كلاري: «مهرداد فخيمي» يك آدم ويژه با نگاه و جهاني ويژه بود
خبرگزاري فارس: «محمود كلاري» در مراسم سالگرد درگذشت «مهرداد فخيمي» گفت: فخيمي يك آدم ويژه بود، نگاه ويژه داشت، جهان ويژه داشت و زندگياش ويژه بود و به همين دليل است كه ما يك سو قرار گرفتهايم و او سوي ديگري و دائما دارد كشف ميشود.
به گزارش خبرنگار سينمايي فارس، مراسم بزرگداشت «مهرداد فخيمي» فيلمبردار فقيد سينماي كشورمان عصر روز گذشته به همت انجمن فيلم كوتاه سينماي ايران و مريم فخيمي در خانه سينما برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم كه با حضور اندكي از سوي سينماگران همراه بود و پس از پخش كليپي «نقي نعمتي» اظهار داشت: قرار نيست مراسم امروز مجري داشته باشد و من نيز فقط به نمايندگي از سوي انجمن سينماي كوتاه ايران آمدهام تا به خانوداه ايشان تسليت بگويم و حضور در اين مراسم را باعث افتخار خود ميدانم.
در ادامه مراسم «مريم فخيمي» فزرند مرحوم «مهرداد فخيمي» كه مراسم به همت او برگزار شد، در سخناني كوتاه گفت: نميدانم چه بايد بگويم، خيلي مثل بابا اهل حرف زدن نيستم. از اعضاي انجمن فيلم كوتاه كه در برگزاري اين مراسم به من كمك كردند، ممنونم و از انجمن فيلمبرداران كه جايشان امروز خيلي خالي است. همه ما مسئوليت بزرگي داريم در حفظ نگاهي كه او به ما آموخت و از همه كمك ميخواهم چرا كه به تنهايي نميتوانم اينكار را انجام دهم.
پس از پايان صحبتهاي مريم فخيمي، «جعفر والي» دوست و همراه قديمي فخيمي در سخناني اظهار داشت: من مرگ هيچ عزيزي را باور نمي كنم، سخت است بسيار سخت است از دوست سخن گفتن و از دوست از دست رفته. وقتي كه بلند شدم تا حرف بزنم نميدانستم كه چه بايد بگويم. هزار فكر، انديشه، و خيال به ذهنم آمد. عزيزان، انسان بزرگي را از دست دادهايم. زمانه شخصيتهاي بزرگي ميسازد و وقتي ارزش آنها را درك ميكنيم كه آنها را از دست ميدهيم.
اين هنرمند پيشكوست سينما و تئاتر كشورمان در ادامه صحبتهاي خود بيان داشت: من نميدانم چرا با هم دوست شديم؟، چرا دوست مانديم؟، و چرا دوستتر شديم؟، يك زندگي بود پر از صفا و صميميت كه جاري بود و چقدر حيف آدم وقتي پيرتر ميشود تنهاتر هم ميشود. من از شاگردان فخيمي ميخواهم كه نگاهي را كه او به زندگي داشت حفظ كنند و اين بزرگترين يادگاري است.
«محمود كلاري» ديگر سخنران اين مراسم كه به واسطه دوستي نزديكش با مرحوم «مهرداد فخيمي» دقايقي را در خصوص ويژگيهاي كاري و اخلاقي اين هنرمند فقيد سخنراني كرد.
كلاري گفت:خيلي كار سختي است در خصوص مهرداد فخيمي صحبت كردن اما هيچكس نميتواند در برابر خواسته «مريم» مقاومت كند. خيلي سخت و دشوار بود و اساسا آدم را خيلي سخت به خودش راه ميداد. مطلقا آن رابطه صميمي را كه ما انتظار داريم با ديگران نداشت مگر آنهائي كه ميتوانستند به پنجرههاي ذهن او راه يابند. آدم سختي بود و اساسا هم فكر نميكنم كه ما «مهرداد فخيمي» را از دست داده باشيم.
او ادامه داد: جريان بسيار بزرگتر، عميقتر و كارسازتر از اين حرفها است و تاثيري كه او بر روي همنسلانش و دهههاي بعد از خود از جمله خود من گذاشت كاملا روشن است. نوع تلقي و زيباييشناختي او از جهان پيرامون خودش كه از جهان شخصياش ميآمد به شدت ويژه بود و حاصل يك جهانبيني طولاني بود. بنابراين مهرداد فخيمي هميشه خواهد بود و روز به روز ارزشهاي كارش بيشتر درك خواهد شد و من اين را شك ندارم.
اين مدير فيلمبرداري سينماي ايران در ادامه افزود:خيلي حرف نميزند و با هر گونه نمايشي در تعارض بود و هيچگونه نقش و يا نمايشي را در كارهاي او او نميتوان ديد. تصاوير او فراتر از نمايش هستند و به راحتي با مخاطب ارتباط برقرار مي كنند و او در اين مورد يك تبحر ويژه داشت و طبيعتا در كارهايي كه توانسته بود با فيلمساز به هم نظري برسد ميبينيد كه چه شاهكارهايي را به وجود آورده است.
او در ادامه به ذكر خاطرهاي در خصوص چگونگي راضي شدن فخيمي به انجام مصاحبه با وي براي مجله تصوير پرداخت و گفت: چندين و چند بار تلاش كردم با او صحبت كنم اما او اهل حرف زدن نبود. نهايتا يك شب دعوتش كردم شام بيايد خانه ما و او هم تنها به خاطر كوفته تبريزي اين دعوت را پذيرفت، درك كوفته تبريزي خيلي مهم است و بايد اول كوفته تبريزي را شناخت تا به چنين نگاهي جامعي دست يافت!
«محمود كلاري» در ادامه صحبتهايش گفت: «مهرداد فخيمي» يك آدم ويژه بود، نگاه ويژه داشت، جهان ويژه داشت و زندگياش ويژه بود و به همين دليل است كه ما يك سو قرار گرفتهايم و او سوي ديگري و دائما دارد كشف ميشود. مثل يك شعر ناب بسيار بسيار سادهاي است كه در عين حال بار معنايي قوي دارد و هرچه تاريخ آن ميگذرد ارزشهايش بيشتر كشف ميشود.
اين مدير فيلمبرداري سينماي ايران تصريح كرد: مهرداد فخيمي آدم بسيار ويژهاي بود و بهترين تعريفي كه از او شنيديم مربوط به همسرش است كه او را «بهشت» توصيف كرد، وقتي همسر آدم يك چنين عبارتي را بگويد يعني بايد خيلي «بهشت» باشي و خوشا به حال او كه «بهشت» بود.
او تأكيد كرد: فخيمي نقش غيرقابلانكاري را در رشد بصري سينماي ايران دارد و به راحتي ميتوان او را با فيلمبرداران جهاني مقايسه كرد و اگر سفر او را بگذاريد در كنار كارهاي فيگهروآ نه تنها چيزي كم ندارد بلكه بسيار فراتر است. مهرداد فخيمي آدم بزرگي بود و فيلمبرداري بسيار ويژه در تاريخ سينماي ايران است و جايگاه او هرگز تكان نخواهد خورد و روز به روز بهتر و با مرتبه بالاتر كشف خواهد شد، اميدوارم روزي برسد كه ارزش كارهايش را بيشتر بشناسيم و بتوانيم الگو بگيريم براي كردار و رفتارمان.
«محمدرضا اصلاني» ديگر سينماگري بود كه در مراسم بزرگداشت سالگرد درگذشت «مهرداد فخيمي» به ايراد سخن پرداخت.
اصلاني با ابراز تأسف از درگذشت دوست و همكار ديرين خود گفت: متأسفانه ما به سني رسيدهايم كه بيشتر از دسترفتگيها را شاهد هستيم و اميدورام اين سن آنقدر طول نكشد كه از دست رفتن يك جامعه را هم ببينيم.
او ادامه داد: تمامي لحظههايي را كه باهم داشتم به يادم ميآيد از همان ابتدا كه رهنما و شيبانلو دعوتمان كردند تا به كانون برويم، دوراني كه با هم در واقع نبود را ساخيتم و اگر او نبود شايد امكان خيلي از كارها و فضاها نبود. اين ****مندي كه ميتوانست يك گروه را به صورت انساني نگه دارد، مديريتي كه ميتوانست به جي آنكه فقط حاكميت داشه باشد، گسترش دهنده يك معرفت انساني نسبت به هم باشد كار هر كسي نبود و به خصوص در آن زمان كه فضاي كمي مبتذل سينما، اين روابط را گم كرده بود، اين روابط در كار فخيمي بود.
اين سينماگر خاطرنشان كرد: آن زمان كمتر كساني بودند كه از كار سينما لذت ببرند اما او به اطرافيانش ياد ميداد كه چگونه لذت ببرند و اين لذت و شادماني را در لحظههايي كه كار درستي انجام ميشد، ميتوانستيم ببينيم و به خود من اين انرژي را ميداد كه لحظه بعد را هم ببينيم. اثر گذاشتن كار آساني است نسبت و موثر بودن اثر مهم است و مهم اين است كه چگونه بر روي جهان اثر ميگذاري و ما بر روي اين موضوع با هم مشترك بوديم.
اصلاني در خاتمه صحبتهايش گفت: تاريخي را با هم گذرانديم كه هر لحظهاش تفاهم بود و اگر او نبود بسياري از اين نوع كارها، سندها و تصاوير شكل نميگرفت و به همين دليل من فكرميكنم او نه تنها از دست نرفته است بلكه به وسيله كارهايش باقي مانده است.
در بخش پاياني اين مراسم اين نيز «هارون يشايايي» مدير پخشيران، دقايقي را در خصوص خاطرات خود از همكاري با «مهرداد فخيمي» در فيلم «ناخدا خورشيد» ساخته «ناصر تقوايي» نقل كرد.
يشايايي پس از بازگويي خاطراتي از چگونگي شرايط سخت كاري در بندر كنگ در ١٥كيلومتري بندر لنگه و روحيه تحملپذيري مرحوم فخيمي گفت: آنچه كه در مورد فخيمي ميتوان ذكر كرد اين نكته كرد كه تحمل پذيرياش در «ناخدا خورشيد» مثال زدني است و اگر صبوري «مهرداد فخيمي» نبود با وجود اين كه اين فيلم شناسنامه «ناصر تقوايي» است، اين فيلم ساخته نميشد و اميدوارم همه هنرمندان يادشان باشد كه فيلمي را بسازند كه گوشهاي از تاريخ ملت را ورق بزنند.
به گزارش خبرنگار سينمايي فارس، اين مراسم با نمايش فيلم سينمايي «مسافران» ساخته «بهرام بيضايي» و با فيلمبرداري «مهرداد فخيمي» پايان يافت.
* حاشيههاي مراسم:
مراسم با حدود 40 دقيقه تأخير و از ساعت ١٧:٤٠ آغاز شد.
عدم حضور اعضاي هيأت مديره خانه سينما و به خصوص انجمن فيلمبرداران از نكات قابل تامل مراسم بود.
در شروع مراسم كليپي پخش شد كه در آن سينماگراني نظير: جعفر والي، محمدرضا اصلاني، ايرج رامينفر، محمود كلاري، اميد روحاني، سيفا... صمديان، بهرام بيضايي، ناصر تقوايي و ابراهيم غفوري در خصوص اين هنرمند فقيد صحبت كردند.
جعفر والي، محمدرضا اصلاني، ايرج رامين فر، محمود كلاري، هنگامه قاضياني، مهتاج نجومي، اميد روحاني، هادي آفريده، سيفالله صمديان، مسعود فروتن، نقي نعمتي، محمدرضا عرب، مجيد برزگر و مسعود نقاشزاده از جمله سينماگران حاضر در اين مراسم بودند.
بزرگداشت سالگرد درگذشت «مهرداد فخيمي» اولين مراسمي بود كه پس از بازسازي «خانه سينما» در سالن آن برگزار ميشد.