رفیق تو این مملکت چیزی که به دلار مرتبط باشه هیچ وقت به سود مردم نیست خصوصا در دراز مدت !
نمونه : برجام , وقتی توافق شد دلار 3200 بود و امریکا روی دلار 10-15 تومن از برجام خارج شد !
و الانم که یکسال و اندی از خروج امریکا از برجام میگذره دلار میره که 30 تومن رو رد کنه !
دلار و برجام زیاد به هم وابسته نیستن . بودن تحریم ها باعث کاهش ارزش پول میشه ولی تحریم ها شاید بیشتر از یک پنجم هم باعث کاهش ارزش پول نشده باشه . مشکلات چیز دیگه ای هستش که اینجا جاش نیست و قصد صحبت سیاسی ندارم ....
بودن تحریم ها باعث کاهش شدید درآمد کشور و افت شدید ارزش پولی شد ولی حتی با برداشته شدن تحریم ها قرار نیست معجزه بشه
تصمیمات اقتصادی درست باید گرفته و اجرایی بشه که نمونه این تصمیمات درست همین آزاد سازی بنزین ، آزاد سازی ارز ، بها دادن به بازار سرمایه ( بورس ) و جا انداختنش بین مردمه
الان که شما وارد بورس شدید ، بهشت بازار رو شاهدش هستید ! این گله ها و ناراحتی ها که دارید در اوج امکانات و تصمیمات درست و خوبه ...
تک تک تصمیماتی که اخیرا برای بورس گرفتن واقعا تصمیمات خوبیه . بورس ما جایی هستش که شاید 15 سال قبل به کسی میگفتیم ، این اتفاقات رو مضحک میدید و اصلا تصورش رو نمیکرد که یه روزی اینقدر بازارمون پیشرفت بکنه . از صندوق توسعه بگیر تا اجباری کردن بازارگردانی ، تا شکل گیری تشکل های سهامداران ، افزایش عمق بازار ، بهبود زیر ساخت ها ، اختیار ، خزانه ، صندوق های سرمایه گذاری و ....
اثرش بعدا اتفاق میوفته . به شخصه برای بورس و کلا اقتصاد آینده خوبی رو متصور هستم
تصمیم درست ، تصمیم درسته و نباید به خاطر یسری پیش ضمینه های ذهنی همه چیز رو کفایت بکنیم
بعد دیدگاه هامون شاید تفاوت داشته باشه . مثلا آینده خوبی که من تصور میکنم تورم 1 الی 5 درصدی نیست ! نداشتن تورم نیست ! ارزونی نیست ! اینکه پراید 5 تومن بشه نیست !
آینده خوب از نظر من اینه :
در عین حال که تورم داریم ولی نرخش منطقی باشه مثلا بین 10 تا 20 درصد در سال به شکل بلند مدت باشه . برای کشور در حال توسعه همچین نرخی لازمه و به توسعه کشور کمک میکنه
تعادل بین حقوق و بازدهی کسب و کارها و قدرت خرید مردم ایجاد بشه . یعنی اگه کسی ماهی 5 تومن حقوق میگیره ، خونه 2 میلیارده و نسبت قیمت خونه به حقوق 400 برابره ، قیمت خونه مثلا آروم آروم طی 10 سال به 10 میلیارد تومن حرکت بکنه ولی حقوق به سمت 70 میلیون تومن حرکت بکنه یعنی نسبت قیمت خونه به حقوق مثلا 150 برابر بشه !
این یعنی در حالی که تورم داریم و کشور اقتصاد رونق داره و روند توسعه کشور طی میشه ، قدرت خرید مردم هم بالا میره . یکی از اثرات آزاد سازی نرخ ارز همینه !
بعد حمایت ها کم کم جاهای درست بره . زیر ساخت ها درست بشن . به جای اینکه یارانه و حمایت های این مدلی اتفاق بیوفته ، آموزش و درآمد رایگان به معنای واقعی کلمه بشه
درسته نسل ما تحت فشار بود . نسل قبلی هم فشار بیشتری داشت ولی نسل های بعد وضعیت خوبی رو قطعا میبینن
هممون میدونیم مشکلاتی هست ولی همینکه مسیر حل مشکلات به شکل واقعی طی بشه خوبه
پس وقتی من در مورد بهبود وضعیت اقتصادی صحبت میکنم منظورم اتفاقات رویایی مثل دلار 10 تومنی و 5 تومنی 1 تومنی نیست . قطعا روند کلی دلار همیشه صعودیه
کاری به این نداریم که اصلا چرا باید این مشکلات به وجود بیاد که الان حل بشه
صحبت سیاسی هم نمیکنم
فقط جهت شفاف شدن موضوع بود
صد در صد مخالفم ،وقتی در مورد یک جامعه با تمام واقعیت هاش صحبت میکنیم ،تصمیمات هم باید مبتنی بر واقعیت باشند نه تئوری های اقتصادی
حدود ۷۰ درصد مردم در فقر زندگی میکنن و سیستم بیمه ای در واقع وجود نداره ،مردم با داروهای پیشخوانی سعی میکنن خودشونو درمان کنند ،بدون دکتر ،وضع سلامت دندان ها فاجعه است و همه اینا به خاطر فقر و نبود پوشش بیمه است
بعد اینکه بگیم دارو چند برابر گران تر بشه به نفع مردمه برای من به شدت غیر قابل باور و ناراحت کننده است ، چون پوشش بیمه ای گسترده نخواهد شد ،این تجربه واقعی ما در تمام اتفاقات این شکلیه ،هدفمندی یارانه ها ،گرانی بنزین و ... جلوی چشم ماست، کدام اینا به نتیجه مطلوب اقتصادی مد نظر شما رسید که الان خواهان ادامه اش هستید؟
شوکه شدم و برام جالبه که هنوزم کسانی از بدبخت تر شدن مردم با عناوین مختلف تحت عنوان بهبود اقتصادی دفاع میکنن
نه عزیز دل اگه کامل بخونید ، یه جاش گفتم این تصمیم خوبه به شرطی که :
سیستم درمانی کشور مردم رو حمایت بکنه و از اون طرف به مردم کمک بکنن . این شرطه مهمه !
وگرنه اگه این شرط اتفاق نیوفته ، این تصمیم فاجعه باره !
باید سیستم درمانی درست بشه . هزینه های دارو و درمان رایگان بشه یا خیلی کم و ناچیز بشه
شما فرض کن یارانه رو تا الان به تولید کننده یا وارد کننده میدادن . مثلا سالی 50 هزار میلیارد تومن و بیشترش صرف فساد میشن و یک دهم این یارانه به مردم نمیرسید !
حالا شما فرض کن این 50 هزار میلیارد تومن از طریق سیستم بیمه ای صحیح ، به مردم واقعی برسه !
یعنی کسی که تا الان به اسم یارانه قرار بود دارو رو ارزون به دست مردم برسونه ولی 1دونه ارزون میرسوند ولی 9 تاش رو میخورد ، الان دارو گرون توزیع بشه ولی بیمه به کمک مردم بیاد و هر 10 واحد داروی گرون ، ارزون به دست مردم برسه و فساد هم از بین بره
من هیچ جایی از صحبت هام از بدبخت شدن مردم تحت عنوان بهبود اقتصاد دفاع نکردم امیر جان !
اصلا همچین طرز تفکری انسانی نیست 
اون شرط رعایت بشه مشکلی به وجود نمیاد ولی با توجه به گذشته معمولا اول کار همیشه اشتباه میکنن و این شرط ممکنه اوایلش اجرا نشه که تبدیل به فاجعه میشه ...
بیشتر نارضایتی مردم به خاطر بی اعتمادیه ...
یه نمونه ساده رو مثال میزنم . 3برابر شدن قیمت بنزین ، باعث اعتراض مردم شد
کسی که ماهی 180 لیتر بنزین مصرف میکرد تا قبل از گرونی ماهی 180 هزار تومن بنزین میزد ولی الان 420 هزار تومن بنزین میزنه . یعنی 2.3 برابر هزینه بنزینش بیشتر شده نه 3 برابر !!!
حالا چه اثری میزاره ؟ بخشی از کسری بودجه کشور ( اگه فرض کنیم مشکلات مالی مثل اقتصاد در حد بقیه کشورهای جهان وجود داشته باشه ) ، برطرف میشه . کسی که خودرو داره هزینه های زندگیش بالا میره . تازه اونقدری هم زیاد نمیشه . کسی که ماهی 4 تومن مخارج شده ، 2.3 برابر شدن بنزین کلا 8% روی هزینه های زندگی این افراد تاثیر گذاشته !
خودمم تا قبل از گرونی ماهی 300 الی 400 بنزین میزدم که بعد از گرونی تا نزدیک 800 و بالاتر هزینه بنزین ماهیانم شده ! ولی میگم طرح درستی بوده .... اثرش رو کم کم میزاره
ولی به قول شما اون 70% جامعه از نظر من سود میبرن ! چرا ؟
به خاطر اینکه کسری بودجه باید جبران بشه ، برای جبران کسری پول بدون پشتوانه میاد و عملا اون تورم فشار بیشتری به 70% قشر ضعیف جامعه وارد میکنه !
حالا یه جور دیگه به موضوع نگاه میکنیم . وقتی بنزین 3 برابر شد ، راننده تاکسی کرایشو 3 برابر کرد ! مقصر همچین اتفاقی ذات کثیف رانندست وگرنه هزینه سوخت کلا 30% هزینه های راننده هم نمیشه ! یعنی اگه یه راننده روزی 300 درآمد و روزی 150 هزینه داشته ، از اون 150 تومن کلا 45 هزار تومن هزینه بنزین بوده که 2.5 برابر شده ( با فرض اینکه گاز سوز نباشه ) و در حقیقت 65000 تومن هزینه بیشتر ایجاد شده که باید 20% کرایه رو گرون بکنه نه 200% !
ذات مردم وقتی مشکل داشته باشه ، تصمیم درست آزار دهنده میشه ! یعنی اون راننده نمیفهمه که باید 20% کرایه روگرون بکنه نه 200% ؟! میفهمه ولی توجیه میکنه
هزینه حمل و نقل و توزیع و پخش بالا میره . هرچند که روی گازوئیل اعمال نکردن ولی حتی برای پخش خودروهای بنزین سود عملا این مورد آزادسازی نباید باعث گرونی بیشتر از 5 درصد کالاها بشه !
یعنی تصمیم درسته ولی نحوه اجراش رو خراب میکنن . بعضی وقتا هم بی وجدانی مردم باعث شکست طرح میشه ! بخش مردمیش رو گفتیم بخش اشتباه دولتیش هم میشه ، درست نکردن زیر ساخت های حمل و نقل عمومی قبل از اجرای طرح و نداشتن نظارت روی بازار برای جلوگیری از گرونی !
بی وجدانی رو توی صف دلار ، توی فیلم کتک کاری به خاطر دلار که پخش شد ، میشه دید ! حالا یسریا ممکنه بگن دلار خریدن که از این بدبخت تر نشن ! من میگم مگه راه حل جایگزین نیست ؟ بورس مگه نیست ؟ مگه سکه نیست ؟
حالا یکی ممکنه بگه اومدیم تو بورس پولمون یک سوم شد ! ولی مگه صندوق نبود ؟ صندوقای سهامی توی این ریزش کلا 15% هم اصلاح نداشتن !