جلوی ورشکستگی غیرمجازها را نگیرید
۱۰:۵۶ - ۱۳۹۴/۸/۱۳
یک استاد دانشگاه با بیان اینکه اقتصاد ایران در میانه حباب غول پیکر سود سپرده است گفت: چنانچه در شرایط فعلی نرخ سود بانکی متناسب با نرخ تورم کاهش یابد، آنچه در عمل رخ می دهد هدایت منابع از بانکهای بزرگ و سالم به سمت موسسات مالی است.
به گزارش بانکداران ۲۴ (
Banker)، محمد حسین ادیب، استاد دانشگاه است و از جمله افرادی است که با تحلیل شرایط موجود، نگاه آینده نگرانه به تحولات اقتصادی ایران دارد.
او با شناختش از سیستم بانکی و اقتصاد ایران معتقد است، 80 درصد حجم نقدینگی حرکت ندارد بنابراین از نظر او، سرعت گردش نقدینگی مهمتر از حجم آن است.
از نظر ادیب، اقتصاد ایران در میانه حباب غول پیکر سود سپرده است که در چنین شرایطی، مردم سپرده گذاری در بانکها را یک بازی بدون باخت می دانند و بانک مرکزی نیز با حمایت از موسسات مالی فاقد مجوز مانع از ورشکستگی آنها می شود و در عمل، به این باور دامن می زند.
او حاصل این شرایط را 4 پیامد می داند که در گفت وگوی خبرگزاری تسنیم با این استاد دانشگاه مشروح آن و همچنین راهکارهای پیشنهادی ادیب به بانک مرکزی را می خوانید.
....
چرا شورای پول و اعتبار کاهش سود سپرده را در دستور کار قرار نمی دهد تورم کاهش یافته اما سود سپرده و نرخ بهره کاهش نیافته است ؟
مطلب جناب تهرانفر معاون نظارت بانک مرکزی صد درصد صحیح است که موسسات یا بانکهایی که سود بیشتر به سپرده می دهند واحد هایی نیستند که بازدهی بیشتر دارند، اینها واحدهایی ورشکسته هستند که دیگر هیچ چیز برایشان مهم نیست و سود بیشتر به سپرده می دهند تا مشکل را به بعد منتقل کنند، از این ستون به آن ستون فرج است فقط همین.
مدیر عامل یکی از بانکهای موفق بخش خصوصی اظهار داشت موسسات ورشکسته سود بالا به سپرده پرداخت می کنند و اگر بانکهای سالم و بدون مشکل با آنها رقابت نکنند منابعشان را از دست می دهند و ورشکست می شوند، لذا امروز لیدر **** بانکی، موسسات مالی ورشکسته اند همه یا باید دنبال آنها حرکت کنند یا ورشکست می شوند و این بهت آور است.
کاهش سود سپرده در شرایط فعلی یعنی هدایت منابع از بانکهای بزرگ به موسسات مالی
نگفتید علت عدم کاهش نرخ سود سپرده متناسب با کاهش تورم توسط شورای پول و اعتبار چیست ؟
اگر شورای پول و اعتبار سود سپرده را کاهش دهد بانکهای دولتی و بزرگ آن را رعایت می کنند و موسسات مالی ورشکسته با پرداخت سود بالاتر منابع بانکهای موفق، بزرگ و بدون مشکل را جذب می کنند لذا در عمل کاهش سود سپرده چون الزام موسسات مالی را به همراه ندارد، فقط به سود موسسات مالی تمام می شود. کاهش سود سپرده با توجه به وضعیت موجود یعنی هدایت منابع از بانکهای بزرگ و سالم به موسسات مالی .
ذهنیت افکار عمومی؛ سپرده گذاری در بانکها یک بازی بدون باخت است
ریشه این مشکل به چه باز می گردد ؟
این تلقی در افکار عمومی ایجاد شده که سپرده گذاری در بانکها یک بازی بدون باخت است، این برداشت ایجاد شده که سپرده گذاری در بانکها هیچ ریسکی ندارد لذا همه در حال تعطیل کردن کسب و کار و سپرده گذاری در بانکها هستندو هیچ بخشی از منظر بازده، قادر به رقابت با سپرده گذاری در بانکها نیست .
* اقتصاد ایران در میانه حباب غول پیکر سود سپرده است
این وضعیت را چگونه ارزیابی می کنید ؟
اقتصاد ایران در میانه حباب غول پیکر سود سپرده است.
وظیفه بانک مرکزی این نیست که مانع ورشکستگی موسسات مالی و بانکها شود
چرا افکار عمومی سپرده گذاری در بانکها را یک بازی بدون باخت می داند ؟
به سبب عملکرد بانک مرکزی ، وظیفه بانک مرکزی در ایران غلط تعریف شده است وظیفه بانک مرکزی این نیست که مانع ورشکستگی موسسات مالی و بانکها شود اگر موسسات مالی که ورشکست می شوند بانک مرکزی مانع شود سنگ روی سنگ بند نمی شود و این دقیقا کاری است که بانک مرکزی انجام می دهد.
بیشتر توضیح دهید ؟
بانک مرکزی از یکسو اعلام می کند که موسسات مالی غیر مجاز حق فعالیت ندارند از سوی دیگر تا کنون هر موسسه مالی مجاز یا غیر مجاز که ورشکست شده بانک مرکزی دخالت کرده و یک موسسه مالی یا بانک دیگر را موظف کرده که بدهی آن موسسه ورشکسته را به عهده بگیرد .
می توانید یک مثال عینی بزنید .
جز یک موسسه مالی در شرق کشور که بانک مرکزی با شجاعت در چند ماه اخیر به این شیوه دخالت نکرد تا کنون با قاطعیت عرض می کنم، همه موسسات مالی مجاز و غیر مجاز که تا کنون ورشکست شده اند بانک مرکزی یک موسسه مالی دیگر را موظف کرده که بدهی آن را به عهده بگیرد از دو موسسه مالی در اصفهان در دهه قبل تا یک موسسه در آذربایجان، به قول سعدی از قونیه تا دمشق هر موسسه مالی که ورشکست شود، مطمئن است که بانک مرکزی یک موسسه مالی دیگر را موظف می کند تا زیان آن را به عهده بگیرد.
4 پیامد جلوگیری بانک مرکزی از ورشکستگی موسسات مالی غیرمجاز
مگر وظیفه بانک مرکزی صیانت از سپرده مردم نیست ؟
وقتی بانک مرکزی در عمل مانع می شود تا مردم هزینه ورشکست شدن یک موسسه مالی غیر مجاز را به چشم بینند این شیوه عمل چهار پیامد ایجاد می کند، پیامد اول این است که در سپرده گذار این ایده ایجاد می شود که سپرده گذاری باخت ندارد و موسسه مجاز و غیر مجار فرقی ندارد . پیامد دوم این است که موسسات مالی غیر مجاز جسور می شوند تا اقدامات خود را ادامه دهند . پیامد سوم این است که یک سری موسسه مالی ورشکسته لیدر **** بانکی می شوند و هر بانکی که در مسابقه آنها برای پرداخت سود بیشتر به سپرده شرکت نکند ورشکست شود . پیامد چهارم این است که در فضای کسب و کار همه می خواهند کار را تعطیل کنند و منابع آن را در بانک سپرده گذاری کنند.
بانک مرکزی اجازه دهد موسسات مالی غیرمجاز ورشکست شوند
چه باید کرد ؟
بانک مرکزی باید اجازه دهد تا موسسات مالی غیر مجاز ورشکست شوند باید اجازه داد تا سپرده گذاری در بانکها یک بازی بدون باخت نباشد این شیوه به تمرکز ریسک در بانکها می انجامد عملکرد بانک مرکزی نباید به انباشت ریسک در بانکها منجر شود نتیجه این شیوه عملکرد بانک مرکزی ریسک زدائی از کل اقتصاد و انباشت ریسک در بانکهاست وظیفه اصلی بانک مرکزی در همه دنیا حلوگیری از تمرکز ریسک در یک بخش است ریسک ها باید متفرق باشد عملکرد بانک مرکزی به تمرکز ریسک در ایران می انجامد .
ارزیابی کلی شما از وضعیت موجود چیست ؟
سود سپرده باید از محل بازده تسهیلات و یا سود بانک از سرمایه گذاری تامین کند، اکنون سود سپرده گذار از محل زیان وام گیرنده و زیان بانک تامین می شود، ریسک از وام گیرنده به بانک منتقل می شود اما به سپرده گذار منتقل نمی شود تا زمانی که ریسک یک موسسه ورشکسته به سپرده گذار منتقل نشود وضع همین است که هست .
دقیقا در نقطه موجود بانک مرکزی چه باید انجام دهد ؟
در همین لحظه ای که ما گفتگو می کنیم یک موسسه غیر مجاز ورشکسته قادر به بازپرداخت سپرده های مردم نیست امیدوارم بانک مرکزی به گونه ای دخالت کند که برای موسسات غیر مجاز موجود درس شود نه اینکه آنها جسورتر شوند.