• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
با تصمیم دادگاه اتحادیه اروپا
بانک مرکزی ایران لغو تحریم شد


دادگاه اتحادیه اروپا طی حکمی اعلام کرد تصمیم سال ۲۰۱۲ شورای اروپا برای تحریم و انسداد داراییهای بانک مرکزی ایران باید لغو شود.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) این حکم توسط شعبه بدوی دادگاه اتحادیه اروپا صادر شده و به معنی لغو فوری تحریم‌ بانک مرکزی ایران توسط این اتحادیه نیست و قابل تجدیدنظر است.

دادگاه اتحادیه اروپا می‌گوید شورای اروپا برای ادعای خود هیچ دلیل و مدرکی ارائه نکرده و به هیچ نقل و انتقال مشخصی اشاره نکرده است و از اینرو این تصمیم باید لغو شود.

به گزارش شبکه خبری بی بی سی، در ژانویه 2012 اتحادیه اروپا تصمیم گرفت که به دلیل "نگرانی از ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای ایران" خرید نفت از ایران را قطع کند و بانک مرکزی ایران را مورد تحریم قرار دهد. به دنبال تحریم بانک مرکزی ایران داراییهای این بانک نیز در اروپا مسدود شد.

تحریم‌های اتحادیه اروپا به دنبال رشته‌ای از قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل وضع شد.

شورای اروپا در آن مقطع اعلام کرد که یکی از دلایل تحریم بانک مرکزی ایران کمک این نهاد مالی به دور زدن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران بوده است.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد



کاهش حجم معاملات به زیر 100 میلیارد/
انتقاد طیب نیا از عملکرد بورس/ مشکلات را حل و فصل کنید

خبرگزاری مهر - گروه اقتصادی: افت بازار سرمایه کشورمان در ماه‌های اخیر، انتقاد شدید طیب نیا را هم در پی داشت و وزیر اقتصاد خواستار حل و فصل مشکلات و ایجاد جذابیت برای سرمایه‌گذاران شد تا در نهایت بتوان به ریزش‌ها و افت‌های بورس پایان داد.
به گزارش خبرنگار مهر، در روزهایی که **** بانکی کشور به عنوان اولین تامین کننده منابع مالی بخش تولید کشور زیر ذره بین تمام فعالین اقتصادی و دولتمردان قرار دارد و با توجه به برنامه خروج از رکود دولت توجه ویژه ای به سیستم بانکی به لحاظ افزایش سرمایه و غیره صورت گرفته است و از سوی دیگر فشارهای مضاعفی به این سیستم وارد است، بازار سرمایه کشورمان هم روزهای سختی را پشت سر می گذارد.

بازار سهام کشورمان طی ماه های اخیر روندی کاهشی را در پیش گرفته و با نوسات شدیدی مواجه شده و شاخص کل بورس که به مثابه دماسنج بورس عمل می کند همچنان وضعیتی قرمز را تجربه می کند، این در حالی است که این بازار به وظیفه اصلی خود یعنی تامین مالی بنگاه های اقتصادی مانند **** بانکی برای رونق بخش تولید و توسعه کشور کمک قابل ملاحظه ای را نداشته است.

بازار سرمایه کشورمان تابستان امسال را به سردی گذراند و دیگر رغبتی برای سرمایه گذاری تازه واردها باقی نگذاشته است و شاخص کل بورس همچنان روندی نزولی را طی می کند و محرک های تقویت کننده قوی و تمایلی برای رشد بازار سرمایه به چشم نمی خورد.

آمارها نیز بیانگر وضعیت بازار سرمایه است، بررسی وضعیت شاخص کل بورس نشان می دهد که از ابتدای امسال تاکنون که بازار سرمایه 119 روز معاملاتی را پشت سرگذاشته است، شاخص کل بورس ریزش 7 هزار و 572 واحدی را تجربه کرد.

شاخص بورس در این روز کاری سال جاری گرچه افت هایی را نیز در سال 92 پشت سرگذاشته بود، اما با رقم 79 هزارو 15 واحد آغاز به کار کرد که این رقم هم اکنون به 71 هزار و 443 واحد نیز رسیده است. این در حالی است که جلسات و چاره اندیشی های بسیاری برای بورس نوپای کشور صورت گرفته است و بارها وزرا و مسئولان اقتصادی و بورسی دور هم جمع شده اند و برای آن چاره اندیشی کرده اند.

از ابتدای امسال، 73 میلیارد و 835 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 326 هزار و 970 میلیارد ریال در بورس معامله شده که این میزان سهام توسط یک میلیون و 902 هزار و 984 سرمایه گذار در 6 میلیون و 223 هزار و 38 نوبت معاملاتی دادوستد شده است. همچنین تعداد 4 میلیون و 870 هزار و 730 برگه اوراق مشارکت به ارزش چهار هزار و 876 میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار به فروش رسیده است.

تمام این روند حاکی از این است که تصمیم گیری های اخیر هیچ دستاوردی برای بازار سرمایه نداشته و از تصمیمات دولت در لایحه خروج از رکود گرفته تا ابلاغ بخشنامه مالیاتی کارگزاری ها و غیره هیچ یک تاثیرگذاری مثبتی به همراه نداشته است.

وضعیت رکودی حاکم بر اقتصاد کشور و همچنین شرایط سیاسی این روزها بر بورس هم تاثیر گذاشته است، این درحالی است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که بورس باید محرک اقتصاد کشور باشد، گذشته از عوامل دیگری از جمله نرخ سود بانکی که بر وضعیت بورس کشورمان تاثیرگذار بود، اما اقدامات عملی برای نجات بازار سهام صورت نگرفته است و وزیر اقتصاد هم خود منتقد عملکرد این بازار است.

علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی طی روزهای اخیر انتقاداتی را نسبت به وضعیت فعلی بازار سرمایه داشت و عنوان کرد: برای بازار سرمایه نیز ماموریت تعریف شد که آن تامین مالی بلندمدت بنگاه های بزرگ کشور است. اگرچه طی سال های اخیر بازار سرمایه کشور به لحاظ ارزش بازار، توسعه قابل ملاحظه ای پیدا کرده اما عمده معاملات و مبادلات در بازار سرمایه، در بازار ثانویه بوده و است و بازار سرمایه در تامین مالی بنگاه ها و فعالیت های اقتصادی نقش قابل ملاحظه ای را ایفا نکرده است.

وزیر اقتصاد افزود: در سال گذشته که اوج فعالیت بازار سرمایه و تامین مالی تولید بود، حدود 27 هزار میلیارد تومان به بخش تولید کشور از طریق بازار سرمایه منابع تزریق شد که اگر این را مقایسه کنیم با میزان مشارکت بازار پول که بیش از 200 هزار میلیارد تومان بود نشان می دهد بازار سرمایه در مقایسه با بازار پول نقش قابل ملاحظه ای را اکنون ایفا نمی کند.

طیب نیا گفت: همه ما می دانیم به شرطی بازار سرمایه جذابیت کافی برای سرمایه گذاران پیدا می کند که ما بازار ثانویه فعال و موثری داشته باشیم؛ آن چیزی که ابزارهای مالی موجود در بازار سرمایه را برای مردم جذاب می کند و آنها را مایل به سرمایه گذاری در این بازار می کند عمدتا بازدهی بالا و مهمتر از آن قدرت نقدشوندگی بالا در بازار سرمایه کشور است. شرط اینکه دارایی ها از قدرت نقدشوندگی بالا برخوردار باشد این است که بازار، بازاری پُر رونق باشد و بازار ثانویه کم رونق و بازار ثانویه ای که ریسک فعالیت ها در آن بالا باشد نمی شود انتظار مشارکت جدی سرمایه گذار را داشته باشیم.

طیب نیا تصریح کرد: ما در ماه های گذشته و تحت تاثیر شرایط عمومی که بر اقتصادمان حاکم شد و با توجه به محدودیت های مالی و تنگنای اعتباری در بازار سرمایه هم دچار محدودیت هایی شدیم و حجم معاملات و مبادلات در بازار سرمایه با کاهش چشمگیری روبرو بود. زمانی در سال های گذشته در بازار سرمایه به 800 میلیارد تومان هم رسید اما متاسفانه در این ایام حتی در بعضی از روزها حجم معاملات ما به زیر 100 میلیارد تومان هم کاهش پیدا کرد که باید این مشکل را حل و فصل کنیم؛ بازار ثانویه پُر رونق داشته باشیم تا بتوانیم سرمایه گذاران را به سمت این بازار جذب کنیم.

به هر حال هم اکنون جهت گیری اصلی دولت و سیاست های طراحی شده در سبد خروج از رکود افزایش و تقویت نقش بازار سرمایه در تامین مالی بنگاه ها است و احکام متعددی در این زمینه پیش بینی و ابزارهای مالی جدیدی معرفی شده که می تواند این نقش را برای ما ایفا کنند.

از سوی دیگر مسئولان بازار سرمایه توصیه می کنند که با دید بلند مدت باید به این بازار نگاه کرد نباید عجولانه وارد این بازار و از آن خارج شد، اما سال گذشته با رفتار بورس بسیاری از تازه واردین دوباره از این بازار خارج شدند و عده ای دیگر در آن باقی مانده اند که به نظر می رسد همچنان باقی بمانند.

همچنین به اعتقاد برخی ها کف ریزش های بورس کانال 70 هزار واحدی است که هم اکنون شاخص در مرز آن قرار دارد، نشانه آن هم این است که تاکنون شاخص سه مرتبه تا این رقم افت داشته اس
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در گفت‌وگو با فارس:
بانک ایران و روس احیا می‌شود/ صادرات مستقیم به روسیه از بندر انزلی
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: برای رفع موانع نقل و انتقال مالی صادرات محصولات کشاورزی بانک ایران و روس در کشور راه‌اندازی می‌شود. واردات مستقیم ایران به روسیه از بندر انزلی انجام خواهد شد.


797284_PhotoA.jpg

رضا نورانی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادیخبرگزاری فارس، در پاسخ به اینکه رسانه‌های خارجی از حذف تعرفه واردات محصولات کشاورزی ایران از سوی روسیه خبر داده‌اند گفت: این مسئله باید بررسی شود اما اگر چنین اتفاقی بیفتد میزان صادرات محصولات کشاورزی ایران به روسیه افزایش قابل توجهی خواهد داشت.

به گزارش فارس، به نقل از" دنیا دیلی"، روسیه تصمیم گرفته است تعرفه واردات میوه و سبزی از ایران را حذف کند و این مسئله موجب نگرانی ترکیه شده است.

بعد از اعمال تحریم از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا علیه روسیه این کشور نیز به مدت یک سال واردات محصولات کشاورزی خود از کشورهای اروپایی و آمریکایی را ممنوع کرد همین مسئله باعث گرایش روسیه به بازار کشورهای منطقه و شرق شده است.

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: در مسافرت اخیر اکیپ اقتصادی روس به ایران مسئله واردات محصولات کشاورزی مطرح شد اما دو مسئله نقل و انتقال مالی و نیز نبودن واحدهای قرنطینه‌ای بین دو کشور به عنوان مشکل اصلی مطرح شد.



*راه‌اندازی بانک ایران و روس

وی افزود: برای رفع موانع نقل و انتقال پولی و مالی آنطور که معاون بازرگانی وزیر جهاد اعلام کرده است به زودی بانک ایران و روس در کشور راه‌اندازی می‌شود.

به گفته نورانی بانک ایران و روس بعد از پیروزی انقلاب اسلامی منحل شد.

به گفته کنفدراسیون صادرات ایران همچنین موانع قرنطینه‌ای هم با تفاهم‌نامه‌هایی که به امضا می‌رسد به زودی برطرف خواهد شد.

وی در پاسخ به اینکه اخیرا وزیر جهاد کشاورزی از آذربایجان شوروی به عنوان مسیری برای صادرات محصولات به روسیه خبر داده است گفت: بنده با این ایده مخالفم چراکه سود اصلی آن به جیب تجار آذربایجانی خواهد رفت.

نورانی تاکید کرد: صادرات مستقیم ایران به روسیه از بندر انزلی انجام خواهد شد. این بندر اخیرا توسعه بیشتری یافته و مسئولان گمرک اعلام کرده اند 24 ساعته در این بندر خدمات ارائه می‌کنند.

انتهای پیام/

- f
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ابهام در آزادسازی سهام عدالت
8 سال انتظار برای دریافت یک میلیون تومان



موضوع آزاد‌سازی‌ سهام عدالت یکی از مشکلات اصلی دولت جدید است؛ زیرا مدیریت سبد آن پیچیدگی‌های زیادی دارد و 42 میلیون نفر بعد از گذشت هشت سال منتظرند ببینند که آیا می توانند به یک میلیون تومانی که به آنها واگذار شده است دست یابند یا نه؟

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، موضوع سهام عدالت و نحوه آزادسازی آن موضوعی است که از هشت سال گذشته تاکنون مطرح بوده و هر ساله وعده‌های زیادی برای آزاد سازی آن داده شده است ولی ابهامات فراوانی که در شرکت‌های سرمایه‌گذاری، قیمت گذاری شرکتها و همچنین نحوه مدیریت سبد سهام عدالت وجود دارد، عملا امکان آزادسازی آن را با مشکلاتی مواجه کرده و 42 میلیون سهامدار را چشم انتظار نگه داشته است.

این در حالی است که دولت جدید بعد از روی کار آمدن با چالش آزادسازی سهام عدالت مواجه شد و وعده داد که طی چند ماه آینده تکلیف سهام عدالت را به سرعت روشن می‌کند، اما عملکرد شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی که با اما و اگرهای فراوانی مواجه است و نیز رشد قیمت سهام شرکت‌های حاضر در سهام عدالت که مدیریت این سبد را به یک موضوع پیچیده تبدیل کرده است، مانع از آزادسازی سهام عدالت شده است.

علاوه بر این، پیچیدگی‌هایی همچون شناسایی مشمولان، قیمت‌گذاری شرکت‌ها و سازوکار آزادسازی بر سر راه سهام عدالت وجود دارد تا جایی که در سهام عدالت برخی شرکت‌ها قیمت گذاری شدند که اصلا وجود خارجی ندارند!

به این ترتیب برای آزاد سازی باید میزان دقیق مشمولین مشخص شود، در حالی که بعد از گذشت هشت سال از اجرای این طرح، تعداد مشمولین سهام عدالت هنوز به صورت دقیق مشخص نبوده و شرکتهای سرمایه گذاری استانی به طور کامل نتوانسته‌اند پروسه ورود به بورس را طی کنند، بنابراین تا زمانی که تکلیف شرکتهای سرمایه گذاری استانی و نیز تعداد مشمولان به صورت دقیق مشخص نشود امکان آزادسازی سهام عدالت وجود ندارد.

علاوه بر این پرتفوی سهام عدالت بسیار سنگین بوده و حدود 90 هزار میلیارد تومان ارزش دارد که به گفته ی رئیس سازمان خصوصی سازی "غول بازار سرمایه" است که این حجم عظیم خود به تنهایی مشکلاتی را پیش روی آزاد سازی قرار می دهد.

همچنین طی هشت سال گذشته تنها 10 هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت به خزانه واریز شده است، در حالی که ارزش این سهام از زمان واگذاری تاکنون حدود 44 هزار میلیارد تومان بوده و اگر 6000 میلیارد تومان تخصیص دو دهک اول محاسبه شود، 28 هزار میلیارد تومان از سود سهام عدالت باقی می‌ماند.

علاوه بر مشکلات پیش روی سهام عدالت که بارها از سوی مسئولان عنوان شده است، اخیرا یک نماینده مجلس از وجود مافیای 250 نفره در سهام عدالت پرده برداشت و اعلام کرد که برای مدیریت سهام عدالت میلیاردها تومان حق مدیریت و حضور دریافت می‌شود، در صورتی که هیچ کاری انجام نمی‌شود و متاسفانه 250 نفر به صورت مافیایی به حوزه سهام عدالت وارد شده و شرکت‌های بزرگ کشور از سوی سهام عدالت دچار آسیب شده‌اند. در حقیقت سهام عدالت مانع از افزایش سرمایه شرکت‌هایی که با آن در ارتباط هستند شده است.

این نماینده مجلس معتقد است سهام عدالت به دلیل اینکه هیچ متولی و پاسخگویی ندارند ، می‌توانند بزرگترین فساد اقتصادی را انجام دهد.

نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین عنوان کرد که طرح آزاد سازی سهام عدالت برای ارائه در مجلس توسط دولت مهیا بوده و قیمت پیش بینی شده برای هر برگ سهام عدالت بین یک تا یک و نیم میلیون تومان است و اگر دولت طرح آزاد سازی را ارائه ندهد حتما با نمایندگان در مجلس آن را تائید می کنیم.

این در حالی است که با وجود مشکلات پیش روی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در جدید ترین اظهار نظر خود از تشکیل کارگروه ویژه‌ای برای بررسی و کارشناسی آزادسازی سهام عدالت خبرداده و گفته که تلاش می‌کنیم هرچه سریعتر مقدمات آزادسازی سهام عدالت را فراهم کنیم تا مردم از منافع این طرح بهره‌مندشود.

وی صندوق‌های قابل معامله را یکی از ساختارهای مفید برای مدیریت سهام عدالت در کشور دانست و تاکید کرد: باید تلاش کنیم با واگذاری سهام دولتی به بخش خصوصی، رسالت دولت را به سمت سیاستگذاری و هدایت‌گری سوق دهیم.

به این ترتیب با توجه به مشکلات عدیده‌ای که همچنان بر سر راه سهام عدالت وجود دارد،آزاد سازی سهام عدالت در آینده نزدیک امکانپذیر نیست، زیرا هنوز ابهامات این سهام برطرف نشده و پیش نویس لایحه دولت برای آزاد سازی سهام عدالت به دولت تقدیم نشده و به تصویب هیات وزیران نرسیده است.

به گزارش ایسنا، در حال حاضر ارزش بازار سهام عدالت به نزدیک 100 میلیارد تومان رسیده و ارزش سبد سهام عدالت تاکنون به 95هزار میلیارد تومان رسیده است. همچنین تاکنون حدود 30درصد از ارزش سهام عدالت که به مشمولین واگذار شده اعطا شده است که این میزان برای گروه‌های 1 و 2 که مشمول تخفیف 50 درصدی هستند 47.2 درصد و برای سایر گروه‌ها 23.6 درصد است.

اما پیچیده بودن فرآیند آزادسازی سهام عدالت اجرای این طرح را با تاخیر مواجه کرده است. این در حالی است که طولانی شدن زمان تعیین تکلیف سهام عدالت شرایط غیرشفافی را برای سهام عدالت به‌وجود آورده و اثرات سوء‌ اقتصادی را ایجاد کرده است، لذا دولت باید هر چه سریع‌تر تکلیف این سهام را مشخص کند و با برداشت سهام خود از سبد سهام عدالت از آن خارج شود.

علاوه بر این قرار بود تا برنامه آزاد‌سازی‌ سهام عدالت در قالب یک لایحه تا پایان تابستان از سوی دولت به مجلس ارائه شود که در حال حاضر پیش نویس آن هم هنوز در اختیار دولت قرار نگرفته و به تصویب هیات وزیران نیز نرسیده است.

از سوی دیگر هنوز مشخص نیست که لایحه پیشنهادی دولت چه مواردی را شامل شده و چه موانعی بر سر راه آن وجود دارد و آیا با ارسال این لایحه مشکل آزادسازی سهام عدالت برطرف می شود یا موانع دیگری بر سر راه آن تراشیده خواهد شد و آیا این طرح می‌تواند زمینه آزادسازی سهام عدالت را بعد از هشت سال فراهم کند و آیا این بار وعده دولت برای آزادسازی سهام عدالت عملی می شود یا نه؟

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
بیشترین وام‌دهی بانک‌ها در کدام عقود است؟


بانکها و موسسات اعتباری بیشترین تسهیلات خود را در قالب مشارکت مدنی و فروش اقساطی اعطا کرده‌اند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، مانده تسهیلات اعطایی بانکها و موسسات اعتباری تا پایان خردادماه سال جاری با رشد 1.3 درصدی نسبت به اسفندماه سال گذشته به بیش از 506 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.

این در حالی است که مشارکت مدنی با وجود کاهش 1.5 درصدی در پایان سه ماهه سال جاری نسبت به اسفند سال قبل، بیش از 196 هزار و 269 میلیارد تومان بالاترین میزان در پرداخت تسهیلات را به خود اختصاص داده است.

همچنین فروش اقساطی بعد از مشارکت مدنی عقودی است که بیشترین تسهیلات در قالب آن پرداخت شده و در مانده‌گیری حسابها در جایگاه دوم قرار دارد. تسهیلات اعطایی بانکها و موسسات اعتیاری در قالب فروش اقساطی نسبت به پایان سال قبل 2.4 درصد افزایش یافته مانده آن به 148 هزار و 305 میلیارد تومان رسیده است.

اما قرض الحسنه که این روزها از شرایط مناسبی برخوردار نبوده و دولت و بانک مرکزی را برای پرداخت تسهیلات ازدواج با کمبود منابع مواجه کرده در پایان سه ماهه سال جاری در مقایسه با پایان سال گذشته با کاهش 2.1 درصدی همراه بوده و به 25 هزار و 535 میلیارد تومان کاهش یافته است. با این وجود قرض الحسنه سومین عقدی است که بیشترین تسهیلات دهی بانکها و موسسات اعتباری در قالب آن انجام شده است.

بنابر آخرین آمارهای بانک مرکزی، جعاله با رشد 1.6 درصدی در پایان سه ماهه اول سال جاری پرداخت بیش از 25 هزار و 400 میلیارد تومان از تسهیلات بانکها را بر عهده داشته است.

در عین حال بانکها و موسسات اعتباری حدود 14 هزار و 140 میلیارد تومان از تسهیلات خود را در قالب عقد مضاربه پرداخته‌اند که مانده آن تا ابتدای تیرماه نشان می‌دهد که سه درصد کاهش یافته است.

سرمایه‌گذاری های مستقیم بانکها و موسسات اعتباری در پایان خردادماه امسال حدود دو درصد رشد داشته و مانده تسهیلات دهی بانکها و موسسات در قالب این عقود به حدود 4700 میلیارد تومان رسیده است.

اما بیشترین رشد در پرداخت تسهیلات مربوط به وام دهی در قالب اجاره به شرط تملیک است که با افزایش 9.9 درصدی به بیش از 2700 میلیارد تومان رسید .

همچنین پرداخت وام در قالب مشارکت حقوقی از اسفندماه سال گذشته تا خرداد امسال بیش از 10 درصد کاهش یافته که بیشترین رشد منفی را به همراه داشته است. براین اساس مانده تسهیلات دهی بانکها در قالب این عقد نیز به 14 هزار و 218 میلیارد تومان کاهش یافته است.

در عین حال سلف هم از دیگر عقودی است که تسهیلات دهی بانکها در قالب آن کاهش بیش از شش درصدی داشته و در پایان خرداد به 1600 میلیارد تومان رسیده است.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد



معاون نعمت‌زاده در گفتگو با مهر:
اقدام جدید بانک مرکزی برای رونق تجارت/ سوئیفت آسیایی در دستور کار قرار گرفت

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از اقدام جدید بانک مرکزی برای حل مسائل و مشکلات بانکی پیش روی تجار خبرداد و گفت: بانک مرکزی استفاده از سوئیفت آسیایی را در دستور کار قرار داده است.
ولی الله افخمی راد در گفتگو با مهر با بیان اینکه بانک مرکزی استفاده از سوئیفت آسیایی را در دستور کار قرار داده است، گفت: هم اکنون 8 بانک ایرانی در فهرست تحریم ها قرار ندارند و همین امر، می تواند با همکاری سایر شرکای بین المللی، راه را برای رونق تجارت باز کند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: البته صرافی ها نیز در کنار بانکها کار نقل و انتقال پول را انجام می دهند؛ اما ممکن است اندکی هزینه بالاتر باشد.

وی تصریح کرد: تحریم ها به ویژه علیه **** بانکی، محدودیت هایی را در روابط تجاری میان ایران و سایر کشورها به وجود آورده است که البته در هیات های تجاری که به ایران سفر می کنند، این موضوع را پیگیری و مورد مذاکره قرار می دهیم.

به گفته افخمی راد، بر اساس برنامه امسال دولت، قرار است که 22 میلیارد دلار در بخش خدمات و 47 میلیارد دلار در بخش کالا، صادرات صورت گیرد، این در حالی است که علیرغم تمام تحریم ها، مبادله تجاری ایران با سایر کشورهای دنیا با افزایش مواجه بوده و صادرات به 26 میلیارد دلار رسیده است.

به گزارش مهر، سوئیفت از شنبه 27 اسفند 1390 در راستای تحریم‌های اروپایی خدمات را به برخی بانک‌های ایرانی که مشمول طرح تحریم هستند قطع کرده ‌است. در عین حال، برخی خبرها حکایت از آن دارد که شبکه مالی سوئیفت، به تازگی به صورت رسمی از اتحادیه اروپا خواست تحریم های مالی علیه ایران لغو شود تا این شبکه بتواند تعاملات مالی را میان بانک های ایرانی و دیگر کشورهای جهان از سرگیرد.شبکه سوئیفت که مقر آن در بلژیک است، تعاملات مالی 209 کشور در جهان را سامان می دهد و با 97 هزار موسسه مالی و بانکی در جهان ارتباط دارد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مشکل قیف ترافیکی البرز حل می‌شود

استاندار البرز گفت: تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام بدون مدیریت درآمد – هزینه‌ای ممکن نیست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه البرز، حمید طهایی پیش از ظهر امروز(29 شهریور)، در مراسم بهره‌برداری از تقاطع غیر‌همسطح شهدای دانش‌آموز اظهار کرد: موقعیت استراتژیک استان البرزدر سطح ملی باعث شده این استان به معبری برای اتصال شمال به جنوب کشور تبدیل شود.
وی افزود: هرچند تنها دو درصد از معابر کل کشور در دل استان البرز جای گرفته اما این استان بیش از 18 درصد از بارترافیکی کل کشور را به دوش می‌کشد.
طهایی خاطرنشان کرد: وضعیت ترافیکی موجود نشان می‌دهد که جاده‌ها و معابراستان تحمل تردد این تعداد خودرو را ندارند و همین امر باعث شده شاهد ایجاد قیف ترافیکی در این استان باشیم.
وی ادامه داد: حل مشکل ترافیکی استان بهترین اقدام برای صرفه‌جویی در سرمایه‌های مادی و معنوی مردم است به این ترتیب که با حل این مشکل هم از آمار تصادفات در محورهای مواصلاتی استان کاسته می‌شود و هم مردم زمان کمتری در ترافیک به هدر می‌دهند.
استاندار البرز تأکید کرد: دولت دبیر و امید سعی دارد با مدیریت جهادی گره‌های کور در بحث خدمات‌رسانی به مردم را بازو نور امید را در دل‌های آنان روشن کند.
وی یادآور شد: متاسفانه دولت در شرایط کنونی هم به واسطه تحریم‌ها و هم به واسطه محدودیت‌های اعتباری با مشکلات متعددی در تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام مواجه است و از مردم می‌خواهد صبر پیشه کنندتا بتواند با برداشتن بخشی از موانع به وعده‌های خود عمل کند.
این مسئول اضافه کرد: در حال حاضر بخش عمده‌ای از درآمد دولت به فروش منابع نفتی اختصاص دارد که این درآمد نیز به واسطه اعمال تحریم‌ها بسیار کاهش یافته است.
طهایی ادامه داد: در دولت‌های قبل مدیران باید صرفاً به فکر مدیریت هزینه بودند اما با توجه به شرایط کنونی مدیران دولت یازدهم هم باید به فکر مدیریت هزینه باشند و هم نگاهی به مدیریت درآمد داشته باشند.
وی در پایان گفت: در شرایط فعلی تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام و کلنگ‌زنی پروژه‌های جدید بدون توجه به مدیریت هزینه - درآمد امکان پذیر نیست.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ظریف: تصمیمات تحمیلی را نمی‌پذیریم


وزیر امور خارجه کشورمان درباره دلیل این‌که چرا ایران عدد پیشنهادی غرب در مورد تعداد سانتریفیوژ‌ها را قبول نمی‌کند، گفت: ما برای مذاکره اینجا هستیم و نه برای قبول تصمیمات تحمیلی.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگو با پایگاه اینترنتی پی‌بی‌اس درباره ائتلاف بین‌المللی به سرکردگی آمریکا برای مبارزه علیه داعش، گفت: من معتقدم جامعه بین‌المللی باید درک کند که داعش یک تهدید و چالش مشترک است و نیاز به پاسخ مشترک دارد. این پاسخ باید از سوی منطقه داده شود و توسط جامعه بین‌المللی حمایت شود. ما با دولت عراق همکاری می‌کنیم. همچنین با کردستان عراق نیز برای شکست این تروریست‌ها همکاری کردیم. ما این تروریست‌ها را به عنوان تهدیدی برای همه ملت‌ها در منطقه مشاهده می‌کنیم.

وی درباره مداخله نظامی در عراق برای مبارزه با نیروهای داعش، گفت: ما معتقدیم که عراقی‌ها خودشان توانایی کامل برای آزادی سرزمینشان دارند. آن‌چه که باید جامعه بین‌المللی انجام دهد ممانعت از کمک رسانی به تروریست‌ها است. متأسفانه در طول 4-3 سال گذشته برخی از دولت‌ها در منطقه و خارج از منطقه به آنها کمک کردند.

محمدجواد ظریف در پاسخ به این‌که آیا کشورهایی مانند عربستان سعودی و یا ترکیه در منطقه این کار را انجام دادند، گفت: من در اینجا نام کشوری را نمی‌برم. ما خواهان همکاری با همه به خصوص با دوستانمان در منطقه هستیم تا بتوانیم این تهدید را به صورت بنیادی شکست دهیم نه فقط با یک اقدام نظامی.

وی درباره مواضع سرد ایران نسبت به همکاری با دولت اوباما برای مبارزه با داعش، گفت: ما هنوز قانع نشده‌ایم که آمریکا در این باره جدی است.

وی درباره نفوذ ایران در منطقه، گفت: ما معتقد نیستیم که حمایت از گروه‌هایی وابسته به القاعده می‌تواند به روند دموکراتیزه کردن و احترام به خواسته مردم در سوریه کمک کند.

وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: در واقع هیچ کس نمی‌تواند کس دیگری را در منطقه به زور وادارد. ما نفوذی در عراق ، سوریه و حتی در منطقه داریم. این نفوذ ما به این دلیل است که نمی‌خواهیم خواسته خود را به کشورهای دیگر تحمیل کنیم.

ظریف در بخش دیگری از این مصاحبه درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت: هیچ آدم عاقلی در ایران نمی‌خواهد که بمب هسته‌ای ساخته شود. زیرا مردم ما درباره محاسبات استراتژیکی بسیار هوشیار هستند. آن‌چه که ما به مردم می‌گوییم وجود بی‌اعتمادی بسیاری است. مردم ایران به آمریکا اعتماد نمی‌کنند اما ما می‌توانیم این مسأله را تغییر دهیم. برای همه ما مهم است که به جای زندگی در گذشته تلاش کنیم که تاریخ جدیدی را بنویسیم.

وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره این‌که چرا ایران برای دستیابی به راه‌حل در مسأله هسته‌ای تعداد سانتریفیوژ‌های خود را به خواسته آمریکا و کشورهای غربی کاهش نمی‌دهد، افزود: ما در مذاکرات نیستیم که بخواهیم تصمیمات تحمیلی را قبول کنیم بلکه ما در ‌آنجا می‌خواهیم گفت‌وگو کنیم. ما در مذاکرات می‌گوییم اجازه دهید ببینیم که چگونه می‌توانیم با هم بهترین روش را انتخاب کنیم. ما محدودیت را قبول کرده‌ایم اما این محدودیت الزام‌آور نبود. بلکه تنها در جهت ایجاد اعتماد است. اما ما هیچ‌گونه عدد تحمیل شده‌ای را قبول نمی‌کنیم. ما قبول نمی کنیم که از ما خواسته شود غیرممکن را انجام دهیم.

ظریف درباره تمدید مذاکرات‌ بعد از 24 نوامبر گفت: من نمی‌گویم که 24 نوامبر آخرالزمان(برای مذاکره) است اما ما باید از همه انرژی خود برای دستیابی به توافق تا این زمان استفاده کنیم.

وی در پایان تأکید کرد: ما باید از این فرصت استفاده کنیم.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سیا عملیات‌های جاسوسی در غرب اروپا را به حالت تعلیق درآورد

بخش اروپایی آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) تمامی عملیات خود را در غرب اروپا و در واکنش به افشای چندین رسوایی جاسوسی در آلمان و واکنش منفی قاره اروپا به افشای جاسوسی‌های آژانس امنیت ملی آمریکا علیه رهبران و شهروندان اروپایی، به حالت تعلیق درآورده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از شبکه خبری راشاتودی، یکی از مقام‌های ایالت متحده مطلع از این اقدام سازمان سیا به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: حکم تعلیق فعالیت‌های جاسوسی سیا برای دو ماه است و این زمان به افسران سیا فرصت می‌دهد تا در مورد اینکه آیا این اقدامات جاسوسی کافی بوده است به بررسی پرداخته و مساله جاسوسی از رهبران اروپایی و متحدان آمریکا در قاره اروپا را مورد ارزیابی قرار دهند و به این مساله پی ببرد که آیا اهمیت داشته است که این خطر را به جان بخرند تا این اقدامات و فعالیت‌های جاسوسی را در قاره اروپا انجام دهند یا خیر.

افسران آژانس اطلاعات ملی آمریکا و سازمان سیا در "کشورهای دوست اروپایی" از انجام عملیات‌های یکجانبه منع شده‌اند که از جمله آن می‌توان به دیداربا منابعی اشاره کرد که در داخل دولت‌های اروپایی به کار گمارده شده‌اند تا به جمع آوری اطلاعات محرمانه بپردازند.

این تعلیق در انجام فعالیت‌های سازمان سیا در حالی صورت گرفته که نگرانی‌ها از افراط گرایان کشورهای غربی که به سمت عراق و سوریه می‌روند تا به داعش بپیوندند افزایش یافته است. همچنین تعلیق در فعالیت عملیات‌های جاسوسی سیا و همچنین فعالیت‌های آژانس امنیت ملی آمریکا در پی بن بست با روسیه بر سر تاثیرش بر اوکراین و جنبش استقلال طلبی در شرق این کشور رخ داده است.

تنش‌ها میان ایالات متحده و متحدان اروپایی‌اش پس از آن شدت گرفت که ادوارد اسنودن،‌ مقاطعه کار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا در ژوئن 2013 اقدام به افشای اطلاعات محرمانه و اسناد طبقه بندی شده کرد.

این نخستین بار در افشای اطلاعات محرمانه و عقب نشینی آژانس امنیت ملی آمریکا و سیا و رسوایی جاسوسی از متحدان آمریکا نیست. در سال 1996 چندین تن از افسران سیا حکم خروج از فرانسه را دریافت کردند پس از آنکه یک عملیات جاسوسی در چند مورد از وزارتخانه‌های فرانسه و در پی مذاکرات تجارت جهانی با مقام‌های فرانسوی افشا شد و علت آن تاکتیک‌های ضعیف سازمان سیا بود.

در جریان تعلیق فعالیتهای سیا جاسوسان این آژانس اجازه خواهند داشت تا با همتایان خود در سرویس اطلاعاتی کشور میزبان فعالیت داشته باشند و در عملیات مشترک با سرویس‌های آن کشور میزبان فعالیت کنند و برای این اقدامات نیازمند تصویب و تاییدیه کشور میزبان هستند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ترافیک کرج به مرز بحران رسیده است

رئیس شورای شهر کرج گفت: مشکل ترافیک درون شهری کرج تنها با راه‌اندازی خطوط قطار شهری حل می‌شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه البرز، محمود دادگو در مراسم بهره‌برداری از تقاطع غیرهمسطح شهدای دانش‌آموز، اظهار کرد: تلاش می‌شود تا پایان سال پروژه و طرح‌های نیمه‌تمامی که به تصویب شورای شهر در سال جاری رسیده است به اتمام برسد تا وعده‌های مسئولین برای خدمات‌رسانی به مردم در موعد مقرر عملی شود.
وی در ادامه به بحرانی‌شدن مشکل ترافیک در کرج اشاره کرد و گفت: متاسفانه مشکل ترافیکی کرج از مرز بحران عبور کرده و به غده‌ای سرطانی در بخش حمل و نقل تبدیل شده است.
دادگو افزود: بهره‌برداری از خطوط مختلف قطار شهری تنها راه حل مشکل ترافیک درون شهری کرج است که به علت محدودیت‌های اعتباری با وقفه مواجه شده است.
این مسئول اضافه کرد: حل مشکل ترافیک برون‌شهری این شهرستان نیز درگرو همکاری و تعامل همه دستگاه‌ها و نگاه ملی به این موضوع است.
دادگو ادامه داد: اگر چاره‌ای اساسی برای تامین منابع مالی پروژه قطارشهری کرج اندیشیده نشود، افتتاح پروژه‌های دیگر در این حوزه تنها به صورت مقطعی کارگشا خواهند بود.
در بخش دیگری از این مراسم نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به افتتاح زودتر از موعد مقرر این پروژه، گفت: پروژه تقاطع غیر هم سطح شهدای دانش‌آموز هشت ماه زودتراز موعد مقرر به بهره‌برداری رسید که این نشان از عزم جهادی مجموعه مدیریت شهری کرج در پیگیری طرح‌های نیمه‌تمام این شهرستان دارد.
محمد جواد کولیوند افزود: در کشوری که مردم سالاری دینی در تمام سطوح آن حاکم است مسئولان باید رسیدگی به خواسته‌ها و حل مشکلات مردم را از اولویت‌های خود قرار دهند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: امروز کشور به مدیرانی احتیاج دارد که خدمت به مردم را عبادت دانسته و با همه توان برای برداشتن بار از دوش مردم تلاش کنند.


خبرگزاری ایسنا
خبرنگار: 1
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
افتتاح تقاطع غیرهمسطح شهدای دانش‌آموز کرج بدون المان شهداء

شهردار کرج گفت: با افتتاح تقاطع شهدای دانش‌آموز کرج یکی از گره‌های ترافیکی اصلی کلانشهر کرج حل شده و موجبات آرامش و تسریع در حمل و نقل درون شهری شهروندان را فراهم می‌کند.
به گزارش به خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه البرز، علی ترکاشوند صبح امروز(29 شهریور)، در مراسم افتتاح تقاطع غیرهمسطح شهدای دانش‌آموزبا بیان اینکه کرج امروز در مسیر توسعه جهادی قرار گرفته است، اظهار کرد: پروژه زیرگذر شهدای دانش‌آموز از مجموعه اقداماتی است به منظور تسریع و تعیین تکلیف لایحه‌ای در همان ایام ابتدایی سال از سوی شهرداری کرج به شورای اسلامی شهر تقدیم شده و مصوب گردید.
وی افزود: این پروژه که امروز افتتاح می‌گردد ثمره کار جدی و شبانه‌روزی یک سال گذشته مدیریت شهری کرج است که هشت ماه زودتر از زمان مقرر در قرارداد با پیمانکار افتتاح می‌شود.
ترکاشوند خاطرنشان کرد: این پروژه با اعتباری بالغ بر 500 میلیارد ریال به مرحله بهره‌برداری رسیده است که 23 میلیارد ریال از این اعتبار مربوط به تملک اراضی کارخانه قند بوده است.
وی ادامه داد: با افتتاح این تقاطع، یکی از گره‌های ترافیکی اصلی کلانشهر کرج حل شده و موجبات آرامش و تسریع در حمل و نقل درون شهری شهروندان را فراهم می‌کند.
ترکاشوند یادآور شد: امروز به پاس همین اقدام نیز در نظر است که ضمن رونمایی از اولین نشان تاریخ مدیریت شهری کرج تحت عنوان «شهروند سربلند» به نیابت از خانواده معظم شهدای دانش‌آموز ایران اسلامی، تندیس منتقش به نشان مذکور به مادران این شهدای بزرگوار نیز تقدیم گردد و این گامی برای تکریم سرمایه‌های اجتماعی البرز، سرزمین دلاور مردان بی‌ادعای ایران اسلامی می‌شود.
شهردار کلانشهر کرج در پایان گفت: امیدوارم در سایه وحدت و تقویت همکاریهای بین بدنه دولت و مدیریت شهری و همچنین افزایش مشارکت مردمی شاهد تحقق شعار «کرج در مسیر توسعه» باشیم و بتوانیم شهری شایسته شان شهروندان فهیم و گرامی بسازیم که در سطح کشور زبانزد باشد

گفتنی است این پروژه که به نام شهدای دانش آموز مزین شده بود، المانی از شهدای دانش‌آموز را نداشت.


خبرگزاری ایسنا
خبرنگار: 1
انتهاي پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
کرباسچی درباره آیت‌الله جنتی چه گفت؟



غلامحسین کرباسچی می‌گوید: آقای جنتی (دبیر شورای نگهبان) درباره مسائل اقتصادی و فساد اداری بسیار حساس هستند اما هرگز ندیدیم درباره فسادهای کلان بی‌سابقه‌ای که در دولت احمدی‌نژاد اتفاق افتاد حرفی بزنند یا در خطبه‌هایشان احساساتی شوند و اشکی بریزند.

به گزارش ایسنا، روزنامه ابرار گفت‌وگوی مفصلی با کرباسچی انجام داده است که گزیده‌هایی از آن را در زیر می‌خوانید:

- شاید مهم‌ترین مساله‌ای که درباره عملکرد دولت می‌توان به آن اشاره کرد این است که در این یک سال گذشته وضعیت کشور نسبت به گذشته در هیچ زمینه‌ای بدتر نشده است.

- قطعاً وضعیت اقتصاد بهتر شده است. یعنی از نظر تورم و کنترل نقدینگی و رفتن به سمت اشتغالزایی و خروج از رکود امروز وضع ما نسبت به یک سال قبل بهتر شده است.

- طبیعی است عامه مردم این انتظار را دارند که بهبود وضعیت اقتصادی به معنای ارزان شدن همه‌چیز است اما این انتظار در کوتاه‌مدت واقعی نمی‌تواند باشد. مردم باید به شکل مقایسه‌ای اوضاع اقتصادی را ارزیابی کنند. قطعاً سرعت گرانی به اندازه قبل نیست. ممکن است جنسی‌گران شود اما نه به اندازه‌ای که در دو سال گذشته‌گران شد.

- شرایط رکود به دلیل تعطیلی حدود 50 درصد از صنایع و کارخانه‌های کشور در این هشت سال است اما اگر الان وضع را با یک سال قبل آن مقایسه کنیم که تولید رو به افول بوده می‌بینیم که الان تلاش به سمت افزایش تولید و بیرون آمدن از رکود است. درباره تورم هم رشد قیمت‌ها مثل سابق نیست.

- در سیاست خارجی روابط ما با دنیا رو به بدتر شدن نرفته است. ممکن است همه تحریم‌ها به یکباره لغو نشده باشند اما شرایط رو به بهتر شدن است. مذاکرات هسته‌ای با همه فراز و فرود خود به خوبی به سمت توافق پیش می‌رود.

- تاحدودی به توافق هسته‌ای رسیده‌ایم. بخشی از تحریم‌ها مثل قطعات هواپیما و این‌ها حل شده است و بخشی از دارایی‌های ایران آزاد شده و مذاکرات همچنان ادامه دارد. گمان نمی‌کنم اراده رسیدن به توافق در این دولت از بین برود. به‌هرحال اگر در این فاصله تعیین‌شده تا آذرماه هم به آنچه ایران می‌خواهد دسترسی پیدا نکنیم، بالاخره این دولت میز مذاکره را ترک نخواهد کرد. گمان نمی‌کنم دنیا هم گزینه دیگری در مقابل ایران داشته باشد.

- این دولت یک‌سری مخالف دارد. تکلیف اسرائیل روشن است چون نمی‌خواهد ایران از انزوا در بیاید و تحریم‌ها برداشته شود اما به اعتقاد من دولت درباره مخالفان توافق در داخل تا این لحظه خیلی نجابت کرده است.

- کسانی که با آوردن آقای احمدی‌نژاد در این هشت سال و رساندن کشور در دیپلماسی خارجی به شرایط امروز نقش اساسی را داشتند امروز نمی‌توانند از دولتی که آمده و مسائل را تا حدودی حل کرده طلبکاری کنند که چرا نتوانسته مشکلات را صددرصد حل کند. اینها توان کاری خود و محصول آن را نشان داده‌اند که در این هشت سال چه چیزی را با زدن بر طبل مخالفت و یک‌دندگی برای کشور به بار آوردند. قبل از دولت احمدی‌نژاد قطعنامه‌ای علیه ما صادر نشده بود و تحریم‌های اینچنینی نداشتیم. حتی تحریم‌های زمان جنگ هم تا این اندازه نبود.

- دولت قبل محصول فعالیت سیاسی جناح‌هایی بود که امروز با دولت مخالفت می‌کنند. اگر دولت و مسئولان دولتی نجابت می‌کنند و عملکرد آنها را به رُخشان نمی‌کشند دیگر قرار نیست که آنها طلبکارانه با دولت مواجه شوند.

- تا جایی که من می‌دانم دولت در زمینه اقتصادی و در زمینه اداره کشور روند کار خود را موکول به مذاکرات بین‌المللی نکرده است. حتماً نتیجه مذاکرات در اقتصاد کشور و کار دولت و برداشتن تحریم‌ها و باز شدن دست دولت تأثیر‌گذار است اما برنامه دولت مبتنی بر این نیست.

- روزی اعلام کردند قطعنامه‌ها کاغذپاره است و کاری نمی‌توانند بکنند و بعد هم که آثار سوءمدیریت‌ها نمایان شد اعلام کردند که اینها اثر قطعنامه‌هاست. من خودم معتقدم نه این حرف اول و نه حرف دوم هیچ‌یک درست نبودند. یعنی قطعنامه‌های سازمان ملل تأثیر‌گذار هستند اما بحران اقتصادی و مالی کشور محصول ندانم‌کاری‌ها و ضعف مدیریتی است که در دولت گذشته حاکم بود.

- حتماً همه فعالیت‌های سیاسی علیه و له دولت بر افکار عمومی تأثیر دارد، منتها به نظر من مجموعه دریافت‌های ملی و برآیند آن این نیست که فکر کنیم با صدای یک نفر یا ده نفر در مجلس قضاوت‌های مردم شکل می‌گیرد.

- دولت و همین‌طور اصلاح‌طلبان این جو آرامشی را که بعد از توفان‌های تبلیغاتی و سیاسی هشت‌ساله ایجاد شده است مغتنم می‌شمارند و می‌خواهند مردم در آرامش فکری باشند؛ به همین دلیل هم در مقام مقابله و پاسخگویی برنمی‌آیند. این آرامش هم در اقتصاد و هم در سیاست و فرهنگ و هم در آرامش مردم تأثیر تعیین‌کننده‌ای دارد. اگر بنا باشد حرفی زده شود و فرصتی داده شود حرف برای گفتن خیلی زیاد است؛ حرف‌هایی که هنوز گفته نشده و اگر گفته شود خیلی از مسائل باز می‌شود و آن‌وقت این توفان‌های تبلیغاتی دیگر تاثیرگذار نخواهد بود.

- مسأله سلامت با زندگی تمام افراد کشور مرتبط است و تا قبل از استقرار این دولت بیماری و بیمارستان تبدیل به بحرانی برای آنها شده بود اما الان دولت موفق شده است این گرفتاری‌های بهداشت و درمان را از نقطه بحران اقتصادی تبدیل به بحران ساده کند تا فرد تنها دغدغه بیماری‌اش را داشته باشد و این کار هنرمندانه‌ای است.

- دولت اگر بخواهد سیاست داخلی را قبل از حل سایر مسائل مردم در اولویت کاری خود قرار دهد باید هزینه زیادی را بپردازد. دولتی که بتواند مسأله اقتصاد و رفاه مردم و سیاست خارجی و بعد مسائل اجتماعی و فرهنگی را برای مردم بهبود ببخشد، در سیاست داخلی هم جایگاه قوی‌تری پیدا می‌کند. گمان می‌کنم دولت اشتباه نکرده است که به جای پرداختن به مسائل سیاسی که بُردش در بین اقشار ویژه‌ای در احزاب و گروه‌های سیاسی بیشتر است سایر مسائل فراگیرتر را در دستور کار خود قرار داده است. البته عده‌ای هستند که مخالف دیدگاه‌های دولت هستند و در جهت اهداف دولت سنگ‌اندازی می‌کنند. طبیعی است که دولت باید در عزل و نصب‌ها با این عده برخورد کند.

- نمی‌توان نادیده گرفت که در گذشته حضور اصلاح‌طلبان در پست‌های اجرایی بیشتر بود. همین کسانی که الان به عنوان چهره‌های اصلی اصلاح‌طلب شناخته می‌شوند آن موقع وزیر و نماینده مجلس و مدیر بوده و جایگاه‌های سیاسی و اجرایی داشتند.

- اغلب افرادی که ما آنها را به عنوان اصلاح‌طلب می‌شناسیم در موضعی نیستند که بخواهند حمایت عملی داشته باشند و برای دولت کار کنند. به‌هرحال در گوشه‌ای هستند و البته حمایت‌های سیاسی خود را از این دولت دارند. خود آقای خاتمی و شخصیت‌های دیگر اصلاح‌طلب یا آقای هاشمی که شخصیتی فراتر از اصلاح‌طلبان دارد حمایت کامل خودشان را در سخنرانی‌ها و حرف‌هایی که با مردم می‌زنند از دولت دارند؛ منتها پست اجرایی یا تریبون مجلس را در اختیار ندارند که بخواهند بیش از این حمایتی از دولت داشته باشند.

- اصلاح‌طلبان به این نکته رسیده‌اند که به جای جنجال‌برانگیزی سیاسی بهتر است که به سمت عقل و اعتدال و عملکرد منطقی بروند. شاید در گذشته خیلی از این میتینگ‌های سیاسی و به هم ریختن آرامش جامعه در مقابل رقیب‌های سیاسی خودش یکی از عواملی بود که به فرسایش جایگاه تبلیغاتی و سیاسی کمک می‌کرد. عموم مردم علاقه‌مند نیستند که تمام دوران چهارساله یک جریان سیاسی حاکم به جنگ و دعوای سیاسی در صحن جامعه بگذرد. آنها آرامش فکری و روانی و حل مسائل و مشکلاتشان را می‌خواهند.

- اصلاح‌طلبان خیلی هم اصرار ندارند که دولت را وارد چالشی کنند که طرف مقابل رقابت سیاسی خود با اصلاح‌طلبان را به سمت رویارویی با دولت ببرد. دولت به‌هرحال مشی اعتدالی و عقل‌گرایی دارد و ما اصلاح‌طلبان هم همواره طالب عقل و اعتدال بوده و هستیم. ما نمی‌خواهیم بگوییم این دولت مال ماست. ما می‌گوییم هر دولتی که روی کار بیاید و وظایف خود را به درستی پیش ببرد باید از آن حمایت کرد و این دولت وظایف خود را به خوبی انجام می‌دهد.

- بهار فعالیت احزاب در ایران موقع انتخابات است. احزاب اصلاح‌طلب وابسته و همراه جریان اجتماعی اصلاحات هستند و همراه با آن حرکت می‌کنند و این جریان زنده‌ای است. برخی از احزاب اصلاح‌طلب گرفتاری‌هایی دارند و در این مدت تضییقاتی برایشان فراهم شده و برخی از آنها هم که تضییقات آنچنانی نداشتند، گرفتاری‌ها و مشکلات دیگری دارند. برخی از احزاب اصلاح‌طلب در همین فاصله جلسات و اجتماعات و کنگره‌هایی داشته‌اند اما خیلی گسترده نبوده است.

- اصلاح‌طلبان کم‌کم فعال شده‌اند. خود وزارت کشور تاکنون احزاب مختلف را چند بار دور هم جمع کرده است اما ما دولتی را پشت سر گذاشتیم که در هشت سال گذشته ضد احزاب بوده است.

- بعد از جو امنیتی که حاکم بود زمان لازم است تا احزاب دوباره فعال شوند. احزاب هنوز یادشان نرفته که وقتی می‌خواستند در جایی جمع شوند اولین دغدغه‌شان این بود که تلفن‌های همراهشان را بیرون جلسه بگذارند تا اگر کسی در این جلسه صحبت کرد فردا مؤاخذه نشود. به هرحال چند سال در کشور چنین فضایی حاکم بود و تا پاک شدن ذهنیت‌ها از چنین فضایی زمان لازم است.

- هنوز هم گاهی می‌بینیم در جلساتی که دور هم جمع می‌شویم دوستان اولین کاری که انجام می‌دهند این است که موبایل‌هایشان را از جلسه بیرون می‌برند. خب این یعنی این‌که هنوز فضای امنیتی در کشور حاکم است. اگرنه، در جلسات احزاب که کسی حرف خلاف منافع ملی نمی‌زند.

- خیلی روی این مکانیزم (مکانیزم رسیدن وحدت در بین اصلاح‌طلبان) کار شده و اصلاح‌طلبان در بحث‌های طولانی و جلسات مفصل به اینجا رسیده‌اند و محصول یک‌شبه‌ای نبوده است. ان‌شاءالله برای انتخابات مجلس فهرست واحد و خوبی درخواهد آمد اما هنوز زود است که درباره این مکانیزم صحبت کنیم.

- اگر اصلاح‌طلبان به این نتیجه برسند که فضای افراطی شرایط کشور را تهدید می‌کند که به نفع هیچ طیفی نیست، آن وقت برای طرد مجموعه افراطی که از دید اصلاح‌طلبان با منافع ملی تضاد دارد ممکن است تن به ائتلاف هم بدهند. اصلاح‌طلبان اگر احساس کنند کشور در شرایطی قرار دارد که باید مجموعه افراد معتدل و عقلگرا دور هم بنشینند و مسائل کشور را به نفع منافع ملی حل کنند، حتما به ائتلاف هم فکر می‌کنند.

- آقای جنتی (دبیر شورای نگهبان) شخصیت قابل احترامی به دلیل سن و سال و سابقه طولانی‌شان دارند اما به‌هرحال باری بر دوش ایشان است که بدون این‌که ابراز کند سنگینی این بار را تحمل می‌کند. این بار مسئولیت هزینه‌ای است که ایشان برای دفاع از احمدی‌نژاد داده است. یادمان نرفته خطبه‌هایی که ایشان در آنها از خدا و پیغمبر و امام زمان برای توجیه کارهای آن دولت - که بعد‌ها معلوم شد چه فجایعی را به بار آورده - استفاده کردند.

- آقای جنتی درباره مسائل اقتصادی و فساد اداری بسیار حساس هستند اما ما هرگز از ایشان ندیدیم درباره فسادهای کلان بی‌سابقه‌ای که در دولت احمدی‌نژاد اتفاق افتاد و هنوز هم همه آنها رو نشده است حرفی بزنند یا در خطبه‌هایشان احساساتی شوند و اشکی بریزند. ایشان از ابتدای کارش در شورای نگهبان همین عقاید را داشته است و هر گاه هم که به نظرشان رسیده کسانی باید ردصلاحیت شوند، ردصلاحیت کرده‌اند اما باز هم شرایط کشور همان چیزی است که ایشان امروز می‌بینید. به اعتقاد من اراده ملی و اراده **** تابع قضاوت یک نفر در شورای نگهبان نیست. وقتی اراده ملی در کشور شکل بگیرد افراد چندان نقش تعیین‌کننده‌ای در آن نخواهند داشت.

- به اعتقاد من دولت و به‌خصوص شخص آقای روحانی این توانایی را دارد که یک گفتمان نیکو و مبتنی بر حکمت را درباره مسائل جهانی ارائه و دنبال کند و با منطق معقول و با کلمات فاخر با دنیا سخن بگوید و نه با کلمات توهین‌آمیزی که از سوی دولتمردان ما در گذشته وجود داشت و به دنبال آن دشمنانی برای خودمان در جهان پدید ‌آوردیم.

- این می‌تواند یکی از اولویت‌های ایران قرار بگیرد که هم در داخل و هم در منطقه منادی حرف منطقی و اعتدال و حل بحران‌ها و خشونت‌ها باشد. به اعتقاد من آقای روحانی در این زمینه به‌خصوص با رفتار متین و گفتار فاخرشان می‌توانند اثرگذار باشند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
یادداشت زیباکلام درباره رفراندوم اسکاتلند
چه بخواهیم چه نخواهیم، جامعه بریتانیا آنقدر توسعه یافته و حاکمیت قانون در آن کشور پررنگ است که وقتی همه‌پرسی برگزار می‌شود، اکثریت دلیلی بر جدایی از بریتانیا نمی‌بینند
صادق زیباکلام در شرق نوشت: اگر آنچه در اسکاتلند انگلستان اتفاق افتاد در یک‌کشور درحال‌توسعه رخ داده بود، تاکنون نتایج کاملا متفاوتی به‌بار آمده بود.

در ادامه یادداشت زیباکلام می‌خوانید: اگر بریتانیا به جای آنکه کشوری کاملا دموکراتیک باشد، کشوری توسعه‌نیافته و غیردموکراتیک می‌بود و شماری از مردم یک‌منطقه آن به نام اسکاتلند، خواهان جدایی و استقلال می‌شدند، تاکنون نیروهای هوایی انگلستان مواضع جدایی‌طلبان را به دفعات بمباران کرده بود، زندان‌های این کشور مملو از تجزیه‌طلبان و تروریست‌های اسکاتلندی می‌بود، مناطق وسیعی از اسکاتلند تحت‌اشغال ارتش انگلستان قرار گرفته و در بخش‌های دیگری از آن اعلام حکومت‌نظامی شده بود، از لندن به ادینبورگ - مرکز اسکاتلند- و سایر شهرهای دیگر آن با ستون نظامی می‌بایستی رفت‌وآمد می‌شد و جدایی‌طلبان در ارتفاعات اسکاتلند با ارتش انگلستان درحال نبرد بودند و سایر صحنه‌ها و تصاویری که هر روزه در اخبار جلوی چشمان جهانیان در مناطقی که دچار مشکلات مشابه هستند، اتفاق می‌افتادند.

به‌علاوه مقامات انگلیسی در لندن، حرکت استقلال‌طلبی در اسکاتلند را حاصل توطئه مرموزی از سوی طرف‌های خارجی می‌دانستند که با ایجاد تفرقه میان دو ملت اسکاتلند و انگلستان که قرن‌ها در صلح و آرامش در کنار یکدیگر به سر برده‌اند، می‌خواهند انگلستان را تضعیف کنند.

پرسش ساده آن است که چرا در جریان استقلال‌خواهی مردم اسکاتلند، نه یک‌فشنگ مشقی شلیک شد، نه یک‌اسکاتلندی با اتهام تجزیه‌طلبی مواجه شد، نه حتی یک‌ثانیه اعلام وضعیت فوق‌العاده در اسکاتلند ضرورت پیدا کرد و نه رقبای لندن – فرانسه یا آلمان- متهم شدند که در پشت تحولات اسکاتلند قرار دارند و «بریتانیا» را به زانو در آوردند. کمترین نکته‌ای که علی‌القاعده می‌بایستی اتفاق می‌افتاد آن بود که پای نفت دریای شمال که چسبیده به اسکاتلند است، به میان می‌آمد. انگلیسی‌ها، شرکت‌های بزرگ نفتی و اسکاتلندی‌ها را متهم می‌کردند که پای آنها در جریان استقلال‌طلبی اسکاتلند در میان است؛ اما این اتفاق هم نیفتاد. مشابه همین وضعیت، چند سال پیش در استرالیا رخ داد، استرالیا در حقیقت، وابسته به بریتانیاست و سفارت استرالیا در همین تهران خودمان، تصویر ملکه انگلستان را به‌عنوان رییس کشور بر دیوار نصب کرده است. جریانات سیاسی چپ در استرالیا مدت‌ها بود برای جدایی این منطقه از انگلستان تبلیغ می‌کردند.

حزب کارگر وعده داده بود، اگر به قدرت برسد موضوع استقلال استرالیا از بریتانیا و جمهوری‌شدن آن کشور را به همه‌پرسی خواهد گذارد. آن حزب در انتخابات برنده شد و رفراندوم هم صورت گرفت. بیش از 60درصد مردم استرالیا، رای دادند که نمی‌خواهند این کشور، یک جمهوری مستقل شود. همچنانکه دو روز پیش هم بیش از نیمی از مردم اسکاتلند، رای مشابهی دادند. در واقع، نخ تسبیح نامریی که باعث می‌شود با وجود آن همه تبلیغات ملی‌گرایان و موافقان جدایی اسکاتلند از بریتانیا، مردم اسکاتلند ترجیح دهند مستقل نشوند و جزیی از بریتانیا باقی بمانند، دموکراسی است. دقیقا اگر امروزه هزاران جدایی‌طلب اسکاتلندی به‌واسطه فعالیت‌های جدایی‌طلبانه در زندان‌های انگلستان به سر می‌برند یا به جای حاکمیت دموکراسی، همواره در معرض محدودیت قرار گرفته بودند، آیا همچنان رای به باقیماندن با انگلستان را به صندوق می‌ریختند؟ چه بخواهیم چه نخواهیم، جامعه بریتانیا آنقدر توسعه یافته و حاکمیت قانون در آن کشور پررنگ است که وقتی همه‌پرسی برگزار می‌شود، اکثریت دلیلی بر جدایی از بریتانیا نمی‌بینند، همچنان که چندسال پیش، استرالیایی‌ها هم دلیل برای جدایی پیدا نکردند. گمشده همه مردم جهان، همان احترام به قانون و قواعد مردمسالاری است.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
معاون اجتماعی ناجا خبر داد
تجدیدنظر انصار برای گشت‌زنی در شهر



معاون اجتماعی نیروی انتظامی از تجدید نظر انصار حزب‌الله بر فعالیت گشت‌های خود در سطح شهرجهت امر به معروف و نهی از منکر خبر داد و گفت: این نیرو از قالب‌ها و ظرفیت‌های رسمی موجود **** استفاده خواهد کرد.

سردار سعید منتظرالمهدی درگفت‌وگو با خبرنگار«انتظامی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره نظر پلیس پیرامون فعالیت گشت‌های انصار حزب‌الله در سطح شهر اظهار کرد: آقای محتشم دبیر کل انصار حزب‌الله در دیدار با رییس پلیس امنیت اخلاقی ناجا درخواست دریافت مجوز فعالیت امر به معروف و نهی از منکر کرده بود که پس از مدتی بحث و تبادل نظر مقرر شد انصار حزب‌الله روی طرح خود تجدیدنظر کرده و از قالب‌ها و ظرفیت‌های رسمی و موجود **** استفاده کنند.

منتظرالمهدی با تاکید براینکه هرگونه فعالیت سازمان‌یافته باید با مجوز مراجع رسمی صورت گیرد، تصریح کرد: اگرچه اهتمام به فریضه امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک واجب همگانی امر پسندیده‌ای است و سیاست ناجا نیز همواره ترویج آن بوده استف اما این موارد باید در چارچوب قانون صورت گیرد و در این راستا پلیس نیز از آمران به معروف و ناهیان از منکر حمایت قانونی خواهد کرد.

به گزارش ایسنا ، چندی پیش انصار حزب‌الله اعلام کرده بود که در قالب گشت‌هایی به امر به معروف و نهی از منکر در سطح شهر خواهد پرداخت.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
با فروش سهام غدیر
خروج بانکها از بنگاه‌داری در بورس آغاز شد



در جریان معاملات امروز قرار است 9.63 درصد از سهام سرمایه‌گذاری غدیر توسط بانک صادرات به فروش رفته و این بانک در راستای سیاست خروج بانکها از بنگاه‌داری برای همیشه از ترکیب سهامداری غدیر خارج شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، در راستای سیاست دولت مبنی بر خروج بانک ها از بنگاهداری، بانک صادرات در اولین گام 10درصد از سهام شرکت سرمایه‌گذاری غدیر معادل 1383میلیارد تومان را راهی میز فروش کرده و از ترکیب سهامداری این شرکت سرمایه‌گذاری که روزی بزرگ ترین مالک آن بود، خارج شود.

در این راستا بانک صادرات قصد دارد تا با فروش بلوک 10درصدی سهام خود در شرکت غدیر، از ترکیب سهامداری این شرکت سرمایه‌گذاری خارج شود. این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که بانک صادرات در سا‌ های گذشته مالک اصلی سرمایه‌گذاری غدیر بود و به تدریج بخش عمده سهام خود را به سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی نیروهای مسلح واگذار کرد. بنابراین شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی نیرو‌های مسلح به‌ صورت مستقیم و غیرمستقیم بیش از 75 درصد از سهام سرمایه‌گذاری غدیر را در اختیار دارد.

بر این اساس قرار است یک میلیارد و 733 میلیون و 971 هزار و 371 سهم معادل 9.63 درصد از سهام شرکت سرمایه گذاری غدیر متعلق به شرکت بانک صادرات به صورت 30 درصد نقد و مابقی اقساط به قیمت پایه هر سهم 7 هزار و 982 ریال عرضه شود.

ارزش پایه 10درصد از سهام سرمایه‌گذاری غدیر 1383میلیارد تومان بوده و پیش‌بینی می‌شود صندوق بازنشستگی نفت که در حال حاضر 7 درصد از سهام غدیر را در اختیار دارد، مهم ترین خریدار این بلوک درخواست خود را ارائه کند.

به گزارش ایسنا، با افزایش سهم بانکها در بنگاه داری، دولت جدید اعلام کرده است که بانکها باید دست از بنگاه‌داری برداشته و سهامی را که دولت به جای بدهی به آنها واگذار کرده بود را بفروشند، سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بخش غیربانکی نمی‌تواند بیش از 40درصد سرمایه آنها باشد، بنابراین به بانک‌ها 3 سال فرصت داد تا ساختمان‌ها، زمین‌ها و سهام متعلق به شرکت‌های تابعه‌شان را بفروشند.

در حال حاضر 27 بانک دولتی و خصوصی مالک شرکت‌های بورسی و غیربورسی بوده و گمانه‌زنی‌ها در مورد فروش سهام زیرمجموعه سایر بانک‌ها در بورس آغاز شده‌ است.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
واکنش محسنی‌اژه‌ای نسبت به حضور گشت‌های انصار حزب‌الله

... سخنگوی دستگاه قضا گفت: اشکالاتی که «م. ر» مطرح کرده وارد نیست؛ زیرا حکم او صادر شده است.

به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) حجت‌الاسلام و المسلمین محسنی‌اژه‌ای در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر این که شما در جلسه قبل اعلام کردید که آقای «م. ر» به حبس و جزای نقدی محکوم شده، اما وی در رابطه با این موضوع اعتراض کرده است، گفت: ایشان با فرض این که حکم صادر نشده مطالبی را عرض کردند اما حکم صادر شده است و طبیعتا آن اشکالات وارد نیست؛ زیرا وی فرض را بر این گذاشته بود که حکم صادر نشده است.

خبرنگار دیگری سوال خود را این گونه مطرح کرد که اگر بین گشت‌های انصار حزب‌الله و افراد درگیری پیش بیاید این موضوع از نظر حقوقی چه جایگاهی دارد؟ که محسنی اژه‌ای پاسخ داد: آنها گفته‌اند که ما خلاف قانون عمل نمی‌کنیم و ان‌شاء الله چیزی که شما مطرح کردید پیش نخواهد آمد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پیام امسال روحانی چیست؟



مجمع عمومی سازمان ملل این روزها مانند هر سال به ویترینی تبدیل شده است؛ ویترینی که رسانه‌ها عملکرد روسای جمهور و هیات‌های دیپلماتیک را به دقت می‌نگارد.

به گزارش ایسنا، روزنامه آرمان نوشت: تنها پیام کوتاهی از سوی روسای جمهور و هیات‌های دیپلماتیک کافی است تا صدها گونه یک خبر یا اظهارنظر بازتاب داشته باشد.

فراتر برویم و با دقت نگاه کنیم راهروهای مجمع عمومی سازمان ملل همان جایی است که حاشیه بر متن غلبه می‌کند، این روزها همه منتظرند ببینند در روز بعد از سخنرانی اوباما؛ در راهروهای مجمع عمومی سازمان ملل چه خواهد گذشت.

حسن روحانی در همان روز سخنرانی می‌کند. البته اگر اوباما نتواند دیداری را رقم بزند. نشستن پای سخنرانی، می‌تواند خود جذابیت‌های خبری دیگری هم داشته باشد. به‌هر حال چشم ناظران چهار گوشه دنیا به نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل دوخته شده است اما این اجلاس برای ایران فراتر از آنچه در سال‌های گذشته رخ داد داشته است، دارد. سفر روحانی به نیویورک تا حدود زیادی یادآور سفر سیدمحمد خاتمی، رئیس‌جمهور اسبق کشورمان به نیویورک است.

چرا مهم است؟

در حاشیه آن نتیجه یکسال مذاکرات هسته‌ای با 1+5 موسوم به توافقات ژنو در حاشیه این اجلاس بیش از بیش مشخص می‌شود و حضور روحانی در نیویورک می‌تواند بر این مذاکرات تاثیرگذار باشد. سران و مقام‌های ارشد افزون بر 190 کشور دنیا درحال گردآمدن، زیر یک سقف برای شرکت در بزرگترین المپیک سیاسی دیپلماتیک یعنی شصت‌ونهمین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک هستند.

این رویدادی است که هرساله تکرار می‌شود و مقام‌های ارشد دولت‌ها از این فرصت برای بیان دیدگاه‌هایشان در قبال رخدادهای بین‌المللی استفاده می‌کنند. ویترین منهتن دو سالی است که حسن روحانی را به تصویر می‌کشد با طرح جهانی برای صلح و این‌بار طرحی دیگر ... یک مهرماه رئیس‌جمهور در جمع اصحاب رسانه و بعدازظهر همان روز در جمع ایرانیان؛ البته هیچ خبری مانند حاشیه مذاکرات و دیدارهای دوجانبه نمی‌تواند از اصل موضوع بکاهد مجمع شصت‌ونهم مهم است.

تاکنون چهار مقام عالی‌رتبه ایرانی به سازمان ملل مسافرت کرده‌اند؛ شهید محمدعلی رجایی در مهرماه 1359 به عنوان نخست‌وزیر، آیت‌الله سیدعلی *****‌ای در شهریور 1366 به‌عنوان رئیس‌جمهور، سیدمحمد خاتمی در شهریور 1377 به‌عنوان رئیس‌جمهور و محمود احمدی‌نژاد به عنوان رئیس‌جمهور در سال‌های 1384 تا 1391 هر سال در این مجمع حضور داشت.

نخستین سفر

به دنبال صدور قطعنامه‌ 479 شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد جنگ ایران و عراق و عدم پذیرش آن از سوی ایران، دبیر‌کل سازمان ملل خواستار اعزام هیأتی از ایران به آن شورا شد؛ شهید رجایی پس از مطرح شدن این قضیه راهی نیویورک شد تا در شورای امنیت سازمان ملل به دفاع از حق مردم ایران در مقابل عراق بپردازد؛ بهزاد نبوی وزیر مشاور در امور اجرایی، گودرز افتخار عضو شورای نگهبان، یک نفر از وزارت امورخارجه، سه نفر از دفتر نخست‌وزیر و چهار نفر خبرنگار و فیلمبردار از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و خبرگزاری پارس، عازم نیویورک شدند پس از 13 ساعت پرواز، اولین مقام جمهوری اسلامی در ساعت هشت صبح جمعه به وقت تهران (نیم ساعت پس از نیمه شب به وقت نیویورک) وارد آن شهر شدند و در فرودگاه نیویورک مورد استقبال برادران شمس اردکانی، شمیرانی و همچنین سفیر الجزایر در آمریکا قرار گرفتند. سپس ساده‌ترین هیات ایرانی که از ابتدای انقلاب تا به حال در مجمع عمومی سازمان ملل متحد حاضر شد.

دومین سفر

شهریور 1366 و پس از صدور قطعنامه 598 شورای امنیت سازمان ملل در روز 29 تیر 1366 درباره جنگ ایران و عراق، رئیس‌جمهور وقت، آیت‌الله *****‌ای در سازمان ملل به نمایندگی از ملت ایران به سخنرانی پرداخت. با بررسی روزنامه‌های مربوط به این مقطع تاریخی به نکات جالبی درباره همراهان رئیس‌جمهور دست می‌یابیم.

سومین سفر

سیدمحمد خاتمی پس از 11 سال که از آخرین سفر یک رئیس‌جمهور از ایران به نیویورک می‌گذشت در شهریور 1377 راهی مقر سازمان ملل متحد در آمریکا شد. خاتمی در شرایطی عازم نیویورک شد که دولتمردان آمریکا این سفر را فرصت طلایی برقراری رابطه گسیخته شده بین دو کشور قلمداد می‌کردند، اما خاتمی در جلسه افتتاحیه که کلینتون نیز در آن سخنرانی می‌کرد، شرکت نکرد و برخلاف انتظار آمریکایی‌ها، عصر راهی جلسه مجمع عمومی شد.

سفرهای احمدی‌نژاد

هر کدام داستانی است که بیشتر تبلیغاتی بود؛ از بلند شدن مسئولان کشورها در جلسه مجمع تا صحبت از گفت‌وگوی رهبران دنیا، سخنرانی در دانشگاه کلمبیا، بازدید از محل حوادث 11 سپتامبر. مقصر دانستن آمریکا در مورد هولوکاست و سخنرانی در مورد هولوکاست و.... حتی هیات 100 نفره خانوادگی.

سفر اول روحانی

سفر اول روحانی یک ماه پس از تصدی‌اش بر کابینه یازدهم بود. روحانی در آن سفر با بیان صریح مواضع کشورمان از زبان رئیس‌جمهور در سازمان ملل و اما در دقایق پایانی این سفر ارتباط تلفنی دو رئیس‌جمهور حاشیه‌ای پررنگ‌تر از متن گردید. روحانی پس از بازگشت از این سفر 6 روزه در فرودگاه مهرآباد در مورد این تماس تلفنی گفت: در همان روزهایی که به این سفر عازم بودم اولین خبرها را دریافت کردم که مقامات آمریکایی ابراز تمایل کردند که با ما ملاقاتی داشته باشند، وقتی وارد نیویورک شدم این مساله مفصل‌تر مطرح شد.

دیدار با اوباما دور از ذهن نیست

اکنون 12 ماه از این تماس تلفنی می‌گذرد. خیلی از تحلیلگران از احتمال دیدار اوباما و روحانی در سفر پیش رو خبر می‌دهند. دیداری که بارها سخنگوی دولت آن را رد کرده و گفته است: رئیس‌جمهور هیچ برنامه‌ای برای دیدار با اوباما ندارد. اما بدلیل برگزاری مذاکرات هسته‌ای همزمان با اجلاس سازمان ملل، این دیدار دور از ذهن نیست. همچنان‌که خود روحانی نیز در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی ان‌بی‌سی آمریکا در پاسخ به سوالی درباره ملاقات با اوباما در صورت سفر به نیویورک گفت: فعلا در برنامه من چیزی به‌عنوان ملاقات با رئیس‌جمهور اوباما وجود ندارد اما در دنیای سیاست همه چیز امکان‌پذیر است. حال باید دید در پرواز سیزدهم چه اتفاقی می‌افتد. روحانی در سخنرانی امسال آیا طرحی برای صلح ناپایدار در خاورمیانه خواهد داد؟

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
استاندار البرز:40 درصد فارغ التحصیلان در البرز بیکارنداستاندار البرز با اشاره به آمار اداره کار گفت: 40 درصد فارغ التحصیلان در البرز بیکارند. به گزارش خبرگزاری فارس از کرج،‌ سیدحمید طهایی بعد از ظهر امروز در حاشیه دیدار رئیس دانشگاه علمی کاربردی استان و مدیران واحدهای آموزشی تابعه اظهار داشت: براساس آمار موجود 40 درصد فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در استان البرز بیکار هستند که باید تدابیر اساسی برای رفع مشکلات بیکاران در این استان اندیشیده شود. وی ادامه داد: فارغ التحصیلان دانشگاه‌ها نیز باید با برخی از رشته‌های فنی و حرفه‌ای آشنا باشند تا محیط کاری برای آنان بیشتر فراهم شود. استاندار البرز با بیان این که کلید حل مشکل بیکاری را باید در مراکز علمی کاربردی جستجو کرد،‌ افزود: اگر در محیط‌های دانشگاهی زمینه کسب مهارت دانش آموختگان فراهم شود کمتر شاهد فارغ‌التحصیلان بیکار خواهیم بود. طهایی با اعلام این که آموزش‌ها باید به گونه‌ای باشد که بازار کار نیز داشته باشد ادامه داد: متأسفانه هم اکنون عدم توازن بین رشته‌های آموزشی تدریس شده در دانشگاه‌ها با نیازهای واقعی بازار کار سبب شده است که فارغ‌التحصیلان با مشکلات زیادی مواجه شوند. وی وجود صنایع را ظرفیتی برای این استان دانست و گفت: این ظرفیت می‌تواند عاملی بسیار مهم در کاهش معضل بیکاری در استان محسوب شود. در ادامه این نشست علی سادات حسینی رئیس دانشگاه علمی کاربردی استان البرز نیز طی سخنانی گفت: این دانشگاه با 35 مرکز در گروه‌های صنعت، کشاورزی، فرهنگ و هنر و مدیریت خدمات اجتماعی، بالغ بر یک هزار دانشجو را در خود جای داده است. انتهای پیام/2302/ق20/ظ1004 - See more at:
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
توکلی در نوشتاری مطرح کرد:
لابی سنگین سوداگران قدرتمند دلیل حذف مالیات بر نقل و انتقال مسکن



عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به رای دیروز نمایندگان به حذف مالیات 28 درصدی نقل و انتقال مسکن در جریان اصلاح قانون مالیات آن را نتیجه آنچه «لابی سنگین سوداگران قدرتمند و اعمال نفوذ و نگران‌سازی‌های بی‌اساس» خواند دانست.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)،‌ در گزارش احمد توکلی با عنوان «چرا مالیات بر عایدی سرمایه بر سوداگری در زمین و مسکن ضروری است؟»، آمده است: «اواخر سال 1392 گزارش کمیسیون اقتصادی در صحن مطرح شد. در بند 17 آن که به مالیات بر سود عایدی سرمایه در بخش مسکن مربوط بود اشکالات اساسی وارد بود که با تذکر بنده و قبول رئیس محترم مجلس برای بازگشت به کمیسیون و اصلاح آن از مجلس رای گرفتند و مجلس موافقت کرد. در طول این مدت با استدلالات مفصل که شمه‌ای از آنها تقدیم می‌شود، کمیسیون اصل کار را پذیرفت ولی دوره وضع مالیات و نرخ‌ها را چنان قرار داد که موضوع کاملا بی‌خاصیت می‌شد. در روز 5 شهریور همین گزارش را که 7 اقتصاددان حاضر در آن جلسه امضاء کرده بودند در صحن توزیع کردم که در انتهای آن تقاضا شده بود به پیشنهاد چاپ شده اینجانب رأی داده شود. پیش از آن که نتیجه و راه حل را عرض کنم، نظرتان را به دلائل علمی موضوع جلب می‌کنم.

1. مشکل جانکاه مسکن برای مردم، به ویژه برای زوج‌های جوان، یکی از دغدغه‌های شما نمایندگان مردم است. این مشکل در شهرها رنج آورتر شده است. سرشماری‌ها نشان می‌دهد که درصد خانوارهای دارای مسکن ملکی در شهرها به طور مداوم کم و کمتر می‌شود. به طوری‌که در سال 1365 هفتاد درصد خانوارهای شهری مسکن ملکی داشتند اما این نسبت به 56 درصد در سال 1390 کاهش می‌یابد.

عکس این پدیده، با شدت بیشتری درباره اجاره نشینی صادق است. خانوارهای جدیدی که متقاضی خانه اجاره‌ای بوده‌اند در دهه اول انقلاب 8 درصد خانوارهای جدید را تشکیل می‌دادند، ولی با شیب تندی در دهه‌های بعدی افزایش یافت و در پنج ساله 85-90، به 50 درصد خانوارهای جدید رسید. یعنی با اطمینان می‌توان گفت که امروز جوانانی که با مقدمات سخت ازدواج می‌کنند، بیش از نیمی از زوج‌های جوان محتاج اجاره مسکن هستند.

افزایش تقاضای اجاره نشینی، نه از سر انتخاب و مطلوبیت است. در بازار اجاره مسکن دو عامل بازدارنده برای اجاره‌نشینی وجود دارد. یکی مدت اجاره کوتاه است که جابجایی‌های مکرر را بر مستاجران تحمیل می‌کند و دیگری اجاره بهای سنگین که اغلب با کسب ودیعه بالا همراه است. این دو عامل به اضافه علاقه ایرانیان به مسکن ملکی علی‌القاعده باید تقاضای اجاره‌نشینی را کاهش دهد، ولی چنان‌که ملاحظه فرمودید تقاضای اجاره نشینی رو به تزاید است. در واقع اجاره‌نشینی از سر اضطرار است. این که تبعات اجتماعی این عدم مطلوبیت و نارضایتی در بیش از نیمی از خانوارهای جدید چه بر سر سرمایه اجتماعی ما می‌آورد، بحث جداگانه می‌خواهد.

3- در بازار مسکن چه کسانی متقاضی هستند؟ دقت در دو رقم پاسخ این پرسش مهم را روشن می‌کند. در حالی که طی 25 سال گذشته 11 میلیون و 730 هزار مسکن جدید ساخته شده است، تنها تعداد پنج میلیون و 500 هزار خانوار بر دارنگان مسکن ملکی اضافه شده است، یعنی تنها 48 درصد متقاضیان مسکن طی این مدت مسکن را برای استفاده شخص خواسته‌اند. پس بقیه یعنی 52 درصد متقاضیانی که مسکن را به دست آورده‌اند، نگاه سرمایه‌ای به مسکن داشته‌اند، این دسته خود به دو دسته تفکیک می‌شوند: کسانی که مستغلات‌داری را راهی برای حفظ ارزش دارایی خود می‌شمارند، ولی آن را اجاره می‌دهند؛ این‌ها عرضه در بازار اجاره‌نشینی را تقویت می‌کنند. دسته دوم که به مسکن نگاه سرمایه‌ای دارند، سوداگرانی هستند که می‌خرند تا بفروشند و از اختلاف قیمت فروش با قیمت خرید، سود ببرند. اینان میل به احتکار دارند چرا که تجربه به آنان ثابت کرده است که تاخیر در عرضه و فروش، قیمت دارایی آنان را سریعتر از افزایش سطح عمومی قیمت‌ها افزایش می‌دهد.

طی سال‌های 1378 تا 1390 شاخص قیمت مسکن 8.65 برابر شده است در حالی‌که شاخص کل 5.9 برابر شده است. علل این امر، تجدید ناپذیری زمین و هزینه صفر برای احتکار مسکن و مهمتر از همه تقاضای سوداگران در بازار مسکن است.

پدیده نامیمون سوداگری با سودآوری زیادی که دارد عامل اصلی افزایش هزینه تمام شده زمین و مسکن و از آن طریق افزایش اجاره‌بها و کاهش قدرت مردم برای تهیه مسکن ملکی است و به شکل خودافزایی سرمایه‌ها را از بخش کسب و کار (از جمله تولید و ساخت مسکن) به خود جلب می‌کند و چرخه باطل زیر را در پی دارد:

افزایش سوداگری = افزایش قیمت زمین = افزایش قیمت مسکن = افزایش هزینه اجاره‌نشینی و بازافزایش سوداگری

4- تلخی و رنج اجاره‌نشینی تنها یکی از تبعات سوداگری در بازار مسکن است، نتیجه تلخ دیگر این است که سود بادآورده آن، سرمایه در دسترس را در بخش‌های تولیدی کاهش می‌دهد.

وقتی سرمایه‌گذاری در کسب وکار با ریسک و نااطمینانی بالا و ده‌ها دردسر همراه است و حداقل 25 درصد مالیات بر سود از آن گرفته می‌شود؛ چرا سرمایه به بازاری نرود که ریسک آن تقریبا صفر است و مالیات نیز از سود آن گرفته نمی‌شود؟ البته اغلب اصحاب کسب و کار مانند سوداگران نیستند که بخواهند به هزینه رنج و گرفتاری مردم به سود‌های آلوده به اجحاف دست یابند. به قول جان مینارد کنیز، اقتصاددان معروف، سوداگری حاصل پیش‌بینی تحولات بازار است، ولی سود کسب و کار، حاصل پیش‌بینی بازدهی یک دارایی درگیر تولید در طول یک عمر است.

5- به طور خلاصه سوداگری در بخش مسکن تبعات زیانباری دارد از جمله :

1) کاهش سرمایه در بخش کسب کار که کاهش ایجاد شغل و افزایش قیمت محصولات حاصل از کسب و کار را در پی دارد.

2) افزایش قیمت زمین مسکن و هزینه اجاره‌نشینی

3) افزایش سطح عمومی قیمت‌ها (چون افزایش قیمت در این بخش بیش از سطح کل افزایش قیمت‌ها است)

4) افزایش حرمان بین زوج‌های جوان و تبعات تلخ اجتماعی سیاسی آن

5) تشدید بی‌عدالتی و نابرابری درآمد ناشی از سودهای بادآورده

6) کاهش سطح رفاه اکثریت مردمی که یا اجاره‌نشین‌اند یا با اقساط سنگین خانه‌دارمی‌شوند به دلیل سهم بالای هزینه تامین مسکن در درآمد محدودشان

7) کاهش میل به سرمایه گذاری و تلاش در کسب وکار مولد و تخریب فرهنگ کار و ابتکار

بنابراین هر راه‌حلی که بتواند سوداگری در بخش مسکن را کاهش دهد، ضدرکود و ضدتورم خواهد بود.

6- چه کنیم؟

مطالعات علمی و تجربیات عینی راه‌حل را در وضع مالیات بر عایدی حاصل از سوداگری می‌دانند.

مالیات سه وظیفه مهم بر عهده دارد 1) تخصیص بهینه منابع 2) کاهش نابرابری 3)کسب درآمد برای دولت.

وضع مالیات بر عایدی حاصل از سوداگری مسکن هرسه خاصیت مذکور را دارد و آن چرخه باطل پیش‌گفته را نیز می‌شکند.

خرید مسکن برای فروش معامله‌ای چرخشی است، نه توزیعی، به عبارت فنی ارزش افزوده واقعی ملی ندارد، اگر به طرز موثری سودآوری آن را کاهش دهیم، آن چرخه باطل را متوقف ساخته‌ایم. راه آن اعمال مالیات است ولی اعمال مالیات وقتی مؤثر است که سود سوداگری را به زیر سود کسب و کار مولد بکشاند. حتی اگر نرخ‌های مالیاتی جوری باشد که سود دو بخش برابر شود، باز تاثیر کافی ندارد. زیرا با زحمت و ریسک موجود در بخش کسب وکار، جاذبه معاملات بی‌ریسک و بی‌دردسر سوداگری مسکن بخشی از معاملات چرخشی سوداگرانه را باقی می‌گذارد. با وضع این مالیات کسب سود بی‌زحمت و بادآورده در کل اقتصاد کاهش می‌یابد و از این طریق نابرابری کم می‌شود و به عدالت نزدیک می‌شویم و درآمد دولت نیز افزایش می‌یابد که دولت می‌تواند منابع حاصل از این مالیات را صرف ساخت مسکن ارازن قیمت نماید.

البته دو نکته باید در نظر گرفته شود 1) بین فروش مسکن برای تبدیل به احسن و مقاصد بهره‌مندی شخصی از مسکن و فروش به قصد سوداگری و کسب سود بی‌دردسر باید فرق گذاشت. 2) وضع و اعمال این مالیات جدید نباید با سرعت و شدت باشد، تا مردم عادت کنند و زیر ساخت‌ها هم موجود باشد. در عین حال طولانی شدن زیاد باعث بی اثری راه حل خواهد شد.

پیشنهاد کمیسیون در 13 سال نرخ مالیات بر عایدات ناشی از سوداگری را به 30 درصد می‌رساند، یعنی هیچ! در حالی که پیشنهاد چاپ شده من رسیدن به این نرخ طی 5 سال بود.در حالیکه نرخ مالیات بر سود تولید 25 درصد است. البته نظر اصلی بنده 3 سال بود ولی برای جلب رضایت و همراهی دوستان خیرخواه که احتیاط بیشتر را لازم می‌دیدند به 5 سال راضی شدم. متاسفانه از همان شروع بحث، در کمیسیون در ایام پایانی سال قبل، لابی سنگین سوداگران قدرتمند آغاز شد و اعمال نفوذ و نگران‌سازی‌های بی‌اساس کار خود را کرد و دیروز که نظر کمیسیون در مجلس مطرح شد، حتی همان پیشنهاد کم خاصیت هم حذف شد! بنده هم به دلیل دستور پزشک در استراحت مطلق بودم و دوستان اقتصاددان دیگر نیز طبق آیین‌نامه نمی‌توانستند پیشنهاد مرا مطرح و از آن دفاع کنند. توجه می‌دهم که نرخ این مالیات در کشورهای دیگر 40 تا 60 درصد است.

راحل جبران این تصمیم:

با توجه به این که دولت محترم نیز وضع مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن را با نرخ‌های بالاتر در بسته سیاستی ضدرکود وضدتورمی خویش آورده است، باید تلاش شود با گفت‌وگو و پاسخ منطقی به القائات لابی‌گران و سودپرستان سوداگر زمین و مسکن مجلس را متقاعد کرد که به این مالیات ضدرکود و ضدتورم رای دهد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
به مناسبت زادروز محمدرضا شجریان

محمدرضا شجریان، خواننده ای که تکرار نشد
محمدرضا شجریان را می توان از زمره مفاخر موسیقی سنتی ایران قرار داد که علاوه به تسلط به شیوه های آوازی گذشتگان و انتقال آن به نسل های بعدی نقش بسزایی در شکوفایی و زنده نگاه داشتن این هنر ماندگار داشته است .
محمدرضا شجریان خواننده شناخته شده موسیقی سنتی ایران را می توان در زمره مفاخر این هنر در تاریخ قرار داد که سال ها است بر بام آواز ایستاده است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا ، محمدرضا شجریان 1 مهرماه سال 1319 در مشهد متولد شد ، پدرش قاری قرآن بود و به همین منظور وی از همان زمان کودکی با نواهای موسیقی آشنا شد .

وی در همان دوران کودکی خود با قرائت قرآن نزد پدر خود آشنا شد و تنها 12 سال داشت که صدای قرائت او در رادیو خراسان پخش شد .

در سن 22 سالکی به دانشسرای عالی رفت و در همین زمان با آشنایی ساز سنتور به صورت حرفه ای وارد عرصه موسیقی سنتی ایران شد .

چندی بعد ردیف های آوازی موسیقی سنتی ایرانی را در شهر خود فرا گرفت و در آستانه 30 سالگی به تهران آمد و برای حضور در برنامه پرطرفدار گلها اعلام آمادگی کرد.

حضور وی دربرنامه رادیویی گلها را می توان مهمترین اتفاق زندگی هنری محمدرضا شجریان برشمرد چرا که پس از فعالیت در این برنامه توانست پله های ترقی را یکی پس از دیگری طی کند و 10 دهه بعد به عنوان خواننده ای توانا در سطح جامعه موسیقی مطرح شود .

آشنایی با استاد احمد عبادی نیز یکی دیگر از عواملی بود که موجب شد شجریان در دهه 40 در میان بزرگان موسیقی آن زمان شناخته شود .

وی تا دهه 50 آثار متعددی را با اسم مستعار سیاوش بیدگانی اجرا کرد ، دلیل این موضوع آن بود که پدر وی یک چهره مذهبی و قاری توانا در شهر خود بود و محمدرضا فکر می کرد با این کار لطمه ای به پدر خود نمی زند .

آشنایی با استادر فرامزپایور در اواخر دهه 40 شمس یکی دیگر از اتفاقات تاثیرگذار در زندگی این آوازه خان نامی به شمار می رود .

یادگیری تصنیف ها و ردیف های آوازی گذشتگان نزد استاد عبدالله دوامی وی را به اوج رساند و بطوریکه بیان تازه ای را برای خود در شیوه خوانندگی موسیقی سنتی ایران رقم زد .

محمدرضا شجریان در دهه 50 شمسی که به دوران طلایی موسیقی سنتی ایران مشهور است نیز نقش بسزایی ایفا کرد .

این خواننده به همراه هم نسلان خود همچون ، محمدرضا لطفی ، حسین علیزاده و پرویز مشکلاتیان دوران تازه ای را برای موسیقی سنتی ایران رقم زدند .

اجرای این هنرمندان در جشن هنر شیراز در سال 54 نوید دورانی تازه در موسیقی سنتی ایران را می داد .

اجرای زنده محمدرضا شجریان به همراه محمدرضا لطفی و ناصر فرهنگ فر با استقبال هنردوستان آن زمان مواجه شد .

در همین زمان بود که در دانشکده هنرهای زیبا مشغول به تدریس آواز شد و این مهم تا زمان تعطیلی دانشگاه تا سال 1358 ادامه داشت .

یکی دیگر از نکات مهم زندگی محمدرضا شجریان در دهه 50 جریان سازی در موسیقی میهنی و انقلابی بود ، همکاری وی با کانون چاوش که به همت هوشنگ ابتهاج تاسیس شده بود آثار به یاد ماندنی را بر جای گذاشت که تصنیف ایران ای سرای امید از آن جمله است .

شجریان به همراه شهرام ناظری مجموعه هایی را به صورت مشترک کار کردند ، اشعار این آثار اغلب ملی میهنی بود که از سروده های هوشنگ ابتهاج انتخاب شده بود .

دهه 60 شمسی آغازگر همکاری محمدرضا شجریان با پرویز مشکاتیان بود ، این دو هنرمند دوران هنری بسیار موفقی را با هم سپری کردند .

حاصل این همکاری موفق اجراهای سطح بالا در کشورهای اروپایی و آمریکا و انتشار آلبوم هایی همچون بیداد، آستان جانان، سرعشق،دستان گنبد مینا و جان عشاق بود.

در این زمان محمدرضا شجریان بیشتر توان خود را برکنسرت های خارج کشور گذاشت و آنها در قالب مجموعه های صوتی در ایران منتشر می کرد.

در دهه 70 نیز محمدرضا شجریان نقش بسزایی در روند شکوفایی موسیقی ایرانی ایفا کرد ، آلبوم شب ، سکوت ، کویر ساخته کیهان کلهر در سال 77 ار آن جمله است.

وی با اجرای خط های آوازی متفاوت که از موسیقی مقامی خراسان نشات می گرفت این اثر را به عنوانی آلبومی موفق معرفی کرد ، البته نباید اشراف کیهان کلهر و توانایی وی در تنظیمات متفاوت موسیقی را نیز نادیده گرفت .

محمدرضا شجریان سال ۱۳۷۸ موفق به دریافت جایزه پیکاسو دیپلم افتخار از طرف سازمان یونسکو در پاریس شد. این جایزه هر پنج سال به هنرمندی که برای شناساندن فرهنگ و هنر کشورش می کوشیداهدا می شد.

پروژه زمستان است با همکاری حسین علیزاده و کیهان کلهر در اواخر دهه 70 یکی دیگر از کارهای تاثیرگذار این خواننده نامی در عرصه این هنر بود .

آلبوم زمستان است با بهره گیری از اشعار مهدی اخوان ثالث راه تازه ای را در موسیقی سنتی معرفی کرد که بر پایه شعر نو ، بداهه خوانی و بداهه نوازی شکل می گرفت .

توانایی بالای حسین علیزاده و کیهان کلهر در نوازندگی و تسلط بالای محمدرضا شجریان این آلبوم را به اندازه موفق کرد که در نقاط مختلف اروپا ، امریکا و فستیوال های معتبر به صورت زنده اجرا شد .

همکاری این بزرگان به اینجا ختم نشد و آلبوم های فریاد و بی تو به سر نمی شود نیز منتشر شد .

با وقوع زلزله بم اجرای زنده این مجموعه آثار در تهران اتفاق افتاد که می توان گفت یکی از بهترین اجرا های یک گروه موسیقی سنتی بود .

جدایی این هنرمندان از اوایل دهه 80 شمسی موجب شد یکی از قدرتمند ترین گروه های موسیقی سنتی دیگر نتواند به کار خود ادامه دهد .

علت این جدایی بر کسی معلوم نیست اما گفته می شود محمدرضا شجریان بر این عقیده بود که خواننده محوری باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد که با حضور بزرگانی همچون حسین علیزاده و کیهان کلهر این امر میسر نبود .

از آن به بعد محمدرضا شجریان به فعالیت های خود به صورت نامنظم با هنرمندان موسیقی کار کرد که تا امروز نیز ادامه دارد.

انتقاد ها در این زمان به محمدرضا شجریان بیشتر شد چرا که منتقدان بر این عقیده بودند که این خواننده بزرگ با گروه هایی کار می کند که در اندازه های وی نیستند.

می توان گفت که بالا ترین تعداد آلبوم موسیقی در ایران در اختیار محمدرضا شجریان است که در نوع خود قابل توجه است .

محمدرضا شجریان را می توان از زمره مفاخر موسیقی سنتی ایران قرار داد که علاوه به تسلط به شیوه های آوازی گذشتگان و انتقال آن به نسل های بعدی نقش بسزایی در شکوفایی و زنده نگاه داشتن این هنر ماندگار داشته است .
 
بالا