• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار ، مقالات و دانستی های نجوم و فضا

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
آغاز فصل جدیدی در تولید راکت/ تصاویری از پرتاب آزمایشی راکت نسل جدید ناسا

راکت آرس I-X در تاریخ 29 اکتبر 2009 و راس ساعت 15:30 به وقت گرینویچ از مرکز فضایی کندی پرتاب آزمایشی خود را آغاز کرد و فصل جدیدی را در تولید راکتهای فضایی رقم زد.
به گزارش خبرگزاری مهر، راکت آرس که از آن به عنوان نسل جدید راکتهای ناسا یاد می شود اولین راکت فضایی است که طی سه دهه گذشته در این سازمان تولید و آزمایش شده است.​
482709_orig.jpg
راکت آرس بر سکوی پرواز در پایگاه فضایی کندی
482708_orig.jpg
شاتل دیسکاوری که در کنار راکت جدید سالخورده به نظر می رسد
482706_orig.jpg
آرس در طی دو دقیقه 40 کیلومتر ارتفاع گرفت
482704_orig.jpg
بخش بالایی راکت ماکت مانند بوده و وزن و ابعاد کپسول حمل فضانوردان را دارا است
482703_orig.jpg
بخش ماکت مانند در این پرتاب آزمایشی در اثر برخورد با سطح اقیانوس نابود شد
482702_orig.jpg
بخش بالابرنده راکت با کمک چترهای نجات بر سطح آب فرود آمده و با کشتی به خشکی بازگردانده شد
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
یک راه برای رسیدن به مریخ وجود دارد/ دلایلی برای اثبات سفرانسان به ماه

جووانی بینیامی پروفسور نجوم موسسه دانشگاهی مدرسه عالی پاویا و رئیس سابق آژانس فضایی ایتالیا در گفتگویی اختصاصی با خبرگزاری مهر به بررسی برنامه های آژانسهای فضایی اروپا و آمریکا در برنامه های سفر انسان به فراسوی ایستگاه فضایی پرداخت. به گزارش خبرنگار مهر، اکتبر ماهی پر ماجرا برای برنامه های فضایی سفر آینده انسان به مرزهایی فراتر از ایستگاه فضایی بین المللی بود به طوری که در این ماه ناسا کاوشگر LCROSS خود را برای کشف آب به سطح ماه کوبید. اولین آزمایش موشک "آرس- 1" که قرار است انسان را در بازگشت به ماه همراهی کند انجام شد و اسا نیز جستجوی خود را برای یافتن داوطلبانی برای شرکت در برنامه شبیه سازی سفر انسان به مریخ آغاز کرد. به همین منظور جووانی بینیامی رئیس سابق آژانس فضایی ایتالیا به خبرنگار مهر توضیحاتی در این زمینه ارائه کرد.
* خبرگزاری مهر - گروه فناریهای نوین: پروفسور بینیامی؛ آژانس فضایی اروپا (ESA) به دنبال داوطلبانی برای یک برنامه جدید شبیه سازی سفر به مریخ است. به عنوان اولین سئوال بفرمایید به نظر شما سرانجام بین اسا و ناسا کدامیک زودتر به مریخ می رسند؟ به عبارت دیگر به اعتقاد شما آیا ممکن است در حالی که ناسا در جستجوی بازگشت به ماه است، اسا دری باز برای رسیدن به مریخ پیدا کند؟
- جووانی بینیامی (Giovanni Bignami): به طور حتم تنها راه ممکن رسیدن به مریخ دستیابی به یک همکاری جهانی است. به طوری که اسا، ناسا، ژاپن، روسیه و تمام کسانی که می خواهند برای انجام این هدف بزرگ شرکت کنند باید با هم متحد شوند. بنابراین به نظرم نمی رسد که ناسا و اسا با هم در رقابت باشند بلکه آنها باید در این مسیر در کنار هم حرکت کنند.
* اما به نظر می رسد که رقابتی شدید میان اسا و ناسا وجود دارد؟
- حق با شما است. تاکنون هم در عرصه علمی و هم کاربردی اینگونه بوده است. برای مثال برای انجام برنامه فضایی "گالیله" اروپا و به خصوص اسا در یک نبرد واقعی با آمریکا بوده است. اما در مورد رسیدن به مریخ، این برنامه آنچنان بزرگ و وسیع است که هرگز بدون همکاری جهانی تحقق آن امکانپذیر نیست.
* اوایل ماه اکتبر، کاوشگر 75 میلیون دلاری LCROSS ناسا با هدف یافتن آب به ماه برخورد کرد اما ناسا تاکنون هیچ نتیجه ای را از این برخورد اعلام نکرده است. نظر شما در مورد آنچه که رخ داد چیست؟
- ببینید، پیش از هر چیز باید بگویم که LCROSS بسیار پر هزینه بود و بنابراین هیچ دلیلی وجود نداشت که این کاوشگر جدید به سطح ماه برخورد کند. حتی هزینه این کاوشگر بسیار بیشتر از آن رقمی بود که شما گفتید. در واقع گفته می شود هزینه ای که ناسا برای این کاوشگر کرد بسیار بیشتر از مجموع بودجه چندین ماموریتی است که ما در اروپا برای تحقیقات فضایی انجام می دهیم. اما به هر حال این یک مسئله جانبی است. در مورد اینکه چرا هنوز ناسا نتیجه ماموریت را اعلام نکرده است باید بگویم که ناسا اظهار داشته که بین یکی دو ماه آینده نتایج بررسیهای خود را اعلام می کند که این کاملا عادی است چون نتیجه هیچ تحقیق علمی یک روز بعد اعلام نمی شود، به خصوص در ماموریت بسیار دشواری مثل این ماموریت که در آن تنها با امکان زدن یک ضربه موفق باید همه چیز به خوبی پیش رود. اما حتی اگر همه چیز به خوبی پیش نرود یک آزمایش علمی را امتحان کرده ایم و نباید در مورد آن زیاد نگران باشیم.
483262_orig.jpg
* بدون شک در سالهای اخیر می توان گامهای روبه جلویی را از سوی آژانسهای فضایی اروپا دید. به نظر شما این اقدامات کشورهای اروپایی در انجام یک سفر جدی انسان به فراسوی ایستگاه فضایی فایده ای دارد؟
- بدون شک اساسی هستند. لازم به یادآوری است که تولید ناخالص ملی در اروپا برابر با تولید ناخالص ملی در آمریکا است و این عدد افزایش توانایی اروپا را در ماموریتهای فضایی به موازات آمریکا نشان می دهد و بنابراین به طور بالقوه اروپا در کنار آمریکا یک قدرت بزرگ در برنامه های فضایی به شمار می رود. این درحالی است که تاکنون در اروپا تنها یک چهارم و یا یک پنجم این قدرت مالی برای بخش فضایی سرمایه گذاری شده است. به این ترتیب در این لحظه نمی توان پنهان کرد که اروپا قادر نیست آنطور که می خواهد از توان دانش فضایی خود بهره ببرد. اما با سرمایه گذاری و کار در این عرصه، اروپا می تواند هم در بخش توسعه فناوری و هم در بخش توسعه علمی فضایی گامهای بنیادینی بردارد و این مسئله می تواند برای آمریکا بسیار هیجان انگیز باشد.
* به تازگی کمیسیون اروپا و اسا اجلاس مشترکی را برای توسعه سرمایه گذاری در برنامه های فضایی برگزار کردند شما آینده این همکاری را چگونه می بینید؟
- این همکاری دقیقا آینده فضایی اروپا را تعیین می کند. تاکنون کمیسیون اروپا به میزان بسیار ناچیزی به برنامه های فضایی مشغول بود و تنها از چند سال قبل با سرمایه گذاری در پروژه فضایی "گالیله" به روشی کاملا ناکافی وارد برنامه های فضایی اروپا شد. به طوری که هزینه مالی این پروژه را کمیسیون اروپا تامین کرد. به همین ترتیب، این کمیسیون به فکر سرمایه گذاری در پروژه "مونیتورینگ جهانی برای محیط زیست و امنیت" (GMES) است که با عنوان "پروژه کوپرنیکوس" (Copernicus) نیز شناخته می شود. به طور خلاصله، اتحادیه اروپا باید میزان پولی را که به برنامه های فضایی اختصاص می دهد به طور اساسی افزایش دهد و کمیسیون اروپا نیز باید شجاعت لازم برای اعطای پول به آژانس فضایی اروپا را داشته باشد. در حال حاضر پولی که در اختیار اسا است تنها صرف تحقیقات در بخش نوآوری فضایی می شود اما برای تولید این نوآوریها بری مثال اجرای پروژه گالیله پول کافی در اختیار ندارد و بنابراین هزینه های آن را به عهده اتحادیه اروپا گذاشت.
* پروژه های ماهواره های هرشل و پلانک نیز با سرمایه گذاری کمیسیون اروپا انجام شد؟
- خیر. پروژه دو ماهواره هرشل و پلانک، دو ماموریت کاملا علمی و مجزا هستند که همزمان با هم با موشک آریان 5 پرتاب شدند. این ماهواره ها مسئول مطالعه درباره جهان هستند و با بودجه اسا توسعه یافتند.
* نقش آژانس فضایی ایتالیا در پروژه های آینده اسا در سفر به مریخ چیست؟
- همانطور که گفتم اسا در حال حاضر پروژه خاصی برای سفر به مریخ ندارد و تنها برنامه پروازهای فضایی را دنبال می کند که این برنامه بر روی انتقال فضانوردان به ایستگاه فضایی متمرکز شده است. آژانس فضایی ایتالیا (ASI) نیز برنامه مستقلی در این زمینه ندارد و فضانوردان ایتالیایی وارد بدنه تیم فضانوردان اسا شده اند. برای رفتن به مریخ، ایتالیا به یک موتور هسته ای بسیار نوآورانه و جالب فکر می کرد که من به همراه "کارلو روبیا"(Carlo Rubbia) برنده جایزه نوبل سال 1984 روی آن کار می کردیم اما با روی کار آمدن دولت برلوسکونی همه چیز متوقف شد.
* شما یکی از مخالفان بازگشت انسان به ماه به شمار می روید، این بدان معنا است که شما معتقدید سفر به ماه واقعا اتفاق افتاده است این درحالی است که افراد بسیاری هستند که نظر متفاوتی دارند، پاسخ شما به این افراد چیست؟
- موافقم. خوب! من یاد گرفته ام که همیشه متقاعد کردن برخی افراد بی منطق غیرممکن است. اما اگر این افراد بخواهند به روشی منطقی صحبت کنند، من با کمال میل حاضرم در تمام کنفرانسهایم به سئوالات آنها گوش کنم و جوابهای قانع کننده به آنها ارائه دهم. من به این افراد می گویم که آزمایشات دقیقی برای اثبات انجام سفر به ماه وجود دارند. برای مثال، فضانوردان در سفر به ماه با خود دستگاههای بازتابگری را برده بودند که این بازتابگرها را در پنج نقطه مختلف روی سطح ماه رها کردند. این دستگاهها که مجهز به آینه هستند در هر روز پرتوهای لیزری را از زمین دریافت کرده و آنها را بازتابش می کنند که بازتابش این پرتوها با تلسکوپهای زمینی قابل رصد است. این یک آزمایش بسیار دقیق است که نشان می دهد چیزهایی روی ماه هستند که پرتوهای لیزر را بازتابش می کنند. آزمایش دیگری نیز می توان برای اثبات سفر انسان به ماه انجام داد. این آزمایش، بررسی فیلمهایی از ماشینی است که فضانوردان را روی ماه از نقطه ای به نقطه دیگر می برد. در این فیلمها به وضوح دیده می شود زمانی که ماشین حرکت می کند گرد و غباری در خلاء پراکنده می شود که نوع پراکندگی آن به گونه ای است که هرگز نمی تواند در شرایط جاذبه زمین ایجاد شود. این دو بررسی تائید می کنند که سفر به ماه انجام شده است. به علاوه تصاویری هم از سطح ماه گرفته شده اند که می توانند بر انجام این سفر صحه بگذارند.
* به عنوان آخرین سئوال؛ در چند روز گذشته موشک Ares-1-X آزمایش شد. با توجه به این آزمایش به نظر شما، آمریکاییها در سال 2020 به ماه بازخواهند گشت یا خیر؟
- آزمایش چند روز قبل، تست کامل Ares-1 نبود بلکه تنها یک آزمایش اولیه بود. فکر نمی کنم که این موشک یک مدل نهایی باشد که بتواند کپسولی مثل آپولو را به ماه حمل کند. نمی دانم که آیا ناسا تصمیم خواهد گرفت که در سال 2020 به ماه بازگردد یا خیر، اما درحال حاضر مشکل واقعی ناسا این است که با ایستگاه فضایی باید چه بکند!
--------------------------------
گفتگو: هدی عربشاهی
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
تصاویرفضایی با دوربین دیجیتال/ اولین عکس دیجیتال از ماه با وضوح 0.001 مگاپیکسل

ابداع دانشمندان آمریکایی در سال 1969 که منجر به تولید دوربینهای عکاسی دیجیتال شد علاوه بر تاثیرگذاری شدید بر روی صنعت عکاسی توانست تاثیر بسزایی بر روی علم نجوم و اطلاعات دریافتی از تجهیزات فضایی داشته باشد. به گزارش خبرگزاری مهر، بخشی از جایزه نوبل فیزیک سال 2009 به دو دانشمند آمریکایی اختصاص یافت که دوربینهای دیجیتال شبکیه ای به نام CCD ابداع کرده بودند. ابداعی که توانست عکاسی حرفه ای و نیمه حرفه ای و صنعت تولید دوربینهای عکاسی را متحول کند.
اما مدتها قبل از اینکه این فناوری به دست مصرف کنندگان عادی برسد، CCD ها در علم نجوم استفاده فراوانی یافته بودند و در واقع این ابزار توانست علم نجوم را با فراهم آوردن تصاویری با وضوح بالا متحول کند.
نشریه نیوساینتیست به منظور بررسی تاثیر دوربینهای دیجیتال و CCD ها بر روی نجوم مجموعه ای از تصاویری فضایی که با کمک این فناوری به ثبت رسیده اند را ارائه کرده است.
483512_orig.jpg
تصویر پایینی در واقع اولین تصویر دیجیتالی است که در سال 1974 با کمک CCD از سطح ماه به ثبت رسیده است. وضوح این تصویر تنها 0.001 مگاپیکسل بوده و نشانه های حسگرهای شبکه ای به خوبی در آن مشاهده می شود. تصویر بالایی نیز بخشی از سطح ماه است که توسط دوربین دامنه وسیع تلسکوپ هابل به ثبت رسیده است. وضوح این تصویر 0.6 مگاپیکسل بوده و توسط دوربینی به ثبت رسیده که از سال 1990 بر روی بدنه هابل نصب شده است. با وجود اینکه کیفیت تصویری این دوربین نسبت به دوربینهای امروزی بسیار پایین است اما در زمان خود به اندازه ای خوب بوده است که تاثیر شبکه مانند حسگر را از تصویر حذف کند.​
483511_orig.jpg
اولین تصویر دیجیتال جهان از سیاره اورانوس در سال 1976 و با وضوح 0.2 مگاپیکسل را می توان در بخش بالایی این تصویر مشاهده کرد. در بخش دوم تصویر می توان عکسی از اورانوس را در سال 2003 مشاهده کرد که توسط هابل به ثبت رسیده است. دوربینی که این عکس را ثبت کرده از دو CCD برخوردار بوده و در کنار رنگ واقعی سیاره جزئیات زیادی را از ساختار آن آشکار کرده است.​
483510_orig.jpg
استفان لارسون در سال 1974 اولین تصویر غیر دیجیتال از سیاره کیوان را به ثبت رساند که در آن زمان با کیفیت ترین تصویری بود که از این سیاره به ثبت رسیده بود. دو سال بعد اولین تصویر دیجیتال توسط اخترشناسان حرفه ای از این سیاره به ثبت رسید.​
483509_orig.jpg
تصویر سمت چپ تصویری از کیوان است که در نوامبر 1980 توسط فضاپیمای Voyager I با کمک CCD با وضوح تصویری یک مگا پیکسل به ثبت رسیده است. برای ثبت این تصویر از لوله خلا برای تبدیل تصاویر به سیگنالهای الکتریکی استفاده کردند، فناوری که تا زمان پیشرفت CCDها در تولید تلویزیونها مورد استفاده قرار می گرفت. 10 سال بعد در آگوست 1990 تلسکوپ هابل تصویر سمت راست را با کمک دوربین دامنه وسیع و دوربین سیاره ای خود به ثبت رساند.​
483508_orig.jpg
به گزارش مهر، پس از ارتقا دوربین قدیمی هابل و نصب دوربین جدید، این تصاویر متوالی در دوره ای میان سالهای 1996 تا 2000 از سیاره کیوان به ثبت رسید که در آن زمان وضوح تصویری دوربینهای جدید هابل 2.5 مگا پیکسل بود. کاوشگر کاسینی نیز در سال 2007 با کمک CCD یک مگا پیکسلی دوربین مادون قرمز خود تصویر سمت راست را از سیاره کیوان به دست آورده است.​
483507_orig.jpg
در کنار تسهیل استفاده از دوربینهای عکاسی در فضا، CCD ها برای عکاسی نسبت به صفحه ها و فیلمهای عکاسی به نور کمتری نیاز دارند. در سال 1955 تصویری از منطقه ای در نزدیکی دب اکبر توسط صفحه های عکاسی در رصدخانه پالومار به ثبت رسید که در سمت چپ تصویر بالا دیده می شود. 40 سال بعد بخشی که توسط خطوط پلکانی مانند مشخص شده است توسط هابل عکاسی شد که جزئیات به دست آمده از تصویر هابل نسبت به تصویر قبلی کاملا غیر قابل مقایسه است. تصویر سمت راست که در سال 1996 و طی 10 روز به ثبت رسیده است تصویری بزرگتر و پیچیده تر از جهان را نسبت به آنچه دوربینهای غیردیجیتال در گذشته از جهان نمایش داده بودند، آشکار کرد.​
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
اسا ماهواره آب و هوایی "اسموس" را پرتاب کرد

آژانس فضایی اروپا ماهواره "اسموس" را با هدف درک بهتر تغییرات آب و هوایی از یک پایگاه فضایی در شمال روسیه پرتاب کرد. به گزارش خبرگزاری مهر، اسموس (رطوبت خاک و میزان شوری اقیانوس) نیمه شب گذشته از پایگاه Plesetsk در شمال روسیه همراه با یک راکت روسی و ماهواره کوچک Proba-2 پرتاب شد.
اسموس قادر خواهد بود به طور همزمان رطوبت خاک و شوری آب را اندازه گیری کند. این اطلاعات، مطالعه چرخه آب و جریانهای اقیانوسی را امکانپذیر می کند و می تواند بلایای طبیعی از جمله سیلابها، طغیان آبها و موجهای گرما را پیش بینی کند.
ژان ژاک دوردیان دبیر کل اسا در این خصوص اظهار داشت: "این ماهواره برای مطالعات آب و هوایی بسیار مهم است. پرتاب موفق این ماهواره نه تنها برای اسا بلکه برای تمام دنیا خبر خوبی است."
همچنین واکر لیبیگ مدیر برنامه رصد زمینی اسا ضمن ابراز خرسندی از این پرتاب موفقیت آمیز گفت: "پرتاب بسیار خوبی بود. ما از اطلاعاتی که اسموس ارائه خواهد کرد می توانیم به دنبال پارامترهای ویژه ای برای تغییرات آب و هوایی بگردیم."
براساس گزارش تلگراف، به فاصله یک ساعت پس از پرتاب، ماهواره اسموس به طور منظم سیگنالهای خود را ارسال کرد. این ماهواره درحال حاضر پانلهای خورشیدی خود را برای تامین انرژی مورد نیاز باز کرده است.

همایش ملی نجوم و اختر فیزیک در دانشگاه شهید چمران برگزار می شود

همایش ملی نجوم و اختر فیزیک به مناسبت سال جهانی نجوم روزهای 9 و 10 دی ماه در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار می شود. به گزارش خبرگزاری مهر، آخرین مهلت ارسال درخواست شرکت در همایش ملی نجوم و اختر فیزیک 30 آبان ماه است و به زودی فراخوان مقالات از طریق پایگاه اطلاع رسانی این دانشگاه به نشانی www.scu.ac.ir منتشر می‌شود و همه علاقه مندان می توانند در این همایش حضور یابند.
نخستین همایش ملی نجوم، اختر فیزیک و کیهانشناسی به مناسبت سال جهانی نجوم اردیبهشت ماه امسال به میزبانی دانشگاه شیراز برگزار شد و دانشگاه شهید چمران با داشتن گروه فیزیک و انجمن های علمی فعال این گروه، میزبانی دومین همایش نجوم و اختر را عهده دار شده است.
این همایش با همکاری انجمن نجوم ایران برگزار می شود.

کاوشگر اسپیریت حافظه اش را از دست داد

کاوشگر اسپیریت که در حال حاضر در دام ماسه های مریخی اسیر شده است، حافظه اش را نیز از دست داد و دردسر جدیدی را برای مهندسان ناسا رقم زد. به گزارش خبرگزاری مهر، کاوشگر 6 ساله اسپیریت پس از به دام افتادن در خاک مریخ دچار دردسر جدیدی نیز شده است. حافظه این کاوشگر 6 ساله از 24 اکتبر به بعد دچار اختلال شده و مشکل جدیدی را پس از یک سری از پدیده ها و حوادث برای ناسا به وجود آورده است.
در اثر این اختلال کاوشگر توانایی خود را در ثبت اطلاعات علمی از دست داده است، این اطلاعات بر روی حافظه کوچکی به ثبت می رسید که در شب هنگام زمانی که تمامی سیستمها خاموش هستند هشیار بوده و به ثبت وقایع می پرداخت.
جان کالاس مدیر پروژه کاوشگر اسپیریت در ناسا اعلام کرد هنوز هیچ اطلاعاتی از آنچه باعث بروز این اختلال شده است در دست نیست. اسپیریت طی روزهای 24 تا 27 اکتبر از حافظه خود هیچ استفاده ای نکرده و حافظه کمکی آن نیز باید اطلاعات خود را قبل از خاموشی شب به زمین ارسال کند.
به گفته کالاس مهندسان در حال بررسی اختلال جدید اسپیریت هستند تا دریابند این اختلال چگونه می تواند بر روی عملکرد روز به روز این کاوشگر تاثیر بگذارد. به جز مشکل حافظه اسپیریت از نظر ساختاری و ارتباط با زمین در سلامت کامل بسر می برد.
کالاس معتقد است در صورتی که این موقعیت دوام پیدا کند باید به استراتژی وارد شد تا وابستگی پایگاه زمین به این حافظه قطع شود. در این میان از دست دادن حافظه بر روی پروژه نجات اسپیریت از میان شنهای مریخی نیز تاثیر گذاشته و آن را به تاخیر خواهد انداخت.
در حال حاضر تیمی مستقل از متخصصان روباتیک در تلاشند برنامه ای عملی را برای نجات اسپیریت از دام شنهای مریخ ارائه کنند همچنین سازمان ناسا نیز کمپینی را با نام "آزادی اسپیریت" راه اندازی کرده است تا به شیوه های متفاوت و خلاقانه برای رهایی این کاوشگر دوست داشتنی دست پیدا کند.
ناسا در سال 2003 اسپیریت را به همراه دوقولویش "آپارچونیتی" به ماموریت اکتشافی مریخ فرستاد. این دو کاوشگر در دو نطقه مجزا از یکدیگر فرود آمده و به مدت پنج سال به کاوش و جستجو در میان سیاره مریخ پرداختند تا بتوانند نشانه ای را از گذشته مریخ مبنی بر وجود آب به دست آورند.
در حالی که مهندسان در تلاش برای آزاد سازی اسپیریت هسند، آپارچونیتی به مسیر خود برای رسیدن به حفره بزرگ اندیور ادامه می دهد. این دو کاوشگر که از ابتدا برای ماموریتی 90 روزه طراحی و ساخته شده بودند برای بارهای متوالی با افزایش مدت ماموریت مواجه شدند. اسپیریت در واقع کاوشگر بزرگسال تر از آپارچونیتی به شمار می رود و به مدت پنج سال و 9 ماه است که در حال اکتشاف در مریخ بسر می برد.

اولین هتل فضایی در سال 2012 افتتاح می شود

شرکتی اسپانیایی که پروژه افتتاح هتلهای فضایی را به عهده دارد قصد دارد اولین سری از میهمانان خود را در سال 2012 در اولین هتل فضایی جهان پذیرا باشد. به گزارش خبرگزاری مهر، این شرکت هزینه سه شب اقامت در این هتل را 4.4 میلیون دلار اعلام کرده است که این هزینه شامل هزینه هشت هفته آموزش در جزیره ای گرمسیری نیز خواهد بود. میهمانان طی اقامت خود می توانند هر روز 15 بار شاهد طلوع خورشید باشند و هر 80 دقیقه یک بار به دور دنیا سفر کنند، یعنی در طی سه روز توریستها می توانند 54 بار به دور دنیا سفر کنند. همچنین لباسهای ویژه این هتل به میهمانان اجازه می دهد مانند مرد عنکبوتی به دیوارهای هتل بچسبند و یا از آن بالا بروند.
خاویر کلارامونت مدیر شرکت Galactic Suite معتقد است این پروژه می تواند شرکتش را به شرکتی پیشگام و پیشرو در صنعتی نوپا تبدیل کند که آینده ای عظیم و درخشان را در پیش رو داشته و می تواند سفرهای غیر ممکن فضایی را به سفرهایی عادی و رایج تبدیل کند.
صنعت در حال شکل گیری توریسم فضایی با ساخته شدن بندر فضایی آمریکا در نیومکزیکو شکلی تازه به خود خواهد گرفت. این بندر اولین ایستگاهی است که با اهداف تجاری و مخصوص مسافران خصوصی فضا طراحی و ساخته خواهد شد. شرکت Galactic امیدوار است بتواند پروژه خود را با قرار دادن یک تک اتاقک در مدار 450 کیلومتری از زمین و با گنجایش پذیرش چهار مهمان و دو خلبان فضانورد آغاز کند. به گفته کلارامونت سفر از زمین به این اتاقک یک روز و نیم به طول خواهد انجامید.
تا کنون 200 نفر برای حضور در این برنامه توریستی ابراز علاقه کرده اند و 43 سفر از این میان موفق به رزرو کردن اتاقک شده اند. Galactic اعلام کرده است برای انتقال مسافران خود به هتل فضایی اش از راکتهای روسی و بندر فضایی که در یکی از جزایر کارائیب ساخته خواهد شد، استفاده می کند.
بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، با وجود برنامه های متعددی که از جانب شرکت Galactic Suite ارائه شده است به این شرکت انتقادات فراوانی در رابطه با برنامه ریزی زمانی غیر قابل اطمینان و سرمایه هنگفتی که برای اجرا شدن چنین پروژه ای مورد نیاز خواهد بود، وارد شده است.

نشانه های وجود سیاره در کهکشانهای دوردست کشف شد

محققان دانشگاه تورنتو با بررسی طول موجهای دریافت شده از 88 کهکشان دورافتاده برای اولین بار موفق به کشف نشانه هایی از وجود سیاره در این کهکشانها شدند. به گزارش خبرگزاری مهر، کشف سیاره های فراخورشیدی در داخل کهکشان راه شیری پدیده ای است که تاکنون بارها اتفاق افتاده است و از سال 1995 تاکنون در حدود 403 نمونه از این سیاره ها کشف شده اند.
در این میان دانشمندانی که بر روی کهکشانهای دور افتاده در فاصله هایی برابر 10 میلیارد سال نوری مطالعه می کنند اعلام کرده اند برای اولین بار موفق به شناسایی نشانه هایی از شکل گیری سیاره در میان این کهکشانهای دوردست شده اند.
گروهی از دانشمندان دانشگاه تورنتو با بررسی 88 کهکشان دور افتاده این نشانه های را یافته اند کهکشانهای مورد بررسی به اندازه ای از زمین دور هستند که نوری که از آنها به زمین می رسد به زمانی تعلق دارد که کهکشان 13.7 میلیارد ساله یک چهارم سن کنونی اش را داشته است.
زمانی که محققان طول موجهای دریافتی این نورها را مورد مطالعه قرار دادند دریافتند که دو پرتو در میان این طول موجها نسبت به سایرین متفاوت به نظر می رسند، که یکی از آنها به ستاره های درخشان و دیگری به غبارهای بین ستاره ای تعلق دارد اما نکته ای که سئوال برانگیز شد طول موج سومی و مابین این دو پرتو بود که برای ساطع شدن از غبار بسیار داغ و برای ساطع شدن از ستاره بسیار سرد بود.
محققان معتقدند ممکن ترین منبعی که می توان برای این طول موج متصور شد صفحه های ستاره ای است، این صفحه ها حلقه هایی از غبار، گاز و صخره هستند که دور تا دور ستاره ها را در بر گرفته اند و به تدریح تحت تاثیر خورشید خود به هم فشرده و یکپارچه می شوند، به بیان دیگر سیاره ای را تشکیل می دهند.
بر اساس گزارش فاکس نیوز و به گفته دانشمندان این کشف شگفت انگیز می تواند در مطالعه بر روی سرعت شکل گیری سیاره ها در جهان هستی کمک کرده و تعیین کند آیا این فرایند با پیرتر شدن جهان هستی تغییر کرده و یا ثابت مانده است.

اولین تکه از اسکلت جهان رصد شد

ستاره شناسان با کمک تلکسوپ ESO موفق شدند اولین تکه از اسکلت جهان را که در فاصله حدود هفت میلیارد سال نوری از زمین قرار دارد رصد کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، ماده به طور یک شکل در جهان توزیع نشده است به طوری که ستارگان در کهکشانها، کهکشانها در گروهها و خوشه های کهکشانی گسترده شده اند. نظریه های کیهان شناسی مورد قبول پیش بینی می کنند که ماده در یک مقیاس بسیار وسیع به نام "شبکه کیهانی" گسترده شده که در آن کهکشانها با زنجیره های بلندی به هم متصل شده اند و یک ساختار مشبک عظیم را ایجاد کرده اند.
اندازه برخی از این زنجیره ها به چندین میلیون سال نوری می رسند و نوعی "اسکلت" را برای جهان می سازند. کهکشانها در اطراف این اسکلت شکل می گیرند.
از سالها قبل بسیاری از کیهان شناسان در جستجوی این زنجیره ها بوده اند. اکنون گروهی از ستاره شناسان تلسکوپ جنوبی اروپا (ESO) واقع در شیلی و تلسکوپ "فوکاس" متعلق به رصدخانه ملی ژاپن موفق شده اند یک ساختار بزرگ را در اطراف یک خوشه کهکشانی دور کشف کنند که تکه ای از این اسکلت جهان است.
این دانشمندان توانستند گروههای مختلفی از کهکشانها را شناسایی کنند که در اطراف خوشه اصلی حرکت می کنند. خوشه اصلی حداقل 10 هزار برابر بزرگتر از کهکشان راه شیری است.
براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، این ستاره شناسان در این خصوص اظهار داشتند: "این اولین بار است که ما موفق به رصد یک ساختار جهان دور تا این حد مهم و غنی از اطلاعات شده ایم. اکنون می توانیم از جمعیت شناسی کیهان یعنی سرشماری اجرام آسمانی حاضر در جهان به جامعه شناسی و یا مطالعه خصوصیات کهکشانهایی که به محیط خود وابسته هستند برسیم. به خصوص که این جامعه شناسی مربوط به زمانی است که جهان هنوز دو سوم سن کنونی خود را داشت."
این زنجیره در حدود فاصله 7/6 میلیارد سال نوری از زمین واقع شده و وسعت آن حداقل 60 میلیون سال نوری است.

نگاه علمی به انتقال پایتخت / تهران سری بزرگ بر روی تنی نحیف است/ توجه به توسعه ملی در انتقال پایتخت

رئیس پژوهشکده علوم زمین و جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان با بیان اینکه انتقال فیزیکی پایتخت ایده بدی نیست، گفت: در کنار این طرح باید به توسعه ملی در قالب منطقه ای توجه شود که در این صورت حتی با انتقال فیزیکی پایتخت دیگر مشکلات موجود در پایتخت تکرار نخواهد شد. دکتر عیسی ابراهیم زاده در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تجربه کشورهای دنیا در زمینه انتقال پایتخت گفت: انتقال پایتخت در دنیا سابقه طولانی دارد از آن جمله می توان به تجربه کشورهایی چون برزیل از ریودوژانیرو به "برزیلیا"، هند از دهلی به دهلی نو، پاکستان از راولپندی به اسلام آباد و عربستان از بندر جده به ریاض اشاره کرد.
وی با بیان اینکه این انتقال پایتخت به دلیل تراکم جمعیت و مشکلات زیست محیطی بوده است، افزود: اینکه در شرایط فعلی انتقال پایتخت امکانپذیر است یا خیر طرحی است که نیاز به بررسی و ارزیابی های علمی همه جانبه و گسترده دارد.
ابراهیم زاده به سابقه طرح انتقال پایتخت اشاره کرد و اظهار داشت: این طرح در 15 سال پیش به یک باره مطرح شد و در دستور کار قرار گرفت و حتی در آن زمان وزارت کشور و برخی از دانشگاهها طرحهای مطالعاتی وسیعی انجام دادند و مقالات زیادی نیز به چاپ رسید ولی این طرح از ادامه راه باز ماند.
رئیس پژوهشکده علوم زمین و جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان ادامه داد: در روزهای اخیر از سوی مجمع تشخیص مصلحت **** مجددا طرح انتقال مرکز سیاسی کشور مطرح شد و در راستای بهبود و اصلاح استقرار جمعیت تا پایان چشم انداز به تصویب این نهاد نیز رسید. این طرح، هر چند که طرح بدی نیست ولی اجرایی کردن آن به مکانیزمهای خاصی نیاز دارد که تنها با مطالعه زیرساختها می توان آن را عملیاتی کرد.
وی با بیان اینکه همه نگاهها و توجهات متوجه تهران شد و سایر نقاط کشور مظلوم واقع شدند خاطرنشان کرد: این امر باعث شد تا هزینه های زیادی صرف توسعه زیرساختهای ارتباطی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی تهران شود و این روند آن قدر ادامه یافت که امروزه شاهدیم همه مسیرها از تهران می گذرد.
ابراهیم زاده با اشاره به تجمیع امکانات در تهران یادآور شد: در حال حاضر به جز چند شهر بزرگ مانند تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و اراک سایر نقاط کشور به ویژه شهرهای مرزی و شهرهای جنوبی توسعه نیافتند. برای تعدیل این وضعیت قبل از انتقال پایتخت باید به فکر توسعه متوازن مناطق مختلف کشور بود.
دانشیار گروه برنامه ریزی شهری دانشگاه سیستان و بلوچستان با بیان اینکه در این زمینه باید برنامه توسعه پایدار ملی به صورت منطقه ای داشته باشیم در این باره توضیح داد: منطقه سیستان و بلوچستان را به عنوان توسعه نیافته ترین منطقه کشور در نظر بگیرید. این منطقه از لحاظ سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و غیره رشد و توسعه لازم را نیافته است این در حالی است که اگر با توچه به پتانسیلها توسعه می یافت هرگز جاذبه های تهران دیده نمی شد و جلوی مهاجرتها به پایتخت گرفته می شد.
وی با اشاره توانمندیهای منطقه سیسان و بلوچستان گفت: در این منطقه به دلیل دسترسی به آبهای آزاد در جنوب و دسترسی به آسیای میانه در شمال از طریق منطقه مرزی "میلک" می توان با ایجاد کریدور ترانزیتی موقعیت ترانزیتی مناسبی را ایجاد کرد که ضمن ایجاد توسعه اقتصادی باعث رونق کشاورزی شود.
ابراهیم زاده، سیستان و بلوچستان را به عنوان بزرگترین تولید کننده خرما در کشور توصیف کرد و ادامه داد: با اجرایی کردن این طرح علاوه بر صادرات این محصول می توان نسبت به صادرات سایر محصولات چون "پاپایا" (نوعی خریزه درختی)، موز و انبه نیز اقدام کرد.
دانشیار دانشگاه سیستان و بلوچستان ادامه داد: طرح آمایش سرزمین در خلال سالهای 53، 63 و 88 مطرح شده است ولی هیچگاه به توسعه منطقه ای توجه نشده است و نتیجه این غفلت این شده است که تهران مانند سری بزرگ بر روی تن نحیف قرار گرفته است که نه می تواند مشکل خود را حل کند و نه می تواند مشکل سایر شهرها را رفع کند.
ابراهیم زاده با تاکید بر اینکه در حال حاضر برنامه پنجم توسعه در حال تدوین است و به زودی به مجلس ارائه می شود، یادآور شد: توسعه پایدار منطقه ای باید در این برنامه مورد توجه قرار گیرد. این توجه باعث می شود که ولو اینکه انتقال پایتخت به صورت فیزیکی صورت گیرد به گونه ای برنامه ریزی شود که در پایتخت جدید مشکلاتی که در تهران با آن مواجه هستیم پیش نیاید.
رئیس پژوهشکده علوم زمین، مکان یابی برای پایتخت جدید را در گروه مطالعات گسترده منابع طبیعی و انسانی چون ژئومورفولوژی منطقه، زلزله خیزی، شیب و جنس زمین، چگونگی منابع آب و راههای دسترسی دریایی، هوایی و زمینی دانست و تاکید کرد: اگر در اجرا کردن این پروژه درست برنامه ریزی و مطالعه شود علاوه بر دستابی به اهداف سند چشم انداز، توسعه سایر مناطق نیز فراهم می شود.

رنگ اصلی گیتی مشخص شد


کارشناسان معتقدند گیتی رنگ خاص خودش را دارد.

گزارش واحد مرکزی خبر به نقل ازایزوستیا حاکیست، دانشمندان ناسا اعلام کردند: رنگ گیتی که ترکیبی از رنگ نارنجی خورشید و تلألو ستارگان است به رنگ بژ نزدیک است.

بر اساس این گزارش، کارل گلیزبروک و آیون بولدری برای کشف رنگ گیتی رنگ های دویست کهکشان را بررسی و یک طیف فضایی ایجاد کرده و سپس با ترکیب رنگ ها به رنگ بژ رسیده اند.

به گفته آنان، طی شش میلیارد سال اخیر رنگ گیتی از آبی به سوی قرمز تغییر کرده است.

عطارد سیاره ای آهنی است

اطلاعاتی که از آخرین پرواز کاوشگر مسنجر ناسا به دست آمده است نشان می دهد سیاره عطارد بسیاری آهنی تر آز آن چیزی است که دانشمندان قبلا متصور بودند. به گزارش خبرگزاری مهر، کاوشگر مسنجر ناسا موفق شده است منابع غنی از تیتانیوم و آهن را بر روی سطح سیاره عطارد کشف کند این در حالی است که اطلاعاتی که در گذشته با کمک تلسکوپهای زمینی به دست آمده بود نشان می داد مقادیر کمی از آهن در لایه هایی از سیلیس در بخشهای درونی این سیاره نهفته شده است.
به دلیل عظمت حجم فلزاتی که در عطارد کشف شده است، دانشمندان اکنون بر این باورند اکثر لایه های داخلی این سیاره از آهن پوشیده شده اند کاوشگر مسنجر لایه های آهنی را چسبیده به لایه های تیتانیوم مشاهده کرده است.
شین سولومون- مدیر پروژه عطارد اعلام کرد: نتایج این پروژه می تواند نظریه پردازان را به خود مشغول نگاه دارد عنصر آهن عنصری است که معمولا مواجهه با آن در سیاره های دیگر امری عجیب به شمار می رود، همین امر باعث می شود ژئوشیمیدانان و سنگ شناسان سناریوی جدیدی را برای تمامی پدیده هایی که به تازگی در عطارد کشف شده اند، ارائه کنند همچنین نظریه هایی که در رابطه با چگونگی شکل گیری عطارد ارائه شده اند نیز باید این اطلاعات جدید را در ساختار خود بگنجانند.
برخی از این نظریه ها بر این باورند که عطارد بقایای هسته جرم کیهانی است که لایه های خارجی خود را طی برخوردی کیهانی در اوایل تاریخ جهان از دست داده بوده است.
اطلاعات جدید از سومین و آخرین پرواز مسنجر در نزدیکی سیاره عطارد به زمین ارسال شده است این اطلاعات تنها نیمی از اطلاعاتی است که مسنجر می توانسته جمع آوری کند زیرا درست قبل از نزدیک شدن به سیاره اختلالی در منبع انرژی این کاوشگر باعث شد در کسب اطلاعات دچار مشکل شود.
با این همه مسنجر تا کنون توانسته است در حدود 98 درصد از این سیاره را تحت پوشش عکسهای خود قرار دهد و تصاویری با وضوح بالا از سطح آن به ثبت برساند از خصوصیات جدیدی که در این مناطق کشف شده اند منطقه ای درخشان است که حفره ای غیر طبیعی را محصور کرده است و گمان می رود منطقه ای آتشفشانی بوده باشد.
همچنین حفره ای برخوردی و دو حلقه ای و جوان با وسعتی تقریبا 290 کیلومتر در عطارد مشاهده شده است که البته جوان به زبان سنگ شناسان به معنی چند میلیارد سال است اما در مقایسه با دیگر حفره های دیده شده در عطارد این حفره چندین میلیارد سال جوانتر به شمار می رود.
بر اساس گزارش بی بی سی، مسنجر در عین حال اندازه گیری های جدیدی از اتمسفر عطارد ارائه کرده است، ابرهای نازکی از اتمها که تحت تاثیر فعالیتهای خورشیدی و برخوردهای میکرو شهابسنگها تشکیل شده اند.

کشف یک نوع جدید از ابرنواختران

ستاره شناسان آمریکایی موفق شدند اولین نمونه از نوع جدید ابرنواختران را که تئوری وجود آنها در سال 2007 ارائه شده بود کشف کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، وجود گروه جدیدی از ابرنواختران از نظر تئوری در سال 2007 پیش بینی شد اما تاکنون هیچ نمونه ای از این گروه رصد نشده بود.
اکنون گروهی را ستاره شناسان دانشگاه کالیفرنیا در برکلی اعلام کردند که موفق به کشف و رصد اولین ابرنواختر این گروه جدید شده اند.
بیشتر ستارگان در پایان عمر خود کوتوله های سفید را تشکیل می دهند. جرم کوتوله های سفید قابل قیاس با جرم خورشید است اما این جرم در حجمی برابر با حجم زمین متمرکز شده است. اطراف این اجرام آسمانی هلیم، اکسیژن و هیدروژن در دمای بسیار پایین جمع شده است.
484770_orig.jpg
در برخی موارد یکی از این کوتوله ها می تواند با اختلاف زمان چند دقیقه نزدیک به دیگری بچرخد به طوری که هیلم جرم کوچکتر جذب نیروی گرانش هر دو کوتوله می شود.
در این مورد که به ندرت رخ می دهد، شرایط برای آغاز واکنشهای ترموهسته ای ایجاد می شود و به این ترتیب داخل ستاره یک انفجار رخ می دهد. با این انفجار، میزان زیادی انرژی تولید می شود که این انرژی زیاد ابرنواختر "نوع یک- آ" را می سازد.
براساس گزارش ساینس اکسپرس، اکنون این ستاره شناسان در کهکشان NGC 1821 واقع در صورت فلکی خرگوش، این نوع جدید ابر نواختر را (ابر نواختر نوع یک- آ) را کشف کردند. این ستاره شناسان توانستند در کمتر از 27 روز نور ابرنواختر جدید را رصد کنند.
تاکنون تنها ابرنواختران نوع یک و نوع دو کشف شده بودند.

کشف 22 کهکشان نامرئی با قدمت 13 میلیارد سال

ستاره شناسان موفق شدند با کمک تلسکوپ فضایی هابل 22 کهکشان نامرئی را کشف کنند که حدود 13 میلیارد سال از قدمت آنها می گذرد. به گزارش خبرگزاری مهر، ستاره شناسان ژاپنی و آمریکایی در رصدخانه کارنگی موفق شدند با کمک رصدهای دستگاه "دوربین سوم زمینه عریض" تلسکوپ فضایی هابل 22 کهکشان نامرئی را کشف کنند که قدیمی ترین کهکشانهایی هستند که تاکنون شناسایی شده اند.
این کهکشانها در 787 میلیون سال پس از بیگ بنگ زمانی که جهان هنوز بسیار جوان بود متولد شده اند و بنابراین سن این توده های کیهانی در حدود 13 میلیارد سال است.
به دلیل نامرئی بودن این 22 کهکشان، پرتوهای نوری که از آنها ساطع می شوند نمی توانند در هیچ طول موجی دیده شوند و بنابراین درک آنها غیرممکن است.
این اولین باری است که سن این کهکشانهای تا این حد قدیمی محاسبه شده و ستاره شناسان توانسته اند ردپای هیدروژن حاصل از لحظه بیگ بنگ را برای کشف آنها دنبال کنند.
به گفته این دانشمندان، هیدروژن مهمترین شاهد برای کشف منشاء جهان است این عنصر در حدود 400 هزار سال پس از بیگ بنگ تشکیل شده است، در آن زمان دما شروع به سرد شدن کرده است و الکترونها و پروتونها با هم ترکیب شده و این عنصر را ایجاد کرده اند.
در حدود یک میلیارد سال پس از بیگ بنگ هیدروژن شروع به تشکیل ستاره ها در کهکشانهای اولیه می کند.
براساس گزارش ساینس نیوز، این ستاره شناسان با استفاده از یک نوع متفاوت فیلترها توانستند طول موج این 22 کهکشان جهان جوان را پیدا کنند و موفق شوند پرتوهای بسیار ضعیف این کهکشانهای نامرئی را ردیابی کنند.

راز پرتوهای کیهانی فاش شد

گروهی از ستاره شناسان در یک سمپوزیوم بین المللی توانستند راز پرتوهای کیهانی را فاش کنند و نشان دهند که این پرتوها چگونه پنهان می شوند و چطور شتاب می گیرند. به گزارش خبرگزاری مهر، 25 موسسه تحقیقاتی بین المللی با شرکت در برنامه "تلسکوپ سیستم ردیابی تصویربرداری از پرتوهای پر انرژی" وابسته به سمپوزیوم علمی انریکو فرمی در واشنگتن با انجام مطالعاتی بر روی هسته کهکشان M82 به این نتایج دست یافتند. نتایج این کشف یک گام بزرگ در مسیر درک پرتوهای کیهانی است.
کهکشان بسیار نورانی M82 در فاصله حدود 12 میلیون سال نوری از زمین در مسیر صورت فلکی دب اکبر قرار دارد. این کهکشان به مدت صدها میلیون سال با جزایر ستاره ای اطراف خود از طریق نیروی گرانش فعل و انفعال می کرد.
از جمله جزایر ستاره ای که M82 با آنها تعامل می کرده است کهکشان مارپیچ M81 نام دارد. فعل و انفعال مداوم M82 با همسایگان خود موجب شده است این کهکشان بد شکل شده و در هسته آن یک منطقه بسیار فعال ایجاد و ستاره های زیادی در این منطقه مخفی شوند.
از این دوره یک چشمه از پرتوهای کیهانی بسیار قوی جریان یافت که قدرت آن 500 برابر بیشتر از جریان متوسطی است که در کهکشان راه شیری اندازه گیری شده است.
براساس گزارش نیچر، نتایج این کشف می تواند در خصوص بسیاری از جنبه های دیگر فیزیک کیهانی و سیاه چاله ها توضیح دهد.
این گروه از محققان برای انجام رصدهای خود از چهار تلسکوپ نوری 12 متری واقع در آریزونا استفاده کردند و تحقیقات خود را از ژانویه 2008 تا آوریل 2009 انجام دادند.

چهارهزار کرم از زباله دانها به فضا سفر می‌کنند

دانشمندان قصد دارند در حدود چهار هزار کرم میکروسکوپی که از میان زباله های بریستول جمع آوری شده اند را برای زندگی در شرایط خلا به همراه شاتل آتلانتیس به ایستگاه فضایی بین المللی ارسال کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، هدف از اجرای این پروژه کمک به دانشمندان دانشگاه ناتینگهام است تا بتوانند به درک درستی از چگونگی ساخته شدن یا از بین رفتن ماهیچه های بدن در شرایط خلا برسند. کرمها در خلا ایستگاه در شرایطی مشابه فضانوردان قرار خواهند گرفت که در اثر تابش پرتوهای کیهانی بخش زیادی از ماهیچه های بدن خود را از دست می دهند.
این جانداران به دلیل اینکه تحت شرایط بسیار مشابه با انسانها به اختلال از از بین رفتن ماهیچه ها مبتلا می شوند، گزینه های مناسبی برای مطالعه طولانی مدت بر روی شرایط فیزیولوژیکی انسانها هستند.
تحلیل ماهیچه ها یکی از خطرهای بزرگی است که فضانوردان را در شرایط خلا کیهانی تهدید می کند و این مطالعه می تواند به دانشمندان در درک شرایطی که منجر به ابتلا به این اختلال فیزیکی خواهد شد کمک کند. دانشمندان قصد دارند تعدادی از کرمهای مورد مطالعه را به ماده ای به نام RNAi آغشته کنند تا تاثیر آن را بر کنترل تحلیل ماهیچه ها مورد بررسی قرار دهد.
کرمهای مورد مطالعه با دقتی بالا انتخاب شده اند و محققان اکنون در حال آماده سازی آنها برای آغاز مسافرتی 320 کیلومتری به فضا هستند. کرمها در درون اتاقکهای مخصوص کشت آزمایشگاهی سفر خود را آغاز خواهند کرد. این جانداران قبل از انجماد و آماده شدن برای بازگشت به زمین به مدت چهار روز در معرض تابشهای کیهانی قرار خواهند گرفت.
بر اساس گزارش تلگراف، شاتل فضایی آتلانتیس در تاریخ 16 نوامبر 2009 از پایگاه فضایی کندی به ایستگاه فضایی پرتاب خواهد شد و این نمونه های آزمایشگاهی را به همراه خود به ایستگاه خواهد برد.

اولین تصویر از یک ستاره نوترونی نوزاد با اتمسفر کربنی

تلسکوپ پرتوهای ایکس چاندار برای اولین بار موفق شد از یک ستاره نوترونی نوزاد با اتمسفر کربنی تصویربرداری کند. به گزارش خبرگزاری مهر، این اولین بار است که یک ستاره نوترونی نوزاد در قلب بسیار حجیم ستاره ای که تنها 330 سال قبل منفجر شده است رصد می شود.
این رصد را ستاره شناسان دانشگاه ساوتمپتون در انگلیس و دانشگاه آلبرتا در کانادا با کمک تلسکوپ پرتوهای ایکس چاندرا متعلق به ناسا انجام دادند.
این دانشمندان برای اولین بار قلب ابرنواختر "ذات الکرسی" را شناسایی کردند. ابرنواختر "ذات الکرسی" توسط گروهی از دانشمندان انگلیسی در سال 1680 کشف شد.
ستارگان نوترونی در حقیقت قلب فوق حجیم ستارگان بسیار عظیمی هستند که فضای خارجی آنها به دلیل انفجار بزرگی که به زندگی آنها پایان بخشیده از هم متلاشی شده است.
براساس گزارش نیچر، سن بسیار جوان این ستاره نوترونی که به تازگی شناسایی شده است از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است.
به گفته این ستاره شناسان، این تصاویر جدید برای رد تئوریهای فعلی درباره تکامل گرمایی ستارگان نوترونی بسیار مهم است.
485224_orig.jpg
در حقیقت ابرنواختر "ذات الکرسی A" یکی از جوانترین ابرنواختران کهکشان راه شیری است. این ابرنواختر در فاصله 11 هزار سال نوری از زمین واقع شده است و در سال 1999 با شناسایی یک چشمه پرتوهای ایکس در مرکز آن کشف شد.
اکنون نتایج این تحقیقات جدید نشان می دهد که این ستاره نوترونی 330 ساله در قلب این ابرنواختر ابعاد نرمالی دارد اما میدان مغناطیسی آن کمتر از سایر ستارگان نوترونی است.
همچنین اتمسفر این ستاره از کربن تشکیل شده است که به نظر می رسد این اتمسفر کربنی به دلیل سن بسیار جوان این ستاره نوترونی است به طوری که این ستاره هنوز برای تجمع هلیم و هیدورژن در اتمسفر خود به اندازه کافی سرد نشده است.

فضا نباید ابزار اقتصادی علیه دیگر کشورها باشد/ فضا متعلق به بشریت است

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاکید بر اینکه فضا نباید به عنوان ابزار اقتصادی علیه دیگر کشورها باشد گفت: معاهدات بین المللی نباید به گونه ای باشد که از فضا به عنوان یک ابزار اقتصادی علیه کشورهای توسعه نیافته استفاده شود. به گزارش خبرگزاری مهر، مهندس رضا تقی پور در کارگاه بین المللی حقوق فضا ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: حضور در بازارهای فضایی نباید محدود به برخی کشورها باشد.
وی افزود: امیدواریم به کمک کشورهای آسیایی و شرقی بتوانیم در تدوین حقوق فضایی نقش شایسته ای داشته باشیم تا از طریق آن، تمامی کشورها بتوانند از منابع فضایی برای توسعه اقتصادی خود استفاده کنند.

تقی پور خاطرنشان کرد: ایران سابقه بسیار طولانی در علوم اکتشافی فضا و نجوم دارد به نحوی که نقش دانشمندان ایرانی نظیر ابوریحان بیرونی و خواجه نصیر الدین طوسی در کنار بزرگان این علم برجسته است.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این مطلب که تاکنون تلاش بشر بیشتر در جهت تسخیر فضا بوده است اضافه کرد: برای بهره گیری همه ملت ها از امکانات فضایی باید چارچوب هایی تدوین شود.

وی ادامه داد: باید چارچوبهای حقوقی برای این منظور تدوین شود تا ملت هایی که آماده سرمایه گذاری در فضا هستند بتوانند با اطلاع کافی از این چارچوب ها به آینده سرمایه گذاری خود مسلط شوند.

وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه فضا متعلق به همه بشریت است و همه باید از آن استفاده کنند، گفت: تفسیر جزئیات این اصل کلی و یکی از مسائلی است که با چارچوب ها و مقررات جهانی قابل حل است.

وی تأکید کرد: کنوانسیون های مختلف توسط سازمان ملل وضع شده و بسیاری از کشورها نیز آنها را پذیرفته اند اما این چارچوب های حقوقی باید توسعه پیدا کند چرا که روز به روز به حجم فعالیت های فضایی افزوده می شود.
مهندس رضا تقی پور اظهار داشت: امیدواریم بتوانیم با حضوری که در مراجع بین المللی داریم گام های مهمی در جهت توسعه کاربردهای فضایی که امروز بسیار متنوع هستند داشته باشیم.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
ناسا و اسا تفاهم نامه مریخی را به امضا رساندند

آژانسهاهای فضایی آمریکا و اروپا برای آغاز مشترک برنامه های مریخی تفاهم نامه ای را در واشینگتن به امضا رساندند که این تفاهم نامه چراغ سبزی به دانشمندان دو سازمان به شمار می رود تا طرحهای مشترک خود را برای سفر به مریخ آغاز کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، این برنامه های مشترک با ارائه کاوشگر مدارگرد مریخی اروپایی در سال 2016 آغاز شده و با کاوشگر سیار سطح مریخ در سال 2018 و سپس شبکه ای از این سیارهای کاوشگر در سال 2020 ادامه خواهد یافت هدف نهایی از این برنامه ها بازگرداندن نمونه هایی از خاک و سنگ مریخ به زمین است.
تفاهم نامه بین دو آژانس توسط چارلز بولدن رئیس جدید سازمان ناسا و ژان ژاک دوردین به امضا رسید گفتگو بر سر برنامه اکتشافات مشترک مریخ یا Meji به مدت چندین ماه ادامه داشته و طی این گفتگوها اصولی مانند پوشش دادن کامل هدف، پذیرش مسئولیت و تامین بودجه مورد بررسی قرار گرفته اند.
دولتهای اروپایی تا کنون در حدود 850 میلیون دلار سرمایه را صرف اکتشافات در سیاره مریخ کرده اند که پس از امضای تفاهم نامه، پیشبرد برنامه Meji به یک بیلیون دلار سرمایه از جانب کشورهای اروپایی نیازمند خواهد بود. آماده شدن چنین بودجه مازاد بر بودجه معمول کشورهای اروپایی و در عین حال تعیین کشورهایی که در فراهم آوردن آن مشارکت خواهند داشت در نشست ماه دسامبر آژانس فضایی اروپا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
بر اساس گزارش بی بی سی، طبق برنامه هایی که برای پرتاب کاوشگر مدارگرد و کاوشگر های سیار در سالهای 2016 و 2018ارائه شده، مسئولیت تولید راکتهای پرتاب به عهده ناسا است و این پرتابها در فصلی شکل خواهند گرفت که به فصل طوفانهای شن مریخی شهرت دارند زیرا این طوفانها گاه می توانند خصوصیت ساختاری سیاره و یا اتمسفر آن را دگرگون سازند.

تلاش 11 ساله ژاپنی ها برای تکمیل نیروگاه خورشیدی در فضا

آژانس فضایی ژاپن تصمیم جدی دارد تا سال 2030 با استفاده از صفحات بزرگ خورشیدی و پرتوهای ماکروویو و لیزر به منظور جمع آوری انرژی خورشیدی از فضا نیروگاه خورشیدی را در خارج از اتمسفر زمین افتتاح کند. به گزارش خبرگزاری مهر، دولت ژاپن تعدادی از شرکتها و تیمهای تحقیقاتی را برای تبدیل کردن این رویای چندین میلیارد دلاری به حقیقت انتخاب کرده است تا به این شکل دسترسی به انرژی نامحدود و پاک را پس از چندین دهه به واقعیت مبدل سازد.
کشور ژاپن با داشتن منابع انرژی محدود و وابستگی شدید به واردات سوختهای فسیلی از گذشته در صنعت انرژی خورشیدی و انرژی های قابل احیا کشوری پیش قدم به شمار می رفته است و در سال جاری در برنامه های خود اهداف بلند پروازانه ای را برای کاهش گازهای گلخانه ای تعیین کرده است.
اما پروژه نیروگاه فضایی خورشیدی یکی از متهورانه ترین پروژه هایی است که تا کنون ارائه شده است که بر اساس آن دسته هایی از صفحات خورشیدی به وسعت چندین کیلومتر مربع در مدار ژئواستشنری در خارج از اتمسفر زمین شناور باقی مانده و به جمع آوری انرژی خورشیدی خواهند پرداخت.
سلولهای خورشیدی این صفحات، انرژی خورشید را که در فضا شدتی پنج بار بیشتر از زمین دارد دریافت کرده و آنها را در قالب دسته هایی از پرتوهای ماکروویو و یا لیزر به زمین باز خواهند تاباند. این پرتوها سپس توسط آنتنهای عظیمی که در مناطق حفاظت شده قرار دارند دریافت شده و مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
به گفته سخنگوی آژانس فضایی ژاپن - ژاکسا - هدف نهایی دانشمندان دستیابی به سیستم انرژی رسانی با توانایی یک گیگاوات انرژی است، میزانی که با توانایی انرژی رسانی یک نیروگاه اتمی برابری کرده و می تواند از میزان هزینه تولید انرژی به اندازه قابل توجهی بکاهد.
یکی از چالشهای کنونی این پروژه انتقال تجهیزات عظیم مورد نیاز به فضا است که به نظر بسیار پیچیده می آید اما این پروژه از سال 1998 مورد بررسی بوده و در حدود 130 محقق زیر نظر ژاکسا در حال مطالعه بر روی شیوه های مختلف برای انجام این پروژه عظیم بوده اند.
قبل از تکمیل و بهره برداری نهایی از این پروژه در سال 2030 چندین قدم اولیه باید برداشته شود که از آن جمله قرار گیری یک ماهواره آزمایشی برای تست انتقال امواج ماکروویو و پس از آن آزمایش ساختارهای خورشیدی 10 مگاواتی در مدار زمین است.
بر اساس گزارش زی نیوز، ژاکسا فناوری انتقال انرژی از فضا به زمین را کاملا ایمن اعلام کرده است اما در عین حال معتقد است به دلیل اینکه افکار عمومی تصورات ویژه ای در رابطه با پرتوهای لیزر و ماکروویو دارد، باید قبل از آغاز این پروژه افکار عمومی را متقاعد کرد تا اطمینان حاصل شود این پرتوها پرنده ها را نسوزانده و هواپیماها را به دو نیم تقسیم نخواهند کرد.

راه اندازی رصدخانه شهید باهنر در کلکچال تهران تا پایان هفته

معاون پرورشی و تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش از راه اندازی رصدخانه شهید باهنر کلکچال تا پایان هفته آینده خبر داد. علی اصغر یزدانی در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام این خبر افزود: همچنین رصدخانه دیگری در اردوگاه شهید رجایی نیشابور با آسمان نما و کلیه تجهیزات افتتاح شده است که هم اکنون قابل استفاده سایر دانش آموزان، دانشجویان و پژوهشگران است.
این اظهارات یزدانی در حالی است که همزمان با برگزاری سومین المپیاد جهانی نجوم و اختر فیزیک، رئیس باشگاه دانش پژوهان جوان و رئیس ستاد برگزاری این المپیاد از نبود اعتبارات کافی برای خرید یک تلسکوپ که دو سال گذشته معاون علمی رئیس جمهور وعده آن را داده بود، انتقاد می کرد.
معاون پرورشی و تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه اعتبارات این معاونت جدا از سایر نهادهای دیگر است و ساخت این رصدخانه ارتباطی با باشگاه دانش پژوهان جوان ندارد، ادامه داد: همچنین موزه علم در اردوگاه شهید رجایی نیشابور ساخته شده که در حال تجهیز آن هستیم.
یزدانی درباره میزان اعتباراتی که برای ساخت و تجهیز این دو رصدخانه اختصاص یافته است پاسخ مشخصی نداد و گفت: برای ساخت این رصدخانه ها از امکانات این اردوگاهها و محل درآمدهای آنها استفاده شده است.

روسیه ساخت ایستگاه فضایی را از سر می گیرد

روسها طی هفته جاری و پس از یک دهه وقفه با پرتاب اتاقکی جدید به ایستگاه فضایی بین المللی ساخت بخش منصوب به خود را از ایستگاه از سر خواهد گرفت. به گزارش خبرگزاری مهر، اتاقک MIM-2 به معنی جستجو یا طلب کردن مینی اتاقک تحقیقاتی است که بر اساس برنامه ارائه شده روز سه شنبه از پایگاه فضایی بیکنور در قزاقستان به سمت ایستگاه فضایی حرکت خواهد کرد. این اتاقک در واقع دوقلوی اتاقک دیگری به نام Pirs است که در سال 2001 به بخش خارجی ایستگاه افزوده شده است.
طی سالهای متمادی مشکلات اقتصادی باعث شد بخشهای تجهیزات متعلق به روسها در زمین باقی مانده از میزان همکاری آنها در ساخت ایستگاه به میزان قابل توجهی کاسته شود. در واقع اتاقک MIM-2 تنها یک قطعه از سه قطعه ای است که روسیه قصد دارد طی سه سال آینده آنها را به ایستگاه فضایی بیافزاید. اتاقک دیگر با نام MIM-1 در حال گذراندن تستهای نهایی بوده و پس از آمادگی نهایی برای پرواز آماده خواهد شد.
این اتاقک در ماه آینده به پایگاه فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا حمل خواهد شد و در ماه می توسط شاتل ناسا به فضا پرتاب می شود. اتاقک MIM-1 از بقایای بخش قابل سکونتی از پایگاه NEP که هرگز مجال تکمیل شدن را به دست نیاورد، ساخته شده است.
با وجود اینکه این اتاقکها به عنوان اتاقکهای تحقیقاتی شناخته می شوند اما در واقع به منظور فراهم آوردن بخشهای ویژه ای برای کناره گرفتن محموله های روسی برای تکمیل بخش روسی ایستگاه به این پایگاه فضایی بین المللی اتصال پیدا خواهند کرد.
در ابتدای سال 2012، روسیه در نظر دارد اتاقک MLM دیگری را با کمک راکت پروتون به ایستگاه ارسال کند. یکی از تجهیزاتی که این اتاقک به همراه خواهد داشت بازوی روباتیکی هشت تنی است که توسط اروپایی ها ساخته شده است برای اتصال یافتن این اتاقک ابتدا باید اتاقک Pirs از بدنه ایستگاه جدا شده و به زمین بازگردانده شود.
روسیه در عین حال تصمیم دارد با بهبود یافتن شرایط اقتصادی دو اتاقک فضایی جدید را به منظور از سر گیری پروژه پایگاه NEP و نیروگاه های انرژی تولید کند.
بر اساس گزارش بی بی سی، در انتهای سال 2010 تمامی کشورهایی که در ساخت ایستگاه مشارکت داشته اند باید بر سر افزایش طول عمر آن و تغییر زمان انهدام آن از سال 2015 تا سال 2020 یا 2025 به توافق برسند که پس از تصمیم گیری نهایی، فعالیتهای شدید برای انجام پروازهای فضایی از جانب روسیه، اروپا و امریکا آغاز خواهد شد.

زمان و نحوه پرتاب ماهواره مصباح نهایی شد/ جزئیات ماموریت مصباح در فضا

رئیس سازمان صنایع هوا فضا از پرتاب ماهواره مصباح تا سال 1390 خبر داد و با بیان اینکه این ماهواره از سوی کشور ایتالیا پرتاب خواهد شد گفت: ماهواره مصباح با قابلیت رویت و سرویس دهی در اروپا و آمریکا برای مدار ارتفاع پایین ساخته شده است. سردار سید مهدی فرحی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: ماهواره مصباح با طول عمر سه سال با ماموریت ذخیره و ارسال دیتا طراحی و ساخته شده و قرار است در مدار ارتفاع پایین (LEO) قرار بگیرد.
وی ادامه داد: این ماهواره قرار است از سوی سازمان هوا فضا از طریق کشور ایتالیا پرتاب شود. مسئولیت این کار را ما پذیرفتیم و و امیدواریم در سال 90 پرتاب این ماهواره اجرایی شود.
فرحی خاطرنشان کرد: این ماهواره دارای 5/63‬ کیلوگرم وزن و ناحیه سرویس دهی آن ایران است و دارای قابلیت رویت و سرویس دهی در اروپا و آمریکا نیز است.
طراحی و ساخت ماهواره مصباح در سال 56 آغاز شد و پس از توقف 19 ساله در سال 75 در برنامه فضایی کشور قرار گرفت. کار مطالعاتی مصباح توسط سازمان‏‎ ‎پژوهشهای علمی و صنعتی ایران دنبال شد و در نهایت در سال 77 وزارت ارتباطات با یک شرکت ایتالیایی قرارداد ساخت مدل فضایی آن را به امضا رساند.
در 12 مرداد 1384 طی مراسمی اعلام شد تا پایان تابستان همان سال به فضا فرستاده خواهد شد اما ماهواره مصباح نیز همانند ماهواره زهره که قرار بود با "کاسموس" پرتاب شود هنوز به فضا ارسال نشده است که در این اقدام قرار است تا سال 1390 به فضا پرتاب شود.

واتیکان در جستجوی بیگانگان فضایی

آکادمی علوم وابسته به پاپ در واتیکان قصد دارد طی اقدامی دور از انتظار اولین کنفرانس خود را در زمینه بررسی وجود حیات بیگانه بر روی دیگر سیاره های جهان برگزار کند. به گزارش خبرگزاری مهر، واتیکان بدون توجه به سابقه درخشانی که در زمینه انکار پدیده ها و دانشمندان علوم فضایی داشته است، طی هفته جاری کنفرانس آستروبیولوژی یا حیات در سیاره های دیگر را با حضور دانشمندان و رهبران مذهبی برگزار می کند. برگزاری این کنفرانس به عهده آکادمی علوم وابسته به پاپ خواهد بود.
برای قرنها متخصصان علم الهیات بر سر وجود یا عدم وجود حیات در سیاره های دیگر یا در جهانهای دیگر و اینکه چنین پدیده ای برای کلیسا چه مفهومی خواهد داشت با یکدیگر به بحث و مجادله پرداخته اند، حداقل از زمانی که جوردانو برونو راهب در هزار و 600 سال پیش به جرم ادعای وجود حیات فرازمینی به کام مرگ کشیده شد.
با وجود اینکه بررسی این پدیده با بسیاری از باورها و عقایدی که در دین مسیحیت وجود دارد در تقابل است اما کلیسا پس از گالیله و کوپرنیک به تدریج خود را با این واقعیت که زمین مرکز جهان نیست انطباق داد و زمانی که پس از طولانی مدت با تئوری تکامل داروین کنار آمد رهبران کاتولیک اعلام کردند حیات در سیاره های دیگر با مفاهیم انجیل در تقابل نیست.
به گفته پدر روحانی "جوز فانز" اخترشناس "انجمن عیسی" در رصدخانه واتیکان که برنامه ریزی برگزاری این کنفرانس را به عهده دارد می گوید:" با توجه به گوناگونی که در میان مخلوقات ساکن در زمین وجود دارد، پس احتمال وجود حیاتهای هوشمند دیگری که به دست خداوند خلق شده اند نیز وجود دارد، این حقیقت با باورهای ما در تقابل نیست زیرا ما نمی توانیم برای آفرینندگی خداوند محدودیتی قائل شویم."
بر اساس گزارش تلگراف، در این کنفرانس دانشمندان مختلفی به سخنرانی درباره وجود حیات در دیگر سیاره ها خواهند پرداخت و موضوعاتی مانند کشف سیاره هایی خارج از منظومه خورشیدی، اولین نشانه های بیولوژیکی حیات، چگونگی تشکیل حیات بر زمین، و بررسی احتمال تفاوت ساختار بیولوژیکی موجودات بیگانه و احتمال وجود آنها در میان دیگر مخلوقات مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

ایستگاه بین المللی فضایی زادگاه پروانه های تحقیقاتی خواهد شد

دانش آموزان سراسر آمریکا با شرکت در پروژه ای تعدادی لارو پروانه را به منظور مطالعه بر روی روند رشد و تولد این حشرات به همراه شاتل آتلانتیس به ایستگاه فضایی انتقال خواهند داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دانش آموزان آمریکایی طی پروژه ای به بررسی چگونگی رشد پروانه ها در فضا و مقایسه این فرایند با زمین خواهند پرداخت.

این دانش آموزان طی ماموریت جدید آتلانتیس لارو دو گونه از پروانه ها را به ایستگاه فضایی بین المللی خواهند فرستاد تا شاهد رشد آنها در شرایط خلا ایستگاه باشند.

در حدود 100 دانش آموز در دوره های دبستان و بالاتر در این پروژه شرکت دارند و کیتهایی حامل لارو پروانه ها را به همراه دارند تا بتوانند با مقایسه آنها با اطلاعات به دست آمده از پروانه های فضایی تفاوت فرایند رشد این حشرات در زمین و فضا را تعیین کنند.

پروانه هایی که در روز دوشنبه به همراه آتلانتیس به فضا سفر خواهند کرد در ایستگاه ساکن شده و هر 15 دقیقه یکبار از آنها عکسبرداری خواهد شد. سپس این تصاویر به زمین ارسال شده و از طریق وب سایت این پروژه در اختیار دانش آموزان قرار خواهد گرفت.

بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، دیگر مراکز آموزشی و دبستانهایی که در این پروژه مشارکت ندارند نیز می توانند از طریق این وب سایت در جریان روند پروژه و اطلاعات به دست آمده قرار گیرند.

عبور شهابسنگ از نزدیکی زمین

اخترشناسان اعلام کردند سیاره زمین در 6 نوامبر 2009 از معرض یک برخورد کیهانی گریخته است زیرا در آن تاریخ شهابسنگ از فاصله 14 هزار کیلومتری زمین عبور کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، اخترشناسان این جرم کیهانی را تنها 15 ساعت قبل از رسیدن آن به نزدیک ترین فاصله اش از زمین مشاهده کردند.

با وجود اینکه این شهابسنگ از فاصله 14 هزار کیلومتری زمین عبور کرده وسعت آن که برابر 7 متر تخمین زده شده است نشان می دهد در صورت برخورد با اتمسفر و قبل از برخورد با زمین به احتمال زیاد از بین می رفته است.

اخترشناسان دانشگاه آریزونا عبور نزدیک این شهابسنگ را ردیابی کرده و آن را به عنوان سومین عبور نزدیک شهابسنگهایی که تا کنون به اتمسفر زمین نزدیک شده اند به ثبت رساندند.

قبل از این پدیده اخترشناسان در دوم مارچ شهابسنگی به بزرگی 30.5 متر را مشاهده کردند که از فاصله 72 هزار و 420 متری زمین عبور کرد.

بر اساس گزارش زی نیوز، اولین عبور از فاصله نزدیک نیز در تاریخ 1908 و در فاصله هزار و 931 کیلومتری در سیبری به ثبت رسیده است.

سازمان ناسا تصمیم دارد تا سال 2020 سیستمی را برای ردیابی شهابسنگهای بزرگ و کوچک که از کنار زمین عبور خواهند کرد راه اندازی کند.

رصد صلح در نقطه صفر مرزی ایران و آذربایجان

دبیر انجمن صلح آسمانی از برگزاری شب رصدی صلح ستارگان در نقطه صفر مرزی ایران و آذربایجان خبر داد و گفت: این مراسم توسط انجمن صلح آسمانی و مرکز تحقیقات نجوم و اخترفیزیک مراغه بر فراز پل رود ارس برگزار شد.

محمد جواد ترابی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه 19 آبان برابر 10 نوامبراز طرف یونسکو به نام روز جهانی "علم با هدف صلح و توسعه" نامگذاری شده است، افزود: به این مناسبت با همکاری نهادهای مرزی برنامه رصدی صلح ستارگان (مراسم شب رصدی) بر فراز پل رود ارس در نقطه صفر مرزی ما بین جلفا و نخجوان تحت عنوان برگزار شد.

وی ادامه داد: با برگزاری این مراسم گردشگران و تجاری که قصد عبور از پل برای ورود به آذربایجان یا ایران را داشتند توانستند اجرام آسمانی چون مشتری و قمرهای آن، خوشه پروین و کهکشان "آندرومدا" را رصد کنند.

ترابی خاطرنشان کرد: گروهی از اساتید برجسته نجوم آکادمی علوم آذربایجان نیز به دعوت دکتر عجب شیری زاده رئیس مرکز اختر فیزیک مراغه برای برگزاری این شب رصدی مشترک به نقطه صفر مرزی ایران و آذربایجان آمدند.

دبیر انجمن صلح آسمانی با تاکید بر اینکه پروژه "صلح ستارگان" یکی از پروژه‌های رسمی سال جهانی نجوم است اظهار داشت: ایده پرداز این پروژه انجمن صلح آسمانی بوده و هم اکنون با حمایت اتحادیه بین‌المللی نجوم و یونسکو در سراسر جهان در حال برگزاری است.

وی در تشریح پروژه صلح ستارگان نیز به مهر گفت: صلح ستارگان، مراسم شبهای رصدی دوستانه ای را در نقاط مرزی کشورها برگزار می کند تا آسمان نشانه ای برای صلح و سازش میان ملتها و پلی میان فرهنگها باشد. همچنین صلح ستارگان سعی دارد نشان دهد که برای علم و درک زیبایی های کیهان، مرزی وجود ندارد.

ترابی با تاکید بر اینکه پروژه صلح ستارگان در حال حاضر با همکاری 36 گروه از 27 کشور در سراسر جهان برگزار می شود، ادامه داد: انجمن صلح آسمانی و انجمن نجوم ایران با حمایت یونسکو و اتحادیه بین‌المللی نجوم و با همکاری سازمانها و انجمنهای نجومی عضو صلح ستارگان در سراسر جهان، برگزار کنندگان پروژه صلح ستارگان هستند. همزمان با برگزاری شب رصدی میان ایران و آذربایجان در مرز جلفا و نخجوان، همکاران پروژه صلح ستارگان در عراق و سوریه نیز شب رصدی صلح ستارگان را در منطقه خود برگزار کردند.

ناسا وجود مقادیر زیاد آب در ماه را ثابت کرد

کره ماه پس از مدتها دوباره نظرها را به خود جلب کرد زیرا دانشمندان ناسا پس از بررسی اطلاعات به دست آمده از برخوردهای آزمایشی با ماه اعلام کرد ماه دارای مقادیر زیادی آب در حالت بخار و منجمد است.

به گزرش خبرگزاری مهر، تردید در رابطه با وجود آب در کره ماه از گذشته ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده بود و برخورد مدارگرد LCROSS ناسا با این کره تمامی تردیدها را به اطمینان تبدیل کرد.

آنتونی کولپرت دانشمند ارشد این پروژه پس از تایید وجود آب در ماه گفت: "ما تنها مقادیر کوچکی از آب را در ماه نیافته ایم بلکه مقدار آب کشف شده بسیار زیاد است." بر اساس گزارش مطالعات این پروژه برخورد با ماه در حدود 25 گالن آب را از اعماق ماه به بالا پرتاب کرده است که به گفته کولپرت این تنها چیزی است که دانشمندان در توده های به هوا برخاسته مشاهده کرده اند.

برخی از متخصصان فضایی معتقدند این کشف به جذابیتهای ماه برای اکتشافات بیشتر خواهد افزود. وجود مقادیر فراوانی از آب می تواند بنای کمپهایی را برای اقامت فضانوردان در ماه آسانتر کرده و آب نوشیدنی و عنصر حیاتی برای سوخت راکتها را تامین کند.

با این همه کشف مایع حیات در کره ماه نتوانسته است نظر هیئت بررسی عملکرد ناسا را تغییر دهد و این هیئت همچنان معتقد است ناسا به دلیل هزینه زیادی که برای رفتن به فراسوی زمین نیاز دارد باید هدف موثرتر و مناسبتری نسبت به ماه برای انجام مطالعات خود انتخاب کند.

در گذشته کشف نشانه های هیدروژن در حفره های ماه تردیدهایی را در زمینه وجود این ماده به وجود آورده بود تا اینکه در ماه سپتامبر دانشمندان توانستند مقادیر اندکی آب در خاک این کره بیابند. این نشانه ها و مدارک کوچک در نهایت به واسطه برخورد سکوی راکت و در پی آن مدارگردی 79 میلیون دلاری به سطح ماه به اثبات رسید و وجود آب در حالتهای بخار و یخ در ماه آشکار شد.

بر اساس گزارش AP، آنالیز اطلاعات به دست آمده در حدود یک ماه به طول انجامید و به گفته دانشمندان بررسی دیگر موادی که به همراه آب از داخل حفره به بالا برخاسته اند به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.

کشف دو ستاره کوتوله سفید غنی از اکسیژن

ستاره شناسان انگلیسی و آلمانی دو ستاره کوتوله سفید بسیار قدیمی را کشف کردند که در اتمسفر آنها اکسیژن وجود دارد. به گزارش خبرگزاری مهر، گروهی از ستاره شناسان دانشگاه "وارویک" در انگلیس و دانشگاه "کیل" در آلمان این دو جرم آسمانی با اتمسفر غنی از اکسیژن را کشف کردند.
نکته قابل توجه در این کشف این است که این دو جرم آسمانی سیاره نیستند بلکه دو ستاره کوتوله سفید هستند.
این دو کوتوله سفید به ترتیب با شناسه های SDSS 0922+2928 و SDSS 1102+2054 نامگذاری شده اند که در فاصله حدود 400 و 200 سال نوری از زمین واقع شده اند.
این دو کوتوله سفید، بقایای ستارگان غول پیکری هستند که به پایان دوره تکامل خود رسیده اند.
برپایه مدلهای تئوریک، ستارگان با جرم حدود 7 تا 10 برابر جرم خورشید زمانی که تمام هیدروژن، هلیم و کربن خود را مصرف کنند به صورت یک کوتوله سفید با هسته غنی از اکسیژن به مرحله پایانی دوره زندگی خود می رسند و یا به یک ابرنواختر تبدیل می شوند و یا به صورت ستارگان نوترونی از هم فرو می پاشند.
بیشتر کوتوله های سفید یک پوشش هیدروژنی و یا هلیمی دارند که جرم آن بسیار محدود بوده و اغلب برای تصویربرداری از هسته آنها در یک رصد مستقیم کافی است.
براساس گزارش ساینس، درصورتی که هسته پوشش هیدروژنی خود را از دست بدهد ممکن است بتوان طیف سطح کوتوله سفید که بی نهایت غنی از اکسیژن است را رصد کرد.

راز 60 ساله منظومه خورشیدی بر ملا شد

اخترشناسان موسسه فیزیک اختری در اسپانیا توانستند با برملا کردن راز 60 ساله خورشید روشی جدید را برای شناسایی سیاره های شبه زمینی و فراخورشیدی ارائه کنند. به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان اعلام کردند مقایسه ستاره های شبه خورشیدی توانسته است تفاوت کلیدی شیمیایی میان ستاره های دارای سیاره و ستاره های بی سیاره را آشکار کرده و یکی از بزرگترین رازهایی را که از گذشته درباره خورشید زمین کشف نشده باقی مانده بود، را برملا سازد.
این راز در وجود عنصر لیتیوم نهفته شده بود زیرا این عنصر متفاوت از عناصر سبکی مانند آهن، به واسطه فعل و انفعالات در ستاره ها به وجود نمی آیند در واقع گمان می رود این عنصر در حدود 13.7 میلیارد سال نوری پیش، پس از وقوع انفجار بزرگ در جهان به وجود آمده و در ساختار ستاره ها باقی مانده است تقریبا تمامی ستاره ها از این عنصر برخوردارند تنها در برخی از ستاره ها این عنصر طی فرایندهای درونی سوخته و به اتمام می رسند.
مدلهای تکاملی ستاره ها نشان می دهد ستاره هایی در سن و جرم خورشید باید از مقادیر قابل توجهی از عنصر لیتیوم برخوردار باشند زیرا اتمسفر آنها از حرارت و ضخامت کافی برای سوزاندن عنصر برخوردار نیست.
اما اتمسفرها در ستاره های شبه خورشیدی با دامنه متغیری از سطوح لیتیوم مواجهند به شکلی که در برخی از ستاره ها نسبت فراوانی این عنصر 10 درصد از فراوانی این ماده در کل جهان بوده و در برخی ستاره ها این نسبت به یک درصد می رسد.
به دلیل اینکه ستاره ای شبه خورشیدی هیچ راهی برای سوزاندن لیتیوم نخواهند داشت، دانشمندان با مطالعه بر روی سطوح این عنصر دریافتند ستاره هایی که سطوح لیتیوم اتمسفر آن با خورشید برابری می کند، دارای سیستم سیاره ای است و ستاره هایی که از چنین سیستمی برخوردار نیستند از سطوح بالاتری از لیتیوم بهره می برند.
در واقع پاسخ معمای 60 ساله کم بودن میزان لیتیوم خورشید که اختر شناسان را به خود مشغول کرده بود حضور سیستم سیاره ای در اطراف این ستاره عظیم است، معمایی که با حل شدن خود سئوالی دیگر را به جا گذاشته است، چرا ستاره هایی که از میزان کمتری از لیتیوم برخوردارند، سیستم سیاره ای دارند؟
اخترشناسان در موسسه آستروفیزیک "کاناریاس" در "تنریف" اسپانیا معتقدند در اوایل دوران شکل گیری یک ستاره، حضور صفحه های سیاره ای می تواند بر روی نحوه چرخش ستاره ها تاثیر گذاشته و ترکیب میان سطح و مرکز ستاره را افزایش دهد. این افزایش ترکیب می تواند لیتیوم را به قسمتهای داخلی ستاره هدایت کرده و در حرارت بالا آن را بسوزاند با این حال این نظریه ای است که همچنان نیازمند تحقیقات بیشتر و پیچیده تر خواهد بود.
بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، کشف رابطه میان سیستمهای سیاره ای و حجم لیتیوم موجود در ستاره ها در عین حال روشی جدید را برای شناسایی سیاره های شبه زمینی در پیش روی اخترشناسان قرار داده است تا به این شکل قادر باشند پرده از راز سیستمهای سیاره ای ناشناخته بردارند.

ماهواره مصباح دو سال آینده از ایران به فضا پرتاب می شود

سازمان هوا فضا اعلام کرد که ماهواره مصباح از کشور ایتالیا گرفته می شود و تا سال 1390 از طریق ایران به فضا ارسال می شود. به گزارش خبرنگار مهر، مهندس مهدی فرحی رئیس سازمان هوا فضا در توضیح بخشی از مصاحبه خود با خبرگزاری مهر ضمن رد پرتاب ماهواره مصباح از ایتالیا گفت: این ماهواره بنا است از کشور ایتالیا گرفته شود و توسط سازمان هوا فضا پرتاب شود که این کار در حال انجام است.
وی با تاکید بر اینکه این سازمان مسئولیت پرتاب این ماهواره را پذیرفته است، ادامه داد: قرار است این ماهواره در سال 1390 پرتاب شود.
خبرگزاری مهر پیش از این به نقل از مهندس فرحی اعلام کرده بود که ماهواره مصباح از ایتالیا پرتاب می شود که این موضوع از سوی سازمان هوا فضا اصلاح می شود.

همنشینی هلال ماه صبحگاهی با زهره و ستاره سماک

دبیر انجمن اهواز گفت: صبحگاه روزهای 23 و 24 آبان هلال ماه به همنشینی ستاره سماک و سیاره زهره خواهد رفت. خسرو جعفرزاده در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه هلال ماه در صبحگاه روزهای 23 و 24 آبان ماه دیدنی خواهد بود، افزود: در روز 23 آبان ماه هلال ماه به سراغ ستاره "سماک اعزل" خواهد رفت و روز بعد یعنی 24 آبان ماه در نزدیکی سیاره زهره جای خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه ستاره سماک اعزل از درخشان ترین ستاره صورت فلکی دوشیزه است، ادامه داد: برای پیدا کردن آن کافی است کمانی که از صورت فلکی خرس بزرگ (دب اکبر) آغاز می شود و به نگهبان شمال (سماک رامح) می رسد را ادامه دهیم تا به ستاره نورانی سماک اعزل برسیم.
جعفرزاده اظهار داشت: ستاره سماک اعزل یک جفت ستاره است که در مدت فقط چهار روز به دور یکدیگر می گردند. این ستاره حدود ۲۸۰ سال نوری از ما فاصله دارد.

بارش شهاب اسدی بامداد 27 آبان در کشور مشاهده می شود

بامداد روز چهارشنبه 27 آبان در ساعت یک و 5 دقیقه شاهد اوج بارش شهابی اسدی در کشور خواهیم بود.

به گزارش خبرنگار مهر، طبق محاسبات مداری ذرات دنباله دار، اوج بارش شهاب اسدی به وقت رسمی ایران در ساعت 1:05 بامداد روز 27 آبان اتفاق می افتد و ZHR ( درخشندگی) حاصل از این برخورد به 180می رسد.

برای بارش اسدی امسال دو اوج پیش بینی شده است اوج اول را با برخورد زمین به توده 1466 در ساعت 1:13 و اوج دوم مربوط به توده ذرات 1533 در ساعت 1:05 بامداد 27 آبان ماه جاری است. نزدیکی این دو اوج، از لحاظ رصدی تفکیک آنها را مشکل می سازد.

وقتی ذرات گرد و غباری که در فضای بین سیارات قرار دارند، وارد جو زمین می شوند، در اثر سرعت بالا و اصطکاک شدید می سوزند و به صورت شهاب دیده می شوند. در آسمانی صاف و تاریک ممکن است در هر ساعت چند شهاب مشاهده کنید که در نقاط مختلف آسمان ظاهر و به سرعت محو می شوند اما در شبهای خاصی از سال تعداد شهابها به یک باره زیاد می شود که به این پدیده "بارش شهابی" گفته می شود.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
تصاویری از خداحافظی کاوشگر اروپایی رزتا با زمین

کاوشگر اروپایی Rosetta با تهیه آخرین تصاویر از نزدیکی زمین، پیش از عزیمت به سوی ماموریت خود یک خداحافظی تماشایی را با این سیاره کرد. به گزارش خبرگزاری مهر، کاوشگر Rosetta (رزتا) پیش از ادامه سفر خود این تصاویر را تهیه کرد این کاوشگر اروپایی در سال 2014 با ستاره دنباله دار 67P/Churyumov-Gerasimenko ملاقات خواهد کرد.
در این تصاویر، به خصوص قطب جنوب زمین با یک نور چشمگیر که بر روی قطب جنوب و آمریکای جنوبی تمرکز کرده به نمایش درآمده است.
دستگاههای این کاوشگر آژانس فضایی اروپا این تصاویر را در فاصله بیش از یک میلیون کیلومتری تهیه کرده اند.
این کاوشگر در مارس 2004 پرتاب شد این سومین بار است که Rosetta (رزتا) برای پیداکردن فشار لازم برای رسیدن به هدف خود در مرزهای منظومه شمسی، به زمین نزدیک شده است.
دو ملاقات دیگر "رزتا" با زمین به ترتیب در مارس 2005 و نوامبر 2007 رخ داد. خبر بعدی که از "رزتا" منتشر می شود، جولای 2010 زمانی که با سیارک "لوتتیا" (Lutetia) دیدار می کند، خواهد بود. این دومین سیارکی است که این کاوشگر پس از سیارک "استینز" (Steins) با آن ملاقات می کند رزتا در سپتامبر 2008 از کنار سیارک "استینز" عبور کرد.
براساس گزارش Scientific American، رزتا از می 2011 وارد شرایط "زمستان خوابی" می شود این حالت خواب موقت، به کاوشگر اجازه خواهد داد که حداقل انرژی خود را مصرف کند تا زمانی که در سال 2014 به ستاره دنباله دار 67P/Churyumov-Gerasimenko برسد.
487247_orig.jpg
487245_orig.jpg
487242_orig.jpg
487244_orig.jpg
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
کاوشگر مریخ نورد اسپریت در دو قدمی مرگ

دانشمندان ناسا اعلام کردند که طرحی را برای نجات کاوشگر "اسپریت" ارائه کرده اند که در صورت عدم موفقیت، زندگی اسپریت به پایان می رسد. به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان ناسا اعلام کردند که طرحی را برای آزاد کردن کاوشگر اسپریت از زمینهای شنی سطح مریخ در دست بررسی دارند در صورت عدم موفقیت این طرح، زندگی محبوب ترین روبات دنیا سرانجام به پایان می رسد.
اسپریت از شش ماه در یک خاک خشک و نرم گیر افتاده است این دانشمندان امیدوارند که با این طرح جدید بتوانند اسپریت را نجات دهند.
کاوشگرهای دوقلوی اسپریت (روح) و آپورتونیتی (فرصت) در حدود شش سال قبل در سال 2004 به مریخ رسیدند دوره فعالیت این دو مریخ نورد تنها 90 روز بود که در کمال شگفتی دانشمندان نزدیک به شش سال است که به حیات خود ادامه می دهند اکنون به نظر می رسد که تیم کنترل این کاوشگرها باید خود را برای یک خداحافظی اجتناب ناپذیر با این روباتهای دوقلو آماده کنند.
براساس گزارش نیویورک تایمز، پس از اینکه اسپریت در ماه آوریل در این توده شن گیر افتاد، دانشمندان ناسا این رویداد ناگوار را شبیه سازی و مریخ نورد را آزمایش کردند اما آزمایشات نشان داد که نجات این کاوشگر نمی تواند کاملا موفقیت آمیز باشد.
اکنون در این طرح جدید، دانشمندان در تلاشند تا چرخهای کاوشگر را به موقعیت شش ماه قبل بازگردانند.
اگر این کاوشگر نتواند با موفقیت از این زمین شنی خلاص شود این زمین به مدفن و محل پایان ماجراهای اسپریت تبدیل می شود.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
شاتل آتلانتیس فردا پرتاب می شود

احتمال آغاز ماموریت جدید شاتل آتلانتیس به همراه فضانوردانش به سوی ایستگاه فضایی بین المللی در 16 نوامبر بسیار بالا است و مقامات ناسا درباره پرتاب موفقیت آمیز این شاتل در زمان مقرر بسیار خوشبین هستند. به گزارش خبرگزاری مهر، سازمان ناسا شاتل آتلانتیس را برای اجرای ماموریت انتقال تجهیزاتش به ایستگاه فضایی بین المللی آماده اعلام کرده است و این شاتل در صورت مناسب بودن شرایط جوی روز دوشنبه 16 نوامبر 2009 زمین را به مقصد این ایستگاه ترک خواهد کرد.
آتلانتیس ساعت 2:28 دقیقه روز دوشنبه از سکوی پرتاب 39A در پایگاه فضایی کندی در فلوریدا به همراه 6 فضانورد و دو بسته بزرگ از قطعات یدکی ایستگاه به مدار پرتاب خواهد شد شرایط آب و هوایی برای روز دوشنبه مساعد به نظر می رسد و بر این اساس احتمال پرواز آتلانتیس در روز دوشنبه بسیار زیاد است.
تیم مدیریت این ماموریت در ناسا از روز جمعه شمارش معکوس برای پرواز را آغاز کرده و تمامی شواهد حاکی از این است که شاتل آتلانتیس متفاوت از شاتلهای دیگر در ماموریتهای پیشین، طبق برنامه ارائه شده و بدون تاخیر به مدار پرتاب خواهد شد.
از ماموریتهای اصلی آتلانتیس بازگرداندن سیستم آسیب دیده تصفیه آب ایستگاه به زمین است، این دستگاه در ایستگاه فضایی از پسماندهای آب آشامیدنی به وجود می آورد اما اکنون به دلیل نقص فنی از کار افتاده است.
بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، چارلی هابو فرمانده فضانوردان در این ماموریت فرماندهی 6 فضانورد را طی ماموریتی 11 روزه که سه راهپیمایی فضایی در آن انجام خواهد گرفت، به عهده خواهد داشت.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
طراحی سنجنده ها برای دریافت تصاویر ماهواره ای/ نصب فرستنده‌های GPS
معاون پژوهشی و فناوری سازمان نقشه برداری به کاربردهای فناوریهای نوین در این سازمان اشاره کرد و گفت: با تعامل سازمان هوا فضا پروژه هایی در زمینه طراحی سنجنده ها و نصب فرستنده های GPS در ماهواره های در دست ساخت تعریف شده است. هادی واعظی در گفتگو با خبرنگار مهر، GPS را سیستمهای موقعیت یاب جهانی دانست و افزود: گیرنده های GPS در کشور برای تعیین موقعیت و اطلاعات مورد نیاز وابسته به گیرنده های GPS جهانی هستند.
وی با بیان اینکه سیستم موقعیت یاب جهانی شامل 24 ماهواره است که پیرامون کره زمین در حال چرخش هستند، اظهار داشت: این ماهواره ها با ارسال سیگنالهایی، اطلاعات لازم را به گیرنده های GPS کلیه کشورها می فرستند.
واعظی به تعامل این سازمان با سازمان هوا فضا اشاره کرد و ادامه داد: به منظور جایگزین کردن فرستنده های GPS برای تعیین موقعیت با سازمان هوا فضا ارتباطات موثری را برقرار کردیم تا در طراحی ماهواره های جدید، نسبت به نصب فرستنده های موقعیت یاب در آنها اقدام شود. به این ترتیب می توانیم در زمینه سیستمهای GPS به خودکفایی برسیم.
معاون پژوهشی سازمان نقشه برداری طراحی "سنجنده" برای دریافت تصاویر ماهواره ای را از دیگر تعاملات این دو سازمان ذکر و خاطرنشان کرد: برای این منظور کارگروهی تشکیل شده است تا در زمینه طراحی سنجنده ها برای دریافت تصاویر ماهواره ای اقدامات لازم انجام شود.
وی تاکید کرد: طراحی سنجنده ها باعث می شود تا بتوانیم نیازهای کشور را در زمینه تولید نقشه های مورد نیاز مرتفع کنیم.

GPS یا Global Positioning System، سیستم موقعیت یاب جهانی، منظومه ای از ۲۴ ماهواره است که به دور زمین در حال چرخش هستند. ماهواره های این سیستم هر روز دو بار به دور زمین می گردند و اطلاعاتی را به زمین مخابره می کنند. گیرنده های GPS این اطلاعات را دریافت کرده و با انجام محاسبات هندسی، محل دقیق گیرنده را نسبت به زمین محاسبه می کنند.

گیرنده GPS برای محاسبه دو بعدی و یافتن طول و عرض جغرافیایی به حداقل اطلاعات همزمان سه ماهواره و همچنین برای یافتن مختصات سه بعدی و ارتفاع نیازمند دریافت اطلاعات حداقل چهار ماهواره است. با ادامه دریافت اطلاعات از ماهواره ها، گیرنده اقدام به محاسبه سرعت، جهت، مسیر پیموده شده، فواصل طی شده، فاصله باقی مانده تا مقصد و زمان طلوع و غروب خورشید و بسیاری اطلاعات مفید دیگر می کند.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
در صورت مناسب بودن شرایط جوی؛ شاتل آتلانتیس فردا پرتاب می شود

احتمال آغاز ماموریت جدید شاتل آتلانتیس به همراه فضانوردانش به سوی ایستگاه فضایی بین المللی در 16 نوامبر بسیار بالا است و مقامات ناسا درباره پرتاب موفقیت آمیز این شاتل در زمان مقرر بسیار خوشبین هستند. به گزارش خبرگزاری مهر، سازمان ناسا شاتل آتلانتیس را برای اجرای ماموریت انتقال تجهیزاتش به ایستگاه فضایی بین المللی آماده اعلام کرده است و این شاتل در صورت مناسب بودن شرایط جوی روز دوشنبه 16 نوامبر 2009 زمین را به مقصد این ایستگاه ترک خواهد کرد.
آتلانتیس ساعت 2:28 دقیقه روز دوشنبه از سکوی پرتاب 39A در پایگاه فضایی کندی در فلوریدا به همراه 6 فضانورد و دو بسته بزرگ از قطعات یدکی ایستگاه به مدار پرتاب خواهد شد شرایط آب و هوایی برای روز دوشنبه مساعد به نظر می رسد و بر این اساس احتمال پرواز آتلانتیس در روز دوشنبه بسیار زیاد است.
تیم مدیریت این ماموریت در ناسا از روز جمعه شمارش معکوس برای پرواز را آغاز کرده و تمامی شواهد حاکی از این است که شاتل آتلانتیس متفاوت از شاتلهای دیگر در ماموریتهای پیشین، طبق برنامه ارائه شده و بدون تاخیر به مدار پرتاب خواهد شد.
از ماموریتهای اصلی آتلانتیس بازگرداندن سیستم آسیب دیده تصفیه آب ایستگاه به زمین است، این دستگاه در ایستگاه فضایی از پسماندهای آب آشامیدنی به وجود می آورد اما اکنون به دلیل نقص فنی از کار افتاده است.
بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، چارلی هابو فرمانده فضانوردان در این ماموریت فرماندهی 6 فضانورد را طی ماموریتی 11 روزه که سه راهپیمایی فضایی در آن انجام خواهد گرفت، به عهده خواهد داشت.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
هفت خوان برای خوردن ستاره؛ شما از جنس ستاره ها هستید/ پیامدهای خوردن خاک یک ستاره کوتوله

اخترشناس آمریکایی در پاسخ به سئوالی که نشریه پاپ ساینس در رابطه با پی آمدهای خوردن یک قاشق از خاک یک ستاره کوتوله مطرح کرده، اطلاعات جالبی را درباره ساختار این ستاره ها ارائه کرده است. به گزارش خبرگزاری مهر، مارک همرگن - اخترشناس آسمان نمای آدلر در شیکاگو در پاسخ به این سئوال که "خوردن یک قاشق چایخوری از یک ستاره کوتوله چه پیامدی خواهد داشت؟" می گوید اولین مشکلی که برای انجام این کار در پیش رو قرار دارد، جمع آوری این مقدار از خاک ستاره است زیرا نزدیک ترین ستاره کوتوله به زمین 8.6 سال نوری از زمین فاصله دارد.
در صورتی که بتوانید 8.6 سال نوری را با کمک وسیله ای طی کنید و از تشعشعات کیهانی و حرارت جان سالم به در ببرید، مشکلات بعدی نمایان خواهند شد.
ستاره های کوتوله بسیار حجیم هستند و گرانش سطحی آنها در حدود 100 هزار بار قدرتمند تر از گرانش زمین است به همین دلیل حفر سطح خاک ستاره تقریبا غیر ممکن به نظر می رسد به گفته هامرگن "بدون افتادن بر روی خاک ستاره و فشرده شدن در حد یک لایه پلاسمایی قادر به کندن خاک چنین ستاره ای نخواهید بود و حتی پس از آن نیز فشار بالا می تواند هیدروژن اتمهای بدن شما را با هلیوم ترکیب کند واکنشی که نتیجه آن انفجاری در ابعاد بمبهای هیدروژنی خواهد بود."
پس از طی این مراحل باید نگران بازگرداندن این ماده به زمین بود زیرا فضای کم فشار زمین می تواند باعث گسترده شدن این مواد فوق فشرده در ابعادی نامحدود شود، البته در صورتی که قبل از آن در صورت انسان منفجر نشده و بدن فرد را تبخیر نکند زیرا حرارت آن در زمین از 10 هزار تا 100 هزار درجه فارنهایت متغییر خواهد بود.
در صورتی که بتوان به هر شکلی تمامی این مراحل را پشت سر گذاشت، وزن این خاک مرحله بعدی مشکلات خواهد بود زیرا هر قاشق چایخوری از خاک این ستاره در زمین در حدود 5 تن وزن دارد و در صورت بلعیده شدن می تواند از گلوی فرد تا قسمتهایی از زمین یک کانال طولانی حفر کند.
بر اساس گزارش پاپ ساینس، هامرگن در نهایت معتقد است برای چشیدن طعم یک ستاره نیازی نیست 8.6 سال نوری را سفر کرده و تن به این خطرات گوناگون و عجیب سپرد زیرا عناصر سازنده بدن انسان و تمامی اجسام و موادی که در اطراف انسان وجود دارد از جنس هسته ستاره ها است که طی میلیاردها سال وارد زمین شده است در واقع هر چه امروز انسان می خورد، روزگاری بخشی از یک ستاره بوده است.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
شاتل آتلانتیس راهی ایستگاه فضایی شد

شاتل فضایی آتلانتیس به همراه 6 فضانورد، بسته های بزرگ تجهیزات یدکی و کرمهای میکروسکوپی روز گذشته به سوی ایستگاه بین المللی پرواز کرد. به گزارش خبرگزاری مهر، ماموریتی که آتلانتیس با هدف انجام آن، سفرش را آغاز کرده است، سه راهپیمایی فضایی را به منظور انبار کردن تجهیزات در خارج از ایستگاه فضایی در بر خواهد داشت. کرمهای میکروسکوپی که در این ماموریت همسفر فضانوردان شده اند به منظور مطالعه بر روی چگونگی تحلیل ماهیچه ای انسان در شرایط خلاء به ایستگاه برده می شوند.
قبل از عملی شدن پروژه بازنشستگی شاتلها در سال 2010، پنج پرواز دیگر در برنامه ماموریت این شاتلها قرار دارد. شاتل آتلانتیس مطابق آنچه مسئولان پروژه اعلام کرده بودند طبق برنامه از پایگاه فضایی کندی به مدار زمین پرتاب شد تا یکی از مهمترین ماموریتهایش را به منظور ذخیره سازی قطعات یدکی ایستگاه که در حال سپری کردن فاز تکمیلی ساخت به سر می برد، به پایان برساند.
ناسا در تلاش است این قطعات یدکی که شامل اتاقکهای موتور پمپ، تانک گاز، دو سیستم ژیروسکوپ و قطعاتی برای بازوی روباتیک ایستگاه را قبل از بازنشسته شدن شاتلها در ایستگاه ذخیره سازی کند زیرا فضاپیماهای دیگری که پس از شاتلها مورد استفاده قرار خواهند گرفت، از گنجایش کافی برای حمل چنین قطعات بزرگی برخوردار نیست.
ماموریت بعدی شاتلها از ماموریت اخیر آتلانتیس مهمتر خواهد بود زیرا اتاقک جدید ایستگاه با نام "آرامش" به همراه سقف گنبدی شکلش توسط این ماموریت به ایستگاه انتقال خواهد یافت، بخش گنبدی شکل شیشه ای به عنوان پایگاه دیده بانی برای کنترل راهپیمایی های فضایی و رصد خانه ای کوچک برای مشاهده زمین مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
یکی از متخصصان و فضانوردان این ماموریت، رندی برسنیک روسری اولین خلبان زن آمریکایی آملیا ارهارت را نیز در این ماموریت به همراه دارد وی به همراه پنج فضانورد دیگر جشن شکرگزاری را در مدار زمین برگزار می کنند.
این فضانوردان در هنگام بازگشت، نیکول اسکات را که در حدود سه ماه در فضا زندگی کرده است، به زمین باز خواهند گرداند. بر اساس گزارش بی بی سی، ماموریت 11 روزه آتلانتیس، پنجمین و آخرین ماموریت این شاتل در سال 2009 خواهد بود.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
واکنش عضو آژانس فضایی اروپا به خبر ناسا/ خبر کشف آب در ماه اهمیت نداشت

جووانی بینیامی پروفسور نجوم موسسه دانشگاهی مدرسه عالی پاویا، عضو شورای آژانس فضایی اروپا و رئیس سابق آژانس فضایی ایتالیا در پی اعلام خبر ناسا مبنی بر یافتن مقادیر زیادی آب در سطح ماه و انعکاس گسترده این موفقیت ناسا این خبر را بی اهمیت ارزیابی کرد. جووانی بینیامی عضو شورای آژانس فضایی اروپا در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: "خبر یافتن آب در کره ماه به هیچ وجه مهم نیست و در واقع خبری است که در آن بزرگنمایی زیادی شده و پیش از انتشار نتایج آن در یک ژورنال عملی معتبر به اطلاع عموم رسیده است. نتایج علمی هرگز به این روش اعلام نمی شوند."
وی همچنین در خصوص آینده این کشف گفت: "هیچ چشم انداز جدیدی در مورد آینده آن وجود ندارد. یک کم آب در ماه وجود دارد که همه آن را از قبل می دانستند. حتی میزان آب روی ماه از آب موجود در صحرای بزرگ آفریقا کمتر است."
بینیامی در پاسخ به این سئوال که آیا با این نتایج جدید ناسا به یافتن راههای جدیدی برای بازگشت به ماه در سال 2020 ادامه می دهد و آیا اصلا این بازگشت به وقوع خواهد پیوست به مهر گفت: "این چیزی است که ناسا همین الان هم به دنبال آن می گردد که به نظر من در این تلاش بسیار اغراق می کند. بازگشت به ماه به مسائل دیگری بستگی دارد و مسلماً در سال 2020 رخ نخواهد داد."
476660_orig.jpg
به گزارش مهر، جووانی بینیامی به عنوان یکی از متخصصان برنامه های فضایی اسا یکی از مخالفان سرسخت بازگشت انسان به ماه به شمار می رود و حتی این بازگشت را رویایی پوچ می داند. وی پیش از این در مقاله ای که در مجله "وایرد" منتشر شده با ذکر 10 دلیل اشتباه بودن تکرار سفر به ماه را برشمرده است.
ناسا جمعه شب اعلام کرد که پس از انجام مطالعات بر روی پروژه برخورد با ماه به مقادیر زیادی آب در حدود 25 گالن آب رسیده است.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
بارش شهاب اسدی امشب از آسمان کشور مشاهده می شود

دبیر انجمن نجوم اهواز با اشاره به بارش شهاب اسدی امشب 27 آبان ماه گفت: به دلیل نبود ماه در زمان طلوع صورت فلکی اسد، بهترین مکان برای رصد این بارش ایران است. خسرو جعفری زاده در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: آبان ماه هرسال شاهد بارش شهابی بسیار زیبای اسدی هستیم اما این بار در ایران زمان مناسبی برای رصد این بارش شهابی است دلیل آن نیز وجود نداشتن ماه در آسمان در هنگام طلوع صورت فلکی اسد ( شیر ) یعنی در زمان به اوج رسیدن بارش، است.
وی با تاکید بر اینکه منشاء بارش شهابی اسدی از بازمانده های دنباله داری به نام "تمپل تاتل" است، ادامه داد: این دنباله دار در سال 1377 به ملاقات خورشید آمده بود و پیش بینی می شد تا چند سال شاهد بارشهای اسدی بسیار جذابی باشیم و امروزه 9 سال از این ملاقات می گذرد اما بازهم بارش شهابی اسدی نمایشی زیبا را برای ما خواهد داشت این بارش در سالهای 78، 79، 80 و 81 با تعداد شهابهای بسیار آتش بازی جالبی را به نمایش گذاشته است.
دبیر انجمن نجوم اهواز با تاکید بر اینکه در سال جاری دو بارش را شاهد هستیم، خاطر نشان کرد: اولین بارش در روز 26 آبان ماه در ساعت 9 به وقت جهانی که برابر با 12 و 30 دقیقه به وقت ایران بود و اوج دوم این بارش امشب 27 آبان ماه در ساعت 21 تا 22 به وقت جهانی که برابر با ساعت 30 دقیقه بامداد تا 2 بامداد رخ خواهد داد.
اضافه کرد: در این بارش زمین وارد توده‌ بازمانده از سال 1466 و 1533 خواهد شد و پیش بینی می شود که تعداد شهابهای امشب به 300 شهاب برسد.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
پس از کناره گرفتن آتلانتیس/ اولین راهپیمایی در ایستگاه بین المللی فضایی با موفقیت به اتمام رسید

فضانوردان شاتل آتلانتیس طی اولین راهپیمایی فضایی از سه راهپیمایی با دو ساعت اضافه کاری توانستند تمامی وظایف برنامه ریزی شده را با موفقیت به اتمام برسانند. به گزارش خبرگزاری مهر، اولین راهپیمایی فضایی فضانوردان شاتل آتلانتیس پس از کناره گرفتن این شاتل در ایستگاه بین المللی فضایی با موفقیت به پایان رسید.
مایکل فورمن و رابرت ساچر دو فضانوردی که در این راهپیمایی شرکت داشتند توانستند آنتن یدکی را طی دو ساعت اول این راهپیمایی به ایستگاه بین المللی فضایی اتصال دهند، این راهپیمایی یکی از سه راهپیمایی است که طی بازدید 11 روزه این شاتل از ایستگاه انجام گرفته و پس از کناره گیری آرام آتلانتیس در روز چهارشنبه آغاز شده است.
شاتل آتلانتیس روز دوشنبه پایگاه فضایی کندی را به مقصد ایستگاه بین المللی فضایی ترک کرد و به همراه خود چندین تن تجهیزات از قبیل پمپها، تانکهای ذخیره و دیگر تجهیزات یدکی ایستگاه را حمل کرده است.
این تجهیزات و راهپیمایی های فضایی به منظور افزایش طول عمر ایستگاه طی دوره بازنشستگی شاتلهای ناسا به ایستگاه انتقال پیدا می کنند ناسا اعلام کرده است طی راهپیمایی روز پنجشنبه فضانوردان با دو ساعت اضافه کاری توانستند تمامی وظایف برنامه ریزی شده را به خوبی انجام دهند.
بر اساس گزارش بی بی سی، مسافران شاتل آتلانتیس به همراه ساکنان ایستگاه تعطیلات عید شکرگزاری خود را در مدار زمین و در ایستگاه به سر خواهند برد. در هنگام بازگشت فضانورد نیکول اسکات که به مدت سه ماه در ایستگاه اقامت داشته است نیز به همراه فضانوردان به زمین باز خواهد گشت، این آخرین جا به جایی ساکنان ایستگاه قبل از بازنشستگی شاتلهای ناسا خواهد بود.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
راهیابی دو مقاله دانش آموزان ایرانی به رقابت ناسا

مقاله دو دانش آموز کشور به رقابتهای بین المللی "دانشمند یک روزه کاسینی" راه یافت. به گزارش خبرنگار مهر، داوری رقابت کاسینی بر روی بیش از 70 مقاله پذیرفته شده از مجموع 100 مقاله رسیده انجام و بر اساس رده سنی به مقالات نمره دهی شد. نتایج این رقابتها در رده ملی در سنین دوره راهنمایی و دبیرستان به شرح زیر اعلام شد.
در بخش "تتیس" و حلقه‌های زحل، کسری مختارپور با 5/24 امتیاز مقام اول، امیررضا کامکار با 24 امتیاز مقام دوم و زهرا ساعدی و پروین هویدا با 22 امتیاز به طور مشترک مقام سوم را از آن خود کردند.

در سوژه تیتان، مرضیه حجتی فهیم با 23 امتیاز، سبا عظیما، شیوا ملکی و مهسا یزدانی با 5/22 امتیاز و فائزه چقاجردی، نیلوفر شاه محمد همدانی و شیرین عمویی، مریم لاله و سمن قدیمی با 22 امتیاز به عنوان نفرات اول تا سوم برگزیده شدند.
در بخش سوژه زحل و حلقه هایش، محمد یار دهنوی با 5/22 امتیاز به عنوان نفر اول انتخاب شد و سایر مقالات به دلیل کسب امتیاز پایین تر از 20 نفرات دوم و سوم انتخاب نشدند.
در رده بین الملی نیز دو مقاله از دانش آموزان ایرانی با کسب بیشترین حد نمره انتخاب شد. مقالات کسری مختارپور با 5/24 امتیاز در رده سنی دبیرستان و امیررضا کامکار با کسب 24 امتیاز در رده سنی راهنمایی پس از ترجمه به عنوان دو مقاله برگزیده ایران برای مرکز پیشران موشک ناسا ارسال می شود.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
برنامه آژانس فضایی اروپا برای رصد جهانی محیط زیست و امنیت

آژانس فضایی اروپا با شرکت e-GEOS به توافقاتی برای توسعه برنامه رصد جهانی برای محیط زیست و امنیت (GMES ) دست یافته است. به گزارش خبرگزاری مهر، e-GEOS یک شرکت ایتالیایی است که 80 درصد آن تحت کنترل سازمان Telespazio و 20 درصد مابقی آن زیر نظر آژانس فضایی ایتالیا است.
این شرکت قراردادی را با آژانس فضایی اروپا امضا کرد که براساس آن، e-GEOS در برنامه GMES (مونیتورینگ جهانی برای محیط زیست و امنیت) اطلاعات ماهواره ای و رادارهای اپتیکی خود را به اسا عرضه می کند.
برپایه این توافق که در حدود 5/3 میلیون یورو ارزش دارد GMES به اسا تصاویری را عرضه می کند که سه ماهواره راداری COSMO-SkyMed و ماهواره های اپتیکی GeoEye-1، IKONOS، QuickBird، WorldView-1 و WorldView-2 تهیه کرده اند.
براساس گزارش اسپیس نیوز، GMES برنامه مشترک کمیسیون اروپا و اسا برای توسعه توانمندی اروپا در رصد زمین است.
هدف اولیه این برنامه، نظارت و کنترل تغییرات آب و هوایی سیاره زمین و حفظ امنیت تمام شهروندان اروپایی است.
تصاویری که در راستای این برنامه عرضه می شوند برای "سرویسهای ردیابی سریع"، "سرویس ناوبری" و خدمات مربوط به موقعیتهای فوری مورد استفاده قرار می گیرند.
آژانس فضایی ایتالیا و وزارت دفاع این کشور مجموعه ماهواره COSMO-SkyMed را توسعه داده است تاکنون سه ماهواره از این مجموعه در مدار قرار گرفته اند و ماهواره چهارم نیز در سال 2010 پرتاب خواهد شد.
این سیستم می تواند تصاویری را از شرایط آب و هوایی یک روز خاص در هر نقطه از دنیا تهیه کند و در اختیار سرویسهای ناوبری و هوایی قرار دهد.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
تصویب قله های نجومی کشور در دولت/ آغاز طراحی تلسکوپ ملی

مجری طرح رصدخانه ملی ایران از آغاز طراحی تلسکوپ ملی خبر داد و گفت: طراحی این تلسکوپ پروژه ای 2 تا 3 ساله است که کار ساخت آن پس از اتمام طراحی آغاز می شود ضمن اینکه دو قله "دینوار" و "گل گشت" با تصویب دولت به عنوان قله های نجومی انتخاب شدند. به گزارش خبرنگار مهر، رضا منصوری چهارشنبه شب در حاشیه مراسم روز جهانی "علم" در جمع خبرنگاران افزود: پروژه تلسکوپ ملی در مرحله طراحی است که برای این منظور تیم طراحی تلسکوپ شامل متخصصان داخلی و محققان سوئدی از 2 ماه پیش کار خود را آغاز کرده اند طراحی طی برنامه 2 تا 3 ساله انجام می شود و پس از این مرحله، مرحله ساخت آغاز می شود.
قطعی شدن دو قله نجومی در کشور
وی با بیان اینکه مکان یابی رصدخانه و اندازه گیریها برای نهایی کردن مکان رصدخانه در حال انجام است، اضافه کرد: ما دو قله را انتخاب کردیم و دولت این دو قله را به عنوان مکانهای نجومی پذیرفته است.
دو قله نجومی کشور به تصویب دولت رسید
مسئول پروژه رصدخانه ملی دو قله "دینوار" و "گل گشت" را دو قله نجومی ذکر کرد و ادامه داد: با نهایی شدن محاسبات، در مورد تعیین مکان مناسب برای نصب تلسکوپها تصمیم گیری می شود.
وی تاکید کرد: اقدامات دیگری نیز در دست اجرا است که در زمان مقرر اعلام می شود.
دستاوردهای ایران در سال جهانی نجوم
منصوری همچنین با اشاره به دستاوردهای ایران در سال جهانی نجوم با تاکید بر اینکه ایران در سطح نجوم حرفه ای در سطح پایینی قرار دارد، گفت: این در حالی است که ایران زمانی در علم نجوم سرآمد دنیا بوده است.
وی در عین حال به فعالیت بخش آماتوری نجوم اشاره کرد و افزود: در سال جهانی نجوم گروههای آماتوری که بخش ترویجی علم نجوم محسوب می شوند، برنامه های گسترده ای را جهت ترویج و آموزش علم نجوم در سراسر کشور اجرا کردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف به بیان اقدامات نجوم حرفه ای در سال جهانی نجوم پرداخت و اظهار داشت: اتفاق مهمی که در بخش حرفه ای نجوم افتاد این بود که اعتبارات رصدخانه ملی که قرار بود از سال 84 واگذار شود، پس از فشارهایی که از سطوح بالاتر به دولت وارد شد، این بودجه در سال جهانی نجوم به پژوهشگاه دانشهای بنیادی واگذار شد.
وی با تاکید بر اینکه دولت علاوه بر اعطای بودجه، حمایتهای لازم را برای اجرایی کردن این پروژه اعمال کرده است، ادامه داد: این روند باعث شد تا کارهای راه اندازی رصدخانه ملی شتاب بیشتری به خود بگیرد.
وضعیت اسفبار ترویج علم در ایران
منصوری، انجمنهای علمی را مروجان علم در جوامع دانست و گفت: در حال حاضر انجمنی به نام انجمن ترویج علم در کشور شکل گرفته است که این انجمن همانند سایر انجمن های علمی فعالیتهای گسترده ای ندارد.
وی به نقش رسانه ها و صدا و سیما در زمینه ترویج علم اشاره و خاطر نشان کرد: در عملکرد و فعالیتهای رسانه های جمعی در این زمینه تغییر عمده ای به لحاظ کیفی و کمی دیده نمی شود ضمن آنکه جامعه را با خطر جدی تری به نام "شبه علم" مواجه کرده است رسانه ها اخبار شبه علم را پخش می کنند که بعضا نه شبه علم که ضد علم نیز هست. متاسفانه کسی در این زمینه جوابگو نیست و اگر کسی هم جواب دهد در رسانه ها منتشر نمی شود.
منصوری، با تاکید بر اینکه در نقشه جامع علمی باید جایگاه ترویج علم مشخص باشد، افزود: پیش نویس این نقشه را 8 ماه پیش دیدم که علاوه بر اینکه نقص های زیادی در آن بود، اشاره به ترویج علم نشده است باید منتظر بود تا در نسخه نهایی آن که قرار است به زودی رونمایی شود چه تدابیری در این زمینه اندیشیده شده است.
ابراز نگرانی از ادغام دو معاونت پژوهشی و فناوری
رئیس پروژه رصدخانه ملی در خصوص ادغام دو معاونت پژوهشی و فناوری وزارت علوم گفت: بحث ادغام این دو معاونت سالها قبل مطرح شده است و نیاز به کار کارشناسی دارد.
وی با ابراز نگرانی از ادغام دو معاونت پژوهشی و فناوری در وزارت علوم ادامه داد: از سوی دیگر به لحاظ مدیریتی ادغام زمانی معنا پیدا می کند که دو نهاد فعال در کنار یکدیگر بتوانند اقدامات موثری را انجام دهند وقتی این دو نهاد که هر دو دارای مشکلات عدیده ای هستند، در هم ادغام شوند نه تنها مشکلی را حل نمی کند بلکه موجبات افزایش مشکلات را فراهم می کنند.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
گلوله های کثیف یخی منشاء آب در ماه شناخته شدند

شواهد به دست آمده از برخورد مدارگرد LCROSS ناسا نشان می دهد آب کشف شده در ماه بیشتر به واسطه برخورد ستاره های دنباله دار به وجود آمده است و بادهای خورشیدی نقش کمی در تولید آن داشته اند. به گزارش خبرگزاری مهر، در ماه اکتبر دو برخورد با ماه صورت گرفت که تصاویر به ثبت رسیده از این دو برخورد نشانه های غیر قابل انکاری از وجود آب در ماه را در بر داشته است. ماموریتهای پیشین نیز نشانه های کوچکی از وجود این ماده را نمایان ساخته بود اما منبع این نشانه ها آشکار نبودند. یکی از نظریات ارائه شده احتمال جفت شدن اتمهای هیدروژن و اکسیژن موجود در خاک ماه تحت تاثیر بادهای خورشیدی است که در نتیجه هیدروکسیل و آب تولید خواهد شد.
اما اکنون شواهد جدید توضیحاتی دیگر را در رابطه با منشا این آب ارائه کرده است که در برخورد ستاره های دنباله دار ریشه دارد اولین شواهد از عناصری به دست آمده اند که به سرعت تبخیر می شوند، یا فرار هستند. مدارگرد LCROSS مقادیر قابل توجهی از مواد فرار حاوی کربن و هیدروژن مانند متان و اتانول را کشف کرد، در واقع این گونه به نظر می رسد که این مدارگرد با منبع بزرگی از مواد فرار برخورد کرده است.
به گفته دانشمندان این مواد به احتمال زیاد میلیاردها سال پیش، زمانی که از ذرات به جا مانده از برخورد جرمی در ابعاد مریخ با زمین به وجود آمده، در فضا سرگردان شده اند. در واقع انتظار می رود آبی که تحت تاثیر فعل و انفعالاتی با بادهای خورشیدی به وجود آمده خالص و بدون مواد فرار باشند و به همین دلیل منشا آب کشف شده نمی تواند در دل بادهای خورشیدی نهفته باشد.
اما ستاره های دنباله دار که مصبب بسیاری از جراحتهای کره ماه به شمار می روند گلولها های یخی کثیفی هستند که از مقادیر زیادی مواد فرار برخوردارند، در صورتی که بتوان تاریخ آب کشف شده در ماه را تعیین کرد، می توان اطلاعات زیادی در رابطه با تاریخچه ستاره های دنباله دار ماه طی چند میلیارد سال اخیر ارائه کرد.
دسته بعدی شواهد که ارتباط میان ستاره های دنباله دار و آب کشف شده در ماه را آشکار می کند به مقدار آبی باز می گردد که در کره ماه کشف شده است زیرا بادهای خورشیدی تنها قادر به تولید مقادیر اندکی از آب در سطح ماه بوده اند و در صورت تولید شدن این ماده تحت تاثیر بادهای خورشیدی، آب به وجود آمده تنها یک درصد از کل خاک ماه را تشکیل می دهد. این در حالی است که تخمینهایی که تا کنون از اطلاعات بررسی شده ارائه شده است نشان از تمرکز بالایی از آب در خاک ماه دارد.
جدا از نشانه های ارتباط میان آب و ستاره های دنباله دار، حضور مواد فرار در ماه در جلسه این هفته گروه تحلیل اکتشافات ماه که میان 160 دانشمند ماه شناس به منظور بررسی اطلاعات به دست آمده از ماموریتهای اخیر ناسا در هیوستون برگزار شد، هیجان خاصی به وجود آورد زیرا این مواد منابع ارزشمندی برای سفرهای فضایی انسان به این کره و سیاره های دیگر به شمار می روند در حالی که آب برای بقا در ماه بسیار حیاتی است، هیدروژن آن نیز برای استفاده در سوخت رسانی راکتها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
بر اساس گزارش تلگراف، احتمال یافتن ترکیباتی مانند اتانول و متان که می توان از آنها به عنوان سوخت استفاده کرد پروژه بازگشت فضانوردان به ماه را از نظر اقتصادی تحت پوشش قرار خواهد داد به گفته "نوا پترو" از مرکز پروازهای فضایی گودارد در مریلند، پروژه LCROSS بلیط برگشت به ماه را در دست فضانوردان ناسا قرار داده است.
 

sina86

Registered User
تاریخ عضویت
27 آپریل 2008
نوشته‌ها
3,309
لایک‌ها
35
ساخت تلسکوپی برای ردیابی سیاره های فراخورشیدی و انرژی تاریک

اخترشناسان اروپایی قصد دارند تلسکوپی بسازند که بتواند همزمان به جستجوی دو پدیده مهم فضایی، سیاره های شبه زمینی و انرژی تاریک بپردازد. به گزارش خبرگزاری مهر، شاید میان سیاره های فراخورشیدی و انرژی تاریک ارتباط چندانی وجود نداشته باشد اما اخترشناسان امیدوارند به زودی بتوانند تلسکوپ فضایی دو منظوره ای را با توانایی جستجوی هر دو پدیده در اعماق فضا ابداع کنند.
تلسکوپ فضایی Euclid اروپا با استفاده از تکنیک ماکرولنز به جستجوی پیچ و خمهای نور در میان توده های ماده می پردازد که این توانایی به دانشمندان کمک خواهد کرد موقعیت کهکشانهایی را که در سرتاسر جهان هستی پراکنده شده اند را شناسایی کنند و اطلاعات جدیدتری درباره نقش انرژی تاریک به دست آورند.
تکنیکی مشابه تکنیک ماکرولنز انرژی تاریک می تواند تابش نور ستاره های بسیار دوردست و سیاره های آنها را نیز ردیابی کرده و در یافتن سیاره های فراخورشیدی که احتمال وجود حیات در آنها وجود دارد، به اخترشناسان کمک کند.
هر دو این تحقیقات فضایی نیازمند ابزاری است که بتواند محدوده وسیعی از آسمان را در طولانی مدت زیر نظر داشته باشد که به گفته اخترشناسان اروپایی تلسکوپ فضایی Euclid از این ویژگی برخوردار است سیاره شناسان و کیهان شناسان می توانند با استفاده از چنین تلسکوپی زمان رصد خود را با یکدیگر به اشتراک گذاشته در در هزینه های مطالعاتی صرفه جویی کنند.
بر اساس گزارش پاپ ساینس، اخترشناسان معتقدند سه ماه رصد با کمک این تلسکوپ می تواند مطالعات مورد نیاز برای تحقیق بر روی بیش از 200 میلیون ستاره را تحت پوشش قرار داده و دست کم 10 سیاره شبه زمینی را شناسایی کند با این حال عملی شدن این پروژه بستگی به بررسی و نظر آژانس فضایی اروپا خواهد داشت.
 
بالا