Bella_aster
مدیران قدیمی
پيشگامان دانش كامپيوتر
گوردون مور متولد سال 1929 در سانفرانسيسكو كاليفرنيا و داراي مدرك دكتراي فيزيك–شيمي از موسسه فناوري كاليفرنيا است. وي به رابرت نويس (Robert Noyce) براي توسعه تراشه نيمهرسانا در شركت نيمهرساناي فارچايلد (Fairchild) در سال 1958 كمك كرد. در همان زمان جك كيلباي (Jack Killby) نيز در حال انجام همين اختراع در تگزاس اينسترومنتز بود. نويس و مور در سال 1968 كمپاني اينتل را تاسيس كردند.
مور در سال 1997 موفق به دريافت نشان ويژه IEEE بابت پيشتازي در فناوري مدارهاي مجتمع (IC) و مجتمعسازي مقياس بسيار بالا (VLSI) گرديد.
×××
اگر چه هر از گاهي اينتل بستري از فناوري را در رابطه با امور رايانهاي ابداع ميكند (مهمترين آنها سنترينو و Viiv)، اما در گذشته هرگز چنين كاري از AMD مشاهده نشده است. با اين حال به تازگي AMD اولين پايگاه فناوري ابداع شده خود به نام فناوري عنكبوتي1 را معرفي كرده است. فناوري عنكبوتي كاملا متفاوت با فناوريهاي اينتل است و علت تفاوت آن به خاطر عناصر و قطعات سخت افزاري استفاده شده در آن است.
از جمله يك واحد پردازش گرافيكي2 با يك ريزپردازنده چهار هستهاي از نوع فنوم3 و يكي از چيپ ستهاي سري 7 كه كاملا متفاوت با فناوريهاي قبلي اينتل است، چرا كه هيچ كدام از فناورهاي اينتل در گذشته سه بخش ريزپردازنده، كارت ويدئويي و چيپ ست گرافيكي را در كنار هم به كار نبرده و از مجتمعي چنين از سخت افزارها در كنار يكديگر استفاده نكرده است؛ مگر در موارد استثنايي و انواع خاصي كه براي مصارف مورد نياز شبكههاي رايانهاي طراحي و به بازار عرضه شدهاند.
جاي تعجبي نيست كه چرا AMD از تقويت گرافيك در اين بستر فناوري بهره جسته است؟ روشن است كه اصلي ترين هدف فناوري عنكبوتي AMD به طور مشخص رايانههاي مخصوص بازيهاي رايانهاي و علاقه مندان به ويدئو با وضوح بالاي HD است.
به مالكيت در آمدن ATI توسط AMD به نيمههاي سال 2006 باز ميگردد كه اين امر به خودي خود كمك و مساعدت بسيار مهم و به سزايي را در شكلگيري و به وجود آمدن اساس اولين ايده فناوري عرضهشده AMD انجام داد. اما عاملي كه بيش از هرچيز ديگري AMD را براي طراحي و مطرح كردن اين فناوري عنكبوتي مصمم ساخت، تنها موقعيت زماني بسيار مناسبي بود كه AMD به سرعت آن را تشخيص داد و از آن بهره برداري كرد.
1– چيپ ستهاي سري 7
با استفاده از چيپستهاي سري 7، AMD پشتيباني كامل از ريزپردازندههاي چهار هستهاي به همراه كارتهاي گرافيكي برخوردار از آخرين فناوري پيشرفته را عرضه ميدارد كه اين چيپ ست فناوري ابر انتقال5 را نيز در بردارد. با افزودن بر 42 كانال در دسترس از نوع 2.0PCI- E، چيپستهاي سري 7 از قابليتهاي فوقالعادهاي مطابق با آخرين فناوريهاي متداول روز جهان پشتيباني ميكند كه اين خود شامل استفاده همزمان از چهار برد گرافيكي رادئون نيز هست. متاسفانه بيشتر اوقات در چرخه كار رايانهها چيپ ست ها به منزله زاويه فراموش شدهاي از فناوري تلقي ميگردند، اما عملا آنها به منزله ستارههاي درخشاني، روشنگر راه اين فناوري هستند.
2– ريزپردازندههاي فنوم
با داشتن چهار هسته، اين ريزپردازنده ها فنوم هستند كه قدرت بسيار زيادي را به مجموعه فناوري عنكبوتي ارزاني ميدارند. به عنوان نخستين ريزپردازنده چهار هستهاي موجود AMD، كه نوع خاصي از آن هم با نام چيپ فنوم نگارش سياه6 توسط AMD توليد شده است و مصرف كنندگان عمده آن كاربران حرفهاي هستند. محاسبه گر آن با قابليت قفل گشوده عمل ميكند، و شما به راحتي ميتوانيد عملكرد ريزپردازنده را شخصا به صورت اختصاصي تنظيم كنيد.
3– واحد پردازش گرافيكي رادئون
تراشه واحد پردازشگر گرافيكي رادئون سري 3800، نخستين نمونه از تراشههاي پردازشگر گرافيكي بهرهگيرنده از فناوري سري 55 نانومتري در نوع خود هستند و از 10.1 Directx نيز پشتيباني كامل ميكنند، كه فناوري كراس فايركس7 نيز امكان استفاده مداوم از چهار برد گرافيكي رادئون به طورهمزمان را به سيستم ميدهد.
مصرف كم انرژي
با استفاده از فناوري پاورپلي8 در كارتهاي ويدئويي رادئون، AMD قادر خواهد بود تا مصرف انرژي را در واحدهاي پردازنده كارتهاي گرافيكي تا 50 درصد در زمان اوج فعاليت و تا 75 درصد در زمان بيكاري آنها كاهش داده كه اين مصرف كمتر انرژي الكتريكي مترادف با اين مساله است كه چيپ پردازشگر گرافيكي حرارت كمتري نيز ايجاد خواهد كرد و اين عامل نيز به نوبه خود سروصداي اضافي كلي سيستم را كه در اثر كاركرد قطعات خنك كننده ايجاد ميشود، به ميزان قابل ملاحظهاي كاهش خواهد داد.
كاربرد در فناوري ساخت نوت بوك ها
با اين ويژگي تقاضاي مصرف كم انرژي فناوري عنكبوتي و اعلام قبلي AMD مبني بر به ميدان آوردن سري رادئون قابل حمل9، اين فناوري ممكن است پا را فراتر از محدوده محيط رايانههاي دسكتاپ گذاشته و اساسا از بسياري از جهات توانايي آن را نيز دارد كه در فضاي نوت بوك هم به خوبي مورد استفاده قرار گيرد.
گام بعدي، فناوري Leo
به عنوان يك ارتقا براي فناوري عنكبوتي، AMD در نظر دارد تا فناوري لئو را كه متشكل از گزينه چرخه توليد فناوري 45 نانومتري همزمان با ريزپردازشگرهاي گرافيكي ارتقا يافته است را به ميدان آورد.
Spider Platform.1
GPU:Graphic Processing Unit.2
Phenom.3
Radeon GPU.4
5. 5 . Hyper Transport3
Black Edition . 6
Cross Firex .7
Power Play .8
Mobility Radeon .9|
×××
مروري برسيستم عامل مكينتاش
نخستين نسخه Mac OSX(كه مكاواستن تلفظ ميشود)، در سال 1999 در دو نسخه سرور و دسكتاپ منتشر شد. از سال 2001 تا امسال، 5 نسخه ديگر از اين سيستم عامل عرضه شده است كه نامگذاري آنها بر مبناي گربهسانان است و آخرين آن،لئوپارد نام دارد و اكتبر 2007 عرضه شد. همچنين، يك نسخه فرعي از اين سيستم عامل، براي ابزارهاي اپل عرضه شده است كه از ميان آنها ميتوان به، سيستمعامل آيفون براي گوشي آيفون، آيپادتاچ و نگارشي بينام براي تلويزيون اپل اشاره كرد.
پس از اينكه اپل استيو جابز را در سال 1985 از مديريت كنار گذاشت، او شركت را ترك كرد و با سرمايه شخصي و وام، اقدام به توليد پديده بزرگ بعدي كرد و حاصل، NeXT بود.
اين ايستگاه كاري كه از كامپيوترهاي زمان خود، بسيارجلوتر بود، بهدليل بالا بودن هزينههاي پيادهسازي، در سال 1993 در بخش سختافزار به كار خود پايان داد، اما نرمافزار آن، يعني سيستمعامل شييگراي NeXTSTEP افسانهاي پاياتر داشت.
اين سيستم عامل كه بر مبناي هسته ماخ (Mach) و BSD طراحي شده است، بر مبناي زبان شييگراي C پياده شده است. نكستاستپ، در آغاز نسبت به ارائه خدمات مشاورهاي و فروش سرويسهاي آنلاين پرداخت اما هيچگاه به موفقيتي تجاري نرسيد. اين هسته بعد از يك دوره تكاملي به OPENSTEP تغيير نام داد. اوپناستپ ديگر از اشياي سرويسي خود جدا شده بود و ميشد بهسادگي روي ماشينهاي مختلف پياده كرد و براي مدت كوتاهي، سانمايكروسيستمز آن را بهخدمت گرفت. هر چند كه اپل، آيبيام، مايكروسافت و حتي سان نيز در اين فاصله اعلام كردند كه سيستمهاي عامل شييگراي خود را توسعه و عرضه خواهند كرد. و بالاخره در سال 1996، اپل با قيمت 427 ميليون دلار اوپناستپ را خريد و بهعنوان پايه سيستمعامل Mac OSX قرار داد.
2– توسعه داخلي
در همين فاصله، اپل به مشكلاتي تجاري برخورد كرد و سيستم عامل قديمي مكاواس ديگر به محدوديتهاي خود نزديك ميشد. از سال 1994 تلاشهاي زيادي براي جايگزيني مكاواس صورت گرفت اما همه آنها نااميدانه به شكست منجر شدند تا اينكه در سال 1996 پروژه بهطور كامل متوقف شد.
پس از خريد اوپناستپ توسط اپل، استيو جابز بهعنوان مشاور با اين شركت همكاري كرد و سيستم عامل بعدي اين شركت با اسم رمز «راپسودي» براي عرضه در اواخر سال 1998 آغاز بهكار كرد.
اپل با اعلام اين موضوع كه توسعهدهندگان ميتوانند با استفاده از كتابخانههاي اين سيستم عامل، نرمافزارهاي خود را گسترش دهند، بهدنبال كسب مقبوليت عام بود. اما، ادوبي (Adobe) بهعنوان يكي از توسعهدهندگان مخالفت خود را با اين كار اعلام كرد. دليل اين موضوع هم به خود اپل بر ميگشت، چرا كه با شكست عرضه مكاواس بعدي، اين شركت در ميان محافل عمومي بدقول شده بود.
3– تغيير جهت، تحت سرپرستي جابز
اين از دست دادن اعتبار، باعث از دست رفتن اعتماد هيات مديره به جيلآمليو (Gil Amelio) مدير وقت اپل شد.
هيات مديره درخواست استعفاي او را دادند و به جابز با چك سفيد امضايي بازگشت و هدايت مجدد اپل را درخواست كردند. طي دو سال آتي، تمام تلاشهاي اپل مبتني بر اين بود كه واسطهاي زبان برنامهنويسي خود را به كتابخانهيونيكسي كربن منتقل كند. بدين ترتيب، تمامي نرمافزارهاي قديمي اين سيستم عامل، با Mac OSX هم سازگار ميشدند.
در همين فاصله، لايههاي پاييني سيستم عامل (هسته ماخ و لايههاي بالاي آن) دوباره بررسي شدند و تحت مجوز منبعباز منتشر شدند. اين هستهبا عنوان داروين (Darwin) مطرح است. هسته داروين سيستم عاملي پايا و انعطافپذير را عرضه ميكند كه بسياري از پيادهسازيهاي يونيكسي بر مبناي آن است. مك اواستن نسخه سرور كه با رابط كاربري تغيير يافته مكاواس عرضه ميشد، از قالب جديدي به نام آكوا استفاده ميكرد. آكوا تغيير عمدهاي نسبت به مكاواس داشت و با قابليتهايي همچون آنتيآلياز كردن متون و گرافيكها، سايهزني، براق كردن و شفافيت و انيميشن به عوامل رابط گرافيكي، كاملا چشمگير بود. با اين وجود توسعه آكوا كه بر مبناي موتور نمايشي اوپناستپ بود متوقت شد و توسعه موتوري كه با مجوز رايگان عرضه ميشود، به نام كوارتز شروع شد.
مكاواس و Mac OSX قابليت تطبيق مستقيم ندارند، بهاين علت كه توابع برنامهنويسي اوپناستپ با همكاري شركت سان نوشته شده است وتطابقي با مكاواس ندارد. بدين جهت، طي توسعه نخستين نسخه Mac OSX، امولاتوري براي اين موضوع ايجاد شد. Mac OSX پشتيباني نيرومندي از جاوا دارد، به عبارت ديگر، نرمافزارهايي كه در زمان جاوا نوشته ميشوند، تا حد امكان با سيستم اخت خواهند بود و با حفظ اين امتياز، قابليت چند پلتفرمي را هم خواهند داشت.
2– سختافزار
در ابتداي عرضه Mac OSX، بستر سختافزاري استاندارد براي اين سيستم عامل، بر مبناي پردازندههاي PowerPC نسلهاي 3G، 4G و 5G بود. نسخههاي بعدي مك از سختافزارهاي قديميتر پشتيباني نميكردند.
بهعنوان مثال، پانتر از 3G پشتيباني نميكرد و تايگر پشتيباني 4G را متوقف كرد. با عرضه لئوپارد در سال 2007، اپل پشتيباني از پردازندههاي 3G و 4G را بهطور كامل متوقف كرد.
گوردون مور Gordon E. Moore

گوردون مور متولد سال 1929 در سانفرانسيسكو كاليفرنيا و داراي مدرك دكتراي فيزيك–شيمي از موسسه فناوري كاليفرنيا است. وي به رابرت نويس (Robert Noyce) براي توسعه تراشه نيمهرسانا در شركت نيمهرساناي فارچايلد (Fairchild) در سال 1958 كمك كرد. در همان زمان جك كيلباي (Jack Killby) نيز در حال انجام همين اختراع در تگزاس اينسترومنتز بود. نويس و مور در سال 1968 كمپاني اينتل را تاسيس كردند.
مور در سال 1997 موفق به دريافت نشان ويژه IEEE بابت پيشتازي در فناوري مدارهاي مجتمع (IC) و مجتمعسازي مقياس بسيار بالا (VLSI) گرديد.
×××
پرواز اژدهاي آتشين AMD به كمك فناوري عنكبوتي

اگر چه هر از گاهي اينتل بستري از فناوري را در رابطه با امور رايانهاي ابداع ميكند (مهمترين آنها سنترينو و Viiv)، اما در گذشته هرگز چنين كاري از AMD مشاهده نشده است. با اين حال به تازگي AMD اولين پايگاه فناوري ابداع شده خود به نام فناوري عنكبوتي1 را معرفي كرده است. فناوري عنكبوتي كاملا متفاوت با فناوريهاي اينتل است و علت تفاوت آن به خاطر عناصر و قطعات سخت افزاري استفاده شده در آن است.
از جمله يك واحد پردازش گرافيكي2 با يك ريزپردازنده چهار هستهاي از نوع فنوم3 و يكي از چيپ ستهاي سري 7 كه كاملا متفاوت با فناوريهاي قبلي اينتل است، چرا كه هيچ كدام از فناورهاي اينتل در گذشته سه بخش ريزپردازنده، كارت ويدئويي و چيپ ست گرافيكي را در كنار هم به كار نبرده و از مجتمعي چنين از سخت افزارها در كنار يكديگر استفاده نكرده است؛ مگر در موارد استثنايي و انواع خاصي كه براي مصارف مورد نياز شبكههاي رايانهاي طراحي و به بازار عرضه شدهاند.
جاي تعجبي نيست كه چرا AMD از تقويت گرافيك در اين بستر فناوري بهره جسته است؟ روشن است كه اصلي ترين هدف فناوري عنكبوتي AMD به طور مشخص رايانههاي مخصوص بازيهاي رايانهاي و علاقه مندان به ويدئو با وضوح بالاي HD است.
طراحي و تنظيمات بي نقص و عالي
اصلي ترين هدفي كه به دنبال مطرح كردن اين فناوري عنكبوتي پيگيري ميشود اين است كه اين اجزاي سخت افزاري كه از پيش شناخته و آزمايش شدهاند، به صورتي مجتمع در كنار هم به طور موثري كارآيي خواهد داشت، زيرا همگي ساخت يك شركت هستند و آزمايشهاي مربوط به كاركردشان را قبلا بارها به صورت موفقيت آميزي پشت سرگذاشتهاند.به مالكيت در آمدن ATI توسط AMD به نيمههاي سال 2006 باز ميگردد كه اين امر به خودي خود كمك و مساعدت بسيار مهم و به سزايي را در شكلگيري و به وجود آمدن اساس اولين ايده فناوري عرضهشده AMD انجام داد. اما عاملي كه بيش از هرچيز ديگري AMD را براي طراحي و مطرح كردن اين فناوري عنكبوتي مصمم ساخت، تنها موقعيت زماني بسيار مناسبي بود كه AMD به سرعت آن را تشخيص داد و از آن بهره برداري كرد.
اصول كار فناوري عنكبوتي AMD
اجزاي تشكيل دهنده فناوري عنكبوتي عبارتند از: چيپ ست سري 7، واحد پردازش گرافيكي رادئون4 و ريزپردازنده فنوم.1– چيپ ستهاي سري 7
با استفاده از چيپستهاي سري 7، AMD پشتيباني كامل از ريزپردازندههاي چهار هستهاي به همراه كارتهاي گرافيكي برخوردار از آخرين فناوري پيشرفته را عرضه ميدارد كه اين چيپ ست فناوري ابر انتقال5 را نيز در بردارد. با افزودن بر 42 كانال در دسترس از نوع 2.0PCI- E، چيپستهاي سري 7 از قابليتهاي فوقالعادهاي مطابق با آخرين فناوريهاي متداول روز جهان پشتيباني ميكند كه اين خود شامل استفاده همزمان از چهار برد گرافيكي رادئون نيز هست. متاسفانه بيشتر اوقات در چرخه كار رايانهها چيپ ست ها به منزله زاويه فراموش شدهاي از فناوري تلقي ميگردند، اما عملا آنها به منزله ستارههاي درخشاني، روشنگر راه اين فناوري هستند.
2– ريزپردازندههاي فنوم
با داشتن چهار هسته، اين ريزپردازنده ها فنوم هستند كه قدرت بسيار زيادي را به مجموعه فناوري عنكبوتي ارزاني ميدارند. به عنوان نخستين ريزپردازنده چهار هستهاي موجود AMD، كه نوع خاصي از آن هم با نام چيپ فنوم نگارش سياه6 توسط AMD توليد شده است و مصرف كنندگان عمده آن كاربران حرفهاي هستند. محاسبه گر آن با قابليت قفل گشوده عمل ميكند، و شما به راحتي ميتوانيد عملكرد ريزپردازنده را شخصا به صورت اختصاصي تنظيم كنيد.
3– واحد پردازش گرافيكي رادئون
تراشه واحد پردازشگر گرافيكي رادئون سري 3800، نخستين نمونه از تراشههاي پردازشگر گرافيكي بهرهگيرنده از فناوري سري 55 نانومتري در نوع خود هستند و از 10.1 Directx نيز پشتيباني كامل ميكنند، كه فناوري كراس فايركس7 نيز امكان استفاده مداوم از چهار برد گرافيكي رادئون به طورهمزمان را به سيستم ميدهد.
مزايا و رهاوردهاي فناوري عنكبوتي
يكي از بزرگ ترين محاسن اين فناوري اين است كه كاربران و طرفداران آن كه افرادي عادي هستند كه به رايانه شخصي شان و ارتقا آن علاقه دارند و تنها مختص و در اختيار كساني نيست كه بودجه و توانايي خريد تجهيزات و سيستمهاي گران قيمت را دارند. طراحي فناوري عنكبوتي به زمان پس از مالكيت در آمدن ATI توسط شركت AMD باز ميگردد و AMD به اين فناوري به منزله تلفيقي از آميزههاي كاربردهاي بازيهاي رايانهاي و رايانه مخصوص تماشاي فيلمهاي سينمايي با كيفيت HD مينگرد. AMD با آگاهي از تمايل كاربران به داشتن هر دو مشخصه در يك دستگاه و در هم آميختن آنها با يكديگر با فناوري عنكبوتي به اين تمايل و علاقه كاربران پاسخ داده است و از سوي ديگر اين يك حركت حياتي و استراتژيك از سوي AMD براي تصاحب بازار علاقهمندان و مصرف كنندگان رايانههاي شخصي است.مصرف كم انرژي
با استفاده از فناوري پاورپلي8 در كارتهاي ويدئويي رادئون، AMD قادر خواهد بود تا مصرف انرژي را در واحدهاي پردازنده كارتهاي گرافيكي تا 50 درصد در زمان اوج فعاليت و تا 75 درصد در زمان بيكاري آنها كاهش داده كه اين مصرف كمتر انرژي الكتريكي مترادف با اين مساله است كه چيپ پردازشگر گرافيكي حرارت كمتري نيز ايجاد خواهد كرد و اين عامل نيز به نوبه خود سروصداي اضافي كلي سيستم را كه در اثر كاركرد قطعات خنك كننده ايجاد ميشود، به ميزان قابل ملاحظهاي كاهش خواهد داد.
كاربرد در فناوري ساخت نوت بوك ها
با اين ويژگي تقاضاي مصرف كم انرژي فناوري عنكبوتي و اعلام قبلي AMD مبني بر به ميدان آوردن سري رادئون قابل حمل9، اين فناوري ممكن است پا را فراتر از محدوده محيط رايانههاي دسكتاپ گذاشته و اساسا از بسياري از جهات توانايي آن را نيز دارد كه در فضاي نوت بوك هم به خوبي مورد استفاده قرار گيرد.
گام بعدي، فناوري Leo
به عنوان يك ارتقا براي فناوري عنكبوتي، AMD در نظر دارد تا فناوري لئو را كه متشكل از گزينه چرخه توليد فناوري 45 نانومتري همزمان با ريزپردازشگرهاي گرافيكي ارتقا يافته است را به ميدان آورد.
نتيجه گيري
اين مساله كه ما هم اكنون در عصر ويدئو هستيم، مردم جهان در سطح بسيار وسيعي از ويدئو استفاده ميكنند، آن را تماشا ميكنند يا به ويرايش آن ميپردازند و يا آن را با هم به اشتراك ميگذارند، امر بسيار خوب و قابل استفادهاي براي فناوري عنكبوتي AMD است، چرا كه با استفاده از ATI و انواعي كه امروزه در دسترساند، اين برهه زماني، مناسب ترين مقطع براي رشد و پيشرفت فناوري عنكبوتي AMD است، چرا كه با بهره گيري از اين فناوري كيفيت نهايي و خروجي تصاوير ويدئويي واقعا عالي و باور نكردني است.منبع: engadget.com
پي نوشت هاSpider Platform.1
GPU:Graphic Processing Unit.2
Phenom.3
Radeon GPU.4
5. 5 . Hyper Transport3
Black Edition . 6
Cross Firex .7
Power Play .8
Mobility Radeon .9|
×××
مروري برسيستم عامل مكينتاش
سيب خوشگل خوشمزه
همه ما كم و بيش نام اپل و سيستمعامل مرموز آن، مكينتاش را شنيدهايم. عموما جز تحسين سيستم عامل مكينتاش و اينكه سيستم مخصوص طراحان گرافيك و انيميشن است، چيزهاي زيادي بهگوشمان نخورده است. مروري بر اين سيستم عامل مبتني بر يونيكس ميتواند ما را بيشتر با آن آشنا كند. نخستين نسخه Mac OSX(كه مكاواستن تلفظ ميشود)، در سال 1999 در دو نسخه سرور و دسكتاپ منتشر شد. از سال 2001 تا امسال، 5 نسخه ديگر از اين سيستم عامل عرضه شده است كه نامگذاري آنها بر مبناي گربهسانان است و آخرين آن،لئوپارد نام دارد و اكتبر 2007 عرضه شد. همچنين، يك نسخه فرعي از اين سيستم عامل، براي ابزارهاي اپل عرضه شده است كه از ميان آنها ميتوان به، سيستمعامل آيفون براي گوشي آيفون، آيپادتاچ و نگارشي بينام براي تلويزيون اپل اشاره كرد.
تاريخچه
1– توسعه خارج از اپلپس از اينكه اپل استيو جابز را در سال 1985 از مديريت كنار گذاشت، او شركت را ترك كرد و با سرمايه شخصي و وام، اقدام به توليد پديده بزرگ بعدي كرد و حاصل، NeXT بود.
اين ايستگاه كاري كه از كامپيوترهاي زمان خود، بسيارجلوتر بود، بهدليل بالا بودن هزينههاي پيادهسازي، در سال 1993 در بخش سختافزار به كار خود پايان داد، اما نرمافزار آن، يعني سيستمعامل شييگراي NeXTSTEP افسانهاي پاياتر داشت.
اين سيستم عامل كه بر مبناي هسته ماخ (Mach) و BSD طراحي شده است، بر مبناي زبان شييگراي C پياده شده است. نكستاستپ، در آغاز نسبت به ارائه خدمات مشاورهاي و فروش سرويسهاي آنلاين پرداخت اما هيچگاه به موفقيتي تجاري نرسيد. اين هسته بعد از يك دوره تكاملي به OPENSTEP تغيير نام داد. اوپناستپ ديگر از اشياي سرويسي خود جدا شده بود و ميشد بهسادگي روي ماشينهاي مختلف پياده كرد و براي مدت كوتاهي، سانمايكروسيستمز آن را بهخدمت گرفت. هر چند كه اپل، آيبيام، مايكروسافت و حتي سان نيز در اين فاصله اعلام كردند كه سيستمهاي عامل شييگراي خود را توسعه و عرضه خواهند كرد. و بالاخره در سال 1996، اپل با قيمت 427 ميليون دلار اوپناستپ را خريد و بهعنوان پايه سيستمعامل Mac OSX قرار داد.
2– توسعه داخلي
در همين فاصله، اپل به مشكلاتي تجاري برخورد كرد و سيستم عامل قديمي مكاواس ديگر به محدوديتهاي خود نزديك ميشد. از سال 1994 تلاشهاي زيادي براي جايگزيني مكاواس صورت گرفت اما همه آنها نااميدانه به شكست منجر شدند تا اينكه در سال 1996 پروژه بهطور كامل متوقف شد.
پس از خريد اوپناستپ توسط اپل، استيو جابز بهعنوان مشاور با اين شركت همكاري كرد و سيستم عامل بعدي اين شركت با اسم رمز «راپسودي» براي عرضه در اواخر سال 1998 آغاز بهكار كرد.
اپل با اعلام اين موضوع كه توسعهدهندگان ميتوانند با استفاده از كتابخانههاي اين سيستم عامل، نرمافزارهاي خود را گسترش دهند، بهدنبال كسب مقبوليت عام بود. اما، ادوبي (Adobe) بهعنوان يكي از توسعهدهندگان مخالفت خود را با اين كار اعلام كرد. دليل اين موضوع هم به خود اپل بر ميگشت، چرا كه با شكست عرضه مكاواس بعدي، اين شركت در ميان محافل عمومي بدقول شده بود.
3– تغيير جهت، تحت سرپرستي جابز
اين از دست دادن اعتبار، باعث از دست رفتن اعتماد هيات مديره به جيلآمليو (Gil Amelio) مدير وقت اپل شد.
هيات مديره درخواست استعفاي او را دادند و به جابز با چك سفيد امضايي بازگشت و هدايت مجدد اپل را درخواست كردند. طي دو سال آتي، تمام تلاشهاي اپل مبتني بر اين بود كه واسطهاي زبان برنامهنويسي خود را به كتابخانهيونيكسي كربن منتقل كند. بدين ترتيب، تمامي نرمافزارهاي قديمي اين سيستم عامل، با Mac OSX هم سازگار ميشدند.
در همين فاصله، لايههاي پاييني سيستم عامل (هسته ماخ و لايههاي بالاي آن) دوباره بررسي شدند و تحت مجوز منبعباز منتشر شدند. اين هستهبا عنوان داروين (Darwin) مطرح است. هسته داروين سيستم عاملي پايا و انعطافپذير را عرضه ميكند كه بسياري از پيادهسازيهاي يونيكسي بر مبناي آن است. مك اواستن نسخه سرور كه با رابط كاربري تغيير يافته مكاواس عرضه ميشد، از قالب جديدي به نام آكوا استفاده ميكرد. آكوا تغيير عمدهاي نسبت به مكاواس داشت و با قابليتهايي همچون آنتيآلياز كردن متون و گرافيكها، سايهزني، براق كردن و شفافيت و انيميشن به عوامل رابط گرافيكي، كاملا چشمگير بود. با اين وجود توسعه آكوا كه بر مبناي موتور نمايشي اوپناستپ بود متوقت شد و توسعه موتوري كه با مجوز رايگان عرضه ميشود، به نام كوارتز شروع شد.
تطبيق
1– نرمافزارمكاواس و Mac OSX قابليت تطبيق مستقيم ندارند، بهاين علت كه توابع برنامهنويسي اوپناستپ با همكاري شركت سان نوشته شده است وتطابقي با مكاواس ندارد. بدين جهت، طي توسعه نخستين نسخه Mac OSX، امولاتوري براي اين موضوع ايجاد شد. Mac OSX پشتيباني نيرومندي از جاوا دارد، به عبارت ديگر، نرمافزارهايي كه در زمان جاوا نوشته ميشوند، تا حد امكان با سيستم اخت خواهند بود و با حفظ اين امتياز، قابليت چند پلتفرمي را هم خواهند داشت.
2– سختافزار
در ابتداي عرضه Mac OSX، بستر سختافزاري استاندارد براي اين سيستم عامل، بر مبناي پردازندههاي PowerPC نسلهاي 3G، 4G و 5G بود. نسخههاي بعدي مك از سختافزارهاي قديميتر پشتيباني نميكردند.
بهعنوان مثال، پانتر از 3G پشتيباني نميكرد و تايگر پشتيباني 4G را متوقف كرد. با عرضه لئوپارد در سال 2007، اپل پشتيباني از پردازندههاي 3G و 4G را بهطور كامل متوقف كرد.
انتقال به اينتل
در سال 2002، شايعهاي مطرح شد كه اپل مايل است سيستم عامل خود را بر پردازندههاي اينتل عرضه كند. در سال 2005، و با قوت گرفتن اين شايعه، استيو جابز اعلام كرد كه طي دو سال آينده بهطور كامل به روي بستر اينتل خواهد رفت. اپل پيش از اين، سيستم عامل خود را تنها يك بار از پردازندههاي موتورولاي 68000 به پردازندههاي PowerPC منتقل كرده بود.