اقا اخر شروع کردی یا نه؟چی شد؟استاد پیدا کردی؟
ولی هنوز شروع نکرده اطلاعات خوبی در این زمینه داری ها
به نظرم زود شروع کن
چند مدت پیش سایت یک استاد رو دیدم تازه اومده ایران مثل اینکه
از فدراسیون کندو هم مدرک داره هم شمشیر و هم چوب و جودو یاد می داد
نه متأسفانه هنوز شروع نکردم
استاد رو حدود 9 ماه پیش یافتم، و کلاً برای شروعش اطلاعاتم کافیه، ولی خوب هنوز خیلی چیزها مونده یاد بگیرم :blush: باید زودتر شروع کنم یکم مشکلات سر راهم هست ایشالا به زودی رفع بشه :lol: ممنون از توجهت به پستهام دوست من :happy:
آيا اين شمشيرها تيغه خام هم داره. يعني بعد از اينكه يادگرفتي بدي تيزش كنند. :happy:
راستش این شمشیرها (ای آی تو) تیغه شون کنده و چون از جنس آلیاژ آلومینیوم و روی هست، از خصوصیاتش اینه که قابل تیز شدن نیست حتی اگه بخواین تیزش کنید :f34r: فکر کنم بعد یادگیری انقدر خودتون هیجان داشته باشید برای شمشیر واقعی که حتماً بخواین براش هزینه کنید و به شکل سنتی براتون بسازنش و از تیزی فوق العاده اش، از زیبایی خیره کننده اش و عملکرد خوبش در تمرین همیشه لذت ببرید
حالا بد نیست یکم در مورد خرید شمشیر هم صحبت کنم البته با اجازه از دوستانی که اطلاعاتشون در این زمینه کامل هست، یه مختصری در این باره میگم.
برای خرید شمشیر باید یه نکات فراوانی دقت بشه. یکی از مهمترین موارد اینه که در حال حاضر شما به چه نوع شمشیری نیاز دارید؟ آیا تازه کار هستید و یا اینکه به مرحله ای رسیدید که بخواین تامشیگیری (تست کات) هم انجام بدید.
در ژاپن لغات مختلفی برای شمشیرها استفاده میشه که دوست دارم قبلش کمی در این مورد بگم.
شمشیر ها میتونن از جنبه های مختلف دسته بندی بشن، همونطور که در پستهای قبلی همین تاپیک میبینید دوستمون آقا میلاد در رابطه با تقسیم بندی بر اساس طول تیغه شمشیر توضیح دادن. بر اساس طول تیغه شمشیر این اسمها و انواع رو داریم :
1. تانتو : تانتو یا همون خنجر که طول تیغه کمتر از 30 سانتیمتر هست.
2. واکیزاشی یا کوداچی : شمشیر کوتاه که طول تیغه بین 30 تا 60 سانتیمتر هست. (کوداچی و واکیزاشی فرقهایی با هم دارن مثل این مورد که تیغه کوداچی انحنای بیشتری داره و معمولا طول دسته اش بیشتر از واکیزاشیه)
3. کاتانا : شمشیر بلند که طول تیغه از 60 سانتیمتر بیشتر باشه.
4. تاچی : تیغه شمشیر تا حدود 90 سانتیمتر. (از کاتانا بلندتر و دارای انحنای تیغه بیشتر)
5. اوداچی یا نوداچی : این شمشیر تیغه خیلی بلندی داره، میتونه اندازه قد انسان باشه!
نکات : واحد اندازه گیری طول تیغه شمشیر شاکو هست، که هر شاکو تقریباً 30.3 سانتیمتره. طول تیغه منظور از مونه-ماچی (ابتدای تیغه شمشیر از سمت کند آن) تا کیساکی (نوک شمشیر) هست که این فاصله به صورت یه خط راست ترسیم و اندازه گیری میشه.
لغات دیگه ای هم هستند برای شمشیر : ای آی تو (شمشیر ای آی)، موگیتو، شینکن (شمشیر اصل)، نیهونتو (شمشیر ژاپنی). ای آی تو و موگیتو شمشیرهای تمرینی هستند که همونطور که گفتم اغلب جنسشون آلیاژ آلومینیوم و روی هست و تیغه تیزی ندارند و تیز هم نخواهند شد. شینکن تنها به شمشیر اصل ژاپنی اطلاق میشه که به شدت تیز و به روش سنتی درست میشه. نیهونتو مفهوم عام تری نسبت به شینکن داره و میتونه شامل شمشیرهای کند و تیز باشه.
اولین نکته برای خرید اینه که بدونید کدوم یکی از شمشیرهای بالا به دردتون میخوره؟! با توجه به سطحی که درش هستید. مطمئناً برای یه تازه کار، استفاده از شینکن غیر از خطرناک بودنش باعث میشه بعداً شخص با رسیدن به سطوح بالاتر دیگه لذتی از استفاده شمشیر واقعی نبره. نکته بعدی اینه که همیشه بهترین راهنمای شما استاد شماست. برای همین در ابتدای کار برای انتخاب شمشیر مناسب خودتون از استادتون راهنمایی بگیرید. چون در رشته ای آی دو ممکنه در سبکهای مختلف و با توجه به سلیقه استاد، طول تیغه های مختلفی برای شما توصیه بشه ولی اصولا تیغه ای انتخاب میشه که مناسب قد شما و طول بازوی شما باشه که در زمان غلاف کردن شمشیر و یا بیرون کشیدن اون با مشکلی روبرو نباشید. در مرحله بعد باید به دنبال انتخاب فروشگاه خوب و معتبر باشید. فروشگاه های معروفی توی دنیا هستند که من خودم به شخصه تنها فروشگاه های ژاپنی رو ترجیح میدم چون بهترین کیفیت شمشیر رو میتونید فقط در خود ژاپن پیدا کنید. فروشگاه های ژاپنی هم هستند که به ایران شیپینگ دارن و میتونید به راحتی در ایران شمشیرتون رو تحویل بگیرید که البته توی گمرک ممکنه برای شینکن کمی کارتون سخت تر بشه ولی برای ای آی تو هیچ مشکلی نخواهید داشت.
هر شمشیر مشخصات و اجزای زیادی داره که انتخاب بعضی هاشون تنها جنبه سلیقه ای داره و انتخاب بعضی دیگه باید با راهنمایی هایی که از قبل توسط استادتون بهتون شده، انجام بشه. سایا (غلاف شمشیر)، ساگئو (بند غلاف که در زمان تمرین شمشیر رو به لباستون با گره ای وصل میکنه)، فوچی/کاشیرا (اصطلاحاً آستین دسته شمشیر / قطعه انتهایی دسته)، سوکا-ایتو (نواری که به دور دسته پیچیده میشه و در طرح ها و رنگهای مختلف و جنسهای نخی، ابریشمی و چرمی هست)، سامه (روکش روی دسته شمشیر (= سوکا) که سوکا-ایتو روی اون رو میپوشونه، جنس سامه از پوست سفره ماهی هست)، منوکی (شی ء تزئینی که بین سامه و سوکا-ایتو قرار میگیره)، سوبا (گارد شمشیر)، هاباکی (اصطلاحاً یقه شمشیر. قطعه ای که در داخل کوئیگوچی قرار میگیره و باعث میشه شمشیر در حالت غلاف شده در داخل سایا محکم قرار بگیره.)، هامون (طرح زیبای روی تیغه شمشیر)، از دسته مواردی هستند که بیشتر جنبه سلیقه ای دارن البته بازم مطالبی در موردشون هست که میشه بهش توجه کرد و در انتخاب بهتر کمکتون کنه.
موارد مهمی که براتون باقی میمونه: ناگاسا (طول تیغه شمشیر)، سوکا (طول دسته شمشیر) و جنس مکوگی (میخی که از درون سوراخ دسته و سوراخ روی ناکاگو (قسمت انتهایی شمشیر که درون دسته قرار میگیره) عبور داده میشه تا تیغه، محکم و سفت در درون دسته قرار بگیره) هست. برای انتخاب طول تیغه که از استادتون راهنمایی میگیرید. البته در سایتهای مختلف جدولی هست که شما رو برای انتخاب بهتر راهنمایی میکنه. طول سوکا هم بر اساس اندازه دست شما انتخاب میشه. واحد طول دسته سون هست که اگه اشتباه نکنم باید 0.1 واحد شاکو باشه. در خصوص مکوگی حتما توجه داشته باشید که جنس مکوگی از جنس بامبو باشه و فلزی نباشه، برای اطمینان حاصل کردن از این موضوع میتونید از فروشگاه مورد نظر پرس و جو کنید.
شما تقریبا الان دیگه شمشیرتون رو انتخاب کردید، نکته مهم تر اینه که چقدر باید در خصوص شمشیر هزینه کرد؟! برای خرید ای آی تو خوبه که بتونید در حدود 500-700 دلار هزینه بکنید، که البته بسته به انتخاب های شما ممکنه قیمت پایین و بالا بشه. نهایت قیمتی که برای یه ای آی تو دیدم حدود 2000 دلار بوده ولی خوب ضروری نیست همچین هزینه ای بشه. اما برای انتخاب شینکن صد البته بهترین شینکن ها رو باید از خود ژاپن تهیه کرد. هزینه خیلی بالایی رو باید متحمل بشید شاید قیمت پایه چیزی حدود 4000 دلار باشه و تا حدود 20.000 دلار هم بالابره البته برای شمشیرهای ساخت جدید. و گرنه شمشیرهای قدیمی و با عقبه تاریخی میتونن تا 700.000 دلار هم قیمت داشته باشند. شینکن به روش سنتی ساخته میشه و مدت زمان طولانی برای ساختش صرف خواهد شد، شاید مجبور بشید برای رسیدن شمشیر به دستتون چند ماهی صبر کنید. جنس تیغه این شمشیر از تاماهاگانه هست. تاماهاگانه ماده اولیه تهیه شمشیره. خرده سنگهای آهن رو به مدت سه شبانه روز به صورت مداوم درون کوره مخصوصی به اسم تاتارا حرارت میدن و نهایتاً ازش تاماهاگانه رو استخراج میکنن. بخشی از هزینه سنگین این شمشیر به خاطر همین ماده اولیه هست. چیزی که شمشیرهای ژاپنی رو معروف کرده، چند هزار لایه بودن اونهاست. به طوری که اگه 15 مرتبه عمل حرارت دادن، نصف کردن و تا کردن و دوباره به شکل اولیه در آوردن و حرارت دادن رو تکرار کنن، شمشیر چیزی حدود 33 هزار لایه خواهد داشت. که این خودش باعث سختی بی نظیر این شمشیر خواهد شد. پولیش زدن و تیز کردن شینکن با 21 روز و روزی 10 ساعت کار به اتمام میرسه. و در آخر بقیه لوازم هم بهش اضافه و شمشیر تکمیل میشه. هامون شینکن هم واقعی خواهد بود بر خلاف ای آی تو.
نکته جالب اینه که در ژاپن تنها شینکن هست که اجازه تیز شدن داره چون از سوی دولت ژاپن به عنوان هنر ژاپنی در نظر گرفته میشه. و هیچ شمشیر دیگه ای اجازه تیز شدن نداره و برخلاف قانون خواهد بود. برای همین هزینه ای خیلی کمتر از چیزی که گفتم در مورد شینکن رو اگه در مورد شمشیر دیگه ای دیدید بدونید که شمشیر اصل ژاپنی نیست و ممکنه چینی یا ساخت کارگاههای مختلف و فروشگاههای دیگه در دنیا باشه. فروشگاههایی هستند که با قیمت 700 دلار و همین حدود شمشیر تیز و اصل برای فروش میذارن ولی با اطمینان بدونید که صد در صد ساخت ژاپن نیست.
فکر کنم دیگه کافی باشه... نکات در خصوص شمشیرها بسیار زیاد هست و چیزهایی که گفتم فقط بخش کوچیکی بود که مربوط به اطلاعات خودم بود که در واقع هر چی بیشتر در موردش مطالعه میکنم بیشتر میفهمم چقدر گستره هست و من هنوز خیلی چیزها رو نمیدونم. امیدوارم پستم مفید بوده باشه.