نمیدونم چطوری به خودتون اجازه میدید انقدر راحت به یه سری آدم تهمت بزنید: «۱۷۰ میلیارد رو گرفتید حیف و میل کردید»
شما سندی داری که اولاً ما ۱۷۰ میلیارد تومن پول گرفتیم، و بعد این که حیف و میلش کردیم؟ یه مقدار قبل از این که راحت به بقیه تهمت بزنید، بیشتر فکر کنید. البته دلیل اصلیش اینه که نمیدونید... شاید اگه منم جای شما بودم و فکر میکردم ۱۷۰ میلیارد تومن پول دادن به یه تیم، اون وقت منم مثل شما اینطوری برآشفته میشدم...
سعی میکنم یه مقدار توضیح بدم، بلکه یه کم این فضا منطقیتر بشه.
لطفاً، خواهشاً، جون من، یه مقدار سعی کنید این چیزایی که میگم رو به دور از پیشداوری بخونید، حتی نه با دید مثبت.
خوب شما که منبع دادی، کاش که یه دور دقیق از روش میخوندی. نقل از منبعی که دادی:
اینجا ۳ تا نکته هست:
۱. گفته ۱۷۰ میلیارد اعتبار برای این پروژهها در نظر گرفته شده، نه که خرجشون شده (یه کم جلوتر به رقمی که خرج شده میرسیم).
۲. گفته این بودجه باید طی چند سال صرف توسعهی این جویشگرها بشه، نه این که یهو پول رو بدن. حالا این چند سال چقدر باشه، خدا میدونه!
۳. کلاً این خبرگذاری توی نقل خبر اشتباه کرده. اشتباهش اینه که گفته قراره این اعتبار به یوز و پارسیجو داده بشه، در حالی که اصلاً این خبرا نیست. یه شورایی تشکیل شده به نام «شورای راهبری طرح جویشگر بومی»، اینم سایتش:
http://didras.ir
طی این طرح قراره دهها پروژه انجام بشه، که یکیش موتور جستجو هست (که البته زیربنای بقیهی طرح هست و بقیهاش قراره روی موتور جستجو بنا بشه). این برنامهی کلان طرح هست:
http://didras.ir/?q=fa/content/برنامه-کلان-طرح
«موتور جستجو»یی که ما میشناسیم اینجا به نام «توسعه موتور جستجوی متنی» اومده، که فقط یکی از بخشهای طرح هست. بقیهاش هم توش چیزای اساسی هست، مثلاً:
- رایانامه (ایمیل)
- نقشه
- ترجمهی ماشینی (که میبینین توی گوگل هم بعد از این همه سال کار کردن و تجربهشون، هنوز چقدر ترجمهاش ایراد داره. معنیش اینه که این کار، کار سنگینیه)
- بهبود قابلیت تشخیص صفحات هرز فارسی (که احتمالاً خودتون هم دیدید توی گوگل هم چقدر این مسئله پررنگ هست)
- مرورگر (browser)
- توسعه ابزارها و دادگان زبان فارسی
- ایجاد گراف دانش برای زبان فارسی
- توسعه موتور جستجوی تصویری+ویدئو+صوت
- توسعه بستر تبلیغات هوشمند
- توسعه ابزارهای پردازش گفتار فارسی
- شبکه اجتماعی
- و ... (خیلیها رو ننوشتم، سعی کردم مهمترینهاشون رو بنویسم)
الان نمیخوام دربارهی درست یا غلط بودن و اشکالات کل طرح صحبت کنم، نقد به این طرح زیاده. مسئله اینه که کل طرح خیییییییییییلی بزرگه.
حالا ۱۷۰ میلیارد تومنی که گفتن اعتبار اختصاص دادن، روی کل طرح هست، نه فقط روی موتور جستجوی متنی، اونم در طی چندین سال. اگه همهی این کارها قرار باشه به درستی انجام بشه، شما بگین چقدر خرجشون بشه خوبه؟
امیدوارم یه مقدار فضا روشنتر شده باشه.
اما اون «اعلام رسانهها» که توی اون خبر گفته، منظورش این خبر هست:
http://www.farsnews.com/13940809001557
و جملهی بالاییش:
خوب همونطور که میبینید، تا به حال ۲۰ میلیارد تومن روی کل طرح هزینه شده. از این مقدار چقدرش روی موتورهای جستجوی متنی بوده؟ چقدرش روی یوز بوده؟
http://www.khabaronline.ir/detail/400804/ict/ict
و این رو هم من اضافه کنم که طرح جویشگر یک سال و خردهای هست که استارت خورده، در حالی که موتور یوز از اول اولش که تحقیقاتش شروع شد، حدوداً ۷ سال و نیم میگذره. خبر بالا هم مال ۱ سال و نیم پیش هست. پس موتور کلاً در طول ۶ سال، نزدیک ۷ میلیارد تومن برای وزارت هزینه داشته، یعنی حدوداً سالی ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومن. دقت کنید، ۷ میلیارد تومن هزینه داشته، معنیش این نیست که ۷ میلیارد تومن پول دادن! هزینهی پهنای باند و دیتا سنتر و سرور و غیره رو هم حساب کنید. حالا که همهی اینا رو حساب کردید، ببینید اصلاً چیزی تهش باقی میمونه که بخواد «حیف و میل» بشه؟! بابا به خدا من حلال و حروم سرم میشه، وقتی این حرفا رو بهم نسبت میدید خیلی برام سنگینه... حالا اینجا که خوبه، یکی یه جا گفته بود برو با اون ماشین میلیاردی که از بودجهی این پروژه خریدی دور بزن حال کن! نمیدونستیم پژو پارس هم میلیاردی شده، که اونم فهمیدیم!!!
یه نکتهی مهم دیگه رو هم اضافه کنم: من به هیچ وجه نمیخوام از کل موتور یوز دفاع کنم و بگم کارمون بدون نقص بوده. چیزی که عیان است، چه حاجت به بیان است؟ مشخصه که موتور ما کلی نقص داره. داریم سعی میکنیم یکی یکی برطرفشون کنیم. به یه جاهایی هم رسیدیم، ولی هنوز خییییییییییلی کار داریم. یعنی تقریباً توی همهی حوزههای IT نیازمند نیرو هستیم. امیدوارم بتونیم خیلی بهترش کنیم، در حدی که حداقل توی فارسی بشه به جای گوگل ازش استفاده کرد و جواب گرفت.
البته این حرفا رو قبلاً هم زده بودم، سعی کردم این بار دقیقتر و کاملتر مطرح کنم شاید یه مقدار این دید منفیای که نسبت به ما گرفتید درست بشه.
اگه ابهامی مونده هم خوشحال میشم توی یه فضای به دور از هیجان و جو منفی، به صورت منطقی، مطرح بشه.
پ.ن. خیلی خوشحال میشم دوستانی که تهمت میزنن، وقتی متوجه اشتباهشون میشن حداقل بیان اعلام کنن!