• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
زیباکلام: مذاکرات هسته‌ای به توافق خواهد رسید


صادق زیباکلام گفت: پیروزی در مذاکرات هسته‌ای فرصت جهش اقتصادی را برای ایران فراهم می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه زنجان، صادق زیباکلام، استاد دانشگاه ظهر دوشنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: معتقدم این مذاکرات به توافق خواهد رسید و نتیجه آن نیز به نفع ما خواهد بود، زیرا با توجه به تحریم‌ها شاهد رکود و مشکلات زیادی هستیم که برای کشور ایجاد شده است.

او افزود: عمده نفع پیروزی در جریان مذاکرات برای کشور ما در حوزه اقتصادی خواهد بود.

زیباکلام تصریح کرد: عقیده شخصی من این است که بحث انرژی هسته‌ای به لحاظ صرف اقتصادی و توسعه و پیشرفت در حوزه اقتصاد هیچ دستاوردی برای ما نداشته است و تحریم‌ها نیز در این بین، مزید بر علت است.

استاد تمام دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: اگر این مسایل حل شود راه برای رشد و توسعه اقتصادی هموار خواهد شد، هر چند باید توجه داشت این همه کار نیست، بلکه این توسعه نیازمند برنامه‌ریزی صحیح است.

زیباکلام خاطرنشان کرد: با پیروزی در مذاکرات و فرصتی که برای ایران پیش می‌آید باید با برنامه‌ریزی صحیح و به نحو مطلوب در راستای جهش اقتصادی استفاده کرد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


در دیدار عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین
شمخانی: لغو تمامی تحریم‌ها و برخورداری از حقوق قانونی ایران براساس NPT باید در هر توافقی لحاظ شود
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: لغو تمامی تحریم‌ها و برخورداری از مجموع حقوق قانونی در چارچوب NPT باید در هر توافقی لحاظ شود و در این زمینه اختلافات داخلی کشورها و زیاده خواهی‌ها تاثیری بر اراده تیم مذاکره کننده ایران نخواهد داشت.


13930612000726_PhotoA.jpg


  • به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، «منگ جیان چو» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین عصر امروز -یکشنبه- با علی شمخانی نماینده مقام معظم ***** و دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و گفت‌وگو کرد.

    علی شمخانی در این دیدار با اشاره به همکاری‌های گسترده بین دو کشور در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی و نظامی تاکید کرد: منافع و دیدگاه‌های مشترک بین دو طرف عرصه‌ای گسترده برای ارتقاء سطح روابط و مقابله با چالش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به ویژه در حوزه مبارزه با تروریسم را فراهم آورده است.

    دبیر شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر پرچمداری جمهوری اسلامی ایران در مبارزه همه جانبه با تروریسم، تشکیل ائتلاف به اصطلاح مبارزه با داعش را دارای اهداف مشکوک و غیر شفاف توصیف کرد و افزود: اهداف سیاسی، اقتصادی و امنیتی کشورهای عضو ائتلاف با شعار مبارزه با تروریسم در تضاد است.

    شمخانی جمهوری اسلامی ایران را پایبند به مذاکرات هسته‌ای و پیمان عدم اشاعه دانست و افزود: تمام فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران از ابتدا تاکنون بر اساس نیازهای واقعی و تحت نظر بازرسان آژانس صورت گرفته است.

    وی افزود: ایران با حسن نیت کامل و در چارچوب برنامه اقدام مشترک به مجموعه تعهدات خود عمل کرده و در صورتی که طرف مقابل رویکرد منطقی، غیر سیاسی و مبتنی بر واقعیت‌ها داشته باشد دستیابی به توافق در مذاکرات هسته‌ای به سرعت قابل حصول خواهد بود.

    دبیر شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: لغو تمامی تحریم‌های ظالمانه و برخورداری از مجموع حقوق قانونی در چارچوب ان.پی.تی باید در هر توافقی لحاظ شود و در این زمینه اختلافات داخلی کشورها و زیاده خواهی‌ها تاثیری بر اراده تیم مذاکره کننده ایران نخواهد داشت.

    شمخانی استفاده از ابزار تحریم‌های غیرقانونی و سوء استفاده از مناسبات اقتصادی حاکم بر **** سلطه را زمینه ساز بازگشت عصر استعمار دانست و افزود: تداوم سیاست‌های اشتباه در تحمیل اراده بر خواست کشورها نه تنها مسیری شکست خورده است، بلکه نتیجه معکوس خواهد داشت.

    منگ جیان چو عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی چین نیز در این دیدار بر حمایت پکن از مواضع ایران در مذاکرات هسته‌ای تأکید کرد و گفت: ایران حق دستیابی به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای را دارد و مطمئناً در مذاکرات 1+5 از ایران حمایت خواهیم کرد.

    وی همچنین با اشاره به گسترش تهدید تروریسم در جهان ضمن تاکید بر ضرورت همکاری‌های دوجانبه و بین‌المللی برای مقابله با تروریسم افزود: عدم توجه به ضرورت‌ها و الزامات برخورد جدی، همه جانبه و بدون تبعیض با تروریسم، دامنه این تهدید را غیر قابل کنترل خواهد کرد.

    جیان چو در ادامه خواستار گسترش همکاری‌های بیش از پیش دو کشور در زمینه‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی شد.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مدیر عامل اتحادیه باغداران اعلام کرد
تهدید به مرگ باغداران از سوی دلالان


مدیر عامل اتحادیه باغداران از تعیین غرامت ناچیز 125 تومانی برای هر کیلوگرم پرتقال سرمازده در سال گذشته انتقاد کرد و گفت: علیرغم تلاش های صورت گرفته برای دریافت غرفه عرضه مستقیم محصولات باغی در میادین تره بار با تهدید به مرگ دلالان مواجه شدیم.



به گزارش خبرنگار ایسنا، نوذر نگهداری امروز - دوشنبه - در نشست خبری اظهار کرد: یکی از مشکلات باغداران این است که اکثر آن ها تحت پوشش بیمه نیستند و آن هایی هم که محصولات و باغ خود را بیمه کرده‌اند غرامت ناچیزی بابت محصولشان دریافت می کنند چرا که تعیین قیمت محصولات آن ها مناسب نیست.

وی افزود: در سال گذشته که باغ‌های مرکبات استان مازندران با سرمازدگی و آسیب بسیاری مواجه شد پس از بررسی‌های فراوان غرامت ناچیز 125 تومانی را برای هر کیلوگرم پرتقال یخ زده تعیین کردند و آن باغدارانی که درخت‌هایشان بر اثر برف سنگین دچار شکستگی شده بود کیلویی 125 تومان اضافه‌تر دریافت کردند!

مدیر عامل اتحادیه باغداران به بالا بودن هزینه های تولید به دلیل کوچک بودن قطعات باغ‌های کشور،کمبود نقدینگی باغداران ، بالا بودن میزان ضایعات محصولات به دلیل نبود مکانیسم مناسب برداشت و توزیع ، عدم وجود سیستم حمل و نقل مناسب و غیره به عنوان مشکلات بخش باغبانی کشور اشاره کرد.

نگهداری گفت: یکی دیگر از مشکلات باغداران این است که نمی توانند محصول خود را به طور مستقیم به بازار عرضه کنند وعلیرغم این که قانون مشخص کرده باید تعدادی از غرفه ها باید در میادین تره بار در اختیار آن ها قرار گیرد تا میوه و تره بار به صورت مستقیم از تولید به مصرف برسد اما شهرداری‌ها غرفه‌هایی که براساس قانون متعلق به باغداران است و کمتر از حدود یک و نیم میلیون تومان هزینه اجاره بهای واقعی به مزایده گذاشته و حدود 35 میلیون تومان به دلالان واگذار می کند.

وی ادامه داد: این مکانیسم باعث می شود تا قیمت حدود 35 میلیون تومانی غرفه‌ها که از سوی دلالان پرداخت می‌شود برای جبران به قیمت محصولات کشاورزی افزوده می‌شود و افزایش قیمت بیش از حد این محصولات رقم می خورد.

مدیر عامل اتحادیه باغداران اعلام کرد: علیرغم تلاش های صورت گرفته برای دریافت غرفه‌های تعیین شده و ساماندهی مکانیسم برای حضور باغداران و فروش محصولات آن ها به صورت مستقیم از سوی دلالان مورد تهدید قرار گرفتیم و ادامه کار با مشکلات فراوانی مواجه شد که البته از مسوولان خواستاریم تا قانون را در این زمینه رعایت کنند و این غرفه‌ها را به تولیدکنندگان اختصاص دهند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


وزیر ارتباطات پیش‌بینی کرد
احتمال تمدید مذاکرات در سوم آذر
وزیر ارتباطات با بیان پیش‌بینی خود از نتیجه مذاکرات هسته‌ای، ‌گفت: اگر بحث تمدید مذاکرات در سوم آذر مطرح شود چیزی نیست که با نظر چند نماینده به بن‌بست برسد، مذاکرات هسته‌ای در مسقط یک مرحله از مذاکراتی بود که در گذشته انجام شده و ادامه می‌یابد.


13930525000599_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار فناوری اطلاعات خبرگزاری فارس، وزیر ارتباطات در گفت‌وگو با یکی از روزنامه‌ها، در پاسخ به این سوال که یکی از هدف‌گذاری‌های رئیس‌جمهوری از ابتدای تحویل دولت یازدهم برقراری تعامل نزدیک بین سه قوه و همکاری نزدیک بین دولت و مجلس بوده است، آیا رئیس جمهور توانسته در عمل نشان بدهد که دستیابی به این هدف در مقاطع مختلف تنها یک شعار نبوده و در عمل به همه تصمیمات، قوانین و سیاست‌های مجلس احترام گذاشته است؟ گفت: در شرایط موجود عده‌ محدودی به برقراری آرامش، هماهنگی و تفاهم بین دولت و مجلس و به‌خصوص شخص رئیس‌جمهوری و مجلس علاقه‌مند نیستند این افراد طی دوران قبل هم سال‌ها به اختلاف بین مجلس و دولت دامن زدند و این آرامش و تفاهم حاضر در سیاست‌های آنها جایی ندارد. انجام کارهای تنش‌زا در شرایط فعلی منافع ملی را تهدید می‌کند. من فکر می‌کنم لازم است ذخائر مردمی انقلاب اسلامی ایران را که حمایت از دولت بوده است، سرمشق قرار دهیم. این‌که عده‌ای با پخش شب‌نامه می‌خواهند فضای مجلس را تغییر داده و فضاسازی کرده و جنگ روانی ایجاد کنند، به ایجاد تنش و لطمه به آرامش عمومی و همچنین بی اعتمادی به ارکان **** می‌انجامد.

    وی با بیان نظر خود درباره مذاکرات هسته‌ای و اینکه فکر می‌کند این مذاکرات به نتیجه برسد یا خیر، گفت: برخلاف دوستانی که تحولات سیاسی آمریکا و رای آوردن جمهوریخواهان را مانعی برای توافق می‌دانند من با این گزاره مخالفم همانطور که ایران و سایر کشورها به آنچه در مذاکره انجام شده پایبندند در آمریکا هم این پایبندی وجود دارد. مذاکره 1+5 از موضوعات پیچیده بعد از انقلاب است. موضوعات پیچیده یکی این مذاکرات و دیگری قطعنامه 598 بود که به نظر می‌رسد این موضوع پیچیده‌تر است و آنچه تاکنون پیش رفته کار بسیار بزرگی است و آنچه من در جریان مذاکرات می‌بینم منافع کشور و خطوط قرمز به خوبی رعایت شده است. حتی اگر بحث تمدید مذاکرات در مسقط در سوم آذر هم مطرح شود این چیزی نیست که با نظر چند نماینده به بن‌بست برسد، در آمریکا قوه مجریه از نفوذ بالایی برخوردار است و می‌تواند منویات این کشور را در سیاست خارجی محقق کند. مذاکرات هسته‌ای در مسقط یک مرحله از مذاکراتی است که در گذشته انجام شده و ادامه می‌یابد و ممکن است همان‌گونه که در مذاکرات وین و نیویورک قدم‌های رو به جلویی برداشته شد مذاکرات سوم آبان نیز یک گام به جلو باشد. آنچه مهم به نظر می‌رسد این است که توافقات صورت‌گرفته به صورت یک مجموعه دیده می‌شود و اگر در مرحله اول مذاکرات در ژنو توافقاتی امضا شد موقعی همراه با توافقات بعدی عملیاتی می‌شود که ما همه آنها را در قالب یک مجموعه ببینیم. اما آن‌چیزی که هم‌اکنون برایمان مشخص است این است که مسیر مذاکرات امیدوارکننده و مثبت است.

    انتهای پیام/آ
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
احداث خط ریلی میان پاکستان، ایران، افغانستان و ترکیه
منابع پاکستانی از برنامه اسلام‌آباد برای تاسیس خط ریلی میان این کشور با ایران، افغانستان و ترکیه با هدف تقویت مبادلات تجاری و گردشگری در میان کشورهای مسلمان خبر دادند.

13921016000452_PhotoA.jpg


  • به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل فارس، بیزینس ریکوردر به نقل از منابع پاکستانی نوشت، اسلام‌آباد در نظر دارد تا با هدف تقویت مبادلات تجاری و گردشگری در میان کشورهای مسلمان، ارتباط ریلی با ایران، افغانستان و ترکیه برقرار کند.

    به گفته این منابع، نواز شریف نخست‌وزیر پاکستان شخصا در مورد ارتباط ریلی با این 3 کشور مسلمان ابراز تمایل کرد.

    نخست‌وزیر پاکستان ضمن تاکید بر حل مشکلات خطوط ریلی پاکستان، همچنین بر نیاز برای تاسیس یک خط ریلی میان افغانستان، ایران و ترکیه تاکید کرد.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


باید‌ها و نبایدهای توافق جامع هسته‌ای/۳
آقامحمدی: مذاکرات بدون لغو یکباره تحریم‌ها معنا ندارد/ خانه ملت را نمی‌توانند دور بزنند
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه در ایران انقلاب رخ داده است که به ظلم آمریکا پایان داده شود گفت: واژه توافقنامه را با کلماتی نظیر اقدام مشترک و NON PAPER عوض کرده‌اند تا مجلس را دور بزنند.


13910607000142_PhotoA.jpg


  • ابراهیم آقامحمدی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس در پاسخ به سوالی در خصوص چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای گفت: اگر تحریم‌ها یکجا برداشته نشود مذاکرات معنا ندارد زیرا ایران مذاکرات را شروع کرد تا ظلمی به نام تحریم‌ها را لغو کند.

    وی افزود: به نظر می‌رسد که آمریکا نمی‌خواهد که احقاق حقی برای ایران صورت گیرد و قطع به یقین با این شرایط امضای توافق نهایی محقق نخواهد شد.

    نماینده مردم خرم‌آباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امریکایی‌ها درخواست‌های زیاد، عجیب و غریبی از ایران و تیم مذاکره‌کننده دارند تصریح کرد: گویا آمریکایی‌ها نمی‌دانند با چه طرفی در مذاکرات هسته‌ای روبرو هستند زیرا ایران کشوری نیست که به سفارش و خواسته‌های ناحق آمریکا گردن بنهد که اگر اینطور بود انقلابی در این کشور رخ نمی‌داد و همان شاه و نوکرانش برای آمریکا بس بود.

    عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهار داشت: انقلاب اسلامی به این خاطر صورت گرفت که به ظلم آمریکا در ایران پایان داده شود و عدالت بین ملت‌ها و دولت‌ها حکمفرما شود.

    آقامحمدی با تاکید بر اینکه حرف‌های آمریکایی‌ها در خصوص برنامه‌های هسته‌ای ایران و در خلال مذاکرات اصلا قابل اعتنا نیست گفت: خود آمریکایی‌ها می‌دانند که راهی که در مورد ایران رفته‌اند اشتباه بوده است ولی هم‌اکنون نمی‌دانند چگونه این راه را باید بازگردند.

    وی با تاکید بر اینکه توافق نهایی حتما باید برای تائید به مجلس شورای اسلامی بیاید افزود: هیچ کس نمی‌تواند مجلس و نمایندگان ملت را دور بزند چون این توافق بار نظارتی و حقوقی برای ایران دارد و طبق قانون اساسی باید مجلس این موضوع را تائید کند.

    نماینده مردم خرم‌آباد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: برخی افراد به جای توافقنامه کلماتی که پایه و اساس حقوقی ندارد را مانند اقدام مشترک یا NON PAPER را جایگزین کردند تا خانه ملت را دور بزنند ولی نمایندگان هوشیار هستند.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


فارس گزارش می‌دهد
جدیدترین آمار از حجم نقدینگی کشور؛ ۶۵۳ هزار و ۷۵۷ میلیارد تومان
نقدینگی در پایان شهریور ماه امسال به 653 هزار و 757 میلیارد تومان رسیده که حاکی از رشد 147 هزار و 361 میلیارد تومانی و 29.1 درصدی در 12 ماه منتهی به شهریور 93 است.


13930827000305_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس،‌ حجم کل نقدینگی در پایان شهریور ماه امسال به 653 هزار و 757 میلیارد تومان رسیده است.

    با توجه به اعلام رشد 29.1 درصدی نقدینگی در 12 ماه منتهی به شهریور ماه امسال توسط رئیس کل بانک مرکزی در مدت این 12 ماه 147 هزار و 361 میلیارد تومان نقدینگی اضافه شده است.

    سیف روز گذشته با بیان اینکه در سال 91 رشد نقدینگی 30 درصد و سال گذشته 29.1 درصد بوده است، گفت: رشد نقدینگی در یک سال منتهی به 91،‌ 26.4 درصد، یک سال منتهی به شهریور سال گذشته 25.9 درصد و 12 ماه منتهی به شهریور امسال 29.1 درصد بوده که معنای آن این است که متوسط نقدینگی در 12 ماه منتهی به شهریور امسال بالاتر از دوره‌های قبل است.

    وی اضافه کرد: در 6 ماهه اول سال 91 رشد نقدینگی 13.6 درصد، 6 ماهه اول سال گذشته 9.9 درصد و 6 ماهه اول امسال 9.9 درصد گزارش شده است؛ این حجم بالای نقدینگی در حالی است که بسیاری بانک مرکزی را متهم به کنترل تورم در قبال تعمیق رکود می‌کنند و البته در برخی موارد رشد بالای نقدینگی طی یک سال اخیر تهدیدی برای دستاورد کنترل تورم عنوان شده است.

    انتهای پیام/م
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


اینترپرس سرویس گزارش داد
ایرانیان آمریکا را مقصر شکست احتمالی مذاکرات می‌دانند/ایران خواهان توافق هسته‌ای منصفانه است
یک رسانه خبری ایتالیایی طی گزارشی تاکید کرد که ایرانیان در صورتی توافق هسته‌ای را قابل قبول می‌دانند که شرط انصاف در آن رعایت شود.


13930827000610_PhotoA.jpg


  • به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «اینترپرس سرویس» امروز (سه‌شنبه) نوشت: ایرانیان در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای احتمالا آمریکا را مقصر این ماجرا قلمداد خواهند کرد.

    بنابر این گزارش، ایرانیان بر این باورند که در صورت بن‌بست در مذاکرات، این کشور با برخورد نامطلوبی دیگر مواجه خواهد شد.

    این منبع خبری در بخش دیگر گزارش خود نوشت: یک ایرانی در گفت‌وگویی کوتاه اعلام داشت که کشورش خواهان توافق هسته‌ای «منصفانه» است.

    یک ایرانی دیگر که مهندس پزشکی بود، در این باره گفت: «البته ایران تحت تحریم‌های تحمیلی پیشرفت‌های بزرگی داشته است اما با توافق هسته‌ای وضعیت بهتر خواهد شد.»

    اینترپرس سرویس در ادامه این گزارش از حمایت اقشار جامعه ایران از تیم مذاکره کننده ایرانی خبر داد و نوشت: « محمد جواد ظریف» وزیر خارجه این کشور از جمله محبوبترین چهره‌ سیاسی حال حاضر ایران است.

    این منبع خبری در خاتمه میزان و حجم غنی سازی اورانیوم و مدت زمان معافیت تحریم‌ها را از مشکلات فراروی مذاکرات هسته‌ای نام نهاد.

    گفتنی است، دور آخر مذاکرات هسته‌ای هم اینک در وین آغاز شده است و باید تا 24 نوامبر توافق نهایی صورت پذیرد.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
قاضی‌پور:
حداقل حقوق کارگران به 2 و نیم میلیون تومان برسد


نادر قاضی پور با اشاره به آمار بانک مرکزی درباره هزینه‌های یک خانواده 4 نفری گفت: بودجه امسال طوری بسته شود که حداقل حقوق، همان 2 و نیم میلیون تومانی که بانک مرکزی گفته عملی شود.



به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، نماینده مردم ارومیه در تذکر شفاهی خود از هیات رییسه مجلس خواست سوال ملی از وزیر آموزش و پرورش درباره مربیان پیش دبستانی که در نوبت قرار دارند در دستور کار قرار گیرد.



قاضی‌پور خواهان قرائت گزارش هیات تحقیق و تفحص از پالایشگاه از شرکت مهندسی ساخت و تاسیسات نیز شد و گفت: ما بابت تحقیق و تفحص، تک ریالی از مجلس پول نگرفته‌ایم، بنابراین هیچ هزینه‌ای برای مجلس نداریم و خودمان همه زحمت را کشیده‌ایم.



نماینده ارومیه در پایان به وزیر اقتصاد نیز تذکر داد که حق انتفاع 3 هزار و 485 میلیارد تومانی معادن چادرملی و گل گهر پرداخت شود.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در آستانه مذاکرات تاکید شد؛
شمخانی: تحریم‌ها باید لغو شود



دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران گفت: امیدواریم آمریکا درک کند که عامل مشارکت جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‌ای فشارها و تحریم‌ها نبوده است.





به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) علی شمخانی در بخش‌هایی از گفت‌وگویی که با المیادین داشته به مواردی از جمله این‌که «روابط ما با کشورهای منطقه مبتنی بر منافع مشترک است»، «راه حل برنامه هسته ای ایران مذاکرات است»، «طرف مذاکره ایران تحت تاثیر اسرائیل است»، «تحریم‌ها باید لغو شود»، «راهبرد دفاعی ایران جایی برای سلاح غیر متعارف ندارد»، «سوخت مورد نیازمان را باید خودمان تامین کنیم»، «درپی صنعت هسته‌ای کاریکاتوری یا نمایشی نیستیم»، «به نامه اخیر اوباما پاسخ داده شد»، «روابط ما با عربستان از سطح خوبی برخوردار نیست»، «برخی کشورها به اشتباهات خود درباره ایران اذعان کردند»، «راه حل بحران سوریه سیاسی است، نه نظامی»، «از پیشرفت کشورهای منطقه خوشحال میشویم» «ایران امن ترین کشور منطقه است»، «مردم آمریکا فهمیدند هزینه های فراوانی به خاطر دفاع از اسرائیل پرداخته اند» و «به صداقت ائتلاف علیه داعش شک داریم» اشاره کرد.



به گزارش ایسنا شبکه تلویزیونی المیادین مصاحبه اختصاصی با علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران درباره مهمترین مسائل روز انجام داده است که مشروح این مصاحبه به شرح زیر است:



سوالات خود را با داغترین مسئله مربوط به ایران که مسئله هسته ای است آغاز می کنم ، مسئله هسته ای پس از گفتگوهای مسقط به کجا رسید؟ عمان نقش بزرگی دارد که شما همواره از روابط خود با عمان تمجید می کنید و عمان از گفتگوهایی طولانی که در سالهای اخیر انجام شده است پرده برداشت که شاید همه آنها علنی نبوده است ، آیا با همه این مسائل درحال حاضر اوضاع به توافق نزدیک شده است؟



همان طور که اشاره کردید ما اصرار داریم که روابط ما با کشورهای منطقه روابطی مبتنی بر منافع ملتهای منطقه و بدون تاثیر از دستورات و برنامه های قدرتهای بزرگ باشد. ما توانستیم این را با برخی از کشورهای منطقه به عنوان مثال عمان که این چارچوب را پذیرفتند محقق کنیم و به شکلی مناسب نمونه سازی کنیم. البته این محدود به عمان نیست و می توان آن را توسعه داد. این الگویی تجربه شده است و در برخی مناطق و در برخی زمانها با برخی از کشورهای منطقه آن را تجربه کرده ایم. به عنوان مثال با عراق ، سوریه ، عمان و کویت و با شکلهای دیگر با قطر. حتی این رابطه می تواند با عربستان سعودی نیز توسعه پیدا کند. این چیزی است که ما همواره خواستیم و خواهیم خواست چرا که جزئی از اصول اساسی در سیاست خارجی ماست. لذا مناسب بود به جای انتخاب پایتختهای غیر اسلامی و اروپایی برای مذاکرات ، پایتختهای اسلامی انتخاب شود تا در صدر اخبار جهانی و در صدر تحرکات دیپلماتیک قرار بگیرند. برای همین و بر این اساس پایتخت عمان یعنی مسقط انتخاب شد و همانگونه که اشاره کردم یک روند تقریبا دو سال و نیمه از مذاکرات اعلام نشده را پشت سر گذاشتیم. می گویم اعلام نشده به این معنا که محرمانه نیست بلکه در رسانه ها اعلام نشده است تا اینکه به گفتگوهای آشکار و شفافی که همچنان ادامه دارد رسیدیم. الان که با شما صحبت می کنم هنوز پایان مذاکرات مشخص نیست. امیدواریم مذاکره کننده اصلی یعنی آمریکا به این مذاکرات نظر بیندازد چرا که دلیل اصلی مشارکت جمهوری اسلامی در مذاکرات هسته ای فشارها و تحریمها نیست چرا که فشارها و تحریمها به شکل طبیعی به لجبازی و پافشاری و حتی به مقاومت منتهی می شود بلکه آنها در جمع بندیهایشان به این نتیجه رسیدند. زمانی که آنها تصمیم گرفتند جدیتر باشند و از رفتار فیزیکی دست بردارند به این نتیجه رسیدند که اقدام نظامی بر ضد جمهوری اسلامی ایران ممکمن نیست و این در ادبیات آنها مشخص است ، علاوه بر این ، این اقدام هزینه زیاد و نتیجه کمی دارد. همچنین ادامه فشارها وجود دارد و به توقف برنامه هسته ای ایران منجر نشده است بلکه ابعاد مختلفی از برنامه هسته ای ایران زمانی که آنها تصمیم گرفتند مذاکره کنند درحال گسترش بود.



راه کنترل برنامه هسته ای ایران بر اساس ادبیات آنها و جلوگیری از رشد جهشی آن که در ذات دانشمندان هسته ای کشور ما است ، تحریمها نیست بلکه مذاکرات است. طبعا تحریمها بدون تاثیر نیست و بر مردم ایران فشار وارد می کند اما تحریم بر روی اقدامات برنامه ریزی شده در برنامه صنعت صلح آمیز توسعه یافته هسته ای جمهوری اسلامی ایران تاثیر ندارد. برای همین آنها بر میز مذاکرات نشستند و درباره مسائل گفتگو کردند و دو طرف مسیری را طی کردند و حتی جمهوری اسلامی ملاحظاتی درباره این توافق داشت اما تا این لحظه در چارچوب آن به آن پایبند بوده است و این مسیر منتقدانی در داخل نیز دارد که آدمهای کم قدرتی هم نیستند. این مسیر ادامه پیدا کرد تا تبدیل به یک موضوع پایدار و یک توافق جامع بشود. طبیعتا ما اهدافی داریم و آنها نیز اهدافی دارند و هر دو طرف برای دستیابی به اهداف خود تلاش می کنند. اهداف ما روشن است چرا که پادمانی وجود دارد که ما در چارچوب آن اهدافمان را بیان کرده ایم و به آن عمل کردیم و فراتر از آن نه چیزی را می خواهیم و نه می پذیریم که آن را تحمیل کنند.



لذا این مذاکره ادامه پیدا کرد اما ما خودمان بودیم که تصمیم گرفتیم یعنی جمهوری اسلامی ایران با همه جریان های سیاسی بود ، که این تصمیم را گرفت. اما متاسفانه طرف مقابل تحت تاثیر بعضی روابط قدرت در داخل خودش و همچنین برخی فشارهای منطقه ای مانند **** صهیونیستی است و می بینید که واکنش نتانیاهو پیرامون مذاکرات عمان و مسقط چه چیزی است. آنها تحت تاثیر تمامی اینها و برخی از کشورهای منطقه ای قادر به تصمیم گیری جدی نیستند ، یعنی باور دارند در مذاکرات که این حق ، حقی طبیعی است و این موضوع از نظر فنی موضوع دشواری نیست. اراک یک معمای پیچیده فنی نیست که قابل حل نباشد. تحقیق و توسعه موضوع پیچیده ای نیست ، حیات صنعت هسته ای ایران منوط به داشتن تحقیق و توسعه است.



بر اساس خبرها به نظر می رسد این مسائل به طور کلی توافقاتی در خصوص آنها صورت گرفته است ، آیا این گونه است و درحال حاضر اختلافات به طور مشخص درباره لغو تحریمها و میزان غنی سازی اورانیوم است؟



این دو مسئله هم درحال حاضر به عنوان محور یا درگاه اصلی مذاکرات مطرح است و بقیه مسائل نیز هنوز مطرح است ، مسائل را نمی توان تنها به این دو موضوع محدود کرد. تحریم یک تحریم ظالمانه است ، تحریمهای یک جانبه یا تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل مبنای حقوقی ندارد و تحریمها به طور قطع باید لغو شود در غیر این صورت مذاکره ای که به این مسئله ختم نشود مشخص است که مذاکره باطل و بی نتیجه ای خواهد بود و نمی تواند خواسته های کشور ما را برآورده کند و حتی تعهدات و قولهایی که غربیها در آغاز مذاکرات داده بودند به شکل پیام یا در همان مذاکراتی که گفتم علنی نبود ، بر اساس لغو تحریمها بود. این تناقض دارد چرا که اگر تحریمها لغو نشود آن چه گفتند با آنچه انجام می دهند مغایرت خواهد داشت و به طور قطع صداقت آنها را زیر سوال می برد. امیدوار هستیم که این مسیر ، مسیر منطقی باشد و عاقبت خوش خیمی پیدا بکند.



آیا این تفاوت یا اختلاف بین آنچه در گذشته در گفتگوهای غیرعلنی گفته اند و آنچه که امروز می گویند میزان خوش بینی شما را برای دستیابی به توافق کاهش می‌دهد؟



نه من هنوز بدبین نیستم. آنچه ثابت می کند برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است این واقعیت است که جمهوری اسلامی ایران در راهبرد دینی خود که با پشتوانه محکمی مثل فتوای مقام معظم ***** در حرام بودن این سلاح بیان فرمودند ، راهبرد دفاعی ایران جایی برای سلاح غیر متعارف ندارد و واقعیت منطقه ای و بازرسیهای مداوم ، وسیع ، گسترده و قانونی و نامشروع آنها نیز این مسئله را ثابت می کند. در دوازده سال گذشته ما به اشکال مختلف تحت بازرسی قرار گرفته ایم ، بازرسان آژانس بر همه سایتها حتی سایتهای نظامی ما نظارت داشتند و نامشروع اینکه شما مرتب در نظنز پهپاد می بینید یا پهپاد ساقط می شود و هنوز هم متاسفانه ادامه می دهند و به اشکال مختلف سایتهای هسته ای ما کنترل می شود. واقعیت این است که این سه موضوع یعنی باورهای دینی ما ، راهبرد دفاعی ما ، بازرسیهای آشکار آژانس و غیرعلنی قدرتهای بزرگ این را به وضوح روشن می کند که برنامه هسته ای ما برنامه صلح آمیزی است. برای همین دستیابی به توافق درباره برنامه هسته ای ایران کار سختی نیست و نمونه های زیادی در جهان وجود دارد و این مسئله ای عملی است البته اگر برنامه هسته ای ایران به بهانه ای برای رقابت در درون قدرتهای داخلی آمریکا یا تحت تاثیر لابی اسرائیلی قرار نگیرد یا اهدافی فراتر از موضوع هسته ای در اذهان دولتمردان آمریکایی نباشد به راحتی قابل وصول است.



به طور کلی برنامه هسته ای ایران ادامه دارد ، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اخیرا توافقی با روسیه برای ساخت رئاکتورهای بیشتر در بوشهر امضا کرد و همواره شما و دیگر مسئولان ایرانی تاکید می کنید همه فعالیتهای هسته ای از چرخه سوخت هسته ای تا همه فعالیتهای دیگر ادامه پیدا خواهد کرد و هیچ تاسیسات هسته ای متوقف یا بسته نخواهد شد اما سوالی که مطرح می شود در خلال توافق هسته ای با روسیه است ، روسیه سوخت هسته ای لازم برای این رئاکتورها را که احداث خواهد شد تامین خواهد کرد؟ آیا ایران نمی خواهد سوخت تولید کند؟



نه اصلا چنین چیزی نیست. ما اصرار داریم و روی این اصرار خود ایستاده ایم. حتی سوخت نیروگاه هسته ای بوشهر را ما باید تامین کنیم. یکی از نیازهای ما در ارتباط با طی همه مراحل غنی سازی از سنگ معدن تا غنی سازی اورانیوم سه و نیم یا پنج درصدی و تبدیل آنها به سوخت همین است. این روند و فن آوری آن را در اختیار داریم و طبیعی است که بابت این مسئله هزینه اضافی نمی پردازیم. لذا اگر ما در چرخه تجارت جهانی مواد هسته ای قرار بگیریم این موضوع به شکلهای مختلف قابل حل است. اما این توانمندی برای این فراهم شده است که ما بتوانیم نیاز داخلی خود از جمله نیروگاه بوشهر را تامین کنیم. اینکه چگونه تقسیم کار می شود این بحث دیگری است اما همه باید بدانند ما نیازمند فن آوری هسته ای هستیم.



شما از موضع آمریکا درباره مذاکرات و فشارهایی که برخی لابی های داخل آمریکا وارد می کنند اشاره کردید اما ملاحظه می کنیم رئیس جمهور آمریکا نامه ای برای **** معظم ایران ارسال کرد و برخی از بخشهای آن در رسانه های آمریکایی و خارجی به طور کلی درز پیدا کرد ، آیا این نامه به مسئله هسته ای پرداخت و به طور کلی چه چیزی در آن آمده بود؟



بله درون نامه بحثهای سه یا چهارگانه ای وجود دارد اما بیشتر آنها درباره برنامه هسته ای است. پاسخ شفافی هم به این نامه داده شد. واقعیت این است که این مسئله را جمهوری اسلامی به اشکال مختلف بیان کرده و در عمل نیز ثابت کرده است ، ما به دنبال یک صنعت هسته ای کاریکاتوری یا یک صنعت هسته ای نمایشی نیستیم. ما به دنبال آبرو و یک حیات نباتی در صنعت هسته ای نیستیم چون صاحب فن آوری آن هستیم. لذا به گونه ای به این نامه پاسخ داده شد که بر این قدرت ایران تاکید می کند. اگر بر اساس آنچه در نامه آمده آنها به دنبال هدفی برای تاثیر فرصت طلبانه در فضای داخل ایران نباشند و اهداف ادعایی نداشته باشند به طور قطع بر اساس کلمات مکتوب و پاسخ روشن ما حتما می توان به توافق رسید. اما اگر در نامه مطلبی بیان شود ، در مذاکرات خصوصی مطالب دیگری بیان شود و در مذاکرات رسمی و یا در سمینار آیپک ، در مصاحبه با یک رسانه **** صهیونیستی مطالب دیگری گفته شود و همه اینها در تدوین شماره بندهای یک توافق با هم هماهنگی نداشته باشند این مسئله ای نامناسب است. یا مثلا زمانی که نامه ارسال می شود ، هواپیمایی بدون سرنشین ارسال شود یا در خرید فن آوری پیشرفته از خارج به صورتی فنی کارشکنی حساب شده می شود یا ویروس ارسال می شود ، اینها فایده ای ندارد. اگر بیانات نسبتا غیر آشکار و برخی کلمات این نامه و پاسخ ما مبنای تصمیم گیری باشد و تحلیل بدی از ایران وجود نداشته باشد که مثلا ایران تحت فشار است درحالی که ایران به هیچ وجه تحت فشار قرار ندارد و تاثیر بدی از طرف دیگران وجود نداشته باشد می توان به نتیجه رسید.



در هر حال این اولین نامه نبوده است؟



بله ، این اولین نامه نبوده است ، اوباما نامه نگاریهای متعددی انجام داده است که برخی از آنها را پاسخ گرفته و برخی را پاسخ نگرفته است. این بار پاسخ ارسال شد و همانگونه که گفتم بیشتر این نامه مربوط به مسئله هسته ای بود اما جمهوری اسلامی ایران به صورت شفاف گفته است که اینها پشتوانه ای قویتر از این صحبتها و ضامن همه اقدامات ما در خفا و آشکار است. همچنین بازرسیهایی که صورت گرفته و نیاتی که اعلام کرده ایم ، ضمن اینکه دوری جستیم از اتهامات برای دستیابی به سلاح هسته ای اینها مواضع ایران را مشخص می کند. اما می خواهیم صنعت صلح آمیز هسته ای پیشرفته ، غیر کاریکاتوری ، غیر نمایشی و غیر صنعت هسته ای با حیات نباتی داشته باشیم و در کشور داریم و از آن حمایت می کنیم. انشا الله با قبول این واقعیت که مسئله ای در چارچوب پادمان است مشکل هسته ای قابل حل خواهد بود و تحریمها به صورت جهشی قابل لغو خواهد بود و اگر از این مرحله عبور کنیم روشن خواهد شد که جمهوری اسلامی ایران با قدرت صنعتی و با موقعیت خاص ژئوپلیتیک ، توانایی تاثیرگذاری و بازیگری قوی در مسائل حاد منطقه ای را دارد و می تواند رفاه بهتری برای منطقه تامین کند.



در سال دو هزار شما به عربستان سعودی سفر کردید و گفتید من عرب هستم همه تعجب کردند و پشت سر شما پلی برای نزدیکی بیشتر با سعودیها ایجاد شد. همچنین شما مدال افتخار عبدالعزیز السعود را از طرف ملک عبدالله بن عبدالعزیز که در آن زمان ولیعهد بود دریافت کردید ، به طور مشخص در این زمان به روابط با عربستان سعودی چگونه نگاه می کنید؟



برخلاف نیتها و اهداف ، وضع روابط ما با دولت موثر و دارای تاریخ غنی عربستان سعودی از سطح و وزنی که می خواهیم برخوردار نیست و علت آن ناشی از تلخی حوادثی است که اگر به ریشه های آن بازگردیم می شود اثبات کرد که بخش سنگینی از این مسئولیت به خاطر اقدامات طرف مقابل بوده است. خیلی تمایل داشتیم که دوستان از چارچوب ذهنی غیرواقع بینانه درباره منطقه خارج بشوند و در کنار هم بتوانیم از مسائلی که متاسفانه اکثرا در مناطق عربی و مناطق سنی که دولت سعودی مدعی دفاع از آنها است رخ داده است جلوگیری کنیم. اما واقعیت این است که امروز در برآوردهای سازمان ملل متحد گفته می شود که برای بازسازی منطقه ای که در آن قرار داریم یعنی عراق ، سوریه و غزه مبلغی معادل هفتصد میلیارد دلار هزینه مورد نیاز است. نگاه کنید در غزه که ما مدافع آن بودیم ، هستیم و خواهیم بود که سنی هم هستند تروریسم دولتی صهیونیسم دوست دارد این خرابی وجود داشته باشد. در عراق منطقه ای که منهدم شده است منطقه سنیها است توسط چه کسانی؟ توسط داعش که مورد حمایت برخی دولتها است. در سوریه نیز همین طور است ، مناطقی که منهدم شده است مناطق سنی نشین است آن نیز توسط کسانی منهدم شده است که روزی برخی از آنها به اسم معارضین معتدل شرط بسته بودند که در یک ماه **** سوریه سقوط خواهد کرد ، امروز داعش آنجا بیشترین سرزمین را در اختیار دارد. واقعیت این است که تلاش و کوشش منفی که در منطقه صورت گرفته است به نام دفاع اما به کام هزینه کردن دلارهای نفتی به نفع غرب است.



علت این حوادث در منطقه چیست و آیا دو خط موازی همینگونه وجود خواهد داشت و همدیگر را قطع نخواهند کرد؟



نه ما دو خط موازی نیستیم ،اصولا ما می توانیم منطبق بر هم قرار بگیریم اگر همانگونه که در ابتدای صحبتهایم گفتم ما مجری دستورات و برنامه قدرتهای غربی و خارجی نباشیم و مسائل منطقه را به شکل صحیح حل کنیم. نگاه کنید ما درحال حاضر پیامهای زیادی از طرف برخی کشورهای عربی داریم که می گویند می خواهند روابط خود را با ایران نزدیک کنند و سیاست هایشان در گذشته اشتباه بوده است.



این کشورها کدام هستند؟



بحث این نیست و نمی خواهم آنها را نام ببرم اما به آنها گفتیم درست است که دیر کردید اما سخن شما خوب است ، کند نباشید در مسائل ساده توقف نکنید ، منطقه رو به تغییر است. حقیقت جمهوری اسلامی ایران حقیقتی واضح و مانند خورشید روشن است. اولا اقتدار دارد ، دوم اینکه ثباتی بی نظیر دارد و سوم اینکه هیچ چشم داشت توسعه طلبانه به هیچ کشوری در منطقه ندارد چرا که نیازی به آن ندارد. درحال حاضر متاسفانه برای صحنه های درگیری جنگ نفت نیز اضافه شده است. ملتهای منطقه ما در بیداری اسلامی ثابت کردند که از استبداد ، ظلم ، تحقیر ، اهانت و قدرت طلبی **** صهیونیستی و ***** منزجر هستند. آنها برای مقابله با آن حرکت کردند و گفتند ما به تلاش خود برای دوری از آنها ادامه می دهیم.



کشورهای برجسته ای که شاید سیاست ایران در آنها با سیاست ایران نسبت به کشورهای دیگر در منطقه متفاوت است ، سوریه ، عراق و مصر است ، مشخصا از نظر شما اوضاع در سوریه چگونه است؟ به ویژه اینکه دمیستورا به عنوان فرستاده بین المللی در سوریه به تهران و همچنین سوریه سفر کرد و درحال حاضر طرحی پیشنهاد کرده است که بشار اسد رئیس جمهور سوریه گفت این طرح قابل بررسی است. اوضاع در سوریه را چگونه می بینید به ویژه با رویکرد شما به دیگر کشورهای منطقه و نقش آنها در سوریه؟



وزنها در این روند سه و نیم ساله خیلی فرق کرده است ، من به یاد دارم که یکی از روسای کشورهای منطقه در ضیافت شامی به کسی گفته بود که **** سوریه در مدت یک یا دو ماه سقوط خواهد کرد. اما بعد از سه سال و نیم **** سوریه هنوز وجود دارد. داعش آمد که بغداد و اربیل را بگیرد ، مردم عراق خطری را که در آن قرار گرفتند درک کردند و پوشیده نیست که جمهوری اسلامی ایران از سقوط بغداد پایتخت عراق جلوگیری کرد و همچنین از سقوط شهر اربیل جلوگیری کرد. مرجعیت ، بسیج مردمی و آمادگی مردم برای دادن قربانی همه اینها اوضاع را به تغییر این نقشه سوق داد. هیچ محل پیشروی دیگری برای کسی باقی نمانده است که بخواهد مخالف خواست ملتها عمل کند. لذا اصولا صنعا ، بیروت و دمشق و بغداد متفاوت از گذشته شده است. در خصوص سوریه ، آنچه دمیستورا امروز به صورت علنی می گوید پیش از این در دیدار با ما به من گفته بود که راه حل بحران سوریه سیاسی است و نه نظامی. این آن چیزی است که جمهوری اسلامی ایران سه سال و نیم پیش گفته بود ، پیش از همه این خرابی ها و پیش از همه این کشتارها و خرابی زیربناها. متاسفانه درحال حاضر پس از تجربه سه سال و نیمه به این مسئله رسیده اند. او می گوید مرحله اول آتش بس است. این درست است و به نظر من آتش بس از طریق قطع حمایت مالی از این گروههای مسلح و تروریستی در سوریه امکان پذیر است. مطمئنا درحال حاضر در سوریه سه بازیگر وجود دارد. دولت و بازیگر دومی تحت مخالفان میانه رو که غرب و برخی کشورهای منطقه بر آنها پافشاری می کنند. اینها همان مخالفان میانه رو بودند که روزی داعش ، جبهه النصره و احرار الشام شدند. اما بازیگر سوم داعش تروریستی است. در واقع بازیگر میانه رو همانگونه که آنها آن را نامگذاری می کنند چیزی در زمین ندارد چرا که بخش اصلی اشغال شده از خاک سوریه به دست تروریست ها است. آنها از کجا دستور می گیرند ، در گذشته به صورت علنی یا مخفیانه دستورات خود را از برخی کشورهای منطقه می گرفتند اما به نظر می رسد از اطاعت آنها خارج شده اند چرا که احساس کردند می توانند پایتختهای برخی کشورهای حامی خودشان را بگیرند. برای همین خلافت اسلامی اعلام کردند چرا که بستر اجتماعی فراوانی در برخی از این کشورها دارند. اصولا نیروهای تشکیل دهنده این تروریسم از کشورهایی هستند که بیشترین میزان استبداد ، بیشترین میزان عدم نگاه به رای مردم و بیشترین محل اعتراض را برای محدود کردن زنان دارند. برای جلوگیری از غلیان این مسئله در داخل این کشورها آن را به بیرون هدایت کردند اما یک یا دو سال جواب خواهد داد همانگونه که القاعده در افغانستان همین وضع را داشت ، اما در سال سوم به کشورهای خودشان باز می گردند. همانگونه که یکی از رهبران کشورهای منطقه گفته است اگر با این گروههای تروریستی به سرعت برخورد نشود ماه آینده در اروپا خواهند بود و پس از سه ماه در آمریکا حضور خواهند داشت. معتقدم اگر می خواست جمله خود را کامل کند باید می گفت ممکن است ماه بعد نیز در کشور ما باشند. این واقعیتی تلخ است برای همین باید بپذیریم بوی باروت باید در این منطقه تعطیل شود و نسیم توسعه و رفاه جای آن را بگیرد. در پنجاه سال گذشته هیچگاه چنین وضعی در منطقه وجود نداشته است و به گونه ای پیشرفته و پیچیده شده و بدون هیچ دلیلی امنیت از بین رفته است و به جای اینکه ملت اسلام علیه اشغالگر **** صهیونیستی باشد متاسفانه منازعه ای مذهبی به وجود آمده است اما الحمدلله توطئه شکست خورده است و آن را پشت سر گذاشتیم. باید ببینیم کجا چه خطایی صورت گرفته اما عبور کنیم.



راه حل مقابله با داعش را در چه چیزی می بینید و سیاست آمریکا را در ائتلاف و همپیمانان آن چگونه ارزیابی می کنید؟



ما انتقاد نمی کنیم ، رفتار ائتلاف اذهان روشن و منطقی را به فکر وا می دارد که آنها صادق نیستند و هر کسی به صداقت اهداف آنها شک می کند. آیا هدف آنها از این همه تبلیغات سیاسی ائتلاف شامل چهل و دو کشور یا شصت کشور ، داعش است یا نه برای مهندسی سیاسی جدیدی در منطقه تلاش می کنند. چگونه عین العرب (کوبانی) را بمباران می کنند درحالی که آن را نمی شناسند، و هنوز جنگ وجود دارد در حالی که آمرلی در مدت دو روز آزاد شد و حمرین در یک روز و جرف الصخر در دو روز آزاد شدند. چه سناریویی پشت این تبلیغات نهفته است؟ زمانی هست که رفتاری متناقض را می بینیم مثلا با وجود همه این اقدامات یکباره در منطقه جلولا در پنج نوبت 9 محموله توسط ائتلاف برای چه کسانی ارسال می شود. در جایی که هیچ کسی جز داعش وجود ندارد. آیا این یک اشتباه است؟ یک بار یا دوبار یا در شب ممکن است رخ دهد اما شب و روز درحالی که با لیزر می توانند نقطه ارسال محموله ها را مشخص کنند چنین اشتباهی قابل باور است؟ ارتباطی بین ائتلاف و تروریستها در منطقه ای نزدیک به مرز ما وجود دارد ، این چیزی است که سوال برانگیز است.



بین اقدام هوایی ائتلاف و حضور ایران در زمین در سوریه و عراق از طریق ارائه مشاوره های نظامی و حضور نیروهای سردار ************ فرمانده **** قدس که در رسانه ها نمایان شد و ایران آن را تکذیب نکرد و گفت که به همپیمانان خود برای مبارزه با تروریسم مشورت می دهد ، کدام راه را ترجیح می دهید؟ یعنی برخی کشورهای غربی شما را به ائتلاف دعوت کردند.



کدام ائتلاف؟ طرفی که این ائتلاف را ایجاد می کند چه کسی است؟ چه کسی اینها را ساخته است؟ اولا ما پیش از اینکه چیزی به نام ائتلاف وجود داشته باشد با تروریسم درگیر شدیم. یکی از دغدغه های مردم منطقه ما این است که کسانی که می فهمند یک ملت از یک موضوعی به نام تروریسم دارد آسیب می بیند آنها زمانی اقدام می کنند که برخی منافع آنها در معرض خطر قرار بگیرد یا در پوشش این بهانه به دنبال برخی اهداف خودشان هستند. وگرنه روزی که داعش به موصل رسید و حمله کرد به طرف بغداد و تا نزدیک سامرا آمد چرا عکس العملی توسط هیچ کس صورت نگرفت. در حالی که پیمان امنیتی داشتند ، زمانی که داعش آمد به طرف اربیل ، اربیل با برخی کشورهای منطقه پیمان امنیتی داشت. دنبال استقلال اقلیم بود و برخی کشورها تشویقش می کردند اما کسی عکس العمل نشان نداد اما به صورت قاطع می گویم اگر اراده جمهوری اسلامی ایران نبود آنها به اهداف خود رسیده بودند. پس موضوع پیچیده ای نیست آنها اهداف دیگری را دنبال می کنند. ما پیش از اینکه بخواهند شروع کنند و ما را از وجود تروریسم آگاه کنند و با آن مبارزه کنند ما با آن مبارزه کردیم و مبارزه ما بدون آنها نیز ادامه پیدا خواهد کرد.



مبارزه شما با تروریسم برای حمایت از همپیمانانتان و به صورت مشخص محور مقاومت است یا شاید احساس خطر است؟



همانگونه که گفتم ایران از امن ترین ، با ثبات ترین و مقتدرترین کشورهای منطقه است و این ناشی از تجربه تاریخی ما ، نوع حکومت ما و نوع تعامل ما با مردم و تعامل مردم با ما است. این دستاوردی نیست که کسی بتواند به آن آسیب بزند. ما تنها مقاومت را پشتیبانی نکردیم. مثلا در لبنان و مشخصا در منطقه بقاع و به طور مشخص تر در عرسال دیدیم که می تواند محل نمایش قدرت برخی گروههای مسلح و گروههای تروریستی باشد ، این گروهها تمایل دارند جبهه را توسعه بدهند برای هدف غلطی که دارند. ما در ایران گفتیم برای تجهیز ارتش لبنان به گونه ای که با این چالشها مناسب باشد آمادگی داریم ، پول هم نمی خواهیم ، هدیه می کنیم. ارتش لبنان برای دفاع از مردم لبنان است و ما این پیام تاریخی را به شکل مناسبی ارسال کردیم. اما آنها مخالفت می کنند ، غربیها و آمریکاییها مخالفت می کنند. چرا؟ مشخص است که یک استاندارد دوگانه دارند. هدف و اصل این است که ارتش لبنان بر تمامیت اراضی خودشان مسلط باشد و از آزار و اذیت دیگران جلوگیری شود ، چنین کاری را خودشان هم نمی کنند. همزمان با آن تاکید می کنند که قرار است پانزده هزار نفر را آموزش بدهند ، از کجا می خواهند این نیروها را جذب کنند؟ از مهاجران سوری که بدون سرپناه زندگی می کنند. من با آنها ابراز همدردی می کنم. واقعیت این است که من هر خیمه و چادری را که می بینم ، تصویر کودکی یا زنی یا کهنسالی است که به دنبال یک غذای ساده است و من با دیدن این تصاویر واقعا اشک می ریزم. آنها مردم ما هستند آنها مسلمان هستند. چرا اجازه نمی دهند این پشتیبانی صورت بگیرد؟ چرا مخالفت می کنند؟



علاوه بر اوضاع منطقه ، اوضاعی نیز در سرزمینهای اشغالی و در فلسطین وجود دارد؟ جنگ و حمله اخیر به غزه که پنجاه و یک روز طول کشید. ایران همواره مواضع خود را در این خصوص و حمایت خود را از مقاومت از جمله مقاومت فلسطینی اعلام کرده است و **** معظم ایران موضوع مسلح کردن کرانه باختری رود اردن را مطرح کرد. چگونه به مقاومت نگاه می کنید به ویژه در این روزها که اعتراض مردم را بر ضد اوضاع و سیاستهایی که در آنجا وجود دارد شاهد هستیم؟ سیاست شما در این خصوص چیست؟



مردم آمریکا به این نقطه رسیده اند که هزینه های حیثیتی و سیاسی و اقتصادی فراوانی باید به خاطر دفاع از توسعه طلبی **** صهیونیستی قربانی کنند اما برخلاف مردم آمریکا متاسفانه دولتمردان آمریکا از چپ و راست آنها این حساسیت مردم آمریکا را مورد توجه قرار نمی دهند. هر چند از طرف کشورهای اروپایی حرکتهایی درحال شکل گرفتن است و ملاحظه می کنیم که برخی دولتهای اروپایی کشور فلسطینی را به نحوی به رسمیت شناخته اند اگرچه برخی از آنها در مرحله اولیه هستند. مردم فلسطین در این شرایط گرفتار رژیمی شده اند که احساسش این است که در منطقه ما خود مشعول سازی توسط طرفهای مختلف و بازیگران اصلی موجب شده است که نگاه مخالف با توسعه طلبی این **** کاهش پیدا کرده است. به همین علت هر روز نبش قبری می کند ، یک روز توسعه شهرک سازی می دهد ، یک روز بهانه می آورد و طرح صلحی را که خود غربی ها به آن اعتقاد دارند رد می کند و روزی در بیت المقدس دست به اقدامات باستان شناسی می زند و مسجد الاقصی را مورد هتک حرمت قرار می دهد ، روز دیگر هم سرزمینها را مصادره و فلسطینیها را به مهاجرت مجبور می کند ، به این دلیل که احساس می کند مرزهای امنی ندارد. اما غزه ثابت کرد اوضاع این گونه نیست ، جنگ پنجاه و دو روزه ثابت کرد مردم فلسطین مستقل از حوادثی که رخ می دهد قدرت موشکی خود را تقویت می کنند و اتحاد خود را در دفاع از مقاومت بیشتر می کنند. آنها به این نقطه رسیده اند که در رابطه با این مسئله با احدی مذاکره نکنند چرا که تجربه پنجاه ساله ثابت کرده است حق مردم فلسطین از پای میز مذاکره به دست نمی آید. معتقدم فضای انتفاضه موجود در فلسطین ایجاب می کند همه کشورهای عربی و همه کشورهای اسلامی فارغ از قطعنامه و بیانیه و کمیته دفاع از قدس و از دالانهایی که جز ادامه داشتن هیچ نتیجه ای نداشته است ، به این سمت یعنی مقاومت تمایل پیدا کنند. ما با مقاومت هستیم و این را حقی تاریخی و طبیعی و دینی برای مردم فلسطین می دانیم . **** صهیونیستی را رژیمی اشغالگر می دانیم. عمق و ریشه مشکلات منطقه ناشی از سیاستهایی است که توسط غربیها در دفاع از **** صهیونیستی صورت می گیرد و همه دخالتهای غربیها برای تضمین امنیت و حیات غیرطبیعی **** صهیونیستی و برتری آن بر یک ملت است. من فکر می کنم اگر این جریان عوض شود ثبات هم به منطقه ما برمی گردد.



سوال آخر که درخواست می کنم به عربی پاسخ دهید ، ایران به همسایگان عرب خود به ویژه کشورهای خلیج فارس چگونه نگاه می کند؟



کشورهای خلیج فارس ، کشورهای همسایه از نظر ایران از اول انقلاب تا امروز و تا فردا و آینده دور ، فراتر از موضوع همزیستی است ، غیر موضوع مواضع مثبت و دفع منفیها است. ما با خوشحالی آنها یا رشد آنها خوشحال می شویم. اگر ما به نگرانیهای خود و بحرانی که با هم در آن به سر می بریم ، تاثیری که در منطقه وجود دارد نگاه کنیم خواهیم دید که خروج منطقه از هر بحرانی ابتدا با گفتگو بین ما و آنها آغاز می شود و دوم با دور کردن اثر خارجیها به ویژه غربیها و به ویژه آمریکا از منطقه است. بین ملتهای عرب منطقه و ملت ایران محبت و برادری وجود دارد که از طرف هیچ کشوری به وجود نیامده و تحت تاثیر هیچ کشور دیگری قرار ندارد. مثلا حجاج زمانی که به عربستان سعودی می روند همبستگی بین ایرانیها و بقیه حجاج وجود دارد. ممکن است بین رویکرد دولتها با رویکرد ملتها اختلافی وجود داشته باشد که انشا الله دولتها نظر ملتها را انتخاب کنند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


رئیس اتحادیه املاک در گفت‌وگو با فارس:
بانک‌ها و دستگاه‌های مرتبط با مسکن به سامانه مدیریت املاک متصل شوند
رئیس اتحادیه املاک می‌گوید: برای افزایش ضریب اطمینان و امنیت در معاملات مسکن لازم است سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، وزارت نیرو، وزارت نفت و وزارت ارتباطات نیز به سامانه مدیریت املاک متصل و لینک شوند.


13930604000503_PhotoA.jpg


  • حسام عقبایی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس گفت: در حال حاضر سازمان ثبت احوال، وزارت امور اقتصادی و دارایی، نیروی انتظامی، سازمان پست و سازمان‌های دیگر با سامانه مدیریت املاک لینک هستند، این در حالی است که برای افزایش ضریب اطمینان و امنیت در معاملات مسکن لازم است سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، وزارت نیرو، وزارت نفت و وزارت ارتباطات نیز به این سامانه متصل شوند.

    عقبایی اتصال شهرداری به سامانه کد رهگیری را از دیگر اقدامات مهم در حوزه معاملات املاک عنوان کرد و گفت: اتصال شهرداری به سامانه کد رهگیری با توجه به حساسیت‌های موجود در خصوص تغییر کاربری‌ها می تواند اطلاعات مهم و شفافی را در مورد کاربری املاک در اختیار معلامله‌کنندگان قرار دهد و از این نظر نیز برای کاهش تخلفات در این حوزه، موثر واقع شود.

    * آخرین وضعیت بدهی ملکی مالکان بابت تسهیلاتی دریافتی

    وی همچنین اتصال سیستم بانکی کشور به سامانه کد رهگیری را از دیگر الزامات موجود در این زمینه برشمرد و افزود: بانک ها با اتصال به سامانه مدیریت املاک می توانند از صحت و سقم وثیقه‌های ملکی و همچنین دارایی‌های تضمینی وام‌گیرندگان به راحتی اطلاع پیدا کرده و همچنین آخرین وضعیت بدهی‌های ملکی مالکان از بابت تسهیلاتی که دریافت کرده و به جای آن، ملک خود را در رهن گذاشته‌اند، به منظور افزایش ضریب صحت وامنیت معاملات برای مشاوران املاک و مردم قابل استعلام کنند.

    عقبایی در پایان تاکید کرد: سامانه کد رهگیری در راستای افزایش ضریب اطمینان و کاهش تخلف در حوزه مسکن و همچنین فراهم آوری بانک اطلاعاتی جامع در حوزه معاملات املاک، مرجعی جامع و قابل استناد برای همه افراد، سازمان ها، وزارتخانه ها و مراجعی است که به نحوی با حوزه مسکن و معاملات املاک مرتبط هستند.

    انتهای پیام/م


 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
هزینه ماهیانه خانوار 4 نفره کارگری +جدول

هزینه ماهیانه یک خانوار 4 نفره کارگری طبق جدیدترین محاسبات صورت گرفته با فرض خرید از مراکز دولتی حدود 2.9 میلیون تومان و با قیمت آزاد به 3.3 میلیون تومان رسید که تنها 785 هزارتومان آن سهم خوراک و 1.1 میلیون نیز سهم مسکن است.
791840_689.jpg
به گزارش مشرق، با قرار گرفتن در ماه های پایانی سال و همزمان با برنامه ریزی برای آغاز برگزاری نشست‌های شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد سال 94 کارگران و مشمولان قانون کار، گروه‌های کارگری محاسبات جدیدی را درباره هزینه معیشت خانوار 4 نفره انجام داده اند.

بر پایه این گزارش، در محاسبات انجام شده سهم 18 قلم کالای اساسی در سبد هزینه های خانوار که تماما مربوط به بخش خوراک و مواد غذایی است محاسبه شده که رقم 785 هزار و 374 تومان را برای یک خانوار 4 نفره در ماه نشان می دهد.

حسین حبیبی با بیان اینکه براساس محاسبات صورت گرفته هزینه های ماهیانه مربوط به گوشت قرمز، روغن نباتی، شیر، میوه و تخم مرغ برای یک خانوار 4 نفره 457 هزارتومان می شود، گفت: این اقلام، بیشترین سهم را در بخش خوراک خانواده به خود اختصاص می دهند.

دبیر کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران با تاکید بر اینکه قیمت ها بر اساس نرخ های میادین مبوه و تره بار و تعاونی محاسبه شده است اظهارداشت: ماکارونی، سیب زمینی، تخم مرغ و قند و شکر با 38 هزار و 850 تومان؛ کمترین سهم را در سبد معیشت ماهیانه کارگران دارا هستند.

وی، هزینه ماهیانه گوشت قرمز برای یک خانوار 4 نفره کارگری را طبق قیمت های میادین میوه و تره بار و تعاونی ها 192 هزارتومان، هزینه تهیه روغن نباتی را 88 هزار و 800 تومان، هزینه مربوط به خرید شیر را 43 هزار و 200 تومان، میوه 61 هزارتومان و هزینه خرید برنج را نیز 72 هزارتومان اعلام کرد.
791841_483.jpg
با وجود اینکه در جدول بالا، محاسبات تنها مربوط به 18 قلم کالای مصرفی خانوار می شود که همگی در بخش خوراکی قرار می گیرد، کارگران در جدول دیگری سهم 12 هزینه اصلی خانوارهای کارگری کشور را محاسبه و ارائه کرده اند.

براساس این جدول، هزینه یک خانوار 4 نفره کارگری در آبان ماه 93 طبق قیمت‌های دولتی مانند خرید از میادین میوه و تره بار و امثال آن، 2 میلیون و 868 هزار و 244 تومان و هزینه کارگران بر اساس نرخ های آزاد بازار نیز 3 میلیون و 298 هزار و 688 تومان است.

این در حالی است که حداقل دستمزد سال جاری کارگران تنها 609 هزار تومان است و وزیر کار نیز اخیرا متوسط دریافتی کارگران در سال جاری را یک میلیون تومان اعلام کرده است.

اخیرا نیز مرکز آمار ایران هزینه یک خانوار شهری کشور را یک میلیون و 822 هزار تومان اعلام کرده است. مجموع محاسبات ارائه شده از سوی مراجع کارگری و همچنین مرکز آمار ایران نشان دهنده فاصله معنا دار دریافتی نیروی کار کشور با هزینه های واقعی است.

کارشناسان اقتصادی و بازار کار، یکی از دلایل پایین بودن بهره وری نیروی کار در ایران را مشکلات معیشتی و درآمدی کارگران می‌دانند. میزان دریافتی ماهیانه یک کارگر می تواند ارتباط مستقیمی با بهره‌وری وی در تولید داشته باشد.
791842_331.jpg
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


مروری بر بیانات و اقدامات حضرت آیت‌الله *****‌ای برای کاهش وابستگی اقتصاد ایران به نفت
کاهش وابستگی به نفت، آرزویی ۳۰ ساله
مروری بر بیانات و اقدامات حضرت آیت‌الله *****‌ای برای کاهش وابستگی اقتصاد ایران به نفت در پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر آثار ایشان منتشر شد.


13930730000862_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی سیدعلی *****‌ای (مد‌ظله‌العالی)، مطلبی با عنوان آرزویی به قدمت سه دهه، مروری بر بیانات و اقدامات حضرت آیت‌الله *****‌ای برای کاهش وابستگی اقتصاد ایران به نفت منتشر شد.

    «من هفده هجده سال قبل به دولتی که در آن زمان سر کار بود و به مسئولان گفتم کاری کنید که ما هر وقت اراده کردیم، بتوانیم در چاه‌های نفت را ببندیم. آقایان به قول خودشان "تکنوکرات" لبخند انکار زدند که مگر می‌شود؟!»[1]

    وقتی در اولین روز سال 92 و در سخنرانی عمومی **** انقلاب اسلامی در حرم مطهر رضوی این عبارات از ایشان شنیده شد موجی از اظهارنظرها از سوی افراد و رسانه‌های مختلف در تحلیل این سخنان ایجاد شد. هرچند تفاسیر صرفاً سیاسی از این جملات تا مدتی بر تحلیل عمیق مسأله از زوایایی چون اقتصاد سیاسی و مدیریت کلان اقتصادی کشور سایه افکنده بود، اما با فُروکش کردن این امواج سیاسی و جدی‌تر شدن برخی فشارها و توطئه‌های دشمنان در زمینه‌ی مسائل اقتصادی، اکنون فرصت مناسبی است تا بار دیگر به ریشه‌یابی و مرور دغدغه‌های آیت‌الله *****‌ای درباره‌ی مسأله‌ای به نام «اقتصاد منهای نفت» پرداخته شود.

    * دهه 60: یک احتمال

    خرداد ماه سال 1368 و در روزهای آغازین ***** آیت‌الله *****‌ای در حالی‌ که دسته‌ها و گروه‌های گوناگونی از مردم و مسئولان به دیدار ایشان می‌آمدند، ***** در لابه‌لای سخنان خود ضمن آگاه کردن جامعه در مورد جهت‌گیری و برنامه‌های دشمنان، «مشکل‌تراشی دشمن برای فروش نفت ایران» را امری بعید ندانسته و از مسئولان کشور خواستند در جستجوی بهترین راه‌ها و موفق‌ترین شیوه‌ها برای کم شدن مشکلات اقتصادی مردم باشند:

    «من برخلاف بعضی از تحلیل‌ها، احتمال می‌دهم که دشمن برای این‌که مردم را از ادامه‌ی این راه و این حضور مأیوس و پشیمان کند، حتی مشکلات جدید اقتصادی را بر ما تحمیل نماید. هیچ بعید نیست مشکلاتی را برای فروش نفت، تهیه‌ی مواد اولیه و کالاهای ضروری به وجود آورد، تا فشار را بر مردم زیاد کند. دولت و مجلس و مسئولان باید دست به دست هم دهند و بهترین راه‌ها و موفق‌ترین شیوه‌ها را جستجو کنند، تا مشکلات اقتصادی مردم کم شود.»[2]

    http://farsi.khamenei.ir/ndata/news/28210/C/13930828_0228210.jpg

    این هشدار و اعلام خطر را شاید بتوان یکی از اولین طرح بحث‌های جدی **** انقلاب درباره‌ی ضرورتِ کاهش وابستگی اقتصاد کشور به فروش نفت دانست. هشداری که طی سالیان دهه‌ی هفتاد به یکی از مطالبات جدی ***** از مسئولان دولت برای برنامه‌ریزی و اقدام تبدیل شد.

    * دهه 70: ریشه‌یابی یک آرزو

    هشدار ***** درباره‌ی این مسأله و مطالبه‌ی ایشان از مسئولان را نباید تنها از زاویه‌ی بحث تحریم و فشار دشمن تحلیل نمود. هرچند این موضوع از حساسیت و اهمیت زیادی برخوردار بوده و هست اما خواسته‌ی ***** در چند سطح و لایه قابل بررسی و ریشه‌یابی است.

    **** انقلاب در 13 اردیبشهت ماه 1373 از بستن چاه‌های نفت و شکل‌گیری اقتصاد کشور براساس تولیدات غیرنفتی به‌عنوان «آرزوی واقعی» خود نام برده و همگان را به تلاش در مسیر تحقق این مهم فراخواندند:

    «آرزوی واقعی من- که البته ممکن است به این زودی‌ها قابل تحقق نباشد- این است که ما در چاه‌های نفت را ببندیم و اقتصاد خود را براساس کالاها و محصولات غیرنفتی بنیاد نهیم. یعنی فرض کنیم این کشور، کالایی به نام نفت ندارد.»[3]

    اما چرا آیت‌الله *****‌ای از بستن چاه‌های نفت و بنیاد نهادن اقتصادی بر مبنای تولیدات غیرنفتی به‌عنوان آرزوی خود یاد کردند؟ چه عواملی باعث شد تا این مسأله به‌عنوان مشکل و معضلی اساسی از سوی ایشان مطرح شده و برای حل آن تلاش کنند؟

    http://farsi.khamenei.ir/ndata/news/28210/C/13930828_0428210.jpg

    در پاسخ به این سؤالات می‌توان از گزاره‌ای به نام «نفت و وابستگی» سخن به میان آورد. استقلال‌طلبی در عرصه‌های گوناگون سیاسی، فرهنگی و اقتصادی به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین آرمان‌های انقلاب اسلامی در اندیشه‌‌ی آیت‌الله *****‌ای از اهمیت زیادی برخوردار بوده و هست. تلاش جهت تحقق اقتصاد منهای نفت و اتکای اقتصاد کشور به تولیدات غیرنفتی نیز از زاویه‌ی کاهش وابستگی کشور به بیگانگان قابل ریشه‌یابی است.

    **** انقلاب ضمن معرفی **** پهلوی به‌عنوان عامل ایجاد وابستگی اقتصاد کشور به نفت سعی می‌کنند فضای عمومی جامعه را به تغییر این روند و جایگزین کردن تولیدات گوناگون غیرنفتی به جای وابستگی به نفت ترغیب کنند:

    «آن جوانانی که نمی‌دانند **** گذشته با این کشور چه کرده است، بدانند یکی از ده‌ها کار خیانت‌آمیزی که کردند، این است! اقتصاد این کشور را متکی به نفت کردند که به آسانی هم نمی‌شود آن را تغییر داد و دگرگون کرد! این ملت اگر بتواند، باید با صادرات گوناگون صادرات میوه، صادرات معادن گوناگونی که در این کشور هست، تولیدات صنعتی، کشاورزی و خدمات این کشور را اداره کند.»[4]

    * در مذمت وابستگی

    **** انقلاب در این سال‌ها تلاش می‌کنند ضمن تبیین مهم‌ترین پیامدهای ناگوار حاصل از وابستگی در این حوزه، عموم مردم و مسئولان را به سمت برنامه‌ریزی و تلاش برای خداحافظی با اقتصاد نفتی سوق دهند. با دقت در بیانات ***** می‌توان توجه به عواقب نامطلوب وابستگی به نفت را در دو حوزه‌ی اصلی «اقتصاد سیاسی نفت» و «بنیان‌های اقتصاد ملی» مشاهده نمود:

    1. تعیین سیاست‌های کلان و قیمت‌گذاری نفت توسط بیگانگان

    «متاسفانه، امروز در دنیا نفت به سیاست‌های بین‌المللی، کمپانی‌ها و غارتگران بزرگ و جهان‌خواران و مستکبران وابسته است. در حقیقت، نفت در مشت آن‌هاست.»[5]

    «ماده‌ی ارزشمندی که امروز دنیا جانش به آن بند است یعنی نفت به ملت‌های خاصی متعلق است عمدتاً در همین منطقه‌ی خود ما، مقداری هم در جاهای دیگر اما سرنوشت این ماده، قیمت‌گذاری و مصرفش، دست دیگران است و صاحبان اصلی در آن کمترین نقش را دارند!»[6]

    «طبیعی است اقتصادی که بر پایه‌ی کالایی است که قیمت‌گذاری آن در دست دیگران است، همین مشکلات را هم دارد؛ یک روز می‌شود بشکه‌ای هجده دلار و بیست دلار، یک روز هم ناگهان به هفت و نیم دلار و هشت دلار تنزل می‌کند!»[7]

    2. ناممکن بودن بهره‌برداری از اهرم نفت در معادلات بین‌المللی

    «به وسیله‌ی قدرت نفت، ملت ایران می‌تواند در صحنه‌ی سیاست بین‌المللی، ابراز قدرت کند. یک‌وقت اعلان کند که من می‌خواهم نفتم را شش ماه نفروشم! همه‌ی دنیا را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ همه‌ی سیاست‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. یا بگوید می‌خواهم این قدر کم کنم، یا این قدر زیاد کنم!... همین پول نفت را به‌خاطر نیاز کشور می‌دهند و گندم وارد می‌کنند!»[8]

    3. ترویج فرهنگ مصرفی غلطِ غربی و عدم استفاده از درآمد نفت برای ساخت زیربناها

    «فرهنگ‌ مصرفی غلط که‌ بر بسیاری از کشورهای اسلامی و غیراسلامی جهان‌ سوم‌ تحمیل‌ شده‌، از کجاست‌؟... کشورهای تولیدکننده‌ی نفت‌، ثروت‌ خدادادی متعلق‌ به‌ همه‌ی مردم‌ را که‌ باید صرف‌ عمران‌ و آبادی کشورشان‌ بشود، می‌دهند و در مقابل‌ وسایلی می‌گیرند که‌ جز انحطاط و فساد در زندگی، تأثیر دیگری ندارند. همه‌ی اینها صادرات‌ فرهنگ‌ غربی و آمریکا و اروپا به‌ کشورهای جهان‌ سوم‌ است‌.»[9]

    «ما برای اداره‌ی امور کشور، برای کارهای گوناگون کشور، برای واردات و خدمات کشور، برای آموزش و پرورش و بودجه‌ی جاری کشور، مجبور نباشیم نفت را که ذخیره‌ی ماست، بفروشیم و گندم، یا شیر خشک وارد کنیم! این غلط است... نفت، ذخیره‌ی همیشگی این ملت است و می‌ماند. اولاً از آن برای ساخت زیربناهای ماندگار و دیگر سرمایه‌های اساسی کشور استفاده می‌شود.»[10]

    4. دورشدن از پیشرفت در علم و صنعت

    «فکر غلط، همان تفکری است که در دوران حاکمیت عوامل آمریکا بر این کشور حاکم بود؛ و آن این‌که علم و صنعت و تکنولوژی و امور فنی، باید به وسیله‌ی خارجی‌ها، اروپایی‌ها و غربی‌ها آماده بشود و به صورت محصول در اختیار ما قرار بگیرد؛ ما باید پول و نفت بدهیم و از محصول کار آن‌ها استفاده کنیم؛ این یک طرز تفکر بود.»[11]

    در طول سال‌های دهه‌ی 70 **** انقلاب ضمن تأکید بر «استقلال اقتصادی کشور» پایان یافتن جنگ را فرصتی مناسب برای برنامه‌ریزی و اقدام دولت در جهت کاهش وابستگی به نفت دانسته و خواستار حرکت مردم و مسئولان در این مسیر می‌شوند.

    * مطالبه‌گری و فضاسازی عمومی

    ابلاغ مسأله به دولت و مطالبه‌گری از آن یکی از مهم‌ترین اقدامات ***** در طول این سال‌ها است:

    «باید اقتصاد ملت ایران از نفت جدا شود. این مسأله را اخیراً به دولت خدمتگزار ابلاغ کرده‌ایم که برایش برنامه‌ریزی کند... دولت ما امروز حداکثر استفاده را از نفت می‌کند و باید هم بکند. اما باید کاری کند که بتواند روزی به دنیا اعلام نماید که از امروز تا شش ماه دیگر، تا یک سال یا چهل روز دیگر، می‌خواهم در چاه‌های نفت را ببندم. می‌خواهم یک قطره نفت صادر نکنم. دولت باید بتواند تصمیم بگیرد. باید به نفت احتیاج نداشته باشد. ما ثروت، منابع طبیعی و تولیدات داخلی زیاد داریم. امکانات تولید ثروت در داخل کشور، خیلی زیاد است. روزی به خاطر جنگ، این کارها عملی نبود، ولی بحمدالله امروز عملی است. باید هم انجام گیرد و انجام دهند.»[12]

    http://farsi.khamenei.ir/ndata/news/28210/C/13930828_0328210.jpg

    از سوی دیگر «تأکید بر محیط کار، جامعه‌ی کارگری و آموزش کارگران»[13]، فضاسازی عمومی و ترغیب عموم مردم به‌خصوص تولیدکنندگان و کارگران برای رشد تولید ملی و تلاش در جهت قطع وابستگی اقتصاد کشور به نفت، اقدام مهم دیگر ***** در این زمینه بود:

    «اگر ملت ایران- اعم از کارگر ایرانی، جوان ایرانی، تولیدکننده‌ی ایرانی و معلم ایرانی- با همه‌ی تلاش و غیرت خود وارد عمل شود و این کشور را به‌گونه‌ای بسازد که به خاطر صادرات و واردات و نیازهای مصرفی، محتاج فروش‌ نفت خود، آن هم با این قیمت پایین نباشد، ببینید چه خدمت بزرگی به امروز و آینده‌ی این کشور خواهد بود!»[14]

    * دهه 80 و 90: رویکردهای نوین و جایگزین‌های مطمئن

    با آغاز دهه‌ی 80 آیت‌الله *****‌ای پیشنهادات جدیدی برای خارج شدن اقتصاد ایران از شرایط وابستگی نفتی مطرح کردند که جایگزینی تولید ثروت از دانش و استفاده از فناوری‌های نوین به جای استخراج، مصرف و فروش نفت در آنها محوریت داشت.

    روند تلاش‌های پیشینِ آیت‌الله *****‌ای در دو عرصه‌ی عمومی و حاکمیتی به‌صورت متکامل‌تر در دهه‌ی هشتاد ادامه یافت. برخی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین تلاش‌ها و اقدامات عمومی و گفتمان‌ساز ***** در این دهه را می‌توان چنین برشمرد:

    1. تلاش برای تولید ثروت از دانش و حرکت به سوی اقتصاد دانش‌بنیان

    «آن روزی که ما بتوانیم درآمد کشور را از راه دانش‌مان به‌دست بیاوریم و در چاه‌های نفت را پلمب کنیم، آن روز برای ما روز خوبی است. امروز ما داریم از ذخایرمان می‌خوریم. بیشتر بودجه‌ی کشور از نفت است. نفت ذخیره‌ی ماست. گنجینه‌مان را داریم تخلیه می‌کنیم؛ از روی ناچاری. باید روزی برسد که این ملت بتواند از دانش خود ثروت تولید کند. آن وقت خود آن ثروت به پیشرفت دانش کمک خواهد کرد.»[15]

    http://farsi.khamenei.ir/ndata/news/28210/C/13930828_0128210.jpg

    از طرفی بحث انرژی‌های جایگزین و بی‌نیازی به نفت به‌صورت جدی از سوی ایشان پیگیری شد. یکی از مهم‌ترین دلایل ایستادگی آیت‌الله *****‌ای بر روی مسأله‌ی انرژی هسته‌ای و تأکید دائمی ایشان به ضرورت استفاده از این فناوری از همین زاویه قابل فهم است:

    2. تلاش در جهت جایگزین کردن نفت با انرژی هسته‌ای

    «ما می‌خواهیم منابع تجدیدناپذیرمان برای نسل‌های دیگر بماند. این‌طور نباشد که بیست سال دیگر، بیست‌وپنج سال دیگر، این کشور نفت نداشته باشد؛ مجبور باشیم نفت خود را از آمریکا یا از عوامل آمریکا بخریم. ما می‌خواهیم جایگزین نفت داشته باشیم و آن، انرژی هسته‌یی است. آن‌ها می‌گویند نه، نداشته باشید؛ همان نفتتان را مصرف کنید تا تمام شود.»[16]

    3. تأکید بر صادرات غیرنفتی

    «بودجه‌ی کشور ما متأسفانه از ده‌ها سال پیش به این طرف، وابسته‌ی به نفت است. این روش را همه‌ی اقتصاددان‌های دلسوز رد می‌کنند؛ این روش در کشور ما عادت شده است. نفت را استخراج کنند، بفروشند، از پول آن کشور را اداره کنند؛ این شیوه‌ی غلطی است... افزایش صادرات غیرنفتی موجب می‌شود که ما به این هدف [بی‌نیازی به نفت] نزدیک شویم.»[17]

    * تلاش برای اصلاحات ساختاری

    در ادامه‌ی حرکت‌ها و فعالیت‌های پیشین *****، ورود جدی‌تر ایشان به حوزه‌ی اصلاحات ساختاری برای رهایی اقتصاد ایران از وابستگی به نفت مسأله‌ی حائز اهمیت دیگری است که بیشتر در عرصه‌ی سیاست‌گذاری‌های رسمی و حاکمیتی خود را نشان می‌دهد. جهت‌دهی به استفاده از نفت برای سرمایه‌گذاری‌های تولیدی و آماده‌سازی‌ زیرساخت‌ها با تأکید بر مواردی چون: «ایجاد صندوق توسعه‌ی ملی» و «قطع وابستگی هزینه‌های جاری دولت به درآمدهای نفت و گاز» که بند 22 ابلاغ سیاست‌های کلی برنامه‌ی پنجم توسعه در دی‌ماه 1387 نمود یافت در همین بستر قابل درک است:

    «تغییر نگاه به نفت و گاز و درآمدهای حاصل از آن، از منبع تأمین بودجه‌ی عمومی به «منابع و سرمایه‌های زاینده‌ی اقتصادی» و ایجاد صندوق توسعه‌ی ملی با تصویب اساسنامه‌ی آن در مجلس شورای اسلامی در سال اول برنامه‌ی پنجم و برنامه‌ریزی برای استفاده از مزیت نسبی نفت و گاز در زنجیره‌ی صنعتی و خدماتی و پایین‌دستی وابسته بدان.»[18]

    با آغاز دهه‌ی 90 فشارهای **** سلطه برای تغییر محاسبات ملت و مسئولان **** رنگ و بوی تازه‌ای به خود گرفت و چنان‌که ***** سال‌ها پیش احتمال داده بودند دامنه‌ی تحریم‌ها حتی به فروش نفت نیز کشیده شد.

    ایشان به صراحت نارضایتی خود از قطع نشدن وابستگی کشور به فروش نفت طی سالیان پس از پایان جنگ را به زبان آورده و چنین می‌گویند:

    «امروز شما ملاحظه کنید، وقتی روی نفت ما فشار می‌آورند، ما دچار مشکل می‌شویم، این ناشی از چیست؟ ناشی از این است که ما تکیه‌مان را به نفت از بعد از دوره‌ی جنگ و پایان جنگ تا امروز، نتوانستیم کم کنیم، اگر ما تکیه‌مان را به نفت کم می‌کردیم، فشار بر روی نفت این‌قدر برای ما سخت تمام نمی‌شد.»[19]

    http://farsi.khamenei.ir/ndata/news/23805/C/13920614_2423805.jpg

    به موازات این اعلام نارضایتی، آیت‌الله *****‌ای تلاش می‌کنند علاوه بر حفظ و تعمیق گفتمان پیشرفت علمی و «حرکت به سوی اقتصاد دانش بنیان»[20] با مطرح نمودن گفتمان اقتصاد مقاومتی و مشخص‌سازی حدود و چارچوب‌های آن در قالب سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، تهدید تحریم را به فرصت تبدیل کنند:

    «ما در زمینه‌ی تصمیم‌گیری‌های اقتصادی و برنامه‌ریزی‌های اقتصادی نقاط ضعفی داشته‌ایم؛ این نقاط ضعف موجب شده است که دشمن احساس کند با تحریم و امثال آن می‌تواند رخنه ایجاد کند؛ این فرصتی است برای ما تا این نقاط ضعفمان را بشناسیم، آنها را برطرف کنیم و ان‌شاالله برطرف خواهیم کرد.»[21]

    به بیان دیگر، براساس استراتژی آیت‌الله *****‌ای می‌توان با جدیت و عملکرد صحیح در چارچوب اقتصاد دانش بنیان و عملیاتی نمودن اقتصاد مقاومتی ضمن بی‌اثر کردن تحریم‌های دشمن بر روی فروش نفت ایران عملاً معضل دیرینه‌ی اقتصاد کشور در وابستگی به نفت را درمان نمود:

    «نکته‌ی هفتم [از مؤلفه‌های سیاست‌های مقاومتی]، کاهش وابستگی به نفت است؛ یکی از سخت‌ترین آسیب‌های اقتصادی ما همین وابستگی به نفت است. این نعمت بزرگ خدادادی برای کشور ما در طول ده‌ها سال مایه‌ی فروریختگی‌های اقتصادی و فروریختگی‌های سیاسی و اجتماعی شد؛ باید ما یک فکر اساسی بکنیم. ما نمی‌گوییم از نفت استفاده نشود، [بلکه] تکیه‌ی ما بر استفاده‌ی حداقلی از فروش نفت خام است؛ نفت را می‌توان به‌صورت فرآورده در اختیار گذاشت؛ که در این سیاست‌ها دیده شده. یک کار اساسی و مهمی که باید انجام بگیرد این است؛ این همت بلندی لازم دارد که ما در بند سیزده این سیاست‌ها به این پرداختیم و جداً باید این بند عملیاتی بشود.»[22]

    علاوه بر بند 18 سیاست‌های اقتصاد مقاومتی که بر «افزایش سالانه‌‌ی سهم صندوق توسعه‌ی ملی از منابع حاصل از صادرات نفت و گاز تا قطع وابستگی بودجه به نفت»[23] تأکید داشت در بند سیزدهم ابلاغیه‌ی ***** نیز به صورت تفصیلی راهکارهای «مقابله با ضربه‌پذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز»[24] دیده شده است.

    * جمع‌بندی

    آن‌چه که در بالا به آن اشاره رفت مروری بود بر تبیین و تحلیل ریشه‌ها و پیامدهای اقتصاد نفتی و راهکارهای رسیدن ایران به اقتصاد منهای نفت در بیانات و دستورات **** معظم انقلاب اسلامی. مسیر و چارچوب کلی مقابله با این مشکل دیرینه کاملاً روشن بوده و علاوه بر تأکید حداکثری ***** **** بر روی آن از سوی نخبگان و جامعه‌ی علمی و مدیریتی کشور نیز پذیرفته شده است. در تازه‌ترین بحثی که در این زمینه در دیدار ***** با نخبگان جوان مطرح شد ایشان ضمن طرح واژه‌ی «بچه‌پول‌دارِ ملى»[25] که اشاره به حالت و رفتار غیرمنطقی و باری به هرجهت در استفاده از درآمدها دارد، نسبت به بی‌توجهی در استفاده از نخبگان در اقتصاد وابسته به ثروت بادآورده‌ای چون نفت هشدار داده و بار دیگر بر ضرورت توجه به علم و تحقیق تأکید کردند.

    در این میان نقش دولتمردان و بازیگران حکومتی در عملیاتی ساختن این آرزوی دیرینه‌ی اقتصاد ایران نقشی فوق‌العاده حساس و تعیین‌کننده است. این آرزو امروز، خود را در قالب عملیاتی و اجرایی اقتصاد مقاومتی بازیافته است. باید منتظر ماند و دید آیا آنان‌که بار عمل به این مسئولیت بر دوششان سنگینی می‌کند اقدامات مؤثری در این زمینه می‌کنند یا خیر؟

    [1] - بیانات در حرم مطهر رضوی 1392/1/1

    [2] - بیانات در مراسم بیعت رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی 1368/3/24

    [3] - بیانات در دیدار جمعی از کارگران و معلمان 1373/2/13

    [4] - بیانات در دیدار زائرین و مجاورین حرم مطهر رضوی 1377/1/1

    [5] - بیانات در اجتماع زائران و مجاوران حرم رضوی 1375/1/4

    [6] - بیانات در خطبه‌های نمازجمعه‌ 1377/10/4

    [7] - بیانات در دیدار زائرین و مجاورین حرم مطهر رضوی 1378/1/1

    [8] - بیانات در دیدار زائرین و مجاورین حرم مطهر رضوی 1377/1/1

    [9] - بیانات در مراسم بیعت اقشار مختلف مردم 1368/4/19

    [10] - بیانات در دیدار زائرین و مجاورین حرم مطهر رضوی 1377/1/1

    [11] - بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم 1370/9/13

    [12] - بیانات در اجتماع زائران و مجاوران حرم رضوی 1375/1/4

    [13] - بیانات در دیدار جمعی از کارگران و معلمان 1378/2/15

    [14] - بیانات در دیدار جمعی از کارگران و معلمان 13/02/1373

    [15] - بیانات در دیدار نخبگان جوان دانشگاهی 1387/6/5

    [16] - بیانات در خطبه‌های نمازجمعه‌ 1384/5/24

    [17] - بیانات در حرم مطهر رضوی در آغاز سال 1390/1/1

    [18] - ابلاغ سیاست‌های کلی برنامه پنجم توسعه 1387/10/21

    [19] - بیانات در دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان ***** 1392/6/14

    [20] - بیانات در دیدار کارگزاران **** 1391/5/3

    [21] - بیانات در دیدار پنجاه هزار فرمانده بسیج سراسر کشور 1392/8/29

    [22] - بیانات در جلسه تبیین سیاست‌های اقتصاد مقاومتی 1392/12/20

    [23] - ابلاغ سیاست‌های کلی «اقتصاد مقاومتی» 1392/11/30

    [24] - ابلاغ سیاست‌های کلی «اقتصاد مقاومتی» 1392/11/30

    [25] - بیانات در دیدار شرکت‌کنندگان در هشتمین همایش ملی نخبگان جوان 1393/7/30

    انتهای پیام/ب
 
  • Like
Reactions: a13

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


رئیس سازمان ملی بهره‌وری در گفت‌وگو با فارس:
هدف بهره‌وری در برنامه پنجم توسعه عملی نشد/ پیش‌بینی سهم ۲ درصدی بهره‌وری از رشد در برنامه ششم
رئیس سازمان ملی بهره‌وری با بیان اینکه موضوع بهره‌وری در برنامه پنجم، تاکنون عملی نشده است، گفت:‌ پیش‌بینی می‌شود سهم بهره‌وری در برنامه ششم توسعه ۲ درصد باشد.


13920909000262_PhotoA.jpg


  • رویا طباطبایی رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در مورد اجرای ماده 79 قانون برنامه پنجم و تهیه برنامه جامع ملی بهره‌وری اظهار داشت: طی یک سال گذشته تدوین برنامه جامع ملی بهره‌وری کشور در دستور کار قرار گرفت، با این حال تیم مشخصی گذاشته شد، تا بتوان برنامه جامع تدوین کرد.

    رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران با بیان اینکه برنامه جامع طی ماه‌های قبل تدوین شده است، گفت: پس از ارائه به هیأت دولت این برنامه به کمیسیون اقتصادی ارجاع شد و اصلاحاتی روی آن صورت گرفته و به اطلاع دستگاه‌های اجرایی رسیده و نظرات آنها گرفته شد.

    وی افزود: با توجه به اینکه دستگاه‌های اجرایی، مجری هستند، نماینده 16 دستگاه از 21 دستگاه، حضور داشته و برنامه مجدد برای هیأت وزیران ارسال شده است و نظر مساعد تمام دستگاه‌ها وجود دارد، امیدواریم قبل از پایان آذر ماه توسط رئیس‌جمهور ابلاغ شد.

    رئیس سازمان ملی بهره‌وری در پاسخ به این سؤال که چرا سهم بهره‌وری از محل رشد اقتصادی یک سوم نیست، تصریح کرد: در سال‌های اخیر مشکلات زیادی داشتیم و به واسطه تحریم‌ها و سیاست‌های اتخاذ شده رکود در بخش‌های مختلف وجود داشته، به همین علت به اهداف برنامه پنجم دست نیافته‌ایم و مشکل دیگر این است که رشد که وجود نداشته و در عین حال منفی نیز بوده است.

    وی ابراز امیدواری کرد: برنامه‌ جامع ملی بهره‌وری همه دستگاه‌های اجرایی را درگیر می‌کند، اگر کار جمعی صورت بگیرد، می‌‌توان بهره‌وری ایجاد کرد، زیرا 160 میلیارد دلار از کل تولید ملی باید از محل بهره‌وری به دست آید.

    به گفته این مقام مسئول، سازمان ملی بهره‌وری نقش حاکمیتی دارد و تمام دستگاه‌ها کمک کننده باید در این راستا گام بردارند، اکنون سهم خدمات در ارزش افزوده اقتصاد 50 درصد است، قطعا باید بخش خدمات بهره‌وری بیشتری داشته باشد و صنعت نیز با توجه به سهم 23 درصدی به همین میزان بهره‌وری ایجاد کند.

    وی با اشاره به وظایف دستگاه‌ها در برنامه جامع ملی بهره‌وری بیان داشت: امیدواریم بتوان بخش زیادی از عقب‌ماندگی‌ بهره‌وری برنامه پنچم را در یک و نیم سال آینده در همین برنامه جبران کنیم.

    طباطبایی با بیان اینکه در برنامه ششم توسعه سهم بهره‌وری از رشد اقتصادی حداقل 2 واحد درصد پیش بینی شده، عنوان کرد: حتی اگر رشد اقتصادی منفی باشد، این سهم باید محقق شود و اگر بیش از این میزان بود، نشان از موفقیت برنامه‌ها است.

    وی ادامه داد:‌ ستاد تدوین برنامه ششم متشکل از شورای برنامه‌ریزی است و برای اولین بار ذیل شورای تلفیق برنامه‌ریزی شورای برنامه‌ریزی ارتقا‌ بهره‌وری پیش‌بینی شده است و معاونان وزارتخانه‌های مختلف در آن حضور دارند.

    این مقام مسئول در پاسخ به این سؤال که ماده 79 قانون برنامه پنجم در برنامه ششم نیز تکرار می‌شود،‌ گفت: پیشنهاد شده ماده 79 برنامه پنجم در برنامه ششم به همراه اصلاحات و ارائه و ارتقا یابد.

    رئیس سازمان ملی بهره‌وری با بیان اینکه 3 درصد از بودجه دستگاه‌ها باید از محل بهره‌وری باشد، تصریح کرد: این موضوع که بر اساس قانون برنامه پنجم است تاکنون عملی نشده و دستگاه‌ها نمی‌دانند باید بر چه اساسی ارتقاء بهره‌وری داشته باشند و این توان وجود دارد که این 3 درصد اعتبارات را پرداخت نکنیم و با ابلاغ برنامه جامع، دیگر بهانه‌‌ای برای اجرای آن وجود ندارد.

    طباطبایی در مورد شاخص‌های برنامه جامع ملی بهره‌وری، اظهار داشت: شاخص‌های ریز و جزئی پیش‌بینی نشده و هر حوزه تخصصی شاخص‌ها و مصادیق مربوط به خود را دارد.

    وی افزود: شاخص‌های کلان ذکر شده و برنامه انتزاعی نیست و از دستگاه‌ها خواسته شده تا با نظارت سازمان مصادیق و برنامه‌های خود را مشخص کنند و هر ساله کتاب آمار برنامه بهره‌وری ارائه شود.

    به گفته این مقام مسئول، در مورد شاخص‌های کلان بهره‌وری، نیروی کار و سرمایه و شاخص کل ارائه شده است. متولی آمارهای بهره‌وری، سازمان است و به دلیل اینکه آمارها باید از مراکز مختلف مانند مرکز آمار، بانک مرکزی و حتی خود دستگاه‌ها ارائه شود، گاهی اوقات با مشکل روبرو است.

    وی افزود: تفاهم‌نامه با مرکز آمار ایران انجام شده حتی بر اساس الگو تعریف شده آمار بهره‌وری، جمع‌آوری شود.

    انتهای پیام/ب
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
رییس جمهوری در یک گفت وگوی تلویزیونی:
از حقوق هسته ای ایران کوتاه نیامده و نخواهیم آمد/ملت ایران پیروز نهایی مذاکرات خواهد بود


رییس جمهور با تاکید بر این‌که آینده روشن است و پیروزی نهایی در مذاکرات هسته ای با ملت ایران خواهد بود، اظهارداشت: منطق ایران، مذاکره و گفت و گو است و مذاکرات هسته ای با جدیت تا رسیدن به توافق نهایی ادامه می یابد.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی دوشنبه شب در یک گفت وگوی تلویزیونی با اشاره به اینکه از حقوق هسته ای ایران کوتاه نیامده و نخواهیم آمد، تصریح کرد: تردیدی در فعال ماندن فناوری و تاسیسات هسته ای ایران اسلامی وجود ندارد و امروز طرفهای مذاکره باور دارند که فشار و تحریم در برابر ایران بی نتیجه است.



رییس جمهور با تاکید بر اینکه راه مذاکره به توافق نهایی منجر خواهد شد، گفت: سانتریفیوژها هرگز متوقف نمی شوند ، چرخ زندگی مردم نیز بهتر خواهد چرخید.



رییس‌ شورای عالی امنیت ملی با قدردانی از حضور مردم در صحنه و پیگیری مستمر و لحظه به لحظه مسائل مهم کشور، اظهار داشت: هر چه ما موفقیت داریم در سایه حضور مردم، اجماع ملی و حمایت‌های مقام معظم ***** است.



روحانی خطاب به ملت بزرگ ایران گفت: ما یک پیروزی بزرگی مهم‌تر از آنچه که در این مذاکرات روی داد، داریم و آن پیروزی بزرگ این است که امروز شرایط مثل سال‌های قبل نیست، امروز در جایگاهی هستیم که هیچ‌کس در دنیا نمی‌گوید برای اینکه ایران حرف ۱+۵ را بپذیرد، باید تحریم‌ها افزایش یابد و هیچ‌کس نمی‌گوید برای رسیدن به توافق باید به ایران فشار بیشتری وارد شود بلکه می‌گویند که باید برای دستیابی به توافق، زمان بیشتری گذاشته و بحث‌های بیشتری انجام دهیم و این یک موفقیت بزرگ برای راهی است که ملت بزرگ ایران از ۲۴ خرداد پارسال شروع کرد و آن حماسه سیاسی را آفرید.



رییس‌ جمهور تصریح کرد: امروز دنیا می‌داند که با ایران تنها باید از راه گفت‌وگو، منطق و مذاکره کار را پیش برد و راهی وجود ندارد برای اینکه کسی بخواهد از مسیر یا ابزار دیگری استفاده کند.



روحانی با بیان اینکه ما دو هدف بزرگ از کنار مذاکره مد نظر داشتیم و آن را دنبال می‌کنیم، اظهار داشت: اولین هدف حفظ فناوری هسته‌ای و ادامه این راه و هدف دوم برداشتن تحریم است در این مدت ما فناوری‌ها را ادامه دادیم، یعنی همواره سانتریفیوژها در حال چرخش بود و به ملت ایران قول می‌دهم که هیچ وقت حرکت سانتریفیوژها متوقف نخواهد شد.



رییس‌ جمهور اضافه کرد: اما از آن طرف چرخه زندگی مردم باید روز به روز بهتر شود و در این مدت حرکت بسیار خوبی مردم و دولت در کنار هم انجام دادند و این راه ادامه خواهد یافت.



روحانی تصریح کرد: هدف دوم در جریان مذاکرات این بوده که تحریم‌ها قدم به قدم برداشته شود، امروز بخشی از تحریم‌ها برداشته شده و بخشی باقی است، اما آنچه مهم است اینکه در این مذاکرات طرف مذاکره‌کننده کاملاً قبول داشت که تحریم باید برداشته شود و صرفاً اینکه چگونه و از چه زمانی آغاز شود، مورد بحث است.



رییس‌ جمهور گفت: امروز هیچ کس در دنیا تردید ندارد که ایران باید فناوری هسته‌ای از جمله غنی سازی را در خاک خودش داشته باشد و هیچ کس هم تردید ندارد که تحریم باید برداشته شود.



روحانی تصریح کرد: امروز همه دنیا می‌دانند که راهی که انتخاب شده تحت عنوان تحریم و فشار، راه نادرستی بوده و به نتیجه نمی‌رسد. بنابراین راهی که انتخاب کرده‌ایم که مسیر تعامل با دنیا است مسیر درستی بوده و پاسخ داده و بعد هم پاسخ خواهد داد.



رییس‌ جمهور همچنین با قدردانی از تلاش‌های شبانه‌روی هیأت مذاکره‌کنندگان هسته‌ای کشورمان گفت: مذاکره‌کنندگان کشورمان در این مدت بویژه در روزهای اخیر به صورت شبانه‌روزی در حال تلاش بودند و با توجه به مسئولیتی که دارم به طور مداوم با آنها در تماس بودم، به هرحال ۶ کشور بزرگ با هیأت‌های بسیار مفصل در برابر ما هستند، اما بحمدالله گام‌هایی به پیش گذاشتیم. درست است که در این مذاکرات ما هنوز به توافق نهایی نرسیده‌ایم، اما می‌توانم بگویم که برای رسیدن به توافق نهایی گام‌هایی به جلو برداشته‌ایم و شرایط امروز با ۳ ماه و ۶ ماه پیش کاملاً متفاوت است و منطق‌ها بسیار به هم نزدیک شده و بسیاری از شکاف‌ها برداشته شده است. اما هنوز گام‌ها و مسیرهایی پیش رو است که باید طی شود.

روحانی خاطر نشان کرد: آنچه امروز توافق شده بر این مبنا است که شرایطی که از توافق ژنو بوده برای چند ماه دیگر باقی بماند نه اینکه فقط این توافق ژنو چند ماه باقی بماند، بلکه فرصت ادامه مذاکره برای دستیابی به هدف و توافق نهایی و این چیزی است که مورد اتفاق نظر همه است.

رییس‌ جمهور تصریح کرد: ملت ایران پیروز خواهد شد و به پیروزی نهایی خواهد رسید و من در توفیق راهی که انتخاب کرده‌ایم هیچ تردیدی ندارم و هیچ راهی برای دنیا جز مذاکره با نمایندگان ملت ایران وجود ندارد و این راه مذاکره به توافق نهایی منجر خواهد شد.

روحانی با بیان اینکه توافق دو مرحله دارد، اظهار داشت: یک مرحله مباحث پشت پرده است که در آن منطق‌ها به هم نزدیک می‌شود و در این زمینه پیشرفت‌هایی داشته‌ایم. یک مرحله دیگر هم این است که این تفاهم‌ها روی کاغذ وارد شده و به توافق قطعی و نوشته شده تبدیل می‌شود. ما با این مرحله دوم هنوز فاصله داریم ولی در مرحله اول گام‌های خوبی برداشتیم ، مطمئن هستم که شرایط پیش روی ما به طور مرتب از آن حالت خاکستری به سمت سپیدی و روز روشن رو به پیش می‌رود و گام‌های ما تاکنون در این راستا بوده و در آینده نیز این چنین ادامه خواهد یافت.

رییس‌ جمهور روند مذاکرات اخیر را به طور کلی مثبت ارزیابی کرد و اظهار داشت: یک زمانی بود که طرف مذاکره‌کننده ما اصلاً به اینکه در داخل خاک ایران به طور مستمر غنی‌سازی ادامه داشته باشد، حاضر نبود، ولی امروز هیچ کس تردید ندارد که در داخل ایران غنی‌سازی ادامه یابد و فناوری هسته‌ای ما ادامه خواهد داشت.

روحانی گفت: یک زمانی تردید وجود داشت که آیا در اراک، ما نیاز به رآکتور داریم، یا نداریم. اما امروز در این زمینه تردیدی وجود ندارد و صرفاً ممکن است در خصوص نوع رآکتور و ویژگی‌هایش، مباحثی داشته باشیم اما اصل موضوع مورد اتفاق نظر است.

رییس‌ جمهور افزود: امروز در اینکه ایران باید تحقیق و توسعه را ادامه دهد اتفاق نظر وجود دارد و در اینکه باید تحریم برداشته شود و پرونده ایران از شورای امنیت خارج شود، هیچ کس تردید ندارد. منتها بحث روی زمان‌بندی‌هاست که چه اقداماتی ما انجام دهیم و چه اقداماتی جهان انجام دهد. بنابراین در مسیر موفقیت و توفیق قرار داریم و مردم ما همواره موفق و پیروز بوده و در این راه هم پیروز خواهد بود.

روحانی خطاب به ملت ایران با بیان اینکه دولت برنامه مشخصی برای توسعه کشور دارد و این برنامه را ادامه خواهد داد، اظهار داشت: در طول یک سال گذشته مردم مشاهده کردند که در زمینه مسایل اقتصادی، اجتماعی و رفاه عمومی قدم‌ها و گام‌های بلندی برداشته شده است و این گام ها برای اینکه به هدف نهایی برسیم، ادامه خواهد یافت.

رییس‌ جمهور با تأکید بر اینکه هیچگاه از حقوق ملت ایران کوتاه نخواهیم آمد، تصریح کرد: هیچ وقت از چارچوب هایی که به عنوان خط قرمز از طرف ملت ایران و از طرف ***** معظم انقلاب پیش روی ما است، عبور نکرده و نخواهیم کرد و در همین چارچوب هم در مسأله هسته ای و سایر مسایل به موفقیت رسیده و خواهیم رسید.

روحانی گفت: امروز تمام شرکت‌های و تمام بخش‌های اقتصادی و تمام سیاسیون دنیا وقتی با ما مذاکره می‌کنند، صراحتاً اعلام می‌کنند که راهی جز توافق و پایان تحریم وجود ندارد و این همه، موفقیت مردم بزرگ ایران است و ان شاء‌الله پیروزی نهایی نیز در سایه تلاش و برکت خون شهیدان و از جمله شهدای هسته‌ای‌مان از آن ملت ایران خواهد بود.

رییس‌ جمهور در پاسخ به سوالی درباره پیش‌بینی روند مذاکرات اظهار داشت: ما باید مذاکرات را ادامه دهیم و این مذاکرات را با جدیت ادامه خواهیم داد. منطق ما منطق مذاکره و تعامل و این است که حق ما باید گرفته شود، ما تحریم را ظالمانه می‌دانیم و باید قدم به قدم تحریم را برداریم ما باید حقوق هسته‌ای مان مورد اذعان و اعتراف جهانیان باشد که امروز بحمدالله چنین است.

روحانی تصریح کرد: آینده ما هم برای موفقیت و هم برای ادامه مذاکره روشن است و هیچ تردیدی ندارم که ملت ایران پیروز خواهد بود.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
لحظه به لحظه با مذاکرات در روز پایانی
پایان نشست وین/ توافق ژنو رسماً تا تیر ۹۴ تمدید شد/ کری: پیشرفتی واقعی داشتیم/ متن کامل بیانیه مشترک/ ظریف: توافق سیاسی نیاز به زمان زیادی ندارد
ضرب‌الاجل یک ساله ایران و ۱+۵ برای حل اختلافات، بعدازظهر امروز ـ دوشنبه ـ‌ بالاخره پایان یافت‌ و طرفین بر تمدید مذاکرات برای حصول توافق جامع توافق کردند. فارس اخبار و گزارش‌های منتهی به این توافق را در قالب بسته خبری در اختیار مخاطبان گرامی قرار می‌دهد.


● گزارش تصويري مرتبط

-------------------------------

  • به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، شهر وین از روز سه‌شنبه - (27 آبان ماه) میزبان دهمین دور مذاکرات جامع هسته‌ای بین ایران و 6 کشور (آمریکا، فرانسه، روسیه،‌ چین، انگلستان و آلمان) بود.

    روز گذشته در شرایطی به پایان رسید که هیئت‌های دیپلماتیک مذاکراتی فشرده و سنگین را برگزار کردند و تمام گزارش‌های رسانه‌ای حاکی از حساسیت بالای این مذاکرات داشت.روز گذشته هیئت ایرانی با هیئت‌های چین، آمریکا و روسیه مذاکراتی را برگزار کرد و نشستی سه جانبه نیز میان هیئت ایرانی با هیئت آمریکایی با حضور کاترین اشتون برگزار شد.

    مهمترین دیدار روز گذشته دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا برای اولین بار طی چند روز اخیر بود که به صورت دو جانبه به گفت‌وگو پرداختند. پس از این دیدار یک مقام نزدیک به تیم مذاکره کننده به خبرگزاری فارس گفت: در ملاقات ظریف و کری در خصوص موضوعات مختلف هسته‌ای و همچنین راه‌حل‌های مربوط به آنها گفت‌وگو و سناریوهای مختلف نیزمورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت که موضوع نحوه ادامه مذاکرات یکی از آنها بود.

    همچنین روز گذشته وزرای خارجه ایران و روسیه به همراه معاونانشان به گفت‌وگو ‌پرداختند و قرار است امروز ظریف و همتای چینی نیز ساعت 8 صبح دیدار و رایزنی کنند.

    دیروز با نزدیک شدن به ساعات پایانی ضرب الاجل چهار ماهه توافق ژنو بازار شایعات هم داغ شد، از یک سو برخی رسانه‌ها از حصول توافق سخن به میان ‌آورند و عده‌ای هم از حضور حسین فریدون در وین خبر دادند.برخی منابع غربی هم گزارش دادند که ایران و گروه 1+5 روز دوشنبه موافقتنامه‌ شفاهی را تحت عنوان «توافق سیاسی» اعلام کرده و سپس زمانی دو ماهه برای تعیین جزئیات توافق جامع، اختصاص می‌دهند.

    در این میان انتشار خبر دیدار وزیر خارجه آمریکا در وین با وزیر خارجه عربستان و گفت‌وگو درباره مذاکرات هسته‌ای یکی از مهمترین و جنجالی‌ترین خبرها بود. درهمین حال منابع رسانه‌ای نزدیک به ایران دیدار کری با سعود الفیصل را «غیر سازنده» و در راستای اهداف **** صهیونیستیی دانستند.

    همچنین خوانندگان محترم می‌توانند مهمترین اخبار، تحلیل‌ها و گزارش‌های مربوط به مذاکرات هسته‌ای ایران و اخبار روز گذشته هسته‌ای را اینجا مشاهده کنند.

    اخبار مرتبط با مذاکرات هسته‌ای تا سوم آذر ماه را در زیر ملاحظه می‌کنید (با کلیک بر روی ساعت خبر، متن کامل گزارش قابل دسترسی است)

    ***



    00:43 محمد جواد ظریف با حضور در جمع خبرنگاران، گفت: ما نمی‌خواهیم تمام هفت ماه و هفت روز را صرف توافق کنیم. ما می‌خواهیم در کوتاه‌ترین زمان ممکن به این توافق برسیم و من اعتقاد ندارم که ما به زمان بیشتری نیاز داریم. ما فقط برای مسائل فنی به مقداری زمان نیاز داریم، اما توافق سیاسی نیاز به زمان زیادی ندارد، تنها باید تصمیمات دشوار اتخاذ شده و انعطاف پذیری نشان داده شود.

    00:30 متن کامل بیانیه پایانی مذاکرات وین؛ تمدید گفت‌وگوها تا تیر ماه سال 94

    23:55 با گذشت چندین ساعت از پایان مذاکرات هسته‌ای، خبرنگاران همچنان در انتظار صدور بیانیه مشترک «محمد جواد ظریف» و «کاترین اشتون» هستند.

    23:06 معاون وزیر امور خارجه کشورمان گفت: دنبال آن هستیم تا ظرف چند هفته آینده به یک تفاهم کلی برسیم و در فاصله به مراتب کوتاهتر از 7 ماه به تفاهم جامع برسیم.

    23:02 «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه تلفنی با «حسن روحانی» همتای ایرانی خود صحبت کرده است. بنا بر اعلام کرملین، طرفین در این مکالمه تصریح کرده‌اند که در مذاکرات هسته‌ای «پیشرفتی واقعی» صورت گرفته است.

    22:49 «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا می‌گوید «تا چند روز آینده» در مورد نقش «کاترین اشتون» در مذاکرات هسته‌ای تصمیم‌گیری می‌شود.

    22:03 سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه گفت تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران در کنگره اقدامی «غیرسازنده» خواهد بود.

    21:51 سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید که نقش کنگره در توافق احتمالی با ایران هنوز مورد توجه است و بهتر است برخی مذاکرات میان دولت و کنگره در خصوص پرونده هسته‌ای ایران مخفی بماند.

    21:37 دبیرکل سازمان ملل ساعتی پس از اعلام نتیجه مذاکرات وین خواستار حفظ شتاب به وجود آمده در گفت‌وگوهای ایران و 1+5 شد.

    21:09 خبرنگار روزنامه وال‌استریت‌ژورنال گزارش داده است که اتحادیه اروپا آماده است تا تعلیق تحریم‌های ایران را بار دیگر تمدید کند و احتمالا این کار فردا صورت می‌گیرد.

    19:59 وزیر خارجه آمریکا در پایان مذاکرات هسته ای وین در یک کنفرانس خبری با خبرنگاران حاضر شد.

    19:40 عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه رفتار غرب در مذاکرات اخیر نشان داد که امید بستن به اصلاح روند فکری آنها نابجاست گفت: حداقل عایدات از مذاکرات اخیر عدم صدور قطعنامه جدید بود.

    19:29 وزیر خارجه فرانسه پس از پایان دور تازه مذاکرات گفت هدف این کشور در گفت‌وگوها تغییری نکرده است.

    19:13 کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه تا زمانی که غرب نگاه تهدیدآمیز و بی‌اعتمادی به ایران دارد، حصول نتیجه‌ مرضی‌الطرفین صورت نمی‌گیرد، گفت:‌توافق نهایی باید با ظرافت و مبتنی بر تجارب یکسال اخیر مذاکرات باشد.

    19:06 یک دیپلمات ارشد غربی به شبکه بی‌بی‌سی گفته است در صورتی که مذاکرات پیشرفت مناسبی داشته باشد، می‌توان حتی پیش از ضرب‌الاجل جدید، به توافق هسته‌ای جامع دست یافت.

    18:56 فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس در حال ترک وین تاکید کرد که گروه 1+5 برای حفظ شتاب روند مذاکرات با ایران به گفت‌وگوها ادامه می‌دهند.

    18:44 یک نماینده پارلمان کانادا مدعی شد، ایران باید کلیه فعالیت‌های گذشته هسته‌ای خود را به اطلاع جامعه جهانی برساند.

    17:40 آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش ماهانه خود گزارش داده است که میزان ذخایر اورانیوم با غنای پایین ایران در ماه جاری کاهش یافته است.

    17:15 قرار است بیانیه مشترک دهمین دور مذاکرات جامع هسته‌ای تا ساعتی دیگر توسط وزیر امور خارجه ایران و هماهنگ کننده 1+5 قرائت شود.

    17:08 وزیر خارجه آمریکا در روز پایانی مذاکرات وین قرار است با همتایان روس و ایرانی خود دیدار داشته باشد.

    16:56 هفتمین و آخرین روز رایزنی‌های ایران و شش کشور در دهمین دور مذاکرات جامع هسته‌ای لحظاتی پیش پایان یافت.

    16:49 روسای جمهور ایران و روسیه در حالیکه گروه 1+5 در وین در حال مذاکره هستند با یکدیگر تماس تلفنی برقرار کردند و رئیس‌جمهور روسیه به حسن روحانی اطمینان داد که مذاکرات تا بی‌نهایت ادامه نخواهد داشت.

    16:45 وزرای خارجه ایران و شش کشور به همراه کاترین اشتون امروز در وین توافقنامه ژنو را تا نهم تیر ماه سال آینده تمدید و توافق کردند که مذاکرات برای دستیابی به توافق به زودی برگزار شود.

    16:40 مسکو و لندن تایید کردند که مذاکرات ایران و 1+5 تا اول جولای تمدید شده است.

    16:26 توافق ژنو تا نهم تیر ماه تمدید شد/مذاکرات برای دستیابی به توافق به زودی آغاز می‌شود.

    16:09نشریه فرانسوی «20 مینوت» طی گزارشی با اشاره به زمان محدود باقیمانده تا ضرب‌الاجل تعیین شده، تمدید مجدد مذاکرات هسته‌ای ایران را از لحاظ سیاسی بسیار خطرناک خواند.

    16:09 نشست وزرای خارجه ایران و 6 کشور به همراه کاترین اشتون در هتل پله کوبورگ شهر وین پایان یافت.

    16:02 خبرنگار بی بی سی گزارش داد که توافق ژنو 3 تا 5 ماه تمدید می‌شود و داراییهای بیشتری از ایران آزاد خواهد شد.

    15:48 خبرگزاری شینهوا چین به نقل از یک منبع آگاه مدعی شده است که مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 تا اول جولای سال 2015 تمدید می‌شود.

    15:34 سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که رسیدن به توافق قابل قبول تا مهلت 24 نوامبر هنوز امکانپذیر است و گفت که هیچ‌کس خواستار از هم پاشیدن شدن مذاکرات نیست.

    15:28 نخست‌وزیر ****‌صهیونیستی روز دوشنبه همزمان با ضرب‌الاجل مذاکرات هسته‌ای گفت تمدید گفت‌وگوها گزینه مورد ترجیح تل‌آویو است و این **** امیدوار است که فشار بر ایران ادامه یابد.

    15:06 در آستانه پایان آخرین دور از مذاکرات هسته‌ای و رسیدن به ضرب‌الاجل توافق میان ایران و 5+1، خبرگزاری فارس با جمعی از کارشناسان و تحلیل‌گران بین‌المللی پیرامون مذاکرات و سرنوشت آن به بحث و گفت‌وگو پرداخته است.

    14:52 بعد از نشست دو جانبه وزرای خارجه ایران و آمریکا، نشست وزرای خارجه گروه 1+5 با ریاست «کاترین اشتون» در وین آغاز شد.

    14:52 نشست وزرای خارجه ایران و 1+5 دقایقی پیش در وین آغاز شد.

    14:43 یک دیپلمات غربی تمدید توافق ژنو را تایید و گفت که تا ساعات آینده یک بیانیه سیاسی در زمینه پیشرفت مذاکرات هسته‌ای منتشر خواهد شد.

    14:24 طبق یک منبع نزدیک به هیأت ایرانی در مذاکرات، مهلت رسیدن به توافق جامع هسته‌ای بیش از چند ساعت یا چند روز تمدید نمی‌شود.

    14:14 دومین رایزنی دوجانبه ظریف و کری در دهمین دور مذاکرات جامع هسته‌ای پایان یافت.

    14:10 در آخرین روز مذاکرات هسته‌ای پیش از ضرب الاجل سوم آذر(امروز) خبرگزاری رویترز از عدم موفقیت طرفین به حصول توافق و احتمال تمدید مذاکرات خبر داد.

    14:07 منابع نزدیک به مذاکرات به رویترز اعلام کردند، در حالیکه مذاکرات به روز دوشنبه موکول شده است، احتمالاً هیچ کاهش جدید تحریم‌ها برای ایران نخواهیم داشت.

    13:53 شنیده‌ها از تمدید توافق ژنو حکایت دارد ولی هنوز مدت زمان آن در حال رایزنی است.

    13:37 العربیه به نقل از خبرگزاری رویترز مدعی شد که دور آینده مذاکرات هسته‌ای در نیمه دوم ماه آینده در مسقط برگزار خواهد شد.

    13:22 وزرای خارجه ایران و آمریکا برای بار دوم طی 7 روز گذشته دیدار می‌کنند.

    13:21 یک روزنامه آمریکایی گزارش کرد که با رسیدن مهلت 24 نوامبر، رسیدن به توافق نهایی هسته‌ای بین ایران و 1+5 امکان‌پذیر نیست و احتمال تمدید مذاکرات وجود دارد.

    12:52 تحلیلگر برجسته روزنامه انگلیسی ایندیپندنت نوشت، نقش ژئواستراتژیک ملت تاریخی و بزرگ ایران در آینده خاورمیانه و جنوب شرق آسیا، دغدغه غرب است.

    12:44 یک شبکه رادیویی فرانسوی طی گزارشی با اشاره به بن‌بست در مذاکرات هسته‌ای جاری میان ایران و گروه 1+5 در وین اعلام کرد که این مذاکرات راه به جایی نخواهد برد و حصول نتیجه و توافق قابل قبول طرفین همچنان دور از دسترس قرار دارد.

    12:31 کنگره آمریکا در اقدامی تازه به رئیس‌جمهور آمریکا هشدار داد هرگونه توافق با ایران که به تهران اجازه دهد ظرفیت تولید سلاح هسته‌ای را حفظ کند یا هرگونه تلاش برای لغو تحریم‌های ایران بدون تأیید نمایندگان کنگره را رد می‌کند.

    12:17 وزرای خارجه گروه 1+5 درصدد هستند روز سه‌شنبه (امروز) به منظور گفت‌وگوهای بیشتر درباره موضوع هسته ای ایران با وزیر خارجه ایران در «وین» تشکیل جلسه دهند.

    12:11 ﺩﻳﺪاﺭ ﻇﺮﻳﻒ و ﺧﺎﻧﻢ اﺷﺘﻮﻥ اﺯ ﺳﺎﻋﺖ ﻧﻪ ﺩﺭ ﺟﺮﻳﺎﻥ اﺳﺖ و همچنین وزیر خارجه کشورمان برای دومین بار با همتای آمریکایی خود دیدار خواهد کرد.

    12:05 وزیر خارجه چین بعد از دیدار با وزیر خارجه روسیه در «وین» تصریح کرد که به واسطه مشکلات فنی، زمان بیشتری را باید به مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 تخصیص داد.

    11:38 وزرای خارجه چین و روسیه نیز درباره روند مذاکرات هسته‌ای در وین دیدار و گفت‌وگو کردند.

    11:25 خبرگزاری رویترز طی گزارشی با اشاره به نقش کلیدی ایران در مبارزه با عناصر داعش و اهمیت این کشور در حفظ ثبات خاورمیانه، اعلام کرد که شکست مجدد مذاکرات عواقب سختی درپی دارد که دیپلماسی فرانسه با آگاهی از آنها نمی‌خواهد بار دیگر مسئول این شکست باشد.

    11:13 وزیر خارجه چین که صبح دوشنبه به مذاکرات هسته ای ملحق شده است به خبرنگاران گفت که دو امکان وجود دارد؛ توافق یا تمدید.

    11:06 وزیر خارجه آمریکا در توئیتر خود اعلام کرد که با وزیر خارجه چین دیدار می‌کند تا وی را در جریان روند مذاکرات قرار دهد.

    10:50 در آخرین روز مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 پیش از ضرب‌الاجل سوم آذر، بازارهای اروپایی چشم به نتیجه مذاکرات دوخته‌اند.

    10:28 وزیر خارجه چین لحظاتی پیش در محل مذاکرات با وزیر خارجه کشورمان به گفت‌وگو پرداخت.

    10:16 در هفتمین روز از مذاکرات راه‌حل جامع هسته‌ای ایران و 1+5، وزیر خارجه چین لحظاتی پیش وارد پایتخت اتریش شد تا به این مذاکرات بپیوندد و هم‌اکنون صبحانه کاری وی با وزیر خارجه ایران در «وین» در حال برگزاری است.

    09:08 رئیس اسبق موساد ضمن تهدید خواندن توافق احتمالی هسته‌ای ایران با گروه 5+1 افزود که در صورت توافق اسرائیل مخالفت خود را اعلام خواهد کرد.

    05:23 عضو کمیته امور خارجی و دفاعی سنای فرانسه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، گفت امیدوار است که این بار اقدامات و تحرکات تل‌آویو بر مواضع پاریس در مذاکرات هسته‌ای، اثر نگذارد.

    05:01 تحلیلگر برجسته نشریه «نیویورکر» با بیان اینکه احتمال شکست مذاکرات بسیار اندک است، می‌گوید اثرات توافق احتمالی، هم برای ایران و هم برای غرب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

    04:40 وزرات خارجه روسیه در بیانه‌ای تاکید کرد که وزرای خارجه روسیه و آمریکا درباره امکان رسیدن به توافق با ایران گفت‌وگو کردند.

    04:25 یک مقام ایرانی به یک خبرگزاری روسیه‌ای گفته که ایران و 5+1 ترجیح می دهند در وین به توافق برسند.

    04:09 یک مقام ایرانی در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز، با بیان اینکه تهران در صورت شکست مذاکرات «طرح جایگزین» دارد، گفته است در آن صورت ایران همکاری‌های خود با روسیه و چین را افزایش می‌دهد.

    02:17یک دیپلمات اروپایی به پایگاه خبری المانیتور گفته است که در جریان دیدارهای روز یکشنبه پیشرفتی صورت نگرفته است.

    02:14 وزیر خارجه آمریکا در گفت‌وگو با روزنامه «هاآرتص»، مذاکرات را دشوار توصیف کرد، اما گفت طرفین سخت در تلاش هستند تا گفت‌وگوها به نتیجه برسد.

    01:56 وزیر خارجه فرانسه پس از پایان روز ماقبل نهایی مذاکرات هسته‌ای در شهر وین اتریش، گفت توافق هسته‌ای با ایران اثرات مثبتی داشته و اجازه رسیدن به صلح را می‌دهد.

    00:41 خبرگزاری فارس در گزارشی با عنوان «چرا سعود الفیصل را به وین دعوت کردند؟» نوشت: غربی‌ها می‌خواهند بن‌بست در مذاکرات را به سعودی‌ها بفروشند و در این میان این عربستان و دیگر شیخ نشین‌ها خواهند بود که باید هزینه زیاده خواهی آمریکا در مذاکرات را پرداخت کنند.

    00:20 خبرگزاری تاس روسیه به نقل از منابع آگاه گزارش داده است که مواضع اسرائیل و عربستان بر مذاکرات اثر گذاشته است.

    00:17 مذاکرات هسته‌ای وین مانند آب و هوای این روزهای ایران بیشتر نیمه‌ابری است و همچنان خبرهای چندانی از چگونگی پیشرفت آن به گوش نمی‌رسد.

    00:15 سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به خبرگزاری اینترفاکس این کشور گفته که امروز ولادیمیر پوتین و حسن روحانی گفت‌وگوی تلفنی خواهند داشت

    00:13 وزیر خارجه انگلیس که برای شرکت در مذاکرات هسته‌ای در وین حضور یافته، گفت طرفین همچنان اختلاف زیادی دارند و در صورتی که صبح فردا نتوانند پیشرفتی داشته باشند،‌گزینه‌های دیگر را مورد بررسی قرار می‌دهند.

    00:06 یک تحلیلگر سیاست خارجه آمریکا در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به مذاکرات هسته‌ای بین ایران و 1+5 گفت نتیجه مذاکرات هرچه باشد نه تنها بر ایران و 1+5 بلکه بر تمام جامعه جهانی اثرگذار است.

    00:03 خبرگزاری فارس در تحلیلی با عنوان «مصاحبه اوباما در کشاکش مذاکرات؛ از تعریف «توافق موفق» تا قانع کردن جمهوری‌خواهان» نوشت: سوال اینجاست که آقای اوباما با چه مکانیزمی جمهوری‌خواهان را در خصوص توافق قانع خواهد کرد؟ جمهوری‌خواهان اصولا حرف‌های اوباما را به‌چیزی حساب نمی‌کنند و از ژانویه، مجلسین کنگره آمریکا را در اختیار خواهند داشت.

    23:59 جان کری در پایان مذاکرات روز یکشنبه در توئیتر نوشت: داریم آرام آرام از حجم اختلافات می‌کاهیم. 1+5 متحد است

    23:46 یک مقام نزدیک به تیم مذاکره کننده گفت: در ملاقات ظریف و کری در خصوص موضوعات مختلف هسته‌ای و همچنین راه‌حل‌های مربوط به آنها گفت‌وگو و سناریوهای مختلف نیزمورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت که موضوع نحوه ادامه مذاکرات یکی از آنها بود.

    23:43 یک دیپلمات ارشد غربی گفته که توافق بر سر اسناد سیاسی مربوط به توافق ایران و 1+5 از نظر فنی ممکن است ولی با گذشتن زمان لحظه به لحظه غیرممکن‌تر می‌نماید.

    23:43 دیپلمات غربی رسیدن به توافق سیاسی را نامحتمل دانست.

    23:00 خبرنگاران حاضر در وین می‌گویند که وزیر خارجه آمریکا امشب به محل اقامت سفیر انگلیس در وین می‌رود و در خصوص پرونده هسته‌ای ایران با وی گفت وگو می‌کند.

    21:54 وزیر خارجه آلمان می گوید که ایران و قدرت‌های جهانی هنوز بر سر بسیاری از موارد مورد مذاکره با هم اختلاف دارند.

    انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به فارس خبر داد
افتتاح خط‌ آهن گرگان - اینچه‌برون ۱۲ آذر با حضور مقامات ۳ کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان
وزیر راه و شهرسازی گفت: سهم ۸۸ کیلومتری ایران در خط ‌آهن ایران-ترکمنستان-قزاقستان آماده افتتاح است که تا دوازدهم ماه جاری با حضور مقامات سه کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان به بهره‌برداری می‌رسد.


13920520000469_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، عباس آخوندی امروز در تشریح عملیات احداث زیرساخت‌ها و توسعه ریلی کشور اظهار داشت: یکی از سیاست‌های وزارت راه و شهرسازی، اتصال شبکه ریلی داخلی به خط آهن کشورهای همسایه در راستای توسعه هر چه بیشتر ترانزیت است. ‌

    وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: در راستای تعاملات بین‌المللی ایران با کشورهای همسایه و جهان خط آهن گرگان - اینچه‌برون تکمیل شد که در توسعه حمل‌ونقل ریلی نقش موثری دارد
    وی گفت: بخش عمده ترانزیت بین چین و غرب اروپا بیش از 350 میلیون تن در سال است که اگر خط آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان تکمیل شود در نقش یک کریدور ترانزیتی مؤثر عمل کرده‌ایم.

    وی اظهار داشت: در کنار کریدورهای شمال به جنوب کریدورهای شرقی و غربی نیز در کشور فعال است.

    وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: کریدور شرق خزر از ایران تا ترکمنستان و قزاقستان با تلاش سه کشور تکمیل می‌شود و بخش گرگان تا اینچه‌برون روز سوم دسامبر مصادف با 12 آذر افتتاح رسمی خواهد شد.

    وی گفت: امیدواریم بازاریابی مشترک توسط سه کشور در این خط ملی به خوبی انجام شود تا کریدور نقش مؤثری در ترانزیت کالا داشته باشد.

    آخوندی یادآور شد: سرعت‌ قطارهای مسافری در این مسیر ریلی 160 کیلومتر بر ساعت و سرعت قطارهای باری 120 کیلومتر بر ساعت است.

    وی گفت: همزمان با افتتاح این کریدور ریلی افزایش ظرفیت محورهای داخل در دستور کار قرار گرفته است.

    وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: امیدواریم در اقدام مناسب کریدور ریلی خواف - هرات نیز تکمیل شود.

    آخوندی گفت: سه کریدور گرگان - اینچه‌برون، خط آهن تهران - قزوین - رشت - آستارا و کریدور ریلی خواف - هرات جوز اولویت‌های وزارت راه است.

    وی یادآور شد:‌ همچنین دنبال این هستیم تا خط آهن شمال به جنوبی دیگر فعال شود که در این راستا امکان ساخت قطعه‌ای از این مسیر ریلی با مقامات ارمنی بررسی شد.

    انتهای پیام/م
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


مدیرعامل راه‌آهن خبر داد
آغاز مطالعات برقی کردن خط آهن گرمسار - گرگان با مشارکت روس‌ها/ افزایش ظرفیت به ۶ میلیون تن
مدیرعامل راه‌آهن گفت: با افزایش تقاضا برای عبور از کریدور گرگان - اینچه‌برون برقی کردن گرمسار - گرگان نیز که هم‌اکنون با مشارکت روس‌ها در دست مطالعه است آغاز می‌شود تا ظرفیت خط به ۶ میلیون تن در سال افزایش یابد.


13920618000032_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محسن پورسیدآقایی امروز در نشست خبری درباره تکمیل خط آهن گرگان - اینچه‌برون اظهار داشت: ایران از طریق مرز سرخس تا پیش از این به کشور ترکمنستان متصل بود اما این مسیر ریلی تنها به شرق قزاقستان می‌رفت.

    وی با اشاره به عملیات تکمیل خط آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان گفت: در کریدور جدید سه کشور به یکدیگر متصل شده و کار نقل و انتقال کالا را انجام می‌دهند.

    مدیرعامل راه‌آهن افزود: این کریدور ریلی بارهای قزاقستان را به ایران آورده و سپس از این طریق به خلیج فارس و اروپا جابه‌جایی کالا انجام می‌شود.

    معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: در کشور ترکمنستان هزار و 600 کیلومتر خط آهن ساخته شده است که مکمل کریدور مذکور است.

    وی اظهار داشت: این دو کریدور مرکز قزاقستان و شرق خزر امکان ترانزیت بار قزاقستان به ایران و سپس خلیج فارس و اروپا را فراهم می‌کند؛ همچنین کالا از غرب چین از این مسیر به اروپا و خلیج فارس متصل خواهد شد.

    مدیرعامل راه‌آهن گفت: در کشور ایران برای استفاده از ظرفیت کامل خط آهن گرگان - اینچه‌برون و مسیر ترانزیتی ایران - ترکمنستان - قزاقستان باید حتماً مسیر ریلی گرمسار تا گرگان نیز برقی شده و افزایش ظرفیت یابد تا به خط راه آهن گرگان - اینچه‌برون متصل شود.

    پورسیدآقایی افزود: در این راستا برقی کردن خط آهن گرمسار - گرگان با طرف روسی در دست مطالعه است که به محض افزایش ظرفیت تانزیتی گرگان - اینچه‌برون، برقی کردن خط راه‌اهن گرمسار - گرگان در دستور کار قرار می گیرد و ظرفیت به 6 میلیون تن افزایش می‌یابد.

    انتهای پیام/
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


معاون شرکت ساخت در پاسخ به فارس خبر داد
تکمیل خط آهن گرگان - اینچه‌برون با ۱۳۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری/ ۷۵ پروژه در دولت دهم اجرا شد
معاون شرکت ساخت با بیان اینکه ۱۳۰ میلیارد تومان برای تکمیل خط آهن گرگان - اینچه‌برون هزینه شده است، گفت: ۷۵ درصد این پروژه در دولت قبلی و ۲۵ درصد در دولت فعلی اجرا شده است.


13930613000163_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، سیدمسعود نصر آزادانی امروز در نشست خبری درباره خط آهن گرگان - اینچه‌برون اظهار داشت: راه‌آهن کریدور ترانزیتی شرق خزر از ایران تا ترکمنستان و قزاقستان در سال 1390 حسب توافقات دولت سه کشور بررسی و تفاهمنامه‌ای در این باره منعقد شد.

    وی با بیان اینکه عملیات اجرایی این پروژه از سال 91 آغاز شد، گفت: خط آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان حدود 900 کیلومتر است که 80 کیلومتر از این مسیر در ایران، 700 کیلومتر در ترکمنستان و 120 کیلومتر در قزاقستان است.

    معاون شرکت ساخت گفت: در حال حاضر قسمت اصلی از مسیر نظیر خط، ایستگاه‌ها و سیستم‌های ارتباطی به اتمام رسیده است.

    نصر آزادانی افزود: امکان حمل 14 میلیون تن کالا در سال در این مسیر پیش‌بینی شده است و ایستگاه‌ها و خطوط امکان تعویض بوژی و مبادله کالا در کریدور فراهم است.

    معاون شرکت ساخت اظهار داشت: برای احداث این مسیر ریلی 130 میلیارد تومان هزینه شده است که 100 میلیارد تومان در دولت قبل و 30 میلیارد تومان در دولت یازدهم بوده است.

    وی یاد‌آور شد: حدود 75 درصد از این پروژه در دولت قبلی و 20 درصد در دولت یازدهم تکمیل شد تا فاز اول با 95 درصد پیشرفت فیزیکی به بهره‌برداری برسد.

    نصر آزادانی افزود: 5 درصد باقی‌مانده پروژه با افزایش تقاضا و ترافیک تکمیل می‌شود که شامل فضاهای خدماتی، توسعه انبارها متناسب با نوع کالا، فضای جانبی و از این قبیل است.

    معاون شرکت ساخت اظهار داشت: طی مذاکراتی که با کشورهای ترکمنستان و قزاقستان داشته‌ایم نرخ تعرفه را در این مسیر به حداقل نرخ ممکن کاهش می‌دهیم تا این کریدور بتواند در جابجایی کالا با بقیه کریدورهای ترانزیتی رقابت کند.

    انتهای پیام/م
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


وزیر امور اقتصادی و دارایی:
به تدریج در حال خروج از رکود هستیم/ ایران جزء امن‌ترین کشورها برای سرمایه‌گذاری است
وزیر امور اقتصادی و دارایی در شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی با بیان اینکه به تدریج در حال خروج از رکود هستیم، گفت: ایران جزء امن‌ترین کشورها برای سرمایه‌گذاری است. قیمت نفت در لایحه بودجه ۷۰ دلار و نرخ ارز با کمترین نوسان خواهد بود.


13930327000675_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی امشب در حاشیه نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤال فارس مبنی بر اینکه با توجه به تمدید مذاکرات، برنامه‌ اقتصادی دولت در راستای اقتصاد مقاومتی چه خواهد بود، اظهار داشت: خودمان را در دولت برای همه حالت‌ها و سناریوها آماده کرده بودیم و از ماههای قبل همه گزینه‌های محتمل بررسی و شناسایی شده که راه‌حل‌های مورد نیاز تدارک دیده شده بود، امیدوارم نتیجه مذاکرات مثبت و به همراه اثبات حقوق هسته‌ای ملت در کنار لغو تحریم‌ها باشد.

    وی افزود: این گزینه جدی‌ترین گزینه پیش‌بینی شده است و در عین حال خود را آماده کرده‌ایم که اگر مذاکرات مناسب نبود، بتوانیم مسائل و مشکلات کشور را حل و فصل کنیم، همان گونه که طی یک سال و نیم گذشته چنین برنامه‌ای در پیش گرفته شد و به نحو مناسبی طی این مدت با مدیریت مؤثر تورم روند نزولی به خود گرفت و قیمت دارایی‌های مختلف از جمله طلا و ارز در وضعیت باثبات قرار گرفت.

    وزیر امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: به تدریج در حال خروج از رکود هستیم و رشد اقتصادی برای اولین بار در سه ماهه اول امسال مثبت شد که نوید بسیار ارزشمند برای کشور است، به هر حال امیدواریم در سه ماهه دوم سال نیز رشد اقتصادی مثبت باشد و پیش‌بینی می‌شود که آمار مناسبی از رشد اقتصادی در 6 ماهه اول سال منتشر شود.

    طیب‌نیا با اشاره به اینکه باید آمادگی داشته باشیم، در صورت وجود همه گزینه‌ها کشور را اداره کنیم، به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: به دنبال آن هستیم که آسیب‌‌پذیری خود را نسبت به فشارهای خارجی به حداقل برسانیم، تا فشارهای وارد شده کمترین اثر را به اقتصاد کشور داشته باشد.

    وی با فعالان اقتصادی توصیه کرد:‌ روند اقتصاد روبه‌ رشد و مثبت است و امیدواریم مشکلات اقتصادی در آینده نزدیک با سرعت بیشتر حل و فصل شود و توصیه می‌کنم، سرمایه‌گذاران منابع خود را در زمینه تولید و فعالیت‌های اقتصادی به کار گیرند، زیرا سرمایه‌‌گذاری در ایران سودآوری بسیار بالایی دارد و تصورم این است، کشور ما جزء امن‌ترین کشور‌ها در منطقه است.

    وی در خصوص بازار سرمایه نیز گفت: این بازار به وضعیت با ثبات مثبت رسیده و پس از دوره‌ای تحت تأثیر تصمیماتی شرایط منفی داشت، خود را پیدا کرده و در آینده بازدهی مناسبی در بازار سرمایه کشور می‌توانند داشته باشند.

    به گفته طیب‌نیا با توجه به رونقی که در بازار سرمایه ایجاد می‌شود، باید بیشترین استفاده را برد، تا بتوان منابع خوبی برای بازار اولیه و تأمین مالی فعالیت‌های اقتصادی فراهم کرد.

    وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: علی‌رغم اینکه فضای سیاسی نوساناتی داشته است، اما قیمت طلا و دلار از ثبات نسبی برخوردار بوده و نوسانات در ماههای اخیر تحت تأثیر فضای بین‌المللی این دو بحث بوده و در کشور شرایط اقتصادی باثبات است که می‌تواند در سرمایه‌گذاری مؤثر باشد.

    طیب‌نیا در مورد سهام عدالت اظهار داشت: ارزیابی کاملی از این موضوع شده و مشکلات و چالش‌هایی که در این سهام وجود دارد شناسایی شده است و در طرح جایگزین بتوانیم تمامی این مشکلات را مرتفع کنیم و آنچه در دولت در حال بررسی است، به گونه‌ای طراحی شده در حالی که زمینه مشارکت عمومی مردم را در بنگاه‌های اقتصادی فراهم می‌کند، در عین حال مدیریت بنگاه‌ها نیز به صورت کارآمد و مؤثر در نظر گرفته شود.

    وی یادآور شد: این لایحه با حضور نمایندگان دستگاه‌های مختلف و مجلس تدوین شده و امیدواریم با تصویب لایحه اهدافی که در سیاست‌های اصل 44 و اجرای سهام عدالت وجود دارد، عملی شود.

    وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به سؤال فارس مبنی بر اینکه آیا مرحله جدید هدفمندی یارانه‌ها در بودجه 94 پیش‌بینی خواهد شد، گفت: این سؤال را فعلاً از من نپرسید.

    طیب‌‌نیا در پاسخ به این سؤال که در بازار صرافان نگاه قیمت‌گذاری به اظهارات مسئولان سیاسی کشور است، تصریح کرد: همین که گفته می‌شود ارز 10 تا 20 تومان بالا و پایین می‌شود، دامنه نوسانات نرخ در حداقل ممکن بوده که معنای آن این است از لحاظ بنیادی بازار با ثباتی داریم که می‌توان آن را به فال نیک گرفت و مثبت تلقی کرد که خبری از تکانه‌های شدید نیست.

    وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که قیمت نفت در لایحه بودجه 94 چه میزان خواهد بود، اضافه کرد: قیمت نفت در بودجه سال آینده 70 دلار تعیین شده است.

    وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به سؤال دیگر فارس مبنی بر افزایش درآمدهای مالیاتی در بودجه 94 چقدر پیش‌بینی می‌شود، گفت: این موضوع هنوز نهایی نشده و در جلسات هیئت وزیران در روزهای آینده مشخص می‌شود.

    وی ادامه داد: قیمت نفت در بودجه به صورت محتاطانه در نظر گرفته می‌شود، تا با عدم تحقق درآمدها روبه‌رو نشویم.

    وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: از نظر من نرخ ارز یکسان است به خاطر اینکه نرخ بازار به صورت ارز مبادله‌ای و آنچه در بازار آزاد خرید و فروش می‌شود کیفیتش متفاوت بوده و هزینه‌ای که در نرخ رسمی تعیین می‌شود، در نظر بگیریم، تقریباً بازار تک نرخی داریم.

    طیب‌نیا در پاسخ به این سؤال فارس که نرخ دلار در بودجه 94 چقدر خواهد بود، افزود: هر موقع این عدد قطعی شد، اطلاع‌رسانی می‌شود و بنا نداریم، ارز قیمت زیادی داشته باشد.

    انتهای پیام/ب
 
بالا