آمادگي ايران براي برگزاري بينالمللي جشنواره چاپ
خبرگزاري فارس: در مراسم اختتاميه نهمين دوره جشنواره صنعت چاپ كه عصر ديروز با معرفي برگزيدگان، برگزار شد، مدير دفتر امور چاپ وزارت ارشاد از برگزاري اين جشنواره به صورت بينالمللي از سال آينده خبر داد.
به گزارش خبرنگار فارس، جلال ذكايي مدير دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي عصر ديروز، يكشنبه 17 آبان، در مراسم اختتاميه نهمين دوره مسابقات تخصصي جشنواره چاپ كه با حضور رؤساي اتحاديههاي صنعت چاپ در فرهنگسراي نياوران برگزار شد، گفت: روزهاي اول كه برنامههايي براي نهمين دوره اين جشنواره تدارك ديده ميشد اين دغدغه وجود داشت كه آيا استقلال مسابقات چاپ و انفكاك آن از مراسم اصلي كه در 11 شهريورماه سال جاري برگزار شد آسيبي به اين مسابقه ميرساند اما استقبال چشمگير از مسابقه نشان داد هر كجا نامي از چاپ باشد عزيزان دستاندركار اين صنعت با استقبال فراوان حضور پيدا ميكنند.
وي افزود: يكي از ويژگيهاي جشنواره ايدهآل اين است كه انگيزه ايجاد كند اگر جشنوارهاي نتواند در شركتكنندگان انگيز ايجاد كند به يك فعاليت روزمره تقليل مييابد و رو به افول ميرود.
ذكايي در ادامه تأثيرگذاري را از ديگر ويژگيهاي جشنواره ايدهآل خواند و تصريح كرد: هر جشنواره چاپي بايد بتواند در اجزا و بخشهاي مختلف صنعت چاپ تأثيرگذار باشد در غير اين صورت جشنواره نميتواند ما را به سمت اهداف مورد نظر سوق دهد از سوي ديگر يك جشنواره خوب مستقل است و تحت تأثير نظرات افراد قرار نميگيرد البته تأثير نظرات مثبت خوب است اما در يك جشنواره مستقل نبايد نظرات داوران تأثيرگذار باشد.
مدير دفتر امور چاپ در بخش ديگري از سخنانش ضمن مقايسه نهمين دوره جشنواره چاپ با دورههاي گذشته اظهار داشت: در گذشته و فرضاً هم امروز جزيرهاي عمل ميكرديم و جزيرهاي نتيجه ميگرفتيم اما امسال سعي كرديم تا از اين پوسته بيرون آمده و همه اجزاي صنعت چاپ را با خود همراه سازيم.
وي ادامه داد: نتيجه چنين نگرشي افزايش سه برابري آثار ارسال شده به اين جشنواره بود.
ذكايي متذكر شد: از ديگر تفاوتهاي اين دوره از جشنواره اين بود كه سعي كرديم اهداف و عملكرد جشنواره با شعار آن كه حركت به سمت كيفيت بر آثار چاپي بود همسو باشد و تصميمگيريها و معيارها با اين شعار ناهمخوان نشود.
مدير دفتر امور چاپ وزارت ارشاد در ادامه دائمي شدن دبيرخانه جشنواره چاپ را از ديگر رويدادهاي خجسته در سالهاي اخير توصيف و عنوان كرد: با دائمي شدن دبيرخانه جشنواره ظرفيتي ايجاد شد تا اين جشنواره به صورت دائم در خدمت صنعت چاپ كشور باشد.
وي در ادامه سخنانش اضافه شدن بخش بينالمللي را به جشنواره چاپ از جمله انتظارات خود خواند و گفت: ما ناگزير هستيم كه بخش بينالمللي را در اين جشنواره راهاندازي كنيم امسال تصميم داشتيم اين امر را محقق كنيم كه بنابه دلايلي كه در گذشته نيز امكان آن فراهم نبود اين كار صورت نگرفت اما انتظار ما اين است از جشنوارههاي سال آينده اين بخش را حتي اگر در يك رشته هم شده برگزار كنيم و مطمئن هستم كه در اين بخش نيز واحدهاي چاپي داخلي قدرت رقابت با واحدهاي چاپي خارجي را دارند و پيروز خواهند بود اما بايد اين عزم را در دولت دهم نيز داشته باشيم.
ذكايي در پايان اعلام آمادگي كرد: پس از پايان جشنواره نهم در اسرع وقت جلسات نقد و بررسي با حضور صاحبنظران صنعت چاپ براي ارزيابي عملكرد اين جشنواره برگزار شود.
* گزارش دبير بخش مسابقات نهمين دوره جشنواره صنعت چاپ
همچنين محسن يگانهكاري دبير بخش مسابقات نهمين دوره جشنواره صنعت چاپ، در مراسم اختتاميه اين جشنواره، به ارائه گزارشي از اين جشنواره پرداخت كه متن اين گزارش به اين شرح است:
هفت دوره جشنواره صنعت چاپ با تمام قوتها و ضعفها برگزار شد و آنچه كه از آن همه زحمات و فعاليتهاي با ارزش باقي مانده، غير از اصل مسابقه، اطلاعات ناقصي است از برگزيدگان و داوران در آن دورهها.
از دوره هشتم گامهاي اوليه براي مستندسازي مسابقه جشنواره برداشته شد و بحمدالله در دوره نهم با بهرهگيري از مستندات دوره هشتم اين حركت كاملتر شد.
"به سوي كيفيت " شعار جشنواره هشتم بود كه در جشنواره نهم نيز از سوي هيئت برگزاري انتخاب شد. به اين دليل كه كيفيت يك امر تصادفي نيست و در كوتاهمدت هم حاصل نميشود بنابراين مادامي كه به حداقلهاي قابل قبول در كيفيت محصولات چاپي نرسيدهايم و اين موضوع از محدوده تعداد انگشتشمار واحدهاي چاپي به طيف وسيعتري از واحدهاي چاپي گسترش نيافته، اين شعار را حفظ خواهيم كرد.
هيئت برگزاري مسابقات تخصصي با همان تركيب دوره هشتم و با اندك تغييراتي در ديماه سال 87 كار خود را با برگزاري جلسات نقد و بررسي جشنواره هشتم آغاز كرد و پس از تعيين نقاط قوت و ضعف آن "طرح اجرايي برگزاري جشنواره نهم " را تهيه و به دبير محترم جشنواره جناب آقاي ذكايي تقديم نمود.
پس از تصويب كامل طرح ارائه شده توسط آقاي ذكايي و تفويض اختيار برگزاري طرح به هيئت برگزاري دبيرخانه دائمي و مستقل بخش مسابقات تخصصي جشنواره صنعت چاپ با حمايت همه جانبه ايشان راهاندازي شد.
به اين ترتيب مسابقات جشنواره نهم با تغييراتي نسبت به جشنواره هشتم با ارسال فراخوان شركت در مسابقات در مردادماه سال جاري آغاز شد.
در جشنواره نهم دو مسابقه به شرح زير پيشبيني شد:
1- مسابقه محصول چاپي برتر
اين مسابقه طبق سياستگذاريهاي جشنواره هشتم برنامهريزي شد و كاملاً محصولمحور و متوجه مشتري يا سفارشدهنده محصول چاپي است.
وجه تمايز اين دوره با دوره هشتم افزايش تعداد عناوين محصولها از 16 محصول در دوره هشتم به 28 محصول در دوره نهم است كه اين 28 محصول به 8 گروه بستهبندي، انتشارات، اوراق اداري، ليبلها، توليدات خاص قطعات داراي چاپ مستقيم، منسوجات و نوآوري و فناوريهاي جديد تقسيم گرديد.
2- مسابقه واحد چاپي برتر
اين مسابقه براي اولين بار در كل جشنوارههاي صنعت چاپ به گونهاي طراحي شده كه كاملاً متوجه واحدهاي چاپي باشد. واحدهاي چاپي در اين مسابقه طي دو مرحله مورد داوري قرار ميگيرند. در مرحله اول از روي مجموعه آثار ارسالي تعدادي از واحدها براي بازديد از محل كارگاه آنها انتخاب ميشوند. پس از بازديد و تهيه گزارش، در مرحله دوم، داوري بر روي مجموعه آثار واحدهاي بازديد شده انجام ميشود. نتايج حاصل از بازديد و داوري مجموعه آثار با ضريب 1 به 2 جمعبندي و واحد برتر يا تشويقي تعيين ميشود.
واحدهاي چاپي در اين دوره در 10 گروه به شرح زير تقسيم شدند: چاپ افست، چاپ فلسكو، چاپ روتوگراور، چاپ اسكرين، چاپ بالشتكي (پدپرينگ)، چاپ لترپرس، چاپ آمادهسازي چاپ، صحافي، عمليات تكميلي، مديريت و نظارت پروژههاي چاپي.
سازمان دبيرخانه دائمي بخش تخصصي جشنواره متشكل از چهار كميته به نامهاي كميته داوري، كميته جذب آثار، كميته روابط عمومي و كميته پشتيباني در مردادماه سال جاري ايجاد شد. و هر يك از كميتهها به تناسب وظايف و فراخور زمان فعاليتهايي را به شرح زير انجام دادند:
1- كميته روابط عمومي: با راهاندازي و مديريت سايت مسابقات، تشكيل ستاد خبري، انتشار خبرنامه و ايجاد تيم مستندسازي زودتر از ساير كميتهها يعني در تيرماه كار خود را آغاز كرد.
2- كميته جذب آثار: با ارسال 10 هزار نسخه فراخوان شركت در مسابقات و پيگيري دريافت آثار از واحدهاي چاپي و سفارشدهندگان كار خود را از مردادماه آغاز و با تمديد مهلت دريافت آثار تا 15 مهرماه اين كار را ادامه داد اين كميته براي جلب مشاركت و جذب آثار به ارسال فراخوان بسنده نكرد و با فعاليتهايي از قبيل شركت در برنامههاي داخلي انجمنها به اتحاديههاي صنفي و ارسال فكس واحدها و تماسهاي مكرر تلفني اين كار را پيگيري نمود. در اين راستا يك نشست در هتل لاله براي مسئولان اتحاديههاي تهران و شهرستانها و مديران ارشاد شهرستانها نيز برنامهريزي و اجرا نمود. در نهايت حاصل اين تلاش جذب حدود هزار و 800 اثر از حدود 300 واحد مختلف كه اين آمار در طول 8 دوره گذشته جشنواره بيسابقه بود.
3- كميته داوري: اين كميته وظيفه شناسايي كارشناسان حوزههاي مختلف چاپي و جلب مشاركت آنها بر امر تعيين معيارهاي داوري و داوريهاي جشنواره را برعهده داشت. براي اين منظور غير از تماسهاي مستقيم با كارشناسان و دعوت از آنها با اتحاديه و انجمنهاي صنفي ارتباط برقرار نمود ضمناً براي تعيين معيارهاي داوري و توجيه كارشناسان براي مشاركت در اين امر جلسهاي با حضور حدود 70 نفر از كارشناسان چاپي در سراي اهل قلم خانه كتاب برگزار نمود.
4- كميته پشتيباني: اين كميته به مديريت يكي از فعالترين حوزه فرهنگ كه در حوزههاي نشر، چاپ و قرآني منشأ فعاليتهاي بسياري بوده و يكي از آثار وي در اين جشنواره حائز رتبه خوبي بوده اداره ميشود.
* اسامي برگزيدگان نهمين مسابقه صنعت چاپ
مسابقات جشنواره چاپ امسال نيز مانند سال گذشته در دو بخش "واحدهاي چاپي برتر " و "محصولات چاپي برتر " برگزار شد.
در گروه واحدهاي چاپي برتر و در حوزه گروه آمادهسازي چاپ افست، ليتوگرافي "نيكان پردازش " و "فرايند گويا " برگزيده شدند.
در حوزه چاپ افست نيز از چاپخانههاي "ستاره سبز "، "گلچين " و "ابيانه " قدرداني خواهد شد.
شركت "پرنيان چاپ " نيز برگزيده حوزه چاپ روتوگراوور شد.
در بخش صحافي و جلد سازي نيز صحافي متين، صحافي معين و جلدسازي پرديس برگزيده شدند.
در حوزه پاياني اين گروه، محمدحسين شهامت پور برگزيده " مديريت و نظارت پروژههاي چاپي " شده است.
در گروه ديگر اين مسابقات يعني محصولات چاپي برتر نيز شركت كدبانو، شركت پاكرخ، وزارت كشور، شركت لبني دوشه آمل، شركت سپيده سبز، گالري قرآني، خانه فرهنگ و هنر گويا و چاپ پارچه داوودي برگزيده شدهاند.