• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار ، مقالات و دانستی های نجوم و فضا

dariushiraz

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
7 جولای 2006
نوشته‌ها
1,078
لایک‌ها
2
محل سکونت
شیراز
ایرنا

دانشگاه كيل انگليس اعلام كردند ستاره شناسان مركز "جستجوي سيارات با استفاده از دوربين‌هاي داراي زاويه ديد وسيع" (‪ ،(WASP‬سه سياره جديد كشف كردند.

به گزارش ايرنا و به نقل از شين‌هوا، عبور اين سيارات خارج از منظومه شمسي موسوم به "‪ "WASP-4" ،"WASP-5‬و "‪ "WASP-3‬از مقابل ستاره خود، مشاهده شد.

وسپ ‪ ،۳‬سومين سياره‌اي است كه اين تيم آن را در نيمكره شمالي و با استفاده از دوربين "ابر وسپ" كه در جزاير قناري نصب شده، كشف كرده است.

وسپ ‪ ۴‬و وسپ ‪ ،۵‬نخستين سياراتي هستند كه توسط دوربين‌هاي پروژه وسپ در آفريقاي جنوبي كشف شدند اين امر به تاييد ستاره‌شناسان سوئيسي و فرانسوي نيز رسيده است.

به گفته "كول هلير" از دانشگاه كيل، وسپ ‪ ۴‬و وسپ ‪ ۵‬اكنون درخشان‌ترين سياراتي هستند كه در آسمان نيمكره جنوبي عبور مي‌كنند.

وي افزود با مشاهده عبور يك سياره مي‌توان اندازه و جرم سياره و مواد تشكيل‌دهنده آن را تعيين كرد از اين رو اكنون مي‌توان از اين سيارات براي مطالعه چگونگي شگل‌گيري منظومه شمسي استفاده كرد.

"دان پولاچو" از دانشگاه كويين بلفاست گفت ما تنها تيمي هستيم كه سيارات عبوركننده را در نيمكره شمالي و جنوبي كشف كرده‌ايم، اين نخستين بار است كه از ابر دوربين‌هاي وسپ كه پوشش كاملي از تمامي آسمان ارائه مي‌كند استفاده كرديم.

"اندرو كامرون" ستاره‌شناس دانشگاه سنت اندرو گفت هر سه اين سيارات مشابه مشتري در منظومه شمسي هستندژ، اما آن قدر نزديك به خورشيد خود مي‌گردند كه يك سال آنها كمتر از دو روز طول مي‌كشد. اين سيارات كوچكترين دوره زماني گردشي را كه تاكنون كشف شده است، دارا هستند.

نزديك بودن اين سيارات به ستاره‌شان موجب شده تا دماي سطح آنها بيش از دو هزار درجه سانتي گراد باشد از اين رو بعيد است حياتي كه ما در نظر داريم در آن جا وجود داشته باشد.

پروژه وسپ بلند پروازانه‌ترين پروژه در جهان براي كشف سيارات بزرگ است.
 

dariushiraz

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
7 جولای 2006
نوشته‌ها
1,078
لایک‌ها
2
محل سکونت
شیراز
رگبار شهابي ثوري از امشب در آسمان تهران رويت مي‌شود

ایرنا

كارشناس علمي و مسوول رصدخانه مركز علوم و ستاره شناسي تهران گفت:
رگبار شهابي ثوري از امشب به مدت ‪ ۲۷‬روز در آسمان تهران رويت مي‌شود.
"زهرا مبيني" روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در اين مدت مي‌توان تا ‪ ۱۰‬شهاب در ساعت را شمرد كه در ظاهر از منطقه نزديك خوشه قلايص و پروين مي‌آيند.
وي اظهار داشت: منشا شهاب هاي ثوري باقي مانده هاي دنباله دار "انكه" هستند كه دوره گردش آن به دور خورشيد بيش از سه سال است.
وي افزود: شهاب هاي ثوري روشن و كم سرعت‌اند و در نتيجه زيبايي آنها، كمي تعدادشان را تحت الشعاع قرار مي‌دهد.
كارشناس علمي و مسوول رصدخانه مركز علوم و ستاره شناسي تهران گفت:
شهاب‌ها كه گاهي آنها را "تير شهاب" نيز مي‌نامند، ذرات موجود در فضا بوده كه به اتمسفر زمين برخورد كرده و به علت سرعت زيادشان مي‌سوزند و در نتيجه به صورت شعاع نور با حركت خطي، لحظه اي در آسمان ظاهر و زود محو مي‌شوند.
مبيني افزود: البته اين اتفاق در روز نيز رخ مي‌دهد اما به دليل وجود نور خورشيد ديدن آن‌ها در روز امكان پذير نيست.
وي در خصوص منشا شهاب‌ها يادآور شد: علت وجود شهاب‌ها ذرات به جا مانده از دنباله دارها در فضاست كه زمين برخي مواقع از درون آن ها عبور مي‌كند.
وي خاطر نشان كرد: اين احتمال نيز وجود دارد كه موجوديت آنها از ذرات بين سياره اي و سيارك‌ها باشد و البته ممكن است تعدادي نيز منشا بين ستاره اي داشته باشند.
 

dariushiraz

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
7 جولای 2006
نوشته‌ها
1,078
لایک‌ها
2
محل سکونت
شیراز
حقيقت شفق قطبي
شفق قطبي چيست و چگونه تشكيل مي شود؟

نيروهاي لورنتس كه موجب انحراف مسير الكترونها در ميدان هاي مغناطيسي مي شود در بسياري از پديده هاي طبيعي تجلي مي يابند و فقط با ياري گرفتن از اين نيروها توضيح آنها ممكن است. يكي از تماشايي ترين و با شكوهترين پديده ها از اين نوع شفق قطبي است، كه مشخصه عرض هاي جغرافيايي بالا , نزديكي هاي شمال يا جنوب مدار قطبي است. پديده شگفت آور و زيبايي كه در طول شب قطبي طولاني در آسمان ديده مي شود.

آسمان تابان مي شود و نقش هايي با رنگها و شكل هاي گوناگون ديده مي شود. گاهي داراي شكل كمان يكنواخت ، ساكن يا تپنده است و گاهي عبارت است از شمار زيادي پرتو با طول موج هاي متفاوت ، كه مانند پرده ها و نوارها بازي مي كنند و پيچ و تاب مي خورند. رنگ تاباني از سبز مايل به زرد به سرخ و بنفش مايل به خاكستري تغيير مي كند. طبيعت و منشا شفق هاي قطبي زمان درازي به كلي پوشيده مانده بود. تا اينكه به تازگي براي اين راز توضيح رضايت بخشي پيدا شد.

ارتفاع شفق هاي قطبي

قبل از همه , دانشمندان موفق شدند ارتفاعي را كه شفق هاي قطبي ظاهر مي شوند، تعيين كنند. به اين منظور از يك تاباني از دو نقطه به فاصله چند ده كيلومتر از يكديگر عكس گرفتند. به كمك چنين عكس هايي ثابت كردند كه شفق هاي قطبي در ارتفاع 80 تا 100 كيلومتري بالاي زمين (بيشتر اوقات در ارتفاع 100 كيلومتر) ظاهر مي شوند. به اين ترتيب دريافتند كه شفق هاي قطبي تاباني گازهاي رقيق موجود در جو زمين هستند، كه تا اندازه اي به تاباني در لامپ هاي تخليه گاز شبيه مي باشند.

دوره تناوب ظهور شفق هاي قطبي

رابطه جالب بين شفق هاي قطبي و پديده هاي ديگر روشن است. شفق هاي قطبي با دوره هاي متفاوت مشاهده مي شوند. اختلاف دوره هاي شفق قطبي بعضي اوقات به چندين سال مي رسد. مشاهدات چندين ساله آشكار ساخته اند كه دوره هاي زيادي ماكزيمم شفق هاي قطبي به طور مرتب در 11.5 سال تكرار مي شوند . در طول اين مدت ، شماره شفق هاي قطبي نخست سال به سال كاهش مي يابد و سپس شروع مي كند به زياد شدن تا مقدار آن در 11.5 سال از نو به ماكزيمم مي رسد.

ساير پديده هاي زيباي جوي

مشاهده سطح خورشيد ، از خيلي پيش ، وجود لكه هاي تار و نامنظمي را روي قرص آن آشكار ساخته اند كه اغلب شكل و جايشان عوض مي شود، معلوم شده است كه تعداد و مساحت كل اين لكه ها از سالي به سال ديگر ، نه به طور كاتوره اي بلكه با همان دوره 11.5 سال , تغيير مي كنند . در اين فرايند , ماكزيمم لكه هاي خورشيدي ، يا فعاليت خورشيدي ماكزيمم ، همزمان با شفق قطبي ماكزيمم عارض مي شوند و نابودي آنها نيز با هم هماهنگ مي باشد.

تعداد توفان هاي مغناطيسي به ماكزيمم خود مي رسد. در سالهاي اخير رابطه مشابهي بين فعاليت خورشيدي (تعداد لكه هاي خورشيدي) و شرايط انتشار امواج راديويي در لايه هاي بالاي جو اثبات شده است. بنابراين مساله ، علاوه بر معناي نظري محض ، اهميت عملي نيز پيدا كرده است.

فرضيه بيركلند در مورد لكه هاي خورشيدي

بيركلند (B.Birkeland ) دانشمند نروژي با مقايسه نتايج اخير اين فرضيه را مطرح كرد كه لكه هاي خورشيدي ناحيه هايي هستند كه آنها باريكه هاي ذرات باردار (الكترونها) به داخل فضاي اطراف گسيل مي شوند. اين ذرات با رسيدن به لايه هاي بالاي جو زمين ، از طريق برخوردهاي الكترون در اين لايه ها ، مشابه تخليه گاز در لوله ، گازها را به تاباني وا مي دارند. اين الكترون ها همچنين روي ميدان مغناطيسي زمين و شرايط انفجار امواج راديويي مجاور زمين اثر مي گذارند.

يك پرسش و يك پاسخ

اگر نظريه بيركلند درست باشد، چرا شفق هاي قطبي در عرض هاي بالا ، يعني در نواحي نزديك به قطب ها مشاهده مي شوند؟ در صورتيكه مي دانيم پرتوهاي خورشيد تمام سطح زمين را روشن مي كنند. پاسخ اين پرسش را استرمر (Stermer) ، دانشمند نروژي ديگر پيدا كرد. ذرات باردار گسيل شده از خورشيد به جو زمين مي رسند و به درون ميدان مغناطيسي آن نفوذ مي كنند. در آنجا نيروي لورنتس بر آنها اثر مي كند. و آنها را از مسير اوليه خود منحرف مي سازد.

استرمر محاسبات رياضي پيچيده اي انجام داد و مسير اين الكترون ها را در ميدان مغناطيسي زمين حساب كرد. او نشان داد كه ذرات باردار منحرف شده توسط ميدان مغناطيسي زمين ، به يقين فقط به نواحي قطبي كره زمين وارد مي شوند.

كاربرد ويژه نيروي لورنتس

اين نظريه كه در انحراف ذرات باردار در ميدان مغناطيسي زمين نيروي لورنتس را به حساب مي گيرد، با شمار زيادي از نتايج آزمايشگاهي به خوبي همخواني دارد و در حال حاضر پذيرش همگاني يافته است. هر چند به تازگي براي توضيح كمي تمامي اين ديدگاه دشواريهايي بروز كرده است.


منبع : دانشنامه رشد
 

dariushiraz

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
7 جولای 2006
نوشته‌ها
1,078
لایک‌ها
2
محل سکونت
شیراز
انکلادوس یکی از قمرهای کوچک زحل است که تنها 505 کیلومتر قطر دارد؛ با این حال فعالیت‌های شدید زمین‌شناختی این قمر، آن‌را در فهرست فعال‌ترین قمرهای منظومه شمسی قرار داده‌ است
D15_enceladus2.jpg



فضاپیمای کاسینی توانسته‌است در تازه‌ترین ملاقات خود با انکلادوس، فوران ذرات یخ را از سطح این قمر به‌تصویر بکشد. نیروی گرانشی زحل در مدار بسیار کشیده این قمر تغییرات شدیدی دارد و نیروهای جذرومدی حاصل، درون قمر را به‌شدت گرم می‌کنند؛ به‌طوری که یخ به آب تبدیل می‌شود و فوران می‌کند.
کاسینی برای تصویربرداری از این فوران‌های یخی مجبور بود زمان نوردهی را بیشتر کند، ازاین‌رو منتظر ماند تا انکلادوس از مقابل ناحیه تاریک زحل عبورکند. اما این نوردهی بلندمدت سبب‌شد نیم‌کره جنوبی سیاره‌زحل که با نور حلقه‌ها روشن شده‌بود، بیش‌از اندازه روشن دیده‌شود.
کاسینی این تصویر را با دوربین زاویه‌بسته خود از فاصله 2.1 میلیون کیلومتری انکلادوس و 2.3 میلیون کیلومتری زحل تهیه کرده‌است. کوچک‌ترین جزئیات روی انکلادوس 13 کیلومتر درازا دارند.

__________________
 

dariushiraz

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
7 جولای 2006
نوشته‌ها
1,078
لایک‌ها
2
محل سکونت
شیراز
این حباب غبار کیهانی آن‌قدرها هم غبارآلود نیست

بررسی سحابی‌ابرنواختری ابر ماژلانی کوچک نشان می‌دهد مدل‌های تولید غبار در انفجارهای ابرنواختری با واقعیت فاصله زیادی دارند
یکی از جوان‌ترین سحابی‌های ابرنواختری شناخته‌شده، حباب غبارآلود قرمزرنگی است که هزارسال پیش به‌دنبال یک انفجار ابرنواختری در ابر ماژلانی کوچک متولدشد. به‌تازگی اخترشناسان متوجه شده‌اند این سحابی جوان به همان مشکلی دچار است که ابرنواخترهای راه‌شیری هم به آن مبتلا هستند، این‌که به‌اندازه کافی غبار تولید نمی‌کنند.

اخترشناسان دانشگاه کالیفرنیا در برکلی با استفاده از دوربین‌های فروسرخ تلسکوپ فضایی اسپیتزر، اندازه‌گیری‌های دقیقی انجام داده‌اند که نشان می‌دهد غبار موجود در این سحابی به‌زحمت به یک‌درصد مقدار غبار پیش‌بینی‌شده در نظریه ابرنواخترهای با هسته رمبیده‌شده می‌رسد. این مقدار که یک‌هزارم جرم خورشید اندازه‌گیری شده‌است، حتی از مجموع جرم سیارات منظومه شمسی هم کم‌تر است.

این اختلاف فاحش، مشکل بزرگی را در مقابل دانشمندانی قرار داده‌است که تلاش می‌کنند منشا ستارگان را در جهان آغازین درک کنند؛ آنها عقیده دارند غباری که از انفجارهای ابرنواختری ستارگان آغازین تولیدشد، نقش بسیار مهمی در تولید ستارگان نسل جدیدتر برعهده داشت. مدت‌ها بود اخترشناسان می‌دانستند غبار موجود در سحابی‌های برجامانده از انفجارهای ابرنواختری ستارگان ابرسنگین در کهکشان راه‌شیری کمتر از پیش‌بینی‌های نظری است، اما امیدوار بودند ابرنواخترهای ابر ماژلانی کوچک که تحول کمتری یافته‌است، تطابق بهتری با مدل‌های نظری داشته‌باشند.

اسنزانا استانیمیرویچ، اخترفیزیک‌دان و دانشیار دانشگاه برکلی دراین زمینه می‌گوید: بسیاری از کارهای پیشین فقط به کهکشان خودمان محدود می‌شد، زیرا توان تفکیک کافی برای بررسی دیگر کهکشان‌ها را در اختیار نداشتیم. اما با استفاده از تلسکوپ فضایی اسپیتزر می‌توانیم از ابر ماژلانی کوچک در فاصله دویست‌هزار سال نوری، تصاویری با وضوح بسیار بالا تهیه‌کنیم. از آنجا که ابرنواخترهای این ریزکهکشان شرایطی شبیه به کهکشان‌های اولیه را تجربه می‌کنند، ابر ماژلانی کوچک تنها آزمایشگاهی است که می‌تواند چگونگی تشکیل غبار در جهان آغازین را آزمایش‌کند

38E_sig06-016_medium.jpg

به‌نظر استانیمیرویچ، اختلاف فاحش بین مشاهدات تجربی و محاسبات نظری یا از عاملی ناشی می‌شود که بر بازدهی فرآیند فشرده‌شدن عناصر سنگین و تشکیل غبار تاثیر می‌گذارد؛ یا از روند بسیار بالاتر تخریب غبار در امواج ضربه‌ای بسیار پرانرژی ابرنواختر که در محاسبات وارد نشده‌است ؛و یا حجم عظیمی از غبار با دمای پایین که احتمالا از دید دوربین‌های فروسرخ پنهان مانده‌است و اخترشناسان آنها در محاسبات وارد نکرده‌اند.

این یافته‌ها هم‌چنین پیشنهاد می‌دهد دیگر فرآیندهای تولید غبار، بخصوص بادهای نیرومند ستارگان سنگین، نقش بسیار مهم‌تری در تولید غبار کهکشان‌های آغازین نسبت به ابرنواخترها داشته‌باشند.

مدل‌های فعلی تحول ستارگان پیش‌بینی می‌کنند که ستارگان سنگین (ده تا چهل برابر بزرگ‌تر از خورشید) زندگی خود را با فروریزش عظیم هسته و پرتاب‌کردن لایه‌های بیرونی‌تر به‌پایان می‌رسانند. در این فرآیند که به انفجار ابرنواختری مشهور است، عناصر سنگین (سیلیکون، کربن، آهن و مانند آنها) در ابر کروی منبسط‌شونده‌ای به بیرون پرتاب می‌شوند. دانشمندان حدس می‌زنند این فرآیند، منبع اصلی موادی است که علاوه بر هیدروژن و هلیوم در تولید نسل جدید ستارگان که دارای عناصر فلزی و سنگین هستند دخالت دارد.

استانیمیرویچ و همکارانش در دانشگاه‌های برکلی، هاروارد، کالتک، بوستون و چند نهاد بین‌المللی دیگر، گروهی را تشکیل می‌دهند که به نقشه‌برداری اسپیتزر از ابر ماژلانی کوچک (S3MC) مشهور شده است. این گروه با استفاده از وضوح عالی و تفکیک فوق‌العاده تلسکوپ فضایی اسپیتزر در نور فروسرخ به بررسی برهمکنش‌های بین ستارگان سنگین، ابرهای غبار مولکولی و محیط اطرافشان می‌پردازد.

ابر ماژلانی کوچک به همراه همدمش، ابر ماژلانی بزرگ، جزو کهکشان‌های کوتوله نامنظم طبقه‌بندی می‌شوند و به‌دور کهکشان راه‌شیری گردش می‌کنند. هم راه‌شیری و هم ابرهای ماژلانی حدود سیزده‌میلیارد سال عمر دارند و در این دوره بسیار طولانی، راه‌شیری این دو قمر کهکشانی را بارها کشیده و فشار داده‌است و درونشان اغتشاشی داخلی به‌راه انداخته است. اخترشناسان حدس می‌زنند این اغتشاش داخلی عامل روند کند تولد ستارگان در این کهکشان‌ها و در نتیجه تحول کندتر ستارگان در آنها است که سبب می‌شود ابر ماژلانی کوچک شبیه به کهکشان‌های جوان و دوردست دیده شود. مقدار غبار و فراوانی عناصر سنگین در این کهکشان بسیار کمتر از کهکشان خودمان است و این درحالی‌است که میدان تابش‌های میان‌ستاره‌ای ستارگان بسیار شدیدتر از کهکشان راه‌شیری است. تمام این شرایط در جهان ابتدایی هم وجود داشته‌اند.

در سال 2005، گروه S3MC برای پنجاه ساعت از دوربین آرایه‌ای فروسرخ (IRAC) و نورسنج تصویربردار چندباندی (MIPS) استفاده کرد تا از بخش مرکزی این کهکشان تصاویر دقیقی بدست آورد. در بخشی از این تصویر، حباب کروی قرمزرنگی دیده می‌شد که دقیقا متناظر با یک چشمه قدرتمند تابش‌ایکس بود که پیش‌ازاین توسط رصدخانه فضایی چاندرا شناسایی شده‌بود. این حباب قرمزرنگ به‌عنوان سحابی ابرنواختری 1E0102.2-7219 شناسایی شد. این سحابی پیش‌ازاین در طول‌موج‌های مریی، تابش‌ایکس و رادیویی بررسی شده‌بود، اما هیچ‌گاه در نور فروسرخ از آن تصویربرداری نشده‌بود.

تابش فروسرخ از سوی اجرام گرم ساطع می‌شود، بنابراین اخترشناسان با توجه به‌این نکته که این سحابی ابرنواختری تنها در یک محدوده از طیف دیده می‌شود، توانستند نشان دهند که این سحابی با هزارسال عمر، دارای دمای یکنواخت 120 درجه کلوین (153 درجه سانتی‌گراد زیر صفر) است. این سحابی که سومین سحابی‌ابرنواختری جوان شناخته‌شده است، با سرعت یک‌هزار کیلومتر بر ثانیه منبسط می‌شود و از انفجار ستاره‌ای به‌وجود آمده‌است که بیست‌بار از خورشید بزرگ‌تر بود.

گروه تحقیقاتی S3MC در برنامه بعدی خود قصد دارد با استفاده از تلسکوپ فضایی اسپیتزر، طیف این سحابی را بررسی کند و داده‌های کاملی را از ترکیب شیمیایی دانه‌های غبار تشکیل‌شده در انفجار ابرنواختری بدست آورد.
 

dariushiraz

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
7 جولای 2006
نوشته‌ها
1,078
لایک‌ها
2
محل سکونت
شیراز
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: علمي


ناسا فايل‌هايي صوتي شامل صداي شفق‌هاي قطبي و ميدان‌هاي مغناطيسي زحل و بادهاي سطح بزرگ‌ترين قمر اين سياره - تيتان - را منتشر كرد.

به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، بيشتر اين صداها، صداهاي ضبط شده نيستند؛ بلکه نتيجه‌ تبديل داده‌هاي غير صوتي نظير اندازه گيري ميدان‌هاي مغناطيسي به صدا به وسيله‌ رايانه هستند.
اصوات به دست آمده نسبتا عجيب هستند. يکي از اين اصوات که به وسيله‌ مغناطيس سنج فضاپيماي کاسيني از نزديکي انسلادوس - قمر زحل- به دست آمده است صدايي شبيه به برخاستن و فرود سفينه‌ فضايي بيگانه‌اي را در گوش تداعي مي‌کند!
در حقيقت اين مغناطيس‌سنج نوسانات ميدان‌هاي مغناطيسي را که ناشي از حضور ذرات باردار اطراف کاسيني است، ضبط مي‌کند.
دو فايل ديگر که از امواج راديويي آشکار شده مرتبط با شفق هاي قطبي در جو زحل به دست آمده است، بسيار جالب هستند. به نظر مي‌رسد اين اصوات کم و بيش شبيه به صداي تفنگ‌هاي ليزري در فيلم‌هاي علمي- تخيلي است!
به نوشته نجوم، يکي از فايل‌ها از ضبط واقعي ميکروفوني متصل بر تجهيزات فرود هويگنس به دست آمده است.
اين ميکروفون صداي بادها را در هنگام فرود کاوش‌گر بر سطح قمر تيتان ضبط کرده است.
 

dariushiraz

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
7 جولای 2006
نوشته‌ها
1,078
لایک‌ها
2
محل سکونت
شیراز
طراحي ميكروماهواره "آوت ست" فروردين ماه سال آينده پايان مي‌يابد
تهران، خبرگزاري جمهوري اسلامي ‪۸۶/۰۸/۲۱‬
داخلي.جامعه اطلاعاتي.ماهواره
طراحي ميكروماهواره "آوت ست" (‪ (AUT Sat‬دانشگاه صنعتي اميركبير بعد از عيد نوروز سال آينده پايان مي‌يابد.
عضو هيات علمي دانشكده مهندسي سيستم هوا و فضاي دانشگاه صنعتي اميركبير با بيان اين مطلب گفت: كاربردهاي اين ماهواره تصويربرداري از ايران به منظور دريافت اطلاعات مراتع و جنگل‌ها و مانيتورينگ پوشش‌دهي گياهي روي سطح كشور خواهد بود و كاربرد نظامي ندارد.
"حسين حسيني تودشكي" روز دوشنبه در مراسم سومين روز از هفته جهاني فضا در دانشكده مهندسي هواوفضاي دانشگاه صنعتي اميركبير افزود: طراحي اين ماهواره ‪ ۶‬ماه قبل در دانشگاه و با همكاري ‪ ۴‬دانشكده هوا و فضا، مكانيك، برق و كامپيوتر دانشگاه اميركبير آغاز شده است و پس از پايان طراحي به سازمان فضايي ايران واگذار خواهد شد.
وي اظهار داشت: پروژه‌هايي كه در دانشگاه و در سطح هيات علمي انجام شده، اغلب فردي است و به ندرت پروژه‌ها به صورت گروهي به دانشگاه واگذار شده است.
وي ادامه داد: اجراي اين پروژه به عنوان يك كار تيمي كه از بيرون از دانشگاه درخواست شده و افراد متفاوت با تخصص‌هاي گوناگون از چندين دانشكده روي آن كار كنند، تجربه‌اي جديد است.
عضوهيات علمي دانشكده مهندسي سيستم هوا و فضاي دانشگاه صنعتي اميركبير با تاكيد بر اينكه در فعاليت‌هاي تحقيقاتي ، كار تيمي اهميت بسياري دارد، گفت: ما ايراني‌ها به صورت انفرادي، فعاليت‌ها را به خوبي انجام مي‌دهيم و داراي پتانسيل خوبي نيز هستيم،اما در كارهاي گروهي كه منجر به هدف واحدي شود، ضعف داريم.
به‌گفته حسيني، در ساخت ماهواره بايد به زيرسيستم‌هاي ماهواره توجه بسياري شود كه يكي از اين زيرسيستم‌ها "تامين و توزيع توان الكترونيكي در ماهواره" است.
وي ادامه داد: "پايداري و كنترل وضعيت ماهواره"، "كنترل درجه حرارت"، "مخابرات"، "زيرسيستم كامپيوتر" و "سازه و مواد" از ديگر زيرسيستم‌هايي است كه در طراحي و ساخت يك ماهواره بايد به آن توجه كرد.
در مراسم روز سوم هفته جهاني فضا "احمد طالب‌زاده" رييس سازمان فضايي ايران و دكتر "ماني" رييس دانشگاه صنعتي اميركبير حضور داشتند.
 

Nereid

کاربر فعال زبان
کاربر فعال
تاریخ عضویت
26 نوامبر 2006
نوشته‌ها
2,145
لایک‌ها
852
محل سکونت
staring at a closed door!
خب این سایت هر روز یه عکس جدید(طبیعتا مربوط به کیهان شناسی) به همراه یه توضیح مختصر در مورد عکس میذاره. گفتم شاید بد نباشه برای دوستان علاقه مند به نجوم که یه نگاهی بهش بندازند!:cool:
پ ن : برای این که صفحه بهم نریزه من از گذاشتن عکسا خودداری کردم و فقط لینکشونو اینجا گذاشتم!
 

seymour

مدیر بازنشسته
کاربر قدیمی پرشین تولز
تاریخ عضویت
3 آگوست 2005
نوشته‌ها
6,209
لایک‌ها
84
محل سکونت
Tehran
من چک کردم ... خیلی باحاله ... و اینکه زیر هر عکس توضیح داده عالیه ...
 

MSGH

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
19 آپریل 2007
نوشته‌ها
6
لایک‌ها
2
خب این سایت هر روز یه عکس جدید(طبیعتا مربوط به کیهان شناسی) به همراه یه توضیح مختصر در مورد عکس میذاره. گفتم شاید بد نباشه برای دوستان علاقه مند به نجوم که یه نگاهی بهش بندازند!:cool:
پ ن : برای این که صفحه بهم نریزه من از گذاشتن عکسا خودداری کردم و فقط لینکشونو اینجا گذاشتم!

در تصویر روز نجوم می تونید عکس روز نجوم را با توضیحات فارسی ببینید
به قول معروف آسمونتون پرستاره باد;)
 

Nereid

کاربر فعال زبان
کاربر فعال
تاریخ عضویت
26 نوامبر 2006
نوشته‌ها
2,145
لایک‌ها
852
محل سکونت
staring at a closed door!

MSGH

کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت
19 آپریل 2007
نوشته‌ها
6
لایک‌ها
2
برای نخستین بار، یک بانوی ایرانی عازم جنوبگان شد

آیرین شیوایی، همکار تحریریه ماهنامه نجوم و برنامه تلویزیونی آسمان شب، به جنوبگان سفر کرد.

توضیحات تکمیلی را در سایت مجله نجوم بخونید:cool:
 

استیل آذین

Registered User
تاریخ عضویت
17 آگوست 2007
نوشته‌ها
155
لایک‌ها
5
ماموريت سفينه تحقيقاتی ديپ ايمپکت گردآوری اطلاعات در باره شکل گيری منظومه شمسی است
کاوشگر فضايی ايمپکتور - برخورد - که توسط سازمان فضانوردی ايالات متحده - ناسا - به سوی يک جرم دنباله دار پرتاب شده بود به سطح اين جرم اصابت کرده است.
به گزارش ناسا، کاوشگر ايمپکتور که ابعاد آن به اندازه يک ماشين لباسشويی معمولی توصيف شده پس از پرتاب از سفينه مادر به سوی دنباله دار تمپل - 1 با سرعت نسبی 37 هزار کيلومتر در ساعت به سطح اين جرم آسمانی برخورد کرد و توده ای از ذرات يخ موجود در سطح آن را در فضای اطراف پراکنده ساخت.

سفينه مادر، موسوم به ديپ ايمپکت - يا برخورد عميق - از برخورد کاوشگر پرتاب شده با سطح دنباله دار تصاويری دريافت و آنها را به زمين مخابره کرده است.

يکی از پژوهشگران ناسا گفته است که کاوشگر فضايی دقيقا به نقطه مورد نظر ناسا برخورد کرده و شدت برخورد به مراتب بيش از حد انتظار بوده است.

در نتيجه، انتظار می رود اطلاعات قابل توجهی از اين ماموريت فضايی به زمين ارسال شود.

به نظر دانشمندان، دنباله دارها - که گاه از آنها با عنوان گلوله های برفی گل آلود نام برده می شود - حاوی مواد معدنی هستند که از زمان شکل گيری منظومه شمسی در حدود 6/4 ميليارد سال پيش تا کنون به همان شکل باقی مانده است.

در نتيجه، کشف آنچه که زير پوسته ستاره دنباله دار تمپل - 1 قرار دارد اين امکان را به پژوهشگران می دهد تا اطلاعات جديدی را در مورد ترکيب اوليه اجرام منظومه شمسی و حتی شايد نحوه شکل گيری حيات بر روی کره زمين به دست آورند.

تصادف مطلوب

پروژه اعزام سفينه ديپ ايمپکت که 333 ميليون دلار هزينه داشته يکی از جسورانه ترين طرح های فضايی توصيف شده و در مورد موفقيت آن، ترديدهايی وجود داشته است.

با انجام ماموريت اين سفينه تحقيقاتی، دانشمندان گفته اند که اينک مرزهای جديدی در راه کشف ماهيت منظومه شمسی گشوده شده است.

برخورد کاوشگر ايمپکت با سطح دنباله دار در ساعت 5 و پنجاه دقيقه بامداد به وقت گرينويچ و در فاصله 133 ميليون کيلومتری زمين روی داد.

روز يکشنبه، 3 ژوئيه، سفينه مادر توانست کاوشگر ايمپکت را به سوی دنباله دار پرتاب کند و برای دريافت نتيجه برخورد آن با سطح اين جرم آسمانی در فاصله 500 کيلومتری در انتظار ماند.

در ساعات قبل از برخورد کاوشگر با سطح دنباله دار، سفينه مادر تصاويری را از توده عظيم يخ، خاک و سنگ که اين جرم را تشکيل می دهد به زمين مخابره کرد که حفره های بزرگ ناشی از برخورد اجرام آسمانی بر سطح آن در خلال ميلياردها سال گذشته را به خوبی نشان می داد.

دانشمندان وعده داده اند که در خلال روزهای آينده، اطلاعات دريافت شده در اين ماموريت را تکميل کرده و به بررسی آنها بپردازند.

در اين ماموريت، از پيشرفته ترين وسايل علمی از جمله تجهيزات رصدخانه فضايی هابل برای هدايت سفينه تحقيقاتی به سوی هدفی که خود به سرعت در حال حرکت بود استفاده شد.
 

nsh

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژانویه 2006
نوشته‌ها
685
لایک‌ها
4
محل سکونت
i & j : 2 & 3

live for what?

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
18 آگوست 2006
نوشته‌ها
9,078
لایک‌ها
374
محل سکونت
Wish! In Your Mind!
20080124001441_ss2_wk2_400.jpg


طرح های جدیدی از سیستم پرتاب فضاپیمای تجاری شرکت "ویرجین گالکتیک" Virgin Galactic منتشر شده است. قرار است فضاپیماهای این شرکت علاقه مندان را در ازای دریافت پول به یک سفر کوتاه فضایی ببرد.

این فضاپیما براساس طرح راکت فضایی "اسپیس شیپ وان" SpaceShipOne طراحی شده است. در این طرح که پیشتر جوایزی را هم نصیب خود کرده، فضاپیما قبل از روشن کردن موشک هایش، توسط یک هواپیما به هوا فرستاده می شود.

شرکت ویرجین در این طرح تغییراتی داده است. از جمله اینکه فضاپیمای ویرجین کمی بزرگتر طراحی شده تا قادر باشد هر بار هشت مسافر را با خود به فضا ببرد. این پروازها قرار است از سال 2010 آغاز شود.

ریچارد برانسون، مدیر شرکت ویرجین گفت که بردن مسافر به فضا، تجارتی با پتانسیل بسیار بالا است.

او در کنفرانس خبری در نیویورک در این مورد گفت: "فکر می کنم بسیار مهم است که این پروژه از نظر تجاری موفقیت آمیز باشد. در این صورت ما خواهیم توانست راه سرمایه گذاری خصوصی را در تکنولوژی فضانوردی و پرتاب فضاپیما باز کنیم. "

"در صورتی که این تجارت از مراکز نظامی به بخش خصوصی سپرده شود، میزان سرمایه گذاری در این بخش می تواند با مقدار سرمایه ای که در صنایع تلفن همراه و تکنولوژی های مربوط به اینترنت صرف می شود، رقابت کند."

فضاپیما در کارخانه ای در کالیفرنیا ساخته خواهد شد.

"ویرجین گالاکتیک" طراحی فضاپیماهای خطوط فضایی خود را به آقای برت روتان که به نوآوری در طراحی هواپیما مشهور است، سپرده است. گفته می شود کار ساخت حامل فضاپیما موسوم به "شوالیه سفید 2" به زودی به پایان خواهد رسید و قرار است پروازهای آزمایشی آن در سال جاری میلادی آغاز شود.

شرکت "ویرجین گالاکتیک" می گوید که شصت درصد از دومین فضاپیمای این شرکت هم ساخته شده است.

هم حامل فضاپیما و هم خود فضاپیما در کارخانه "اسکیلد کامپوزیت" Scaled Composites در ایالت کالیفرنیا ساخته می شوند که به آقای روتان تعلق دارد.

فضاپیماها حامل دو فضانورد و شش مسافر خواهد بود. پروازها در محلی به نام "اسپیس پورت آمریکا" Spaceport America در صحرایی در ایالت نیومکزیکو در آمریکا انجام خواهد شد.


قیمت بلیط این سفر فضایی دویست هزار دلار است. شرکت "ویرجین گالکتیک" اعلام کرده که تا کنون بیش از دویست نفر برای انجام این سفر نام نویسی کرده و هشتاد و پنج هزار نفر دیگر برای انجام این کار ابراز علاقه کرده اند. این شرکت همچنین می گوید که ده ها میلیون دلار ودیعه تا کنون دریافت کرده است.

آقای برانسون می گوید که سیستم پرتاب این فضاپیما را در اختیار گروه های تحقیقاتی و صنعتی نیز قرار خواهد داد.

او در مراسم معرفی این پروژه در موزه تاریخ طبیعی آمریکا گفت: "این موضوع که این سیستم قادر است احجام و ماهواره ها را با هزینه ای اندک وارد فضا کند بسیار مهم است."

"این سیستم امکان بسیار خوبی برای محققین پدید می آورد. آنها قادر خواهند بود از این طریق آزمایشات بیشتری در فضا انجام دهند. این امکان به آنها کمک می کند تا به سوالاتی کلیدی درباره آب و هوای کره زمین و اسرار عالم پاسخ دهند."

laun.jpg


منبع سايت بي بي سي

به نظر خيلي فانتزي و سينمايي مياد طرح فضا پيماشون!
به هر حال اين كه گردشگري فضايي تجارت بسيار پر رونقي هست امريست به شدت بديهي
بليطش هم فكر ميكردم خيلي نجومي تر از اين حرفها باشه
تو ايران خودمون افراد زيادي هستند كه بتونن اين مبلغ رو براي همچين سفر منحصر به فردي پرداخت كنند
 

SEP/\H/\N

Pocket PC کاربر فعال
کاربر فعال
تاریخ عضویت
17 ژوئن 2005
نوشته‌ها
987
لایک‌ها
1
محل سکونت
North of the river
سلام و خسته نباشید خدمت تمامی دوستان عزیزم.

راستش من از نجوم نفرت داشتم و هیچ وقت سراغش نمیرفتم. تا اینکه زد و توی فراگیر جغرافیا و برنامه ریزی شهری قبول شدم و این ترم ناچاراً زمین در فضا را برداشتم. اول که حس خوندن نداشتم. تا اینکه 3 روز قبل امتحان شروع کردم و خوندم و خوندم تا اینکه علاقه مند شدم و یک شبه همه کتاب را خوندم.
سعی میکنم بیشتر اینجا بیام.

از اینکه وسط مطالب شما اسپم زدم معذرت میخوام. اگه خواستین پاکش کنین.
دنباله سرگردان ستارتونیم ;)
 

live for what?

مدیر بازنشسته
تاریخ عضویت
18 آگوست 2006
نوشته‌ها
9,078
لایک‌ها
374
محل سکونت
Wish! In Your Mind!
پیشرفته ترین فضاپیمای اروپایی به فضا پرتاب شد

_44477518_roll_esa_203.jpg


بزرگترین فضاپیمای ساخت اروپا ، از گینه فرانسه در آمریکای جنوبی، توسط موشک آرین 5، به فضا پرتاب شد.

بزرگی این فضا پیما، به اندازه یک اتوبوس دو طبقه است و ارزش آن، دو میلیارد دلار اعلام شده است.

قرار است این سفینه، تجهیزات و مواد لازم را برای فضانوردان به ایستگاه فضایی بین المللی منتقل کند.

این فضاپیما همچنین ایستگاه فضایی بین المللی را به سمت مداری کمی دورتر ازکره زمین می راند تا از سقوط بیشتر آن به زمین جلوگیری کند.

خبرنگار بخش علمی بی بی سی می گوید سیستم جهت یابی این فضاپیما، از فضاپیماهای فعلی آمریکایی و روسی بسیار پیشرفته تر است.

این فضا پیما، می تواند به شکل خودکار، سکوی ایستگاه فضایی را پیدا کند.

اِی تی وی (Automated Transfer Vehicle) یک فضاپیمای بدون سرنشین است که می تواند هفت هزار و 600 کیلوگرم بار را به ایستگاه بین المللی فضایی (آی اس اس) منتقل کند.

نقش مهم دیگر آن افزایش ارتفاع ایستگاه بین المللی است تا مانع از سقوط آن به زمین شود.

رقابت با بهترین ها

اِی تی وی ساعت 04:03 صبح یکشنبه به وقت گرینویچ سوار بر موشک آریان 5 از سکوی فضایی کورو در گینه فرانسه پرتاب شد.

این ماموریت بیانیه ای نیرومند در زمینه قابلیت های علمی و فنی اروپا است.

پرتاب اِی تی وی بیانگر این موضوع است که اروپا اکنون دارای قابلیت های فنی مهمی برای رقابت با بهترین ها در فضا است.

قابل توجه ترین آنها، فناوری ملاقات و پهلوگیری اِی تی وی است. این سفینه می تواند راه خود را به سوی ایستگاه فضایی پیدا کرده و بدون دخالت انسان به ایستگاه متصل شود.

الن تِرکِتِل، مدیر آژانس فضایی اروپا در امور ایستگاه فضایی، گفت: "ما با اِی تی وی به هزینه های عملیاتی ایستگاه فضایی کمک می کنیم - با انتقال چندین تن وسایل لجستیکی به آن."

وی به بی بی سی گفت: "اِی تی وی همچنین از نظر توسعه خیلی مهم است. این نتیجه وصلت فضاپیمای حامل انسان و ماهواره ها است. این یک فضاپیمای خیلی پیچیده است؛ و صنایع اروپایی در نتیجه اِی تی وی این فرصت را داشته اند تا فناوری های تازه و تکنیک های تازه را توسعه دهند."

این وسیله به خاطر پرواز نخست خود در روز یکشنبه لقب "ژول ورن" گرفته است و هنگام پرتاب تقریبا 20 تن وزن داشت. آریان 5، موشک حامل آن، برای انجام این ماموریت تقویت شده است.

اِی تی وی که دارای ابعادی مشابه یک اتوبوس دو طبقه است در نقطه ای به ارتفاع 260 کیلومتر، کمی پایین تر و عقب تر از ایستگاه بین المللی فضایی، قرار داده می شود.

این ماموریت برای آریان 5 نیز یک گام بزرگ به حساب می آید چرا که این سنگین ترین بار منفردی است که تاکنون به فضا حمل می کند.

این موشک بیشتر به حمل ماهواره های ارتباطات به مدارهای استوایی که در ارتفاع 36 هزار کیلومتری بالای زمین مستقر می شوند عادت دارد.

اِی تی وی پس از پرتاب عملا در مدار زمین پارک می شود. این فضاپیما باید صبر کند تا شاتل فضایی اِندِوِر ماموریت آتی خود در ایستگاه بین المللی فضایی را تکمیل کرده بعد احتمالا روز سوم آوریل در کنار ایستگاه پهلو گیرد.

اِی تی وی برای شش ماه در ایستگاه باقی خواهد ماند. در فاصله های 10 تا 45 روزه، از پیشبرنده های این وسیله استفاده خواهد شد تا ارتفاع ایستگاه بین المللی فضایی تنظیم شود.

اروپا امیدهای زیادی به اِی تی وی و فناوری آن دارد. هرچند فضانوردان با این سفینه به فضا منتقل نخواهند شد، اما به گونه ای طراحی شده است که وقتی به ایستگاه متصل شد، فضانوردان بتوانند بدون به تن کردن لباس های فضایی به داخل محفظه آن بروند.

درحال حاضر هیچ یک از فضانوردان اروپایی نمی توانند بدون شاتل های آمریکایی یا فضاپیمای سویوز روسی به ایستگاه فضایی بروند.

20080308021533_atv_cutaway2_400.jpg


بی بی سی
 

marco250

Registered User
تاریخ عضویت
21 دسامبر 2005
نوشته‌ها
932
لایک‌ها
340
ناسا، آژانس فضایی آمریکا، اعلام کرده است که به کاوشگر فضایی فینیکس پس از فرود بر سطح کره مریخ آسیبی وارد نشده است.
این کاوشگر که برای اولین بار در ناحیه قطب شمال کره مریخ با موفقیت فرود آمد، تصاویری را نیز از سطح این کره به زمین مخابره کرده است.

مجموعه ای از تصاویر ارسالی را می توانید اینجا ببینید.

20080527123144mars2.jpg

تصاویر الگوهای چند ضلعی که به دلیل عبور از دو فیلتر مادون قرمز و بنفش رنگهایی نزدیک به رنگ طبیعی را نشان می دهد.


20080527123135mars1.jpg

نمایی از ناحیه قطب شمال مریخ


20080527123153mars3.jpg

نمای محوطه اطراف سفینه


20080527123202mars4.jpg



20080527123522mars5.jpg

سایه دکل مخابراتی کاوشگر فینیکس


20080527124305mars6.jpg

این کاوشگر که هزینه ای معادل 420 میلیون دلار در بر داشته است با پیمودن بیش از 675 میلیون کیلومتر به مریخ رسیده است و به دنبال نشانه های حیات خواهد گشت.


20080527124322mars7.jpg



20080527124332mars8.jpg

سلولهای خورشیدی سفینه فینیکس که پس از فرود با موفقیت باز شدند.


20080527124344mars9.jpg

این سفینه در سیستم پیش راننده خود بجای سوخت های معمول از آب استفاده می کند تا لرزش ناشی از فشار خروج سوخت از سفینه در هنگام حرکت کم شود.


20080527124353mars10.jpg

از آنجا که کمتر از نیمی از ماموریتهای انجام شده به مقصد مریخ با موفقیت بر سطح این سیاره فرود می آیند، فرود موفقیت آمیز کاوشگر فینیکس خوشحالی مهندسان و دانشمندان پروژه را درپی داشت.​


منبع : BBC
 
بالا