مهر 1392/11/2
گزارش مهر/
لبهای تشنه کویر و سدهای خالی از آب/ 5 سال دیگر کرمان با بحران جدی آب مواجه می شود
کرمان - خبرگزاری مهر:
وضعیت منابع آبی کرمان هم اکنون به منطقه قرمز رسیده است کاهش بی سابقه سطح آبهای زیرزمینی و عدم بارندگی های نرمال در کرمان موجب شده که بزرگترین استان کشور با بزرگترین چالش خود طی دهه های اخیر مواجه شود بطوریکه اگر از هم اکنون در کرمان حتی کشاورزی و فعالیت صنعتی نیز روی ندهد اما استان پنج سال دیگر برای تامین آب شرب با چالش روبرو خواهد شد.
به گزارش خبرنگار مهر، نرم بارندگی در استان کرمان از متوسط بارندگی کشور پائین تر است این درحالیست که وسیع ترین استان کشور میزان بارندگی اش از برخی از استانها که وسعتشان بسیار کوچکتر از کرمان است در سطح بسیار نازلتری قرار گرفته است و خشکسالی به عنوان سونامی خشک طبیعت استان کرمان همچنان بر زندگی مردم این استان می تازد.
بسیاری از رودخانه های فصلی خشکیده اند، رودخانه های محدود داخلی کم آب شده اند، جازموریان به عنوان بزرگترین حوزه آبریز داخلی به بیابانی بی آب و علف تبدیل شده است، میزان آب موجود در پشت سدهای کرمان در وضعیت نامطلوبی قرار دارد، سالانه بسیاری از باغهای و مزارع می خشکند و روستاها خالی از سکنه می شوند و در مقابل بر وسعت بیابان افزوده می شود.
مردود شدن فعالیتهای کنونی برای مبارزه با خشکسالی
اینها همه در حالی است که بدون تردید کارنامه تمام دولتهای قبل در خصوص مقابله با خشکسالی در کرمان مردود است که اگر چنین نبود و پیش بینی های لازم صورت گرفته بود هم اکنون کرمان با کاهش سطح زمینها و دشتهایش به دلیل خشکسالی مواجه نشده بود.
هر چند مسئولان از اجرای طرحهای مکانیزه آبیاری خبر می دهند اما اگر این طرحها به خوبی انجام شده اند پس چرا طبق آمار رسمی 70 درصد آب موجود در بخش کشاورزی استان کرمان که عنوان پر مصرف ترین بخش استان همچنان هدر می رود؟
مسئولان مختلف در استان کرمان منصوب شدند و وعده های مکرر دادند و رفتند اما مشکل خشکسالی در کرمان باقی ماند.
طبق اظهار نظرهای مسئولان اگر به زودی برای حل مشکل آب کرمان چاره ای اندیشیده نشود کرمانیان طی چند سال آینده که به اندازه تعداد انگشتان یک دست هم شاید نشود برای تامین آب شرب نیز با مشکل مواجه می شوند.
این درحالیست که از هم اکنون نیز طرحهای جیره بندی آب در برخی مناطق استان کرمان درحال انجام است و در تائید این نکته همین بس که 960 روستای استان کرمان آب آشامیدنی ندارند و در تامین آب کشاورزی نیز با مشکل جدی مواجه شده اند.
مشکلات جدی پیش روی استان کرمان در حالی است که طبق آخرین گزارشها میزان بارندگی کرمان در سال جاری نسبت به سال گذشته در همین زمان همچنان پنج درصد عقب تر است و مسئولان امیدوارند که با ادامه بارندگیهای این مشکل کمتر شود.
طرحهای اجرا نشده اند چون هزینه بر و زمان بر بوده اند
طی این مدت استانداران مختلف در دولتهای گذشته هر یک طرح و وعده ای جدید را برای حل مشکل آب کرمان ارائه داده اند و در نهایت یک بسته کامل از پیشنهادهای عمل نشده در استان کرمان بر روی میز مانده است.
از طرح انتقال آب حوزه به حوزه تا بارور کردن ابرها، انتقال آب از تاجیکستان و خلیج فارس و کارون و حتی طرحهای انتقال آب منطقه ای در استان کرمان که درنهایت تمام این طرحها به دو بهانه اصلی متوقف شده اند.
هزینه بر بودن و زمان بر بودن، این دو عنوان سد راهی شده اند در راه تامین آب استان کرمان عواملی که نه تنها نگذاشتند آبی وارد کرمان شود بلکه کاری کردند که اکنون نیز آبی پشت سدهای کرمان باقی نماند.
بهترین راهکار در تمام سالهای سپری شده از سوی مسئولان صرفه جویی در مصرف آب توسط مردم عنوان شد اما این درحالی بود که به دلیل عدم وجود زیر ساختهای موجود در استان کرمان کشاورزان چاره ای جز استفاده از آب به روشهای سنتی نداشتند و عملا مردم در صرفه جویی نقش تاثیر گذاری نمی توانستند داشته باشند زیرا امکانات مناسب در اختیار نداشتند.
افزایش نرخ مکانیزه کردن آبیاری، سخت شدن آبهای موجود و عدم امکان آبیاری مکانیزه در بسیاری از نقاط استان کرمان و اصولا نبودن منابع آبی و خشک شدن بسیاری از این منابع موجب تشدید وضعیت کنونی شده است.
1.1 میلیارد برداشت منفی آب در کرمان/ کشاورزی اولین عامل هدر دهنده آب
محسن ثمره هاشمی، مدیرآب منطقه ای استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: سالانه 1.1 میلیارد مترمکعب آب در استان کرمان برداشت منفی می شود و همچنین بخش قابل توجهی از آب استحصالی در استان کرمان نیز در بخش کشاورزی بخار و یا جذب زمین می شود.
وی تصریح کرد: این در شرایطی است که بیشترین استفاده از آب استان نیز در بخش کشاورزی انجام می شود که در بسیاری موارد با توجه به هزینه تامین آب و نرخ نهایی محصول مقرون به صرفه هم نیست.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی که شاهد خشکسالی و کمبود شدید آب هستیم باید تمام توان در صرفه جویی، مصرف بهینه و همچنین استحصال آبهای در دسترس باشد اما بخشی از آبهای بارندگیهای استان به دلیل عدم جمع آوری در سطح راهی کویر می شوند.
ثمره هاشمی گفت: کشاورزی، صنعت و شرب به ترتیب بیشترین میزان مصرف اب در استان را به خود اختصاص داده اند که در این میان بیشترین هدر رفت هم در کشاورزی است و به همین دلیل است که گفته می شود صنعت باید در استان کرمان توسعه یابد زیرا آب موجود برای کشاورزی و توسعه ان در استان وجود ندارد.
وضعیت آب سدها مناسب نیست/ بارندگیها نیم درصد هم در آبگیری سدها تاثیر نداشته است
مدیر دفتر سدها و شبکه های آبیاری آب منطقه ای استان کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: هر چند طی ماههای اخیر شاهد بارندگیهایی در استان کرمان بودیم اما این بارندگیها در راستای آبگیری سدهای استان تاثیر خوبی نداشته است و اکثر سدهای کرمان با ورودی آب مناسبی روبرو نبوده اند.
دریجانی گفت: در مقایسه با سال گذشته میزان آب ذخیره شده در سدهای استان 53 میلیون مترمکعب افزایش یافته اما این افزایش ناشی از مدیریت مصرف آب های موجود بوده است که این مدیریت مصرف آب باید در بخشهای مختلف انجام شود.
وی حجم کنونی آب سدهای استان کرمان را 192 میلیون مترمکعب دانست و گفت: باید از این میزان آب در دسترس نهایت استفاده بهنیه انجام شود.
دریجانی گفت: مجموع بارندگیهای امسال حتی در حد یک درصد نیز برحجم آب سدها اضافه نکرده است.
این مسئول ادامه داد: وضعیت آب در استان کرمان همچنان در موقعیت مطلوب قرار ندارد و امیدواریم تا پایان سال جاری میزان بارشها افزایش یابد.
ابری برای باروری در کرمان وجود ندارد/ هنوز امیدواریم کمبود بارندگی کرمان جبران شود
مریم حبیبی، رئیس مرکز پیش بینی هواشناسی استان کرمان در گفتگو با مهر در خصوص بارندگی های اخیر در استان کرمان گفت: میزان بارندگیهای امسال در سال جاری در مقایسه با سال قبل شاهد کاهش بوده است اما امیدواریم این میزان در ماههای انتهی سال جاری افزایش یابد.
وی افزود: بیشترین میزان بارشها در کرمان در بهمن و اسفند ماه روی می دهد.
حبیبی در خصوص بارور ابرها در کرمان گفت: این طرح یک سال در کرمان اجرا شد اما جوابگو نبود زیرا برای بارور کردن ابر هم باید ابر وجود داشته باشد مشکل اینجاست که ابرهای مناسب باروری در کرمان وجود ندارد.
حبیبی گفت: بارندگی در استان کرمان نسبت به متوسط بارندگی کشور کمتر است با این وجود در سال جاری شاهد بارشهایی به صورت برف و باران بودیم و به خصوص برفی که در شهر کرمان آمد در سالهای اخیر بی سابقه بود.
5 سال دیگر با کمبود آب مواجه می شویم/ 5 راه برای جبران بی آبی در کرمان
نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با مهر اظهارداشت: خشکسالی و کم آبی یکی از مشکلات عمده استان کرمان است.
محمد جواد زاهدی گفت: بزرگترین خطر برای استان و چالش بزرگ را آب ذکر کرد و افزود: اگر برای آب استان کرمان در بخش شرب، کشاورزی و صنعت کار نکنیم پنج سال دیگر حتی از نظر زندگی کردن مردم با مشکل مواجه می شویم.
وی تصریح کرد: اکنون بیش از دو هزار روستا در استان کرمان با تانکر آبرسانی می شود و آب در برخی نقاط جیره بندی شده است که اگر اقدام نشود جیره بندی گسترده تر می شود.
نماینده کرمان و راور در مجلس گفت: پس از جلسات متعدد در استان و مرکز، تصمیم گرفتیم، آب آشامیدنی از بهشت آباد چهار محال و بختیاری، آب کشاورزی از دریای عمان و آب صنعت از خلیج فارس به استان کرمان منتقل شود.
وی ادامه داد: از پنج طریق بحث انتقال آب به کرمان را دنبال می کنیم که برای چهار طریق موافقت دولت گرفته و امسال در بودجه آمده البته پول کمی گذاشته شده اما مهم این است که برای آن ردیف آمده است.