عقب ماندگي اسكيت با حمايت مسوولان جبران مي شود
اسكيت از جمله ورزش هاي جديد و نوپا در ايران است كه روز به روز بر تعداد علاقه مندان به آن افزوده مي شود
چگونگي آغاز، روند رشد و توسعه و همچنين اهداف فدراسيون اسكيت گزارشي است كه سرويس ورزشي خبرگزاري ايرنا به آن پرداخته است.
رييس فدراسيون اسكيت در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار ورزشي ايرنا، اظهار داشت: سابقه اين ورزش در جهان به حدود 300 سال قبل باز مي گردد و در برخي از كشورها تشكيلات فدراسيون هاي مربوطه به يك قرن مي رسد اما اين سابقه در كشورمان به 64 ماه خلاصه مي شودكه خود حاكي از نابرابري عمر فدراسيون اسكيت ايران با فدراسيون هاي كشورهاي ديگر است.
' جمشيد وزيري' مي گويد: رويكرد ما در گام نخست اين بود كه فاصله زماني را به نوعي حل كرده و عقب ماندگي فدراسيون را جبران كنيم. پس از مدت ها تلاش و برنامه ريزي در نهايت مقرر شد به گونه اي عمل كنيم كه تمام اين فاصله ها را در يك دهه از پيش رو برداريم كه اگر اين مهم محقق شود، كار بسيار بزرگي در اسكيت ايران صورت گرفته است.
البته اين مهم در حال انجام است و با توجه به اين كه در مسير درست گام بر مي داريم، رسيدن به اهداف مد نظر دور از دسترس نخواهد بود. شاخص هاي توسعه اسكيت به ما مي گويد در مسير پيشرفت قرار داريم، البته هنوز جا براي كار بسيار است كه اميدواريم با حمايت هاي سازمان تربيت بدني و كميته ملي المپيك اين مهم محقق شود.
نگاه مثبت نخبگان و مسوولان به اسكيت
خوشبختانه مسوولان سازمان تربيت بدني به رشته اسكيت نگاه بسيار مثبتي دارند و حتي رييس سازمان ورزش با دقت عمل و حساسيت مسايل را چنان پيگيري مي كند كه براي من به عنوان رييس فدراسيون اسكيت جالب است.
سعيدلو با سووالات و پيگيري هايي كه مي كند، نشان داده بر تمامي زواياي ورزش اسكيت اشراف دارد كه اين براي ما جاي خوشحالي است و جا دارد از حمايت هاي وي و كميته ملي المپيك تشكر كنم.
توجه ويژه به نونهالان و نوجوانان
به عنوان يك كارشناس با 32 سال سابقه رسمي و 40 سال سابقه غير رسمي در ورزش، به جرات مي گويم اگر مي خواهيم رنكينگ خود را در ورزش تغيير و آن را بهبود بخشيم، چاره اي نداريم جز اين كه به رده هاي پايه توجه كنيم.
در فدراسيون اسكيت هدف ما توسعه پايدار در ورزش است و كشور ايران استحقاق آن را دارد كه در مدت 10 سال خود را در جمع برترين هاي جهان ببيند. البته شايد آن روز كه نتايج برنامه هاي بلند مدت فدراسيون مشخص مي شود، ديگر در اين ورزش حضور نداشته باشم اما بازهم خوشحال خواهم شد كه اسكيت ايران پله هاي ترقي را طي كند.
رشد 600 درصدي علاقه مندان اسكيت
روزي كه فدراسيون اسكيت به صورت رسمي كار خود را آغاز كرد در حدود 5 هزار اسكيت باز سازمان يافته داشتيم اما اكنون اين تعداد به 30 هزار نفر افزايش داشته كه نشان از رشد 600 درصدي دارد.
به عنوان رييس فدراسيون مي گويم اين آمار خوب است اما هنوز من را به عنوان يك خادم ورزش راضي نمي كند، ما به دنبال آن هستيم تا تعداد اسكيت بازان را به 100 هزار نفر افزايش دهيم كه اين مهم در پايان برنامه 10 ساله فدراسيون محقق مي شود. اگر اين چنين شود خروجي تيم ملي اسكيت ايران بسيار خوب خواهد شد و در آن زمان مطمئن باشيد كه اين تيم از افراد نخبه و مستعدي تشكيل مي شود كه مي توانند براي خود و ايران افتخار آفرين باشند.
بيشتر علاقه مندان اسكيت را بانوان تشكيل مي دهند
وزيري مي گويد: با مروري بر آمار و ارقام موجود در ورزش اسكيت به نكته جالبي برخورد مي كنيم و آن اين است كه 58 درصد علاقه مندان به اين ورزش را بانوان تشكيل مي دهند.
خوشبختانه استقبال دختران ورزشكار از اين ورزش به حدي است كه ما را به آينده بانوان اسكيت باز اميدوار مي كند و شك نكنيد در ساليان نه چندان دور بايد شاهد افتخار آفريني آنها باشيم.
سرمايه گذاري در زير ساخت، تنها راه دستيابي به عنوان قهرماني
سازمان تربيت بدني در 3 سال اخير اقدام به ساخت پيستهاي استاندارد اسكيت كرده و اكنون در شهرهاي كرمانشاه، اصفهان، شيراز، اراك، ايلام، يزد، هرمزگان و گلپايگان شاهد بهره برداري و يا ساخت اين پيست ها هستيم.
البته در ساير استانها نيز اقدامات خوبي صورت گرفته و دربرخي از آنها فاز اول ساخت پيست هاي استاندارد محقق شده و تصور مي كنم تا 2 سال آينده در همه استانهاي كشور پيست هاي استاندارد داشته باشيم. بدون شك با اين زير ساخت ها در بعد قهرماني حرف هاي بسياري براي گفتن خواهيم داشت.
اختصاص 10 هزار متر مربع براي هر پيست
براي ساخت پيست هاي استاندارد بايد همه جوانب را در نظر گرفت، به عنوان مثال ساخت پيست استانداردي كه قابليت بهره برداري اسكيت سرعت، نمايشي و ... را داشته باشد به فضايي در حدود 10 هزار متر مربع نياز دارد كه اين مهم در برخي از شهرهاي كشورمان با توجه به كمبود فضا، ميسر نيست اما با تلاش هاي مديران تربيت بدني استانهاي كشور در صدد هستيم در اين خصوص به گونه اي عمل كنيم كه بتوانيم نيازهاي علاقه مندان را پاسخگو باشيم.
50 ميليارد ريال هزينه تكميل آكادمي اسكيت
رييس فدراسيون اسكيت مي گويد: روزي كه ساخت آكادمي اسكيت مجموعه ورزشي آزادي تهران را آغاز كرديم تنها به امروز نمي انديشيديم و فرداي خود را هم مد نظر داشتيم.
با تكميل اين آكادمي قابليت ميزباني برزگترين رقابت هاي جهاني در تهران و ايران را خواهيم داشت و مي توانيم به عنوان يك پايگاه بزرگ قهرماني بر روي آن حساب كنيم.
در سال 87 با تلاش هاي و حمايت هايي كه صورت گرفت 29 هزار و 570 مترمربع فضا در مجموعه ورزشي آزادي تهران به اسكيت تعلق گرفت و در بهمن ماه همان سال نيز ساخت فار اول كه شامل پيست بود را آغاز كرديم.
در مردادماه 88 پيست 200 متر استاندارد تكميل و به بهره برداري رسيد و اكنون نيز ورزشكاران از آن استفاده مي كنند.
وزيري مي گويد: تكميل و ساخت آكادمي اسكيت آزادي تهران 50 ميليارد ريال اعتبار نياز دارد كه هنوز اين مهم محقق نشده، البته موضوع را به شركت تجهيز و سازمان تربيت بدني اعلام كرده ايم و اميدواريم با حمايت هايي كه هميشه از ما شده، اين بار نيز شاهد تكميل اين پروژه بزرگ باشيم.
در مراحل ساخت اين پروژه بزرگ، ساخت هتلي با گنجايش 120 نفر، احداث پيست هاي استاندارد 200 و 400 متر، پيست هاي مخصوص اسكيت نمايشي، اسكيت هاكي و اگرسيو در دستور كار است و اگر اعتباري كه مد نظر بوده، اختصاص يابد در مدت 2 سال آن را به اتمام خواهيم رساند.
البته ساختمان اداري به انضمام جايگاه ويژه تماشاگران با ظرفيت 2 هزار نفر از ديگر مواردي است كه در نقشه ساخت آكادمي مورد توجه بوده است.
اسكيت به يك قشر خاص تعلق ندارد
اسكيت ورزشي مفرح و بسيار جذاب است، خيلي ها اعتقاد دارند اين ورزش بسيار گران بوده و به يك قشر خاص تعلق دارد اما اگر بخواهيم منصفانه به اين ماجرا نگاه كنيم بايد گفت هزينه يك ورزشكار حرفه اي در طول سال 3 ميليون تومان است و اگر فردي بخواهد به صورت آماتوري اين رشته را دنبال كند مي تواند با 100 هزار تومان در طي 12 ماه به خوبي و بدون مشكل به ورزش اسكيت بپردازد.
البته فدراسيون اسكيت به قهرماناني كه از توان مالي چندان مطلوبي برخوردار نيستند، كمك هايي كرده و در تهيه لوازم هاي ورزشي مساعدت هايي مي كند.
بايد اين نكته را هم مد نظر داشت كه بيشتر قهرمانان اسكيت ايران از طبقه متوسط جامعه هستند و اين به آن معناست كه ورزش اسكيت در سلطه يك قشر خاص نيست.
پايه و اساس ورزش، ورزش همگاني است
رييس فدراسيون اسكيت به رهنودهاي مقام معظم رهبري اشاره كرد و گفت: با توجه به اين كه **** فرزانه انقلاب بر همگاني كردن ورزش تاكيد بسيار دارند، ما نيز اين مهم را سرلوحه فعاليت هاي خود قرار داده و با برنامه ريزي هاي منظم در اين راه گام برداشته ايم.
توسعه اسكيت از تهران تا مناطق دور ميهن اسلامي از جمله اين برنامه هاست كه با استقبال خوبي نيز رو به رو شده است.
در حال حاضر 300 شهرستان ايران داراي هيات هاي اسكيت هستند كه اين رقم خود حكايت از دامنه فعاليت ما دارد. اين هيات ها خود نيز در حوزه هاي تحت پوشش خويش كار مي كنند و هر روز شاهد گسترش فعاليت ها هستيم.
در رقابت هاي جهاني كلمبيا شانس كسب مدال نداريم
رقابت هاي جهاني اسكيت از 28 مهر تا 8 آبان در كشور كلمبيا برگزار خواد شد كه به همين منظور تيم 11 نفره ايران شامل 7 ورزشكار پسر و 4 اسكيت باز دختر در اين رقابت ها به ميدان مي روند اما با توجه به اختلاف ما با قهرمانان جهاني اين رشته، شانس كسب مدال در اين دوره از بازي ها را نخواهيم داشت اما مطمئن هستم نسبت به دوره قبلي رقابت هاي جهاني، عملكرد بهتري خواهيم داشت و اسكيت بازان ايراني به فينال راه خواهند يافت.
تيم هاي كلمبيا، كره جنوبي، چين تايپه،آمريكا و ايتاليا از جمله مدعيان اصلي هستند كه رقابت با آنها كار چندان ساده اي نيست و بايد قبول كرد در اين جدال نابرابر از شانس اندكي برخوردار هستيم.
به دنبال مربي خوب خارجي هستيم
اگر بخواهيم در اسكيت رشد كنيم بايد خودمان را با علم روز دنيا بيش از پيش آشنا كنيم، البته براي حضور مربيان خارجي در كشورمان مذاكرات بسياري صورت گرفته كه متاسفانه به دلايلي اين مهم تاكنون محقق نشده است.
فدراسيون در نظر دارد از مربي خارجي اي استفاده كند كه بتواند 2 سال در ايران مستقر بوده و از نزديك بر روند فعاليت ملي پوشان نظارت داشته باشد كه اين مهم هنوز محق نشده و به دنبال آهن هستيم تا طي مذاكره با برخي از مربيان مطرح در كشور كلمبيا، شرايط حضور آنها را در ايران فراهم كنيم.
با حضور در گوانگ ژو براي بازيهاي 2014 سرمايه گذاري مي كنيم
حضور 2 اسكيت باز ايراني در بازي آسيايي گوانگ ژو حكايت از درايت مسوولان سازمان تربيت بدني و كميته ملي المپيك دارد، چرا كه در اين بازي ها عملا' شانسي براي كسب مدال نداريم و نمي توانيم با مدعيان جهان كه اكثر آنها در آسيا حضور دارند، رقابت كنيم.
به عنوان يك كارشناس ورزش مي گويم كه گرفتن مدال در گوانگ ژو بسيار سخت است و بايد با قبول واقعيت ها، نواقص را مرتفع و در راه موفقيت گام برداشت و اين همان كاري است كه مسوولان ورزش ايران انجام دادند.
به عنوان رييس فدراسيون اسكيت از 2 ملي پوش كشورمان كه به بازيهاي آسيايي گوانگ ژو اعزام مي شوند، توقع كسب مدال ندارم اما انتظار دارم بازي هاي درخشاني را از خود به نمايش گذاشته و آبرومند اين دوره از رقابت ها را سپري كنند.
البته اين را هم بگويم كه مي توانيم براي خود در جمع 6 ورزشكار برتر آسيا جايي داشته باشيم و اين مهم شدني است به شرط آن كه به خودباوري رسيده واسير اما و اگرهاي ورزشي نشويم.
حضور تيم اسكيت ايران در گوانگ ژو به نوعي سرمايه گذاري براي بازي هاي 2014 كره است و شك نكنيد كه در آن بازي ها مي توانيم موفق عمل كرده و مدال آور باشيم.
نيلوفر مرداني و محمد صالحي، ملي پوشاني آينده دار و مطمئن
نيلوفر دختري است كه از ويژگي هاي منحصر به فرد برخوردار است، او با داشتن 16 سال سن و روحيه جنگندگي بسيار بالا بدون شك آينده اي درخشاني دارد و مي تواند افتخارات بسياري را كسب كند.
توان فني وي مطلوب است و همه مربيان اسكيت از او به عنوان يك ورزشكار آينده دار نام مي برند. اين نوجوان ايراني از نظر اخلاقي نيز مورد پسند همگان بوده و در رقابت هاي آسيايي نيز تا كنون به كسب عنوان پنجم جهان نائل آمده است.
پيش بيني مي كنم وي در گوانگ ژو نيز بتواند در جمع 5 تا 6 نفر اول باشد.
محمد صالحي نيز ديگر ملي پوش اعزامي تيم اسكيت ايران به بازي هاي آسيايي گوانگ ژو است، از نظر فني قابليت هاي بسيار دارد و سال گذشته موفق شد رنكينگ پنجم جهان را به خود اختصاص دهد. البته امسال به علت اين كه مشمول خدمت وظيفه بود فرصت حضور در مسابقات آسيايي را از دست داد.
بودجه كنوني، يك چهارم اعتبارات فدراسيون است
در حال حاضر فدراسيون اسكيت 350 ميليون تومان بودجه از سوي سازمان تربيت بدني دريافت مي كند كه 100 ميليون آن به هيات هاي استاني تعلق دارد، از كميته ملي المپيك نيز 100 ميليون تومان دريافت مي كنيم كه اين اعتبارات با توجه به گستردگي فعاليت ها، پاسخگوي نيازهاي فدراسيون نيست.
وزيري در پاسخ به سووال خبرنگار ايرنا در خصوص اين كه چه ميزان اعتبار براي فعاليت هاي فدراسيون لازم است، گفت: بر اساس برنامه ها و تقويم ورزشي فدراسيون اسكيت مي گويم كه ما به يك ميليارد و 800 ميليون تومان اعتبار نياز داريم تا اهداف خود را دنبال كنيم، طبيعي است هر چه اين مبلغ كمتر باشد مجبور خواهيم بود برنامه هاي خود را كوتاه تر و كم هزينه تر كنيم كه اين روند به ورزش قهرماني لطمه مي زند.
رسانه ها جزء انكار ناپذير ورزش هستند
دنياي امروز، عصر مخاطبان و مشتري مداري است و بايد بر اساس نيازهاي آنان گام برداشت.
امروز يك كودك خردسال از آن يك گوشه جهان با زدن يك كليد و ارتباط به دنياي بيكران ارتباطات، مي تواند از تمامي وقايع جهان مطلع شود و اگر اندكي تعمق كنيم به اهميت دنياي كنوني پي خواهيم برد.
در چنين شرايطي رسانه ها مي توانند نقشي بسيار تاثير گذار داشته باشند، يك رسانه اگر خوب هدايت و رهبري شود مي تواند در سخت ترين شرايط خود را به سر منزل مقصود برساند و اين اهميت كار رسانه اي را دو چندان مي كند. خط دهي و حركت بر اساس نظر مخاطبان امري غير قابل انكار است و بايد از اين فرصت به بهترين شكل استفاده كرد.
نگرش ها عوض شده، مردم ورزش و هنر را با هم مي خواهند
روزگاري بود كه مردم تنها به يك يا چند رشته خاص توجه داشتند و تمام زواياي زندگي خود را با مرور اخبار اين رشته ها سپري مي كردند، اما آن روزگاران گذشت و علاقه مندان به ورزش به نوعي نگرش خود را تغيير داده اند.
به عنوان مثال شايد روزي يك رشته خاص توجه همگان را به خود جلب مي كرد اما امروز ديدگاه ها متفاوت شده و دامنه گستردگي علاقه مندي مردم غير قابل توصيف است.
اولويت ها عوض شده، امروز مردم ورزشي را مي خواهند كه با هنر ادغام شده باشد و ورزش اسكيت اين ويژگي را دارد. اگر شما از نزديك به پيست هاي اسكيت سراسر كشور سري بزنيد خواهيد ديد، خانواده ها با چه انگيزه اي فرزندان خود را به اين ورزش تشويق مي كنند و شك نكنيد در آينده اي نه چندان دور اسكيت و ورزش هايي مانند آن، اولويت نخست علاقه مندي در همه جهان خواهند شد.
توجه ويژه به بانوان سرلوحه فعاليت هاي فدراسيون است
اگر بخواهيم در ورزش حرفي براي گفتن داشته باشم ناچاريم به ورزش بانوان نيز توجه كنيم.
امروز 40 درصد مدال هاي رنگارنگ به بانوان اختصاص دارد و اگر بتوانيم به خوبي بر روي اين سرمايه ها، برنامه ريزي كنيم شك نكنيد كه زنان ايران اسلامي، سكوهاي مختلف ورزش جهان را به خود اختصاص خواهند داد.
خوشبختانه همانطور كه پيش از اين نيز گفتم 58 درصد علاقه مندان به اسكيت را در ايران، بانوان تشكيل مي دهند كه اين يك ويژگي براي فدراسيون اسكيت است. در اين رشته مشكل پوشش و حجاب اسلامي وجود ندارد و زنان مسلمان مي توانند با حفظ حجاب خود، به راحتي ورزش كرده و از جذابيت هاي آن نيز لذت ببرند.
همكاري با ارگانها در دستور كار است
براي رشد بايد راه هاي آن را شناخت، يكي از اين راه ها استفاده از چهره ها ي مستعدي است كه در آموزش و پرورش حضور دارند. فدراسيون اسكيت با اين بخش ارتباط خوب و نزديكي دارد و در نظر داريم مربيان آنها را آموزش داده تا بتوانند علاقه مندان به اين ورزش را به خوبي جذب و هدايت كنند.
البته با آموزش عالي نيز اين روند را ادامه خواهيم داد و به دنبال آن هستيم در ارگان ها و بخش هايي كه امكان و فرصت حضور داريم، نيز وارد شويم.
ليگ نونهالان و نوجوانان اولين گام است
توسعه پايدار قهرماني اسكيت شعار ماست و بر همين اساس سعي كرديم با برداشتن گام نخست، راه سخت قهرماني را به خوبي طي كنيم.
در ورزش اسكيت مطالعات زيادي انجام شد و در نهايت به اين جا رسيديم كه بايد كار را از نونهالان شروع كنيم و امسال براي دومين بار شاهد برپايي ليگ اين رده سني در كشور بوديم كه با استقلال بسيار خوبي از سوي خانواده ها مواجه شد.
آنهايي كه از نزديك رقابت ها را پيگيري مي كردند گواه آن هستند كه حتي برخي از خانواده ها در كنار پيست آكادمي اسكيت مجموعه ورزشي آزادي چادر زده بودند و فرزندان خود را براي موفقيت تشويق مي كردند.
سال گذشته 20 تيم در ليگ نونهالان و نوجوانان فعاليت كردند اما امسال اين تعداد به 30 تيم دختران و 28 تيم پسران افزايش يافت كه اين خود گواه استقبال خوب مردم است.
هر تيم حداقل 12 و حداكثر 20 ورزشكار را در اين ليگ شركت داده بود و با يك حساب سرانگشتي مي توان حساب كرد چه تعداد كودك نونهالان و نوجوان در اين مسابقات شركت كرده بود.
به هر حال آينده ورزش اسكيت روشن است و اين را مي توان از عملكرد ملي پوشان طي اين مدت كوتاه ديد.
اميدوارم روزي برسد كه بتوانيم براي ايران اسلامي مدال هاي رنگارنگ را از رقابت هاي معتبر آسيا و جهان به ارمغان بياوريم تا به وظيفه خطير خود عمل كنيم.
http://www.iranskating.ir