سلام،
یه سوالی داشتم: بنظرتون مدیریت سبد سهام با ۳۵ نماد یکم مشکل و وقتگیر نیست؟ یا اینکه به قصد نوسانگیری خریداری کردید؟
سلام . واقعا همینطور که شما اشاره کردید وقت گیر و مشکل است . من برخی از این نمادها را از پارسال داشتم که خوشبختانه سر به سر شدند و چون شرکت های خوبی نبودند و پارسال به اشتباه خریده بودم رد کردم رفت . برخی هم مثل فجر و فروی و فسپا و ... را چون آن میزان سودی که می خواستم در کوتاه مدت دادند رد کردم رفت . ناگفته نماند بعضی از شرکت ها عملکرد خوبی نداشتند در چند وقت گذشته . مثلا هرمز چند وقتی کلا تعطیل بود . خوب مشخص است که گزارش بعدی که بیاید افت را نشان می دهد و ریسک نگهداری دارد . یا مثل شرکت فجر که حاشیه سود ناخالص در آخرین گزارشی که داد افت زیادی کرد . یا افق کوروش که جزو شرکت های مورد علاقه من است ولی در اصلاح زمانی به سر می برد . پترول یکی دیگر از شرکت هایی بود که رد کردم چون واقعا هر طور فکر کردم دیدم بدرد من نمی خورد .
من به این نتیجه رسیدم که درست است گاهی شرکت های کوچک سود بیشتری از شرکت های بزرگ می دهند و شارپی بالا می روند ولی ریسک زیادی باید متحمل شد . مثلا اتفاقاتی که برای این شرکت هایی که در بالا اسم بردم خیلی کم پیش میاید برای شرکتی مثل کچاد و کگل و فولاد و.... بیفتد یا اگر بیفتد چون اینها غول های اقتصادی ایران هستند دولت کمک می کند و سرمایه زیادی دارند و مشکل را هر طور شده حل می کنند . ولی یک شرکتی کوچکی مثل فسپا الان مشکل جدی تولید دارد و هیچکس هم به دادش نمی رسد . هرمز به خاطر مشکلات فنی و ... چند وقت تعطیل می شود . شرکت کوچک برای نگهداری بلند مدت به نظر من ریسک زیادی دارد مگر اینکه بخریم و مدتی سود بکنیم و بفروشیم .
شرکت های کوچک را در سبد باید همیشه مدیریت کنی که اگر حبابی شدند سریع بفروشی و ...چشمت همیشه روی اینها باشد . ولی شرکت های بزرگ کمتر دچار حباب می شوند و اگر بشوند هم با سوددهی شرکت بعد از مدتی قیمت و درآمد همخوانی پیدا می کند . نمونه هم شرکت های پتروشیمی .
من از این 20 نمادی هم که الان دارم باید چندتا رو بفروشم . به نظرم 10-15 تا نماد بیشتر شود آدم سردرگم می شود . البته ممکن است کسی کارش این باشد و 50 نماد را هم چون وقت آزاد دارد بتواند مدیریت کند . ولی من کار اصلی ام چیز دیگری است و روزانه 8 ساعت مشغول کار اصلی هستم . شبها اگر وقت شود سهام را بررسی و تحلیل می کنم و در روزهای کاری، همون سر کار سهامی را که می خواهم می خرم و کلا دیدم بلند مدت است برای حفظ ارزش پول و پس اندازهای کار اصلیم وارد بورس شدم .
یک نمای کلی هم از سبد می گذارم ، بعضی از سهامی که پارسال خریده بودم همانطور که می بینید در ضررهای سنگینی هستند ولی کلیت سبد در سود است و ضررها همه جبران شده ولی چون بعضی شرکت ها مثلاذوب جهش خیلی بزرگی در سودسازی داشته و شتران که بتازگی مقاومت را شکسته یا های وب که خیلی طرح توسعه دارد و سودسازی عالی دارد نگه داشته ام . همراه اول را هم که چون قیمت دستوری است فعلا توقعی بیشتر از سود بانکی در سال ازش ندارم مگر اینکه قیمت هایش ازاد شود .