مهم
واقعیتها دربارهی مؤسسات مالی به تعطیلی کشیده شده چیست؟
سؤالاتی که بانک مرکزی باید پاسخ دهد
تعاونی اعتباری فرشتگان در سال ۱۳۷۷ بر اساس مجوز صادره وزارت تعاون تأسیس و در دوره زمانی ۱۳۸۹ الی ۱۳۹۲ در چارچوب «قانون ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی» با اطلاع و تحت نظارت بانک مرکزی عمل نموده است. در این راستا بانک مرکزی در اطلاعیه مورخ ۹۱/۱/۷ بر تداوم فعالیت مذکور تاکید نموده است. به استناد گزارش حسابرسی موسسه حسابرسی و خدمات مدیریت ممیز (از حسابداران رسمی) منتهی به انتهای سال مالی ۱۳۹۲، تعاونی مذکور با ۵۴۰ میلیارد تومان تراز مثبت منحل گردیده است. به استناد صفحه ۸ گزارش مذکور، بانک مرکزی در سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ به ترتیب ۲۱۰ و ۲۷۷ میلیارد تومان سپرده قانونی از تعاونی مذکور دریافت نموده و در ذیل بند مذکور، بر تصویب نرخها از سوی شورای پول و اعتبار و تایید بانک مرکزی تصریح گردیده است!
مضافا به استناد بخشهای دیگر گزارش مذکور، تعاونی فرشتگان اقدام به افتتاح سپردههای دیداری و مدتدار نزد اغلب بانکهای مجاز کشور طی سالهای فعالیت نموده و اقدام به سرمایهگذاری جاری در سهام سریعالمعامله شرکتهای معروف و سود ده نموده است. همچنین در صفحه ۱۲ گزارش مذکور بر اجازهنامههای بانک مرکزی در خصوص ادغام تعاونیهای متعدد از جمله تعاونیهای امید، توس، رویان، اشتیاق و اصناف گنبد در تعاونی مذکور تصریح گردیده است. اگر تعاونی اعتباری فرشتگان غیرمجاز بوده، چگونه در بورس اقدام به خرید و فروش سهام شرکتهای بنام کرده است؟ و چرا بانک مرکزی برای جلوگیری از فعالیتهای آن اقدامی انجام نداده است؟ این در حالی است که بخش عمدهای از این اقدامات، در سالهای اخیر بوده است!
در خصوص موسسه اعتباری کاسپین نیز اجازهنامههای آن بانک براساس آییننامه نحوه اداره موسسات اعتباری غیردولتی معمول، از سوی بانک مرکزی صادر گردیده، اما این بانک در جلسات، مصاحبهها و اطلاعیههای متعدد اظهاراتی عنوان نموده که خلاف اسناد و مدارک و نامههای صادرهی خود میباشد! از جمله اجازه تاسیس و نصب تابلو و فعالیت شعب موسسه اعتباری آرمان ایرانیان که در سال ۱۳۹۴ با مجوز بانک مرکزی به موسسه اعتباری کاسپین تغییر نام داده است. به استناد نامه شماره ۱۶۰۴۴۳ تاریخ ۹۳/۶/۱۵ صادره بانک مرکزی اجازه نصب تابلو و فعالیت به ۴۷۲ شعبه تعاونیهای ادغام شده در موسسه اعتباری آرمان ایرانیان صادر و تصریح گردیده است! به استناد نامه شماره ۳۶۲۳۶/۹۵ مورخ ۹۵/۲/۸ صادره بانک مرکزی اجازه فعالیت و نصب تابلو و تاسیس شعبه به ۳۹۱ شعبه موسسه اعتباری کاسپین صادر و تصریح گردیده است!
چگونه است که بانک مرکزی بهرغم مجوز فعالیت صادره به شماره ۳۹۰۵۳۹/۹۴ مورخ ۹۴/۱۲/۲۷ و نامههای مذکور، سپردهگیری موسسه اعتباری کاسپین از مردم را به تعاونی اعتباری فرشتگان که در ۹۲/۱۰/۱ منحل شده، منتسب میکند؟! چرا تاکنون بانک مرکزی خود اقدام به انتشار مدارک مربوط به نصب تابلو و فعالیت شعب نکرده است؟! چرا بانک مرکزی براساس وظایف ذاتی مندرج در قانون پولی و بانکی کشور، از سپردههای مردم صیانت نکرده است؟! دخل و تصرف بانک مرکزی در وجوه سپردههای سپردهگذاران کاسپین به بهانه ساماندهی، براساس کدام اجازه قانونی انجام شده است؟! چرا زمانی که موسسات مذکور در حال جذب سپردههای مردم بودند، آن بانک به وظیفه قانونی خود که به ادعای خودش غیرمجاز بوده، عمل نکرده است؟! همه این چراها حاکی از ادعای واهی بانک مرکزی است. به استناد گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی موسسه حسابرسی «دایا رهیافت»، موسسه اعتباری کاسپین در سالهای ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ اقدام به سپردهگیری و اعطای تسهیلات نموده! اگر موسسه مذکور شعبه و اجازه فعالیت نداشته، چگونه این اتفاقات رخ داده است؟! و بانک مرکزی چه اقدام نظارتی در این خصوص داشته است؟! چرا فعالیتهای آن از سال ۱۳۹۴ تا اواخر سال ۱۳۹۵ تداوم پیدا کرده است؟ اساسا اگر تعاونیهای منحله ادغام شده، فاقد صلاحیتهای مالی و تخصصی لازم بودهاند، چگونه و براساس کدام ساز و کار قانونی موفق به اجازه تاسیس موسسه اعتباری کاسپین گردیدهاند؟! پرداخت تسهیلات ۷۱۰۰ میلیارد تومانی موسسه اعتباری کاسپین در گزارش مالی منتهی به سال مالی ۱۳۹۴ موسسه حسابرسی مستقل و بازرس قانونی «دایا رهیافت» براساس کدام سازوکار و نظارت قانونی آن بانک انجام پذیرفته است؟! بهرهمندان از تسهیلات مذکور چه اشخاصی و با چه شرایط و ضوابط خاصی بودهاند؟!
منبع: خبر و گزارش اختصاصی آمدNews