دوستان متنی رو در وبلاگم نوشتم در رابطه با عملکرد رئیس بانک مرکزی؛اگر شما هم مطلبی در این رابطه دارید؛خوشحال می شم که نظراتتون رو بدونم.
قریب به ۶ ماه از حضور طهماسب مظاهری به عنوان رئیس کل در بانک مرکزی ایران می گذرد.در این مدت کوتاه تحولات زیادی در **** بانکی ایران رخ داده است.بسیاری از کارهای انجام شده توسط بانک مرکزی مثبت و قابل توجه بوده است،مهمترین نکته استفاده از نظریات اساتید اقتصاد و بانکداری کشور و به مار بستن نظرات آنهاست.مطمئن باشید که اثرات تصمیمات جناب مظاهری تاثیرات مثبتی را بر روی کاهش اثرات تورم خواهد داشت.
در روزهای پایانی سال اخبار خوشحال کننده ای از بانک مرکزی به گوش می رسد که از دید بنده همگی به نقع اقتصاد کشور و مردم ما خواهد بود.بعد از اینکه بانک مرکزی استفاده از منابع خود توسط بانکها را ممنوع کرد و اجازه نداد که بانک پول پرقدرت بانک مرکزی را وارد جامعه کنند و همچنین فشار بر بانکها مبنی بر پوشش دادن موجودی منفی خود نزد بانک مرکزی؛این بار صحبت از تهیه بسته ای برای بانکها در سال جدید است؛به طوریکه سال آینده را سال تحول **** بانکی ذکر کرده اند.با توجه به مسائل موجود در **** بانکی کشور می توان حدس زد که محتویات پکیج در رابطه با عدم استفاده از منابع بانک مرکزی؛فشار به بانکها مبنی بر برگرداندن پول پرقدرت به حسابها در بانک مرکزی که به خاطر منفی شدن حساب بانکها از بانک مرکزی خارج و وارد جامعه شده بود،فشار به بانکها مبنی بر اتخاذ برنامه ای منسجم جهت پیگیری و وصول مطالبات معوق خود و همچنین ایجاد محدودیتهایی در زمینه اعطای تسهیلات و سختگیری بیشتر در شناسایی مشتریان و کارشناسی مشتریان جهت اعطای وام و .... باشد.
اما نکته مهمی که ظرف دوسال گذشته همواره در سایتهای مختلف به آن اشاره کرده ام،بحث نرخ سود تسهیلات بانکی است.طی دو دوره نرخ سود تسهیلات بانکی از ۱۶ درصد به ۱۲ درصد رسید.این موضوع بدون توجه به نرخ تورم اتفاق افتاد و باعث شد که مردم برای گرفتن وام به بانکها مراجعه کنند.از طرفی طرحهای جدید بانکها از قبیل طرح سپاس در بانک سپه و یا اقتصاد خانواده در بانک ملت ایجاد شد و این موضوع باعث ترغیب بیشتر مردم به دریافت وام از بانکهامنجر شد.مجموعه این تحولات باعث شد که نرخ تورم رشد زیادی داشته باشد،به طوریکه ظرف یکسال قیمت مسکن دوبرابر شد.
اصولا" توجه به نرخ تسهیلات بانکی بدون توجه به نرخ تورم کار اشتباهی است.از دید بنده با کمی اغماض نرخ تورم و نرخ سود تسهیلات بانکی در دو سوی الاکلنگ قرار دارند و نمی توان یکی را بدن توجه به دیگری کم یا زیاد کرد و هر گونه تغییر رو به بالا یا پایین باید همزمان در دوسوی این الاکلنگ صورت گیرد.کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی و همچنین کاهش نرخ سود اوراق مشارکت و به تبع آن نرخ سود سپرده های بانکها(علاوه بر فشار بر بانکها)،همچنین وضعیت نامناسب بورس و همچنین اطمینان از وضعیت مناسب در بازار مسکن،باعث تغییر جهت سرمایه و سرازیر شدن آن به سمت بخش مسکن شد تا شاهد افزایش ۱۰۰ در صدی قیمت مسکن طی سال گذشته(از شهریور ۸۵ تا شهریور ۸۶)باشیم.
تسهیلات تکلیفی از یک سو و همچنین هجوم مردم برای دریافت وام و خروج سپرده ها از بانکها و هدایت آنها به بخش مسکن باعث شد تا بانکها که به تبعات این موضوع توجه زیادی نکرده بودند،مجبور به استفاده از منابع بانک مرکزی شوند و این موضوع باعث تشدید تورم در جامعه شد.افزایش حجم چکهای مسافرتی نیز مزید بر علت شد تا تورم در جامعه افزایش یابد.
از زمان آغاز به کار جناب مظاهری،اولین حرکت مثبت ،ممنوعیت استفاده بانکها از بانک مرکزی بود.ایشان با این تصمیم درست باعث شدند تا بانکها دیگر از پول پرقدرت بانک مرکزی استفاده نکنند.از طرفی بحث دیگری که این روزها در اخبار بیان شده است،بحث افزایش نرخ سود تسهیلات بانکی است؛موضوعی که باعث تورم شدیدی در جامعه گشته بود،حالا از سوی رئیس کل بانک مرکزی مورد توجه قرار گرفته است و این موضوع اگر اجرایی شود،مطمئن باشید شاهد اثرات مثبت آن با تاخیر زمانی ۶ تا ۹ ماهه در نرخ تورم خواهیم بود.ارتباط مستمر رئیس بانک مرکزی با اساتید اقتصاد و بانکداری دانشگاهها و استفاده از نطریات و به کاربردن انها در کنار درایت جناب مظاهری از نکات مثبت این تحولات در **** بانکداری است.
در بحث کاهش نرخ سود بانکی که دلیل آن را کاهش تورم و اهدا بیشتر تسهیلات به اقشار کم درآمد و قشر ضعیف جامعه ذکر کرده بودند،ما دچار اشتباه شدیم.درست ۳ ماه قبل اولین تصمیم دولت مبنی بر کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی،استرالیا به خاطر کنترل تورم نرخ سود تسهیلات بانکی را ۲ درصد افزایش داد،اما ما در ایران ۳ ماه بعد،سود تسهیلات بانکی را ۲ درصد کاهش کاهش دادیم تا وارد موج جدیدی از تورم شویم.
در این رابطه خبری را از روزنامه جام جم برای شما نقل می کنم؛صحبتهای کارشناس اقتصادی که در رابطه با کاهش سود بانکی اظهار نظر کرده است به خوبی گویای واقعیت است:
"گزارش «جام جم»۱ از مواضع اقتصاددانان در نشست هم انديشي با رئيس كل بانك مركزي
پيشنهاد افزايش نرخ سود تسهيلات بانکي براي سال آينده
بانک مرکزي براي مشخص کردن چارچوب سياست هاي پولي و نرخ سود بانکي در سال 87، چهارمين جلسه هم انديشي خود را با حضور استادان دانشگاه ها و صاحب نظران حوزه اقتصاد کشور به موضوع نرخ سود تسهيلات بانکي اختصاص داد. تعيين نرخ سود تسهيلات بانکي همواره يکي از موضوعات پرچالش **** بانکي بوده است. براساس برنامه چهارم توسعه ، نرخ سود بانکي در آخرين سال برنامه (1388) بايد به کمتر از 10درصد برسد. بسياري از صاحب نظران نيز بر اين باورند که نرخ سود بانکي و نرخ تورم اثر متقابل بر يکديگر دارند، لذا با کاهش نرخ سود بانکي که در کاهش هزينه هاي توليد و سرمايه گذاري موثر است ، مي توان نرخ تورم را کاهش داد، اما عده اي از کارشناسان اصرار دارند نرخ سود بانکي نمي تواند پايين تر از نرخ تورم تعيين شود؛ زيرا اين امر موجب سوق يافتن بخش قابل توجهي از منابع بانکي به سمت دلالي و مشاغل کاذب خواهد شد. اکنون و در آستانه ورود به سال جديد، بانک مرکزي براي تعيين تکليف وضعيت سود تسهيلات بانکي در سال 87به سراغ کارشناسان و صاحب نظران اقتصادي کشور رفته تا در غياب شوراي پول و اعتبار و کميسيون منحل شده آن درخصوص وضعيت سود بانکي به جمع بندي قابل قبولي دست يابد و نهايتا جمع بندي خود را به عنوان نظر مشورتي در اختيار هيات دولت قرار دهد. بهمن آرمان يکي از صاحب نظران اقتصادي شرکت کننده در اين جلسه به خبرنگار ما مي گويد: کاهش نرخ سود تسهيلات در سال گذشته بازتاب هاي منفي و نامطلوبي در اقتصاد کشور داشته ، به طوري که بر پايه مطالعات صورت گرفته ، قيمت مسکن از شهريور سال 85 تا شهريور 86 در تهران 100درصد، در اصفهان 40درصد و در ديگر شهرهاي بزرگ ايران به ميزان 30درصد افزايش يافته است. همچنين قيمت طلا و ساير کالاهايي که در سبد خانوارها وجود دارد، بشدت با افزايش مواجه شد، زيرا مردم پول هاي خود را از سيستم بانکي خارج و به سمت سرمايه گذاري با نرخ سودآوري بالاتر هدايت کرده اند. "
با توجه به موارد فوق راهکارهای زیر را پیشنهاد می کنم:
۱- افزایش نرخ سود تسهیلات بانکی
۲- افزایش سود سپرده ها که به واسطه افزایش نرخ سود تسهیلات بانکی به طور خود کار ایجاد خواهد شد.
۳-افزایش نرخ سود اوراق مشارکت(کاهش نرخ سود اوراق مشارکت باعث تورم بیشتر در جامعه گردید)
۴-برنامه ریزی و ارائه برنامه منسجم جهت پیگیری و وصول مطالبات معوق(حد متعارف مطالبات معوق در بانکهای کشورهای دیگر ۲ درصد ذکر شده در صورتی که در **** بانکی ما این نرخ بسیار بالاتر است)
۵-نظارت بیشتر بر اعطای تسهیلات و توجه به واقعیات در این زمینه،همچنین توجه به نظرات کارشناسان اعتباری و همچنین دقت بیشتر کارشناسان اعتباری در شناسایی مشتریان متقاضی تسهیلات)
۶-عدم اجازه به بانکها جهت استفاده از منابع بانک مرکزی(منابع پر قدرت بانک مرکزی که توسط بانکها وارد جامعه شده است با ضریب ۴ سبب تورم شده است)
۷- پرداخت بدهی دولت به بانکها(بدهی دولت به بانکها و همچنین مخارج دولت نیز سهم عمده ای در تورم در جامعه داشته است)
۸- و مهمترین مورد استقلال بانک مرکزی است که خوشبختانه رئیس جدید بانک مرکزی در این جهت حرکت می کند و امید است که دولتمردان از رئیس بانک مرکزی و تصمیماتش پشتیبانی کنند.
در پایان امیدوارم که جناب مظاهری با قدرت تصمیمات خود را دنبال کند تا شاهد اثرات مثبت تصمیمات ایشان باشیم.
همچنین این نوشته تنها نقطه نظرات اینجانب بوده و ممکن است کمی و کاستی در آن دیده شود که از دوستان خواهش می کنم حتما" این موارد را به من گوشزدکنند.
-------------------------------------------------------------------------------------------
۱-به نقل
ازروزنامه جام جم
منبع