اهميت دريافت تکنيک
اوکمی گرفتن (يا بعبارتی قرار گرفتن در وضعيت نهايی خوردن يک تکنيک ) بهترين ( حتی به قول بعضی تنها ) راه يادگيری درست و اصولی آی کی دو می باشد . پس اولين قدمی که شما به آن نياز داريد اين است که ، اين اطمينان را در خود بوجود آوريد و متقاعد شويد که به دلخواه و اشتياق خود به اوکه شدن و اوکمی گرفتن رو آورده ايد و به طور قطع اين شما هستيد که در آينده از اين مسئله پيشرفت خواهيد داشت . هنرجويانی که تنها اين فرصت طلايی را در اختيار حريفهای تمرينی خود قرار داده اند که اوکه شوند و بيشتر تمايل دارند که اجرا کننده تکنيک (توری) باشند تا دريافت کننده ، اشتباه بزرگی را مرتکب شده اند و حتی گاهی می توان گفت در خيلی موارد ، دريادگيری نکات ريز و مهم يک تکنيک دچار مشکل شده و شايد حتی هيچ وقت آن را فرا نگيرند .
دليل اهميت يادگيری گرفتن اوکمی اين است که شما به طور کاملاً واقعی حس می کنيد که چطور تعادل ايستايی شما از بين خواهد رفت و چگونه پرتاب شده يا دچار درد ناشی از قفل شده که اين موارد نکاتی است که تنها با تماشا کردن شکل ظاهری يک تکنيک نمی توانيد آن را درک کنيد و ياد بگيريد بلکه بايد آن را حس کنيد . البته به طور قطع اين مسئله را هم می بايست قبول کرد که در بعضی تکنيکها ، زمانی که شما درحال پرتاب هستيد و يا از شدت و فشار قفل دچار درد شده ايد ، توانايی ديدن اين را نداريد که حريف چه بلايی را برسر شما می آورد که البته منظور نکات ريز اجرای يک تکنيک بوده نه شکل ظاهری و اصلی آن .
اولين مسئله در يادگيری اوکمی (فرار از شکستن) داشتن اعتماد و اطمينان به نفس بوده .اين مهم ، مسئله ای نيست که بتوان آن را با تدريس کردن يا توضيح دادن بوجود آورد بلکه تنها به خود شما بستگی دارد که با تمرين روزانه اين مسئله را در خودتان بهبود بخشيد .
وقتی که پيشرفت کرديد ، اين اعتماد و اطمينان شما افزايش پيدا کرده و تدريجاً جای خود را با ترس ناشی از افتادن و پرتاب شدن عوض کرده و از اين لحظه به بعد شما توانايی آن را پيدا خواهيد کرد که با اجرای هر نوع تکنيک که بر روی شما اعمال شده ، اوکمی مناسب آن تکنيک را اجرا کنيد و آن را بطور صحيح فرا بگيريد .
اين ترس از افتادن که شما برای غلبه بر آن تمرين می کنيد ، امری است بسيار طبيعی که با سرشت انسان عجين شده و يک نوع مکانيسم طبيعی بدن جهت رفع خطر و زنده ماندن می باشد . حتی می توان گفت يکی از قویترين مکانيسم ها می باشد
اين مسئله که در بالا ذکر شده ، تنها با تمرين و بالابردن تجربه اين کار امکان پذير بوده . اما دقت داشته که به هيچ وجه در اجرای اوکمی و رسيدن به مراحل پيشرفته آن عجله نکنيد چون اين بی صبری شما در اجرای اين افت ها بخصوص از نوع تکنيک هايی که احتياج به اوکمی های پرتابی مشکل تری را دارند کاريست بس غير عقلانی !!!
سعی کنيد هميشه در حد توان خود تمرين کنيد و اوکه « دريافت کننده تکنيک » افرادی شويد که به اجرای تکنيک آنها اعتماد و اطمينان داريد و اگر به اين امر واقف هستيد که شخصيکه در حال پرتاب کردن شما بوده و به اجرای تکنيک خود نسبت به ايمن بودن و آسيب نديدن شما اهميت بيشتری می دهد ، حتماً سرعت اجرای اوکمی خود را پايين آورده و يا بدون تعارف از تمرين کردن با اين شخص اجتناب کنيد . اگر با تکنيکی روبرو شديد که برای شما جديد بود ، درزدن اوکمی به آرامی آن را تمرين کنيد و ببينيد که مکانيسم و ساختار تکنيک به چه صورت بوده و چه کاربردی را روی چه قسمتی از بدن شما دارد . اين اصل را قبول داريم که ما به همه تکنيکها آشنايی نداريم و شايد شخص اجرا کننده از زاويه ای جديد اين تکنيک را بر روی ما اجرا کند که از آن بی اطلاع باشيم .
اکثر تکنيکهای ما از يک حمله اوليه آغاز می شود که شما بعنوان اوکه می بايست اين حمله را به درستی نشان داده (مترجم : بسيار ديده شده که هنرجويان در اجرای ضربات حمله ای کاملاً مصنوعی و ناقص حمله خود را شروع کرده ) چرا که وقتی حمله شما با يک ضربه يا گرفتن ضعيف و ناقص همراه باشد، آن جريان مستمر و بدون توقفی که می بايست در اجرای همه تکنيکهای آی کی دو اعمال شود ، قابليت انجام شدن را پيدا نخواهد کرد .
همچنين بعنوان اوکه در نظر داشته باشيد که می بايست با سرعتی حمله خود را آغاز کنيد که هم برای خودتان و هم برای اجرا کننده تکنيک مناسب بوده و هماهنگی لازم را بين شما و حريف تمرينی خودتان ايجاد کند .
بعبارتی ديگر اگر فرض کنيد نيرو و سرعت حمله شما را درمقياس 10 در نظر بگيريم ، زمانی با اين نيرو و سرعت حمله کنيد که توانايی اجرای اوکمی را با همان سرعت و نيروی 10 و يا حتی بالاتر را داشته باشيد ، چرا که در اکثر تکنيکهای آی کی دو سرعت اوکه شدن و اوکمی گرفتن بمراتب بالاتر از سرعتی است که با آن حمله کرده ايم ، بخصوص زمانی که از گشتاور فرد حمله کننده بر عليه خودش استفاده کنيم .
بعد از اينکه هماهنگی خود را به دست آوريد که با چه سرعتی حمله را شروع کنيد . بهتر آن است که از اين لحظه به بعد "ذهن خود را خاموش کنيد" بعبارت روشنتر مثل يک عروسک عمل کنيد و کاملاً ريلکس و انعطاف پذير شويد . بياد دارم زمانی که برای اولين بار آی کی دو را شروع کرده بودم ، در موقعيتی دردناک و عذاب آور از ناحيه انگشتان پاهايم قرار گرفتم که بدون شک در حال افتادن و سقوط بودم ( هنوز هم حالت و احساس خوبی درزدن اوکمی از حالت sankyo را ندارم و می ترسم ) که مربی به من گفت " ريلکس باش ، خيلی آرام مگر عقلت را از دست دادی " .
جالب اينکه حالا می فهمم منظور مربی چه بوده ، در صورتيکه در آن زمان داشتن آرامش و ريلکس بودن ، تنها مسئله ای بود که در آن حالت درد کشيدن نه تنها اولويتی برای آن قائل نبودم بلکه در نظر من خيلی احمقانه و حتی خطرناک جلوه می کرد . کاملاً واضح است که هر چه بدن خود را در هنگام خوردن يک تکنيک سفت کنيد يا در مقابل آن مقاومت از خود نشان دهيد . به مراتب بسياربسيار بيشتر در معرض آسيب ديدگی خواهيد بود و برعکس اگر بدن خود را شل و ريلکس کنيد و هماهنگی لازم را با حريف خود داشته باشيد ، قطعاً آمادگی لازم جهت انجام هر گونه حرکت و يا چرخش ناگهانی را خواهيد داشت که اکثر افراد سفت و عضلانی با اين مسئله دچار مشکل خواهند شد .
بعد از مدتی تمرين ديگر دغدغه چگونه پرتاب شدن اوکمی زدن و يا از دست دادن تعادل خود را نخواهيد داشت و بکلی آن را فراموش خواهيد کرد بلکه تنها به اين مسئله تمرکز کرده که چطور اين کار را بهتر انجام دهيد . به جرأت می توانم بگويم که اوکمی زدن از حالت تکراری و تمرين تبديل به فعاليتی مفرح و نشاط آور خواهد شد .
حال به اين نکته توجه کنيد ، که اگر زمانی در وضعيتی قرار گرفتيد که تعادل شما توسط اجرا کننده تکنيک از بين نرفته باشد ، يا در وضعيت مناسب پرتاب شدن قرار نگرفته ايد ، اوکمی نزنيد . روی اين مسئله تعمق کنيد ، توصيه من اين نيست که از خود مقاومت نشان دهيد ، بلکه هدف اين است وقتيکه شما در وضعيتی هستيد که می بايست "ذهن خود را خاموش کنيد" بعبارتی يعنی بدون فکر کردن در اختيار حرکات اعمال شده از سوی حريف قرار بگيريد منطقاً مقاومت و يا هر گونه حرکات اضافی توجيهی ندارد و شما کاملاً در اختيار حريف هستيد پس اگر تعادل شما واقعاً از بين نرفت و تکنيک بطور مناسب اعمال نشد ، اوکمی نزنيد .
من برای اين ، دو علت را متذکر می شوم :
1- اگر بدون اينکه نيرويی به شما اعمال شود تا در وضعيت پرتاب شدن قرار بگيريد ، اوکمی بزنيد ، اين حس را در اجرا کننده تکنيک القا کرده که تکنيکش موثر بوده در صورتيکه به واقع اينگونه نبوده و در امر آموزش اين گونه عملکردها مضر و ناصحيح می باشد و می بايست از آن اجتناب کرد .
2- فرض کنيد شما بعنوان اوکه بدون اينکه اجرا کننده تکنيک روی شما نيرويی را اعمال کند ، به ميل خود و بدون هماهنگی اوکمی بزنيد ، چون در اکثر تکنيکهای آی کی دو ما تغييرات چرخشی و حرکتی ناگهانی را داريم ، در نظر بگيريد شما خود را در هوا پرتاب کرده و توری (اجرا کننده) آن قسمت از بدن شما را که قصد اجرای قفل را روی آن دارد ، رها نمی کند . در اين لحظه آسيب وارده به اوکه به ماکزيمم خود می رسد .
من اميدوارم از مواردی که ذکر کردم ، نکاتی حتی کوچک دستيگرتان شده باشد ، هر چند که هيچ وقت آموزش از طريق کتاب و امثالهم نمی تواند جايگزين تمرين در دوجو و روی تشک مخصوص آن باشد و کلمات توانايی توضيح جزئيات را نسبت به آموزش رودررو نخواهد داشت .
در انتها بعنوان نتيجه گيری اين مسئله را خاطر نشان می کنم که اوکمی گرفتن راهی است جهت کمک به بهبود و پيشرفت مهارت حريف مقابل شما . پس اين ضرورت کاملاً احساس شده که می بايست با تمام توانايی و مهارت خود اين کار را انجام دهيد و بدانيد که در اين پروسه تمرينی شما نکاتی را فرا خواهيد گرفت که هرگز با تماشا کردن به آن دست پيدا نخواهيد کرد .