من اصلا نمیفهمم هدف شما تو سرمایه گذاری تو بورس برای گرفتن سوده یا برای تفریحه ؟
قطعا سود
برادر من مگه ما عقل نداریم ؟ اگر شما قبل از انجام یه معامله بدونی تو اون معامله با توجه به خواب سرمایت و مشخصاتی که مورد معامله داره بهت سود نمیده واردش میشی ؟
من سرمایه گذاری میکنم . همین که یک دارایی مولد رو به قیمت مناسب بخرم برام کفایت میکنه . سود میکنه دیگه ! دیگه چی میخوام ؟
شما چرا داری آدرس غلط میدی مگه تو بورس الآن کسی سود کرده که دارید ربطش میدید به عدم آموزش یا نداشتن شرایط
یعنی من آموزش ندیدم و شرایطش رو نداشتم باسه همین فساد تو بورس گردن خودمه ؟ یعنی چی ؟
مگه 95 درصد سهمای خوب تو ضرر نیستن ؟ مشکل آموزش منو شماست ؟!
100% آموزش مهمترین عامله
اینکه من میگفتم حبابیه ، برچه اساسی بود ؟
تا وقتی آموزش نباشه و تجربه نکرده باشیم و به یک درک کلی نسبت به اون بازار نرسیده باشیم ، قطعا سرمایمون به خطر میوفته
با آموزش و تجربه و درک هستش که میتونیم سود بکنیم . من وقتی یک ملک رو میبینم ارزش اون رو درک میکنم . خیلی راحت میتونم مواردی رو برای بازسازی لیست بکنم که ارزش افزوده ایجاد بنه
وقتی سهمی رو بررسی میکنم میتونم تشخیص بدم چقدر میارزه و الان قیمتش گرونه یا ارزونه یا به قیمته
وقتی جایی میخوام شراکت بکنم ، زیر و بم کار رو وارد هستم که با کمترین ریسک شراکت مناسبی رو داشته باشم و از سرمایم سود بگیرم
توی چیزایی هم که تخصص ندارم و آموزش ندیدم و تجربه ندارم و درکی نسبت به اون ندارم ، کاری نمیکنم چون میدونم ضرر میدم و مقصر خودمم
کسی که واقعا از بورس سر در میوورد قطعا از تابستون آماده میشد برای فروش و همینطور برای خرید یکسری سهم ها یا صندوق های درآمد ثابت و ...
وقتی کسی یقین داشته باشه سهم 5000 تومنی ، 2000 تومن ارزش داره دیگه روی اون تعصب نداره و منتظر نشونه هاشه که بفروشه . یا اینکه اینقدر باد کرده که دیگه خودشم میترسه و میفروشه
بعد که فروخت ، صبر میکنه تا به همون 2000 برسه تا با تعداد بیشتری بخره
اگه آموزش درست میدید قطعا 5000 نمیخرید یا حداقل 3000 تا 2000 میخرید ...
ببینم نکنه هنوزم قیمت سهمها گرونه ؟ اگر گرون نیست چرا نمیزارن قیمتا تکون بخوره با توجه به اینکه خیلی از شرکتها صورتحسابهای مالیشون مثبته ؟
الان کدوم سهم مشکل داره ؟
چه تکونی باید بخوره ؟ مثلا آریا الان مجمع رفته . از مجمع اومد باز شد . سودش رو داده ولی هنوز پرداخت نکرده . قیمت سهم هم یکم پایین اومده که منتظرم DPS رو بگیرم و از همون سهم خرید بکنم
بعد نگاه میکنم میبینم از همین قیمت فعلی تا 1 سال آینده با فرض تورم 0% ، آریا 15 الی 17 درصد سود میده ...
دیگه چی میخوام ؟
حالا این یک مثال بود
یا مثلا زفکا ، چند بار نوسانات خوبی داد . تبدیل سهم به حق تقدم داد . همین الانش روی این سهم که تازه از تابستون شروع به خرید کردم توی سودم
ولی الان سهم قفل صف فروشه . باید حق تقدمش حراج بشه بعد سر فرصت کم کم آزاد میشه . حالا 10 درصد و 20 درصد هم از سودم کم بشه
سیستم ، افق ، نوری و ....
واقعیت اینه من مشکلی با حال و روز فعلی بازار ندارم چون :
- دیدم به سود هم منطقیه . برای منی که خارج از بورس کار کردم ، سود یکساله 10% بورس فوق العادست . ترید هم بلد نیستم که بخوام توی فارکس باشم
- روی قله نخریدم
- سهم های قدیمی رو روی قله فروختم و به جای اون جدید ها رو پلکانی خریدم یا صندوق درآمد ثابت گرفتم
طبیعیه بازار بعد از هر رشد شارپ و ریز وارد رکود میشه . همین بیت کوین هم بیشتر بریزه کم کم وارد فاز رکود میشه و مثل گذشته شاید چندین سال نوسان بده . کاملا عادیه
ببینم از نظر شما الآن چند درصد سهما به قیمت واقعی رسیدن ؟
در مورد کل بازار که الان نمیتونم نظر بدم ولی تقریبا هرچیزی رو میبینم وضعیتش عالیه
حباب و غیر حباب رو باید روی شرکت زوم کرد ولی حباب تابستون یک موضوع واضح بود
هرچند که دولت میتونست با یکسری حمایت های خاص از بازار به خصوص نرخ بهره ، اون رو کنترل بکنه ولی بازم رشد متوقف شده بود
نکنه شما یکی از اون 25 اقتصاد دان هستید که نامه نوشتید بازار حباب داره ؟
اگه در حد اون 25 نفر بودم قطعا خیلی زودتر این موضوع رو به مقامات هشدار میدادم که این وضعیت با این شدت اتفاق نیوفته
هرچند که خودشون میدونستن چیکار میکنن !!!
ببینم اگر شاخص تا سه سال دیگه نره بالا یعنی نزارن بره بالا و قیمتا تکون نخوره تو این سه سال بازم میگی بورس جای سرمایه گذاریه ؟!
وقتی شما 1 میلیون سهم داری و هر سهم 250 تومن بهت سود میده ، 250 میلیون سود میگیری
1 میلیون سهمت هم سرجاشه . شرکت هم فعالیتش رو ادامه میده . طرح های توسعه اون بهره برداری میشه و سود آوریش بیشتر میشه و به خاطر تورم هم قیمت محصولاتش افزایش پیدا میکنه و با یک حاشیه سود مطمئن ، سود شرکت هم بالا میره
قیمت سهم هم متناسب با این زیاد میشه
بورس واسه ترید زیاد جذاب نیست . بورس واسه این سودست . ترید بخشی از بازاره
سود هم از قیمت سهم کم میشه ولی وقتی شرکت حباب نداشته باشه ، بعد از بازگشایی یا بالا باز میشه یا بعد از چند روز و هفته گپ رو پر میکنه . مهم اینه درصد مالکیت توی شرکت کم نشده
شما وقتی یدونه رستوران میزنی ، سودت توی فروش ساندویچ و پیتزا و ... هستش یا توی گرون شدن مغازه ؟ توی فروشه
قیمت سهام حکم مغازه رو داره و فروش حکم سود رو
من مطمئنم شما تو همین شرایط دارید از رمز ارز سود میگیرید اما به زبون نمیارید اینو حس من میگه
متاسفانه این تفکر 100% اشتباهه . من توی زندگیم همیشه رو بازی کردم و هیچوقت هم از کسی نترسیدم که بخوام چیزی رو مخفی بکنم
از رمزارز استفاده کردم ولی سرمایه گذاری و ترید نه . استفاده هم دلیل داشته که نمیتونم بگم
کارهای دیگه انجام میدم ولی 1 ریال هم توی رمزارزها ندارم و نخواهم داشت مگه اینکه ماهیت رمزارزها تغییر بکنه . من کاملا پاک و صادقانه نظرم رو در مورد رمزارزها گفتم
کارهای خوب و بد زیادی توی بورس کردم . کارهای خوب و بد زیادی خارج از بورس کردم ولی واقعا دلیلی وجود نداره بخوام خودم توی رمزارزها فعالیت داشته باشم و بقیه رو از فعالیت اونجا منع بکنم
اگه دیدگاه شما اینه که "
دیوید خودش توی رمزارزها سود میکنه ولی برای اینکه بقیه سود نکنن تشویق میکنه توی بورس بیان " باید بگم این طرز تفکر غلطه . اینطوری اگه فکر بکنی ممکنه احساس بکنی بقیه سود میکنن و نمیخوان شما سود بکنی و اینجوری میشه داستان ماری که خودش رو دور سیم خار دار پیچونده بود و زخمی میشد و هرچقدر بیشتر زخمی میشد ، عصبانی تر میشد و بیشتر فشار میداد و اون خار ها بیشتر وارد بدنش میشدن .
همین طرز تفکر خیلیا رو امسال وارد بورس کرد و متضرر شدن
شما اگه میتونی با خرید و فروش رمزارزها سود بکنی ، این کار رو انجام بده و اصلا به این حرف من که رمزارزها رو قبول ندارم توجه نکن . به این علت که مجموعه ترید هایی که منجر به شناسایی سود توی رمزارزها بشه ، از نظر من مشکلی نداره
من فقط اون نظری که نسبت به این بازار دارن رو ندارم
حتی من میگم اگه یکی به شما گفت 10 کیلو هروئین رو از A بگیر و به B برسون و روی هر کیلو 30 میلیون سود بکن ، این رو میتونی قبول بکنی ولی با منطق ! منطق چی میگه :
- معامله غیر قانونیه و درآمدش نامشروع و در نتیجه پولی که به دست میاد باید از دید قانون مخفی بمونه
- معامله غیر قانونیه و اعدام داره . پس اگه اوضاع بیریخت شد مال رو بیخیال ! جون رو بچسب ! تعصب نداشته باش !
- جنس رو از A میگیری ، خدا حافظ ! به B میدی و خدا حافظ ! پشت سرتم نگاه نمیکنی و یکم ریلکس میکنی
- یدونه کلاش با دوتا خشاب میزاری زیر صندلی که اگه ایست دادن بتونی بپیچی به بازی نه اینکه کسیو بکشی !
نمیدونم منظورم رو رسوندم یا نه
رمزارز مثل معامله هروئینه ، بورس مثل معامله استامینوفنه
توی جفتش میتونی سود بکنی و میتونی ضرر بکنی ولی حداقل خودمون رو نباید گول بزنیم و کاری نکنیم که خودمون باورمون بشه که هروئین همون استامینوفنه ! چون با 10 کیلو هروئین گیر بیوفتیم کارمون تمومه
تابستون 99 دقیقا بورس ایران حکم هروئین داشت
اما توجه و دفاع بیش از حد شما رو نسبت به بورس اصلا درک نمیکنم و احساس میکنم از عمد و دانسته دارید مطالبتون رو میگید اما شنونده باید عاقل باشه داود جان
من هیچ دفاعی از بورس نمیکنم . بورس یک محل مثل صدها هزار محل دیگست که من توشم .
چرا فکر میکنید من از بورس دفاع میکنم ؟ من در مورد بورس حقایق رو گفتم در حالی که در مورد رمزارزها هم حقایق رو گفتم
مثلا من میدونم ملک تا 4 سال دیگه راکده . آیا باید هرچی ملک به ناممه رو بفروشم و بزارم بانک ؟
ضمن اینکه اگر واقعا حرفاتون واقعی هست و هنوز اعتقاد دارید بورس جای سرمایه گذاریه (دقیقا عین کلام آل کلید) شما تو بورس بمونید حتی اگر سه سال دیگه هم سود نده که اون وقت من باید به عقل خودم شک کنم
ببینید ، سرمایه گذاری یه موضوعی هستش که شخص با شخص فرق داره
الان من ملک هم دارم که اجاره دادم و اجاره هم دریافت میکنم . بازده این کار برای من سالی 4% هم نمیشه ...
شاید کلی کار دیگه با سود بیشتر باشه ولی وقتی زیر و بمش رو میدونم دیگه خیالم راحته
بورسم همینه با این تفاوت که اونقدر جذابه که هرچقدر هم میگذره چیزای بیشتری رو یاد میگیرم
خارج از بورس هم بازدهی کارهام اونقدر زیاد نیست . خیلی کمه و شاید بعضیا بیشتر بتونن سود بکنن ...
اینکه بگیم "
یک کار یا سرمایه گذاری وجود داره و از اون روش میشه پول پارو کرد اشتباهه "
یکی سوپرمارکت داره . یکی نمایشگاه خودرو یکی کارخونه داره . یکی تاجر شکره و ...
من اعتقادم این نیست که بورس پر سود ترین بازار و بهترین بازاره . اعتقادم اینه که رمزارز اون استانداردهای شخصی من رو پاس نمیکنه که با سرمایه گذاری توی اون بازار بتونم آرامش داشته باشم