• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
نهاوندیان در جمع اساتید و دانشجویان ایرانی مقیم آمریکا:
محدودیت‌های کلاسیکی مثل تحریم، مانع همکاری شرکت‌های اقتصادی آمریکایی و ایرانی نیست



رییس دفتر رییس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری گفت: ایران خود را برای یک جهش بلند در اقتصاد آماده می‌کند و دانشجویان و نخبگان ایرانی خارج از کشور باید در این زمینه نقش خود را به خوبی ایفا کنند.

به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، محمد نهاوندیان روز گذشته(شنبه) به وقت نیویورک و در جمع دانشجویان و اساتید ایرانی مقیم آمریکا تصریح کرد: ایجاد ثبات و ارامش و حمایت از تولید سیاست جدی دولت در حوزه اقتصاد است و این دولت بشدت با مصرف محور شدن اقتصاد مبارزه می کند.

نهاوندیان با اشاره به حضور شرکت های بزرگ از کشورهای مختلف برای حضور در بازار ایران و نیز گزارش های مثبت نهادهای بین المللی از بهبود وضعیت اقتصادی کشور، بر بهره گیری از فرصت بوجود آمده برای شکوفایی اقتصاد و توسعه کشور تاکید کرد.

وی گفت: دولت تدبیر و امید عزمش را برای باز کردن غل و زنجیر از پای مردم در حوزه اقتصاد جزم کرده است و از همه صاحبنظران می‌خواهد در زمینه اجرای بهتر قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار وارد میدان شوند.

رییس دفتر رییس جمهور از ایرانیان مقیم آمریکا خواست تا ضمن ادای دین به کشور تمام مساعی خود را برای آبادانی ایران بکار ببندند.

نهاوندیان موفقیت های دولت در کاهش نرخ تورم و ایجاد رشد اقتصادی به منظور دستیابی به اهداف برنامه افق چشم انداز کشور را خاطرنشان ساخت و با بیان اینکه دولت با ایجاد شفافیت اطلاعاتی به دنبال از بین بردن منافذ رانت خواری در اقتصاد است، گفت: راه حل مبارزه با رانت‌خواری رقابتی کردن این حوزه است تا دونده واقعی، برنده مسابقه باشد.

وی رشد پایدار را در گرو اقتصاد مبتنی بر بهره وری ارزیابی کرد و با ابرازتاسف از اینکه اقتصاد ایران هنوز مبتنی بر منابع است ، افزود : دانشجویان ایرانی که تجربه زندگی و کار در اقتصاد رقابتی را دارند می توانند کشور را به سمت اقتصاد مبتنی بر بهره وری و نوآوری هدایت کنند.

رییس دفتر رییس جمهوری از اختصاص منابع قابل توجهی به صندوق حمایت از نوآوری در یکسال گذشته خبرداد و گفت : میدان برای حضور و فعالیت شرکت های دانش بنیان باز است تا ایده های نو مجال شکوفایی داشته باشند.

نهاوندیان افزود: امروز محدودیت های کلاسیک نظیر تحریم یا تعرفه نمی تواند مانع از همکاری شرکت‌های اقتصادی آمریکایی و ایرانی شود.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پاسخ غرویان به منتقدان دیدارهای روحانی



آیت الله محسن غرویان استاد حوزه و دانشگاه معقتد است که انتقادات از دیدارهای حسن روحانی در نیویورک ناشی از نگاه بسته و محدود برخی از منتقدان است.



به گزارش ایسنا، آیت الله غرویان در گفتگو با انتخاب بیان داشت: تمام برنامه های آقای رئیس جمهور با مقام معظم ***** هماهنگ شده و ***** هم برای موفقیت ایشان قبل از سفر دعا کردند.



وی افزود: امام جمعه تهران نیز از صلابت و اقتدار رئیس جمهور تقدیر کردند. این سخنان نشان دهنده آن است که مذاکرات و دیدارهای آقای روحانی از موضع اقتدار و در چارچوب اهداف دیپلماسی جمهوری اسلامی بوده است.



استاد حوزه و دانشگاه در واکنش به انتقدات نسبت به دیدارهای رئیس جمهور در نیویورک گفت: اینکه می گویند، نشست های دکتر روحانی منفعتی نداشته، صحیح نیست، برعکس این دیدارها بسیار پرسود و پرنفعت بوده است، در واقع معنای مذاکره و شرکت در این مجالس بین المللی همین است، یعنی بنشینیم و با شخصیت های موثر و بانفوذ گفتگو کنیم.



وی اضافه کرد: رویکرد جدید دکتر روحانی در سطح بین الملل، حل مسائل جهان از طریق گفتگو است که این رویکرد سود و منفعت زیادی برای ایران دارد.



آیت الله غرویان خاطرنشان کرد: حضور مقتدرانه ایران و دفاع منطقی از حقوق هسته ای، همه منافعی است که بر این مذاکرات و گفتگوها مترتب می شود.



استاد حوزه و دانشگاه گفت: در حقیقت شخصیت دکتر روحانی و احترام و تکریمی که سران جهان برای ایشان قائلند و البته ابهت و پرستیژ بین المللی ایشان و تیم شان، باعث شده افراد مانند دیوید کامرون و فرانسوا اولاند به دیدار ایشان بیایند. بنابراین، این مسائل نشان دهنده توجه سران دنیا به نقش موثر جمهوری اسلامی ایران در حل مشکلات بین المللی از جمله مسائل منطقه و مقابله با داعش است.



وی افزود: نگاه برخی از آقایان منتقد، نگاه بسته و محدودی است، ما باید باید نگاهی باز و جهانی داشته باشیم و به روز فکر کنیم و مصالح ملت ایران ار د جهان امروز در نظر بگیرم و خشک و محدود تنگ نظر نباشیم و اگر این نگاهمان این جور باشد این سفر پرسدتاوردی بوده است



آیت الله غرویان گفت: دکتر روحانی از وزانت، متانت و شخصیت محبوبی برخوردارند. از نگاه بنده، سخنرانی ایشان در سازمان ملل بسیار حکیمانه ، عقلانی و انسانی بود.



وی در ادامه در واکنش به بی منفعت خواندن سفر نیویورک و دیدارهای رئیس جمهور بیان داشت: از کوزه همان برون تراود که در اوست، افرادی که چنین قضاوت های منفی دارند دیگاه منفی دارند و به مسائل با دیدی تنگ نظرانه نگاه می کنند.



استاد دانشگاه و حوزه افزود: افرادی که اهل فکر و عقلانیت هستند، ارزیابی شان از سفر دکتر روحانی بسیار مثبت است.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ارزش پاسپورت ایرانی چقدر است؟



در سال 2012 پاسپورت ایرانی یکی از بی‌اعتبارترین پاسپورت‌های جهان بود و در میان حدود 100 کشوری که اعتبار گذرنامه آنها بررسی شده بود، ایران و افغانستان در رتبه 96 قرار داشتند. گزارش سال 2013 نشان‌دهنده اندکی بهبود بود و ایران به رده 86 صعود کرد.

به گزارش ایسنا، اقتصادنیوز در گزارشی نوشت: حسن روحانی در صورتی می‌تواند به وعده خود در مورد ارتقای اعتبار پاسپورت ایرانی عمل کند که نخست، مخالفان داخلی خود را در زمینه ادغام ایران در اقتصاد جهانی متقاعد کند.

انتخاب حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری 1392، تا حد زیادی ناشی از امیدواری‌های مردم و فعالان مدنی نسبت به بهبود اوضاع در حوزه‌های مختلف بود. انتخاب وی به امیدهایی نیز دامن زد. از گروه‌هایی که پس از پیروزی روحانی در انتخابات، امید به جمع‌شان برگشت، ایرانیان خارج از کشور و کسانی بودند که رفت‌وآمد زیادی به خارج و داخل کشور داشتند. عمده دغدغه این گروه، بهبود وضعیت اسفباری بود که پاسپورت ایرانی در دهه گذشته پیدا کرده بود.

یکی از وعده‌های اصلی حسن روحانی در جریان مبارزات انتخاباتی سال 1392 نیز بازگرداندن احترام به پاسپورت ایرانی بود. به همین دلیل، ایرانیانی که یا در خارج از کشور زندگی می‌کنند یا به خاطر کارشان سفرهای زیادی به کشورهای خارجی دارند، به بهبود اعتبار پاسپورت خود امید زیادی بسته‌اند. عمده افراد این دسته، یعنی بازرگانان، کسانی هستند که از جذب ایران در اقتصاد جهانی بیشترین نفع را می‌برند و در صورت بالا رفتن اعتبار پاسپورت ایرانی بازارهای بیشتری به رویشان گشوده خواهد شد.

«هنلی و شرکا» (Henley and Partners) یک موسسه بین‌المللی است که در مسائل اقامت و شهروندی فعالیت می‌کند. این موسسه هر سال گزارشی پیرامون اعتبار پاسپورت کشورهای مختلف دنیا منتشر می‌کند. این گزارش به عنوان معیاری از میزان اعتبار و شخصیت شهروندان آنها در کشورهای جهان مورد توجه قرار می‌گیرد. در گزارش سال 2012 این موسسه، پاسپورت ایرانی یکی از بی‌اعتبارترین پاسپورت‌های جهان بود. در میان حدود 100 کشوری که اعتبار گذرنامه آنها در این گزارش بررسی شده بود، ایران و افغانستان در رتبه 96 قرار داشتند. بر اساس آن گزارش، شهروندان ایرانی در سال 2012 برای سفر تنها به 37 کشور جهان بی‌نیاز از ویزا بودند.

در گزارش سال 2012 «هنلی و شرکا»، فقط پاسپورت کشورهای نپال، لبنان، پاکستان و افغانستان، از پاسپورت ایرانی بی‌اعتبارتر بودند. دکتر نعمت احمدی، حقوقدان، در یادداشتی به تاریخ 19 اردیبهشت 1388، در سایت دیپلماسی ایرانی نوشت: «اشکال اعتبار گذرنامه‌های ایرانی به عملکرد دولت و دولتمردان ایران بازمی‌گردد و جامعه جهانی به دلیل فقدان ارتباطات و مناسبات خوب و مطلوب با ایران، اعتباری برای گذرنامه ایرانی قائل نمی‌شود. زمانی که یک کشور یا کشورهایی با دولت ایران مسأله داشته باشند، طبیعی است که با اتباع ایرانی نیز برای ورود به خاک خود مسأله خواهند داشت، اینکه چه میزان یک دولت برای گذرنامه ایران اهمیت قائل می‌شود تا یک ایرانی بتواند از مزایای یک تبعه خارجی استفاده کند، بسته به تصویری است که کشور میزبان از عملکرد دولت ایران در صحنه بین‌المللی دارد.» با این حال، این مسأله را می‌توان از منظری دیگر نیز نگریست. با توجه به کشورهایی که ضعیف‌ترین و قوی‌ترین جایگاه را در زمینه اعتبار پاسپورت اتباع‌شان دارند، کشورهایی هستند که نقش حاشیه‌ای‌تری در تقسیم کار جهانی دارند.

با این حال، وضعیت پاسپورت ایرانی در گزارش سال 2013 موسسه «هنلی و شرکا» اندکی بهبود یافته است. در سال 2013، کشورهایی که ایرانیان می‌توانند بدون ویزا به آنها سفر کنند به 40 کشور افزایش یافته است. ایران در رتبه‌بندی 2013 به رده 86 صعود کرد. آنگولا، جیبوتی و میانمار نیز در کنار ایران قرار دارند. کشورهای کنگو، لیبی، سودان جنوبی، سوریه، کوزوو، لبنان، سریلانکا، نپال، اریتره، سرزمین‌های‌ اشغالی فلسطین، پاکستان، سومالی، عراق و افغانستان پایین‌تر از ایران قرار دارند. در این بررسی، سه کشور فنلاند، سوئد و انگلیس به طور مشترک در رتبه نخست قرار گرفته‌اند.

دارندگان گذرنامه این کشورها می‌توانند بدون کسب ویزا وارد 173 کشور جهان شوند. در رتبه دوم بهترین گذرنامه‌های جهان، چهار کشور دانمارک، آلمان، لوکزامبورگ و آمریکا قرار دارند که دارندگان گذرنامه آنها می‌توانند بدون ویزا وارد 172 کشور شوند. بلژیک، ایتالیا و هلند در رتبه سوم قرار دارند.

بدترین رتبه، یعنی رتبه 93، به افغانستان اختصاص داده شده است. دارندگان این گذرنامه می‌توانند بدون ویزا به کمترین تعداد از کشورهای جهان یعنی 28 کشور وارد شوند. در جایگاه 92 هم گذرنامه عراق قرار دارد که دارندگان آن می‌توانند بدون دریافت ویزا تنها وارد 31 کشور شوند. در میان کشورهای عربی، گذرنامه کویت بهترین شناخته شده است. این کشور به همراه اوکراین، جزایر مارشال و جامائیکا در رتبه 77 جای دارد. در بین کشورهای اسلامی، برونئی بهترین جایگاه را دارد. این کشور در کنار برزیل در رتبه نوزدهم قرار دارد. اتباع برونئی می‌توانند با پاسپورت خود به 146 کشور جهان بدون ویزا سفر کنند. دارندگان پاسپورت ترکیه می‌توانند به 94 کشور جهان سفر کنند. این کشور در رتبه چهل و دوم قرار دارد. بوسنی ‌و هرزگوین و آلبانی در رتبه‌های 44 و 45 جای دارند.

بهبود اعتبار پاسپورت ایران، یا هر کشور دیگری، در جامعه جهانی بیش از آنکه مسأله‌ای سیاسی یا دیپلماتیک باشد، مسأله‌ای اقتصادی است. این به معنای انکار نقش عامل سیاسی و دیپلماتیک نیست، بلکه صرفاً پررنگ‌ کردن نقش تبیینی اقتصاد بین‌الملل است. کشورهایی که به نحوی در سرمایه‌داری جهانی ادغام شده‌اند، عمدتاً پاسپورت‌های معتبرتری دارند. برعکس، کشورهای حاشیه‌ای‌تر یا کشورهایی که هنوز ادغام نشده‌اند، از آنجا که نقش کمتری در افزودن بر رشد اقتصاد جهانی دارند، اتباع‌شان نیز نمی‌توانند اعتبار بالایی در سازوکار اقتصادی - سیاسی جامعه جهانی داشته باشند.

حسن روحانی تاکنون نشان داده تلاش‌های زیادی برای بهبود اعتبار پاسپورت ایرانی در جامعه جهانی انجام داده است. دو روز پس از دستیابی به هدف تعلیق و کاهش تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران در بهمن‌ماه 92، حسن روحانی به داووس رفت تا به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد «فاز دوم دیپلماسی اقتصادی خود یعنی دیپلماسی فشرده اقتصادی را پیگیری کند». این اقدام دولت بیشتر بر شرکت‌های بزرگ نفتی و تشویق آنان برای حضور در بازار ایران متمرکز بود. رئیس‌جمهور ایران در سخنرانی خود در این اجلاس همه شرکت‌های خارجی از جمله شرکت‌های نفتی را دعوت کرد تا در ایران سرمایه‌گذاری کنند.

او همچنین خاطرنشان کرد: «درهای اقتصاد ایران به روی جهان باز است.» او در اظهارنظری مهم گفت ایران در طول سه دهه آینده به جمع 10 اقتصاد بزرگ جهان خواهد پیوست. روحانی سازوکار اقتصادی - سیاسی جامعه جهانی را بسیار خوب می‌شناسد. او می‌داند که برای تحقق وعده‌اش در مورد ارتقای اعتبار پاسپورت ایرانی باید آن را تحت پروژه اقتصادی عمده‌تر دولت یازدهم، یعنی ادغام اقتصاد ایران در اقتصاد جهانی، جای دهد. تلاش برای جذب ایران در اقتصاد جهانی نیز از مجرای دعوت از سرمایه‌گذاران خارجی در بخش‌های مختلف صورت می‌گیرد.

بنابراین، این طور به نظر می‌رسد که پیشبرد هدف ارتقای اعتبار پاسپورت ایرانی، در گرو گشودن بازارهای ایران به روی سرمایه جهانی، و این نیز نیازمند پیروزی دولت روحانی در رقابت با نیروهای سیاسی مخالف ادغام با بازارهای جهانی است. روحانی در صورتی می‌تواند به وعده خود در مورد ارتقای اعتبار پاسپورت ایرانی عمل کند که نخست، مخالفان داخلی خود را در زمینه ادغام ایران در اقتصاد جهانی متقاعد کند، سپس با ادغام گام به گام ایران در اقتصاد جهانی، که دولت با اشتیاق پیگیر آن است، پاسپورت ایرانی می‌تواند اعتبار بالاتری داشته باشد. البته همان‌طور که گفته شد، عوامل اقتصادی فعال‌مایشاء نیستند. عوامل دیپلماتیک و سیاسی، از جمله پروژه هسته‌ای و اتهام حمایت از گروه‌های تروریستی به ایران در پایین بودن اعتبار پاسپورت ایرانیان نیز موثر است.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ظریف: دور بعدی مذاکرات در اروپا برگزار می‌شود



وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار با همتای روسی‌اش گفت: دور بعدی مذاکرات ایران و گروه 1+5 در اروپا برگزار خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری ایتارتاس محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران پس از دیدار با سرگئی لاوروف همتای روس خود در نیویورک گفت که دور بعدی مذاکرات هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی در اروپا برگزار خواهد شد چون نیویورک بسیار دور است.

ظریف با اشاره به وجود اختلافات میان طرف‌های مذاکره کننده تصریح کرد: ما هنوز فاصله‌ی زیادی با یکدیگر داریم.

وزیر امور خارجه ایران پس از دیدار با لاوروف در جمع خبرنگاران گفت: ما هنوز در حال رایزنی هستیم و لازم است که همانند هفته گذشته با دیگر طرف‌های مذاکره کننده ملاقات کنیم.

ظریف تاکید کرد: ایران اجازه نخواهد داد این فرصت از دست برود. دو ماه باقیمانده مذاکرات بسیار مهم است و ما با یک کار سخت روبرو هستیم.

وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: زمان کوتاهی باقی مانده اما مسائل آن اندازه سخت نیستند که قابل حل شدن نباشند.

محمدجواد ظریف دیدار با همتای روسی خود در نیویورک را جدی و شفاف خواند و گفت: همه چیز بسیار دور و بسیار نزدیک است و به این بستگی دارد که ما چگونه به آن نگاه کنیم و در چه ساعتی از روز به سوالات پاسخ دهیم.

وی ادامه داد: ما هنوز از یکدیگر فاصله داریم و اختلافات بر سر تمام این مسائل وجود دارد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
آشنا:
شاید ایران 88 می‌توانست افغانستان 93 باشد



رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری معتقد است که «شاید ما در سال 88 می‌توانستیم کاری را بکنیم که افغان‌ها در سال 93 می‌کنند».

به گزارش ایسنا، گزیده گفت‌وگوی حسام‌الدین آشنا با نوزدهمین شماره ماهنامه «اندیشه پویا» در پی می‌آید:

* سال پیش در گفت‌وگویی که هم‌زمان با تشکیل دولت با شما داشتیم، گفتید که کشور مانند بیماری در سی‌سی‌یو است و آقای روحانی اول می‌خواهد این بیمار را از سی‌سی‌یو به بخش بیاورد. یک سال از تشکیل دولت یازدهم می‌گذرد و ما وارد سال دوم شده‌ایم؛ یعنی بیشتر از یک‌چهارم زمان آقای روحانی سپری شده. لطفا توضیح دهید که این بیمار در چه مرحله‌ای است؟ دولت توانسته بیمار را به بخش بیاورد؟ اصلا آخرین تشخیصش درباره این بیمار چیست؟ آیا دولت امکانات لازم را برای بیرون‌آوردن بیمار از بخش دارد؟ بیماری‌اش به مرحلۀ لاعلاج نرسیده؟‌

به نظر می‌رسد که در حال‌ حاضر یک آرامش توأم با رکود در همه زمینه‌ها در کشور حاکم شده است. این آرامش توأم با رکود در اقتصاد و سیاست داخلی و سیاست خارجی و ... وجود دارد. در واقع دیگر رو به سقوط نیستیم یا اینکه سرعت سقوطمان کمتر شده ولی خیلی رو به صعود هم نیستیم. در حالت تلاش برای عبور از نقطه صفر قرار داریم. تحلیل کلان من این است که بیمار به بخش منتقل شده است ولی هنوز هم به مراقبت شدید نیاز دارد.

* آیا به نظرتان رئیس‌جمهور ابزارهای لازم برای درمان و بهبود و مراقبت از این بیمار را در اختیار دارد؟

از نظر من هماهنگ‌کننده این تیم رئیس‌جمهور نیست و ***** کشور است. رئیس‌جمهور در این تیم یک پزشک ارشد است اما مقامی که کشور را نجات می‌دهد و همۀ قوا را هم‌سو می‌کند و براساس قانون اساسی فعلی جمهوری اسلامی مسئولیت هماهنگی بین قوا و حل اختلافات و تعارضات را بر عهده دارد، مقام معظم ***** است.

* این بیماری چه بود و آیا درمان شد؟

مهم‌ترین بیماری دولت، بی‌حسی است. بی‌حسی یعنی عدم حساسیت نسبت به تغییرات محیط بیرونی. اگر دولتی نتواند عکس‌العمل مناسب به تغییرات محیطی‌اش نشان دهد و نیز نتواند در محیط بیرونی‌اش تصرف مناسب بکند، این دولت بی‌حس شده است. یکی دیگر از بیماری‌های دولت چیزی است که به آن می‌گوییم دولت ناتوان یا دولت فرومانده. دولت فرومانده دولتی است که کارکردهای مورد انتظاری را که باید انجام دهد، انجام نمی‌دهد. در واقع ما در ایران با جامعه قوی و دولت ضعیف مواجه بوده‌ایم. عده‌ای تصور می‌کردند که دولت قوی و جامعۀ ضعیف درست کرده‌اند. اما اگر هوشمندانه به صحنه نگاه کنیم اتفاقی برعکس افتاده است. درست است که دولت گریبان چاک کرده و حرف‌های بزرگ زده و از مدیریت جهان سخن گفته اما در اجرای اراده و مسئولیت خودش فرومانده است. دولتی که نمی‌تواند مالیات بگیرد یک دولت فرومانده است. حتی اگر هشتاد درصد اقتصاد دولتی باشد اما دولت نتواند مالیات بگیرد این دولت فرومانده است. دولتی که قوانین و مقررات بسیار زیادی دارد اما به‌صورت مرتب و وسیع قوانین و مقرراتش توسط جامعه نقض می‌شود دولت فرومانده است.

* آقای روحانی برای انداختن قطار دولت در مسیر درست تاکنون موفق بوده و توانسته در نقش معمار ظاهر شود؟

در این شکی ندارم که در هشت سال گذشته دولت در ایران به ضعیف‌ترین وجه خودش رسیده بود. در رتوریک (استفاده از هنرهای زبانی برای اقناع مخاطب در انجام کاری یا پذیرش اندیشه‌ای) ما بلندترین صداها را داشتیم اما در عملکرد ناتوان‌ترین دولت را داشتیم.

* شما برای برگزاری انتخابات در ایران، طرحی در ذهن داشتید. چرا این پیشنهادهای خوب باید در حد ایده‌های دانشگاهی باقی بمانند؟

بحث اصلاح قانون انتخابات در دستور کار وزارت کشور قرار گرفته و در کمیسیون‌های سیاسی و اجتماعی دولت در دست بررسی است. امیدوارم سال دیگر اگر اینجا (مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری) و یا جای دیگر همدیگر را دیدیم بتوانیم راجع به بازنگری قانون انتخابات صحبت کنیم اما مهم‌تر از قانون انتخابات، قانون احزاب است. مهم‌تر از قانون احزاب، قانون جرم سیاسی است. قوانینی که ما آنها را سامان‌دهی سیاسی می‌خوانیم. سامان‌دهی سیاسی کشور یعنی اینکه ما متوجه باشیم که در دهه چهارم جمهوری اسلامی نمی‌توانیم صرفا به حرمت اشخاص و احترام اشخاص رأی دهیم به این امید که ان‌شاءالله آنها بعدا انسان‌های خوبی را انتخاب می‌کنند و ان‌شاءالله مجلس به آن رأی می‌دهد و ... با ان‌شاءالله و ماشاءالله اوضاع کشور درست نمی‌شود. تجربۀ مجلس فعلی و دولت نشان می‌دهد که وجود یک اقلیت مؤثر در مجلس می‌تواند برای دولت چالش‌های ناخواسته‌ای را ایجاد کند که لزوما مورد نظر مردم هم نیست. اینها لزوما نمایندۀ افکار عمومی فعلی و اکثریت جامعه نیستند بلکه یک فراکسیون پارلمانی هستند. جالب است که در شورای شهر برای استیضاح شهردار سه‌چهارم آرا لازم است اما در مجلس با 15 نفر می‌شود یک وزیر را استیضاح کرد. امیدوارم اصلاح آیین‌نامۀ داخلی مجلس و اصلاح قانون انتخابات و اصلاح قانون جرم سیاسی که قانون بسیار ضعیفی است و نیز اصلاح قانون **** جامع رسانه‌ای و بازنگری قانون مطبوعات و جرایم رسانه‌ای و رایانه‌ای و مجموعه قوانینی که گردش قدرت و اطلاعات را در جامعه مدیریت و چارچوب‌بندی می‌کنند، انجام شود. این اصلاحات را اگر دولت فعلی انجام ندهد هیچ دلیلی برای آمدنش نمی‌ماند. دولت، مضطر به انجام این اصلاحات است.

* ما چند حزب داشتیم که سیاهی لشکر نبودند و سیاست‌ورز حرفه‌ای داشتند و به‌رغم اینکه جایگاه اجتماعی داشتند، حذف شده‌اند. مشخصا می‌خواهم بدانم تکلیف آنها چه می‌شود و آیا دولت برنامه‌ای برای حضور آنها در انتخابات مجلس دارد؟

صریح صحبت می‌کنم. دولت دعوت عام می‌کند که اگر می‌خواهید به صحنه سیاست برگردید، آزاد هستید که برگردید. این‌جاست که جملۀ کلیدی رئیس‌جمهور در مصاحبه مطبوعاتی و رادیو و تلویزیونی‌اش معنا پیدا می‌کند. او می‌گوید فقط کسانی را که به حکم دادگاه محروم از حقوق اجتماعی هستند کنار می‌گذاریم. بقیه می‌توانند به صحنه برگردند.

* آقای آشنا! یک دلیل مهم رأی‌آوردن آقای روحانی عادی‌سازی فضای امنیتی و پرهزینۀ سیاسی کشور بود اما به نظر می‌رسد که هنوز هم دیدن برخی چهره‌ها و نشست و برخاست با برخی‌ افراد هزینه دارد. راه دور نرویم؛ اگر وزیر آقای روحانی با آقای خاتمی عیددیدنی بکند در مجلس با او برخورد می‌شود و علیه او فضاسازی می‌شود. این فضا چگونه و چه زمانی قرار است از بین برود تا بعد از آن اصلا زمینه برای تشکیل حزب و فعالیت مجدد حذف‌شده‌های سیاسی فراهم شود؟

من فکر می‌کنم کمی سطح بحث را بالا ببریم. اصلا اینکه این فرد وزیر است، مسئله است، نه اینکه چه کسی را دیده و کجا رفته. عادی‌سازی اینجا اتفاق افتاده که آقای جنتی می‌تواند وزیر ارشاد باشد. کسانی هم که حمله می‌کنند، به آن دیدار حمله نمی‌کنند. آقای نوباوه در مجلس وقتی خواستند وزیر علوم را نقد کنند، فرمودند ما به وزیر اعتراض نداریم بلکه به نگاه حاکم در آموزش عالی اعتراض داریم و وزیرش را استیضاح می‌کنیم. رئیس‌جمهور هم در مقابل می‌گوید مسئله بودن یا نبودن یک وزیر نیست، بلکه نگاه دولت مهم است که همچنان همان نگاه، حاکم خواهد بود.

* بعد از تجربۀ استیضاح وزیر علوم، تعامل دولت با مجلس فعلی چگونه خواهد بود؟

ما با هیچ تک نماینده‌ای به‌مثابه کل مجلس برخورد نمی‌کنیم. برای ما هیچ نماینده‌ای، نماینده‌تر نیست. ما مفهومی به اسم نمایندگان قدرتمندتر در مجلس را تا به امروز به رسمیت نشناختیم و هزینه‌اش را هم پرداخت کردیم. دولت زیر بار باج‌خواهی فردی به‌عنوان یک نماینده نمی‌رود اما تعامل با مجلس را با دقت و سعۀ صدر ادامه می‌دهد. ما زیر بار نهاد مجلس می‌رویم، نه زیر بار یک نمایندۀ درشت‌گوی تندخو.

* آقای حجاریان چندی پیش به شوخی و جدی گفته بود که روحانی این مجلس را باید منحل کند. خب یک سال بیشتر تا انتخابات مجلس نمانده است. به‌ هر حال فضای بدون رقیب موجبات رأی‌آوردن این نمایندگان را همچنان فراهم خواهد کرد و همان‌قدر که تعامل با مجلس فعلی اهمیت دارد، برنامه‌ریزی برای مجلس آینده مهم است ...

دکتر حجاریان در دورۀ اول ریاست‌جمهوری آقای خاتمی مشاور رئیس‌جمهور بودند. آقای خاتمی تعبیری داشتند که می‌فرمودند برخی مشاوران به گونه‌ای هستند که با آنها مشورت کنید اما خلاف آن عمل کنید. امیدوارم این دولت عاقل‌تر از آن باشد که به مشورت‌های این‌چنینی تن دهد. بعضی از مشورت‌ها در سنین بالای شصت سال دیگر قابل پذیرش نیست.

* دولت اعتدال می‌گوید که می‌خواهم تعامل کنم اما واقعیت این است که چشم باز می‌کنیم می‌بینیم آقای فرجی دانا از وزارت می‌افتد. تعامل در کجا اتفاق می‌افتد تا کار دولت زمین نماند؟

واقعیت هم این است که می‌بینیم یک نفر دیگر وزیر می‌شود و کار کشور زمین نمی‌ماند. دولت صرفا با تغییر سیاست‌ می‌توانست جلوی استیضاح آقای فرجی دانا را بگیرد که چنین بنایی هم نداشت. دولت نمی‌توانست دروغ بگوید که بورسیه‌ها را پیگیری نمی‌کند. آقای فرجی‌ دانا نمی‌توانست بگوید که توسعه کمّی آموزش عالی را ادامه می‌دهد چون قرار نبود چنین کند. نمی‌توانست بگوید من گسترش مقالات علمی پژوهشی بدون ارجاع را دنبال می‌کنم و اسمش را می‌گذارم توسعه علمی کشور. نمی‌توانست بگوید به دانشجویان و استادانی که بدون طی کردن مراحل قانونی محروم از تحصیل و تدریس شدند، اجازۀ تجدیدنظرخواهی نمی‌دهم. نمی‌توانست بگوید قول می‌دهم که نشریات دانشجویی را می‌بندم. قرار نبود این کارها را بکند. اگر سیاسی حرف بزنیم استیضاح آقای فرجی دانا پایان این مجلس بود و آغاز دولت. اتفاق بزرگی در جریان استیضاح افتاد و استیضاح‌کنندگان خیلی زود متوجه آثار آن می‌شوند. استیضاح آقای فرجی دانا آغاز دورۀ جدیدی از دولت و پایان یک دورۀ خیلی مهمی از مجلس بود. ما اول مهر نظرسنجی خواهیم کرد تا بدانیم که جامعۀ دانشگاهی از تصمیم مجلس راضی‌اند یا ناراضی. اگر مجلس اعتبار خودش را در میان دانشگاهیان به‌خاطر تصمیمی که با 10 رأی اضافه گرفته از دست داده باشد، یا خیلی تضعیف شده باشد، آن وقت باید سؤال کرد که چه چیزی به دست آمده و چه چیزی از دست رفته است.

* اشاره کردید که آقای روحانی از همه دعوت کرده است که در انتخابات مجلس حضور یابند. آیا می‌شود به‌عنوان میزبان کسی را دعوت کرد اما تضمین نداد که درِ خانه باز باشد؟

دولت نه مسئولیت دارد و نه مطلوب است که حزب بسازد یا از ایجاد یک حزب جدید حمایت کند. آیا دولت موظف است فراکسیونی را به نام فراکسیون اعتدال در مجلس ایجاد کند؟ به نظر من موظف نیست. آیا ممکن است چنین فراکسیونی شکل بگیرد؟ بله، ممکن است شکل بگیرد. وزارت اطلاعات آیا در این دوره به رد صلاحیت‌های گسترده غیرشفاف دست خواهد زد؟ خیر، نخواهد زد. آیا شورای نگهبان نگاهش به مجلس این خواهد بود که به دنبال جرایم اثبات‌نشده و محاکمه‌نشده بگردد؟ امیدوارم این اتفاق در شورای نگهبان نیفتد. آیا دولت در این مورد به شورای نگهبان فشار خواهد آورد؟ خیر. دولت هیچ ابزار قانونی برای فشار بر شورای نگهبان نخواهد داشت. پس امید من به اصلاح قانون انتخابات است به گونه‌ای که جایگاه همۀ این نهادها مشخص شده باشد.

* آقای آشنا! به نظرتان راهی برای از بین‌بردن فساد ساختاری از بورسیۀ غیرقانونی تا رشد یک‌شبۀ بابک زنجانی‌ها وجود دارد؟

آقای بهزاد نبوی یک‌ بار گفته بود ورای خط‌های سیاسی چپ و راست، ما دو خط در کشور بیشتر نداریم: مرد و نامرد. من می‌گویم ورای اصول‌گرا و اصلاح‌طلب، ما فاسد داریم و صالح. همۀ این‌ها را که کنار می‌گذاریم، ارادۀ سیاسی شخص اول قوۀ مجریه در اینکه چیزی را فساد بداند یا نداند، حرف اول را می‌زند. با هیچ معیاری نمی‌شود توجیه کرد که خود رئیس‌جمهور در روز آخر کاری مبلغ 16 میلیارد تومان به دانشگاه ایرانیان ببخشد. این غیر از رئیس‌جمهوری است که به او می‌گویند اجازه بدهید سفر اول هیئت دولت به مشهد باشد و او پاسخ می‌دهد خیلی خوب است شما بروید، من هم خودم خواهم رفت. شوخی هم نمی‌کند و بعد امسال می‌بیند که قرار است به تاجیکستان و از آنجا به قزاقستان برود و یک سفر استانی هم باید داشته باشد به خراسان رضوی و این سه را به هم وصل می‌کند تا از مشهد به تاجیکستان برود تا ارزان‌تر درآید. ممکن است شما بگویید اینها نمادین است اما این فرد واقعا در این مسائل جدی است. آن‌وقت خیلی سخت است پذیرش اینکه یک شخصیتی یا بی‌شخصیتی می‌گوید هشت میلیارد برای بازسازی کاخ ریاست‌جمهوری هزینه کرده‌اند.

* قبول دارید که در دولت آقای روحانی، رئیس‌جمهور پیشروترین عضو کابینه است؟ شاید برعکس دولت آقای خاتمی که رئیس‌جمهور از بدنۀ کابینه‌اش محافظه‌کارتر بود، در کابینۀ آقای روحانی، کابینه از ایشان عقب‌تر است. تا آن‌جا که برخی مثل آقای ابطحی در گفت‌وگو با اندیشۀ پویا معتقدند که روحانی در دولت تنهاست و همراهان زیادی ندارد.

این یک استراتژی دوطرفه است. تصور من این نیست که آقای روحانی تنهاست. تصور من این نیست که تنها خواهد ماند. بلکه تصورم این است که روحانی دارد جاده را برای این طرز تفکر باز می‌کند. این طرز تفکر خیلی دشوار است. باز کردن جاده‌ای که آقای رحمانی فضلی و مجید انصاری بتوانند سر میز هیئت دولت بنشینند و با هم یک تصمیم بگیرند و پای یک حرف بایستند، خیلی دشوار است که اتفاق افتاده است. فرهنگ سیاسی حاکم بر دولت در ایران این بوده که ما یک رئیس‌جمهور داریم که نظرش از قبل مشخص است و وزرا هم یا رأی می‌دهند یا بلند می‌شوند می‌روند. تغییر فرهنگ گروهی و مباحثه‌ای طول می‌کشد. من می‌گویم بعد از گذشت یک سال رئیس‌جمهور خیلی پیشرفت کرده است. دور میز هیئت دولتش را به یک گفت‌وگوی جدی‌تر و واقعی‌تر تبدیل کرده است.

* برخی انتقاد می‌کنند که در این دولت، رئیس‌دفتر رئیس‌جمهور و دستیار ویژۀ رئیس‌جمهور صرفاً نقش همراهی‌کنندۀ ایشان در عکس‌های یادگاری را ایفا می‌کنند. واقعا این نقد در سطح جامعه مطرح است که آقای فریدون و آقای نهاوندیان، اینقدر که تمایل دارند کنار رئیس‌جمهور باشند و همراه قافله، همین‌قدر هم عنایت دارند که به دنبال شنیدن صدای گروه‌ها و اصناف و افراد مختلفی باشند که سخنی با رئیس‌جمهور دارند. بعضی بازرگانان هم معتقدند صدایشان به گوش آقای نهاوندیان نمی‌رسد.

کسانی که سخن زیاد نمی‌گویند به این معنی نیست که فعالیت هم نمی‌کنند. برخی فعالیتشان سخن‌گفتن است و برخی هم عملکردشان به جای سخن‌گفتنشان است. آقای دکتر نهادوندیان نقش بسیار مهمی در این دولت دارند. هم به‌عنوان رئیس‌دفتر و هم به‌عنوان مشاور و هم دستیار و همراه رئیس‌جمهور. من در طول حداقل صد سال گذشته در میان رئیس‌دفتر بالاترین مقام اجرایی کشور، فرهیخته‌تر و آینده‌نگرتر و ژرف‌نگرتر از آقای دکتر نهاوندیان ندیده‌ام.

* در بازۀ زمانی صد سال اخیر ایران؟ غلو نمی‌کنید؟

من متوجه‌ هستم چه می‌گویم. بررسی رفتار نزدیک‌ترین افراد به بالاترین مقامات کشور در طول دورۀ صدسالۀ ایران این را نشان می‌دهد. من رسالۀ فوق‌لیسانسم دربارۀ دورۀ رضاشاه بوده و نقش فروغی و داور و ... در تاریخ سیاسی کشور را با شواهد و قرائن می‌دانم. اهمیت آقای دکتر نهاوندیان در تاریخ معاصر ما این است که به‌عنوان نفر دوم فکری رئیس‌جمهور توانسته خودش کمترین حاشیه را داشته باشد و کاملا توانسته کم‌صدا عمل کند و برای خودش لقمه‌ای نگرفته و در عین‌ حال در منطقی‌بودن و عقلانی‌بودن گردش امور در دولت نقش بسیار مؤثری داشته و در تعامل بین قوا و در آرامش روابط بین قوا از تمام سرمایه‌های قبلی خودش استفاده کرده است.

* یکی از مهم‌ترین کارهای فروغی این بود که بعد از رضاشاه اجازه نداد که دولت دوباره دست شاهزاده‌های قاجار بیفتد. حداقل می‌توانیم امیدوار باشیم که با سیاست‌های آقای نهاوندیان که برتر از امثال فروغی توصیفش می‌کنید، دیگر در دولت برگشت به عقب نداشته باشیم؟

یکی از بزرگ‌ترین نقدها به فروغی این است که در منوی انتخاب این ملت فقط دو انتخاب گذاشت؛ یا برگردید به قاجار یا تداوم پهلوی. هنر سیاست‌مدار بزرگ این است که بتواند منوی انتخاب را توسعه دهد. در منوی انتخاب این ملت همان زمان می‌توانست جمهوریت وارد شود. مدرس یک جملۀ غیرمشهوری دارد که می‌گوید من مدت‌هاست به این نتیجه رسیدم که چارۀ دردهای این کشور جمهوریت است اما بگذارید مدرس، ایران را جمهوری کند نه رضاخان. درست مثل مخالفت امام است با رأی‌دادن زن‌ها قبل از انقلاب و حمایت امام از حضور زنان در انقلاب و رأی‌دادن زنان پس از انقلاب. مثل این است که آقای حاج‌احمدآقا نقل می‌کند که تلویزیون موسیقی پخش می‌کرد و از امام پرسیدم شما این را جایز می‌دانید و ایشان گفتند قبل از انقلاب این حرام بود اما الآن جایز است. از بحث دور نشویم، رئیس‌جمهوری که من می‌شناسم کسی نیست که اگر فردی به کارش نیاید همچنان از او استفاده کند و بدون تعارف او را کنار می‌گذارد.

* در این یک سالی که از عمر دولت می‌گذرد برخی مدام تکرار می‌کنند که کادر اطرافیان آقای روحانی کادری امنیتی است. اولین عارضۀ امنیتی‌بودن هم نگاه خاص در حوزۀ سیاست است. معتقدید که از این رهگذر دولت آسیبی ندیده است؟

کسانی که در جمهوری اسلامی ایران کار امنیتی کرده‌اند، یک‌دست نیستند. کسانی هستند که مربوط به نسل اول تشکیلات امنیتی کشور هستند؛ یعنی اطلاعات نخست‌وزیری، رکن دو ارتش، اطلاعات **** و اطلاعات دادستانی. نسل اول نسلی است که تحولات زیادی هم از لحاظ فکری و هم از لحاظ عملیاتی و سیاسی داشته است. نسل اول مثل بقیۀ نسل اولی‌ها در حوزه‌های دیگر تجربه‌های موفق و ناموفق زیادی داشتند. برای من خیلی آموزنده است که کسانی تجربۀ کار امنیتی دارند و براساس تجربه‌شان امروز از آزادی دفاع می‌کنند و می‌گویند امنیت در گرو آزادی است و این حرف را به‌صورت شعاری هم نمی‌زنند. تجربۀ سال 88 خیلی‌ها را در رابطۀ میان آزادی و امنیت به تأملات نظری واداشت. آقای علی ربیعی دارای سابقۀ امنیتی است. به سابقۀ امنیتی‌اش افتخار می‌کند یا از آن خجالت می‌کشد؟ به نظر من افتخار می‌کند. آقای صالحی امیری صریحا گفت به سابقۀ امنیتی‌اش افتخار می‌کند و مهم اینکه امروز آنها امنیت را در گرو تکثر و احترام به تنوع فرهنگی و احترام به آزادی‌های مشروع و قانونی می‌دانند. شخصا مشکلی با این ندارم که افراد باسابقۀ امنیتی در دولت باشند. نکتۀ مهم‌تر این است که به جای توجه به سابقۀ افراد می‌توانیم به عملکردشان نگاه کنیم که امروز آیا احساس آرامش بیشتری ایجاد کرده است یا نه؟ آقای ربیعی آیا توانسته با فساد مبارزه کند یا نه؟ تصمیمات آقای ربیعی در وزارت کار و تأمین اجتماعی و شستا روشن می‌کند که اگر ایشان کتاب مهمی در مبارزه با فساد سیستماتیک نوشته به نام زنده‌باد فساد، آیا در عمل راه مرتضوی را در تأمین اجتماعی می‌رود یا راهی به‌کلی متفاوت؟ نکتۀ سوم دربارۀ اشخاص امنیتی این است که آنها خیلی آدم‌های شجاع و خیلی هم ترسو هستند. در یک زمان هر دو را دارند. شجاعند و قوانین و قواعد نانوشته را خوب می‌شناسند و می‌دانند کجاها درست نبوده و در عبور از خطوط قرمز خودساخته و توهمی با شهامت عمل می‌کنند و خیلی ترسو هستند وقتی که پای امنیت واقعی کشور مطرح باشد. آقای روحانی 78 را دقیقا در این چارچوب می‌توانید ببینید. در آن برهه ایشان به این نتیجه رسیده بود که آن حرکت دارد رو به براندازی می‌رود. فقط سخنرانی هم نکرد، اقدام کرد. اگر در سال 88 به جای برخی عزیزان، آقای روحانی مسئولیت شورای عالی امنیت کشور را بر عهده داشت آیا اصلا آن اتفاقات می‌افتاد؟ یا اتفاقی نمی‌افتاد؟ ترسو بودن یک نیروی امنیتی، متضمن نگاهی پیشگیرانه است. در افغانستان ما الان با اختلاف دو کاندیدای ریاست‌جمهوری مواجه هستیم. شاید ما در سال 88 می‌توانستیم کاری را بکنیم که افغان‌ها در سال 93 می‌کنند. بلوغ سیاسی دو طرف انتخابات، بلوغ سیاسی مردم و از همه مهم‌تر مجرب بودن نهاد شورای عالی امنیت ملی می‌توانست از خیلی حوادث پیشگیری کند.

* ماجرای حصر پس از یک سال گویا صرفا در حوزۀ وزارت بهداشت گشایش‌هایی داشته. دقیقا چه اختیارات و امکاناتی به وزیر بهداشت برای پیگیری سلامت آنها داده شده؟

گفته‌اند مسئول در این زمینه شورای عالی امنیت ملی بوده و هست و خواهد بود.

* در شعارهایی که بعد از پیروزی آقای روحانی شنیده می‌شد یکی هم رسیدگی به این مسئله بود.

جاهایی که شما شرکت کردید این شعار را می‌دادند. جایی که من ایستاده بودم مطالبات دیگری را هم شنیدم.

* همین که آقای روحانی وزیر بهداشت را مسئول رسیدگی به وضعیت سلامتی آنها می‌کند یعنی اینکه رئیس‌جمهور مسئولیتی در این زمینه دارد.

این مسئله جنبه‌های مختلفی دارد و یک جنبه‌اش این است که دسترسی به خدمات بهداشتی و سلامت، حق همگانی است. این حق هم باید به رسمیت شناخته شود و هم خدمات لازم برای آن ارائه شود. دولت تلاش کرده که این کار انجام شود. در این مورد سخن‌گفتن از اقدام‌کردن، کار بسیار راحت‌تری است. سخن‌گفتن تا به حال کمکی به حل مسئله نکرده است.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
خاتمی: نگذارید «دفاع مقدس» انحصارا در اختیار سیاست‌بازان قرار گیرد



رییس‌جمهور اسبق کشورمان به ایثارگران، جانبازان، فرزندان و خانواده‌های شهدا توصیه کرد که مدافع صلح باشند و نگذارند دفاع مقدس و ارزش‌ها انحصارا در اختیارسیاست‌بازان باشد.

به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی در دیدار با جمعی از ایثارگران، رزمندگان و جانبازان جنگ تحمیلی و خانواده‌ها و فرزندان شهدا با ابراز خرسندی از حضور در این جمع اظهار کرد: دو اصطلاح «جنگ تحمیلی» و «دفاع مقدس» در جریان هشت سال درگیری ایران و عراق مطرح شد که

مثل بسیاری از شعارهایی که از قلب و وجدان مردم برآمد، بازتاب دهنده حقیقتی بود که در زمین جریان و ریشه در ماهیت و رویکرد انقلاب داشت.

وی افزود: بار این دو عنوان باری سنگین است که ماهیت جنگ 8 ساله و عظمت روحی ملت و دولت و ***** امام را نشان می‌دهد. از واژه جنگ مقدس در جنگ‌های صلیبی و دیگر جنگ‌ها استفاده شد که برای جنگ، تقدس قایل شدند و به نام جنگ و ارزش‌ها، جنایت‌هایی مرتکب شدند که واژه مقدس بر آن نهادند اما تاریخ و فرهنگ اسلامی و ایرانی ما چنین تقدسی را برای جنگ قایل نیست.

وی با اشاره به ستایش جنگ در بسیاری از فرهنگ‌ها، جنگ ستایش شده در ایران و شاهنامه را جنگی همراه با عدالت، خداپرستی، ارزش‌های انسانی و حرمت به انسان خواند و اظهار کرد: جنگ‌آوری اگر همراه با فضیلت‌های دیگر انسانی بوده است، ستوده می‌شده است، این جنگاور ستوده شده عادل، خداپرست و انسان دوست بوده است.

رییس بنیاد باران افزود: ما برای جنگ عراق و ایران، عنوان جنگ تحمیلی را به کاربردیم که تحمیلی خود بار منفی دارد، یعنی ما جنگ نمی‌خواستیم و این جنگ بر ما تحمیل شده است و ما در برابر جنگ تحمیل شده، مقاومت کردیم یعنی علیه جنگ، جنگیدیم که عنوانش دفاع مقدس است و این مساله‌ای مهم است.

وی با اظهار تأسف از سوءاستفاده از عناوین مقدس در بسیاری از جوامع از جمله ایران، گفت: گاهی حتی برای عناوین غیرمقدس و ضدتقدس از عناوین مقدس استفاده می‌کنند اما در عنوان «دفاع مقدس»، این «مقدس» بسیار به جا به کار برده می‌شود زیرا وقتی جنگ می‌شود جنگی که تجاوزکارانه و برای اشغال سرزمین ما و برای تحقیر ملت ما و انتقام‌گیری از ملتی است که می‌خواهد برسرنوشت خود حاکم باشد، منافع ما را به خطر می‌اندازد و به ما تحمیل می‌شود و امروز ماهیت آن مشخص است، جنگی است که ما باید در برابر آن مقاومت کنیم و اینست دفاع مقدس.

وی با اشاره به اشتباهاتی که ممکن است برخی به آن اشاره کنند و بگویند اگر این اشتباهات رخ نمی‌داد، زمینه جنگ فراهم نمی‌شد، افزود: انکار نمی‌کنیم برخی تندروی‌ها و اشتباهاتی وجود داشته است، اما حضرت امام(ره) سعی می‌کردند این تندروی‌ها را اصلاح کنند. برخی می‌گویند اگر برخی اقدامات تحریک‌آمیز خشن در حاشیه مرزها رخ نمی‌داد، شاید جنگ نمی‌شد اما این‌ها درست نیست و اگر این‌ها هم نبود بهانه‌ای برای جنگ فراهم می‌کردند.

خاتمی با اشاره به دیدگاه امام درباره صدور انقلاب یادآوری کرد: امام گفتند منظور ما از صدور انقلاب دخالت در کشورهای دیگر نیست ما مقاومت می‌کنیم و بر ارزش‌ها پافشاری می‌کنیم و موفقیت کسب می‌کنیم و این روحیه در دیگر جاهای جهان سرایت می‌کند و دیدیم که کرد.

وی با اشاره به قرارداد کمپ دیوید و سازش اسراییل و اعراب در همان ایام گفت: عرفات با آن سابقه انقلابی رفت و از در سازش درآمد و آن عظمتی که فلسطین داشت، افتاد در مسیری که نتیجه آن را هم اکنون هم می بینیم و اسراییل یک لحظه هم عقب نرفته است و هر روز بخش‌های مختلف را مورد تجاوز قرار می‌دهد. از همان زمان به بعد مساله مقاومت شگفت‌انگیز و حماسی ملت فلسطین رخ داد و مقاومتی شکل گرفت که برای اولین بار افسانه شکست‌ناپذیر بودن **** صهیونیستی را از بین برد.

وی با بیان این مثال نتیجه گرفت: مقاومت و دفاع مقدس مردم ایران و ایستادگی بر اصول و معیارهایی که داشته است در مقاومت ملت فلسطین و لبنان موثر بود که این یعنی صدور انقلاب به روایت حضرت امام (ره) که تاکید داشتند صدور انقلاب به معنی دخالت در دیگر کشورها را قبول نداریم و مقاومت و ارزش‌مداری ما صادر می‌شود و شد. دفاع مقدس ما در شکل گیری و تقویت مقاومت در منطقه موثر بود.

وی در بیان ماهیت جنگ بین ایران و عراق گفت: بنا بود از ملت، انتقام گرفته شود و بنا بود انقلابی مورد حمله قرار گیرد که کشوری را ازپایگاه امن غرب در منطقه به پایگاه حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش و محورمقاومت در برابر بدی‌ها و زشتی‌ها، تبدیل کرده بود. آن‌ها می‌خواستند سرزمین ما را اشغال کنند و چنان فشاری بیاورند که نتوانیم روی پای خود بایستیم.

رییس جمهور پیشین ایران در بیان ناکامی قدرت‌های جهانی از جنگ ایران و عراق برای رسیدن به اهداف خود یادآور شد: آن‌چه موجب ناکامی آن‌ها و عظمت ملت ما شد، همان دفاع

مقدس و مقاومت مردم بود. ملت ما رنج بسیاری کشید و بسیاری از جوانان ما به جبهه‌ها رفتند و جان دادند، اسیر و جانباز شدند و خانواده‌های بسیاری مقاومت کردند و دفاع مقدس را به نتیجه رساندند.

وی با اشاره به ارتش قوی عراق در خاورمیانه آن روز و مشکلات پس از انقلاب و آماده نبودن ایران برای جنگ و حمایت قدرت‌های جهانی از عراق گفت: ما تنها بودیم و بعد از انقلاب آمادگی نداشتیم و این جنگ نابرابر به ما تحمیل شد و اگرچه ممکن است ناکاآمدی هایی نیز وجود داشته باشد اما دفاع مقدس و ذات مردم ما و عظمت ***** انقلاب موجب شد در این جنگ شکست نخوریم.

وی چند نکته را در دفاع مقدس حائز اهمیت دانست و گفت: ما در این جنگ هیچ نقطه‌ای از سرزمین‌مان را ازدست ندادیم در حالی که شهرهای مهم ما در ابتدای جنگ اشغال شدند و اوج مظلومیت و رنج ما در سقوط خرمشهربود، اما اوج افتخار ما نیز دربازپس گیری خرمشهر بود.

خاتمی با بیان این‌که «این تنها جنگی بود که طی چند قرن گذشته ما در آن سرزمینی را از دست نداده‌ایم»، گفت: نکته دوم این‌که ما در جریان جنگ حتی یک روز اعلام وضعیت فوق‌العاده در کشور نکردیم.

وی برای درک اهمیت این موضوع، مصر را مثال زد که حکومت قبلی مصربرای ***** داخلی در طول 30 سال، وضعیت فوق‌العاده برقرار کرده بود و یکی از افتخارات انقلاب مصر لغو کردن وضعیت فوق‌العاده بود که البته به دلیل اشتباه بعضی جریان‌های مصر در انقلاب و سوءاستفاده برخی گروه‌ها و نیز قدرت‌های خارجی، متاسفانه این انقلاب به نتیجه مطلوب نرسید.

وی با بیان این‌که «هیچ کشوری مثل ایران قربانی تروریسم نبوده است» یادآوری کرد: این از افتخارات ایران است که درست در شرایط حاکم بودن موج تروریسم و بمباران شهرها و شرایط تحریم، عدم صدور ناکافی نفت و جنگ، وضعیت فوق‌العاده اعلام نکرد.

رییس بنیاد باران در ادامه به پاره‌ای سخت‌گیری‌های اعمال شده در عرصه سیاسی، قضایی و اجتماعی در جریان جنگ که لازمه آن وضعیت حساس بود، اشاره کرد و گفت: امام(ره) تاکید کردند که آن سخت‌گیری‌ها و احیانا اشتباهات در شرایط خاص جنگی بود و همه باید برگردیم به قانون، یعنی قانون اساسی باید اجرا شود و اگر ما حرفی داریم این است که آیا توصیه امام امروز اجرایی می شود که تاکید داشتند که استثناهایی که به خاطرجنگ رخ داده بود، اصلاح شود و قاعده که اجرای قانون و آزادی بود، مبنا قرار گیرد؟

وی افزود: اگر اشکالاتی به وجود می‌آید این است که آن استثناها که باید از بین برود تداوم پیدا کند و آن قاعده اجرا نشود. در عرصه سیاسی درست است که با برخی بدبینی‌هایی که لازم هم بود، سخت‌گیری‌هایی اعمال شد اما در همان زمان جنگ نیز فضا برای کسانی که معلوم بود به ایران علاقه‌مند هستند، کمتر تنگ می‌شد و در زیر بمباران حتی یکبار و در یک نقطه انتخابات تعطیل نمی‌شد.

وی سومین نکته دفاع مقدس را اداره موفق جنگ و کشور خواند و گفت: باید از دولتی که در جنگ بود و من هم در این دولت بودم یاد کنم که چقدر مشکل داشت. جنگ آشفتگی و مشکل ایجاد می‌کند،ملت ما نیز مشکل داشت اما مردم درآن مقطع احساس خفقان نکردند. جنگ می‌توانست قحطی بیاورد اما نه تنها قحطی نشد بلکه تلاش شد مردم بخصوص مردم عادی و متوسط به پایین درزندگی احساس تنگنا نکنند.

خاتمی گفت: تقاضای برخی نظامیان در سال‌های پایانی جنگ برای اختصاص بودجه ارزی برای اداره جنگ خیلی بیش از درآمد کشور بود، در عین حال نیمی از درآمد ارزی برای اداره جنگ اختصاص داده شده بود و کمتر از نیمی از درآمد به اداره کل کشور داده شد و سعی شد تا جایی که امکان داشت تولید متوقف نشود، تورم رشد نکند و با سهمیه‌بندی کالا نوعی عدالت ایجاد شود که با این سهمیه‌بندی طبقات محروم از زندگی نسبتا آبرومندی برخوردار شدند که این سهمیه‌بندی در دوران جنگ کاری بسیار مشکل اما کارساز بود.

وی که خود نیز در دولت زمان جنگ حضور داشت با بیان این‌که «همه نیروهای انسانی ما در اختیار جنگ بود» اظهار کرد: صنایع ما در اختیار جنگ بود اما در عین حال تلاش شد تولید نخوابد و قحطی در مملکت ایجاد نشود؛ در آن دوران قیمت ارز رسمی ثابت نگاه داشته شد (۷ تومان) که اگرچه به لحاظ اقتصادی در وضعیت عادی تصمیم درستی نبود، اما اگر انجام نمی‌شد قحطی در کشورمی‌شد و نشانه تدبیر دولت جناب آقای مهندس موسوی بود.

وی همچنین با مهم خواندن سهمیه‌بندی کالا در مقطع زمانی جنگ افزود: اگر سهمیه بندی نمی‌شد بخش زیادی از جامعه آسیب می‌دید و گرسنه می‌ماند.

خاتمی اداره جنگ را شبیه معجزه دانست و گفت: جنگ ما، تحمیلی بود یعنی ما اهل جنگ نیستیم و دفاع ما مقدس بود؛ این مواضع امروز هم برای ما خیلی مهم است. در دنیای امروز به نام جهاد، جنایت می‌کنند و به نام شهادت و شهادت‌طلبی و جهاد مقدس، گردن می‌زنند، زنان را اسیر می‌کنند، معابد و مساجد را نابود می‌کنند و مردم بیگناه را می‌کشند و آواره می‌کنند و... در حالی که از آن سو ***** و اشغال در عرصه بین‌الملل مورد حمایت و تایید است چنانچه در مساله اسراییل همین را می‌بینیم.

وی با اشاره به سخنرانی خود دردانشگاه هاروارد در دوره بعد ازریاست جمهوری‌اش گفت: آن‌جا درباره اسراییل از من پرسیدند و من پاسخ دادم، موضع ما کاملا اخلاقی است؛ ده‌ها سال پس از جنگ جهانی اول هنوز فرانسه مورد تجلیل قرار می‌گیرد و درباره مقاوت فرانسه فیلم می‌سازید که اجازه نداد اشغال هیتلرمبنای مشروعیت حاکمیت نازیسم باشد. امروز نیز سرزمین‌هایی اشغال شده است و حال اشغالگر مدعی مالکیت است و صاحبان سرزمین تروریست نامیده می‌شوند که این اوج بد اخلاقی است. اگر این رفتار رایج شود همه جا می‌تواند رایج شود و مثلا آلمان می‌تواند بگوید فرانسه برای من است. این‌که اشغال منشا مشروعیت یک حکومت شود را ما قبول نداریم و حرف ما در عرصه بین‌الملل این است.

به گزارش ایسنا به نقل از دفترسیدمحمد خاتمی، وی گفت: امروز این اشغال وجود دارد و جنگ است و دائما ملت‌ها و مردم را ***** می‌کنند و به نام مبارزه با تروریسم، ائتلاف جنگ شکل می‌دهند. بنده در آخرین سخنانم در سازمان ملل پیشنهاد دادم که به جای ائتلاف برای جنگ بیایید ائتلاف برای صلح تشکیل دهید که متاسفانه آن صدا شنیده نشد. در این دنیایی که همه برطبل جنگ می‌کوبند، افراد بیگناه کشته می‌شوند و دریای خون جاری است، در این زمان گاهی این جنگ‌ها مقدس هم خوانده می‌شوند و شما کسانی که در دفاع مقدس حضور داشتید، بهترین کسانی هستید که بگویید جنگ زشت است و صلح زیباست.

خاتمی خطاب به ایثارگران و خانواده‌های شهدا اظهار کرد: چه کسی بهتر از شما می‌تواند زشتی جنگ را نشان دهد؟ امروز باید فریاد صلح‌خواهی ما و اعتراض ما به جنگ درجهان بلند شود. چه جنگی که قدرت‌ها و دولت‌های توسعه‌طلب راه می‌اندازند و چه جنگی که تروریست‌ها ایجاد می‌کنند. همچنان که مقاومت در برابر آن جنگ تحمیلی را جنگ علیه جنگ و دفاع مقدس می‌دانیم، امروز باید آن صدا را بلند کنیم و رزمندگان ما باید بیایند چهره رحمانی اسلام را به جهان نشان دهند که گاهی چهره اسلام انقلابی زشت نشان داده می‌شود.

وی با اشاره به این‌که خداوند در قرآن از میان تمام جنگ‌ها و فعالیت‌های نظامی سیاسی پیامبر، صلح حدیبیه را فتح مبین می‌داند، اظهار کرد: شما ایثارگران زشتی جنگ را بهتر از همه حس کردید، افراط و خشونت که اوج آن در جنگ است، محکوم است. انقلاب ما ضد افراط و خشونت است. ما آمده‌ایم که زندگی کنیم؛ خداوند و پیامبر، انسان را به زندگی دعوت کرده‌اند و زندگی در متن صلح میسر است.

وی ادامه داد: امروز شایسته‌ترین افراد برای نشان دادن چهره رحمانی اسلام، برای نشان دادن جنگ طلب نبودن انقلاب و برای نشان دادن مهربانی و اینکه مردم باید بر سرنوشت خود حاکم باشند و تمام لوازم این حاکمیت بر سرنوشت باید تامین شود، شما رزمندگان هستید. تجاوز ممنوع است چه به حقوق انسان‌ها و چه به کشورهای دیگر و این رزمندگان، ایثارگران و وابستگان به آن‌ها هستند که باید آن را بیان کنند.

خاتمی با اشاره به تشکیل موزه صلح از سوی جانبازان جنگ و تلاش آن‌ها برای نشان دادن زشتی‌های جنگ و زیبایی صلح با اظهار امیدواری نسبت به رشد موزه صلح، بر لزوم توسعه تشکل‌های غیردولتی ایثارگران و حضور آن‌ها در عرصه مدیریتی کشور و فراهم شدن زمینه کار آن‌ها در راستای مقابله با افراط، تفریط و خشونت اظهار امیدواری کرد.

وی با مخاطب قرار دادن ایثارگران گفت: در این جهان جنگ‌زده، خشن و ضدانسانی که به نام دین و غیردین، انسان ***** می‌شود و مهربانی از بین می‌رود و عدالت نابود می‌شود، شما رزمندگان منادی صلح باشید و بگویید برای صلح جنگیدیم نه برای اشغال سرزمین‌های دیگران. ما جنگیدیم که جنگ‌افروزان را سر جای خود بنشانیم، جنگیدیم برای این‌که افراط و خشونت در روابط میان انسان‌ها از بین برود. جنگیدیم برای این‌که می‌خواستیم زندگی کنیم و دعوت خدا و پیامبر به زندگی را اجابت کنیم. و زندگی سرافرازانه این است که انسان بر

سرنوشت خود حاکم باشد و ****، **** انسانی و مردمی باشد و قوی شویم که دیگران نتوانند به ما تجاوز کنند.

وی تاکید کرد: نگذارید دفاع مقدس و ارزش ها انحصارا در اختیار سیاست‌بازان قرار بگیرد. دفاع مقدس متعلق به کل کشور و انقلاب و تاریخ است؛ بخصوص برخی از تازه به دوران رسیده‌ها که حتی از دور نیز دستی بر آتش جنگ نداشتند، امروز می‌خواهند جنگ و ایثارگری را وسیله ای برای حذف دیگران قرار دهند و ایثارگران و خانواده‌های آن‌ها بهترین کسانی هستند که نباید اجازه دهند ارزش‌ها و عناوین مقدس دستاویز معاملات سیاسی به ویژه حذف نیروهای ارزنده‌ای قرار گیرد که در دلبستگی آن‌ها به انقلاب شکی نیست و اجازه ندهند برخی افراد افراطی که ربطی به جنگ ندارد، میدان‌دار شوند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
فارس گزارش می‌دهد
جمعیت 5 تا 5.7 میلیون نفری بیکاران در سال 1400 با کیفیت فعلی رشد اقتصادی

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در صورت عدم توجه رشد اقتصادی به مسئله اشتغال، با فرض رشد اقتصادی یک درصد شاهد 5.7 میلیون بیکار و با فرض رشد اقتصادی 5 درصد شاهد 5 میلیون نفر بیکار در سال 1400 خواهیم بود.

13920314000209_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار اقتصادیخبرگزاری فارس،‌ اگرچه رشد اقتصادی در هر کشوری از اهمیت فوق‌العاده‌ برخوردار است، اما از بسیاری جهات، ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری از آن نیز مهمتر است.

در اقتصادهای متعارف دنیا،‌ مسئله رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال دو مسئله مجزا تلقی نشده و حل یکی به معنای حل دیگری هم هست. با این حال، تجربه اقتصاد ایران به خصوص در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که هر نوع رشد اقتصادی به رفع معضل بیکاری در اقتصاد ایران منجر نمی‌شود.

شواهد موجود نشان می‌دهد که در سال‌های اخیر (قبل از رکود تورمی)، علی‌رغم تجربه رشدهای اقتصادی بعضاً بالا، ایجاد اشتغال بسیار محدود بوده است، نکته مهم در اینجا آن است که تداوم وضع موجود و حتی بازگشت به سال‌های قبل از رکود اقتصادی از نظر رشد اقتصادی، منجر به بروز بحران‌ بیکاری در سال‌های آتی خواهد شد.

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی ضمن بررسی این موضوع اعلام می‌کند که برآوردهایی از تعداد بیکاران در سناریوهای مختلف تا سال‌ 1400 ارائه شده است که با فرض کیفیت رشد اقتصادی از نظر اشتغال‌زایی در سطح سال‌های اخیر اقتصاد ایران صورت گرفته و نگران‌کننده است و این مسئله ضرورت بازنگری در سیاست‌های رشد اقتصادی با هدف ایجاد اشتغال را گوشزد می‌کند.

چنانچه ماهیت رشد اقتصادی از نوع رشد اقتصادی سال‌های اخیر اقتصاد ایران باشد، پیش‌بینی‌ این مطالعه نشان می‌دهد که در دوره 1393-1400 نه تنها شاهد کاهش جمعیت بیکار و کاهش نرخ بیکاری در کشور نخواهیم بود، بلکه روند افزایشی در آنها مشاهده می‌شود. لذا باید جهت‌گیری سیاست دولت به قصد افزایش جمعیت شاغل کشور از طریق اتخاذ استراتژی مناسب رشد اقتصادی ایران باشد و توجه صرف به مسئله رشد اقتصادی، مشکل اشتغال در اقتصاد ایران را حل نخواهد کرد.

به منظور پیش‌بینی جمعیت بیکار و نرخ بیکاری کشور طی دوره زمانی 1393-1400، در گام متوسط خالص اشتغال ایجاد شده در اقتصاد کشور را به ازای هر یک درصد رشد اقتصادی برای دوره زمانی 1385-1390 به دست آورده و سپس در گام دوم در قالب 5 سناریو به پیش‌بینی کل جمعیت کشور، جمعیت شاغل کشور و جمعیت فعال کشور طی دوره 1393-1400 می‌پردازیم.

در گام آخر نیز جمعیت بیکار کشور و نرخ بیکاری برای دوره 1393-1400 در قالب 5 سناریوی اشاره شده پیش‌بینی می‌شود.

نتایج مربوط به سناریوهای مختلف پیش‌بینی جمعیت بیکار کشور و نرخ بیکاری کشور طی دوره 1393-1400 در جدول آورده شده است.

در سناریوی اول تا پنجم فرض شده است که طی دوره 1393-1400، به ترتیب هر سال یک درصد تا 5 درصد به نرخ رشد اقتصادی کشور اضافه شود.

علت انتخاب 5 درصد در سناریوی پنجم به این دلیل است که متوسط نرخ رشد اقتصادی کشور طی دوره 1368-1390 (نرخ رشد بلندمدت) حدود 5 درصد بوده است.

طبق محاسبات انجام شده، متوسط خالص اشتغال ایجاد شده کشور (در ازای هر یک درصد رشد اقتصادی طی دوره 1385-1390 بدون در نظر گرفتن سال 1387) برابر با 23.38 هزار نفر است.

جدول .پیش‌بینی جمعیت بیکار و نرخ بیکاری کشور طی سال‌های 1393-1400 با سناریوهای مختلف رشد اقتصادی

درصد رشد اقتصادی12345
سالجمعیت بیکار (میلیون نفر)نرخ بیکاری (درصد)جمعیت بیکار (میلیون نفر)نرخ بیکاری (درصد)جمعیت بیکار (میلیون نفر)نرخ بیکاری (درصد)جمعیت بیکار (میلیون نفر)نرخ بیکاری (درصد)جمعیت بیکار (میلیون نفر)نرخ بیکاری (درصد)
13933.814.93.714.93.714.83.714.73.714.6
13944.0315.83.915.73.915.53.915.33.815.1
13954.316.74.216.44.216.24.115.94.015.6
13964.617.64.517.24.416.94.316.54.216.1
13974.918.54.718.034.617.64.517.14.416.7
13985.219.3518.84.918.34.717.84.617.2
13995.420.25.319.65.119518.44.817.8
14005.721.035.520.45.419.75.219518.3
همان‌طور که جدول فوق نشان می‌دهد، اساساً با روند فعلی رشد اقتصادی ایران از نظر اشتغال‌زایی با نرخ‌های رشد اقتصادی مختلف، تفاوت چندانی در برآورد جمعیت بیکار در سال‌های آتی ایجاد نمی‌کند به نحوی که با فرض رشد اقتصادی یک درصد شاهد 5.7 و با فرض رشد اقتصادی 5 درصد شاهد 5 میلیون نفر بیکار در سال 1400 خواهیم بود که بسیار نگران‌‌کننده است.

محاسبات فوق، این پیام مهم را منتقل می‌کند که توجه صرف به رشد اقتصادی رافع مسئله مهم اشتغال‌زایی در اقتصاد ایران نیست و بازنگری جدی در کیفیت رشد اقتصادی کشور ضروری است.

به نظر می‌رسد مسئله وابستگی بالای اقتصاد کشور به واردات کالای واسطه‌ای و سرمایه‌ای ناشی از وابستگی اقتصاد کشور به نفت نقش مهمی در کاهش عمق اقتصاد ایران و عدم ایجاد اشتغال با وجود حصول رشد اقتصادی داشته است.

انتخاب سیاست‌های مناسب ارزی، تجاری و بخشی می‌تواند در تغییر رابطه رشد اقتصادی و اشتغال‌زایی در اقتصاد ایران مؤثر باشد.

انتهای پیام/ب

- See more at: http://farsnews.com/newstext.php?nn=13930705001428#sthash.ybgi51ml.dpuf
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
واکنش نایب رئیس کمیسیون مشترک مجلس و دولت به سخنان روحانی: آمارها نشان می دهد کشور گرفتار رکود است
اقتصاد > اقتصاد کلان -مهر نوشت:
نائب رئیس کمیسیون مشترک بررسی لایحه خروج از رکود مجلس شورای اسلامی گفت: زمانی می توانیم ادعا داشته باشیم که از رکود عبور کرده ایم که اقتصاد علائم رونق خود را بروز دهد اما آمار و ارقام فعلی حکایت از آن دارد که کشور از نظر اقتصادی وضعیت مطلوبی ندارد.

محمدرضا پور ابراهیمی با اشاره به اظهارات اخیر رئیس جمهور مبنی بر عبور کشور از رکود گفت: زمانی می توانیم ادعا داشته باشیم که از رکود عبور کرده ایم که اقتصاد علائم رونق خود را بروز دهد و این علائم رونق اقتصادی مستمرا ادامه داشته باشد اما در حال حاضر زود است که بگوییم از رکود عبور کرده ایم.

نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: شاخص ها و ارزیابی های آخر سال مشخص خواهد کرد که واقعا از رکود خارج شده ایم یا خیر؟ آمار و ارقام فعلی حکایت از آن دارد که کشور از نظر اقتصادی وضعیت مطلوبی ندارد.

او گفت: به احتمال زیاد رئیس جمهور پیش بینی کرده اند که از رکود خارج خواهیم شد زیرا در نیمه اول سال نمی توان اعلام کرد که وضعیت اقتصادی کشور بهبود یافته و از رکود خارج شده ایم.

پور ابراهیمی گفت: با مقایسه آمار های اقتصادی سال 92 و 93 می توان در مورد شاخص های خروج از رکود اظهار نظر کرد.

لایحه ˈرفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای **** مالی کشورˈ که با عنوان خروج غیرتورمی از رکودˈ شناخته می شود 26 مرداد ماه امسال تقدیم مجلس شورای اسلامی شد و یک فوریت آن به تصویب نمایندگان رسید.

هرچند مجلس شورای اسلامی تا 29 شهریور تعطیل است و نمایندگان در تعطیلات دوم تابستانی خود به سر می برند اما با تصمیم هیات رییسه مجلس کمیسیون مشترکی از نمایندگان چند کمیسیون مجلس برای بررسی لایحه ˈرفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای **** مالی کشورˈ تشکیل شده است تا این لایحه را در ایام تعطیلات مجلس مورد رسیدگی قرار دهند.

در حالی امروز اولین جلسه این کمیسیون مشترک در مشهد مقدس تشکیل شد که رئیس جمهور روز گذشته اعلام کرد کشور از رکود خارج شده است.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-4-13-111351nililllll_va_ghani.jpg

کدام جریان فکری اقتصادی دولت یازدهم را اداره می کند؟ تکنوکرات ها علیه اقتصاددانان چپ و راست
اقتصاد > اقتصاد کلان -در میان تکنوکرات های قدیمی که سال ها در ایران در دولت حضور داشته اند، نام برخی بیش از دیگران شهره شده است.
بهراد مهرجو

در ميان تکنوکرات هاي قديمي که سال ها در ايران در دولت حضور داشته اند، نام برخي بيش از ديگران شهره شده است. مسعود کرباسيان رئيس کل گمرک يکي از همان چهره ها به شمار مي آيد. او18عنوان کتاب در مورد جهاني شدن ترجمه کرده و طي هشت سال خانه نشيني در دولت محمود احمدي نژاد فرصت پيدا کرد تا به گذشته و آينده اقتصاد ايران بيانديشد.

کرباسيان يکي از شاخص ترين چهره هاي تکنوکرات اقتصاد ايران پس از سال هاي متمادي حضورش در دولت جمله اي را به عنوان طلايه اي تجربياتش به ديگران مي گويد:« امروز در جهان دولت داري خوب ملاک است. Good government يعني اينکه هر طوري مي شود دولت را اداره کنيد تا مردم در رفاه و آسايش باشند و چرخ هاي اقتصاد بچرخد.»

در نگاه تکنوکرات هايی همچون او، «ليبرال»ها، «نهادگرا»ها، «چپ»ها و «راست» ها چندان تفاوتي ندارند. آنها در ميان سطور برنامه ها و حجم انبوهي از ايده هاي روزانه و ساليانه براي اداره دستگاه هاي اجرايي به جست و جوي راهکاري مي روند تا دولتداري «خوب» را تجربه کنند. اقتصاددانان ايراني نيز طي تمامي سال هاي گذشته هرآنچه برنامه نوشته اند به بن بست رسيده است تا مشخص شود، همان ايده دولت داري، تکنوکرات ها به برنامه نويسي اقتصاددانان رجحان دارد. برنامه اول توسعه در دولت ميرحسين موسوي به سبب اختلافاتي بنيادي به سرانجامي نرسيد، برنامه تعديل ساختاري به دليل مخالفت هاي سياسي و اقتصادي و اقتصاد سياسي نيمه کاره رها شد، برنامه سوم از گزند حوادث در امان ماند و اجرايي شد، برنامه چهارم توسعه روي ميزکاري محمود احمدي نژاد خاک خورد و رنگ اجرا به خود نديد، برنامه پنجم توسعه را دولت دهم با شتابي کم نظير نوشت و دولت يازدهم بايگاني کرد و برنامه ششم نيز توسط تيمي متشکل از اقتصاددانان در حال نگارش است.

طي نزديک به چهاردهه از ميان تمامي برنامه هاي توسعه تنها يک برنامه اجرايي شده است و ديگر نوشته هاي اقتصاددانان و تکنوکرات هاي ايراني يا در مجادلات سياسي يا در مباحثه هاي کارشناسي همگي به فراموشي سپرده شدند. بررسي اقتصاد سياسي در ايران نشان مي دهد دولت را تکنوکرات ها اداره مي کنند و گاهي به دلايل مختلف به اقتصاددانان نيز رجوع مي کنند. تکنوکرات هاي امروز ايران نيز ايده دولت داري خوب را با هيچ آرماني عوض نمي کنند. از همين روي شايد همچنان منازعات ميان گرايش هاي مختلف فکري و «حلقه» هاي خود ساخته جايي درانديشه آنها نداشته باشد.

اولين نشانه هاي اختلاف

در دهه 60 اختلاف ميان طيف هاي فکري اقتصادي بيش از آنکه در ساحت ليبرال و نهادگرا تعريف شود در مقام راست و چپ سياسي رنگ پيدا مي کرد.

به گزارش هفته نامه صدا، اولين نشانه هاي اختلافات کليدي چه در ميدان سياست و چه در زمين اقتصاد در دهه 60 نمايان شد. حتي راست ها و چپ ها و بعدها اصلاح طلبان و اصولگرايان از دل اختلافات سياسي، ريشه مناقشات نزديک به چهار دهه خود را يافتند. احکام اوليه و ثانويه حضرت امام، جلسات شوراي اقتصاد، برنامه ناکام اول و کليدي ترين خط جدايي ميان دو جريان انقلابي در همين دهه رخ داد. جريان راست سنتي به نمايندگي از متشرعين بازار و جريان چپ انقلابي به نمايندگي از دولت جنگ و امت حزب الله در دهه اول دولتداري انقلابيون تعارضات فکري خود را به رخ کشيدند. دو جريان مبارز انقلابي در دهه 40 اولين اقدامات خود در زمينه مواجه به رژيم شاه را کليد زدند.

در همين دوران اقتصاد ايران دوران ابتدايي توسعه را آغاز کرده بود. اقتصادداناني مانند عاليخاني و ديگران همگي از امريکا و اروپا بازگشته بودند تا **** اقتصادي ايران را سامان دهند. اولين نسل تکنوکرات هاي ايراني دقيقا در همين دوران شکل گرفتند. تکنوکراتي هايي که تلاش مي کردند، حکومت شاه را به سوي توسعه هدايت کنند. در همين دوران نسل انقلابي ايران توزيع اعلاميه و حرکت هاي محفلي را کليد زدند. مدتي بعد جريان تکنوکرات ها اقتصاد ايران را به سمت رشد هاي قابل توجه و مسير توسعه پيش بردند هرچند که به موازات آن ميزان خودکامگي شاه نيز رشد قابل توجه اي را تجربه کرد. دهه 50 مصادف با رشد اقتصاد و زنداني شدن و مهاجرت گروهي شد که تنها سه سال بعد از اوج گيري اقتصاد ايران، سکان آن را در دست گرفتند. در روزهاي ابتداي انقلاب جريان بازار به مدد نزديکي به امام و اداره نسبتا موفق کميته تنظيم اعتصابات ( نهادي برآمده از دل جريان بازار، روحانيت و ملي مذهبي که تقريبا **** مالي، اداري و اقتصادي حکومت شاه را فلج کرد) و نزديکي به روحانيون و دولت موقت وارد فضاي اقتصادي کشور شد. از تعيين وزراي بازرگاني نزديک به اين جريان مانند مرحوم صادق اسلامي و مدتي بعد مرحوم حبيب الله عسگراولادي تا در اختيار گرفتن **** توزيع کشور به کمک کميته هاي امور صنفي نايب امام ( که نقش اتاق اصناف پيش از انقلاب را بازي مي کردند.) همگي در کارنامه جريان راست سنتي ثبت شد. اما دولت ميرحسين موسوي با تفکر حاکم چپ و تکيه بر مشاوره هاي ميرمصطفي عالي نسب، عضو جدا شده اتاق بازرگاني و جريان بازار اولين نشانه هاي بروز اختلافات ريشه اي را نمايان ساخت. ورود فقها به اقتصاد در همين روزها رخ داد. روحانيون سنگر سياست را با حزب جمهوري اسلامي فتح کرده بودند و در ميداني تازه قصد تجربه دولتداري و حکومتداري را داشتند. جلسات شوراي اقتصاد و گفت و گوها در مورد سه موضوع قيمت گذاري کالاها، استفاده از راه ها و حدود اختيارات حکومت در نهايت منجر به تولد جريان «راست» و «چپ» در ايران شد.

جامعه مدرسين حوزه علميه قم با حضور آيت الله آذري قمي به نمايندگي از طيف بازار و از تريبون روزنامه رسالت، همان نشريه اي که حضرت امام اجازه توزيع آن در جبهه ها را به جهت تضعيف روحيه رزمندگان صادر نکردند، به صداي جريا راست بدل شدند.

آيت الله آذري قمي تقريبا به تمامي سياست هاي اقتصادي دولت خرده مي گرفتند و آنها را رد مي کرند:«سياست‌هاي اقتصادي دولت برروي مستضعفين فشار وارد مي‌كند. موضع‌گيري‌هاي اقتصادي دولت اسلامي نيست. سخنان دكتر بانكي( ريس وقت سازمان برنامه و بودجه) در مورد گسترش تعاوني‌ها حركت به سوي جوامع كمونيستي است.» همزمان با او آيت‌الله‌كريمي يكي ديگر از اعضاء برجسته جامعه، هم انتقادهاي خود از مواضع دولت را چنين بيان مي‌داشت:«در حالي كه مشكلات زيادي در اثر اجراي طرح مزبور بوجود آمده شما حال مجددا بدون عبرت گيري از همان اشتباه ها داريد همان طرح را در مورد برنج هم اجرا مي كنيد. طرح برنج تكرار طرح شكر است عاقل كسي است كه اشتباهش تكرار نشود... اگر توان حل مسايل اقتصادي را نداريد و راه حل هاي غير اسلامي ارايه مي دهيد، اينقدر دم از حكومت اسلامي نزنيد. امام فرموده اند:« حكومت اسلامي كه مي خواهيم پياده كنيم در كشور هاي غرب و شرق نمونه ندارد»، حال آنكه حكومتي كه شما به وجود آورده ايد نمونه هاي خوبي در شرق و غرب دارند در واقع شما يك سياست و خط مشي سوسياليستي در رابطه با مسايل اقتصادي اتخاذ كرده ايد... چرا اين قدر شعار تعديل ثروت را توي بوق مي كنيد، همين تعديل ثروت از نظر اقتصادي به ما ضربه خواهد زد... چرا اينقدر شعار محدود كردن سرمايه مشروع را مي دهيد در حالي كه سرمايه سرمايه مشروع را ميدهيد در حالي كه سرمايه مشروع حد ندارد، حد سرمايه ، همان مشروع بودن است.» انتقادهاي او ولي تنها موضع‌گيري‌هاي سخت عليه دولت نبود، آيت‌الله‌ صانعي نيز مدتي بعد چنين سياست‌هاي اقتصادي دولت جنگ را مورد نوازش قرار داد:« درابطه با سياست‌هاي اقتصادي دولت در بين اقشار مردم نارضايتي به وجود آمده‌است. مردم براي تهيه يك كيسه سيمان درصف مي‌ايستند كه اين باعث بروز نارضايتي در جامعه و گسترش روح قانون شكني مي‌شود. سياست دولت به جاي اينكه بركارهاي اقتصادي نظارت كند، عمدتا كنترل اقتصادي كرده و كارهاي اقتصادي را در اختيار گرفته‌است.»

پس از او حجت‌اسلام حسيني شيرازي نيز به جمع مخالفان سياست‌هاي اقتصادي دولت افزوده‌شد. ايشان مدتي بعد به نمايندگي از جامعه مدرسين درجلسات شوراي عالي اقتصاد نيز شركت كردند:« تصميم‌گيري‌هاي دولت غلط است و شما كه در تلويزيون صحبت‌هاي خودتان را با بسم‌الله‌الرحمن الرحيم شروع مي‌كنيد، مردم استباط مي‌كنند كه شما داريد حكم خدا را اجرا مي‌كنيد، بتابراين در سخنراني‌ها ومصاحبه‌هاي خودتان ذكر كنيد كه اين برنامه‌ها غيراسلامي است و از روي ضرورت انجام مي‌گردد، بگوييد اين برنامه‌ها به صورت موقت است و اسلامي نيست و به موجب احكام ثانويه اين كارها را مي‌كنيم. همانطور كه امام احكام ثانويه اختياراتي به مجلس دادند شما هم بگوييد برنامه‌هاي اقتصادي دولت موجب احكام ثانويه است تا از جانب مردم مارك اسلامي به آنها خورده نشود.» اظهارنظرهاي او درباره استفاده از احكام ثاويه در مسائل اقتصادي جنجال‌هاي بسياري را به راه انداخت. مدتي بعد حضرت امام در سخنراني جداگانه در اين مورد به اظهارنظر پرداختند و اعلام كردند براي اداره دولت نيازي به احكام ثانويه نيست. همين گفت و گوهاي چندگانه مقدمه اي براي تولد جريان «چپ» با حضور چهره هايي مانند بهزاد نبوي، ميرحسين موسوي و تقريبا تمامي کابينه دولت جنگ شد. در مقابل جريان راست با تکيه بر چهره هاي بازاري حاضر در اتاق بازرگاني ايران و جامعه مدرسين حوزه عليه قم قد علم کرد. تمامي اقتصاددانان جوان ايراني که برخي از آنها به تازگي از فرنگ به وطن بازگشته بودند، در دل جريان «چپ» و دولت «جنگ» حضور داشتند. اقتصادداناني که گاهي به راست ها حق مي دادند و گاهي با چپ ها همنوا مي شدند ولي همان ها هم از همين دوران زمينه هاي اختلافات خود با دولت را نمايان ساختند ولي جملگي آنها از مسعود نيلي تا محمد طبيبيان همگي در دل سازمان برنامه و بودجه حضور داشتند و به نمايندگي از دولت با سياست هاي اقتصادي «چپ» در جلسات شوراي اقتصاد به مجادله با نمايندگان جريان «راست» مي پرداختند.

در نهايت مجادلات نيز انتقادهاي اقتصادي جامعه مدرسين سبب شد تا دولت گروهي از وزراي اقتصادي را روانه قم سازد تا آنها توضيحاتي را به روحانيون منتقد ارائه كنند. درميان وزراي اقتصادي،‌ يكي هم حبيب‌الله‌عسگراولادي بود:« ما نماينده دولت در اين جلسه نيستيم و نظرياتي كه ارائه مي‌شود بستگي به اطلاعات شخصي‌مان در رابط با مسائل اقتصادي دولت دارد. تعاوني‌ها برخلاف تصور برادران، دولتي نيستند بلكه گردانندگان اصلي آنها خود مردم هستند، هنوز هم هيچ ضابطه‌ وقانون مشخصي براي تعاوني‌ها وجود ندارد. بلكه جنبه آزمايشي دارد و رسمي نشده‌است.» بهزاد نبوي، وزير مقتدر، صريح و جوان و پرحاشيه وزارت صنايع سنگين که مدتي قبل طعم مخالفت با جريان روحانيون را چشيده بود، بازهم عبارات کنايه اي را تحويل جريان راست داد:« بهتراست انتقاداتي كه مي‌شود بي‌مسوليت نباشد.مشكلات دولت را خوب درك كنيم و سپس انتقاد كنيم كه چرا فلان برنامه‌هاي اجراء نشده‌است.» مدتي بعد کليدي ترين نقطه اختلاف از ميان گفتمان انقلابيون و راستگريان نمايان شد. «تعاوني» ها نهادهايي بودند که در دهه 60 دولت موافق حضورآنها و در دهه 70 بازهم دولتي ديگر مخالف حضور آنها بودند.

حسيني شيرازي عضو جامعه مدرسين در يكي از جلسات جامعه مدرسين عنوان كرد كه در ميان هشت دائره المعارف‌ سنگين جهاني براي يافتن معناي پنهان تعاوني‌ها جست‌وجويي را آغاز كرده و در نهايت در بريتانيك به اين نتيجه رسيده‌است كه تعاوني‌ همان «كلخر» است. «كلخر» براي اولين بار در شوروي نمايان شدند كه همان تعاوني‌هاي كمونيستي كشاورزي بودند.

دولت مرحسين موسوي برهمين اساس بازهم پرونده اي ديگر براي اداره اقتصاد ايران باز کرد. طرح «زيرساخت هاي اقتصادي» و نگارش برنامه اول توسعه تمامي مشکلات را از «زير» به «سطح» کشيد.

جامعه مدرسين، به سرعت ديداري با آيت الله ***** اي و آيت الله هاشمي رفسنجاني ترتيب دادند. در اين ديدار آيت‌الله استادي، اميني،‌ بني‌فضل، تهراني،جنتي، حسني، راستي، روحاني،طاهرشمس، فاضل،كريمي، محفوظي،محقق،مسعودي وميرمحمد حضور داشتند. هاشمي رفسنجاني در خاطرات خود درمورد اين جلسه مي‌نويسد:« پس از نماز مغرب وعشاء جلسه‌اي با حضور بيست نفر از جامعه مدرسين حوزه عليمه قم در دفتر آقاي *****‌اي داشتيم. آنها راجع به نگراني‌شان از اينكه در زمينه‌هاي اقتصادي تصميمات غيراسلامي چپ‌گرا اتخاذ شود، صحبت كردند وما گفتيم با آن مجلس و آن شوراي نگهبان و اين امام بايد مطمئن بود ولي توقع نداشته‌باشيد كه سليقه‌هاي شخصي همه شماها مراعات شود، شام را همان‌جا خورديم.»

روزنامه رسالت نيز در تمامي اين دوران به انتقادهاي صريح اقتصادي خود از دولت ادامه مي داد. اما در نهايت گزارش آيت الله قمي به جامعه مدرسين حوزه علميه رسما مشخص کرد حداقل تا اين مقطع از انقلاب دو جريان فکري در اقتصاد ايران شکل گرفته است. آذري قمي در اين مورد نوشته بود:« برداشت آقايان كريمي، حسيني، روحاني و احمدي‌ميانجي اين است كه اولا آقايان شوراي اقتصاد معلومات خود را از شرق و غرب گرفته‌ ومصوبات را براساس آن تنظيم مي‌كنند و از اقتصاد اسلامي هم سخت بي‌اطلاع هستند واساس اطلاعات اسلامي انان از افكار آقايان مرحوم بهشتي، موسوي اردبيلي و هاشمي مايه مي‌گيرد كه اشكال اساسي در سخنان آنان مشاهده شد كه از نظر ما غيراسلامي است.»

آيت‌الله احمدي ميانجي هم نظارات خود را در مورد آخرين ديدار با تيم اقتصادي دولت چنين بيان مي‌كند:« آقايان چند چيز را مسلم گرفته‌اند يكي اينكه دراسلام تبايد ثروت باشد، يعني في ذاته باقطع نظر از عوارض اصلا ذاتا مال داشتن، ثروت اندوختن مبغوض شارع است بنابراين مي‌گويند: ما در اين طريق‌مان،‌صريحا يكي گفت كه ما روند طرح ما اين است كه نگذاريم يك چنين ثروت‌هايي به وجود بيايد و مي‌خواهيم تروت‌ها يي را بشكنيم.» او اشاره به گفته وزيرصنايع سنگين در جلسه شوراي اقتصاد داشت كه بيان داشته‌بود:« آقايان با حرف‌هايي كه مي‌زنيد اجازه ندهيد كه امثال لقانيان‌ها بازهم توليد شوند.» القانيان سرمايه دار وابسته دوران پيش از انقلاب بود که جريان چپ دولت به شدت مخالف بازگشت آنها به ايران بودند. حتي بعدها جريان گروه بازاريان و راست سنتي اعلام کردند از طريق لابي هاي خود تلاش مي کردند آنها بازهم به ايران بازگردند هرچند که دادستاني کل کشور طي نامه اي با اين بازگشت مخالفت کرده بودند. اسدالله عسگراولادي سال ها بعد از اين لابي ها پرده برداشت ولي موسوي خوئيني ها دادستان وقت کشور در پاسخي که در سايت رسمي خود درج کرد چنين موضوعي را به طور کامل «رد» کرد و آن را ساخته ذهن جريان هاي سياسي مخالف قلمداد کرد.

آيت‌الله‌آذري قمي مدتي بعد جمله اي در يکي از سخنراني هاي خود بيان داشت که تقريبا آب پاکي را روي دست جريان چپ مي ريخت:«من مكرر گفته‌ام شوراي اقتصاد اين اصل را مسلم گرفته‌است كه بايدكاري كرد كه ثروت به وجود نيايد و جمع نشود ولو از راه حلال باشد.» تمامي مجادلات در نهايت منجر به ديدار اعضاي جامعه مدرسين با حضرت امام شد. ايشان در اين ديدار بيان داشتند:« باشد من روي اين بايد تصميم بگيرم،‌آقايان بايد براي حفظ اين جهات، افرادي را در مراكز برنامه‌ريزي وتصميم‌گيري تعيين بكنند تا درآنجا نظارت بكنند كه طرح‌ها از کنال فقه‌اسلامي انحراف پيدا نكند. البته يك طوري هم نشود كه اين طرف (جامعه‌مدرسين) رابه حمايت از سرمايه‌داران متهم بكنند، اما شما حرفتان را بزنيد و استقامت كنيد كه اگر شما را از در بيرون كردند از پنجره وارد شويد، ولي طوري نشود كه همان طوري كه در آن طرف حكومت را لكه‌دار مي‌كند، اين طرف هم يك جوري نباشد كه بگويند آقايان مي‌خواهند حمايت از سرمايه‌داري بكنند.» ايشان ادامه دادند:« اما سرمايه‌داران بزرگ از گذشته يك ترفندهايي دركارشان بوده كه سرمايه‌داربزرگ شدند، اگر درست روي موازين شرعيه رفتار مي‌كردند و رفتار بكنند، هيچ وقت آن سرمايه‌داري كلان به وجود نمي‌آيد.» همگي اين مجادلات در نهايت منجر به ايجاد دو گرايش فکري اوليه در **** اقتصادي ايران شد.

تقريبا تمامي اقتصاددانان از فرنگ برگشته و مديران تکنوکرات خود را در طيف «چپ» جايي دادند و تمامي بازاريان و روحانيون در گروه «راست» قرار گرفتند. مدتي بعد جريان «چپ» بازهم به سه گروه تقسيم شدند. از دل جريان «چپ» دولتي گروهي مانند مسعود روغني زنجاني، مسعود نيلي و محمد طبيبيان بيرون آمدند که برنامه تعديل ساختاري به عنوان «راست ترين» برنامه اقتصادي دولت هاي پس از انقلاب را نگاشتند. طيف ديگر اقتصادداناني مانند «فرشاد مومني» از نزديکترين اقتصاددانان نزديک به ميرمصطفي عالي نسب مشاور اقتصادي ميرحسين موسوي، محمد ستاري فر و ديگران برآمدند که جرياني را ساختند که بعدها به «نهادگراها» شهرت پيدا کردند هرچند که خود چنين عنواني را براي طيف فکريشان نمي پسدند. همچنين جريان ديگري نيز از دل همين دولت جنگ بيرون آمدند که ايده هاي آنها توسط سازمان مجاهدين انقلابي اسلامي و بعدها روزنامه سلام منتشر مي شد. اولين چپ ها، اولين تکنوکرات ها، اولين راست ها و اولين ليبرال ها همگي پس از دهه 60 رخ عيان کردند.



اينجا کجاست؟ آنها چه مي خواهند؟

اختلاف ديدگاه ها ميان دو طيف مهم اقتصادي ايران در سال هاي پس از جنگ و با نگارش برنامه تعديل ساختاري کليد خورد.

محمود احمدي نژاد، به حکم تفسيري تاريخي سازمان برنامه و بودجه را تعطيل کرد. دولت يازدهم نيز طي يکسال گذشته هرچه براي بازگشت سازمان برنامه تلاش کرد به جايي نرسيد تا زماني که محمد باقر نوبخت معاون برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري قول احياي دوباره سازمان طي 20 روز آينده را داد. دو طيف شاخص اقتصاد ايران هم «نهادگراها» و هم طرفداران «اقتصاد بازار» هردو روي يک نکته تاکيد دارند. آنها همگي به خوبي مي دانند اقتصاد ايران بدون ساختار سازمان برنامه قابل مديريت نيست. پيش از آنکه نوبخت خبر از بازگشت سازمان برنامه بدهد، سعيد ليلاز اقتصاددان در يکي از گفت و گوهاي مطبوعاتي خود خبر داده بود که در غياب سازمان برنامه، «ستادهماهنگي هاي اقتصادي» دولت مسوليت برنامه ريزي و تصميم سازي هاي کلان اقتصاد ايران را برعهده دارد. ستاد نيز به تدبير اسحاق جهانگيري معاون اول رئيس جمهور و با حضور محمد علي نجفي شکل گرفته بود.

ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت، جاي خالي سازمان و نه شوراي اقتصاد را پر مي کرد. تقريبا تمامي مديران دولتي و حاکميتي ايران به خوبي مي دانند پس از پايان دهه 60، «شوراي اقتصاد» کارکرد خود را به طور کامل در اقتصاد ايران از دست داد و خروجي جلسات آن تنها به صدور بخش نامههايي خاص منحصر ميماند. برهمين اساس از ميان نزديکان به خط فکري، اسحاق جهانگيري کارآزموده ترين آنها در دل «ستادي» جديد در ساختار اقتصاد ايران شکل گرفتند. ستاد نيز پيش از راه اندازي، دستورالعملي متفاوت با شوراي اقتصاد نداشت.

برهمين اساس مسوليت نگارش «سياست هاي خروج از رکود» به همين ستاد واگذار شد تا محمد علي نجفي و مسعود نيلي از بدنه کارشناسي و شاهپور محمدي از وزارت امور اقتصادي و دارايي با کمک جمعي از اساتيد دانشگاهي، صنعت گران و نمايندگان بخش خصوصي برنامه اي بيش از 1670 صفحه را بنويسند. خلاصه گزارش برنامه در غالب 177 بند در اختيار بخش خصوصي قرار گرفت تا آنها ديدگاه هاي خود در مورد سياست هاي جديد دولتي را مطرح سازند.

محمد علي نجفي در کنفرانس خبري که براي رونمايي از اين سياست ها برگزار کرده بود، اعلام کرد بدنه کارشناسي اقتصاد ايران در جريان نگارش سياست ها بوده اند. او با اين حال خبر داد که همچنان مي توان در بندهايي از اين سياست ها تغييراتي ايجاد کرد. ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت وزرای اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری، رئیس دفتر رئیس جمهور، معاون رئیس جمهور و مشاوران ایشان حضور دارند. براين اساس ستاد نيز بايد خط فکري کلي دولت را ادامه دهد. اما در کارگروه اقتصاد کلان اين ستاد که توسط مسعود نيلي اداره مي شود، او به همراه علينقي مشايخي، حسين درگاهي و چندين چهره شناخته شده ديگر طيف خود در کنار نمايندگان وزارت خانه هاي اقتصادي و بانک مرکزي به توليد محتوا براي ستاد سرگرم مي شوند. حداقل طيفي که مسعود نيلي همراهي و رياست برآنها را برعهده دارد در فضاي رسانه اي و دانشگاهي کشور به «اقتصاددانان ليبرال» شهرت يافته اند ولي مسعود نيلي نيز از بستن چنين قيدي به خروجي هاي اين ستاد پرهيز دارد. به گفته محمد علي نجفي حلقه اقتصادداناني مانند محسن رناني نيز در جريان نگارش سياست هاي خروج از رکود به عنوان نقطه عطف ديدگاه هاي دولت مورد مشورت قرار گرفته بودند ولي اظهارنظرهاي اندک محسن رناني پس از رونمايي از سياست ها نشان مي داد که اين بسته با ديدگاه هاي او همخواني قابل توجهي ندارد. فرشاد مومني ديگر اقتصاددان نهادگرا نيز سخنراني در نقد اين سياست ها ترتيب داد و بند به بند آن را نقد کرد. فرشاد مومني سه ماه قبل از ارائه سياست هاي خروج از رکود اقتصادي در همايشي تحت عنوان « راهکارهای خروج اقتصاد ایران از شرایط رکود تورمی» در دانشگاه علامه طباطبایی شرکت کرده بود. تقريبا بخش مهمي از همفکران فرشاد مومني در اين نشست به بيان ديدگاه هاي خود در مورد نيازهاي اقتصاد ايران براي خروج از رکود پرداخته بودند. اما از ميان نقدها و تحليل هاي آنها تقريبا نکته اي براي افزوده شدن به بسته سياست هاي خروج از رکود اقتصادي دولت انتخاب نشده بود. او نهمين روز از مرداد ماه سال جاري نيز و دقيقا 12 روز پيش از برگزاري همايش سياست هاي خروج از رکود اقتصادي، سياست هاي دولت در اين زمينه را «تک بعدي» ارزيابي کرده بود. او کمي قبل تر در گفت و گويي که با ماهنامه «ايران فردا» متعلق به طيف فکري اطرافيان مرحوم عزت الله سحابي نيز انجام داده بود، به همين موضوع اشاره کرده بود. مومني شرايط خروج از رکود در کشورهاي توسعه نيافته را با کشورهاي توسعه يافته متفاوت ارزيابي کرده بودو برهمين اساس به تصميم گيران دولت تذکر داده بود براي خروج از رکود اقتصادي به دو نکته توجه داشته باشند:« نکته نخست مربوط به سمت عرضه اقتصاد است. بخش های مولد در اقتصاد ایران همچنان شرایط بسیار شکننده ای را تجربه می کنند. متاسفانه تصویری شفاف از وضعیت بخشهای مولد در زمان آغاز به کار دولت جدید ارائه نشده، اما در همین حد میتوانم بگویم که در گزارشهای وزارت کار، به صراحت عنوان شده که در خلال سالهای 88 تا 91، تعداد بنگاههای مشکل دار تولیدی کشور رشدی معادل 750 درصد را تجربه کردند. در این میان دولت یازدهم نه تنها تصویر دقیق و جامعی از این شرایط ارائه نکرد، بلکه تحلیل روشنی نیز ارائه نداد که مشخص کند از نظر آنها این افزایش سرسام آور بنگاههای تولیدی مشکل دار ریشه در چه مسائلی داشته است. براساس تحلیلی که ما داریم، در غیاب گزارش ها و تحلیل های رسمی و دقیق از این شرایط، دولت جدید در همین مدت فعالیت خود نه تنها کمکی موثر به بهبود اوضاع تولیدکننده ها نکرده بلکه اگر شما به سیاستگذاریهای اخیر نگاه کنید می بینید که تمام این سیاستها کم و بیش موج های جدیدی از فشار به تولیدکنندگان را به همراه داشته است. در این خلال ما شاهد رشد نرخ پایه ارز، افزایش چشمگیر قیمت حامل های انرژی، افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده، رشد دستمزد نیروی کار و رشد قیمت معنادار سایر نهاده های تولید بوده ایم.» او نکته دوم را نيز چنين تشريح مي کند:« نکته دوم بحث در زمینه رکود در شرایط کنونی ایران به بحران تقاضا باز میگردد یک سر این بحران به تحولات کسری بودجه خانوارهای ایرانی باز میگردد چیزی که بر اساس گزارشهای رسمی مرکز آمار ناظر بر افزایش 5/4 برابری کسری بودجه خانوارهای ایران طی 8 ساله اخیر است و یک سر دیگر آن به ابعاد بسیار پیچیده کسری مالی دولت مربوط میشود، چیزی که از طریق رد گیری تحولات شاخص ضمنی هزینههای مصرفی و سرمایهای دولت قابل درک است و علائم آشکار آن در کمیت و کیفیت سرمایهگذاریهای عمرانی دولت و گستره و عمق فساد مالی قابل مشاهده است.» عرضه سياست هاي خروج از رکود اقتصادي پاسخي به انتقادهاي فرشاد مومني در دل خود نداشت چراکه او بار ديگر طي سخنراني به موضوعات پيرامومني اين بسته بازهم اشاره کرد. در حال حاضر حداقل بررسي اعضاي ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت نشان مي دهد که برنامه نويسان اقتصاد ايران از ميان کدام گروه ها انتخاب شده اند.



دو دانشگاه دو اختلاف

اولين نشانه هاي علني اختلاف ميان دو خط فکري اقتصادي در ايران زماني نمايان شد که نمايشگاهي در دانشگاه علامه طباطبايي براي انتقاد از سياست هاي تعديل ساختاري برگزار شد.

به گزارش هفته نامه صدا، محمد طبيبيان اقتصاددان نام آشناي ايران اين روزها زندگيش را در ايالات متحده امريکا سامان داده و زمان کاري اش را به مطالعه و تفريحش را به عکاسي مي پردازد. روي صندلي چوبي مي نشيند و پشت به علفزاري سرسبز عکس مي اندازد. تصاوير برگزيده اش را در وبلاگ شخصي اش منتشر مي کند و تنها در مورد موضوعاتي به اظهار نظر مي پردازد که براي بيان آنها نيازي به اطلاعات روز اقتصاد ايران نباشد. او تنها سه دهه قبل در کانون برنامه نويسي ايران در سازمان برنامه قرار داشت. محمد طبيبيان، مسعود نيلي و مسعود روغني زنجاني در کنار علينقي مشايخي برنامه اي را به رشته تحرير درآوردند که به تعديل ساختاري معروف شد و دومين مناقشات برنامه نويسي در ايران را به دنبال داشت. اولين مناقشه در مورد برنامه نويسي نيز به ميانه دهه 60 بازگشت مي گشت که عده اي از سران جناح راست با اساس برنامه نويسي مخالف بودند چراکه اداره حکومت و دولت را پيرو «مشيعت الهي» مي دانستند و برنامه ريزي در اين راه را نمي پسنديدند از همين روي يکي از نويسندگان برنامه ناکام اول به کنايه خطاب به آنها گفته بود:« آقايان مي گويند مثلا بايد به آسمان نگاه کنيم تا باران ببارد.» نويسندگان برنامه تعديل ساختاري در ابتداي دهه 70 در دولت هاشمي رفسنجاني و با حضور مسعود روغني زنجاني، رئيس سازمان برنامه دولت موسوي و دولت هاشمي نخستين چراغ از ريسه اختلاف هاي ميان اقتصاددانان را روشن کردند. تعارض اول در ذهن مسعود روغني زنجاني نهفته بود که از دل دولتي با انديشه هاي اداره دولتي اقتصادي ( البته با در نظر گرفتن شرايط جنگ تحميلي) به دل دولت برآمده از اراده واگذاري اقتصاد به بخش خصوصي ( با توجه به نيازهاي مالي و کمبودهاي دولت) قدم گذاشته بود.

او هر اندازه در دولت موسوي چپ بود در دولت هاشمي راست شده بود. مسعود روغني زنجاني در تفسير چرخش خود مي گويد:« آنچه ما در سازمان برنامه به عنوان برنامه تهیه کردیم، با منش فکری اقتصاد مدرن شکل گرفته بود و هنوز هم می گویم برنامه ای بسیار عالی بود. مجلس در آن دوران هنوز به سیاست تعدیل قیمت ها توجه ای نداشت. هنوز نگاه مجلس مقداری بودجه ای بود. یعنی می گفتند چرا به مناطق ما یعنی حوزه های انتخابیه نمایندگان بودجه نمی رسد. در حوره ارز، پولی و بانکی، کالا و خدمات مبنا را بازار گذاشته بودیم. اما در اینجا باید به نکته ای توجه داشت که بسیار اهمیت دارد. در مورد برنامه تعدیل اقتصادی دو گزاره جدا از هم وجود دارد که یکی تنظیم برنامه و دیگری اجرای آن است. تنظیم برنامه را درست و منطقی می دانم. در اجرا هم قرار براین بود که برنامه های دقیق و بسیار ریزی را اجرا کنیم. اما متاسفانه در مرحله اجرا چندان به عمق نرفتیم. یعنی برنامه های اجرایی را به صورت دقیق به مرحله عملیاتی نرساندیم.» روغني زنجاني تغيير ديدگاه هاي خود را ناشي از شرايط جديد کشور مي داند:« کشور تازه از جنگ فارغ شده بود و نیاز به بازسازی به شدت احساس می شد. آقای هاشمی هم قصد داشتند کشور را به سمت جلو هدایت کنند. ایشان قصد داشتند از فضای ویرانی جنگ فاصله بگیریم و به مردم برای ادامه زندگی و فعالیت های اقتصادی انگیزه بدهند. آثار اقتصادی جنگ هنوز باقی بود و احساس می شد که باید بازسازی عظیم صورت گیرد. به همین دلیل یک مقدار با سرعت اجرای این برنامه اغاز شد و یکسری اصول مانند تنظیم ارکان اجرای آن نادیده گرفته شد. البته تاکید می کنم که این کار بسیار دشواری بود. شاید اکنون به سادگی بتوان دوران بازسازی را نقد کرد ولی باید توجه داشت در ان شرایط اجرای برنامه های اقتصادی بسیار دشوار بود. از سوی دیگر بحث مدیریت نقدینگی نیز وجود داشت که آن هم مشکل ساز شده بود. اما اجرای این برنامه در اقتصاد ایران اثرات مفید بسیاری داشت. البته کاستی هایی مانند جهش قیمت ها نیز وجود داشت که این جهش در حوزه ارز قابل مشاهده بود، ولی این جریان هم نمی تواند اثرات مفید این برنامه را نادیده تلقی کند. دیدگاهی که در این برنامه گنجانده شده بود تا برنامه چهارم نیز همچنان به عنوان الگوی برنامه نویسان مورد استفاده قرار می گرفت. به مرور زمان این برنامه عمیق تر هم شد. به همین جهت می گویم که این برنامه موفق بوده است. سیاست های اصل 44 که ارائه شده است ، در ادامه همان برنامه است.»

او زندگي مديريتي خود را به دو دوره زماني تقسيم مي کند:« یکسری از دوستان همچنان نگاهی دولتی داشتند و یکسری هم اندیشه اقتصاد آزاد را می پذیرفتند. در دوره جنگ سعی من بر این بود که اندیشه دولتی را بیشتر به صحنه بیاورم و به آن اهمیت بدهم ولی به محض آنکه پس از جنگ احساس کردم تغییر فضایی باید شکل گیرد، طیف کارشناسانی که پایبند اقتصاد ازاد بودند را برای برنامه نویسی انتخاب کردم تا آنها به صحنه وارد شوند. اکنون هم از این تصمیم گیری بسیار راضی هستم. برنامه هایی که در زمان حضورم در سازمان برنامه نوشته شد، پایه های اقتصاد آزاد را گذاشت.»

بسياري مانند مسعود روغني زنجاني در سال هاي پس از جنگ تغيير رويکردي اساسي در ذهن اقتصادي خود شکل دادند. مدتي بعد پس از اجراي برنامه تعديل ساختاري، طيفي از اقتصاددانان به مخالفت با آن پرداختند. محمد طبيبيان در مورد چرخش فکري مسعود روغني زنجاني نيز در گفت وگويي که سال 1387 با ماهنامه صنعت توسعه انجام داد چنين نظر داده بود:« هر فردی زمانی که تجربه اندوزی کند، بهتر می تواند تصمیم گیری کند. ایشان با تجربه ای که کسب کرده بود، دریافت که دولت را با آن مکانیزم سابق نمی توان اداره کرد. ایشان فردی بی استعداد وبی تجربه نبود. آقای زنجانی ابتدا آقای عظیم زاده را به سازمان آوردند. بعد دیدند که به‌ جز کلی‌گویی از اینها چیزی در نمی‌آید؛ هر راه حل و مسئله‌ای که بهشان می‌گفتی، یک مقدار شعار تحویل می‌دادند. این کارشناسان کمکی به آقای زنجانی نکردند و ایشان هم با آنها قطع همکاری کرد. اتفاقا وقتی آقای ستاری‌فر رئیس سازمان برنامه و بودجه شدند بعد از یک چند ‌وقت دیدند هیچ چاره‌ای ندارند که خودشان هم همان کارهايي را بکنند، چون دیگر حرف کلی گفتن و شعاربافی جواب نمی‌داد. این پروسه ساده‌ای نبود و مسیری تکاملی داشت.» مخالفت هاي جدي روزنامه سلام با سياست هاي تعديل ساختاري و مدتي بعد طيف اقتصاددانان دانشگاه علامه طباطبايي خط فرضي تفاوت در ديدگاه هاي دو گروه اقتصادي را هر روز پررنگ تر مي کرد. در نهايت نيز اقتصاددانان ساکن دانشگاه علامه طباطبايي نمايشگاهي تحت عنوان «سياست هاي تعديل ساختاري» برگزار کردند و درآن اسنادي را به نمايش گذاشتند که روي برنامه تعديل «مهر محرمانه» زده بود. اوج گيري تفاوت ديدگاه ها درميانه دهه 80 و تنها يکسال پيش از برگزاري انتخابات سال 88 بازهم کليد خورد. محمد ستاري فر گفت و گويي را با ماهنامه صنعت و توسعه متعلق به اسحاق جهانگيري معاون اول کنوني دولت انجام داد و در آن به انتقاد از نگاه نويسندگان برنامه تعديل ساختاري به برنامه نويسي پرداخت و يک ماه بعد محمد طبيبيان طي متني مکتوب پاسخي به محمد ستاري فر ارائه کرد. تفاوت ديدگاه هاي اين دو در مجله اي منتشر مي شد که تحت نظر تکنوکراتي عضو حزب کارگزاران سازندگي اداره مي شد.

اختلاف ميان دو طيف اقتصادي در سال هاي دولتداري محمود احمدي نژاد زير چتر انتقاد واحد از دولت نهم و دهم تقريبا به فراموشي سپرده شده بود. در اين سال ها مسعود نيلي و علينقي مشايخي موفق شدند دانشکده مديريت و اقتصاد دانشگاه شريف تهران را راه اندازي کنند و مدتي مسعود نيلي مديريت اين دانشکده را برعهده گرفت تا در مقابل طيف علامه، اقتصادداناني نزديک به جريان «طرفداران اقتصاد بازار»هم ترتيب شوند. هر دو گروه فکري در دهه 90 نمايندگان، نهادهاي دانشگاهي و مسوليت هاي دولتي برعهده دارند ولي همچنان به نظر مي رسد همان يک جمله محمد طبيبيان در مورد شيوه حضور مديران در دستگاه هاي اجرايي و برنامه ريزي کشور صادق باشد:« همه آقایان چه چپ ها و چه راست ها با این برنامه (تعديل) مخالفت کردند ولی هنگامی که خودشان سرکار آمدند، بازهم همین برنامه را اجرایی کردند.» تفاوت عميق ديدگاه طيف نهادگراها و ليبرال ها در تمام سال هاي حضور دولت محمود احمدي نژاد با انتقاد از سياست هاي اقتصادي دولت او به مرز وحدت رسيده بود. حتي در جريان انتخابات سال 88 نيز دو گروه اقتصادي به وحدت نسبي رويه رسيده بود چراکه از اقتصادداناني مانند سعيد ليلاز تا مديران اجرايي مانند اسحاق جهانگيري در ستادهاي انتخاباتي کانديداي به فعاليت مي پرداختند که به «چپ روي» البته در زمان جنگ شهرت داشت.

در ميان اقتصاددانان جريان مقابل نيز حداقل يک نفر به صراحت پاي اعتقاداتش ايتسادگي مي کرد و نقل يک جمله از او شهرتي بسيار يافته بود:« اگر دستم هم بشکند به ايشان راي نمي دهم.» اما همگي افشاگري ها، انتقادها، برگزاري نمايشگاه ها و... در ميانه دهه 90 به سطح انتقادهاي رسانه اي از مواضع مختلف اقتصادي تقليلي يافته است. ميان سه گزينه سن، زندگي با سختي هاي مشترک در دو دولت احمدي نژاد و يا آگاهي از شيوه مدرن دولت داري، يکي مي تواند پاسخي بر اتحاد يا همزيستي در کنار هم براي اقتصاددانان ايراني باشد چراکه حالا از ليبرال ترين ها تا نهادگراترين ها هيچکس راضي نيست دولت روحاني به سمتي برود که «شکست اقتصادي» محصول آن باشد.



يک اتفاق يک اختلاف

استعفاي محمد علي نجفي از ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت فرصتي تازه را در اختيار طيف هاي مختلف فکري اقتصادي قرار مي دهد تا سهم خود در تصميم گيري ها را افزايش دهند.

در ميانه برگزاري همايش سياست هاي خروج از رکود، اقتصادي خبري به اشتباه روي خروجي خبرگزاري هاي مختلف کشور رفت که تقريبا بخش مهمي از همايش را تحت تاثير خود قرار دارد. خبر روايت مي کرد، مسعود نيلي جايگزين محمد علي نجفي در ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت شده است ولي تنها چند دقيقه بعد مسعود نيلي به اصلاح اين خبر پرداخت. او در اين مورد مي گويد:« آنچه رخ داده بود انتصاب بنده به عنوان مسول کارگروه اقتصاد کلان، ستادهماهنگي هاي اقتصادي دولت بود. اين کارگروه هم از ابتداي فعاليت ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت وجود داشته ولي تحت عنوان و حکم مشخصي کار نمي کرده است. بنابراين آقاي جهانگيري طي حکمي بنده را به عنوان مسول کارگروه اقتصاد کلان ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت منصوب کردند. بنابراين اتفاق واقعي اين بود که ما که بدون حکم کار مي کرديم از روز 20 مرداد ماه با حکم به کارمان ادامه داديم ولي در برخي اخبار به اشتباه نقل شده بود که بنده ريس ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت شده ام. ستاد برای اینکه از نظر محتوای کارشناسی تغذیه شود و اطلاعات و پژوهش های به روز و کارآمد در اختیار داشته باشد، اقدام به راه اندازی کارگروهی کرد. این کارگروه هم طی ماه های گذشته زیرنظر ستاد به فعالیت می پرداخته است. بنابراین اساس راه اندازی این کارگروه کارشناسی اقدام تازه ای نیست ولی این کارگروه رسمیت نداشته به این معنا که اعضای آن صاحب حکم نبودند. آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهور حکمی برای اعضای این کارگروه صادر کرده اند. بنابراین اعضای این کارگروه معرفی بیرونی شده اند. بنابراین این کارگروه به بازوی کارشناسی ستاد هماهنگی های اقتصادی دولت بدل شده است. از این جهت فعالیت این کارگروه با ستاد هماهنگی های اقتصادی دولت تداخلی ندارد و در واقع همکار و همراه ستاد هماهنگی های اقتصادی دولت است. براساس احکامی که صادر شده مسولیت دبیری این کارگروه به من محول شده است. در این کارگروه وزارت امور اقتصادی و دارایی، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبری رئیس جمهور، موسسه عالی پژوهش و چند نفر از اساتید اقتصادی دانشگاهی حضور دارند. این کارگروه تصمیم گیرنده نیست و مسولیتش تولید محتوای کارشناسی برای ستاد هماهنگی های اقتصادی دولت است.

از زمان فعالیت ستاد هم این کارگروه کار می کرد و در حال حاضر با صدور احکام کارگروه رسمیت پیدا کرده است.» انتصاب مسعود نيلي به عنوان مسول کارگروه اقتصاد کلان ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت، گزاره تحولات درتيم اقتصادي دولت با به شدت قوت بخشيده بود. محمد علي نجفي يکي از نويسندگان سرشناس، سياست هاي خروج از رکود اقتصادي حکم حضورش در ستاد را از اسحاق جهانگيري، دوست، همکار و همفکر قديمي خود گرفته بود ولي همچنان مسعود نيلي در محافل خبري به عنوان چهره تعيين کننده دولت معرفي مي شد. نيلي بهتر از ديگر مديران برنامه نويس دولت سابقه حضور در فعاليت هاي اينگونه را داشته و بهتر از ديگران مي داند، هر کلامي که در برنامه هاي اقتصادي دولت قرار گيرد به او نسبت داده مي شود.

نيلي تنها يک هفته پيش از برگزاري همايش سياست هاي خروج از رکود اقتصادي ولي پرده از تفکري جديد در دولت برداشته بود. خبرنگاري در مراسم خصوصي گفت وگو از سياست هاي خروج از رکود از نيلي در مورد تفکرات اقتصادي دولت سوال کرد. او از مشاور اقتصادي دولت خواست تا به صراحت درمورد خط فکري چپ يا راست اقتصادي دولت اظهار نظر کند ولي نيلي به او پاسخي اينگونه داد:« اينکه ما بگويم اينجا و اين بندها به سياست هاي راست و چپ تعلق دارد يا اينکه دولت اينطوري فکر ميکند که مثلا اقتصاد آزاد يا غير آن است درست نيست.» او حداقل براي اولين بار طي تاريخ سي سال گذشته اقتصاد ايران از خط فکري جديد در دل دولت پرده برداشت. خط فکري که اقتصاد را نه به روش مطلوب «نهادگراها» نه با نسخه هميشگي « راست گراها» و نه با دستان نامرئي بازار دائمي «طرفداران اقتصاد آزاد» اداره مي کند. گزينه پيش روي دولت در تيم اقتصادي اين بار اداره دولت برمحور «نيازها» و نه «تئوري» هاست. دولت در اختيار تکنوکرات ها قرار گرفته است.

آنها تنها يک خط فکري را بر نمي تابند. نقل قول هاي يکي از مديران سابق کارخانه فولاد مبارکه ديدگاه آنها را بيش از گذشته عيان مي کند:« هدف در يک کارخانه فولاد چيست؟ اينکه کوره روشن باشد و فولاد توليد شود. بايد براي رسيدن به آن چه کرد؟ بايد سوخت تهيه کرد، مواد اوليه آورد، کارگران و مهندسان و تکنسين ها را آموزش داد تا محصول را توليد کنند. براي اينکه کوره ها روشن بماند بايد سوخت بسوزد. حالا چطور يک نفر که مديرعامل فولاد مي شود مثلا مي خواهد بگويد نه من به نهادگرايي يا اقتصاد آزاد يا هرچيز ديگري اعتقاد دارم و بايد اين کارها را انجام دهيد. نه خير موضوع روشن است. براي اينکه چرخ فولاد بچرخد بايد براساس فرمول هاي مهندسي و اقتصادي کار کرد. ساير حرف ها هم موضوعيت ندارد.» در حال حاضر با استعفاي نجفي از ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت براي اداره وزارت علوم، اين ستاد بي رئيس مانده است. اما احتمالا تعيين رئيس آينده براي معاون اول رئيس جمهور کار دشواري نيست.

چه کساني چه کارهايي دارند؟

وزارت کار بيشترين تمرکز را به چهره هايي داده که به طيف نهادگرا از نظر خط فکري شباهت بيشتري دارند تا ليبرال ها.

از ميان تمامي انتصاب هاي دولت بيشترين موارد به گروه تکنوکرات ها اختصاص دارد. حداقل در وزارت خانه هاي اقتصادي دولت همين گروه برمصدر قدرت نشسته اند. تنها علي ربيعي وزيرکار، گزينه هايي را به عنوان معاونان و همراهانش برگزيده که نسبت بيشتري با طيف نهادگراها دارند. احمد ميدري معاون رفاه، علي ربيعي سال ها در دانشگاه علامه طباطبايي و چمران اهواز تدريس کرده است. او يکي از درخشان ترين مقالات دانشگاهي خود را در مورد وضعيت «اصناف و بازار» و البته در نشريه«گفت و گو» به صاحب امتيازي مراد ثقفي به چاپ رسانده است. ميدري طي تمامي سال هاي گذشته بخش مهمي از ارتباطات خود را با جريان فکري «نهادگراها» شکل داده است.

در حال حاضر نيز بخش رفاه، وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعي در اختيار او قرار دارد. ديگر افراد نزديک به وزارت کار را نيز چنين چهره هاي شکل مي دهند. احکام علي ربيعي براساس خط فکري اش به سمت گروهي چرخش پيدا کرده که حداقل در عنوان بندي هاي کلي که طي سال هاي گذشته در فضاي اقتصادي ايران شکل گرفته، ليبرال خوانده نمي شوند. همايشي که در دانشکده اقتصاد علامه طباطبايي تهران برگزار شده بود با همکاري وزارت کار شکل گرفته بود. علي ربيعي سخنران دوم اين مراسم بود. او در همايش خروج از رکود دانشگاه علامه طباطبايي فرصت اظهار نظر در مورد برنامه هاي دولت براي خروج از تنگناي اقتصادي را پيدا کرد ولي در همايش سياست هاي خروج از رکود اقتصادي دولت که دفتر رئيس جمهور برگزار کرده بود نه فرصت سخنراني در اختيار ربيعي قرار داده شد و نه اينکه در پنل هاي تخصصي چهارگانه همايش بخشي به وزارت کار تعلق گرفت. در همايش دانشگاه علامه عباس شاکري، حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی ، زهرا کریمی و داوود دانش جعفری سخنراني داشتند. اين همايش ارتباط سازماني يا نهادي با اتفاقي که در 21 مرداد ماه در سالن اجلاس سران تهران رخ داد نداشت. حتي برگزار کنندگان همايش نيز قصدي براي تقابل با برنامه هاي اقتصادي دولت نداشتند. درهمين همايش هم اقتصاددانان و چهره هايي نزديک به دولت سخنراني داشته اند.

حلقه؟ کدام حلقه؟

آيا اقتصاددانان ايراني در حلقه ها و طيف هاي فکري تقسيم بندي مي شوند؟ مرور فعاليت هاي آنها چنين نظريه از را رد مي کند.

حداقل در حال حاضر سه طيف مشخص در فضاي فکري اقتصادي ايران حضور جدي دارند. طيف اول متعلق به افرادي مانند فرشاد مومني، محسن رناني، محمدستاري فر و عباس شاکري است. در اين ميان چهره هايي نيز ظهورکردند که نه راست و نه چپ و نه اصولگرا نه اصلاح طلب شدند. مسعود درخشان نيز در سرليست اين افراد جايي مي گرد. او از انگليس بازگشت، در دانشگاه امام صادق تدريس کرد و در انتخابات سال 1392 به عنوان رئيس کميته اقتصادي سعيد جليلي در انتخابات از او حمايت کرد. طيف ديگر را اقتصادداناني مانند محمد طبيبيان، علينقي مشايخي، حسن درگاهي و مسعود نيلي مي ساختند.

اين گروه پس از توقف برنامه تعديل ساختاري حداقل تا مدتي از حضور در نهادهاي دولتي سرباز زدند و زمان و توان خود را صرف اداره موسسات دانشگاهي کردند. محمد طبيبيان يکي از اثرگذارترين افراد اين گروه به تازگي اعلام کرده از سال 1374 قيد حضور در تمامي سمت هاي دولتي را زده و تاکنون نيز براين قول خود استوار مانده است.

طيف ديگر را ولي اقتصادداناني مي سازند که کشف خط فکري آنان نياز به جست و جويي سخت دارد. اين گروه «انجمن اقتصاددانان» ايران را مي سازند که در دل اتاق بازرگاني ايران تشکل خود را برپا کردند. افرادي مانند علي رشيدي و علی اکبر نیکو اقبال از چهره هاي شاخص اين گروه به شمار مي آيند. انجمن اقتصاددانان ايران توسط افرادي اداره مي شود که از نظر سياسي به جريان «ملي مذهبي» ها بيش از تمامي اقتصاددانان ايران نزديک هستند. اين گروه حداقل از نظر رفتار سازماني تشکيلاتي سرآمد ديگر گروه ها به شمار مي آيند. آنها ساليانه مجمع عمومي برگزار مي کنند، اعضاي هيات مديره منصوب مي کنند و سايت رسمي در اختيار دارند.

تقريبا تمامي اقتصاددانان ايراني از علي رشيدي تا مسعود نيلي از محسن رناني تا فرشاد مومني طي سال هاي گذشته به ديدار، اظهار نظر و سخنراني در نهادهايي مانند اتاق بازرگاني پرداخته اند. حداقل روند بررسي طرح هاي اقتصادي در دولت هاي مختلف نشان مي دهد که براساس روابط مديران تکنوکرات، همگي آنها مورد در ابعاد مختلف مورد مشورت قرار گرفته اند و در برخي مواقع پروژه هاي تحقيقاتي براي آنها تعريف شده است. گروه چهارم اقتصاددانان را ولي جرياني مي سازد که تقريبا سه عضو رسمي بيشتر در اختيار ندارد. الياس نادران، احمد توکلي و سبحاني اقتصادداناني به شمار مي آيند که خود را «نئوکلاسيک» معرفي مي کنند ولي حداقل روند بررسي عملکرد آنها نشان مي دهد که يگانه تريبوني را که براي اظهار نظر و نقد سياست هاي دولت ها انتخاب مي کنند، مجلس شوراي اسلامي است. اصطلاح «حلقه» و «طيف» براي اقتصاددانان ايراني معناي چنداني ندارد چراکه آنها همگي در ارتباطي پررنگ و کم رنگ با هم قرار دارند. «حلقه» ها بيش از انکه برآمده از جريان واقعي اقتصاد ايران باشند، محصول «تيتر» رسانه ها به نظر مي رسند.

تکنوکرات ها عليه همه

از دولت دهه 60 تا دولت حسن روحاني تقريبا اداره تمامي دولت ها برعهده تکنوکرات ها بوده است.

يکي از مديران باسابقه ايران با لحني گرفته مي گويد:« متاسفانه اين اقايان يک ميخ به ديوار نزده اند.» او اشاره به روند برنامه نويسي هايي در ايران دارد که توسط افرادي انجام مي شود که همگي از ميان جمع اقتصاددانان انتخاب مي شوند و کمترين سهم به مديران اجرايي مي رسد ولي مدتي بعد اجراي همين برنامه ها از دست اقتصاددانان خارج مي شود و دراختيار تکنوکرات ها قرار مي گيرد.

در تمامي دولت هاي پس از انقلاب برخلاف منازعات فکري و مصاحبه هاي مطبوعاتي اداره اقتصاد بيش از آنکه به نهادهاي دانشگاهي واگذار شده باشد برعهده مديران اجرايي قرار گرفته است که مصالح اداره بنگاه هاي اقتصادي را خود تشخيص مي دهند و به قول يکي از آنها چنين برنامه هاي اقتصادي را کنار مي زنند:« اين حرف ها براي کتاب هاست. بايد آقاياني که برنامه مي نويسيند بفهمند مشکلات واقعي اجرا چيست وگرنه که همين الان مي رويم برنامه اقتصادي ژاپن يا آلمان را کپي مي کنيم و مي آوريم ولي همه مي دانند اين برنامه ها در اقتصاد ايران اجرا شدني نيست.» از وزراي اقتصادي گرفته تا مديران صنعتي همگي حتي در انتخاب مشاوران اقتصاددان ترجيح مي دهند کساني مانند سعيد ليلاز را انتخاب کنند که همزمان «علم» اقتصاد را با «سابقه اجرايي» پيوند زده و هرکلامي که بيان مي کند با نگاهي به مشکلات اجرا در ايران است.

در دولت حسن روحاني نيز تکنوکرات هاي اقتصادي بيشترين سهم را از دولت در اختيار دارند. نعمت زاده وزير صنعت، معدن و تجارت تمامي معاونان خود را از ميان تکنوکرات هاي باسابقه انتخاب کرده است، بيژن نامدار زنگنه تمامي اطرافيانش را از ميان مديران فني و نفتي سابق گزينش کرده است، عباس آخوندي وزير راه و شهرسازي حتي زماني که قصد داشت اقتصادداني را به عنوان مشاور خود منصوب کند به سراغ «حسين عبده تبريزي» رفت که هم سابقه اجرا، هم سابقه اداره موسسات مالي و هم سابقه آکادميک در پرونده داشت، علي طيب نيا وزير امور اقتصادي و دارايي تمامي گزينه هاي معاونت خود را به چهره هاي فني و تکنوکراتي مانند مسعود کرباسيان واگذار کرده است که يک ايده نهايي دارند:« دولت داري خوب». ديگر وزراي اقتصادي مانند محمود حجتي معاونانش را به همين شيوه گزينش کرده اند و تقريبا در غياب سازمان برنامه و بودجه اقتصاددانان مگر معدودي در بانک مرکزي جايگاهي حداقل از نظر حقوقي در دل دولت ندارند. «ستاد هماهنگي هاي اقتصادي دولت»

در حال حاضر تنها محل تمرکز اقتصاددانان به شمار مي آيد که احتمالا پس از اختراع مجدد «چرخ» يعني احيايي دوباره سازمان برنامه و بودجه، بخشي از اختياراتش به دل اين سازمان کارشناسي باز مي گردد. محمد باقرنوبخت به تازگي اعلام کرده «هماهنگ ترين تيم اقتصادي ميان تمام دولت هاي پس از انقلاب به دولت يازدهم تعلق دارد» او خود نيز احتمالا سکان اداره سازمان برنامه را در دست مي گيرد. سازماني که قرار است محلي براي حضور عملياتي اقتصاددانان و کارشناسان اقتصادي باشد. تنها يک شک «کوچک» باقي مي ماند که اداره اين سازمان با ديدگاه هاي «محمد نهاونديان» رئيس دفتر رئيس جمهور، «علي طيب نيا» وزير امور اقتصادي ودارايي، «محمد باقر نوبخت» معاون نظارت راهبري رئيس جمهور يا «مسعود نيلي» مشاور اقتصادي رئيس جمهور نزديکتر خواهد بود. گزينه ديگر نيز مي تواند همان روشي باشد که طي تمامي سال هاي گذشته رخ داده است، اقتصاددانان براي خودشان برنامه بنويسند و تکنوکرات ها براي سازمان هايشان براساس مصالحشان عمل کنند. تنها بزنگاه نيز در صورت احيايي دوباره سازمان برنامه و بودجه به روزهاي پاياني بهمن ماه و آغاز اسفندماه مربوط مي شود. روزهايي که دستگاه هاي اجرايي بايد اقتصاددانان سازمان را راضي به تخصيص بودجه هاي مورد نظر کنند. يکي از مديران سابق دولت احمدي نژاد اين بزنگاه را چنين توصيف کرده بود:« اتفاقات وقتي سازمان منحل شد همه دستگاه هاي اجرايي خوشحال شدند چراکه ديگر اين دعواي تاريخي بودجه گرفتن نه اينکه تمام شده باشد، حداقل قدري راحت تر شد.» دولت تدبير و اميد شايد براي اين موضوع هم راهکاري داشته باشد. بزودي با نگارش برنامه ششم توسعه تکليف اين موضوع هم روشن مي شود.

بنيادگراها از کجا آمدند؟

طيفي از اقتصاددانان و تکنوکرات هاي ايراني طي سال هاي گذشته از انديشه نزديک به آيت الله مصباح يزدي برآمده اند. آنان بنيادگرايان معاصر به شمارمي آيند.

در تمامي تصاوير ديدارهاي دسته جمعي مردان سياسي و اقتصادي با آيت الله مصباح يزدي، هميشه يکي از ميان جمع يا در رديف دوم و يا در رديف اول در کمترين فاصله با آيت الله مي ايستد. مسعود ميرکاظمي وزير نفت دولت احمدي نژاد و رئيس اسبق فروشگاه هاي رفاه و مدير سابق دانشگاه شاهد، يکي از معروف ترين بنيادگرايان اقتصادي به شمار مي آيد که در حلقه اطرافيان آيت الله مصباح يزدي براي خود جايي يافته است.

مسعود ميرکاظمي او شباهتي به اقتصاددانان در فکر و تحصيلات ندارد ولي طي تمامي سال هاي گذشته هرکجا نياز به دفاع از انديشه هاي اقتصادي نزديکان آيت الله مصباح يزدي بوده، پا پيش گذاشته است. ميرکاظمي با سابقه حضور نه چندان موفق در وزارت بازرگاني و اداره ناکام وزارت نفت حداقل در فضاي تکنوکراسي اقتصاد ايران نيز اقبال بلندي نداشت. در گروه نزديکان فکري به اين طيف، ديگراني نيز حضور دارند ولي همگي آنها نه تکنوکرات هايي موفق نام گرفتند و نه اقتصادداناني پرآوازه شدند. بنيادگراهاي اقتصاد ايران نه اقتصاددانان تاکنون به اقتصادايران هديه کرده اند و نه تکنوکرات تحويل کارخانه هاي صنعتي کشور داده اند ولي حداقل در فضاي سياسي مي تازند و به رابطه با آيت الله مصباح يزدي مي بالند.

3535

 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در گفت‌وگوی ایسنا با معاون وزیر نفت مطرح شد
پای آمریکایی‌ها به صنعت نفت ایران باز می‌شود؟



معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت با اشاره به مذاکره با شرکت های بین المللی برای حضور در صنعت نفت ایران، گفت: از نظر ما سرمایه گذاری شرکت های آمریکایی در صنعت نفت وگاز ایران ایرادی ندارد.

علی ماجدی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، درباره سرمایه گذاری شرکت های آمریکایی در صنعت نفت و گاز ایران، اظهار کرد: هنوز مذاکراتی در این راستا انجام نشده است.

وی تاکید کرد: تعدادی از شرکت‌های نفتی آمریکایی برای حضور در صنعت نفت ایران ابراز علاقمندی کرده اند.

به گفته ماجدی، تاکنون مذاکراتی در این زمینه با معاونت بین الملل وزارت نفت صورت نگرفته است.

معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت همچنین از مذاکره با برخی از شرکت های چینی و اروپایی برای حضور در صنعت نفت کشور خبر داد.

پیشتر نیز یکی از معاونان وزیر نفت گفته بود که هر شرکت خارجی حتی آمریکایی که بر اساس قاعده تجارت جهانی بخواهد با ایران همکاری کند از این مشارکت استقبال می کنیم و به طور قطع،در این مشارکت باید یک همکاری برد – برد در دستور کار قرار بگیرد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

طی مصوبه‌ای
دولت مبلغ تضمین سپرده‌های بانک‌های ورشکسته را دو برابر کرد
هیأت دولت طی مصوبه‌ای مبلغ تضمین سپرده‌های بانک‌های ورشکسته را به بیش از دو برابر افزایش داد.

13921228000264_PhotoA.jpg

به گزارش حوزه دولتخبرگزاری فارس، هیئت دولت طی مصوبه‌ای مبلغ تضمین سپرده‌های بانک‌های ورشکسته را به بیش از دو برابر افزایش داد.

بر این اساس هیأت وزیران در جلسه 5/6/1393 به پیشنهاد شماره 104420/93 مورخ 18/4/1393 بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به استناد تبصره (3) ماده (96) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1389ـ تصویب کرد:

مبلغ مندرج در بند (2) ماده (44) قانون پولی و بانکی کشور از دویست میلیون (200.000.000) ریـال به مـبلغ چهارصد و بیسـت و هفت میـلیون و سیـصد هزار (427.300.000) ریال افزایش می‌یابد.

معاون اول رئیس‎جمهور ـ اسحاق جهانگیری

بر طبق ماده 41 قانون پولی و بانکی، استرداد سپرده‌های پس‌انداز تا میزان 50 هزار ریال در درجه اول و سپرده‌های حساب جاری و سپرده‌های ثابت به همین میزان در درجه دوم بر تمامی تعهدات دیگر بانک‌های منحل شده یا ورشکسته و سایر حقوق ممتازه مقدم بود، اما این مبالغ، بسیار ناچیز و برای حفظ حقوق سپرده‌گذاران کافی نبودند، به همین سبب، بانک مرکزی دراجرای قانون برنامه پنجم توسعه، اساسنامه صندوق‌های سپرده‌ را تدوین کرد.

بنابراین در صورتی که هر یک از بانک‌ها و موسسات اعتباری عضو در معرض ورشکستگی قرار گیرند، صندوق ضمانت سپرده‌ها با استفاده از منابع حاصل از حق عضویت‌های بانک‌ها، وجوه سپرده‌گذاران را بازپرداخت می‌کند.

انتهای پیام/

- f
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

مناظره آینده مذاکرات هسته‌ای؛ فرصت‌ها و چالش‌ها
زیباکلام: اگر بند بند توافق ژنو را اجرایی کنیم روز به روز عقب‌تر می‌رویم/از عدم شهامت ظریف برای پاسخ به اصولگرایان درباره تحریم‌های جدید ناراحتم
استاد دانشگاه تهران گفت: اگر بخواهیم بند بند توافقنامه ژنو را اجرایی کنیم میلیاردها تومان هزینه‌ای که کرده‌ایم از بین می‌رود و روز به روز عقب‌تر خواهیم رفت و حتی رویمان نمی‌شود که در آینده نامی از آن ببریم.


13920903000591_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار سیاست خارجیخبرگزاری فارس، صادق زیباکلام استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران امروز -یکشنبه- در مناظره آینده مذاکرات هسته‌ای؛ فرصت‌ها و چالش‌ها که در محل موسسه دیدبان آمریکا برگزار شد، با بیان اینکه چیزی که بسیار مهمتر از جزئیات مفاد توافقنامه ژنو است تغییر و تحول اساسی و بنیادینی است که تیم جدید مذاکره‌کننده ایران شروع کرده است، گفت: تا قبل از دور جدید مذاکرات دولت روحانی نگاه مسئولان جمهوری اسلامی ایران به موضوع هسته‌ای نگاهی ایدئولوژیک با ابزار هسته‌ای است یعنی اینکه موضوع هسته‌ای در خدمت مبارزه ایدئولوژیک با غرب و آمریکا بود و هیچ‌وقت هم بنا نبوده که موضوع هسته‌ای حل شود.

زیبا‌کلام افزود: سال‌های مابین 1384 تا 1392 منحنی رو به افولی دارد که شکاف بین ایران و غرب بیشتر و بیشتر شده و بخشی از آن در قالب قطعنامه‌ها و تحریم‌ها و تهدید جدی نظامی علیه ایرانیان بود.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: اساس و بنای اصولگرایان در خصوص برنامه هسته‌ای نگاهی ابزاری و ایدئولوژیک به موضوعی هسته‌ای بود.

وی تصریح کرد: سیاست ایران در بین سالهای 82 تا 84 سیاست کج دار و مریز بود یعنی اینکه موضوع هسته‌ای پیشرفت کند، ولی نباید دنیا را در برابر خود قرار دهیم اما از سال 84 و از زمان روی کار آمدن احمدی‌نژاد سیاست‌ ایران در خصوص مسئله هسته‌ای تغییر کرد و ابزار پیشبرد سیاست خارجی ما قرار گرفت.

زیبا‌کلام خاطرنشان کرد: سیاست دولت نهم و دهم این بود که برنامه هسته‌ای را به هر شکل و به هر توان و سرعتی باید به جلو برد و غرب هم هر کاری که می‌خواهد انجام دهد و این امر استراتژی سال 84 تا 92 ایران بود که پرونده ما از شورای حکام از وین به شورای امنیت در نیویورک رفت.

استاد دانشکده علوم و حقوق سیاسی دانشگاه تهران گفت: تفکری که پشت ذهن اصولگرایان در خصوص برنامه‌ هسته‌ای است این بود که موضوع هسته‌ای خاکریز اول جنگ ما با غرب و موضوع هسته‌ای تنگه احد است.

وی افزود: احمدی‌نژاد و سایر اصولگرایان از سال 84 تا 92 مسئله اساسی موضوع هسته‌ای ایران را اینگونه مطرح کردند که چرا غربی‌ها علیه موضوع هسته‌ای ما اینگونه موضعگیری می‌کنند ولی ما برنامه‌ای صلح‌آمیز را در حال انجام دادن هستیم و اینکه ساخت سلاح‌های هسته‌ای بهانه‌ای از سوی غرب علیه ایران است.

زیبا‌کلام اظهار داشت: احمدی‌نژاد در سخنرانی خود در پاکدشت دو هدف غرب را برای توقف برنامه‌ هسته‌ای اینگونه شرح داد که هدف اول این است که جلوی پیشرفت‌های اقتصادی ایران را بگیرند و اگر برنامه هسته‌ای به بار نمی‌نشیند 250 رشته و صنعت تولیدی و اقتصادی ایجاد خواهد شد ضمن اینکه هدف دوم هم این است که غرب نمی‌خواهد دانشمندان جوان هسته‌ای ما به پیشرفت‌های علمی خود ادامه دهند و می‌خواهد در مقابل پیشرفت علمی ایران بایستد و این موضوع دو روایتی بود که اصولگرایان در طول 8 سال به مردم اعلام کردند و این روایت روایتی همواره اشتباه بود.

استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که رسما و علنا اعلام کرده که خواستار نابودی **** صهیونیستی است و هرچه امکانات مالی و نظامی در توان داشته است را در اختیار حماس و مقاومت نیز قرار داده است.

وی افزود: هر کشوری که بتواند اورانیوم را 30 درصد غنی کند همان کشور هم می‌تواند ظرف مدت یک سال اورانیوم را به 80 تا 90 درصد غنا برساند و ما تنها ضمانتی که به **** صهیونیستی دادیم این است که ما طبق شرع و فتوای ***** این تلاشی برای ساخت بمب هسته‌ای نخواهیم کرد.

زیباکلام با اشاره به اینکه نیروگاه بوشهر حتی برق دفاتر اداری خود را نیز نمی‌تواند تامین کند، گفت: ایران از سال 84 بیان می‌کرد که فعالیت‌های هسته‌ایش طبق چارچوب‌های بین‌المللی است و حق دارد که موضوع هسته‌ای خود را پیش ببرد که البته امری کاملا درست است و هیچ کدام از کارهایی که انجام دادیم و می‌دهیم مغایر با پادمان‌های بین‌المللی نبوده است.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب افزود: ایران به دنبال استفاده از حقوق قانونی خود در برنامه هسته‌ای بوده است ولی غرب نگران نابودی اسرائیل از سوی ایران است ضمن اینکه سیاست خارجی ایران از سال 84 تا 92 به گونه‌ای شد که دیگر نیازی به ورود آمریکا در شورای امنیت نبود زیرا که با رفتارهای خود در عرصه بین‌الملل راه را به گونه‌ای برای آمریکایی‌ها هموار کردیم و حتی در منطقه نیز کشورهای مخالف زیادی علیه برنامه هسته‌ای ایران پدیدار شدند. همچنین در سالهای 84 تا 92 خیلی خوب با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری نکردیم البته شاید آنها هم درخواست بازرسی‌های زیاد از حد داشتند.

زیباکلام با تاکید بر اینکه دولت روحانی یک تحول بنیادی در رابطه با مذاکرات به وجود آورده است تصریح کرد: با اینکه دولت قبلی می‌گفت که غرب در خصوص تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای دروغ می‌گوید ولی دولت روحانی به دنبال رفع نگرانی‌های غربی‌ها برآمده بود و کارهایی را برای مرتفع کردن نگرانی آنها انجام داده بود و هیچگاه هم آنها را دروغگو ننامیده بود.

این استاد دانشکده علوم و حقوق سیاسی دانشگاه تهران افزود: استراتژی فعلی مورد توافق ایران و آمریکا این است که ایران به فعالیت‌های هسته‌ای خود به گونه‌ای ادامه دهد که اگر زمانی ایران خواست به سلاح هسته‌ای دست یابد غرب بتواند اقداماتی را انجام دهد یعنی باید توان هسته‌ای ایران آنقدر کاهش پیدا کند که چندین سال برای ساخت سلاح هسته‌ای فاصله‌ای وجود داشته باشد و برای همین دلیل غرب به دنبال کاهش تعداد سانتریفیوژها و غنای پایین‌تر اورانیوم است.

زیباکلام اظهار داشت: فکر هسته‌ای از همان ابتدا در ایران غلط بوده و این فکر مانند خودکفایی گندم است که هیچگاه ارزش مناسبی را برای ایران نداشته است.

وی گفت: اصل قضیه برطرف شدن نگرانی طرف غربی از سوی ایران خیلی خوب است و آمریکایی‌ها هم مقدار محدودی از برنامه هسته‌ای ایران را پذیرفته‌اند ضمن اینکه دلیل طولانی شدن مذاکرات 1+5 با ایران به دلیل اختلافات بر سر پذیرفتن مقدار برنامه هسته‌ای و مقدار غنی‌سازی و مقدار سانتریفیوژ‌ها است.

زیباکلام اظهار داشت: من هم به مانند برخی دلواپسچی‌ها در خصوص برنامه هسته‌ای ایران ناراحت هستم. ما می‌خواهیم برنامه هسته‌ای را به گونه‌ای پیش ببریم که نگرانی طرف غربی را برطرف کنیم ولی گویا به سیاست هسته‌ای کج دار و مریض سالهای 84 برگشته‌ایم.

این استاد دانشگاه تهران گفت: از بی‌زبانی و عدم شهامت ظریف و عراقچی در خصوص عدم پاسخ به اصولگرایان درباره تصویب تحریم‌های جدید ناراحت هستم.

زیباکلام افزود: تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران تحریم‌هایی است که کنگره آمریکا به دنبال تصویب آن بود و نه این تحریم‌های اجرا شده فعلی را. اوباما اعلام کرده بود که اگر تحریم‌های جدید تصویب شود از اختیارات خود برای لغو آن استفاده خواهم کرد و در صورتی که این تحریم‌ها از سوی کنگره مورد تصویب قرار می‌گرفت صادرات نفت ایران تا سال 2014 به صفر می‌رسید یعنی اینکه 75 درصد نفت صادراتی ایران که به کشورهای چین، کره جنوبی و ژاپن مختل می‌شد و قابل ذکر است که هرکدام از این کشورها هر 4 ماه یک بار از وزارت خزانه‌داری آمریکا مجوز خرید نفت از ایران را می‌گیرند.

وی افزود:بعضی وقت‌ها به دنبال جسارت احمدی‌نژاد در برخی مسئولین فعلی می‌گردم زیرا وی فردی بسیار باشهامت بود و در مقابل غرب ایستادگی می‌کرد.

زیباکلام با تاکید بر اینکه توافقنامه ژنو شیر گرم و نسوزی نیست، گفت: تجربه 34 سال اخیر نشان داده است که هر وقت سیاست خارجی ما گرفتار ایدئولوژیک شده است منافع ملی ما بازنده اصلی بوده است.

وی افزود: اگر بخواهیم بند بند توافقنامه ژنو را اجرایی کنیم میلیاردها تومان هزینه‌ای را که انجام داده‌ایم از بین می‌رود و روز به روز هم عقب‌تر خواهیم رفت و اگر این توافقنامه به طور صددرصد اجرایی شود حتی رویمان نمی‌شود که در آینده نامی از این توافقنامه ببریم.

این استاد دانشگاه تهران اظهار داشت: قطعنامه 598 هیچ افتخاری برای ایران نداشت و توافقنامه ژنو هم هیچ افتخاری برای ما ندارد، ضمن اینکه همین نگاه هم نسبت به توافقنامه الجزایر که در سال 1981 منعقد شد نیز وجود داشت.

زیباکلام افزود: ادامه برنامه هسته‌ای ایران از سال 84 تاکنون اشتباه بوده است همانطور که ادامه جنگ بعد از فتح خرمشهر اشتباه بود ولی هیچ کس جرات نمی‌کرد که این موارد را مطرح کند و این امر دقیقا در مورد ماجرای گروگانگیری جاسوسان آمریکایی نیز اتفاق افتاده است.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: اورانیوم اکسید شده ایران زمانی که به باد هوا رفت به مانند گرفتن فاو و حاج عمران و سپس تقدیم آن به عراقی‌ها بود، زیرا تلاش‌های فراوانی برای به دست آوردن آن صورت گرفته بود و بهای سیاست غلط هسته‌ای که در گذشته وجود داشته است را هم‌اکنون باید بپردازیم.

زیباکلام در پایان با بیان اینکه ناراحتی نتانیاهو و جمهوریخواهان آمریکا را برای ادامه مذاکرات هسته‌ای با ایران به خوبی می‌فهمم، اظهار داشت: غرب از ادامه مذاکرات با ایران نفع خوبی می‌برد و من کاملا دلیل ناراحتی نتانیاهو و جمهوریخواهان را متوجه می‌شوم زیرا که راه قبل از مذاکرات مانند تحریم ما را به ته دره می‌برد، ولی این مذاکرات این امر را به تعویق انداخته است. ضمن اینکه کسینجر و جمهوریخواهان آمریکایی به چیزی جز نابودی جمهوری اسلامی ایران فکر نمی‌کنند.

انتهای پیام/م

- See more at: http://farsnews.com/newstext.php?nn=13930616000823#sthash.Viiv7ybR.dpuf
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

وزیر راه و شهرسازی خبر داد
پیشرفت 40 درصدی فاز اول توسعه بندر چابهار/ آغاز عملیات اجرایی اتصال چابهار به شبکه ریلی
وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه فاز نخست توسعه بندرچابهار به پیشرفت 40 درصدی رسیده است، گفت:‌ عملیات اجرایی اتصال بندر چابهار به شبکه ریلی آغاز شده است.


13910820000013_PhotoA.jpg

‌به گزارشخبرگزاری فارسبه نقل از روابط عمومی وزارت راه و شهرسازی‌ عباس آخوندی که در سفر هیات دولت به استان خراسان رضوی در وزرشگاه شهرستان خواف سخن می‌گفت، با اشاره به ضرورت استفاده از ظرفیت سواحل بنادر دریای عمان، بیان کرد: با توسعه بندر چابهار ظرفیت این بندر از 2.5 میلیون تن در سال به 6 میلیون می رسد.

وزیر راه و شهرسازی ابراز داشت: در نظر داریم از خواف تا چابهار خط آهن کشیده شود و مطالعه اتصال ریلی بیرجند به زاهدان در حال انجام است.

وی تاکید کرد: در سفر رئیس جمهور به استان خراسان رضوی پیشنهاد ما فعال کردن راه‌آهن خواف - هرات و آغاز ریل گذاری آن بود که در این سفر از پروژه بازدید خواهم کرد.

آخوندی گفت: 50 میلیارد تومان در سال 93 با 100 درصد تخصیص به راه‌آهن خواف - هرات اختصاص می‌یابد تا ریل گذاری این پروژه تسریع شود‌ همچنین طی مکاتباتی با معاون اول رئیس جمهور قطعه سوم و چهارم این پروژه را پیگیری می کنیم.

وی اضافه کرد: اتصال خواف به سمت هرات و ایجاد شبکه ریلی از چابهار تا مقصد چین در توسعه های بعدی مد نظر قرار دارد.

وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه افزایش ظرفیت‌های ریلی از برنامه های اصلی وزارتخانه است، ‌بیان کرد: دولت ‌در جلسات متعدد با حضور رئیس جمهور و معاون اول بحث توسعه محور شرق را به طور مکرر مورد بحث قرار داده است که این محور از چابهار به سمت خواف و تایباد گسترش می‌یابد.

وی با اشاره به سفر خود به ترکمنستان به منظور شرکت در اجلاس گسترش کریدورهای حمل و نقلی و ترانزیت یاد‌آور شد: دراین اجلاس کشورهای آسیای میانه به کریدورهایی که از ایران عبور می کند امید دارند و در حال حاضر کریدور امن که دریای عمان و خلیج فارس را به آسیای مرکزی‌، دریای بالتیک‌، دریای سیاه و چین حمل می‌کند مسیری است که از ایران عبور می کند.

وی ادامه داد: کشورهای شرکت کننده در اجلاس ترکمنستان پیگیری محور ریلی خواف - هرات که به مزار شریف و به کشور ازبکستان می‌رسد بودند و راه‌آهن گرگان - اینچه‌برون که ما را به ترکمنستان متصل می‌کند و راه‌آهن رشت - آستارا که از طریق آن به آذربایجان و روسیه متصل می‌شویم از محورهای مورد توجه کشورهای آسیای مرکزی است.

‌وزیر راه و شهرسازی با اشاره به پروژه‌های این حوزه در استان خراسان رضوی یادآور شد: در این سفر دوربرگردان سه راهی نشتیفان به طول 7 کیلومتر‌، واریانت دردوی در محور خواف - تایباد به طول 7 کیلومتر و تعریض محور سه راهی نشتیفان و حد فاصل بیاس آباد - کالشور به طول 23 کیلومتر به بهره‌برداری رسید‌.

وی اعلام کرد:‌ عملیات اجرایی چهاربانده کردن محور خواف به سمت رشتخوار با هزینه 50 درصدی وزارت صنایع و 50 درصدی وزارت راه و شهرسازی آغاز شد و برای ادامه این مسیر به تربیت حیدریه برنامه ریزی می‌شود.

آخوندی گفت: همچنین در سفر هیات دولت 14500 واحد مسکن مهر در استان خراسان رضوی به بهره برد‌اری رسید و امیدواریم که بخش عظیمی از مسکن‌های مهر در سال 93 به اتمام برسد.

‌ا‌نتهای پیام/

- See more at: http://farsnews.com/newstext.php?nn=13930616000496#sthash.gGgdPBxo.dpuf
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد

معاون برنامه‌ریزی استانداری تهران در گفت‌وگو با فارس:
۵۰۰ هزار جویای کار در استان تهران داریم/ نرخ بیکاری به ۱۰ درصد کاهش یافته است
معاون برنامه‌ریزی استانداری تهران، گفت: با توجه به جمعیت فعال استان تهران هر ساله در استان ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار بیکار و جویای کار داریم و استان موظف است هر ساله ۱۵۰ هزار شغل ایجاد کند.


13920119000320_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، نعمت‌الله ترکی در حاشیه جلسه کار گروه اشتغال استان تهران در جمع خبرنگاران، اظهار داشت: جلسه کار گروه اشتغال استان تهران در شهرستان‌ها به صورت همزمان برگزار می‌شود.

وی ادامه داد:‌ بررسی تسهیلات اشتغال استان تهران در جلسات مورد بررسی قرار می‌گیرد و دستگاه‌های مختلف گزارشات لازم را ارائه می‌دهند.

ترکی یادآور شد:‌ 2 هزار میلیارد تومان از محل بنگاه‌های زودبازده برای اشتغال در استان تهران در نظر گرفته شده است ولی پس از گذشت 6 ماه از سال هنوز 50 درصد از آن نیز پرداخت نشده است.

معاون برنامه‌ریزی استانداری تهران، گفت: 63 میلیارد تومان برای مشاغل خانگی اختصاص یافته است که متأسفانه از این محل نیز هنوز پرداخت چشمگیری نداشته‌ایم.

ترکی یادآور شد: سازمان فنی و حرفه‌ای استان تهران در جلسه امروز گزارشی مبنی بر اعلام آمادگی برای حرفه‌آموزی افراد جویای کار اعلام کرد و هر داوطلب به تناسب شغل خود می‌تواند از این امتیاز استفاده کند.

وی درباره اشتغال فرزندان شهید و ایثارگر در استان تهران، اظهار داشت: حدود 10 هزار فرزند شهید و ایثارگر در استان تهران جویای کار هستند که کمیته اختصاصی اشتغال آن‌ها در استان تهران تشکیل می‌شود.

وی گفت: ما در استان تهران براساس سند توسعه اشتغال، سالانه 150 هزار شغل باید ایجاد کنیم که در سال گذشته حدود 170 هزار شغل ایجاد شد و به طور میانگین در هر سال 150 هزار شغل ایجاد شده است.

معاون برنامه‌ریزی استانداری تهران در پاسخ به پرسش فارس مبنی بر اینکه چه تعداد بیکار در استان تهران دارید، گفت: به نسبت جمعیت فعال استان تهران و به صورت سالانه 450 تا 500 هزار بیکار و جویای کار در استان تهران داریم.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر نرخ رشد بیکاری در این استان، اظهار داشت: بر اساس برآورد انجام شده کاهش نرخ بیکاری را در استان تهران داشته‌ایم؛ بر این اساس در سال گذشته نرخ رشد بیکاری 11.7 درصد بود که در 6 ماهه امسال به 10 درصد رسیده است و پیش‌بینی می‌کنیم در 6 ماهه دوم نیز کاهش نرخ بیکاری را داشته باشیم.

انتهای پیام/

- See more at: http://farsnews.com/newstext.php?nn=13930616000525#sthash.1dInOmyg.dpuf
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
رییس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی تهران:
نبود کشتی‌های یخچال‌دار مشکل اصلی صادرات کالا به روسیه است


روسیه پس از اختلافات اخیر با اتحادیه اروپا نیازمندی‌های غذایی خود را در فهرستی بالغ بر 60 محصول به ایران اعلام کرده است اما به گفته رییس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی تهران صادرات کالاهای کشاورزی و محصولات غذایی به روسیه با مشکلات حمل و نقل و مبادله هزینه کالا مواجه است.

مجیدرضا حریری ‌در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به بررسیفرصت پیش آمده برای صادرات کالا به روسیه پرداختو گفت: ستاد معینی متشکل از اتاق بازرگانی،‌ سازمان توسعه تجارت و وزارت جهاد کشاورزی باید تشکیل شود تا با یک اقدام هماهنگ،‌ برنامه معین برای ورود به این بازار را تدوین کنند.

وی افزود: کشور ما باید با واقع بینی به این بازار نزدیک شود. ارقام 30 تا 70 میلیارد دلار صادرات بر اساس تصمیم گیری‌های شتاب زده اعلام شده است.

به اعتقاد حریری صادرات یک میلیارد دلار کالا به روسیه در این موقعیت زمانی می‌تواند موفقیت بزرگی باشد.

رییس کمسیون واردات اتاق بازرگانی تهران گفت: یکی از مشکلاتی که برای صادرات کالا به روسیه وجود دارد مشکل حمل و نقل است. حمل و نقل دریایی از طریق سواحل جنوبی و مسیر دریای سیاه بسیار زمان بر و نامطمین برای مواد غذایی است به همین منظور باید از بنادر جنوبی دریای خزر به آستاراخان استفاده کنیم اما مشکل این خطوط این است که وسایل نقلیه این مسیر یخچال دار نیستند.

وی درباره نوع پرداخت مبلغ کالا در این معاملات گفت: تهاتر می تواند یکی از اشکال این نوع معاملات باشد. استفاده از روبل، ریال و اسناد اعتباری هم می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

حریری اظهار کرد: در حال حاضر به دلیل مشکلات به وجود آمده بین اروپا و روسیه سر مسائل اوکراین،‌ بازار روسیه محل خوبی برای صادرات کالاهای غیرنفتی شده است اما نکته‌ای که باید به آن توجه شود این است که ذائقه کسی که به محصولات اروپایی عادت ندارد نمی تواند هر محصولی را قبول کند پس توجه به کیفیت محصول صادراتی در درجه اول اهمیت قرار دارد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
فرصت‌های پیش روی اقتصاد ایران



موقعیت ژئوپلتیکی، میانگین سنی جوان، جذب سرمایه‌های سرگردان، ایجاد فضای کسب و کار و اقتصاد دانش‌بنیان فرصت‌هایی است که می‌تواند اقتصاد ایران را به سطح اول منطقه برساند.

وحید شقاقی - عضو هیات علمی دانشگاه علوم اقتصادی - در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: جمعیت جوان فرصت پنجره جمعیتی است که هر 300-400 سال نصیب هر کشور می‌شود و در حال حاضر ایران از این فرصت برخوردار است. هم‌اکنون دو سوم جمعیت کشور جوان است که تا سال 2040 در این پنجره جمعیتی قرار داریم، لذا نباید با فرصت‌سوزی از این برهه تاریخی عبور کنیم بلکه باید در جهت ثبات و امنیت اقتصادی تا دستیابی به افق 1404 که اول شدن در منطقه است از آن بهره بگیریم.

وی افزود: در ایجاد بستر برای دستیابی به اهداف سند چشم‌انداز کوتاهی شده است. ظرفیت‌های بی‌بدیلی پیش روی کشور برای دستیابی به اقتصاد اول منطقه وجود دارد.

این کارشناس اقتصادی، کریدور شمال ‌ جنوب را پتانسیل دیگری پیش روی اقتصاد ایران دانست و گفت: ما با استفاده از کریدور شمال ‌ جنوب می‌توانیم ارتباط تجاری کشورهای آسیای میانه و اروپا را با خلیج فارس برقرار کنیم. در حال حاضر بیشتر نقل و انتقالات از کانال سوئز انجام می‌شود. حال آن‌که مدت زمان نقل و انتقال کالا از کریدور شمال جنوب 23 روز است و این کریدور نسبت به کانال سوئز 30 درصد هزینه‌ها را کاهش می‌دهد. کشورهای بسیاری تمایل داشتند تا از این کریدور عبور کنند ولی ما آن‌طور که باید از این فرصت استفاده نکردیم.

شقاقی تصریح کرد: سوخت‌رسانی به کشتی‌های عبوری از خلیج فارس فرصت دیگر مغفول مانده اقتصاد ایران است. موقعیت خاص ژئوپلتیکی ایران ظرفیتی است که هر کشوری آرزوی آن را دارد. این ظرفیت‌های بالقوه می‌توانند اقتصاد ما را از رکود، خارج و رونق ایجاد کنند که در این باره باید بتوانیم ساختارها و نهادهای اقتصادی لازم را ایجاد کنیم.

وی با اشاره به این‌که مشکلاتی که از سال 91 با شروع تحریم‌های نفتی ایجاد شد دست پای اقتصاد ایران را بست، خاطرنشان کرد: باید تمام هم و غم خود را برای کاهش وابستگی به نفت به کار بگیریم. در حال حاضر 50 درصد بودجه دولت‌های ما وابسته به نفت است. با این شرایط دولت‌ها نیازی به استفاده از سایر ظرفیت‌های اقتصادی نمی‌بینند. افزایش مالیات، بهبود فضای کسب و کار، جذب سرمایه‌های سرگردان در جهت تولید می‌تواند وابستگی ما را به نفت بسیار کاهش دهد.

به گفته این کارشناس اقتصادی، بخش زیادی از مشکلات اقتصادی کشور مربوط به ایجاد نشدن ساختارها و نهادهای لازم است. به طور مثال با **** بانکی فعلی حاکم بر اقتصاد امکان رونق اقتصادی مقدور نیست. **** اداری فعلی ما نیز فضا را برای ایجاد بازار تولید، رقابتی و پررونق بسته است.

شقاقی با طرح این سوال که آیا با وجود عدم شفافیت اقتصادی، فساد، رانت و انحصارها می‌توان به پیشرفت دست یافت، تصریح کرد: برای دستیابی به اهداف اقتصادی باید تمام مشکلات فعلی را برطرف کنیم.

وی اظهار کرد: ما باید به سمت اقتصاد دانش‌بنیان برویم. تحقیقات باید تبدیل به ثروت شوند. به خوبی می‌توان از جمعیت فعال و تحصیل‌کرده در قالب نگاه اقتصاد دانش‌بنیان برای کسب ثروت استفاده کرد؛ ظرفیتی که در حال حاضر مالزی به خوبی از آن بهره می‌گیرد. صادرات های‌تک مالزی 60 میلیارد دلار است. در حالی که درآمد حاصل از فروش نفت کشور ما در شرایط تحریم نفتی بیش از 37 میلیارد دلار نیست.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پیش‌بینی بیزنس مونیتور از رشد اقتصادی ایران مثبت‌تر شد



موسسه تحقیقاتی بیزنس مونیتور اینترنشنال (BMI) در جدیدترین گزارش خود از ایران با اشاره به تاثیر خوب بهبود روابط ایران با غرب بر اقتصاد کشور، در نرخ‌ رشد اقتصادی مورد پیش بینی خود تجدیدنظر کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این موسسه با بازبینی پیش بینی خود از نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ایران در سال 2014 آن را از 2.8 درصد پیش بینی قبلی خود به 3.2 درصد افزایش داد.

بیزنس مونیتور اینترنشنال در گزارش قبلی خود پیش بینی کرده بود رشد تولید ناخالص داخلی کشور در مقایسه با منفی 2.9 درصد در سال 2013 به مثبت 2.8 درصد در سال 2014 صعود خواهد کرد.

این موسسه با این همه در بخش دیگری از گزارش خود متذکر شد ابهام در مورد نتیجه مذاکرات هسته‌ای میان ایران و کشورهای غرب ریسک متوجه دورنمای اقتصادی ایران را بالا نگه داشته است.

بر اساس این گزارش، با وجود بهبود وضعیت، ریال ایران همچنان به اخبار مذاکرات هسته ای در ماه‌های آینده حساس مانده است.

انتهای پیام

کد خبرنگار:71263
برچسب :رشد
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
معاون وزیر صنعت اعلام کرد
خالی بودن 70 درصد از ظرفیت برخی از واحدهای صنعتی

معاون توسعه مدیریت منابع و امور استان‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: وضعیت نامطلوب واحدهای صنعتی در همه‌ استان‌ها یکسان است؛ به گونه‌ای که در برخی استان‌ها واحدهای صنعتی با ظرفیت 30 درصد و در برخی دیگر با ظرفیت بیش از 50 درصد فعال هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ‌منطقه‌ خوزستان‌ علی یزدانی در مراسم تودیع و معارفه رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان که امروز - یکشنبه - برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به منابع و پتانسیل‌های موجود در خوزستان، این میزان بیکاری شایسته آن نیست و استان با وجود دارا بودن بنادر و گمرکات مختلف و بازارچه‌های مرزی یقینا نباید در چنین وضعیتی باشد.

وی عنوان‌ کرد: 87 هزار پروانه بهره‌برداری با 2.5 میلیون نفر اشتغال در کشور صادر شده که 2300 واحد صنعتی آن مربوط به خوزستان است که از جمله استان‌های مهم صنعتی کشور به شمار می‌رود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان‌کرد: در حال حاضر خوزستان با دارا بودن 580 اتحادیه صنفی و سه اتاق بازرگانی سهم بسزایی در اقتصاد کشور دارد.

همچنین امید حاجتی، معاون برنامه‌ریزی استانداری خوزستان در این مراسم اظهار کرد: 30 درصد از تولید ناخالص داخلی استان و 28 درصد از شاغلین در بخش صنعت هستند. بنابراین اهمیت این بخش کاملا نمایان است.

وی با اشاره به انتظارات استانداری از مدیر جدید سازمان صنعت، معدن و تجارت خوزستان گفت: در غالب بسته حمایتی خوبی که دولت برای خروج از رکود تدوین کرده، انتظار می‌رود از صنایع حمایت لازم صورت گیرد.

معاون برنامه‌ریزی استانداری خوزستان تصریح‌کرد: بررسی‌ها نشان داده به جز چند واحد بزرگ همه واحدهای صنعتی متوسط و کوچک استان با ظرفیت زیر 40 درصد کار می‌کنند و باید از وضعیت موجود خارج شوند و تولید زیاد و اشتغال بلندمدت داشته باشند.

حاجتی خاطرنشان‌کرد: ‌در بسته‌ خروج از رکود عمدتاً به سرمایه‌گذاری و ظرفیت‌های جدید توجه می‌شود و بنابراین انتظار می‌رود علی‌رغم ایجاد ظرفیت‌های جدید برای صنایع موجود نیز حمایت‌هایی در نظر گرفته شود.

وی بیان‌کرد: برنامه آمایش استان به مرحله تصویب رسیده و توزیع فعالیت این برنامه با توجه به توان اکولوژیک و بهینه انجام می‌شود.

معاون برنامه‌ریزی استانداری خوزستان با اشاره به تنوع‌بخشی صنایع استان اظهارکرد: عمده صنایع ما فلزی و پتروشیمی است و این محدودیت آسیب‌پذیری بیشتری برای آن‌ها ایجاد می‌کند. بنابراین معرفی و ایجاد صنایع جدید و ایجاد صنایع میان‌دستی و پایین‌دستی باید در دستور کار قرار گیرد.

حاجتی تصریح‌کرد: استراتژی دیگری که باید در فرایند توسعه صنایع استان به آن توجه شود، توسعه صنایع ویژه صادرات، یعنی تولید محصولات به قصد صادرات است.

وی عنوان‌کرد: ساماندهی و انتقال صنایع مزاحم به شهرک‌های صنعتی نیز از برنامه‌های دیگری است که باید به آن پرداخته شود.

معاون برنامه‌ریزی استانداری خوزستان افزود: باید برنامه مشخصی برای توسعه صادرات غیرنفتی استان تدوین کنیم زیرا در حال حاضر 80 درصد صادرات ما پتروشیمی است که از اسکله مخصوص خود و 20 درصد دیگر به عراق صادرات می‌شود؛ بنابراین کشورهای هدف صادرات ما باید بیشتر شود.

در ادامه عبدالرحمن *******، رییس اتاق بازرگانی اهواز نیز در این مراسم گفت: در شرایط سخت چند سال گذشته متاسفانه واحدهای صنعتی استان از 3000 واحد به 2000 واحد کاهش یافت. در این شرایط بانک‌ها برای جبران عقب‌ماندگی در اعطای تسهیلات کم کاری کردند.

وی افزود: بانک‌ها از فعالیت‌های خود منحرف و با سرمایه‌گذاری به بنگاه‌داری پرداختند، به گونه‌ای که میزان تسهیلاتی که بانک‌ها در سال‌گذشته به متقاضیان پرداخته‌اند 25 درصد کاهش یافته است.

رییس اتاق بازرگانی اهواز اظهارکرد: چرا علی‌رغم وجود سرمایه‌گذاری فراوان در استان حجم بیکاری در بنگاه‌ها و صنایع به مرز بحران رسیده که علت آن این است که استان در برنامه‌ریزی اقتصادی برای صنعت برنامه‌ای نداشته است.

به گزارش ایسنا، این مراسم با حضور آیت‌الله حیدری امام جمعه موقت اهواز، سیداحمد آوایی، معاون حقوقی و پارلمانی مجلس شورای اسلامی، سادات ‌ابراهیمی، نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی و پاپی، نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

در این مراسم از زحمات امیرحسین نظری رییس سابق سازمان صنعت، معدن و تجارت خوزستان تقدیر و نورالله حسن‌زاده به عنوان رییس جدید این سازمان معرفی شد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


آیت‌الله هاشمی رفسنجانی؛

کارآفرینی نکنیم تورم باعث فلاکت اقتصاد می‌شود/ نگذاریم استعدادها هدر برود

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** با تاکید بر لزوم اصلاح فرهنگ کار و کارآفرینی گفت: اگر کارآفرینی که در فرهنگ ما افتخار محسوب می‌شود و جدّی گرفته می‌شد، اکنون بیکار نداشتیم و مهاجرپذیر بودیم
به گزارش خبرگزاری مهر، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی صبح امروز در دیدار جمعی از اعضای مجمع کارآفرینان ایران، با اشاره به طولانی شدن مذاکرات هسته‌ای خاطر نشان کرد: مجموعه‌ی اتفاقات و موضع‌گیری‌ها نشان می‌دهد ایران و کشورهای 1+5 نمی‌خواهند به شرایط قبل برگردند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** با تأکید بر اینکه ایران به دنبال ساخت سلاح و بمب هسته‌ای نیست و این موضوع را در جنگ تحمیلی به خوبی ثابت کرده است اظهارداشت: دین مبین اسلام هرگز به مسلمانان اجازه نمی‌دهد که از علم و دانش برای ساخت سلاح‌های کشتار جمعی و بمب اتمی استفاده کنند.

وی با بیان اینکه پایبندی ایران به مقررات بین‌المللی به اثبات رسیده است افزود: ملت ایران حق طبیعی، قانونی و مسلم خود می‌داند که از دانش هسته‌ای برای پیشرفت و توسعه کشور همچون سایر کشورهای دنیا بهره ببرد.

هاشمی رفسنجانی با ابراز تأسف از کارشکنی‌های همیشگی تندروها در همه مسائل کشور گفت: اینبار نیز همچون گذشته تندروهای دو طرف فضای همکاری را قبل از مذاکرات غبارآلود کرده بودند.

وی با بیان اهداف جمهوری اسلامی برای حل مسئله هسته‌ای، رونق اقتصادی را باعث برگشت شرایط کشور به جایگاه مستحق ایران در جوامع بین‌المللی دانست و بیان داشت: نباید بگذاریم استعدادهای درخشان جوانان ایرانی و حق مردم ایران در برخورداری از مواهب الهی، به خاطر نارضایتی یک اقلیت محدود هدر رود.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** در بخش دیگری از سخنانشان با تقبیح نگرش منفی به بخش خصوصی و کارآفرینی در کشور بیان کرد: اگر فرهنگ کارآفرینی رواج و توسعه نیابد و به عنوان یک ارزش مهم تلقی نشود، کشور همچنان در رکود باقی خواهد ماند که همراه با تورم باعث فلاکت اقتصادی می‌شود.

هاشمی رفسنجانی به آیات و روایات مختلف اسلام درباره کارآفرینی و اهمیت کار و تلاش برای تأمین مایحتاج زندگی، اشاره و تصریح کرد: عبادت تنها روزه، نماز و قرائت ادعیه نیست، بلکه بویژه در شرایط کنونی اقتصاد کشور، کارآفرینی درست و اصولی نیز یکی از بهترین و برترین عبادات است.

وی اصلاح فرهنگ کار و کارآفرینی را از ضروریات خواند و افزود: اصلاح این فرهنگ، کار چندان سختی نیست چرا که ذات و سرشت انسان‌ها در هر جامعه‌ای تلاش و کوشش را می‌پسندند.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی اضافه کرد: اگر کارآفرینی که در فرهنگ ما افتخار محسوب می‌شود و جدّی گرفته می‌شد، اکنون بیکار نداشتیم و مهاجرپذیر بودیم، نه اینکه شاهد خروج انسان‌های باهوش از کشور باشیم.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** تعبیر زالو صفت بودن برای کارآفرینان متعهد و دلسوز را ظلم به ****، کشور، مردم و جوانان برشمرد و گفت: کارآفرینی مقدس است که با ایجاد اشتغال، کرامت انسانی مردم را حفظ می‌کند.

وی با بیان اینکه عدم توجه صدا و سیما و تریبون‌های رسمی به مسائل عمیق فرهنگی و اقتصادی، باعث ایجاد شبهه در جوانان و مردم جامعه می‌شود گفت: از صراحت‌های قرآنی می‌گذرند و یک حدیث غیرمستند از یک نسخه خطی قدیمی را محور گفتگوهای خویش قرار می‌دهند که برخلاف حرکت جمعی افکار عمومی دنیاست.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی خطاب به مجمع کارآفرینان، داشتن یک تریبون رسمی و مکتوب را از نیازهای آنان دانست و افزود: شما باید ضمن دفاع از صنعت، مردم را از دستاوردها و نتایج کار خود مطلع و راهکارهای ایجاد شغل را به آنها بیان کنید و تجربیات خود را از این طریق در اختیار آنها قرار دهید تا هر روز به جمع شما تلاشگران اضافه شود.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** در بخش دیگری از سخنان خویش در پاسخ به گلایه‌های بعضی از حاضران نسبت به شرایط اقتصادی، با یادآوری شرایط کشور در نخستین سال‌های پس از پایان جنگ تصریح کرد: الان هم می‌توانیم با همکاری همه مردم و مسؤولان، شور و اشتیاق سازندگی را در کشور ایجاد کنیم.

وی با بیان این نکته که عرضه و تقاضا، رونق اقتصادی می‌آورد یادآور شد: وقتی در سال‌های پس از جنگ، همه کشور کارگاه سازندگی، راهسازی و عمرانی شد بیکاری از 16 به 9 درصد کاهش یافت و سطح زندگی مردم به حد مطلوبی رسید.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی افزود: اگر سیاست خارجی ما در دولت گذشته این‌ چنین مخدوش نمی‌شد، الان می‌توانستیم از صادرات خدمات، یک منبع عظیمی درآمدی ایجاد کنیم.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** در ادامه با اشاره به فضای سیاسی منطقه و گسترش اقدامات گروه‌های تروریستی گفت: از دل طالبان که دست‌ پرورده غربی‌ها برای خروج شوروی از افغانستان و سپس مزاحمت برای ایجاد مزاحمت برای ایران بودند، داعش بیرون آمد که الان تبدیل به ماری در آستینشان شده و سعی دارند با حملات هوایی او را از بین ببرند، غافل از آنکه آنها در خانه‌های مردم مخفی شده‌اند و حملات زمینی تنها راه مبارزه با آنهاست.

وی با تأکید بر اینکه غربی‌ها دریافتند که ایران یک کشور قدرتمند در منطقه است خاطر نشان کرد: به همین دلیل است که ائتلاف بین‌المللی مبارزه با گروه داعش دست نیاز به سوی ایران دراز کرده و می‌داند بدون کمک ایران نمی‌شود از شرّ داعش نجات پیدا کرد. هاشمی با ابراز تعجب از سخنان نسنجیده‌ای که بعضا علیه ایران می‌گویند گفت: دفاع از گروه‌های مقاومت را تروریست پروری و حمایت از گروه‌های تروریستی منافقین را دفاع از حقوق بشر می‌دانند.

هاشمی رفسنجانی با یادآوری مجموعه ترورهایی که علیه مردم و مسؤولین جمهوری اسلامی شده است گفت: ایران مظلوم‌ترین قربانی تروریسم است، چون ظالمان جهانی پناهگاه تروریست‌ها هستند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** اتفاقات افغانستان، سوریه، عراق و غزه را سندی برای حمایت قدرت‌های جهانی از گروه‌های تروریستی و تروریست دولتی صهیونیستی دانست و افزود: کسانی که در سوریه و عراق به تروریست‌ها کمک می‌کردند، الان برای مقابله با همان تروریست‌ها دست به کار شدند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


سازمان جهانی کار اعلام کرد:

50 درصد کل اشتغال دنیا در بازار غیررسمی است

سازمان جهانی کار با اعلام اشتغال 50 درصد کل نیروهای کار کشورها در اقتصادهای غیررسمی، خواستار همکاری کشورها در توقف مشاغل تعریف نشده و خارج از اصول بازارهای کار برای جلوگیری از آسیب هایی مانند فرار مالیاتی شد.
به گزارش خبرنگار مهر، سازمان بین المللی کار در تازه ترین گزارش خود درباره اقتصاد غیررسمی اعلام کرد: انجام بازرسی، کلید مبارزه با مشاغل تعریف نشده و خارج از اصول قوانین حاکم بر بازارهای کار کشورها است.

سازمان جهانی کار از کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواسته تا با حمایت از مشاغل غیررسمی با اشتغال تعریف نشده مبارزه کنند. در حال حاضر، اقتصاد غیررسمی حدود نیمی از نیروی کار سراسر جهان را جذب کرده و آمارها در این بخش به طور قابل توجهی در طول دهه های اخیر افزایش یافته است.

فرار از مالیات از آسیب هایی است که مشاغل تعریف نشده می تواند در اقتصاد کشورها ایجاد کنند. انتقال فعالیت ها به اقتصاد رسمی؛ اولویتی است که سازمان جهانی کار آن را دنبال می کند.
 
بالا