• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
دختر شریعتی: دیگر وقتش شده پولدار شویم!



ماهنامه «اندیشه پویا» در شماره 21 خود که به تازگی منتشر شده، فصلی دارد با عنوان «مطالعات فرهنگی» که در این فصل پرونده‌ای به اسم «در خدمت و خیانت پول» منتشر کرده و پنج روایت متفاوت درباره مواجهه با پول را در زندگی از دید چهره‌های مختلف بیان می‌کند. «سوسن شریعتی» یکی از افرادی است که در این بخش یادداشتی با عنوان «نوکری خوب، اربابی بد» نوشته است.

به گزارش ایسنا، متن کامل این یادداشت به نقل از «اقتصادنیوز» در ادامه می‌آید:

«پول، نوکری خوب و اربابی بد است.»

ضرب‌المثل انگلیسی

راست می‌گوید دکتر موسی غنی‌نژاد. همۀ ماهایی که به نوعی متعلق به سنت شریعتی بوده‌ایم و جوانی گذراندیم زیر آن چتر، رابطه‌ای مغشوش داشته‌ایم با پول. با پول یا با پولدار؟ خُب با هر دو. «زهد انقلابی ضدبورژوایی» ما را «اعراضی» کرده است؛ اعراض از دنیا و مافیها. اعراض از مصرف، از لوکس، مالکیت و ... همۀ چیزهایی که داشتنش مشروط به درآوردن پول در نظامی نابرابر بوده و در نتیجه اعراض از همۀ آنهایی که موجودیتشان در گرو موجودی‌شان بوده است. از همین‌رو پیر شده‌ایم و مانده‌ایم بی‌پول. هشتمان گرو نهمان. هم‌چنان مفتخر اما دست از دنیا کوتاه.

دست‌درازی به دنیا در گرو پاسخ به دو سؤال بوده است: الف) از کجا درآورده‌ای؟ ب) چگونه خرجش می‌کنی؟ اینکه از کجا درآورده‌ای و از چه راه‌هایی و در چه سیستمی و مبتنی بر چه تعریفی از کار، دلیل اصلی بسته شدن دست‌وپا بوده است و دغدغۀ دوم اینکه این پول چه روان‌شناسی‌ای را موجب می‌شود و چه آدمی بر جا می‌گذارد. اولی پرسش از سیستم بود و دومی پرسش از انسان. اولی قصدش درافتادن با **** اقتصادی حاکم بود و دومی آرزویش شکل دادن به انسانی آزاد.

پاک ماندن به‌رغم **** اقتصادی فاسد معنایش این بود که از پول و کسب آن حذر کنی، مگر به اندازۀ نیازت و هم‌تراز با کارت. نامش بود مبارزه با کنز، مبارزه با سرمایه‌داری و نیز تحقیر میان‌مایگی زیست بورژوایی که نه بی‌اعتنایی فردی به پول اشرافیت را داشت و نه پاک‌باختگی رعیت را. احتکار می‌کرد و همواره دست و دلی که می‌لرزید برای از دست دادنش. گمانمان این بود که پول، آدم را دوپولی و پولکی می‌کند، خریدنی و فروختنی می‌کند، زندگی را بازار می‌بیند و زنده‌ها را کالا. جانش را می‌دهد و پولش را نه و ... . از کجا آورده‌ای البته پرسش اصلی بود: دلالی؟ کمپرادوری؟ رانت‌خواری؟ ارزش اضافی پول‌های به ارث‌رسیده؟ کار؟ چه نوع کاری؟ حتی اگر تکلیف منشأ پول و مشروعیتش هم روشن می‌شد سراغ نحوۀ خرج‌کردنش می‌رفتیم تا بتوانیم متهمش کنیم. اگر پول داشت و خرج نمی‌کرد از جمله برای خودش می‌گفتیم خسیس یا مثلا ابوذری نمودن و عبدالرحمانی بودن. اگر پول داشت و خرج خودش می‌کرد می‌گفتیم مصرف‌گرا و مادی. اگر پول داشت و خمس و زکاتش را می‌داد می‌گفتیم برای تطهیر پولش است. اگر پول داشت و انفاق نمی‌کرد می‌گفتیم محتکر و قس علی‌هذا. به هیچ صراطی نمی‌شد مستقیم کرد پول را و صاحبش را. در مجموع، بعضی‌ها را برای اینکه پول مشکوک درآورده‌اند تقبیح می‌کردیم و برخی را برای اینکه پول مشروع را خرج خودشان می‌کردند. بی‌پولی برای برخی‌مان افتخار بود، برای برخی لوکس، برای عده‌ای اگزوتیک و همه‌مان را انداخته بود به رودربایستی با موجودی به نام پول. در تحقیرش اقتدار می‌دیدیم و طبع بلند و روح سرکش و مهم‌تر از همه پاکدامنی. این پاکدامنی و دستان ناآلوده، ما را در برابر واقعیت جامعه و نیز مقابل زمان قرار می‌داد و با پا به سن گذاشتن همان زمان و جامعه ما را آرام‌آرام از صحنه می‌راند. درافتادن با سیستم را بایکوتش فهمیدیم و نه به استخدام درآوردن واقعیتش. آرزوی ما تغییر **** نابرابر اقتصادی بود و این آرزویی بود پرخرج و تحققش پول لازم داشت و ما نداشتیم و در نتیجه رانده می‌شدیم از صحنه و می‌شدیم اقلیتی مرتاض.

راست می‌گفت شریعتی: «اگر در صحنه نباشیم به‌صورت گروه‌ها و اقلیت مرتاضی درمی‌آییم که اصولا در زندگی نقشی ندارند و هرکس در زندگی نقش نداشته باشد زندگی در او نقش خواهد داشت ... فقط به درد آخرت می‌خورد یعنی فوایدش را از شب اول قبر به بعد خواهیم دید که چیست.»

امروز هم همان دو پرسش سد راه پولدار شدنمان است. شاید با یک تفاوت و آن اینکه فهمیده‌ایم بی‌پولی هم به همان اندازۀ پولداری انحطاط‌آور و فسادپذیر است و تهدیدی برای آزادی انسان. بی‌پولی به همان اندازۀ پولداری می‌تواند ما را نوکر خود کند، استقلال ما را بگیرد، دست‌به‌دهان سازد و چرتکه‌انداز. از سر بی‌پولی، دین و ایمان هم فروخته‌اند. از سر معاش، معاد را هم شده است که بر باد داده باشند. بی‌پولی، مضطرب و دلواپسشان بار آورده، زرنگ و هفت‌خط یا حقیر و ذلیل. اینجایش را در جوانی نخوانده بودیم. بی‌پولی، به‌حاشیه‌راندگی به بار می‌آورد، از زمان و جامعه عقب ماندن به نیت پاک ماندن اما انحطاط نیز می‌آورد و مگر نه اینکه «انحطاط خود یک نوع فساد است؟» (شریعتی) البته امروز فهمیده‌ایم این نسبت ما با پول است که نسبت «دست و دل» را باز می‌کند و نه پول. چنین پیداست که «دست و دل‌بسته» دیگر ربطی به داشتن پول ندارد، چنانکه دست و دل باز نیز همین‌طور. بستگی به آدمش دارد. اصلا فهمیده‌ایم که داشتن پول برای رو کردن دست آدم، فضایل و رذایلش، ضروری است. باید داشته باشی تا معلوم شود تا کجا فسادناپذیری، بی‌اعتنایی به اخلاق بورژوایی، با میان‌مایگی میانه‌ای نداری، بخشنده‌ای و بزرگوار و قادر به تقسیم.‌

نتیجه‌ای که زمان و زمانه بر ما تحمیل کرد برای تجدیدنظر دربارۀ موجودی به نام پول از این قرار است: داشتن پول خوب است تا بفهمی به آن احتیاجی نداری (به قول کمدین فرانسوی: اسمائین)؛ داشتن پول خوب است به شرطی که استعداد به آتش کشیدنش را داشته باشی؛ داشتن پول خوب است به شرطی که بدانی اگر غیراخلاقی به دست آید، دیر یا زود انتقامش را خواهد گرفت (نقل‌قول)؛ داشتن پول خوب است به شرط اینکه دیگران را در سودش سهیم کنی؛ داشتن پول خوب است به شرط آنکه محصول کار باشد؛ داشتن پول خوب است چرا که فضایل و رذایل ما را به نمایش می‌گذارد.

به همۀ این دلایل، دیگر وقتش شده پولدار شویم. اما از کجا؟ چگونه؟ به چه قیمتی؟ دیگر دیر شده است: خرج‌کردنش را هم نیاموخته‌ایم چه رسد به دخلش. ما آدم‌های آزاده بورژوا‌ بشو نیستیم!»

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وزیر اقتصاد:
نفت 70 دلاری در لایحه بودجه 94/ روحانی از توافقات ایران و 1+5 می‌گوید


وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به مثبت‌شدن نرخ رشد اقتصادی در بهار امسال ابراز امیدواری کرد که در سه ماهه دوم سال نرخ رشد اقتصادی مناسب‌تر از قبل باشد.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علی طیب‌نیا در حاشیه جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه رشد اقتصادی در سه ماهه نخست امسال برای اولین بار مثبت شد گفت: امیدواریم در سه ماهه دوم سال نیز رشد اقتصادی مثبت باشد اما باید منتظر اعمال آمار رسمی از سوی بانک مرکزی باشیم.



وی با بیان اینکه قیمت طلا و ارز نیز پارسال در وضعیت باثباتی قرار گرفت تصریح‌کرد: با سیاست‌هایی که اتخاذ شد تورم روند نزولی به خود گرفت و از رکود نیز به تدریج در حال خروج هستیم.



وزیر اقتصاد درباره مذاکرات ایران و 1+5 گفت: من روند را یک روند مثبت و روبه رشد ارزیابی می‌کنم و امیدوارم که مشکلات کشور در آینده نزدیک با سرعت بیشتری نسبت به گذشته حل و فصل شود و در این شرایط توصیه من به فعالان اقتصادی این است که منابع خود را در زمینه تولید و سازندگی کشور به کار گیرند.



طیب‌نیا با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در ایران سودآوری بسیار بالایی دارد اظهارکرد:‌ تصور می‌کنم در حال حاضر کشور ما جزء امن‌ترین کشورها در منطقه است و نسبت به سایر این کشورها نیز سودآوری بیشتری دارد.



وی همچنین درباره پیش‌بینی از بازار سرمایه گفت: این بازار مدتی است که به ثبات رسیده و پس از یک دوره که تحت تاثیر برخی مولفه‌ها شرایط منفی پیدا کرد در حال حاضر به شرایط مثبتی رسیده و فکر می‌کنم در آینده نزدیک بازدهی مناسب‌تری برای سرمایه‌گذاران داشته باشد و به یک بازار موثر تبدیل شود.



وزیر اقتصاد در ادامه درباره نوسانات اخیر نرخ طلا و دلار و پیش‌بینی بازار در آینده تصریح‌کرد: به رغم نوسانات فضای سیاسی قیمت طلا و دلار از ثبات نسبی برخوردار بوده و اگر نوساناتی هم وجود داشته بیشتر تحت تاثیر نوسانات بین‌المللی قیمت طلا و دلار بوده است.



طیب‌نیا همچنین با بیان اینکه موضوع سهام‌عدالت را با حضور کارشناسان به طور کامل ارزیابی کردیم گفت: مشکلات و چالش‌ها را در این زمینه شناسایی کرده و سعی کردیم در طرح جایگزین این مشکلات به طور کامل مرتفع شود.



وی افزود: طرحی که آماده شده، در دولت در حال بررسی است تلاش شده در عین حال که زمینه مشارکت عمومی مردم در بنگاه‌های اقتصادی فراهم می‌شود در عین حال مدیریت این بنگاه‌ها نیز موثر و کارآمد باشد.





وزیر اقتصاد در ادامه درباره تصمیم‌گیری درخصوص کاهش نرخ سود بانکی اظهارکرد: کاهش نرخ سود جزو مواردی است که در آینده نزدیک در شورای پول و اعتبار مطرح خواهد شد و انتظار می‌رود زمانی که نرخ تورم کاهش می‌یابد نرخ سود و تسهیلات نیز متناسب با آن تعیین شود.



طیب‌نیا خاطرنشان کرد: البته دولت در موضع و مقامی نیست که به صورت دستوری نرخ سود تعیین کند اما انتظار داریم که با توجه به شرایطی که بر اقتصاد حاکم شده نرخ سود کاهش یابد.



وی در ادامه از راه‌اندازی بورس ارز در سال‌آینده خبرداد و افزود: راه‌اندازی بورس ارز در برنامه‌های دولت است که امیدواریم بتوانیم این طرح را در سال 1394 عملیاتی کنیم.



وی همچنین در جلسه امشب شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی با اشاره به گفت‌وگوی تلویزیونی رییس‌جمهور بعد از اخبار ساعت 21 تصریح کرد: یکی از مباحثی که رییس جمهور امشب در صحبت‌های خود مطرح خواهند کرد توافقات ایران و 1+5 است که طبق این توافق برخی تحریم‌ها لغو شده و این نشان می‌دهد توافقات خوبی حاصل شده که به تدریج اثرات مثبت آن را خواهیم دید.



طیب‌نیا در ادامه با اشاره به قیمت پیشنهادی نفت و دلار در لایحه بودجه سال 1394 گفت: قیمت پیشنهادی نفت در لایحه بودجه بشکه‌ای 70 دلار است و نرخ دلار نیز افزایشی ندارد. همچنین درآمد مالیاتی نیز فردا نهایی خواهد شد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مدیر عامل راه آهن خبر داد
برقی‌سازی خط آهن مسیر گرمسار – گرگان


مدیر عامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: به منظور پوشش کامل حجم ترانزیت‌های خط گرگان - اینچه برون طرح‌های پشتیبانی از این خط در راه‌آهن در حال بررسی هستند و به این منظور مسیر گرمسار – گرگان برقی خواهد شد.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محسن پورسیدآقایی در نشست خبری تصریح کرد: یکی از اصلی‌ترین اهداف آغاز به کار خط گرگان به اینچه برون گسترش ترانزیت منطقه ای بین ایران و کشورهای شمال شرق کشور است که با توجه به علاقه بالای این کشورها در بالا بردن تماس ترانزیتی به نظر می رسد از میزان استقبال از این خط بسیار بالا خواهد بود.



وی ادامه داد: با توجه به این موضوع در کنار افتتاح مسیر اصلی کریدور گرگان به اینچه برون باید امکانات زیرساختی کشور نیز به سطح قابل قبولی برسد تا این حجم از ترانزیت قابلیت مدیریت شدن داشته باشد که از این سو راه‌آهن طرح برقی سازی گرگان به گرمسار در دست مطالعه دارد و به محض بالا رفتن حجم ترانزیت از این خطوط این طرح اجرایی خواهد شد.

مدیر عامل راه‌آهن با بیان این‌که ایران پیش از این از طریق ایستگاه سرخس به ترکمنستان متصل بوده اظهار کرد: آنچه در مسیر جدید به عنوان هدف اصلی به آن نگاه شده اتصال ایران به مرکز قزاقستان است زیرا از طریق این خط می توان به شکل مستقیم از ترکمنستان به مرکز قزاقستان حرکت کرد.

پورسیدآقایی ادامه داد: با توجه به خط ریلی فعال در قزاقستان که به طور 1600 کیلومتر این کشور را به چین متصل می‌کند انتظار داریم با برپا شدن خط گرگان – اینچه برون یک مسیر ترانزیتی ریلی از چین به ایران و سپس به اروپا به وجود آید.

مدیر عامل راه‌آهن در پایان خاطرنشان کرد: انتظار داریم به حجم مبادلات سالانه از طریق این مسیر به شش میلیون تن برسد و البته در بلند مدت حجم آن از این رقم نیز بالاتر رود. از این رو خط بسیار مهم گرگان به اینچه برون که ایران را به دو کشور ترکمنستان و قزاقستان متصل می کند که در آینده نزدیک نقشی بسزا در ترانزیت منطقه و اتصال شرق آسیا به اروپا خواهد داشت.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پایان نشست وزیران خارجه ایران و ۱+5
تمدید مذاکرات جامع هسته‌ای تا 9 تیر/ آزادسازی ماهانه 700 میلیون دلار از دارایی‌های ایران



نشست وزیران خارجه ایران و ۱+5 پایان یافت.

به گزارش خبرنگار انرژی هسته‌ای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اعزامی به وین، منابع نزدیک به هیات مذاکره کننده هسته‌ای ایران اعلام کردند: قرار شد مذاکرات به‌زودی آغاز و طی هفته‌های آینده برای دستیابی به توافق ادامه یابد.

هم‌چنین توافق ژنو هم به مدت 7 ماه تا 9 تیر 1394 (30 ژوئن) تمدید خواهد شد.

یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان از بررسی ترتیبات آزادی دارایی‌های بلوکه شده ایران بر اساس برنامه اقدام مشترک (دوره شش ماهه) خبر داد.

این منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده در گفت‌وگو با خبرنگار انرژی هسته‌ای ایسنا در وین افزود: برخی جزییات زمان‌بندی در دست تنظیم است.

اضافه شده در ساعت 18

طبق توافق صورت گرفته میان دو طرف هر ماه 700 میلیون دلار از سرمایه‌های ایران در بانک‌های خارجی آزاد می‌شود. اما هنوز مشخص نیست در ازای این مبلغ ایران چه اقدامات هسته‌ای را علاوه بر آن چه در 10 ماه گذشته صورت گرفته است انجام خواهد داد.

بر اساس توافق اولیه ژنو ایران غنی سازی 20 درصدی خود را تعلیق و ذخایر اورانیوم غنی شده 20 درصدی‌اش را نیمی به اکسید اورانیوم و نیمی دیگر را رقیق کرد.

هم‌چنین ایران پذیرفت تا اورانیوم غنی شده 5 درصدی خود را که از تاریخ اجرای توافق تولید می شود به اکسید تبدیل کند.

هم‌چنین ایران پذیرفت تا تجهیزات عمده راکتور اراک را در زمان اجرای توافق نصب نکند. و نیز سانتریفیوژ بیش‌تری را در تاسیساتش نصب نکند.

علاوه بر این در مدت تمدید چهار ماهه توافق ایران پذیرفت تا در ازای آزاد شدن 2.8 میلیارد دلار از دارایی‌هایش حدود 4 تن از اورانیوم‌های غنی شده تا کم‌تر از 2 درصد را به اورانیوم طبیعی تبدیل کند.

ایران و 1+5 پس از ده ماه تلاش برای رسیدن به راه حل جامع نتوانستند در تاریخ تعیین شده به توافق یا تفاهمی سیاسی دست یابند و برخلاف انتظار مذاکرات در وین در یک هفته گذشته با توجه به مواضع سرسختانه و زیاده‌خواهانه آمریکا از پیشرفت قابل توجه برخوردار نشد.

در عین حال دو طرف بر ادامه تلاش‌ها برای رسیدن به راه‌حل جامع توافق کردند، از این رو مذاکرات برای هفت ماه دیگر تا 9 تیرماه 1394 تمدید شد. هم‌زمان با تمدید مذاکرات به طور طبیعی برنامه اقدام مشترک که سوم آذر سال گذشته به دست آمد نیز در مدت تمدید مذاکرات نیز تمدید شد.

قرار است ایران و 1+5 تا ساعتی دیگر در بیانیه‌ای مشترک نتایج مذاکرات وین را در جمع خبرنگاران اعلام کنند.

بر اساس توافق ژنو در دوره شش ماه اولیه، ایران اقداماتی هسته‌ای را در قبال برداشتن برخی تحریم‌های یک‌جانبه انجام داد که به نظر می‌آید همان شرایط در دوره زمانی هفت ماه جدید تمدید استمرار یابد.

در ازای اقدامات هسته‌ای ایران در توافق ژنو 4.2 میلیارد دلار از دارایی‌های ایران آزاد شد.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
معاون وزیر نیرو به مهر خبر داد:
جزئیات جمع آوری کنتورهای قدیمی برق/ 3 ویژگی نسل جدید کنتورهای برق

معاون وزیر نیرو با اشاره به جزئیات طرح جمع آوری کنتورهای فرسوده برق مشترکان، سه ویژگی نسل جدید کنتورهای برق جدید و سه تعرفه‌ای را تشریح کرد و گفت: مدیریت بار شبکه برق در روزهای پرمصرف، اعمال تعرفه‌های مختلف و افزایش دقت اندازه گیری مهمترین ویژگی کنتورهای جدید برق است.
هوشنگ فلاحتیان در گفتگو با مهر درباره جزئیات تعویض کنتورهای برق مشترکان، گفت: در شرایط فعلی اولویت دارترین برنامه در دست اجرا در سطح صنعت برق کشور کاهش اتلاف انرژی در شبکه تولید، انتقال و توزیع برق است.

معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی با اعلام اینکه قرار است با اجرای طرحی سه مرحله‌ای میزان اتلاف انرژی در شبکه برق ایران از 15.5 درصد فعلی به حدود 10 درصد تا پایان سال آینده کاهش یابد، تصریح کرد: بر این اساس تغییر ساختار شبکه فشار ضعیف توزیغ و فوق توزیع برق در دستور کار قرار گرفته است.

این مقام مسئول با بیان اینکه کاهش وسعت شبکه توزیع فشار ضعیف و افزایش وسعت شبکه 20 ولتی برق یکی از برنامه های در دست اجرا است، اظهار داشت: علاوه بر این، اجرای پروژه های بهینه سازی مصرف انرژی بر روی خطوط انتقال برق فشار متوسط هم در اولویت کاری شرکت های توزیع برق قرار گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه همزمان با تغییر آرایش شبکه فشار ضعیف توزیع نیروی برق کشور تغویض شبکه های فرسوده برق هم یکی از سناریوهای در دست اجرا به منظور کاهش اتلاف انرژی است، اظهارداشت: علاوه بر این، هم اکنون جمع آوری کنتورهای فرسوده برق و نصب نسل جدید کنتورهای دیجیتالی در دستور کار قرار گرفته است.

فلاحتیان با یادآوری اینکه هم اکنون نصب و راه اندازی کنتورهای جدید و دیجیتالی توسط شرکت‌های توزیع برق آغاز شده است، تاکید کرد: نسل جدید کنتورهای برق دارای تکنولوژی سه تعرفه ای بوده که این کنتورها دارای ویژگی ها و قابلیت های بیشتری برای اندازه گیری میزان مصرف برق مشترکان است.

معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی با اشاره به واگذاری بیش از یک میلیون و 500 هزار کنتورهای جدید سه تعرفه ای در سطح شبکه مصرف برق کشور، گفت: علاوه بر این، برای تمامی مشترکان جدید کنتورهای سه تعرفه‌ای و دیجیتالی نصب و راه اندازی خواهد شد.

این مقام مسئول با بیان اینکه هوشمندسازی شبکه توزیع برق از دیگر برنامه‌های در دست اجرا در سطح شبکه توزیع فشار ضعیف برق کشور است، تصریح کرد: برخی از کنتورهای قدیمی و فرسوده که دارای عمر بیش از 30 سال هستند، مشکلاتی را برای مشترکان و شرکت های توزیع برق به وجود می آورد.

وی با بیان اینکه پائین بودن دقت اندازه گیری در مصرف برق مشترکان و افزایش خطاها می تواند منجر به زیان مصرف کننده و یا شرکت‌های توزیع برق در محاسبه دقیق میزان دقیق مصرف برق شود.

فلاحتیان از مدیریت بار شبکه برق به ویژه در روزهای پرمصرف، اعمال تعرفه های مختلف و افزایش دقت اندازه گیری و قرائت میزان مصرف برق به عنوان سه ویژگی نسل جدید کنتورهای برق یاد و خاطرنشان کرد: مشترکان می توانند در صورت تمایل و دریافت کنتورهای جدید به ادارات برق و شرکت‌های توزیع برق مراجعه کنند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
مطالعات ۶۰ اقتصاددان درباره ایران بدون نفت
اقتصاد- نسیم آنلاین نوشت:
مطالعات ۶۰ اقتصاددان مطرح کشور درباره ایران بدون نفت در یک کتاب ۵۰۰ صفحه ای گرد ‌آوری و منتشر شده است.

این کتاب حاوی مطالعات حدود 60 اقتصاددان برجسته کشور در مورد راه های کاهش وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و بایسته های اقتصاد‌ مقاومتی است که به نقد و بررسی چالش های اقتصاد نفتی پرداخته است.

کتاب "ایران بدون نفت" که توسط مهدی مهرپور تدوین و گردآوری شده است دارای 468 صفحه بوده و 60 اقتصاددانان حاضر در این کتاب نظرات و پیشنهادات خود را در باب مسئله "ایران بدون نفت" و "راهکارهای رسیدن به یک اقتصاد بدون درآمدهای نفتی" به صورت مفصل بیان کرده اند.

در این کتاب، تمام 60 اقتصاددان مذکور به سوالاتی همچون "اگرنتوانیم ازفردا نفت بفروشیم چه اتفاقی می‌افتد"، "چرا نفتی ترشدیم"، "آیا لغو تحریمهای خارجی مشکلات اقتصادی را حل می‌کند"، "اگر تحریمهای خارجی ادامه دار بود سناریوی مقابله چه باید باشد"، "نگاه اقتصاد مقاومتی برای مقابله با مشکلات اقتصاد ایران چیست" و... پاسخ داده اند.

در کتاب ایران بدون نفت ، تمام 60 اقتصاددان، پاسخ گوی هشت سوال یکسان بوده که هر سوال در یک فصل قرار گرفته و تمام صاحب نظران به آن سوال پاسخ گفته اند.

این کتاب همانطور که در مقدمه آن نیز آمده است دروهله اول به عنوان یک بسته کارشناسی برای اجرا و عملیاتی کردن ایده ایران بدون نفت بوده و با ارائه راهکارها و پیشنهاداتی به دولت های فعلی و آینده نشان میدهد چگونه و با چه ابزارهایی میتوانند سهم نفت را در بودجه های سالانه به صفر برسانند.

گفتنی است 60 اقتصاددانان حاضر در این کتاب از طیف‌ها و گرایشات مختلف فکری در حوزه اقتصاد بوده و تمامی آنها دارای تالیفات و پژوهش هایی در زمینه اقتصاد ایران و مسائل کلان اقتصادی می باشند، لذا پاسخ های آنها به سوالات یکسان میتواند راهنمای مناسبی برای تصمیم گیری های اقتصادی کشور و امکان سنجی طرح‌ها و ایده های مطرح شده درباره رسیدن به یک اقتصاد بدون درآمدهای نفتی باشد.

3939
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-11-22-123944insta110.jpg

روایت بهمن فرمان‌آرا از اقتصاد سیاسی سینما و کسب‌وکار خانوادگی‌اش: بی‌ثباتی در اقتصاد آزارم می دهد
اقتصاد > هفته‌نامه تجارت فردا در تازه ترین شماره خود گفت گویی با "بهمن فرمان‌آرا" کارگردان نام آشنای سینمای ایران منتشر کرده که بر خلاف دیگر گفت گوهایش درباره اقتصاد و کسب و کار خانوادگی‌اش است.
گفت وگو با بهمن فرمان آرا با تیتر «پیله فرمان‌آرا» منتشر شده که اشاره به درخواست پدر این کارگردان برجسته از وی برای ترک سینمای آمریکا و " اداره شرکت کارخانجات پیله" دارد. او از دغدغه اش نسبت به صنعت نساجی سخن گفته و با وجود مشکلات زیادی که در این صنعت وجود دارد،تصریح کرده است که کارخانجات خانوادگی پیله برای او حکم عبادتگاه را دارد.

او همچنین از نگاه امنیتی به سینما انتقاد کرده و به طعنه از اینکه بد شانس بوده و در دو صنعت ورشکسته سینما و نساجی مشغول به کار است، ابراز تعجب کرده است.

خلاصه برخی اظهارات بهمن فرمان آرا در ادامه آمده است:

درسینمای آمریکا مشغول به کار بودم که پدرم خواست برگردم و مدیریت شرکت کارخانجات پیله را بر عهده بگیرم.

با شروع کارم احساس کردم وارد یک بازی سخت و پیچیده شده‌ام.

شرکت خانوادگی ما سال‌ها زیان می‌داد اما سال گذشته ماشین‌آلات جدید وارد کردیم و دو سال است که شرکت سود ده شده است.

زمین کارخانه امروز میلیاردها تومان ارزش دارد اما در تمام سال‌های گذشته که کارخانه به ورطه زیان‌دهی افتاده بود، هیچ‌وقت به فکر فروش کارخانه نیفتادیم.

کسی که فیلم محمد رسول‌الله را به ایران آورد و درآمد زیادی هم به دست آورد، تاجر نخود و لوبیا بود.

به نظر من بعد از ابلاغ اصل44 قانون اساسی، موجودیت بنیاد فارابی زیر سوال است.

من فکر می‌کنم بزرگ‌ترین مشکل سینمای ایران این است که بازار آن به درستی شکل نگرفته است.

از بچگی به فیلمسازی علاقه داشتم و راه خودم را انتخاب کردم اما صنعت نساجی هم دغدغه بزرگی است که هیچ‌وقت نمی‌خواهم کنارش بگذارم.

کارخانجات پیله زمانی 450 کارگر داشت امروز هم 150 خانواده سر سفره‌اش نشسته‌اند و این شرکت برای من و خانواده‌ام حکم عبادتگاه را دارد.

بی‌ثباتی آزاردهنده‌ترین چیزی است که در اقتصاد ما وجود دارد.

کار کردن در سینما به مراتب سخت‌تر از کار کردن در اقتصاد است البته این هم از بدشانسی‌های من است که در دو صنعت ورشکسته سینما و نساجی کار می‌کنم.

آرزو می‌کنم درهای سینماهای کشور به فیلم‌های جهانی باز شود تا تماشاچیان دوباره به سالن‌ها برگردند.

سینما اول باید زیرساخت خوب داشته باشد بعد بازار آن شکل می‌گیرد و بعد فیلم خوب ساخته می‌شود. ما چسبیده‌ایم به ساخت فیلم و به زیرساخت‌ها فکر نمی‌کنیم.

نگاه امنیتی و سلیقه‌ای به سینما خیلی آزارم می‌دهد.

من شبیه شخصیت گنج قارون نیستم اما اگر اتفاقی به رودخانه می‌افتادم و دو جوان نجاتم می‌دادند، می‌بردم‌شان کارخانه و می‌گذاشتم‌شان پای خط تولید تا احساس خوشبختی کنند و من هم احساس رضایت خاطر می‌کردم.

3939
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
وزیر اقتصاد خبر داد
برخی تحریم‌ها در توافق با ۱+۵ حذف می‌شود/ نفت ۷۰ دلاری در لایحه بودجه
وزیر اقتصاد گفت: پیشرفت‌های خوبی در مذاکره با گروه ۱+۵ حاصل شده و برخی تحریم‌ها حذف می‌شود، قیمت نفت در لایحه بودجه ۹۴ بشکه‌ای ۷۰ دلار خواهد بود.


13930529000274_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه امشب شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی با اشاره به گفت‌وگوی تلویزیونی رئیس جمهور بعد از اخبار ساعت 21، اظهار داشت: یکی از نکاتی که آقای رئیس جمهور در صحبت امشب خود مطرح خواهند کرد، در خصوص توافقات ایران و 1+5 است.

    وزیر اقتصاد تصریح کرد:‌ طبق این توافق برخی تحریم‌ها لغو می‌شود و این نشان می‌دهد توافقات خوبی حاصل شده که به تدریج اثرات مثبت آن را خواهیم دید.

    وزیر امور اقتصادی و دارایی قیمت پیشنهادی در لایحه بودجه را بشکه‌ای 70 دلار عنوان کرد و گفت: نرخ دلار در لایحه بودجه 94 افزایشی ندارد و درامد مالیاتی در لایحه بودجه فردا نهایی می‌شود.

    انتهای پیام/ب
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
2014_11_23_12_52_19.jpg

سرمایه گذاران اروپایی در راه ایران/ رشد 33 درصدی مبادلات ایران و آلمان
اقتصاد > اقتصاد کلان - همزمان با پیگیری مذاکرات هسته ای اخباری در مورد بازگشت تجار و سرمایه گذاران اروپایی به ایران منتشر شده است.


به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين، طي روزهاي گذشته اطلاعاتي تازه در مورد بازگشت سرمايه گذاران اروپايي به اقتصاد ايران منتشر شده است. خبرگزاري رويترز با بررسي اطلاعات آماري روابط تجاري خبر داده طي يک سال گذشته ميزان حضور تجار و سرمايه گذاران اروپايي در ايران افزايش يافته است. در همين دوره زماني ميزان صادرات کالاهاي آلماني نيز به ايران رشد داشته است. بخش مهمي از کالاهايي که آلماني ها به ايران صادر مي کنند نيز به انواع محصولات و کالاهاي سرمايه اي مربوط است که در فعاليت هاي صعنعتي مورد بهره برداري قرار مي گيرند. در همين حال همزمان با ادامه مذاکرات هسته اي دوره تازه اي از گمانه زني ها در مورد ادامه حضور سرمايه گذاران خارجي در کشور کليد خورده است. در صورتي که مذاکرات هسته اي به نتيجه مطلوبي برسد، امکان حضور سرمايه گذاران خارجي نيز در کشور بيشتر مي شود. آمارهاي وزارت امور اقتصادي و دارايي نشان مي دهد سال 92 ميزان سرمايه گذاري خارجي جذب شده به کشور 4.5 ميليارد دلار بوده است. براساس آنچه رويترز منتشر کرده ميزان صادرات آلمان به ايران طي هشت ماه گذشته 33 درصد رشد داشته و به عدد 1.6 ميليارد يورو رسيده است. اين اتفاق در شرايطي رخ داده که در سال 2013 تبادلات تجاري دو کشور 18 درصد کاهش يافته بود. همچنين سوئیس، که در سه ماهۀ اخیر علائمی از ضعف در فعالیتهای اقتصادی در آن دیده شد، از افزایش فعالیتهای اقتصادی با ایران خبر می‌دهد. به گزارش مجلۀ اقتصادی بیلان، کم نیستند برندها و لوازم سوئیسی که در بازارهای ایران خودنمایی می‌کنند و ایرانی‌ها نیز به خرید آنها تمایل نشان می‌دهند از لوازم خانگی سوئیسی گرفته تا کافی شاپ‌های ویونا و قهوۀ سوموز.

مجله بیلان در این باره می نویسد: "ایرانی ترجیح می دهند لوازم خانگی سوئیسی بخرند تا چینی، چون به کیفیت آن اهمیت زیادی می دهند و برایش هزینه می‌کنند. تعداد زیادی از شرکتها و گروههای صنعتی سوئیسی از دیرباز در ایران حضور داشته اند، اما آنها ترجیح داده اند از ترس مماشات گروههای آمریکایی در این زمینه با احتیاط و بی سر و صدا عمل کنند. دقیقاً همان مشکلی که بسیاری از کشورهای اروپایی با آن دست به گریبان بودند و در نهایت خسارت هنگفتی نیز برای آن پرداختند. سباستین رونیو، پژوهشگر مدیریت شرکت‌ها در مرکز ملی مطالعات علمی پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری دربارۀ همین سیاست آمریکا گفت : آمریکایی‌ها اولین کشوری بودند که به خصوص از طریق طرح داماتو (در سال 1996) تحریم‌های سختی علیه ایران وضع کردند، با این حال خودشان به تبادلات با ایران ادامه دادند. آنها محصولات زیادی به ایران فروختند از جمله کامپیوترهای اپل، آیفون، کوکاکولا.. هر چند که ارائه آمار در این باره سخت است اما با این حال این تبادلات به صورت پنهانی صورت می‌گرفت.

این کارشناس مسائل اقتصادی می‌گوید: تا پیش از روی کارآمدن سارکوزی، فرانسه اولین شریک صنعتی ایران بود و در واقع این فرانسه بود که بیش از همه هزینۀ تحریم‌ها علیه ایران را پرداخت کرد. سایرین در مقایسه با فرانسه بهتر در مقابل این خسارات مقاومت کردند از جمله ایالات متحده آمریکا که به رغم سیاست‌های تند علیه ایران تا این اندازه از همۀ منافع اقتصادی‌اش چشم پوشی نکرد و به تجارت با ایران ادامه داد؛ آنها سایرین را از تجارت منع می‌کردند و متعاقب همین تحریمها، فرانسه از رتبه چهارم شراکت با ایران به رتبه پانزدهم سقوط کرد.

مجله بیلان می‌نویسد: "البته شرکتهای سوئیسی هیچ کار غیرقانونی انجام نمی دهند، چرا که محصولات غذایی، دارویی و ساعت شامل تحریمهای غرب علیه برنامه هسته ای ایران نمی شود و این محصولات در ایران بازار و خریدار دارد. یکی از مدیران شرکتهای چندملیتی حاضر در ایران می‌گوید: هر چند در دو دورۀ ریاست جمهوری احمدی نژاد، طبقۀ متوسط در وضعیت بدی بود اما از جمعیت 78 میلیونی ایران نزدیک به 8 میلیون نفر فوق العاده ثروتمند هستند و نزدیک به یک چهارم از جمعیت از قدرت خرید خوبی برخوردارند. در هر حال آمار و ارقام هر چه باشد، بازرگانان اروپایی عزم‌شان را جزم کرده اند تا در ایران سرمایه گذاری کرده تا جبران مافات کنند. تاکنون هیئت‌های تجاری زیادی از کشورهای فرانسه، سوئیس، آلمان، ایتالیا، بلژیک و اتریش به ایران آمده اند تا مقدمات و زمینه گسترش روابط تجاری و اقتصادی با ایران را فراهم کنند.

در همین دوره زمانی
آمارهای رسمی گمرک نشان می دهد که طی 7 ماهه سال جاری واردات ایران از 5 قاره جهان با افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شده است.کشورهای قاره آمریکا که در رتبه سوم قاره های جهان در واردات ایران قرار دارند، صادرات خود به ایران را 160 درصد افزایش داده اند.

طبق آمار گمرک، واردات ایران از کشورهای قاره آمریکا از نظر وزن طی 7 ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل 310 درصد افزایش یافته است. ایران بیشترین واردات خود را از آسیا انجام می دهد و پس از آن کشورهای اروپایی سهم بالای در صادرات کالا به ایران دارند. آمریکا در میانه این جدول قرار دارد تا بیش از اقیانوسیه و آفریقا در واردات کالای ایران نقش داشته باشد.

اروپایی ها دومین و آسیایی ها اولین شریک ایران در واردات کالا محسوب می شوند. کشورهای اروپایی مجموعا سهم 20 درصدی از کل واردات ایران دارند.

طبق اعلام گمرک، ﻃﻲ ﻫﻔﺖ ﻣﺎﻫﻪ سال 1393 بیش از 97.18 درصد از ارزش ﻛﻞ واردات ﻛﺸﻮر ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ دو ﻗﺎره آﺳﻴﺎ و اروﭘﺎ ﺑﻮده اﺳﺖ. ﺳﻪ ﻗﺎره دﻳﮕﺮ از واردات 30 میلیارد دلاری ایران سهم 2.82 درصدی داشته اند.

در صورتي که توافقات هسته اي ايران به سمت مطلوبي پيش برود، طي ماه هاي آينده امکان حضور سرمايه گذاران خارجي بيشتري در اقتصاد ايران به وجود مي آيد.

3535
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
2014_11_23_12_27_1.jpg

شغل های بدون متصدی/ مشاغلی که کسی آنها را نمی خواهد
اقتصاد > بازارکار - بر اساس گفته های وزیر کار دو میلیون شغل بدون متصدی وجود دارد.
شاید باورش برای خیلی‌ها سخت باشد که دو میلیون شغل بدون متصدی در اقتصاد ایران وجود دارد.به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین دو میلیون شغل بی تصدی را نخستین بار مدتی پیش وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد. پس از او رئیس دانشگاه جامع علمی-کاربردی حتی رقم را بیشتر اعلام کرد. عبدالرسول پورعباس آمار این مشاغل را 2.5 میلیون نفر ذکر کرد. علت اصلی از نگاه او نداشتن مهارت متقاضیان است. موضوعی که هرچند وزیر کار تایید می‌کند اما علت دیگری هم از نگاه او دخیل است. علی ربیعی اعتقاد دارد نگاه کارجویان به اشتغال عوض شده است. او اشاره کرده بود که این مشاغل بدون متصدی، شغل‌های سخت و فیزیکی هستند که خریداری ندارند. در واقع همان کارهای سختی که از نگاه برخی در تصرف اتباع بیگانه است. به همین دلیل ربیعی صراحتاً بیان کرده بود: « نیازمند تغییر تیپولوژی نیروی کار هستیم.» مساله‌ای که معاون توسعه اشتغال وزارت کار به گونه‌ای دیگر بیان می‌کند. حسن طایی می‌گوید متقاضیان شغل باید کمی سطح انتظارات خود را پایین بیاورند و پس از یافتن شغل به تدریج رشد کنند. درخواستی که از نگاه تحصیل‌کرده‌های دیروز و متقاضیان امروز شغل در بازار کار، شاید چندان خوشایند نباشد. با این حال به نظر می‌رسد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی فعلاً تنها می‌تواند برای حل این مشکل از همین راهکار «درخواست» استفاده کند. اما از سوی دیگر نکته قابل توجه تعداد کل بیکاران کشور است. در حالی حدود دو میلیون و 300 هزار بیکار در اقتصاد ایران وجود دارد که طبق آمارهای برخی مسوولان به همین میزان نیز فرصت شغلی در کشور وجود دارد که متصدی ندارند. طبق آخرین آمار اعلامی از سوی مرکز آمار ایران در حال حاضر حدود دو میلیون و 300 هزار بیکار در کشور وجود دارد. بیکارانی که به دلیل نداشتن مهارت یا نبودن فرصت‌های شغلی نتوانسته‌اند مشغول به کار شوند. از این میزان بیش از یک میلیون و 600 هزار نفر مرد و حدود 700 هزار نفر زن هستند. همچنین یک میلیون و 800 هزار نفر در بخش شهری و 500 هزار نفر دیگر در بخش روستایی کشور هستند. موضوع قابل توجه دیگر این است که از این دو میلیون و 300 هزار نفر، 700 هزار نفر آنها جوانان 15 تا 24 سال و حدود 800 هزار نفر دیگر آنان جوانان 24 تا 29 سال هستند. این گروه متقاضیان جوانی هستند که احتمالاً تجربه کاری کمتری دارند و نیاز در بخش‌های آموزش مهارتی در این گروه نسبت به متقاضیان با‌تجربه بیشتر به نظر می‌رسد. همان عاملی که از نگاه پورعباس باعث شده اکنون مشاغلی بدون متصدی وجود داشته باشند. به همین دلیل به نظر می‌رسد اگر وزارت کار برای حل این مشکل مساله نوع نگاه‌ها به اشتغال را هم تغییر ندهد حداقل می‌تواند در عرصه مهارت‌آموزی اقداماتی انجام دهد که شاید دیگر از نگاه کسانی مانند رئیس دانشگاه جامع علمی-کاربردی مشاغل بدون متصدی در کشور وجود نداشته باشد.

3939
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-11-23-94059keynes.jpg

زمان بازگشت به کینز فرارسیده است؟
اقتصاد > اقتصاد کلان - سیاست های پولی در اقتصادهای توسعه یافته کارآمدی خود را از دست داده اند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دو اقتصاددان با انتشار یادداشتی در وبسایت مجمع جهانی اقتصاد ادعا کرده اند که امروز سیاست های پولی مانند تغییر نرخ بهره و افزایش حجم پول کارایی خود در اقتصادهای توسعه یافته را از دست داده اند و تلاش سیاستگذاران و به خصوص بانک های مرکزی جهان برای به رونق درآوردن اقتصادهای توسعه یافته از طریق سیاست های پولی با ناکامی همراه شده است. دیوید واینز (استاد اقتصاد دانشگاه آکسفورد) و پیتر تمین (استاد اقتصاد دانشگاه ام آی تی) توصیه کرده اند که اکنون بهترین زمان برای عمل به توصیه جان مینارد کینز است. کینز اعتقاد داشت که در زمان رکود اقتصادی، دولت ها باید از طریق افزایش هزینه های خود بخش تقاضا در اقتصاد را به حرکت درآورده و اقتصاد را از رکود خارج کنند. اکنون واینز و تمین نیز اعتقاد دارند که سیاست های مالی مانند افزایش پروژه های زیرساختی می تواند به بهبود اقتصاد غرب کمک کند و به همین خاطر آن ها نتیجه گرفته اند که اکنون زمان بازگشت به ایده های کینز فرارسیده است. پیش از این مجله اکونومیست نیز به سیاستگذاران آمریکایی و آلمانی توصیه کرده بود که هزینه های دولتی و به خصوص سرمایه گذاری در بخش زیرساختی را افزایش دهند.

از زمان بحران مالی جهانی در سال 2008 تاکنون، سیاست های مختلفی برای مقابله با این بحران به کار گرفته شده و برخی از بانک های مرکزی مانند بانک مرکزی آمریکا و ژاپن سیاست های پولی جسورانه ای را امتحان کرده اند در حالیکه بانک مرکزی اروپا نسبتا محافظه کارانه تر عمل کرده است. همچنین علاوه بر سیاست های پولی، سیاست های مالی گسترده ای نیز توسط اقتصادهای توسعه یافته و همچنین به کار گرفته شده است با این حال این اقتصادها امروز شرایط یکسانی ندارند. برای مثال اقتصاد آمریکا شرایط نسبتا خوبی دارد به طوریکه رشد اقتصادی در این کشور بهبود یافته و نرخ بیکاری نیز کاهش یافته اما منطقه یورو از نظر رشد اقتصادی و نرخ بیکاری در شرایط نامناسبی به سر می برد.

3535
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-6-24-91522photo2_1_.jpg

معاون سازمان گسترش و نوسازی صنایع: بانک ها به 25 هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه نیاز دارند
اقتصاد > اقتصاد کلان - مستخدمین حسینی: پیشنهاد من این است که دولت بجای دخالت در نقش بانک مرکزی به عنوان نهاد سیاستگذار و تنظیم کننده بازار، راهکارهای دیگری را انتخاب کند که ریسک افزایش نقدینگی را کمتر کند.
مريم يعقوبي: سپرده قانونی یکی از ابزارهایی است که مقام قانونگذار به واسطه آن جهت تعادل بخشیدن به سیاستهای پولی کشور در شرایط خاص اقتصادی اقدام میکند. اخیرا دولت در اقدامی عجیب به بانک مرکزی دستور داده تا با کاهش نرخ سود سپرده قانونی بانکها نزد بانک مرکزی قدرت اعطای تسهیلات بانکها را افزایش دهد.

حیدر مستخدمین حسینی، معاون مالی اقتصادی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین از این دستور نابهنگام دولت انتقاد کرده و این مسئله را دخالت در اختیارات قانونی بانک مرکزی عنوان کرد.

نقش اصلی سپرده قانونی بانکها در اقتصاد چیست؟

سپرده قانونی یکی از ابزارهایی است که مقام قانونگذار به واسطه آن جهت تعادل بخشیدن به سیاستهای پولی کشور در شرایط خاص اقتصادی اقدام میکند. بانکها موظفند همواره نسبتی از بدهيهای ايجاد شده و بطور اخص سپرده‌های اشخاص نزد خود را در بانک مرکزی نگهداری کنند. بانک مرکزی در شرایط خاص از طريق افزايش نسبت سپرده قانونی حجم تسهيلات اعطايی بانكها را منقبض و از طريق کاهش آن، اعتبارات بانكها را منبسط ميکند. منظور از شرایط خاص، زمانی است که قدرت پایه پولی افزایش پیدا کند بانک مرکزی با استفاده از این سپرده قانونی سیاست انقباضی در پیش گرفته و نرخ این سپرده را افزایش میدهد اما گاهی نیز لازم است که نقدینگی در جامعه افزایش پیدا کند که در این حالت بانک مرکزی با سیاست انبساطی قدرت تسهیلات دهی بانکها را افزایش داده این سپرده را کمتر میکند البته نسبت ثابتی نیز برای این سپرده تعریف شده که بیش از 30 درصد و کمتر از 10 درصد نباید باشد.

حذف این سپرده چه تبعاتی در پی خواهد داشت؟

در حال حاضر با توجه مجموعه سپرده هایی که نزد بانکها است نسبت این سپرده قانونی 13.5 درصد است که اگر در حال حاضر بخواهیم آن را کاهش دهیم به بانکها این اجازه را میدهیم که نقدینگی بیشتری در جامعه توزیع کنند که اصلا به صلاح وضعیت فعلی رو به کاهش تورم نیست. بررسی ها نشان داده 1 درصد کاهش نرخ سپرده قانونی بانکها نزد بانک مرکزی، باعث افزایش 1 درصدی تورم میشود. بین این سپرده و تورم رابطه خطی برقرار است و پیامد این تورم هم افزایش 5 درصدی نقدینگی است.

اما دولت با در نظر گرفتن نیاز به نقدینگی بخش تولید این دستور را صادر کرده است

کاهش نرخ سپرده قانونی در کوتاه مدت اثر افزایش تورم را به دنبال خواهد داشت. اما در صورتیکه این منابع در اختیار بخش واقعی تولید قرار بگیرد در میان مدت به بخش تولید بسیار کمک کرده و میتوان از آن به عنوان اهرم کاهنده تورم استفاده کرد

نگرانی اصلی از این بابت است که این نقدینگی در اختیار بخش واقعی تولید قرار نگیرد و به سمت جامعه برود و مورد مصرف قرار گیرد که این موضوع معضلات جدیدی را به وجود خواهد آورد.

بانک ها در حال حاضر راه هایی برای گریز از دستورات بانک مرکزی در اختیار دارند و این باعث میشود این وجوه در مسیر واقعی مورد استفاده قرار نگرفته و به بخش تولید نرسد. دولت با این دخالت علاوه بر اینکه اختیارات بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار را به عنوان مرجع سیاست گذاری های پولی زیر سوال میبرد بلکه در انجام وظایف اصلی این که مقام قانونگذار که کنترل نقدینگی و تورم است نیز اختلال ایجاد میکند که در شرایط فعلی که همچنان در رکود به سر می بریم منجر به بروز مشکلات جدی خواهد شد.

بانک مرکزی در شرایط فعلی اصلا نباید برای کاهش این سپرده قانونی بانکها تحت فشار قرار گیرد به دلیل اینکه بانک مرکزی عامل تعادل بخشیدن به اقتصاد است و اعمال سیاست های صحیح پولی باید تنها در اختیار تام بانک مرکزی باشد. سلب اختیار از بانک مرکزی اشتباه است و در این گونه موارد می بایست تنها بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار تصمیم گیرنده باشند.

چه راهکار دیگری به جای کاهش سپرده قانونی برای کمک به بخش تولید وجود دارد؟

پیشنهاد من این است که دولت بجای دخالت در نقش بانک مرکزی به عنوان نهاد سیاستگذار و تنظیم کننده بازار، راهکارهای دیگری را انتخاب کند که ریسک افزایش نقدینگی را کمتر کند.

آنچه مسلم است این است که بانکها برای اعطای وام به بخش تولید نیاز به نقدینگی دارند، برای حل این مشکل دولت نباید سپرده قانونی بانکها را نشانه برود، بلکه بايد سرمایه بانکها را افزایش دهد و این افزایش میتواند از محل صندوق توسعه ملی با بازپرداخت کوتاه مدت مثل سه ساله باشد. بانکها باید حداقل 25 هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه دهند که این افزایش سرمایه با 1 درصد کاهش سپرده قانونی تامین نخواهد شد.

3535
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-9-20-113632img_3938.jpg

آصفی: تا اینجا در مذاکرات هسته ای ضرر نکرده ایم/باید زندگی مردم را از مذاکرات جدا کنیم
- حمید رضا آصفی معتقد است خروج ما از مذاکرات در این مقطع بهانه دست غربی ها و معاندین جمهوری اسلامی و در راس آنها آمریکا و **** صهیونیستی می دهد که تقصیر به نتیجه نرسیدن را به جمهوری اسلامی نسبت دهند.
محمود عزیزی: سخنگوی اسبق وزارت خارجه برخلاف دوران قبل از سوم آذر،صریح تر درباره مذاکرات هسته ای اظهار نظر می کند. معتقد است باید از تیم مذاکره کننده تشکر کرد. تاکید می کند هیجان زدگی در حوزه دیپلماسی مثل سم مضر است و انتقاد می کند بابت بزرگ کردن بیش از اندازه برخی دیدارها در مذاکرات هسته ای و آن را «دراماتیزه کردن» سیاست می خواند.

جدا کردن زندگی مردم از مذاکرات توصیه اوست و پیش بینی می کند اصرار ایران بر خواسته هایش می تواند موجب تعدیل هایی در نگاه غربی ها خصوصا آمریکایی ها در ادامه مذاکرات شود.مشروح این گفت وگو به شر زیر است:

***


قبل از پایان مذاکرات، سخن از این بود که ما تا سوم آذر باید به توافق برسیم و ایران به دنبال تمدید مذاکرات نیست. اکثر کارشناسان هم به این امر معتقد بودند که تمدید اصلا به نفع ما نیست. با این همه، مذاکرات تمدید شد؛ سوال اصلی این است که بعد از سوم آذر ما باید زیر میز مذاکره می زدیم و به قبل از توافق ژنو بازمی گشتیم یا اینکه همچنان باید به ادامه دیپلماسی تاکید کنیم؟

برای این سوال شما باید بپرسیم ما برای چه وارد مذاکره شدیم که بعد بررسی کنیم که آیا باید بیرون می آمدیم یا نه. ورود به این مذاکرات به خاطر حقوق هسته ای جمهوری اسلامی ایران بود. حقی که به هر حال طرف های مقابل نمی پذیرند و طی سالهای مختلف از طریق تحریم ها تلاش کردند از آن جلوگیری کنند.

یکی از دلایل ورود ما به این مذاکرات، احقاق حقوق هسته ای جمهوری اسلامی بود؛ مساله دوم به نوعی اتمام حجت با طرف های مقابل و سوم در اختیار گرفتن فضاهای جهانی بود. مشخص است که هدف این بود که ما نشان دهیم مسئولانه برخورد کردیم ،حسن نیت داریم و حقانیت خودمان را به دنیا نشان دهیم.ما در این سه موضوع به توفیق های نسبی رسیدیم. بالاخره غربی ها حقوق هسته ای ما را نمی پذیرفتند،اما الان این امر تثبیت شده است. بر این اساس، معتقدم تا اینجای کار، ما از ورود به مذاکرات هسته ای ضرر نکردیم و کسی که بهانه جویی کرده، طرف مقابل است.

خروج ما از مذاکرات در این مقطع، بهانه دست غربی ها و معاندین جمهوری اسلامی و در راس آنها آمریکا و **** صهیونیستی می دهد که تقصیر به نتیجه نرسیدن را به جمهوری اسلامی نسبت دهند.لذا الان شرط منطق نیست که از مذاکرات بیرون بیایم، ولی ما مذاکرات را برای مذاکره نمی خواهیم و به نفع کشور نیست که مذاکرات علی الدوام ادامه داشته باشد.

باید به طرف مقابل فهماند که مذاکره را برای مذاکره نمی خواهیم و این پروسه بالاخر باید تمام شود. نکته دوم هم این است که زندگی روزمره مردم و حیات اقتصادی باید از مذاکرات جدا کرد. من فکر می کنم ما در ابتدای مذاکرات دچار اشتباهی شدیم که موضوع های اقتصادی به مذاکرات گره خورد. این دو مساله را باید از هم تفکیک کرد.

تمدید مذاکرات به این معناست که این وضعیت تا 7 ماه آینده ادامه دارد. البته دوستان گفتند ما سعی می کنیم زودتر از 7 ماه مساله جمع شود. این حرف خوبی است اگر زودتر بشود مذاکرات را جمع کرد، ولی اینکه 7 ماه را برای تمدید مذاکرات در نظر گرفتند نشان می دهد فاصله ها به گونه ای است که کمتر از این مدت امکان به نتیجه رسیدن سخت است.

آخرین اظهارات اوباما یک شب قبل از اتمام مذاکرات و اعلام اینکه«رفع تحریم ها به صورت فعلی برای ما قابل مذاکره نیست» در مقابل تصمیم کشور به رفع کامل تحریم ها نشان می دهد فاصله ما و آمریکایی ها معنادار است. این گونه اظهار نظر ها برخی را در داخل به این نتیجه رسانده که در این 7 ماه هم اتفاق جدیدی در مذاکرات نخواهد افتاد چون در مبانی اختلاف های ما اساسی است.ارزیابی شما چیست؟

4 ماه قبل که من مصاحبه ای انجام دادم، آنجا عرض کردم که مذاکرات تمدید می شود. دوستان خبرنگار از من پرسیدند که چرا شما می گویید تمدید می شود؟ من گفتم فاصله ها به گونه ای است که این مذاکرات در این تاریخ تمام نمی شود. به من اشکال کردند که گفته شده 3 آذر 93 آخرین مهلت برای توافق است . آنجا عرض کردم دیپلماسی که وحی منزل نیست و دیپلماتها می توانند راههایی برای برون رفت پیدا کنند.

امروز هم معتقدم همان طور که اوباما به تدریج مواضع خود را به دلیل سرسختی جمهوری اسلامی ایران بر مواضعش تغییر داد، این امکان هنوز هم هست. روزگاری آنها حتی نمی پذیرفتند که ما حتی سانتریفیوژ داشته باشیم. امروز آنها اصل داشتن آن را پذیرفته اند. مشکل سرتعداد سانتریفیوژها است.

این اتفاق هم حاصل ده سال پافشاری و کار و تلاش است و آسان به دست نیامده است. لذا اگر ما زندگی مردم را از این مذاکرات جدا کنیم، ضمن اینکه در امور جاری کشور سر و سامان می گیرد، پیام روشنی به غربی ها داده می شود که نخواهند به ما فشار بیاورند.

امروز هم تمدید مذاکرات 7 ماهه است. دوستان ما هم اعلام کردند که تلاش می کنند در 4 ماه این مذاکرات را به نتیجه برسانند. امیدوارم این طور شود. ولی به هر حال این داستان چند ماهی ادامه دارد. لذا باید اقتصاد کشور، را از پرونده هسته ای جدا کنیم. مضافا به اینکه قیمت نفت در حال پائین آمدن است و به 70 دلار رسیدهو حتی برخی فکر می کنند پائین تر می آید چون زمستان هم کم کم تمام می شود و وارد فصل گرما می شویم.لذا ما حتما نباید میز مذاکره را ترک می کردیم، منتها مذاکره برای مذاکره هم به نفع ما نیست. ما اگر بتوانیم وابستگی اقتصاد کشوربه نفت را کمتر کنیم، غربی ها پیام خودشان را می گیرند و حتما در نظرات خود تجدید نظر می کنند.

شما پیش بینی تان این است ادامه اصرار ما بر خواسته هایمان منجر به عقب نشینی آنها می شود؟

چند فاکتور دخیل است .فکر می کنید چرا غربی ها پای میز مذاکره با ما آمدند؟

شاید به دلیل ضربه ای که اقتصاد های اروپایی از تبعات تحریم ایران و از دست دادن یک بازار بزرگ برایشان رخ داد.

آنها به دلیل مسائل اقتصادی پای میز مذاکره نیامدند.چند دلیل برای این موضوع وجود دارد. یکی اینکه تحریم ها ما را از سیاست هایمان جدا نمی کند. دوم دیدند ما بر روی خواسته هایمان پافشاری داریم. سوم دیدند علی رغم تحریم ها توانمندی های هسته ای ما بیشتر شده است. لذا آمدند پای میز مذاکره. اگر این سه روش ادامه پیدا کند،شما بدانید که آنها ناچار به تعدیل می شوند.

شما توجه کنید که جان کری وزیر خارجه آمریکا چند روز در وین ماند. او اصرار داشت از این مذاکرات چیزی گیر آمریکا بیاید. این نشان می دهد که آمریکایی ها واقعا به انجام شدن این توافق نامه نیاز دارند. تیم هسته ای ما تا اینجا کارش را خوب انجام داده است. کسانی که یک مذاکره سیاسی و دیپلماتیک انجام داده اند می دانند که از صبح تا شب در مذاکره بودن چقدر طاقت فرسا است.باید به تیم مذاکره کننده خسته نباشید گفت، اما شرط توفیق ما در این مسیر، مقاومت و پافشاری و اغماض نکردن از حقوق هسته ای است. این امر موجب می شود طرف مقابل این پیام را دریافت کند ایران حل و فصل مسائل اقتصادی کشور را در گروی مذاکرات هسته ای نمی بیند.

به نظرتان افکار عمومی نگاهش به آمریکایی ها از این پس چگونه خواهد بود. فکر می کنید یک نگاه عمومی در مردم شکل می گیرد یا نه همچنان می توان مردم را به چند دسته در این مورد تقسیم کرد؟


نه، نگاه عمومی در مردم شکل نمی گیرد. البته اکثریت بزرگی که می توان آن را قاطبه مردم دانست نسبت به آمریکا بدبین هستند و مظالم آمریکا را فراموش نمی کنند. یک دسته دیگری هم که خیلی زیاد نیستند، با آمریکا خوشبین هستند و از اول مذاکرات هم فکر می کردند اگر مذاکرات بین ما و آمریکایی ها شکل بگیرد، همه چیز حل می شود.حتی در پاره ای مواقع رسانه ها با موضوع مذاکرات هیجان زده برخورد کردند.

یک ملاقات را بزرگ می کنیم و یک گفت وگو را به عنوان نقطه عطفی در روابط ذکر می کنیم. این احساساتی برخورد کردن، مسائل را درآماتیزه کردن و کوچک کردن سبد تحلیل مان و نگاه کردن به یک مساله مجرد از دیگر مسائل، کمکی به دیپلماسی نمی کند.واقع گرایی و تعقل گرایی مهمترین اموری است که باید در جامعه انتشار پیدا کند.در موضوعی مهم و ملی در این سطح حتما نباید اجازه داد هیجان کاذب غلبه کند.با هر چیزی هیجان زده برخورد کردن به خصوص در سیاست خارجی، می تواند مضر باشد.

پستی و بلندی یک مذاکره سیاسی یک امر طبیعی است که در عالم دیپلماسی رخ می دهد، از نظر شما در مذاکرات هسته ای ما این اتفاق از چه زمانی رخ داد؟

عملا ازمذاکرات وین 7 با مشکل مواجه شدیم و مذاکرات ناموفق بود. مذاکرات مسقط هم خیلی رسانه ای نشد، اما شرایط آن مذاکرات از وین بدتر بود. آمریکایی ها در آن مذاکرات خیلی سطح توقع خودشان را بالا بردند. تصور من این است که آمریکایی ها دچار یک سوء تفاهم جدی شدند و فکر می کردند ایران به این قرارداد خیلی نیاز دارد. تمدید مذاکرات هسته ای نشان داد ایران از خطوط قرمز خود عدول نکرده و از این بابت باید از تیم مذاکره کننده تشکر کرد.

/212 29


 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
پوتین: شاید 2018 باز هم نامزد انتخابات شدم/کاهش قیمت نفت گریبانگر عاملانش می‌شود


رئیس‌جمهوری روسیه با تاکید بر اینکه مسکو در عرصه جهانی منزوی نیست و منزوی نخواهد شد، خطر تبعات فاجعه‌بار تحریم‌های غرب برای اقتصاد روسیه را بی‌اهمیت شمرد.



به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در مصاحبه با خبرگزاری ایتارتاس که امروز (یکشنبه) منتشر شد، گفت: از نظر ما پرده آهنین نابود شده است. ما تحت هیچ شرایطی این مسیر را ادامه نمی‌دهیم و هیچکس نمی‌تواند در اطراف ما دیوار بسازد. این غیرممکن است.



پرده آهنین نام بخش‌بندی مرزی اروپای پس از جنگ جهانی دوم در ۱۹۴۵ و در جنگ سرد به دو بخش اروپای غربی و کشورهای عضو پیمان ورشو بود. با پایان جنگ سرد در ۱۹۹۱ پردهٔ آهنین نیز برچیده‌ شد.



رئیس جمهوری روسیه تصریح کرد، قصدی برای کشمکش با غرب یا تشکیل دوباره پرده آهنین ندارد اما کشورش برای منافع ژئوپلتیکی و تحقق دستورالعمل‌ها برای بهبود شرایط‌اش تلاش می‌کند.



وی ادامه داد: ما نیازی به رقابت با هیچ کشور غربی یا کشمکش با آن‌ها را نداریم بلکه به دنبال تحقق بخشیدن آرام به دستورالعمل‌های خود برای بهبود شرایط هستیم.



رئیس جمهوری روسیه با اشاره به بوریس یلتسین، نخستین رئیس جمهوری فدراسیون روسیه گفت: او در ابتدای امر در چشم غربی‌ها با عنوان فردی مورد قبول واقع شد اما پس از آنکه از یوگسلاوی دفاع کرد و به دنبال منافع کشورش در منطقه بالکان دست به اقداماتی زد، تبدیل به دشمنی برای غرب شد. امروز نیز ما با توجه به اوضاع پیرامون اوکراین و دفاع از شهروندان روس در این کشور به نمونه‌ای از دشمن غرب تبدیل شده‌ایم همانطور که در آغاز پیدایش فدراسیون روسیه پس از فروپاشی شوروی کشور با آن مواجه بود. تلاش برای منافع ژئوپلتیکی در شرایط کنونی و حل مشکلات اقتصادی، کشمکش‌های دفاعی و مسائل اجتماعی بسیار اهمیت دارد و ما باید تلاش کنیم تا منافع مردم خودمان را حفظ کنیم.



پوتین ادامه داد: روسیه به دنبال ایجاد حصاری بر گرد خودش برای در امان ماندن از رخدادهای جهانی نیست. در برهه‌ای از تاریخ کشورهای جهان هر کدام تلاش کردند تا خودشان را از مابقی جهان منزوی کنند و دور نگه دارند و پیامدهای ناگواری برایشان به وجود آمده که مهمترین آن‌ها فروپاشی بوده است. بنابراین ما بار دیگر در این مسیر گام برنمی‌داریم و برای خودمان حصاری درست نمی‌کنیم.



رئیس جمهوری روسیه در ادامه سخنانش تاکید کرد: مسکو آماده است تا در راستای منافع ملی خودش و با نگاهی به نتایج گفت‌وگوها با کشورهای دیگر وارد مذاکره شود.



پوتین گفت: اگر بخواهیم فقط دست بر روی شانه‌های یکدیگر بگذاریم، همدیگر را دوست قلمداد کنیم، سفر کنیم و در نشست‌هایی نظیر گروه هشت حضور یابیم و از ارتباطات و برخوردهای غیر رسمی این چنینی تنها هدف کنار هم نشستن را دنبال کنیم، در حالی که نسبت به منافع‌مان مسوولانه عمل نکنیم و توجهی به موضع روسیه برای حل و فصل مسائل کلیدی مختلف نداشته باشیم، فایده‌ این کارها چه می‌تواند باشد؟



وی افزود: من رئیس جمهور روسیه شده‌ام نه برای اینکه جاه طلبی‌های شخصی‌ام را ارضا کنم. اگر منافع روسیه نادیده گرفته شود، من این سمت را نمی‌خواهم. بنابراین لازم است که ما به صورت اصولی اما آشکار و حتی می‌توان گفت به صورت شریک، تمام مشکلات را به بحث بگذاریم و به نتیجه برسیم. امیدوارم این در عمل هم همین‌طور شود.



**** روسیه تاکید کرد که وی از سرد شدن روابط با غرب هراسی ندارد. رئیس جمهوری روسیه هم‌چنین گفت: ***** جهان به واسطه توانایی‌ها و ظرفیت‌های یک کشور در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و دفاعی تعیین می‌شود.



پوتین افزود: مقابله با فساد در روسیه نیازمند زمان و اقدامات مناسب است و نباید در این راه از اشخاص غیرقابل دسترس و ناکارآمد استفاده کرد. روسیه مشکلات مربوط به فساد مالی را از گذشته به ارث برده است؛ زمانی که دولت درباره مقابله با فساد هیچ اقدامی را در نظر نگرفته بود.



پوتین در ادامه عنوان داشت که قصد ندارد رئیس جمهور مادام العمر روسیه باشد چرا که آن را گزندی برای کشورش می‌داند با این حال وی این احتمال را که در سال 2018 بار دیگر در انتخابات نامزد شود، رد نکرد.



رئیس جمهوری روسیه هم‌چنین در بخش دیگری از سخنانش هشدار داد: کاهش قیمت نفت به طور مصنوعی در نهایت گریبان‌گیر کسانی خواهد شد که به این مساله دامن زده‌اند.



ولادیمیر پوتین اظهار داشت که به اعتقاد وی کاهش قیمت نفت به این علت رخ داده که آمریکا شروع به استخراج نفت و گاز از منابع پایه خود کرده است.



پوتین خاطرنشان ساخت: اگر تلاشی عمدی برای کاهش قیمت انرژی در حال انجام است، این تلاش‌ها در نهایت به کسانی ضربه خواهد زد که شروع کننده آن بودند.



وی افزود: این ابدا به این معنی نیست که تحریم‌ها، کاهش شدید قیمت نفت و ارزش پول ملی تنها برای ما نتایج منفی و تبعات فاجعه بار به همراه خواهد داشت. یک همچنین اتفاقی رخ نخواهد داد.



پوتین در ادامه تصریح کرد: مشکلات افزایش پیدا کرده و در حال حاضر چنین مشکلاتی وجود دارند و همچنان افزایش خواهند داشت و وضعیت بدتر خواهد شد اما این اتفاق تنها در روسیه نخواهد افتاد بلکه در کشورهای شرکای ما نیز از جمله در کشورهای تولیدکننده گاز و نفت اتفاق خواهد افتاد.



پوتین با تاکید بر اینکه اقدام آمریکا در استخراج نفت و گاز از منابع پایه‌اش باعث کاهش قیمت نفت شده، گفت: اما این تولید قرار است ما را به کجا برساند؟ برآوردها حاکی از آن است که قیمت نفت به 65 تا 83 دلار در هر بشکه می‌رسد. اکنون قیمت نفت به زیر 80 دلار در هر بشکه رسیده است. شاید عربستانی‌ها به طور خاص می‌خواهند رقبای خود را بکشند.



پوتین در ادامه گفت: تولید نفت افزایش یافته است و لیبی و همین‌طور عراق به رغم همه مشکلات نفت بیشتری تولید می‌کنند و مهم نیست که چنین چیزی عجیب به نظر می‌رسد، نفت غیرقانونی در بازار با قیمت 30 دلار در هر شبکه ظاهر شده است. نفتی که گروه داعش در حال فروختن در بازار سیاه است. عربستان استخراج نفت را افزایش داده است، در این میان مصرف به دلیل دوران رکود و یا بهتر بگویم رشد اقتصادی جهانی با سرعتی کمتر از آنچه که پیش بینی شده با کاهش رو به رو به رو شده است.



پوتین تصریح کرد: بیایید فرض کنید که اقدامات هدفمند شرکا نیز در بازار جهانی انرژی در حال اجرا است. آیا ما می‌توانیم چنین پیش فرضی داشته باشیم؟ بله می‌توانیم.



رئیس جمهوری روسیه در آخر همچنین بر این مساله تاکید کرد که به خاطر گذران وقت با دخترانش و داشتن دوستانی بسیار صمیمی که هیچ گاه و تحت هیچ شرایطی وی را ترک نکردند، احساس تنهایی نمی‌کند.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
بدهی 8000 میلیاردی سه بانک به بانک مرکزی


بدهی بانکهای تجاری به بانک مرکزی با رشد حدود 203 درصدی در نیمه اول سال به بیش از 8000 میلیارد تومان رسید.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، آخرین ترازنامه ای که از دخل و خرج بانکهای تجاری در شهریور ماه امسال منتشر شد نشان داد که دارایی ها و بدهی های این بانکها در رقمی حدود 224 هزار میلیارد تومان تراز شده است.



درحالی بانکهای سپه، ملی و شرکت دولتی پست بانک سه بانک تجاری کشور را تشکیل می دهند که بنابر ارقام تایید شده بانک مرکزی میزان بدهی آنها به این بانک در شهریور ماه امسال به بیش از 8000 میلیارد تومان رسیده که نسبت به شهریورماه سال گذشته 36 درصد و نسبت به اسفند قبل 203 درصد رشد دارد.



این درحالی است که این سه بانک در مجموع حدود 14 هزار و 605 میلیارد تومان نزد بانک مرکزی سپرده دارند.



همچنین بخش های دولتی بیش از 25 هزار و 660 میلیارد تومان به بانکهای تجاری بدهکارند که بالغ بر 23 هزار و 700 میلیارد تومان آن به دولت و نزدیک به 2000 میلیارد تومان به شرکت ها و موسسات دولتی اختصاص دارد.



طلب بانکهای تجاری از بخش های غیر دولتی نیز تا پایان نیمه اول امسال نزدیک به 88 هزار میلیارد تومان است.



در بخش بدهی های این بانکها هم وام ها و سپرده های بخش دولتی سهم حدود 11 هزار و 800 میلیارد تومانی دارد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ناظرین مجلس در ستاد حمایت از مشاغل خانگی انتخاب شدند

مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز دو نفر ناظر در ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی را معرفی و انتخاب کرد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مجتبی رحماندوست و عباس صلاحی از طرف کمیسیون اجتماعی و با رای مجلس به عنوان ناظر در ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی انتخاب شدند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
بر اساس نتایج حاصل از نظرسنجی‌ها
تمایل به مهاجرت در کشور به شکل معناداری کاهش یافته است

جلسه 11 کمیسیون نخبگان و آینده نگاری علم و نوآوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.



به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، در این جلسه که به ادامه بررسی روند پدیده "مهاجرت نخبگان" اختصاص داشت، گزارشی با عنوان «شاخص پتانسیل خالص مهاجرت، بر اساس نظرسنجی مؤسسه گالوپ در سال 2014» توسط دکتر سیدی، رئیس کارگروه نخبگان ارائه شد. این گزارش حاصل جمع بندی از مصاحبه با 519.908 نفر افراد بالغ (15 سال به بالا) در 154 کشور جهان و در بازه زمانی سال‌های 2010 تا 2012 میلادی بود که در سال 2014 منتشر شده است.



این گزارش از بعد جهانی نشان می‌دهد که در مجموع، تمایل به مهاجرت در دنیا کاهش یافته است و از بعد ملی نتایج حاصل از نظرسنجی در جمهوری اسلامی ایران نشان داد که تمایل به مهاجرت در مردم به شکل معنی‌داری کاهش یافته است.



پس از ارائه گزارش اعضای جلسه، نظرات و پیشنهادات خود را درباره موضوع مورد بررسی ارائه کردند که اهم آن شامل لزوم توجه به مهاجرت عام، بررسی دلایل کاهش تمایل در مهاجرت عام، لزوم توجه به عقلانیت اجتماعی نسبت به پدیده مهاجرت نخبگان، نیاز به بهره گیری از آمار و نتایج مؤسسات بین المللی جهت تدوین شاخص‌های بومی و نیاز به کنترل و مدیریت مهاجرت ناخواسته نخبگان از کشور با تدوین و ترویج برنامه‌های ترغیب آفرین و بهینه در کشور است.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد


فارس بررسی می‌کند
دلایل رشد بدهی‌‌های بانک‌ها به بانک مرکزی و دولت به بانک‌ها؛ تسهیلات تکلیفی یا عدم قاطعیت بانک مرکزی؟
در حالی که رئیس کل بانک مرکزی سه ماه پیش خود علت اصلی بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی و دولت به بانک‌ها را تسهیلات تکلیفی عنوان کرد، بررسی گزارش شهریور 93 پولی و بانکی حکایت از رشد بدهی بانک‌های غیردولتی و موسسات به بانک مرکزی دارد.


13920921000313_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در حالی که انتظار‌ها از تیم اقتصادی دولت و بانک مرکزی سر و سامان دادن به وضعیت شاخص‌های کلان پولی و بانکی بود، انتشار آمارهای متغیرهای پولی و بانکی در چهارشنبه هفته گذشته، حاکی از ادامه رشد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی و بدهی دولت به بانک‌ها است.

    بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در 12 ماه منتهی به شهریور امسال با 22.5 درصد درصد رشد به 68 هزار و 169 میلیارد تومان و بدهی دولت به بانک‌ها با 33.9 درصد رشد به 92 هزار و 964 میلیارد تومان رسید که از این میزان بیش از 90 هزار میلیارد تومان آن متعلق به دولت بوده است.

    نگاهی به آمار سال‌های گذشته نشان می‌دهد این میزان رشد در بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی و بدهی دولت به بانک‌ها تقریبا همان روند سال‌های گذشته است.

    خبرنگار فارس، پس از انتشار گزارش سه ماهه وضعیت سیستم بانکی در شهریور ماه، گفت‌وگو با رئیس کل بانک مرکزی درخصوص علل رشد شدید بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی و بدهی دولت به بانک‌ها پرسید که وی علل اصلی این رشد بدهی را، تسهیلات تکلیفی بودجه دانست.

    سیف گفت: قبول دارم که ما اجازه دادیم برخی بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات تکلیفی از منابع بانک مرکزی برداشت کنند که یکی نمونه‌های آن بانک ملی است.

    وی افزود: بانک ملی پرداخت حجم زیادی از تسهیلات تکلیفی را بر عهده دارد و هم‌اکنون جریمه دیرکرد بابت مانده بدهی برای این بانک منظور می‌شود اما باز هم به دلیل پرداخت تسهیلات مسکن روستایی با نرخ سود 4 درصد مجبور به برداشت از حساب بانک مرکزی است.

    رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه این مسائل وضعیت را به سمت اقدامات غیرمنطقی می‌برد، گفت: باید به صورت ریشه‌ای این موارد را حل کنیم و سال 94 سالی است که انشاالله به بانک‌ها اجازه دهیم منابع خود را در چارچوب منطقی و کارشناسی استفاده کنند.

    وی تصریح کرد: ابتدا باید نحوه تخصیص منابع با اصول بانکداری منطبق باشد و بعد از بانک‌ها مسئولیت بخواهیم؛ در حال حاضر حجم بسیار زیادی از تسهیلات تکلیفی بر دوش **** بانکی است که بانک‌ها با نگاه اقتصادی نمی‌توانند این تسهیلات را پرداخت کنند.

    سیف در پاسخ به این سوال که بدین ترتیب تسهیلات تکلیفی از محل اضافه برداشت از منابع بانک مرکزی در حال پرداخت است، گفت: بانک مرکزی عامل ابلاغ این تسهیلات تکلیفی به بانک‌ها است و از طرف دیگر باید کنترل کند که حساب بانک نزد بانک مرکزی بدهکار نشود.

    وی ادامه داد: بانک مرکزی در این بین دچار تضاد مسئولیت شده است زیرا از یک طرف به بانک تکلیف می‌کند تسهیلات با نرخ سود پایین بپردازد و از طرف دیگر بانک را به علت اضافه برداشت و بدهکار شدن جریمه می‌کند.

    رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بودجه سال آینده بدون تبصره به مجلس تقدیم می‌شود، گفت: ما تلاش کردیم این منطق در بودجه پیشنهادی سال 94 لحاظ شود تا برای اولین بار در تاریخ بانکداری بعد از انقلاب با بودجه‌ای بدون تسهیلات تکلیفی تدوین شود.

    رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: اینکه ما اعلام می‌کنیم می‌خواهیم انضباط پولی ایجاد کنیم به یکباره همه چیز را نمی‌توان اصلاح کرد،چون برخی تصمیمات از قبل گرفته شده که اثرات آن تا مدتی ادامه می‌یابد؛ آثار کامل سیاست‌های بانک مرکزی در متغیرهای پولی و مالی را باید از سال 94 ارزیابی کنید.



    * سهم ۵۰ درصدی تسهیلات تکلیفی از رشد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی

    به گزارش فارس، در بودجه سال جاری، 11 هزار میلیارد تومان برای خرید تضمینی گندم، 3 هزار میلیارد تومان از محل مانده سپرده‌های قرض‌الحسنه برای افراد تحت پوشش کمیته امداد، 200 میلیارد تومان تسهیلات قرض‌الحسنه به زندانیان نیازمند، 1440 میلیارد تومان تسهیلات قرض‌الحسنه برای اشتغال مددجویان کمیته امداد و منابعی هم برای تسهیلات خرید مسکن در نظر گرفته شده است.

    لازم به ذکر است که تسهیلات خرید تضمینی گندم در مدت چند ماه مجددا به بانک‌ها بازپرداخت می‌شود و به نوعی این تسهیلات کوتاه مدت است و همه ساله توسط بانک‌ها پرداخت می‌شود.

    مجموع تسهیلات قرض‌الحسنه برای کمیته امداد، بهزیستی و زندانیان نیازمند 4640 میلیارد تومان است،البته این در شرایطی است که بانک‌ها همه تعهدات تعیین شده را در مدت 6 ماه گذشته پرداخت کرده باشند، اما در مدت شش ماه اول امسال بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی 8622 میلیارد تومان افزایش یافته است.

    اما نکته قابل توجه در اینجاست که بدهی بانک‌های غیردولتی و موسسات اعتباری که مشمول پرداخت تسهیلات تکلیفی نمی‌شوند هم یک سال اخیر 37 درصد و در شش ماه اول امسال 11.3 درصد رشد کرده است.

    به گزارش فارس، به این ترتیب نمی‌توان علت افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی را تنها رشد بدهی دولت به بانک‌ها و تسهیلات تکلیفی دانست چرا که بانک‌های خصوصی و غیردولتی تسهیلات تکلیفی چندانی پرداخت نمی‌کنند و بخش عمده‌ای این تسهیلات همانطور که رئیس کل بانک مرکزی در توضیحات خود به بانک‌ ملی و بانک‌های دولتی دیگر مانند سپه اشاره دارد.

    به گزارش فارس، وضعیت فعلی بدهی‌ بانک‌ها به بانک مرکزی و بدهی دولت به بانک‌ها نشان می‌دهد مشکلات شبکه بانکی و سیاست‌گذار پولی فراتر از تسهیلات تکلیفی است و حتی در صورت حذف تسهیلات تکلیفی رشد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی و بدهی دولت به بانک‌ها متوقف نخواهد شد.

    به نظر می‌رسد، قاطعیت در اجرای سیاست‌های پولی بسیار ضروری‌تر و تاثیر‌گذار‌تر از حذف تسهیلات تکلیفی باشد.

    *ارقام به میلیارد تومان

    بدهی شهریور 91 درصد رشد شهریور 92 درصد رشد شهریور 93 درصد رشد
    بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی 48073 12.2 55646 14 68169 22.5
    بدهی دولت به بانک‌ها 50292 45.3 69415 16.5 92963 33.9
    انتهای پیام/م
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
یک عضو بنیاد باران:
به مذاکرات هسته‌ای با رویکرد جناحی نگاه نشود


یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان این‌که مذاکرات هسته‌ای در سرنوشت کشور و نسل‌های آینده آن تأثیرگذار است، اظهار کرد: جناح‌های سیاسی کشور نگاهی جناحی به مذاکرات نداشته باشند.



جلال جلالی‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به این‌که در مذاکرات هسته‌ای آن چه مهم است حفظ مصلحت مردم و منافع ملی است، خاطرنشان کرد: جناح‌های سیاسی نباید برای تأمین منافع جناحی خود علیه مذاکرات اقدام کنند.



وی در ادامه افزود: مردم به دنبال خروج از شرایط سخت اقتصادی هستند. این شرایط ناشی از وجود تحریم‌ها است. برخی مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم به مردم فشار آورده و مردم خواستار حل این مشکلات هستند. مردم طرفدار آرامش، ‌آسایش، صلح و ثبات بیشتر و زندگی برخوردار از رفاه و امنیت هستند. دولت نیز باید برای تحقق خواسته‌های مردم بهترین روش‌ها را در مذاکرات هسته‌ای به کارگیرد که هم منافع ملی تأمین شود و هم بهانه‌های طرف مقابل مذاکرات از بین برود.



این عضو بنیاد باران همچنین با اشاره به اینکه حل هرچه سریع‌تر مسأله هسته‌ای ثمرات بیشتری خواهد داشت، اظهار کرد: دولت نباید تحت تأثیر جناح‌های سیاسی قرار بگیرد و آنچه در مذاکرات در راستای منافع ملی است را دنبال کند. جناح‌های سیاسی نیز نباید برای دفاع از منافع جناحی خود منافع ملی را به خطر بیندازند.



جلالی‌زاده در ادامه خاطرنشان کرد: دلیل این‌که عده‌ای با مذاکرات مخالفت می‌کنند این است که منافع آنها در ادامه تحریم‌ها تأمین می‌شود زیرا تحریم‌ها برای آنها مفید بوده پس آنها تلاش می‌کنند که مذاکرات را به شکست بکشانند. در واقع هدف آنها تأمین منافع ملی نیست.



به گفته وی دولت باید تلاش کند در کنار کاهش تحریم‌ها، دکان سوءاستفاده‌ کنندگان از شرایط کشور را تعطیل کند.



این فعال سیاسی اصلاح طلب در پایان با بیان این‌که اگر مذاکرات به نتیجه نرسد نباید تخریب، بدگویی و اتهام زنی آغاز و جامعه به تشنج کشیده شود، افزود: دولت توانسته مذاکرات را از رکود خارج کرده و آن را به مسیر اصلی خود بازگرداند. من امیدوارم مذاکرات به خوبی به پایان برسد تا فواید آن به مردم و کشور برسد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
تاکید یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب بر پرهیز از بت شدن گفتمان اعتدال


یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب با بیان اینکه باید از گفتمان اعتدال مراقبت شود، گفت: اگر گفتمان اعتدال به یک بت تبدیل شود، دچار آسیب جدی می‌شود.

نجفقلی حبیبی در گفت‌و‌گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه یک گفتمان وقتی شکل می گیرد که جامعه به یک معضل دچار شده باشد، خاطرنشان کرد: در جامعه ما گفتمان اعتدال پس از آن شکل گرفت که جامعه دچار معضلات مربوط به افراط و تفریط و جناح‌بندی‌های تند و متعصبانه شد.

وی در ادامه افزود: در این هنگام مطرح شد که رویکرد افراط و تفریط، معضلات جامعه را حل نکرده پس باید دنبال راه حل دیگری بود. در گذشته سیدمحمد خاتمی توسعه سیاسی و گفت‌و‌گوی تمدن‌ها را به عنوان حل مسئله عنوان کرد و در این دوره روحانی راه حل اعتدال را برگزید.

این عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها خاطر نشان کرد:‌ روحانی احساس کرد که باید راه حلی برای نزدیک کردن جریان‌های سیاسی در کشور پیدا کنند. به نظر من گفتمان اعتدال پاسخی به افراط گرایی درگذشته است.

وی همچنین افزود: اعتدال اندیشه‌ای است که به دنبال سازش و تعامل سیاسی جریانهای مختلف است البته که اعتدال می تواند یک گفتمان نیز باشد. اعتدال یک روش است اما این روش مبنای فلسفی و فکری دارد.

حبیبی همچنین با اشاره به مفاهیم اصلی گفتمان اعتدال در سطح فردی و اجتماعی، خاطرنشان کرد: جنبه‌های شخصی اعتدال عبارتند از اخلاق گرایی و تزکیه و تهذیب نفس. عدالت خواهی نیز جنبه اجتماعی اعتدال است.

این فعال سیاسی همچنین خاطرنشان کرد:اداره جامعه در چند سال گذشته دچار مشکل شده بود بنابراین برای سامان دادن به جامعه و بهره‌مندی همه سرمایه های اجتماعی،گفتمان اعتدالی مطرح شد زیرا در شرایط غیر اعتدالی جامعه نمی‌توانست از سرمایه‌های خود استفاده کند زیرا این سرمایه‌ها با اتهامات مختلف کنار زده می‌شدند.

وی در ادامه با بیان اینکه اگر گفتمان اعتدال مراقبت نشود این گفتمان دچار آسیب می‌شود، خاطرنشان کرد:افراط در اعتدال‌گرایی برای این گفتمان یک تهدید محسوب می‌شود.

وی در پایان افزود: ما باید همه پدیده‌ها و اندیشه‌ها را در نظر گرفته و فقط به اعتدال اکتفا نکنیم ما باید به دنبال گفتگو با گفتمان‌ها و اندیشه‌های مختلف هم باشیم.

انتهای پیام
 
بالا