چطور میشه در یک درگیری خونسرد بود و ضربات مهلکی زد؟
سوال بسیار خوبیه و دوستان هم پاسخ های خوبی دادند. من هم یک چیزهای اضافه ای بگم:
زمانی که ناخواسته در موقعیت بدی قرار می گیری و مجبور به درگیری هستی، باید به یک چیز غلبه کنی:
ترس.
توضیحی درباره ترس از یک سایت نقل می کنم:
" مجموعه واکنش هایی که احساس خطر یا تهدیدی را همراهی می کنند ترس می نامیم. ترس همانطور که در آدمی وجود دارد در حیوانات هم هست. ترس یک هیجان همگانی است. و به این ترتیب حرکاتی که از ترس بر چهره ظاهر می شود برای همه قابل فهم هستند، هر چند که فرهنگ ها مختلف باشد. ترس مانند تمام هیجانهای مهم ، به سبب ظهور سریعش (تقریبا همان لحظه) به وسیله پدیده های مهم فیزیولوژیکی که همراه آن است مانند تند شدن ضربان قلب و عمل تنفسی و انقباضات ماهیچه ای و ... و یا رفتارهای ویژه مانند فرار یا مات و مبهوت شدن مشخص می شود. ترس گاهی به پاهایمان قدرت می دهد گاهی هم پاهایمان را می بندد و میخکوبمان میکند."
حالا می پردازم به راه حل اولیه که همان مساله تنفس است؛
در شرق باستان ارزش بسیار زیادی برای تنفس قائل بودند. مکاتب هندی، چینی و ژاپنی تنفس صحیح را نوعی فضیلت می دانستند. برای مثال در قدیمی ترین متون تائوئیسم (سیصد سال پس از میلاد) از نوعی "آگاهی تنفسی" بحث می شود. یعنی سالک راه تائو، برای هماهنگی با جریان زندگی و قرار گرفتن در مسیر تائو، باید از مرحله "تنفس کردن" به مرحله ی "تنفس شدن" برسد و ...
در واقع شرقی ها به رابطه ی تنگاتنگ تنفس با حیات و تفکر آگاه بودند. بدون تنفس زندگی ممکن نیست. می شود گفت من نفس می کشم، پس هستم!
به علاوه زمانی که دچار هیجانی مثل خشم، ترس و غیره هستیم، زمانی که خسته ایم و یا از نظر روحی تحت فشار قرار گرفته ایم، ریتم تنفسی مان تغییر می کند. مثلا در اثر ترس یا خشم با ریتمی بریده، تند و منقطع نفس می کشیم و زمانی که در آرامش هستیم تنفسی آرام و یکنواخت داریم.
تنفس وابستگی کاملی با کلیه فعالیت های حیاتی دارد: سیستم عصبی، فعالیت های ذهنی مثل تمرکز، توجه و تصمیم گیری، کارکرد قلب، سوخت و ساز و غیره ...
اما راهنمایی های ساده ای برای درست نفس کشیدن و تمرین آن:
1.
همیشه از بینی نفس بکش و نه از دهان. اصولا دهان برای تنفس طراحی نشده است چرا که هوا را به شکلی کنترل نشده و ناپاک به داخل بدن می فرستد. به علاوه تنفس از راه بینی سیکل تنفسی متفاوتی دارد. شما عمیقتر و بهتر نفس می کشید و در هر دقیقه دم و بازدم کمتری انجام می دهید. در این صورت احتمالا اکسیژن را بهتر جذب خواهید کرد و دیرتر خسته می شوید.
2.
در هر شرایطی که هستی، با ریتمی منظم و آهسته تنفس کن. تنفس سریع و منقطع بسرعت تو را از پا در می آورد. تنفس آرام انرژی ات را ذخیره می کند، مغز و اعصاب را آرام کرده و به تو اجازه تصمیم گیری می دهد.
3.
تنفس خوب، تنفس شکمی است ( جناب فایر نایت در دویست سیصد صفحه پیش این نوع تنفس را توضیح داده بودند! ). زمانی که عمل دم را انجام می دهید، هوا را در ناحیه سینه متوقف نکنید، آنرا تا ناحیه شکم پایین ببرید.
با هر عمل دم شکم به بالا و جلو آمده، منبسط می شود و با عمل بازدم به عقب بر می گردد. این نوع تنفس فواید بسیاری دارد و ...