• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
"آینده مذاکرات هسته‌ای فرصت‌ها و چالش‌ها"
زیباکلام: از ظریف حرصم می‌گیرد/متقی: توافق ژنو متوازن نیست



صادق زیباکلام با اشاره به برخی نظرات در جامعه مبنی بر اینکه تحریم‌های اضافه شده اخیر آمریکا تحریم‌های جدید است، گفت: از آقای ظریف و عراقچی تعجب می‌کنم و حرصم می‌گیرد وقتی می‌بینم پاسخ اینگونه مباحث را نمی‌دهند.

به گزارش خبرنگار انرژی هسته‌ای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، صادق زیباکلام، استاد دانشگاه تهران در سخنرانی در نشستی با عنوان "آینده مذاکرات هسته‌ای فرصت‌ها و چالش‌ها" با حضور ابراهیم متقی که صبح امروز از سوی مرکز دیده‌بان آمریکا برگزار شد، با اشاره به اضافه کردن تعدادی از شرکت‌ها و افراد در لیست تحریم‌های یکجانبه آمریکا و با بیان این که از ظریف و عراقچی حرصم می‌گیرد، گفت: نمی‌دانم چرا پاسخ برخی صحبت‌ها درباره اینکه می‌گویند این تحریم‌ها جدید است را نمی‌دهند. فوقش آقای ظریف را به خاطر عملکردش استیضاح می‌کنند اما مهم است که واقعیت‌ها گفته شود. وی افزود: وقتی عراقچی می‌گوید تحریم‌های جدید اعمال شده با روح توافق تناقض دارد و یا روح این توافق را خدشه‌دار کرده است نمی‌فهم دیگر روح چیست.

این استاد دانشگاه افزود: تحریم جدید آنهایی بود که کنگره آمریکا می‌خواست چندین ماه پیش علیه ایران تصویب کند و حتی به این تحریم‌ها خیلی هم نزدیک شدیم اما اوباما به کنگره گفت که اگر این تحریم‌ها تصویب شود آن را وتو می‌کند. بر اساس این تحریم‌ها، صادرات نفت ایران طی چند ماه به صفر می‌رسید از این رو تحریم‌های جدید ادامه تحریم‌های قبلی است در صورتی که بر اساس توافق ژنو نباید کنگره و یا دولت آمریکا و اروپا علیه ایران تحریم جدید تصویب کند.

وی اضافه کرد:‌ درباره تحریم‌های جدید اضافه شده قبلا به آقای ظریف اعلام شده بود که 27 شرکت و فرد مرتبط با مسائل ایران بر اساس قوانین آمریکا تحریم می‌شوند اما متاسفانه آقای ظریف و دیگر مذاکره‌کنندگان یک کلام صحبت نمی‌کنند که بگویند این تحریم‌ها جدید نیست و مانع از ایجاد ابهام برای افکار عمومی نمی‌شوند. بعضی وقت‌ها با وجود همه مخالفت‌هایی که با دولت و شخص احمدی‌نژاد داشتم به دنبال جسارت احمدی‌نژاد می‌گردم.

زیباکلام در ادامه با بیان اینکه توافق ژنو جدای از اینکه چه بندها و جزئیاتی دارد تغییر و تحول اساسی و بنیادی را در ساختار سیاست خارجی کشور ایجاد کرده است، گفت: تا قبل از دور جدید مذاکرات در دولت روحانی نگاه مسئولان ایران به موضوع هسته‌ای نگاهی مبتنی بر ابزار سیاسی و ایدئولوژیک بود و قرار نبود اصلا مساله هسته‌ای حل و فصل شود که همین اتفاق هم افتاد.

وی گفت: بنابراین در دولت قبل خاکریز اول مبارزه ما با غرب مساله هسته‌ای بود و اصولگرایان این تصور را از مذاکرات هسته‌ای داشتند که اگر این موضوع حل شود آمریکایی‌ها به سراغ موضوع حقوق بشر، مقاومت، حزب‌الله، عراق و ... می‌آیند بنابراین باید سنگر هسته‌ای را حفظ کنیم.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه احمدی‌نژاد معتقد بود غرب به دو دلیل با برنامه هسته‌ای ایران مخالفت می‌کند، اظهار کرد: اول آنکه معتقد بود آنها می‌خواهند جلوی پیشرفت‌های اقتصادی ایران را بگیرند چرا که اگر هسته‌ای به بار بنشیند در ایران 250 رشته تولیدی و اقتصادی ایجاد می‌شود و ما به لحاظ صنعتی و توسعه زیر و رو می‌شویم و دوم اینکه غرب نمی‌خواهد دانشمندان جوان ما پیشرفت کنند و می‌خواستند مانع توسعه علمی ایران شوند اما من این سوال را همان زمان از آقای احمدی‌نژاد در قالب سخنرانی و نوشته‌هایم پرسیدم که این 250 صنعت و رشته تولیدی و اقتصادی را نام ببرید و یا حداقل 25 تا از اینها را نام ببرید. معتقدم اینها تصورات واهی بود و به واسطه برنامه هسته‌ای ایران هیچ انقلاب اقتصادی و علمی در کشور صورت نگرفته است.

وی با طرح این پرسش که پس چرا غربی‌ها مخالف برنامه هسته‌ای ما هستند و با برنامه هسته‌ای هند و پاکستان و اسرائیل مخالف نیستند؟ گفت: این مخالفت غرب برای این است که ایران به طور رسمی اعلام کرده می‌خواهد اسرائیل را نابود کند و هر اقدامی هم برای این کار انجام می‌دهد. از نظر آمریکایی‌ها، ایران تهدید بالقوه‌ای برای اسرائیل است و این مهم‌ترین دلیل مخالفت غرب با برنامه هسته‌ای ماست.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در رابطه با مذاکرات هسته‌ای یک تحول بنیادی صورت گرفته است، گفت: در دولت روحانی مذاکره‌کنندگان با این نگاه پشت میز مذاکره نشستند که اعلام کردند ایران می‌پذیرد که آنها (1+5) یک نگرانی درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران دارند و مهم نیست ان‌پی‌تی یا پروتکل الحاقی یا پادمان جامع چه می‌گوید. مهم این است که طبق توافق ژنو این نگرانی را رفع کنیم. بنابراین ما برای اولین بار به غربی‌ها گفتیم که نگرانی شما را درک می‌کنیم و نگفتیم که شما اشتباه می‌کنید یا دروغ می‌گویید و آنها هم در مقابل یک قدم جلو آمدند و گفتند در اساس می‌پذیریم که ایران غنی‌سازی کند یا آب سنگین داشته باشد.

زیباکلام ادامه داد: استراتژی‌ای که بین دو طرف ایران و 1+5 توافق شده این است که فعالیت‌های هسته‌ای ایران باید به گونه‌ای ادامه یابد که اگر روزی ایران خواست به سمت سلاح رود آنها زمانی را برای واکنش داشته باشند. به تعبیر دیگر توافق بالقوه هسته‌ای ایران باید به قدری کاهش یابد که حرکت به سمت سلاح را بسیار بسیار کند کند و بر همین اساس ایران نباید 19 هزار سانتریفیوژ داشته باشد چرا که با این تعداد می‌تواند در مدت کوتاهی از نظر آنها به سلاح هسته‌ای دست یابد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: در مقابل طرف 1+5 سعی دارد تحریم‌ها را به هر بهانه‌ای در مدت زمان طولانی‌تر لغو کند. 1+5 لغو تحریم‌ها را در یک فرآیند بیست ساله می‌بیند اما ایران معتقد است این زمان باید سه تا چهار سال باشد و این یکی از موضوعات مهم مذاکره است. همچنین مسائل دیگر از جمله نسل‌های جدید سانتریفیوژ، ذخیره اورانیوم غنی شده پنج درصدی، راکتور اراک و ... از جمله مباحث مذاکرات است.

وی در ادامه با بیان اینکه توافق ژنو «شیر گلوسوزی نیست» گفت: تجربه این سال‌ها نشان داده است که هر وقت سیاست خارجی گرفتار ایدئولوژی شده منافع ملی ضرر دیده است.

زیباکلام ادامه داد: در تقویم ما هر روزی به یک عنوانی نامگذاری شده است اما می‌خواهم بپرسم چرا در این تقویم هیچ روز به نام بیانیه الجزایر که در آن آزادی گروگان‌های آمریکایی بعد از 444 روز مورد اشاره قرار گرفته است نیست. مگر گرفتن سفارت و گروگان‌گیری برای ایران افتخار نبود پس چرا از آن در تقویم نامی نمی‌بریم و معتقدم توافق ژنو هم چنین سرنوشتی پیدا می‌کند. برخی و من هم معتقدم اگر توافق ژنو را جز به جز اجرا کنیم به مراتب از سال 82 عقب‌تر می‌رویم و این سوال برای من هم است که برای چه میلیاردها خرج یک اقدامی کردیم و غنی‌سازی کردیم و حالا طبق توافق ژنو و صرف هزینه‌های دیگر باید همان‌ها را تبدیل به اکسید کنیم یا رقیق سازیم.

این استاد دانشگاه گفت: همان‌طور که قطعنامه 598 چندان مورد مقبول برای پرداخته شدن در سطح رسانه‌های کشور نیست درباره توافق ژنو هم همین اتفاق می‌افتد. امام ***** در رابطه با 598 گفتند هر چه درباره جنگ گفتم را پس گرفتم و آبرویی اگر داشتم با خدا معامله کردم و این صحبت‌ها برای آن است که قطعنامه 598 هیچ افتخاری برای ما نداشت.

زیباکلام ادامه داد: معتقدم از سال 84 به بعد سیاست هسته‌ای ایران مسیر غلطی را طی کرده است و ما حالا باید بهایش را بپردازیم. همین امروز با وجود آنکه عراق متجاوز در جنگ شناخته شد ما نمی‌توانیم غرامت جنگی از آنها بگیریم و اگر شانس بیاوریم آنها قرارداد 1975 الجزایر را بپذیرند شاید بتوان ادعای غرامت کرد.

وی ادامه داد: تبدیل اورانیوم‌های غنی شده به اکسید و یا رقیق کردن آن و بعد تبدیل آنها به میله‌های سوخت مثل آن است که شما در آشپزخانه‌تان غذایی را با گران‌ترین محصولات درست کنید و بعد آن را تبدیل به کود شیمیایی کنید و یا در سطل زباله بریزید.

این استاد دانشگاه گفت: اگر اجازه داده شده بود درباره مساله هسته‌ای به راحتی در کشور صحبت شود و در هشت سال گذشته فضای نقد و انتقاد را باز می‌گذاشت امروز برای تغییر سیاست‌های هسته‌ای اینقدر هزینه نمی‌دانیم. هسته‌ای امر مقدسی نیست که صحبت کردن درباره آن را قدغن کنیم.

زیباکلام در پاسخ به اینکه چرا نتانیاهو از مذاکرات هسته‌ای ناراحت است، گفت: نتانیاهو ناراحت است چرا که راه قبلی که ایران در بحث هسته‌ای می‌رفت ما را یک راست به سمت دره می‌برد و حالا این مذاکرات جدید ما را بر لبه پرتگاه نگه داشته است. امروز باید از کسانی که در 10 سال گذشته درباره هسته‌ای صحبت می‌کردند توضیح بخواهیم که چرا سیاست‌هایی انتخاب شد که کشور را به چنین مرحله‌ای برساند. در عین حال برخلاف نظر برخی معتقدم مذاکرات هسته‌ای در دولت یازدهم مصداق این ضرب‌المثل است که جلوی ضرر را از هر جا بگیرید منفعت است از این رو مذاکرات مهم است و توافق ژنو خوب است چون جلوی ضررهای بزرگتر و بعدی را می‌گیرد اما به این معنی نیست که چشم خود را بر گذشته و یا جزئیات این توافق ببندیم. جمهوریخواهان امروز در آمریکا تلاش دارند تا مذاکرات را بر هم زنند و به مسیر قبلی باز گردند. مطمئن باشید که آنها به چیزی کمتر از نابودی ایران رضایت نخواهند داد و دولت اوباما را به شدت تحت فشار قرار می‌دهند تا تحریم‌ها به راحتی لغو نشود و یا اساسا توافقی صورت نگیرد چرا که روند قبلی آنها را به راحتی به خواسته‌هایشان نزدیک ساخت.



به ادبیات ظریف انتقاد دارم
یک استاد دانشگاه با بیان اینکه توافق ژنو به لحاظ اقداماتی که دو طرف باید انجام دهند متوازن نیست، گفت: ایران نیاز دارد ابزاری که طرف مقابل نسبت به آن حساسیت دارد برای خود حفظ کند تا بر اساس آن آمریکایی‌ها ساختار تحریمی که محدودیت‌های اقتصادی برای ما ایجاد می‌کند را گسترش ندهند.

به گزارش خبرنگار انرژی هسته‌ای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران نیز در این نشست با بیان اینکه برخی دانشگاهیان معتقدند ایران باید سلاح هسته‌ای داشته باشد، گفت: آنها معتقدند ایران در وضعیت محاصره اتمی قرار دارد و کشوری با این وضعیت باید برای بقای خود جلوه‌هایی از مناظره قدرت را ایجاد کند. البته این نگرش متعلق به دوره جمهوری اسلامی نیست بلکه از اواخر دهه 1340 وجود داشته است.

وی با اشاره به دیدگاه کنت والتز اظهار کرد: والتز می‌گوید ایران به این دلیل بازیگر گریز از مرکز است که جهان در برخورد با آن وضعیت موازنه و توازن را مورد توجه قرار نمی‌دهد. هند، پاکستان و تا همین اواخر قزاقستان و نیز روسیه و اسرائیل کشورهایی هسته‌ای هستند و کشوری که می‌خواهد بازیگر منطقه‌ای باشد باید از قدرت لازم برای موازنه‌گری برخوردار باشد.

این استاد دانشگاه با اشاره به تعهدات ایران در چارچوب ان‌پی‌تی، گفت: کشورها می‌توانند در چارچوب پادمان هسته‌ای به سلاح هسته‌ای دست پیدا کنند و ممانعت آمریکا از این مساله موجب می‌شود که این کشور اولین بازیگر نقض‌کننده رویکرد پادمان هسته‌ای در ارتباط با سیاست هسته‌ای باشد. آمریکایی‌ها پا را فراتر گذاشته و فراتر از ان‌پی‌تی معتقدند کشورها باید بر اساس پروتکل الحاقی مورد نظارت و بازرسی قرار گیرند در حالیکه این پروتکل اجباری نیست. آمریکایی‌ها معتقدند ان‌پی‌تی قوانین قابل نقض شدن دارد. آنها به هر طریق سعی می‌کنند مانع از فعالیت‌های غنی‌سازی در کشورهای عضو شوند در حالیکه غنی‌سازی جزو حقوق کشورهاست و هیچ محدودیتی برای آن در پادمان وجود ندارد اما از سال 1990 قوانین تغییر کرد و ماهیت بازرسی‌ها و نظارت‌ها نیز تغییر یافت.

وی ادامه داد: در چارچوب واقع‌گرایی آمریکایی‌ها بر این نظرند که اجازه نمی‌دهیم کشورها ابزارهایشان برای ارتقای قدرت گسترش یابد چرا که آنها معتقدند با ارتقای ابزارهای کشورها آنها قابلیت‌هایشان را به رویکرد، اراده و هدف‌شان منتقل می‌کنند و به همین دلیل آمریکایی‌ها نسبت به غنی‌سازی نگاه محدودکننده دارند و از سال 1950 به دنبال این مساله هستند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: به موازات ارتقای قابلیت فنی ایران در حوزه روابط بین‌الملل و ****‌های بین‌المللی در چهار عرصه امنیتی، اقتصادی، حقوق بشر و زیست محیطی ارتقایی صورت نگرفته است. اگر پوپولیسم هسته‌ای شکل می‌گیرد ناشی از این است که حوزه دانشگاهی ما به ویژه در عرصه‌های حقوق بین‌الملل و امنیت بین‌الملل به آن اندازه که باید رشد نکرده است. در جامعه ایرانی چه بخواهیم و چه نخواهیم یک امپراطوری نهفته است و هر کس شعار آن را دهد جایگاه لازم را به دست می‌آورد.

متقی گفت: در عین حال دیپلماسی اجبار آمریکا عامل اصلی شکل‌گیری وضعیتی است که زمینه‌های پوپولیسم هسته‌ای را در داخل ایران به وجود می‌آورد و آنها از ما می‌خواهند در حالیکه هنوز اسرائیل حتی پادمان جامع هسته‌ای را نپذیرفته است ایران پروتکل الحاقی را به تصویب برساند.

وی با اشاره به عملکرد دولت روحانی در بحث هسته‌ای، گفت: روحانی محور اصلی تصمیم گیری و سیاستگذاری‌اش را در حوزه سیاست خارجی قرار داده است و محور سیاست خارجی هم مذاکرات هسته‌ای است. در هیچ کشوری نمی‌بینیم که وزیر خارجه‌اش 17 روز برود کشوری و یک نوع مذاکرات کارشناسی انجام دهد (وین 6) و تازه حسین فریدون هم به عنوان نماینده رییس‌جمهور آنجا حضور پیدا می‌کند. چنین رفتاری و عملکردی موجب تعجیل در کار و در نهایت توافق ژنو شد. این در حالی بود که غربی‌ها به هیچ وجه نمی‌توانستند یک ماه قبل از آن باور کنند که ایران مفاد توافق ژنو را بپذیرد.

این استاد دانشگاه با اشاره به موضوع حق غنی‌سازی اظهار کرد: تمام بحث وزیر خارجه و سخنگوی وزارت خارجه در این مدت این بوده است که آمریکا باید حقوق هسته‌ای ما را بپذیرد. این در حالی است که در سیاست بین‌الملل بحثی تحت این عنوان که کشوری باید حقوق ما را مورد توجه قرار دهد و آن را بپذیرد نداریم چون مبنای کار در سیاست بین‌الملل آنارشی (هرج و مر‌ج‌گرایی) است و در این فضا هر بازیگری بتواند در زمان ممکن حقوق طرف دیگر را نادیده می‌گیرد بنابراین در توافق ژنو ایران در بحث غنی‌سازی تلاش کرد که آن را تثبیت کند. آمریکایی‌ها در توافق ژنو غنی‌سازی را به صورت دو فاکتو پذیرفتند اما انتهای کار را به تصویب پروتکل الحاقی در مجلس منوط کردند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: موضوع پذیرش پروتکل الحاقی اصلا در فضای داخلی ایران امکان‌پذیر نیست چرا که حتی مجلس ششم هم پروتکل الحاقی را تصویب نکرد و موافقتنامه ژنو معطوف به این قرار گرفت که ما هر چه غنی‌سازی انجام دادیم را به UO2 یا اکسید اورانیوم تبدیل کنیم یعنی جرم بحرانی که می‌تواند پشتوانه راهبردی یک کشور تلقی شود را در فضای مذاکرات پذیرفتیم که آن را از دست بدهیم. همچنین پذیرفتیم که آنچه اکسید کردیم را نیز به میله‌های سوخت تبدیل کنیم یعنی آنچه در 10 سال گذشته هزینه شده همه به باد رفت.

متقی گفت: اگر بپذیریم که از ابتدا سیاست هسته‌ای‌مان اشتباه بوده است روند طی شده در مذاکرات اخیر قابل قبول است اما حالا که سیاست هسته‌ای به طور راهبردی دنبال می‌شود دیپلماسی هم باید در همین چارچوب باشد.

وی در ادامه با اشاره به بحث تحریم‌ها و چگونگی لغو آنها گفت: درباره تحریم‌ها در توافق ژنو نیامده است که آنها چه زمانی باید برداشته شوند این در حالی است که تاریخ نشان داده آمریکایی‌ها هر وقت تحریمی را علیه کشوری صورت دهند فرآیند برداشته شدن آن بسیار طولانی و زمان‌بر خواهد بود. عراق در سال 1990 تحریم شد و در سال 2003 با حمله آمریکا و سرنگونی صدام تغییر سیاسی در این کشور صورت گرفت اما تحریم‌ها تا سال 2009 برداشته نشد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اظهارنظر اخیر هنری کیسنینجر وزیر خارجه وقت آمریکا، اظهار کرد: کیسنینجر معتقد است به لحاظ راهبردی تهدیدی بزرگتر از ایران در منطقه برای آمریکا وجود ندارد حتی ایران را فراتر از داعش می‌دانند. در گزارش 2014 وزارت دفاع آمریکا نیز آمده است اصلی‌ترین تهدید برای آمریکا، ایران است بنابراین با این سیاست می‌بینیم که آمریکایی‌ها با محدودسازی قابلیت هسته‌ای ایران سعی دارند ما را در وضعیت فرسایش هسته‌ای قرار دهند.

متقی ابراز عقیده کرد: توافق ژنو مثل آن است که از بهترین مواد غذایی بخواهیم کود شیمیایی درست کنیم و یا با مواد اولیه با کیفیت غذایی درست کنیم اما سپس آن را به سطل زباله بریزیم.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه نشانه‌ای از بازی برد برد در مذاکرات هسته‌ای نمی‌بینم، گفت: ما نمی‌توانیم قابلیت هسته‌ای‌مان را کاهش دهیم اما تحریم‌ها ادامه پیدا کند. ساختار سازمان و ساختار تحریم‌ها بخشی از سیاست خارجی آمریکا در برخورد با ایران است و هنوز باقی است. من هم می‌توانم دعا کنم که آقای ظریف و روحانی در مذاکرات به یک نتیجه تعادلی برسند چرا که اگر نرسند هزینه بازگشت به قبل بسیار بیشتر است.

وی گفت: در سال 82 ایران به خاطر نشان دادن انعطاف و حسن نیتش فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را تعلیق کرد که به عقیده من تعلیق بسیار کم‌هزینه‌تر است چرا که امروز در صورت شکست مذاکرات فعالیت‌های هسته‌ای‌مان دچار یک فرسایش خواهد شد و این بسیار پرهزینه‌تراز تعلیقی است که در سال 82 و 83 صورت گرفت.

متقی با اشاره به سیاست‌های هشت سال گذشته در بحث هسته‌ای، گفت: اینکه در ایران فردی مثل احمدی‌نژاد روی کار می‌آید که سیاست‌های تهاجمی را پیش می‌گیرد صرفا به خاطر سیاست‌های از بالا به پایین نیست، اولا فضای جامعه ایران مهم است و دوم اینکه نتیجه امنیتی کردن فضای منطقه از سوی جرج بوش پسر پس از سه سال موجب می‌شود که ایران هم به فردی رای دهد که سیاست‌هایش متناسب با سیاست‌های آمریکا باشد و الان باید نگران این مساله بود که پس از یک دوره فضای آرام مجددا به فضای تهاجمی بر نگردیم.

این استاد دانشگاه فضای آینده مذاکرات را مبهم دانست و گفت: پس از تمدید مذاکرات هنوز شاهد مذاکرات جدی نبوده‌ایم و نسبت به مذاکراتی که آقای ظریف با خانم اشتون در بروکسل انجام داد انتقاد دارم.

وی گفت: چرا باید مکان مذاکرات بروکسل انتخاب شود آن هم در آستانه اجلاس وزرای دفاع اتحادیه اروپا و ناتو و مذاکره با فردی که دیگر کارکرد سازمانی ندارد. به هر حال فعالیت‌های دیپلماتیک معنای خاص خود را دارد و یک دیپلمات باید در چارچوب پروتکل عمل کند.

متقی با اشاره به مذاکراتی که قرار است در نیویورک صورت گیرد، گفت: مذاکرات دوجانبه‌ای که قبل از نیویورک در حال انجام است بسیار پراکنده و در چارچوب مذاکرات دوجانبه و چندجانبه صورت می‌گیرد و در یک فضای تفکیکی نسبت به مذاکرات هسته‌ای است.

این استاد دانشگاه همچنین به حضور جمشید ممتاز در تیم هسته‌ای اشاره کرد و گفت: ای کاش آقای ممتاز در جریان مذاکرات ژنو که منجر به توافق ژنو شد حضور می‌داشتند و ای کاش در مذاکرات وین به ایشان فضای بیشتری برای نقش‌آفرینی می‌دادند.

وی خاطرنشان کرد: درک فرآیندهای سیاست بین‌الملل بدون شناختن سه چیز غیرممکن است و آن سه چیز حقوق بین‌الملل، سیاست بین‌الملل و فرآیندهای پروتکلی مذاکرات است که مذاکره‌کنندگان باید این سه توانایی و شناخت را داشته باشند.

متقی ادامه داد: خروجی سیاست خارجی امری مهم در ارزیابی روندها و عملکردهاست. هر چقدر که نیت‌ها، برنامه‌ریزی‌ها و دیپلماسی مطلوب صورت گیرد اما به نتیجه مطلوب و مناسب نرسیم آن سیاست کارکرد خود را نداشته است بنابراین امروز صرفا می‌توانم دعا کنم که نتیجه‌ای در انتهای مذاکرات هسته‌ای حاصل شود اما می‌دانم که دعای من در نوامبر 2014 محقق نمی‌شود چرا که تفاوت دیدگاه‌های ایران و آمریکا و دیگر کشورهای 1+5 بسیار بالاست. اختلاف نظر دو طرف بر سر تعداد سانتریفیوژها، تحقیق و توسعه، لغو تحریم‌ها، پروتکل الحاقی و ... بسیار قابل توجه است. ما نمی‌توانیم تحقیق و توسعه‌ای را بپذیریم که نتوانیم در چارچوب آن سانتریفیوژها را آزمایش کنیم و صرفا به ساخت آنها بپردازیم. معتقدم هنوز فضای بی‌اعتمادی بین ایران و آمریکا زیاد است و این بی‌اعتمادی از سوی آمریکا سیاست اجبار را به ایران تحمیل می‌کند.

این استاد دانشگاه در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه چرا با تبدیل مواد هسته‌ای ایران به اکسید و سپس تبدیل آن به قرص سوخت مخالف هستید و می‌گویید ایران همه چیز را از دست داده است در حالیکه هدف ایران از تولید سوخت، تهیه سوخت مورد نیاز برای نیروگاه‌هایش است و سوخت نیروگاه باید به صورت قرص و مجتمع سوخت در آید، گفت: ایران تحریم شد چون اورانیوم غنی شده داشت و اگر می‌خواهیم اورانیوم غنی شده‌مان را بدهیم باید مابه‌ازای آن را دریافت کنیم که همان لغو تحریم‌هاست. در صورتی که آنچه در توافق ژنو در قبال تبدیل اورانیوم‌های غنی شده ایران صورت گرفت متوازن با اقدام ایران نبود.

وی گفت: دیپلمات مثل سربازی در خط مقدم جبهه امنیت ملی است و هر جا که دیپلماسی داریم باید چانه‌زنی هم داشته باشیم بنابراین در بحث تبدیل مواد هسته‌ای مساله این است که اگر قابلیت مواد استراتژیک و هسته‌ای‌مان را از دست می‌دهیم باید در ازای آن به همان نسبت تحریم‌های استراتژیک و کلیدی رفع می‌شد. ما نیاز داریم یک ابزاری محکم که طرف مقابل نسبت به آن حساسیت داشته باشد را برای خود حفظ کنیم، ابزاری که بر اساس آن ساختار تحریمی که محدودیت اقتصادی برای ما ایجاد می‌کند را از بین ببرد. معتقدم توافق ژنو متوازن نیست و به همین دلیل نمی‌تواند هدف‌های مورد نظر دولت را تامین کند.

متقی با بیان اینکه به ادبیات آقای ظریف منتقدم که می‌گوید جهان غرب باید حقوق هسته‌ای ما را به رسمیت بشناسد، افزود: اگر قدرت و قابلیت نداشته باشیم طرف مقابل حقی برای ما قائل نخواهد بود و اگر آمریکایی‌ها هزار بار سوگند بخورند که حق ما را پذیرفته‌اند در عرصه سیاست و حقوق بین‌الملل این سوگندها معنا و مفهومی پیدا نمی‌کند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مدودف: در مقابل تحریم‌ها از مشاغل داخلی حمایت می‌کنیم



نخست‌وزیر روسیه اعلام کرد که کشورش به حمایت از مشاغل داخلی در مقابل تحریم‌های غرب ادامه خواهد داد.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دمیتری مدودف، نخست‌وزیر روسیه اعلام کرد: جای هیچ تردیدی نیست که در چنین شرایط ناعادلانه‌ای دولت همواره از مشاغل روسی حمایت کرده و خواهد کرد.



به گزارش خبرگزاری اینترفاکس، مدودف تصریح کرد: دفاع از مشاغل روسیه چنانچه این مشاغل از اقدامات غیرقانونی و ناعادلانه برخی شرکت‌ها و کشورهای خارجی آسیب ببینند، وظیفه دولت است.



نخست‌وزیر روسیه همچنین استراتژی غرب در خصوص اعمال تحریم علیه مسکو را بی‌پایه و اساس و تعرض آشکار قوانین بین‌المللی قلمداد کرد.



مدودف همچنین اعلام کرده است که احتمال دارد روسیه در واکنش به تحریم‌های جدید غرب قلمروی هوایی خود را ببندد.



وی تاکید کرد که اعلام تحریم‌های بیشتر باعث بازگرداندن صلح و ثبات به اوکراین نمی‌شود و صرفا مورد تهدید قرار گرفتن **** امنیتی جهانی را در پی دارد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
طیب‌نیا اعلام کرد
دولت به دنبال سودآور شدن بانک‌ها



وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: دولت با اقداماتی نظیر اصلاح ساختار و اساسنامه بانک‌ها، درصدد است فعالیت بانک‌ها را سودآور کند.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، علی طیب نیا در همایش بررسی عملکرد نیمه اول سال 1393 و تبیین برنامه های نیمه دوم سال جاری بانک ملی ایران با تشریح برنامه های دولت درمورد بهبود فعالیت بانک‌ها اظهار کرد: دربسته سیاستی دولت، تصمیم گیری‌هایی درباره افزایش سرمایه بانک ها از جمله بانک ملی ایران متناسب با استانداردهای بین المللی شده است که در صورت تصویب آن توسط مجلس، اتفاقات خوبی در حوزه بانک ها رخ خواهد داد.



وی با تحلیل تنگناهای **** بانکی به بنگاه داری آنها به عنوان یکی از مشکلات بانک‌ها اشاره کرد و گفت: بنگاه‌داری و مالکیت اموال و دارایی‌های مازاد عمدتاً خارج از اختیار بانک ها و تحمیلی از سوی دولت ها بوده است ولی بخشی از بنگاه‌داری بانک ها نیز به علت عدم سودآوری فعالیت بانکداری در کشور است که با سودآور شدن بانک‌ها، گرایش آنها به سمت بنگاه‌داری کاهش می یابد.



طیب‌نیا، با اشاره به محدود بودن توان اعتباری بانک‌ها جهت تامین نیازهای بخش تولید افزود: به علت بانک محور بودن اقتصاد کشور، عمده بار تامین مالی پروژه‌های اقتصادی بر عهده بانک‌هاست ولی آنها به علت فشارهای ناشی از شرایط اقتصادی، توان پرداخت تسهیلات جدید را ندارند و به عبارتی حداکثر پرداخت تسهیلات را انجام داده‌اند.



وی با بیان اینکه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی با هدف خروج از رکود و دستیابی به رشد اقتصادی پایدار تنظیم و ابلاغ شده است، خاطرنشان کرد: خروج از رکود، کسب نرخ رشد اقتصادی بالاتر، تقویت توان تولیدی کشور و بهره برداری از امکانات سرمایه‌ای کشور در کوتاه مدت جزو اهداف دولت بوده و در بلندمدت نیز افزایش ظرفیت‌های تولیدی کشور و سرمایه‌گذاری‌های جدید مدنظر است که در این زمینه بانک‌ها نقش مهم و محوری دارند.





پرداخت تسهیلات در بانک ملی انقباضی نیست
همچنین در این همایش همتی-مدیرعامل بانک ملی- جذب منابع را برای یک بنگاه اقتصادی، امری حیاتی عنوان کرد و افزود : مدیران بانک با خاطری آسوده و با بهره‌گیری از اختیارات خود، محکم و قاطع در جهت پیشبرد منافع بانک حرکت کنند.

وی خواستار تسریع در امور پرداخت تسهیلات به مشتریان و روان‌سازی امور شد و اظهار کرد: پرداخت تسهیلات در بانک ملی ایران به هیچ عنوان انقباضی نیست و همکاران شعب باید در جهت رفع نیازهای تسهیلاتی مشتریان، سرعت عمل لازم را داشته باشند و مشتری مداری و خدمت آسان به مردم را سرلوحه کار خود قرار دهند.

همتی همچنین بر تعیین تکلیف سریع پرونده‌های مطالباتی تاکید کرد و ادامه داد: با برنامه‌ریزی انجام گرفته، کمیته‌های تعیین شده با سرعت و دقت در حال انجام این کار و تعیین تکلیف مطالبات و طرح‌های نیمه تمام هستند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
تهاتر 500 میلیون دلاری گندم روسیه با نفت ایران



خبرگزاری رویترز به نقل از شرکت بازرگانی دولتی روسیه خبر داد که این کشور به دنبال عرضه گندم به ارزش 500 میلیون دلار در ازای نفت ایران است.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روسیه و ایران از اوایل سال 2014 برای دور زدن تحریم‌های غربی که علیه هر دو کشور تحمیل شده سرگرم مذاکره بوده اند.



خبرگزاری ریانووستی روسیه به نقل از آندری گورماخ، معاون اول مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی روسیه (یو جی سی) نوشت: این شرکت آماده تامین سالانه یک تا دو میلیون تن گندم برای ایران در ازای نفت این کشور است.



بر اساس محاسبات رویترز، چنین رقمی بر مبنای قیمت‌های کنونی گندم روسیه حداکثر 500 میلیون دلار ارزش دارد.



گورماخ در حاشیه نشست همکاری اقتصادی و تجاری روسیه و ایران در تهران به ریانووستی اظهار کرد: این مسئله در نشست کاری مطرح شده اما ما از راه حل برای مسئله مالی مطلع نیستیم.



اتحادیه اروپا و آمریکا با متهم کردن روسیه به دخالت در بحران اوکراین و حمایت از جدایی طلبان شرق اوکراین، مقامات، بانک‌ها و شرکت‌های روسی را تحت تحریم قرار داده اند.



واشنگتن همچنین به روسیه در مورد تهاتر نفت در ازای کالا با ایران هشدار داده و اعلام کرده چنین توافقی مذاکرات پیرامون برنامه هسته ای ایران را تحت تاثیر قرار می‌دهد.



مقامات آگاه در ژانویه به رویترز اظهار کرده بودند ایران و روسیه سرگرم مذاکره برای تهاتری به ارزش 1.5 میلیارد دلار هستند اما با پیشرفت این مذاکرات رقم احتمالی فروش نفت کمتر شد و طبق گزارش روزنامه اقتصادی کومرسانت، به یک دهم برنامه اولیه رسید.





توافق برد - برد
بر اساس این گزارش، با وجود اختلافات سیاسی احتمالی تامین غله یک توافق برد - برد برای مسکو و تهران خواهد بود زیرا روسیه در آستانه برداشت بزرگ‌ترین محصول گندم خود در شش سال گذشته است و از سوی دیگر ایران با برداشت کمتر از حد مطلوبی روبرو است.



معامله گران اروپایی روز دوشنبه از خرید حدود 200 هزار تن گندم توسط ایران خبر دادند. به گفته منابع بازرگانی غربی، ایران در سال‌های گذشته حدود پنج میلیون تن گندم وارد کرده است اما نیاز کنونی ایران حداکثر شش میلیون تن برآورد می‌شود.



گورماخ نیاز واردات ایران را بین پنج تا هفت میلیون تن در سال برآورد کرده است. وی همچنین گفته است ارسال گندم روسیه به بنادر جنوبی ایران در صورتیکه مورد توافق قرار گیرد احتمال گران تمام خواهد شد در حالیکه بنادر شمالی ایران نمی‌توانند کشتی‌های بزرگ روسیه را بپذیرند.



روسیه که یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان گندم جهان است تاکنون 50 میلیون تن گندم از 64 درصد از زمین‌های تحت کشت برداشت کرده است. صادرات گندم این کشور در سال بازاریابی 2015-2014 که از اول ژوییه آغاز شده است، 22 میلیون تن برآورد می‌شود.





امیدواری قزاقستان برای افزایش صادرات گندم به ایران
نورسلطان نظربایف، رییس جمهور قزاقستان روز دوشنبه در آستانه اظهار کرد قزاقستان که یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان گندم آسیای مرکزی است امیدوار است صادرات گندم به ایران پنج برابر شده و به 2.5 میلیون تن در سال برسد.



وی گفت: افزایش صادرات پس از راه اندازی بخش ایرانی راه آهن بین قزاقستان، ترکمنستان و ایران در نوامبر امکان پذیر خواهد بود.



قزاقستان عمده غله خود را که عمدتا گندم و آرد گندم است از طریق ریلی صادر می‌کند.



با اینهمه رییس جمهور قزاقستان مشخص نکرد 2.5 میلیون تن گندم چه زمانی به ایران صادر خواهد شد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
کرجی‌ها نیمی از سال، هوای‌آلوده خوردند



مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز گفت: شهروندان کرجی در سال گذشته نیمی از سال را در شرایط هوای ناسالم سپری کردند.



حسین محمدی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، اظهار کرد: البرز چهار درصد جمعیت کشور را در خود جای داده و تراکم جمعیت در استان 10 برابر میانگین تراکم جمعیت کشوری است.



وی افزود: 13 درصد از واحدهای تولیدی کشور در البرز واقع شده است که این حجم عظیم از صنایع باعث تولید زباله و پسماندهایی می‌شود که درصد ناچیزی از آن مدیریت می‌شود و بقیه وارد محیط زیست می‌شود. کرج، سومین کلانشهر کشور پس از تهران و مشهد است و با مشکلات زیادی روبروست که اساسی‌ترین آن مسأله آلودگی هواست.



مدیر کل حفاظت محیط زیست البرز بیان کرد: براساس تحقیقات انجام شده در سال 92 حدودا شش ماه از سال در کرج وضعیت هوای ناسالم و ناپاک وجود داشته است.



وی افزود: خوشبختانه، دولت با توزیع بنزین با استاندارد یورو چهار در سال جاری در مقایسه با سال 92 موجب شده در تعداد روزهای پاک، افزایش پنج تا شش برابری را شاهد باشیم و روزهای ناسالم نیز به نصف کاهش پیدا کرده است. علاوه بر آلودگی ناشی از سوخت‌های فسیلی، آلودگی هوای ناشی از پدیده ریزگردها نیز در استان رخ داده است که باید جلوی این مساله را گرفت.



این مسئول تصریح کرد: کانون همه این ریزگردها، منشاء داخلی داشته و از جنوب قزوین، شمال استان مرکزی، غرب تهران و بخشی از البرز ناشی می‌شود. باید با یک همگرایی با آن برخورد شود.





انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مرکل از امکان لغو تحریم‌ها علیه روسیه خبر داد



صدر اعظم آلمان از اتحادیه اروپا خواست تحریم‌های تشدید شده علیه روسیه را اجرا کند و در عین حال تأکید کرد که این تحریم ها به مجرد این که طرح صلح برای اوکراین به طوز کامل اجرا شود، برداشته خواهند شد.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری رویترز، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در سخنانی خطاب به قانونگذاران مجلس سفلی پارلمان کشورش ازبهبود وضعیت درگیری در اوکراین به دنبال توافق طرفین درگیری برای آتش‌بس خبرداد.



پیشتر پترو پوروشنکو، رئیس‌جمهوری اوکراین اظهار داشته بود که روسیه بالغ بر دو سوم سربازان خود را از مرز اوکراین عقب کشیده است.



مرکل با اشاره به فرآیند اجرای تحریم ‌های اتحادیه اروپا خاطرنشان ساخت: اگرچه در دورنمای فعالیت‌های نظامی در اوکراین بهبود ایجاد شده اما فقدان شفافیت نسبت به اجرای بسیاری از دیگر بندهای طرح صلح به معنی آن است که ما از اجرای این تحریم‌ها حمایت می کنیم. من امیدوارم به زودی در باره این مسئله تصمیمی اتخاذ شود.



به گفته مرکل مسائل آتش‌بس و تبادل زندانیان نمایانگر دو بند از مجموع 12 بند طرح صلح اوکراین است.



وی تاکید کرد: اگر همه این 12 بند به طور موثر اجرا شود ما نخستین کسی خواهیم بود که تحریم های جدید را لغو خواهیم کرد.



در عین حال دیپلمات های اتحادیه اروپا طی امروز در شهر بروکسل دیدار کردند تا به بررسی تحریم‌های سخت تر علیه روسیه پرداخته و همچنین مقامات فنلاند از کرملین خواستند تا به منظور پایان دادن به درگیری در شرق اوکراین تلاش بیشتری انجام دهد.



اتحادیه اروپا اخیرا تصمیم گرفت تا دست کم چند روز اجرای دور دوم مجازات های اقتصادی علیه روسیه را تعلیق کند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس تاکید کرد
مردم از برنج‎های وارداتی با اسم ایرانی استفاده نکنند



یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: استفاده از محصولات داخلی به رونق تولید کمک می‌کند.



بهرام بیرانوند در گفت‎وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه لرستان، افزود: در راستای حمایت از تولید ملی، مردم برنج‎های وارداتی با اسم ایرانی را استفاده نکنند. حتی اگر قیمت این برنج‎ها ارزان باشد نباید تهیه و مصرف شود.



وی با تأکید بر این‌که «استفاده از اقلام داخلی ولو این‌که حجمش کمتر باشد بهتر از اقلام وارداتی است» اظهار کرد: استفاده از محصولات داخلی این مزیت را دارد که حداقل نسبت به سلامت آن اطمینان خاطر بیشتری داریم و این امر به رونق تولید کمک خواهد کرد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
عاون سازمان بنادر:
شناورهای کم استقامت امکان عبور از خزر را ندارند



تا زمانی که کارشناسان سطح استقامت شناورهای مسافرتی برای عبور از دریای خزر را تایید نکنند، نمی‌توان در این دریا خطوط مسافرتی برقرار کرد.

علی جهاندیده-معاون امور بندری و مناطق ویژه سازمان بنادر-در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تصریح کرد: دریای خزر با توجه به موج‌های شدیدی که در آن ایجاد می‌شود جزو دریاهای وحشی است و از این رو نمی‌توان برای جابه‌جایی مسافران در این دریا از شناورهای معمولی استفاده کرد.

وی اضافه کرد: رسیدن به استانداردهای امنیتی اصلی ترین لازمه ایجاد خطوط مسافربری دریایی هستند و تا زمانی که شناورها از این نظر تایید نشوند امکان ایجاد خطوط وجود ندارد.

جهاندیده با بیان این‌که کارشناسان دریایی باید استقامت این شناورها در مقابل امواج را تایید کنند گفت: سازمان بنادر آمادگی دارد شرایط لازم برای آغاز به کار شناورهایی که از نظر استقامتی تایید شده‌اند را فراهم کند.

معاون سازمان بنادر از آمادگی زیرساخت‌های لازم برای مدیریت مسافرت‌های دریایی در دریای خزر نیز گفت و اظهار کرد: در صورت تایید شناورهای استاندارد برای عبور از این دریا با امکانات موجود می‌توان تعداد بسیاری از سفرهای دریایی مدیریت کرد و از این نظر مشکلی نخواهیم داشت.

وی خاطرنشان کرد: دریای خزر با توجه به ارتباطات مرزی گسترده‌ای که با کشورهای همسایه دارد جز اولویت‌های توسعه به حساب می‌آید و با توجه به توان بالقوه موجود در بخش مسافربری می توان بر بهره وری اقتصادی آن حساب ویژه‌ای باز کرد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
فرصت‌های شغلی راهکاری برای جلوگیری از مهاجرت دختران
تغییر الگوی مهاجرت به سمت زنان


‌مشاور وزیر کشور درامور بانوان و خانواده گفت: ایجاد فرصت های شغلی در محیط های بومی راهکاری برای جلوگیری از مهاجرت دختران است.

به گزارش خبرنگار «زنان» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه خراسان شمالی، فهیمه فرهمندپور در نشست خبری با خبرنگاران در استانداری خراسان شمالی با اشاره به اینکه موضوع مهاجرت امر جدیدی نیست و یک سیر طبیعی دارد، افزود: الگوی مهاجرت نسبت به چند دهه گذشته تغییر کرده و زنان نیز در این امر سهم پررنگی پیدا کرده‌اند.

وی با اشاره به اینکه اولین آسیب مهاجرت به هم خوردن تعادل جمعیت است، گفت: از گذشته اگر مردان برای کارهای یدی به شهرهای بزرگ مهاجرت می کردند در حال حاضر مهاجرت دختران تحصیل کرده را به شهرهای بزرگ شاهد هستیم.

فرهمند پور ادامه داد: دختران با مهاجرت خود به شهرهای بزرگ، زندگی مجردی را دنبال می‌کنند که این خود آسیب‌هایی را به دنبال دارد.

وی اظهارکرد: آسیب‌های مهاجرت در کوتاه مدت اتفاق می افتد، اما برون رفت از این چالش‌ها یک راه کوتاه مدت نیست.

فرهمندپور با اشاره به ترکیب جمعیتی در دانشگاه ها و افزایش تعداد دختران نسبت به پسران، توضیح داد: این در حالی است که فرصت های شغلی بین زن و مرد به تناسب تعریف نشده است.

وی وجود زیر ساخت‌های فرهنگی را یک مساله تاثیرگذار در مهاجرت دختران مجرد عنوان کرد.

فرهمند پور رسیدن به این جواب که چرا دختران بیشتر تمایل به ادامه تحصیل در دانشگاه را دارند بهترین راه بازگشت به تناسب جنسیتی در دانشگاه‌ها و جلوگیری از مهاجرت دانست.

وی گفت: نبود فرصت های حضور دختران در حوزه های مختلف همچون حوزه های ورزشی وهنری خود موجب می شود که راهی دانشگاه ها شوند و این در حالی است که برای پسران گزینه های متنوعی وجود دارد.

فرهمند پور با بیان اینکه ترکیب جمعیت دانشگاه ها بر مهاجرت دختران تاثیر اساسی دارد، خاطرنشان کرد: برخی از دختران نیز به بهانه مختلفی از خانواده جدا می شوند.

وی گفت: تا حد امکان باید بومی گزینی عادلانه و بطور نسبی حضور اجتماعی، فعالیت های اقتصادی و مدنی در همه بخش های کشور برای دختران ایجاد شود.

فرهمندپور بیان کرد: باید ساخت و ساز زندگی را به قدری افزایش دهیم که انتخاب دختران به خانواده دائمی منجر شود.





آگاهی اجتماعی نسبت به خطرات زندگی مجردی کم است


وی با اشاره به اینکه آگاهی اجتماعی نسبت به خطرات زندگی مجردی کم است، افزود: نه تنها خانواده‌ها حتی دختران و پسران نیز از آسیب‌های آن آگاه نیستند و زمانی متوجه می شوند که با آن درگیر هستند.





در صورت نیاز به دختران شیوه‌های مدیریت زندگی مجردی را بیاموزیم


فرهمند پور با بیان اینکه باید فرصت ازدواج به هنگام فراهم شود، افزود: در نهایت اگر شیوه زندگی مجردی یک گزینه ناگزیر در زندگی است باید به دختران شیوه‌های مدیریت زندگی مجردی را بیاموزیم.



وی با اشاره به اینکه همه موضوع خروجی مهاجرت دختران، اشتغال نیست گفت: به هر حال تلاش می کنیم فرصت‌های شغلی با افزایش مهارت‌های اقتصادی و حمایت از مشاغل زنان و بازارچه های خود اشتغالی را فراهم کنیم.



فرهمندپور ادامه داد: به دنبال آن هستیم که زمینه‌های پایداری دختران را در محیط های بومی افزایش دهیم تا حضورشان را در بین خانواده داشته باشیم.



وی با اشاره به افزایش سرعت طلاق نسبت به نرخ جمعیت در شهرهای کوچک و روستاها نسبت به گذشته، بیان کرد: این امر به دلیل آن است که قبح طلاق از بین رفته که این اتفاق بسیار نگران کننده است.



فرهمند پور با بیان اینکه در گذشته به قدری طلاق یک امر قبیح بود که ظلم جدی به زنان وارد می شد، افزود: اجتماع به سمت و سوی آن رفت که این ظلم از زنان مطلقه برداشته شود و جامعه امکانات را برای زن مطلقه فراهم کند.



وی گفت: متاسفانه اکنون دیده می‌شود که این هنجار اجتماعی به سوی ناهنجاری پیش می‌رود و طلاق گرفتن عادی شده است.



فرهمندپور با بیان اینکه قریب به اتفاق ازدواج های آگاهانه به طلاق منجر نخواهد شد، افزود: برداشت اشتباه از ازدواج‌های آسان خود از عوامل تشدید فرایند طلاق است.

وی ادامه داد: برای جلوگیری از طلاق باید آگاهی بخشی مساله انتخاب و مشاوره ازدواج مورد توجه قرار داده شود.

فرهمندپور با تاکید بر اینکه به زندگی‌های در معرض آسیب نیز خدمات مناسب ارائه شود، اظهارکرد: در روستاها که فضای فرهنگی به سرعت در حال تغییر است سرعت افزایش طلاق نسبت به نرخ افزایش جمعیت بسیار بالا است.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
صادق زیباکلام: چمران درس خوبی به اصلاح طلبان داد
- آرمان نوشت:
بعد از ماجراهایی که در استیضاح وزیر علوم رخ داد، به نظر می‌رسید تحولات جدیدی در مجلس درحال رخ دادن است. بعضی نمایندگان که نزدیک به «جمعیت ایثارگران» هستند، اختلافاتشان را با چهره های شاخص فراکسیون رهروان علنی کردند. با تعطیلی مجلس این اختلافات فروکش کرد اما زنگ خطر جدی برای فراکسیون رهروان به‌صدا درآمد.
برخی تندروها بعد از استیضاح وزیر علوم در جلسه علنی مجلس زمانی که بحث بر سر کاندیداهای هیات نظارت بر مطبوعات بالا گرفت و رئیس مجلس رای استمزاجی گرفت برخی بر آشفته و خطاب به رئیس مجلس اظهار داشتند که اقدام او نوعی دیکتاتوری است البته نمایندگان دیگر پاسخ این رفتار را دادند اما آرایش سیاسی اصولگرایان در مجلس به هم ریخت و رای به عزل وزیر علوم این دیدگاه را به اثبات رساند.
به همین بهانه دکتر صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت:
-بعد از پیروزی آقای روحانی و در ابتدای تشکیل کابینه به نظر می‌رسید ائتلاف نانوشته‌ای بین رئیس مجلس و رئیس‌جمهور صورت گرفته است. به این ترتیب که آقای روحانی کلیدی‌ترین عضو کابینه را فردی انتخاب کرد که رابطه نزدیکی با آقای لاریجانی دارد و در مقابل رئیس مجلس نیز سعی کرد اصولگرایان معتدل را برای رای به آقای روحانی ترغیب کند؛ یعنی هر یک به دیگری ادای دین کردند.

-در چند مساله دیگر هم شاهد بودیم که آقای لاریجانی یا اصولگرایان معتدل نتوانستند از لوایح یا نظرات دولت به خوبی حمایت کنند و در این میان به نظر می‌رسید مسئول اصلی این وضعیت هم آقای لاریجانی بود که نتوانست به قرار دوطرفه دولت و مجلس پایبند بماند البته نمی‌توان اذعان داشت که او نخواست و نکرد بلکه شاید نگذاشتند. اوج این اتفاق هم در جریان استیضاح وزیر علوم اتفاق افتاد. شما یک نفر از نیروهای اصولگرایان معتدل را نمی‌بینید که در مخالفت با استیضاح صحبت کرده باشد و فقط این نیروهای نزدیک به رئیس‌جمهور سابق بودند که علیه وزیر علوم صحبت کردند. اما درنهایت همه دیدند که جبهه پایداری نفوذ بیشتری روی نمایندگان مجلس داشتند. به اعتقاد من، عزل فرجی‌دانا بیشتر از آنکه شکست دولت تعبیر شود، شکست فراکسیون رهروان بود.

-آقای روحانی متوجه شده که آقای لاریجانی و میانه‌روها قدرت زیادی در مجلس ندارند بنابراین دیگر دلیلی وجود ندارد که بخواهد رعایت نیروهای میانه‌رو را داشته باشد و شاید تصمیم بگیرد آقای رحمانی‌فضلی را از مسئولیت برکنار کند. به هر حال در طول یک سال گذشته برخی از استانداران و فرمانداران از نیروهای اصولگرا انتخاب شدند و بعضی از رفتارهای آقای رحمانی‌فضلی در خط اصولگرایان بوده است لذا این درست نیست که روحانی بخواهد هزینه برخی از عملکردهای غیر منطبق با برنامه های اصلی دولت را بدهد.
- اعضای معتدل اصولگرایان باید بین دولت آقای روحانی و نمایندگان جبهه پایداری یکی را انتخاب کنند چراکه کشمکش اصلی بین این دو گروه است. چنانچه در روزهای گذشته هم شاهد بودیم که آقای باهنر نیروهای تندرو و نزدیکان احمدی‌نژاد را به نزدیکان دولت ترجیح داد. دیگر نیروهای اصولگرای میانه‌رو نیز باید جایگاه خود را پیدا و معرفی کنند.

-مشکل این است که اصولگرایان میانه‌رو نشان دادند که نفوذ زیادی بر نمایندگان ندارند بنابراین دلیل منطقی وجود ندارد که دولت آقای روحانی بخواهد نظر همه نمایندگان را با خود همراه کند. اما در انتخابات شورای شهر ماجرا متفاوت بود. مشکل شورای شهر این است که مردم انتخابات آن را خیلی جدی نگرفتند و در شهری که 4، 5میلیون نفر واجد رای دادن هستند، افرادی با 100هزار رای در شورای شهر تهران به صندلی قدرت رسیدند؛ یعنی نزدیک به 2درصد واجدان رای! ریاست چمران بر شورای شهر درس خوبی به بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان بود که انتخابات شورای شهر را جدی بگیرند.
-سال قبل ریاست شورای شهر در دست اصلاح‌طلبان قرار داشت که به اعتقاد برخی مدیریتی ضعیف تلقی می‌شد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
جاذبه و دافعه‌هاي اقتصاد ايران
اقتصاد ايران فقط به پارامترهاي دافعه‌ساز منحصر نمي‌شود؛ بلكه جذابيت‌هاي زيادي در آن به چشم مي‌خورد. توليد ناخالص داخلي ايران با لحاظ قدرت خريد در اين گزارش 5/945 ميليارد دلار برآورد شده است
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
گزارش رقابت‌پذيري جهاني در سال‌هاي (2015-2014) در شرايطي منتشر شده كه به‌نظر مي‌رسد اقتصاد جهاني بالاخره طولاني‌ترين و بدترين بحران مالي و اقتصادي 80 ساله اخير را پشت سر گذاشته است.

به گزارش انتخاب احياي اقتصاد جهان اگرچه با سرعتي آهسته‌تر از ورود به ورطه ركود رخ داد، ولي همچنان سايه ريسك‌هاي مختلف، تداوم رونق فعلي را با مخاطره روبه‌رو مي‌سازد. اين گزارش به بررسي عملكرد رقابت‌پذيري در 144 كشور جهان مي‌پردازد و جامع‌ترين گزارش از نوع خود در ارزيابي محيط رقابتي در كشورهاي مختلف جهان است.

گزارش رقابت‌پذيري جهاني از آنجا كه به‌عنوان يكي از پنجره‌هاي مهم نگاه سرمايه‌گذاران خارجي به اقتصاد داخلي معرفي مي‌شود، به‌عنوان يكي از ويترين‌هاي مهم معرفي فرصت‌هاي داخلي در بازارهاي جهاني نیز محسوب مي‌شود و ارتقای رتبه ايران بدون شك بر انگيزه‌هاي ورود سرمايه به كشور خواهد افزود.

تعيين رتبه كشورها بر اساس نيروهاي پيشران عوامل توليد، نيروهاي پيشران كارآیي و نيروهاي پيشران نوآوري دسته‌بندي مي‌شوند. محيط اقتصاد كلان، نهادها و زيرساخت‌ها از جمله نيروهاي پيشران عوامل توليد هستند، درحالي‌كه كارآیي بازارهاي مالي، كار و كالا از جمله نيروهاي پيشران كارآیي بوده و تبحر در كسب و كار از جمله نيروهاي پيشران در بخش نوآوري هستند.

ايران در اين بررسي در رتبه 83 قرار دارد كه اگرچه نسبت به سال گذشته يك پله پایين‌‌تر قرار گرفته است، ولي اين تنزل نسبت به كاهش 16 رتبه‌اي سال قبل بسيار كمتر شده است. نكته مهم در اين گزارش آن است كه بسياري از معضلات رايج فعلي اقتصاد ايران به وضوح خود را در رده‌بندي‌هاي جهاني نشان مي‌دهد. در بخش محيط اقتصاد كلان و به لحاظ شاخص تورم، ايران با تورم 5/35 درصدي اعلام شده در اين گزارش در رده 143 در بين 144 كشورجهان قرار گرفته است و به لحاظ ميانگين نرخ تعرفه‌ها ايران با ميانگين نرخ 7/27 درصدي بالاترين ديوارهاي تعرفه‌اي را نشان مي‌دهد. مشكلات بنگاه‌ها براي تامين منابع مالي از بازارهاي سرمايه نيز به وضوح در اين گزارش به چشم مي‌خورد، آن‌گونه كه به لحاظ دسترسي بنگاه‌ها به تسهيلات اعتباري، ايران در رتبه 141، از نظر دسترسي به خدمات مالي در رتبه 135 و به واسطه مكانيزم‌هاي تامين مالي از طريق بازارهاي سهام داخلي در رتبه 99 جهان قرار گرفته است.

اقتصاد ايران فقط به پارامترهاي دافعه‌ساز منحصر نمي‌شود؛ بلكه جذابيت‌هاي زيادي در آن به چشم مي‌خورد. توليد ناخالص داخلي ايران با لحاظ قدرت خريد در اين گزارش 5/945 ميليارد دلار برآورد شده است كه عنوان هجدهمين اقتصاد بزرگ جهان را به خود اختصاص داده است و همين امر به‌عنوان شاخصي از اندازه بازار، پتانسيل بسيار مطلوبي را در برابر سرمايه‌گذاران خارجي قرار مي‌دهد. ايران به لحاظ سرمايه انساني موجود نيز نكات بسيار اميدواركننده‌اي را نشان مي‌دهد به‌گونه‌اي كه ايران از نظر نرخ ثبت نام در مدارس ابتدايي در ميان 5 كشور برتر جهان و به لحاظ دسترسي به دانش پژوهان و مهندسين در رده 46 جهان قرار دارد.


اين تصوير مختصر، اما مفيد از جاذبه و دافعه‌هاي اقتصاد ايران نشان مي‌دهد اگر اصلاحات ساختاري در محيط اقتصاد كلان و همچنين بازارهاي پولي و مالي قرين موفقيت باشد، كشور ما قادر است به ناگهان ميزبان حجم بزرگي از سرمايه‌گذاري خارجي باشد كه هم براي ما و هم براي طرف خارجي حكم بازي برد- برد را خواهد داشت.

منبع: دنیای اقتصاد
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
زنان، کار می‌کنند پس هستند
«ورود اولیه زنان به بازار کار تجربه زیسته جدیدی برای این تازه‌واردان فراهم آورده است که آنها توانسته‌اند این تجربه را با همنوعان خود شریک شوند. این تجربه زیسته جدید به سهم خودش در تغییر مناسبات سلطه جنسیتی تعیین‌کننده بوده است. از اینها مهم‌تر افزایش نرخ تحصیلات زنان بوده که باعث افزایش حضور آنها در بازار کار شده است و سوم مسایل گوناگونی است که ذیل عنوان جنبش زنان از آن یاد می‌کنیم.»
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
«مشارکت اقتصادی زنان، راهکارها و چالش‌ها» موضوع نشستی دانشجویی بود که این هفته در محل آمفی‌تئاتر باغ‌موزه «قصر» برگزار شد. «زهره ارزنی» حقوقدان و «محمد مالجو» اقتصاد‌دان، سخنرانان این نشست بودند که با مروری بر قوانین و رخدادهای حوزه اشتغال در سال‌های گذشته، به بررسی وضعیت اشتغال زنان پرداختند.

به گزارش انتخاب «ارزنی» ابتدا مروری به قوانین داخلی در زمینه اشتغال کرد و گفت: «در قانون اساسی افراد در انتخاب شغل آزادند. در قانون استخدام کشوری هم از مستخدم بدون اشاره به جنسیت نام برده ‌شده است. گرچه قانون استخدام کشوری کمی مردسالارانه نوشته شده است.» «ارزنی» با اشاره به اینکه «تدوین‌کنندگان قانون آن زمان هم بیشتر نگاهشان بر مستخدمان مرد بوده است، چراکه از حق مرخصی یک‌ماه نام برده شده‌است اما به مرخصی زایمان اشاره‌ای ندارد و این نوع مرخصی بعدا در آیین‌نامه‌ها اضافه شده ‌است» افزود: «در قانون کار، اصطلاح کارگر را بدون اشاره به جنسیت داریم. اما در فصل شرایط کار با مبحثی درخصوص شرایط کار زنان روبه‌رو هستیم که به نظر می‌رسد مزایایی برای زنان در نظر گرفته شده است. مثل اینکه کارهای سخت و زیان‌آور برای زنان قدغن است و کارفرما طبق این قانون مجبور است زنان باردار را به کارهای سهل‌تر منتقل کند.» ارزنی با اشاره به «اجبار کارفرما در اعطای شش‌ماه مرخصی زایمان، اختصاص زمانی برای شیردهی (هرسه‌ساعت‌و‌نیم یک‌بار به مادر) و تامین مکان یا هزینه مهد کودک» گفت: «این‌ها از نگاه مثبت نوعی امتیاز برای زنان محسوب می‌شود، اما از نگاهی نه.» «ارزنی» درتوضیح چرایی این مساله گفت: «در بخش‌های دولتی کارهای خدماتی به پیمانکاران واگذار می‌شود و اولویت کارفرمای بخش خصوصی، استخدام زنان مجرد است تا به این وسیله خودش را از مشکلات مرخصی زایمان، هزینه‌ مهد کودک و... که هزینه‌ها را بالا می‌برد رها کند.» او افزود: «در شکل قراردادهای موقت کار هم وضعیت زنان شکننده‌تر از مردان است، چون بیشتر از مردان حاضرند به این شرایط تن بدهند.»

این حقوقدان با اشاره به برنامه‌های توسعه بعد از انقلاب گفت: «در برنامه اول و دوم در قانون، نگاه جنسیتی نداریم اما در قانون سوم و چهارم که در دولت اصلاحات تدوین شده این نگاه دیده می‌شود. در این قانون به توانمندی‌سازی زنان و کمک برای ایجاد تعاونی‌های زنان و آموزش زنان تاکید شده ‌است»

«ارزنی» با اشاره به قانون استخدام نیمه‌وقت زنان که این روزها هم در مجلس مطرح شده‌ است، گفت: «عده‌ای تفسیرشان بر این است که این قانون به نفع زنان است و برخی مخالف آن هستند. قانون نیمه‌وقت استخدام زنان سال 62 به مجلس تقدیم و سال 64 تصویب شد. این قانون اختیاری بود نه اجباری و خیلی جدی گرفته نشد.» او با اشاره به اینکه «سال 91 دولت دهم طبق برنامه باید به ازای بازنشسته‌کردن سه نفر، یک نفر را استخدام می‌کرد» افزود: «به‌دنبال همین مساله دولت تصمیم گرفت تا قانون استخدام نیمه‌وقت را برای زنان اجرا کند. الان هم طرحی در دست انجام است که قانون اشتغال نیمه‌وقت زنان را اجباری کنند، درحالی‌که این اجباری‌کردن می‌تواند مانع اشتغال زنان شود.»او افزود: «قانون ما متاسفانه نان‌آور خانواده را همچنان مرد می‌پندارد و این قانون از سال1310 تغییر نکرده است درحالی‌که واقعیات جامعه چیز دیگری می‌گوید. اولویت کار وقتی به مرد داده می‌شود، ناشی از این است که او را نان‌آور می‌بینند. ولی برای زنان مجرد نان‌آور که تعدادشان کم نیست و به هر علتی ازدواج نکرده‌اند، فکری نشده است.»

محدودیت‌های جدید

«ارزنی» در ادامه با اشاره به این قانون که برای دریافت جواز کسب از سوی یک زن حتما باید یک محرم به‌عنوان مباشر معرفی‌ شود، گفت: «تنها در دو مورد است که شما نیاز به معرفی محرم ندارید یکی خیاطی و دیگری آرایشگاه زنانه.» «ارزنی» این قانون را مانعی در برابر اشتغال زنان عنوان کرد. او با اشاره به اینکه «تعاونی‌ها» فرصت شغلی خوبی برای زنان‌اند، گفت: «اما با توجه به هزینه‌های سرسام‌آور ایجاد یک کسب‌وکار و تسهیلات اعطایی ناچیزی که به تعاونی‌ها تعلق می‌گیرد عملا تعاونی‌ها، کارایی خود را از دست داده‌اند.» به‌گفته «ارزنی» میزان سرمایه و دارایی زنان بسیار ناچیز است و طبق آمار، دو درصد سرمایه جهان در دست زنان است.

او در ادامه با اشاره به اینکه نه‌تنها عرف و فضای جامعه مشاغل را زنانه و مردانه کرده است؛ بلکه گاهی خود زنان هم به این فضا دامن می‌زنند، گفت: «مثلا باوری وجود دارد که خود زنان به پزشک مرد بیش از زن اعتماد می‌کنند یا در شغل وکالت من بارها دیده‌ام که یک زن حاضر است مبلغ بیشتری به یک وکیل مرد بدهد اما به سختی به یک وکیل زن حتی با دریافت مبلغی کمتر برای انجام کارش اعتماد می‌کند.»

این حقوقدان با اشاره به اینکه «پنج سال قبل زنان تاکسیران فقط اجازه داشتند که زنان را سوار کنند اما از سال گذشته در فرودگاه، تاکسیران زن می‌تواند زن را به همراه خانواده‌اش سوار تاکسی خود کند» افزود: «برخی کارها با پافشاری، به نتیجه می‌رسد.»او همچنین افزود: «در حوزه اشتغال اگر یک زن اشتباه کند به توانایی زنان از نظر مهارت، دانش و استعداد شک می‌کنند درحالی‌که اشتباه یک مرد، فقط یک اشتباه است.»«ارزنی» با اشاره به کنوانسیون‌های بین‌المللی که ایران به آن پیوسته و در آن بر حق انتخاب آزادانه شغل و فرصت برابر برای افراد تاکید شده، گفت: «در اعلامیه جهانی حقوق‌بشر یا میثاق حقوق سیاسی- مدنی و اقتصادی- اجتماعی اعلام شده که هر عضوی به آن کنوانسیون ملحق شود در حکم قانون داخلی هر کشور است یعنی اگر قانونی مخالف است باید تصحیح شود اما اصولا ضمانت اجرایی ندارد.»

تعادل ساختاری بر هم خورده ‌است
سخنران بعدی«محمد مالجو» اقتصاد‌دان بود. او معتقد است دلایل افزایش ورود زنان به حوزه اشتغال، بر هم خوردن تعادل ساختاری در دخل‌وخرج خانوار است: «واقعیت این است که در دوران جنگ، مشارکت زنان در بازار کار همواره رو به افزایش بوده است. شاخص‌های مختلفی در این خصوص می‌شود ذکر کرد. نسبت زنان شاغل به اضافه زنان جویای کار به زنان خانه‌دار در سال55، 19 درصد بوده است که با وقوع انقلاب و جنگ رو به کاهش گذاشت. سال56 رقم اشتغال زنان 12درصد بود اما از آن پس همواره این رقم رو به افزایش داشته ‌‌است. سال70 به 14درصد، سال75 به 16درصد و سال86 به 23درصد رسیده ‌است. بخشی از این افزایش به‌واسطه رشد جمعیت بوده است اما اگر اثر رشد جمعیت را از این کم کنیم باز هم رقم رو به افزایش داشته است.»

«مالجو» افزود: «موضوع بحث من تبیین این پدیده است که چرا مشارکت اقتصادی زنان در بازار کار خصوصا در سال‌های بعد از جنگ رو به افزایش گذاشته است؟ کدام شرایط در این روند فزاینده تعیین‌کننده بوده است؟ در مجموعه عوامل، من بخش قابل‌توجهی- البته نه تمامی این رشد مشارکتی اقتصادی زنان را- به عامل عدم تعادل ساختاری در دخل‌وخرج خانواده‌های طبقه متوسط و کارگری و تهیدستان شهری نسبت می‌دهم. این طبقات همواره دچار پدیده ارزان‌سازی نیروی کار بوده‌اند. نیروی کار را افرادی از این خانواده‌ها به بازار کار عرضه می‌کردند اما قدرت خرید این نیرو همواره رو به کاهش بود ‌است.»

نیروی کاری که مطیع شده‌ است

«مالجو» با طرح این پرسش که «چگونه در گذر 25سال گذشته، کارگران بیش‌ازپیش در مقابل خواسته‌های کارفرمایان مطیع شده‌اند؟» گفت: «این قضیه خودش را در کاهش دستمزد، شرایط قراردادها، نازل‌شدن شرایط مسکن و امنیت شغلی و سایر مولفه‌ها نشان می‌دهد. به زبان ساده، این قضیه در ایران از رهگذر کالایی‌ترشدن نیروی کار به‌وقوع پیوسته است. وقتی نیروی کار کالا می‌شود اراده‌اش را از دست می‌دهد و اراده کارفرما دولتی یا خصوصی است که مسلط می‌شود.»او با اشاره به اینکه مهم‌ترین علت کالایی‌شدن کار، پروژه موقتی‌شدن نیروی کار است، افزود: «93درصد قراردادهای کاری، امروز موقت است. از روزمزدی تا پیمانی تنوع دارد، با امضای سفید. 90روزه و 365روزه. درحالی‌که این رقم در سال68، شش‌درصد بوده است.» به‌گفته او به‌جز موقتی‌سازی نیروی کار، عامل دیگری که در سال78 به وقوع پیوست، خروج کارگاه‌های زیر پنج‌نفر شاغل از شمول قانون کار بود: «این قانون موقتی بود. بعدا برای سه‌سال دیگر هم تمدید شد. سال83 دوباره برای سه‌سال دیگر تمدید شد. هنوز سال87 نرسیده بود که در یکی از دادگاه‌های حل اختلاف، بند کوچک سه‌ساله‌بودن موقتی حذف شد و تا قیام قیامت این ماجرای غیرقانونی اما در ظاهر قانونی ادامه دارد. دولت دهم و امروز یازدهم به‌طور غیرقانونی، زبان قانونی به این عمل داده است.» او مورد دیگری که باعث کالایی‌شدن نیروی کار شده‌ است را حضور نهاد واسطه شرکت‌های تامین نیروی انسانی بین کارفرما و نیروی کار دانست که عملکردشان همواره به‌نفع کارفرما و زیان کارگر بوده‌ است. به‌گفته «مالجو» ممانعت از ظهور تشکل‌های کارگری باعث شده که قدرت چانه‌زنی جمعی هم کاهش پیدا کند.

سبد مصرفی خانوار گسترده شده
«مالجو» با نتیجه‌گیری از این بحث گفت: «در کنار این عوامل گفته شده، مساله مهم دیگر این ‌است که سبد مصرفی نیاز خانوارها هم گسترش یافته است درحالی که پیشترها وجود نداشت. تربیت فرزند یا جهیزیه‌دادن قبلا اینقدر پرهزینه نبود. الان لازمه تربیت نیروی کار ماهر تغییر یافته و پرهزینه شده است. به این اضافه کنید این مساله را که در سال‌های بعد از جنگ شاهد این هستیم که دولت در اجرای وظایف خود آنطور که قانون اساسی معین کرده، عقب‌نشینی کرده است. مثل آموزش‌وپرورش رایگان، و کار به بخش خصوصی سپرده شده ‌است، گیرم با قیمت بیشتر و کیفیت کمتر.»

این اقتصاد‌دان افزود: «اگر ما در سالیان بعد از جنگ شاهد رشد فزاینده خانوارهای دو یا بیش از دو نان‌آور شده‌ایم بخش مهمی ناشی از همین افزایش مخارج خانوارها و از سویی کاهش دریافتی و مداخل است. ورود کالاهای مصرفی بادوام از عواملی بوده که به سهم خود در این گرایش فزاینده زنان به بازار کار موثر بوده است. درعین حال نکته جالب این است که خود همین علت عاملی تسهیلگر برای حضور و استمرار حضور زنان در بازار کار هم بوده است. امروز زنانی که در بازار کار حضور دارند در خانه کمتر وقت می‌گذارند و این را مدیون همین کالاهای مصرفی بادوام مثل جاروبرقی، ماکروویو، فریزرها و... هستند. در نهایت به نظر من بین این عوامل رابطه دیالکتیکی وجود دارد نه علی- معلولی.»

دادوستد از درون به بیرون خانواده منتقل شده
«مالجو» با اشاره به اینکه نوع دادوستد در نهاد خانواده امروز متفاوت از گذشته ‌است، گفت: «قبل‌ترها در نهاد خانواده دادوستد صورت می‌گرفت. به‌عنوان نمونه زن در خانواده غذا درست می‌کرد، همسر و فرزندان می‌خوردند. انگیزه‌های مختلفی مثل عشق، فضای پدرسالار، زور یا... در کار بوده ‌است. در مقابل هم چیزی دریافت می‌کرده است که انگیزه‌ای غیراقتصادی بود، مثل عشق به همسر یا فرزندان یا امنیت زنانه در یک جامعه مردسالار و... . الان هم کماکان غذا مصرف می‌شود اما انگیزه اقتصادی در کار است. دادوستدها از شکل معاوضه به‌مثل به سود تغییر یافته است. چون الان بخشی از آن غذا از رستوران یا آماده از سوپر خریداری می‌شود. الان این دادوستد در خارج از محیط خانواده صورت می‌گیرد. این تحول سرمنشأ تغییرات بزرگی در زندگی زنان و مردان ما شده‌ است.»

«مالجو» در ادامه به نقش وسایل ارتباط‌جمعی اشاره کرد و گفت: «ورود اولیه زنان به بازار کار تجربه زیسته جدیدی برای این تازه‌واردان فراهم آورده است که آنها توانسته‌اند این تجربه را با همنوعان خود شریک شوند. این تجربه زیسته جدید به سهم خودش در تغییر مناسبات سلطه جنسیتی تعیین‌کننده بوده است. از اینها مهم‌تر افزایش نرخ تحصیلات زنان بوده که باعث افزایش حضور آنها در بازار کار شده است و سوم مسایل گوناگونی است که ذیل عنوان جنبش زنان از آن یاد می‌کنیم.»

برای افزایش جمعیت، دولت باید به اصول مترقی قانون اساسی بازگردد
او با اشاره به اینکه حضور زنان در بازار کسب‌وکار حداقل‌هایی برای زنان داشته که منجر به کاهش سلطه جنسیتی در خلوت شده‌ است، گفت: «ما برای این پدیده میمون همزمان هزینه سنگینی هم می‌دهیم چون کاهش سلطه جنسیتی همزمان بوده است با استثمار در کارخانه و سلطه طبقاتی. یک رابطه دوسویه که قسمت اول گامی رو به جلوست اما قسمت دوم یک معضل جدید است که حل‌شدنش نیاز به تلاش‌های بیشتری دارد.»

«مالجو» در ادامه گفت: «صحبت آخر من خطاب به سیاستگذارانی است که مجموعه‌ای از سیاست‌ها را در دستور کار خود قرار داده‌اند که برون‌داد آنها فشار بیشتر برای ماندن زنان در نهاد خانه و عقب‌نشینی از بازار کار است. اگر امروز در سطوح مختلف سیاستگذاری نگرانی درخصوص چشم‌انداز هرم جمعیتی کشور وجود دارد، طرح‌های تفکیک جنسیتی و طرح تعالی خانواده و... در دستور کار قرار می‌گیرد.» به‌گفته «مالجو» چیزی که در حوزه سیاستگذاری ما درک نشده این است که خود اتفاق کاهش جمعیت معلول سیاست‌هایی بوده که در سال‌های بعد از جنگ در دستور کار سیاستگذاران برای خروج کشور از انواع بحران‌های اقتصادی در دستور کار قرار گرفته بوده‌ است: «این عدم تعادل ساختاری در مداخل و مخارج خانوارها بوده که در کاهش سایز خانوارها تعیین‌کننده بوده است.»«مالجو» افزود: «برای افزایش نرخ رشد جمعیت سیاست‌هایی باید در دستور کار قرار گیرد که یکی بازگشت دولت به اصول مترقی اقتصادی قانون اساسی مانند ماده 43 و30 است. دولت باید اجرای وظایف اجتماعی خود در زمینه آموزش، مسکن، بهداشت و... را از سر گیرد و پروژه گسترده نیروی کار و تخفیف حقوق و دستمزدها را که در همه سالیان گذشته در دستور کار بوده است، متوقف کند.» این اقتصاد‌دان به عوامل دیگری مثل اجازه برای برپایی تشکل‌های مستقل کارگری اشاره کرد و گفت: «آنگونه که اتاق بازرگانی و انواع انجمن‌های صنفی وجود دارد و هر جمعی تمایل به دفاع از منافع خود در برابر دیگران دارد، کارگران هم باید از این حق برخوردار شوند.» او افزود: «اگر این اتفاق بیفتد ما کم‌کم شاهد بازگشت تعادل بین مخارج و مداخل خانوارها خواهیم بود. مثل دو مرغ عشقی که در یک قفس قرار دارند و وقتی می‌بینند به اندازه کافی غذا دارند شروع به تولیدمثل می‌کنند.»

منبع: شرق
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی:
پول بخش غیر مولد اقتصاد از جیب تولید می‌رود/ صنوف تولیدی متحد شوند
استاد اقتصاد دانشگاه با بیان این که بخش غیرمولد فشار گسترده‌ای روی تولید می‌آورد، گفت: بخش غیرمولد در اقتصاد ایران در حال گسترش است به طوری که فضای کسب و کار را تحت تاثیر خود قرار داده است.


13930126000647_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، عباس شاکری در دومین جلسه هم‌اندیشی دبیران انجمن‌های تولید کننده و تشکل‌های اقتصادی بخش خصوصی به میزبانی مجمع کارافرینان ایران به بررسی **** بانکی، مشکلات مالی و حضور بخش غیرمولد در اقتصاد ایران پرداخت.

    رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در ابتدای این جلسه با اشاره به اینکه به عنوان یک استاد دانشگاه نیازمند آن است تا با دست‌اندرکاران تولید تعامل داشته باشد، گفت: برای برون‌رفت از شرایط کنونی همه در جامعه مسئولیت داریم، در بحران اخیر اقتصادی ملکه انگلستان به مدرسه اقتصاد لندن می‌رود و به استادان دانشگاه می‌گوید شما در مقابل مسائلی که به وجود آمده چه کار می خواهید انجام دهید و چه مسئولیتی را برعهده می گیرید؟»

    شاکری در ادامه گفت: در اقتصاد کشور استعدادها، ظرفیت ها، نیروی انسانی، مدیران خوب، افراد متخصص و نخبه وجود دارد و این جای امیدواری است ولی به هر حال واقعیت‌ها و عملکردهایی هم وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرند.

    وی با اشاره به نقش دولت و تشکل‌های بخش خصوصی برای برون‌رفت از شرایط سخت کنونی اقتصادی، گفت: برای حل مشکلات، دولت می‌تواند نقش زیادی داشته باشد ولی به تنهایی نمی‌تواند همه کارها را پیش ببرد باید بخش خصوصی به یاری دولت بیاید و با دولت تعامل داشته باشد. بخش خصوصی و فعالان اقتصادی باید در ابتدا مسائل را در درون تشکل های خود مشخص، اولویت‌بندی و دسته‌بندی کنند و سپس در تعامل با دولت کارها را پیش ببرند.

    این استاد اقتصاد دانشگاه افزود: دولت باید مدیریت و نظارت کند و تنظیم مقررات و سیاست‌گذاری‌ها را انجام دهد و از هدر رفتن منابع جلوگیری کند، بخش خصوصی و دولت باید با تعامل پیش بروند وگرنه نه دولت می‌تواند کار خود را پیش ببرد و نه بخش خصوصی و تولید کنندگان.

    شاکری با بیان اینکه در چند دهه گذشته رشد تولید ناخالص داخلی کشور هیچ‌گاه رشد قانع کننده‌ای نبوده است، گفت: رشد پایین و منفی در اقتصاد ایران تنها مختص سال 91 که رشد اقتصادی منفی 5.8 بود، نیست مثلا در سال 69 و 70 هم که از رکود محض و اقتصاد خوابیده حرکت کردیم و به رشد 14 درصدی رسیدیم شاهد بودیم که دوباره دو سال بعد رشد اقتصادی به دو درصد رسید و در سال های بعد هم رشد اقتصادی به سه درصد و هفت درصد رسید در حالی که در **** در حال توسعه باید شاهد رشد اقتصادی دو رقمی و حداقل 10 درصدی باشیم.

    وی در ادامه اظهاراتش درباره علل پایین بودن رشد اقتصادی در ایران در دهه‌های گذشته گفت: در ریشه‌یابی پایین بودن رشد اقتصادی ایران در ده های گذشته به جنگ و پایین بودن تعامل با دنیای خارج بعد از انقلاب می رسیم؛ بعد از انقلاب به دلیل شعارها و آرمان هایی که داشتیم طبیعتاً محدودیت‌هایی ایجاد شد و بعد از جنگ هم این محدودیت‌ها ادامه پیدا کرد.»

    رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: آمارها نشان می‌دهد که متاسفانه برنامه‌های تعدیل اقتصادی در ایران وضعیت را بهبود نبخشیده و بهتر نکرده است و بیشتر به بی‌ثباتی دامن زده است.

    به گفته وی، باید ابتدا شفافیت و انضباط مالی به وجود بیاید و خصوصی سازی به شکل واقعی اتفاق بیفتد تا زمینه های رشد اقتصادی فراهم شود.

    وی اضافه کرد: در اقتصاد ایران بخشی شکل گرفته است به نام بخش نامولد به عبارت دیگر فعالیت‌هایی در اقتصاد وجود دارد (در بخش‌های نامولد) که درآمدهای بسیار بالا دارند ولی اگر از صحنه اقتصاد حذف بشود به فرآیند رشد و توسعه صدمه که نمی زند هیچ، حتی مزاحمت‌های آن را هم کم می کند.

    بخش غیرمولد در اقتصاد ایران متاسفانه در حال گسترش و قوی است به طوری که فضای کسب و کار را تحت تاثیر خود قرار داده است.

    شاکری گفت: وقتی همه کار، فعالیت و تولید کالا و خدمات مولد می‌کنند یک کیک GNP (تولید ناخالص ملی) در اقتصاد کلان تولید می شود و در بین صاحب سرمایه، نیروی کار و کارآفرین به عنوان سود، دستمزد و اجاره توزیع می‌شود حال اگر در اقتصاد، بخش غیرمولد بزرگ شود معنی آن این است که بخشی از آن کیک GNP به جیب این بخش می‌رود و مابقی آن باید بین بخش های دیگر تقسیم شود.

    وی با اشاره به اینکه الان در ایران گفته می‌شود اگر کسی کار کند به جایی نمی‌رسد، گفت: برای رسیدن به پول باید دائم خرید و فروش انجام بدهید کافی است یک آپارتمان کوچک داشته باشید و آن را اجاره بدهید، متوجه می‌شوید اجاره‌بهای خانه حتی بیشتر از درآمد یک کارمند است.

    شاکری افزود: در چند سال گذشته شاهد این بودیم که قیمت مسکن 10 برابر شده است در حالی که درآمد یک کارمند رشد آن چنانی پیدا نکرده است. این موضوع در سال های گذشته بسیار مهم بوده و روی میزان بهره وری، **** انگیزشی در کشور و میزان تولید تاثیر داشته است و موجب شده کارگران و کارمندان دیگر دل به کار ندهند. این موضوع بین مردم و دولت و کارگر و کارفرما اختلاف به وجود آورده است.

    رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، گفت: الان شاهد این هستیم که بانک‌ها سپرده‌های مردم را جمع آوری می‌کنند و در بخش‌هایی که بازدهی بالا دارد و ریسک هم ندارد و مالیات هم نمی‌دهند پمپاژ می‌کنند اگر مشکل قانونی هم دارند در ظاهر قضیه را درست می‌کنند و خودشان به هم دیگر وام می‌دهند.

    به گفته وی، در شرایطی که کشور با رکود شدید و مشکل سرمایه در گردش رو به رو است شاهد این هستیم که برج ها و پاساژهای مربوط به بانک ها دائم کار می‌کنند و هیچ‌گونه مشکل پولی هم ندارند.

    وی با بیان اینکه هم‌اکنون تولید کنندگان در برابر هجمه بخش نامولد قرار دارند، گفت: به نظرم باید صنوف تولیدی با هم متحد شوند و جلساتی داشته باشند؛ در سطح کلان صحنه، صحنه چانه‌زنی است و این تجمع تشکل‌ها می‌تواند در پیشبرد اهداف آن ها و بالا بردن قدرت چانه‌زنی نقش داشته باشد.

    وی با بیان این که بخش غیرمولد فشار گسترده‌ای روی تولید می‌آورد، گفت: در جهان دولت مالیات می گیرد، کارآفرین سود می‌برد و کارگر مزد می‌گیرد اما در اقتصاد ایران این موضوع برد - باخت و صفر است و به نظرم اگر تداوم پیدا کند تبدیل به بازی باخت - باخت می‌شود زیرا بدنه تولید هر روز ضعیف‌تر می شود و در نهایت همه می بازند.

    این اقتصاددان در ادامه گفت: تنها با فعالیت‌های حقیقی تولید می‌شود ثبات و بهره‌مندی را در اقتصاد به وجود آورد لذا همیشه تولید کنندگان باید متوجه این باشند که اگر در اقتصاد پول‌هایی حاصل می‌شود که مابه‌ازای آن تولید نیست حتما از کیسه شما می رود.

    شاکری گفت: باید در بخش‌هایی انبساط ایجاد کنیم و در بخش‌هایی انقباض؛ بهتر است سرمایه در گردش بنگاه‌ها و سرمایه‌های لازم برای طرح‌های ضروری را انبساط دهیم و برای فعالیت‌های نامولد انقباض ایجاد کنیم.

    وی گفت: مقام پولی و **** بانکی باید مانند خون که در بدن جریان دارد گردش مالی را نظارت کند تا مشخص باشد که پول کجا می رود **** بانکی ما باید منابعش را از فعالیت‌های نامولد دریغ کند و به فعالیت های مولد بپردازد .»

    وی به بررسی **** تجاری کشور پرداخت و گفت: اقتصادی که رقابت‌پذیری آن کم است و در حال توسعه محسوب می‌شود باید سیاست‌های تجاری داشته باشد ما باید گمرک پاک ایجاد کنیم و با قاچاق مبارزه کنیم.

    او با اشاره به اینکه سیاست های تجاری باید به گونه ای باشد که تولید کننده داخلی بتواند نفس بکشد، گفت: تولید کنندگان کشور باید در مقابل بخش غیر مولد متحد باشند و علاوه بر مطرح کردن مسائل خود منسجم عمل کنند تا بتوانند مشکلات را پشت سر بگذارند.

    شاکری همچنین با بیان اینکه تولید یک کار خیر است، راهکارهایی را نیز برای برون رفت از شرایط اقتصادی پیشنهاد کرد که سیاست‌های تجاری را منطبق با نیازهای تولید ملی تنظیم کنیم.

    این استاد دانشگاه با اشاره به ضرورت مبارزه با فساد گفت:‌باید با فساد به شدت برخورد شود چون هم اکنون فساد در اقتصاد کشور بسیار گسترده شده است.

    انتهای پیام/م
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
معاون اول رئیس جمهور: 16 درصد از مطالبات بانکها به دولت مربوط می‌شود



معاون اول رئیس جمهور گفت: سهم بدهی دولت در بدهی‌هایی که به بانکها وجود دارد سهم بسیار زیادی نیست و تنها 16 درصد از مطالبات بانکها به دولت مربوط می‌شود.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اسحاق جهانگیری، بعد از ظهر امروز، سه شنبه، در بیست و پنجمین همایش بانکداری اسلامی که در مرکز همایش‌های بین المللی صدا و سیما برگزار شد با اشاره به مطالبات بانک‌ها از دولت بیان کرد: سهم بدهی دولت در بدهی‌هایی که به بانکها وجود دارد سهم بسیار زیادی نیست و تنها 16 درصد از مطالبات بانکها به دولت مربوط می‌شود. برای پیدا کردن راهکار در این بخش تصمیماتی گرفته شده است که گروهی با مسئولیت وزیر اقتصاد و دارایی تشکیل شود تا حداقل تلاش کند که میزان بدهی دولت به بانکها افزایش نیابد.



وی با تأکید بر اینکه تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا بی‌تردید با وجود چالش‌های که به همراه داشته است یکی از دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در 30 سال گذشته محسوب می‌شود، خاطرنشان کرد:‌ جمهوری اسلامی ایران یکی از معدود کشورهایی است که به طور کامل و فراگیر **** بانکداری بدون ربا و اسلامی را اجرا کرده است.



جهانگیری افزود: امروز **** بانکداری بدون ربا و اسلامی به نقطه‌ای رسیده است که خیلی از کشورهای غیر اسلامی نیز **** بانکداری اسلامی را در برخی بانکهای بین المللی یا حداقل در برخی از شعب خود به اجرا در می‌آورند.



معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: تجربه سه دهه اجرای **** بانکداری بدون ربا در کشور سه نظریه مختلف را به دنبال دارد. عده‌ای از صاحب نظران معتقدند که هم در ساختار مالی کشور و هم در قانون عملیات بانکی اشکالاتی وجود دارد که نیازمند اصلاحات جدی است. برخی دیگر نیز معتقدند که در قانون‌ها و دستورالعمل‌ها مشکلی وجود ندارد بلکه شیوه‌های اجرا باید تغییر کنند. گروه سوم نیز بر این باورند که با یک دوره گذار از **** بانکداری بدون ربا به **** بانکداری اسلامی مواجه هستیم.



جهانگیری افزود: این جهت‌گیری‌ها بیانگر این موضوع است که دوستان ما در **** بانکی کشور با اقداماتی که انجام می‌دهند حرکت به سمت استقرار یک **** جامع بانکداری اسلامی را در دستور کار خود قرار می‌دهند.



معاون اول رئیس جمهور با تأکید بر اینکه هیچ **** اقتصادی و مجموعه‌ای نمی‌تواند بدون برنامه‌ای جامع برای آینده خود حرکت پایدار و رو به رشدی داشته باشد، تصریح کرد: امروز سه واقعیت جدی پیشروی **** سرمایه ما وجود دارد که موضوع جهانی شدن اقتصاد تجارت و بانکداری، وقوع بحران‌های اقتصادی و مالی در برخی از کشورها و تحت تأثیر قرار گرفتن سریع برخی کشورهای توسعه یافته و همچنین تحریم‌هایی که علیه **** بانکی شکل گرفته است را شامل می‌شوند.



وی خاطرنشان کرد:‌ با این واقعیات، برنامه ریزی برای مقاوم کردن اقتصاد **** بانکی کشور باید یکی از اولویت‌های مهم در اقتصاد مقاومتی که مقام معظم ***** به آن تأکید دارند، باشد. مقام معظم ***** در سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی تأکید داشتند که هدف از مقاوم سازی اقتصاد باید آسیب ندیدن از تکانه‌های بین المللی باشد.



جهانگیری با بیان اینکه باید تدبیری بیندیشیم تا کشور از این تکانه‌ها آسیب نبیند، اضافه کرد: مقام معظم ***** همچنین تأکید داشتند که اقتصاد کشور را باید به گونه‌ای طراحی کنیم که از تحریم‌های اعمالی آسیب نبینیم.



معاون اول رئیس جمهور با تأکید بر اینکه **** بانکی کشور یکی از مهمترین ارکان اقتصاد کشور است، تصریح کرد: مهم ترین وظیفه **** بانکی، جمع‌کردن و هدایت پس‌اندازهای خرد و کلان به سمت فعالیت‌های اقتصادی است، چرا که یک **** بانکی کارآمد از طریق تجمیع پس‌اندازها به وجود می‌آید. سیستم بانکی کشور نقش تعیین کننده‌ای در خروج از رکود، افزایش توان و رشد اقتصادی کشور و همچنین تأمین منابع کشور دارد.



جهانگیری با بیان اینکه سیستم بانکی کشور نیازمند توجه ویژه‌ای از سوی مسئولین،‌ نخبگان و مدیران بانکهای کشور است، خاطرنشان کرد: در طول یک سال گذشته با افزایش امید مردم به آینده و در نتیجه کاهش انتظارات تورمی و رعایت انضباط پولی و مالی، نرخ تورم روند کاهنده‌ای پیدا کرده است. چنانکه بخواهیم در آینده نیز پایداری این روند را شاهد باشیم و به هدف برنامه ریزی شده یعنی دستیابی به تورم تک رقمی در سال 95 دست یابیم باید به استمرار انضباط پولی و مالی به عنوان ضرورت جدی توجه داشته باشیم.



وی اضافه کرد: در چنین شرایطی که این انضباط شکل گرفته است، رسالت شبکه بانکی کشور، استفاده بهینه از منابع محدود موجود در راستای اهداف توسعه کشور و با لحاظ کردن اولویت‌ها است.



جهانگیری با اشاره به بسته خروج از رکود تورمی دولت اظهار کرد: بسته خروج از رکود تورمی به موضوع تأمین مالی توجه ویژه‌ای کرده است و منابع مالی مورد نیاز اقتصاد کشور را در سه حوزه به صورت جدی مورد توجه قرار داده است. از جمله بخش‌های مورد توجه بسته خروج از رکود تورمی، اولویت دادن به تأمین سرمایه در گردش بنگاه‌های تولیدی و خدماتی است.



وی، تنوع بخشی به منابع تأمین مالی و افزایش سهم بازار سرمایه در تأمین مالی و همچنین تقویت توان تسهیلات دهی بانک‌ها را از دیگر موارد مورد توجه بسته خروج از رکود تورمی دانست و گفت:‌ برای اینکه بانکها بتوانند نقش خودرا به خوبی انجام دهند باید به نکاتی از جمله افزایش سرمایه بانکها، کاهش مطالبات جاری بانکها و کاهش مطالبات بانکها از دولت توجه شود.



جهانگیری با تأکید بر لزوم کاهش مطالبات جاری بانک‌ها اظهار کرد: مطالبات جاری بانک‌ها امروز به عدد بالای 80 هزار میلیارد تومان رسیده است. حبس شدن این حجم از منابع، بانک‌های کشور را با مشکل مواجه خواهد کرد.



وی با اشاره به علت افزایش مطالبات غیرجاری بانکها تصریح کرد: بخشی از علت افزایش مطالبات غیرجاری بانکها، شرایط اقتصادی کشور است، چرا که زمانی که رشد اقتصادی منفی 6.8 درصد می‌شود، رکود حتما اثر خود را بر بنگاه‌های اقتصادی می‌گذارد.



جهانگیری با بیان اینکه بخشی از این مطالبات مربوط به شرکتهایی است که تا قبل از دوران رکود از شرکتهای خوش حساب به شمار می‌آمدند، ادامه داد: بخش دیگری از مطالبات جاری بانک‌ها مربوط به گروه‌ها و اشخاصی است که هم در دریافت کردن اعتبارات روال غیرطبیعی را طی کردند و هم در بازپرداختن آنها گردن کلفتی می‌کنند.



معاون اول رئیس جمهور با تأکید بر اینکه بانکها حتما باید از موضوع قدرت با این دسته بدهکاران برخورد کند، اظهار کرد: لیستی از این شرکت‌ها به قوه قضاییه داده شده است. در جلسه ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی، تصمیمی گرفته شده است که هیئتی تحت نظارت بانک مرکزی و دستگاه‌های مختلف تشکیل شود تا به چنین مواردی رسیدگی شود.



معاون اول رئیس جمهور یادآور شد: اقتصاد کشور ما اقتصادی بانک محور است که در آن بانک‌ها نقش بسیار تأثیرگذاری دارند.



وی با تأکید بر لزوم حمایت همه جانبه دولت و نهادهای مردمی از **** بانکی کشور، تشکیل بانک‌های غیر دولتی و نیز خصوصی شدن بانک‌های دولتی را از دستاوردهای **** بانکی کشور دانست و گفت: با توجه به جایگاه امروز سیستم بانکی کشور، امروز مشورت گیری از سیستم بانکی کشور موضوعی بسیار مهم برای بانک مرکزی محسوب می‌شود.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در دیدار معاون اجرایی رییس‌جمهور
تشکر علم‌الهدی از روحانی به دلیل کمتر وعده دادن



امام جمعه مشهد با انتقاد از مشکلات ناشی از عدم اجرای وعده‌های دولت گذشته در سفرهای استانی از جمله وعده حل مشکل بافت فرسوده و خرابی‌های اطراف حرم گفت: بسیاری از مشکلات در اولین جلسه هیئت دولت نهم مطرح شدند و وعده حل آن‌ها در دوسال داده شد که هنوز لاینحل باقی مانده‌اند.



به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، آیت‌الله علم الهدی در دیدار با معاون اجرایی رییس‌جمهور افزود: آقای روحانی کمتر وعده می‌دهند و اولویت را تکمیل پروژه‌های نیمه تمام اعلام کرده‌اند که جا دارد از ایشان تشکر نمایم.



وی گفت: با توجه به وضعیت استثنایی شهر مشهد که سالیانه پذیرای 25 میلیون زائر ایرانی و بیش از دو میلیون زائر خارجی می‌باشد اختصاص بودجه خاص ردیف زیارت و توجه ویژه به مشکلات کلانشهر مشهد و بخصوص رسیدگی به وضعیت حاشیه‌نشینی در مشهد را خواستار هستیم؛ چراکه باعث بروز مشکلاتی شده است.



وی گفت: امیدواریم مشکلات شهر مشهد در هیئت دولت مطرح و برای حل آن چاره‌اندیشی شود.



محمد شریعتمداری معاون اجرایی رییس جمهور نیز در این دیدار با اشاره به مشکلات از جمله «وجود 75000 پروژه نیمه تمام بازمانده از دولت قبل و بدهی‌های این دولت به پیمانکاران و بانک‌ها که باز ناشی از گذشته می‌باشد و شرایط خاصی را برای دولت یازدهم بوجود آورده است»، بر اراده دولت تدبیر و امید در حل مشکل مردم تاکید کرد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
آصفری:
وضع تحریم‌های جدید علیه ایران اثر منفی بر روند مذاکرات دارد

یک عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به وضع تحریم‌های جدید از سوی آمریکا، آن را تلاشی برای جبران شکست آمریکا و **** صهیونیستی در سوریه و غزه دانست.



محدحسن آصفری در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: مطمئنا وضع تحریم‌های جدید علیه ایران اثر منفی بر روند مذاکرات خواهد داشت، این اقدام آمریکا همچنین نشان می‌دهد که این کشور قابل اعتماد نیست و به توافقات خود پایبندی ندارد.



وی افزود: آمریکا و اعضای 1+5 متعهد شدند که در زمان برگزاری مذاکرات تحریم جدیدی علیه اشخاص حقوقی و حقیقی در ایران وضع نکنند اما شاهدیم کمتر از سه ماه از مذاکرات ژنو چهار تحریم‌های جدیدی علیه ما به تصویب رساندند که نشان از خوی تجاوزگری و خصومت‌طلبی آمریکایی‌هاست.



نماینده مردم اراک در مجلس تصریح کرد: پیش‌بینی ما همین بود که با توجه به شکست **** صهیونیستی از مقاومت در غزه و شکست آمریکایی‌ها از مقاومت در سوریه آنها می‌خواهند به نوعی شکست‌شان را جبران کنند اما چنین اقداماتی شکست دیگری را برای آنها به دنبال دارد زیرا اگر ایران تصمیم بگیرد میز مذاکره را ترک کند بازنده همه روند مذاکرات و مسئول عواقب آن آمریکایی‌ها خواهند بود.



این عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان این‌که «ایران راهکار دور زدن تحریم‌ها را پیدا کرده است» گفت: قطعا در صورت ترک میز مذاکره از سوی ایران بیش از این‌که این امر به ضرر ما باشد برای آمریکا و هم‌پیمانانش ضرر دارد که البته ما هنوز مذاکرات را ادامه می‌دهیم اما اگر آنها بخواهند این روند را ادامه بدهند و تحریم‌ها را عملیاتی و اجرایی کنند مطمئنا جمهوری اسلامی تصمیم دیگری خواهد گرفت.



آصفری تصریح کرد: اگر آمریکا این روند را دنبال کند مجلس شورای اسلامی نیز طرح دو فوریتی غنی‌سازی 60 درصد را در دستور کار خواهد گذاشت و دولت را ملزم خواهد کرد غنی‌سازی را با سرعت و جدیت بیشتری دنبال کند، لذا بهتر است آمریکایی‌ها قبل از اینکه چنین تصمیمی در ایران گرفته شود سر عقل بیایند و با ملت ایران به گونه‌ای دیگر رفتار کنند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در دیدار رییس پارلمان بلژیک
ظریف: اراده ایران تثبیت حقوق هسته‌ای و رفع تحریم‌های نامشروع است


محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با دووال، رییس پارلمان بلژیک آخرین وضعیت مناسبات دو جانبه و تحولات منطقه‌یی و بین‌المللی را مورد گفت‌وگو و تبادل نظر قرار داد.

به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر ظریف در این دیدار با تشریح سیاست‌های دولت جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اعتدال، تعامل سازنده و احترام متقابل، خاطرنشان کرد: اراده جمهوری اسلامی ایران انجام مذاکره و تثبیت حقوق هسته‌ای ملت ایران و رفع تحریم‌های نامشروع و غیرقانونی است.

او روابط پارلمانی میان دوکشور را با اهمیت برشمرد و از گسترش تعامل و ارتباط میان مجالس دوکشور استقبال کرد.

دووال، رییس مجلس بلژیک نیز در این دیدار سفر وزیر خارجه بلژیک به تهران را نشانه اراده سیاسی بروکسل برای ارتباط نزدیک با تهران توصیف کرد و با اشاره به انجام سفرهای پارلمانی، ایجاد فرصت‌های بیش‌تر برای گفت‌وگو و تبادل نظر را زمینه ساز شناخت دقیق دو طرف و استفاده از فرصت‌های همکاری دانست.

ظریف و رییس مجلس بلژیک آخرین تحولات منطقه‌یی و هم‌چنین تهدیدات فعالیت گروه‌های تروریستی در عراق و خطر گسترش تروریسم و افراطی‌گری را مورد بررسی قرار دادند. اهمیت مشورت نزدیک و تبادل نظر مستمر و فراهم ساختن زمینه های همکاری در این دیدار مورد تاکید دو طرف قرار گرفت.

ظریف طرح پیشنهادی ریاست جمهوری ایران در مجمع عمومی سال گذشته و تصویب قطعنامه بر این پایه در خصوص مبارزه با افراطی گری را محمل و بستر مناسبی برای همکاری میان کشورها دانست و مبارزه جمعی با افراطی گری و تروریسم را راه حل این معضل و پدیده ضد بشری اعلام کرد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
امتحانات شهریور تیم ظریف!



آصفی تاکید دارد که مذاکرات هسته‌ای ایران در شهریور ماه با طرف‌های مذاکره کننده حساسیت بسیار بالایی دارد و به ارزیابی مسائل پیش رو در مذاکرات پرداخته است.



به گزارش ایسنا، حمیدرضا آصفی - دیپلمات برجسته کشورمان در روزنامه اعتماد نوشت: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از سفر به روسیه و مذاکرات مفیدی که با همتای روسی خود داشته است، روانه اروپا شده تا با سفر به سه کشور اروپایی، با مقامات این کشورها و در راس این دیدارها با خانم کاترین اشتون، مسوول روابط خارجی اتحادیه اروپا که به زودی پست خود را به وزیر ایتالیایی می سپارد دیدار و گفت وگو کند.

سفر ظریف به اروپا و گفت وگو با مقامات اروپایی حایز اهمیت بسیاری است، مذاکرات آتی ایران و گروه 1+5 در روزهای پایانی شهریورماه در نیویورک صورت خواهد گرفت. البته اگر حسن روحانی در سفر نیویورک حضور داشته باشد در روند مذاکرات تاثیرات مثبتی خواهد داشت. اگرچه حسن روحانی اعلام کرده هنوز تصمیمی برای این سفر نگرفته است اما برداشت شخص نگارنده این است که رییس جمهور ایران به این سفر خواهد رفت. بنابراین ماه شهریور را می توان در سرنوشت مذاکرات بسیار تعیین کننده دانست که یا گره مذاکرات را باز می کند یا آن را کور می سازد. البته می توان انتظار داشت که تا پیش از مذاکرات آتی با 1+5 گفت وگو با مسوولان امریکایی نیز در هفته های آینده در دستور کار مذاکره کنندگان ایرانی قرار گیرد: مقاماتی همچون ویلیام برنز و وندی شرمن که هر دو به زودی پست خود را ترک خواهند گفت. اما آنچه را که اکنون می توان کاملامشخص و مشهود دریافت، فاصله زیادی است که بین ایران و گروه 1+5 در سه مورد وجود دارد.



1- غنی سازی، تعداد سانتریفیوژها و دامنه و وسعت فعالیت ایران در این مورد



2- تحریم ها و چگونگی لغو آن



3- زمان راستی آزمایی.



البته در خصوص سایت اراک و فردو و موضوعاتی از این دست نیز هنوز توافق کامل به دست نیامده، اما چنانچه سه موضوع اول به خصوص غنی سازی و لغو تحریم ها حل شود، حل سایر موضوعات در دسترس خواهد بود. از این رو مذاکرات در مرحله بسیار حساس و خطیری قرار داشته و این گفت وگوهای دوجانبه در شهریور بیش از اجلاس 1+5 در نیویورک تعیین کننده است و باید تلاش شود تا قبل از اجلاس آتی برخی موضوعات مهم در گفت وگوهای دوجانبه حل و فصل، و توافق اولیه حاصل شود.

پس از قریب یک سال مذاکره گروه ایرانی با طرف اروپایی، اکنون طرفین به حساسیت ها و نقاط قرمز یکدیگر، نگرانی ها و بایدها و نبایدها بیشتر از گذشته آشنا شده اند.

طرف ایرانی به موضوع با واقع بینی بیشتری می نگرد و طرف مقابل نیز به خوبی دریافته است که آنچه جمهوری اسلامی را به پای میز مذاکره آورده است نه ضعف که نگرش مسوولانه برای شفاف سازی و احقاق حقوق حقه هسته‌ای خود است. از این رو باید به خواست و اراده مردم شریف جمهوری اسلامی ایران احترام گذاشته و از زیاده خواهی و درخواست های خارج از عرف و منطق دست بردارد.

شرایط و فضای بین المللی کنونی نیز نقطه قوت و پشتیبانی محکمی برای مذاکره کنندگان جمهوری اسلامی است که باید آن را به حمایت های مسوولان ارشد **** و قاطبه ملت ایران افزود. شرایط بین المللی و به خصوص اقتصادی کشورهای اروپایی و امریکا نقطه ضعف بزرگی برای طرف مقابل است. گروه تروریستی داعش که مستقیم یا غیرمستقیم ساخته و پرداخته امریکا با طراحی پشت پرده **** صهیونیستی است خطر جدی برای کشورهای اروپایی است که علاوه بر رییس جمهور امریکا، نخست وزیر انگلیس و فرانسه نیز بر آن تایید و تاکید داشته اند. بنابراین فرصت کنونی زمانی است که 1+5 نباید آن را از دست دهد. گفت وگوهای ظریف در اروپا و در آینده یی نزدیک معاونان ایشان با مقامات اروپایی می تواند انتظارات ایران و چگونگی دسترسی به یک توافق جامع را برای تیم مذاکره کننده ترسیم کند. اینکه در پایان چهار ماه در کجا ایستاده باشیم به رویکرد و منطق و اراده سیاسی طرف مقابل برای دستیابی به یک توافق دو سر سود بستگی دارد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سهیلا جلودار زاده به هیات نمایندگان اتاق تهران پیوست



سهیلا جلودار زاده، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بانوان به هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران پیوست.



به گزارش خبرگار ایسنا، فاطمه دانشور، فاطمه مقیمی و فریال مستوفی بانوانی بودند که تا به حال مثلث سه‌گانه‌ زنان در هیات نمایندگان اتاق ایران را تشکیل می‌دادند و با اضافه شدن سهیلا جلودار زاده به جای قربان دانیالی این جمع چهار نفره شد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ناگفته‌هایی از ائتلاف روحانی و قالیباف در 88



سیدصادق خرازی در گفت‌وگوی تفصیلی با شماره جدید هفته‌نامه «مثلث» ناگفته‌هایی از چند انتخابات را بیان کرده است.

به گزارش ایسنا، سایت «مثلث‌آنلاین» بخشی از این مصاحبه را بازنشر کرده که در پی می‌آید:

قبل از سال 88، بحث‌های زیادی پیرامون انتخابات ریاست‌جمهوری به‌صورت جدی در همه محافل مطرح می‌شد. حتی من به خاطر دارم که حضرت حاج حسن آقای ***** نیز توصیه به دولت ائتلافی می‌کردند. من در همه جلسات آقای خاتمی حضور داشتم. شاید یک سال قبل از انتخابات بود که آقای دکتر روحانی هم مطرح بود برای کاندیداتوری ریاست‌جمهوری و ستاد خاصی را هم در خیابان پاسداران زده بودند. از من خواستند کمکشان کنم. من بحث ائتلاف را مطرح کردم. مدام هم آقای خاتمی را در جریان می‌گذاشتم تا اینکه دیالوگی را میان آقای روحانی و آقای قالیباف شروع کردیم و این دو نفر حدود چند جلسه به اتفاق من بحث کردند و جلساتی برگزار کردند تا بتوانیم کمک کنیم که یک رئیس‌جمهور ائتلافی انتخاب شود.

هیچ‌کس نمی‌دانست و تصور نمی‌کردیم که تحولات سیاسی ناگهان چنین چرخشی پیدا کند. می‌دانستیم که اصلاح‌طلبان سه مدعی در داخل کشور دارند؛ گروهی می‌گفتند که باید ریشه‌شان را کند، گروه دیگری می‌گفتند که باید تحملشان کرد ولی نبایست به قدرت بازگردند و عده‌ای هم معتقد بودند که باید اصلاح‌طلبان را به **** و حاکمیت برگرداند. ما در آن زمان فعالیت‌های جدی‌ای انجام می‌دادیم و می‌خواستیم برنامه‌ریزی کنیم که اتفاق مثبتی در مناسبات میان عقلای دو جناح بیفتد و اتفاقی بین آقای روحانی و آقای قالیباف رخ دهد. آقای قالیباف به دلیل تحلیلی که از مسائل سیاسی پیدا کرد، از حضور در انتخابات منصرف شد. همان موقع آقای روحانی با من صحبت کرده بود که مسئول ستاد انتخاباتی‌شان باشم. من با ایشان شرط کرده بودم که اگر آقای خاتمی یا آقای موسوی بیایند، من ناچارم بروم، به دلیل باور و کاری که با آقای خاتمی می‌کنم. به ایشان گفتم که اصلاح‌طلبان، اقبال چندانی نسبت به شما ندارند. ایشان گفت که اگر آقایان خاتمی و موسوی بیایند طبیعی است من هم انصراف می‌دهم. من با آقای روحانی رفاقت طولانی و نزدیکی داشتم، مثل رفاقتمان با آقای خاتمی.

وقتی آقای خاتمی برای کاندیداتوری ریاست‌جمهوری آمدند، آقای عارف رئیس ستاد ایشان شد و من سخنگوی ستاد شدم. من پیش آقای روحانی رفتم. با هم دو ساعتی صحبت کردیم. ایشان تحلیلش این بود که با این اتفاق، احمدی‌نژاد دوباره رئیس‌جمهور می‌شود و تردید نداشت که نخواهند گذاشت نه خاتمی نه موسوی بیایند. سنتی است میان همه کسانی که معمولا می‌خواهند کاندیدای ریاست‌جمهوری شوند که خدمت ***** می‌رسند و ***** فقط کلیاتی اصولی را با همه بیان می‌فرمایند. آقای دکتر روحانی حتی با ***** ملاقات هم کرده بود ولی خب قاطبه اصلاحات به سمت آقای خاتمی گوشه‌چشمی داشتند. آقای روحانی به من گفت من می‌دانم هیچ یک از این آقایان نمی‌توانند موفقیتی در انتخابات کسب کنند و حتی مدعی بودند که نخواهند گذاشت. ایشان گفت حداقل من باعث افتراق و اختلاف نمی‌شوم و حجت شرعی دیگر ندارم و ایشان هم پس از کاندیداتوری موسوی و خاتمی انصراف داد.

بعد هم تحولات سال ١٣٨٨ پیش آمد. ماجرای کناره‌گیری آقای خاتمی و پافشاری آقای مهندس موسوی نیز ماجرای جالب دیگری است که روزی مایلم با اجازه از آقای خاتمی و آقای موسوی برای روشن شدن قطعاتی ناگفته و نانوشته از تحولات سیاسی ایران بیان کنم. البته تا وضعیت بدین سبک است کار درستی نمی‌دانم که خیلی از حرف‌ها زده شود. پس از آنکه آقای خاتمی استعفا دادند به دلیل رابطه شخصی‌ای که من با شخص آقای مهندس موسوی داشتم، منظم خدمت ایشان می‌رسیدم و مشورت‌هایی می‌دادم، کمک می‌کردم و حتی مصاحبه‌های فراوانی هم انجام دادم اما بعد از انتخابات 88 و تحولاتی که در صحنه سیاسی و در کف خیابان‌ها رخ داد، من تحلیل دیگری پیدا کردم و حتی در روزنامه همشهری مقاله‌ای هم در این خصوص نوشتم و ترجیح دادم سکوت کنم. در عین حال، همواره کنار آقای خاتمی و اصلاحات بوده‌ام اما نگرش و دیدگاه دیگری نسبت به اصلاحات دارم. البته نه نسبت به اهداف اصلاحات اما در خصوص ابزار و نحوه رسیدن به اهداف و مسائل پیرامونی اصلاحات، دیدگاه‌ها و باورهای خودم را دارم و معتقدم که اصلاحات در ایران هم پروسه است و هم پروژه؛ نمی‌توان اصلاحات در ایران را یک پروژه فرض کرد همان‌طور که نمی‌توان آن را یک پروسه دانست.

رابطه‌تان با آقای روحانی چطور است؟

رابطه رفاقت و برادری و دوستی احترام‌آمیزی با آقای روحانی دارم. ایشان در پنهان و علنی من را برادر خطاب می‌کردند و هنوز هم به لحاظ عاطفی به ایشان خیلی علاقه‌مند هستم اما تاکنون با ایشان در دولتشان همکاری نداشته‌ام. برخی از اطرافیان آقای روحانی که این روز‌ها سینه جلو داده‌اند و حتی در محافل جلوتر از ایشان حرکت می‌کنند، اختلافات شخصی با من دارند و از سابق با من مشکل داشتند. برخی از نزدیکان من و آقای روحانی می‌دانند که 30 سال رفاقت بین من و ایشان حاکم بوده و هست. برخی از همان شورای امنیت و یا مرکز تحقیقات حسادت می‌کردند، به‌گونه‌ای که من و آقای روحانی خیلی از حرف‌ها و نقل‌های خصوصی‌مان را در سفر یا در خانه‌هایمان با هم بحث می‌کردیم. جالب است بدانید دوم خرداد روز انتخابات (1376) تا نیمه‌های شب آقای دکتر روحانی منزل من بودند و مباحث انتخابات را دنبال می‌کردیم، امنیت آن شب کشور مرهون تدبیر ایشان در آن شب است. عده‌ای می‌خواستند علیه آقای خاتمی مشکل ایجاد کنند.

در روز انتخابات همین دوره یکدیگر را ملاقات کردیم و شب قبل از انتخابات هم من با ایشان صحبت کرده بودم. دو سه هفته بعد از انتخابات هم صحبت‌هایی با ایشان داشتم اما به دلیل کسالتی که من داشتم، آقای روحانی ملاحظه می‌کردند که مسئولیتی را بر عهده نگیرم. شاید این ظاهر قضیه است و من نمی‌دانم باطن قضیه چیست. البته بعدها شنیدم که یکی از نزدیکان ایشان گفته بود که فلانی در ستاد قالیباف بود و با قالیباف همکاری می‌کرد؛ از این‌رو بنا نداریم که به فلانی موقعیتی بدهیم. البته این حرف از اساس دروغ است. در حالی‌که من به پیشنهاد آقای هاشمی و اصرار آقای جهانگیری سخنگوی ستاد آقای هاشمی شدم.

بعد هم گفتند که من از دولت آقای روحانی بریدم که این حرف هم دروغ است. من هر جایی که نیاز باشد، به دولت ایشان کمک کرده‌ام. چه قبل از انتخابات و چه بعد از آن، من حدود 50 مقاله برای دولت آقای روحانی نوشتم و هنوز هم می‌نویسم و مشکلی با این مساله ندارم. به لحاظ رفتاری و اخلاقی نسبت به کسانی که جلوتر از آقای روحانی حرکت می‌کنند حرف دارم ولی خب آنها امروز دور آقای روحانی را گرفته‌اند. خدا خودش رحم کند. تحمل دروغ‌ها و کینه‌ورزی‌هایی که این عده برای تحقق امیال خود متوسل به آنها و حتی تهمت و هتاکی و اهانت می‌شوند، ناگوار است و ادعاهایی که می‌کنند، ادعاهای نادرستی است. رئیس ستاد آقای قالیباف اکنون وزیر دفاع خود دولت است.

تاریخ بازخوانی‌ها نیاز دارد. یادم هست روزی را که برخی علیه آقای دکتر روحانی تندروی و بدگویی می‌کردند، در همین دوستان اصلاحات و حتی با حالت تحقیرآمیزی مدعی بودند که فلانی (صادق خرازی) رفیق روحانی است. یادم هست در انتخابات سال ١٣٧٦ اطرافیان آقای ناطق به‌ من خرده می‌گرفتند که وی از حواریون آقای خاتمی است و به او توجه دارد. پس از انتخابات و برگزاری اجلاس سران در تهران، من نشست چهارجانبه روسای مجالس ایران، مصر، یونان و ایتالیا را طراحی کردم، بعد فحاشی کردند علیه من که گفت‌وگوی تمدن‌ها مال دوم خرداد است، فلانی کار بیخودی کرده که رئیس مجلس کشور را درگیر این بحث کرده است. نشستی که ما در ایتالیا و یونان برگزار کردیم استثنایی بود. حالا هم برخی که خودشان معلوم نیست کجا بودند و روزی پشت در اتاق مشایی می‌نشستند که حکم مدیر کلی بگیرند به‌دلیل نوع وابستگی‌شان توطئه می‌کنند و دروغ و تهمت می‌زنند. اینها نمی‌فهمند که دنیای سیاست، گرد است و می‌چرخد. اگر قرار بود قدرت روی یک پاشنه بچرخد به اینها نمی‌رسید. حالا آمده‌اند روی رفاقت من و دکتر قالیباف مانور می‌دهند. من برای آقای قالیباف به‌عنوان رفیق دوره جنگ و دوستی که در همه دوران سخت مشکلات مردانه با من بود، احترام فراوانی قائلم و در دوره انتخابات هم نظرات خودم را داشته‌ام. من نحوه برخورد آقای قالیباف با آقای هاشمی را نمی‌پسندیدم. حتی دوستانه و خصوصی به ایشان هم گفتم. من به افرادی همچون حاج ************ و آقای باقر قالیباف که از مدیران لایق و خدمتگزار کشور هستند افتخار می‌کنم و ارادت دارم. اینکه عده‌ای که به‌طور نیم‌بند در حاکمیت چند روزی جمع شده‌اند و تیمشان در دولت است، بیایند و آقای قالیباف را بزنند، کار پسندیده‌ای نیست. قالیباف یکی از مدیران ملی کشور است. اگر اعتراض دارند که قالیباف مدیر نظامی است، به این سوال پاسخ دهند که مگر دیگران نظامی نبودند؟ مگر دوره جنگ همه مسئولان امروزی در دفاع مقدس همکاری نداشتند؟ اینکه درست نیست. همین آقای دکتر روحانی شب و روز در جنگ بود، در قرارگاه خاتم‌الانبیاء (ص)، در ستاد پدافند کشور، در ستاد پشتیبانی جنگ و به عنوان رئیس کمیسیون دفاعی در مجلس حضور داشت. شب و روز نداشت، 16 سال دبیر شورای عالی امنیت ملی بود. مگر زمانی‌ را که آقای روحانی آمد و در ماجرای 23 تیر سال 78 سخنرانی کرد یادمان رفته؟ کارنامه خدمات افراد را آلوده به تمنیات و نفسانیات کردن، گناه و معصیت است. مگر کسی می‌تواند اینها را فراموش کند؟

تمام سوابق آقای روحانی از آغاز انقلاب سنگر به سنگر نشان می‌دهد در موقعیت‌هایی قرار داشته‌اند که استراتژیک بوده است. مشکل امروزی این آقایان این است که فکر می‌کنند روحانی را در انتخابات مصادره کرده‌اند و او روزی در مقابل **** و حاکمیت و ***** می‌ایستد و اینگونه القا می‌کنند که او اهل کارهایی است که در جمهوری اسلامی هنوز به برکت خون شهدا متعارف نشده است. اشتباهات این آقایان کم نبود. هنوز هستند کسانی که شعار عبور از خاتمی را با بداخلاقی و بدگویی عملی ساختند؛ همان کسانی که با آقای هاشمی‌رفسنجانی همین کار را در انتخابات مجلس کردند. هر سیاستمداری طبیعی است دوست و دشمن داشته باشد ولی وقتی مدعیان عبور دیروز، امروز مدعی هواخواهی بشوند، به کمدی سیاسی می‌ماند. در گذشته فقد منافع ملی و رجحان منافع حزبی فاجعه آفرید. در سال 84، اصلاحات دور اول انتخابات را به نفع خود رقم زد و مجموع آرای آقای هاشمی، آقای کروبی، آقای معین و آقای مهرعلیزاده 17 میلیون رای بود اما در دور دوم، انتخابات را واگذار کردند. چرا؟ خوب بایست به شعور و هوش مردم احترام گذاشت. مردم تعارض و پارادوکس و دوگانگی را می‌بینند و سپس تصمیم می‌گیرند. نمی‌شود تحریم‌کنندگان دیروز انتخابات مجلس، همان‌ها که بدترین اهانت‌ها را به خاتمی کردند، امروز مدال‌بگیران و برندگان انتخابات خودشان را تعریف کنند زیرا مردم عقل و شعور دارند و اتفاقات جاری را می‌بینند. باور من این است که همان اشتباهات در حال تکرار است. اگر کسی انتقاد مشفقانه کند و صادقانه، نکته‌ای را تذکر می‌دهد، او را تخریب می‌کنند، کنار می‌گذارند و از او دشمن می‌سازند. هنوز کسی در این کشور ادبیات همگرایی، ادبیات همفکری و نسبی‌گرایی در سیاست را باور ندارد. ما در سیاست، همه‌چیز را سیاه و سفید می‌بینیم در حالی‌که سیاست، نسبی است و سیاه و سفید نیست. ما در سیاست هرگونه واقعیتی را مشاهده می‌کنیم. برای مثال چرا در مقطعی از تاریخ در انتخابات فرانسه، گولیست‌ها و سوسیالیست‌ها ائتلاف کردند؟ ائتلاف امری طبیعی است و حق حرکت سیاسی است. مگر کسی می‌تواند این مساله را در نظر نگیرد؟ خصوصا در جوامعی که تکثر آرا وجود دارد و جامعه ما در حال تجربه کردن دموکراسی با فرهنگ دینی و بومی است. اینکه بگوییم می‌خواهیم ترقی کنیم و باید همه‌چیز از صفر تا صد در اختیار ما باشد، درست نیست. آنچه امروز ما شاهد آن هستیم نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از مدعیان اصلاحات هنوز تحمل تکثرگرایی را ندارند. مدعی «زنده باد مخالف من» هستند ولی در مقام عمل تیغ را بی‌پروا روی جوانانی می‌کشند که امید و آرمان و نقطه استمرار اصلاحات خواهند بود.

انتهای پیام
 
بالا