مسلمی واسلامی درغرفه مهر(کامل)
سوءاستفاده ازشوراهای صنفی درانتخابات ناکام ماند/ برخی تحرکات طبیعی بود
نشست "فعالیتهای صنفی، فرهنگی و سیاسی دانشجویان" همزمان با شانزدهمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها با حضور مدیرکل امور فرهنگی وزارت علوم و مدیرکل امور دانشجویان داخل وزارت علوم و خبرنگاران رسانه های گروهی در غرفه خبرگزاری مهر برگزار شد. به گزارش خبرنگار مهر، محسن اسلامی عصر جمعه با حضور در نشست "بررسی فعالیتهای صنفی و سیاسی دانشجویان" در غرفه خبرگزاری "مهر" که با حضور خبرنگاران رسانه های گروهی در نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها برگزار شد درباره مرز بین فعالیتهای صنفی و سیاسی و وضعیت سر ریز و تاثیر نگاههای سیاسی در شکل گیری فعالیتهای صنفی دانشجویی صحبت کرد.
تشکلها بدون توجه به اساسنامه فضاهایی را به عنوان فضای مجاز برای اظهارنظر پیدا می کند
مدیرکل امور فرهنگی وزارت علوم در اظهارات خود بدون توجه به تشکلی خاص گفت: "متاسفانه عرفی ایجاد شده است که هر تشکل جمعی بدون اینکه به اساسنامه اش توجه کند فضاهایی را به عنوان فضای مجاز برای اظهار نظر پیدا می کند یعنی تشکلی بر اساس یک کارکرد شکل می گیرد اما بعد از مدتی از مسیر منحرف می شود (به تصمیم کل مجموعه یا بر اساس نظر تعدادی از اعضا) و یک کارکرد جدید برای خود تعریف می کند که این با تعریف علمی تشکل در مغایرت است."
وی افزود: "دولت نهم برای اینکه مشکلات مترتب بر انحراف تشکلها از کارکردهای اصلی شان حل شود، اعلام کرد که هر دانشجویی می خواهد کار سیاسی انجام دهد به تشکلهای سیاسی برود. دانشجویان برای فعالیت صنفی به شوراهای صنفی، برای فعالیتهای علمی به انجمنهای علمی و برای فعالیتهای فرهنگی به کانونهای فرهنگی هنری وارد شوند. یعنی وزارت علوم در دولت نهم با مورد توجه قرار دادن تفکیک کارکردی تشکلها از دانشجویان خواستار شد تا بر اساس قواعد و قوانین همراهی کنند که در کل هم این همراهی صورت گرفت البته استثنائاتی نیز بعضا پیش می آید."
در برخی دانشگاهها برخی اعضای شوراهای صنفی فعالیت سیاسی هم می کنند
وی در ادامه خاطرنشان کرد: "ممکن است در بیشتر دانشگاههای کشور وقتی فعالیتی با عنوان صنفی انجام می شود واقعا صنفی باشد اما در چند دانشگاه نیز ممکن است افرادی سیاسی در شورای صنفی فعالیت به اصطلاح صنفی کنند اما دارند کار سیاسی هم می کنند. بنابراین نمی توان گفت که دانشجویان عضو شورای صنفی در همه دانشگاهها فعالیت سیاسی می کنند اما اعتقاد دارم این اشکال در برخی دانشگاهها وجود دارد. این اشکال به شخص نیز برنمی گردد بلکه به عدم رعایت استانداردهای دانشگاهی مربوط می شود."
نشست فعالیتهای سیاسی و صنفی دانشجویان با حضور رسانه ها در غرفه مهر
محسن اسلامی در برابر سئوال خبرنگار یکی از رسانه ها که اظهار می کرد "انجمن اسلامی در برخی دانشگاهها وابسته به طیف غیر قانونی علامه هستند اما مسئولان این دانشگاهها عنوان می کنند که بنا بر مصالحی از تعطیلی آنها خودداری می کنند" نیز پاسخ گفت.
بر اساس مصوبه ای در دولت هشتم طیف علامه تحکیم وحدت وجود خارجی ندارد
مدیرکل امور فرهنگی وزارت علوم گفت: بر اساس مصوبات قانونی سال 83 هیئت نظارت مرکزی بر تشکلهای اسلامی (در دولت هشتم) دیگر چیزی به عنوان طیف علامه دفتر تحکیم وحدت وجود خارجی ندارد. امروز به نام طیف علامه سخن گفته می شود، به نام طیف علامه بیانیه صادر می شود و ... اما برای مجموعه ای که به نام طیف علامه معرفی می شود نمی توان مصداق خارجی فرض کرد.
اکثر انجمنهای اسلامی تاکید دارند که از طیف علامه تبری جسته اند
وی افزود: مصوبه سال 83 هیئت نظارت مرکزی بر تشکلهای اسلامی مبنی بر غیر قانونی بودن طیف علامه دفتر تحکیم وحدت در زمان دولت نهم نیز بررسی شد و بار دیگر بر این مصوبه تاکید و به دانشگاهها ابلاغ شد. مقرر شد دانشگاهها در صورتی که انجمن اسلامی دانشجونشان مدعی پیروی از طیف علامه است اقدام به تعطیلی آن انجمن کنند که اکثر دانشگاهها نیز اعلام کردند که انجمن اسلامی شان از طیف علامه تبری جسته است.
تفکیک مرزها بین تشکلها و فعالیتهای دانشجویی شکل گرفته است
محسن اسلامی اذعان داشت: البته ممکن است انجمن اسلامی در برخی دانشگاهها که هم اکنون به طور رسمی فعالیت می کنند مشابهت هایی با طیف غیر قانونی علامه داشته باشند چون به هر حال انسان هستیم و داریم کار سیاسی می کنیم. به هر حال در چهار سال گذشته با اقداماتی که انجام شده است سعی شده تا نورافکنی در دانشگاهها روشن شود. مسیر سنگلاخ از جاده مشخص است و تفکیک مرزها شکل گرفته و شفاف سازی لازم صورت گرفته است.
تشکلها خود نسبت به ورود دانشجویانی با تعلق خاطر به طیف علامه موضع بگیرند
مدیرکل امور فرهنگی وزارت علوم در جمع خبرنگاران حاضر در غرفه خبرگزاری مهر در پاسخ به اینکه برخورد وزارت علوم با دانشجویانی که به نوعی نسبت به طیف علامه تعلق خاطر دارند اما به دلیل عدم امکان برخورداری از فعالیت در قالب یک تشکیلات رسمی سیاسی در دانشگاه به سمت ورود به شوراهای صنفی و کانونهای فرهنگی هنری می روند، چگونه است نیز گفت: "شوراهای صنفی و کانونهای فرهنگی و هر تشکل دیگری خودشان نسبت به ورود این افراد موضع می گیرند."
محسن اسلامی ادامه داد: "بر طبق بررسی که صورت گرفته است کانونهای فرهنگی، شوراهای صنفی و انجمنهای علمی می گویند که خودشان نمی گذارند فضای کارش و فعالیتهایشان متفاوت با کارکردهایشان شود. به نظرم اگر هم مجموعه ای که به عنوان تحکیم شناخته می شود بخواهد در دانشگاه فعالیت کند باید این قالبها را بپذیرد."
در بازگشایی دانشگاهها مشکل خاصی رخ نداد
مدیرکل امور فرهنگی وزارت علوم درباره برخورد دانشگاهها و وزارت علوم با دانشجویان چند دانشگاه کشور که در تجمعات آغاز سال تحصیلی حضور داشتند، افزود: "در ایام بازگشایی دانشگاهها آنچنان مشکل خاصی را شاهد نبودیم و بازگشایی دانشگاهها امسال در فرآیندی طبیعی و بسیار آرام و حتی متفاوت صورت گرفت."
وی اضافه کرد: "به هر حال تجمعاتی در چند دانشگاه در یک بازه زمانی محدود اتفاق افتاد و سعی دانشگاه و وزارت علوم نیز بر این بود که با دانشجویان صحبت کند و از آنها درخواست شد که طبق قواعد رفتار کنند. حال اینکه حرکت بر طبق قانون از ناحیه این دانشجویان پذیرفته شده یا خیر را خود آنها تنظیم می کنند."
در دوره زمانی پس از انتخابات یک سری تحرکات و تجمعات در دانشگاهها طبیعی بود
مدیر امور فرهنگی وزارت علوم با بیان اینکه "به هر حال در یک دوره زمانی پس از انتخابات (به عنوان مثال 10 روز) ممکن است که یک سری تحرکات و تجمعات طبیعی تلقی شود" گفت: "رعایت ضوابط دانشگاه ضرورتی است که کمک می کند دانشگاه در مسیر هیجانات کاذب یا شرایط بی ثباتی قرار نگیرد و طبیعی بودن بازگشایی دانشگاهها در سال جاری به لحاظ عقلانیت سیاسی است که طی چهار سال گذشته در دانشگاهها شکل گرفته است."
مسلمی نایینی - محسن اسلامی (مدیران وزارت علوم)
در دانشگاه عقلانیت سیاسی رشد کرده است
محسن اسلامی با بیان اینکه "در دانشگاه عقلانیت سیاسی رشد کرده است" خاطرنشان کرد: "در فضای قبل از انتخابات دهم ریاست جمهوری در هیچ کدام از دانشگاههای کشور هیچ اتفاقی که به برخورد بین دانشجویان تعبیر شود در دانشگاهها رخ نداد و همه آمدند و حرفشان را زدند. حتی در وقایع پس از انتخابات فقط سه مورد و در نهایت پنج مورد در دانشگاهها شاهد اتفاقی بودیم."
منعی برای تجمع با مجوز وجود ندارد
مدیرکل امور فرهنگی وزارت علوم خاطرنشان کرد: "تجمعاتی که در دانشگاهها انجام می شود در صورتی که مجوز داشته باشند هیچ منعی از نظر دانشگاه، وزارت علوم یا هیچ نهاد دیگری نخواهند داشت اما اتفاقاتی که در دانشگاه رخ می دهد خارج از این عرف است."
وی با اشاره به تجمع دانشجویی دانشگاه تهران در آغاز سال تحصیلی جدید گفت: "در دانشگاه تهران در زمان بازگشایی دانشگاه در سال تحصیلی جدید کسی مجوزی برای تجمع درخواست نکرد. بلکه فرض افرادی که برنامه ریز این تجمع بودند این بوده که وارد فضای تجمع می شویم و دانشجویان را دعوت می کنیم و مقاصد را پیش می بریم."
اینگونه تلقین شده اگر درخواست مجوز تجمع کنیم مجوزی نمی دهند که اشتباه است
به گزارش مهر، محسن اسلامی در پاسخ به سئوال خبرنگاری که از وی پرسید در زمان دولت نهم چند مجوز تجمع برای معترضان به عملکرد دانشگاهها و وزارت علوم صادر شده است؟ گفت: "برای تجمع در دانشگاه باید درخواست مجوز شود اما این کار صورت نمی گیرد و به طور تلقینی گفته می شود که اگر درخواستی نیز ارائه شود اتفاقی نمی افتد (ترتیب اثر داده نمی شود). در فضای کار سیاسی این گونه است که تلقین می شود که اگر درخواست مجوز برای تجمع نیز بدهیم مجوزی نمی دهند."
مدیرکل امور فرهنگی وزارت علوم گفت: "این در حالیست که قبل از مهر ماه مکررا به دانشگاهها توصیه شد تا در صورتی که تشکلها درخواست برگزاری برنامه ای جهت تبیین مباحث حول انتخابات اخیر داشتند حتما مجوز صادر شود."
به گزارش مهر، مدیرکل امور دانشجویان وزارت نیز در این نشست که در غرفه خبرگزاری مهر در نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها برگزار شد برای اولین بار انگیزه مسئولان دولت هفتم از تشکیل شوراهای صنفی دانشجویان را در معرض نقد گذاشت و سال 83 را آغاز ورود دانشجویان سیاسی به شوراهای صنفی خواند و گفت: "امروز هیچ دانشجویی حق فعالیت سیاسی در شورای صنفی ندارد."
حسن مسلمی نائینی درباره مرز بین فعالیتهای صنفی و سیاسی و وضعیت سر ریز و تاثیر نگاههای سیاسی در شکل گیری فعالیتهای صنفی دانشجویی اظهارات قابل توجهی را بیان کرد.
سابقه شکل گیری شوراهای صنفی دانشجویان
مدیرکل امور دانشجویان وزارت علوم با طرح نظر خود درباره انگیزه راه اندازی شوراهای صنفی در دانشگاهها گفت: "در سال 78 به دلیل اینکه انجمنهای اسلامی دیدند که مطالبات صنفی مطالبات خوب و مناسبی برای سوق دادن به سمت مسائل سیاسی است، مطالبات صنفی را به دست گرفتند. مسئولین نیز متوجه این قضیه شدند و تشکیل شوراهای صنفی را به عنوان راهکاری برای جدا کردن دو حوزه صنفی و سیاسی در عرصه فعالیتهای دانشجویی دیدند."
وی افزود: "تشکیل هر مجموعه ای نیازمند فرهنگ سازی است و پیش زمینه اش باید ایجاد شود اما در دولت هفتم برای اینکه حوزه فعالیتهای صنفی از اختیار انجمنهای سیاسی خارج شود به سرعت تشکلهای صنفی بر اساس آئین نامه ای ایجاد شد. البته اهدافی نظیر تصمیم سازی و مشارکت دانشجویان و کمک به مدیران دانشگاهها که در این آئین نامه قید شده بود بسیار خوب بود."
سال 83 آغاز ورود دانشجویان سیاسی به شوراهای صنفی
مسلمی نائینی اضافه کرد: "شوراهای صنفی تا سال 83 در دانشگاهها راه اندازی شده و فعالیت می کردند اما وقتی در سال 83 مسئله انجمنهای اسلامی مشکل ایجاد کرد و دفتر تحکیم وحدت نیز به دلیل یک سری فعالیتها غیرقانونی شناخته شد به تدریج فتیله انجمنهای اسلامی در دانشگاهها پایین کشیده شد و به علت اینکه فعالیت تعدادی از انجمنها با قوانین و اساسنامه مربوطه سازگار نبود تعدادی از انجمنها تعطیل شد. بنابراین بعضی از اعضای انجمنهای اسلامی که تعطیل شده بودند به شوراهای صنفی رفتند."
اعضای انجمنهای اسلامی چندان در نفوذ به شوراهای صنفی موفق نبودند
مدیرکل دانشجویان داخل وزارت علوم خاطرنشان کرد: "علی رغم اینکه اعضای انجمنهای اسلامی تعطیل شده در سالهای پس از 83 بسیار تلاش کردند تا از شوراهای صنفی به عنوان طعمه سیاسی استفاده کنند اما چندان هم موفق نبودند."
منع شوراهای صنفی از هر گونه فعالیتی که بوی سیاست دهد
وی با اشاره به مصوبه هیئت مرکزی نظارت بر شوراهای صنفی در زمان دولت نهم گفت: "شوراهای صنفی حق هیچ گونه فعالیت سیاسی یا فعالیتی که بوی سیاست دهد را ندارند. ممنوعیت فعالیت سیاسی برای شوراهای صنفی طی بخشنامه ای از سوی هیئت مرکزی نظارت بر شوراهای صنفی به دانشگاهها اعلام شد."
قصد استفاده سیاسی از شوراهای صنفی در ایام انتخابات دهم ریاست جمهوری ناکام ماند
حسن مسلمی نائینی افزود: "با همکاری شوراهای صنفی اجازه فعالیت سیاسی در این شوراها را نخواهیم داد و تقریبا نیز در سه سال گذشته فعالیت سیاسی در قالب این شوراها دیده نشده است هر چند که دبیران شوراهای صنفی در ایام انتخابات اخیر ریاست جمهوری اظهار می کردند که برخی ستادهای انتخاباتی پیشنهاداتی برای استفاده از آنها مطرح کرده بودند اما خیلی هوشمندانه به آنها اجازه استفاده از شورای صنفی داده نشد."
دبیر هیئت مرکزی نظارت بر شوراهای صنفی همچنین با اشاره به درخواست برخی دانشجویان فعال صنفی برای تشکیل اتحادیه شوراهای صنفی اذعان داشت: "درخواست تشکیل اتحادیه شوراهای صنفی نیز سیاسی به نظر نمی رسد. البته شاید چون مهندس هستم فکر می کنم که درخواست تشکیل اتحادیه صنفی، سیاسی نیست"