنهاد ترک ها این بود که کامیون های ما را پلمب کنید و من هم معتقد هستم که در حال حاضر تنها راهی که می توان این مشکل را حل کرد تا ترک ها هم بفهمند که اشتباه می کنند همین اقدام به پلمپ باک کاميون هاست. اگر مدتی کامیون های آنها را پلمب کنیم، بعد از یک مدت مجبور می شوند به همان موضوعات سابق برگردند و ترددها هم دوباره ادامه پیدا کند. البته یک بار قبل تر هم ترک ها در سال 81 این کار را انجام داده بودند و ما هم باک ماشین هايشان را پلمپ کردیم. بعد فهمیدند اشتباه کردند و مجددا شرایط همانند سابق شد.

کم کم به سمت موضوع اصلي برويم. شما عملکرد دولت را در زمینه حمل و نقل در یک سال و نیمی که گذشته ارزیابی کنید؟

بزرگترین موفقیت دولت، فراتر از بخش حمل و نقل به وجود آوردن آرامش در اقتصاد کشور است. متاسفانه در 8 سال گذشته هیچ امنیتی برای کسانی اهالي کسب و کار وجود نداشت. واقعا مشخص نبود فردا بر سر قیمت ها چه خواهد آمد. در آن آشفته بازار رشد اقتصادی کشور منفی شد، تورم به بالای 40 درصد رسید و ارزش پول ما یک سوم سال هاي قبل شد. مهمترین کاری که دولت یازدهم بلافاصله بعد از روی کار آمدنش انجام داد، این بود که آرامش و امنيت را در حوزه اقتصادی جامعه به وجود آورد. برهمين اساس سال گذشته برای کاهش تورم تلاش های بسیار انجام دادند. به همين جهت پیش بینی می شود این نرخ تا پايان امسال به پایین تر از 20 درصد برسد. همچنين دولت موفق شد، قیمت ارز را تا حدودی تثبیت کنند و تولید کننده و تاجر ما توانست به دولت اعتماد کند و برنامه ریزی های مدونی برای کسب و کار خودش انجام دهد. اگرچه رکودی که بر اقتصاد کشور حاکم است کماکان ادامه دارد و معضلی است که دولت با آن روبه رو است. اما به هرحال در بحث حمل ونقل که در همان چارچوب بخش اقتصادی کشور قرار دارد، فکر می کنم که صنوفی که در این زمینه کار می کنند به آرامش و ثبات در زمینه کاری رسیده اند.

14-11-15-123153_MG_3246.JPG


به اعتقاد شما اثر رفع تحريم ها و سياست خارجي دولت بر اقتصاد ايران در بلند مدت و کوتاه مدت چيست؟

بسیار امیدوار هستم که تحریم ها برداشته شود و مذاکرات،به نتیجه برسد زیرا فکر می کنم **** به این جمع بندی رسیده است که باید تحریم ها برداشته شود. از سوی دیگر مشکلات اقتصادی که اروپا و آمریکا با آن دست به گريبان هستند، مزید بر علت شده که با ایران کنار بیایند. براين اساس باید بپذیریم که مشکلات دو طرفه است. بنابراین به همان اندازه که ما به آنها وابستگی داریم و می خواهیم تحریم ها لغو شود به همان اندازه آنها هم به ما وابسته هستند و می خواهند مذاکرات به نتیجه برسد. بنابراین بسیار به نتیجه مذاکرات امیدوار هستم.

مسلم است این است که تحریم ها در چند سال گذشته صدمات بسیاری به اقتصاد کشور وارد کرده است و حداقل می توان عنوان کنم که واردات کالای ما حدود 30 درصد گران تر شده بود. یعنی هم در زمینه تبدیل پول به دلار و هم از طریق ال سی که دیگر نمی توانستیم کالا وارد کنیم، باید پول نقد پرداخت می کردیم. خوشبینانه ترین حالت این است که بگویم قیمت کالاهای وارداتی ما حدود 25 درصد گران تر تمام می شد و این 25 درصد گرانی ها در تمام واردات ما اثر داشت. همین امر فساد و رانتی را در جامعه به وجود آورد که میلیاردها دلار از دست رفت. از دیدگاه من اين رانت، هم به دلیل سوءتدبیرها و هم به دلیل تحریم ها در کشور به وجود آمد و اثراتی را گذاشت که متاسفانه تا درازمدت پايدار مي ماند.

دولت براي تغيير اين شرايط سياست هاي خروج از رکود را مطرح کرده است. به نظر شما سیاست های خروج از رکود تاکنون موفق عمل کرده است؟

سياست هاي که دولت پیشنهاد داد به نظر من سياست هاي کارآمدی است. به دلیل اینکه ارائه اين بسته، براساس یک تحلیل اقتصادی بود که اصلا چرا ما وارد رکود شدیم و متناسب با این تحلیل بندهای سياست ها تنظیم شده بودند.

اما یکی از مشکلاتی که بسته خروج از رکود دارد، این بود که ضمانت اجرایی ندارد. مثلا فلان دستگاه باید این کار را انجام دهد اما اگر این دستگاه سر باز زند و انجام ندهد تکلیف چیست؟ بنابراین اين موضوع نشان می دهد که ضمانت اجرایی مشخصی تعریف نشده است. باید به دو یا سه بند دیگر نیز پرداخته میشد که یکی از آنها بحث خود دولت است. دولت متاسفانه در 10 سال گذشته بیش از اندازه فربه و بزرگ شده و به همین دلیل دولت بسیار ناکارآمد شده است. در این بسته یکی از مواردی که می توانستند به آن اشاره کنند، کارآمد کردن دولت بود و سپردن کارها بیشتر به بخش خصوصی که متاسفانه به اين موضوع هم به صورت جدي پرداخته نشده است.

ما جز کشورهای هستيم که اگر یک فعال بخش خصوصی بخواهد کاری انجام دهد، نیاز به دريافت مجوزهاي بسياري دارد. حذف این مجوزها میتواند به بهبود فضای کسب و کار کمک شایانی کند و به نوعی رونق را به تولید کشور بازگرداند که به نظر من حذف مجوز در بسته ضد رکود جایش خالی مانده است. اما در مجموع بسته کارشناسی خوبی است امیدواریم با پی گیریهای که در مجلس می شود، بسیاری از مشکلات حل شود اما کماکان رکود به قوت خودش باقی است. اگر چه تورم با کاهش روبه رو شده اما نمی توان عنوان کرد که در مسئله خروج از رکود موفق عمل شده است.

با توجه به شرایط اقتصادی کشور، پیش بینی شما نسبت به رشد اقتصادی چیست؟

با توجه به آمارهای که بانک مرکزی منتشر کرده، در سه ماهه اول سال نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل 4.8 درصد رشد اقتصادی داشته ایم. البته این رشد طبیعی بود به این دلیل که سه ماهه سال گذشته به نوعی همه چیز تعطیل بود و در دو بخش فولاد و خودرو این رشد به خوبی خودش را نشان داد. براين اساس در مورد رشد اقتصادي، پيش بيني رشد ساليانه 1.5 درصد خواهد بود.

آمار بانک مرکزی درخصوص رشد اقتصادی منتقدان بسیاری داشت، نظر شما در این مورد چیست؟

بسیاری از این افراد به درستی این آمار را متوجه نشده بودند. گزارش بانک مرکزی مربوط به سه ماهه اول سال جاري بود که نسبت به گزارش سه ماهه قبل تنظيم شده بود. بنابراين همانطور که گفتم اين ميزان رشد طبيعي بود. موضوع دیگری که وجود دارد بحث خودرو است. سال گذشته کل خودرو تولید شده حدود 600 هزار دستگاه بوده این در حالی است که امسال حدود يک ميليون و 200 هزار خودرو توليد خواهد شد.

فکر می کنید که اگر نتيجه مذاکرات هسته ای مثبت باشد چه تاثیری بر وضعیت حمل و نقل کشور دارد؟

اگر تحریم ها برداشته شود، رونق بسیار خوبی در کشور به وجود می آید زیرا در حال حاضر زیرساخت های بسیاری در کشور فراهم شده است اما برای شکوفایی نیاز به برداشتن محدودیت ها و تحریم ها وجود دارد. بزرگترین مشکلی که در حال حاضر سد راه ما قرار گرفته انتقال پول است. اگر تحریم ها لغو شود به کاهش قیمت ها کمک بسیار زیادی می کند و امنیت بیشتری در فضای اقتصادی کشور به وجود می آید.

در زمینه حمل و نقل کشور یک مثال برایتان می زنم. ایران با توجه به شرایط جغرافیایی که دارد راه ارتباطی بسیار مناسبی است بین شرق و غرب و شاید به صراحت بتوان گفت که امنترین مسیر برای ارتباط کشورهای غرب و شرق ايران است. به طور متوسط در سال 450 ميليون دلار درآمد پروازهاي عبور براي ايران بوده است. اين رقم در حال حاضر به 900 ميليون دلار رسيده است که دليل اصلي آن ناامني عراق و اوکراين است که باعث مي شود پروازهاي عبوري از آسمان ايران انجام شود. اين روند مي تواند همچنان ادامه داشته باشد و حتي به دو برابر هم برسد. ما اگر بتوانیم مشکلات تحریم ها را حل کنیم بهترین مسیرهای هوایی، دریایی و ریلی در منطقه را در اختيار داريم و می توانیم درآمد بالایی در این زمینه داشته باشیم.

کیفیت راه های کشور بسیار نامناسب است، پتانسیل واقعی راه های کشور چقدر است؟ شما مي گويد از ايران به عنوان کريدور استفاده شود ولي واقعا چقدر اين پتانسيل را داريم؟

زمانی که میگویم ایران بهترین است منظورم اين است که وضعیت را با کشورهای همسایه مقایسه کنیم. باید ببینیم مسیرهای جایگزین ما کجاست و اگر نخواهند از ایران عبور کنند، باید از چه مسيري استفاده کنند. يک راه استفاده از مسيرهاي دريايي است ولي راه های دریایی بسیار طولاني تر و هزينه برتر است. ما در زمینه جاده ای هم مشکلی نداریم. اما ما دو مشکل داریم. یکی از این مشکلات بروکراسی حاکم بر کشور و دوم دخالت دستگاه های مختلف در امر ترانزیت است.

حدود بیست دستگاه در این موضوع دخالت دارند. وزارت راه، گمرک، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نیروی انتظامی، سازمان بنادر، استاندارد و ...در زمينه ترانزيت دخالت مستقيم دارند و همین موضوع زمان را طولانی میکند و از سوی هزينه ها را افزايش مي دهد. ما از لحاظ زیرساخت مشکلی نداریم و از جهت وسایل نقلیه نیز تقریبا مشکلی نداریم. اما در راه آهن طبیعتا ظرفیت سازی نکرده ایم و مشکلاتی در این زمینه داریم. در بحث دریایی، بنادر ما هنوز کشش دارد اما اگر قرار باشد رونقی ایجاد شود به اندازه کافی در این بخش سرمایه گذاری های لازم انجام نشده است.

- بندر رجایی در آخرین گزارش بانک جهانی رتبه 15 را در جهان به خود اختصاص داده است.

بگذارید مثالی بزنم. در 8 ساله گذشته متاسفانه هیچ سرمایه گذاری اساسی در بخش های مختلف زیربنایی صورت نگرفت. برای توسعه بنادر کشور رقمی حدود 500 تا 1 میلیارد دلار تا 2015 بگیریم در صورتی که بنادر حاشیه خلیج فارس برنامه ده ساله شان نزدیک به 45 هزار میلیارد دلار هزينه کرده اند. طبیعی است که اگر ما روی زیرساخت ها تمرکز نداشته باشیم به نتایج مطلوبی نیز دست نخواهیم یافت. اما به هر جهت در وضعیت فعلی پتانسیل بنادر جواب می دهد.

توجه دولت یازدهم به بخش خصوص چطور بوده است؟ فکر می کنید کابینه آقای روحانی در این زمینه موفق عمل کرده اند؟

من فکر میکنم دولت یازدهم به دو دلیل توجهاش به بخش خصوصی مثبت بودهاست. به هر حال تجزیه و تحلیل مشاوران اقتصادی دولت، آنها را به این نتیجه رسانده که نگاه کاملا دولتی به موضوعات اقتصادی مناسب و کارآمد نیست و اقتصاد ما آنطور که باید و شاید پیشرفتی نداشته است. نکته دوم این است که بسیاري از مدیران که به دولت برگشته اند، سال های گذشته را در بخش خصوصی گذرانده اند و همین امر باعث شده است که بخش خصوصی را بهتر بشناسند. زیرا در بسیار از مواقع دولتی ها فکر می کنند که بخش خصوصی در نقطه متقابل آنها ایستاده است و خصوصی ها هم همینطور.

از دیدگاه من این اعتدال در دولت وجود دارد و دولت معتقد است بخش خصوصی باید در عرصه اقتصاد حضور جدي داشته باشد اما آیا دولت موفق بوده است یا نه؟ بررسي اين موضوع نیاز به مولفه های دارد که هنوز به خوبی فراهم نشده است. نمی توان گفت از زمانی که دولت یازدهم روی کار آمده بخش خصوصی خیلی وضعيت بهتري پيدا کرده است زیرا رکود حاکم بر اقتصاد کشور این اجازه را تاکنون نداده است. همچنین فسادي که در بدنه دولت باقی مانده، مانعی است برای رشد بخش خصوصی و بحث مهم تر از همه اینکه با توجه به تحریم های که صورت گرفته پولی فعلا وجود ندارد و سرمایه های خارجی هم امکان ورود به کشور را ندارد. از سوی دیگر خزانه دولت خالی است و همین که دولت بتواند بودجه کشور را تامین کند کار بزرگی انجام داده است. بنابراین در حدود این یک سال نمی توان گفت که رونقی در بخش خصوصی کشور به وجود آمده است. اما نهایتا دولت به بخش خصوصی اعتقاد دارد و این ساز و کارها که اشاره کردم اجرایی شود شاهد رونق در بخش خصوصی نیز خواهیم بود.

شما مي گويد دولت ايده هاي خوبي دارد ولي مگر عمل کردن مهم تر از ایده های دولت نیست؟

اجرایی کردن اين ايده ها قطعا نیاز به ساز و کار لازم را دارد.اگر بخش خصوصی در هرکشوری بخواهد رونق پیدا کند -حتی در کشورهای توسعه یافته- بازهم نیاز به مولفه های بسیار هست. ما چطور می توانیم با تحریم های که صورت گرفته پول ناشي از سرمايه گذاري خارجي به دست بیاوریم؟ در مرحله بعد میگویم که پول خارجی هم نمیخواهیم با بانک های خالی چه کنیم؟ عمدتا بانک ها به صورت بسیار محدود میتوانند وام بدهند. موضوع دیگری هم که وجود دارد، فسادی است که در سازمان ها وجود دارد. به نظر من دولت می تواند بحث مجوزها را حل کند.

شاید هیچ دولتی حاضر نباشد که کل اختیاراتش را واگذار کند. شما فکر می کنید دولت به این نتیجه رسیده که میزان رجوع به او به عنوان حاکم مطلق اقتصاد کم شود؟

از تجربه عملی خودم میگویم. یک زمان شما بدنه سازمان ها را می بینید، بعد به سطح مدیر و معاون نگاه ميکنيد. اگر دولت عزم خود را جزم کند، رجوع و مجوز این موضوعات برایش مهم نخواهد بود. برای دولت دو موضوع مهم است. یکی بحث درآمد و دیگری هزینه است. درآمدش را عمدتا از پول نفت و از محل مالیات دریافت میکند. اینکه دولت به چه کسی مجوز بدهد یا ندهد چه تاثیری دارد؟ اما موضوعی که دولت باید به آن بپردازد این است که یک نهاد نظارتی بگذارند که عوامل عدم بهبود فضای کسب و کار را بیابد و با آنان برخورد کند.

در حال حاضر که شما در بدنه بخش خصوصی هستید در مورد کاهش فساد طي یک سال گذشته احساس بهتر شدن دارید؟

در خصوص موضوع فساد یک اعداد و ارقامی گفته میشد که به هیچ عنوان در ذهن من جا نمیگرفت و اصلا اسم آن را را نمی توانستیم تنها فساد بگذاریم. به نظر من آنچه رخ داد چيزي بالاتر از فساد بود. به ياد دارم زماني که در وزارت راه حضور داشتم، مثلا در زیرمجموعه ما، حراست گزارش می داد که فلانی یک سکه گرفته است و از آن به عنوان فساد ياد مي کرديم و به شدت هم برخورد مي شد ولي طي سال هاي گذشته موضوعاتي مانند سکه و اين طور چيزها به شوخي شبيه شده بودند. ارقام آنقدر ميلياردي بود که نمي توانستم هضم کنم چطور در سيستم دولتي چنين اتفاقاتي رخ داده است. حالا هم نمي گويم که فساد ريشه کن شده است ولي حداقل سطح کار به ارقامي رسيده که ما هم مي توانيم آنها را درک کنيم. دولت خوشبختانه در راستاي مبارزه با فساد پيش مي رود و عزم جدي هم در اين زمينه دارد ولي منتظر نباشيد، اتفاقي که طي هشت سال رخ داده، يک شبه و يک ساله از بين برود. براي از بين رفتن فساد بايد کمي صبر داشته باشيم. اين مهم است که دولت در اين راستا قدم برمي دارد.

براي همين مبارزه با فساد و نظم دادن به اقتصاد سازمان مديريت هم احيا شده است. شما فکر مي کنيد رئیس سازمان و بودجه باید چه ویژگی های داشته باشد؟

از دیدگاه من دو سازمان در اقتصاد ايران نقش بسیار مهمی دارند. یکی بانک مرکزی و دیگری سازمان برنامه و بودجه است. هر دو اين نهادها هم نیازمند حضور شخصیت قدرتمند و جدی هستند. در هر حال در بحث سازمان برنامه و بودجه مهمترین ویژگی که رئیس آن بايد داشته باشد جامعه نگری است. زیرا همه وزارت خانه ها به خودشان بخشی نگاه می کنند و سازمان برنامه چون در موضع بالاتری نشسته باید این بخشی نگری را به جامعه نگری تبدیل کند و برای کل مملکت تصمیم بگیرد. دومین بحثی که وجود دارد بحث توسعه گرا بودن است زیرا سازمان برنامه در سال های گذشته عمدتا بحث بودجه را بررسی کرده است. این در حالی است که متاسفانه در 30 سال گذشته هیچ گاه دولت طبق بودجه که در نظر گرفته شده عمل نکرده است. به نظر من به جای اینکه روی بودجه متمرکز شویم روی توسعه گرایی تمرکز داشته باشیم و بحث اینکه در حال حاضر اولویت های مهم کشور چه چیزهای هستند و بر مزیت های کشور اصرار بورزیم.

شنیده ها حاکی است که دستگاه های اجرایی به سادگي زیر بار سازمان برنامه و بودجه نمی روند. آیا این موضوع درست است؟

نه اینگونه نیست. زیرا سازمان برنامه دست بالا را دارد و دو بازوی اجرایی قوی مثل دیوان محاسبات و خزانه را در کنار خود مي بيند ، اگر دستگاه های اجرایی زیر بار نروند این دو بازو ساکت نمی مانند. اما طبیعی است که هیچ سازمانی نمی خواهد سازمان دیگری بر آن نظارت داشته باشد اما یک سازمان برنامه مقتدر به نظر می تواند به خوبی به کارهایش رسیدگی داشته باشد.



*عکس ها: لیلا افشار
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
«دنیای اقتصاد» تاثیر سقوط روبل بر اقتصاد روسیه را بررسی می‌کند
هفته سیاه پول روسی
روزنامه دنیای اقتصاد
d50099a91eacf069cb5a81a05841d1b0.jpg

دنیای اقتصاد: طرح‌ نیمه‌شب بانک مرکزی روسیه برای مهار سقوط روبل فایده نداشت و روز دوشنبه این پول شاهد سقوط 10 درصدی بود. تب سقوط ارزش روبل در روز سه‌شنبه هم ادامه پیدا کرد و باز هم سقوط 10 درصدی دیگری را تجربه کرد. نخست‌وزیر این کشور در پی کاهش شدید ارزش روبل از مردم این کشور می‌خواهد «صبر» داشته باشند. او در سخنانی به مردم روسیه قول داد ارزش پول این کشور دوباره به سر جای خود باز خواهد گشت. با وجود اینکه بانک مرکزی این کشور تاکنون 75 میلیارد دلار هزینه کرده تا ارزش روبل را حفظ کند، اما این سقوط ادامه پیدا کرده و تدبیر خانم الویرا نابیولینا، رئیس‌بانک مرکزی روسیه نیز هنوز موثر واقع نشده است. بر این اساس در روسیه سه‌شنبه «روز سیاه» یا «سه‌شنبه سیاه» لقب گرفت. ارزش روبل روسیه در سال جاری 49 درصد در مقابل دلار کاهش یافته است. تنزل روبل اکنون از تنزل «هریونا» واحد پول اوکراین، کشوری که در حال جنگ و در آستانه ورشکستگی است هم بد‌تر شده است. بودجه سال 2015 دولت بر اساس بهای نفت بشکه‌ای 95 دلار در هر بشکه تنظیم شده و در‌صورتی‌که قیمت نفت خام بالا نرود، به بودجه دولت فشار زیادی خواهد
آمد.

حسین موسوی: افزایش نرخ سودبانکی بی‌سابقه در نیمه‌های شب در روسیه نه‌تنها شفای درد کرملین نشد، بلکه تنها زنگ خطر را برای این کشور به صدا درآورد. حتی در روزی که به سه‌شنبه سیاه شهرت پیدا کرد، ارزش روبل باز هم 10 درصد سقوط کرد و نشان داد که سقوط ارزش روبل داستانی ادامه‌دار است. بنا بر گزارش‌های موجود در روسیه افزایش نرخ بهره بانکی مانع از سقوط ارزش روبل نشد و این روند همچنان ادامه دارد. پوتین اینک به دنبال یک مقصر می‌گردد و همان‌گونه که در صحبت‌های هفته قبل خود عنوان کرده بود، او غرب را به‌عنوان متهم اصلی این موضوع می‌داند. تحریم‌های یکجانبه علیه مسکو دلیل اصلی این سقوط بی‌سابقه است.

حالا، نخست‌وزیر این کشور در پی کاهش شدید ارزش روبل از مردم این کشور می‌خواهد که «صبر» داشته باشند. او در سخنانی که به همین منظور داشت به مردم روسیه قول داد که ارزش پول این کشور مانند سال‌هایی که روسیه درگیر بحران کاهش ارزش روبل بود، بتواند دوباره سرپا بایستد و این دوران سخت را پشت سربگذارد. روزنامه «نزاویسیمایا گازتا» چاپ روسیه می‌نویسد که قیاس مدودف، نخست‌وزیر روسیه با شرایط 2008 قابل قبول نیست. به نوشته این روزنامه روسیه در‌حال‌حاضر با تحریم‌های یکجانبه غرب روبه‌رو شده است و بخشی از بحران فعلی این کشور ناشی از این تحریم‌ها است. به‌رغم اینکه بانک مرکزی این کشور تاکنون 75 میلیارد دلار هزینه کرده تا ارزش روبل را حفظ کند، باز هم این سقوط ادامه پیدا کرده و ترفند خانم الویرا نابیولینا، رئیس‌بانک مرکزی روسیه مفید واقع نشده است. بر این اساس در روسیه سه‌شنبه «روز سیاه» یا «سه‌شنبه سیاه» لقب گرفت.
در این شرایط برخی می‌گویند که سیاست‌های غلط دولت روسیه باعث تشدید مشکلات اقتصادی روسیه شده است. «آلکسی ال. کودرین»، وزیر سابق اقتصاد روسیه در زمره این افراد است و می‌گوید پایین آمدن قیمت نفت و تحریم‌های روسیه عامل اصلی این آشفتگی در بازار ارز روسیه نیست و درواقع سیاست‌های غلط پولی باعث چنین هرج و مرجی شده است. کودرین خود در سال 2008، به‌عنوان وزیر اقتصاد این کشور چنین شرایط مشابهی را تجربه کرده بود؛ اما توانست کشتی متلاطم کرملین را از آن توفان عبور دهد و روسیه را به همراه چین و ترکیه در زمره کشورهایی قرار دهد که در «رکود بزرگ» رشد اقتصادی خود را حفظ کرده بودند.
تاثیرات فلج‌کننده تشدید تحریم‌های غرب علیه این کشور نیز مزید بر علت شده و سقوط بهای روبل را تسریع کرده است. با اینکه بانک مرکزی روسیه روز دوشنبه (15 دسامبر) به تزریق بیش از 6 میلیارد دلار نقدینگی اقدام کرد، با این حال نتوانست از کاهش بیشتر قیمت روبل جلوگیری کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه به‌رغم اقدام روز دوشنبه بانک مرکزی روسیه و تزریق 6 میلیارد دلار دیگر نقدینگی در ماه جاری برای جلوگیری از سقوط بیشتر روبل، برای اولین بار ارزش واحد پول روسیه درمقابل یک دلار به 66.12 در مقابل یک یورو به 85.21 روبل رسید. ارزش روبل روسیه در سال جاری، 49 درصد در مقابل دلار کاهش یافته است. تنزل روبل اکنون از تنزل «هریونا» واحد پول اوکراین، کشوری که در حال جنگ و در آستانه ورشکستگی است هم بد‌تر شده است. ارزش هریونا در مقابل ارزهای دیگر (دلار و یورو) 48 درصد کاهش یافته است. برخی اعتقاد دارند که فشار اقتصادی بر کرملین باعث خواهد شد مناطق جدایی‌طلبی مثل چچن با استفاده از این وضعیت، موقعیت خود را در داخل این کشور تقویت کنند. استروبی تالبوت، کارشناس امور بین‌الملل در بلاگ رویترز در یادداشتی می‌نویسد که سال 2015، ممکن است که پوتین مرگ امپراتوری خود را به چشم ببیند. او می‌نویسد: قابل تصور است که روسیه در حال طی کردن شرایطی است که پیش از این شوروی در سال 1991 طی کرد. پوتین از دل اواخر دوران جنگ سرد بیرون می‌آید. او پس از بوریس یلتسین که سکان روسیه شکست خورده را به دست گرفته بود، نخستین تجربه خود را در رویارویی با جدایی‌طلبان چچنی در سال‌های 1994 تا 1996 تجربه کرد. او سپس در سال 1999، سومین جنگ خود را با شورشیان چچنی تجربه کرد. به گفته تالبوت، چچن، هم‌اینک پنج سال آرام را پشت سر گذاشته است و خبری از جنگ و خونریزی نیست، اما او اعتقاد دارد که این آرامش ناشی از مشت‌های آهنینی است که در آنجا به کار گرفته شده است و با توجه به شرایطی که روسیه از سر می‌گذراند، در سال 2015، پوتین خود را باید برای یک نبرد تمام عیار با شورشیان چچنی آماده کند. در این شرایط گفته می‌شود بنیادگرایان چچنی به‌دنبال تاسیس «خلافت قفقاز» در این ناحیه هستند. همچنین حضور روسیه در شرق اوکراین نیز ضعیف خواهد شد و در صورت ادامه حمایت از جدایی‌طلبان شرق اوکراین تحریم‌ها علیه این کشور افزایش خواهد یافت. غرب به دنبال آنچه حمایت عملی روسیه از جدایی‌طلبان اوکراین می‌نامد و نیز الحاق شبه‌جزیره کریمه به خاک روسیه، تحریم‌های اقتصادی را علیه مسکو اعمال کرده است؛ اما مهم‌ترین عامل کاهش ارزش پول روسیه که یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان نفت است، تنزل بهای نفت خام ارزیابی می‌شود. نیمی از درآمد دولت روسیه از صادرات نفت و گاز تامین می‌شود. تنزل بهای نفت خام در 6 ماه گذشته به میزان 50 درصد بر منابع مالی و بی‌اعتمادی مردم به پول کشور تاثیر داشته است. کریس ویفر مدیر موسسه مشاوره مالی مارکو می‌گوید: «افت روبل نتیجه هراس و واکنش‌های احساسی است. به‌خاطر این هراس روبل در آستانه سقوط بی‌مهار قرار گرفته است. در این مرحله ممکن است هر چیزی پیش بیاید. قانون‌های متداول اقتصادی در این وضعیت کاربرد ندارند و دولت باید برای توقف این تنزل و بازگرداندن اعتماد کاری انجام دهد.» ماکسیم بایف اقتصاد‌دان روسی در روزنامه ودوموستی نوشت: «در وضعیت بحران، مانند وضعیتی که روسیه از سر می‌گذراند، تنها تغییر توقعات می‌تواند به ثبات منجر شود. دولت باید برای بازگرداندن اعتماد یک برنامه روشن اصلاحات ارائه کند.»
نیل شرینگ کار‌شناس اقتصادی بازارهای در حال توسعه در موسسه کپیتال اکونومیکس مستقر در لندن نیز می‌گوید ادامه کاهش ارزش روبل به این «احساس رو به رشد دامن زده است که بحران دارد از کنترل خارج می‌شود.» او افزود: گمانه‌زنی‌ها درباره اقدامات احتمالی دولت و اعمال تدابیر شدید‌تر در جهت کنترل سرمایه‌ها تقویت شده است. نیل شرینگ گفت: «در فقدان بهبود رابطه با غرب و برداشته شدن تحریم‌های اقتصادی و مالی علیه روسیه، جاذبه عامل کنترل سرمایه و وام‌های خارجی برای دولت بیشتر می‌شود.» خبرگزاری فرانسه در ادامه می‌نویسد بانک مرکزی روسیه هفته گذشته هر روز برای حمایت از روبل اقداماتی انجام داد و روز پنج‌شنبه تصمیم گرفت نرخ کلیدی را با 5/6 درصد افزایش به 17 درصد برساند. الویرا نابیولینا رئیس بانک مرکزی روسیه، پیش از اینکه نسخه نیمه شب اقتصادی‌اش را رو کند در هفته گذشته گفت که این بانک آماده است تا در صورت لزوم سال آینده با تزریق ۸۵ میلیارد دلار از روبل حمایت کند.

کاهش حجم اقتصاد
بانک مرکزی روز دوشنبه با ارائه تازه‌ترین گزارش خود چشم‌انداز اقتصادی تیره‌ای را برای روسیه پیش‌بینی کرد. در صورتی‌که بهای نفت در سال آینده در سطح 60 دلار باقی بماند حجم اقتصاد روسیه تا نزدیک به 5 درصد کاهش می‌یابد.
بودجه سال 2015 دولت بر اساس بهای نفت بشکه‌ای 95 دلار در هر بشکه تنظیم شده و در صورتی‌که قیمت نفت خام بالا نرود به بودجه دولت فشار زیادی خواهد آمد. بانک مرکزی روز دوشنبه گفت نرخ تورم در سه ماه اول سال 2015 افزایش می‌یابد اما پیش‌بینی کرد این میزان با روند کاهشی در جهت نرخ تورم پیش‌بینی شده 4 درصدی برای سال 2017 به تدریج تغییر خواهد کرد. رسانه‌های روسی هفته گذشته گزارش دادند که به دنبال افزایش تورم، اداره نان و غلات کشور خود را برای افزایش 10 درصدی بهای این محصولات استراتژیک آماده کرده است. الکسی نمریوک رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و اصناف شهر مسکو گفت بعضی از فروشگاه‌های مسکو مانند دوران بحرانی و تورم شدید در دهه نود، از قیمت‌گذاری کالا‌ها با روبل خودداری می‌کنند. در آن سال‌ها فروشگاه‌ها که اجازه نداشتند با ارزهای خارجی قیمت‌گذاری کنند قیمت‌ها را به «واحد‌های برابر سازی شده» مشخص می‌کردند که در حقیقت نام مستعار دلار است.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سیدحسن *****:اولین عامل آزاداندیشی بالا بردن تحمل شنیدن است/تفاوت آرامش پادگانی وقبرستانی بادانشگاهی
جماران نوشت:
یادگار امام با تأکید بر توجه به لوازم امر پژوهش در محیط های علمی، گفت: اگر شرایط التهاب در جامعه فراهم باشد؛ نمی‌توانیم انتظار آرامش داشته باشیم، زیرا محیط های علمی جزیره هایی میان آب های سرگردان نبوده و جزئی از همین کشور هستند.

حجت الاسلام و المسلمین سید حسن ***** در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش و روز وحدت حوزه و دانشگاه که در دانشگاه آزاد قم برگزار شد، «فضای آرام محیط های پژوهشی و دانشگاهی» را اولین ضرورت و لازمه ی پژوهش خواند و گفت: شرط تحقیق در هر محیط علمی آرامش است و در طول تاریخ همواره تحقیقات و پژوهش‌ها پیرامون مراکز قدرت شکل گرفته است، زیرا لوازم آرامش و محیط مناسب فراهم بوده است و هرگاه اوضاع ناآرام شده است، مرکز علم از جایی به جای دیگر منتقل شده است.

او با اشاره به این جمله مشهور که «علم وطن ندارد» گفت: آنچه که امروز به عنوان فلسفه اسلامی شناخته می شود، قبل از آن در یونان بوده است و یونانیان نیز قبلا آن را از ایران گرفته بودند و در واقع هرکدام از دوش یگدیگر بالا رفته و آن علم را ارتقاء بخشیده‌اند.

سید حسن ***** با اشاره به موضوع تفاوت میان نخبگان و پیامیران گفت: پیامبران در سیر قهقرایی جوامع و نخبگان در سیر صعودی آنها پیدا شده اند و بنابراین جوامع همواره مدیون پیامبران یا کسانی که رسالت پیامبرگونه دارند، هستند، اما در مورد نخبگان، آنها هستند که مدیون جامعه شان هستند؛ زیرا تحقیق و پژوهش در یک محیط آرام رشد می کند.

یادگار امام سپس به تقسیم بندی انواع «آرامش» پرداخت و گفت: یک نوع آرامش، «آرامش قبرستانی» است که چون موضوعی برای بحث وجود ندارد، در نتیجه فضا هم آرام است؛ مانند آرامش مردگان. این آرامش بدان معناست که اساسا فکر و اندیشه ای در جامعه وجود ندارد که اصلا قابل قبول نیست.

او نوع دیگر آرامش را «آرامش پادگانی» خواند که ممکن است هزاران التهاب درون افراد وجود داشته باشد، اما او به خاطر دستوری که آمده، آرام است.

سید حسن ***** ادامه داد: آرامش دیگر که مختص محیط های علمی و دانشگاهی است، «آرامش عدم اقتضاء» است؛ شما نمی توانید به یک محیط علمی بگویید نسبت به درد های موجود در جامعه ابراز حساسیت نکند. زیرا حتما دردهایی در جامعه وجود دارد که دانشگاهیان آن را بر تحقیق و پژوهش مقدم بدارند؛ همانطور که در روز حمله صدام به ایران جنگ و جهاد مقدم بود. لذا آرامش در فضای دانشگاه لازم است اما اقتصائات آن را باید فراهم کرد؛ و الا اگر شرایط التهاب در جامعه فراهم باشد نمی توانیم انتظار آرامش در دانشگاه داشته باشیم، زیرا محیط های علمی جزیره هایی میان آب های سرگردان نبوده و جزیی از همین کشور هستند.

یادگار امام گفت: اگر انتظار داریم دانشگاه‌ها تحولی در فضای علمی در سطح جهانی ایجاد کنند که انتظار درستی هم هست، نمی توان فقط به حوزه آموزش و وزارت علوم و وزارت بهداشت توجه کرد؛ بلکه بدون نگاه به جامعه نمی توان چنین انتطاری داشت. امکان ندارد در یک جامعه عقب افتاده و فقیر، حوزه ی علمی پیشرفته پدید آید؛ بلکه باید پله پله ی ترقی را در بیرون جامعه دانشگاهی ایجاد کنیم تا دانشگاه پیشرفت کند. به عنوان مثال امروز موضوع «تغذیه» به عنوان یکی از موضوعات مهم در امر یادگیری و آموزش مطرح است. آیا می توان بدون توجه به تغذیه مراکز علمی پیشرفته پدید آورد؟ آیا امکان دارد بدون دبیرستان های خوب مراکز دانشگاهی قوی را شاهد بود؟ اگر می خواهیم مراکز علمی پیشرفته ایجاد کنیم باید از کف، تمام لوازم آن را فراهم کنیم. لذا تمام کسانی که در فضای جامعه هستند در پیشرفت دانشگاه نیز نقش دارند.

او با بیان این‌که دستاورد یک محقق در خلاء بدست نمی آید، کشورهای سوسیالیستی را نمونه ای از نتبجه بی‌توجهی به این موضوع دانست و گفت: ما دیدیم کشوری که اولین انسان را به فضا فرستاد فروپاشید، زیرا امر پژوهش فقط به خاطر تزریق پول به یک نفر یا یک بخش پیشرفت نمی کند. اگر به تمام لوازم کار توجه نکنیم ممکن است در یک بعد موفق شویم اما سایر موارد را از دست داده ایم.

سید حسن ***** «آزاد اندیشی» را دیگر لازمه امر پژوهش خواند و یادآور شد: **** معظم انقلاب چندین سال است که بحث کرسی های آزاداندیشی را مطرح می کنند. معنای این حرف این نیست که آزاداندیش باشیم تا دست آخر به حرف من برسید! بلکه ممکن است کسی آزادانه بیندیشد و به حرف من نرسد. امروز باید موانع اجرای سخن ***** که هر سال هم بر آن تأکید می‌کنند را برداریم.

او سپس به بیان لوازم آزاد اندیشی پرداخت و گفت: اولین عامل این است که «تحمل شنیدن» باید بالا برود که این امر واقعا نیازمند تمرین است زیرا تحمل شنیدن در ما کم است. در حالی که امام می گویند انتقاد و بلکه تخطئه از الطاف خفیه الهی است. اگر فکر کنیم بدون آزاداندیشی به یک پژوهش کامل و نقطه اوج تحقیق و پیشرفت رسیده ایم اشتباه کرده ایم.

یادگار امام «شجاعت» را عامل دوم در آزاد اندیشی خواند و تأکید کرد که باید از کودکی این خصلت را به کودکان تعلیم داد و این ویژگی را در محیط های علمی بعضا با برخی کارهای کوچک و ساده می توان تعلیم داد.

سید حسن ***** سپس به انتقاد از رویه‌ای جدید در محیط های علمی پرداخت و گفت: باید تحمل کردن را در دانشگاه تمرین کنیم؛ سنت بدی در محیط های دانشگاهی ما رایج شده است که هرکس سخنرانی می کند، گروه مخالف جلسه را به هم می زند که در روزهای اخیر هم نمونه های آن را شاهد بوده ایم. این کار بسیار غلطی است. هرکسی می خواهد سخنرانی کند، موافقینش باید سخنانش را بشنوند و مخالفین هم اگر میخواهند در جلسه باشند و اگر نمی خواهند نباشند؛ از هر گروهی باشند فرقی ندارد. اگر محیط دانشگاهی پیشرفت میخواهد، آزاداندیشی لازمه ی آن است و اگر آزاداندیشی می‌خواهد شجاعت می خواهد، اگر شجاعت می خواهد تحمل می خواهد. معنا ندارد که این حلقه ها، یکی باشد و دیگری نباشد؛ نمی شود انتظار داشت یک تیغ در دست من بِبُرد و در دست دیگری نَبُرد! اگر اینگونه بود خواهید دید که محیط دانشگاهی چگونه پیشرفت خواهد کرد.

او به تعبیر «بحث طلبگی» از سوی امام اشاره کرد و گفت: این بحث ها بعضا با فریاد و پرخاش همراه است اما در صورت انجام این بحث ها شاهد باروری محیط علمی خواهیم بود.

یادگار امام گفت: اگر لوازم موجود باشد، از دل دانشگاهها پژوهش بیرون می آید، اگر لوازم باشد از دل حوزه ها انقلاب پدید می آید، اگر لوازم نباشد از دل همین حوزه ها تحجر بیرون می آید. ارادت مردم به امام زمان(عج) در جنگ آدم ها را به زیر تانک و شهادت می رساند، اما در زمانی دیگر به بیغوله ها می کشاند. فلسفه انتظار اگر در جایگاه خودش قرار گیرد از درون آن انقلاب اسلامی و اگر در جای خودش قرار نگیرد انجمن حجتیه بیرون می آید. مشکل از فلسفه انتظار نیست؛ مشکل از دستی است که آن را به کار می گیرد. اگر لوازم پژوهش را رعایت کنیم اگر بسیاری از لوازم مادی موجود نباشد؛ باز هم پژوهش های خوبی بیرون خواهد آمد. البته قطعا مسائل مادی و و مالی هم مهم است و باید تأمین شود، اما شرط کافی نیست.

سید حسن ***** در پایان همت عالی و عزم دانشجویان را نیز لازمه دیگر برای پژوهش های قوی در محیط های علمی دانست.

در پایان این مراسم با حضور یادگار امام از پژوهشگران برتر دانشگاه آزاد قم تقدیر شد.

در این مراسم که حجج اسلام و المسلمین دکتر سید طه هاشمی، مرتضی اشراقی، علی عسگری، آیت الله عباسعلی روحانی و... حضور داشتند، دکتر شهیندخت مولاوردی معاون زنان و خانواده رئیس جمهور نیز در سخنانی بر ضروت توجه به پژوهش و تحقیق در زمینه کاری این معاونت تأکید کرد.

همچنین حجت الاسلام و المسلمین رحیمیان مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم ***** در دانشگاه آزاد قم و دکتر کسرایی رئیس این واحد دانشگاهی نیز سخنان کوتاهی را ایراد کردند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
آغاز نشست ایران و ۱+۵ در ژنو

مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ در ژنو در سطح معاونان آغاز شد.
به گزارش خبرنگار مهر ، این دور از مذاکرات اولین دور از مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ است که پس از تمدید ۷ ماهه توافق ژنو برگزار می شود.

وزیران امور خارجه در این نشست حضور ندارند.

تیم مذاکره کننده هسته ای از روز دوشنبه عازم ژنو شده است و طی دو روز گذشته مذاکرات فشرده ای به مدت ۱۲ ساعت با آمریکا داشته است.

معاون وزیر امورخارجه و رییس هیات مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان پس از پایان سومین دور از مذاکرات دو جانبه ایران با هیات امریکایی گفت: ما مذاکرات بسیار مفصلی با هیات آمریکایی داشتیم.

سید عباس عراقچی با بیان این مطلب گفت: اینها به عنوان مقدمه ای برای مذاکرات روز چهارشنبه که با کل ۱+۵ انجام می شود، خواهد بود.

وی با بیان این که مسائلی که مطرح شده است در جلسات چهارشنبه، با مجموع اعضا بحث خواهیم کرد گفت : در ادامه همین جلسات با فرانسه دیدار دوجانبه خواهیم داشت و جلسات دوجانبه دیگری هم با دیگر اعضای گروه ۱+۵ برای چهارشنبه تنظیم شده است که برگزار می کنیم.

عراقچی در پاسخ به این سوال که روی هم رفته فضای مذاکرات چطور بوده است، گفت: فضای مذاکرات البته خوب و با احترام است ولی هنوز درمورد نتایج زود است که قضاوت کنیم.

هیأت ایرانی شب گذشته و صبح امروز با هیأت های فرانسه، روسیه و چین نیز دیدارهایی داشته است
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
هاشمی رفسنجانی:
سال ۸۴ ذره‌ای تمایل به حضور در انتخابات نداشتم/تحریم‌ها فلج‌کننده نیست


رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** گفت: سال ۸۴ ذره‌ای تمایل به حضور مجدد در قوه مجریه نداشتم، اما با توجه به شناختی که از تفکرات افراد داشتم، می‌دانستم اوضاع خراب می‌شود، اما تندروها حمل بر سیاسی کاری کردند.
به گزارش خبرگزاری مهر ، به نقل از روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت **** آیت‌الله هاشمی رفسنجانی صبح امروز در دیدار جمعی از اعضای خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، تولید را ضرورت یک جامعه زنده دانست و گفت: رونق تولید و کسب و کار علاوه بر کاهش نرخ بیکاری، سبب افزایش اشتغال و به تبع آن افزایش روحیه نشاط و شادابی در جامعه می‌شود.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** در پاسخ به ابراز محبت حاضران خاطر نشان کرد: در همه مقاطع انقلاب اسلامی با تکیه بر مردم به وظایف خود عمل می‌کردم و نقش ما به خاطر مسؤولیتی که مردم به ما داده بودند، مدیریت و آماده‌سازی شرایط برای افراد علاقه‌مند به کسب و کار بود.

آیت الله هاشمی رفسنجانی با اشاره به سوابق اصطلاح «کابینه کار» در جمهوری اسلامی، گفت: منظور این نبود که اعضای کابینه سیاسی نیستند، بلکه می‌خواستیم فرهنگ کار و تولید را در همه سطوح جامعه نهادینه کنیم که خدا را شکر در آن زمان کشوری داشتیم که در هر گوشه آن مشغول ساخت زیربناها بودیم.

وی با یادآوری اوضاع کشور در ۸ سال گذشته، تصریح کرد: در سال ۸۴ یک ذره هم تمایل به حضور مجدد در قوه مجریه نداشتم، لذا با توجه به شناختی که از تفکرات و عملکرد افراد داشتم، می‌دانستم اوضاع کشور خراب می‌شود و در مقاطع مختلف هم هشدار می‌دادم، اما تندروها حمل بر سیاسی کاری می‌کردند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** تورم همراه با رکود را به خاطر افزایش نقدینگی دانست و گفت: وقتی به قول رئیس جمهور متأسفانه ۴۰ درصد تمام اسکناس‌های تاریخ انتشار پول را دولتمردانان قبلی ظرف چند سال گذشته صرف یک پروژه ناتمام و غیرکارشناسی کردند، اوضاع کشور این می‌شود که مردم ناراضی و مسؤولین ناراحت می‌شوند.

آیت الله هاشمی رفسنجانی، خانه‌نشینی نیروهای مولّد، عدم تمایل سرمایه‌گذاران به تولید، برهم زدن روابط بانک‌ها و تولید، شعارهای عجیب و غریب سیاسی در ابعاد داخلی و خارجی و سؤ مدیریت‌ها را بسیار خطرناک برشمرد و افزود: بعد از هوشیاری مردم و انتخاب عقلانیت و اعتدال، جهان به این نتیجه رسید که باید با این مردم گفت‌وگو نماید و تهدید و تحریم، بی‌نتیجه است.

هاشمی رفسنجانی با بیان ویژگی‌های ایران، مخصوصاً منابع زیرزمینی و تولید انرژی، گفت: در کشوری که همه مواد را دارد و مشتریان هم هستند، بسیار کوتاه فکری است که رو به سوی کالاهای دسته چندم وارداتی بیاوریم.

وی تحریم‌ها را ظالمانه توصیف کرد و در عین حال افزود: در کشوری که خداوند همه امکانات را داده، هیچ‌کس نمی‌تواند بگوید تحریم، آن کشور را فلج می‌کند، اما کسی نمی‌تواند تعامل جهانی را در شرایط کنونی نادیده بگیرد.

آیت الله هاشمی رفسنجانی عدم استفاده درست از نقدینگی موجود در جامعه را مشکل اصلی بانک‌های کشور دانست و گفت: تولید پول باید براساس اصول و منطق باشد و با برنامه‌ریزی درست و دقیق به گردش در بیاید.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** با تأکید بر این نکته که واگذاری امور به مردم همیشه در طول تاریخ کار عقلانی و درستی بوده و خواهد بود، اظهار داشت: اجرای کارها توسط بخش خصوصی و مردم در مقایسه با دولت، ارزان‌تر و سریع‌تر انجام می‌شود و برای اقتصاد کشور نیز بی‌خطرتر است.

آیت الله هاشمی رفسنجانی وجود یک نیروی کار در هر خانواده‌ی ایرانی را لازمه جلوگیری از فقر قلمداد کرد و گفت: مسوولان مربوطه باید در این زمینه به چاره‌اندیشی جدی بپردازند، چرا که تعداد فقیران در کشور کم نیست.

وی با اشاره به حدیث «الناس بامرائهم اشبه منهم بآبائهم» (مردم به حاکمانشان شبیه ترند تا به پدرانشان)، رفتار و منش مسؤولان را با اهمیت برشمرد و افزود: حاکمیت در اخلاق مردم تأثیرگذار است و آنها هستند که فرهنگ سازی می‌کنند.

در آغاز این دیدار، سهل آبادی، رییس هیئت مدیره ـ مرتضوی، دبیر کل و عضو هیئت مدیره ـ محرابی، نایب رییس اول هیئت مدیره و خالقی عضو هیئت مدیره ضمن بیان مشکلات موجود بر سر راه صنعت‌گران و تجلیل از نقش هاشمی رفسنجانی در انقلاب و رفع مشکلات آن، به ارائه نظرات خویش در این زمینه پرداختند و پیشنهاداتی ارائه دادند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
طیب نیا انتقاد کرد:
معافیت مالیاتی 43 درصد تولید ناخالص داخلی ایران


وزير امور اقتصادي و دارايي با انتقاد از معافيت مالیاتی بخش قابل توجهي از اقتصاد که براساس برآوردها 43 درصد کل توليد ناخالص داخلي است، از برنامه جدی دولت برای تغییرات اساسی در این حوزه خبرداد.
به گزارش خبرنگار مهر، علی طیب نیا وزير امور اقتصادي و دارايي امروز در پيامي به همايش سياست هاي مالي و مالياتي ايران، بر ضرورت توجه توامان به افزايش درآمدهاي مالياتي و رونق کسب و کار تاکيد کرده است.

در این پیام آمده است: در حال حاضر، عمده منبع درآمدي اداره کشور و تامين بودجه عمومي دولت از طريق درآمدهاي نفتي مي باشد به طوريکه طي سالهاي اخير، سهم بالاي منابع نفتي از درآمدهاي عمومي دولت، اثرات محدود کننده اي بر ماليه دولت داشته است. از اين رو توجه به سهم درآمدهاي غير نفتي در **** درآمدي دولت مي تواند راهنمايي مناسب براي سياستگذاري در زمينه افزايش سهم منابع مالياتي به عنوان منبع پايدار در ترکيب منابع درآمدي دولت باشد.

طيب نيا در اين بيانيه خاطر نشان کرده است: دولت مصمم است با توجه به سياست هاي ابلاغي در اسناد بالادستي و با نگرش علمي به مسايل مختلف در عرصه هاي اقتصادي کشور، تغييرات اساسي در اين عرصه ايجاد نمايد. در اين راستا در حوزه **** مالياتي اگر چه تلاش ها و اقدامات قابل توجهي در دو دهه اخير براي توسعه **** مالياتي کشور انجام شده است که با هيچ برهه اي از تاريخ اقتصاد ايران قابل قياس نيست، با اين وجود ماليات هنوز به جايگاه واقعي خود در اقتصاد به عنوان يک ابزار تامين مالي پايدار براي دولت و ابزار سياستگذاري اقتصادي دست نيافته است. اين مسئله جداي از مشکلاتي که گريبانگير **** مالياتي است، به نقش پررنگ درآمدهاي نفتي در اقتصاد بر مي گردد.

وزير امور اقتصادي و دارايي با بيان اينکه اين مشکل ساختاري باعث شده که نه تنها نقش ماليات و اثرات اقتصادي آن مورد غفلت قرار گيرد، بلکه ماليات حتي به منزله ابزار مناسب تامين بودجه نيز نقش مطلوب خود را ايفا ننمايد، تصريح کرده است: معافيت بخش قابل توجهي از اقتصاد کشور که هم اکنون و براساس برآوردها بالغ بر 43 درصد کل توليد ناخالص داخلي را شامل مي شود، پايين بودن نقش ماليات در اقتصاد کشور، نسبت پايين ماليات به توليد ناخالص داخلي، سهم اندک ماليات در تامين مالي هزينه هاي جاري دولت و نسبت پايين ماليات به درآمدهاي عمومي دولت جملگي از کم رنگ بودن جايگاه ماليات در اقتصاد کشور حکايت دارد.

طيب نيا با اشاره به اينکه يکي از منابع مطمئن درآمدي که مي تواند جايگزيني مناسب براي درآمدهاي پرنوسان نفتي باشد، درآمدهاي مالياتي است، عنوان کرده است: ماليات دو اثر عمده و فزاينده دارد که نبايستي از نظر دور داشت، اولا توجه به ماليات جز با رونق توليد داخلي ميسر نيست که همين توجه منجر به توجه مضاعف به توانمندي هاي توليد داخلي مي شود. ثانيا رونق کسب و کار و توليد داخلي خود منجر به افزايش پايه مالياتي و به تبع آن رشد درآمدهاي مالياتي مي گردد. لذا توجه به ماليات به توجه مضاعف به توليد داخلي نيز منجر مي شود و بالعکس.

در بخش ديگري از اين پيام آمده : لازمه رشد اقتصادي کشور انجام سرمايه گذاري است و سرمايه گذاري نيز در صورتي محقق خواهد شد که محيط مناسب و امنيت لازم براي آن فراهم باشد. محيط مطلوب جهت انجام سرمايه گذاري تحت تاثير عوامل مختلفي است. شرايط کلان اقتصادي و ثبات آن جهت گيري هاي سياست داخلي و خارجي، تضمين حقوق مالکيت، سياست هاي دولت در قبال فعاليت هاي توليدي و بخش خصوصي، شرايط بازار کار، فراهم بودن زيرساخت ها، ميزان سهولت در تامين مالي ، ثبات و شفافيت در قوانين و در نهايت سياست گذاري هاي مالياتي از جمله عوامل موثر بر تصميمات سرمايه گذاران و در نتيجه رشد اقتصادي کشور مي باشد.

طيب نيا در ادامه به عوامل موثر در رفع موانع سرمايه گذاري و توليد اشاره کرده و بيان داشته است: هدفمند نمودن مشوق هاي مالياتي، در جهت حمايت از توليد، گسترش پايه هاي مالياتي در جهت ماليات ستاني از فعاليت هاي اقتصادي غير مولد، اجراي کامل طرح جامع مالياتي جهت پوشش کامل مالياتي و رفع تبعيض هاي مالياتي ميان فعاليت ها و حذف معافيت هاي زائد و حتي بعضا تبعيض آميز از فعاليت هاي اقتصادي، از جمله برخي سياست هاي مالياتي رافع موانع سرمايه گذاري و توليد مي باشند.

وزير امور اقتصادي و دارايي در پايان متذکر شده است: توسعه **** مالياتي به يک عزم ملي و تلاش همه جانبه تمام ارکان **** اقتصادي کشور وابسته است. ترديدي وجود ندارد که توسعه **** مالياتي با تکيه بر روش هاي سنتي امکانپذير نيست. نوسازي **** مالياتي و همگامي آن با تکنولوژي جديد و طرح پروژه هاي نوين نيازمند انجام تحقيقات است که اين امر نيز جز با همکاري مراکز دانشگاهي و تحقيقاتي و انجام مطالعات گسترده و بررسي **** هاي مالياتي پيشرو و البته با تاکيد بر بومي سازي اين يافته ها مبتني بر ساختارهاي اقتصادي و اجتماعي و فرهنگي کشور ميسر نخواهد شد.

وي ضمن قدرداني از زحمات تمامي انديشمندان و پژوهشگران در حوزه ماليات و کارگزاران **** مالياتي کشور، ابراز اطمينان کرد که اهتمام به تشکيل اينگونه رويدادهاي علمي به ويژه با تاکيد بر استخراج راهکارهاي عملي بسترساز سياست گذاري و برنامه ريزي نويد بخش افق روشن **** مالياتي کشور در آينده اي نه چندان دور باشد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
آلن گراس آزاد شد/ نیم قرن یخ روابط آمریکا و کوبا آب می‌شود


آلن گراس، تبعه آمریکایی که 5 سال پیش در کوبا به اتهام جاسوسی و تلاش برای سرنگون کردن دولت این کشور به زندان افتاد، در یک توافق تبادل زندانی میان کوبا و واشنگتن آزاد شده و وارد خاک آمریکا شد. در همین راستا رهبران دو کشور به زودی بیانیه‌ای قرائت می‌کنند که تلاشی برای از سرگیری روابط خواهد بود.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، شبکه ای بی سی نیوز آمریکا گزارش داد که تا چندی دیگر باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا قرار است در کاخ سفید این توافق مهم در زمینه تبادل زندانی با کوبا را اعلام کند.

رائول کاسترو، رئیس جمهور کوبا نیز همزمان بیانیه‌ای را قرائت می‌کند. منابع دیپلماتیک می‌گویند یخ روابط میان کوبا و آمریکا باز شده و ظاهرا نیم قرن قطعی روابط میان دو کشور رو به پایان است.

براساس گزارش‌ها، این توافق به دنبال مذاکرات پشت پرده که بیش از یک سال است در عالی ترین سطوح دو دولت انجام می‌شد، به دست آمده است. آزادی آلن گراس طی امروز (چهارشنبه) که گفته شده وضعیت جسمانی مناسبی ندارد نشان دهنده نخستین گام برای عادی سازی روابط میان آمریکا و کوبا است.



آلن گراس، در سال 2011 توسط دادگاهی در کوبا به جاسوسی محکوم شده و مجازات 15 سال زندان برای وی تعیین شده است. علت متهم شدن آلن گراس به جاسوسی این بود که او تلاش می‌کرد تجهیزات مخابراتی جدید را در چارچوب فعالیت برای سازمان توسعه بین المللی آمریکا وارد کوبا کند.



دولت کوبا آلن گراس را متهم کرد به اینکه در چارچوب توطئه‌ای تحت ***** آمریکا و با الهام از قیام‌های بهار عربی تلاش می‌کند دولت کوبا را سرنگون کند. اخیرا وکیل آلن گراس پس از آنکه به او سرزد در مصاحبه‌ای گفت که وی تقریبا همه دندان‌هایش را از دست داده، به سختی می‌تواند راه برود و یکی از چشمهایش نابینا شده است.



گزارش شده که آلن گراس طی مدت اخیر در اتاق کوچکی در یک بیمارستان نظامی و همراه با 2 زندانی سیاسی کوبایی دیگر به طور 24 ساعته تحت مراقبت بوده.



آلن گراس از دریافت کمک‌های پزشکی و دندانپزشکی و امتیاز هواخوری امتناع کرده و همچنین از ملاقات با نمایندگان مرکز حافظ منافع آمریکا در هاوانا و کمک‌های غذایی آن‌ها سرباز زده بود.



او در بیانیه‌ای اعلام کرده بود اگر تا پایان سال جاری میلادی آزاد نشود دست به اعتصاب غذا خواهد زد. براساس گزارش شبکه ای بی سی نیوز، آمریکا توافق کرده در ازای آزادی آلن گراس 3 کوبایی محکوم شده به جاسوسی در آمریکا را آزاد کند. این 3 کوبایی در محاکمه‌ای مناقشه‌برانگیز به علت جاسوسی علیه گروه‌های مخالف فیدل کاسترو در میامی و نه جاسوسی علیه دولت آمریکا محکوم شدند.



این 3 کوبایی در یک مرکز پزشکی فدرال متعلق به دفتر زندانیان آمریکا در کارولینای شمالی نگهداری می‌شدند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


عضو کمیسیون عمران مجلس اعلام کرد
اختصاص سالانه یک میلیارد دلار از محل درآمد میعانات گازی به توسعه ریلی
نماینده مردم لنگرود در مجلس گفت: سالانه یک میلیارد دلار از محل درآمد میعانات گازی به سیستم ریلی اختصاص می‌یابد.


13920606000057_PhotoA.jpg


  • ‌به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مهرداد لاهوتی شب گذشته در مراسم عقد قراردادهای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و توسعه بنادر به ارزش 21 هزار میلیارد ریال اظهار داشت: در حال حاضر 90 درصد حمل‌ونقل کشور سیستم حمل‌ونقل جاده‌ای است و 10 درصد جابه‌جایی‌ها توسط ریل، دریا و حمل‌ونقل هوایی انجام می‌شود.

    وی اضافه کرد: در همین راستا یکی از دلایل افزایش سوانح رانندگی سهم بالای حمل‌ونقل جاده‌ای است.

    عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: در صنعت ریلی طبق اهداف سند چشم‌انداز باید 26 هزار کیلومتر خط آهن داشته باشیم که با احتساب 11 هزار کیلومتر خط موجود و 5 هزار کیلومتر خط در حال ساخت باید سالانه هزار کیلومتر خط آهن ساخته شود.

    این نماینده مجلس با بیان اینکه منابع مالی کشور محدود است، گفت: حداکثر متوسط ساخت خط آهن در کشور کلاً 200 کیلومتر از محل منابع دولتی است.

    وی یادآور شد: هیچ راهی نداریم مگر آنکه بخش خصوصی وارد عرصه شده و سرمایه‌گذاری کند.

    عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: در مجلس شورای اسلامی در لوایح تنظیم مقررات با دولت همکاری داشته‌ایم، اختصاص درآمد سوخت هم به توسعه راه‌آهن مورد مناسبی بود.

    وی گفت: سالانه یک میلیارد دلار از محل درآمد میعانات گازی به سیستم ریلی کشور اختصاص می‌یابد.

    لاهوتی افزود:‌ مجلس در لایحه رفع موانع تولیدی تمام نگرانی‌ها را حذف کرد؛ این لایحه در کمیسیون مربوطه به تصویب رسید و کلیات آن هم در صحن علنی به تصویب رسیده است.

    عضو کمیسیون عمران مجلس گفت:‌ امیدواریم وزارت راه و شهرسازی در نقش حاکمیتی خود هدایت، حمایت و نظارت را دنبال کند.

    انتهای پیام/م
 
بالا