با نزدیک شدن سال جدید میلادی حدس و گمانهزنی در مورد آنچه که به احتمال زیاد در عرصه فناوری در سال 2006 اتفاق خواهد افتاد نیز بالا گرفته است. آنچه که در پی می آید برخی روندهای کلی است که بسیاری از صاحبنظران دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات بر سر آن با یکدیگر اتفاق نظر دارند.
" این روزها اکثر مردم خواستار استفاده از سختافزارهایی هستند که بیهمتا بوده و تنها بر مبنای نیازهای خاص آنان طراحی شده باشد.... "
• تولید انبوه بر مبنای نیازهای کاربران
طی یک قرن اخیر اکثر خطوط تولید کالاهای پیشرفته ،
کار عرضه کالا را به صورت انبوه انجام میدادند که نتیجه این کار ساخت انبوه کالاهای مشابه بود. این امر هنوز هم در بسیاری از صنایع متداول است، ولی وضعیت رفته رفته در حال تغییر است. به عنوان مثال ipodهای اولیه همگی سفید بودند و ابعاد همهشان مشابه بود، به گونهای که تمیز دادن یک ipod از ipod دیگر کار چندان سادهای نبود، اما هم اکنون این ذهنیت کم کم در حال عوض شدن است.
این روزها اکثر مردم خواستار استفاده از سختافزارهایی هستند که بیهمتا بوده و تنها بر مبنای نیازهای خاص آنان طراحی شده باشد. شرکتهای کوچک و بزرگ تجاری هم درصدد بهرهگیری از چنین محصولاتی هستند که پیکربندی آنها به طور اختصاصی طراحی شده باشد.
بررسیها نشان میدهد که در جهان پرهیاهو و پرتلاطم امروز شرکتهایی موفقتر هستند که به این اصل بیشتر اهمیت میدهند. از جمله این شرکتها میتوان به شرکت تراشهسازی AMD، HP، اپل و سرانجام نوکیا اشاره کرد. این روزها ipodهایی که توسط اپل عرضه میشوند از نظر شکل، طراحی و کارکرد چنان متنوع هستند که حیرت خریداران را بر میانگیزند.
" ارائه خدمات نرمافزاری تحت وب محدود به مایکروسافت و گوگل نیست. سیسکو هم میخواهد چنین خدماتی را برای محصولات شبکهای خود ارائه دهد ... "
گفتنی است که این روند در میان سازندگان رایانههای شخصی هم در حال افزایش است. اولین بار شرکت HP بود که از اوایل دهه 1990 کار ساخت و عرضه رایانه را بر مبنای نیازهای خریداران و صاحبان مشاغل آغاز کرد و از آن زمان تاکنون شرکتهای بسیاری به تقلید از HP سربرآوردهاند.
• توجه بنیادین به مسائل امنیتی
این روزها توجه به امنیت درصدر توجه بسیاری از شرکتهای بزرگ و کوچک قرار دارد. دیگر تنها مایکروسافت نیست که درصدد ایمنسازی سیستم عامل ویندوز است. بلکه شرکتی مانند سونی هم روی CDهای تفریحی خود قفلهای نرمافزاری نصب میکند تا از کپیبرداری آنها جلوگیری کند و گاهی در این زمینه چنان راه افراط پیموده میشود که کاربران از دستیابی به نیازهای کلیدی خود محروم میمانند.
ماهیت در حال تحول تهدیدات امنیتی موجب شده تا از روشهای جدیدی برای حل مشکلات این حوزه استفاده شود. شرکت Sana Security از رویکردی اختصاصی برای کشف ویروسهای رایانههای بهره گرفته است و شاید تنها شرکتی است که تنها به دنبال رفع حملات صورت گرفته به رایانهای شخصی است. شرکت نرمافزاری پاندا هم وعده داد که زمان واکنش خود به تهدیدات ویروسی سنتی را کوتاهتر کند. پاندا یک شرکت اروپایی است که اگرچه خوش فکر است، اما به علت غلبه 2 غول دیگر یعنی سیمانتک و مک آفی زیرسایه آنها قرار گرفته است. به هر حال شکی وجود ندارد که ما در آینده با نوآوریها و خلاقیتهای فراوانی از سوی شرکتهای امنیتی مواجه خواهیم شد.
• عرضه نرمافزارها در قالب خدماتی راهاندازی سرویس WindowsLive از سوی مایکروسافت در آدرس اینترنتی
www.live.com تحول بزرگی بود که امکان استفاده از برخی ویژگیهای ویندوز و نرمافزار Office را در قالب وب فراهم میآورد.
" ماهیت در حال تحول تهدیدات امنیتی موجب شده تا از روشهای جدیدی برای حل مشکلات این حوزه استفاده شود... "
گفته میشود که گوگل هم طرحهای مشابهی را در سر دارد و قصد دارد خدمات مشابهی را تا سال آینده بر مبنای سیستم عامل لینوکس و از طریق وب به کاربران ارائه دهد.
البته ارائه خدمات نرمافزاری تحت وب محدود به مایکروسافت و گوگل نیست. سیسکو هم میخواهد چنین خدماتی را برای محصولات شبکهای خود ارائه دهد و HP و IBM هم درصدد ارائه سرویسهای جدید نرمافزار با استفاده از قابلیتهای اینترنت هستند.
شکی وجود ندارد که روندهای حاکم بر دنیای فناوری در سال 2006 محدود به این موارد نیستند و ما به طور قطع در آینده به مسائل دیگری نیز در این حوزه اشاره خواهیم کرد.