اسا ماهواره آب و هوایی "اسموس" را پرتاب کرد
آژانس فضایی اروپا ماهواره "اسموس" را با هدف درک بهتر تغییرات آب و هوایی از یک پایگاه فضایی در شمال روسیه پرتاب کرد. به گزارش خبرگزاری مهر، اسموس (رطوبت خاک و میزان شوری اقیانوس) نیمه شب گذشته از پایگاه Plesetsk در شمال روسیه همراه با یک راکت روسی و ماهواره کوچک Proba-2 پرتاب شد.
اسموس قادر خواهد بود به طور همزمان رطوبت خاک و شوری آب را اندازه گیری کند. این اطلاعات، مطالعه چرخه آب و جریانهای اقیانوسی را امکانپذیر می کند و می تواند بلایای طبیعی از جمله سیلابها، طغیان آبها و موجهای گرما را پیش بینی کند.
ژان ژاک دوردیان دبیر کل اسا در این خصوص اظهار داشت: "این ماهواره برای مطالعات آب و هوایی بسیار مهم است. پرتاب موفق این ماهواره نه تنها برای اسا بلکه برای تمام دنیا خبر خوبی است."
همچنین واکر لیبیگ مدیر برنامه رصد زمینی اسا ضمن ابراز خرسندی از این پرتاب موفقیت آمیز گفت: "پرتاب بسیار خوبی بود. ما از اطلاعاتی که اسموس ارائه خواهد کرد می توانیم به دنبال پارامترهای ویژه ای برای تغییرات آب و هوایی بگردیم."
براساس گزارش تلگراف، به فاصله یک ساعت پس از پرتاب، ماهواره اسموس به طور منظم سیگنالهای خود را ارسال کرد. این ماهواره درحال حاضر پانلهای خورشیدی خود را برای تامین انرژی مورد نیاز باز کرده است.
همایش ملی نجوم و اختر فیزیک در دانشگاه شهید چمران برگزار می شود
همایش ملی نجوم و اختر فیزیک به مناسبت سال جهانی نجوم روزهای 9 و 10 دی ماه در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار می شود. به گزارش خبرگزاری مهر، آخرین مهلت ارسال درخواست شرکت در همایش ملی نجوم و اختر فیزیک 30 آبان ماه است و به زودی فراخوان مقالات از طریق پایگاه اطلاع رسانی این دانشگاه به نشانی
www.scu.ac.ir منتشر میشود و همه علاقه مندان می توانند در این همایش حضور یابند.
نخستین همایش ملی نجوم، اختر فیزیک و کیهانشناسی به مناسبت سال جهانی نجوم اردیبهشت ماه امسال به میزبانی دانشگاه شیراز برگزار شد و دانشگاه شهید چمران با داشتن گروه فیزیک و انجمن های علمی فعال این گروه، میزبانی دومین همایش نجوم و اختر را عهده دار شده است.
این همایش با همکاری انجمن نجوم ایران برگزار می شود.
کاوشگر اسپیریت حافظه اش را از دست داد
کاوشگر اسپیریت که در حال حاضر در دام ماسه های مریخی اسیر شده است، حافظه اش را نیز از دست داد و دردسر جدیدی را برای مهندسان ناسا رقم زد. به گزارش خبرگزاری مهر، کاوشگر 6 ساله اسپیریت پس از به دام افتادن در خاک مریخ دچار دردسر جدیدی نیز شده است. حافظه این کاوشگر 6 ساله از 24 اکتبر به بعد دچار اختلال شده و مشکل جدیدی را پس از یک سری از پدیده ها و حوادث برای ناسا به وجود آورده است.
در اثر این اختلال کاوشگر توانایی خود را در ثبت اطلاعات علمی از دست داده است، این اطلاعات بر روی حافظه کوچکی به ثبت می رسید که در شب هنگام زمانی که تمامی سیستمها خاموش هستند هشیار بوده و به ثبت وقایع می پرداخت.
جان کالاس مدیر پروژه کاوشگر اسپیریت در ناسا اعلام کرد هنوز هیچ اطلاعاتی از آنچه باعث بروز این اختلال شده است در دست نیست. اسپیریت طی روزهای 24 تا 27 اکتبر از حافظه خود هیچ استفاده ای نکرده و حافظه کمکی آن نیز باید اطلاعات خود را قبل از خاموشی شب به زمین ارسال کند.
به گفته کالاس مهندسان در حال بررسی اختلال جدید اسپیریت هستند تا دریابند این اختلال چگونه می تواند بر روی عملکرد روز به روز این کاوشگر تاثیر بگذارد. به جز مشکل حافظه اسپیریت از نظر ساختاری و ارتباط با زمین در سلامت کامل بسر می برد.
کالاس معتقد است در صورتی که این موقعیت دوام پیدا کند باید به استراتژی وارد شد تا وابستگی پایگاه زمین به این حافظه قطع شود. در این میان از دست دادن حافظه بر روی پروژه نجات اسپیریت از میان شنهای مریخی نیز تاثیر گذاشته و آن را به تاخیر خواهد انداخت.
در حال حاضر تیمی مستقل از متخصصان روباتیک در تلاشند برنامه ای عملی را برای نجات اسپیریت از دام شنهای مریخ ارائه کنند همچنین سازمان ناسا نیز کمپینی را با نام "آزادی اسپیریت" راه اندازی کرده است تا به شیوه های متفاوت و خلاقانه برای رهایی این کاوشگر دوست داشتنی دست پیدا کند.
ناسا در سال 2003 اسپیریت را به همراه دوقولویش "آپارچونیتی" به ماموریت اکتشافی مریخ فرستاد. این دو کاوشگر در دو نطقه مجزا از یکدیگر فرود آمده و به مدت پنج سال به کاوش و جستجو در میان سیاره مریخ پرداختند تا بتوانند نشانه ای را از گذشته مریخ مبنی بر وجود آب به دست آورند.
در حالی که مهندسان در تلاش برای آزاد سازی اسپیریت هسند، آپارچونیتی به مسیر خود برای رسیدن به حفره بزرگ اندیور ادامه می دهد. این دو کاوشگر که از ابتدا برای ماموریتی 90 روزه طراحی و ساخته شده بودند برای بارهای متوالی با افزایش مدت ماموریت مواجه شدند. اسپیریت در واقع کاوشگر بزرگسال تر از آپارچونیتی به شمار می رود و به مدت پنج سال و 9 ماه است که در حال اکتشاف در مریخ بسر می برد.
اولین هتل فضایی در سال 2012 افتتاح می شود
شرکتی اسپانیایی که پروژه افتتاح هتلهای فضایی را به عهده دارد قصد دارد اولین سری از میهمانان خود را در سال 2012 در اولین هتل فضایی جهان پذیرا باشد. به گزارش خبرگزاری مهر، این شرکت هزینه سه شب اقامت در این هتل را 4.4 میلیون دلار اعلام کرده است که این هزینه شامل هزینه هشت هفته آموزش در جزیره ای گرمسیری نیز خواهد بود. میهمانان طی اقامت خود می توانند هر روز 15 بار شاهد طلوع خورشید باشند و هر 80 دقیقه یک بار به دور دنیا سفر کنند، یعنی در طی سه روز توریستها می توانند 54 بار به دور دنیا سفر کنند. همچنین لباسهای ویژه این هتل به میهمانان اجازه می دهد مانند مرد عنکبوتی به دیوارهای هتل بچسبند و یا از آن بالا بروند.
خاویر کلارامونت مدیر شرکت Galactic Suite معتقد است این پروژه می تواند شرکتش را به شرکتی پیشگام و پیشرو در صنعتی نوپا تبدیل کند که آینده ای عظیم و درخشان را در پیش رو داشته و می تواند سفرهای غیر ممکن فضایی را به سفرهایی عادی و رایج تبدیل کند.
صنعت در حال شکل گیری توریسم فضایی با ساخته شدن بندر فضایی آمریکا در نیومکزیکو شکلی تازه به خود خواهد گرفت. این بندر اولین ایستگاهی است که با اهداف تجاری و مخصوص مسافران خصوصی فضا طراحی و ساخته خواهد شد. شرکت Galactic امیدوار است بتواند پروژه خود را با قرار دادن یک تک اتاقک در مدار 450 کیلومتری از زمین و با گنجایش پذیرش چهار مهمان و دو خلبان فضانورد آغاز کند. به گفته کلارامونت سفر از زمین به این اتاقک یک روز و نیم به طول خواهد انجامید.
تا کنون 200 نفر برای حضور در این برنامه توریستی ابراز علاقه کرده اند و 43 سفر از این میان موفق به رزرو کردن اتاقک شده اند. Galactic اعلام کرده است برای انتقال مسافران خود به هتل فضایی اش از راکتهای روسی و بندر فضایی که در یکی از جزایر کارائیب ساخته خواهد شد، استفاده می کند.
بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، با وجود برنامه های متعددی که از جانب شرکت Galactic Suite ارائه شده است به این شرکت انتقادات فراوانی در رابطه با برنامه ریزی زمانی غیر قابل اطمینان و سرمایه هنگفتی که برای اجرا شدن چنین پروژه ای مورد نیاز خواهد بود، وارد شده است.
نشانه های وجود سیاره در کهکشانهای دوردست کشف شد
محققان دانشگاه تورنتو با بررسی طول موجهای دریافت شده از 88 کهکشان دورافتاده برای اولین بار موفق به کشف نشانه هایی از وجود سیاره در این کهکشانها شدند. به گزارش خبرگزاری مهر، کشف سیاره های فراخورشیدی در داخل کهکشان راه شیری پدیده ای است که تاکنون بارها اتفاق افتاده است و از سال 1995 تاکنون در حدود 403 نمونه از این سیاره ها کشف شده اند.
در این میان دانشمندانی که بر روی کهکشانهای دور افتاده در فاصله هایی برابر 10 میلیارد سال نوری مطالعه می کنند اعلام کرده اند برای اولین بار موفق به شناسایی نشانه هایی از شکل گیری سیاره در میان این کهکشانهای دوردست شده اند.
گروهی از دانشمندان دانشگاه تورنتو با بررسی 88 کهکشان دور افتاده این نشانه های را یافته اند کهکشانهای مورد بررسی به اندازه ای از زمین دور هستند که نوری که از آنها به زمین می رسد به زمانی تعلق دارد که کهکشان 13.7 میلیارد ساله یک چهارم سن کنونی اش را داشته است.
زمانی که محققان طول موجهای دریافتی این نورها را مورد مطالعه قرار دادند دریافتند که دو پرتو در میان این طول موجها نسبت به سایرین متفاوت به نظر می رسند، که یکی از آنها به ستاره های درخشان و دیگری به غبارهای بین ستاره ای تعلق دارد اما نکته ای که سئوال برانگیز شد طول موج سومی و مابین این دو پرتو بود که برای ساطع شدن از غبار بسیار داغ و برای ساطع شدن از ستاره بسیار سرد بود.
محققان معتقدند ممکن ترین منبعی که می توان برای این طول موج متصور شد صفحه های ستاره ای است، این صفحه ها حلقه هایی از غبار، گاز و صخره هستند که دور تا دور ستاره ها را در بر گرفته اند و به تدریح تحت تاثیر خورشید خود به هم فشرده و یکپارچه می شوند، به بیان دیگر سیاره ای را تشکیل می دهند.
بر اساس گزارش فاکس نیوز و به گفته دانشمندان این کشف شگفت انگیز می تواند در مطالعه بر روی سرعت شکل گیری سیاره ها در جهان هستی کمک کرده و تعیین کند آیا این فرایند با پیرتر شدن جهان هستی تغییر کرده و یا ثابت مانده است.
اولین تکه از اسکلت جهان رصد شد
ستاره شناسان با کمک تلکسوپ ESO موفق شدند اولین تکه از اسکلت جهان را که در فاصله حدود هفت میلیارد سال نوری از زمین قرار دارد رصد کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، ماده به طور یک شکل در جهان توزیع نشده است به طوری که ستارگان در کهکشانها، کهکشانها در گروهها و خوشه های کهکشانی گسترده شده اند. نظریه های کیهان شناسی مورد قبول پیش بینی می کنند که ماده در یک مقیاس بسیار وسیع به نام "شبکه کیهانی" گسترده شده که در آن کهکشانها با زنجیره های بلندی به هم متصل شده اند و یک ساختار مشبک عظیم را ایجاد کرده اند.
اندازه برخی از این زنجیره ها به چندین میلیون سال نوری می رسند و نوعی "اسکلت" را برای جهان می سازند. کهکشانها در اطراف این اسکلت شکل می گیرند.
از سالها قبل بسیاری از کیهان شناسان در جستجوی این زنجیره ها بوده اند. اکنون گروهی از ستاره شناسان تلسکوپ جنوبی اروپا (ESO) واقع در شیلی و تلسکوپ "فوکاس" متعلق به رصدخانه ملی ژاپن موفق شده اند یک ساختار بزرگ را در اطراف یک خوشه کهکشانی دور کشف کنند که تکه ای از این اسکلت جهان است.
این دانشمندان توانستند گروههای مختلفی از کهکشانها را شناسایی کنند که در اطراف خوشه اصلی حرکت می کنند. خوشه اصلی حداقل 10 هزار برابر بزرگتر از کهکشان راه شیری است.
براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، این ستاره شناسان در این خصوص اظهار داشتند: "این اولین بار است که ما موفق به رصد یک ساختار جهان دور تا این حد مهم و غنی از اطلاعات شده ایم. اکنون می توانیم از جمعیت شناسی کیهان یعنی سرشماری اجرام آسمانی حاضر در جهان به جامعه شناسی و یا مطالعه خصوصیات کهکشانهایی که به محیط خود وابسته هستند برسیم. به خصوص که این جامعه شناسی مربوط به زمانی است که جهان هنوز دو سوم سن کنونی خود را داشت."
این زنجیره در حدود فاصله 7/6 میلیارد سال نوری از زمین واقع شده و وسعت آن حداقل 60 میلیون سال نوری است.
نگاه علمی به انتقال پایتخت / تهران سری بزرگ بر روی تنی نحیف است/ توجه به توسعه ملی در انتقال پایتخت
رئیس پژوهشکده علوم زمین و جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان با بیان اینکه انتقال فیزیکی پایتخت ایده بدی نیست، گفت: در کنار این طرح باید به توسعه ملی در قالب منطقه ای توجه شود که در این صورت حتی با انتقال فیزیکی پایتخت دیگر مشکلات موجود در پایتخت تکرار نخواهد شد. دکتر عیسی ابراهیم زاده در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تجربه کشورهای دنیا در زمینه انتقال پایتخت گفت: انتقال پایتخت در دنیا سابقه طولانی دارد از آن جمله می توان به تجربه کشورهایی چون برزیل از ریودوژانیرو به "برزیلیا"، هند از دهلی به دهلی نو، پاکستان از راولپندی به اسلام آباد و عربستان از بندر جده به ریاض اشاره کرد.
وی با بیان اینکه این انتقال پایتخت به دلیل تراکم جمعیت و مشکلات زیست محیطی بوده است، افزود: اینکه در شرایط فعلی انتقال پایتخت امکانپذیر است یا خیر طرحی است که نیاز به بررسی و ارزیابی های علمی همه جانبه و گسترده دارد.
ابراهیم زاده به سابقه طرح انتقال پایتخت اشاره کرد و اظهار داشت: این طرح در 15 سال پیش به یک باره مطرح شد و در دستور کار قرار گرفت و حتی در آن زمان وزارت کشور و برخی از دانشگاهها طرحهای مطالعاتی وسیعی انجام دادند و مقالات زیادی نیز به چاپ رسید ولی این طرح از ادامه راه باز ماند.
رئیس پژوهشکده علوم زمین و جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان ادامه داد: در روزهای اخیر از سوی مجمع تشخیص مصلحت **** مجددا طرح انتقال مرکز سیاسی کشور مطرح شد و در راستای بهبود و اصلاح استقرار جمعیت تا پایان چشم انداز به تصویب این نهاد نیز رسید. این طرح، هر چند که طرح بدی نیست ولی اجرایی کردن آن به مکانیزمهای خاصی نیاز دارد که تنها با مطالعه زیرساختها می توان آن را عملیاتی کرد.
وی با بیان اینکه همه نگاهها و توجهات متوجه تهران شد و سایر نقاط کشور مظلوم واقع شدند خاطرنشان کرد: این امر باعث شد تا هزینه های زیادی صرف توسعه زیرساختهای ارتباطی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی تهران شود و این روند آن قدر ادامه یافت که امروزه شاهدیم همه مسیرها از تهران می گذرد.
ابراهیم زاده با اشاره به تجمیع امکانات در تهران یادآور شد: در حال حاضر به جز چند شهر بزرگ مانند تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و اراک سایر نقاط کشور به ویژه شهرهای مرزی و شهرهای جنوبی توسعه نیافتند. برای تعدیل این وضعیت قبل از انتقال پایتخت باید به فکر توسعه متوازن مناطق مختلف کشور بود.
دانشیار گروه برنامه ریزی شهری دانشگاه سیستان و بلوچستان با بیان اینکه در این زمینه باید برنامه توسعه پایدار ملی به صورت منطقه ای داشته باشیم در این باره توضیح داد: منطقه سیستان و بلوچستان را به عنوان توسعه نیافته ترین منطقه کشور در نظر بگیرید. این منطقه از لحاظ سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و غیره رشد و توسعه لازم را نیافته است این در حالی است که اگر با توچه به پتانسیلها توسعه می یافت هرگز جاذبه های تهران دیده نمی شد و جلوی مهاجرتها به پایتخت گرفته می شد.
وی با اشاره توانمندیهای منطقه سیسان و بلوچستان گفت: در این منطقه به دلیل دسترسی به آبهای آزاد در جنوب و دسترسی به آسیای میانه در شمال از طریق منطقه مرزی "میلک" می توان با ایجاد کریدور ترانزیتی موقعیت ترانزیتی مناسبی را ایجاد کرد که ضمن ایجاد توسعه اقتصادی باعث رونق کشاورزی شود.
ابراهیم زاده، سیستان و بلوچستان را به عنوان بزرگترین تولید کننده خرما در کشور توصیف کرد و ادامه داد: با اجرایی کردن این طرح علاوه بر صادرات این محصول می توان نسبت به صادرات سایر محصولات چون "پاپایا" (نوعی خریزه درختی)، موز و انبه نیز اقدام کرد.
دانشیار دانشگاه سیستان و بلوچستان ادامه داد: طرح آمایش سرزمین در خلال سالهای 53، 63 و 88 مطرح شده است ولی هیچگاه به توسعه منطقه ای توجه نشده است و نتیجه این غفلت این شده است که تهران مانند سری بزرگ بر روی تن نحیف قرار گرفته است که نه می تواند مشکل خود را حل کند و نه می تواند مشکل سایر شهرها را رفع کند.
ابراهیم زاده با تاکید بر اینکه در حال حاضر برنامه پنجم توسعه در حال تدوین است و به زودی به مجلس ارائه می شود، یادآور شد: توسعه پایدار منطقه ای باید در این برنامه مورد توجه قرار گیرد. این توجه باعث می شود که ولو اینکه انتقال پایتخت به صورت فیزیکی صورت گیرد به گونه ای برنامه ریزی شود که در پایتخت جدید مشکلاتی که در تهران با آن مواجه هستیم پیش نیاید.
رئیس پژوهشکده علوم زمین، مکان یابی برای پایتخت جدید را در گروه مطالعات گسترده منابع طبیعی و انسانی چون ژئومورفولوژی منطقه، زلزله خیزی، شیب و جنس زمین، چگونگی منابع آب و راههای دسترسی دریایی، هوایی و زمینی دانست و تاکید کرد: اگر در اجرا کردن این پروژه درست برنامه ریزی و مطالعه شود علاوه بر دستابی به اهداف سند چشم انداز، توسعه سایر مناطق نیز فراهم می شود.
رنگ اصلی گیتی مشخص شد
کارشناسان معتقدند گیتی رنگ خاص خودش را دارد.
گزارش واحد مرکزی خبر به نقل ازایزوستیا حاکیست، دانشمندان ناسا اعلام کردند: رنگ گیتی که ترکیبی از رنگ نارنجی خورشید و تلألو ستارگان است به رنگ بژ نزدیک است.
بر اساس این گزارش، کارل گلیزبروک و آیون بولدری برای کشف رنگ گیتی رنگ های دویست کهکشان را بررسی و یک طیف فضایی ایجاد کرده و سپس با ترکیب رنگ ها به رنگ بژ رسیده اند.
به گفته آنان، طی شش میلیارد سال اخیر رنگ گیتی از آبی به سوی قرمز تغییر کرده است.
عطارد سیاره ای آهنی است
اطلاعاتی که از آخرین پرواز کاوشگر مسنجر ناسا به دست آمده است نشان می دهد سیاره عطارد بسیاری آهنی تر آز آن چیزی است که دانشمندان قبلا متصور بودند. به گزارش خبرگزاری مهر، کاوشگر مسنجر ناسا موفق شده است منابع غنی از تیتانیوم و آهن را بر روی سطح سیاره عطارد کشف کند این در حالی است که اطلاعاتی که در گذشته با کمک تلسکوپهای زمینی به دست آمده بود نشان می داد مقادیر کمی از آهن در لایه هایی از سیلیس در بخشهای درونی این سیاره نهفته شده است.
به دلیل عظمت حجم فلزاتی که در عطارد کشف شده است، دانشمندان اکنون بر این باورند اکثر لایه های داخلی این سیاره از آهن پوشیده شده اند کاوشگر مسنجر لایه های آهنی را چسبیده به لایه های تیتانیوم مشاهده کرده است.
شین سولومون- مدیر پروژه عطارد اعلام کرد: نتایج این پروژه می تواند نظریه پردازان را به خود مشغول نگاه دارد عنصر آهن عنصری است که معمولا مواجهه با آن در سیاره های دیگر امری عجیب به شمار می رود، همین امر باعث می شود ژئوشیمیدانان و سنگ شناسان سناریوی جدیدی را برای تمامی پدیده هایی که به تازگی در عطارد کشف شده اند، ارائه کنند همچنین نظریه هایی که در رابطه با چگونگی شکل گیری عطارد ارائه شده اند نیز باید این اطلاعات جدید را در ساختار خود بگنجانند.
برخی از این نظریه ها بر این باورند که عطارد بقایای هسته جرم کیهانی است که لایه های خارجی خود را طی برخوردی کیهانی در اوایل تاریخ جهان از دست داده بوده است.
اطلاعات جدید از سومین و آخرین پرواز مسنجر در نزدیکی سیاره عطارد به زمین ارسال شده است این اطلاعات تنها نیمی از اطلاعاتی است که مسنجر می توانسته جمع آوری کند زیرا درست قبل از نزدیک شدن به سیاره اختلالی در منبع انرژی این کاوشگر باعث شد در کسب اطلاعات دچار مشکل شود.
با این همه مسنجر تا کنون توانسته است در حدود 98 درصد از این سیاره را تحت پوشش عکسهای خود قرار دهد و تصاویری با وضوح بالا از سطح آن به ثبت برساند از خصوصیات جدیدی که در این مناطق کشف شده اند منطقه ای درخشان است که حفره ای غیر طبیعی را محصور کرده است و گمان می رود منطقه ای آتشفشانی بوده باشد.
همچنین حفره ای برخوردی و دو حلقه ای و جوان با وسعتی تقریبا 290 کیلومتر در عطارد مشاهده شده است که البته جوان به زبان سنگ شناسان به معنی چند میلیارد سال است اما در مقایسه با دیگر حفره های دیده شده در عطارد این حفره چندین میلیارد سال جوانتر به شمار می رود.
بر اساس گزارش بی بی سی، مسنجر در عین حال اندازه گیری های جدیدی از اتمسفر عطارد ارائه کرده است، ابرهای نازکی از اتمها که تحت تاثیر فعالیتهای خورشیدی و برخوردهای میکرو شهابسنگها تشکیل شده اند.
کشف یک نوع جدید از ابرنواختران
ستاره شناسان آمریکایی موفق شدند اولین نمونه از نوع جدید ابرنواختران را که تئوری وجود آنها در سال 2007 ارائه شده بود کشف کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، وجود گروه جدیدی از ابرنواختران از نظر تئوری در سال 2007 پیش بینی شد اما تاکنون هیچ نمونه ای از این گروه رصد نشده بود.
اکنون گروهی را ستاره شناسان دانشگاه کالیفرنیا در برکلی اعلام کردند که موفق به کشف و رصد اولین ابرنواختر این گروه جدید شده اند.
بیشتر ستارگان در پایان عمر خود کوتوله های سفید را تشکیل می دهند. جرم کوتوله های سفید قابل قیاس با جرم خورشید است اما این جرم در حجمی برابر با حجم زمین متمرکز شده است. اطراف این اجرام آسمانی هلیم، اکسیژن و هیدروژن در دمای بسیار پایین جمع شده است.
در برخی موارد یکی از این کوتوله ها می تواند با اختلاف زمان چند دقیقه نزدیک به دیگری بچرخد به طوری که هیلم جرم کوچکتر جذب نیروی گرانش هر دو کوتوله می شود.
در این مورد که به ندرت رخ می دهد، شرایط برای آغاز واکنشهای ترموهسته ای ایجاد می شود و به این ترتیب داخل ستاره یک انفجار رخ می دهد. با این انفجار، میزان زیادی انرژی تولید می شود که این انرژی زیاد ابرنواختر "نوع یک- آ" را می سازد.
براساس گزارش ساینس اکسپرس، اکنون این ستاره شناسان در کهکشان NGC 1821 واقع در صورت فلکی خرگوش، این نوع جدید ابر نواختر را (ابر نواختر نوع یک- آ) را کشف کردند. این ستاره شناسان توانستند در کمتر از 27 روز نور ابرنواختر جدید را رصد کنند.
تاکنون تنها ابرنواختران نوع یک و نوع دو کشف شده بودند.
کشف 22 کهکشان نامرئی با قدمت 13 میلیارد سال
ستاره شناسان موفق شدند با کمک تلسکوپ فضایی هابل 22 کهکشان نامرئی را کشف کنند که حدود 13 میلیارد سال از قدمت آنها می گذرد. به گزارش خبرگزاری مهر، ستاره شناسان ژاپنی و آمریکایی در رصدخانه کارنگی موفق شدند با کمک رصدهای دستگاه "دوربین سوم زمینه عریض" تلسکوپ فضایی هابل 22 کهکشان نامرئی را کشف کنند که قدیمی ترین کهکشانهایی هستند که تاکنون شناسایی شده اند.
این کهکشانها در 787 میلیون سال پس از بیگ بنگ زمانی که جهان هنوز بسیار جوان بود متولد شده اند و بنابراین سن این توده های کیهانی در حدود 13 میلیارد سال است.
به دلیل نامرئی بودن این 22 کهکشان، پرتوهای نوری که از آنها ساطع می شوند نمی توانند در هیچ طول موجی دیده شوند و بنابراین درک آنها غیرممکن است.
این اولین باری است که سن این کهکشانهای تا این حد قدیمی محاسبه شده و ستاره شناسان توانسته اند ردپای هیدروژن حاصل از لحظه بیگ بنگ را برای کشف آنها دنبال کنند.
به گفته این دانشمندان، هیدروژن مهمترین شاهد برای کشف منشاء جهان است این عنصر در حدود 400 هزار سال پس از بیگ بنگ تشکیل شده است، در آن زمان دما شروع به سرد شدن کرده است و الکترونها و پروتونها با هم ترکیب شده و این عنصر را ایجاد کرده اند.
در حدود یک میلیارد سال پس از بیگ بنگ هیدروژن شروع به تشکیل ستاره ها در کهکشانهای اولیه می کند.
براساس گزارش ساینس نیوز، این ستاره شناسان با استفاده از یک نوع متفاوت فیلترها توانستند طول موج این 22 کهکشان جهان جوان را پیدا کنند و موفق شوند پرتوهای بسیار ضعیف این کهکشانهای نامرئی را ردیابی کنند.
راز پرتوهای کیهانی فاش شد
گروهی از ستاره شناسان در یک سمپوزیوم بین المللی توانستند راز پرتوهای کیهانی را فاش کنند و نشان دهند که این پرتوها چگونه پنهان می شوند و چطور شتاب می گیرند. به گزارش خبرگزاری مهر، 25 موسسه تحقیقاتی بین المللی با شرکت در برنامه "تلسکوپ سیستم ردیابی تصویربرداری از پرتوهای پر انرژی" وابسته به سمپوزیوم علمی انریکو فرمی در واشنگتن با انجام مطالعاتی بر روی هسته کهکشان M82 به این نتایج دست یافتند. نتایج این کشف یک گام بزرگ در مسیر درک پرتوهای کیهانی است.
کهکشان بسیار نورانی M82 در فاصله حدود 12 میلیون سال نوری از زمین در مسیر صورت فلکی دب اکبر قرار دارد. این کهکشان به مدت صدها میلیون سال با جزایر ستاره ای اطراف خود از طریق نیروی گرانش فعل و انفعال می کرد.
از جمله جزایر ستاره ای که M82 با آنها تعامل می کرده است کهکشان مارپیچ M81 نام دارد. فعل و انفعال مداوم M82 با همسایگان خود موجب شده است این کهکشان بد شکل شده و در هسته آن یک منطقه بسیار فعال ایجاد و ستاره های زیادی در این منطقه مخفی شوند.
از این دوره یک چشمه از پرتوهای کیهانی بسیار قوی جریان یافت که قدرت آن 500 برابر بیشتر از جریان متوسطی است که در کهکشان راه شیری اندازه گیری شده است.
براساس گزارش نیچر، نتایج این کشف می تواند در خصوص بسیاری از جنبه های دیگر فیزیک کیهانی و سیاه چاله ها توضیح دهد.
این گروه از محققان برای انجام رصدهای خود از چهار تلسکوپ نوری 12 متری واقع در آریزونا استفاده کردند و تحقیقات خود را از ژانویه 2008 تا آوریل 2009 انجام دادند.
چهارهزار کرم از زباله دانها به فضا سفر میکنند
دانشمندان قصد دارند در حدود چهار هزار کرم میکروسکوپی که از میان زباله های بریستول جمع آوری شده اند را برای زندگی در شرایط خلا به همراه شاتل آتلانتیس به ایستگاه فضایی بین المللی ارسال کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، هدف از اجرای این پروژه کمک به دانشمندان دانشگاه ناتینگهام است تا بتوانند به درک درستی از چگونگی ساخته شدن یا از بین رفتن ماهیچه های بدن در شرایط خلا برسند. کرمها در خلا ایستگاه در شرایطی مشابه فضانوردان قرار خواهند گرفت که در اثر تابش پرتوهای کیهانی بخش زیادی از ماهیچه های بدن خود را از دست می دهند.
این جانداران به دلیل اینکه تحت شرایط بسیار مشابه با انسانها به اختلال از از بین رفتن ماهیچه ها مبتلا می شوند، گزینه های مناسبی برای مطالعه طولانی مدت بر روی شرایط فیزیولوژیکی انسانها هستند.
تحلیل ماهیچه ها یکی از خطرهای بزرگی است که فضانوردان را در شرایط خلا کیهانی تهدید می کند و این مطالعه می تواند به دانشمندان در درک شرایطی که منجر به ابتلا به این اختلال فیزیکی خواهد شد کمک کند. دانشمندان قصد دارند تعدادی از کرمهای مورد مطالعه را به ماده ای به نام RNAi آغشته کنند تا تاثیر آن را بر کنترل تحلیل ماهیچه ها مورد بررسی قرار دهد.
کرمهای مورد مطالعه با دقتی بالا انتخاب شده اند و محققان اکنون در حال آماده سازی آنها برای آغاز مسافرتی 320 کیلومتری به فضا هستند. کرمها در درون اتاقکهای مخصوص کشت آزمایشگاهی سفر خود را آغاز خواهند کرد. این جانداران قبل از انجماد و آماده شدن برای بازگشت به زمین به مدت چهار روز در معرض تابشهای کیهانی قرار خواهند گرفت.
بر اساس گزارش تلگراف، شاتل فضایی آتلانتیس در تاریخ 16 نوامبر 2009 از پایگاه فضایی کندی به ایستگاه فضایی پرتاب خواهد شد و این نمونه های آزمایشگاهی را به همراه خود به ایستگاه خواهد برد.
اولین تصویر از یک ستاره نوترونی نوزاد با اتمسفر کربنی
تلسکوپ پرتوهای ایکس چاندار برای اولین بار موفق شد از یک ستاره نوترونی نوزاد با اتمسفر کربنی تصویربرداری کند. به گزارش خبرگزاری مهر، این اولین بار است که یک ستاره نوترونی نوزاد در قلب بسیار حجیم ستاره ای که تنها 330 سال قبل منفجر شده است رصد می شود.
این رصد را ستاره شناسان دانشگاه ساوتمپتون در انگلیس و دانشگاه آلبرتا در کانادا با کمک تلسکوپ پرتوهای ایکس چاندرا متعلق به ناسا انجام دادند.
این دانشمندان برای اولین بار قلب ابرنواختر "ذات الکرسی" را شناسایی کردند. ابرنواختر "ذات الکرسی" توسط گروهی از دانشمندان انگلیسی در سال 1680 کشف شد.
ستارگان نوترونی در حقیقت قلب فوق حجیم ستارگان بسیار عظیمی هستند که فضای خارجی آنها به دلیل انفجار بزرگی که به زندگی آنها پایان بخشیده از هم متلاشی شده است.
براساس گزارش نیچر، سن بسیار جوان این ستاره نوترونی که به تازگی شناسایی شده است از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است.
به گفته این ستاره شناسان، این تصاویر جدید برای رد تئوریهای فعلی درباره تکامل گرمایی ستارگان نوترونی بسیار مهم است.
در حقیقت ابرنواختر "ذات الکرسی A" یکی از جوانترین ابرنواختران کهکشان راه شیری است. این ابرنواختر در فاصله 11 هزار سال نوری از زمین واقع شده است و در سال 1999 با شناسایی یک چشمه پرتوهای ایکس در مرکز آن کشف شد.
اکنون نتایج این تحقیقات جدید نشان می دهد که این ستاره نوترونی 330 ساله در قلب این ابرنواختر ابعاد نرمالی دارد اما میدان مغناطیسی آن کمتر از سایر ستارگان نوترونی است.
همچنین اتمسفر این ستاره از کربن تشکیل شده است که به نظر می رسد این اتمسفر کربنی به دلیل سن بسیار جوان این ستاره نوترونی است به طوری که این ستاره هنوز برای تجمع هلیم و هیدورژن در اتمسفر خود به اندازه کافی سرد نشده است.
فضا نباید ابزار اقتصادی علیه دیگر کشورها باشد/ فضا متعلق به بشریت است
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاکید بر اینکه فضا نباید به عنوان ابزار اقتصادی علیه دیگر کشورها باشد گفت: معاهدات بین المللی نباید به گونه ای باشد که از فضا به عنوان یک ابزار اقتصادی علیه کشورهای توسعه نیافته استفاده شود. به گزارش خبرگزاری مهر، مهندس رضا تقی پور در کارگاه بین المللی حقوق فضا ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: حضور در بازارهای فضایی نباید محدود به برخی کشورها باشد.
وی افزود: امیدواریم به کمک کشورهای آسیایی و شرقی بتوانیم در تدوین حقوق فضایی نقش شایسته ای داشته باشیم تا از طریق آن، تمامی کشورها بتوانند از منابع فضایی برای توسعه اقتصادی خود استفاده کنند.
تقی پور خاطرنشان کرد: ایران سابقه بسیار طولانی در علوم اکتشافی فضا و نجوم دارد به نحوی که نقش دانشمندان ایرانی نظیر ابوریحان بیرونی و خواجه نصیر الدین طوسی در کنار بزرگان این علم برجسته است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این مطلب که تاکنون تلاش بشر بیشتر در جهت تسخیر فضا بوده است اضافه کرد: برای بهره گیری همه ملت ها از امکانات فضایی باید چارچوب هایی تدوین شود.
وی ادامه داد: باید چارچوبهای حقوقی برای این منظور تدوین شود تا ملت هایی که آماده سرمایه گذاری در فضا هستند بتوانند با اطلاع کافی از این چارچوب ها به آینده سرمایه گذاری خود مسلط شوند.
وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه فضا متعلق به همه بشریت است و همه باید از آن استفاده کنند، گفت: تفسیر جزئیات این اصل کلی و یکی از مسائلی است که با چارچوب ها و مقررات جهانی قابل حل است.
وی تأکید کرد: کنوانسیون های مختلف توسط سازمان ملل وضع شده و بسیاری از کشورها نیز آنها را پذیرفته اند اما این چارچوب های حقوقی باید توسعه پیدا کند چرا که روز به روز به حجم فعالیت های فضایی افزوده می شود.
مهندس رضا تقی پور اظهار داشت: امیدواریم بتوانیم با حضوری که در مراجع بین المللی داریم گام های مهمی در جهت توسعه کاربردهای فضایی که امروز بسیار متنوع هستند داشته باشیم.