• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار و مقالات مرتبط با علم و دانش ، فن آوري هاي نوين

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
مديرعامل يك شركت تجهيزات ايمني و ترافيك از طراحي و ساخت سيلندرهاي ترافيكي قابل انعطاف براي نخستين بار در كشور خبر داد.

به گزارش سرويس «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، عليرضا جليليان، مدير عامل شركت سازنده اين سيلندرها با اعلام اين مطلب، گفت: اين سيلندرها با كاربرد جداسازي مسيرهاي عبور در بزرگراه‌ها، جاده‌ها و خيابان‌ها كاربري داشته و به عنوان مانع و سد كننده، كاربرد فراواني در كاهش ترافيك دارند.

وي افزود: در گذشته به منظور جداسازي مسيرهاي عبوري از ميله‌هاي آهني و بتني استفاده مي‌شد كه در صورت برخورد وسايل نقليه با اين موانع وسايل نقليه و سرنشينان خودرو به شدت آسيب مي‌ديدند.

جليليان يادآور شد: جنس اين سيلندرها از «پلي يوسين» است كه به دليل كشش زياد بين سلول‌هاي آن مقاومت سيلندرها در برابر فشار و ضربه زياد است.

وي گفت: اين ماده با پلي اتلين متفاوت بوده و قادر است، نور را تا شعاع 150 متري انعكاس دهد.

جليليان با اشاره به اين كه بر اساس استانداردهاي جهاني، به كارگيري وسايل فلزي و بتني براي معابر به ويژه براي خودروها ممنوع اعلام شده است، ‌اظهار داشت: با وجود آن كه از ساخت اين سيلندرها كمتر از يك ماه مي‌گذرد، هم اكنون در بيست نقطه خطرناك و پر رفت و آمد اتوبان‌هاي خروجي تهران ــ مدرس و همت ــ از اين سليندرها بهره گرفته شده است.

وي گفت: اين سيلندرها با توجه به نشكن بودن و استقامت و قدرت بالا موفق به دريافت استانداردهاي اروپا شده است.

مدير عامل شركت عامل شركت ايمني جي تي اس ادامه داد: در حال حاضر سيلندرهاي مذكور در حال گذراندن مراحل نهايي كسب استانداردهاي ايران بوده و با توجه به مقاومت بالاي آن كه هر خودرو تا 22 هزار بار مي‌تواند، از روي آن عبور كند و با توجه به استانداردهاي اروپايي آن به زودي اين سيلندرها استانداردهاي داخلي را نيز كسب خواهد كرد.

به گزارش ايسنا، وي تصريح كرد: توليد سيلندرهاي ترافيكي قابل انعطاف از نظر اقتصادي نيز بسيار به صرفه بوده و حتي از ارزانترين مشابه‌هاي خارجي خود 5/2 برابر ارزانتر است.

جليليان از صدور اين كالا به كشورهاي حوزه خليج فارس خبر داد و گفت: طي نمايشگاه ايپاس امسال استقبال بسيار خوبي توسط شركت‌هاي داخلي و خارجي از اين محصولات شده است.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
ششمين همايش ملي مهندسي شيمي و پنجمين همايش ملي دانشجويي مهندسي نفت، شهريور ماه سال جاري در دانشگاه صنعتي اصفهان برگزار مي شود.

به گزارش خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، همايش ملي دانشجويي مهندسي شيمي در محورهاي پديده انتقال و فرايندهاي جداسازي، ترموديناميك و تعادلات خازني، سينتيك، طرح راكتور و كاتاليست، مدل‌سازي، شبيه سازي و كنترل فرايند بيوتكنولوژي، مهندسي پزشكي، محيط زيست و صنايع غذايي، پليمرها و كامپوزيت‌ها، صنايع نفت، گاز و پتروشيمي، صنايع شيمايي (معدني، آلي، سلولزي و .... )، انرژي‌هاي سبز (هسته‌يي، خورشيدي، پيل سوختي و .... ) و نانو فن‌آوري در مهندسي شيمي برگزار مي‌شود.

همچنين پنجمين همايش مهندسي نفت در محورهاي مهندسي اكتشاف، حفاري، مهندسي مخازن، مهندسي بهره‌برداري و مهندسي بازرسي فني با همكاري انجمن علمي ــ دانشجويي مهندسي شيمي دانشگاه صنعتي اصفهان، انجمن مهندسي شيمي ايران و انجمن مهندسي نفت ايران در دانشكده فني و مهندسي برگزار مي‌شود.

گفتني است، برنامه‌هاي همايش شامل ارائه مقالات در دو بخش سخنراني و پوستر، برپايي نمايشگاه جانبي با حضور مراكز صنعتي و تحقيقاتي مرتبط و نيز برگزاري كارگاه‌هاي آموزشي تخصصي با حضور صاحبان صنايع و محققان كشور است.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
يك دانشجوي مركز تحصيلات تكميلي در علوم پايه زنجان در تحقيقات پايان‌نامه كارشناسي‌ارشدش، ديناميك ملكولي فرايندهاي تماس و خراش را در مقياس نانو شبيه‌سازي كرد.

به گزارش خبرنگار «پايان‌نامه» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، حسين‌علي كريمي ورزنه، دانشجوي كارشناسي ارشد مركز تحصيلات تكميلي در علوم پايه زنجان در شبيه‌سازي‌هاي انجام شده در اين طرح كه با راهنمايي دكتر هاشم رفيعي‌تبار و مشاوره دكتر محمد رضا خواجه پور انجام شده، از يك الگوريتم موازي كه بر پايه تقسيم ذرات بين پردازنده‌ها نوشته شده است، براي شبيه سازي لغزنده‌اي كه در مرحله اول تنها در راستاي عمود بر سطح جابجا مي‌شود و در مرحله بعد با جابجايي افقي بر روي سطح باعث ايجاد خراش در آن مي‌شود، استفاده كرده است.

مقادير نيروي افقي و عمودي وارد بر لغزنده، انرژي اتلاف شده توسط نيروي اصطكاك، ضريب اصطكاك و سختي سطح در طول شبيه سازي محاسبه شده‌اند.

به گفته اين پژوهشگر، شبيه‌سازي‌ها در مقياس كوچكي در مقايسه با تجربه انجام شده‌اند، اما رفتارهاي مشاهده شده در تجربه را به خوبي پيش بيني مي‌كنند.

پيشرفت فن‌آوري‌نانو نيازمند فهم خصوصيات مواد در مقياس نانو است.

به گزارش ايسنا، يكي از بهترين روش‌ها براي اندازه‌گيري خواص مكانيكي مواد در نواحي كوچك استفاده از روش فرو رفتن و بيرون آمدن يك لغزنده از سطح است. در مقابل روش‌هاي معمول اندازه‌گيري سختي سطح، اين روش اطلاعات زيادي را در ناحيه تماس مانند جابجايي اتم‌ها، ايجاد بر آمدگي در اطراف ناحيه تماس و انتقال فاز در سطح به دست مي‌دهد.

گفتني است، جلسه دفاعيه اين پايان‌نامه روز شنبه 9 ارديبهشت ماه جاري ساعت 2 بعد از ظهر در مركز تحصيلات تكميلي در علوم پايه زنجان برگزار مي‌شود.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
محققان دانشگاه ميشيگان با روش رشد لايه به لايه كپسول‌هاي پليمري به فرآيندي جديد براي به دام انداختن داروهاي نانوبلوري كه حلاليت ناچيز دارند دست يافتند.

به گزارش سرويس «فن‌آوري» ايسنا، فن‌آوري لايه به لايه اجازه مي‌دهد تا با دقت، خصوصيات فيزيكي و شيميايي ويژه كپسول را براي انتقال دارو به مكان‌هاي مشخص و بهينه كنترل شوند.

James Baker و همكارانش راهكار لايه به لايه را براي ساخت نانوكپسول‌هاي دكستران حاوي عامل ضدسرطان 2- متوكسي استراديول (2-ME)، (مولكولي كه در آب نامحلول است و رسانش آن به تومورها مشكل‌زا است) استفاده كرده‌اند.

2-ME همچنين به سرعت توسط بدن به شكل ديگري كه فعاليت ضدسرطاني كمي دارد متابوليزه‌ مي‌شود.

محققان نانوبلور‌هاي دارو را با مولكول‌هاي چربي باردار روكش دادند، كه طرف چرب اين پوشش به سطح نانوبلورهاي دارو چسبيده است، در حالي كه طرف باردار آن باعث ايجاد سطحي، براي رسوب‌دهي لايه‌هاي پليمري دكستران مي‌شود.

به گزارش ايسنا از ستاد ويژه توسعه فن‌آوري نانو، آزمايش‌ها با سلول‌هاي سرطاني تيروئيد نشان داد كه بلور‌هاي داروي كپسول شده،‌ همه فعاليت‌هاي ضد سرطاني دارو را حفظ كرده است.

محققان اين فرمولاسيون را در تومورهاي موش‌ها آزمايش كردند. آنها همچنين اين تحقيقات را با پوشش‌هاي پليمري مختلف، به منظور اندازه‌گيري اثر بار سطح كپسول و ديگر خصوصيات شيميايي مؤثر بر پارامترهاي دارورساني مانند هدف‌گيري تومور و توزيع زيستي دارو انجام دادند.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
دومين دوره ارزيابي عملكرد آزمايشگاه‌هاي عضو شبكه آزمايشگاهي فن آوري نانو انجام شد.

به گزارش سرويس «فن‌آوري» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين ارزيابي بر اساس سه شاخص اصلي مشتري مداري، ميزان فعال بودن و ميزان هماهنگي با سياست‌هاي ستاد ويژه توسعه فن‌آوري كه جمعا شامل بيست شاخص فرعي بود، انجام شد.

از بين 10 آزمايشگاه برتر شبكه آزمايشگاهي فن‌آوري نانو، تعداد پنج آزمايشگاه از تهران و پنج آزمايشگاه از ساير شهرستان‌ها هستند.

آزمايشگاه مركزي دانشگاه فردوسي مشهد، آزمايشگاه دانشكده فني مهندسي دانشگاه تربيت مدرس و مركز تحقيقات كاربردي دارويي دانشگاه علوم پزشكي تبريز به ترتيب رتبه‌هاي اول تا سوم را كسب كردند.

مجموعه آزمايشگاه‌هاي پژوهشگاه صنعت نفت، آزمايشگاه مركزي دانشگاه شهيد چمران اهواز، مجموعه آزمايشگاه‌هاي پژوهشگاه مواد و انرژي، آزمايشگاه مواد دانشگاه صنعتي اصفهان، آزمايشگاه كريستالوگرافي و اشعه ايكس گروه مواد و متالورژي دانشگاه تهران، مجموعه آزمايشگاه‌هاي موسسه تحقيقاتي پرطاووس و مركز فرآوري مواد معدني وزارت صنايع و معادن نيز به ترتيب رتبه‌هاي چهارم تا دهم را به خود اختصاص دادند.

بنابر اعلام ستاد ويژه توسعه فن‌آوري نانو، شبكه آزمايشگاهي فن‌آوري نانو شامل 38 آزمايشگاه از سراسر كشور است كه در حوزه‌هاي مختلف از جمله مهندسي، پزشكي ، كشاورزي و .... به محققان كشور در زمينه فن آوري نانو و ساير حوزه‌ها، خدمات آزمايشگاهي ارائه مي‌كنند.

به گزارش ايسنا، شبكه آزمايشگاهي فن آوري نانو علاوه بر رتبه بندي آزمايشگاه‌ها، متخصصان، كارشناسان و رابطين برتر آزمايشگاه هاي عضو را نيز به شرح زير انتخاب كرد:

متخصصان برتر:

دكتر محسن مردي، آزمايشگاه نانو بيوتكنولوژي كشاورزي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي،

دكتر شهين احمديان، آزمايشگاه ميكروسكوپ الكتروني مركز تحقيقات بيوشيمي و بيوفيزيك دانشگاه تهران،

دكتر فريدون حصاري، مجموعه آزمايشگاه‌هاي پژوهشگاه مواد و انرژي.

كارشناسان برتر:

عبدالحميد رضايي، مجموعه آزمايشگاه‌هاي بخش مواد دانشگاه تربيت مدرس،

ركسانا پسيان، آزمايشگاه مركزي دانشگاه فردوسي مشهد،

فاطمه السادات ترك نيك، مجموعه آزمايشگاه‌هاي پژوهشگاه مواد و انرژي،

مهدي كمالي، مجموعه آزمايشگاه‌هاي دانشگاه اصفهان،

پيمان ميرزايي، آزمايشگاه آناليز پژوهشكده گياهان و مواد اوليه دارويي دانشگاه شهيد بهشتي،

ابوالفضل اوحدي زاده، آزمايشگاه كريستالوگرافي و اشعه ايكس گروه مواد و متالوژي دانشگاه تهران.

رابطان فعال:

ليلي كي شمس، آزمايشگاه مركزي دانشگاه شهيد چمران اهواز،

شهرزاد ميراني، مجموعه آزمايشگاه‌هاي شيمي و پليمر پژوهشگاه مهندسي جهاد كشاورزي،

ريحانه طباطبايي، مركز فرآوري مواد معدني وزارت صنايع و معادن،

صديقه صادق حسني، پژوهشگاه صنعت نفت،

ليلي معظمي، آزمايشگاه كريستالو گرافي و اشعه ايكس گروه مواد و متالوژي دانشگاه تهران،

مهين هوشيار صادقيان، آزمايشگاه مركزي دانشگاه فردوسي مشهد.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
استاديار جوان ايراني دانشگاه «پرينستون» به عنوان يكي از 10 مغز برتر آمريكاي شمالي معرفي شد.

به گزارش خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، وي به همراه 9 محقق برجسته ديگر چندي پيش در چهارمين نشست «10 برليان» نشريه Popular Science در آمريكا مورد تقدير قرار گرفت.

به نوشته USATODAY، اين فهرست 10 نفره شامل محققان و نخبگان جواني است كه در حوزه‌هاي ابتكاري مشغول به فعاليت هستند و با اين حال معمولا از چشم عموم پنهان مانده‌اند.

اين فهرست بر اساس پيشنهاد‌هاي ارايه شده از سوي سازمان‌هاي گوناگون، روساي دانشگاه‌ها و ناشران انتشارات علمي برگزيده شده‌اند.

اين محققان برجسته جوان در حوزه‌هاي گوناگوني از گرافيك رايانه‌يي گرفته تا رياضيات و علوم رباتيك افق‌هاي تازه‌اي در مرزهاي جهان اطراف ما گشوده‌اند كه مريم ميرزاخاني رياضيدان 29 ساله ايراني يكي از آنهاست.

ميزاخاني در سال 1999 ميلادي موفق به پيدا كردن راه‌حلي براي يك مشكل رياضي شد كه بسياري را به دام انداخته بود: محاسبه حجم‌هاي فضايي منحني هندسي.

رياضيدانان مدت‌هاي طولاني است كه به دنبال يافتن راه عملي براي محاسبه حجم رمزهاي جايگزين فرم‌هاي هندسي هذلولي بوده‌اند و در اين ميان مريم ميرزاخاني جوان در دانشگاه پرينستون نشان داد كه با استفاده از رياضيات شايد بتوان بهترين راه را به سوي دست يافتن به راه‌حلي روشن در اختيار داشت: محاسبه عمق حلقه‌هاي ترسيم شده بر روي سطوح هذلولي.

ميرزاخاني در تلاش است تا معماي ابعاد گوناگون فرم‌هاي غير طبيعي هندسي را حل كند. در صورتي كه جهان از قاعده هندسه هذلولي تبعيت كند، ابتكار وي به تعريف شكل و حجم دقيق جهان كمك خواهد كرد.

در واقع مشكل اين است كه برخي از اين اشكال هذلولي هم‌چون doughnuts و يا amoebas داراي ظاهري بسيار نافرم هستند كه محاسبه حجم آنها را به معمايي جدي براي رياضيدانان مبدل كرده است.

اما ميرزاخاني با يافتن راهي جديد در واقع دست به يك ابتكار عمل بزرگ زد و با ترسيم يك سري از حلقه‌ها بر روي سطح اين گونه اشكال پيچيده به محاسبه حجم آنها پرداخت.

جيمز كارلسون از انستيتو رياضيات كلي (Clay Mathematics Institute) مي‌گويد: ميرزاخاني در يافتن ارتباطات جديد، عالي است. وي مي‌تواند به سرعت از يك مثال ساده به دليل كاملي از يك نظريه ژرف و عميق برسد.

مريم ميرزاخاني كه تحصيلات كارشناسي‌ارشد و دكتري را در دانشگاه هاروارد پشت سرگذاشته، از دانش‌آموزان نخبه المپيادي كشور است كه در سال 74 در المپياد جهاني رياضي علاوه بر دريافت مدال طلا با كسب بالاترين امتياز به عنوان نفر اول جهان شناخته شده است.

به گزارش ايسنا اين دانش‌آموز نخبه رياضي، تحصيلات دانشگاهي خود را در رشته رياضي در دانشگاه صنعتي شريف ادامه داد و از جمله بازماندگان سانحه غمبار سقوط اتوبوس حامل نخبگان رياضي دانشگاه صنعتي شريف به دره در اسفندماه 76 است.

در اين حادثه اتوبوس حامل دانشجويان رياضي شركت‌كننده در بيست و دومين دوره مسابقات رياضي دانشجويي كه از اهواز راهي تهران بود به دره سقوط كرد و طي آن شش تن از دانشجوي نخبه رياضي دانشگاه صنعتي شريف شامل آرمان بهراميان، رضا صادقي - برنده دو مدال طلاي المپياد جهاني -، عليرضا سايه‌بان و علي حيدري، فريد كابلي، دكتر مجتبي مهرآبادي و يك دانشجوي دانشگاه تهران (مرتضي رضايي) كه اغلب از برگزيدگان المپيادهاي ملي و بين‌المللي رياضي بودند در اوج بالندگي و شكوفايي علمي ناباورانه، جان باختند.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
نتايج يك پژوهش نشان مي‌دهد كه تراز كلي فشار و فشار صوتي در فركانس‌هاي 2000 و 4000 بيش از حد استاندارد است.


به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقه خوزستان، دكتر ليلاسادات براتي و دكتر فاصله صادقي گلوردي، در پژوهش خود با عنوان «بررسي سروصدا و آناليز صدا در يكي از كارخانه‌هاي نوشابه‌سازي» آورده‌اند: «صدا به عنوان يكي از مهمترين عوامل زيان‌آور فيزيكي در صنعت به شمار مي‌آيد.

اين عامل نه تنها در صنعت بلكه در محيط‌هاي گوناگون‌ نيز از اهميت خاصي برخوردار مي‌باشد؛ براي مثال مي‌توان به سر و صداي ناشي از ترافيك خودرو‌ها اشاره كرد.

امروزه با پيشرفت فن‌آوري در زمينه شناخت عوارض جانبي صدا و درك اين مفهوم كه اغلب عوارض شنوايي ايجاد شده غير قابل برگشت است. مهندسان و دانشمندان مطالعات زيادي در اين زمينه داشته‌اند.»


اين پژوهش مي‌افزايد:« در صنعت نوشابه‌سازي با توجه به مكانيسم عمل شرايط مذكور بيشتر رخ مي‌نمايد با توجه به اينكه كه سر و صدا ناشي از توليد به طور محرز نمايان است. هدف در اين بررسي اندازه‌گيري تراز كلي صدا و آناليز صدا مي‌باشد تا با توجه به نتايج حاصل درمي‌يابيم كه صدا در چه فركانس‌هايي بيشتر از حد استاندارد بوده است و در نهايت با توجه به نتايج مي‌توان راه‌حل‌هاي مناسبي جهت كنترل ارائه كرد.»


در اين پژوهش تصريح شده است:«در اين بررسي از دستگاه صدا سنج ‌آناليزوردار (CEL 440) انگليسي استفاده شد كه توسط كاليبراتور اختصاصي دستگاه كاليبره شده بود و روش كار به صورت تهيه نقشه صوتي به روش ايستگاه‌بندي انجام شده كه كل كارگاه به مربع‌هاي چهار متري تقسيم و مركز هر مربع به عنوان يك ايستگاه در نظر گرفته شد؛ سپس با استفاده از نرم افزار EXCEL به صورت تركيبي با استاندارد ايران مقايسه شد.

با توجه به داده‌هاي موجود و مقايسه با استاندارد ايران كاملا مشهود است كه تراز كلي فشار و فشار صوتي در فركانس‌هاي 2000 و 4000 بيش از حد استاندارد است.»
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
با بهره‌گيري از تكنيك نانوفيلتراسيون
محققان ايراني به روش بهينه حذف تركيبات سرطان زا در تصفيه‌خانه‌ دست يافتند



عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي همدان با بهره‌گيري از روش نانوفيلتراسيون موفق به حذف موثرتر تركيبات سرطان‌زاي تري‌هالومتان تا ميزان بيش از 90 درصد از منابع آب تصفيه‌خانه‌ها شد.

دكتر محمد تقي صمدي، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي همدان و مجري اين طرح با بيان اين مطلب به خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: ورود آلاينده‌هاي مختلف از جمله مواد آلي به آب‌هاي سطحي از طريق ورود فاضلاب‌ها روز به روز در حال افزايش است كه اين امر مي‌تواند مشكلات سازمان‌هاي آب و فاضلاب، وزارت بهداشت و محيط زيست را به نحو فزاينده‌اي افزايش دهد.

با توجه به اين كه امروزه سدسازي اصلي‌ترين كار براي تامين آب شرب مي‌باشد، وجود سيستم‌هايي به منظور حذف اين تركيبات در تصفيه خانه‌ها ضروري است.

وي خاطر نشان كرد: تركيبات تري هالومتان جزء تركيبات آلي آروماتيك طبقه‌بندي مي‌شوند كه بر اثر واكنش فاضلاب و ‌آلاينده‌هاي طبيعي مانند جلبك‌ها با كلر به وجود مي‌آيند.

اين تركيبات خطرناك جزو گروه A مواد سرطانزا محسوب مي‌شوند و سرطان‌زايي آنها در انسان به اثبات رسيده است و همچنين ضمن افزايش احتمال ابتلا به سرطان‌هاي گوارشي و اختلال در سيستم تنفسي مي‌توانند به صورت آماري تعداد زايمان جنين مرده را افزايش دهند.

دكتر صمدي در گفت‌و‌گو با ايسنا افزود: در حال حاضر متداول‌ترين روش گندزايي آب كلرزني آن است كه آزمايش‌ها نشان مي‌دهد كلر نه تنها قادر به از بين بردن تركيبات تري هالومتان نيست بلكه توليد آنها را افزايش مي‌دهد.

استاديار دانشكده بهداشت محيط دانشگاه علوم پزشكي تصريح كرد: در تكنولوژي نانوفيلتراسيون (تكنولوژي غشايي) از لايه‌هاي خاص از جنس استات سلولر و پلي آميد استفاده مي‌شود.

اين لايه‌ها داراي سوراخ‌هاي بسيار ريزي با قابليت نفوذپذيري انتخابي هستند كه مي‌توانند با تشخيص آلاينده هاي تري هالومتان از ورود اين تركيبات به آب تصفيه شده جلوگيري مي‌كنند.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي همدان ياد آور شد: در اغلب كشورها استاندارد حداكثر مجاز تركيبات تري هالومتان 80 ميكرو گرم در ليتر تعيين شده است كه اين مقدار در ايران به 120 ميكروگرم در ليتر مي‌رسد.

ميزان تركيبات تري هالومتان موجود در آب آشاميدني به وسيله شاخص كلروفرم تعيين مي‌شود.

دكتر صمدي در ادامه خاطر نشان كرد: يكي ديگر از دستاوردهاي اين طرح فراهم شدن امكان اندازه‌گيري مستقيم تركيبات مذكور با غلظت PPb در آبهاي آشاميدني با روش استاندارد دستگاه GC با آشكار ساز ECD بود.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي در گفت‌و‌گو با ايسنا اضافه كرد: مقدار حذف تركيبات تري هالومتان در خروجي تصفيه‌خانه‌هاي آب آشاميدني با استفاده از اين روش بيش از 90 درصد است.

وي در پايان از همكاري دكتر سيمين ناصري ، عليرضا مصداقي نيا از مركز تحقيقات محيط زيست دانشگاه علوم پزشكي تهران و مهندس محمدرضا عليزاده فرد قدرداني كرد.

گفتني است نتايج اين تحقيق كه با پشتيباني مركز ملي تحقيقات علوم پزشكي كشور انجام شده، در ژورنال Desaliation به چاپ رسيده است.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
طرح توليد ماهيان تمام ماده ديپلوئيد و تريپلوئيد قزل آلاي رنگين كمان به همت محققان دانشكده منابع طبيعي و علوم دريايي دانشگاه تربيت مدرس با موفقيت انجام شد.

مهندس سيد علي جوهري، دانش‌آموخته كارشناسي ارشد شيلات دانشگاه تربيت مدرس كه اين طرح را در تحقيقات پايان‌نامه‌اش به انجام رسانده، با بيان اين مطلب به خبرنگار «پايان‌نامه» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) گفت: با اجراي اين طرح از اين پس مي‌توان ماهيان قزل‌آلاي پرورشي را به مدت طولاني‌تر پرورش داد و به وزن‌هاي بالاتر رساند.

وي خاطرنشان كرد: در حال حاضر به دليل بلوغ زودرس اين ماهي، نمي‌توان آن را بيش از وزن 300 گرم پرورش داد زيرا در اين وزن با شروع پديده بلوغ و ترشح هورمون‌هاي جنسي، رشد ماهي بسيار كند شده و پرورش آن مقرون به صرفه نخواهد بود.

مهندس جوهري تصريح كرد: مطالعات مقدماتي اين طرح از اسفند ماه 1382 شروع شد و در تيرماه 1383 بچه ماهيان توليد شده از تخم خارج شدند. رشد ماهيان توليد شده و خصوصيات فيزيولوژيكي آنها تا به امروز (بيش از يك سال و نيم) در حال مطالعه بوده و بررسي‌هاي بيشتر در اين زمينه در حال حاضر ادامه دارد.

وي كه تحقيقاتش را با راهنمايي دكتر محمدرضا كلباسي استاديار دانشگاه تربيت مدرس انجام داده، به خبرنگار ايسنا گفت: براي توليد اين ماهيان از تلفيق دو تفكيك القا تريپلوئيدي به وسيل شوك‌هاي گرمايي به همراه استفاده از اسپرم مولدين نر تغيير جنسيت يافته به منظور توليد جمعيت تمام ماده استفاده شد. القاء تريپلوئيدي يك روش دست‌كاري كروموزومي در ماهيان است كه باعث ايجاد عقيمي در آنها مي‌شود.

در قزل آلاي رنگين كمان، پرورش جنس ماده داراي مزايايي نسبت به جنس نر است و قزل آلاي رنگين كمان تمام ماده تريپلوئيد كه در طرح حاضر توليد شده به طور كامل عقيم مي‌باشد و بنابراين مي‌توان آن را به دور از مشكلات ناشي از بلوغ جنسي پرورش داد.

مهندس جوهري خاطرنشان كرد: با توجه به اين كه پرورش ماهي قزل آلاي رنگين كمان امروزه در ابعاد تجاري در حال انجام و پيشرفت روز به روز مي‌باشد، مي‌توان با بهره‌گيري از روش‌هاي مهندسي ژنتيك به كار رفته در اين بررسي، به توليد بيشتر و مطلوب‌تر اين گونه اقتصادي دست يافت، به ويژه اين كه هم اكنون تكنيك و دانش مورد نياز براي تمام مراحل توليد اين ماهي و مولدين مورد نياز آن، در داخل كشور به دست آمده است.

اين پژوهشگر شيلات در پايان ابراز اميدواري كرد كه اين تكنيك بتواند در شكوفايي اقتصادي كشور در بخش توليد ماهيان سردابي مثمر ثمر باشد.
 

esfandiyar2002

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
5 آپریل 2004
نوشته‌ها
8,484
لایک‌ها
7
محل سکونت
TABRIZ
يوسف ناصرى

نانوتكنولوژى يا فناورى نانو يكى از تكنولوژى هاى نوين است و انتظار مى رود بازار ۱۰ سال آينده آن به مرز هزار ميليارد دلار برسد. نانو واحد مقياسى در حد يك ميليارديم متر است و تلاش براى دستيابى به اين سطح از فناورى هاى بسيار ريز به شدت ادامه دارد.
مطابق برآوردها اگر كشور ما بتواند در اين زمينه سرمايه گذارى ساليانه چندميليون دلارى انجام دهد در بازار آينده اين فناورى قادر خواهد بود يك درصد معادل ۱۰ ميليارد دلار از بازار جهانى را به دست آورد. در گفت وگو با دكتر رؤيا آقا بابازاده، عضو هيأت علمى پژوهشگاه صنايع رنگ به بحث در مورد ضرورت سرمايه گذارى كشور ما در اين حوزه از فناورى پرداخته شده است كه در پى مى آيد.
در حال حاضر حدود ۳۰ كشور دنيا در حوزه نانوتكنولوژى فعال هستند و پيش بينى شده در ۱۰ سال آينده بازار هزار ميليارد دلارى محصولات نانو شكل بگيرد. اگر فرض براين باشد كه اين بازار تحقق پيدا كند احتمال موفقيت ايران در چه حوزه هايى از اين تكنولوژى نوين قابل تصور است؟
با آنكه كشورهاى فرانسه، ايالات متحده، ژاپن، آلمان و بريتانيا دراين زمينه پيشتاز هستند و كشورهاى چين و هند هم دراين زمينه به طور جدى فعاليت مى كنند ولى كشورى مثل «ليتويا» هم وجود دارد كه در زمينه نانوتكنولوژى پيشتاز است. شايد اصلاًندانيم كه در دنيا چنين كشورهايى وجود دارند. با اين حال آمارهاى جهانى نشان مى دهند كه اين كشورهاى كوچك و ناشناخته هم به اندازه اى فعال هستند كه نام آنها در سايت هاى بين المللى بيايد.
مطرح شدن نام برخى كشورها الزاماً به آن معنانيست كه تعداد پژوهشگران و كيفيت كار آنها چشمگير شود و به قول معروف اجتماع علمى درچنين جوامعى به وجود آمده باشد؟
وقتى فعاليت هاى آنها در آمارها مى آيد، يعنى حد تحقيقات اين كشورها به مرحله اى رسيده كه ديگر مى توانند جزو آمارها بيايند. موقعى كه اين كشورهاى كوچك در اين زمينه سرمايه گذارى مى كنند، نشان مى دهد اين قضيه بسيار جدى تر از آن چيزى است كه ما تصور مى كنيم. در چنين وضعيتى، ماكه درآمدهاى هنگفت حاصل از فروش نفت را داريم بايد در اين زمينه با هوشيارى بيشترى اقدام كنيم.
تا به حال در كشور ما در زمينه نانوتكنولوژى سرمايه گذارى هايى صورت گرفته و بهتر است اين كار را ادامه دهيم. امكان دارد در مسيرى كه حركت مى كنيم اشتباهى هم صورت گرفته باشد ولى بايد سعى كنيم اين خطاها را رفع كنيم تا به آن هدفى كه مى خواهيم، برسيم. مثلاً همين مقوله بين رشته اى بودن نانوتكنولوژى باعث مى شود به كار و فعاليت گروهى روى بياوريم و با همكارى يكديگر، توسعه علمى كشور را پيش ببريم. براى مثال متخصصان فيزيك، شيمى و علوم پايه در زمينه تئوريك مى توانند به من كمك كنندو در ادامه هم مى توانم از متخصصان صنايع، بازرگانى و محيط زيست هم كمك بگيرم. با اين نوع همكاريها بهتر مى توان در جنبه هاى بازاريابى و خطرات زيستى اين تكنولوژى دست به كار شد. وقتى متخصصان چند رشته مختلف در كنار هم كار كنند محصولى هم كه توليد مى شود يك محصول با كيفيت و برخوردار از تكنولوژى نوين است. چنين محصولى موردقبول مهندسان ايرانى قرار مى گيرد. چون به جهت علمى ،كاركرد و ساختارى آزمايش هاى لازم روى آن انجام شده و مى تواند در بازار فروش با استقبال روبرو شود.
احتمال دارد تحقق آن بازار پيش بينى شده براى كشور ما هم به صرفه باشد كه در اين زمينه سرمايه گذارى كنيم؟
بايد اجازه بدهيم در مراكز تحقيقاتى و آزمايشگاههاى ما، تحقيقات لازم انجام بشود. در مرحله بعد با تبديل اين تحقيقات به اختراع و محصول است كه مشترى عمده ما يعنى صنايع بايستى قانع شوند كه اين نوع محصول را در توليدات شان به كار بگيرند. الآن مراحل تحقيق و تست توليدالياف ضدچروك و ضد لك تمام شده و حتى برخى توليد كننده ها كه از نظر اقتصادى، وضعيت بهترى دارند آماده سرمايه گذارى دراين زمينه هستند. اگر اين توليد كننده هاى بزرگ دنيا در اين زمينه دچار ضرر و زيان شوند در زمينه هاى ديگر آنقدر سود دارند كه به توسعه اين فناورى كمك كنند يا دولتها ممكن است كمك هاى مالى لازم را به آنها ارائه دهند.
در بازارهاى اروپا پيراهن هايى با تكنولوژى نانو تهيه و عرضه شده است و يا جوراب هايى به فروش مى رسد كه ضد بو و ضد حساسيت هستند ولى قيمت آنها چندبرابر جوراب هاى معمولى است.
بنابراين قيمت اين نوع جورابها به حدى نرسيده كه با استقبال مردم روبرو شود. پيراهن هاى ضدچروك و ضد لكه هم با قيمت هاى بالا به بازار آمده است. اما تا وقتى «مدگرايى » رايج است و مشترى هم هرساله به دنبال تغيير «مد» لباس است، استفاده از لباس هاى گرانقيمت ضدچروك رواج پيدا نمى كند. در حالى كه اين نوع لباسها ديگر به شست وشو و اتوكردن نياز ندارند و رنگ آنها تغيير نمى كند. اما به دليل تغيير مد، اروپايى ها ترجيح مى دهند از همان لباس هاى معمولى استفاده كنند.
پس مدگرايى در تضاد با اين فناورى جديد قرار مى گيرد؟
دقيقاً در تضاد قرار مى گيرد. برداشت من اين است كه به خاطر اين ويژگى ها، كاربردهاى خاصى براى استفاده از اين نوع الياف پيدا كنيم. يكى از اين كاربردها كه با سلامت جامعه هم ارتباط دارد استفاده از الياف نانويى در تهيه روپوش ها و لباس هايى است كه در كارخانه هاى توليد موادغذايى موردنياز است. اگر تمام كارگران اين كارخانه ها ، روپوش هايى بپوشند كه ضد لك، ضد چروك و ضد باكترى است و امكان آلوده شدن مواد غذايى و كارگران را از بين ببريم، به ارتقاى سلامت جامعه كمك كرده ايم.
اين كاربردها، كاربردهاى جذاب و سودمندى است ولى ما توانمندى آن را داريم كه دراين زمينه ها سرمايه گذارى كنيم؟
اتفاقاً در ايران تحقيقات لازم در اين زمينه دارد انجام مى شود ولى بايد توجه داشت كه فرهنگ سازى هم مقوله بسيار مهمى است . اگر ما به گونه اى فرهنگ سازى كنيم و همه افراد لباس هايى را خريدارى كنند كه با استفاده از فناورى نانو، ديگر چروك نمى شود ولى قيمت آن بالاتر از لباس هاى معمولى است. ممكن است مادرى اين جور لباسى براى فرزندش بخرد ولى همان بچه اگر موقع بازى فوتبال با زمين برخورد كند لباس ضدچروكش پاره مى شود و قابل استفاده نيست . به عبارت ديگر از چنين اليافى در مراكز تجارى، صنعتى و يا در لباس آتش نشانان استفاده كنيم. ما مى توانيم با بهره گيرى از فناورى نانو، لباس هايى بسازيم كه ضد آتش باشد. اگر چه الآن هم پارچه ضدآتش توليد مى شود ولى تا دماى خاصى گرما را تحمل مى كند. احتمالاً با اين فناورى مى توانيم لباس هاى مقاومتر توليد كنيم. با اين كار مى توانيم باعث شويم آتش نشانان در اطفاى حريق، راحت تر فعاليت خود را انجام دهند. از اين فناورى مى توان در تهيه لباس هاى نيروى انتظامى استفاده كرد و باعث شد لباس هاى اين نيرو كمتر دود بگيرد و كثيف بشود. بنابراين با چنين عملى، نيروى انتظامى ما مرتب تر و منظم تر خواهد بود و ضمناً هزينه شست وشو هم پايين مى آيد. رنگ لباس نيروى انتظامى هم ثابت است و تابع مد نيست. اگرچه هزينه پارچه گرانتر است ولى در مقابل هزينه شست وشو ندارد، همواره تميز و مرتب مى ماند و نيازى به تعويض مكرر لباس نيست. بنابراين دقيقاً مى توان حساب كرد كه توليد لباس نيروى انتظامى با استفاده از فناورى نانو مزيت دارد يا نه.
به بيان ديگر شما مى خواهيد بگوييد دهك هاى بالاى درآمدى مشتريان بالقوه كاربرى هاى عمومى اين تكنولوژى هستند؟
دهك هاى پايينى هم مى توانند از اين نوع محصولات استفاده كنند ولى لازم نيست كه حتماً بدانند كه جنس اين محصولات از نوع نانو است.
اما شما بحث فرهنگ سازى را مطرح كرديد؟
فرهنگ سازى به اين معنا نيست كه ما به صورت مكرر در همه رسانه ها كلمه نانو را به كار ببريم. اگر خانم خانه دارى يك وسيله و دستمال پاك كننده اى خريدارى كند كه با آن بتواند هم چربى هاى ديوار آشپزخانه را پاك كند و هم آن دستمال تا يك ماه كثيف نشود، چه نيازى دارد كه بداند با فناورى نانو آن را درست كرده اند يانه. براى او مهم اين است كه اين محصول با قيمت مناسب به دست او برسد.
اين فرهنگ سازى در حوزه عمومى به چه صورت بهتر است انجام شود؟
در اين زمينه مى توان از متخصصان حوزه علوم انسانى دعوت كرد تا در مورد اين مسائل و اينكه تأثيرات جانبى اين تكنولوژى چيست بررسى لازم به عمل آورند. به هر حال، اين تكنولوژى جديد، خطراتى هم دارد كه بايد بررسى شود ولى بسيارى از مشكلات و خطرات قابل حل است. اطلاعات لازم در اين زمينه بايد در كنار مباحث فرهنگ سازى به مردم منتقل شود. در برخى موارد مى توانيم محصول بهترى به جامعه عرضه كنيم ونام نانو را هم نياوريم. چون تكرار نام نانو باعث مى شود يكسرى سوءاستفاده از آن بشود.
من خودم وارد مغازه اى شدم كه اسم نانو روى يك محصول درج شده بود. اگر يك فرد عادى و غيرمتخصص، آن محصول را ببيند، فروشنده هم از كمبود آگاهى او استفاده مى كند و قيمت جنس نانويى و غيرنانويى را مى گويد. مشترى هم فرضاً از رسانه ها شنيده كه جنس نانويى چه مزايايى دارد ولى نمى داند كه واقعاً آن محصولى كه نام نانو روى آن هست با استفاده از فناورى نانو ساخته شده است يا خير.
در همان مغازه، وقتى كه بيشتر دقت كردم متوجه شدم كه آن جنس، نانويى نيست و فقط در اسم شركت از كلمه نانو هم استفاده شده بود. بنابراين ممكن است فروشندگانى باشند كه با استفاده از عدم اطلاع دقيق مردم به دنبال سودجويى باشند.
با توجه به اين موضوع، بايد نتيجه گرفت كه فرهنگ سازى هم نبايد انجام شود؟
البته بايد بدانيم فرهنگ سازى را براى چه محصولاتى و چگونه انجام دهيم.
وقتى افراد جامعه از سواد تخصصى لازم در زمينه فناورى نانو برخوردار نيستند نمى توانند محصولات نانويى را از غير آن متمايز سازند؟
اقدام مهمى كه در اين زمينه بايد انجام داد اين است كه قوانينى تدوين كنيم و شرايطى را براى به كارگيرى كلمه «نانو» در نظر بگيريم. بايد در مورد استفاده از كلمه نانو حساس باشيم. وقتى ما فرهنگ سازى مى كنيم ولى در عوض اجازه مى دهيم كه هر كسى و به هر شكلى از اين كلمه استفاده مى كند، جامعه بايد ضررش را متحمل شود. در حالى كه در بسيارى از موارد لازم نيست كه در اين زمينه تبليغ مستقيم داشته باشيم.
در چه مواردى اين تبليغ، ضرورى است؟
در سطح مديران بايد تبليغ ما علمى، مستند و مبتنى بر اعداد و ارقام باشد؛ چه مديران بخش هاى دولتى و چه مديران بخش هاى خصوصى و بايستى آنها را تشويق به سرمايه گذارى كرد. براى آشنا شدن محققان هم بايد تبليغ كافى انجام شود تا آنها علاقه مند شوند و علم و تخصص خود را در اين زمينه به كار گيرند. چون ما، در اين مورد پتانسيل هاى خوبى داريم. الآن، مراكز تحقيقاتى دنيا دنبال جذب محققان، دانشجويان و فارغ التحصيلان جوان ما هستند. بنابراين، از اين نظر پتانسيل علمى بالايى داريم. ما بايد امكانات لازم را در اختيار آنها قرار بدهيم و از اين طريق، محققان بتوانند با استفاده از اين امكانات، توانمندى هاى خود را در داخل كشور به كار گيرند.
از گفته هاى شما مى توان نتيجه گرفت در حوزه عمومى نبايد تبليغ خاصى در خصوص نانوتكنولوژى انجام شود؟
من نبايد را مطرح نمى كنم. مى توانيم دسته بندى كنيم كه اگر در اين زمينه ما تبليغ مى كنيم تا چه حد اطلاعات بدهيم، حوزه تبليغى مان زياد باشد يا نه و اصولاً در چه برنامه هايى مى توان به تبليغ و ترويج اين تكنولوژى پرداخت.
مى خواهيد بگوييد تبليغ عمومى باشد ولى نظارت و بازرسى در مورد شيوه و چگونگى به كارگيرى كلمه نانو هم در نظر گرفته شود؟
بله؛ تبليغ عمومى هم بايد زمانش مشخص باشد. مثلاً ۲ درصد از برنامه هاى صبح تلويزيون به تبليغ نانو اختصاص داده شود ولى در برنامه هاى شبانه و علمى درصد اين تبليغ بالا برود. در اخبار علمى هم بايد مشخص بشود چه مقدار بايد به اين مقوله توجه شود. همه اين موارد بايستى تجزيه و تحليل بشود. چون وقتى فرهنگ سازى مى كنيم مجبور هستيم نقاط ضعف و منفى و خطرات را هم بگوييم. بالاخره ما مى دانيم كه ذرات نانو از اندازه سلول هاى پوست انسان ريزتر است.
اگر انسان با مواد نانو كار مى كند بايد مراقب باشد اين ذرات جذب پوست ما نشود. حتى اين ذرات مى توانند از مجراى تنفسى انسان عبور كنند و جذب ريه بشوند. چون ريه ما ساختارى دارد كه مى تواند اين نوع ذرات راجذب كند.
موقعى كه بيش از اندازه اطلاعات بدهيد، بايداين اطلاعات را هم منتشر كنيد و ممكن است مردم نسبت به اين تكنولوژى، واكنش منفى نشان دهند. در حقيقت اين كار، اثر منفى روى فرهنگ سازى بر جاى مى گذارد. در اين حالت بايد تعادلى برقرار كنيم و افرادى كه قرار است از فناورى نانو استفاده كنند حتماً بايد مخاطراتش را بدانند تا خودشان را از خطر حفظ كنند.
تصور مى كنيد بازار داخلى ما در چه بخش هايى متقاضى به كارگيرى محصولات نانويى خواهد بود؟
در صنايع اصلى ما مثل پتروشيمى و خودرو مى توانند به صورت گسترده از اين فناورى استفاده كنند. مخصوصاً در ساخت خودرو در بسيارى از بخش هايش مى توانيم استفاده كنيم. از پوشش روى شيشه كه الآن مطرح است به عنوان ضدبخار و ضدمه. در رنگ ماشين مى توان با افزودن درصد خاصى از مواد نانويى مقاومت به خراش ، سايش و رنگ پريدگى را افزايش دهيم ولى براقيت و كيفيت و زيبايى آن هم كاهش پيدا نكند. در اگزوز خودرو با استفاده از اين تكنولوژى مى توانيم به تقليل آلودگى هوا كمك كنيم. براى تهويه هواى داخل اتومبيل و مقاومت بيشتر داشبورد هم از اين فناورى مى شود استفاده كنيم. در تهيه صندلى خودرو هم مى توان از پارچه اى استفاده كرد كه ضدلك باشد و در اين صورت نيازى به روكش اضافه نخواهد بود. در بحث مصرف دارو هم مى توان نانوروبات هايى ساخت كه مقدار دارو را مستقيمآً به موضع مورد نظر انتقال مى دهند و مى توانيم از پخش شدن مواد دارويى در بدن جلوگيرى كنيم.
براى مثال مى توانم بگويم كه ساليان متمادى است كه ما از «دوده» در توليد لاستيك اتومبيل استفاده مى كنيم. سايز و اندازه دوده در مقياس نانويى است. در گذشته هم نمى گفتند كه چون دوده اندازه اش اينگونه است آن را در توليد لاستيك به كار گيريد. مى گفتند چون دوده باعث افزايش خواص لاستيك مى شود آن را اضافه كنيد. حالا ما بايد بياييم ببينيم «دوده» به چه دليل، خواص لاستيك توليد شده را افزايش مى دهد. نه اينكه فقط اسم را عوض كنيم و بگوييم با افزايش نانوكربن و نانوگرافيك مى توان كيفيت لاستيك را ارتقا داد. به هر حال، نانوكربن همان دوده است. اما صرفاً با تغيير اسم، موفقيت به دست نمى آيد. ما اگر ويژگى دوده را كشف كنيم و بدانيم اين ماده نانويى به چه شكل تأثيرگذار است يك مرحله جلوتر هم مى توانيم برويم. بالاخره وقتى الآن ۱۰ درصد دوده اضافه مى كنيم، زمانى كه ويژگى آن را كشف كنيم با توجه به بررسى هاى علمى كه انجام داده ايم مى توانيم ۵ درصد از اين ماده را به كار گيريم و صرفه جويى هايى به عمل بياوريم و به همان كيفيت دست پيدا كنيم.
با توجه به تخصص و تجربه تان و شناختى كه از امكانات مرتبط با اين علم و تكنولوژى داريد، سرمايه گذارى در چه حوزه مشخصى مى تواند پتانسيل علمى جامعه را به صورت بالفعل درآورد و بازدهى قابل توجهى به دنبال داشته باشد؟
نانوتكنولوژى يك فناورى در حال رشد است و در هيچ كشورى با قاطعيت مشخص نكرده اند كه بايد در چه بخشى از اين تكنولوژى اولويت گذارى كنند. در كشور ما هم فعاليت هاى خوبى صورت گرفته ولى اولويت هاى تحقيقاتى چند بار جابه جا شده است. الآن اولويت هايى در وزارت علوم و مراكز تحقيقى كشور تعيين شده ولى بايد اين قابليت را داشته باشيم كه در صورت لزوم اين اولويت ها را تغيير دهيم. الآن تحقيقات بنيادى ما در زمينه بيوتكنولوژى در حال انجام است و بايد فعاليت در اين زمينه را ادامه داد. در كنار تحقيقات بنيادى ، بايد به تحقيقات كاربردى توجه كنيم و به اصطلاح بازارنگر هم باشيم. چون اين تحقيقات كاربردى و توليد محصول است كه مى تواند موفقيت ما را تضمين كند.
به همين دليل مى گويم كه بايد تحقيقات را ادامه داد و اولويت هاى مختلف را هم در نظر بگيريم.
هنگامى كه ما اولويت هاى اصلى را در صنايع پتروشيمى، گاز و خودرو تعيين مى كنيم بايد وارد جزئيات اين اولويت هاى تعيين شده نيز بشويم. همان كارى كه كره جنوبى، ايالات متحده، چين و تايوان انجام داده اند. ژاپن هم در ابتدا به صورت عام اولويت هايش را تعريف مى كرد. با توجه به موفقيت ژاپنى ها در زمينه ميكروالكترونيك، منطقى است كه اولويت هاى خود را در اين بخش از ميكرو به واحد كوچكتر نانو برسانند.
مثلاً در زمينه خودروسازى مى توان گفت ساليان متمادى است پيل سوختى وارد بازار شده ولى هنوز قيمت آن به حدى نرسيده است كه بازارپسند باشد و مردم حاضر باشند به جاى سوخت هاى فسيلى از پيل سوختى استفاده كنند.
بنابراين در چنين وضعيتى بايد وارد حوزه هاى تحقيقاتى مختلف بشويم و منتظر باشيم مطالعات و طرح هاى تحقيقاتى ما به نتيجه برسد تا ما بدانيم چه توانمندى هايى در زمينه پيشبرد نانوتكنولوژى داريم. يك موقع هست كه توانايى انسانى داريم ولى توانايى تجهيزاتى را نداريم و بايستى توانايى تجهيزاتى را ايجاد كنيم. به همين دليل ما الآن به طور قاطع نمى توانيم اولويت هاى كشور را در زمينه نانوتكنولوژى نام ببريم و بگوييم الزاماً برنامه ريزى ها و سرمايه گذارى هاى ما بايد بر چنين مواردى تأكيد كند.
ایران
 

esfandiyar2002

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
5 آپریل 2004
نوشته‌ها
8,484
لایک‌ها
7
محل سکونت
TABRIZ
عكس: علي اكبر شيرژيان
مهديا گل محمدي
نيمه نخست سال با شدت گرفتن گرما و نور آفتاب، بازار عينك هاي آفتابي رونقي تازه مي گيرد.
طي سال هاي اخير اغلب مصرف كنندگان عينك هاي آفتابي متوجه اين موضوع شده اند كه اين نوع عينك ها فقط براي داشتن ظاهري جذاب تر و تنها براي مصارف تزئيني به كار نمي روند. هشدارهاي پزشكي و بيان مضرات اشعه آفتاب براي عدسي و عينبيه چشم ها، دقت مصرف كنندگان را براي انتخاب نوع عينك هاي آفتابي بالا برده است. هر چند هنوز هم توليدات بي كيفيت و ارزان قيمت خاور دور به وسيله دستفروشان و برخي مغازه ها خريد و فروش مي شود.
بهرام ساجدي يكي از فروشندگان عينك هاي آفتابي در مورد تاثير اين توليدات بر بازار عينك هاي استاندارد و غيرمضر مي گويد: چندي پيش با اوج گيري خريد و فروش عينك هاي غيراستاندارد، مشكلات عديده اي براي مصرف كنندگان پيش آمد كه منجر به جمع آوري حدود سيصد محل غيرمجاز فروش اين عينك ها از سوي مسئولان شد. هر چند چنين اقداماتي در سطح و زماني محدود و به صورت مقطعي برنامه ريزي و اجرا مي شوند، باز هم بازار عينك هاي آفتابي مجاز و استاندارد ظرف اين مدت نفسي تازه مي كشد.
با اين وجود، پس از آن همان طور كه در كليه مناطق و معابر شهر مشهود است در حال حاضر بازار عمده عينك هاي آفتابي در دست دستفروش ها و بوتيك هاي غيرحرفه اي است.
وي در مورد نوع و قيمت عينك هاي آفتابي مي افزايد: پيش از اين ويژگي عينك هاي آفتابي به تيرگي شيشه ها يا طلق هاي عينك ها و نوع فريم ها ختم مي شد اما در حال حاضر پيشرفت هاي علمي، عينك هاي پلاريزه را به بازار عرضه كرده است. اين نوع عينك ها كه در قيمت هاي گوناگون از 14 تا 800 هزار تومان يافت مي شوند، داراي قابليت جلوگيري از اشعه ماوراءبنفش در حد قابل قبولي هستند.
اما انواع تقلبي اين كالا نيز به وفور در بازار با برچسب هاي (UV400) به صورت غيرقانوني و قاچاق يافت مي شود، در حالي كه شناسايي اصلي از غيراصلي نياز به دستگاه هاي خاصي دارد كه بيشتر در اختيار فروشندگان حرفه اي است.
وي خاطر نشان مي كند: براي آزمايش اين نوع عينك ها روش هاي ساده تري نيز وجود دارد. براي نمونه امواج انواع كنترل ها و ريموت ها از اين نوع عينك ها عبور نمي كند بنابراين چنانچه كنترل تلويزيون يا ضبط را پشت شيشه يا طلق آنها بگيريم كنترل نبايد روي دستگاه مورد نظر تاثير بگذارد. چنانچه امواج از شيشه عبور كرده و دستگاه واكنش نشان دهد، عينك مذكور فاقد قابليت ضداشعه است.
***
در مقابل عينك هاي ارزان قيمت و غيراستاندارد، برخي افراد نيز به گمان تناسب قيمت با استاندارد عينك ها مبالغ هنگفتي براي دورماندن از صدمات ناشي از اشعه مضر آفتاب مي پردازند در حالي كه استانداردهاي عينك براي تمامي انواع عينك ها به روشني تعريف شده و حدود معيني را شامل مي شود؛ به طوري كه عينك هاي آفتابي تا حدود 40 تا 50 هزار تومان (البته نه در تمامي انواع) مي توانند همه استانداردها را داشته باشند.
ساير متغيرهايي كه براي افزايش قيمت اين كالا از سوي شركت هاي سازنده مدنظر قرار مي گيرند شامل مواردي همچون مارك، تنوع فريم ها، به كاربردن سنگ هاي قيمتي در فريم ها و انطباق آخرين مدل ها و مدهاي روز بازار است. چنين متغيرهايي گاه قيمت يك عينك آفتابي را تا يك ميليون تومان افزايش مي دهد.
هم اكنون بيشتر محصولات خارجي بازار عينك ايران را كشورهايي همچون ايتاليا، فرانسه، آلمان، كره جنوبي و چين تامين مي كنند. در اين ميان برندهاي ايتاليايي به دليل دارابودن بهترين و مشهورترين مارك ها و محصولات چيني به دليل ارزان بودن با استقبال بيشتري روبه رو هستند.
برخي از نام هاي معروف برندهايي را تشكيل مي دهند كه اگر چه نيازهاي بخش مرفه و متمول جامعه را پوشش مي دهند اما در توليداتشان، براي طبقه متوسط نيز برنامه ريزي هايي دارند. اما همين بخش اخير مبتلا به بيشترين نفوذ محصولات تقلبي نيز هست. براي جلوگيري از واردات چنين محصولاتي، كارشناسان تجهيز مبادي ورودي به دستگاه ها و لوازم آزمايشي عينك ها را توصيه مي كنند زيرا تا به حال چنين اقدامي صورت نگرفته است اگر چه بازار تقلبي ها همچنان داغ است كمي دقت در اين چشم هاي شيشه اي بيانگر اين موضوع است كه افزايش آگاهي بين مردم، رنگارنگي آنها را كمي كاهش داده است، بدين معني كه پيش از اين انواع شيشه ها و طلق ها با رنگ هاي كهربايي، آبي، سبز و غيره تنوع و جلوه اي خاص در اين بازار بخشيده بود اما در حال حاضر اين نوع عينك ها با كاهش تقاضا روبه رو شده اند.
علت اين موضوع را بايد در عملكرد ناقص شيشه هاي رنگي جستجو كرد. براي نمونه شيشه هاي كهربايي رنگ نمي توانند به طور كامل جلوي اشعه ماوراء بنفش را بگيرند. عينك هاي داراي طلق آبي نيز از اين قاعده مستثني نيستند، بنابراين فقط عينك هاي دودي رنگ قابليت جذاب بالاي اشعه مضر آفتاب را دارا هستند.
علاوه بر اين در خصوص رنگ عينك ها نيز چنانچه از رنگ دودي استفاده نمي كنيد، رنگ هاي خاكستري بيشتر توصيه مي شوند.
رنگ برنزي هم براي افرادي كه نارسايي رنگ سبز دارند، توصيه مي شود. شيشه هاي سبز رنگ هم براي كساني كه در تشخيص رنگ قرمز يا سبز مشكل دارند، رنگ مناسبي نيستند.
در مورد نوع جذب اشعه توسط عينك ها نيز ذكر اين نكته ضروري است كه بيشتر عينك هاي آفتابي كه پوشش ضداشعه دارند، جلوي اشعه هاي ماوراءبنفش نوع B را مي گيرند، اما عينك هاي ارزان تر تنها بخشي از اشعه هاي نوع A را دفع مي كنند. تشخيص چنين قابليت هايي نيز فقط توسط پزشك ميسر است.
 

esfandiyar2002

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
5 آپریل 2004
نوشته‌ها
8,484
لایک‌ها
7
محل سکونت
TABRIZ
ايرنا-باكتري Caulobacter crescentus براي چسباندن خود به سنگ هاي رودخانه ها از محكم ترين چسب روي زمين استفاده مي كند.
به گزارش روز سه شنبه بي بي سي، دانشمندان اكنون تلاش دارند تا چگونگي توليد اين چسب را كشف كنند.
اين چسب قادر است كشش بسيار زيادي را تحمل كند، به گونه اي كه يك فيل را در جاي خود نگه مي دارد. چسبندگي آن معادل دو تا سه برابر فشاري است كه بهترين چسب هاي صنعتي تحمل مي كنند. تحقيقات جديد نشان مي دهد كه اين باكتري تك سلولي با استفاده از مولكول هاي قندي، خود را در رودخانه ها، جريان هاي آبي و لوله هاي انتقال آب محكم نگه مي دارد.
هنوز مشخص نيست كه اين چسب چگونه عمل مي كند اما محققين احتمال مي دهند كه برخي پروتئين هاي خاص مي بايد به اين قندها متصل شده باشد.
«يووس برآن» باكتري شناس دانشگاه اينديانا كه سرپرست اين تحقيق است، مي گويد: به دليل اينكه اين چسب مي تواند بر روي سطوح خيس هم عمل كند، بنابراين كاربردهاي مشخصي براي آن وجود دارد. يكي از اين كاربردها استفاده از آن به عنوان چسب هاي جراحي زيست فروپاش است.
مواد زيست فروپاش موادي هستند كه پس از مدتي توسط باكتري ها تجزيه و ناپديد مي شوند. مهندسين نيز مي توانند از اين چسب فوق العاده استفاده كنند.اما توليد اين چسب كار دشواري است. اين چسب مانند يك تكه آدامس جويده شده، به هر چيز حتي وسايلي كه براي توليد آن استفاده مي شود، مي چسبد. دانشمندان اميدوار هستند تا بزودي بتوانند اين چسب را به توليد صنعتي رسانده، به بازار بفرستند.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
بي بي سي: يك گروه حقوق بشري حافظ حريم شخصي شهروندان اخطار كرده كه استفاده والدين از دستگاه هاي موقعيت ياب براي رديابي محل حضور فرزندانشان ممكن است بر روابط آنها با كودكان تاثيرات مخرب و ناسالمي بگذارد.
اوايل ماه جاري ميلادي (آوريل۲۰۰۶) دو دستگاه ارزان قيمت كه از سيستم موقعيت ياب جهاني (GPS) استفاده مي كنند با قيمتي زير ۵۰ دلار وارد بازار آمريكا شدند. يكي از اين دستگاه ها يك تلفن همراه مينياتوري است و ديگري در يك كفش جاسازي شده است. در همين حال ديزني، شركت بزرگ سرگرمي نيز قصد دارد با عرضه يك تلفن همراه، از بازار ۳۰ ميليوني كودكان استفاده كند. اين تلفن والدين را قادر مي سازد محل حضور فرزندانشان را رديابي كنند.
اما سيمون ديويس، مدير سازمان جهاني حفظ حريم شخصي گفته است از اين مي ترسد والديني كه از اين سيستم ها استفاده مي كنند، نهايتاً آنها را بي فايده و حتي خطرناك بيابند. او مي گويد: «آنچه نهايتاً ممكن است اتفاق بيفتد، همان طور كه در استفاده از فناوري هاي مراقبت تصويري نيز شاهدش بوديم، استفاده افراطي والدين از اين سيستم هاست تا آنجا كه تاثيرات مخربي بر روابط آنها با فرزندانشان خواهد گذاشت. مشخصاً نوجوانان در سني هستند كه به فضاي كافي براي رشد جنبه هاي روحي و رواني خود نياز دارند. والدين بايد مراقب باشند زياده از حد به اين حريم نزديك نشده و از آن عبور نكنند.»
سوءاستفاده از موقعيت ياب ها
هم اكنون در كشورهاي غربي نگراني روزافزوني از امنيت كودكان به وجود آمده و والدين بيش از پيش احساس مي كنند بايد هر لحظه بدانند كه فرزندانشان كجا هستند و چه مي كنند. استفاده از دستگاه هاي موقعيت ياب اولين بار در ژاپن و با تعبيه آنها در كوله پشتي و يونيفرم هاي مدرسه رايج شد. اطلاعات اين دستگاه ها توسط دفاتر يك شركت امنيتي كنترل مي شدند، اما ديويس مي گويد اگر والدين مي توانند فرزندانشان را رديابي كنند، بدخواهان نيز مي توانند. سيمون ديويس كه به عنوان استاد ميهمان در مدرسه اقتصاد لندن تدريس مي كند مي گويد كه يكي از دانشجويانش موفق شده به او ثابت كند تا چه حد سوءاستفاده و دزدي موقعيت ياب ها آسان است. اين دانشجو بدون اطلاع وي و با استفاده از تلفن همراه آقاي ديويس، توانسته رد او را بيابد.
او شرح مي دهد كه دانشجويش ابتدا يك پيام متني (SMS) بي معني از يك سايت بريتانيايي به تلفن همراهش ارسال كرده است. ديويس پيام را بدون اطلاع از كارايي آن پاك كرده و به مدت۳۰ روز دانشجويانش همه رفت و آمد هاي وي را رديابي كرده اند. او مي گويد: «اگر دانشجوها توانستند اين بلا را بر سر من بياورند، پس كساني كه قصد آزار رساندن به كودكان را دارند نيز به راحتي مي توانند. والدين به جاي خرج مقادير زيادي پول براي تعقيب فرزندانشان، بايد از دست اين نوع خدمات تجاري عصباني باشند ... اين شركت ها بذر ترس مي پراكنند و در مقابل اميد واهي مي دهند.»
كمك هاي اضطراري
با اين حال، مايكل چونگ، تحليلگر اين نوع فناوري ها در آمريكا مي گويد بر اين باور نيست كه هدف از ارائه اين خدمات، رديابي كودكان باشد. در مقابل، وي استدلال مي كند اين خدمات با دادن اين امكان كه اگر مشكلي پيش آمد، راهي براي دسترسي به فرزندان وجود دارد، نوعي آسودگي خيال براي والدين ايجاد مي كند. او توضيح مي دهد فناوري هاي مشابه براي يافتن موقعيت تماس هايي كه با شماره اضطراري ۹۱۱ صورت مي گيرد و توسط دولت آمريكا مورد استفاده قرار گرفته، بسيار موثر بوده اند.
آقاي چونگ مي گويد اين فناوري به خدمات اضطراري اين امكان را مي دهد تا بتوانند در مدت زماني كوتاه بفهمند كسي كه به كمك نياز دارد كجاست. او مي افزايد: «تصورم بر اين است كه اين واقعاً ايده جالبي است، چرا كه بسياري از مواقع مردم حتي نمي توانند جايي كه در آن هستند را تشريح كنند. من به اين موضوع خوشبينانه نگاه مي كنم. باور من اين است كه فناوري، جان خيلي ها را نجات داده و به اين كار ادامه خواهد داد.»
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
از هر كه بپرسيد كه ساعت چند است، او بي درنگ به وسيله اي كه دورِ مُچِ دستش بسته نگاهي مي اندازد و با دو عدد، مثلا ً ۱۵:،۱۰ جواب شما را مي دهد كه نخستين عدد نشان دهندهِ ساعت و دومي دقيقه است. با اين كه دنياي متمدن عملا ً با همين دو عدد روزگار مي گذراند، از نظر علمي آنها معني مهمي ندارند بجز اين كه مشخص مي كنند زمين از آخرين باري كه فردي به ساعتش نگاهي انداخته است چقدر دورِ محورش چرخيده است!
گذشت زمان احساسي است كه از آغاز پيدايش جزئي از وجود ما بوده و با آگاهي از اين كه همه ما قطعاً روزي به لحظه مرگ مي رسيم قوت گرفته است. همچنين مفهوم فضا را ذاتاً از دريچه چشمانمان، وقتي خيلي ساده به اطرافمان مي نگريم، درك مي كنيم.
البته ماهيت و منشأ آنها، به ويژه ماهيت زمان، هرگز به دقت تعيين نشده است. به نظر دِموكريتوس، فيلسوف بزرگ يوناني (۳۷۰-۴۶۰ پ.م) «زمان و فضا قراردادي هستند» . نظر او به خوبي نشان دهندهِ تعاريف ساده اِنگارانه فلا سفه و متفكران دوران باستان از مفهوم زمان و فضاست. البته حدود ۱۷۰۰ سال پيش آگوستين فيلسوف مشهور آن زمان تفكري را دربارهِ ماهيت زمان و فضا ارائه كرد كه در زمان خودش بسيار پيشرفته و منحصر به فرد محسوب مي شد.
نظر مشهور او اين بود كه «آنها زاده هستي و كيهانند كه با آن به وجود آمده اند و پايه هاي دائمي از ابديت نيستند.» اين دقيقاً همان چيزي است كه آلبرت اينشتين در نظريه نسبيت عام بر پايهِ روابط رياضي نتيجه گرفت؛ زماني كه در سال ۱۹۱۵فضا- زمان را به صورت موجوديتي واحد تعريف كرد كه در حضور جرم انحِنا پيدا مي كند و اثري را خلق مي كند كه ما به نام گرانش مي شناسيم.
ماهيت زمان براي يك فرد عامي ممكن است به سادگي در «به طول انجاميدن يك واقعه» خلا صه شود. اما فيزيكدانان واقعاً از ارائه حتي يك تعريف علمي از زمان درمانده اند. بنابراين زمان در ارتباط با برخي از پُردردسرترين سؤالات فيزيك، مثلا ً اين كه روابط عليت و همچنين فلسفه چيستند، يا اين كه چرا ما گذشته را به خاطر مي آوريم اما آينده را خير، در هاله اي از ابهام پوشيده شده است.
برخي نظريه پردازان بر اين باورند كه اين عدم قطعيت بايد تغيير كند. درست همچون صد سال پيش ديدگاه جديدي نسبت به زمان فراتر از تعاريفش در نظريه هاي نسبيت لازم است تا برخي مسائل مشكل آفرين حل نشده را - همچون اين كه در لحظه آغاز عالم چه اتفاقي افتاد؟ در مركز يك سياهچاله چه رخ مي دهد؟ يا چطور مي توان نظريه نسبيت و فيزيك كوانتوم را يك جا در «نظريه همه چيز» (نظريه وحدت ميدان) جمع كرد؟ حل كند.
صد سال پيش هم لازم بود كه اينشتين تعريف تازه اي از زمان در نظريه نسبيت خاص خود مطرح كند تا بتواند رفتارهاي غيرنسبيتي نور را با رفتارهاي نسبيتي مشاهده شده تطبيق دهد، همچنين بايد تعريف تازه اي از فضا- زمان در نظريه نسبيت عام خود ارائه مي داد تا ماهيت گرانش را توضيح دهد. بنابراين برخي نظريه پردازان براين باورند كه مفهوم اينشتيني فضا- زمان بيشتر به يك تخمين مي ماند كه بايد با مفهومي بنيادي تر كه هنوز كشف نشده است جايگزين شود.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
پيل هاي سوختي مبتني بر فناوري نانو كه با متانول كار مي كنند در آينده انرژي لازم براي ادوات كوچك مانند تلفن هاي همراه تا سوخت خودروها را تأمين خواهند كرد. پراشانت كومتا، محقق علوم مواد دانشگاه پترزبورگ معتقد است كه در آينده نه چندان دور مي توانيم از سيستم هاي پيل سوختي با اندازه يك فندك استفاده كنيم كه براي تأمين انرژي آنها وجود يك كارتريج حاوي متانول كافي است. اين پيل ها روي خودروها قابل نصب بوده و براي تأمين سوخت آن مي توان يك مخزن حاوي متانول در آن تعبيه كرد. در پيل هاي سوختي كنوني، هيدروژن به عنوان سوخت مورد استفاده قرار مي گيرد ولي به دليل گران بودن و عدم امكان توليد آن در مقياس صنعتي، كاربرد آن در صنعت فراگير نشده است.
پيل سوختي ساخته شده توسط كومتا و همكارانش، با استفاده از آب و متانول كار مي كند. زماني كه متانول و آب در حضور يك كاتاليست ويژه با هم برخورد مي كنند، الكترون، پروتون و دي اكسيدكربن آزاد مي كنند. با استفاده از يك غشاء ويژه، امكان خروج پروتون ها و نگه داشتن الكترون ها حاصل مي شود كه با هدايت آن به يك مدار، جريان الكتريسيته به وجود مي آيد و گاز دي اكسيدكربن نيز خارج مي شود. كاتاليست مورد استفاده در اين پيل، كربن پوشش دار است كه در محيط اسيدي هدايت خوبي نيز دارد و در عين حال بسيار ارزان و قابل دسترس است.
پوشش قرار گرفته روي كاتاليست اغلب از جنس پلاتين يا ملغمه اي از پلاتين و روتينيوم است كه روي كربن، پايداري و چسبندگي بسيار كمي دارد و تمايل آن براي جدا شدن از سطح كربن مشكل اساسي استفاده از آن است. جدا شدن اين پوشش و انحلال آن در متانول باعث كاهش راندمان كاتاليست مي شود.
اين محققان براي حل اين مشكل از نيتريد تيتانيوم در اين ساختار استفاده كردند. آنها ابتدا لايه اي از پلاتين- روتينيوم را در اندازه ۳ نانومتر روي كربن نشست دادند و سپس ذرات نيتريد تيتانيوم را در اندازه ۱۰ نانومتر درون لايه پلاتين- روتينيوم رسوب دادند كه هم باعث استحكام اين لايه شده و هم هدايت الكتريكي مشابه كربن دارد. با اضافه شدن نيتريد تيتانيوم به كاتاليست، هدايت الكتريكي و پايداري كاتاليست نسبت به قبل افزايش يافت. دكتر نارايانان، محقق آزمايشگاه پيشرانه موشكي ناسا معتقد است استفاده از نانو ذرات نيتريد تيتانيوم ايده بسيار عالي بوده است و اين قسمت از كار پيشرفت قابل ملاحظه اي محسوب مي شود. طبيعت نانو مواد به شكلي است كه به صورت غير عادي، سطح تماس مفيد در كاتاليست مورد استفاده در پيل سوختي را افزايش مي دهد و اين باعث افزايش بازده كار مي شود.
 

mohammad123

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
2 آگوست 2004
نوشته‌ها
277
لایک‌ها
2
يه مقاله بسيار جالب كه اينجا ميذارم .


پيشرفته ترين جنگنده حال حاضر : F35






VS




مگس!​




قسمت اولش رو بصورت PDF اينجا بخونيد :





مگس وار بپر !
(قسمت اول)





http://rapidshare.de/files/19087868/f35_1.pdf.html

آدرس اصل مقاله در آخر همون فايل اومده .


ترجمه مقاله : نشريه علمي دانشجويي رسانا
 

mohammad123

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
2 آگوست 2004
نوشته‌ها
277
لایک‌ها
2
مگس وار بپر ( قسمت دوم )

در آخر قسمت قبل راجع به پيشرفته ترين جنگنده ساخته شده (F35) دانستيم كه براي كنترل سيستم پرواز و نبرد از 3 كامپيوتر و ملحقات آن استفاده ميشود .

البته حشرات هم نمی توانند چنین پردازنده های عظیمی را همراه خود ببرند. مطالعات انجام شده نشان می دهد که دستورات مربوط به کنترل پرواز از چند صد نورون در مغز مگس نشأت می گیرد (مغز مگس تقریباً 338000 نورون دارد). نورون، را می توان کوچک ترین واحدهای پردازشی مغز در نظر گرفت. هر نورون مانند یک کلید ترانزیستوری عمل می کند، یعنی دو حالت روشن و خاموش دارد. بنابراین واضح است که نمی توان از یک مگس در حال پرواز انتظار داشت که مشغول حل معادلات دیفرانسیل باشد، زیرا مغز او اصولاٌ توانایی انجام میلیونها پردازش لازم برای حل چنین معادلاتی را ندارد. به هر حال همان قوانین فیزیک که برF-35 حاکم است، بر مگس هم تأثیر می گذارد، بنابراین صرف نظر از جزئیات کاری که مغز مگس انجام می دهد، این کار باید در عمل معادل با حل معادلات در حال پرواز باشد.

F-35 با استفاده از حس گرهای خود، اندازه گیری های اندکی انجام می دهد: دستگاهی به نام لوله پیتوت برای اندازه گیری سرعت به کار برده می شود؛ یک ارتفاع سنج به منظور به دست آوردن آهنگ صعود؛ و چند ژیروسکوپ برای تشخیص چرخش ها. کامپیوترهای این هواپیما با استفاده از داده ها و همچنین فرمانهای خلبان، به طور مداوم مکان فعلی هواپیما و مکانی که باید در لحظه بعد در آن قرار گرفته باشد را محاسبه می کنند و بعد با تنظیم قسمت های متحرک بدنه، هوایما را به آن جهت هدایت می کنند. به بیان ساده، شیوه سنتی کنترل پرواز از اندکی اندازه گیری و انبوهی محاسبه می کند. کاری که مگس می کند به نظر من دقیقاً برعکس این است. مگس اندازه گیری های بسیار زیادی از طریق حس گرهای متعدد خود انجام می دهد، ولی محاسبات خیلی کمی به کار می برد. من به این روش، روش کنترل فیزیکی بس – حس گری می گویم.

مغز مگس تقربباً از 80000 حس گر روی بدنش اطلاعات جمع آوری می کند، نتیجتاً 98% نورونهای مغز آن به پردازش ورودی های حسی اختصاص یافته اند . 2 % باقی مانده کارهای سطح بالاتری مثل کنترل پرواز، تشخیص مهاجمان و مانند آن را انجام می دهد. البته مگس به جز پرواز کردن باید بتواند بسیاری کارهای دیگر هم انجام دهد، بنابراین بخش عمده ای از حس گرهای آن مربوط به پرواز نیستند، مثلاً حس گرهای چشایی، بویایی، شنوایی، وحس گرهای مربوط به رطوبت و دما.

بدن انسام هزاران ماهیچه دارد: به عنوان مثال، بین آرنج و نوک انگشتان شما 200 درجه آزادی حرکتی وجود دارد، یعنی ماهیچه های این محدوده می توانند طوری منقبض شوند که 200 نوع حرکت متمایز به وجود آورند. در مقابل یک مگس برای پرواز کردن تنها حدود 12 ماهیچه دارد، بنابراین فقط تعداد کمی حرکت برایش ممکن خواهد بود.

هنگام بال زدن، لبه بال های مگس یک مسیر 8 شکل را در هوا طی می کند.

ابتدا، بالها به سمت جلو حرکت می کنند و نیروی بالابر تولید می کنند. در انتهای این مسیر 90 درجه می چرخند و این بار به سمت عقب حرکت می کنند، سپس دوباره به جلو حرکت می کنند تا این حلقه تکرار شود.

2 ) sensor –rich

3 ) مترجم : چیزی که سطح بالایی از تجرد ( abstraction ) برای پردازش آن لازم باشد را سطح بالا می گویند . لذا عملیاتی مثل حل معادلات بسیار سطح بالا هستند ، در حالی که پردازش حسی در سطح پایین تری قرار گرفته . عملیات سطح بالا معمولاً در موجودات متعالی تر نقش مهم تری بازی می کنند .



برای همین ما نمی توانیم خیلی نزدیک مگس بشویم ، چون حرکات ما را خیلی دقیق تر از خود ما می بیند و به محض اینکه احساس خطر کند ، شروع به پرواز می کند .

هر ریز چشم با ریز چشم های مجاور خود در ارتباط است . هر شش ریز چشم مرتبط ، واحدی را می سازند به نام حرکت یاب ابتدایی یا EMD با وجود اینکه هر ریز چشم تنها بخش کوچکی از اطراف خود را می بیند ، آنچه می بیند با آنچه ریز چشم مجاور می بیند مقایسه می شود ، و اگر این دو تصویر متفاوت باشند ، مگس احساس حرکت می کند . به این ترتیب EMD بردار سرعت محلی را برای جریانهای بصری می یابد.

بگذارید این مفاهیم را در قالب یک مثال بیان کنیم . فرض کنید مگس داردبه سمت بالا حرکت می کند . بردار سرعت محلی اندازه گیری شده توسط هر ریز چشم به سمت پایین خواهد بود . مثل این است که سوار هلی کوپتری شده باشید که داردبه صورت عمودی از زمین بلند می شود . انگار تمام درختها ، ساختمانها ، چراغهای اطرافتان دارند به سمت پایین حرکت می کنند . اگر تمام این بردارهای به سمت پایین اگر تمام این بردارها را به یک سطح کروی که همان دیر گسترده مگس باشد ، نگاشت دهیم ، کره با بردارهایی به سمت پایین پوشیده خواهدشد و اگر همین پوسته کروی را روی یک صفحه پهن کنیم ، باز هم تمام بردارهای روی صفحه به سمت پایین خواهند بود .

4 )ommatidium

6) مترجم :

Order of magnitude یا درجه بزرگی ريال مقیاسی لگاریتمی برای مقایسه کمیت ها است که معمولا ًبرای نشان دادن تفاوتهای فاحش بین دو مقدار به کار می رود . دلیل به کار بردن این مقیاس این است که تأثیر تفاوتهای خطی میان دو کمیت در خواص فیزیکی آنها، معمولاً به بزرگی خود این کمیت ها بستکی خواهد داشت ، در خالی که در این مقیاس لگاریتمی تنها ذگر تفاوت درجات بزرگی دو کیمیت برای توصیف تفاوتهای عملی بین آن دو ، کافی خواهد بود .

5) مترجم : چشم انسان با وجود اینکه فاقد هر گونه ریز چشم است ، تراکم بسیار بالایی از سلولهای حسی را در شبکیه جای میدهد و اصولاً کاربردهای آن کاملاً از کاربردهای چشم مگس متفاوت است . در ضمن چشم مگس همان گونه که دیدیم ، باید کل فضا را پوشش دهد لذا این کاهش در کیفیت تصویر ،یعنی کم بودن تعداد عناصر حسی به ازای هر واحد زاویه فضایی در صحنه ، کاملاً قابل پیش بینی است .

با وجود تعداد کم ماهیچه های مربوط به پرواز ، مگس این حرکات ظریف را 120 تا 250 بار در ثانیه اجرا می کند .

چشم های مرکب و انواع حس گرهای مکانیکی – مثل شاخک ها و پرزهای حساس به باد – که جزئیات دقیقی از جریان هوا فراهم می کنند ، از حیاتی ترین حس گرهای مگس در هنگام پرواز اند . مگس ها همچنین دارای اعضای حسی برای تشخیص چرخش هستند که مشابه آن در هیچ حشره ی دیگری وجود ندارد. این جفت حس گر در حقیقت بقایای یک جفت بال از ین رفته اند و حرکت آنها هم دقیقاً مثل حرکت بالهاست ، با این تفاوت که تولید نیروی پیش ران تولید نمی کنند . در عوض، حس گرهایی که در پایه آنها قرار گرفته اطلاعات مکانی بسیار مفیدی در اختیار مگس قرار می دهند . این اندام آن قدر مهم است که بدون آن قادر به پرواز نیست .

عمده پردازش عصبی مغر مگس ، مربوط به اطلاعات دیداری می شود و چشم های مرکب آن ، نقشی کلیدی در کنترل پرواز ایفا می کنند . آنها نه تنها به مگس قابلیت دیدن تصاویر را می دهند ،بلکه او را قادر به دیدن با گستره 4 میکند ، یعنی مگس می تواند در هر لحظه کل فضای اطرافش را ببیند . سه حس گر حساس به نور هم با آرایشی مثلثی روی سر مگس قرار دارند . وظیفه اصلی آنها این است که جهت بالا را تشخیص دهند ، تا مگس بتواند سریعاً بدن خود را در این جهت تنظیم کند .

هر یک از چشم های مرکب مگس از حدود 6000 ریز چشم شش گوش تشکیل شده . هر یک از این ریز چشم ها ، شدت نوررا در یک زاویه فضایی نسبتاً کوچک ( 1 یا 2 درجه ) اندازه می گیرد. وضوح تصویر به وجود آمده خیلی پایین تر از چشم انسان است اما وضوح لحظه ای آن یعنی توانایی چشم مگس برا ی تشخیص حرکت – یک درجه بزرگی بالاتر از چشم انسان می باشد . به همین دلیل است که panoramic vision ( همانند تصویر گستر نما است ، با این تفاوت که این بار در مورد دیدن صحیت دیده می شود نه نمایش دادن . )


---------------------
ترجمه : مجله دانشجويي پالس متعلق به گروه رسانا​

وبلاگ :
http://pulse.blogfa.com
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
در اين انجمن تاپيكي داريم به نام " اخبار و مقالات مرتبط با علم و دانش ، فن آوري هاي نوين "

بهتر است مقالات خود را در اين انجمن معرفي نماييد .
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
به همت پژوهشگران دانشگاه صنعتي اميركبير پس از پانزده سال مطالعه، روش جديدي براي انتقال اقتصادي انرژي به مناطق دوردست دنيا با استفاده از كاربرد گاز طبيعي در توليد فلز «روي» ابداع شد.

دكتر اسماعيل جمشيدي، مدرس دانشكده مهندسي شيمي دانشگاه صنعتي اميركبير كه با همكاري دكتر حبيب آل ابراهيم - يكي ديگر از اعضاي هيات علمي اين دانشگاه - موفق به كشف اين روش جديد شده‌اند، در گفت‌وگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: وجود منابع عظيم گاز طبيعي در ايران از طرفي و محدوديت ذخاير ذغال‌سنگ كشور و اثرات سوء زيست محيطي ناشي از كاربرد ذغال‌سنگ و كك به دليل داشتن گاز گرم كننده زمين CO2 و گازهاي اسيدي SO2، لزوم جايگزيني گاز طبيعي را در متالورژي و ساير صنايع انرژي‌بر روشن مي‌كند.

از طرفي در واحدهاي پتروشيمي از تبديل كاتاليستي گاز طبيعي با بخار آب براي تهيه گاز سنتز ( مخلوط CO و H2) استفاده مي‌شود. روش بديعي كه در اين طرح ارائه شده، واكنش گاز طبيعي با اكسيد روي است كه ضمن اين واكنش علاوه بر تهيه گاز سنتز، فلز روي هم مستقيما و به صورت مايع به دست مي‌آيد.

وي در ادامه با اشاره به اين كه ايران دومين كشور دارنده گاز در جهان است، مشكلات موجود در صدور گاز ايران به كشورهاي هم جوار را از ديگر دلايل اهميت اجراي اين طرح عنوان كرد و به ايسنا گفت: كشور ايران با داشتن دومين ذخاير گازي جهان بايد تمام راه‌هاي ممكن در تبديل، صدور و تامين انرژي از گاز طبيعي را مطالعه و تحقيق كند كه در راستاي اين هدف با استفاده از گاز طبيعي و اكسيد روي، گاز سنتز و فلز روي تهيه مي‌شود كه اين فلز قابل تبديل به انرژي بوده و انرژي مربوطه در واكنش با آب و توليد هيدروژن، آزاد شده كه مصرف گاز هيدروژن كاملا بي‌خطر مي‌باشد. همچنين فلز روي به طور مستقيم مي‌تواند در كوره يا در پيل سوختي اكسيد شده و انرژي آزاد كند و در اين حالت اكسيد روي حاصله به ايران عودت داده مي‌شود تا دوباره احيا و صادر شود كه با اجراي اين طرح از بند بسياري از موانع موجود در مسير صادرات گاز نيز رها مي‌شويم.

عضو هيات علمي دانشكده مهندسي شيمي دانشگاه صنعتي اميركبير خاطرنشان كرد: فروش گاز خام، اقتصاد كشور را با مشكل مواجه خواهد كرد. در صورتي كه ارائه راه‌هاي جديد براي سرمايه‌گذاري مي‌تواند عوايد زيادي را براي دولت به همراه داشته باشد.

دكتر جمشيدي در گفت‌و‌گو با ايسنا اضافه كرد: با اجراي اين طرح گاز طبيعي تبديل به گاز هيدروژن، دي اكسيد كربن و روي مي‌شود كه گاز دي اكسيد كربن در منابع نفتي تزريق شده و به ازدياد توليد منجر مي‌شود، ضمن آنكه از هيدروژن به جاي سوخت در داخل كشور استفاده شده و بدون هيچ گونه ناخالصي در محيط آب جايگزين دود و CO2 شده و يكي از پاكيزه‌ترين سوخت‌هاي جهان خواهد بود.

وي افزود: فلز روي در فشار و درجه حرارت اتمسفر قابل صدور بوده و يك متر مكعب فلز روي معادل دو هزار و 500 متر مكعب گاز هيدروژن انرژي دارد.

دكتر جمشيدي در پايان با بيان ارائه مقالات زياد در اين زمينه، افزود: با توجه به مسير طولاني ارائه اختراع تا تجاري‌سازي آن، وظيفه دانشگاه ارائه يافته‌هاي علمي بوده و ورود آن به عرصه توليد و تجارت بر عهده دستگاه‌هاي اجرايي دولت است.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
مراسم گراميداشت استاد رامز وقار، پدر علم متالورژي ايران عصر چهارشنبه ششم ارديبهشت ماه جاري در دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين مراسم با حضور آيت‌الله عميد زنجاني رييس دانشگاه تهران، دكتر قنبري رييس دانشكده مهندسي متالورژي و مواد دانشگاه تهران، مهندس آصفي از مهندسين قديمي كانه آرايي و مهندسي معدن، دكتر نعمت اللهي عضو سابق هيات علمي دانشكده و مشاور در زمينه كانه آرايي، مهندس ثقفي معاون وزير صنايع،پروفسور عباسچيان رييس مؤسسه ASM آمريكا و از شاگردان دكتر وقار و جمعي از اساتيد دانشكده عصر روز چهارشنبه گذشته در دانشكده مهندسي متالورژي و مواد دانشگاه تهران برگزار شد.

دكتر قنبري در سخناني با تجليل از جايگاه علمي و حسن سلوك دكتر وقاري، از وي به عنوان يك «استاد» به معناي واقعي آن ياد كرد كه پس از 30 سال خدمت همچنان در كلاس حاضر شده و در كنار راهنمايي دانشجويان به عنوان يك پدر و برادر، شنونده درددل‌ها و راهنماي همكاران خود است.

در ادامه مراسم جمعي از همدوره‌يي ها، شاگردان، دوستان و همسر استاد در سخناني به تقدير از شخصيت وي پرداختند. در خاتمه استاد وقار نيز در سخناني با بيان اين كه در زندگي خود همواره انسان قانعي بوده است، زياده‌طلبي را عاملي در دور شدن انسان از خوشبختي و موفقيت عنوان كرد و اظهار داشت: البته قانع بودن به تنهايي براي موفقيت کكافي نيست و بايد استقامت و پايداري داشت و از مواجهه با مشكلات نترسيد.


وي افزود: معلمان نبايد تنها به تدريس اكتفا كنند و بايد رابطه‌اي هم با شاگردان داشته باشند.



استاد وقار در پايان بر ضرورت استفاده بيش از پيش از ظرفيت‌هاي جوانان در عرصه‌هاي مختلف علمي و اجتماعي و ترغيب انها به نقش‌آفريني در مسير سازندگي و پيشرفت كشور تاكيد كرد.


دكتر رامز وقار كه متولد 1310 است، تحصيلات متوسطه خود را در رشته رياضي در دبيرستان البرز به پايان برده و در سال 1332 به اخذ ديپلم مهندسي شيمي از دانشكده فني دانشگاه تهران (كارشناسي ارشد) موفق شد.

وي در سال‌هاي 1332 تا 1335 به عنوان كارمند شركت كل معادن و ذوب فلزات (وزارت معادن) در معادن مس «انارك» فعاليت داشته و از سال 1335 تا 1340 به عنوان كارمند شركت كل معادن و ذوب فلزات براي ادامه تحصيل به بلژيك اعزام شد.

به گزارش ايسنا، وي پس از بازگشت به كشور به عنوان دانشيار و از سال 1346 با رتبه استادي در دانشكده فني دانشگاه تهران فعاليت داشت و مدتي نيز رييس اداره ساختمان دانشگاه تهران بود.

استاد وقار از سال 1349 تا سال 1354 كه بنا به درخواست شخصي از دانشگاه تهران بازنشسته شد، مديريت گروه متالورژي اين دانشگاه را برعهده داشت.

استاد تا سال 1358 به عنوان مشاور عالي شركت ملي ذوب آهن ايران فعاليت داشت.

عضويت در مديريت سازمان گسترش، مديريت عامل كارخانه ماشين سازي اراك و مديريت كارخانه آلومينيوم سازي اراك از جمله مسئوليت‌هاي ايشان تا سال 1360 بوده است.

تاسيس شركت مهندسان مشاور معدنكاو در سال 1360، عضويت در كميسيون صنعت شوراي عالي پژوهش كشور در سال 1361 ، ارائه مشاوره به واحدهاي بزرگ صنعتي و تدريس بعضي از دروس گروه مهندسي متالورژي و مواد از سال 1362 تاكنون از ديگر خدمات استاد وقارست.

گواهينامه‌هاي تخصصي در متالورژي آهن، متالورژي فلزات غير آهني، شناسايي مواد فلزي، الكترو شيمي، الكترومتالورژي و فرآوري مواد معدني از دانشگاه بروكسل (1957)، ديپلم علوم تجربي در رشته متالورژي از دانشگاه بروكسل (1960)، طي دوره كوتاه مدت شش ماهه عيار كردن مواد معدني در دانشگاه پاريس (1967) و طي دوره كوتاه مدت شش ماهه متالورژي اورانيوم و مواد راديواكتيو از مركز انرژي اتمي فرانسه 1969 از ديگر مدارج علمي تخصصي استاد وقار است.

از جمله آثار دكتر وقار مي‌توان به تاليف كتاب تهيه مواد معدني (انتشارات دانشگاه تهران 1347)، ترجمه كتاب متالورژي عمومي، جلد اول و دوم با همكاري دو تن ديگر از صاحبنظران (انتشارات دانشگاه تهران 1352 و 1353)، تاليف كتاب متالورژي مس با همكاري دكتر رضوي زاده (1372 ) و برنده كتاب سال جمهوري اسلامي ايران، تاليف كتاب كوره‌هاي ذوب آهن با همكاري دكتر توحيدي (1376) - كتاب سال دانشگاه تهران - تاليف كتاب هيدرومتالورژي (1376) - كتاب سال دانشگاه تهران - تاليف كتاب فن‌آوري ميكروبي در متالورژي با همكاري دكتر اولياء زاده و دكتر محمدرضا وقار (1379) - كتاب سال دانشگاه تهران - ارائه تحقيقات صنعتي مربوط به صنايع معدني، فرآوري مواد معدني و متالورژي در قالب بالغ بر 50 پروژه، انتشار 35 مقاله در مجلات داخلي و خارجي، شركت در سمينارهاي مختلف داخلي و خارجي و ارائه نتايج تحقيقات، راهنمايي پروژه و پايان نامه‌هاي كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري در گروه مهندسي متالورژي و مواد دانشكده فني دانشگاه تهران اشاره كرد.

استاد وقار داراي يك فرزند دختر (داراي مدرك دكتري داروسازي از آمريكا) و يك فرزند پسر (داراي ديپلم مهندسي مكانيك از دانشكده فني، كارشناسي ارشد و دكتري مهندسي مكانيك از دانشگاه ايالتي فلوريدا) است.
 
بالا