• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
اوباما قادر است از تحریم‌ها علیه ایران بکاهد
تحلیلگر ارشد اندیشکده شورای اتلانتیک گفت که اگرچه فشار جمهوری خواهان در صورت پیروزی در انتخابات میاندوره ای به اوباما افزایش می یابد، اما او با استفاده از قدرت ریاست جمهوری خود قادر خواهد بود در هر شرایطی از تحریم های جاری علیه ایران بکاهد.

438932_237.jpg
تحلیلگر ارشد اندیشکده شورای اتلانتیک گفت که اگرچه فشار جمهوری خواهان در صورت پیروزی در انتخابات میاندوره ای به اوباما افزایش می یابد، اما او با استفاده از قدرت ریاست جمهوری خود قادر خواهد بود در هر شرایطی از تحریم های جاری علیه ایران بکاهد.

به گزارش ایرنا؛ باربارا اسلاوین در خصوص احتمال پیروزی جمهوریخوان در انتخابات میاندوره این کشور و اثرات این پیروزی در سیاست های داخلی وخارجی آمریکا افزود: گرچه سیاست های داخلی آمریکا در حوزه تخصص من نیست اما کاملا واضح است که تسلط جمهوریخواهان در سنا تاثیرات آشکاری در سیاست های داخلی خواهد گذاشت.

وی افزود: برای مثال تردیدی نیست که جمهوریخواهان سرنوشت لایحه اصلاحات مهاجرتی آمریکا را بیش از پیش با مشکل و پیچیدگی مواجه خواهند ساخت اما در مورد قانون بیمه های درمانی اوباما نخواهند توانست کار زیادی از پیش ببرند و هر گونه طرحی برای دگرگون کردن آن می تواند از طرف او وتو بشود.

به گفته این تحلیل گر امریکایی، جمهوریخواهان محافظه کار با استفاده از این موقعیت تلاش خواهند کرد تا تحریم های تازه ای را برای وارد آوردن فشار بر ایران به تصویب برسانند و مانع موفقیت مذاکرات هسته ای بشوند.

اسلاوین افزود: با وجود این همانطور که من قبلا در مقالاتم به ان اشاره کرده ام اوباما از این قدرت برخوردار هست که بتواند جلو تحریم های بیشتر را بگیرد و باگذشت چند سال ایران قادر خواهد بود حقانیت و اعتماد پذیری خود را به اثبات برساند.

اسلاوین افزود، ایرانی ها ممکن است دچار این نگرانی بشوند که با قدرت گرفتن جمهوریخواهان در کنگره وسنا ، اوباما قادر به ایفای نقش خود در رابطه با توافقنامه هسته ای نباشد،اما نباید فراموش کرد که اوباما برای کاستن از تحریم ها نیازی به تایید کنگره آمریکا ندارد و می تواند از قدرت ویژه ریاست جمهوری خود در این راستا استفاده کند.

در خصوص مسائل مربوط به خاور میانه و تاثیرات ناشی از پیروزی جمهوریخواهان در کنگره آمریکا اسلاوین گفت: من شک دارم که این تغییرات اثرات محسوسی در مورد مسائلی مثل مبارزه با داعش و یا مذاکرات صلح فلسطین داشته باشد.

وی در توضیح این مطلب اضافه کرد که مردم آمریکا اعم از جمهوریخواه یا دموکرات، با تجربه ای که از دو دهه درگیری در خاورمیانه داشته اند،از درگیر شدن دوباره کشور شان در یک جنگ دیگر بیزار هستند و در نتیجه به نظر نمی رسد حتی با تسلط جمهوریخواهان، این کشور به سمت یک جنگ تمام عیار در خاور میانه سوق پیدا کند.

اسلاوین افزود:در مورد مسئله فلسطین هم با توجه به بن بست مستمری که این موضوع پیدا کرده، فکر نمی کنم هیچ تغییری حتی تسلط جمهوریخواهان بر سنا بتواند وضعیت را از آنچه که هست خراب تر کند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
احتمال ایجاد خط بانکی مستقیم تهران-واشنگتن
پایگاه المانیتور روز سه‌شنبه گزارش داد که ایجاد خط مستقیم بانکی میان نهادهای مالی ایران و آمریکا، از جمله امتیازات مطرح‌شده از سوی واشنگتن در مذاکرات هسته‌ای است.

پایگاه المانیتور روز سه‌شنبه گزارش داد که ایجاد خط مستقیم بانکی میان نهادهای مالی ایران و آمریکا، از جمله امتیازات مطرح‌شده از سوی واشنگتن در مذاکرات هسته‌ای است.

به گزارش خبرگزاری فارس،‌ پایگاه خبری المانیتور گزارش داده است که ایجاد یک خط مستقیم بانکی میان نهادهای مالی ایران و آمریکا، از جمله امتیازاتی است که دولت آمریکا در مذاکرات هسته‌ای با ایران مطرح کرده است.

یک دیپلمات ارشد سابق ایالات متحده که در جریان روند مذاکرات هسته‌ای قرار دارد و خواسته نامش فاش نشود، گفته است که این طرح اکنون روی میز مذاکرات ایران و اعضای دائم شورای امنیت به علاوه آلمان است. به نوشته المانیتور، مذاکره‌کننده ایرانی از اظهار نظر در این رابطه خودداری کرده است.

هرچند سخنگوی وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز در این مورد اظهار نظر نکرده، اما «تایلر کولیس» یکی اعضای شورای ایران-آمریکا (نایاک) با بیان اینکه ایجاد چنین کانالی می‌تواند چندین اثر مثبت داشته باشد، به المانیتور گفته است: «ما هم چیزهایی شنیده‌ایم که نشان می‌دهد این ایده در حال بررسی است.»

به گفته وی، این کانال در وهله اول انتقال مبالغ مالی مجاز میان ایالات متحده و ایران را که از ماه‌های اخیر به واسطه نبود کانال مشخص، با دشواری صورت گرفته، تسهیل می‌کند. در حال حاضر، با وجود آنکه تحریم‌های آمریکا اجازه فروش مواد غذایی، دارو و برخی تجهیزات ارتباطی به ایران را می‌دهد، اما به دلیل نبود روش پرداختی مناسب و قابل اعتماد، انجام این مبادلات با مشکل مواجه است.

حتی انتقال پول شخصی از آمریکا به ایران و بالعکس نیز با دشواری مواجه است، به نحوی که دانشجویان مستقر در آمریکا امکان دریافت پول را نداشته و در مقابل چندین موسسه خیریه با اتهام تلاش برای ارسال مبالغ مالی به ایران، تعطیل شده‌اند. به عنوان نمونه، اخیر حساب پزشکی در بوستون آمریکا، به دلیل کمک 100 هزار دلاری وی برای توسعه یک پرورشگاه در کاشان، مسدود شده است.

کولیس همچنین اشاره می‌کند که این اقدام سیگنالی به بانک‌ها و مراکز مالی اروپایی و دیگر کشورهای خارجی خواهد بود، مبنی بر اینکه آن‌ها می‌توانند روابط اقتصادی عادی با ایران داشته باشدند.

نایاک قرار است در این رابطه بیانیه‌ای نیز صادر و در آن از این تصمیم، تمجید کند. به گفته مسئولان این گروه، اعطای چنین امتیازی، شانس پایبندی کامل ایران به توافق هسته‌ای را افزایش می‌دهد.

به نوشته المانیتور، توافق هسته‌ای بیش از آنکه به نفع شرکت‌های آمریکایی باشد که از سال 1995 از بازار ایران محروم شده‌اند، به نفع شرکت‌های اروپایی و غیر آمریکایی خواهد بود که تا همین چند سال قبل و تا پیش از تحریم‌های بانکی، با ایران مراوده داشتند.

«الیزابت روزنبرگ» مشاور ارشد سابق وزارت خزانه‌داری آمریکا به المانیتور می‌گوید: «تصور من این است که افراد آمریکایی برای تجارت با ایران، با چالش‌های زیادی مواجه باشند. حتی اگر کانال مستقیم هم ایجاد شود، تنها شرکت‌ها و بانک‌های خارجی مشخص می‌توانند مبادلات خود را راحت‌تر انجام دهند.»

به گفته وی، از جمله احتمالات این است که این کانال برای انتقال ساده‌تر مبالغ فروش نفت به ایران، مورد استفاده قرار گیرد. روزنبرگ می‌گوید: «این اقدام با تائید آمریکا صورت می‌گیرد، اما این بدان معنی نیست که اشخاص آمریکایی در ایران سرمایه‌گذاری کرده یا با این کشور وارد تجارت شوند.»

پیش از این، در توافق موقتی که سال گذشته در شهر ژنو سوئیس به امضا رسید هم عنوان شده بود که کانالی برای انتقال مبالغ مربوط به کمک‌های بشردوستانه و همچنین دسترسی ایران به بخشی از دارایی‌های بلوکه شده‌اش در خارج از کشور، ایجاد شود. اما این کانال با تأخیر ایجاد شد و اسامی بانک‌های دخیل در آن نیز اعلام نشد.

به نوشته المانیتور، هنوز مشخص نیست که دولت اوباما از مکانیزمی می‌خواهد برای ایجاد کانال مستقیم استفاده کند. دولت آمریکا پیش از این برخی از بانک‌های ایرانی را با ادعای مشارکت در اشاعه تسلیحات کشتار جمعی یا حمایت از تروریسم در لیست تحریم قرار داده است. همچنین محدودیت‌هایی هم بر مبادلات ایران با دلار یا مبادلات مالی از طریق سامانه مبادلات بین بانکی جهانی (سوئیفت) وجود دارد.

به گفته روزنبرگ، اوباما به جای تغییر در قوانین کنونی، احتمالا می‌تواند به سادگی از اختیارات خود استفاده و دستوری اجرایی صادر کرده و مجوز مبادلات را صادر کند.

وی همچنین می‌گوید این پیشنهاد می‌تواند «توانایی بیشتری برای استفاده از سیستم مالی آمریکا به ایران بدهد، از جمله امکان استفاده از دلار»، اما حذف کامل محدودیت‌ها مسئله بزرگی است که بعید است در مراحل ابتدایی توافق رخ دهد. او در مورد سوئیفت هم نظر مشابهی دارد و می‌گوید هرچند کنترل آن شبکه در دست اروپایی‌هاست، اما در این رابطه با آمریکا هماهنگی خواهند داشت.

روزنبرگ با بیان اینکه نهایتا در سناریوی کلی، در همه این موارد تسهیلاتی شکل می‌گیرد، می‌گوید ممکن است این موارد به نحوه اجرای توافق از سوی ایران منوط شود.

نایاک هم معتقد است که بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) احتمال از سوی اوباما مسئول ایجاد این کانال خواهد شد. روزنبرگ با این نظر موافق است و می‌گوید بانک مرکزی احتمالا گزینه بهتری برای انجام این کار است.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پنتاگون خواستار معافیت افغانستان از تحریم‌ ایران
یک کارگروه ویژه از پنتاگون به دنبال آن بوده تا همسایه غربی افغانستان (ایران) را در فعالیت‌های اقتصادی که این کارگروه در افغانستان توسعه داده بود، مشارکت دهد.

یک روزنامه آمریکایی گزارش داده دولت آمریکا طی سالهای اخیر در راستای تلاش برای بازسازی اقتصاد افغانستان از ایران طلب کمک کرده است.

به گزارش تسنیم، ارتش آمریکا در راستای تلاش دولت این کشور در سالهای اخیر برای احیای اقتصاد ضعیف افغانستان به شریکی نامیمون روی آورده است: ایران.
این خبر را روزنامه آمریکایی وال‌استریت‌ژورنال، لحظاتی پیش در بامداد چهارشنبه 14 آبان منتشر کرده است.

آمریکا هیچ روابط رسمی با تهران ندارد و شرکت‌های این کشور به دلیل تحریم‌هایی که با ادعاهای واهی علیه برنامه هسته‌ای ایران وضع شده‌اند از همکاری با ایران منع شده‌اند. با این حال،

گزارش وال استریت‌ژورنال حاکی است که یک کارگروه ویژه از پنتاگون به دنبال آن بوده تا همسایه غربی افغانستان (ایران) را در فعالیت‌های اقتصادی که این کارگروه در افغانستان توسعه داده بود، مشارکت دهد.

وال‌استریت‌ژورنال به استناد اسناد دولتی که در اختیار این روزنامه قرار گرفته و همچنین بر اساس مصاحبه با افرادی که مستقیماً در این پروژه فعالیت کرده‌اند گزارش داده کار گروه ویژه پنتاگون دو بار طی دو سال اخیر از دولت آمریکا برای طلب کمک از ایران مجوز ویژه دریافت کرده است: یک بار برای تشکیل اولین شرکت دارویی و بار دیگر برای ساخت چهار معدن.

بر پایه این گزارش، پنتاگون در راستای آنچه تلاش برای رشد سرمایه‌گذاری در کشور فقیر افغانستان خوانده شده از دولت آمریکا خواسته این کشور از تحریم‌های سختگیرانه ایران معاف شود.

ژوزف کاتالینو، رئیس «کارگروه عملیات تجاری و ثبات پنتاگون» می‌گوید: «شما نمی‌توانید برای کمک به افغانستان ایران را نادیده بگیرید. ایرانی‌ها از بسیاری جهات برای افغان‌ها یک شریک اصلی به شمار می‌روند».

«کارگروه عملیات تجاری و ثبات پنتاگون»، یک نهاد آمریکایی است که به نوشته وال‌استریت ژورنال با حمایت از فرصت‌های سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های اقتصادی به دنبال بازسازی اقتصاد افغانستان است.

روزنامه وال‌استریت‌ژورنال این «همکاری غیرعادی و مسکوت» آمریکا را با ایران را یکی از موارد تلاشهای ابتدایی دولت اوباما برای نزدیکی به ایران و تسهیل همکاری با این کشور در افغانستان، عراق و سوریه دانسته است.

منتقدان سیاست خارجی اوباما، این تلاشهای پنتاگون برای تعامل با ایران را حامل پیامی خطرناک به ایران می‌بینند. سناتور مارک کرک، نماینده جمهوری‌خواه ایالت ایلینویز یکی از آنهاست.

آقای کرک در مصاحبه با وال استریت‌ژورنال با انتقاد از این تلاشهای پنتاگون می‌گوید: «به همین دلیل است که ایرانی‌ها ما را مثل ببر کاغذی می‌بینند. وقتی پرسنل وزارت دفاع دارند به ایران امتیازهای ویژه‌ای اعطا می‌کنند غیرممکن است بتوان به ایرانی‌ها این پیام را داد که ما در برخورد با شما سخت‌گیرانه عمل می‌کنیم.»

وی افزود: «می‌توان این انتظار را داشت که افغان‌هابرای تعامل با ایران با بیرون از مرزهای خودشان تماس برقرار کنند اما وقتی آمریکایی‌ها این کار را انجام می‌دهند این خیلی گیج‌کننده است و هدف مذاکرات هسته‌ای را تخریب می‌کند.»
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
افتتاح دو تقاطع جدید در محور گرگان – اینچه برون
اتصال ریلی ایران به ترکمنستان در آینده نزدیک



معاون اجرایی رییس جمهور هفته گذشته از دو تقاطع غیر همسطح در محور راه‌آهن گرگان-اینچه برون بهره برداری کرد تا اتصال ریلی ایران به همسایگان شمال شرقی خود یک گام دیگر به جلو حرکت کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، راه آهن گرگان-اینچه برون که بناست سه کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان را به یکدیگر متصل کند با توجه به نقش و اهمیتی که می تواند در عرصه ترانزیت کالا بازی کند از سال‌های پیش در اولویت‌های عمرانی سه کشور قرار داشته است.

از این رو کار عمرانی این پروژه در ایران نیز با سرعت بالایی پیگیری شده و با نهایی شدن یک به یک مراحل کار این طرح رو به سوی بهره برداری کامل دارد.

هفته گذشته رسما از دو تقاطع غیر همسطح بندر ترکمن و گمیشان بهره برداری شد تا از مجموع شش دستگاه تقاطع غیر همسطح این مسیر سه دستگاه رسما به بهره برداری برسد سه دستگاه دیگر نیز شامل آق قبر با پیشرفت فیزیکی 98 درصد و دو دستگاه گامیشی و یامپی با پیشرفت فیزیکی 86 درصد به بهره برداری فیزیکی خواهد رسید.

کل محور گرگان-اینچه برون در ایران در حدود 88 کیلومتر است که با عبور از مناطق شمال شرقی کشور رسما به ترکمنستان متصل می‌شود. این خط بین المللی که بناست از گرگان به اینچه برون، سپس اترک و برکت در سه کشور قزاقستان و ترکمنستان و ایران عبور کنند طولی 908 کیلومتری خواهد داشت که 120 کیلومتر آن در قزاقستان ، 700 کیلومتر آن در ترکمنستان و 88 کیلومتر آن در ایران قرار دارد.

این محور که پس از آغاز به کار رسمی کشورهای CIS به خلیج فارس و کشورهای جنوب شرق آسیا متصل می‌کند یکی از اصلی‌ترین طرح‌های بین المللی راه آهن ایران به حساب می‌آید تا در کنار طرح اتصال آستارا به عنوان دو محور اصلی ارتباط ریلی با کشورهای شمالی کشور در نظر گرفته شود.

با توجه به اتصال ایران به خلیج فارس، دریای عمان و آب‌های آزاد جنوبی که در سطح منطقه به خصوص در بین همسایگان شمالی ایران بسیار مهم است باعث شده بسیاری از کشورهای شمالی و همسایگان دریای خزر به فکر ارتباط گرفتن زمینی با ایران باشند. ارتباطی که با توجه به بالا بودن هزینه‌های سوختی و البته امنیت بالایی که قطارها تضمین می کند برای هر دو طرف به صرفه به حساب می‌آید.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

پس از تغییر ناگهانی سیاست‌ اقتصادی بانک‌های مرکزی آمریکا و ژاپن
اقتصاد اروپا از آمریکا پیروی نخواهد کرد

اقتصاد جهانی در روزهای گذشته با نوسان قابل توجهی در عرصه بین الملل و سیاست اقتصادی کشورها مواجه شده است که شوک‌های متعددی را به بازار وارد کرده است، اما به نظر می‌رسد، سیاست بانک مرکزی اتحادیه اروپا حداقل تا پایان سال جاری یکنواخت باقی بماند.

13930701000819_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار اقتصاد بین‌المللخبرگزاری فارس، طی هفته جاری تغییر در سیاست اقتصادی دو کشور اقتصاد بین‌المللی را دستخوش تغییر قرار داده است.

کنار گذاشتن سیاست‌های حمایتی از سوی بانک مرکزی آمریکا و توقف خرید اوراق قرضه از سوی این بانک از یک سو و اتخاذ سیاست‌های پولی انبساطی از طرف بانک مرکزی ژاپن از سوی دیگر بازارهای نفت، طلا، و سهام را دستخوش نوسان زیادی کرد.

با اعلام این اخبار ارزش دلار افزایش یافت، اما طلا و نفت با سقوط قیمت مواجه شدند، به گونه‌ای که تنها در یک روز قیمت طلا حدود 30 دلار سقوط را تجربه کرد، اما از سوی دیگر ارزش شاخص‌های بازارهای سهام آسیایی، آمریکا و اروپا رشد قابل توجهی را داشته‌اند.

با این وجود در حال حاضر اقتصاد بین الملل منتظر عکس العمل اتحادیه اروپا به عنوان یکی از اصلی ترین بازی گردانان در اقتصاد جهانی است.

در حال حاضر اقتصاد اروپا با چند بحران روبروست که یکی از این بحران‌های پایین بودن نرخ تورم در سطح این اتحادیه است.

علی رغم تلاش های زیاد بانک مرکزی اتحادیه اروپا و اتخاذ سیاست های محرک اقتصادی، نرخ تورم در سطح این اتحادیه تنها 0.1 درصد رشد داشته است و از 0.3 درصد به 0.4 درصد طی ماه جاری افزایش یافته است.

یکی دیگر از چالش های حال حاضر در سطح اتحادیه اروپا، اقتصاد بحران زده آلمان است که بنا به گفته بسیاری از کارشناسان ممکن است این کشور به عنوان بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا طی ماه‌های آینده در رکود اقتصادی فرو رود.

از سوی دیگر نرخ بیکاری در سطح اتحادیه اروپا در حال نوسان است و با وجود کاهش در برخی کشورهای عضو این اتحادیه در برخی کشورها یا پیشرفتی نداشته و یا مانند ایتالیا افزایش یافته است.

از دیگر بحران های موجود در سطح اتحادیه اروپا، بحران سیاسی روسیه و اوکراین است به رویارویی روسیه و اتحادیه اروپا به عنوان دو شریک تجاری بزرگ انجامیده است. این رویارویی اگر چه برای روسیه نیز پیامدهای اقتصادی جدی در بر داشته است اما تأثیرات آن در اقتصادهای اروپایی قابل توجه بوده است، تا جایی که بهبود اقتصادی تا حدی شکننده پس از رکود در سطح این قاره را با چالش های قابل توجهی مواجه کرده است.

اگر چه در بسیاری موارد از جمله سیاست های اقتصادی و تحریم ها اقتصادی سیاسی، اروپا تا حدود زیادی با اقتصاد آمریکا هماهنگ بود، اما به نظر می‌رسد سران اقتصادی اتحادیه اروپا در این مورد از آمریکا پی‌روی نکرده و به تحریک اقتصاد خود برای خروج از بحران و رکود نسبی ادامه خواهد داد.

سجاد زمانی علیشاه

انتهای پیام/ب
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مدیرکل ترانزیت‌ سازمان راهداری در گفت‌‌‌و‌گو با فارس خبر داد
‌تعیین مسیر‌های‌ ترانزیتی جایگزین برای دور زدن ترکیه/ افزایش سرسام‌آور هزینه عبور کامیون‌های ترک از مسیر خزر
مدیرکل ترانزیت‌ سازمان راهداری گفت: دولت ترکیه با ادعای تعیین مسیر جایگزین برای عبور کالاهای ترانزیتی از ایران دنبال جلوگیری از پلمپ مخازن سوخت کامیون‌های خود در ایران است، اما ما پلمپ را عملیاتی می‌کنیم ضمن آنکه مسیر‌های جایگزین ترانزیتی را هم برای دور زدن ترکیه مشخص کرده‌ایم.


13930128000404_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار اقتصادیخبرگزاری فارس، برخی ‌‌منابع خبری ترکیه امروز اعلام کردند که به دنبال‌ اختلاف ایران و ترکیه بر سر اخذ تعرفه ترانزیت از کامیون‌ها، دولت ترکیه در نظر دارد مسیر جایگزینی را برای دسترسی به آسیای مرکزی بیابد که از جمهوری آذربایجان می‌گذرد.

آنها مدعی شده‌اند بر اساس طرح جدید، کامیون‌های ترکیه بعد از گذشتن از خاک آذربایجان از طریق کشتی‌های رو-رو بر روی آب‌های دریای خزر انتقال داده می شوند تا به آسیای مرکزی برسند که انتظار می رود در سه ماهه نخست 2015 این مسیر راه‌اندازی شود.

‌‌رئیس اتحادیه حمل و نقل بین‌المللی ترکیه در این‌باره مدعی شده است«برای یافتن مسیر جایگزین ایران در تلاش هستیم.نشست هایی با مقامات ترکمنستانی و آذربایجانی انجام شده که موفقیت‌آمیز بوده‌ و قرار است از مسیر آذربایجان - دریای خزر - ترکمنستان برای ارسال کالاهای ترکیه به آسیای مرکزی استفاده شود.»

وی مدعی شد این مسیر کم هزینه تر از مسیر ایران است و ظرفیت سالانه 30 هزار سفر از طریق این مسیر وجود دارد.

در این راستا بار دیگر موضوع را از مدیرکل ترانزیت‌ سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای پیگیری کردیم.

محمد جواد عطرچیان در این‌باره به خبرنگار فارس گفت: از سال 2015 هر کشوری حق دارد مسیر جایگزین ترانزیت برای خود انتخاب کند.

کشور ترکیه هم مدعی است که می‌خواهد مسیر ترانزیتی از خزر راه‌اندازی کند تا ‌‌بدین ترتیب کامیون‌هایی که قصد دارند از کشورهای‌ CIS، افغانستان‌، پاکستان و چین به سمت اروپا بروند، ابتدا به بندر ترکمن‌باشی آمده و سپس از طریق شناورهایی رو-رو کامیون‌ها را از این بندر جابه‌جا کرده و پس از آن به باکو و اروپا بروند.

‌وی با بیان اینکه این مسیر مد نظر ترکیه‌ برای کامیون‌‌های آنها بسیار پرهزینه است، افزود: ‌کشور آذربایجان از کامیون‌‌های ترکیه‌ای عوارض عبور دریافت می‌کند ضمن آنکه فقط بابت عبور کامیون‌ها از دریای خزر و از بندر ترکمن‌باشی به باکو با کشتی‌‌های رو-رو ‌1800 دلار دریافت می‌شود و این موجب افزایش سرسام‌آور تعرفه عبور برای کامیون‌ها خواهد شد.

مدیرکل ترانزیت‌ سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای افزود: مسیر ترکمنستان قطعاً برای کامیون‌های ترک به صرفه نخواهد بود و در همین راستا ما هم استقبال می‌کنیم که آنها از این مسیر عبور کنند زیرا مسیر ارزان‌تر ایران را از دست می‌دهند.

وی اظهار داشت: کشور ترکیه و اتحادیه‌های حمل و نقل آنها قصد دارند با رسانه‌ای کردن این اخبار به ایران فشار بیاورند تا مخزن سوخت کامیون‌های آنها در ایران پلمپ نشود و سوخت ‌ارزان‌ قیمت دریافت کنند در حالی که مطمئن باشند ما حتماً مخازن سوخت آنها را پلمپ می‌کنیم و قوانین قاچاق کالا و ارز را سختگیرانه پیاده می‌کنیم و اگر پلمپی مخدوش شد، طبق قوانین کشور با متخلف برخورد می‌شود.

*‌ انتخاب مسیر‌های جایگزین ترکیه برای تردد کامیون‌ها ایرانی

عطرچیان اظهار داشت: پس از بروز این مشکل از سوی طرف ترک، تردد کامیون‌های هر دو کشور ایران و ترکیه از مرز کاهش یافته است. در این راستا کشور ایران به دنبال مسیرهای جایگزین است تا از طریق کشورهای دیگر کامیون‌های ایران به مقاصد خود سفر کنند.

مدیرکل ترانزیت‌ سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای اضافه کرد: در حال حاضر مسیر آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و بلاروس به عنوان مسیر جایگزین در حال بررسی است تا از طریق دریای سیاه یا بالای دریای سیاه، ترکیه را دور بزنیم و از این کشور عبور نکنیم.

انتهای پیام/م

- See more at: http://farsnews.com/newstext.php?nn=13930810000546#sthash.kUDVIz3a.dpuf
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مرعشی :
در گذشته ایثارگری و گذشت را با کار و تلاش نکردن اشتباه گرفتیم



عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران با تاکید بر حمایت اصلاح طلبان از دولت روحانی گفت: وظیفه‌ی ملی ما این است که هم به خاطر مملکت و هم آینده‌ی فرزندان خود از دولت حمایت کنیم.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کویر، حسین مرعشی در نشست هم‌اندیشی اصلاح‌طلبان استان کرمان با تسلیت فرارسیدن ایام تاسوعا و عاشورای حسینی گفت: یکی از نواقص بزرگ سیاسی ایران کمبود تشکل‌های واقعی و اثر گذار است، البته این مختص امروز نیست و ما از آغاز مشروطیت تا امروز با بحران تشکل‌های سیاسی اثرگذارمواجه بوده‌ایم.

وی با بیان این‌که «تجربیات تشیکلاتی موفق با سیاست‌های غلط و راه اشتباه هم در کشور داشته‌ایم» گفت: اینها هم به کشور ضربه زدند و هم روی فرهنگ تشکیلات پذیری مردم اثر گذاشته‌اند.

مرعشی حزب توده را یکی از این نوع تشکل‌ها دانست و ادامه داد: حزب توده خباثت بسیاری در درون خود داشت؛ این حزب وابسته به شوروی سابق بود و یکی از ضرباتی که به مصدق زده شد، کارهای غلطی بود که توده در آن مقطع انجام داد و این باعث شد که؛ بدنه‌ی مذهبی جامعه را به شدت نسبت به مصدق بدبین و روحانیت و مذهبی‌ها را از مصدق جدا کند و یکی از زمینه‌های کودتا را همین حزب فراهم کرد.

وی ادامه داد: گروه دیگری که دچار انحرافات اساسی شدند سازمان مجاهدین خلق یا منافقین بودند که به لحاظ تشکیلاتی قوی بودند، اما به لحاظ استبدادی که در درون تشکیلات بود و انحرافی که به آن دچار شدند ضربات بدی به کشور زدند.

وی با اشاره به فعالیت تشکل مسلمانان آزاداندیش مترقی (مام) در آینده گفت: در این تشکیلات هیچ‌کدام از دوستان، استقلال خود را به تشکیلات نفروشند؛ هدف ما مشترک است، اما هروقت قرار شد تشکل، استقلال انسان‌ها را از بین ببرد این تشکیلات جایی نیست که کسی بخواهد در آن بماند.

مرعشی افزود: ما باید انسان‌های مستقلی باشیم که دارای کرامت هستیم و فرصت زندگی به ما داده شده تا برای جامعه کار کنیم، اما چون کارهای اجتماعی و سیاسی کار جمعی است ما تصمیم می‌گیریم با هم کار مشترک انجام بدهیم.

نماینده مردم کرمان در مجلس ششم افزود: بر استقلال تک تک شما در انجام کار فردی تاکید فراوان دارم در عین این‌که در عرصه‌ی سیاسی حتما باید جمعی کار کنیم.

عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران ادامه داد: فرد فرد شما باید برای زندگی خود یک تقسیم‌بندی داشته باشید؛ بخشی از وقت و توان شما باید صرف ساختن زندگی فردی خود بشود، زیرا انسانی به درد جامعه می‌خورد که خود او نیازمند نباشد.

مرعشی با بیان این‌که کسی که زندگی شخصی خود را نتواند بسازد برای جامعه هم نمی‌تواند مفید باشد، اظهار کرد: متاسفانه، در گذشته ایثارگری و گذشت را با کار و تلاش نکردن اشتباه گرفتیم.

وی در ادامه با تاکید بر زندگی سالم گفت: حتما کسی که در جامعه می‌خواهد مروج عدالت و صلاح باشد، نمی‌تواند با زد و بند منافع کسب کند پس زندگی فعالان سیاسی باید منزه و عاری از آلودگی باشد.

وی گفت: هیج خدمتی از خدمت سیاسی برای جامعه مهم‌تر نیست؛ سیاست‌های غلط یک جامعه را زمین می‌زند و برعکس سیاستمداران صالح جامعه راارتقا می‌دهند.

عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران با تاکید بر این‌که امروز در ایران راهی جز صندوق‌های رای برای بهبود امور کشور نمی‌شناسیم گفت: دولت احمدی‌نژاد برای این بد نبود که ما در قدرت نبودیم، این کاملا طبیعی است که افراد جابجا می شوند، اما آنچه اتفاق افتاد و آن را بد می‌دانیم این بود که در دولت وی، هیچ زاویه‌ای از زوایای زندگی مردم را نمی‌بینید که در آن بمب گذاشته نشود.

نماینده مردم کرمان در مجلس ششم افزود: وقتی چنین سیاستمداران خطرناکی در کمین مردم هستند نمی‌توان گفت سیاست با زندگی مردم چه کار دارد؟

وی با اشاره به انتخابات خردادماه 92 گفت: در انتخابات گذشته ما یک پیروزی مطلق برای خود تصور کرده بودیم و اصلا برای رسیدن به آن تردید نداشتیم، اینکه آیت‌الله هاشمی به عرصه‌ی مدیریت کشور بر می‌گشت. اما با آن پیروزی ما، در اقدامی غیرموجه و غیراخلاقی برخورد کردند و آن رد صلاحیت آقای هاشمی بود،این خیلی ضربه سنگینی به کشور زد.

مرعشی افزود: اما در پاسخ به این ضربه؛ آیت الله هاشمی در خانه ننشست، قهر هم نکرد و به مردم هم نگفت رای ندهید، بلکه با امکانات باقی مانده دست به انتخاب مجدد زدیم و شکست خود را به پیروزی نسبی تبدیل کردیم.

عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران با بیان این‌که در انتخابات گذشته مخالفین ما هم شکست نسبی خوردند و اگر آیت‌الله هاشمی بود شکست مطلق می‌خوردند، اظهار کرد: با رییس جمهور شدن روحانی همه مسایل حل نشده است، برخی نمایندگان می‌توانند به دولت ضربه بزنند، دیدید که به ملایم‌ترین انتخاب آقای روحانی برای وزارت علوم چگونه ضربه زدند.

نماینده مردم کرمان در مجلس ششم ادامه داد: من گاهی برای مظلومیت دکتر روحانی دلم می‌سوزد؛ او به مردم قول داده ودارد یکی یکی گره‌ها را باز می‌کند و کشور را از ورطه‌ی نابودی نجات می‌دهد.

مرعشی گفت: با همه‌ی انتقاداتی که به برخی وزاری دولت هست باید بدانید که دولت مظلوم و تنهاست کاملا در عرصه سیاسی تنهاست و ما باید به دولت در انتخابات بعدی کمک کنیم.

وی با بیان این‌که هرکس که ملی فکر می‌کند و به امام (ره) وفادار است و به اسلام علاقمند است و برای پیشرفت کشور دل می‌سوزاند، حق ندارد از کارکرد دولت کمترین رنجشی به خود راه بدهد، اظهار کرد: برای انتخابات مجلس کسی حق ندارد کمترین کوتاهی کند.

مرعشی اضافه کرد: من هیچ انتظار شخصی از دولت نداشته و ندارم و وظیفه‌ی ملی ما این است که هم به خاطر مملکت و هم آینده‌ی فرزندان خود از دولت حمایت کنیم.

نماینده مردم کرمان در مجلس ششم با اشاره به مذاکرات هسته‌ای دولت و با بیان این‌که دولت امروز در حال رفع و رجوع پیچیده‌ترین پرونده‌ی سیاسی بعد از انقلاب است، اظهار کرد: گزارشی هست که نشان می‌دهد خسارات تحریم‌های هسته‌ای از خسارات جنگ بیشتر است. آمریکایی‌ها، اجماعی علیه ایران درست کردند که در طول جنگ نکردند؛ رییس‌جمهور دارد این گره‌ها را باز می‌کند، پس نباید به رییس مجلس بر بخورد و علیه رییس جمهور موضع بگیرد.

وی ادامه داد: ما امروز سیاستمدارانی ملی نیاز داریم کسانی که از منافع شخصی و جناحی خود گذشت کنند. رییس مجلس آیا نمی‌دانند پیام این برخورد مجلس با دکتر روحانی چیست؟ آن هم در شرایطی که دولت را برای حل یک معضل تاریخی جلو فرستادید، باید او را کمک کنید زیرا الان وقت دعواهای شخصی و جناحی نیست.

عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران همچنین اظهار کرد: ممکن است به کارکرد وزرا انتقاداتی باشد، اما راه ما از ناامید نشدن و وحدت خودمان می‌گذرد باید ایستادگی کنیم تا مجلس را از شخصیت‌های ملی و برجسته پر کنیم تا کمکی به دولت باشد.

مرعشی با بیان این‌که ما در درون تشکیلات باید دموکراتیک عمل کنیم گفت: خیلی از انتقادات درون جناحی است، ممکن است دوستان نظرات و انتقاداتی داشته باشند، لذا باید با سعه صدر کامل با هم بحث کنیم.

وی با بیان این‌که در مقابل رقیب هم باید برای خدمت به مردم رقابت کنیم تاکید کرد: همه این کارها باید با هدف خدمت به مردم انجام شود.

مرعشی گفت: ما با رقیب‌مان باید برای خدمت بیشتر به مردم رقابت کنیم. هدف رقابت‌های سیاسی باید خدمت باشد نه کسب قدرت سیاسی. ما یکسری راهکارها داریم رقیب ما یکسری راهکار دیگر، ما این راهکارها را در مقابل مردم به بحث می‌گذاریم.

وی افزود:‌ما می‌گوییم باید با دنیا تعامل کنیم، ما مسوولیتی نداریم که دنیا را اصلاح کنیم، باید همین فساد اداری داخل کشور را حل بکنیم، اما آقای احمدی نژاد می‌گوید ما می‌خواهیم جهان را اداره کنیم اینها دو دیدگاه است این را باید به مردم ارائه کنیم تا مردم باید انتخاب کنند.

عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران افزود:‌ اگر مردم به احمدی نژاد رای دادند باید ببینند 700 میلیارد دلار منابع نایاب مملکت نابود می‌شود و از دل آن بابک زنجانی هم در می‌آید، باید ببینند در سطح معاون اول رییس جمهور هم فساد مالی گسترش پیدا کرد؛ وقتی مردم این مسائل را دیدند بر می‌گردند و اصلاح می‌کنند.

عضو هیات موسس جمعیت مسلمانان آزادی‌خواه مترقی«مام» از تاسیس یک تشکل فراگیر استانی توسط اصلاح طلبان استان کرمان خبر داد و گفت: کمیسی

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سررسید قسط پنجم دارایی‌های بلوکه شده



امروز دوازدهم آبانماه همزمان با سوم نوامبر پنجمین قسط داراییهای بلوکه شده ایران به مبلغ 500 میلیون دلار سررسید شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، درحالی موعد آزاد سازی قسط پنجم دارایی‌های بلوکه کشورمان فرا رسیده که هنوز قسط چهارم به مبلغ 400 میلیون دلار که در 18 مهرماه سررسید شده بود به حساب بانک مرکزی واریز نشده است.

این در حالی است که بانک مرکزی در 29 مهرماه از واریز قسط 400 میلیون دلاری سوم که در 26 شهریورماه آزاد شده بود خبر داد.

براین اساس از دور دوم آزاد سازی داراییهای بلوکه شده که رقم 2.8 میلیارد دلاری را دربرمی‌گیرد و قرار است که طی شش مرحله در اختیار کشورمان قرار گیرد تاکنون 1.4 میلیارد دلار در سه قسط دریافت شده و 1.4 میلیارد دلار دیگر باید به حساب بانک مرکزی واریز شود.

بنابر توافق انجام شده قسط ششم به عنوان آخرین مرحله نیز در دوم آزماه به مبلغ 400 میلیون دلار سرسید می شود.

همچنین طبق توافقات ژنو در مرحله اول از آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده هم 4.2 میلیارد دلار دیگر از درآمدهای نفتی طی هشت قسط دریافت شده بود.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
روابط عمومی شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل:
قرار‌داد ساخت راه‌آهن گرگان – بجنورد – مشهد باید اصلاح شود


در پی انتشار خبری با عنوان«قرار‌داد ساخت راه‌آهن گرگان – بجنورد – مشهد تجدید خواهد شد»در قالب گفت‌وگوی ایسنا با نماینده مردم بجنورد، مانه و سملقان، راز و جرگلان و گرمه و جاجرم در مجلس شورای اسلامی، روابط عمومی شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور با ارسال نمابری اعلام کرد که قرارداد فوق به این شکل امکان اجرا ندارد.

به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، در نمابر ارسالی آمده است: "قرار‌داد راه‌آهن گرگان – بجنورد – مشهد به دلیل مشکلات و ابهامات حقوقی، قرار‌دادی، فنی و مالی امکان اجرا ندارد. این قرار‌داد به دلیل نداشتن سقف مالی معین، ناچیز‌ بودن مسوولیت پیمانکار اصلی (شرکت سایناهیدور)، عدم اجرای شرایط نفوذ قرار‌داد براساس موافقت‌نامه امضاء شده قابلیت اجرا ندارد.

تعدادی از شرایطی که مانع نفوذ می‌شوند عبارتند از عدم اخذ مجوزهای دولتی لازم و عدم ارائه تضامین لازم از طرف پیمانکار، عدم ارائه اسناد تامین منابع مالی، معلوم و معین نبودن محدوده کار و شرح وظایف و تقسیم کار طرفین مشارکت، مشخص نبودن استاندارد‌های طراحی و ساخت و نحوه‌ تحویل پروژه به کارفرما که متاسفانه به درستی و با رعایت غبطه و مصالح کارفرما منعقد نشده است.

همچنین لازم به ذکر است که هم‌اکنون طی مذاکرات با اطراف مشارکت فرصتی برای اصلاح ابهامات قرار‌داد و اخذ مجوز‌های لازم از مراجع ذیصلاح داده شده است."

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
غرویان:
ناطق، هاشمی و روحانی می‌توانند محور وحدت اصولگرایان قرار گیرند



یک استاد حوزه و دانشگاه معتقد است که ناطق نوری، هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی می‌توانند محور وحدت اصولگرایان قرار گیرند.

حجت‌الاسلام و المسلمین محسن غرویان در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره این‌که پس از فوت آیت‌الله مهدوی کنی چه کسی می‌تواند ***** اصولگرایان را بر عهده بگیرد، اظهار کرد: من پیش از این هم پیشنهاد کرده بودم که اگر بزرگان جریان اصولگرایی اطراف حجت‌الاسلام ناطق نوری جمع شوند و از او حمایت کنند به دلیل این‌که یک اصولگرای انقلابی بوده و هست و به امام (ره)، مقام معظم ***** و قانون اساسی اعتقاد دارد و در صحنه سیاست تجربیات گران‌بهایی دارد، می‌تواند یکی از کاندیداهایی باشد که محور وحدت و به عنوان **** اصولگرایان قرار گیرد.

وی ادامه داد: پیشنهاد می‌کنم علاوه بر آقای ناطق، آقایان هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی، هاشمی شاهرودی و موحدی کرمانی به عنوان کسانی که می‌توانند محور باشند از طرف جریان اصولگرا معرفی شوند. من آقایان هاشمی رفسنجانی و روحانی را شخصیت‌های فراجناحی می‌دانم که پایگاه مردمی دارند و جریان اصولگرا هم باید به مطالبات و آرای مردم نگاه ویژه داشته باشد.

وی یادآور شد: خود آیت‌الله مهدوی کنی هم به همین شکل بود و شخصیتی فراجناحی داشت. ایشان سعی می‌کرد با گروه‌های مختلف که قانون اساسی، ********** و **** جمهوری اسلامی را پذیرفته‌اند، کار کند. اعتدال و سعه صدر ویژگی خاص مهدوی کنی بود و سعی می‌کرد اصولگرایان را با همه اختلافاتی که با هم دارند به وحدت نزدیک کند و با نفوذ خود روحانیت را در کنار هم قرار دهد. به تعبیر من مرحوم مهدوی کنی همزه وصل بود نه همزه قطع.

این فعال اصولگرا با بیان این‌که خود اصولگرایان هم در تعریف اصول با هم اختلاف دارند، تصریح کرد: اصول یعنی اعتقاد به اسلام، **********، ***** مقام معظم *****، **** جمهوری اسلامی، قانون اساسی و احترام به رای مردم و اکثریت جامعه. به همین دلیل می‌توان افرادی مثل هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی را ملاک ***** اصولگرایان قرار داد.

وی افزود: مردم احتیاج به پیشوا و امیر دارند. مقام معظم ***** در راس امور و **** کل **** هستند. در مرتبه پایین‌تر و در احزاب و گروه‌های سیاسی هم نیاز به تئوری‌پرداز احساس می‌شود که هم در عمل و هم در فکر قائل به وحدت باشد و برای رای نظر اکثریت مردم احترام قائل شود یعنی همان حق‌الناسی که ***** فرموده‌اند.

این استاد حوزه و دانشگاه درباره ***** جامعتین در جریان اصولگرایی، اظهار کرد: جامعتین یعنی جامعه روحانیت مبارز تهران و جامعه مدرسین محققین حوزه علمیه قم دو لفظ و مفهوم انتزاعی ذهنی هستند و بستگی به افرادی دارد که در آنها حاضر هستند. باید ببینیم این افراد چطور فکر می‌کنند و چه مواضع و سلیقه‌ای دارند وگرنه مفهوم کارکردی ندارد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
گفتگوی تفصیلی با احمد امیر آبادی؛
پشت پرده رانت‌های ارز ارزان/ سود واردات دام آلوده برای امیر منصور آریا بود
رئیس هیات تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت صنعت معدن و تجارت در واردات کالاهای استراتژیک، تخلفات شرکت های دولتی در نوسانات بازار ارز، ماجرای افزایش 180 درصدی قیمت کالاهای اساسی، سود واردات دام های مریض برای امیر منصور آریا و.. را تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره واردات کالاهای استراتژیک و نحوه توزیع آنها در نشست علنی روز دوشنبه مورخ ۲۰ خردادماه ۱۳۹۲ مصوب شد.

عمده اهداف این تحقیق و تفحص شامل بررسی ارز اختصاص داده شده به کالاهای اساسی، بررسی نحوه توزیع کالاهای مذکور و اثرات آن در تنظیم بازار، بررسی واردات بی رویه محصولات فاقد استاندارد و بی کیفیت و واردات نهاده های کشاورزی و چگونگی توزیع آنها بود.

بر این اساس وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، بانک مرکزی و گمرک، از جمله دستگاه هایی هستند که به طور مستقیم مورد تحقیق قرار گرفتند.

احمد امیر آبادی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی و رئیس هیات تحقیق و تفحص از وزارت صنعت، معدن، تجارت در گفتگوی تفصیلی با مهر در خصوص عمده تخلفات این وزارت خانه ها و مشکلات موجود در مسیر این تحقیق و تفحص سخن گفت.

متن کامل این مصاحبه به شرح زیر است:

*چه مشکلاتی در مسیر انجام این تحقیق و تفحص وجود داشت آیا بانک مرکزی و وزارت صنعت همکاری لازم را با تیم تحقیق و تفحص برای ارائه آمارهای مورد نیاز داشتند؟

عدم همکاری جدی برخی دستگاهها از جمله بانک مرکزی، بانک های عامل، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان، شرکت پشتیبانی امور دام کشور، سازمان دامپزشکی کشور، شرکت بازرگانی دولتی ایران، معاونت بازرگانی داخلی از یک سو و نبود شفافیت لازم در خصوص اطلاعات و اسناد اخذ شده از سوی دیگر از جمله موانع فعالیت کارشناسان بوده است، چنین روندی موجب شد تا از طریق هیات با رئیس جمهور و وزیر اقتصاد و دارایی به صورت مستقیم مکاتبه و لزوم همکاری دستگاهها تقاضا شود؛ اما متاسفانه علیرغم درخواست فوق همکاری لازم در خصوص ارائه اطلاعات مورد درخواست صورت نگرفت.

لذا با این اوصاف، اعمال ماده ۲۱۷ آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، مبنی بر تعقیب قضائی مسئولان دستگاههای ذیربط که مرتکب تخلف و جرم در عدم همکاری شده اند را از هیات رئیسه مجلس تقاضا کردیم.

*علی رغم واردات کالاهای اساسی با ارز مرجع در مقطع نوسانات نرخ ارز، قیمت کالاهای اساسی افزایش محسوسی داشت. چه تخلفاتی باعث این افزایش قیمت شد؟

علیرغم افزایش بی رویه واردات محصولات کشاورزی با استفاده از نرخ ارز مرجع در سال ۱۳۹۱ انتظار می رفت که قدرت خرید مردم برای تهیه غذا و محصولات کشاورزی افزایش یابد اما آمار شاخص قیمت مواد خوراکی در سال ۱۳۹۱ از شاخص کل قیمت ها بالاتر بوده (۴۴ درصد) افزایش در شاخص مواد خوراکی و آشامیدنی نسبت به ۳۰.۵درصد شاخص کل این بدان معنی است که تورم در مواد غذایی از دیگر بخش های سبد خانوارها بالاتر بوده و با استناد به این شاخص می توان اثبات کرد که قدرت خرید خانوارها برای خرید مواد غذایی کاهش یافته است.

به طور نمونه روند تغییر قیمت برنج در شهریور سال ۹۲ نسبت به فروردین سال ۹۱ به میزان ۲۰۱ درصد، روغن به میزان ۱۸۰.۷ درصد، شکر ۱۴۴.۷ درصد، گوشت مرغ ۱۳۵.۱۹ درصد، گوشت قرمز ۱۸۰.۱۱ درصد، جو ۱۲۸.۵ درصد، ذرت ۱۸۶.۷ درصد، کنجاله سویا ۱۱۹.۹ درصد رشد داشته است.

وارد کنندگان در ازای اعلام قیمت غیر واقعی، ارز بیشتری با نرخ مرجع دریافت و به واردات کالاهای دیگر و یا فروش ارز در بازارهای آزاد اقدام کرده اند. وجود قیمت های متفاوت برای یک کالا در یک محدوده زمانی خاص باعث تحمیل میلیاردها تومان هزینه شده است.

*در سال ۹۲ از سوی برخی نمایندگان شبهاتی در مورد رانت در تخصیص اعتبارات در واردات کالا مطرح شد که به شدت از طرف وزارت صنعت تکذیب شد شما در تحقیق خود به مستندات و مدارکی در این خصوص دست یافته اید؟

مسائلی از جمله فضای حاکم بر تامین نقدینگی و نابسامانی های تخصیص یا عدم تخصیص ارز و زمان پرداخت و نوع ارز، باعث تبعیض بین وارد کننده ها، اعم از دولتی و غیر دولتی شده که در قیمت تمام شده و هزینه دموراژ موثر بوده و بعضا در این فضا سوءاستفاده هم شده است. (به عنوان مثال برای برخی از وارد کنندگان خاص ارز سهل الوصول از هالک بانک ترکیه و ارز سهل المعامله مثل یورو برای تعداد بیشتری از بانک های دیگر در کشورهایی نظیر چین و ارزهایی همچون یوان چین و وون کره) تخصیص داده شده است.

مصاحبه های غیر کارشناسی برخی مسئولان از جمله معاون اول رئیس جمهور وقت و وزرای حوزه اقتصادی، گاها منجر به بروز اختلالاتی در تنظیم بازار و کالاهای اساسی شده است.

گرچه تامین کالاهای اساسی با ارز مرجع (۱۲۲۶۰ ریال) توسط بخش خصوصی و دولتی به حد کفایت صورت گرفت، اما به دلیل آن که سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان برخلاف اساسنامه آن سازمان مبنی بر جلوگیری از افزایش بی رویه قیمت ها و فاقد اقتدار بوده و متاسفانه افزایش بهای فروش این کالاها برای مصرف کنندگان شکل گرفته است. این بدان معناست که یارانه اختصاص یافته، به جای آنکه نصیب مصرف کنندگان نهایی کالاهای اساسی شود غالبا نصیب تجار و واسطه ها شده است.

*دولت در مقطعی تصمیم گرفت برای کاهش سوء استفاده ها ارز مرجع را فقط به وراردات گندم و نهاده دامی اختصاص دهد به نظر شما اتخاذ این تصمیم و اعلام عمومی آن درست بود؟

معاونت توسعه بازرگانی داخلی طی روزهای پایان سال ۱۳۹۱، جلسات متعددی را برگزار نمود که طی آن تصمیماتی مبنی بر عدم اختصاص ارز مرجع (۱۲۲۶۰ ریال) برای واردات کالاهایی نظیر برنج، روغن، شکر، گوشت قرمز، کره و شیر خشک و ... اتخاذ شد و متعاقبا در ابتدای سال ۱۳۹۲ نیز بر این تصمیم تاکید شد که ارز با نرخ مرجع (۱۲۲۶۰ ریال) از تاریخ ۱۳۹۲.۲.۱ صرفا برای ورادات گندم و نهاده های دامی اختصاص خواهد یافت. اجرای این سیاست و انتظارات تورمی آن به همراه اعلام قیمت های جدید برای محصولات موضوعه و همچنین برای شرکت های روغن نباتی، باعث افزایش قیمت این محصولات و تبعات بعدی آن از جمله ایجاد صف برای خرید روغن با قیمت قبلی شد. اما متاسفانه اتخاذ و اعلام آن توسط معاون اول وقت رئیس جمهور مبنی بر تخصیص ارز با نرخ مرجع (۱۲۲۶۰ ریال) برای واردات کلیه کالاهای اساسی نتوانست التهاب قیمتی بوجود آمده را کاهش و به وضعیت و شرایط قبل از افزایش قیمت برگرداند.

این امر موید این موضوع بود که مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی قبل از اتخاذ تصمیم و موضع گیری نهایی و هماهنگ دولت، در این خصوص، هر کدام با اظهارنظرهای متناقض و برخلاف تکالیف قانونی در تنظیم بازار و سیاست های پولی، موجبات بی نظمی بازار و افزایش قیمت های لجام گسیخته کالاهای اساسی از جمله روغن و افزایش منافع وارد کنندگان و عرضه کنندگان و در نهایت نگرانی مردم و ایجاد امتیازات ویژه برای اشخاص خاص را فراهم کرده اند.

*در مصاحبه های نمایندگان در آن مقطع خاص در مورد ویژه خواری های برخی شرکت ها و امتیازات ویژه برای آن ها و به دست گرفتن نبض بازار و عدم تبعیت از سیاست های دولت صحبت شده بود شما در گزارش خود این موضوعات را نیز بررسی کردید؟ به چه نتایجی دست یافتید؟

واردات کالاهای اساسی و نهاده های استراتژیک دامی نظیر کنجاله سویا، ذرت و جو توسط چند شرکت محدود و خاص انجام شده و توجه ویژه مسئولین وزارت صنعت، معدن و تجارت، بانک مرکزی و گمرک ایران به این شرکت ها باعث افزایش سهم آنها در واردات شده است به گونه ای که طبق آمار موجود در سالهای مورد بررسی، حدود ۵۰-۶۵ درصد واردات، مربوط به این گروه از شرکت ها بوده که هر گونه تصمیم این شرکت ها در زمینه توزیع و قیمت این نوع کالاها و نهاده ها می تواند جامعه را شدیدا تحت تاثیر قرار دهد و تبعات اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و حتی سیاسی در برداشته است.

*در مورد تخلفاتی مانند دریافت ارز و عدم واردات کالاهای مورد نظر صحبت کردید در این خصوص می توانید مثال ها و مستنداتی را بیان کنید؟

در بررسی ها مشخص گردید از وارد کنندگان که توسط معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت به بانک مرکزی جهت واردات کالاهای اساسی معرفی شدند و توسط بانکهای عامل به آنها ارز مرجع تخصیص یافته است که بالغ بر ۲۶.۹۲۰.۳۱۸ یورو ارز دریافت کرده که از این تعداد ۵ شرکت هیچگونه وارداتی نداشته و دو شرکت دیگر نیز مجموعا از مقدار ۱۱.۹۶۳.۳۳۵ یورو تنها مقدار ۱.۰۳۵ هزار تن واردات داشته اند ولیکن هیچگونه وارداتی در خصوص ارز دریافتی تا دیماه ۱۳۹۲ توسط آنها صورت نپذیرفته است.

همچنین ۹۱ شرکت وارد کننده از تسهیلات ارز مرجع جهت واردات بالغ بر ۷۰۰ هزار تن گندم استفاده نموده اند و لیکن تا انقضاء مهلت قانونی اقدامی در این زمینه نکرده اند که تاکنون اقدام موثری از سوی مراجع ذیربط در وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص آنها صورت نگرفته است.

نهاده هایی که با ارز مرجع و صرف میلیاردها تومان هزینه، می بایست با قیمت مصوب توزیع گردد، با مشکلات عدم رعایت قیمت مصوب، و عدم دسترسی مصرف کنندگان واقعی (مرغداران و بهره برداران) به نهاده ها و بورس بازی و دال این نوع نهاده ها به دلیل عدم نظارت در اختیار گروهی خاص قرار گرفته است که اهداف قانونگذار را عملا ناکام گذاشته است، این در حالی است که برخی از نهاده ها همانند ذرت و کنجاله سویا در برخی از سالهای مورد رسیدگی، حدود ۷۵ درصد بیش از نیاز وارد شده است.

*آیا نظارت دقیقی از سوی وزارت صنعت بر واردات کالاهای استراتژیک با نرخ ارز مرجع و توزیع آن با همان نرخ صورت گرفته است؟

در مطالعه میدانی از استان خوزستان مشخص شد که پس از تلاش مستمر مسئولین امنیتی استان جهت شناسایی شخصی از دریافت کنندگان ارز به منظور واردات برنج، که مورد شناسایی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قرار نگرفته بود متوجه آن شدند که این فرد یک خانم خانه دار است که صرفا کارت بازرگانی داشته و با گرفتن مبلغ ۵ میلیون تومان مجوز خود را در اختیار یکی از سوداگران برنج قرار داده است. این واگذاری بدون انعکاس هیچ نام و نشانی در پرونده واردات برنج انجام شده است و آن شخص نیز، برنج وارداتی را با ارز مرجع و خارج از شبکه و با قیمت ازاد به فروش رسانده است.

*سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان از ارائه اطلاعات مورد درخواست هیات خودداری نموده و صرفا اعلام نموده است به دلیل فقدان آدرس و شماره تماس دقیق ۳۰ وارد کننده برنج با ارز مرجع از ۷۱ وارد کننده، بررسی وضعیت آنها برای آن سازمان میسر نیست. با این وصف و عدم نظارت دقیق بر روند واردات کالاهای اساسی مشخص نیست این ۳۰ وارد کننده در قبال دریافت ارز مرجع، کالا وارد کرده اند یا خیر؟ شرکت های متخلف از بخش خصوصی بودند یا بخش دولتی و آیا بخش خصوصی توانسته در بازار رقابتی وارد شود؟

نحوه تخصیص ارز بانک مرکزی نشان می دهد بخش خصوصی به دلیل بروکراسی و بخشنامه های قطعی و آنی نتوانسته عادلانه در این بازار ورود پیدا کند چراکه در نحوه تخصیص ارز نیز اولویت تخصیص را به شرکت بازرگانی دولتی ایران و شرکت پشتیبانی امور دام داده اند. این در حالی است که در مورخ ۱۳۹۲.۱۰.۰۹ گمرک جمهوری اسلامی ایران عنوان شده «برابر بررسی های انجام شده، ارزش کالاهای وارده (کالاهای اساسی و نهاده های دامی) توسط شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران (GTC) در مقایسه با قیمت های جهانی و یا در مقایسه با واردات بخش خصوصی گران تر خریداری می شود» که دارای ابهام است.

*در سال ۹۲ و با روی کار آمدن دولت جدید حجم واردات چگونه بوده است آیا برنامه ریزی در این زمینه انجام شده است؟

آمارهای به دست آمده حکایت از آن دارد که واردات برنج در ۹ ماهه سال ۱۳۹۲ حدود ۶۸ درصد رشد وزنی و ۹۹ درصد رشد ارزشی نسبت به ۹ ماهه مشابه سال ۱۳۹۱ داشته است، این آمارها بیانگر واردات بی رویه برنج در سال ۱۳۹۲ است. این در حالی است که شرکت بازرگانی دولتی ایران مورخ ۱۳۹۲.۹.۱۹ اعلام نموده است که با انباشت ۲۸۰ هزار تن برنج وارداتی در انبارها و ۷۵ هزار تن در راه، مواجه است و ظرفیت انبارها تکمیل است، نزدیک بودن تاریخ انقضای بخش عمده ای از برنج های ذخیره شده موضوعی است که در این نامه بدان تصریح شده است.

از دلایل عمده واردات بی رویه برنج می توان به تخصیص آسان و سریع ارز روپیه هندوستان به واردکنندگان و تفویض اختیارات موضوع ماده ۱۶ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و ماده ۱۴۵ قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی به وزیر صنعت معدن و تجارت اشاره کرد. گفتنی است که تنها در سال ۱۳۹۱ مبلغ ۲۰۳، ۱۴۳، ۵۹۳، ۹۸۷ روپیه از طریق بانک های عامل در اختیار واردکنندگان محصولات از هندوستان قرار گرفت که عمده این محصولات شامل انواع برنج هندی می باشد که گاها مورد ابهامات عدم رعایت امنیت غذایی مصرف کنندگان از بابت داشتن آرسنیک قرار گرفته است.

*آیا بانک مرکزی آماری از میزان ارز اختصاص یافته به شرکت ها و میزان واردات کالاها به هیات تحقیق ارائه کرده است؟

نماینده تام الاختیار بانک مرکزی در نشست فیمابین و براساس مستند ارائه شده، اعلام داشته است که آماری از سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ مبنی بر اینکه به چه اشخاصی به چه میزان ارز و به چه منظور داده ایم وجود ندارد.

این در حالی است که اقساط پرداخت نشده یک وام حداقلی در حساب ضامنین آنها در بانک مرکزی منعکس می گردد، پس از این اقدام بانک از نبود آمار ارقام ارزی که میلیاردها ریال را به خود اختصاص می دهد و اینکه به چه اشخاص و به چه میزان تخصیص داده شده است کاملا غیر منطقی و غیر قانونی و فرار به جلو است.

مدیر کل عملیات ارزی بانک مرکزی به عنوان نماینده تام الاختیار آن بانک در جلسات حضوری اعلام نمودند که حدود ۵۰ درصد از ارز تخصیصی منجر به واردات کالاهای اساسی نشده است.

همانگونه که نماینده تام الاختیار بانک مرکزی به هیات اظهار می دارد آمار ارز تخصیصی به اشخاص وجود ندارد. براساس پیگیری های هیات تحقیق و تفحص، وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۳۹۳ (یعنی حداقل دو سال بعد از تخصیص ارزهای موضوعه) اقدام به رصد و چرائی عدم واردات نمود، و به دنبال آن چندین لیست از حوزه های مختلف وزارت مزبور به سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان ارسال گردید که وضعیت ارزهایی که داده شده ولیکن در ازاء آن کالایی وارد نکرده اند را مشخص و محرز کرده، و به تعزیرات حکومتی معرفی نموده اند! سوال مهم و اساسی این است که اگر تحقیق و تفحص صورت نمی گرفت، چنین وضعیتی تا چه زمان و تا چه میزانی و برای چه اشخاصی استمرار می یافت؟ یا اینکه اصلا چنین پیگیری هایی صورت می گرفت؟

تا تاریخ ۱۳۹۱.۱۲.۱ بانک مرکزی پس از فروش ارز به بانک عامل و اخذ وجه ریال آن، هیچگونه تعهدی را نسبت به بازگشت ارز از طریق ورود کالا از بانک های عامل اخذ نکرده است؛ این مسئله موجب شد تا هیچگونه کنترل بر ارز تخصیصی و کالای وارداتی وجود نداشته باشد به گونه ای که برخی از واردکنندگان با ثبت سفارش برای واردات کالاهای اساسی از جمله گندم و سپس تخصیص ارز مرجع به آن، به راحتی ثبت سفارش خود را به خودرو یا کالاهای دیگری که ارز مرجع به آنها تخصیص داده نمی شود تغییر داده و خودرو و یا کالاهایی را وارد کرده اند که نه بانک مرکزی و نه بانک عامل، نظارتی بر این امر نداشته اند.

*تکلیف تولیدات داخلی در مواجه با این حجم واردات در این سال ها چه شده است یعنی واقعا کشور به اندازه نیاز داخل گندم تولید نمی کند، چند سال گذشته جشن خود کفایی در تولید گندم برگزار شد چرا هنوز نیاز به واردات وجود دارد؟

واردات محصولات کشاورزی یکی از تامین کننده های نیاز داخلی است در شرایطی که تولید داخلی کفاف مصرف داخلی را نمی کند. هر چه میزان تولید افزایش یابد میزان واردات کم خواهد شد و برعکس. تا سال ۸۸ این روند در آمارهای مربوط به وزارت جهاد کشاورزی و گمرک وجود داشت اما از آن سال به بعد این رابطه تغییر نمود به گونه ای که هرچه تولید بالا رفت میزان واردات به جای اینکه کاهش یابد همسان با آن افزایش می یافت.

آمارهای گمرک نشان می دهد که میزان واردات محصولات کشاورزی بعد از سال ۱۳۸۵ با سرعت بالایی روبه افزایش بوده است تا جایی که از ۱۲.۸۵ میلیون تن در سال ۱۳۸۵ به بیش از ۲۲ میلیون تن در سال ۱۳۹۱ رسیده است. واردات این محصولات از نظر ارزشی نیز در این مدت از ۴.۸ میلیارد دلار به بیش از ۱۴.۲۲ میلیارد دلار رسیده است و تراز تجاری محصولات کشاورزی نیز از نظر وزنی از منفی ۱۰.۰۴ میلیون تن در سال ۱۳۸۵ به حدود منفی ۱۷.۵ میلیون تن در سال ۱۳۹۱ رسیده است. در سال ۸۷ به دلیل خشکسالی شدید میزان واردات با یک جهش قابل ملاحظه ای از ۱۰ میلیون تن به بیش از ۱۷ میلیون تن رسید و در سال ۸۹ علی رغم بهبود شرایط اقلیمی همان روند واردات ادامه پیدا کرد تا جایی که در سال ۱۳۹۱ رکورد ۲۲ میلیون تن واردات در محصولات کشاورزی ثبت شد.

لذا نتیجه ای که می توان گرفت این است که وضعیت فعلی تجارت خارجی محصولات کشاورزی و تراز تجاری ناشی از آن، متاثر از اعمال سیاست تنظیم بازار مبتنی بر واردات بوده است که با ***** قیمت تولیدات داخلی در شرایطی که تغییرات قابل توجهی در فناوری تولید رخ نداده و هزینه های تولید کاهش نیافته، تاثیر نامطلوبی بر تولید محصولات کشاورزی در داخل کشور داشته است. ضریب وابستگی ایران به واردات طی پنج سال (۸۴- ۸۹) از ۳۵ درصد به ۷۵ درصد رسید. زیر سوال رفتن امنیت غذایی و دشواری کار کشاورزان و دامداران از آثر افزایش واردات در این سالهاست. واردات لجام گسیخته محصولات کشاورزی متاثر از تفسیر غلط برخی مواد قانونی صورت گرفته است.

*آیا خرید تضمینی گندم یا اعمال تعرفه بر واردات تاثیری در کاهش واردات و افزایش تولید داخل داشته است؟

روند تعیین قیمت تضمینی سطح پایین در چند سال اخیر عملا سودی برای تولید کنندگان این محصولات در پی نداشته است و سبب گردیده تا مقدار مصارف غیر انسانی گندم شدیدا افزایش یابد به طوری که سهم بالایی از آن در دامداری ها به مصرف رسیده است (حدود ۹ میلیون تن در سال ۱۳۹۱). به عبارت دیگر قیمت گذاری ناکارآمد گندم در سال های مورد تحقیق سبب کاهش شدید خرید گندم داخلی از تولیدکنندگان توسط دولت گردید. تا سال ۱۳۸۹ حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد از گندم تولیدی توسط دولت و با قیمت های تضمینی اعلام شده خریداری می شد اما بعد از سال ۱۳۸۹ این عدد به تدریج کاهش یافت تا در سال ۱۳۹۱ به کمتر از ۳۵ درصد تولید داخل رسید.

بررسی تعرفه های وضع شده توسط دولت در سال های اخیر نشان می دهد که حمایت های تعرفه ای از بخش کشاورزی هر ساله تضعیف شده است به عنوان مثال تعرفه برنج، ذرت، روغن، قند و شکر و کنجاله در سال ۸۴ به ترتیب ۱۵۰، ۲۵، ۱۵، ۷۰ و ۴ درصد بوده است اما در سال ۱۳۹۰ این تعرفه ها به ترتیب به ۴۵، ۴، ۴، ۴ و ۴ درصد تغییر یافته است که این موضوع به جای حمایت از تولید داخل به سیاست تشویق و حمایت از واردات دامن زده که این خود موجب آسیب دیدن زیرساخت های تولید شده است.

*آیا در واردات مواد غذایی استاندارد های لازم رعایت شده است؟

براساس مستندات موجود، طی سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ به دلیل عدم توجه جدی به موضوع قرنطینه دامی و کنترل دقیق ورود دام به داخل کشور، و از سوی دیگر کنترل دقیق واکسن ها و داروهای دامی و ورود واکسن هایی بدون طی مراحل قانونی، موجب شیوع و بروز بیماری های کشنده و سهمگین در جمعیت دام، طیور و آبزیان کشور شد. شیوع بیماری های مختلف در دام های سنگین کشور از جمله تب برفکی، بروسلوز و شاربن علامتی، موجب شد تا میلیون ها راس از دام های مولد و شیری در کشتارگاه های سراسر کشور قربانی شوند، این وضعیت موجب کاهش تولید گوشت و شیر و فرآورده های در کشور شد، کاهش شدید تولید مواد پروتئینی و جهش یکباره قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ، ماهی و فرآورده های لبنی و تخم مرغ که طی سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ اتفاق افتاد، نمونه ای از تاثیرات منفی شیوع بیماری بین دام و طیور بود.

متعاقب آن دستگاه های متولی، در ازای تلفات دامی کشور و با وجود مباشرین تخصصی تامین کالاهای اساسی، متاسفانه اقدام به اعطای مجوز واردات به اشخاص غیر و خاص مانند شرکت آریا گستر (امیر منصور آریا) و شرکت هایی که لیست آنها به پیوست ارائه شده است می نمایند. این اشخاص با واردات و توزیع دام از مرزهای شرقی و شمالی کشور، بدون توجه به الزام در رعایت و ضرورت در اصول اولیه قرنطینه پس از وارد کردن دام، موجب شیوع بیماری های دامی در برخی از استان های کشور و تحمیل خسارات فراوانی شدند. چنین شرایطی، استمرار تلفات گسترده دام در سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱، کاهش تولید و نوسانات ناشی از افزایش قیمت های دام و فرآورده های دامی را رقم زد.

*شما در مصاحبه های جداگانه های در مورد تخلفات بزرگ در قرارداد های شرکت های دولتی با شرکت های ترکیه ای صحبت کرده بودید می توانید در مورد جزئیات این تخلفات گزارش مفصل تری در اختیار ما بگذارید؟

چند نکته را باید اینجا اشاره کنم:

۱) برابر مصوبه شورای خرید مجوز خرید ۵ هزار تن به ازای هر تن ۲۰۶۵ یورو مورد تصویب قرار گرفت. در این راستا شرکت پشتیبانی امور دام در سال ۱۳۹۱ مبادرت به انعقاد قرارداد خرید ۲۷۰۴ تن مرغ از شرکت ترکیه PSN گروپ از قرار هر تن ۲۰۶۵ یورو می نماید که متعاقب انعقاد قرارداد در چندین مرحله مبلغ کل محموله به میزان ۵.۵۸۵.۰۰۰ یورو در حق شرکت ترکیه ای پرداخت می گردد. ضمن اینکه دستورات مقامات عالی رتبه دولتی در این خصوص موجب تسریع در خرید و واردات گردیده است. همچنین موارد ذیل در خصوص این قرارداد قابل بررسی است.

۲) قرارداد خرید بدون VIP بوده که مجوز آن در این راستا توسط معاونت توسعه بازرگانی داخلی صادر گردیده است.

۳) مرغ های خریداری شده می بایست طبق قرارداد، مرغ گوشتی حداکثر ۴۵ روزه و با ضوابط و استانداردهای بهداشتی سازمان دامپزشکی باشد در صورتی که حداقل ۷۶۵ تن معادل ۳۴ کانتینر به دلیل اینکه فاقد شرایط فوق از جمله به جای مرغ گوشتی مرغ مادر و تخم گذار و فاقد استانداردهای لازم بوده اند طی صورت جلسه مراجع قضایی و دستگاه های اجرایی ذیربط به دلیل اینکه حتی جهت مصارف صنعتی فاقد کاربری بوده اند معدوم می گردد.

۴) به دلیل عدم نظارت صحیح پرداخت نقدی کل مبلغ همچنین عدم اخذ ضمانت میلیاردها تومان به بیت المال زیان وارد گردیده است.

۵) شرکت فروشنده (PSN گروپ) از مجموعه ۲.۷۰۴ تن مرغ منجمد، علیرغم دریافت کامل ثمن معامله، صرف مقدار ۱.۲۵۵ تن مرغ سالم قابل مصرف تحویل شرکت نموده و مقدار ۷۶۵ تن به ارزش ۱.۵۷۹.۷۲۵ یورو معادل مبلغ ۷۱.۰۸۷.۶۲۵.۰۰۰ ریال پس از ورود آن به ایران حسب اعلام سازمان دامپزشکی غیر قابل مصرف و معدوم شده و همچنین ۶۸۴ تن به ارزش ۱۴۱۲۴۶۰ یورو معادل مبلغ ۶۳.۵۶۰.۷۰۰.۰۰۰ ریال باقیمانده مرغ منجمد موضوع قرارداد نیز تحویل نگردیده است.

۶) خرید مرغ از شرکت ترکیه ای به صورت LC بوده است. لیکن به لحاظ شرایط تحریم و عدم امکان بازگشایی LC و نیز ارائه ضمانت نامه بانکی از طرف فروشنده هیچگونه تضمینی در مرحله ابتدا دریافت نشده است. لیکن با مراجعات، مقامات عالی شرکت به مدیر عامل وقت شرکت ترکیه ای یک فقره وثیقه ملکی به صورت وکالتی و نیز یک فقره چک به مبلغ ۶۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال اخذ شده است که وثیقه ملکی مزبور در قبال مبلغ ۲۴.۶۶۴.۰۰۰.۰۰۰ ریال در رهن شرکت قرار گرفته است و در حال پیگیری نزد اجرای ثبت است و راجع به چک ۶۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریالی نیز شکایت کیفری و دادخواست حقوقی تقدیم مرجع صالح قضایی شده و در این راستا اموالی نزد مدیرعامل وقت شرکت ترکیه ای شناسایی و توسط اجرای احکام دادگستری مشهد و تهران توقیف گردیده است.

*تخلفی نیز درباره واردات جو از ترکیه وجود داشت در مورد این تخلف توضیح دهید.

برابر مصوبه شورای خرید مقرر گردیده است که:

1) شرکت پشتیبانی امور دام کشور نسبت به خرید مقدار ۳۰.۰۰۰ تن، جو از شرکت تعاونی کالاهای اساسی غذایی ایرانیان اقدام نماید که متعاقب مصوبه مزبور شرکت پشتیبانی امور دام اقدام به انعقاد قرارداد با شرکت افسوز ترکیه ای نموده است.

۲) چون محل اجرای قرارداد استان مازنداران بوده مدیر استان مازندران برابر نامه های شماره ۹.۵۵۴۶۴ مورخه ۱۳۹۱.۰۸.۰۲ و شماره نامه ای ۹.۷۰۸۶۵ مورخه ۱۳۹۱.۰۹.۲۱ مقدار ۲۹.۹۰۰ تن جو را اعلام وصول نموده و دفتر مرکزی نیز به استناد مکاتبات مزبور وفق قرارداد وجه آن را به شماره حساب های اعلامی از سوی شرکت تعاونی کالاهای اساسی غذایی ایرانیان پرداخت نموده است.

۳) لازم به ذکر است چون خرید محموله به صورت نقدی بوده بنابراین در زمان انعقاد قرارداد هیچگونه تضمینی از فروشنده اخذ نشده است.

۴) مدیر پشتیبانی امور دام استان مازنداران به فاصله چهار ماه بعد از اعلام وصول طی نامه شماره ۹.۴۹۸۱ مورخه ۱۳۹۲.۰۱.۲۶ کسری وصول مقدار ۷.۳۶۹.۶۲۰ کیلوگرم از محمولات جو را اعلام نموده و علی رغم مکاتبات متعدد، الزام فروشنده به تحویل کالا میسر نگردیده است.

۵) تنها تضمین موجود یک فقره چک به مبلغ ۵۰.۴۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال صادره به امضا شرکت تعاونی کالاهای اساسی غذایی ایرانیان می باشد که سررسید چک مزبور ۱۳۹۲.۱۲.۲۳ است. صرف نظر از اینکه چک مورد اشاره به لحاظ درج عبارت «تضمین الباقی جو دامی قرارداد ۳۰.۰۰۰ تنی» فاقد وصف کیفری می باشد. لیکن بر فرض وصول آن تکافوی مطالبات شرکت که به میزان ۲.۰۹۶.۲۸۷.۵۸ یورو معادل مبلغ ۸۸.۲۵۳.۷۰۷.۱۱۸ ریال می باشد، را نمی نمایند. ضمنا علیرغم مکاتبات متعدد با اداره کل امور مالی تاکنون هزینه دادرسی جهت طرح و اقامه دعوی حقوقی بطرفیت شرکت ایرانیان به استناد چک مزبور در وجه دفتر حقوقی و قراردادها پرداخت نشده است و پرونده مزبور همچنان بلاتکلیف مانده است.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


رئیس سازمان امور مالیاتی
نظر وزیر اقتصاد عدم افزایش نرخ مالیات ارزش افزوده در سال ۹۴ است
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور، اظهار داشت: نظر وزیر اقتصاد عدم افزایش مالیات ارزش افزوده برای سال ۹۴ است.


13920230000655_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رسانه مالیاتی، رییس کل سازمان امورمالیاتی به همراه معاونان سازمان و مدیرکل امور مالیاتی اصفهان با اعضای اتاق بازرگانی و جمعی از روسای اتحادیه های صنفی، اتاق تعاون، خانه صنعت و معدن و تجارت اصفهان دیدار و به گفتگو پرداخت.

    در این نشست تخصصی، علی عسکری، اجرای طرح جامع مالیاتی را در راستای تحقق عدالت مالیاتی بسیار با اهمیت عنوان کرد و افزود: زیر ساخت‌های لازم جهت اجرای طرح جامع مالیاتی بوجود آمده است که با اجرای این طرح، اطلاعات مالی مودیان به صورت صحیح استخراج می شود و وصول مالیات براساس میزان درآمد محاسبه می شود.

    مطابق برنامه پنجم، پیش بینی شده است 100درصد بودجه جاری کشور از محل وصول مالیات تامین شود ولی هنوز بسترهای لازم جهت حصول 100درصدی بوجود نیامده است ، که دراین راستا باید ابزارها وامکانات لازم جهت تشخیص مالیات براساس عدالت بوجود آید.

    عسکری، اظهار داشت: شفافیت اقتصادی باعث جلوگیری از فعالیت های زیرزمینی می شود که توانسته ایم بسیاری از فعالیت های زیرزمینی را کشف نماییم اما آنچه در این امربه سازمان امورمالیاتی کمک می کند، نظارت اتحادیه های صنفی بر فعالیت اعضای خود می باشد.

    رئیس کل سازمان امورمالیاتی کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی در زمان تصویب قانون مالیات برارزش افزوده بیان کرد: مطابق قانون مالیات برارزش افزوده می بایست از تولید دفاع شود چون این مالیات از مصرف کننده گرفته می شودو در زنجیره فعالیت اقتصادی می بایست مالیات وصول شود و در **** مالیات برارزش افزوده فعالان اقتصادی باید بدانند ارزش افزوده و زنجیره عمل آن چگونه است، این قانون هیچ گاه مخالف تولید نیست و چون در زنجیره اجرایی قانون به حلقه آخر نرسیده است، تصور این است که مخالف تولید عمل می کند. سعی ما براین است که مشکلات و موانع در مسیر اجرای این قانون حل وفصل شود . دیدگاه مقام وزارت و سازمان مالیاتی براین است که نرخ مالیات برارزش افزوده درسال آینده افزایش نیابد و مطابق با نرخ فعلی قانون اجرا گردد.

    در ادامه این جلسه، نمایندگان مردم استان اصفهان در مجلس شورای اسلامی و معاون استانداری به بیان دیدگاه های خود درراستای وصول درآمدهای مالیاتی پرداختند.

    انتهای پیام/ب
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
اروپا در آستانه سومین رکود/ روند نرخ بیکاری در اقتصادهای بزرگ جهان
نرخ بیکاری یکی از اصلی‌ترین شاخص‌های اقتصادی محسوب می‌شود که مقایسه روند بیکاری طی سال گذشته در اقتصادهای بزرگ جهان حاکی از افزایش این شاخص در بسیاری از کشورهای جهان است.


13930213000403_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از ای بی سی نیوز، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی، اروپا در حال حاضر در حال نزدیک شدن به سومین رکود اقتصادی خود در هفت سال گذشته است.در حال حاضر در سطح اتحادیه اروپا و اقتصادهای بزرگ این منطقه، نرخ بیکاری در حال افزایش است به گونه‌ای که در کشورهایی مانند ایتالیا و آلمان نرخ بیکاری نسبت به سال گذشته رشد داشته است و در فرانسه نیز علی رغم کاهش 0.2 درصدی نرخ بیکاری همچنان بالاست.

    نرخ بیکاری در آلمان در ماه سپتامبر سال 2013 معادل 5 درصد بوده است که در سپتامبر سال جاری این شاخص معادل 5.2 درصد ارزیابی شده است،‌در ایتالیا نیز نرخ بیکاری در حال حاضر 12.5 درصد محاسبه شده است که با افزایش همراه بوده است.

    نرخ بیکاری در منطقه یورو از 11.5 درصد در سال گذشته میلادی به 12 درصد در سال جاری افزایش یافته است.

    بیکاری در فرانسه از 10.5 درصد در سپتامبر سال 2013 به 10.3 درصد در سپتامبر سال جاری میلادی رسیده است که همچنان بالاست.

    نرخ بیکاری در سطح آمریکا در حال کاهش است و از حدود 7 درصد در سال گذشته به 5.8 درصد در ماه اکتبر سال جاری کاهش یافته است. البته سهم قابل توجهی از مشاغل ایجاد شده در سطح این کشور را مشاغل دست پایین و با سطح درآمد کم هستند و در حال حاضر میلیون ها نفر در این کشور قادر به یافتن شغل تمام وقت نیستند.

    در چین به عنوان یکی از دو اقتصاد بزرگ جهان نرخ بیکاری نسبت به سال گذشته بدون تغییر بوده و در رقم 4.1 درصد ثابت مانده است.

    نرخ بیکاری در برزیل نیز با افزایش همراه بوده است. این کشور که یکی از اقتصادهای بزرگ جهان محسوب می شود در سال گذشته نرخ بیکاری 4.9 درصدی را تجربه کرده است که این شاخص در سال جاری در این کشور آمریکای جنوبی به 5.4 درصد افزایش یافته است.

    نرخ بیکاری در ژاپن نیز افزایش یافته است. این کشور که از ثبات نسبی اقتصادی در سال های گذشته برخوردار بوده است نسبت به سال گذشته با افزایش آمار بیکاران مواجه شده به گونه ای که نرخ بیکاری از 3.5 درصد در سال 2013 به 3.9 درصد در سال جاری رسیده است.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


نهاوندیان در پاسخ به فارس:
افزایش قیمت آب و برق در فاز بعدی هدفمندی باید بررسی شود/تامین منابع جدید اعتباری برای صنعت برق در لایحه خروج از رکود
رئیس دفتر رئیس‌جمهور گفت: افزایش قیمت آب و برق در فاز بعدی هدفمندی یارانه‌ها باید بررسی شود.


13920826000394_PhotoA.jpg


  • محمد نهاوندیان در پاسخ به سؤال فارس مبنی بر اینکه آیا دولت با افزایش قیمت آب و برق در سال آینده موافقت می‌کند یا خیر،‌گفت: این موضوع باید در فاز بعدی اجرای هدفمندی یارانه‌ها بررسی شود که این مهم حتما در دستور کار دولت قرار می‌گیرد.

    بر اساس این گزارش کمبود اعتبار از گلایه های همیشگی مسئولان صنعت آب و برق است و امیدوارند بخشی از آن با اصلاح و افزایش قیمت آب و برق تامین شود.

    رییس دفتر رییس‌‌جمهوری با بیان اینکه در لایحه خروج از رکود، پیش‌بینی تامین منابع جدید اعتباری برای صنعت برق کشور صورت گرفته است گفت:خوشبختانه در صنعت برق کشور پتانسیل مناسبی در تولید نیروگاه‌ها، بخش انتقال و توزیع برق وجود دارد و این صنعت توانسته است قابلیت رقابت در عرصه بین‌المللی را ایجاد کند.

    وی ادامه داد: در سال‌های گذشته بخش زیادی از منابع درآمدی صنعت برق به این بخش وارد نمی‌شد که این امر موجب بالا رفتن بدهی‌ها شده و کندی رشد در این حوزه شده بود.

    نهاوندیان با اشاره به بدهی انباشته صنعت برق کشور، افزود: در مرحله دوم اجرای هدفمندی یارانه‌ها، قسمتی از این مشکل حل شد و در برنامه جدید پیش‌بینی تامین منابع جدید اعتباری برای صنعت برق کشور صورت گرفته و در بودجه سال آینده نیز این امر مدنظر است.

    وی با ابراز امیدواری نسبت به حل شدن مشکلات مالی صنعت برق در بودجه سال آینده، گفت: در لایحه خروج از رکود هم منابعی برای صنعت برق کشور در نظر گرفته شد و این امید وجود دارد که با توجه به گشایشی که در مناسبات بین‌المللی صورت گرفته است، بتوانیم به بازارهای مناسب‌تری دست پیدا کنیم و امیدواریم جلب سرمایه‌گذاری‌ خارجی بیشتر شود.

    رییس دفتر رییس‌جمهوری جلب سرمایه‌های خارجی را از دیگر آثار گشایش‌های بین‌المللی دانست و افزود: برآوردها نشان می‌دهد که ایران به‌عنوان یک قطب تامین انرژی منطقه‌ای و به‌طور ویژه در بخش برق، می‌تواند در عرصه‌های بین‌المللی ظاهر شود که البته این نیاز به سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌تری دارد.

    وی در پایان متذکر شد: ما می‌توانیم از بخش خصوصی داخلی و خارجی برای توسعه صنعت برق استفاده کنیم و برای این مهم سیاست‌گذاری شده است تا فضای لازم برای جذب و برنامه‌ریزی این سرمایه‌گذاری‌ها حاصل شود.

    انتهای پیام/م
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در نشست مشترک کمیسیون امنیت با وزیر کشور مطرح شد؛
اهتمام دولت و مجلس برای تهیه استراتژی توسعه پایدار در سیستان و بلوچستان



سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به نشست امروز اعضای هیات رییسه این کمیسیون با وزیر کشور در مورد وضعیت امنیتی سیستان و بلوچستان، تهیه استراتژی توسعه پایدار در این منطقه با هدف از بین بردن بسترهای ناامنی در سیستان و بلوچستان را از جمله نتایج این نشست عنوان کرد.



سیدحسین نقوی‌حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: نشست امروز اعضای هیات رییسه و روسای کارگروه‌های کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با وزیر کشور و برخی معاونین ایشان، استاندار سیستان و بلوچستان و مسئولین نظامی، انتظامی و امنیتی استان با هدف بررسی شرایط امنیتی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی سیستان و بلوچستان تشکیل شد.



سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: در این نشست با اشاره به وقوع حوادث مختلف در سیستان و بلوچستان، عملیات‌های تروریستی و شرایط اقتصادی و سیاسی این منطقه، ابعاد مختلف استان مورد بحث قرار گرفته بود و با توجه به اینکه برای چندین بار هیاتی از کمیسیون به سیستان و بلوچستان اعزام شده بود این هیات در جلسه امروز گزارشی از جمع‌بندی خود و همچنین راهکارها و پیشنهادهایی برای حل مشکلات ارائه کرد.



وی خاطرنشان کرد: در این نشست رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس آقای بروجردی با اشاره به علت تشکیل جلسه، بر اهمیت رسیدگی به مسائل سیستان و بلوچستان تاکید کرد و در ادامه نیز مسئولان اطلاعاتی، نظامی و انتظامی منطقه و استاندار سیستان و بلوچستان نیز نقطه نظرات خود را مطرح کردند و وزیر کشور نیز جمع‌بندی کلی را داشت که در آن به ابعاد توسعه در سیستان و بلوچستان و تاثیر آن از بعد امنیتی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اشاره داشت.



سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در این نشست بنا شد مجلس و کمیسیون‌ها کمک کنند تا توسعه پایدار و همه‌جانبه در سیستان و بلوچستان دنبال شود. در واقع مقرر شد استراتژی و طرح مشخصی برای توسعه همه‌جانبه و پایدار در سیستان و بلوچستان با کمک مجلس و دولت تهیه شود تا بسترهای سوء استفاده گروهک‌های تروریستی و بسترهای ناامنی در سیستان و بلوچستان از بین برود.



نقوی حسینی خاطرنشان کرد: در این جلسه همچنین تاکید شد که نگاه ما به استان سیستان و بلوچستان و مردم خونگرم و وفادار، میهن‌پرست و مسلمان این منطقه این است که همه آنها شهروندان ما هستند و اگر گاهی اتفاقات ناگواری در این استان رخ می‌دهد به جهت فعالیت‌ بیگانگان در اطراف استان و گروهک‌های تروریستی است که از خاک کشورهای همسایه برای این اقدامات ناجوانمردانه استفاده می‌کنند و سعی می‌کنند مشکلات امنیتی برای استان به وجود بیاورند که قطعا حساب اینها از حساب مردم جداست.



سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پایان گفت: مردم استان سیستان و بلوچستان معتقد به **** جمهوری اسلامی، خونگرم، پرتلاش و علاقه‌مند به کشور هستند و قطعا این گروهک‌های تروریستی از طرف مردم طرد می‌شوند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت:
از دارایی‌های نامشهود کشور غافل شده‌ایم



معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزیر صنعت، معدن و تجارت اذعان کرد: از دارایی های نامشهود کشور غافل شده ایم.



به گزارش خبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، علی اصغر توفیق در همایش آموزش و مهارت در صنف و صنعت که امروز - شنبه - در محل اداره کل فنی و حرفه ای استان کرمانشاه برگزار شد، از منابع طبیعی به عنوان اصلی ترین سرمایه کشور یاد کرد و افزود: بر اساس آمارهای موجود حدود 80 درصد سرمایه کشور ما از منابع طبیعی بدست می آید و این در حالی است که این رقم در کشور های توسعه یافته دنیا شاید به 30 درصد برسد.



توفیق افزود: بخش زیادی از درآمدهای کشور های توسعه یافته دنیا از محل درآمدهای ناشی از سرمایه های نامشهود مثل فکر، دانش و اندیشه بدست می آید و این در حالی است که در کشور ما سرمایه های نامشهود مغفول مانده اند.



معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزیر صنعت، معدن و تجارت از نیروی انسانی به عنوان بزرگترین دارایی های نامشهود کشور یاد کرد و افزود: باید اعتراف کرد ما از دارایی های نامشهود خود غافل شده ایم.



این مقام مسئول گفت: اقتصاد ما بیش از اینکه دانش پایه باشد، منبع پایه است و باید با برنامه ریزی مناسب اقتصاد را به سمت دانش پایه ای سوق دهیم.

وی در ادامه از نمایشی بودن علم در کشور سخن گفت و افزود: در بازدید از مرکز هایتک کرمانشاه تجهیزاتی را دیدم که شاید در فهرست مدرن ترین تجهیزات روز دنیا باشد و این در حالی است که از این تجهیزات استفاده زیادی نمی شود و گویی اصلا وجود ندارند.



وی سرمایه گذاری در زمینه اشتغال وابسته به IT را یکی دیگر از زمینه های مناسب برای سرمایه گذاری دانست و گفت: امروز شاهد روند رو به رشد خرید اینترنتی در دنیا هستیم و این مقوله می تواند نقش مهمی در رونق اقتصادی داشته باشد.

توفیق در ادامه از توسعه توریسم به عنوان یک برنامه مفید در راستای توسعه استان کرمانشاه یاد کرد و افزود: استان کرمانشاه با برنامه ریزی مناسب در این زمینه خواهد توانست در زمینه توسعه صنعت توریسم موفق باشد.

معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بر اساس آمارهای موجود در سال 2012 پنج درصد تولید ناخالص داخلی کشور در بخش گردشکری هزینه شد، افزود: آمارها نشان می دهد شش تا هفت درصد اشتغال دنیا در بخش گردشگری است، لذا به نظر می رسد استانی مثل کرمانشاه به دلیل برخورداری از ظرفیت های گردشگری فراوان می تواند با سرمایه گذاری در این بخش به رونق اقتصادی دست یابد.



توفیق از برنامه ریزی در راستای طراحی پروژه های مطالعاتی در راستای فرآوری قیر طبیعی به عنوان یکی از مهمترین منابع طبیعی استان کرمانشاه خبر داد و اظهار کرد: تلاش خواهیم کرد تا با تدوین پروژه های کاربردی قیر را به عنوان یکی از مهمترین منابع طبیعی در دسترس استان کرمانشاه از خام فروشی به فرآورده فروشی تبدیل کنیم.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
نهاوندیان:
قدرت برنامه‌ریزی به اقتصاد ایران برگشت/ تلفات برق قابل قبول نیست



رییس دفتر رییس جمهور با تاکید بر این‌که قدرت برنامه ریزی و پیش بینی پذیری به اقتصاد ایران بازگشته است، گفت: آرامشی که احساس می شود نتیجه کاهش تورم است که باعث افزایش سرمایه‌گذاری به دلیل کاهش التهابات شده است.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمد نهاوندیان با تاکید بر این‌که میزان هدر رفت در بخش تولید، توزیع و انتقال قابل قبول نیست، بر لزوم استفاده از ابتکارات جدید تاکید کرد و گفت: البته باید توجه داشت که بسیاری از مشکلات صنعت برق به خاطر مسائل بیرون صنعت است از جمله تحمیل شرایط هدفمندی‌ یارانه‌ها که باعث تضعیف صنعت شد.



وی با تاکید بر این‌که در شرایط ملتهب با عوامل ریسک فراوان، برنامه ریزان و سرمایه‌گذاری‌ نمی‌دانند چه کار باید انجام شود، گفت: داشتن افق بلند مدت از لازمه های تدبیر و دوراندیشی است، لذا باید بتوانیم تصویر پنج ساله و 10 ساله از کشور داشته باشیم تا هر کسی که براساس آن برنامه ریزی کند و بخش خصوصی و دولت تکلیف خود را بدانند.



رییس دفتر رییس جمهور خاطرنشان کرد:‌دراین افق بلند مدت مهم است که محورهای توسعه آینده را برای کشور ببینیم و در این بین صنعت برق باید حضور جدی داشته باشد.در حال حاضر ما بین اقتصاد مبتنی بر منابع طبیعی و اقتصاد مبتنی بر بهره وری هستیم. لذا باید محورهای جدید برای رشد پایدار را تعریف کنیم و صنعت برق می تواند یکی از محورهای توسعه آینده کشور باشد.



*** صنعت برق می تواند محور اتکا برای اشتغالزایی پر درآمد باشد



نهاوندیان با اشاره به کارنامه روشن صنعت برق که ایجادکننده اعتماد به پتانسیل صنعت است، گفت: با این وجود باید منابع دستیابی به بازار را بیابیم. صنایع برق می توانند محور اتکا برای اشتغالزایی پر درآمد در آینده باشند. در برنامه ریزی توسعه اکنون باید منطقه‌ای فکر کنیم، بدین صورت که همان گونه که در مورد ایران می اندیشیم درمورد افغانستان یا عراق نیز فکر کنیم.اگر با هم فکر کنیم در کنار توسعه امنیت نیز حاصل می شود.



*** تخصیص اعتبار صندوق نوآوری 20 برابر شد



وی با تاکید بر این‌که الان توانمندی ایران در نیروگاه سازی به گونه ای است که یکی از هفت کشور فعال در دنیا شده‌ایم و این افتخار بزرگی است گفت: باید در فناوری‌های نو به صورت جدی کار کنیم و میدان را برای جوانان باز کنیم. دولت یازدهم در حمایت از نوآوری قدم برداشته و اعتبار صندوق نوآوری را در یک سال اخیر 20 برابر کرده است، از هر گونه ابتکاری استقبال می شود و صنعت برق از این امر مستثنی نیست.



رییس دفتر رییس جمهور با تاکید بر لزوم برداشته شدن مشکلات خروج از رکود، گفت: آثار سیاست‌های انضباط مالی و پولی بلافاصله خود را نشان دادند، به گونه‌ای که برخی بخش‌ها رشد مثبت‌شان شروع شده است. بودجه وزارت نیرو نیز به گونه‌ای دیده شده که افق پرداخت کامل تعهدات وجود داشته باشد؛ امیدواریم با بهبود شرایط در لایحه بودجه سال 1394 امکان بیشتری فراهم شود و مناسبت درون صنعت برق با قدرت بیشتر پیش رود.



***مناسبت بین المللی خوب بازارگشا است



نهاوندیان افزود: صنعت برق پتانسیل بالا برای تبدیل شدن به هاب منطقه را دارد اما لازمه آن مناسبت خوب بین المللی است که بازارگشایی و حضور رقابتی در بازارها را حاصل می کند.



*** به رسمیت شناخته شدن حق غنی سازی ایران نتیجه کار خوب دولت است



وی با تاکید بر افق روشن مذاکرات 1+5 به دلیل عملکرد مثبت دولت گفت: در حال حاضر در مذاکرات حق غنی سازی ایران به رسمیت شناخته شده و همه متوجه شده اند که ما به دنبال اهداف صلح آمیز هستیم.



رییس دفتر رییس جمهور تاکید کرد:‌در شرایطی هستیم که کشورها نگاه خوش بینانه به مناسبات بین المللی، رفع تحریم های غیر قانونی و مذاکرات بین المللی ایران دارند و دیگر نمی شود نسبت به اقتصاد ایران غفلت کرد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پاسخ علی مطهری به نامه حائری شیرازی


علی مطهری در پاسخ به نامه اخیر آیت الله حائری شیرازی با تاکید بر لزوم پذیرش برخی اشتباهات در حوادث بعد از انتخابات 88، برخی از این اشتباهات را زمینه‌ساز این حوادث دانست و گفت که اگر عدالت و انصاف حاکم باشد هرکس به حق خود می‌رسد در حالی که اگر لجاجت و خودخواهی حاکم باشد این موضوع به یک غده چرکین برای جمهوری اسلامی تبدیل خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، متن کامل این نامه که علی مطهری آن را در اختیار خبرنگار پارلمانی ایسنا قرار داده به شرح زیر است:

«بسم الله الرحمن الرحیم

آیت الله حائری شیرازی دامت برکاته

سلام علیکم

نامه جنابعالی را در رسانه‌ها دیدم و به دقت مطالعه کردم. از حسن توجه شما به عنوان یک عالم روشن‌بین اسلامی به مسائل و معضلات اجتماعی و سیاسی، که معمولا اقران حضرت عالی از ورود به آن‌ها پرهیز می‌کنند و احیانا آن را در شأن خود نمی‌دانند، خرسند و مسرور شدم گرچه این امر مسبوق به سابقه است و قبلا نیز مطالب ارزشمندی در موضوع **** خانوادگی اسلام برای رفع مشکلات جامعه خصوصا جوانان فرموده‌اید و البته این، روش علمای ربانی است که صرفا از روی نصح و خیرخواهی و انجام وظیفه دینی خود وارد این میدانها می شوند و از ملامت ملامت کنندگان نمی ترسند. ورود علمای منصف و خوش سابقه‌ای مانند حضرت عالی به موضوع فتنه سال 88 میتواند آن را از بن بست خارج کند و وحدت و همدلی را به جامعه بازگرداند.



در تعلیل نوشتن نامه به اینجانب فرموده اید: «دیدم شما از دعوت مردم به خیابان در سال 88 دفاع می‌کنید» و سپس آن را با توجه به شرایط جامعه ما خلاف عقل اجتماعی دانسته‌اید.

من به یاد ندارم که در مصاحبه‌ای یا نامه‌ای و یا نطقی از دعوت مردم به خیابان در آن ایام دفاع کرده باشم بلکه همیشه خلاف آن را گفته ام اما همواره تأکید کرده‌ام که اگر مردمی به طور طبیعی و خودجوش به موضوعی اعتراض داشته باشند باید بتوانند حرف خود را در قالب تجمع یا راه پیمایی بزنند و صداوسیما و سایر رسانه‌ها وظیفه دارند آن را منعکس کنند. اصل بیست و هفتم قانون اساسی می‌گوید: «تشکیل اجتماعات و راهپیمایی‌ها بدون حمل سلاح به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است.»



پس از انتخابات سال 88 به دلیل نوع رفتار یکی از کاندیداها از چند ماه قبل خصوصا رفتارش در مناظره کذایی و نیز نوع اعلام نتیجه انتخابات و همچنین ادعای پیروزی کاندیدای دیگر، عده قابل توجهی از مردم اعتقاد به تقلب پیدا کردند و اعتراضاتی صورت گرفت. ما به جای آن‌که این آتش را مهار کنیم و درجه هیجان طبیعی برآمده از رقابت‌های انتخاباتی را پایین بیاوریم، برای پیروز انتخابات جشن ملی گرفتیم و در آن جشن کاندیدای پیروز حضور پیدا کرد و سخنان تحریک آمیز به زبان آورد. گویی برنامه‌ای بود برای آن‌که معترضان تحریک شوند. روز بعد مردم معترض برای پاسخگویی به آن جشن ملی به طور طبیعی و بدون آنکه دستوری دریافت کرده باشند.



- گرچه ممکن است کاندیداهای معترض به اصرار مردم سخنی گفته باشند - راه پیمایی آرام کردند که البته در پایان آن و زمانی که راه پیمایان متفرق می شدند اتفاق تلخی افتاد که منجر به کشته شدن چند نفر شد. در این‌جا طرفین یکدیگر را متهم می‌کنند.



از جنابعالی سوال می کنم: اگر بعد از آن مناظره کذایی عکس‌العمل مقتضی و قانونی از طرف مسئولان امر مانند شورای نگهبان نشان داده می شد و پس از شروع اعتراضات نیز به جای اعلام جشن ملی برای کاندیدای پیروز، موضوع منازعه به نظر شورای نگهبان موکول می‌گردید تا در فاصله زمانی مقرر هیجانها فروکش کند آیا اساسا فتنه‌ای با این وسعت اتفاق می افتاد؟



پس نباید اقدامات طرف مقابل را نادیده گرفت و اشکال را در عدم رشد اجتماعی و سیاسی مردم دانست و گفت: «دعوت مردم به راهپیمایی آرام در پاریس و لندن با عقل اجتماعی سازگار است چون آنجا خاورمیانه نیست. مردم قرنها با حقوق اجتماعی خود زندگی می کنند.»



من این مطلب را قبول ندارم. معتقدم مردم ایران پس از انقلاب اسلامی رشد قابل توجه اجتماعی و سیاسی پیدا کرده‌اند و دعوت مردم به راه پیمایی آرام نه تنها در پاریس و لندن بلکه در تهران و سایر شهرهای ایران نیز با عقل اجتماعی سازگار است، به شرط آنکه ما هر اعتراض مدنی را براندازی **** معرفی نکنیم و بلافاصله منتسب به آمریکا و انگلیس و اسرائیل ننماییم بلکه آن را نشانه آزادی بیان و پیروی از سیره علی علیه‌السلام در نقد حاکمان بدانیم. تا زمانی که ما **** را مانند یک نهال لرزان و متزلزل تصور می‌کنیم که با هر نسیم اعتراضی به این سو و آن سو می‌رود و در نتیجه از هرتجمع و راه پیمایی هراس داریم، مطلب همان است که جنابعالی می فرمایید یعنی دعوت مردم به راه پیمایی آرام در ایران با عقل اجتماعی سازگار نیست، با این تفاوت که شما می گویید علت آن این است که مردم رشد کافی اجتماعی پیدا نکرده اند و من می گویم علت این است که برخی مسئولان تحلیل درستی از جامعه ایران ندارند و از قوت و استحکام **** جمهوری اسلامی بی خبرند؛ لذا هر اعتراض مدنی را نقشه ای برای براندازی **** می دانند.



ریشه **** جمهوری اسلامی در ایمان اسلامی مردم ماست و این ایمان چیزی نیست که به آسانی سست شود. همان مردمی که انتقادهای فراوان اقتصادی و فرهنگی و سیاسی دارند آنجا که پای دفاع از **** اسلامی به میان می آید وارد میدان می شوند و آماده فداکاری هستند چون معتقدند این **** از هر **** دیگری بهتر است گرچه نیاز به اصلاح دارد.



فرموده اید: «با توجه به حادثه حزب جمهوری اسلامی چه توقعی دارید که در یک راهپیمایی میلیونی به وسیله عوامل نفوذی خسارت‌های جانی و مالی پیش نیاید؟ عقل اجتماعی می گوید این کار درست نیست.»



با این منطق، در جمهوری اسلامی اساسا هرگونه تجمع و راه پیمایی و اعتراض امکان پذیر نیست چون ممکن است منافقین یا گروه های معاند دیگر حادثه بیافرینند، و اصل بیست و هفتم قانون اساسی نیز یک حشو زاید بوده و صرفا برای نمایش دموکراسی است و قابل اجرا نیست.



اولا شرایط اول انقلاب را که منافقین مسلح در خیابانها رفت و آمد می کردند نباید به امروز تسری بخشید و به این وسیله حقی از حقوق مردم را که در قانون اساسی و شرع مقدس و سیره اولیاء دین به رسمیت شناخته شده است، یعنی حق نقد و انتقاد و نصیحت ائمه مسلمین به صورت آشکار را از آنها سلب کرد. ثانیا حفظ امنیت در اجتماعات و راه پیمایی ها اگر طرفین بخواهند، کار ساده ای است. مسئله این است که یک طرف نمی خواهد موضوع اعتراض و انتقاد آرام پا بگیرد.



فرموده اید: «مسئله ای که باید با حضور کارشناسان حل شود (شبهه تقلب) وقتی به مردم واگذار شود مصیبت بار خواهد بود.» حرف درستی است اما وقتی به جای موکول کردن موضوع به نظر شورای نگهبان، اعلام جشن ملی می شود، به این معنی است که مسئله تمام شده و نظر شورای نگهبان نیز معلوم است. پس معترضان به کجا پناه ببرند؟ در این شرایط، اعتراض آنها مسموع و فرمان عقل اجتماعی است.



اما عامل اصلی و حلقه مفقوده ای که باعث تداوم و پایان نیافتن مسئله فتنه سال 88 و موجب اظهارنظرهای شاذ شده است که یکی غیرمنصفانه سران معترضان را به موسولینی تشبیه می‌کند و جنابعالی حکیمانه به عقل اجتماعی متوسل می‌شوید این است که ما نمی‌خواهیم اعتراف کنیم که در این واقعه خطاهایی نیز از طرف برخی مسئولان صورت گرفته است و این مبتنی بر آن است که ما جمهوری اسلامی را در هاله‌ای از قدس و در عالم ملکوت فرض می‌کنیم که نمی‌توان خطایی را به آن نسبت داد. گرچه هر چیزی که رابطه و نسبتی با اسلام پیدا می کند از قداست برخوردار می شود اما مقدس بودن به معنی خطا ناپذیر بودن و نقد ناپذیری نیست. این امر خلاف عقل و خلاف سیره علی علیه السلام است که منادی نقد پنهان و آشکار حکومت بود و خلاف نظر امام *****(ره) و شهید آیت الله مطهری و **** گرامی انقلاب است.



پس بیاییم ضمن آنکه کاندیداهای معترض را در اصرار بر ادامه اعتراضات مقصر معرفی می کنیم که باید زودتر تکلیف مسئله را روشن می کردند تا موجب سوءاستفاده دشمنان خارجی نشود، قبول کنیم که اشتباهاتی نیز از طرف برخی مسئولان صورت گرفت که معد و زمینه‌ساز و دامن زننده به فتنه شد. با این نگاه مسئله قابل حل است چون عدالت و انصاف حاکم است و هرکس به حق خود می رسد اما اگر لجاجت و خودخواهی حاکم باشد این موضوع به یک غده چرکین برای جمهوری اسلامی تبدیل خواهد شد.



بنابراین در این که دعوت به استمرار اعتراض نوعی پذیرش تفریق است با شما همداستانم؛ گرچه سران معترضان برآنند که پس از سخنان مقام ***** در نماز جمعه 29 خرداد سعی وافری برای لغو راه پیمایی 30 خرداد مبذول داشته اند که به دلیل فرصت کم به طور کامل موفق نشده اند. به هرحال بسیاری از این مسائل با گفت و گو و اجازه دفاع دادن به متهمان قابل حل است به شرط آنکه صراحت به خرج دهیم و از مصانعه و ملاحظه کاری و رودربایستی پرهیز نماییم چنانکه امام علی علیه السلام فرمود: انما یقیم امرالله من لا یصانع و لایضارع و لا یتبع المطامع.



مطلب آخر این که فرموده اید: «وقتی دیدم امام صادق علیه السلام می گوید انتظار دارم از دوست مظلومم که به دوست ظالمم بگوید: یا اخی أنا الظالم حتی یقطع التهاجر (برادرم! من ظالم هستم، تا کدورت از بین برود) برایم سنگین بود اما وقتی دیدم ماشینی در خط ما می آمد و راننده حق خود را به او داد و راه را به او واگذار کرد تا تصادف نشود، معنای مطلب آن حضرت را فهمیدم. آیا همین عقل اجتماعی که رانندگان خبر دارند و راه را به ناحق می دهند تا تصادف نشود، نباید الگوی ما در رفتار با طرف ما در میدان سیاست باشد؟» و بعد استناد به رفتار هارون علیه السلام و امام علی علیه السلام در گذشت از برخی مسائل به خاطر وحدت امت فرموده اید خصوصاکه آنجا بحث حق و باطل مطرح بوده و اینجا چنین نیست و به طریق اولی باید وحدت را حفظ کرد.



ظاهرا نصیحت حضرتعالی متوجه هردو گروه است که به خاطر موضوع مهمتر یعنی وحدت و عدم تفرق در مقابل دشمنان خارجی باید از حق خود گذشت، که نصیحت درستی است اما به نظر می رسد حدیث امام صادق علیه السلام ناظر به حقوق فرد است نه حقوق اجتماع و حق الناس، و این دو با هم خلط شده اند. سیره پیامبر اسلام و امیرالمؤمنین نیز همین را تأیید می کند. آنها در مسائل فردی نرمش داشتند و از حقوق خود می گذشتند اما در مسائل اجتماعی صلابت داشتند و از حقوق اجتماع نمی گذشتند. گاهی کوتاه آمدن در مقابل ظالم به تجری او و ادامه ظلم منتهی می شود. امام سجاد علیه السلام در دعای مکارم الاخلاق از خدا قدرت برای دفاع از حقوق اجتماع و در مقابل، توانایی برای نیکی کردن به کسانی که به او بدی کرده‌اند می خواهد، یعنی حوزه حقوق اجتماع و حقوق فرد از یکدیگر تفکیک شده است.



در پایان بار دیگر از توجه حضرتعالی به مسائل اجتماعی و دغدغه نسبت به سرنوشت جامعه و آینده انقلاب اسلامی و نامه روشنگر و راه گشای آن عالم دلسوز و مصلح تشکر می‌کنم.

با تقدیم احترام

علی مطهری

17 آبان 93»



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
محمد خاتمی :
تنش‌زدایی و گفت‌و‌گوی تمدن‌ها نمونه اعتدال است



سید محمد خاتمی با تاکید بر ضرورت و نیاز جامعه به باز بودن فضای نقد تاکید کرد که یکی از مهم‌ترین محورهای اصلاح‌طلبی، نقد دایم است چون ما معتقد به کمال تدریجی جامعه و انسان هستیم.



به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی، رییس‌جمهور پیشین کشورمان، در دیدار جمعی از جوانان حزب اعتماد ملی با گرامیداشت یاد و خاطره سالار شهیدان، حضرت امام حسین (ع) و یاران باوفای ایشان و نهضت بزرگ و تاریخ‌ساز عاشورا اظهار امیدواری کرد تا درس‌هایی که در این قیام، حرکت، جنبش، نهضت و انقلاب وجود داشته است، درست درک و پیروی شود. بخصوص درک کنیم که با توجه به تحولات جوامع، چه استفاده‌ای از این درس‌ها در زمان و مکان خود و نسبت به مسایل موجود، می‌توان داشت.



وی که پس از شنیدن نقد‌ها و نظرات جوانان حزب اعتماد ملی سخن می‌گفت، با پذیرش برخی اشتباهات بیان کرد: شاید یکی از بارز‌ترین اشتباهات ما از‌ همان انتخابات ۸۴ بود. اصل قضیه قابل قبول است، اما اینکه مصداق آن اشتباهات چه اتفاقی و چه کسی بود و چرا اینطور شد، قابل بحث است. در مورد میزان سهم هر کدام از ما که موثر در این اشتباهات بودیم، ممکن است اختلاف نظر وجود داشته باشد، اما به هر حال اشتباه‌ها وجود داشتند. تجربه‌ای که در سال ۹۲ داشتیم و نتیجه‌ای که گرفتیم، نشانه تکامل حرکت است و شاید اگر این روش و رویکرد را در چند دوره قبل داشتیم، وضعیت ما به گونه دیگری بود. البته نقدهای دیگری هم می‌توان وارد کرد.



وی یکی از کارهایی که باید جوانان انجام دهند را نگاه به گذشته خواند و یادآور شد: البته همواره گفته‌ام، به دوستانی هم که در حاکمیت هستند، عرض کرده‌ام که ماندن در گذشته خسارت‌های بسیار فراوانی دارد. می‌توان گذشته را مطالعه کرد و از آن درس گرفت اما باید نگاه به آینده داشت.



خاتمی ادامه داد: اگر بخواهیم در گذشته بمانیم و به سوی آینده حرکت نکنیم، کشور و **** بسیار زیان می‌کند؛ چنان که ما بعد از سال ۸۸ زیان‌های بسیاری را متحمل شدیم. از تنش‌هایی که در جامعه به وجود آمد و نیز محدود و محصور بودن بسیاری از یاران انقلاب و نیروهای ارزنده. بدون اینکه بخواهم درباره اینکه این کار اصلا درست بوده یا نه قضاوت کنم – که البته پیش از این قضاوت کرده‌ام و امروز نمی‌خواهم بر این مساله دامن بزنم - به هر حال همه زیان کردیم و زیان کردند. این زیان‌ها حاصل آن است که ما فقط به گذشته نگاه کنیم، در گذشته بمانیم و حرکت نکنیم.



وی با تاکید بر ضرورت نگاه به آینده و نقد گذشته افزود: گفته می‌شود که باید اصلاحات و جریان‌های دیگر را نقد کرد؛ این حرف درستی است اما آیا فضای نقد کامل وجود دارد؟ در جایی که جریانی اشتباهاتی هم مرتکب شده اما مظلوم واقع شده است و انواع و اقسام اتهامات بر آن باقی است، آیا وارد شدن در این میدان و اینکه خود آن‌ها نیز شروع به خرده‌گیری و نقد کنند، به نفع فضای ناسالمی که در جامعه ما وجود دارد، نخواهد بود؟



رییس‌جمهور پیشین کشورمان با یادآوری اینکه منظورش عدم نقد درونی نیست، ادامه داد: بسیار خوب است که فضای نقد در کل جامعه باز شود، هم بتوان حکومت و حاکمیت و رویکرد‌ها را نقد کرد و هم بتوان جریانات، گروه‌ها و دولت‌ها را نقد کرد، فرقی هم نمی‌کند. نقد، روح اصلاح‌طلبی ماست. اصلاح‌طلبی ما با نقد زنده است. یکی از مهم‌ترین محورهای اصلاح‌طلبی، نقد دایم است چون ما معتقد به کمال تدریجی جامعه و انسان هستیم.



خاتمی با بیان اینکه پذیرفتن اشتباهات و دیدن راه‌های مناسب‌تر برای رشد در سایه نقد فراهم می‌شود، گفت: نقد مساله بسیار مهمی است اما باید در فضایی صورت بگیرد که نقد کردن ارزش باشد، هزینه نداشته باشد و همه چیز و همه جا را بشود نقد کرد. البته نقد هم باید منصفانه و عاقلانه باشد؛ اتفاقا یکی از عواملی که سبب نقدهای ناسالم و پرخاش‌ها می‌شود، این است که فضا بسته باشد و به محض اینکه باز می‌شود، هول و هراس در میان افراد می‌افتد، مدام صحبت می‌کنند و فضا تند می‌شود. اگر فضا را آرام کنیم و نقد و آزادی اندیشه در جامعه، یک روال، سنت و مساله عادی باشد، خود به خود نقد هم به سوی اعتدال و منطقی بودن حرکت می‌کند.



وی با انتقاد از اینکه امروز در جامعه ما نقد تبدیل به مچ‌گیری و اعتراض شده است، ادامه داد: نقد بررسی منصفانه واقعیت‌هاست، دیدن نقاط ضعف و قوت و البته رویکرد به سوی تقویت نقاط قوت و از میان رفتن نقاط ضعف است. من توصیه می‌کنم که نقد، یکی از برنامه‌های مهمی باشد که دوستان ما درون خود داشته باشند. نقد را ابتدا باید از خود شروع کنیم.



رییس بنیاد باران با اشاره به اینکه جریان اصلاحات را در یک حزب و یک گروه خلاصه نمی‌کند، توضیح داد: اصلاحات، ادامه یک جریان بلند تاریخی است که ان شاالله در آینده هم ادامه خواهد داشت. احزاب، گروه‌ها و دولت‌ها از جریانات مختلف می‌آیند و می‌روند. اصطلاح «گفتمان» که شاید اولین بار توسط میشل فوکو مطرح شد در جامعه ما هم رایج است، گاهی هم بد استفاده می‌شود و بسیاری از مسایل به جای اینکه ابهام‌زدا باشد، ابهام‌زا می‌شود. یکی هم گفتمان اصلاحات است.



خاتمی با بیان اینکه یک جریان به سادگی به صورت «گفتمان» در نمی‌آید، افزود: شرایط تاریخی، اجتماعی و روانی بسیاری باید وجود داشته باشد تا یک اندیشه و رویکرد، گفتمان شود و یک گفتمان غالب شود. گفتمان اصلاحات، گفتمانی است که از قبل از مشروطیت مطرح بوده است؛ گرچه اختلاف نظر‌ها هم در آن وجود داشته و دارد. این گفتمان در متن انقلاب اسلامی ایران هم بوده است. روح اصلی انقلاب اسلامی ما در چارچوب گفتمان اصلاحات است و با بسیاری از مسایلی که در جوامع مختلف پیش آمده، متفاوت است. البته هستند کسانی که انقلاب و گفتمان انقلاب و حتی اسلام را به گونه‌ای مطرح کنند که با روح انقلاب و اسلام سازگار نیست، نمی‌گویم خدای ناکرده رویکرد **** تنگ‌نظرانه است، ولی این تنگ‌نظری‌ها وجود دارد.



خاتمی با طرح این پرسش که چرا خودسر‌ها مصونیت و امکانات دارند؟ ادامه داد: این همه اهانت، تهمت و توهین یک طرفه به افرادی که اجازه ندارند از خود دفاع کنند برای چیست؟ این اگر خودسری است و کار خودسر‌ها، حتما باید با آن برخورد شود.



وی با اشاره به قوی بودن جریان اصلاحات و احزابی مثل اعتماد ملی که با وجود فشار و محدودیت هنوز برگزاری یک جلسه ساده آن‌ها موجب نگرانی و پرخاش خیلی‌ها می‌شود، این رفتار‌ها را نشاندهنده قوی بودن و دارای پایگاه بودن این احزاب خواند و ادامه داد: اگر پدیده‌ای در جامعه حضور دارد، حضور آن را بپذیریم، نه اینکه از ابراز وجود آن ناراحت شویم. علاوه بر آن اگر حضور دارد و مورد علاقه بخش‌هایی است، این برخورد‌ها سبب می‌شود آن‌ها که طرفدار این جریان هستند، نسبت به برخوردکنندگان بدبین‌تر شوند و پیوندهای آنان با متن جامعه گسسته شود. به هر حال این گفتمان، وجود و حضور دارد.



رییس بنیاد باران در ادامه با تاکید بر اینکه زمینه و فضای نقد باید باز باشد، گفت: خیلی آسان است که بگوییم این اشکال و آن اشکال متوجه فلان است اما باید اصل اشکال را بپذیریم و بعد بحث کنیم و اگر اشکال را پذیرفتیم، سعی کنیم در آینده این اشکال را نداشته باشیم و آن را رفع کنیم.



خاتمی به مقوله احزاب و تشکل‌ها در ایران پرداخت و بیان کرد: متاسفانه تشکل و فعالیت حزبی چندان در ایران جدی گرفته نشده است. چندین بار گفته‌ام، امروز هم می‌گویم که نباید امتیازات حزب اعتماد ملی را نادیده گرفت. احزابی که در ایران به وجود آمده‌اند، یا از دل قدرت حاکم و با پشتیبانی آن به وجود آمده‌اند -منظور تشکل‌های دولت‌ ساخته است یا آن‌ها که به هر حال در پناه یک دولت به وجود آمده‌اند- یا به صورت طبیعی به وجود آمده‌اند. به طور مثال در آغاز پیروزی انقلاب، تمام تشکل‌هایی که در گذشته هم سابقه داشتند یا پس از انقلاب پدید آمدند و بسیار هم اصیل بودند، رسالت اول خود را دفاع از ****، دولت و رویکردهای مختلف می‌دانستند، چرا که پدیده نوپای **** را در معرض خطر و تهاجم می‌دیدند که بعضی از رویکرد‌ها هم ممکن است غلط باشد و این‌طور نیست که هر کاری کرده‌ایم، درست است. این تشکل‌ها طبیعی به وجود آمده بودند اما انقلاب و ***** آنقدر عظیم و دشمنان آنقدر فراوان بودند که این احزاب تبدیل به مدافع و حتی مدح‌ کننده جریان حاکم شده بودند. به این معنا که ارتباطی میان حکومت و بعضی تشکل‌ها ایجاد شده بود.



وی نوع دیگر احزاب را احزابی مثل حزب جمهوری اسلامی دانست که کسانی در رأس قدرت به این نتیجه رسیدند که حزب درست کنند که کار ارزنده و خوبی بود.



خاتمی نوع دیگر را جریاناتی خواند که در پناه دولتمردان به وجود آمد و بیان کرد: نوع دیگر، جریاناتی بودند که فقط برای مچ‌گیری آنچه در جامعه جریان داشته است و شاید بعضا دست‌های بیگانه هم در آن‌ها بود، به وجود آمده بودند نظیر حزب توده که بسیار متشکل بودند و منسجم کار می‌کردند اما این احساس وجود داشت که حرف آن‌ها حرف و درد این ملت نیست و در حال مطرح کردن حرف جای دیگری هستند. حزب اعتماد ملی هیچ کدام از این خصوصیت‌ها را نداشت. این حزب، در زمانی به وجود آمد و کسی آن را به وجود آورد که در آن زمان به قدرت نرسیده بود یعنی سعی کرد در بیرون قدرت یک جریان درست کند. بر این اساس به هیچ وجه نمی‌شود گفت که اعتماد ملی دولت ساخته است بلکه با این اندیشه به وجود آمد که بتوان جریانی ایجاد کرد که در حاکمیت تاثیرگذار باشد، بتواند دولت بسازد و اقداماتی دیگر انجام دهد. دوم اینکه، این حزب، خود را در درون **** تعریف کرد. به این دلیل که انقلاب بزرگی اتفاق افتاده بود و حاصل آن نظامی بود که دشمنان بزرگی داشت. اتفاقا کسانی این حزب را بنیان گذاشتند که خود از پایه و مایه‌های **** بودند و خود را درون **** تعریف کردند. سوم اینکه رسالت مهم آن، نقد رویکرد‌ها و سیاست‌هایی بود که در جامعه می‌گذشت.





وی افزود: این نقد‌ها هم شامل همه قوه‌ها و نهاد‌ها و جریانات می‌شد. این خصوصیت‌ها در کمتر جایی پیدا می‌شود. نمی‌گویم که حزب اعتماد ملی اشتباهی نکرده است، همه ما ممکن است اشتباه کرده باشیم. علی‌الخصوص با حوادثی که در چند سال اخیر به وجود آمد و سبب شد محدودیت‌هایی ایجاد شود.





خاتمی با ابراز خرسندی از منحل نشدن حزب اعتماد ملی در جریان حوادث سالهای اخیر گفت: من بسیار خوشحال شدم که دیدم به نام حزب، حرکت‌هایی صورت می‌گیرد، بخصوص شوراهایی مانند شورای مرکزی استان تهران مجددا فعال شده است و علاوه بر آن جوانان گردهم جمع می‌شوند. شما جوانان در عرصه حضور داشته باشید، صحبت کنید، کار کنید، فعالیت و فکر کنید و این جریان را ادامه دهید. به هر حال در صورتی ما احزاب فعال و حرکت‌های بانشاط جمعی را خواهیم داشت که کل جامعه حرکت حزبی و تشکیلاتی و سازمان یافته را بپذیرد. یعنی همه بپذیرند که مردم‌سالاری سازگار با اسلام را داریم که لازمه آن وجود تشکل‌ها و احزاب فعال است.

رییس بنیاد باران با مهم خواندن رویکرد حاکمیت به فعالیت‌های حزبی گفت: ما باید به اجماعی برسیم که مناسب‌ترین شکل حکومت، مردم‌سالاری و دموکراسی است؛ نه اینکه مردم‌سالاری بی‌عیب است ولی کم هزینه‌ترین و پرفایده‌ترین شکل حکومت‌ها، مردم‌سالاری است. دوم اینکه نمی‌توان به اسلام به عنوان دینی که به آن اعتقاد داریم و مایه اصلی فرهنگ و تاریخ ما به شمار می‌رود، بی‌اعتنا بود. در این **** و جامعه با این روحیه، فرهنگ و گذشته نمی‌شود یک مردم‌سالاری به وجود آید که با دین مردم، مخالف یا ناسازگار باشد. البته آن سوی قضیه هم مطرح است که کدام رویکرد اسلامی و کدام قرائت اسلامی می‌تواند در این انقلاب باشد و بود؟ قرائتی که سازگار با مردم‌سالاری است.

وی ادامه داد: اگر بخواهید حزب و فعالیت داشته باشید، اول باید همه بپذیریم که **** ما، **** مردم‌سالار است. مردم‌سالاری، مقرراتی دارد.



رییس‌جمهور پیشین کشورمان، آزادی اندیشه، آزادی بیان، بخصوص آزادی نقد و آزادی اجتماعات را از ملزومات مردم‌سالاری خواند و افزود: تشکل‌ها و نهادهای مدنی، واسطه میان حکومت و جامعه هستند، یعنی خواست‌ها و رویکردهای بخش‌هایی از جامعه را دنبال می‌کنند و حزب فراگیر به آن معنا که در حزب کمونیست یا رستاخیز شاهانه گفته می‌شد غلط است. حزب از مردم و بخش‌هایی از مردم نمایندگی می‌کند. مردم، منافع و رویکردهای مختلف دارند و به تناسب آن رویکرد‌ها احزابی ایجاد می‌شوند و تنوع هم وجود دارد. البته ممکن است در بعضی جوامع، چند حزب دست بالا را داشته باشند و در انتخابات هم دیده می‌شود که گاهی مبارزه اصلی بین دو حزب است اما این را با دستورالعمل درست نکرده‌اند بلکه آن‌ها توانسته‌اند بخش‌های بیشتری از جامعه را تحت تاثیر خود قرار دهند و احزاب دیگر کوچک و لاغر مانده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه حزب یعنی اینکه مردم، ارباب هستند و صاحب کشور و دارای حق و حرمت هستند، گفت: این مردم در تشکل‌های مختلف، هم منافع خود را تعریف می‌کنند، هم قدرت بیان منافع را دارند، هم تشکل‌هایی دارند که از این منافع دفاع می‌کند و این تشکل‌ها واسطه‌ای بین مردم و حکومت می‌شوند، از جمله اینکه در انتخابات و... شرکت می‌کنند. به هر حال وقتی حزبی که برنامه دارد، روی کار آمد یعنی واقعا حاکمیت آن بخش‌هایی از مردم که نماینده آن‌ها هستند، در حد جایگاه خود در جامعه را محقق می‌کنند. این‌ها همه موازین دموکراسی است.

خاتمی با اشاره به دیدگاه حضرت امام (ره) مبنی بر تشکیل جمهوری اسلامی یادآور شد: امروز گروه‌هایی با نام اسلام، خلافت اسلامی و نظایر آن را مطرح می‌کنند؛ در حالی که امام (ره)، جمهوری اسلامی را مطرح کردند؛ جمهوری برای این زمان و مقتضای روح تاریخی این دوران است. بشر شاهد تحولات بسیاری بوده است تا به جمهوری رسیده است. ملاک، مردم‌سالاری و حاکمیت مردم بر سرنوشت است. این اصلی از قانون اساسی است و بسیار اصل گرانبهایی است یعنی امری که بشر در طول تاریخ با تکامل تاریخی خود به آنجا رسیده است، در آنجا بیان شده است. به تعبیری می‌گوید که «حاکمیت مطلق بر جهان و انسان از آن خداست و هم او انسان را بر سرنوشت اجتماعی خویش حاکم ساخته است. هیچ کس نمی‌تواند این حق الهی را از انسان سلب کند یا در خدمت منافع فرد یا گروهی خاص قرار دهد.»

وی توضیح داد: حاکمیت بر سرنوشت یعنی مردم حاکمان را تعیین می‌کنند و حکومت، نماینده مردم است و مسوول و پاسخگو در مقابل آنان. اسلامی هم که در متن انقلاب ما بود، تفاوت دارد با اسلامی که بسیاری جاهای دیگر است یا متاسفانه در درون کشور بعضی‌ها مدعی می‌شوند که اسلام هیچ ربطی به مردم و رویکرد تاریخی ملت ما ندارد و هر کسی که مخالف سلیقه آن‌ها باشد باید حذف شود. وقتی می‌گوییم جمهوری اسلامی، اسلامی را می‌بینیم که با جمهوریت، حق حاکمیت مردم، حقوق مردم و بشر سازگار است. این است که برای ما اهمیت دارد.

خاتمی اضافه کرد: شما که از اصالت انقلاب و حقانیت اسلام و منافع مردم و کشور دفاع می‌کنید باید بگویید که ما داعش نیستیم، طالبان نیستیم، ظاهرپرست نیستیم. البته احکام و ارزش‌های اسلام باید بر **** و حکومت و جامعه ما حاکم باشد و بخصوص آن معیارهای اصلی که مورد عنایت خدا و پیامبران بود. یکی از آن معیار‌ها عدالت به معنای عام است، نه فقط عدالت اقتصادی و اقتصاد صدقه‌ای. مهم‌ترین وجه عدالت، شناختن حق مردم برای حاکمیت بر سرنوشت و زمینه‌سازی برای اعمال این حق است. مگر نه اینکه عدالت به معنای دادن حق هر ذیحقی به او است؟ ما می‌گوییم مهم‌ترین حقی که انسان دارد، حاکمیت بر سرنوشت خویش است و این در جریان اجتماع به صورت ****‌های مردم‌سالار و جمهوری و امثال آن تحقق پیدا می‌کند. معیار دیگر اخلاق است که تکمیل آن از ویژگی‌های رسالت پیامبر اکرم (ص) است.



رییس‌جمهور پیشین کشورمان، در ادامه با بیان اینکه امروز دنیا در روابط بین‌الملل و جاهای دیگر از بی‌اخلاقی و بد اخلاقی رنج می‌برد، گفت: این حقوق بشر، آنجا که منافع بعضی‌ها مطرح است، بسیار جدی می‌شود، راست و دروغ بهم می‌بافند و حمله می‌کنند اما آنجا که منافعشان خلاف آن است، بد‌ترین نقض حقوق بشر را نه تنها تحمل می‌کنند بلکه از ناقضین حقوق بشر حمایت می‌کنند. این بد اخلاقی است. بد اخلاقی است که اشغال و زور منشاء مشروعیت می‌شود. مشکل امروز ما با اسراییل چیست؟ من زمانی در خارج از کشور گفتم که مشکل ما با اسراییل، مشکل اخلاقی است. اشغال که منشأ مشروعیت نمی‌شود که اگر بود، امروز نازیسم باید مالک فرانسه باشد. این نادرست است که اشغالگر و سرکوبگر با اشغال، غصب، آواره کردن و ***** مردم مشروعیت پیدا کند. به همین دلیل هم پیشنهاد من در دوره ریاست جمهوری‌ام، این بود که رفراندوم برگزار شود. هر فلسطینی که در سرزمین اشغالی و فلسطین است اعم از یهودی و مسیحی و مسلمان و هر فلسطینی که آواره شده است رأی بدهد.

وی با یادآوری اینکه ما با یهودیان مخالفت نداریم و دین‌های ما ریشه‌های قوی مشترک دارند، گفت: یهود ستیزی در تاریخ ایران و در تاریخ اسلام نبوده است؛ البته حکومت‌های ظالمی داشتیم که هم به مسلمانان و هم به یهودی‌ها و دیگر پیروان ادیان و مذاهب ستم کردند اما این ربطی به اسلام و فرهنگ اسلام ندارد. ما می‌گوییم که غصب به نام دین یهود نباشد، چون صهیونیسم نماینده دین یهود نیست، بلکه جریان سیاسی - نژادی خطرناکی است که وجود دارد و این بد اخلاقی است. نه تنها در روابط بین‌المللی بلکه در روابط داخلی هم همینطور است که اگر غیبت، تهمت، دروغ و امثال آن در بخش‌هایی از جامعه ارزش شود، ‌نهایت بد اخلاقی است.



رییس‌جمهور پیشین ایران در ادامه این دیدار تاکید کرد: ما جمهوری اسلامی می‌خواهیم که عدالت و اخلاق بر آن حاکم باشد، هم حاکمان آن با اخلاق و عدالت‌گرا باشند، هم مردم توصیه به عدالت شوند و هم زمینه برای جریان اخلاق و عدالت در جامعه ما فراهم شود. واقعا ما باید بگوییم که و چه نیستیم، تا معلوم شود که چه کسی هستیم. خودمان در درون خودمان صحبت کنیم. به هر حال اگر این رویکردی را که پیش‌تر گفتم وجود داشته باشد آن زمان حزب هم در جوامع جا و پا می‌گیرد و تاثیر خودش را دارد و جلو می‌رود.

وی یادآوری کرد: ما درون این **** هستیم، ما اهل تعامل هستیم اما تعامل با حفظ هویت. اگر کسی از شما بخواهد که بر خلاف اعتقادات و رویکرد‌ها چیزهایی بگویید هویت خود را از دست داده‌اید، این تعامل نمی‌شود و هیچ انسان منصف باشخصیتی این کار را نخواهد کرد.

خاتمی گفت: ما هویت و رویکردی داریم راجع به اسلام، انقلاب، جامعه، زن، مرد و از این‌ها دست بر نمی‌داریم اما ما در درون **** هستیم و باید با هم تعامل و تفاهم کنیم. اگر ما به یک اصل برسیم که هر کس که در کشور است و هر کس که قبول دارد و می‌پذیرد و متعهد است که در چارچوب قانون اساسی که میثاق ملی ماست، حرکت کند و راه برود آن خودی است؛ حتی کسی که ممکن است به این قانون اساسی نقد داشته باشد بسیاری از مسائل حل می‌شود.

وی با بیان اینکه اگر می‌خواهیم بررسی صلاحیت یا برخورد کنیم و مرز بین خودی و برانداز را مشخص کنیم باید خط قرمز را تشخیص دهیم گفت: بیاییم به تفاهم برسیم، این به نفع همه است. قانون اساسی ظرف یک بار مصرف نیست و حاصل ارجمند انقلاب ما است. بیاییم به این تفاهم برسیم و قانون اساسی را مبنای تعاملات قرار دهیم. **** هم در چارچوب قانون اساسی کاملا مشخص است. امروز مساله امر به معروف و نهی از منکر مهم است، مهم‌ترین امر به معروف و نهی از منکر، نقد کردن حکومت و حاکمیت است. امام حسین قیامش را امر به معروف و نهی از منکر می‌داند. حتما در زمان امام حسین هم کسانی شراب می‌خوردند و کسانی بد حجاب بودند و کسانی جوانی می‌کردند ولی امام حسین می‌گوید که جامعه باید نظامش عادلانه باشد. دفاع از عدالت و اخلاق مهم‌ترین امر به معروف است.

رییس بنیاد باران افزود: **** ما مردمی و انقلابی و اسلامی است و ما آن را قبول داریم، ولی نقد در درون ****، نقد حکومت و اجزای حکومت لازمه رویکرد اصلاح‌طلبانه است، این اصول را به بحث بگذاریم و صحبت کنیم. هم دولت را نقد کنیم هم قوای مختلف و هم نهادهای مختلف را نقد کنیم برای تقویت اصل **** و تأمین منافع مردم. این‌ها اصولی است که می‌توان بر اساس آن درباره رویکرد‌ها و سیاست‌ها و آنچه در جامعه جریان دارد به ارزیابی درست رسید. این‌ها مسایلی است که می‌توانیم بر اساس آن تعامل، تفاهم و توافق عمل کنیم و جامعه را خوش اخلاق‌تر و امن‌تر کنیم و امنیت را برای همه بخواهیم. اگر در بخش قوه قضاییه و مجریه و هر جای دیگر، قانون اساسی نقض می‌شود و معیارهای مسلم نقض می‌شود، با ارزش دانستن نقد می‌تواند اصلاح شود.

خاتمی افزود: وقتی شما اجازه دادید نقد باشد ممکن است اشتباه و تندروی و کندروی هم بشود، این‌ها هزینه‌های اندکی است در مقابل فایده‌های بزرگ آزادی در جامعه که از آن بیش از همه **** بهره خواهد بود.



خاتمی در پاسخ به پرسشی درباره نسبت میان اصلاح و اعتدال اظهار کرد: اعتدال روش است و اصلاحات یک گفتمان است. گفتمان ریشه‌دار در تاریخ و رو به آینده است. در درون اصلاحات مثل همه جا ممکن است تندروی و کندروی وجود داشته باشد. اتفاقا رویکرد غالب ما هم اعتدال‌گرایی است و قبول واقعیت‌ها و با واقعیت‌ها کنار آمدن ولی تفاهم کردن برای اینکه واقعیت بد عوض شود و واقعیت خوب جایگزین شود. اعتدال و روش اعتدالی، روش درستی است و باید هم باشد. تندروی و افراط از سوی هر کس که باشد بد است. افراط به ویرانی می‌انجامد، ویرانی اخلاق و زمینه‌ساز افراط و لطمه دیدن سرمایه‌های انسانی و مادی می‌شود. افراط سبب می‌شود که فرصت‌ها به تهدید تبدیل شود. مگر تنش‌زدایی بارز‌ترین مصداق اعتدال نبود، ما از تنش استقبال نمی‌کنیم، از منافعمان دفاع می‌کنیم تا حدی که برایمان ممکن باشد و با جانمان از منافع و مصالح ملی دفاع می‌کنیم، اما بنای ما بر دعوا کردن نیست. ما در دعوا پیشقدم نمی‌شویم، باید سعی کنیم حتی با دشمنانمان هم اگر می‌توانیم منافع مشترکی را تعریف کنیم و بتوانیم گوشه‌ای از این خصومت‌های هزینه‌بار را از بین ببریم. البته اگر بخواهند زور بگویند ما هم در مقابل آنان می‌ایستیم. این یعنی اعتدال چنانکه بحمدالله دولت محترم هم همین رویکرد را دارد.

خاتمی تنش‌زدایی و گفت‌و‌گوی تمدن‌ها را نمونه اعتدال خواند و افزود: توسعه با نگاه به عدالت اجتماعی، بارز‌ترین مدل اعتدال اقتصادی است. ما نمی‌توانیم بگذاریم بخش‌هایی از جامعه زیر چرخ‌های بی‌رحم توسعه له شوند و از سوی دیگر نمی‌توانیم بگذاریم که جامعه از امکاناتش استفاده نکند و رشد نکند.

وی توسعه با لحاظ عدالت اجتماعی را شعار طرح ساماندهی اقتصادی دوران خود خواند و گفت: می‌خواهم بگویم که اعتدال هم روش انسانی است و هم روش منطقی و البته اسلامی است. اعتدال در جایی است که تو دیگری را هم قبول می‌کنی، یعنی من فقط نیستم؛ ما هستیم. ما هم اختلافاتی داریم و باید بتوانیم با تفاهم در کنار هم قرار بگیریم، با روش اعتدالی نه روش خشن و دفع. جذب به معنی هضم کردن در خود غلط است، دفع به معنی اینکه هر چه من نمی‌پسندم از بین برود این هم غلط است و این می‌شود افراط و تفریط.

خاتمی در پایان بیان کرد: اعتدال یک روش انسانی، الهی و منطقی است و بسیار شعار خوبی است و باید سعی کنیم که معتدل شویم. بد اخلاقان و تندرو‌ها نه اینکه از بین بروند ولی همه باید تلاش کنند که میدان‌دار کشور نشوند و اگر روش‌های خشن نادرستی را انتخاب می‌کنند تاوان آن را طبق قانون بپردازند، نه اینکه هر کاری خواستند بکنند اشکالی ندارد ولی هر کسی که با سلیقه او مخالف است، هر کاری با او کنند اشکال نداشته باشد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
جن‌ ساکی: بدون راستی آزمایی توافق نخواهیم کرد



سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران بخش مهمی از طرح توافق است و ما بدون مکانیسم راستی‌آزمایی توافق نخواهیم کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، جن ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست خبری هفتگی خود در واکنش به اظهارات سوزان رایس، مشاور امنیت ملی این کشور که گفته بود هیچ‌گونه همکاری نظامی میان ایران و آمریکا در عراق وجود ندارد، با تایید اظهارات وی مدعی شد: ما به طور قطع مطلعیم که ایرانی‌ها نیروهایی را به عراق فرستاده‌اند که در حال آموزش به نیروهای امنتی عراقی هستند که با شبه‌نظامیان شیعه در ارتباطند.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ادامه داد: ما هم‌چنین می‌دانیم که ایران تسلیحاتی را شامل مهمات، سلاح و هواپیما به نیروهای مسلح عراقی داده است. ما به طور قطع از وخامت اوضاع امنیتی در عراق و عملکرد وحشیانه نیروهای داعش آگاهیم اما پیش از این نگرانی خود را نسبت به فعالیت‌های ایران و گزارشات درباره ارسال سلاح از ایران به عراق ابراز کرده‌ایم و اکنون نیز آن را اعلام می‌کنیم.

او تصریح کرد: من هم‌چنین به صحبت حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق اشاره می‌کنم که گفته بود تمام شبه‌نظامیان عراقی تحت کنترل دولت هستند. من تأکید می‌کنم که ما نگرانی‌مان را در این خصوص ابراز کرده‌ایم.

جن ساکی در ادامه در پاسخ به این سوال که در گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام شده ایران از آژانس تبعیت نکرده است تا بتواند تعیین کند برنامه هسته‌ای این کشور ابعاد نظامی دارد یا خیر، اظهار کرد: من نمی‌دانم این گزارش نهایی بوده یا این‌که پیش‌نویس اولیه گزارش بوده است. من مطمئن نیستم اما فکر می‌کنم که پیش‌نویس بوده باشد و ما معمولا" درباره آن اظهارنظر نمی‌کنیم.

او هم‌چنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این‌که آیا این گزارش ارتباطی به مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 دارد یا خیر؟ گفت: تا زمانی که ابزاری برای نظارت نباشد ما روی چیزی توافق نمی‌کنیم و به طور قطع نقش آژانس در نظارت بر پایبندی ایران به این توافق بخشی از چیزی است که ما درباره آن رایزنی می‌کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تأکید کرد: آژانس نقش مهمی در نظارت بر آن‌چه که در ایران رخ می‌دهد دارد. ما این بخش را به رسمیت می‌شناسیم که هم‌چنان ادامه دارد. به طور قطع ما از این نقش حمایت می‌کنیم و از ایران می‌خواهیم که از آژانس تبعیت کند و به آن وفادار بماند.

وی ادامه داد: همان‌طور که بارها گفته‌ایم بر این باوریم که آژانس نقش مهمی در این میان دارد و توانمندی نظارت بر هر آن چه که مورد توافق قرار می‌گیرد به طور قطع بخشی از رایزنی‌هاست.

جن ساکی گفت: ما بدون مکانیسم راستی‌آزمایی توافق نخواهیم کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم‌چنین در پاسخ به این سوال که مشاور امنیت ملی خبر ارسال نامه باراک اوباما به **** ایران را تأیید کرده است، بیان کرد: من شما را به آن‌ها ارجاع می‌دهم.

وی علاوه بر این درباره توافق با ایران بر سر برنامه هسته‌ای‌اش، گفت: مساله درباره اعتماد نیست. بلکه درباره دلیلی است که ایران می‌خواهد جهان را متقاعد کند یا به آن نشان دهد که قابلیت داشتن برنامه هسته‌ای‌ صلح آمیز را دارد. هم‌چنین مسأله درباره این است که آمریکا و دیگر کشورها که در این جریان حضور دارند احساس کنند که برنامه هسته‌ای ایران قابل راستی‌آزمایی و نظارت است و این توافق می‌تواند از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری کند. اما ما هنوز به این نقطه نرسیده‌ایم.

او یادآور شد: توافقی باید حاصل شود که قابل راستی آزمایی و شامل نظارت باشد و اگر این توافق مورد تبعیت واقع نشود به طور قطع دیگر یک توافق به حساب نمی‌آید. بنابراین ما هنوز در این نقطه قرار نداریم اما واضح است که جزییات و اجرای توافق اهمیت دارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پایان در واکنش به برخی گزارش‌ها مبنی بر سقوط بغداد بدون کمک ایران، اظهار کرد: به طور قطع تعدادی از کشورها شامل آمریکا و هم‌پیمانان عرب آن در منطقه حملات هوایی انجام داده و نیروهای امنیتی عراق را تقویت کرده‌اند که به آن‌ها کمک کرده است تا ظرفیت مقابله با داعش را در خود ایجاد کنند.

انتهای پیام
 
بالا