• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار و مقالات مرتبط با علم و دانش ، فن آوري هاي نوين

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
سي‌امين مسابقه رياضي دانشجويي كشور 19 تا 22 ارديبهشت با شركت 39 تيم از در دانشگاه تفرش برگزار مي‌شود.


به گزارش سرويس «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، مسابقات رياضي دانشجويي كشور از سال 1352 هر سال توسط انجمن رياضي ايران در يكي از دانشگاه‌هاي كشور برگزار مي‌شود.


در اين مسابقات از هر دانشگاه يك تيم پنج نفري از دانشجويان كارشناسي شركت مي‌كنند و سه تيم برتر به مسابقات بين‌المللي رياضي دانشجويي اعزام مي‌شوند.


سوالات مسابقه جهت سنجش قوه خلاقيت و قدرت استدلال رياضي دانشجويان طرح مي‌شود و پاسخ به آنها علاوه بر داشتن معلومات اوليه رياضي به قدرت ابتكار و خلاقيت نياز دارد.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
محققان هلندي نانوموتوري ساخته‌اند كه مي‌تواند اجسام ميكرومتري را بچرخاند.

به گزارش سرويس «فن‌آوري» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين تيم تحقيقاتي متشكل از محققان دانشگاه Groningen، دانشگاه فن‌آوري Eindhoven، و آزمايشگاه‌هاي تحقيقاتي فيليپس، بر اين باورند كه توسعه اين نانوموتور گام بسيار مهمي در جهت استفاده از موتورهاي مولكولي در نانوماشين‌ها مي‌باشد.

Ben Feringa از دانشگاه Groningen مي‌گويد: «ما براي اولين بار ثابت كرده‌ايم كه موتورهاي مولكولي كه با نور كار مي‌كنند، مي‌توانند از طريق چرخاندن اشياي ميكرومقياس كار انجام دهند.

جسم مورد نظر حداقل ‌١٠ هزار مرتبه بزرگ‌تر از اندازه موتور مي‌باشد، اما با استفاده از چند موتور مي‌توان عمل چرخش را انجام داد.

اين كار يادآور استفاده از تركيب چندين موتور مولكولي پروتئيني درون بدن ما مي‌باشد».

Feringa و همكارانش از يك مولكول حاوي پيوند دوگانه مركزي كربن-كربن، كه به عنوان محور عمل مي‌كند، استفاده كردند.

قسمت بالايي مولكول به عنوان بخش چرخنده، و قسمت پاييني به عنوان بخش ثابت عمل مي‌كنند.

اين تيم تحقيقاتي، اين مولكول‌ها را به يك فيلم بلور مايع اضافه كرده و آن را در معرض تابش نوري با طول موج ‌٣٦٥ نانومتر قرار دادند.

نور تابشي باعث ايجاد ايزومريزاسيون فوتوشيميايي حول پيوند دوگانه شده و جهت‌گيري چرخشي مولكول را از راست‌دست به چپ‌دست تغيير داد. سپس با استفاده از يك فرآوري حرارتي، مولكول به حالت اوليه بازگشته و شكل راست‌دست به خود گرفت. انجام دو سري از اين مراحل فوتوشيميايي و حرارتي باعث شد تا مولكول به ميزان ‌٣٦٠ درجه بچرخد.

Feringa مي‌گويد: «تغيير شكل ايجاد شده در بخش چرخنده مولكول در حين فرآيند چرخش موجب تغيير در سازماندهي مولكول‌هاي بلور مايع شده و آن نيز به نوبه خود موجب ايجاد تغيير در سطح بلور مايع مي‌شود. جسم قرار گرفته بر روي سطح، از اين تغييرات تبعيت كرده و حركت چرخشي را انجام مي‌دهد. اين فرآيند شبيه قايق كوچكي است كه روي موج‌هاي چرخنده شناور است».

به گزارش ايسنا از ستاد ويژه توسعه فن‌آوري نانو، اين تيم براي چرخاندن يك ميله شيشه‌يي با ابعاد ‌٢٨*5 ميكرومتر از اين موتور استفاده كرد. اين ميله در مرحله فرآيند فوتوشيميايي با سرعت متوسط ‌٦٧/٠ دور در دقيقه و در مرحله فرآيند حرارتي با سرعت متوسط ‌٢٢/٠ دور در دقيقه حركت چرخشي انجام داد.

Feringa مي‌گويد: «مساله مهم اين است كه ما توانستيم حركت چرخشي را القا كرده و كار انجام دهيم. اين كار به خودي خود مفيد نيست، اما مي‌تواند سنگ بنايي براي توليد موتورهايي باشد كه مي‌توانند به عنوان ماشين‌هاي كوچك عمل نموده و احتمالاً يك نانوماشين را حركت دهند».

اين محققان نتايج كار خود را در مجله Nature به چاپ رسانده‌اند.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
دانشمندان آمريكايي موفق به طراحي و ساخت ربات هوشمندي شدند كه مي‌تواند با سرعت قابل توجهي هم چون مارمولك بر روي سطح آب بدود.


به گزارش سرويس «فن‌آوري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به گفته دانشمندان ساخت اين ربات هوشمند مي تواند افق جديد و روشني به سوي طراحي و ساخت ربات‌هاي هوشمند چند پا ، باز كنند.


اين ربات هوشمند كه دونده آبي نام دارد، حاصل طراحي و ساخت «متين ستي» محقق دانشگاه پترزبورگ آمريكا است.


از جمله امكانات اين ربات هوشمند جست وجو براي يافتن قربانيان فجايعي هم چون سيل و آب‌گرفتگي است.


اين ربات هوشمند به حسگرهاي بيومكانيكي مجهز است تا بدين وسيله كيفيت آب را نيز مورد بررسي دقيق قرار دهد.


همچنين نصب ريز دوربين‌هايي در اين ربات هوشمند مي‌تواند به ارسال گزارش‌هاي مهم به نيروهاي امنيتي و ساحلي كمك كنند.


ستي كه رييس آزمايشگاه نانورباتيك دانشگاه پترزبورگ نيز هست، اخيرا از ساختار بدني حشرات و حتي باكتري‌ها براي طراحي و ساخت ربات‌هاي هوشمند مورد نظرش بهره‌ گرفته است.


از جمله طرح‌هاي جاه‌طلبانه وي طراحي و ساخت رباتي است كه بتواند راه برود، بدود، پرواز كند و حتي از ارتفاعات بالا برود.


w130-57.jpg
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
پزشكى هسته‌اى شاخه‌اى از علم پزشكى است، كه در آن از مواد راديواكتيو براى تشخيص و درمان بيمارى استفاده مى‌شود.

به گزارش سرويس نگاهي به وبلاگ‌هاي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بلاگر" مهندسي هسته‌اي و پرتو پزشكي" در وبلاگ خود به نشاني http://bionuclear.mihanblog.com در ادامه‌ي اين مطلب نوشته است: مواد راديواكتيو مورد استفاده، يا راديو ايزوتوپ هستند و يا داروهايى كه با مواد راديو ايزوتوپ، نشان‌دار شده‌اند. داروى راديواكتيو، در روش‌هاى تشخيصى مواد راديواكتيو به بيمار تزريق مى‌شود و ميزان اشعه‌ي تاييد شده، از بيمار اندازه‌گيرى مى‌شود. اكثر روش‌هاى تشخيصى به كمك يك دوربين اشعه گاما، توانايى تشكيل تصوير را دارند. در موارد استفاده درمانى، مواد راديواكتيو براى درمان مورد استفاده قرار مى‌گيرند مثل استفاده از يد، که در درمان سمى شدن تيروئيد و سرطان تيروئيد به كار مي‌رود.

در ادامه، برخي روش‌هاى مختلف استفاده از داروهاى راديواكتيو، مطرح شده كه عبارتند از: تزريق درون رگى كه در اسكن‌هاى مختلفى مورد استفاده قرار مى‌گيرد. تزريق زير جلدى كه معمولاً براى مطالعه سيستم لنفاوى كاربرد دارد. تنفسى كه معمولاً براى مطالعه شش‌ها مورد استفاده قرار مى گيرد. (در اين روش از گاز كريپتون (81) و يا ذرات هواى حاوى تكنتيوم (99) استفاده مى شود.). [به صورت] خوراكى كه معمولاً براى شفاف كردن و متمايز كردن سيستم گوارشى به كار برده مى‌شود. كاربردهاى تشخيصى پزشكى هسته‌اى. مواد راديواكتيو به فرم گاز. تجهيزات لازم براى عكسبردارى.

اين بلاگر نوشته است: معمولاً پرتوهاى ساطع شده از ماده راديواكتيو داخل بدن، توسط دوربين‌هاى گاما تشخيص داده مى شوند. به طور معمول، دوربين‌هاى گاما از آشكارساز گاما مثل يك كريستال فعال يديد سديم كه با يك سيستم تصويرى همراه است، تشكيل شده‌اند. دوربين‌هاى گاما از نحوه پراكنش تابش راديواكتيو بر روى آشكارساز گاما تصوير را به وجود مى‌آورند. وضوح دوربين‌هاى گاما بين 4 تا 6 ميلى متر است كه مى تواند هزاران اشعه گاما را در ثانيه آشكار كند. دوربين گاما هر پرتو گاماى ساطع شده را در دو جهت محور x و y آشكار مى‌كند و به اين ترتيب تصوير را به وجود مى آورد.در پزشكى هسته‌اى معمولاً وضوح (dpi) هر تصوير به تعداد پرتوهاى گاماى آشكار شده در آن پيكسل، در واحد زمان گفته مى شود.اساس كار دستگاه‌هاى مختلف كه از فيزيك هسته‌اى براى تصويربردارى استفاده مى‌كنند، ايجاد يك سرى تصوير از برش‌هاى مختلف بدن و از زاويه هاى متفاوت است كه اين تصاوير با يكديگر ادغام مي‌شوند و يك تصوير سه بعدى از محل مورد نظر ايجاد مى‌كنند.

در پايان آمده است: در كليه روش هاى تشخيصى، نحوه عملكرد صحيح اندام هاى بدن در مقايسه با يك فرد سالم مقايسه مى شود. اتصال راديو ايزوتوپ ها به ماده يا عضو مورد نظر به تشخيص و شناسايى پرتوهاى تابش شده و اندازه گيرى آنها كمك مى كند. در پزشكى هسته اى براى تشخيص معمولاً از يك سرى از مواد راديواكتيو استفاده مى شود كه يا به صورت گاز هستند و يا مايع كه به بدن تزريق مى‌شوند.
 

esfandiyar2002

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
5 آپریل 2004
نوشته‌ها
8,484
لایک‌ها
7
محل سکونت
TABRIZ
ايسنا : محققان انستيتو فناوري ماساچوست (MIT) از ويروسي كه به طريق ژنتيكي دستكاري شده بود به عنوان الگويي براي ساخت نانوسيم هاي اكسيد كبالت و طلا در دماي اتاق استفاده كردند. اين ويروس ها مي توانند به صورت ورقه هايي بر روي لايه هاي پليمري خودآرايي كنند. اين فرآيند به توليد موادي با انعطاف پذيري مطلوب منجر مي شود كه به عنوان الكترود در باتري هاي ليتيومي به كار مي روند.
محققان براي ساخت اين نانوسيم ها، پروتئين هاي اصلي ويروس M13 را از طريق تغيير ژن اين ويروس اصلاح كردند. آنها گروه هاي گلوتامات را به هر يك از ۲۷۰۰ پروتئين اين ويروس افزودند. گروه هاي گلوتامات با فرآيند مبادله يون به يون هاي فلزي متصل مي شوند.
آنجلا بيلچر از MIT گفت: به محض اين كه اين ويروس را به منظور رشد الكترودها تغيير داديم، مي توانيم ميليون ها نسخه يكسان از آن را تكثير كرده و از آنها براي تشكيل باتري هاي مورد نظر استفاده كنيم. ذرات اكسيد كبالت را به اين دليل انتخاب كرديم كه داراي ظرفيت ويژه خيلي بالايي هستند و مي توانند براي توليد باتري هايي با دانستيه انرژي بالا مفيد واقع شوند.
براي روكش دادن ويروس ها با اكسيد كبالت، ذرات ويروس را در محلول آبي كلريد كبالت در دماي اتاق قرار دادند. سپس مخلوط را با محلول NaBH4 احيا كردند و در نتيجه اكسيداسيون خودبه خودي ذرات در آب، نانوسيم هايي تشكيل شدند كه شامل نانوبلورهاي Co3O4 با قطر ۲-۳ نانومتر در طول رشته ويروس بودند. اين سيم ها داراي ۶ نانومتر قطر و ۸۸۰ نانومتر طول يعني درست به اندازه ويروس ها بودند. بيلچر گفت: ما مي توانيم نانوسيم هايي با قطر بيشتر توليد كنيم اما همه آنها داراي طول ۸۸۰ نانومتر مي باشند.
هنگامي كه از اين نانوسيم ها به عنوان الكترود استفاده شد رفتار مشابهي با نانوذرات Co3O4 توليد شده در دماي بالاي ۵۰۰ درجه سانتي گراد نشان دادند. اين گروه تحقيقاتي ويروس مورد نظر را با وارد كردن يك پپتيد متصل به طلا به درون بخشي از پروتئين هاي آن مجدداً اصلاح كردند. برهمكنش ويروس با ذرات طلاي ۵ نانومتري در محلول معلق قبل از برهمكنش اكسيد كبالت منجر به توليد نانوسيم هاي مركب حاوي نانوذرات اكسيد كبالت و طلا شد. نانوسيم هاي مركب ظرفيت ذخيره ليتيوم و برگشت پذيري بيشتري نسبت به نانوسيم هاي اكسيد كبالت خالص نشان دادند.
محققان با انجام اين مرحله قبل از مرحله رشد اكسيد كبالت بر روي ويروس، آرايش هاي سازمان يافته اي از نانوسيم ها با طول بيش از ۱۰ سانتيمتر ساختند.
 

saeed_sds

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
30 دسامبر 2005
نوشته‌ها
8
لایک‌ها
0

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
چون حالت خبری دارد به تاپیک اخبار فن آوری های روز منتقل می شود .
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
محمدتقي رسولي: به دنبال وقفه شركت سوني در ارائه ربات شبيه سگ خود، يك شركت كره اي اقدام به توليد مدل مشابه آن نمود.


000195.jpg

شركت سوني سال ۱۹۹۹ Aibo را معرفي نموده بود كه توانايي تشخيص دستورات انسان را داشته و يك دوربين نيز در پوزه اش تعبيه شده بود ولي اين شركت در مراحل توليد و ارائه آن به بازار دچار وقفه شد.
شركت كره اي DasaTech روز گذشته طرح خود براي توليد سگ ربات مشابه به نام Genibo را اعلام كرد كه سال آينده ميلادي نهايي خواهد گرديد ولي قيمت نهايي آن مشخص نشده است.
Genibo داراي يك پا قد و ۳/۳ پوند وزن مي باشد و ۱۰۰ دستور انسان نظير «بشين» ، «برو» و... را تشخيص مي دهد.
همچنين اين ربات مي تواند موانع را تشخيص داده و از آنها عبور نمايد.
شركت ژاپني سوني اوايل سال ميلادي جديد اعلام نمود كه به دليل هزينه هاي بسيار، پروژه Aibo را متوقف خواهد نمود. سوني از سال ۱۹۹۹ حدود ۰۰۰/۱۵۰ عدد Aibo را به فروش رسانده بود. قيمت Aibo حدود ۲۰۰۰ دلار و اين ربات صدا و تصوير صاحبش را تشخيص مي داد.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
گروه علمي فرهنگي:شركت سيستم هاي بي اي ايي (BAE) در يك رقابت سنگين با شركت لاكهيد مارتين موفق شد قرارداد ساخت نسل جديد موشك هاي هدايت شونده ليزري را نصيب خود كند. اين موشك هاي پيشرفته براي تجهيز هليكوپترهاي جنگنده ساخته خواهد شد. براي ساخت موشك هاي مذكور، ملقب به آتش جهنم، كنسرسيومي از مجرب ترين شركت هاي بزرگ هوافضايي متشكل از نورثروپ گرومن و جنرال دايناميكز به رهبري BAE تأسيس شد تا طراحي جديدي از موشك آتش جهنم (Hellfire) را كه نسبت به مدل هاي قبلي كوچك تر، ارزان تر و كاراتر از مدل قبلي كه شركت لاكهيد مارتين ساخته بود ارائه دهند.موشك قبلي با مشخصه AGM-۱۱۴ يك موشك هوا به زمين است كه هم اكنون بسياري از هليكوپترهاي آمريكايي به آن مجهزند.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
ايسنا: دانشمندان آمريكايي موفق به طراحي و ساخت ربات هوشمندي شدند كه مي تواند با سرعت قابل توجهي، همچون مارمولك روي سطح آب بدود. ساخت اين ربات هوشمند مي تواند افق جديد و روشني به سوي طراحي و ساخت ربات هاي هوشمند چند پا، باز كنند. اين ربات هوشمند كه دونده آبي نام دارد، حاصل طراحي و ساخت «متين ستي» محقق دانشگاه پترزبورگ آمريكا است. از جمله امكانات اين ربات هوشمند جست وجو براي يافتن قربانيان فجايعي همچون سيل و آب گرفتگي است.
اين ربات هوشمند به حسگرهاي بيومكانيكي مجهز است تا بدين وسيله كيفيت آب را نيز مورد بررسي دقيق قرار دهد. همچنين نصب ريز دوربين هايي در اين ربات هوشمند مي تواند به ارسال گزارش هاي مهم به نيروهاي امنيتي و ساحلي كمك كند.
ستي كه رئيس آزمايشگاه نانورباتيك دانشگاه پترزبورگ نيز هست، اخيرا از ساختار بدني حشرات و حتي باكتري ها براي طراحي و ساخت ربات هاي هوشمند مورد نظرش بهره گرفته است. از جمله طرح هاي جاه طلبانه وي طراحي و ساخت رباتي است كه بتواند راه برود، بدود، پرواز كند و حتي از ارتفاعات بالا برود.
 

esfandiyar2002

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
5 آپریل 2004
نوشته‌ها
8,484
لایک‌ها
7
محل سکونت
TABRIZ
دكتر عباس اخوان سپهي
زيست فناوري از جمله واژه هاي پرسروصداي سالهاي اخير است. زيست فناوري را در يك تعريف كلي به كارگيري فرآيندهاي زيستي در صنايع توليدي يا خدماتي دانسته اند. تعريف ساده اين پديده نوين عبارت است از دانشي كه كاربرد يكپارچه زيست شيمي ميكروب شناسي و فناوري هاي توليد را در سيستمهاي زيستي به دليل استفاده اي كه در سرشت بين رشته اي علوم دارند مطالعه مي كنند. در تعريف ديگر زيست فناوري را چنين تشريح كرده اند:
«فنوني كه از موجودات زنده براي ساخت يا تغيير محصولات، ارتقا كيفي گياهان يا حيوانات و تغيير صفات ميكرو ارگانيسم ها براي كاربردهاي ويژه استفاده مي كند.» زيست فناوري به لحاظ خصوصيات ذاتي خود دانشي بين رشته اي است. كاربرد اين گونه دانشها در مواردي است كه تركيب ايده هاي حاصل طي همكاري چند رشته به تبلور قلمرويي با **** جديد مي انجامد و زمينه ها و روش شناسي خاص خود را دارد و در نهايت حاصل بر هم كنش بخشهاي گوناگون زيست شناسي و مهندسي است. زيست فناوري در اصل هسته اي مركزي و داراي دو جزء است: يك جزء آن در پس دستيابي به بهترين كاتاليزور براي يك فرآيند يا عملكرد ويژه است و جزء ديگر سيستم يا واكنش گري است كه كاتاليزورها در آن عمل مي كنند.
سابقه استفاده از ميكروارگانيسم ها براي توليد مواد خوراكي نظير سركه، ماست و پنير به بيش از ۸ هزار سال قبل برمي گردد. نقش ميكروارگانيسم ها در توليد الكل و سركه در قرن پيش زماني كشف شد كه گروهي از بازرگانان فرانسوي در جست وجوي روشي بودند تا از ترش شدن شراب و آبجو ضمن حمل آنها با كشتي به نقاط دور جلوگيري كنند. آنان از لويي پاستور تقاضاي كمك كردند. لويي پاستور در پي تحقيقات خود متوجه مخمرها شد كه در خلاء قند را به الكل تبديل مي كنند. اين فرآيند بي هوازي تخمير نام دارد. او همچنين دريافت كه ترشيدگي و آلودگي آب ميوه ها بر اثر فعاليت دسته باكتري اسيد استيك كه الكل را به سركه تبديل مي كند روي مي دهد. لويي براي از بين بردن اين مشكل فرآيند پاستوريزه كردن را مؤثر دانست كه عبارت بود از گرمايش نوشيدنيها نظير شير يا غذاهاي جامد نظير پنير يا گوشت حيوانات وحشي به منظور از بين بردن ميكروارگانيسم هاي مضر. پاستور همچنين دريافت كه بسياري از ميكروارگانيسم ها اگر چه در انسان و ساير موجودات زنده ايجاد بيماري مي كنند يكي از مهمترين عوامل تغيير مواد در طبيعت هستند.
دستاوردها و پيشرفت هاي شگرف در زمينه زيست فناوري و ژنتيك سلولي و مولكولي و تغييرات اساسي در نوع فعاليت ها به خصوص طي نيمه دوم قرن بيستم، باعث شد كه زمينه ارائه دو واژه بيوتكنولوژي سنتي و بيوتكنولوژي نوين فراهم شود. تلاش براي توسعه اين مفهوم جديد از اوايل دهه ۱۹۷۰ ميلادي عمدتاً در آمريكا و در زمينه پزشكي آغاز گرديد. نتايج اين تلاش ها ظرف مدت كوتاهي پس از پيدايش قانون مهندسي ژنتيك، در اواخر دهه ۷۰ ميلادي به ترتيب با توليد انسولين و هورمون رشد نوتركيب انساني به ثمر نشست. اولين واكسن نوتركيب دامي نيز در سال ۱۹۸۲ توليد شد. انسولين و واكسن هپاتيت B ، اينترفرون به ترتيب در سالهاي ۱۹۸۲ و ۱۹۸۶ توسط سازمان غذا و داروي آمريكا(FDA) مجوز فروش دريافت كردند.
فناوري نوتركيبي DNA، بيشتر در زمينه توليد پروتئين ها كاربرد تجاري داشته است. اين فناوري قادر است بسياري از پروتئين هايي را كه فرآورده هاي بي واسطه يك ژن هستند و اساساً اهميت درماني دارند توليد كند. امروزه قابليت اتصال ژنها، انقلابي در صنايع برپا كرده است و ثمره آن توسعه بي شمار فرآورده هاي جديد و بهبود فرآيندهاي شناخته شده فعلي است.
پيدايش تكنيك PCR و نشانگرهاي مولكولي DNA از اوايل دهه مذكور و تكامل تدريجي آنها به كمك ابداع ابزارهاي وسايل نوين پيشرفته باعث گرديد كه مفاهيم ژنوميكس، بيوانفورماتيكس و پروتئوميكس در اواسط دهه ۹۰ به عرصه بيولوژي مولكولي وارد شوند و باب هاي جديد از كاربردهاي بيوتكنولوژي نوين گشوده شود.
وضعيت بيوتكنولوژي در ايران
آموزش نيروي انساني متخصص بيوتكنولوژي در ايران از نيمه دوم دهه ۱۳۶۰ هجري شمسي با اعزام افراد معدود به خارج از كشور جهت تحصيل در مقطع دكتري آغاز شد. اولين قدم آموزش بيوتكنولوژي در سال ۱۳۶۹ در دانشگاه هاي تربيت مدرس، صنعتي شريف و اميركبير شروع شد. در همين سال اولين دوره دكتري فرآورده هاي بيولوژيك به صورت مشترك توسط انستيتو پاستور، مركز ملي تحقيقات مهندسي ژنتيك، سازمان پژوهش هاي علمي و صنعتي، مؤسسه تحقيقات واكسن و سرم سازي رازي و دانشگاه علوم پزشكي تهران برگزار شد. اولين دوره كارشناسي ارشد بيوتكنولوژي پزشكي نيز در سال ۱۳۷۸ در دانشكده تربيت مدرس آغاز به كار كرد و همچنين در همين سال اجراي دوره دكتري Ph.D مستقيم در دانشگاه تهران به تصويب رسيد.
توجه به پژوهش به عنوان زيربناي توسعه هر فناوري و تربيت نيروي انساني كارآمد به عنوان زيربناي پژوهش، راهگشاي مشكل توسعه نيافتگي است. در حالي كه بيوتكنولوژي برخلاف ساير صنايع، بيشتر به نيروي تفكر دانشمندان متكي است، در ايران هنوز از نظر تأمين نيروي انساني مورد نياز فناوري زيستي به نقطه اميدبخشي نرسيده ايم.
براساس گزارش كميسيون بيوتكنولوژي در سال ،۱۳۷۸ حدود ۳۳۹ نفر عضو هيأت علمي در زمينه بيوتكنولوژي فعاليت داشته اند، اما اكنون آمار دقيقي از تعداد نيروي انساني متخصص در اين زمينه وجود ندارد. برخي گزارش هاي غيررسمي حاكي از آن است كه در حال حاضر حدود ۲۰۰ نفر به عنوان عضو هيأت علمي در دانشگاه ها، مراكز تحقيقاتي و پژوهشي فعاليت دارند و حدود چهار هزار نفر نيز در زمينه بيوتكنولوژي شاغل هستند.
تلاش محققان در بخش دولتي، به توليد چند فرآورده دارويي نوتركيب در سطح صنعتي و آزمايشگاهي، كيت تشخيص ايدز و ثبت چند ژن منجر گشته است. همچنين پروژه توليد واكسن هپاتيت B و ۳ داروي نوتركيب اريتروپوئيتين، اينتر فرون آلفا و استرپتوكيناز كه با همكاري كوبا انجام گرديده، آماده بهره برداري است. در بخش صنعت و توليد انبوه فرآورده هاي بيوتكنولوژي صنعتي نيز مي توان به توليد واكسن هاي دامي و انساني، برخي مواد اوليه دارويي و آنتي بيوتيك ها، مخمر نان، الكل صنعتي و پروتئين تك ياخته اشاره كرد.
همچنين در زمينه توليد تجهيزات و مواد مصرفي مورد نياز بيوتكنولوژي نيز بخش خصوصي توانسته است توفيقات مناسبي كسب كند. هم اكنون بيش از ۲۵ شركت خصوصي در زمينه توليد فرآورده هاي بيوتكنولوژي و تجهيزات مورد نياز اين فناوري فعال اند. برخي از شركتهاي فوق توانسته اند با حضور قدرتمند در نمايشگاه هاي بيوتكنولوژي در كشورهاي مختلف نظير مالزي و آلمان، بازار منطقه اي و بين المللي مناسبي براي عرضه محصولات خود فراهم كنند.
ضرورت تشكيل شوراي عالي بيوتكنولوژي
بيوتكنولوژي از جمله تكنولوژيهاي نوين است كه در جهان امروز به عنوان يك ابزار مناسب و قدرتمند براي دستيابي به توسعه پايدار به شمار مي آيد. بيوتكنولوژي، زاينده صنايع و توليدات جديد و لذا بسيار درآمدزاست؛ از اين رو در حال حاضر برخي از كشورهاي جهان، سرمايه گذاري ها و برنامه ريزي ها ي دراز مدتي را براي بهره گيري از پتانسيل هاي بي شمار آن انجام داده اند.
در شرايطي كه افزايش جمعيت، كمبود مواد غذايي، بروز و شيوع انواع بيماري ها و آسيب هاي وارد شده به محيط زيست، امنيت ملي كشورها را مورد تهديد و مخاطره قرار داده است، ابزار توانمند بيوتكنولوژي در پزشكي، صنعت، كشاورزي و محيط زيست انقلاب عظيمي را بوجود آورده و اميدي براي حل بسياري از مشكلات حاد بشر در سده بيست و يكم به شمار مي آيد.
در حال حاضر سرمايه گذاري و گسترش صنعت زيست فناوري، منافع زيادي را نصيب كشورهاي توسعه يافته كرده است و با ايجاد مشاغل جديد باعث رونق اقتصادي آنها مي شود و نكته مهم تر اين كه بيوتكنولوژي علمي است كه مي تواند به پيشرفت و بهبود كيفيت زندگي بشر كمك كند. سرمايه گذاري و توجه ويژه به زيست فناوري در تعداد ي ا ز كشورهاي در حال توسعه نيز كه اهميت اين فناوري برتر قرن را دريافته اند، ديده مي شود. كشورهاي كوبا، هند، تايوان، برزيل، كره جنوبي، آفريقاي جنوبي و بسياري كشورهاي ديگر مانند نيجريه و ايران برنامه ريزي و سرمايه گذاري گسترده اي در زيست فناوري داشته اند و حركت روبه رشد در اين كشورها همچنان ادامه دارد.
كميسيون بيوتكنولوژي شوراي پژوهش هاي علمي كشور، در تاريخ ۱۱/۷/۱۳۷۵ براي تدوين برنامه ملي بيوتكنولوژي تشكيل شد. اين كميسيون شامل كميته هاي تخصصي پزشكي، كشاورزي، صنعتي و معدن، دام و آبزيان، محيط زيست، علوم پايه و ايمني زيستي بود. كميسيون بيوتكنولوژي اولويت هاي بيوتكنولوژي در ايران را تصويب و پروژه هاي وضعيت بيوتكنولوژي در ايران و جهان و نقش اقتصادي بيوتكنولوژي را به تصويب رساند.
بدون شك نيازي واقعي و فوري براي تقويت و پيشرفت زيست فناوري در ايران وجود دارد و آينده كشور ما به اين بستگي دارد كه ما چگونه صنايع متكي به اين علم را گسترش دهيم. به همين دليل «زيست فناوري» در كشور ما به عنوان يك اولويت ملي انتخاب و سند ملي زيست فناوري كه نتيجه تلاش نزديك به ۲۰۰ نفر از متخصصان و مديران مرتبط با موضوع است در تاريخ ۸/۵/۸۲ از سوي وزير وقت وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در هيأت دولت مطرح شد و مورد بحث و بررسي قرار گرفت و در تاريخ ۱۶/۲/۸۳ به تصويب هيأت وزيران رسيد.
اين شورا در تاريخ ۱۹/۲/۸۴ مصوبه جلسه ۴/۱۱/۸۳ هيأت وزيران، تشكيلات شوراي عالي زيست فناوري و شرح وظايف آن ابلاغ شد. اعضاي اين شورا عبارتند از: رئيس جمهور و در غياب ايشان معاون اول وي (رئيس شورا)، وزير علوم، تحقيقات و فناوري (نائب رئيس شورا)، وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، وزير صنايع و معادن، وزير جهاد كشاورزي، وزير نفت، دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، رئيس سازمان حفاظت محيط زيست، رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور و چهار نفر صاحب نظر به انتخاب شورا، دبيرخانه شورا در وزارت علوم مستقر بوده و دبير شورا با پيشنهاد وزير علوم و تصويب رئيس شورا انتخاب مي شود. قرار است ظرف يك ماه پس از ابلاغ تصويب نامه، ساختار تشكيلاتي و شرح وظايف دبير خانه شورا توسط وزارت علوم پيشنهاد شده و پس از تأييد مراجع ذي صلاح تصويب شود. شرح وظايف اين شورا به شرح زير اعلام شده است.
* تعيين سياست ها و راهبردهاي اجرايي، ترويجي، تحقيقاتي و منابع انساني
* هدف گذاري و تعيين خطوط كلي زيست فناوري
* بررسي و تصويب ساختار **** مديريت زيست فناوري كشور
* نظارت بر پيشرفت و برنامه هاي اجرايي سند ملي زيست فناوري
در اين ابلاغيه به طور مشخصي سازمان مديريت و برنامه ريزي موظف به تأمين اعتبارات لازم براي اجراي برنامه هاي پيش بيني شده در سند مزبور شده است كه توسط شوراي عالي تصويب مي شود.
همچنين به منظور بررسي، تهيه و اجراي برنامه هاي مربوط، تشكيل كار گروه هاي تخصصي در وزارتخانه هاي نفت، دفاع، جهاد كشاورزي، علوم، بهداشت ،صنايع و معادن و سازمان حفاظت محيط زيست پيش بيني شده است. علاوه برآن ۵ گروه تخصصي شامل استاندارد و حقوق و اخلاق زيستي، توسعه سرمايه انساني و مديريت، توليد و بازاريابي، پژوهش و فناوري و منابع مالي و نظارت نيز در شوراي عالي تشكيل شده و در حال حاضر فعال است.
به عبارت ديگر مهمترين فعاليت شوراي عالي بيوتكنولوژي اجراي صحيح سند ملي زيست فناوري و راه هاي تحقق آن است.
خوشبختانه در اين مدت كوتاه فعاليت هاي قابل توجهي صورت گرفته به طوري كه در اولين قدم ،دبيرخانه شوراي عالي بيوتكنولوژي تشكيل و دبير شورا نيز كه يك چهره آشنا و مسلط بر عرصه هاي مديريت زيست فناوري است، انتخاب شد.
در مراحل بعد ۴ عضو حقيقي اين شورا نيز از بين متخصصان عرصه زيست فناوري كشور انتخاب شدند و تركيب شورا نيز كامل گرديد.
برگزاري ۴ جلسه در سطح وزيران مرتبط، چندين جلسه كميسيون هماهنگي دبيرخانه و تشكيل كميته هاي تخصصي و شروع فعاليت براي انتشار مجله علمي ترويجي در زمينه زيست فناوري گوشه اي از اقدامات اين شورا در مدت كوتاه تشكيل آن است.
تشكيل شوراي عالي بيوتكنولوژي با توجه به آنكه رئيس جمهور يا معاون اول وي رياست آن را به عهده دارد و در عالي ترين سطح يعني سطح وزراي مرتبط با حوزه زيست فناوري برگزار مي شود، براي كشور ما يك موهبت الهي و منشاء خير و بركات زياد خواهد بود.
در كشورهاي توسعه يافته اي نظير كانادا، آلمان، ژاپن و ... كه برنامه هاي مدوني در زمينه تحقيق و توليد زيست فناوري دارند نيازي به چنين شوراهايي احساس نشده و دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي درون يك پازل بزرگ قرار گرفته و با انجام وظايف خود نتيجه مطلوب را براي كشورشان فراهم مي سازند.
اما براي كشورهاي جهان سوم كه وضعيت مدون و برنامه ريزي شده اي كه براي پژوهش وجود ندارد، لازم است تا شورايي متشكل از همه دستگاه هاي ذيربط و با اختيارات وسيع، زير نظر عالي ترين مقام اجرايي كشور تشكيل شود تا عهده دار پيگيري تحقق سند ملي زيست فناوري گردد.
با نگاهي به وضعيت بيوتكنولوژي در كشورهاي جهان سوم كه در عرصه زيست فناوري رشد قابل توجهي كرده اند به ويژه كوبا و هند، مي توان دريافت كه تشكيل چنين شورايي چقدر در اين عرصه مفيد بوده است به طوري كه اين كشورها پس از ۴ تا ۶ سال از شروع فعاليت در اين عرصه ها به محصولات نوتركيب و دستكاري شده ژنتيكي دست يافته اند و آن را نه تنها به بازار داخلي بلكه وارد بازارهاي بين المللي كرده اند. آيا واقعاً ما از آرژانتين و برزيل كه سهم بزرگي از بازارگياهان دست ورزي شده ژنتيكي را در اختيار دارند، چقدر فاصله گرفته ايم؟ آيا محققان ما از متخصصان زيست فناوري كوبايي و هندي علم و دانش كمتري دارند، البته كه اينطور نيست بايد به درستي موانع توسعه و زيست فناوري را در كشور شناسايي كرد، اولويت هاي كشور در زمينه هاي مختلف مهندسي ژنتيك و بيوتكنولوژي را تدوين كرده و به دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي ابلاغ كنيم.
روشن است كه اگر بخواهيم جهت به كارگيري فناوري هاي نوين به خصوص زيست فناوري ظرفيت سازي كرده و توانمندي لازم براي برخورداري از آنها ايجاد كنيم همكاري بين دستگاهي در قالب شوراي عالي زيست فناوري امري اجتناب ناپذير است. به خوبي قابل تصور است هر حركتي در جهت ايجاد زيرساختارها تا توليد فناوري هاي زيستي مستلزم همكاري تنگاتنگ بين وزارتخانه هاي مختلف در ابعاد مختلف است و تصميمات مشترك و اجراي هماهنگ آنها نيازمند ستادهاي مشترك است كه از آن جمله شوراي عالي زيست فناوري، كميسيون هماهنگي دبيرخانه، كار گروه هاي وابسته و ... هستند.
براي پيشرفت در اين زمينه بايد قوانين راهگشا براي متخصصان تدوين كرد و بودجه مناسب در اختيار آنان قرار داده و از امكانات موجود حداكثر بهره برداري را كرد.
آري تشكيل شوراي فوق در راستاي تحقق برنامه هاي زيست فناوري در كشور لبخند مسرت را بر چهره خسته همه افرادي نشاند كه سال ها تلاش كرده بودند تا اين فناوري جايگاه مناسبي براي رشد و به كارگيري در كشور بيايد. اين شورا با تركيب بلند پايه اجرايي و شرح وظايف وسيع و كلان مي تواند با اقتدار بيشتري خطوط كلي زيست فناوري را جهت داده و تلاش هاي پراكنده كنوني را همگرا و هم افزا كند.
تعيين سياست ها و راهبردها، تعيين ساختار مديريتي و نظارت بر پيشرفت برنامه هاي اجرايي سند ملي زيست فناوري، همگي گوياي وظيفه سنگين هدايت و نظارت بر اين امر مهم هستند. در همين راستا تصويب بودجه هاي مورد نياز توسط اين شورا و موظف كردن سازمان مديريت و برنامه ريزي به تأمين آن قدرت دو چندان را به شوراي مذكور براي بهره گيري از اهرم بودجه در هدايت برنامه هاي اجرايي سند و نظارت بر آن مي دهد.
اميد آن است كه دولت جديد نيز اين جريان را شدت بخشيده و با رفع و رجوع موانع احتمالي، بستر لازم براي اجرايي شدن سند و مصوبات شوراي عالي را هموار سازد. براساس اين ابلاغيه بخش عمده اي از وظايف فوق برعهده وزارت علوم، تحقيقات و فناوري به عنوان متولي فناوري در كشور به طور عام و دبيرخانه اين شورا به طور خاص گذارده شده است. با تغييرات اخير رئيس پژوهشگاه ملي ژنتيك و فناوري زيستي ، دبيري شوراي عالي زيست فناوري را عهده دار شده است. اميد است متصديان امر در اين وزارتخانه با درايت و وسعت نظركافي، زمينه را براي تحقق خواسته هاي زيست فناوران كشور كه همانا برخورداري ايران و مردم شريف آن از مواهب اين فناوري برتر و سبز است فراهم آورند.
 

esfandiyar2002

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
5 آپریل 2004
نوشته‌ها
8,484
لایک‌ها
7
محل سکونت
TABRIZ
دانشمندان دانشگاه هاروارد به يك نوع سيم سيليكوني خيلي ظريف در مقياس نانو دست يافته اند كه مي توان از آن در شناسايي ويروس ها به روش الكتريكي (در زمان كوتاه و با حساسيت بالا) استفاده كرد كه اين كار با روشن و خاموش شدن آن در حضور ويروس انجام مي شود.
اين محققان مي گويند اين توانايي نانوسيم هاي سيليكوني، باعث شناسايي هزاران ويروس مختلف شده و بنابراين مي توان از آن در تشخيص ها و نيز اپيدمي هاي ويروسي استفاده كرد.
اساس شناسايي در نانوسيم هاي سيليكوني به وسيله آنتي بادي هايي است كه در نانوسيم قرار داده شده اند و به عنوان گيرنده نقاط كليدي از ساختمان ويروس عمل مي كنند.وقتي يك ويروس در تماس با اين گيرنده اختصاصي در نانوسيم قرار مي گيرد، در ناحيه تماس جرقه اي زده شده و در نتيجه، تغييري در ضريب هدايت سيم ايجاد مي شود كه نشان دهنده حضور آن ويروس خاص است. حال اگر چند نوع آنتي بادي جهت چند نوع ويروس در اين نانوسيم قرار گيرد، مي توان حضور چند نوع ويروس را مشخص كرد.
با استفاده از اين روش شناسايي، مي توان زمان شناسايي ويروس ها را بدون استفاده از روش هاي بيوشيميايي، بسيار كوتاه تر كرد. از امتيازات ديگر اين روش هم اين است كه مي توان ويروس را در مراحل اوليه عفونت كه سيستم ايمني هنوز قادر به شناسايي و مهار آن نيست، تشخيص داد كه در روش هاي بيوشيميايي امكان پذير نيست.
همچنين با اين روش مي توان سويه هايي از ويروس ها را نيز كه با روش مهندسي ژنتيك جهت بيوتروريسم دستكاري شده اند، شناسايي نمود.
منبع: Science daily
مترجم: طوبي منصوري
 

esfandiyar2002

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
5 آپریل 2004
نوشته‌ها
8,484
لایک‌ها
7
محل سکونت
TABRIZ
گروه علمي فرهنگي-همشهری: استفاده وسيع از نانوكامپوزيت ها مي تواند به كاهش مصرف ۵/۱ميليارد ليتر بنزين در مدت يك سال به كارگيري وسايل نقليه منجر شود و از اين طريق، آلودگي هاي مربوط به دي اكسيد كربن را سالانه بيشتر از ۵ميليارد كيلوگرم كاهش دهد.
نتايج پژوهش حسن مرداني- كارشناس محيط زيست انستيتو تحقيقات رازي- و فرناز جغتايي- كارشناس بهداشت محيط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي- نشان مي دهد كاربرد نانو كامپوزيت ها به توليد مواد اوليه اي بسيار مقاوم و سبك منجر شود كه قادرند جايگزين قطعات فلزي سنگين شده و كاهش چشمگيري در وزن تجهيزات و قطعات خودرو ايجاد كنند. اين مقوله، كاهش قابل توجهي در مصرف انرژي و آلودگي هوا را به دنبال خواهد داشت. بر اساس نتايج اين تحقيق، جلوگيري از انتشار ۲۰۰ ميليون تن تركيبات كربن و صرفه جويي ۱۰۰ ميليارد دلاري در انرژي، از پيامدهاي خوشايند استفاده از تكنولوژي توليد نيمه رساناها با به كارگيري نانو فناوري، در زمينه تأمين روشنايي محسوب مي شود كه كاهش آلودگي هوا را در بر خواهد داشت. به گزارش ايسنا، توليد نانولوله ها، نانوكامپوزيت ها، نانو فيلترها و نانو ذرات، نمونه هايي از استفاده از فناوري نانو است كه براي ساخت سيستم ها و كاربردهاي چشمگير در مسائل زيست محيطي و بهداشتي به كار برده مي شوند.
چندين شركت توليدي شيميايي نيز در حال توسعه مواد پليمري هستند كه با ذرات نانو تقويت شده اند. اين مواد مي تواند جايگزين قطعات فلزي ساختار در صنعت خودرو شود.
اين نتايج همچنين حاكي است پيل هاي سوختي زيستي كه از نانو فناوري در توليد آنها استفاده شده توانايي تبديل مستقيم انرژي بيوشيميايي را به انرژي الكتريكي دارد. خصوصيت ويژه اين پيل ها آن است كه از ضايعاتي مانند دي اكسيد كربن و فاضلاب انساني استفاده مي كنند.
از سوي ديگر، برخي عقيده دارند كه استفاده از فناوري نانو مي تواند به مشكلات جديد زيست محيطي مثل توليد مواد سمي جديد و خطرات زيستي مربوط به آن منجر شود. از اين رو پيش از هر گونه قانونگذاري در زمينه نانو مواد، بايد اطلاعات بسيار زيادي درباره آثار فرآيند ها و محصولات نانو بر سلامتي انسان و همچنين محيط زيست به دست آيد.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
ستاد ويژه توسعه فن آوري نانو: محققان موسسه فن آوري جورجيا در آمريكا رشته هايي از نانوسيم هاي اكسيد روي را براي تبديل انرژي مكانيكي به انرژي الكتريكي به كار برده اند كه اين روش در نهايت مي تواند كاربردهايي در نانوحسگرهاي خودران درون بدن كه نيروي لازم براي حركتشان را خود به دست مي آورند داشته باشد.
زونگ لينگ وانگ از موسسه جورجيا مي گويد : «در حالي كه نياز به نانوحسگرها براي كاربردهاي زيستي و دفاعي رو به افزايش است، تاكنون منابع نيروي نانومقياس به بازار عرضه نشدند؛ بنابراين نوعي نوآوري در نانوفن آوري براي تبديل انرژي مكانيكي (مانند حركت بدن و يا كشيده شدن ماهيچه ها و يا انرژي لرزشي و انرژي هيدروليكي حاصل از حركت مايعات بدن و جريان خون) به انرژي الكتريكي كه براي نانوابزارهاي بدون باتري استفاده مي شوند ضروري است.»
وانگ مي گويد كه نانوسيم ها مي توانند اثر زيادي در كوچك كردن نانوسيستم هاي مجتمع با كاهش اندازه مولدهاي نيرو و بهبود كارآمدي و دانسيته نيرو داشته باشند. وانگ و همكارانش براي ايجاد يك نانومولد با استفاده از فرايند بخار- مايع- جامد و با حضور ذرات كاتاليستي طلا، آرايه اي از نانوسيم هاي منظم اكسيد روي را بر روي زيرلايه اي از جنس آلفا-Al2o3 ايجاد كردند.
نانوسيم ها ۲۰۰ تا۵۰۰ نانومتر طول داشتند و يك فيلم نازك ZnO بر روي زير لايه رشد يافت؛ سپس محققان از يك نوك ميكروسكوپ نيروي اتمي براي خم كردن نانوسيم ها استفاده كردند. هنگامي كه سيم ها از حالت خميده خارج شده و دوباره صاف مي شوند، تخليه بار پيزوالكتريك در آنها موجب توليد ولتاژ مي شود. بازده مولدها ۳۰-۱۷ درصد مي باشد. وانگ مي گويد: «اين اولين نمونه اي است كه نشان مي دهد استفاده همزمان از خواص نيمه هادي و پيزوالكتريكي، كليدي براي فرايند تخليه پيزوالكتريكي است.»
اين فناوري مي تواند براي ساخت حسگرهاي بي سيم و خودران با دريافت انرژي از محيط يا توليد برق از بدن استفاده شود. تصور كنيد با قرار دادن اين مولدها در كفش افراد با راه رفتن آنها برق توليد شده و نياز آنها به باتري ها براي تامين برق ادوات الكترونيكي مرتفع شود. اكنون اين تيم اميدوار است فناوري خود را به ساخت ادوات و سيستم هاي نانومتري خودران در سيستم هاي زيستي و ساخت مولدهاي الكتريكي با خروجي بالا براي مصارف پزشكي گسترش دهد.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
نخستين قطار مغناطيسي چين كه مهندسان اين كشور موفق به طراحي و ساخت آن شده اند، با موفقيت آزمايش شد.
به گزارش روز سه شنبه رسانه هاي چين، اين قطار مغناطيسي كه با سرعت بيش از۱۵۰ كيلومتر در ساعت قادر به حركت است توسط مهندسان چيني بدون استفاده از فناوري خارجي ساخته شده است. اين قطار كه گنجايش۶۰ مسافر را دارد، در نخستين آزمايش مسير ۴۲۵متري ريل گذاري شده را طي كرد.
طراحان و سازندگان اين قطار معتقدند آزمايش هاي اوليه بر روي قطار نشان مي دهد از استانداردهاي امنيت و اطمينان لازم برخوردار است. استفاده از اين قطار مغناطيسي با توجه به آلودگي پايين آن براي محيط زيست، به منظور كاهش آلودگي در چين مطلوب است.
چين در حال توسعه قطارهاي شهري و بين شهري است و قرار است قطارهاي سريع السير را در بين خطوط بين شهري بكار گيرد. مسافرت هاي زيادي در چين توسط راه آهن انجام مي شود و تنها در تعطيلات عيد بهار امسال از ۱۴ژانويه تا ۲۲فوريه (۲۴دي تا ۳ اسفند)۱۴۴ميليون سفر با استفاده از قطار در اين كشور انجام شد. هم اكنون نيز چين در تعطيلات يك هفته اي به مناسبت روز كارگر است و بسياري از جمعيت يك ميليارد و۳۰۰ ميليون نفري چين با استفاده از اين وسيله به مسافرت رفته اند.
چين به زودي خط آهن مغناطيسي خود را از شانگهاي به شهر «هانگ جو» در شرق اين كشور راه اندازي خواهد كرد. خطوط ريلي چين قرار است از۷۵ هزار كيلومتر كنوني، به۱۰۰هزار كيلومتر تا سال۲۰۲۰ميلادي برسد.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
كاتاليزور ابداعي توسط يك شيميدان برجسته ايراني با استقبال دانشمندان خارجي تاكنون در تحقيقات 50 مقاله ISI مورد استفاده قرار گرفته و بيش از 70 مورد ارجاع به مقاله‌ اوليه سنتز اين كاتاليزور صورت گرفته است.

دكتر محمد علي زلفي گل، استاد شيمي دانشگاه بوعلي سينا و يكي از 11 دانشمند بين‌المللي ايران پيرامون دستاورد پژوهشي خود به خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: كاتاليزور سيليكا سولفوريك اسيد حاوي اسيد سولفوريك در بستر سيليكاست. در اين كاتاليزور بر خلاف ساير كاتاليزورهاي معمول با جذب شيميايي سيليكا توسط اسيد سولفوريك پيوند برقرار شده است.

به گفته وي، اين كاتاليزور كه از مشتقات سولفوريك اسيد محسوب مي‌شود داراي خاصيت‌هايي به مثابه اسيد سولفوريك جامد است.

دكتر زلفي گل خاطر نشان كرد: از كاتاليزور سيليكا سولفوريك اسيد مي‌توان در واكنش‌هاي شيميايي كه نياز به كاتاليزور اسيدي دارند استفاده كرد. از ديگر برتر‌هاي اين كاتاليزور نسبت به ساير كاتاليزورها مي‌توان به پايداري ، عدم حلاليت در تمامي حلال‌ها و قابليت بازيافت آن اشاره كرد.

استاد تمام دانشگاه بوعلي سينا تصريح كرد: هنگام استفاده از سيليكا سولفوريك اسيد در شرايط ناهمگن (هتروژن) مي‌توان عمل جداسازي محصول را ساده و با راندمان و خلوص بالا انجام داد.

دكتر زلفي گل در گفت و گو با ايسنا، افزود: از اين كاتاليزور مي‌توان در سنتز تركيبات مهمي مانند هيتروسيكل‌ها و به طور كلي براي ساخت بسياري از داروها و تركيبات آلي استفاده كرد.

همچنين خود من از اين كاتاليزور در سنتز تركيبات هيدروپيريميدين‌ها (پيريميدين‌ها) كه تركيباتي ضد سرطان هستند استفاده كردم.
 

Behrooz

مدیر بازنشسته
کاربر فعال
تاریخ عضویت
7 سپتامبر 2004
نوشته‌ها
10,988
لایک‌ها
292
سن
46
محل سکونت
Tehran
پژوهشگران آزمايشگاه ملي oak Ridge در آمريكا نقايص‌ نانومقياس را براي ايجاد سيم‌هاي كوتاه در ابررساناي Cuprate ايجاد كرده‌اند كه مي‌توانند جريان‌هاي بالا را عبور داده و در ميدان‌هاي مغناطيسي قوي كار كنند.

به گزارش سرويس «فن‌آوري» ايسنا، از زمان كشف ابررساناهاي دما بالا در دو دهه گذشته، كارشناسان به دور نماي استفاده از اين مواد در خطوط انتقال با اتلاف كم،‌ قطارهاي معلق و موتورهاي بسيار كارآمد فكر مي‌كردند. اما اين كاربردها در عمل بسيار كند صورت مي‌گيرند .

در صورتي كه محققان بتواند طول اين سيم‌ها را تا چند كيلومتر افزايش دهند، انقلاب بزرگي در كاربردهاي ابررساناهاي دمي بالا فراهم خواهند كرد.

ابررساناها، موادي هستند كه اگر تا كمتر از حد معيني سرد شوند، مقاومت الكتريكي خود را از دست مي‌دهند. بيشتر ابررساناهاي داراي دماي انتقال در حد چند كلوين هستند، اما در سال 1986 گروه جديدي از ابررساناهاي دما بالا با دماي انتقال بالاتر از 100 كلوين كشف شدند.

اين ابررساناها شامل لايه‌هايي از اكسيد مس هستند كه به وسيله اتم‌هاي فلزي نظير ايتريم و باريم از هم جدا شده‌اند و به نظر مي‌رسد كه جريان بالا از ميان لايه‌هاي اكسيد مس عبور مي‌كنند.

با وجود اين، تبديل اين مواد به سيم‌هايي با قابليت كاربرد تجاري بسيار مشكل است. به عنوان مثال ساخت سيم‌هايي با ضخامت كافي براي عبور جريان كافي كار سختي است و رفتار ابررسانايي اين سيم‌ها هنگامي كه در معرض ميدان مغناطيسي خيلي قوي ناشي از موتورها و كابل‌هاي انتقال قدرت قرار مي‌گيرند، از بين مي‌رود. Goyal و همكارانش توانستند با استفاده از فرايند تبخير پالسي ليزري و رسوب دادن لايه‌اي از اكسيد ايتريم باريم مس (YBCO) با ضخامت 3 ميكرون بر روي يك زير لايه انعطاف‌پذير فلزي در رفع هر دو مشكل مذكور به پيشرفت‌هايي برسند. اين پژوهشگران با افزودن نانوپودرهاي زيركونات باريم (BZO) به ماده اوليه YBCO به روشي براي ساخت سيم‌هاي مصون در برابر ميدان مغناطيسي دست يافتند.

در حين فرآيند رشد سيم‌ها، پودرهاي BZO خودبه‌خود به صورت ستون‌هاي نقطه‌اي در درون ابررسانا مرتب مي‌شوند. اين ستون‌هاي نقطه‌اي به عنوان نقص‌هاي متعدد عمل كرده و به طور مؤثري شار مغناطيسي ورودي به سيم را گير مي‌اندازند و اجازه مي‌دهند جريان‌هاي بالا حتي هنگامي كه ميدان مغناطيسي قوي اعمال مي‌شود از ابررسانا عبور كنند.

به گزارش ايسنا از ستاد ويژه توسعه فن‌آوري نانو، Goyal مي‌گويد: مطالعات ما نشان مي‌دهد كه در حقيقت امكان ساخت سيم‌هايي با سطح عملكرد مورد نياز دركاربردهاي مقياس بالا وجود دارد. اگر بتوانيم نمونه‌هاي طويل از اين سيم‌ها را با نقايص ساختاري نانومقياس بسازيم، تحول عظيمي در صنعت برق ايجاد خواهد شد.

اين سيم‌ها همچنين مي‌توانند در صنايع پزشكي و حمل و نقل فوق‌العاده سريع كاربرد داشته باشند.

اعضاي اين گروه تحقيقاتي اميدوارند بتوانند چنين نقص‌هايي را در سيم‌هاي ضخيم‌تر براي دستيابي به كارآيي بهتر ايجاد كنند.
 

esfandiyar2002

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
5 آپریل 2004
نوشته‌ها
8,484
لایک‌ها
7
محل سکونت
TABRIZ
فناوري هاي پيشرفته با سرعت فزاينده اي در حال تغيير و تحول هستند. در اين سير شتابان، در صورتي يك فناوري پيشرفته دچار تحول مي شود كه در كوتاه ترين زمان، محصولي با كيفيت بالاتر و هزينه هاي تمام شده پايين تر، در دسترس مشتريان قرار دهد.
بنابراين، اعمال سرعت و شتاب در طي كردن چرخه «ايده تا بازار» و ايجاد ارتباط با بازيكنان اصلي جهاني در اين زمينه، از ابزارهاي مهم موفقيت و توسعه به كارگيري فناوري پيشرفته محسوب مي شود.
حوزه كامپوزيت ها نيز به عنوان يك علم و فناوري پيشرفته، در اين چارچوب قابل بررسي است. اينكه اين فناوري در عرصه پژوهش و توليد و به ويژه صادرات و بازار، چه جايگاهي را به خود اختصاص مي دهد و امكانات و مشكلات در اين زمينه، چيست، مجموعه نكاتي است كه جاي بحث و بررسي دارد.
در چهارمين شماره تحليل نامه كامپوزيت- كه دوره زماني بهمن و اسفند سال ۱۳۸۴ را شامل مي شود- موضوع صادرات به عنوان يك راهكار توسعه فناوري پيشرفته كامپوزيت، مورد تأكيد قرار گرفته است.
در ساليان اخير، افزايش چشمگير وابستگي هاي صنايع مختلف به مبحث نانوفناوري و سرمايه گذاري كشورهاي متعدد در اين زمينه، بسترهاي آماده اي براي پيشروي سريع اين فناوري نو ايجاد كرده است. نانولوله هاي كربني از محصولات فوق العاده نانوفناوري است كه با پشتوانه فناوري نانو به عنوان فناوري متحول كننده زندگي بشر و با دارابودن خواص شگفت انگيز، به دنبال اختصاص عرصه وسيعي از فرصت هاي به وجود آمده در بازار فناوري براي خود است.
در اين نشريه كاربردهاي حياتي و انبوه نانولوله هاي كربن در مقاله «كامپوزيت هاي تقويت شده با نانولوله كربن، فرصت مناسب صادرات» مورد بررسي قرار گرفته است.
همچنين به حضور جدي كشورهايي مثل چين در اين صنعت نيز اشاره شده و اينكه مي توان انتظار داشت، ورود نانولوله هاي كربن چيني با توان ظرفيت بالاي توليد، كيفيت مناسب و قيمت فوق العاده پايين، نقش قابل توجهي در جذب بازار كسب كند. اين مقوله مي تواند مجالي براي از دست دادن فرصت هاي موجود براي كشورهاي در حال توسعه اي مثل ايران باشد. در بحث «مشكلات صادرات محصولات كامپوزيتي» نيز مشكلات و موانع موجود در راه صادرات به دو دسته دروني و محيطي تقسيم شده اند. كندي شركت ها و سيستم ها در پاسخ به درخواست هاي شركت هاي اروپايي مشتمل بر پرسش هاي فني يا درخواست ارسال نمونه، از جمله مشكلات مهم دروني شركت ها مطرح شده، به اين عنوان كه موضوع يادشده موجب مي شود تا شركت اروپايي، زنجيره تأمين قابل اطميناني در ايران نيابد.
در نهايت، عواملي همچون عدم آشنايي شركت ها با مفاهيم صادرات و تجارت بين الملل، عدم اطلاع از فرهنگ جديد كشورهاي اروپايي و ملزومات ورود به اين عرصه به عنوان ابتدايي ترين گام ، عدم شناخت مناسب و كافي از بازار خارج و نبود تحليل مناسب درون سازماني از وضعيت موجود و فعلي شركت ها در داخل خود آنها و عدم وجود برنامه مدون براي توسعه در سال هاي آتي، از مشكلات صادرات شركت هاي داخلي ذكر شده است.و اما، عدم وجود اطمينان كافي به تأمين مواد اوليه خط توليد يا محصولات مورد نياز از كشور ايران، مهم ترين عامل در گروه بدون شركتي (محيطي) محسوب شده است.
اين نشريه تحليلي- خبري، از سوي معاونت مهندسي دفتر همكاري هاي فناوري نهاد رياست جمهوري، منتشر شده است.
 

esfandiyar2002

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
5 آپریل 2004
نوشته‌ها
8,484
لایک‌ها
7
محل سکونت
TABRIZ
دانشمندان كره اي براي اولين بار در دنيا رباتي ساختند كه قادر است احساسات خود را با استفاده از حركات دست و صورت نشان دهد.

به گزارش بخش خبر شبكه فن آوري اطلاعات ايران، از موج ، با رشد فناوري ساخت ربات دركره ، اين بهترين نمونه از ربات هاي ساخته شده است كه ميتواند به خوبي به گفتگو با مردم نيز بپردازد.
نام اين ربات EveR-1 است و قد آن 160 سانتي متر و وزنش 50 كيلوگرم است و ظاهر يك خانم 20 ساله ي كره اي را دارد.
گفتني است اين ربات توسط موسسه فناوري صنعتي كره ساخته شده است .
 

rezadignity

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
30 ژانویه 2005
نوشته‌ها
1,588
لایک‌ها
6
محل سکونت
Iran
يك مقام آژانس فدرال فضايي روسيه گفت: "انوشه انصاري" بعنوان نخستين زن گردشگر فضايي، بهار سال ‪ ۲۰۰۷‬ميلادي به ايستگاه فضايي بين‌المللي سفر خواهد كرد.

"آلكسي كراسنوف" روز جمعه در جمع خبرنگاران در مسكو گفت: "انصاري" كه يك ايراني تبار تبعه آمريكا است، با آژانس فدرال فضايي روسيه قرارداد امضا كرده و در حال انجام تمرينات در يكي از مراكز مجموعه صنايع فضايي انرژي روسيه است.
كراسنوف گفت: انصاري ممكن است پاييز امسال بعنوان نفر ذخيره گردشگر ژاپني بنام "دايسوكه انوموتو"، شش ماه زودتر اين سفر را انجام دهد.
هزينه اين سفر فضايي همچون سفرهاي مشابه در گذشته ‪ ۲۰‬ميليون دلار خواهد بود.
يك منبع آژانس فضايي فدرال روسيه به خبرگزاري ايتارتاس گفت: خانم انصاري و گردشگر فضايي ژاپني ، محفظه ويژه كشتي فضايي سايوز و لباس فضانوردي را مورد آزمايش قرار دادند.
 
بالا