• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

سرمایه گذاری در بانک و بیشترین سود سپردۀ کوتاه مدّت

cybermind

Registered User
لایک‌ها
481
امروز هم کشاورزی و هم گردشگری رو در مورد اوراق 20 درصدشون سوال کردم، نکته جالب این بود که هر دو گفتن بازخرید قبل از سررسیدشون هم با همون نرخ 20 درصد هستش !! در شرایط فعلی به نظرم گزینه های خوبی هستن.

mersa1989

کاربر فعال پزشکی و سلامت
کاربر فعال
لایک‌ها
2,110
در مورد صندوقهایی که با تضمین بانک هستند,من پیش خودم اینجور حساب میکنم,وقتی یه صندوق ضمانت یه بانکو داره ,با حسابی که شخص تو همون بانک داره و همون بانک تضمینش کرده,چه فرقی داره,امیدواریم که مشکلی پیش نیاد,اگر برای حساب بانکی تو همون بانک پیش بیاد برای این صندوقها هم میاد,من فرقی از لحاظ تضمین نمیبینم.
اینی که شما میفرمایید مربوط میشه به تضمین نقد شوندگی،یعنی تضمین ابطال واحد های شما،که درواقع اصل سرمایه رو تضمین میکنن(البته قیمت های متفاوت ابطال واحد میتونه روی اصل سرمایه تاثیر بزاره)
اما تضمین سود آوری یا جبران زیان چیز دیگری هست، که درواقع خیلی از صندوق هایی که از سود تضمینی به مشتری میگن،این تضمین رو در اساسنامه ندارند.

هر صندوق یک وبسایت داره که ارکان صندوق و همچنین اساسنامه رو دردسترس قرار میده

Sent from my E5823 using Tapatalk

کوروش94

Registered User
لایک‌ها
409
اینی که شما میفرمایید مربوط میشه به تضمین نقد شوندگی،یعنی تضمین ابطال واحد های شما،که درواقع اصل سرمایه رو تضمین میکنن(البته قیمت های متفاوت ابطال واحد میتونه روی اصل سرمایه تاثیر بزاره)
اما تضمین سود آوری یا جبران زیان چیز دیگری هست، که درواقع خیلی از صندوق هایی که از سود تضمینی به مشتری میگن،این تضمین رو در اساسنامه ندارند.

هر صندوق یک وبسایت داره که ارکان صندوق و همچنین اساسنامه رو دردسترس قرار میده

شما درست میفرمایید,تضمین سود ندارند,اما دارن میدن سودو!!!!! اما در مورد تضمین اصل پول,شما بهتر از من میدونی دو نوع میشه تو صندوقها سرمایه گزاری کرد,یک نوع مراجعه به دفاتر خود صندوقها و خرید واحد سرمایه گزاری به صورت مستقیم از صندوق ,که در اون صورت سود دهیش تضمینی نیست و بالا پایین رفتن سهام,در موقع ابطال اصل سرمایه هم ممکنه افزایش یا کاهش پیدا کنه,یه مدل هم خرید از طریق بانک های عامل هست با سود تضمینی,این روش رو گزاشتند برای کسانی که نمیخوان برن تو جزییات بورس و نمیخوان ریسک کنن,تو این روش اصل پول محفوظه و سود تضمینی میگیری,وگرنه الان بسیاری از صندوقها سود ۲۰ در صد تو یک ماه داشتند!!!!!!!! اما به مردمی که تو بانک حساب صندوق باز کرده بودند همون سود ۲۲ در صد در یک سال رو دادند!!!! پس در سودو ضرر شریک نیستند مردم,تضمینی ۲۲ میگیرن,مثل حساب کوتاه مدت میمونه با سود ۲۲ درصد بدون داشتن سایر خدمات بانکی.

mersa1989

کاربر فعال پزشکی و سلامت
کاربر فعال
لایک‌ها
2,110
شما درست میفرمایید,تضمین سود ندارند,اما دارن میدن سودو!!!!! اما در مورد تضمین اصل پول,شما بهتر از من میدونی دو نوع میشه تو صندوقها سرمایه گزاری کرد,یک نوع مراجعه به دفاتر خود صندوقها و خرید واحد سرمایه گزاری به صورت مستقیم از صندوق ,که در اون صورت سود دهیش تضمینی نیست و بالا پایین رفتن سهام,در موقع ابطال اصل سرمایه هم ممکنه افزایش یا کاهش پیدا کنه,یه مدل هم خرید از طریق بانک های عامل هست با سود تضمینی,این روش رو گزاشتند برای کسانی که نمیخوان برن تو جزییات بورس و نمیخوان ریسک کنن,تو این روش اصل پول محفوظه و سود تضمینی میگیری,وگرنه الان بسیاری از صندوقها سود ۲۰ در صد تو یک ماه داشتند!!!!!!!! اما به مردمی که تو بانک حساب صندوق باز کرده بودند همون سود ۲۲ در صد در یک سال رو دادند!!!! پس در سودو ضرر شریک نیستند مردم,تضمینی ۲۲ میگیرن,مثل حساب کوتاه مدت میمونه با سود ۲۲ درصد بدون داشتن سایر خدمات بانکی.

اگر شما از بانک عامل هم تهیه کنید باز تفاوت قیمت صدور و ابطال در اصل سرمایه تاثیر میزاره
مثال،شما ۱۰م پرداخت میکنید اما با توجه به قیمت صدور برای شما ۹۹ واحد بجای ۱۰۰ واحد اختصاص داده میشه و مقدار اضافی پول،در اولین پرداخت سود بشما پس داده میشه.
این رو معمولا سپرده گذاران متوجه نمیشن،اما موقع ابطال مبلغ، ۹۹ واحد براشون باز خرید میشن.

فرقی نمیکنه که از دفتر رسمی تهیه بشه یا شعبه،چون بانک عامل ضامن نقد شوندگی در هرجایی هست.

وقتی صندوقی رکن ضامن سود آوری رو نداره،چطور میتونه عدم سهیم بودن در زیان رو تضمین کنه؛
من نمیگم تضمینی این مقدار رو نمیدن،اما با توجه به اساسنامه اشون،هیچ تعهدی برای اینکار ندارن و هروقت بخوان میتونن کمتر بدن

باید اساسنامه رو مطالعه کنید تا ببینید با چی طرف هستید وقتی ضمانت نقد شوندگی داره،فرقی نمیکنه شما از کجا خریدید،و وقتی ضمانت سودآوری نداره هم باز فرقی نداره از شعبه اصلی تهیه کزدین یا از بانک

armin321

Registered User
لایک‌ها
41
عزیز من اوایل ابان خریدم و اوایل اسفند فروختم(وسط دوره خریدم و وسط دوره فروختم)
نباید از اصل پولم کم میشد

قیمتش که برای هر ماه یک خط ثابت که نیست. بعضی از روزها بازده 0.04 درصد هست بعضی روزها میشه 0.09 درصد تا مثلا بطور میانگین روزانه بشه 0.06 یا 0.07

parviz_r

کاربر فعال بخش کار و سرمایه
کاربر قدیمی پرشین تولز
لایک‌ها
18,051
امروز هم کشاورزی و هم گردشگری رو در مورد اوراق 20 درصدشون سوال کردم، نکته جالب این بود که هر دو گفتن بازخرید قبل از سررسیدشون هم با همون نرخ 20 درصد هستش !! در شرایط فعلی به نظرم گزینه های خوبی هستن.
فکر کنم باید یک نفر دیگر پیدا کنید (جایگزین کنید) تا در باز خرید کسر نکنند
اینجا که این طوری توضیح داده

اوراق گواهی سپرده سرمایه گذاری عام دارای نرخ سود ۲۰ درصدی و نرخ بازخرید ۱۷ درصدی توسط بانک است، در حالی که در صورت انتقال، اوراق موصوف مشمول نرخ شکست نشده و صرفاً مشخصات مالک اوراق در سامانه سیما تغییر می کند.
http://www.akhbarbank.com/vdcgx79t.ak9qx4prra.html

کوروش94

Registered User
لایک‌ها
409
اگر شما از بانک عامل هم تهیه کنید باز تفاوت قیمت صدور و ابطال در اصل سرمایه تاثیر میزاره
مثال،شما ۱۰م پرداخت میکنید اما با توجه به قیمت صدور برای شما ۹۹ واحد بجای ۱۰۰ واحد اختصاص داده میشه و مقدار اضافی پول،در اولین پرداخت سود بشما پس داده میشه.
این رو معمولا سپرده گذاران متوجه نمیشن،اما موقع ابطال مبلغ، ۹۹ واحد براشون باز خرید میشن.

فرقی نمیکنه که از دفتر رسمی تهیه بشه یا شعبه،چون بانک عامل ضامن نقد شوندگی در هرجایی هست.

وقتی صندوقی رکن ضامن سود آوری رو نداره،چطور میتونه عدم سهیم بودن در زیان رو تضمین کنه؛
من نمیگم تضمینی این مقدار رو نمیدن،اما با توجه به اساسنامه اشون،هیچ تعهدی برای اینکار ندارن و هروقت بخوان میتونن کمتر بدن

باید اساسنامه رو مطالعه کنید تا ببینید با چی طرف هستید وقتی ضمانت نقد شوندگی داره،فرقی نمیکنه شما از کجا خریدید،و وقتی ضمانت سودآوری نداره هم باز فرقی نداره از شعبه اصلی تهیه کزدین یا از بانک

فرض کنیم شخصی ۴ ماه پیش در یکی از صندوقها پول گذاشته و قیمت هر واحد اون موقع ۱۰۰۰۰۰ تومان بوده و الان که میخواد تسویه کنه وحسابو ببنده قیمت هر واحد ۱۴۰۰۰۰تومان است,آیا ۴۰ درصد سود رو به طرف میدهند؟ خیر,چون از شعبات بانک و با قرار همون۲۲ درصد خریده,طبق گفته شما باید ماالتفاوت ۴۰۰۰۰تومن را بدهند,اما نمیدهند,همان اصل پول را میدهند,البته منهای همون سود اولیه ای که اضافه پرداخت کرده اند,صندوقها اول هر ماه سود را واریز میکنند,اگر وسط ماه پول کسی بزاره,برای اولین بار سود ۱۵ روز اول ماه رو هم آخر ماه یکجا میدهند,و موقع تسویه پس میگیرند,اگر طبق گفته شما باشد ,الان کسانی که در چند ماه پیش در صندوقها پول گذاشته اند,موقع تسویه سود ۳۰ درصد به بالا خواهند کرد!!!!!! و در موقع ضرر بورس هم ,برعکس,اصل همین است,اما شیوه برخورد بانک متفاوت,با این حال من این موضوعو باز از شعب میپرسم.

mersa1989

کاربر فعال پزشکی و سلامت
کاربر فعال
لایک‌ها
2,110
فرض کنیم شخصی ۴ ماه پیش در یکی از صندوقها پول گذاشته و قیمت هر واحد اون موقع ۱۰۰۰۰۰ تومان بوده و الان که میخواد تسویه کنه وحسابو ببنده قیمت هر واحد ۱۴۰۰۰۰تومان است,آیا ۴۰ درصد سود رو به طرف میدهند؟ خیر,چون از شعبات بانک و با قرار همون۲۲ درصد خریده,طبق گفته شما باید ماالتفاوت ۴۰۰۰۰تومن را بدهند,اما نمیدهند,همان اصل پول را میدهند,البته منهای همون سود اولیه ای که اضافه پرداخت کرده اند,صندوقها اول هر ماه سود را واریز میکنند,اگر وسط ماه پول کسی بزاره,برای اولین بار سود ۱۵ روز اول ماه رو هم آخر ماه یکجا میدهند,و موقع تسویه پس میگیرند,اگر طبق گفته شما باشد ,الان کسانی که در چند ماه پیش در صندوقها پول گذاشته اند,موقع تسویه سود ۳۰ درصد به بالا خواهند کرد!!!!!! و در موقع ضرر بورس هم ,برعکس,اصل همین است,اما شیوه برخورد بانک متفاوت,با این حال من این موضوعو باز از شعب میپرسم.

مشکل این فرض این هست که قیمت ۱۰۰۰۰۰ تومن برای هر واحد،فقط در ابتدای بازگشایی صندوق هست،یعنی دیگه هیچ جا پیدا نمیکنین و دوم اینکه این اختلاف اینقدر نیست،مثلا صندوق ایران زمین ١,٠٠٥,١٥٣ قیمت صدور و ١,٠٠٤,٩٢٨ قیمت ابطال هست و همیشه قیمت ابطال کمتر از صدور همان روز هست؛

مساله مهم همین قرار هست؛ آیا بانک در گواهی شما سود ۲۲ رو قید کرده؟ آیا در قرارداد شما ذکر نشده قیمت ابطال با توجه به قیمت روز یا قیمت روز گذشته محاسبه میشود؟

من اصلا مخالف صندوق نیستم،اتفاقا الان که سود بانکی کم شده،صندوق ها جذاب تر شده اند
اما باید متوجه بود چه نوع قراردادی با صندپق سرمایه گذاری دارید؛ طرف شما هرگز بانک نیست بلکه بانک ضامن نقدشوندگی و یا سود آوری هستند
قواعد حاکم بر صندوق.متفاوت با قواعد حاکم بر حساب هستند و واریز و برداشت از صندوق هم کاملا متفاوت با حساب بانکی هست.
شما از شعبه با ریزه کاری بپرسید،من از یکی از بانک ها سوال کردم و کارمند بیچاره رو سوال پیچ کزدم که در آخر اذعان کزد ممکن هست بخاطر قیمت ابطال،اصل سرمایه کمتر بشه؛البته با حساب خودم چندان کسری ایجاد نمیشه.

کوروش94

Registered User
لایک‌ها
409
مشکل این فرض این هست که قیمت ۱۰۰۰۰۰ تومن برای هر واحد،فقط در ابتدای بازگشایی صندوق هست،یعنی دیگه هیچ جا پیدا نمیکنین و دوم اینکه این اختلاف اینقدر نیست،مثلا صندوق ایران زمین ١,٠٠٥,١٥٣ قیمت صدور و ١,٠٠٤,٩٢٨ قیمت ابطال هست و همیشه قیمت ابطال کمتر از صدور همان روز هست؛

مساله مهم همین قرار هست؛ آیا بانک در گواهی شما سود ۲۲ رو قید کرده؟ آیا در قرارداد شما ذکر نشده قیمت ابطال با توجه به قیمت روز یا قیمت روز گذشته محاسبه میشود؟

من اصلا مخالف صندوق نیستم،اتفاقا الان که سود بانکی کم شده،صندوق ها جذاب تر شده اند
اما باید متوجه بود چه نوع قراردادی با صندپق سرمایه گذاری دارید؛ طرف شما هرگز بانک نیست بلکه بانک ضامن نقدشوندگی و یا سود آوری هستند
قواعد حاکم بر صندوق.متفاوت با قواعد حاکم بر حساب هستند و واریز و برداشت از صندوق هم کاملا متفاوت با حساب بانکی هست.
شما از شعبه با ریزه کاری بپرسید،من از یکی از بانک ها سوال کردم و کارمند بیچاره رو سوال پیچ کزدم که در آخر اذعان کزد ممکن هست بخاطر قیمت ابطال،اصل سرمایه کمتر بشه؛البته با حساب خودم چندان کسری ایجاد نمیشه.

منم مثل شما از بانک شهر سوال کردم وگفتند اصل پول محفوظ است,سند دریافتی از بانک رو مشاهده کردم دوست عزیز,عنوانش صندوق سرمایه گزاری با درامد ثابت است,و صندوق ثابت قوانینش با صندوقهای دیگه بورسی فرق میکنه,و کلا برای کسانی هست که نمیخوان مستقیم صندوقهای وابسته به بورس رو بخرن ,گویا همون صحبتی که تو پست قبلیم کردم درسته,شما با واریزو برداشت و صدور سند ,متوجه میشی اصل پولت همونه که اول بوده و اون اختلاف جزیی که شما میگی مشهوده.

cybermind

Registered User
لایک‌ها
481
فکر کنم باید یک نفر دیگر پیدا کنید (جایگزین کنید) تا در باز خرید کسر نکنند
اینجا که این طوری توضیح داده

اوراق گواهی سپرده سرمایه گذاری عام دارای نرخ سود ۲۰ درصدی و نرخ بازخرید ۱۷ درصدی توسط بانک است، در حالی که در صورت انتقال، اوراق موصوف مشمول نرخ شکست نشده و صرفاً مشخصات مالک اوراق در سامانه سیما تغییر می کند.
http://www.akhbarbank.com/vdcgx79t.ak9qx4prra.html
من فقط کشاورزی و گردشگری رو سوال کردم که گفتن 20/20، هیچ شرطی رو هم قید نکردن، این لینک مربوط به سپه هستش.

Make Money

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
23
دوستان با توجه به شرایط می خوام تو همین هفته پولهام رو تو صندوق بزارم فقط اینکه بهتره پولهام رو بین 2-3 تا صندوق تقسیم کنم یا همه رو تو یک صندوق بذارم؟
الان تو صندوق هایی که هنوز میشه باز کرد 2-3 تا که بنظرتون بهترن رو معرفی کنید
ممنون

کوروش94

Registered User
لایک‌ها
409

پیرو صحبتی که با هم در مورد صندوقها داشتیم,باز هم از صندوق آرمان بانک شهر سوال کردم,گفتند کارمزد این صندوق در خرید و ابطال صفر است( تو سایتشون هم هست) ,در ضمن بالا و پایین رفتن ارزش وحد های سرمایه گزاری تاثیری در اصل پول نداره,همچنان که الان تو یه ماه ۲۰ درصد رو ارزش واحدها رفته,اما نهایت سود ۲۴ در سال رو به مردم دادن!!!!! همونطورم اگر پایین بیاد,باز سودش ثابته,در مورد تضمین سود که فرمودید,متناسب با شرایط بانک مرکزی بالا پایین میبرن,گفتندتا ٖآخرسال ۲۲ ,و سال دیگه با کاهش سودهای بانکی از ۲۰ به ۱۸,سود صندوق هم ۲۰ درصد تضمینی میشه,با این تفاوت که ممکنه با صعود بورس,بازهم سودهای ۲۲ یا ۲۴ درصد به مردم بدهند,اما با نزول بورس,همون ۲۰ درصد رو تضمینی میدن.

علی ریش نقره ای

Registered User
لایک‌ها
175
قوامین طرح ۴ 22 درصدی کسی داره؟
چگونه شد تا 15 اردیبهشت ؟
تا سررسید/؟
با چه نرخی تمدید شد؟ میشه؟
کسی هست بعد از اسفند و در سررسید تمدید نکرده یا حسابشو بسته؟

aminkhan2013

Registered User
لایک‌ها
799
نپرسین فروش چطوری؟بانک عامل تضمین میکنه برای باز خرید یا توی فرابورس میشه فروخت؟

پیرو صحبتی که با هم در مورد صندوقها داشتیم,باز هم از صندوق آرمان بانک شهر سوال کردم,گفتند کارمزد این صندوق در خرید و ابطال صفر است( تو سایتشون هم هست) ,در ضمن بالا و پایین رفتن ارزش وحد های سرمایه گزاری تاثیری در اصل پول نداره,همچنان که الان تو یه ماه ۲۰ درصد رو ارزش واحدها رفته,اما نهایت سود ۲۴ در سال رو به مردم دادن!!!!! همونطورم اگر پایین بیاد,باز سودش ثابته,در مورد تضمین سود که فرمودید,متناسب با شرایط بانک مرکزی بالا پایین میبرن,گفتندتا ٖآخرسال ۲۲ ,و سال دیگه با کاهش سودهای بانکی از ۲۰ به ۱۸,سود صندوق هم ۲۰ درصد تضمینی میشه,با این تفاوت که ممکنه با صعود بورس,بازهم سودهای ۲۲ یا ۲۴ درصد به مردم بدهند,اما با نزول بورس,همون ۲۰ درصد رو تضمینی میدن.
یعنی اگر کسی حالا واحد بخره 104 هزار تومان و 2ماه دیگه بخاد ابطال کنه 100 هزار تومان باشه،همون پول اولیه را بهش میدهن یا به ازای هر واحد4 هزارتومان از اصل پول کسر میشه؟

Last edited:

shagerd1

Registered User
لایک‌ها
228
دوستان لوتوس پارسیان و صندوق ایران زمین یا دی هر ماه یک روز خاص سود رو میریزن؟صندوق آرمان بانک شهر که خیلی ناراضی داره میگن سمتش نریم.اینقدر نامنظمه؟
و سوال دیگه اینکه سود روزای تعطیل و عید نوروز و ....کم میشه در صندوق ها؟

arashaj74

Registered User
لایک‌ها
1,070
امروز رفته بودم
برخلاف چند ماه گذشته نشانی از خروج پول نبود و 2نفر اومده بودن سپرده باز کنن
فرشتگان به خاطر نگه داشتن نقدینگی 6ماه بود به هیشکی وام نمیداد
امروز اعطای وام رو از سر گرفتن و شخصی مدارک لازم رو اورده بود برای گرفتن وام
در کل ریسک این موسسه خیلی کم شده و باز کردن سپرده 32% تا حداکثر 10-20 درصد سرمایه خالی از لطف نیست

Ghorbagheh

کاربر تازه وارد
لایک‌ها
41
امروز رفته بودم
در کل ریسک این موسسه خیلی کم شده و باز کردن سپرده 32% تا حداکثر 10-20 درصد سرمایه خالی از لطف نیست
من امروز گذری از فرشتگان بلوار فردوس رد میشدم. رفتم برای یکی از دوستان سوال کردم گفتند فعلا حساب بالای 50 م ,32% را باز نمیکنند و چند روز دیگه مراجعه کنم. دیگه نگفتم خودم شعبه دیگه این حساب را دارم. لنگان لنگان از بانک مسکن هم رد شدم و گفتند بالای 10 م 18% که این را هم برای اطلاعات این Forum پرسیدم

kingil4

Registered User
لایک‌ها
335
امروز رفته بودم
خیلی ریسکش بالاست.
چند ماه پیش هم به اسم آرمان ایرانیان در ثبت شرکتها ثبت شد ولی مجوز نگرفت.
هنوز موسسه های زیر مجموعش مثل بدر توس و الزهرا پول مردم را نمیدهند و کسی پاسخگو نیست.
فکر نکنم تا وقتی وضعیت اونا که وضعیتشون بدتر از ثامن الحجج هم هست مشخص بشه مجوز بگیره.
تا اون وقت هم مثل انبار باروته که برای از بین رفتن به یه جرقه نیاز داره.

Quen

کاربر فعال هنرهای نمایشی
کاربر فعال
لایک‌ها
3,806
بانک ها طلبکار **** اقتصادی کشور شده اند
دکتر حسین راغفر استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو گفت: «در مورد بانک ها باید گفت فاجعه بزرگی رخ داده است. بانک ها چطور اجازه دارند بنشینند و تصمیم بگیرند که چه نرخی برای سود تسهیلات تعیین کنند؟ مشکل عجیب این است که نرخ سود تسهیلاتی که بانک ها باید بگیرند تا هزینه های خود را تامین کند حدود 27 درصد است که البته بین بانک های مختلف متفاوت است اما به هم نزدیک است.»

وی ادامه داد: «از سوی دیگر بانک مرکزی به بانک ها فشار می آورد که چون نرخ تورم کاهش یافته باید نرخ سود تسهیلات را پایین بیاورند. اما هزینه های بانک ها به دلایل مختلف بالا است که از آن جمله ناکارآمدی آنها است.»

وی افزود: «بخش قابل توجهی از این ناکارآمدی به دلیل رشد بی رویه و شعب متعدد بانک ها است و همچنین برخی سهل انگاری ها در سال های گذشته دیون معوّق بسیاری برای بانک ها باقی گذاشته است.»

این استاد دانشگاه اظهار کرد: «برخی بانک ها بیشترین حجم دیون معوّق را دارند که که به این معنا است که یا بی احتیاطی های خیلی زیاد و یا فساد بزرگی در منابع آنها اتفاق افتاده است.»

وی با بیان اینکه علت هزینه های بالای بانک ها ناکارآمدی و ضعف مدیریت سیستم بانکی است گفت: «امروز که بانک ها خود مسئول بروز این بحران هستند طلبکار **** اقتصادی کشور شدند و پیام اینها این است که با ما کار نداشته باشید چراکه وضع ما به اندازه کافی خراب است و بگذراید خودمان خودمان را مدیریت کنیم.»

این استاد دانشگاه با بیان اینکه بانک ها اقدامات عجیب و غریب و غیرمترقبه ای انجام می دهند که در هیچ کشوری صورت نمی گیرد گفت: «امروز بانک ها تسهیلات را با احتیاط بسیاری می دهند و در مقابل بی احتیاطی های گذشته محافظه کاری فوق العاده صورت می گیرد و بعضا تسهیلات به صورت سیاسی انجام می شود؛ در حالی که برای پرداخت تسهیلات در همه جای دنیا ضوابط وجود دارد.»

وی ادامه داد: «یکی از اقدامات غیرقانونی بانک ها این است که وقتی تسهیلات می دهند شرط می گذارند که مثلا باید بیست درصد مبلغ وام در حساب قرض الحسنه بانک بماند و اگرچه وام را با نرخ بهره 22 درصد می دهند اما عملا 27 درصد می شود.»

وی افزود: «از دیگر اقدامات غیرقانونی بانک ها تحمیل برخی موارد به مشتری است که عملا مصادره اموال فرد محسوب می شود.»

راغفر درباره تصمیمات مشترک بانک ها در ماههای اخیر گفت: «وقتی بانک ها تصمیمات مشترک می گیرند در واقع اقدام به نوعی انحصار می کنند که به مصرف کننده تحمیل می شود و وی هیچ گزینه دیگری ندارد؛ در حالی که در هیچ کشوری این طور عمل نمی شود.»

وی ادامه داد: «اینکه در برخی کشورها بانک ها از ذخیره پول افراد هم بهره می گیرند درست است منتهی باید توجه داشت که نرخ تورم در این کشورها نزدیک به صفر است و افراد در مقابل پولی که در بانک می گذراند تسهیلات و اعتبار دریافت می کنند.»

وی افزود: «در این کشورها خانوارها همه کالاهای خود را قسطی می خرند. اعتبار افراد به این برمی گردد که چقدر حساب وی در بانک از اعتبار کافی برخوردار شده و نرخ بهره دریافتی هم با توجه به اعتباری است که در بانک دارد و ممکن است نرخ بهره سه تا 4 درصد باشد و افراد با اعتبار کمتر، نرخ بهره بیشتری پرداخت کنند.»

راغفر درباره تصمیم اخیر بانک ها برای دریافت هزینه ارسال پیامک های تراکنش بانکی از مشتری ها گفت: «این اقدام مشترک بانک ها مصداق دقیق انحصار و تبانی است که انتخاب را از مصرف کننده سلب می کند. اگر در سایر کشورها برای این امر هزینه ای هم می گیرند اما در مقابل تسهیلات دیگری می دهند و اقدام جمعی و تبانی صورت نمی گیرد تا مصرف کننده گزینه دیگری نداشته باشد.»

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که چرا هیچ نهادی در کشور در مقابل اقدامات غیرقانونی بانک ها نمی ایستد؟، گفت: «در برخی نهادها نگاه این است که نباید در کار بانکها دخالت کرد که این نگاه غلط است و علت آن این است که منافع برخی قدرت مندان در بانک ها است.»

وی ادامه داد: «دوم وجود تفکر محافظه کارانه در بانک مرکزی است که حاضر نیست خود را با منافع صاحب بانک ها که عموما از نهادهای قدرت تشکیل شده درگیر کند و سوم عملکرد غلط بانک ها در گذشته است که امروز فشار بیشتر وضعیت آنها را بدتر می کند.»

وی افزود: «دلیل چهارم اینکه ممکن است بانک ها در اظهار تمکین کنند اما در واقع با تمهیدات مختلف منویات خود را پیش ببرند و بانک مرکزی هم ابزارهای نظارتی کافی برای این موضوع در اختیار ندارد.»

بانک ها در ایران بیشتر بساز و بفروش شده اند
اما دکتر مهدی پازوکی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو گفت: «بانک ها می توانند برای رقابت میان خود ارائه برخی خدمات مانند ارسال پیامک تراکنش های بانکی را به عنوان یکی از خدمات رایگان قرار دهند اما در دنیا یکی از منابع درآمدی بانک ها خدماتی است که می دهند و مثلا در ژاپن حتی اگر بخواهید در حساب خود پول بگذارید یا پولی از حساب خود برداشت کنید کارمزد می گیرند.»

وی ادامه داد: «لذا در سیستم بانکی که می خواهد غیر ربوی باشد بهتر آن است که هزینه های خود را از طریق دریافت هزینه خدمات تامین کند؛ چراکه بانک ها هزینه دارند و دریافت هزینه خدمات بانکی جایز است.»

وی افزود: «البته همانطور که عنوان شد زمانی بانک ها در رقابت منطقی با هم هستند و برخی بانک ها که کارآمدتر هستند و درآمدهایی از سرمایه گذاری مختلف خود دارند، برای جلب مشتری هزینه خدمات نمی گیرند. اگرچه من به شدت طرفدار این هستم که سیستم بانکی به سمت تامین هزینه های خود از طریق خدمات بانکی برود.»

پازوکی درباره تصمیم های جمعی اخیر بانک ها گفت: «اگر بانک ها در جهت انضباط پولی در دوره گذار کنونی هماهنگ با هم عمل کنند و این هماهنگی به انضباط پولی کمک کند اشکالی ندارد؛ اما اگر این تصمیم های جمعی به انحصار بیانجامد پیامدهای منفی دارد چون انحصار یکی از آفت های اقتصاد ایران است.»

وی ادامه داد: «البته تصمیم جمعی و هماهنگی در جهت دریافت هزینه خدمات خوب است. در زمینه نرخ سود هم من اعتقادی به نرخ سود دستوری ندارم و معتقدم نرخ سود باید در بازار به وسیله عرضه و تقاضای پول تعیین شود.»

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در دنیا بانک ها وظیفه بانکداری و نه بنگاه داری را دارند گفت: «متاسفانه بانک ها در ایران بیشتر بساز و بفروش شده اند که برای اقتصاد کشور بسیار خطرناک است.»

وی ادامه داد: «اکنون دو خطر اقتصاد ایران را تهدید می کند. یکی موسسات غیرمتشکل پولی هستند که از طریق عناصر ذی نفوذ در حکومت توانسته اند مجوز فعالیت بگیرند و دوم بنگاه داری برخی از بانک ها است.»

وی افزود: «لذا اگر قرار است بانک ها هزینه های بنگاه داری یا تیم داری خود را از طریق دریافت هزینه خدماتی که به مشتری ها می دهند تامین کنند، کار اشتباهی است.»

بالا