گزارش خبری مهر / تلاش اپراتورها برای شکستن انحصار نسل سوم/ مصونیت دو ساله اپراتور سوم فناوری نسل سوم موبایل به سرعت در حال فراگیر شدن است در کشور ما نیز تلاش برای رسیدن به آن دو چندان شده و علاوه بر اپراتور سوم که پروانه واگذاری نسل سوم را همراه با دوره حفاظت دو ساله در اختیار دارد اپراتورهای اول و دوم نیز در تلاش برای ارائه این تکنولوژی هستند. به گزارش خبرنگار مهر، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در پروانههای صادره برای تمامی اپراتورها رعایت شرایط رقابت را در نظر گرفته که اپراتورها ملزم به رعایت آن هستند. براین اساس دوره حفاظت را به منظور مراقبت از اپراتوری که تازه آغاز به کار کرده لحاظ کرده تا در شرایط مواجه با رقبای دیگر تضعیف نشود. به همین دلیل در پروانه اپراتور سوم نیز عرضه سیمکارتهای نسل سومی تا دو سال در انحصار این اپراتور قرار گرفته است که پس از اتمام این مدت و گذشت دو سال از زمان حفاظت برای اپراتور سوم، سایر اپراتورها میتوانند درخواست خود را برای ارائه سرویسهای نسل سوم به رگولاتوری ارائه دهند.
منع مقطعی اپراتورها برای ورود به بازار نسل سوم موبایل
لطف الله سبوحی معاون سازمان تنظیم مقررات در این باره گفته است که این موضوع مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است و مدت دو سال از زمان راه اندازی و عرضه سیمکارتهای این اپراتور شروع می شود و برای حفظ فضای تجاری اپراتور سوم به اپراتورهای اول و دوم اجازه ورود به نسل سوم تلفنهمراه داده نخواهد شد.
به گفته وی یکی از وظایف رگولاتوری تنظیم بازار از طریق وضع قوانینی است که قادر به حفظ سهم اپراتورها در بازار باشد. به همین منظور و با توجه به بررسیهای انجام شده تصمیم گرفته شد برای حفظ وضعیت بازار اپراتور سوم در یک مدت زمان خاص از ورود اپراتورهای دیگر برای ارائه سرویسهای نسل سوم موبایل جلوگیری شود. البته این موضوع مقطعی بوده و رگولاتوری فقط در جهت قوت گرفتن و شکلگیری اپراتور سوم در بازار تلفن همراه این قانون را اجرا میکند.
سبوحی با بیان اینکه اپراتورهای اول و دوم تنها میتوانند به ارائه سرویسهای نسل 75/2 تلفن همراه در ایران بپردازند، گفت: باند فرکانسی که به اپراتور سوم اختصاص مییابد باند اختصاصی ویژهای است به طوری که این اپراتور بتواند تمامی سرویسهای نسل سوم تلفنهمراه را در ایران ارائه کند.
سرویسهایی همچون اینترنت تلفنهمراه از جمله سرویسهایی هستند که کیفیت مطلوب و سرعت بالای آن را در فناوری نسل سوم تلفنهمراه میتوان یافت و نسل دوم و 5/2 امکان ارائه این سرویس با کیفیت مطلوب و سرعت بالا به کاربران را ندارد.
در حال حاضر دو اپراتور همراه اول و ایرانسل هر دو در نسل های 2 و 75/2 تلفنهمراه به مشترکان خود سرویس میدهند و اپراتور سوم تلفنهمراه تنها اپراتوری است که انحصار دو ساله فناوری 3G را برای نخستین بار در ایران خواهد داشت.
وعده عرضه سیمکارتهای نسل سومی تا پایان امسال
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که از ارائه سیمکارتهای نسل سوم اپراتور سوم موبایل تا قبل از پایان امسال خبر داد و به مهر گفت: در پروانه فعالیت این اپراتور دوره حفاظت دو ساله برای شکل گیری دیده شده است و در این مدت اپراتورهای دیگر مجاز به ارائه نسل سوم موبایل نخواهند بود.
رضا تقی پور با بیان اینکه هم اکنون اپراتور سوم در حال خرید تجهیزات شبکه و پیاده سازی آن است درباره اعلام آمادگی دیگر اپراتورهای موبایل کشور برای ارائه نسل سوم موبایل تاکید کرد: خود را متعهد می دانیم تا دو سال از مجوز ارائه خدمات نسل سوم به اپراتورهای دیگر امتناع کنیم. در عین حال شرط ارائه خدمات نسل سوم برای دیگر اپراتورها دریافت مجوز از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است.
همراه اول درصدد طراحی شبکه نسل سوم
گفته می شود که مجوز طراحی و اجرای نسل سوم شبکههای تلفنهمراه به شرکت مخابرات ایران ابلاغ و عرضه شده و این شرکت درحال حاضر براساس این مجوز تجهیزات شبکه همراهاول را مبتنی بر فناوری نسل سوم تلفنهمراه خریداری و نصب میکند.
هم اکنون تجهیزات شبکه همراه اول بر مبنای تکنولوژی (SDR (Software-Defined Radio نصب میشود که این اپراتور میتواند به صورت نرمافزاری آن را به نسل سوم تلفن همراه ارتقا و تغییر دهد.
این اپراتور پس از دریافت مجوز طراحی و اجرای نسل سوم تلفنهمراه، مشغول بررسی شرایط و توسعه شبکه خود مبتنی بر این فناوری است تا پس از کسب مجوز بتواند سرویسهای نسل سوم تلفنهمراه را به مشترکان خود عرضه کند.
همراه اول امیدوار است پس از ارتقای شبکه خود به نسل 75/2 - EDGE - و فراهم کردن بسترهای لازم برای سرویسدهی در نسل سوم، در مدت کوتاهی پس از گذشت زمان دو ساله دوره حفاظت اپراتور سوم اقدام به سرویسدهی در این فناوری کند.
این اپراتور در حال حاضر علاوه بر نصب تجهیزات و آمادهسازی بسترهای لازم برای عرضه خدمات نسل سوم به 20 درصد مشترکان تهرانی تاکید دارد به نحوی که صابر فیضی مدیرعامل شرکت مخابرات ایران پیش از این درباره این موضوع گفته بود همراه اول دو سال بعد از شروع فعالیت اپراتور سوم مجاز به ارتقای شبکه خود به 3G خواهد بود.
وحید صدوقی مدیرعامل شرکت ارتباطات سیار ایران نیز پیش از این گفته بود که سیستمهایی که اکنون شرکت ارتباطات سیار ایران خریداری میکند قابلیت 3G دارند و پایلوت نسل سوم را نیز توسط یک شرکت چینی در کشور راهاندازی کردهایم.
وی تاکید کرده که همراه اول از هم اکنون برای رقابت در بازار 3G آماده می شود تا هر زمان که مجوز نسل سوم را دریافت کرد آماده سرویسدهی باشد.
آماده سازی بستر نسل سوم موبایل در شبکه ایرانسل
ایرانسل نیز اعلام کرده است که بستر نسل سوم تلفنهمراه را در شبکه خود آماده کرده است. این اپراتور قصد دارد تا با آماده بودن خود هر زمان که مجوز لازم را دریافت کند، سرویسهای مبتنی بر نسل سوم موبایل را در شبکه ایرانسل عرضه کند.
اپراتور دوم موبایل با استناد به مفاد پروانه خود برای اجرای فناوری نسل سوم در کشور اقداماتی ترتیب داده به نحوی که مدیرعامل اپراتور ایرانسل پیش از این گفته بود که همزمان با وایمکس توانایی عرضه نسل سوم موبایل را نیز داریم.
علیرضا قلمبر دزفولی با بیان اینکه یرانسل در زمان دریافت پروانه خود نامهای بدین مضمون به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی نوشت که براساس شرایط مندرج در پروانه خود میتواند حداقل نسل 5/2 تلفن همراه را به مشترکان ارائه دهد گفته که براساس شرایط پروانه ایرانسل، این اپراتور محدودیتی در سقف فناوری سرویسهای عرضه شده خود ندارد و براساس آن میتواند حداقل نسل 5/2 و حداکثر هر آنچه که تکنولوژی روز است را به مشترکان خود ارائه دهد. براین اساس ایرانسل آمادگی دارد در صورت اجازه رگولاتوری سرویس نسل سوم را ارائه کند.
مدیرعامل ایرانسل گفته که ما بخشهایی از شبکه ایرانسل را که به سرمایهگذاری برای نسل سوم نیاز داشته ایجاد کردهایم و برخی از چارچوبها نیز سازگار با نسل سوم ایجاد شده اما سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی باید مجوز آن را صادر کند زیرا فرکانسهای نسل سوم، فرکانسهای دیگری است که باید از سوی رگولاتوری مجوز آن ارائه شود.
استفاده نسل سومی ها از نسل سوم موبایل
براساس پیش بینی های انجام شده موسسات تحقیقاتی تا چهار سال آینده نسل سوم موبایل در کشور ما بیش از 30 میلیون مشترک خواهد داشت که با وجودی که 60 درصد جمعیت کشور را گروه سنی 15 تا 40 سال تشکیل می دهند این سرویس مورد استقبال این گروه که علاقه مند به استفاده از تکنولوژی های نوین هستند قرار می گیرد.
موسسه تحقیقاتی اینفورما پیش بینی کرد که تعداد مشترکان فعال فناوری نسل سوم موبایل در ایران تا سال 2014 به بیش از 30 میلیون نفر برسد. این موسسه تحقیقاتی در گزارش تفصیلی خود از وضعیت بازار ارتباطات ایران سهم ایرانسل از بازار پهنای باند موبایل را تا سال 2014، حدود 42 درصد پیش بینی و اعلام کرد که در حال حاضر هیچ یک از اپراتورهای تلفن همراه ایران سرویس های نسل سوم تلفن همراه را ارائه نمی دهند.
این گزارش می افزاید : ایران در اردیبهشت ماه سال جاری پروانه نسل سوم را به همراه انحصار دو ساله برخورداری از آن به تامین تلکام اعطا کرد که پس از گذشت این زمان دیگر اپراتورها که از هم اکنون مشغول برنامه ریزی برای تصاحب مجوز این فناوری هستند، می توانند نسبت به دریافت پروانه آن اقدام کنند که این امر موجب افزایش رقابت در بازار دیتای تلفن همراه و رشد تعداد مشترکان پهنای باند موبایل در ایران خواهد شد.
اینفورما در تشریح بازار دیتای تلفن همراه ایران نوشت که بازار دیتای موبایل در ایران هنوز در دوران طفولیت خود به سر می برد به طوری که همراه اول و ایرانسل تنها سرویسهای دیتای مبتنی بر gprs ارائه می دهند و تالیا نیز نسبت به ارائه سرویسهای مبتنی بر wap اقدام کرده و این بازار هنوز مبتنی بر پیام کوتاه است که گزینه ارزانتری نسبت به مکالمه تلفنی به شمار می رود.
به گزارش مهر، به هر حال با وجودی که اپراتورها خود را برای رقابت در عرصه نسل سوم موبایل آماده میکنند اما پیشبینی دوره دو ساله حفاظت برای اپراتور سوم مانع از ارائه هرگونه مجوز به دو اپراتور بزرگ کشور شده و هیچ اپراتوری فعلا اجازه سرویسدهی در این فناوری را ندارد.
------------------------------------
گزارش: معصومه بخشی پور