بله. از وقتی که دشمنانم رو نابود میکنه، بهش اعتقاد پیدا کردم
ببین این بحث ارزش ذاتی و اینکه امریکا داره به مردم دنیا کاغذ میده و در قبالش کالا میگیره، بارها روش بحث شده. اما واقعیت اینه که اگر امریکا کاغذ چاپ میکرد و میداد و کالا میگرفت، الان ارزش کاغذش مثل کاغذ ما شده بود
. پس کاغذ اون یک کراماتی داره که ارزشش کم نمیشه
. الان در قرن 21، قیمتگذاری بر اساس ارزش ذاتی (اگر واقعا چنین چیزی وجود داشته باشه)، انجام نمیشه. وگرنه قیمت خونه های تهران با بعضی از پایتخت های اروپایی یکی نبود.
ضمنا ارزش ذاتی طلا، یک چیز لایتغیر قسم خورده نیست. یه مثال ساده اش نقره است. نقره در قرون گذشته ارزش ذاتی زیادی داشته. در سیستم پولی کشورها از عربستان زمان صدر اسلام گرفته تا امریکای قرن 18
، ارزش هر 12 سکه نقره، برابر 1 سکه طلا بوده. الان این نسبت چقدره ؟ حدود 85. یعنی به مرور زمان از ارزش ذاتی نقره به عنوان یک فلز قیمتی کم شده. مثال دیگرش پلاتینه. پلاتین در 2 قرن گذشته، همواره از طلا گرونتر بوده. مسلمونا اینو خوب میدونن، چون حلقه ازدواج مردانشون رو بجای طلا از پلاتین میگرفتن
... اما الان چی ؟ قیمتش 50 درصد از طلا کمتره
از لحاظ کمیاب بودن هم بخوای حساب کنی، مقدار نقره در پوسته زمین حدودا 12 برابر طلاست و مقدار پلاتین تقریبا نصف طلاست. پس از لحاظ ارزش ذاتی، قیمت های قرون گذشته منطقی تر از الان بوده.
اما اینکه چرا قیمت طلا کم نمیشه، بخاطر ارزش ذاتیش نیست. حتی معدود استفاده های صنعتی هم که قبلا طلا داشت، الان دیگه نداره ... الان فقط تقاضا از کشورهای جهان سومه که قیمت رو نگه داشته. شما یه نگاه به کشورهای وارد کننده عمده طلا بندازی، کاملا مشخصه که جریان چیه
من بشخصه معتقدم که ساخت طلا به صورت صنعتی (گسترش همون کاری که در لابراتوار بارها انجام شده) و عمده، توسط کشورهای پیشرفته با قیمتی پایینتر از قیمت فعلی طلا، امکانپذیره، اما از نظر اقتصادی دلیلی نداره که با این کار قیمت طلا رو بشکنند. کشورهای پیشرفته خودشون بزرگترین صادرکننده های طلا هستن
اینا به ترتیب بزرگترین صادر کننده های طلای دنیا هستن
- Switzerland: US$67.9 billion (21.9% of total gold exports)
- Hong Kong: $52.2 billion (16.8%)
- United Arab Emirates: $20.7 billion (6.7%)
- United States: $19.8 billion (6.4%)
- United Kingdom: $17 billion (5.5%)
- Canada: $13.2 billion (4.3%)
- Australia: $13.1 billion (4.2%)
- Singapore: $11.5 billion (3.7%)
- Japan: $8.4 billion (2.7%)
- Peru: $7 billion (2.3%)
- Turkey: $6.6 billion (2.1%)
- Thailand: $5.7 billion (1.8%)
- South Africa: $5 billion (1.6%)
- Germany: $4.7 billion (1.5%)
- Mexico: $4.4 billion (1.4%)
تمام حرف هایی که گفتم، منافی سرمایه گذاری روی طلا نیست. به نظر من هم سرمایه گذاری روی طلا و نقره بد نیست. فقط میخواستم این بحث ارزش ذاتی و غیر ذاتی رو زیر سوال ببرم
. به نظر من در دنیای امروز هیچ چیزی ارزش ذاتی نداره. همه چیزها ارزش قراردادی و بر اساس عرضه و تقاضا دارند. قیمت یک کالا را عرضه و تقاضاش مشخص میکنه.