با عرض سلام خدمت دوستان گرامی؛
در پی بروز اتفاقات اخیر در سیستم امتیاز دهی سایت؛ که شبهه
برخورداری برخی از فروشندگان از رانت "حذف امتیازها و کامنتهای منفی" در معاملات بازارچه را به ذهن متبادر می کند؛ بنده در قسمت "قوانین فعالیت در بازارچه پرشین تولز"؛ پستی با عنوان
" خدشه در اعتبار سیستم امتیاز دهی در سایت پرشین تولز؟" ارسال کردم و امیدوارم از مدیریت محترم سایت پاسخ قانع کننده ای دریافت کنم.
بدیهی است که مهم تر از شخص برخوردار از این رانت؛ وجود رانت است. این اعداد و ارقام زیر اسم هر کس به عنوان فروشنده و خریدار که نشان دهنده سابقه رفتار تجاری او در سایت است؛ قرار نیست تشریفاتی و ظاهری باشد. باید بی کم و کاست و بدون هر گونه دست کاری؛ نظر خریدار و فروشنده را در یک معامله منعکس کند. در بازار واقعی هم همین طور است. افراد فروشنده و خریدار در همان ابتدا سراغ سوابق هم می روند. فروشنده به خصوص موقعی که بخواهد چکی جنس بفروشد؛ حتما باید به اطلاعاتی دست یابد که ریسک معامله با خریدار را پایین نشان دهد و خریدار دنبال این است که ببیند اجناس فروشنده به لحاظ قیمت و کیفیت چگونه است؟ آیا فروشنده مثلا فردی بزن / در رو است که اگر کمی غفلت کنی گنجشک را رنگ می کند و بجای قناری می فروشد یا نه؛ فردی صادق و شریف است؟
قطعا هدف از برپایی سیستم امتیازدهی در بخش بازارچه سایت؛ فراهم ساختن امکانی جهت اعتماد سازی بوده است. این اعتماد سازی؛ در سوی مثبتش؛ یقین کامل فراهم نمی کند؛ یعنی تضمین 100 درصدی در کار نیست که فردی که همیشه در معاملات قبلی درست؛صادق و شریف رفتار کرده؛ لزوما در آینده هم چنین کند. اما برعکس آن حتما ممکن است. یعنی وقتی یک نفر؛ یک بار اقدام به کلاهبرداری و کلاشی کرد؛ کاملا محتمل است که بار دیگر نیز چنین کند.
اگر سیستم امتیازدهی سایت؛ سالم کار کند؛ یعنی امتیازها و کامنتهای منفی برخی؛ حذف نشود تا از او یک چهره "همیشه مثبت"تصویر گردد؛ می توان به آن اعتماد کرد. با هر کس که بخواهیم معامله کنیم برای بار اول؛ مستقیم به سراغ پروفایل بازارچه اش می رویم تا ببینیم دیگر فروشندگان و خریداران در مورد معاملاتی که با او داشته اند چه گفته اند. اما موقعی که این سیستم به نفع برخی دست کاری شود؛ دیگر اصلا قابل اعتماد نیست. چه تضمینی هست فردی که پروفایل بازارچه اش چک می شود برای این که ببینیم شایسته اعتماد برای معامله هست یا نه؛ قبلا امتیاز منفی نداشته و بر اثر پارتی بازی حذف شده؟ این حتی در مورد خود بنده هم صادق است. از کجا معلوم کسانی به من امتیاز با کامنت منفی داده اند و من با داشتن "حامی خاص"؛ موفق شده ام آن امتیاز منفی را حذف کنم؟
تاکید می کنم که مهم نیست چه کسی از این رانت در حال حاضر برخوردار است (اسناد کاملا محکم برای ارئه وجود دارد که در حال حاضر نیازی به انتشارش نیست) تمام بحث بر سر این است که وجود این رانت؛ اعتبار سیستم امتیازدهی را مخدوش می کند.