• پایان فعالیت بخشهای انجمن: امکان ایجاد موضوع یا نوشته جدید برای عموم کاربران غیرفعال شده است

اخبار اقتصادی

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
کانادا صنعت نفت روسیه را تحریم کرد


کانادا تحریم‌های جدیدی را علیه روسیه اعمال کرد که شامل محدودیت‌های بیشتر روی صادرات فناوری‌های مورد استفاده در صنایع نفت و گاز می‌شود.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، به نقل از رویترز، جان بایرد وزیر خارجه کانادا گفت: تحریمها روی 11 تبعه روسی و 9 اوکراینی به دلیل اقدامات روسیه در اوکراین اعمال شده‌اند.

بایرد در یک کنفرانس خبری گفت: برنامه ما این نیست که کنار بنشینیم و کاری انجام ندهیم.

اقدامات کانادا جزو اولین اقدامات انجام شده علیه روسیه از زمان سقوط شدید ارزش روبل در برابر دلار است که از کاهش قیمت نفت ناشی می‌شود.

باراک اوباما رییس جمهور آمریکا پس از امضای لایحه تحریم‌های جدید علیه روسیه گفت: قصد ندارد اکنون تحریمهای جدیدی را اعمال کند.

اتحادیه اروپا تحریمهای تازه ای را علیه روسیه در زمینه سرمایه‌گذاری در منطقه کریمه اتخاذ کرده است.

وزیر خارجه کانادا در پاسخ به این سوال که آیا تحریمها اوضاع را در روسیه را تغییر می‌دهد و یا یک صرفا یک اقدام تحریک آمیز است گفت: فکر می‌کنم ما تاثیر تحریمها را دیده‌ایم. خروج سرمایه‌ها، وضعیت بازار و وضعیت روبل این را نشان می‌دهد. اکنون با سقوط شدید قیمت نفت این تحریم‌ها تاثیر زیادی دارند و امیدوارم پوتین مسیر دیگری را انتخاب کند.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
اوباما قانون تحریم‌های روسیه را امضا کرد
باراک اوباما ضمن اعلام امضای قانون تحریم‌های روسیه مصوب کنگره آمریکا تاکید کرد که این قانون به دولت وی اختیار اعمال تحریم‌های تازه علیه مسکو را می‌دهد.

باراک اوباما ضمن اعلام امضای قانون تحریم‌های روسیه مصوب کنگره آمریکا تاکید کرد که این قانون به دولت وی اختیار اعمال تحریم‌های تازه علیه مسکو را می‌دهد.

به گزارش فارس به نقل از رویترز، اوباما قانون تحریم‌های روسیه مصوب کنگره آمریکا را امضا کرد.

در بیانیه منتشرشده اوباما آمده است: «قانون تحریم‌های روسیه به دولت آمریکا اختیارات بیشتری می‌دهد تا در صورت اقتضائات و شرایط، از آن برای اعمال تحریم‌های بیشتر ضد مسکو استفاده شود».

در بیانیه اوباما اگرچه آمده که این کشور اکنون قصد اعمال تحریم‌های بیشتر روسیه را ندارد.

شبکه آلمانی «دوئیچه وله» روز گذشته درباره قانون مصوب کنگره این چنین گزارش داده بود: «این قانون در کنار تحریم‌های شدیدتر بر ضد شرکتهای انرژی و تسلیحاتی روسیه، صدور جنگ‌افزار برای ارتش اوکراین را درنظر گرفته است. بدین‌سان راه برای ارسال تسلیحات به اصطلاح "مرگبار" به اوکراین برای مقابله ارتش این کشور با جدایی‌طلبان شرق اوکراین گشوده خواهد شد».
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
عادی سازی روابط واشنگتن - هاوانا و دستاورد سیاست خارجی اوباما
آمریکا از برج عاج "برتری طلبی" پایین می آید
اگر در کنار عادی سازی روابط با کوبا گره بسته فرایند مذاکرات هسته ای با ایران نیز باز شود و دو طرف بتوانند به توافقی بینابین بر سر فعالیت های هسته ای ایران و دیگر موضوعات مورد اختلاف دو کشور برسند، آن گاه می توان اوباما را رییس جمهور تاریخ ساز در آمریکا دانست.
عصر ایران - روابط آمریکا و کوبا عادی می شود و بیش از نیم قرن خصومت در روابط دو جانبه و قطع روابط دیپلماتیک پایان می یابد. بدون تردید این یک برگ برنده اوباما در سیاست خارجی آمریکاست. برگ برنده ای که در نهایت پس از گذشت 6 سال از دولت اوباما رو شد و به نظر می رسد در صورت حل و فصل نهایی موضوع هسته ای ایران نتایج بیشتر خود را در سیاست بین الملل عیان سازد.


خبرها حاکی است دولت اوباما از یک سال و نیم پیش با دولت رائول کاسترو در کوبا رایزنی های محرمانه دیپلماتیک برای عادی سازی روابط داشته است.

عادی شدن روابط با کوبا شاید بتواند اندکی از انتقادها درباره پاشنه آشیل سیاست های دولت اوباما که از نظر بسیاری از ناظران "سیاست خارجی" فاقد انسجام نخستین رییس جمهور رنگین پوست آمریکا بوده است، بکاهد.

آمریکا و دولت کمونیست کوبا از زمان پیروزی انقلاب کوبا در 1959 روابط متشنج و سردی داشته اند و سازمان سیا در دهه های گذشته لیست بلند بالایی از مداخلات برای تغییر دولت در کوبا را در کارنامه خود دارد.

آمریکا و شوروی سابق همچنین در سال 1962 به بهانه بحران موشکی کوبا تا مرز جنگ اتمی پیش رفتند و اگر خویشتنداری "کندی" رییس جمهور وقت آمریکا و "خروشچف" **** وقت اتحاد جماهیر شوروی سابق نبود، شاید جغرافیای سیاسی جهان امروز به شکل دیگری می بود.

کوبا به واسطه بیش از 5 دهه ایستادگی در برابر تحریم های آمریکا نمادی از سرسختی در برابر **** جهانی سرمایه داری و **** و طلایه دار این **** یعنی ایالات متحده آمریکا بود، اما ظاهرا جهان قرن بیست و یک به سمت و سوی دیگری می رود و دوران خصومت های ایدئولوژیک و "بازی برد و باخت با حاصل جمع جبری صفر" جای خود را به نگاه منفعت محور و سیاست های "برد – برد" با حاصل جمع جبری مثبت و مضاعف داده است.

البته سوت آغاز دوران جدید در دسامبر 1991 و همزمان با فروپاشی پهناورترین امپراتوری جهان معاصر یعنی اتحاد جماهیر شوروی نواخته شد، اما پس از فروپاشی شوروی، سیاست مداران آمریکایی که رقیب دیرینه را شکست خورده می پنداشتند سودای شکل گیری جهانی تک قطبی را که در ادبیات آنها با عنوان "نظم نوین جهانی" با ***** آمریکا نامیده می شد، در سر می پروراندند.

آمریکایی ها اما در اعمال این سیاست ناکام ماندند و پس از فروپاشی شوروی سابق با وجودی که **** دو قطبی جهانی از بین رفت، نظامی جدید جایگزین نشد و هنوز از نظر بسیاری از ناظران بین المللی جهان در حال گذار از وضعیت دوقطبی سابق به یک نظم جدید است که ظاهرا به نظر می رسد با قدرت های نو ظهور در آسیا ، اروپا و آمریکایی لاتین و احیای روسیه جدید از خاکستر بر جای مانده از شوروی سابق، یک نظم چند قطبی و متکثر در حال شکل گیری است که آمریکا نیز بازیگری مهم در این نظم جدید است.

در چنین شرایطی خبر توافق دو کشور متخاصم کوبا و آمریکا چندان هم غیر مترقبه به نظر نمی رسد به ویژه آنکه اگر سیاست خارحی دولت اوباما در 6 سال گذشته مرور شود.
رییس جمهور آمریکا در 6 سال گذشته تلاش کرده است سودای ***** جهانی آمریکا را به کناری نهد و آمریکا را نه در جایگاه بازیگر برتر بلکه به عنوان یکی از بازیگران بزرگ بین المللی در جایگاه تعامل با دیگر قدرت ها و حتی رقبا تعریف کند.

این سیاست که از نظر مخالفان راست گرای دولت اوباما در داخل آمریکا یک "خود کم بینی" به حساب می آید، سبب شده است دولت آمریکا در 6 سال گذشته در بسیاری از بحران های بین المللی آن گونه که باید و شاید نقش آفرینی نکند و در کنار دیگر متحدان یا نقشی حداقلی بر عهده گیرد یا دست به تشکیل ائتلاف بین المللی بزند.

در ماجرای گفت و گوهای هسته ای با ایران نیز دولت اوباما از همین دریچه وارد شد و یک سال پیش از استقرار دولت یازدهم در ایران از سال 2012 در عمان با ایران وارد مذاکرات محرمانه شد که زمینه ای برای توافق ژنو در دولت یازدهم بود.

به نظر می رسد در تغییر رویکرد دولت آمریکا نسبت به کوبا هم همین رویکرد رییس جمهور لیبرال آمریکا که در ادبیات سیاسی آمریکا گاه او را تا حد یک سیاستمدار سوسیالیست توصیف می کنند، موثر بوده است.

سیاست خارجی آمریکا با وجودی که در دولت اوباما به بهانه های مختلف قابل نقد و اشکال است اما دستکم این حسن را داشته است که کمی از برج عاج عافیت طلبی و برتری جویی پایین آمده است و برای دست دادن و مصالحه با رقیبان و دشمنان از جایگاهی پایین تر و واقعی تر (با توجه به جهان متکثر کنونی) آماده تر می نماید.

این همان تغییری است که شاید اوباما در پایان دوران 8 ساله خود در کاخ سفید به عنوان عمل به وعده و شعار انتخاباتی خود و دستاوردی از رییس جمهور چهل و چهارم آمریکا قابل ارایه بداند.

اگر در کنار عادی سازی روابط با کوبا گره بسته فرایند مذاکرات هسته ای با ایران نیز باز شود و دو طرف بتوانند به توافقی بینابین بر سر فعالیت های هسته ای ایران و دیگر موضوعات مورد اختلاف دو کشور برسند، آن گاه می توان اوباما را رییس جمهور تاریخ ساز در آمریکا دانست.
هر چند که او از نظر بسیاری از منتقدان و ناظران با عملکرد ضعیف در مقابل چالش ها و بحران های بین المللی در خور نکوهش است، اما به هر جهت نکته مثبت سیاست خارجی اوباما در این است که کشورهای متخاصمی را که نگاهی ایدئولوژیک و "برد – باخت " به رابطه با آمریکا دارند را بدون جنگ و با ابزارهایی چون دیپلماسی وارد حیطه بازی"برد – برد" می کند و این همان تغییری است که اوباما پیشتر و در دوران انتخابات ریاست جمهوری سال 2008 وعده انجام آن را داده بود.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
اولین نتایج توافق آمریکا و کوبا برای پایان 50 سال دشمنی و قطع رابطه: آزادی زندانیان، کاهش تحریم ها و برنامه بازگشایی سفارتخانه ها
رئیس جمهور ونزوئلا هم مبادله زندانیان میان آمریکا و کوبا را اقدامی شجاعانه از سوی اوباما و پیروزی برای کوبا توصیف کرد.
آمریکا و کوبا تصمیم گرفتند روابط میان دو کشور را بعد از 50 سال دوباره برقرار کنند.

به گزارش عصرایران به نقل از رویترز، این اقدام به دنبال 18 ماه مذاکره محرمانه میان دو طرف انجام شد.

حدود 50 سال پیش آمریکا روابط دیپلماتیک با کوبا را قطع کرده بود.
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا و رائول کاسترو **** کوبا نیز در سخنرانی های تلویزیونی جداگانه اما همزمان، ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان دو طرف را اعلام کردند.
شادی در کوبا در پی اعلام پایان قطع رابطه واشنگتن - هاوانا



کوبا و آمریکا به عنوان دشمنان قدیمی یکدیگر از دوره جنگ سرد به شمار می رفتند.

اوباما و کاسترو همچنین در تماس تلفنی با یکدیگر درباره تبادل زندانیان و بازگشایی سفارتخانه ها در پایتخت های دو کشور و کاهش محدودیت ها درباره بازرگانی میان دو طرف به توافق رسیدند.

کانادا و واتیکان به این توافق میان آمریکا و هاوانا کمک کرده اند.

اوباما در سخنرانی اش خواستار برداشته شدن تحریم های اقتصادی از کوبا شد.
این خواست اوباما با انتقاد شدید جمهوریخواهان در کنگره آمریکا مواجه شد. آنها مخالف برقراری رابطه عادی به جزیره ای هستند که توسط کمونیست ها اداره می شود.

اوباما اضافه کرد: تصمیم گرفتیم سیاست قدیمی برای انزوای کوبا را پایان بدهیم سیاستی که نتوانست در کوبا تغییری ایجاد کند.

از جمله مواد این توافق، امکان استفاده از کارت های اعتباری و بانکی آمریکایی در کوباست. این اقدام باعث می شود مقدار پولی که می توان برای کوبایی ها فرستاد افزایش یابد. علاوه بر ممنوعیت صادرات تجهیزات و خدمات ارتباطی به کوبا نیز برداشته شد.
محدودیت ها درباره سفر آمریکایی ها به کوبا نیز کاهش یافت.

با این حال هنوز تحریم های 50 ساله آمریکا علیه کوبا به طور کامل برداشته نشده است.

این تحریم ها نیازمند موافقت کنگره آمریکاست. اوباما گفته است که برای لغو تحریم های کوبا در کنگره آمریکا تلاش می کند.

"الان گروس" شهروند آمریکایی زندانی در کوبا بعد از 5 سال آزاد شد و به کشورش برگشت

رویترز می نویسد به احتمال زیاد اوباما در این زمینه با ماموریت سختی روبه رو است زیرا کنگره در کنترل جمهوری خواهان است.
کارشناسان می گویند اوباما دارای اختیاراتی است که می تواند در رویارویی با جمهوریخواهان در کنگره، برای مدت زمانی تحریم ها علیه کوبا را کاهش دهد.

همزمان با این توافق، آمریکا و کوبا زندانیانی از دو طرف را آزاد کردند.

کوبا روز چهارشنبه یک شهروند آمریکایی به نام آلان گروس 65 ساله فعال کمک رسانی را بعد از 5 سال زندان و یک جاسوس آمریکایی زندانی در کوبا را آزاد کرد.
آمریکا هم در مقابل، سه جاسوس کوبا زندانی در آمریکا را آزاد کرد.

کاسترو **** کوبا هم در سخنرانی اش از مبادله زندانیان با آمریکا ابراز خرسندی کرد و اوباما را قابل ستایش دانست.

اوباما همچنین گفت که پاپ فرانسیس **** واتیکان و کاتولیک های جهان نقش فعالی را در اعمال فشار بر کوبا برای آزادی شهروند آمریکایی ایفا کرد.
بخش زیادی از شهروندان کوبا، کاتولیک هستند.

مقامات آمریکایی گفته اند که واتیکان برای ازسرگیری رابطه میان واشنگتن و هاوانا به شدت فعالیت کرد و با دو طرف در تماس بود.

جب بوش کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا از طرف جمهوری خواهان هم از این اقدام اوباما انتقاد کرد و گفت: نباید با یک حکومت سرکوبگر بدون اینکه در رفتارش تغییری ایجاد کند رابطه برقرار کنیم.

بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز از اقدام آمریکا در ازسرگیری روابط با کوبا بعد 50 سال قطع رابطه ابراز خرسندی کرد و گفت: این اقدام خیلی خوبی است. خبر خیلی مثبت است. به گرمی از این اتفاق استقبال می کنم.

رائول کاسترو **** کوبا در حال سخنرانی برقراری رابطه با آمریکا
415714_407.jpg

نیکولاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا هم مبادله زندانیان میان آمریکا و کوبا را اقدامی شجاعانه از سوی اوباما و پیروزی برای کوبا توصیف کرد.

پاپ فرانسیس **** واتیکان هم به آمریکا و کوبا به دلیل تصمیم آنها برای ازسرگیری روابط میان دو طرف تبریک گفت و اعلام کرد: دیپلمات هایی از واتیکان مذاکرات میان دو کشور را تسهیل کردند.

با انتشار خبر ازسرگیری رابطه میان کوبا و آمریکا، تعداد زیادی از کوبایی ها در هاوانا به شادی پرداختند. برخی دیگر اما درباره پایان دشمنی مستمر و طولانی مدت میان دو طرف ابراز تردید کردند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در پی برقراری روابط میان آمریکا و کوبا فاش شد؛
استفاده آمریکا از تاکتیک‌های مشابه در مذاکره با ایران و کوبا
روز گذشته خبر از‌سر‌گیری روابط دیپلماتیک میان آمریکا و کوبا‌ رسما اعلام شد؛ واقعه‌ای تاریخی که می‌تواند تأثیرات مهمی بر آینده سیاست‌های ایالات متحده در قاره آمریکا داشته باشد. در این میان، منابع خبری غربی روندی را که به برقراری روابط میان دو کشور منجر شده، ‌فاش کرده‌اند که تا حد زیادی مشابه روند طی شده در موضوع هسته‌ای ایران بوده است.

453639_847.jpg
روز گذشته خبر از‌سر‌گیری روابط دیپلماتیک میان آمریکا و کوبا‌ رسما اعلام شد؛ واقعه‌ای تاریخی که می‌تواند تأثیرات مهمی بر آینده سیاست‌های ایالات متحده در قاره آمریکا داشته باشد. در این میان، منابع خبری غربی روندی را که به برقراری روابط میان دو کشور منجر شده، ‌فاش کرده‌اند که تا حد زیادی مشابه روند طی شده در موضوع هسته‌ای ایران بوده است.

به گزارش «تابناک»، خبرگزاری «رویترز» با انتشار مطلبی به موضوع ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان آمریکا و کوبا پرداخته و می‌نویسد، پیشرفت‌های قابل توجه در این زمینه، از بهار سال ۲۰۱۳، یعنی از زمانی آغاز شد که باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، اجازه انجام مذاکرات مخفیانه با دولت کوبا را صادر کرد؛ درست مشابه‌‌ همان تاکتیکی که برای آغاز روند گفت‌و‌گوهای هسته‌ای میان ایران و آمریکا به کار گرفته شده بود.

سرانجام پس از ماه‌ها گفت‌و‌گوی غیرعلنی در کانادا و همچنین واتیکان ـ که یکی از مقامات ارشد کوبایی در آن‌ها شرکت داشت ـ روابط دو کشور روز سه‌شنبه و در پی گفت‌و‌گوی تلفنی باراک اوباما با رائول کاسترو، همتای کوبایی خود وارد مرحله جدیدی شد. در این گفت‌و‌گو که یک ساعت به طول انجامید، آخرین گام‌های لازم برای پایان دادن به نیم قرن روابط خصمانه میان دو طرف برداشته شد.

در پی این تحول، یک مقام دولت آمریکا که نخواست نامش فاش شود، گفت: «اوباما بر این باور است که اگر یک موضوع در سیاست خارجی ایالات متحده ‌باشد که تاریخ مصرف آن گذشته است، سیاست این کشور در قبال کوباست».

این مقام آمریکایی گفته پاپ فرانسیس، **** کاتولیک‌های جهان، نقشی کلیدی در بهبود روابط میان آمریکا و کوبا ایفا کرده است. در اوایل تابستان سال جاری، پاپ با ارسال نامه‌های جداگانه‌‌ برای اوباما و کاسترو، از آن‌ها خواست نسبت به تبادل زندانیان و بهبود روابط اقدام کنند. زمانی هم که پاپ در ماه مارس و در واتیکان میزبان اوباما بود، موضوع مذاکرات مخفیانه با کوبا در محور بحث‌ها قرار داشت.

به گفته مقامات آمریکایی، مذاکرات محرمانه انجام شده میان طرفین، از طریق دفا‌تر حافظ منافعی که هر یک از دو کشور در پایتخت طرف مقابل تأسیس کرده بود و همچنین از طریق هیأت نمایندگی کوبا در سازمان ملل پیگیری می‌شد؛ افزون بر این، جان کری، وزیر خارجه آمریکا در تابستان امسال چهار بار با همتای کوبایی خود‌ تلفنی گفت‌و‌گو کرد که البته منحصراً بر موضوع سرنوشت یک آلن گراس، تبعه آمریکایی زندانی در کوبا متمرکز بود.

اما نخستین دیدار رو در روی مقامات آمریکایی و کوبایی که موضوع تبادل زندانیان و برقراری روابط دیپلماتیک در آن محوریت داشت، در ماه ژوئن ۲۰۱۳ در کانادا انجام شده بود. ریاست هیأت آمریکایی در این مذاکرات و همچنین گفت‌و‌گوهای انجام شده در واتیکان را بن رودز، از مشاوران نزدیک اوباما و همچنین ریکاردو زونیگا، کار‌شناس امور آمریکای لاتین در شورای امنیت ملی آمریکا بر عهده داشتند.

گفتنی است، سال گذشته و پس از دستیابی ایران و گروه ۱+ ۵ به توافق مقدماتی هسته‌ای، منابع غربی چنین اعلام کردند که آمریکا از ماه‌ها پیش مذاکراتی مخفیانه را با مقامات ایرانی در مسقط، نیویورک و ژنو برگزار کرده‌اند که زمینه حصول توافق هسته‌ای را فراهم کرده است. گفته شده، سرپرستی هیأت آمریکایی را در آن گفت‌و‌گو‌ها ویلیام برنز، قائم مقام وزارت خارجه آمریکا و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید بر عهده داشته‌اند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
سرمایه گذاری خارجی: از دادن ویزای ایران تا ماجرای حضور هوندا در آمریکا
عصر ایران - معاون وزیر امور خارجه کشورمان در یک همایش مربوط به فرصت های اقتصادی که با حضور برخی سفرای خارجی برگزار شده بود، از آمادگی کشورمان برای پذیرش سرمایه گذاران خارجی خبر داده و اعلام کرده است که وزارت امور خارجه، بدون هیچ محدودیتی برای سرمایه گذاران ویزا صادر خواهد کرد.

در این باره نکات زیر قابل ذکر است:

1 - اگر مذاکرات هسته ای آن طور که مردم ایران انتظار دارند پیش برود، قاعدتاً باید در انتظار ورود سرمایه های خارجی به کشور بود که احتمالاً بی سابقه ترین سرمایه گذاری خارجی در ایران بعد از انقلاب خواهد بود.

در واقع، تا بهبودی در روابط خارجی ایران صورت نگیرد، اقتصاد ملی همچنان در چرخه بسته داخلی باقی خواهد ماند و روز به روز نحیف تر و ضعیف تر خواهد شد.
در یک بیان تمثیلی، اقتصاد مانند آبی است که اگر به آبهای آزاد وصل شود، همواره تازه و با طراوت خواهد ماند ولی اگر مرداب وار در یک محیط بسته بماند، متعفن می شود و نهایتاً از بین می رود.

بنابراین، فارغ از نگاه های جناحی، باید از تلاش های وزارت خارجه برای تنش زدایی در روابط بین المللی حمایت کرد و آن را ، نه صرفاً یک اقدام دیپلماتیک روتین، که بی هیچ مبالغه ای، هادی برای آینده کشور و فرزندان ایران دانست.

415789_684.jpg

2 - بهبود روابط بین المللی، شرط لازم برای جذب سرمایه گذاری های خارجی است اما به هیچ روی کافی نیست. شرط مکمل، بهسازی فضای داخلی برای پذیرش سرمایه گذاری های خارجی است.
نکته بسیار مهمی که اصلاً بدان توجه نشده ، این است که اگر بر اثر بهبود روابط خارجی، سرمایه گذاران به ایران بیایند ولی در داخل به درهای بسته، سیستم بروکراتیک پیچیده، تزلزل قوانین،فساد مالی، عدم شفافیت و ... برخورد کنند، نه تنها خودشان بازخواهند گشت، بلکه دیگر سرمایه گذاران را نیز منصرف خواهند کرد.
بدیهی است در چنان شرایطی، اعتمادسازی مجدد، کاری بسیار زمان بر و پرهزینه خواهد بود.

متأسفانه، برغم شعارهایی که در راستای حمایت از سرمایه گذاری داده می شود، سرمایه گذاری در ایران، پروسه ای سخت و جانکاه است. حتی سرمایه گذاران خرد نیز که می خواهند رستوران کوچکی راه اندازی کنند یا در یک شهرک صنعتی کارگاهی تأسیس کنند، برای محقق ساختن پروژه خود، باید مدت های مدید از این اداره به آن اداره دوندگی کنند و از هفت خوان سیستم بانکی، شهرداری، اماکن، دارایی، بیمه و ... بگذرند و تازه وقتی که کارشان را آغاز می کنند، مصائب دیگر شروع می شود که شرحش مثنوی 70 من کاغذ می طلبد که کارآفرینان ایرانی، با جزء به جزء آن آشنایند.

دقیقاً به همین خاطر است که بسیاری از ثروتمندان، سرمایه خود را نه در کارهای تولیدی و اشتغالزا که در اموری مانند خرید و فروش زمین - که اقدامی تورم زاست - صرف می کنند یا اگر راه و چاهش را بلد باشند و ثروت شان کفایت کند، در خارج کشور سرمایه گذاری می نمایند.

بسیاری از کارآفرینان نیز بعد از سال ها فعالیت مولد، عطایش را به لقایش می بخشند و خود را از عرصه تولید و اشتغالزایی بیرون می کشند. شاهد مثالش نیز وجود کارگاه ها و کارخانه هایی است که در شهرک های صنعتی به هزار امید و تلاش احداث شده و اکنون رها شده اند و خاک می خورند.


با این اوصاف، وقتی سرمایه داران ایرانی، برای سرمایه گذاری در کشور خودشان، هزار مشکل دارند و حتی سرمایه هایشان را به خارج از کشور می برند، چگونه می توان امیدوار بود که در فرض بهبود روابط بین المللی، سرمایه گذاران خارجی ، پول های هنگفت شان را به ایران بیاورند؟!
این سؤال وقتی جدی تر می شود که به یاد بیاوریم در منطقه ای که ایران در آن واقع شده، کشورهایی مانند ترکیه، امارات متحده عربی، قطر، عمان و جمهوری آذربایجان با ایجاد بسترهای بسیار عالی، سرمایه گذاران خارجی را به سمت خود جذب می کنند و تا کنون هم بسیار موفق عمل کرده اند.

بنابراین همزمان با تلاش در جهت بهبود روابط خارجی، باید به سرعت موانع سرمایه گذاری و عوامل کندی آن را برطرف کرد.این ، یک "باید" تاریخی و سرنوشت ساز است.

3 - حسن قشقاوی، معاون وزیر امور خارجه گفته است که بدون محدودیت به سرمایه گذاران ویزا داده خواهد شد.
دادن ویزا به سرمایه گذاران خارجی، موضوع خاصی نیست که بر روی آن تأکید شود بلکه این موضوع، از مسلّمات است. مهم معرفی فرصت های سرمایه گذاری در ایران است که باید وزارت امور خارجه در این زمینه پیشقدم باشد.

به راستی آیا سفارتخانه های ایران برنامه مدونی برای شناسایی سرمایه گذاران و نیز معرفی تفصیلی زمینه هایی که می توان در ایران سرمایه گذاری کرد، دارند؟

4 - معرفی زمینه های سرمایه گذاری، دادن ویزا و بهسازی زیرساخت های سرمایه گذاری ، هر چند همگی لوازم اجتناب ناپذیر جذب سرمایه گذاری هستند ولی در کنار همه این ها، "بها دادن به سرمایه گذار و سرمایه گذاری" حائز اهمیت ویژه است.

یک مثال در این باره می تواند به پیشبرد بحث کمک کند: در اواخر قرن بیستم، یکی از روزنامه های آمریکایی نوشت که شنیده ها حاکی از آن است که یک شرکت خودروسازی ژاپنی تصمیم دارد در آمریکا سرمایه گذاری کند.
در این خبر که در قالب "شنیده ها" منتشر شده بود، نامی از شرکت ژاپنی نیامده بود. مقامات ارشد ایالت ایندیانای آمریکا بعد از خواندن این خبر با یک یک خودروسازان ژاپنی تماس گرفتند و به آنها گفتند که اگر تمایل به حضور در آمریکا دارند،به بهترین شکل در خدمت شان خواهند بود.
تماس ها به شرکت هوندا رسید و مشخص شد که هوندا چنین قصدی دارد. مقامات ایالت ایندیانا، فوراً برای مدیران هوندا ویزا و بلیت گرفتند و از آنان به گرمی پذیرایی کردند. سپس برایشان یک هواپیمای اختصاصی گرفتند تا از فراز ایالت، نقاط مختلف را ببینند و بررسی کنند که کدام نقطه برای احداث کارخانه شان مناسب تر است. آنها تمام خواسته های هوندا را برآورده کردند تا در بین ایالت های مختلف آمریکا ، هوندا ایالت آنها را برگزیند و چنین هم شد.




اینک به لطف پیگیری یک خبر و سپس تلاش برای جلب رضایت مدیران وقت هوندا، ایالت ایندیانای آمریکا میزبان یکی از مهم ترین سرمایه گذاری های تاریخ خود است که دهها هزار اشتغالزایی مستقیم با غیر مستقیم برای آمریکایی ها به ارمغان آورده و سود میلیاردی نصیب ایالت میزبان و نیز اقتصاد کل آمریکا کرده است.

این ماجرا، درسی برای همه کشورهایی است که می خواهند سرمایه گذاران خارجی را به سوی خود جذب کنند. وقتی کشوری مانند آمریکا که قدرت برتر اقتصادی دنیاست ، این چنین برای جذب سرمایه های خارجی، متواضعانه و البته هوشمندانه تلاش می کند، حساب بقیه مشخص است که چگونه باید با سرمایه گذاران تعامل کنند.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
علل نوسانات نرخ ارز و بورس
مهدی تقوی

ظاهرا رکوردشکنی های بورس تمامی ندارد و در هفته های گذشته شاخص بورس اوراق بهادار با سقوط دو مواجه شد .

به گزارش «تابناک»؛ فعالان بازار یکی از دلایل عمده را جریانان سیاسی این روزهای کشور میدانند و البته بسیاری از کارشناسان نسبت به افزایش بیش از حد قیمت ها و حبابی بودن آن ازقبل هشدار داده بودند با این حال بعض از کارشناسان می گویند که جای نگرانی نیست و روند بازار طبیعی است.

در واقع مدتی است که دوباره بازار ارز و همچنین سرمایه دچار نوساناتی شده است که فعالان اقتصادی را نگران کرده است.

در همین زمینه مهدی تقوی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با تابناک به بررسی علل سقوط بورس و همچنین افزایش نرخ ارز پرداخته است.

آقای دکتر چه عواملی باعث شد که اقتصاد که روند با ثباتی را در دوره اقای روحانی طی می کرد به ناگاه دوباره زمزمه های بی ثباتی به گوش می رسد؟

دولت آقای روحانی با اقداماتی که انجام داد، باعث شد که تحریم های بین المللی کاهش پیدا نماید. وقتی که اعلام شد ماهیانه 700 میلیون دلار به ایران پرداخته می شود؛ این ها اثرات مثبتی روی اقتصاد کشور داشت. بانک مرکزی نیز بر همین اساس قیمت دلار را روی 2850 تومان بستند. اما بعد از مذاکرات وین 8 که منجر به تمدید شد و از سوی دیگر کاهش قیمت نفت باعث شد که دلار دوباره بالا برود.

افزایش قیمت دلار چه تاثیری بر اقتصاد ایران می گذارد؟

افزایش قیمت دلار باعث می شود که واردات با افزایش قیمت روبرو شود و این واردات گران تر، اثرات تورمی شدید در پی خواهد داشت. بنده امیدوارم شرایطی فراهم شود که اگر قیمت نفت بازهم کاهش پیدا کند؛ میزان دلار ورودی به کشور افزایش پیدا کند و دلار افزایش قیمت پیدا ننماید. ترس کارشناسان اقتصادی این است که نرخ تورمی که از 40 درصد به نزدیک 20 درصد رسیده است؛ دوباره بالا رود و اثرات منفی آن بر زندگی مردم تاثیر بگذارد. البته با توجه به اینکه پیش بینی ها حاکی از آن است که قیمت نفت از این مقدرا نیز پایین تر خواهد رفت؛ به نظر می رسد این شرایط فعلا ادامه خواهد داشت.

اقتصاد کشورمان به شدت در مقابل نوسانات نرخ ارز آسیب پذیر است و اگر این نرخ واقعی نباشد یا نزدیک به واقعیت تعیین نشود، اقتصاد و معیشت مردم را دچار مشکل می کند. هنوز بخش عمده ای از اقتصاد کشورمان وابسته به واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای است و بر خلاف کسانی که معتقد به بالابردن نرخ ارز هستند، معتقدم که افزایش نرخ به ضرر واردات این کالاها است، همچنین کالاهای وابسته به واردات هم گران می شود و در نتیجه به تورم دامن می زند. البته افزایش نرخ ارز نفعی هم دارد که آن گران شدن کالاهای مصرفی وارداتی است اما دولت می تواند به جای آن از طریق تعرفه ها واردات آنها را کنترل کند.

از طرف دیگر برخلاف دیدگاه های رایج و گرایش‌های نئوکلاسیک که در تصمیم گیری‌ها غالب است، معتقد نیستم که صادرات غیرنفتی مثبت و مفید است. اگر ترکیب کالاهای صادراتی غیرنفتی را نگاه کنیم متوجه می شویم که هنوز به خام فروشی در کنار نفت خام ادامه می دهیم و این نه تنها مفید نیست (حتی اگر ارزآور باشد) بلکه در واقع منابع خام را به قیمت ارزان می فروشیم.

تلاطم ارزی چند سال پیش که نرخ ارز را از ۱۰۰۰ به ۳۰۰۰ تومان رساند. بازار در این مدت خود را به این نرخ تطبیق داده و ممکن است که اگر دولت افزایش شدیدی به این نرخ بدهد، دوباره تلاطم به اقتصاد کشور تحمیل شود که در شرایط فعلی اقتصاد، اصلا به نفع کشور نیست.

شما به اقدامات سیاست خارجی دولت اشاره کردید که باعث ثبات اقتصادی شده است. بعضی از منتقدان معتقدند که اقدامات دولت در زمینه های اقتصادی نمی تواند منجر به بهبود وضعیت اقتصادی کمک کند. به عنوان مثال دولت همچنان قیمت حامل های انرژی را افزایش داده است و از طرف دیگر یارانه ها را به همان شکل سابق ادامه می دهد؟

اجرای هدفمندی یارانه ها سیاست نادرستی بود که تبعات فراوانی را داشت. به همین ترتیب عقلانی نیست که دولت بخواهد مجددا در این مسیر قدم بگذارد. اقای روحانی هنگامی قیمت نان را اضافه کرد که در چند سال پیش نان 100 تومانی را به 500 تومان افزایش داده بودند.

البته دولت جدید قبل از اجرای فاز دوم هدفمندی دولت اعلام کرد که افرادی که نیاز به یارانه ندارند از دریافت آن انصراف دهند. خیلی افراد حقوق بگیر بودیم برای کمک به اهداف دولت از دریافت یارانه خود انصراف دادند. اما حال افزایش 30 تا 40 درصدی نان نه تنها با آن سیاست منافات دارد، بلکه گویی نوعی بی عدالتی به افردی است که انصراف داده اند و خیلی دور از انتظار نیست که بخواهند دوباره به سمت یارانه بازگردند.

در واقع تورم بالا،بی کاری و نرخ رشد پایین میراث دولت قبل است. دولت احمدی نژاد جاده اقتصاد ایران را پرچاله کرده است و روحانی سعی می کند این چاله ها را پر کند. روحانی در همین حال با توجه به شرایط موجود اقتصادی کشور قادر به پرداخت یارانه به این شکل نیست و می بینیم که اقدام به افزایش قیمت نان می کند. اما بازهم تکرار می کنم که سقوط قیمت نفت می تواند باعث مشکلات جدی تری برای اقتصاد کشور شود. شاید دولت با کاهش قیمت نفت و کم شدن درآمدهایش، دیگر قصد دادن یارانه به آرد را ندارد و نمی تواند این هزینه ها را پرداخت کند به همین دلیل فشار را به مردم منتقل کرده است.

در زمانی که دولت تصمیم گرفت که فاز دوم هدفمندی یارانه ها را اجرا کند زمزمه های افزایش قیمت حامل های انرژی آغاز شده بود. علاوه بر آن تغییراتی در شرایط اقتصادی به وجود نیامده بود و مردم هنوز به دولت اعتماد لازم را نداشتند. به همین دلیل درصد بسیار کمی از مردم و امثال من بودیم که از دریافت یارانه انصراف دادیم. اما در شرایط کنونی که چشم انداز اقتصاد بهتر شده، تورم تحت کنترل درآمده و بیشتر وعده های دولت تحقق یافته است، شاید آن اعتماد لازم در مردم ایجاد شده باشد و دولت اگر مجددا از آنان بخواهد که از دریافت انصراف دهند عده بیشتری حاضر به این کار باشند

ما شاهد هستیم که در این فضا بورس و بازار سرمایه نیز شاهد نوسانات زیادی شده است. جنابعالی دلیل این تغییرات را چه می دانید.؟

در روزهای اخیر شاهد هستیم که بورس و بازار سرمایه نیز نوسانات زیادی داشته است که می توان از آن تعبیر به سقوط بورس کرد. این سقوط به این دلیل است که رکود در اقتصاد وجود دارد. بورس نبض اقتصاد و یا میزان الحررات اقتصاد است. هنگامی که وضع اقتصادی کشور خراب می شود؛ قیمت سهام افت می کند. در واقع چشم انداز اقتصادی ایران تیره و تار است. بنابراین سهام دار نمی تواند ریسک خرید سهام جدید را بپذیرد. شرکت ها در بورس نیز سودآوریشان پایین می آید و کمتر از 22 درصد سود می دهند. بنابراین سهام دار چرا پول خود را در بورس سرمایه گذاری کند؛ چرا که در صورتی که پول خود را در بانک بدون ریسک نگه داری کند می تواند روز شمار بیش از 22 درصد سود از بانک دریافت کند و هیچگاه هم نگران سقوط بورس نباشد و به سود معقول خود نیز با کمترین ریسک دست پیدا نماید.

اگر کسی بخواهد اضطراً سهام خود را بفروشد ارزشش کمتر از الان خواهد بود. بالاخره مردم و فعالان اقتصادی بر اساس محاسبات خود، تقاضا برای خرید سهام را کاهش داده اند و به تبع آن قیمت سهام نیز پایین می آید.

اما در دوران قبل که تحریم ها نیز بود بورس رشد زیادی کرد؟

وقتی در کشور شما تورم وجود دارد، باید قیمت سهام نیز با نرخ تورم مقدار بالا رود تا ارزش سهام ثابت بماند. اما در همان دوران قیمت سهم ها به اندازه تورم افزایش پیدا ننمود. البته واحدهای تولیدی که در بورس حضور دارند، به خاطر تورم، کالاهای خود را گران تر می فروشند. آن مقداری قیمتی که اضافه می شود؛ باعث می شود که سود سهام افزایش پیدا کند و قیمت سهام بالاتر رود.

یک سبد سرمایه ای وجود دارد که در آن سرمایه گذاری می کنید که شامل بورس، بانک، سکه و خرید ارز، و تولید می شود. در آن دوران تقاضا برای موضوعات دیگر کاهش پیدا نمود؛ مردم در آن زمان سهام بورس را می خریدند. اگر شرایطی را فرض کنیم که سبدهای دیگر رونق بگیرد، نقدینگی به سمت سبدهای دیگری سرمایه گذاری می رود.

بنابراین شما معتقدید که ممکن است نقدینگی به سمت بازارهای ارز و یا مسکن حرکت کند؟

به نظر می رسد سایر کالاهای سرمایه ای از قبیل مسکن، طلا افزایش پیدا کند. با توجه به تعدد میزان ساخت خانه در کشور؛ احتمالاً نقدینگی به سمت جایگزین های بهتر خواهد رفت. این که مردم و فعالان اقتصادی کدام یک از جایگزین ها را انتخاب می کنند، بستگی به شرایط اقتصادی است که در آن فعالان اقتصادی پیش بینی خواهند کرد که قیمت کدام یک از این کالا ها بالا می رود.

فواره چون بلند شود، سرنگون شود. بنابراین فعالان اقصادی در این شرایط به سمت بازاری می روند که امنیت بیشتر داشته باشد، هرچند که سود کمتری دارد. به عنوان مثال قیمت طلا را قیمت های جهانی تعیین می کند. بنابراین خیلی سخت است که پیش بینی کنیم که سرمایه از بورس به کجا منتقل خواهد شد. دارندگان نقدینگی بر اساس قدرت ریسک، نقدینگیشان را انتقال می دهند.


در روزهای اخیر شاه بودیم که بورس دوباره کمی رونق پیدا کرد. دلیل چه بود؟

بلی در رزوهای اخیر کمی شاخص های بورس به سمت بالا حرکت کرد؛ اما این حرکت به سمت بالا مقطعی و کوتاه مدت خواهد بود؛ اگر شرایط اقصادی به همین نحو ادامه پیدا نماید.

اقدامات دولت در حوزه اقتصادی در سال اخیر و بودجه پیشنهادی برای سال آیند می تواند فضای ثبات اقتصادی را ادامه دهد؟

بودجه پیشنهادی پیش بینی است و ممکن است انتظارات را تحت تاثیر قرار می دهد؛ اما اتفاقاتی که در سال 94 تعیین کننده خواهد بود. شرایط قیمت نفت، مذاکرات هسته ای و عوامل دیگر انتظارات اقتصادی در سال آینده را رقم خواهد زد که پیش بینی انها بسیار سخت است. اگر در مذاکرات اینده شاهد سیگنال های مثبت باشیم، به احتمال زیاد شرایط اقتصادی بهبود خواهد یافت.

ایا دولت برای تمدید مذاکرات در دروه گذشته آماده بود؟

البته نباید اقتصاد کشور به مذاکرات وابسته شود و باید پایه های اقتصادی را تحکیم ببخشیم اما این نکته را نیز نباید فراموش کرد که اقتصاد ایران وابسته به درآمدهای نفتی است. در واقع این اقتصاد وابسته به نفت بستگی به این دارد که چقدر از پول نفت به داخل کشور وارد شود. قیمت نفت در اینده می تواند سرنوشت اقتصادی را در شتاب کشور به سمت رشد تاثیر بسزایی بگذارد. در این رابطه مذاکرات می تواند روی میزان صادرات نفت و به تبع آن گسترش صادرات تاثیر داشته باشد.

ارزیابی شما از عملکرد دولت در این مدت که روی کار امده است چیست؟

دولت روحانی در این یک و سال اندی حداقل گاف های احمدی نژاد را نداده است. مشکلات اقتصادی ارث دولت گذشته است. کشور با تورم 40 درصد ، نرخ بیکاری بالا، ضریب جینی بالا و.... روبرو بوده است. همه این ها را از آن دولت به ارث برد. اما حالا دولت نمی تواند در کوتاه مدت وضعیت را بهبود بدهد و به دوره قبل از هدفمندی یارنه ها برگرداند. این شکلی که دولت روحانی کار می کند، حداقل وضعیت اقتصادی را از دوره احمدی نژاد بدتر نکرده است.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
غرویان: دولت فعلی نمادی از وحدت حوزه و دانشگاه است
- ایسنا نوشت:
یک مدرس سطوح عالیه حوزه علمیه قم اعتقاد دارد که دولت فعلی نمادی از وحدت حوزه و دانشگاه است.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسن غرویان در گفت‌وگو با ایسنا، درباره وحدت حوزه و دانشگاه، اظهار کرد: دولت فعلی نمونه بارزی از وحدت حوزه و دانشگاه به حساب می‌آید و در واقع ترکیبی از این دو نهاد است. رئیس جمهور محترم هم تحصیلات حوزوی دارند و هم تحصیلات عالیه دانشگاهی. برخی از وزرا هم با این‌که ملبس نیستند اما دروس حوزوی خوانده‌اند.

وی اضافه کرد: وحدت حوزه و دانشگاه در قالب پروژه‌ها، افکار و آرمان‌های دولت تجلی پیدا می‌کند و راهکار عملی برای وحدت مشارکت حوزه و دانشگاه در پیشرفت کشور است که در این زمینه صاحب‌نظران و نخبگان باید تلاش بیشتری صورت دهند.

غرویان با اشاره به اهمیت وحدت حوزه و دانشگاه، یادآور شد: اهمیت این قضیه از این جهت است که هر دو نهاد، مرکز فکری، تولید علم و نظریه‌پردازی در کشور هستند. حوزه امر معرفت دینی را بر عهده دارد و دانشگاه عمدتاً علوم مربوط به زندگی انسان را تأمین می‌کند. انسان هم معجونی از جسم و روح است. بنابراین این دو نهاد هر دو نیاز معنوی و مادی انسان را تأمین می‌کنند و از این جهت همسو بودن آنها اهمیت جدی دارد.

این عضو جامعه‌المصطفی درباره تلاش‌هایی که برای وحدت حوزه و دانشگاه صورت گرفته،‌گفت: تا به حال تلاش‌هایی شده ولی زیربنایی و عمیق نیست. بلکه سطحی و قشری به حساب می‌آید و در حد چند سخنرانی انجام می‌شود. کار فکری عمیق در این زمینه کم صورت می‌گیرد.

غرویان همچنین بیان کرد: اختلاف بین حوزه و دانشگاه به ضرر هر دو نهاد و به زیان مردم است. عده‌ای تلاش می‌کنند این تضاد را عمیق جلوه دهند. اما کسانی که فکر روشنی دارند باید تلاش کنند تا تضادی به وجود نیاید. البته علم با علم تضاد ندارد و روشن کردن این مسأله به عهده متفکرین حوزه و دانشگاه است.

این مدرس سطوح عالیه حوزه علمیه قم در پایان اظهار کرد: طلاب و دانشجویان باید از علوم یکدیگر مطلع باشند و آخرین تئوری‌ها و نظریه‌ها را به خصوص در علوم انسانی مطالعه کنند تا وحدت حوزه و دانشگاه شکل گیرد. چون وقتی فکرها به هم نزدیک شود عملکردها هم نزدیک خواهد شد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
2014_12_18_8_37_18.jpg

عراقچی: مذاکرات بسیار فشرده و سودمند بود/ دور بعدی گفتگوها ماه آینده برگزار می شود
- معاون وزیر امور خارجه ایران در پایان دور تازه مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه موسوم به 1+5، گفت‌وگوها را «بسیار فشرده» و «بسیار سودمند و مفید» توصیف کرد.
به گزارش فارس، سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران روز چهارشنبه در پایان دور تازه مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه موسوم به 1+5، این دور از مذاکرات را سودمند و فشرده توصیف کرد.

عراقچی در این گفت‌وگو ، گفت مذاکراتی «بسیار فشرده» و «بسیار مفید و سودمند» با نمایندگان شش کشور داشته است.

به گفته نماینده ارشد ایران در مذاکرات هسته‌ای، دور بعدی گفت‌وگوهای تهران و اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان، ماه آینده برگزار می‌شود. هنوز محل برگزاری نشست آتی، مشخص نشده است.

پیش از این «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه و نماینده روسیه در مذاکرات هسته‌ای هم روند گفت‌وگوها را «امیدوارکننده» توصیف کرده و گفته بود دور بعدی گفت‌وگوها اواسط ژانویه (اواخر دی ماه) در محلی که با هماهنگی تهران انتخاب می‌شود، برگزار خواهد شد.

با پایان یافتن این دور از مذاکرات، تیم ایرانی که در سطح معاونین وزارت خارجه در مذاکرات شرکت کرده بود، صبح فردا شهر ژنو سوئیس را به مقصد تهران ترک می‌کند.

تیم مذاکره کننده ایرانی به ریاست سید عباس عراقچی بامداد دوشنبه به منظور شرکت در این مذاکرات و انجام رایزنی‌ها در راستای حصول توافق جامع راهی ژنو شد. طی ۲ روز گذشته (دوشنبه و سه‌شنبه ۲۴ و ۲۵ آذر ماه) تیم مذاکره کننده ایرانی با هیأت آمریکایی طی سه دور و جمعا ۱۲ ساعت در سطح معاونان و کارشناسان به گفت‌وگو پرداخت و آنگونه که سید عباس عراقچی اعلام کرد مذاکرات مفصلی درباره همه موضوعات انجام شد.

هیئت ایرانی همچنین در ادامه رایزنی‌ها با هیأت‌های ۱+۵ شب گذشته به مدت ۲ ساعت با هیأت فرانسوی به ریاست «نیکلای دوریویر» به گفت‌وگو پرداخت.

تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان ساعت ۱۴ امروز به وقت محلی با نماینده روسیه به صورت دوجانبه گفت وگو کرد و پس از آن در ساعت ۱۵ نشستی با هیأت مذاکره کننده چین داشت. نمایندگان ایران همچنین ساعت ۱۶ به وقت محلی با سه کشور اروپایی به صورت چهارجانبه به گفت‌وگو پرداختند.

ایران و شش کشور در سوم آذر ماه سالجاری و پس از آنکه بعد از بعد از ۱۰ دور رایزنی در خصوص توافق جامع به این نتیجه رسیدند که حصول توافق جامع به دلیل اختلافات و از جمله کمبود وقت امکانپذیر نیست، توافقنامه ژنو را برای هفت ماه و هفت روز دیگر تمدید و البته تأکید کردند که تا قبل از چهار ماه آینده برای رسیدن به توافق تلاش کنند.

در بیانیه‌ای که در پایان دهمین دور مذاکرات جامع هسته‌ای در وین توسط ظریف و کاترین اشتون قرائت شد، آمده است: «ما و وزرای خارجه کشورهای 1+5، توافق کرده‌ایم که تلاش‌های دیپلماتیک خود را ادامه دهیم. تصمیم گرفته‌ایم که مفاد برنامه اقدام مشترک را تا نهم تیر ماه سال 1394 تمدید کنیم تا امکان مذاکرات بیشتر فراهم شود.

ما قصد داریم که با استفاده از شتاب ایجاد شده کنونی، مذاکرات را در کوتاه‌ترین زمان ممکن حداکثر طی چهار ماه نهایی کنیم و در صورت ضرورت از زمان باقی‌مانده تا نهم تیر ماه به منظور نهایی کردن هرگونه تعهدات کار فنی و یا نگارشی احتمالی باقی مانده استفاده کنیم.

ایران و کشورهای 1+5 مجدداً تاکید می‌کنند که کماکان تعهدات خود در برنامه اقدام مشترک را به صورت موثر و به موقع اجرا خواهند کرد.»
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-12-16-113744img_0562.jpg

عضو بنیاد باران: ترکیب مجلس دهم شبیه به مجلس پنجم خواهد بود
- عضو شورای عالی بنیاد باران ترکیب مجلس دهم را متفاوت از مجلس نهم دانسته و آن را شبیه و متمایل به ترکیب مجلس پنجم عنوان کرد.
عبدالله ناصری در گفتگو با خبرآنلاین در خصوص پایگاه رای اصلاح طلبان و اصولگرایان در انتخابات مجلس آینده گفت:معتقدم به دلیل شرایط و نتیجه غیر منتظره ای که برای انتخابات ریاست جمهوری 92 پیش آمد، فضای سیاسی مربوط به انتخابات مجلس آینده زودتر از گذشته آغاز شده است.

وی با بیان اینکه جریان اصولگرایی تصمیم دارد به هیچ وجه شرایطی پیش نیاید که اتفاق غیر منتظره مشابه انتخابات ریاست جمهوری در مورد مجلس محقق شود، افزود: ازسوی دیگر، اصلاح طلبان و همراهان دولت نیز معتقدند که به طور جدی باید اتفاقی در قوه مقننه رخ دهد تا قوه مجریه و دولت تدبیر و امید بتواند برنامه های خود را پیش ببرد.
ناصری با بیان اینکه از این رو، معتقدم انتخابات آینده کاملا انتخابات ویژه ای در تاریخ انتخابات پارلمانی در کشور خواهدبود، خاطرنشان کرد: نمی شود به طور قطع، شرایط را پیش بینی کرد چراکه نقش دولت در برگزاری و ایجاد زمینه های مقدماتی برای انتخابات بسیار مهم است و اینکه نهادهای زیربط به خصوص وزارت کشور تا چه میزان می توانند هماهنگ با شعارهای رئیس جمهور عمل کنند.

این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه نقش دولت برای ایجاد یک فضای مطلوب تر برای انتخابات مجلس آینده بسیار مهم است، ادامه داد: جامعه رای اصلاح طلبان مشخص است و بخشی از آن به نحوه عملکرد دولت و میزان پایبندی و وفاداری رئیس جمهور و اعضای دولت به شعارهای انتخاباتی سال 92 برمی گردد.
وی تصریح کرد: می توان حدس زد که با توجه به شرایط موجود، مجلس آینده و مجلس دهم مجلسی کاملا متفاوت با مجلس نهم خواهد بود و ترکیب آن متمایل و شبیه به مجلس پنجم خواهد بود.
ناصری در پاسخ به این سئوال که آیا اعلام عارف مبنی بر به دست آوردن 200 کرسی مجلس آینده را واقع بینانه می دانید؟ خاطرنشان کرد: این نگاه را واقع بینانه می دانم ولی منوط به اینکه دولت، دستگاه اجرایی مربوط به آن و مشخصا مجموعه وزارت کشور از جمله فرمانداری ها و استانداری ها چگونه در این فرآیند عمل خواهند کرد.
مدیرعامل پیشین خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) ابراز عقید کرد: اگر روند اجرائیات نهاد مربوط به وزارت کشور و دولت وضعیت مطلوب و متفاوت با رویه دولت احمدی نژاد باشد، پیش بینی و تلقی عارف، تلقی نزدیک به صوابی است اما اگر قوه مجریه و مشخصا وزارت کشور به گونه ای عمل کند که ضامن تحقق شعارهای رئیس جمهور در انتخابات نباشد، نگاه عارف به انتخابات و کسب کرسی های لازم، نگاهی بعید و غیر واقعی خواهد بود.
عضو شورای عالی بنیاد باران با بیان اینکه فعالیت قانونی وزارت کشور و اعضای هیئت های اجرایی صلاحیت نامزدها در مرحله اول را مشخص خواهد کرد، افزود: در این زمینه به نظر می رسد که برخی از دستگاهها به ویژه وزارت اطلاعات به عنوان بخشی از دولت باید همسو با منویات رئیس جمهور باشد.
وی ادامه داد: اگر این مرحله از انتخابات از سوی شرکای اصلاح طلب و جامعه رای روحانی در انتخابات خرداد 92 قابل اعتماد باشد. می تواند پایگاه رایی که عارف بیان کرده است را محقق کند.
ناصری همچنین در خصوص پایگاه رای اصولگرایان برای انتخابات آتی نیز خاطر نشان کرد: تا این لحظه تشتت و اختلاف نظر در جبهه اصولگرایان بسیار حاد است چراکه آنها هنوز محوریتی را پیدا نکرده اند که بتواند با نظر نهایی او تصمیم بگیرند همچون جبهه اصلاحات که محوریت آقای خاتمی برای شکل گیری ائتلاف (عارف با روحانی) در آن بسیار تعیین کننده بود و همین ائتلاف نیز نتیجه انتخابات را تغییر داد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب افزود: بنا براخبار و اطلاعات، جریان جبهه پایداری و احمدی نژاد نیز بنا دارند در انتخابات شرکت فعال داشته باشند که به نظر می رسد نفس حضور احمدی نژاد تشتت و عدم انسجام اصولگرایان را بیشتر خواهد کرد و در چنین شرایطی اصولگرایان ببرنده انتخابات مجلس نخواهند بود.

از سوی دیگر ناصر قوامی نیز در گفت و گو با خبرآنلاین گقت:اصلاح طلبان به لحاظ پایگاه اجتماعی مشکلی ندارند و با حرکت کوچک آن ها ظرف یک هفته دیدیم که آقای روحانی توانست برنده انتخابات شود.

وی با بیان اینکه رای اصلاح طلبان باعث پیروزی حسن روحانی در انتخابات خرداد 92 شد، افزود: در غیر این صورت، اصولگرایان نامزدهای متنوعی داشتند و همه از آن ها حمایت می‌کردند اما آن رایی که روحانی را رئیس جمهور کرد، رایی بود که در یک حرکت چندروزه اصلاح طلبان تحقق پیدا کرد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
چهارمین اجلاس جهانی مدیریت در کرج برگزار شد
اقتصاد > صنعت - چهارمین اجلاس جهانی مدیریت با حضور برجسته‌ترین مدیران جهان و جمعی از مدیران برتر استان البرز با همت شرکت بازار پژوهان مبتکر تهران در روز چهارشنبه بیست و ششم آذر با محوریت ارتقای سطح دانش مدیران کشور، آشنایی با متدهای روز مدیریتی دنیا و آموزش انگیزشی در بخش‌های مختلف صنعت در تالار شهیدان نژاد فلاح کرج برگزار شد.
مریم پورابراهیم خبرآنلاین-البرز: مارک کولبرن برنده مدال طلای رشته دوچرخه سواری پارالمپیک لندن و مشاور یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های تجاری دنیا اولین سخنران این اجلاس بود.
وی در سخنان خود با توصیف سرگذشت زندگی‌اش امید داشتن به آینده، دوری از ناامیدی، انتخاب هدف اصلی‌، و تقویت نکات مثبت را از رازهای موفقیت در مدیریت برشمرد.
در ادامه رضا نیسانی تنها شاگرد ایرانی پروفسور دمینگ و متخصص و مدیر پروژه ساخت در شرکت هواپیمایی مک دانالد داگلاس آمریکا با توجه به تجربیات خود به موضوع مشکلات مدیریتی و احترام به مصرف‌کننده پرداخت و گفت: موفقیت به سه اصل سیستم‌، کیفیت و مردم بستگی دارد و شرکت‌ها باید با برنامه‌ریزی صحیح در بخش مدیریتی با بالا بردن کیفیت محصولات خود رضایت مردم را جلب کنند که نظر سنجی از مردم و انتقاد پذیر بودن در این رابطه امری مهم تلقی می‌شود.
پس از سخنان نیسانی، مایکل جکسون که دارای 25 سال تجربه در عالی‌ترین سطوح تبلیغات و بازاریابی جهان است به موضوع تغییر نگرش در مدیریتی پرداخت و گفت: نباید دامنه دید مدیریتی را محدود کرد بلکه باید با تعیین اهداف و کارهای اصلی بیشترین انرژی و تمرکز خود را بر روی این اهداف گذاشت.
جکسون در ادامه با اشاره به جمله‌ای از نلسون ماندلا با مضمون » سفر آسان‌تر می‌شود زمانی که شما کوله بار گذشته‌ات را با خود حمل نکنی « افزود: هیچ گاه نباید در گذشته زندکی کرد و بلکه باید با برنامه‌ریزی دقیق و تمام توان در راستای اهداف خود به سوی آینده گام برداشت.
آخرین سخنران این مراسم حامد کمیلی بازیگر مطرح تئاتر و سینما بود که در زمینه کنترل خشم و رفتار، تقویت تمرکز بر روی اهداف، قدم برداشتن در مسیری فراتر از محدودیت‌ها ساختگی توسط ذهن و شکستن این حریم ها برای رسیدن به اهداف والا سخن گفت.
همچنین در این مراسم از موفق‌ترین برندهای تجاری استان البرز مانند پرشین گستر گهر، فرش آریانا، دفتر خدمات مسافرتی هوایی و جهانگردی یاس کبود، خبرآنلاین و خبر ورزشی با اهدای لوح و تندیس تقدیر شد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
14-12-17-101620102236585-rtx19ees.530x298.jpg

10 پیش بینی برای اقتصاد جهان در سال 2015/ اقتصاد جهان به کدام سمت می رود؟
اقتصاد > اقتصاد کلان - کارشناسان پیش بینی می کنند که در سال 2015 به دلیل چشم انداز رشد اقتصادی و افزایش نرخ سود، دلار همچنان موقعیت محکمی داشته باشد.
زهرا خدایی: اوضاع و احوال اقتصاد جهان امسال هم تعریفی نداشت؛ رشد اقتصادی در اروپا همچنان در وضعیت بحرانی است؛ چینی ها هم چند ماهی است که دستخوش رکورد شده اند و ژاپنی ها نیز طبق اعلام رسانه ها از هفته گذشته رسماً وارد بحران اقتصادی شدند.

پرسشی که باقی می ماند اینست که آیا وضعیت در سال 2015 نیز به همین منوال خواهد بود؟ اوضاع بهتر می شود یا بدتر؟ نریمان بهروش، اقتصاددان در موسسه اقتصادی- آمریکایی آی‌اچ‌اس (IHS) در این باره می گوید: علائم مثبتی برای وضعیت اقتصادی جهان در سال 2015 دیده می شود. این کارشناس برای سال آینده رشد 2.7% تا 3% را پیش بینی کرده است.

موسسه آی‌اچ‌اس در گزارشی، اقتصاد جهان را در 10 آیتم پیش بینی کرده است که به اختصار در این گزارش بدان می پردازیم.

1.بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا

اولین اقتصاد جهان در سال آینده با افزایش تقاضای داخلی و مصرف، علائم مثبتی و امیدوارکننده تری از خود نشان خواهد داد. دینامیسم و پویایی بیشتر در افزایش مصرف- که 70% تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد- و همچنین افزایش چشمگیر اشتغال و کاهش قیمت انرژی(به خصوص گاز) در آمریکا از مهمترین عواملی است که کارشناسان را به وضعیت اقتصادی آمریکا امیدوار کرده است. موسسه آی‌اچ‌اس پیش بینی کرده است که اقتصاد آمریکا در سال آینده 2.5 تا 3% رشد خواهد کرد.

2. کورسوی بهبود برای اروپا

پیش بینی می شود وضعیت اروپا در سال آینده تغییر چندانی نداشته باشد. با این حال برخی عوامل هستند که می توانند سبب بهبود وضعیت اقتصادی اروپا شود از جمله کاهش قیمت انرژی، کاهش ارزش یورو و همچنین سیاستهای پولی تسهیلی؛ اینها می تواند زمینه ای برای رشد اقتصادی باشد. اما هنوز نمی توان به صراحت گفت که اروپا از این امتیارات برای بهبود وضعیتش استفاده خواهد کرد یا نه. از این رو موسسه آی‌اچ‌اس برای سال آینده رشد 1.4% را به جای 0.8% امسال پیش بینی کرده است.

3. حال ژاپن بهتر می شود

ژاپنی ها بعد از یک دوره سخت، وضعیت اقتصادی شان در سال آینده بهتر خواهد شد. البته رشدی که برای ژاپن پیش بینی شده تنها 1% است. دولت سال 2015 با استفاده از سیاستهای محرک پولی و تسهیلی در کنار کاهش ارزش انرژی، رشد اقتصادی خود را افزایش می دهد.

4. موتور چینی ها همچنان کند است

وضعیت اقتصادی چشم بادامی ها در سال 2015 همچون سال 2014 شاهد کاهش رشد اقتصادی خواهد بود. پیش بینی می شود سیاستهای حمایتی دولت برای خروج این کشور از رکود کافی نباشد. رشدی که برای چین پیش بینی شده 6.5% است.

5. حال نوظهورها کمی بهتر می شود

پیش بینی می شود در سال 2015 اقتصادهای نوظهور به کمک کاهش قیمت انرژی، تقویت نقدینگی در اقتصاد جهانی و بهبود رشد اقتصادی آمریکا شاهد رشد بهتری در مقایسه با سال جاری باشند. بر همین اساس کارشناسان بر این اعتقادند که اقتصادهای نوظهور از قارۀ اروپا، آمریکای لاتین، خاورمیانه، شمال آفریقا و آفریقای سیاه(کشورهای واقع در جنوب صحرای بزرگ آفریقا) رشد خوبی داشته باشند. در این میان اما ناظران برای روسیه وضعیت امیدوارکننده ای را پیش بینی نمی کنند؛ چه آنکه روسیه ماههاست با بحرانهایی همچون کاهش قیمت انرژی، سقوط بی سابقه روبل و کاهش سرمایه گذاری خارجی دست و پنجه نرم می کند.

6. کاهش قیمت کالاها

قیمت نفت به پایین ترین میزان خود در سال جاری رسیده است؛ کاهش تقاضا در بازار جهانی نفت می تواند محرک رشد اقتصادی باشد. چینی ها میدان دار تقاضا بوده و هستند و پیش بینی می شود که با افزایش آرام رشد اقتصادی، باز هم شاهد افول قیمت انرژی باشیم؛ این روند می تواند بر قیمت اجناس و کالاها در سال آینده تأثیر گذاشته و شاهد اندکی کاهش در آنها باشیم.

7. رشد منفی تورم

رشد منفی تورم در کشورهای توسعه یافته و روند کاهش قیمت کالاها تهدید مهمی است؛ در واقع منفی تورم رشد اقتصادی را ضعیف و پویایی را از بین می برد. اما این اتفاق در سال آینده می تواند برای برخی اقتصادهای نوظهور و همچنین روسیه خالی از فایده نباشد؛ کشورهایی که نرخ تبادل شان در سال 2014 بسیار افول کرده و سال آینده شاهد افزایش تورم خواهند بود.

8. بانک مرکزی آمریکا نرخها را بالا می برد

پیش بینی می شود فدرال رزرو( یا بانک مرکزی آمریکا) در کنار بانکهای مرکزی انگلستان و کانادا در سال آینده نرخهای سود را در ماههای ژوئن، آگوست و اکتبر 2015 بالا ببرند که این مسئله می تواند بر تورم تأثیر مهمی داشته باشد. در مقابل اما بانک مرکزی اروپا و همچنین بانک مرکزی چین احتمالا نرخهای سود را بسیار کاهش داده و یا قطع می کنند تا نقدینگی بیشتری را از طریق افزایش مصرف ایجاد کنند.

9.دلار پادشاهی می کند/ یورو و ین افت می کنند

کارشناسان پیش بینی می کنند که در سال 2015 به دلیل چشم انداز رشد اقتصادی و افزایش نرخ سود، دلار همچنان موقعیت محکمی داشته باشد. در مقابل اما احتمالاً سیاستهای محرک بانک مرکزی اروپا و چین سبب می شود که یورو و ین همچنان در سال 2015 به سیر نزولی خود در مقابل دلار ادامه دهند.

10. بار مشکلات سبکتر می شود

چند سالی است که بار سنگین بدهی های کشورها در دو بخش دولتی و خصوصی و همچنین بحرانهای مالی مانع از رشد اقتصادی شده است. اما پیش بینی می شود در سال آینده اندکی از سنگینی بار این دو عامل بر رشد اقتصادی کاسته شود؛ کمااینکه علائم آنرا هم اکنون در کشورهایی همچون آمریکا و انگلستان می توان مشاهده کرد.

3535
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
معاون آخوندی به مهر اعلام کرد:
مصوبه شورای عالی امنیت ملی برای تغییر برخی مسیرهای هوایی

مدیرعامل شرکت فرودگاه‌های کشور از مصوبه شورای عالی امنیت ملی برای تغییر برخی مسیرهای هوایی خبر داد و گفت: این موضوع به پرواز کشورهای همسایه مانند عراق و ترکیه کمک کرده است.
محمدعلی ایلخانی در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه در چند ماه گذشته شورای عالی امنیت ملی برخی راه‌های هوایی را تغییر داد، گفت: براساس این تصمیم، مدت زمان پرواز در برخی مسیرهای داخلی 11 تا 12 دقیقه کاهش یافت که این موضوع به پرواز کشورهای همسایه مانند عراق و ترکیه کمک کرده است.

مذاکره با 3 شرکت بزرگ اروپایی برای خرید رادار

وی با اشاره به اینکه از پیامدهای مذاکرات ایران با گروه 1+5 ورود شرکت‌های خارجی به ایران بوده است، افزود: سه شرکت بزرگ اروپایی از فرانسه، ایتالیا و اسپانیا جلساتی را با ما داشتند تا دستگاه‌های رادار و کمک‌ها ناوبری برای تجهیز راه‌های هوایی و فرودگاه‌های کشور خریداری کنیم.

مدیرعامل شرکت فرودگاه‌های کشور افزود: کشورهایی که تا سال گذشته حاضر به صبحت با ایران نبودند، امروزه به صورت داوطلبانه وارد ایران شدند و با نامه رسمی از کشورهایشان حاضرند تا دستگاه‌های خود را به ما بفروشند که این امکان را به ما می‌دهد تا جنس با کیفیت و بهتری را با قیمت مناسب در مناقصه بین المللی خریداری کنیم.

ایلخانی با تاکید بر اینکه این شرکت‌ها جزو بهترین و بزرگترین شرکت‌های دنیا هستند، گفت: یکی از این شرکت‌ها تجیهزات 35 درصد از کشورها را مدیریت می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه کشورهای غربی نمی‌توانند ایران را نادیده بگیرند، اظهارداشت: کشور امارات نهایت یک رادار خریداری می کند که در نهایت می‌تواند داخل عربستان و بخشی از کشور ما را هم ببیند اما ما رادار در فضای کشور و 6 دستگاه‌ها در فرودگاه‌ها نصب کرده‌ایم و باید 11 رادار جدید هم خریداری کنیم که این چند برابر تقاضای کشورهای جنوب خلیج فارس است.

مدیرعامل شرکت فرودگاه‌های کشور تصریح کرد: برآورد ما این است که بین 250 تا 300 میلیون دلار باید هزینه نوسازی سیستم های راداری کنیم؛ به دلیل اینکه رادارهایی که 10 تا 15 سال پیش از فرانسه خریداری کردیم، پاسخگوی نیاز ما نیست و باید تا 3 سال آینده سرمایه گذاری بیشتری انجام دهیم.

انتخاب مشاور بین‌المللی برای توسعه فرودگاه امام

ایلخانی در خصوص فرودگاه امام ***** (ره) گفت: در حال حاضر سه فرودگاه در تهران و البرز داریم که برای آنها به دنبال انتخاب مشاور بین المللی هستیم که هم در ساخت فاز دوم فرودگاه امام و تعریف یک شبکه اختصاصی برای اتصال مهرآباد به فرودگاه امام برنامه ارائه دهد.

وی افزود:پروژه فاز 2 فرودگاه امام ***** (ره) برای ساخت ترمینالی با 20 میلیون مسافر است که حداقل 3 هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد، بنابراین نیاز به سرمایه گذاری بخش خصوصی داریم تا فاز 2 فرودگاه را راه‌اندازی کنیم.

مدیرعامل شرکت فرودگاه‌های کشور با اشاره به اینکه طرحی را فرانسوی‌ها و مالزی ارائه کرده که همه در قالب طرح است و برای اجرا نیاز به مشاور بین المللی داریم، بیان کرد: ما امسال در بودجه عمرانی شرکت فرودگاه‌های کشور بودجه قابل ملاحظه ای را برای ساخت نداریم اما در سال 94 بودجه مناسبی را برای شروع عملیات اجرایی شرکت در نظر می‌گیرند.

ایلخانی در خصوص چگونگی انتخاب پیمانکار برای فرودگاه امام گفت: باید مناقصه بین المللی برای انتخاب مشاور خارجی بگذاریم تا در طراحی نظارت هم شاهد تحول در این بخش باشیم.

بدهی ایرلاین‌ها به شرکت فرودگاه‌ها

وی در خصوص بدهی شرکت‌های هواپیمایی به شرکت فرودگاه‌های کشور افزود: بدهی ایران ایر به تنهایی بالغ بر 100 میلیارد تومان و هواپیمای آسمان 60 میلیارد تومان است که فعلا به دلیل ملاحظاتی برای پرداخت به آنها فشار وارد نمی‌کنیم
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
ماموریت ربیعی به سازمان بازنشستگی کشوری
طراحی سبدی از ****‌های بازنشستگی در دستور کار قرارگیرد

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مدیران سازمان بازنشستگی پیشنهاد کرد مطالعات علمی لازم برای طراحی سبدی از ****‌های بازنشستگی را در دستور کار قرار دهند و شرایط لازم برای اجرای آن متناسب با شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه طراحی کنند.



به گزارش سرویس «اجتماعی» ایسنا، علی ربیعی در جلسه‌ای که با مدیر عامل و مدیران صندوق بازنشستگی کشوری داشت تاکید کرد: تفاوت دولت یازدهم با دولت‌های دیگر آن است که این دولت بر اساس استراتژی رفاهی حرکت می‌کند که بخشی از این رفاه ایجاد تحول در گروه‌های آسیب‌پذیر است.



وی یکی دیگر از مسائل رفاهی را که دولت پیگیری می‌کند ارایه خدمات بهتر به بازنشستگان عنوان و اضافه کرد: باید بیش از گذشته در خصوص بهبود وضعیت این قشر تلاش کنیم.



وزیر کار و رفاه اجتماعی اهتمام به ابعاد اجتماعی و فرهنگی بازنشستگان به ویژه خانواده‌های آنان را از سوی مدیران صندوق بازنشستگی مورد تاکید قرار داد و گفت: توجه به مسایل اجتماعی و فرهنگی نیازمند اعتبارات کلان نیست، بلکه نیازمند باز تعریف کارکردهای صندوق بازنشستگی کشوری در ابعاد اجتماعی و فرهنگی است.



وی افزود: کارکردهای صندوق بازنشستگی، اجتماعی است، چراکه صندوق‌ها مسئول تامین آرامش کارمندان هستند و برای این کارکرد اجتماعی کارکردهای اقتصادی تعریف شده است و باید در این دو حوزه در آینده‌ای نه چندان دور تحولات ساختاری علمی صورت پذیرد تا بتوانیم به اهداف مورد نظر دست یابیم.



ربیعی اصلاح و بهبود روش‌ها در ارایه خدمات به بازنشستگان و استفاده از بسترهای دولت الکترونیک را از برنامه‌های مهم صندوق بازنشستگی عنوان کرد و گفت: با اینکه مدیریت جدید صندوق برنامه‌های مهمی را در فرآیند اصلاح ساختار تدوین کرده است، امیدوارم با اجرایی شدن آن ارایه خدمات به بازنشستگان بیش از پیش تسهیل شود.



وزیر کار ور فاه اجتماعی همچنین به برنامه‌های مدیریت صندوق بازنشستگی در روند اصلاح ساختار بخش های اقتصادی صندوق اشاره کرد و با تقدیر از اقدامات صورت گرفته دراین حوزه آن را یک اقدام بنیادین برای ارتقای توان اقتصادی صندوق برشمرد و یادآور شد : علاوه بر توجه به این موارد سازمان بازنشستگی باید فرآیندهایی را تعریف کند که آثار هرگونه تصمیم سازی و تصمیم گیری در مجامع مختلف کشور در سطوح ملی بر منابع و مصارف صندوق مورد واکاوی قرار گیرد تا از رهگذر این بررسی‌ها بتوان تصمیمات بهینه‌تری را برای ارایه خدمت اتخاذ کرد.



وی تدوین ****‌های بازنشستگی با شرایط متفاوت را یکی از این طرح‌ها که می تواند مورد مطالعه قرار گیرد عنوان کرد و گفت: در حوزه تامین اجتماعی ارایه سبد تامین اجتماعی در سطوح مختلف برای اقشار مختلف جامعه در دست تدوین است و صندوق بازنشستگی می‌تواند با بهره گیری از این تجربیات به سمت طراحی این **** پیش برود.





طراحی سبدی از ****‌های بازنشستگی را در دستور کار قرار بگیرد


ربیعی به مدیران سازمان بازنشستگی پیشنهاد کرد مطالعات علمی لازم برای طراحی سبدی از ****‌های بازنشستگی را در دستور کار قرار دهند و شرایط لازم برای اجرای آن نیز متناسب با شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه طراحی کنند.



وی همچنین همکاری با سایر دستگاه‌ها و استفاده از ظرفیت‌های آنان را برای ارایه خدمات رفاهی به بازنشستگان مورد تاکید قرار داد و گفت: می‌توان برنامه‌های رفاهی مناسبتری را در حد توان اقتصادی موجود صندوق بازنشستگی طراحی کرد.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
معاون اشتغال وزیر کار:
جلوی ریزش 300 هزار نیروی کار گرفته شد


معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تثبیت وضعیت اشتغال در سال 93 خبر داد و گفت: با اقدامات و برخوردهای کلینیکی جلوی ریزش 300 هزار نیروی کار در بنگاهها گرفته شد.



حسن طایی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، افزود: اگرچه موضوع ریزش نیروی انسانی تا پایان سال 92 همچنان ادامه داشت اما از ابتدای سال جاری تاکنون از ریزش نیروی انسانی به طور جدی جلوگیری شده و مجموعه تلاشها درجهت حفظ و تثبیت اشتغال موجود و نیروهای کار شاغل در بنگاهها بوده است.



وی ادامه داد: دولت تدبیر و امید حفظ و تثبیت اشتغال موجود را سرلوحه کار خود قرار داده و بر این اساس تلاش کرده تا با توجه به بودجه‌ها و اعتباراتی که در اختیار دارد سطح اشتغال موجود را حفظ کند.



طایی در ادامه از توانمندسازی مهارتی روستاییان و عشایر خبرداد و گفت: یکی از مواردی که می‌تواند به کمک بازار کار بیاید " اشتغال روستایی" است و در این راستا موضوع توانمندسازی مهارتی روستاییان و عشایر در جلسه آذرماه شورای عالی کار مطرح و مقرر شد تا سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور این مسئولیت را برعهده بگیرد.



به گفته معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار 30 درصد جمعیت کشور در روستاها ساکن هستند و به همین میزان پتانسیل استفاده از اشتغال در بازار کار وجود دارد که می تواند منبع خوبی برای بازار کار به شمار آید.



طایی تصریح کرد: با هدایت جمعیت به روستاها و جلوگیری از پدیده مهاجرت روستاییان به شهرها می‌توان امکان استفاده از منابع و امکانات بالقوه سرزمینی را فراهم و به بازار کار کشور کمک کرد.



وی گفت:در راستای بسته سیاستی اجرایی توسعه اشتغال پایدار و به منظور هماهنگی بیشتر در زمینه اشتغال روستایی، چندین جلسه بین دستگاههای موثر در روستاها برگزار و تلاش شد تا از توانایی دستگاههای مذکور برای نقش آفرینی در روستاها استفاده شود که خوشبختانه این کار هم اکنون آغاز شده است.



انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
دلیل اعلام نشدن رشد اقتصادی از زبان رییس مرکز آمار


رییس مرکز آمار ایران دلیل عدم اعلام رشد اقتصادی شش ماهه را با گذشت سه ماه از شش ماهه نخست سال جاری توضیح داد.

عادل آذر در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، که پیش از این در مراسم افتتاح سرشماری عمومی کشاورزی گفته بود که آمار رشد اقتصادی برآورد شده و در روزهای آینده اعلام می‌شود، درباره عدم اعلام این آمار با از گذشت حدود سه ماه از آن زمان، گفت: با توجه به اینکه بخش کشاورزی سهم موثری در رشد اقتصادی دارد، حیفمان آمد که از آمار مقدماتی این بخش استفاده نکنیم.

وی افزود: به این ترتیب منتظریم تا نتایج مقدماتی سرشماری کشاورزی نیز اعلام شود تا آمار آن را نیز در بررسی‌هایمان دخیل کنیم.

رییس مرکز آمار ایران درباره زمان اعلام نتایج مقدماتی سرشماری عمومی کشاورزی نیز اظهار کرد: با توجه به اینکه سرشماری به صورت الکترونیکی انجام شده و از سرعت بالایی برخوردار است، آمار مقدماتی این سرشماری در نیمه دی ماه منتشر خواهد شد.

آذر در پاسخ به این سوال که بنابراین آمار رشد اقتصادی تا پایان دی ماه اعلام خواهد شد یا خیر، تصریح کرد: به هر حال برای محاسبه رشد اقتصادی با توجه به آمار جدید مقداری طول می‌کشد و فکر نمی‌کنم که نرخ رشد شش ماهه در دی ماه اعلام شود.

وی همچنین درباره برآورد مرکز آمار از نرخ رشد اقتصادی، گفت: در حال حاضر رقمی را نمی‌توانیم به عنوان برآورد رشد اقتصادی اعلام کنیم چراکه رشد اقتصادی با در نظر گرفتن همه شاخص‌ها محاسبه می‌شود.

رییس مرکز آمار پیش از این در مورد چرایی تاخیر مرکز آمار در اعلام رشد اقتصادی بهار بعد از گذشت پنج ماه از فصل بهار، به ایسنا، گفته بود: با توجه به اعداد و ارقامی که به طور متنوع از سوی حوزه های مختلف اعلام شد، معاونت برنامه ریزی از سوی شورای ملی آمار ماموریتی را به مرکز آمار اعمال کرد تا با محاسبات دقیق و تکمیل اسناد نتیجه نهایی را بررسی و در اعلام آمار خود عجله نداشته باشد.



وی با بیان این‌که برخی از آمارها مقدماتی بوده و باید با مرور زمان اسناد و مدارک آن‌ها تکمیل شود، توضیح داد: بنابراین اگر ما هم در این شرایط آماری را برای رشد اقتصادی فصل بهار اعلام می‌کردیم مشکلاتی را ایجاد می‌کرد از این رو تصمیم گرفتیم تا به جای این که دچار مسائل رسانه‌ای شویم تمام هم و غم خود را برای جمع‌آوری اسناد و ارقام مستندتری گذاشته تا آمار دقیقی را اعلام کنیم.

رییس مرکز آمار همچنین در مورد این‌که تصمیم مرکز آمار برای اعلام رشد اقتصادی در چه زمانی است، اعلام کرده بود که آمار رشد اقتصادی را با توجه به مسائل موجود شش ماه منتشر می‌کنیم چرا که معتقدیم باید رشد اقتصادی را با توجه به شرایط موجود کشور بلندمدت تر در نظر گرفت.

آذر با بیان این‌که حدود یک سال و نیم است که آمار رشد اقتصادی را به طور فصلی اعلام می‌کردیم، گفت: اما با توجه به این که به لحاظ اصول حرفه‌ای و احتیاط کار چون اسناد قطعی بسیاری از شرکت‌ها بعد از مجمع منتشر می‌شود، ما نیز ناچاریم که بر آمار اعلامی ستاره مقدماتی بزنیم.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
برنامه اتحادیه اروپایی برای تشدید برخورد با روسیه
رئیس جدید شورای اتحادیه اروپایی اعلام کرد اروپا باید سیاست‌های درازمدتی برای مقابله با روسیه در پیش گیرد.


13910201000162_PhotoA.jpg


  • به گزارش خبرنگار اقتصاد بین‌الملل خبرگزاری فارس به نقل از بیزینس اینسایدر، رئیس جدید شورای اتحادیه اروپا، دونالد توسک، از احتمال تشدید سیاست‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه خبر داد.

    این مقام اروپایی که به تازگی به عنوان رئیس جدید شورای این اتحادیه معرفی شده است، اعلام کرد: اتحادیه اروپا باید سیاست‌های بلند مدتی را برای مقابله با روسیه در بحران اوکراین اتخاذ کند.

    نخست وزیر لهستان در گردهمایی سران اتحادیه اروپا که برای نخستین بار ریاست آن را به عهده داشت، اعلام کرد: اتحادیه اروپا به جای اجرای سیاست‌های هفتگی یا ماهانه باید تصمیمات بلند مدت و چند ساله را علیه روسیه در بحران اوکراین اتخاذ کند.

    اتحادیه اروپا تا کنون تحریم های جدی را برای تضعیف اقتصاد روسیه به بهانه رویارویی با این کشور و حمایت از اوکراین اتخاذ کرده است.

    انتهای پیام/ب
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی پیشنهاد داد
بـازآرایی تقسیم کـار در تیم اقتصـادی
روزنامه دنیای اقتصاد -
a57bd104c12e56dd18a47de21d6e5856.jpg

گروه بازار پول: رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به هفت چالش پیش‌روی اقتصاد ایران خواستار اتخاذ راهبرد‌های سیاستی برای مقابله با آن و بازآرایی تقسیم کار تیم اقتصادی دولت شد.
فرهاد نیلی، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در مراسم روز پژوهش که در محل پژوهشکده برگزار شد، هفت چالش اصلی را برای اقتصاد ایران ذکر و اظهار کرد: رسالت مراکز پژوهشی کمک به حاکمیت در اتخاذ تصمیم‌های کلیدی است. این اقتصاددان در ادامه سخنانش بر بررسی محور‌های گنجانده ذیل این مسائل پرداخت و تاکید کرد: هیچ سیاست اقتصادی بدون در نظر گرفتن افق زمانی قابل ارائه نیست.



رئیس پژوهشکده پولی و بانکی مطرح کرد

پیشنهاد مهندسی مجدد تیم اقتصادی


وی از پژوهشگران خواست با ملاحظه افق زمانی به ارائه راهبردهای سیاستی با هدف غلبه بر چالش بپردازند.
نیلی با اشاره به اینکه پژوهشکده پولی و بانکی قصد دارد در این مسیر حرکت کند، افزود: این نهاد پژوهشی قصد دارد در دوره جدید به تلفیق پژوهش‌های حاکمیتی و پژوهش‌های تجارتی بپردازد. این صاحب‌نظر اقتصادی با اشاره به یک چرخه ناتمام در مسیر رسیدن به اقتصاد دانایی‌محور گفت: در ایران چرخه انتقال پول به دانش فعال است، اما هیچ روندی برای تبدیل پژوهش به پول تعریف نشده است. او بر همین مبنا گفت: پژوهشکده پولی و بانکی قصد دارد در حوزه تعریف شده برای خود در دو سطح حاکمیتی و خرد به ارائه خدمت بپردازد. وی درخصوص تفکیک این دو بخش توضیح داد: در بخش حاکمیتی تلاش بر این است که تصمیم‌های لازم برای عبور از چالش‌های پیش‌رو طرح شود و در بخش خرد به کمبود‌ها و نیازهای **** بانکی پاسخ داده شود. مشاور رئیس‌کل بانک مرکزی با دسته‌بندی هفت چالش پیش‌روی اقتصاد ایران به معرفی آنها پرداخت و گفت: پژوهش‌های اقتصادی با هدف اثر بخشی باید به این موارد بپردازد. رسیدن به نرخ تورم تک‌رقمی، خروج از رکود، چارچوپ سیاست پولی، تامین مالی غیر‌تورمی تولید، ثبات‌سازی در بخش مالی، بهبود وضعیت بانک‌ها و ارزیابی صحیح از بازار دارایی‌ها هفت مساله اقتصاد ایران در سال‌های پیش‌رو از نگاه فرهاد نیلی است.

چالش اول: تورم تک‌رقمی پایدار
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در بیان چالش‌های اقتصاد ایران نخستین مساله پیش‌رو را رسیدن به نرخ تورم تک‌رقمی عنوان و اظهار کرد: سخنان رئیس‌جمهور مبنی‌بر هدفگذاری تورم تک‌رقمی در سال 95، یک تعهد قابل رصد و اندازه‌گیری است.
وی با تاکید بر اینکه تحقق چنین هدفی با دشواری‌های متعددی روبه‌رو است، خواستار بررسی الزام برای عملی کردن آن شد. به گفته او «الزامات نهادی و سیاستی»، «شناسایی چالش‌های نهادی و سیاستی دوران گذار» و «توالی اصلاحات در دوران گذار» سه نیاز حیاتی برای حرکت به سمت تورم و حفظ دستاورد تورم تک‌رقمی خواهد بود. او با طرح این سه محور توضیح داد که در دوران گذار و در مسیر کاهش تورم، باید محدودیت‌ها و چالش‌های سیاست‌گذار پولی شناسایی شده و گام‌به‌گام و با توالی اصلاحات، مسیر نیل به هدف تک‌رقمی را پشت سر بگذاریم. به باور او، حصول و پایداری تورم تک‌رقمی تنها با کنترل شاخص‌های پولی مانند نقدینگی و پایه پولی میسر نمی‌شود و در کنار کنترل متغیرهای پولی، باید «سیاست‌های ایجابی» برای حفظ دستاورد تورمی ایجاد کرد.

چالش دوم: الزامات پولی و اعتباری خروج از رکود
فرهاد نیلی، در کنار محورهای حصول تورم تک‌رقمی پایدار، به الزامات سیاست‌گذار پولی و اعتباری برای خروج از رکود پرداخت. او این الزامات را دو محور «تحلیل ماندگاری شوک عرضه» و «پایش صنایع پیشران» مطرح کرد. به باور این اقتصاددان، در بحث تحلیل شوک عرضه، باید ماهیت شوک مذکور (پایدار و موقت بودن) مشخص و متناسب با آن سیاست‌ها طراحی شود. به این معنی که اگر در اقتصاد با پایداری شوک عرضه مواجه باشیم، اتخاذ سیاست‌های انبساطی نه تنها ارمغانی برای خروج از رکود و رونق تولید در پی ندارد، بلکه باعث می‌شود که رشد سطح عمومی قیمت‌ها نیز تحت تاثیر قرار گیرد و به افزایش تورم دامن خواهد زد؛ بنابراین شناسایی نکردن، ماهیت شوک عرضه باعث ظهور برخی از سیاست‌های کج‌دار و مریز خواهد شد که این موضوع باعث تمدید دوران رکود تورمی خواهد شد. رئیس پژوهشکده پولی و بانکی همچنین پایش صنایع پیشران را نیز یک الزام در مسیر خروج از رکود مطرح کرد. بر این اساس با توجه به سیاست‌های اتخاذ شده در خروج غیر‌تورمی از رکود، لازم است که وضعیت و تغییرات صنایع پیشران مورد سنجش و ارزیابی قرار بگیرد و متناسب با نیازهای صنایع مذکور، مسیر حرکتی و ریل‌گذاری به سمت رشد تولید مشخص شود.

چالش سوم: ارتقای چارچوب سیاست پولی
نیلی سومین چالش را «ارتقای چارچوب سیاست پولی» عنوان و در این بخش نیز به 5 محور اساسی اشاره کرد. به گفته او، برای ارتقای چارچوب سیاست پولی باید به «انتساب سیاست‌ها»، «تغییر پارادایم فعلی به مدیریت انتظارات»، « قاعده سیاست پولی»، «بازآرایی بازار بین بانکی» و «طراحی اوراق بهادر مبتنی بر دارایی» توجه داشت. او معتقد است که در بخش انتساب سیاست‌ها باید در تخصیص وظایف اقتصادی هر نهاد اجرایی مرز‌بندی مشخصی صورت گیرد و انتظارات نیز مطابق وظایف محول شده به نهاد مذکور، شکل گیرد. به‌عنوان مثال نمی‌توان انتظار داشت که بانک مرکزی، وظیفه کنترل تورم، افزایش و رشد تولید و همچنین اشتغال‌زایی را بر عهده گیرد. او همچنین با مطرح کردن تغییر پارادایم فعلی به مدیریت انتظارات، گفت: سیاست پولی جدید باید از رویکرد «گذشته‌نگر» بودن به سمت «آینده‌نگر» بودن با محوریت پیش‌بینی‌ متغیرها حرکت کند و به جای سیاست‌های «صلاحدیدی» و «استصوابی» قبلی به سوی رویکردهای «قاعده‌مندی» و «شفافیت» حرکت کند. او یکی دیگر از الزامات ارتقای چارچوپ سیاست پولی را «توسعه بازار» و «بازارسازی» مطرح کرد و گفت: تمرکز سياست‌گذاران تاکنون در تنظيم بين رابطه بانک و مشتري بوده است؛ درحالي‌که بايد وظيفه سياست‌گذار تنظيم رابطه بين بانک و بانک مرکزي باشد.

چالش چهارم: تحلیل وضعیت بانک‌ها
این تحلیلگر اقتصادی در ادامه لزوم تحلیل و بررسی وضعیت بانک‌ها را به‌عنوان چالش دیگر اقتصاد کشور عنوان کرد. او برای بررسی وضعیت بانک‌ها 5 راهبرد «برآورد سرمایه مورد نیاز»، «ارزیابی کیفیت دارایی‌ها»، «پاکسازی ترازنامه بانک‌ها از مطالبات غیر‌جاری»، «شفافیت و قابلیت اعتماد صورت‌های مالی» و «تحلیل جریان وجوه و درجه میعان دارایی‌ها» را مطرح کرد. به اعتقاد او، وضعیت بانک‌ها باید از نظر شاخص‌های سلامت بانکی مشخص شود و با برآورد آمارهای بانکی، میزان ریسک در صنعت بانکی کشور کاهش یابد. رئیس پژوهشکده پولی و بانکی درخصوص پژوهش‌های این نهاد در حوزه سلامت بانکی عنوان کرد: «در حال حاضر دو طرح کلان ارزیابی سلامت بانک‌ها، چشم‌انداز سلامت مالی در این بخش به پژوهشکده محول شده است که تا پایان سال نهایی خواهد شد. به گفته نیلی، پژوهشکده شاخص‌های سلامت بانک‌ها را رصد و به بانک مرکزی گزارش می‌کند.»

چالش پنجم: بازار دارایی
یکی دیگر از چالش‌های مطرح شده در این همایش بررسی وضعیت «بازار دارایی» در شرایط فعلی و روند آتی آن بود. در این خصوص فرهاد نیلی، به بررسی «اثر رکود مسکن بر نقدشوندگی دارایی بانک‌ها» پرداخت. او عنوان کرد که بخش قابل‌توجهی از بانک‌ها به‌طور مستقیم با سرمایه‌گذاری در بخش مسکن و به‌طور غیر‌مستقیم با اعطای وام‌ها، با چالش رکود بخش مسکن مواجه هستند. بر این اساس، باید راهکارهایی برای افزایش نقدشوندگی دارایی‌ها در بخش مسکن اتخاذ شود. او همچنین درخصوص بازار ارز و «تاب‌آوری بازار ارز در مقابل شوک‌ها» عنوان کرد که باید با اندازه‌گیری و بررسی ماهیت شوک‌های وارد شده به این بازار، از شدت اثر و نوسانات در بازار ارز کاسته شود. به باور نیلی، افزایش نوسانات در بازار ارز، شاخص‌های **** بانکی را نیز با چالش مواجه خواهد ساخت.

چالش ششم: تامین مالی غیر‌تورمی تولید
در بخش تامین مالی غیر‌تورمی تولید نیز «تنگنای اعتباری بانک‌ها»، «تحلیل ساختار مالی بخش شرکتی»، «تنوع‌بخشی به ابزار تامین مالی» به‌عنوان موضوعات اصلی مطرح شد. رئیس پژوهشکده در این خصوص عنوان کرد باید با تحلیل ترازنامه بانک‌ها و تنوع بخشی به ابزار تامین مالی تولید، موانع تامین مالی بخش تولید را فراهم آورد. به اعتقاد او، ساختار مالی شرکت‌ها و بانک‌ها در وضعیت موجود و باتوجه به متنوع نبودن ابزار تامین مالی، با چالش‌های متعددی روبه‌رو است.

چالش هفتم: ثبات مالی
نیلی آخرین چالش و راهبرد سیاستی را ثبات مالی در اقتصاد کشور دانست و «پایش شاخص‌های سلامت مالی در بانک‌ها»، «اقتدار (حقوقی، فنی، و اطلاعاتی) نظارتی بانک مرکزی»، «فرصت‌ها و تهدید‌های بانکداری سایه و موسسات اعتباری غیر‌مجاز» و «جایگاه سیاست احتیاطی» را به‌عنوان محور‌های ثبات مالی مطرح کرد.
این اقتصاددان معتقد است که باید به سمت تقویت ثبات مالی در اقتصاد گام برداریم و بانک مرکزی نیز باید اقتدار خود را در روابط خود با بانک‌ها تنظیم کند.

مرزبندی نهادهای اجرایی
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در بخش دیگری از صحبت‌های خود، به لزوم تقسیم وظایف و شفافیت ماموریت‌های نهادها در بخش کلان اقتصاد پرداخت. به اعتقاد او برای موفقیت در مقابل چالش‌های پیش‌رو، باید مرزبندی نهاد‌های اجرایی در حوزه‌ها و ماموریت‌ها به شکل صحیحی صورت بگیرد و هم‌پوشانی در تخصیص کارها به حداقل برسد. رئیس پژوهشکده پولی با آسیب‌شناسی ساختار تقسیم کار تیم اقتصادی دولت گفت: در حال حاضر اجماع درخصوص ماموریت و اهداف دستگاه وجود ندارد. وی بانک مرکزی را به‌عنوان یک نمونه مطالعاتی مطرح و اظهار کرد: در حال حاضر در اقتصاد ایران بانک مرکزی همزمان مسوول رشد اقتصادی، اشتغال و کنترل تورم شناخته می‌شود؛ درحالی‌که در هیچ کجای دنیا اشتغال و افزایش رشد اقتصادی از وظایف بانک مرکزی نیست. او در بخش دیگری از سخنانش به برخی از عملیات‌ بانک مرکزی پرداخت و گفت: بخشی از این عملیاتی‌ که برای نمونه در حوزه ارزی انجام می‌شود در حیطه بانکداری تجاری است در حالی که این عملیات به‌دلیل اقتضائاتی در این بانک متمرکز شده است. وی با تاکید بر اینکه این وظایف باید برون سپاری شود خواستار آن شد که در بخش مالی دولت نیز چنین بازآرایی صورت گیرد. رئیس پژوهشکده پولی و بانکی، خواستار اصلاحات در بخش مالی دولت نیز شد و گفت: در این بخش نیز باید تقسیم کار صورت گرفته میان سازمان مدیریت و وزارت امور اقتصادی و دارایی به‌صورت شفاف انجام شود. این اقتصاددان مهندسی مجدد تقسیم کار تیم اقتصادی را از جمله اقدامات در حوزه انتساب سیاست‌های دانست و افزود: این اقدامات می‌تواند به ارتقای سیاست‌گذاری و تغییر پارادایم مدیریتی در بخش اقتصاد منجر شود. او با بیان این موضوع تشریح کرد که در این مرز بندی، بانک مرکزی اهداف و سیاست‌های پولی و تورمی را دنبال می‌کند. همچنین وزارت اقتصاد با نظارت در دخل و خرج، حضور مالی خود را پررنگ کرده و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور نیز مسوولیت راهبردی در پروژه‌های عمرانی را بر عهده می‌گیرد. به باور او، در این مسیر باید یک برنامه‌ریزی جامع صورت بگیرد که به‌صورت «برنامه‌ریزی غلتان» باشد. این برنامه‌ریزی، به‌طور دوره‌اي مورد بازنگري قرار مي‌گيرد و باعث مي‌شود تاهمواره بتوان به تصميم‌سازي، شكار فرصت‌ها و اتخاذ استراتژي متناسب با شرايط روز و آگاهي از تغييرات پيراموني پرداخت. او در پایان صحبت‌های خود بر مهندسی مجدد تقسیم وظایف نهاد با استفاده از اصول و استانداردهای روز دنیا تاکید کرد.
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
هاشمی رفسنجانی: اختلافات میان مسلمانان نباید به نزاع تبدیل شود

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** با تاکید بر لزوم حفظ هوشیاری مسلمانان نسبت به تبدیل اختلافاتشان به نزاع و درگیری، تصریح کرد: نباید اجازه دهیم تا دشمنان با سوءاستفاده از بهانه‌های واهی و با راه‌اندازی موج عظیم تبلیغات منفی، کوچکترین شکاف و روزنه‌ای برای تخریب اتحاد و وحدت امت اسلام ایجاد کنند.

به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، آیت‌الله اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** در دیدار رئیس و اعضای کمیته علمی و اجرایی همایش "پیامبر رحمت و مدارا" با تسلیت شهادت امام رضا(ع)، تفرقه و دو دستگی میان مسلمانان را مضرترین و خطرناک‌ترین پدیده در طول تاریخ اسلام دانست و گفت: متأسفانه جهان اسلام در تمام دوره‌های خود گرفتار فتنه‌های متعددی شده است که نمونه‌ی‌ بارز آن پیدایش گروه‌های تکفیری نظیر طالبان، بوکوحرام، داعش در عصر حاضر است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** گروه‌های تکفیری و افراطی را نتیجه برنامه‌ریزی و تلاش‌های مستمر و شبانه‌روزی دشمنان برای ایجاد تفرقه میان مسلمانان خواند و تصریح کرد: بیم و هراس دشمنان اسلام از ایجاد وحدت بین مسلمانان، آنان را مجبور ساخته است تا همواره با توسل به هر ترفندی تلاش‌های وحدت آفرین شخصیت‌های جهان اسلام را خنثی سازند.

وی وجود 60 کشور مسلمان با جمعیتی بالغ بر یک میلیارد و 700 میلیون نفر دارای منابع و ذخایر عظیم را ظرفیتی مهم و مؤثر دانست و افزود: مسلمانان با استفاده از این توانایی‌ها می‌توانند در تصمیم‌گیری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی حرف اول را بزنند اما متأسفانه اختلافات قومی و مذهبی مانع از دستیابی به این امر مهم شده است.

هاشمی رفسنجانی با اشاره به آیاتی از سوره «طه» اظهار کرد: منطق به عنوان یک اصل اساسی و مهم در دین اسلام پایه‌گذاری شده است و تنها منطق آزاد اندیشی است که مسلمانان را به یک تمدن عظیم در دنیا مبدّل می‌سازد.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت **** با بیان اینکه همواره تعمق و تفکر در شخصیت و سیره حضرت رسول(ص) چشم اندازهای جدید و مفید را در برابر امت اسلامی می‌گشاید، گفت: سیره نبوی منبع سرشار و غنی برای نیازهای روحی و روانی جامعه انسانی در تمامی ادوار است.

وی افزود: پیامبر اسلام سرمشقی مناسب برای همه انسانها در همه عصرها و نسل‌هاست و بدون تردید برگزاری این همایش‌ها در خصوص چنین مقام بلند و رفیع انسانی، امت اسلام را به سمت نورانیت و وحدت یاری خواهد کرد.

هاشمی رفسنجانی گفت: حضرت محمد(ص) با اخلاق و سیره ممتاز خویش، محبت را جایگزین نفرت و عزت را جایگزین تحقیر و صلح و دوستی را جایگزین جنگ و دشمنی نمود. پیامبر اسلام با تحمل و بردباری بی نظیرش همه از جمله مخالفانش را مدیون و مغلوب خود کرده بود، مسلماً این شیوه باید الگوی برای عالمان و اندیشمندان عصر حاضر جهان اسلام گردد تا با کنار گذاشتن اختلافات جزئی و اتکا به مشترکات دینی اختلاف را به همدلی و تفرقه را به وحدت تبدیل نماید.

وی در ادامه تأکید کرد: نباید اجازه دهیم تا دشمنان با سوءاستفاده از بهانه‌های واهی و با راه‌اندازی موج عظیم تبلیغات منفی، کوچکترین شکاف و روزنه‌ای برای تخریب اتحاد و وحدت امت اسلام ایجاد کنند و مسلمانان باید با حفظ هوشیاری از تبدیل اختلافاتشان به نزاع و درگیری خودداری کنند.

هاشمی رفسنجانی با قدردانی از دست‌اندرکاران برگزاری همایش "پیامبر رحمت و مدارا" خاطر نشان کرد: امیدوارم در اجرای مسوولیت‌تان موفق باشید چرا که کار مقدسی را برعهده گرفته‌اید.

در ابتدای این دیدار حجت‌الاسلام والمسلمین علی یونسی، دستیار ویژه رئیس جمهور ایران در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی و رئیس همایش، با اشاره به اتفاقات اخیر دنیای اسلام از جمله جنایات گروه‌های تکفیری در کشورهای عراق و سوریه گفت: خوشبختانه حرکت‌های خوبی در مقابله با حوادث اخیر در کشورهای اسلامی صورت گرفت که ناشی از درک صحیح علمای اسلام بود.

وی با بیان ضرورت‌های برگزاری همایش "پیامبر رحمت و مدارا" افزود: در شرایط فعلی راهی جز گفت‌وگو و تبیین اسلام ناب محمدی و اصیل نیست و باید به راه پیامبر(ص) که همان راه اخوت و برادری است، برگردیم.

انتهای پیام
 

xms

Registered User
تاریخ عضویت
19 ژوئن 2009
نوشته‌ها
11,477
لایک‌ها
387
محل سکونت
گفتگوی آزاد
در گفت‌و‌گو با روزنامه حریت
ابتکار: به حل مساله هسته‌ای امیدوارم


معاون رییس‌جمهور کشورمان در مصاحبه‌ای در حاشیه سفرش به ترکیه مسائل مختلفی از جمله روابط ایران و آمریکا و فضای سیاسی حاکم بر ایران تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، معصومه ابتکار، معاون رییس‌جمهور ایران که به ترکیه سفر کرده است، در گفت‌و‌گو با خبرنگار روزنامه حریت و در پاسخ به سوالی درباره این که در دوران ریاست جمهوری احمدی‌نژاد نوعی خفقان در کشور حاکم بود اما به نظر می‌رسد در دوران جدید جامعه مدنی و فعالیت‌هایش افزایش یافته است و نوعی نرمش در برابر گروه‌های مدنی مشاهده می‌شود گفت: این تفسیر شما کاملا درست است.

او در پاسخ به سوالی درباره روابط ایران و ترکیه اظهار کرد:‌ من معتقدم که باید حوزه‌های جدیدی را برای گسترش هر چه بیش‌تر روابط کشف کنیم. اکنون از پتانسیل موجود در روابط دو کشور به طور کامل استفاده نمی‌کنیم. هر دو کشور دارای روابط فرهنگی عمیق و تاریخی هستند. به خصوص در حوزه اقتصادی و تجاری می‌توان اقدامات بسیاری انجام داد.

ابتکار با اشاره به همکاری دو کشور در مسائل منطقه‌یی از جمله سوریه گفت:‌ من فکر می‌کنم که مسائل منطقه‌یی نباید تا به این حد بر روابط دو کشور سایه بیاندازد. ایران و ترکیه باید بر روی حوزه‌هایی که دارای پتانسیل مشترک است متمرکز شود. آن گونه که شما می‌گویید در برخی مسائل تفاوت دیدگاه‌ها وجود دارد. نباید همکاری ایران و ترکیه را بر سطح منطقه‌یی در نظر گرفت بلکه دو کشور می‌توانند در سطح بین‌المللی نیز با یکدیگر همکاری کنند.

معاون رییس‌جمهور ایران در پاسخ به سوالی درباره عمیق شدن شکاف میان گروه‌های سنی و شیعی در منطقه گفت :در این باره می ‌واهم با یادآوری خط مش آقای روحانی، رییس‌جمهور کشورمان صحبت کنم. وی در هر فرصتی اعلام می‌کند که در برابر هر گونه رفتارهای رادیکالی و افراط‌گرایی از سوی هر گروه منطقه‌یی باید یک رفتار یکسان نشان داد. در تبعیض سنی و شیعی باید چنین رویکردی داشته باشیم و برای تامین امنیت و صلح دست در دست هم تلاش کنیم. بر همین اساس باید از هرگونه درگیری مذهبی ممانعت کنیم.

وی ادامه داد:‌ تهدیدی که اکنون در منطقه شاهد هستیم ربطی به سنی وشیعی ندارد. این گروه (داعش) دارای اهداف دیگری برای ایجاد نفاق میان مسلمانان دارد و می خواهد یک چهره مخرب از اسلام نشان دهد. تلاش می‌کنند که این تهدید را به شکل دیگری جلوه دهند. بر همین اساس باید تلاش کنیم که تمام تفاوت‌های موجود را کنار گذاشته و به عنوان کشورهای اسلامی به صورت مشترک به مقابله با این تهدید مشترک بپردازیم. آن چه که امروز باید انجام دهیم این است.

ابتکار در پاسخ به سوالی درباره فساد مالی و دستگیری تقریبا هم زمان رضا ضراب تاجر ایرانی الاصل در ترکیه در عملیات مبارزه با پول شویی و رشوه و دستگیری بابک زنجانی در ایران گفت:‌ متاسفانه همانند ترکیه در ایران نیز برخی فسادهای اقتصادی اتفاق می‌افتد. زمانی که دولت ما بر سر کار آمد از همان ابتدا خواستار پاکسازی سازمان‌های مختلف از فساد اقتصادی بود برهمین اساس یک استراتژی جدیدی را مطرح کرد.

او ادامه داد:‌ در همین راستا در جهت اعمال قوانین جدید برای مبارزه با فساد اقتصادی در سازمان مختلف ماه گذشته همایشی با این عنوان برگزار شد. یکی از شرایط اصلی برای نظارت دولت برای مبارزه با فساد اقتصادی حضور جامعه مدنی،‌ آزادی مطبوعات و فضای باز انتقاد است. اگر فضای تاریکی در جامعه ایجاد بشود هر اتفاقی ممکن است اتفاق بیافتد اما اگر فضای روشنی حاکم باشد انسان‌ها نمی‌توانند به راحتی خارج از محدوده قانون رفتار کنند. زمانی فضای تاریک ایجاد می‌شود که آزادی مطبوعات و آزادی جامعه مدنی وجود نداشته باشد. دولت ما برای این که فضای تاریکی ایجاد نشود تلاش می‌کند. امیدواریم در این باره همکاری لازم انجام گیرد.

ابتکار در پاسخ به سوالی درباره دستگیری جمعی از خبرنگاران و روزنامه‌نگاران در ترکیه گفت: به نظر من دولت‌ها باید برخلاف گذشته با انتقاد،‌ با گشاده‌رویی برخورد کنند. البته ممکن است نسبت به این روزنامه‌نگاران شکایت‌های خصوصی انجام گیرد. در این باره دادگاه می‌تواند تصمیم بگیرد. وجود آزادی مطبوعات و جامعه مدنی، دولت پاسخگو و شفاف و رویکرد موثر می‌تواند مثمر ثمر باشد.

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره روابط ایران و آمریکا و تسخیر لانه جاسوسی در دوران انقلاب گفت: آمریکا پیشینه طولانی در مداخله در امور داخلی کشورها دارد. شاید یکی از دلایل مهم تسخیر سفارت آمریکا در سال 1979 توسط دانشجویان اقدام این کشور و نقش آمریکا در واقعه 1953 باشد. مردم ایران سال‌های طولانی شاهد مداخله آمریکا در امور کشورشان بودند. سپس انواع تحریم‌ها، فشارها و تهدیدها علیه ایران اعمال شد. این‌گونه رفتار آمریکا را در قبال کشورهای دیگر دیده‌ایم. اما اکنون ایران در دو بعد با آمریکا روبه‌رو است یکی در بعد مساله هسته‌ای ایران و دیگری ایجاد روابط با این کشور به صورت عادلانه،‌ متعادل و منطقی است. ما می‌خواهیم با حل صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران تمامی تحریم‌ها برداشته شود.

ابتکار در پاسخ به این که آیا نسبت به حل مساله هسته‌ای ایران امیدوار هستید گفت: من بسیار امیدوارم.

انتهای پیام
 
بالا