صحبت درباره ی ورزشی به نام
Jianzi
Jiànzi یا
ti jian zi یا
ti jian یا
jiànqiú ورزشی است سنتی که خاستگاه این ورزش سرزمین پهناور چین بوده ، در این ورزش هر بازیکن تلاش می کند تا یک گوی پردار سنگین(حدودا 15 گرم با طولی بین 15 تا 18 سانتیمتر) را توسط پا و دیگر نقاط بدنش به جز دست هایش در هوا نگه دارد.
این بازی از 5 قرن قبل از میلاد در کشور چین انجام میشود.
لغت jianzi به معنای گوی پردار و همچنین لغت ti به معنای ضربه ی با پا است.
روش انجام این بازی مشابه بازی بدمینتون یا والیبال است یعنی بازیکن نباید اجازه دهد که گوی در زمینش بیفتد و باید بعد از دفع گوی ، گوی را به زمین حریف بفرستد ، دقیقا مانند بدمینتون یا والیبال توری در وسط زمین قرار دارد ، این سبک بازی نوع قانونی آن است و کشورهای غربی آن را مدون کرده اند.
طول زمین 11.88 متر و عرض آن 6.10 متر است.
ارتفاع تور برای آقایان 1.60 متر و برای خانم ها 1.50 متر است.
انواع مختلف و بدون قانون خاصی و یا در نهایت تحت یک قانون مشخص از این بازی وجود دارد که در ادامه شرحی مختصر از آن ارائه می گردد.
نوعی از این بازی وجود دارد به نام da cau که بیشتر در ویتنام انجام می شود ، در این بازی دایره ای وجود دارد که بازیکن در آن دایره قرار می گیرد و سعی می کند با حرکات نمایش گوی را در هوا نگه دارد و نگزارد که بر زمین بیفتد و همچنین نباید خودش از دایره خارج شود.
نوع دیگری وجود دارد که تکی یا چند نفره انجام میشود که بازیکن یا بازیکنان باید گوی را در هوا نگه دارند ، مثلا تا 100 ضربه
در سال های اخیر این ورزش در اروپا و آمریکا هم رواج پیدا کرده و کشورهای غربی برای این بازی قوانینی وضع کرده اند.
فدراسیون جهانی این بازی تحت نام International Shuttlecock Federation – ISF در سال 1999 تشکیل شد و کشورهایی همچون چین ، ویتنام ، تایوان ، فنلاند ، آلمان ، یونان ، مجارستان ، صربستان ، لائوس ، هلند ، فرانسه ، رومانی و ... به عضویت این فدراسیون جهانی درآمده اند.
فدراسیون اروپائی این ورزش تحت نام Shuttlecock Federation of Europe – SFE از سال 2003 در شهر Ujszasz مجارستان تاسیس شد.