دکتر گلزاری در نشست خبری؛
غیبت برخی وزرا در جلسات شورایعالی و ستاد ساماندهی جوانان/ سنت برگزاری جشنوارههای میلیاردی را ادامه نمی دهیم
آخرین وضعیت سمن های جوانان، حل مشکل تاریخی سازمان **** روانشناسی و وزارت جوانان، از سرگیری پرداخت وام ازدواج، غیبت برخی وزرا در جلسات شورایعالی و ستاد ساماندهی جوانان و برگزاری جشنواره ازدواج در زمستان امسال و ... از مهمترین محورهای نشست خبری معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان بود.
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمود گلزاری معاون ساماندهی امور جوانان و وزارت ورزش و جوانان روز شنبه در نشستی خبری به مناسبت هفته ازدواج به تشریح عملکرد یک سال گذشته این معاونت پرداخت و گفت: این معاونت 9 ماه است که فعالیت خود را شروع کرده و وزیر جوانان آخرین وزیری بود که از مجلس رای اعتماد گرفت. در این مدت تلاش کردیم گام هایی برای حل مشکلات جوانان برداریم.
وی با اشاره به برخی از دستاوردهای فعالیت 9 ماهه این سازمان گفت: در انتهای دولت هشتم 4 هزار و 297 سمن در حوزه جوانان فعالیت می کردند که دولت یازدهم 198 سمن فعال را تحویل گرفت. کاهش چشمگیر سمن ها در حوزه جوانان ناشی از نگاه امنیتی، کنترل آنها و بی اعتقادی به مشارکت جوانان بود که ما فعالیت های جدی در رابطه با آغاز شکل گیری دوباره سمن ها انجام داده ایم.
حل مشکل تاریخی سازمان **** روانشناسی و وزارت جوانان
گلزاری یکی دیگر از چالش های موجود در بخش جوانان را ارائه مجوز به مراکز مشاوره دانست و گفت: این مجوز قبل از ادغام سازمان ملی جوانان و شکل گیری سازمان **** روانشناسی توسط سازمان ملی جوانان که یک سازمان قدرتمند بود ارائه می شد. زمانی که سازمان **** روانشناسی تشکیل شد براساس قانون صدور پروانه تخصصی، تعریف تعرفه و... باید توسط همین سازمان تخصصی انجام می شد اما برخی از مراکز مشاوره که پیش از این از سازمان ملی جوانان مجوز گرفته بودند و برای تمدید مجوز شرایط سازمان **** روانشناسی را دارا نبودند نسبت به این موضوع اعتراض کردند. این عدم تفاهم مدت ها ادامه داشت که این دعوای 2 ساله در این مدت به پایان رسید.
وی ادامه داد: در تفاهمنامه ای که با **** روانشناسی به امضا رسید قرار بر این شد فعالیتهای تخصصی و نظارت ها و مجوز عینی مراکز مشاوره برعهده این سازمان باشد اما معاونت وزارت جوانان نیز با هماهنگی این سازمان امکان راه اندازی مراکز مشاوره پیش از ازدواج را داشته باشد.
تصویب کلیات آیین نامه مشاوره ازدواج در شورای عالی جوانان
به گفته گلزاری در همین راستا کلیات آیین نامه مشاوره قبل از ازدواج در شورای عالی جوانان که اول مهرماه تشکیل شد به تصویب رسید و قرار بر این شد طی دو هفته آینده برخی ابهامات جزئی در این آیین نامه با کمک برخی از سازمان های مسئول برطرف شود.
تشکیل شورای عالی جوانان هر سه ماه یک بار
معاون وزیر ورزش و جوانان در ادامه نشست با اشاره به بی نظمی هایی که در دوره های گذشته درخصوص تشکیل شورای عالی جوانان وجود داشت، گفت: یکی از دغدغه های اصلی ما در 6 ماه گذشته تشکیل این شورا بود که خوشبختانه پس از 19 ماه این شورا تشکیل شد اما از برخی از وزرایی که باید در این جلسه حاضر می شدند نشدند گلایه داریم و امیدواریم در جلسه بعدی این شورا حاضر شوند.
وی با تشکر از فانی وزیر آموزش و پرورش که در روز اول مهرماه در جلسه حاضر بود، گفت: جوانان بخش مهمی از جامعه هستند و تقاضا داریم تمامی نهادها و وزارتخانه ها این قشر را جدی بگیرند.
وی با اشاره به بررسی مشکلات جوانان مانند مسکن، اشتغال و ازدواج در این شورا گفت: 3 آسیب فراگیر در حوزه جوانان اعتیاد، خشونت و طلاق مطرح شد. در این جلسه معاون اول رئیس جمهور تاکید داشت هر 3 ماه یک بار این جلسات تشکیل شود و یک دبیرخانه ثابت فعال برای شورای عالی جوانان تشکیل شود.
گلزاری در ادامه به تشکیل ستاد ملی ساماندهی امور جوانان اشاره کرد و گفت: همانطور که برخی از دستگاه ها شورای عالی جوانان را جدی نگرفته اند برخی دستگاه ها نیز این ستاد را جدی نگرفته و نمایندگان موثری به جلسات ستاد ملی نمی فرستند، من از وزارتخانه ها و دستگاه های متولی درخواست می کنم ستاد ملی را جدی بگیرند و اگر همین روال پیش رود سازمان هایی را که به ستاد ملی جوانان کم لطفی کردند معرفی خواهیم کرد.
مخالفت با جشنواره های میلیاردی نمایشی/برگزاری جشنواره ازدواج در دی ماه
گلزاری در ادامه این نشست با اشاره به برگزاری جشنواره های نمایشی در دوره های پیشین گفت: 5 میلیارد تومان که خرج کل معاونت های این مجموعه است صرف برگزاری یک جشنواره نمایشی، سطحی و نمادین شده بود که مشخص نشد چه راهکارهایی برای استفاده از نیروهای برتر جوان که از سوی این جشنواره انتخاب شده بودند داشتند.
به گفته گلزاری پیشنهاد برگزاری چنین جشنواره های نمایشی ای در دوره کنونی نیز می شود اما در این دوره تا جشنواره ای هدف و کارکردش مشخص نباشد هرکز برگزار نمی شود.
او به برگزاری جشنواره سفره های عقد از زمان قاجار تاکنون اشاره کرد که طبق برآوردهای اولیه 50 میلیون هزینه داشت و گفت: براساس گفته پیشنهاددهندگان در این جشنواره تفاوت سفره عقد از زمان قاجار تا زمان حال مشخص می شد اما به دلیل آنکه برگزاری چنین جشنواره ای سودی به حال جوانان و ازدواج آنان نداشت با آن مخالفت شد زیرا باید هر حرکتی در حوزه جوانان مکانیزمی علمی داشته باشد.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره ازدواج در 11 دی ماه امسال و همزمان با سالروز ازدواج حضرت رسول و حضرت خدیجه گفت: در این جشنواره از ناشران، جوانان و خیرین ازدواج و... تقدیر می شود و تلاش کردیم این جشنواره به جای آنکه پر خرج، پر سروصدا و نمایشی باشد محتوایی، علمی و اثرگذار باشد.
قفل وام ازدواج باز شد
معاون وزیر ورزش و جوانان در ادامه از سرگیری ارائه وام ازدواج را که مدت ها قفل شده بود را یکی دیگر از دستاوردهای مدیریت فعلی در حوزه جوانان دانست و گفت: با تلاش و فشار رسانه ها و پیگیری ما وام ازدواج که به بن بست رسیده بود دوباره از سر گرفته شد و حتی در برخی از استان ها با کمک استانداری ها بیش از 3 میلیون وام به جوانان اهدا می شود.
به گفته گلزاری در این دوره 5 کمیته تخصصی ذیل ستاد ساماندهی امور جوانان تشکیل شده تا مشکلات جوانان به صورت تخصصی بررسی شود و همچنین تلاش شده در برنامه ششم توسعه سهم خوبی برای جوانان دیده شود.
راه اندازی کلینیک خشم با کمک وزارت بهداشت، قوه قضائیه و شهرداری
در ادامه این نشست گلزاری به احداث کلینیک های کنترل خشم اشاره کرد و گفت: با تغییراتی که در شهرداری تهران اتفاق افتاد این پروژه عقب افتاد اما خوشبختانه با همکاری قوه قضائیه و وزارت بهداشت و درمان این مراکز راه اندازی می شوند و یکی از دستور جلسات شورای عالی جوانان همین کلینیک های خشم خواهد بود تا این پروژه در سطح کشور دنبال شود.
شبکه های اجتماعی تجسم عینی جوانان هستند
گلزاری در ادامه این نشست در پاسخ به پرسشی درخصوص مسدود کردن برخی از شبکه های اجتماعی گفت: نمی توان کارکرد این شبکه های اجتماعی را نادیده گرفت. این شبکه ها حتی در عرصه های بین المللی نیز تاثیرگذاری عمیقی دارند و شما کارکرد آن را در جنگ غزه دیدید. این شبکه ها حتی از جمعیت کشور چین هم پرجمعیت تر هستند و شخص رئیس جمهور، وزیر ارشاد، اطلاعات و غیره بارها در خصوص شبکه های اجتماعی اظهار نظر کردند که این شبکه ها واقعیتی است که نمی توان آن را نادیده گرفت.
وی ادامه داد: همانطور که نتوانستیم ویدئو یا ماهواره را با ممنوع کردن حذف کنیم نمی توانیم با فیلترکردن این شبکه ها مانع گسترش آنها شویم بنابراین بهتر است از ظرفیت آنها به سود خودمان استفاده کنیم. این شبکه ها نیز مانند فضای پارک می ماند که در کنار آرامش و تفریح ممکن است برخی آسیب ها مانند فروش مواد مخدر و غیره را نیز داشته باشد.
به گفته گلزاری، برخی از بزرگان حوزه علمیه قم هم اعلام کرده اند نمی توان با فیلتر شبکه های اجتماعی با آنها مقابله کرد بلکه باید با آسیب شناسی دقیق جلوی سوءاستفاده ها گرفته شود. در همین شبکه های اجتماعی گروه های خوبی که جوانان فرهیخته و هنرمند تشکیل داده اند وجود دارد که سبب شکوفایی استعدادها نیز می شود. یک مسئله را باید تمام ابعادش را دید و می توان گفت شبکه های اجتماعی تجلی خود جوانان هستند همانطور که ما جوان معتاد، خشن و غیره داریم جوان سالم هم داریم مگر می شود به خاطر 20 درصد جوان مشکل آفرین کل جامعه جوانان را ندید.
ازدواج باید آگاهانه، آسان و پایدار باشد
معاون وزیر ورزش و جوانان در ادامه این نشست با بیان اینکه 3 عنصر آگاهی، پایداری و آسانی باید در ازدواج ها مدنظر باشد گفت: 30 درصد ازدواج ها در 5 سال اول ازدواج به طلاق ختم می شود که از این میان 20 تا 15 درصد به ازدواج ها در سال اول از هم گسسته می شود. این اعداد نگران کننده است و نشان می دهد یا انتخاب قبل از ازدواج خوب انجام نشده یا به دلیل مشکلات مختلفی مانند اقتصادی یا عدم آموزش های صحیح جوان نتوانسته به زندگی اش ادامه دهد. ما برای بعد از طلاق جوانان نیز برنامه ریزی کردیم زیرا 70 تا 80 درصد افرادی که طلاق می گیرند زیر 30 سال سن دارند و طلاق برای آنها مانند سونامی و زلزله ای در زندگی شان است.
وی ادامه داد: بنابراین ما یکی از راهکارهایمان تغییر نگاه به زنان طلاق گرفته است در دین اسلام نیز ازدواج با افراد طلاق گرفته منع نشده، اما ما با نگاهی منفی و حتی نگاهی جاهلانه تر از زمان جاهلیت با فردی که طلاق گرفته حاضر به ازدواج نیستیم. در صورتی که این فرد تنها قربانی یک انتخاب اشتباه است و حتی در غرب هم چنین نگاهی وجود ندارد، اما متاسفانه جامعه و رسانه ها با فرهنگ سازی اشتباه طلاق را مرگ امید به آینده می دانند که باید چنین نگاهی تغییر کند.
فعالیت 300 سایت غیرقانونی و غیراخلاقی در حوزه همسریابی
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت جوانان وزارت ورزش در ادامه نشست خبری خود با اشاره به طرح مشترک همسانگزینی توسط وزارت جوانان و سازمان تبلیغات اسلامی گفت: در حوزه همسریابی 300 سایت غیرقانونی و غیراخلاقی فعالیت می کردند که سازمان تبلیغات اسلامی در وزارت جوانان در قالب طرح مشترکی با عنوان همسانگزینی که قرار است چهارشنبه 9 مهر ماه نیز در همین رابطه یک نشست مشترک علمی و تخصصی برگزار کنند یک سامانه برای همسانگزینی ایجاد خواهد کرد.
وی با اشاره به جزئیات این سامانه با سامانه های غیرمجاز گفت: در این سامانه که رویکردی اسلامی و ایرانی دارد، افراد که به آن مراجعه می کنند به یک مشاور و متخصص معرفی می شوند و این کارشناس خبره است که می گوید آیا این فرد می تواند گزینه های مناسبی برای هم باشند یا نه.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان ادامه داد: برای انتخاب مناسب زوجی که قرار است با هم ازدواج کنند باید سالم و هماهگ باشند سلامت از لحاظ جسمی، روحی و اخلاقی و هماهنگی از نظر سن، تحصیلات، نگاه مذهبی، سیاسی، نژاد و فرهنگ. فردی که در این سامانه ثبت نام می کند به جز این موارد ظاهری نیاز به یک سری مشاوره از لحاظ روانشناسی نیز دارد یعنی ممکن است دو فرد از نظر این شاخص ها با هم هماهنگ باشند اما شخصیت یک درون گرا و شخصیت دیگری برونگرا باشد که واسطه های آموزشی به این هماهنگی بیشتر کمک می کند.
گلزاری در خصوص هزینه های ثبت نام در این سامانه گفت: مطمئنا هزینه های این سامانه بسیار پایینتر است سایت های غیرمجاز همسریابی که برای معرفی هر فرد 400 هزار تومان می گیرند.
تفکیک ساختار جوانان تا دو ماه آینده مشخص میشود
وی در ادامه این نشست در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر، در خصوص وضعیت تفکیک بخش جوانان از وزارتخانه ورزش و جوانان گفت: یکی از موضوعات مهمی که در شورای عالی جوانان مطرح شد و وزیر جوانان قبل از ورود جدید به دستور جلسه شورا به آن پرداخت، مشکلاتی بود که ادغام بخش جوانان و ورزش ایجاد کرده و سبب کم رنگ شدن سهم جوانان در هیاهوی ورزش شده است که قرار بر این شد نحوه چگونگی تفکیک در معاونت راهبردی ریاست جمهوری تا دو ماه آینده مشخص شود. همچنین این موضوع پیش از این در شورای راهبردی وزارت امور جوانان نیز بررسی شده بود که قرار بود تمام پیشنهادات این شورا نیز به معاونت راهبردی ارائه شود و حرف نهایی در دولت طی دو ماه آینده مشخص و در صورت نیاز به جدایی لایحه ای به مجلس ارائه شود.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در پاسخ به پرسشی در خصوص بیمه های مشاوره پیش از ازدواج گفت: یکی از مطالبات اصلی ما تحت پوشش قرار گرفتن جلسات مشاوره قبل از ازدواج است. به طور میانگین کمترین هزینه یک جلسه مشاوره پیش از ازدواج 50 هزار تومان است که هر زوج به 3 تا 5 جلسه مشاوره نیاز دارد بنابراین بسیاری از جوانان به دلیل هزینه 20 تا 300 هزار تومانی این مشاوره ها از آن صرف نظر می کنند. امیدواریم وزارت تعاون با همکاری بیشتر با وزارت جوانان مساله بیمه مشاوره قبل از ازدواج را حل کنند.
گلایه از سهم اندک جوانان در بودجه کشور
گلزاری در ادامه در پاسخ به پرسشی در خصوص اعتبار جوانان بر بودجه سالیانه کشور گفت: متاسفانه بعد از ادغام سهم جوانان در بودجه کلی کشور کاهش پیدا کرد که با پیگیری های ما مقداری بر این بودجه اندک افزوده شده و تا به حال یک سوم از همین بودجه به ما تخصیص داده شده است.
وی در ادامه از وزارتخانه ها و نهادهای مرتبط با حوزه جوانان مانند وزارت ارشاد، وزارت کار، مجلس شورای اسلامی و صدا و سیما درخواست کرد فعالانه تر در حوزه جوانان فعالیت کنند.
به گفته معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، این معاونت تشکیل شده از 20 نفر کارشناس خبره است که باید پاسخگوی 24 میلیون جوان باشد بنابراین نیاز به حضور موثرتر نهادهای مرتبط است.
گلزاری نمره 17 را با تواضع به کارنامه کاری خود در 9 ماه گذشته داد و گفت: اقدامات موثری در حوزه جوانان با توجه به مشکلات موجود در این مدت انجام شده است.
تصویب هفته بدون ثبت طلاق
وی در ادامه در پاسخ به پرسش در خصوص روز بدون طلاق گفت: این یکی از همان کارهای نمایشی است که ما گفتیم مانند دولت گذشته یکی از کارهای نمایشی را انجام دهیم در این هفته ممکن است طلاقی انجام شود، اما با همکاری قوه قضائیه ثبت طلاق در این هفته انجام نمی شود شاید تلنگری باشد که زوج طلاق گرفته در خصوص کارشان بیشتر فکر کنند.
آخرین وضعیت کارت جهیزیه
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در ادامه در پاسخ به پرسشی در خصوص آخرین وضعیت کارت جهیزیه گفت: وزارت ورزش و جوانان در این داستان نقش تسهیل گری دارد، یعنی صنایع معتبر داخلی در حوزه لوازم خانگی را با یک مکانیزم ساده به زوج های جوانی که قصد خرید جهیزیه را دارند، متصل می کند در این میان این صنایع باید با تخفیف بسیار بالا یعنی بیش از تخفیفی که خود خریدار می تواند از فرد فروشنده بگیرد کالاهای خود را عرضه کند همچنین در این میان بانک های معتبر نیز ضمانت پرداخت هزینه های تولیدکننده را می کند و تا دو هفته آینده اجرایی شدن یا نشدن کارت های جهیزیه مشخص می شود.
آخرین وضعیت اشتغال جوانان/ 30 درصد بیکاران را جوانان تشکیل میدهند
گلزاری در ادامه در پاسخ به پرسشی ر خصوص اقدامات این معاونت برای حل مشکل بیکاری جوانان گفت: 30 درصد بیکاران کشور را جوانان تشکیل می دهند که در برخی از استان ها این آمار به 40 یا 50 درصد نیز می رسد. در حال حاضر ما 3.5 میلیون نفر جوان بیکار داریم که 4.5 میلیون فارغالتحصیل نیز به آن اضافه می شود و جوانان 15 درصد از میانگین کشوری جمعیت بیکارشان بیشتر است.
وی با بیان اینکه تحصیل، ازدواج و اشتغال سه مشکل اصلی جوانان است گفت: در بحث تحصیل ما با صندلی خالی در دانشگاه ها مواجهیم، اما متاسفانه به دلیل بالارفتن مدرک تحصیلی و عدم تناسب به مدارک تحصیلی با نیاز جامعه ما با مشکل تحصیلکرده های بیکار مواجهیم در این زمینه تلاش کرده ایم سمن هایی در حوزه توانمندی جوانان و کارآفرینی ایجاد کنیم. همچنین این موضوع یکی از مطالبات ما از وزارت کار است.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران که آیا وزیر کار در شورای عالی جوانان حاضر بود؟، گفت: خیر، معاون وزیر کار در این جلسه حضور داشت.
تعداد ازدواج سفید در کشور زیاد نیست
گلزاری در ادامه در پاسخ به این پرسش که چه برنامه ای برای مقابله با ازدواج سفید در کشور دارند، گفت: تعداد ازدواج سفید در کشور زیاد نیست و بر اساس آسیب شناسی که در غرب در خصوص این نوع ازدواج ها انجام شده آسیب های آن از ازدواج رسمی بیشتر بوده به طور کلی اگر هر پدیده ای راه طبیعی آن گرفته شود، راه غیرطبیعی برای آن ایجاد می شود اگر ما راه ازدواج رسمی را ببندیم، انسانها به دلیل فطرت خود که نیاز به یک مونس و یک ارتباط جنسی درازمدت همراه با عاطفه دارند به سمت راه های غیرطبیعی که یکی از آنها ازدواج سفید است، روی می آورند بنابراین ما باید تلاش کنیم راه ازدواج سالم، طبیعی و رسمی را هموار کنیم.
به گفته معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، در هنگام برگزاری جشنواره ازدواج در زمستان امسال از ناشران جوان و نویسندگانی که در حوزه خانواده و جوانان قلم زده اند، تقدیر می شود. همچنین کسانی که علاقه مندند در حوزه جوانان تالیف یا نمایشنامه بنویسند به این معاونت مراجعه تا از لحاظ محتوایی هر گونه همکاری با آنها انجام شود.