asemaneahvaz
Registered User
- تاریخ عضویت
- 12 آگوست 2007
- نوشتهها
- 117
- لایکها
- 76
شواهد نشان می دهد که طرح ریزی **** آموزشی کشور از پایه های ابتدایی تا دانشگاهی، امسال به گونه ای انجام شده که طی چند سال اخیر ناخودآگاه فارسی از زبان آموزشی حذف خواهد شد، زبان پشتو گسترش خواهد یافت و سرانجام زبان انگلیسی فراگیر و سراسری خواهد گردید.
به گزارش بخش سیاسی شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpapaer)، خبرهای موثق از وزارت معارف و تحصیلات عالی حاکی از آن است که مقامات وزارتخانه هایی که امر آموزش را عهده دار هستند، در تلاش می باشند تا طی سالهای آینده زبان انگلیسی را جایگزین زبان فارسی نمایند.
آغاز این پروژه از ماه سرطان رقم خورد که جناب کرزی مدعی شد: زبان آموزشی در دانشکده های مهندسی و پزشکی باید انگلیسی باشد. چرا که عامل عدم رشد اقتصادی ما این است که تحصیلات در رشتههای مهم به زبانی می باشد که به دست آوردن کتاب آن آسان نیست. لذا صلاح را بر آن دیدیم که زین پس آموزش در این رشته ها به زبان انگلیسی باشد. او از کشورهای هند و پاکستان به عنوان مثال یاد کرد و گفت که این کشورها به دلیل آموزش به زبان انگلیسی نسبت به افغانستان پیشرفت کردهاند.
آن زمان بسیاری این حرف رییس جمهور را نسنجیده قلمداد کردند: چرا که ترجمه کتابها کار چندان سختی نیست و روشن است که اگر هندیها به جای رسیدند نه به خاطر کتب انگلیسی بوده، بلکه حاصل تلاش آنهاست. از طرفی معتبرترین کتب طب غربیها، از ترجمه کتب دانشمندان اسلامی است که بعضا به زبان فارسی می باشد، حال ما بیاییم بخاطر نبودن کتاب، به جای تهیه ترجمه آن، زبان دانشگاهی خود را تغییر دهیم!!!
هرچند باید گفت: ما مخالف آموزش زبان انگلیسی نیستیم ولی نه به این بها که زبان مادری مردم فدا شود. زیرا می دانیم این شروع یک طرح بزرگ است که غربیها آنرا به گوش مقامات ما زمزمه کردند تا ما نیز مانند هند مثل غربیها سخن بگوییم و پیشینه تاریخی فرهنگی خود را فراموش کنیم.
فراگیر شدن زبان انگلیسی و جایگزین شدن آن به جای زبان فارسی و محلی، حاصل استعمار پیر انگلستان بود. مقامات آن زمان هند هم مانند مقامات امروز افغانستان فکر می کردند که برای پیشرفت باید همرنگ غربیها شد، در صورتی که ایران نمونه بارزی از پیشرفت در علوم مختلف روز است، بدون اینکه زبان تدریسش فرقی کرده باشد.
اما این بار ردی از انگلیسها به صورت علنی دیده نمیشود و گروهی که در این میان بر روند چنین تصمیماتی از سوی برخی مقامات دولتی افغانستان تاثیر دارند، آمریکاییها هستند و کارکرد و برنامهریزی فرهنگی نیروهای آمریکایی در خاک ما امروز بسیار پررنگ تر از برنامههای نظامی و امنیتی آنان است و آن چیزی که امروز هدف اصلی آماج آنان قرار گرفته هویت و باور مردم افغانستان است نه خاک و خشخاش.
اگر دیروز بریتانیا با زور اسلحه و علیرغم میل باطنی مردم هند توانست یکی از مهمترین مولفههای فرهنگی را از تاریخ هند پاک کند، امروز استعمار نو دیگر نمیتواند با همان رویه به خواستههایش برسد. امروز بهانههای دیگری همچون نبود منابع درسی به زبان فارسی در دانشگاهها و مراکز آموزشی به گوش میرسد. بهانهای جدید برای حذف زبان فارسی از میان قشر تحصیلکرده افغانستان که چند سال بعد از سیاستگذاران اصلی کشور به شمار میآیند.
اوج نگرانی زمانی حاصل می شود که بدانید وزیران معارف و تحصیلات عالی عهده دار اجرایی شدن این طرح گردیده اند. شواهد نشان می دهد که طرح ریزی **** آموزشی کشور از پایه های ابتدایی تا دانشگاهی، امسال به گونه ای انجام شده که طی چند سال اخیر ناخودآگاه فارسی از زبان آموزشی حذف خواهد شد، زبان پشتو گسترش خواهد یافت و سرانجام زبان انگلیسی فراگیر و سراسری خواهد گردید.
یعنی افغانستان می شود یک کشور غرب زده. از فرهنگ و پوشش مردم گرفته تا نحوه حکومت داری و سیاستمداری. اکنون هم که به زبان تاخته اند. همه این کارها را غرب انجام می دهد تا اگر فردا رقص زن برابر مردم نامحرم علنی شد، فرهنگ برهنگی اجباری شد، حلال خدا حرام و حرام خدا حلال شد و ... مردم از قبل آمادگی این تغییرات را داشته باشند!
و همه اینها به همت والای مقامات ارگ نشین کابل صورت می گیرد.
نظرات بینندگان:
>>> با سلام،
ایران پیشرفته که در جایگاه 13 دنیا و اول خاور میانه از لحاظ سیستم رتبه بندی سازمان استانداردهای آمریکا آی اس آی قرار گرفته زبان فارسی را دارد،
تمام کتب مورد نیاز دوران کارشناسی یا لیسانس در ایران ترجمه شده است و ده میلیون دانشجو در ایران از آن استفاده می کنند، اما از کارشناسی به بالاتر ما باید زبان انگلیسی را در دانشگاه های ایران بخوانیم، البته در آن مقطع هم بعضی کتب ترجمه ای وجود دارد، این آقا به کشور و زبان فارسی به مولانای بزرگ به دهلوی و به تمام تاریخ افغانستان در حال ظلم است از همی الان در حال آسمیله کردن شما هستند، یعنی در حال آدرس غلط دادن به شما هستند تا گذشته با شکوه تان را فراموش کنید و به شما بگوین شما همان مردم جنگ زده ای هستید که زبانی پسرو داشتید ما آمدیم و شما را به تمدن بردیم و بنا بر سیاستهای خودشان شما را کشوری مصرف گرا بار بیاورند این حقه استعمار پیر است و تسلیم آن نشوید.
دانشجوی کابلی در ایران
>>> اول جسم ها را می کشند سپس هویت و روح بلند مردم افغانستان را، که... این افغان ها می ارزد به میلیاردرهای غربی زنده باد افغانستان زنده باد تاجیکستان و زنده باد زبان فارسی و افتخاراتش
>>> جناب نویسنده هدف از این مقاله غیر از دامن زدن اختلافات زبانی چیزی بیشتر به نظر نه میاید. ما میتوانیم که سیستم درس خود را در سه زبان پشتو، دری و انګلیسی عیار ساخته تا همه افغانها به این سه زبان اشنایی کامل داشته باشند چنانچه در بیسیاری ممالک اورپایی حتی ۴ و ۵ زبان را تا ختم دوره مکتب میاموزند
>>> ضرور است که هر سه زبان، پشتو، دری و انګلیسی را همه افغانها بدانند
مبارز از قندهار
>>> ملت عزيز اين را بايد بدانيد كه هركس درافغانستان اريائي باشد يعني بيش از 200 سال الي 8000 هشت هزارسال ابا و اجداداش در افغانستان زنگي كرده باشد زبان فارسي مربوط انها است نه مربوط كساني كه امده گي هستند دراين اواخر يعني زبان فارسي زبان بيشتر مليت هاي افغانستان است چون ملت اريا متشكل از اقوام بود وزبان فارسي 700 سال زبان بين الملي دنيابوده است وچندين كشور تحت قلمرو فارسيان بوده. كه شواهد درست كمله ( استان ) است درفارسي ستان جاي محل را ميگويد مانند قبرستان بيمارستان كودكستان حال هرقدر كشوري كه با استان اسمش ختم ميشود تحت قلمرو اريا وزبانش فارسي بوده مانند افغانستان - هندستان - پاكستان- تاجكستان- ازبكستان -ارمنستان-گورجستان-تركمنستان- و غيره
>>> اگر زيباست پارسي درست است يا فارسي؟ كدام يك از علوم معاصر است كه بزبان فارسي باشد؟ تا كسيكه غير از فارسي اگر ديگر زبان بلد نيست از ان مستفيد شود. اينكه ميگويند فرهنگ مجموعه دست آوردهاي مادي و معنوي يك ملت را گويند اين تعريف درست است؟ اگر درست است فرهنگ ما چه است؟مواد مخدر فساد جنگ
>>> اريانا
پادشاهان نام دارش است:
يما جمشيد- شاه جهان- كه قبرش بنام تاج محل در هندوستان است و بابرشاه- سلطان محمود غزنوي-سلطان غوث الدين و صدها پادشاه گم نام ديگر
شخصيت هاي فارس: مولانا جلال الدين محمد بلخي- ابومسلم خراساني- ابو علي سينا بلخي-حكيم سنائي- بي دل- و هزاران شاهر نامدار ديگر بيرون مرزي مانندحافظ شيرازي- سعدي و غيره و غيره كه مليون ها كنج و كتاب علمي گوهر بار از اين ها ماننده براي فارسي زبانان خوشبخت
دين توسط ابومسلم خراساني به كشور ما امد
علم دين توسط مولانامحمدبلخي عزيز
علم طب توسط ابوعلي سينا عزيز
علم عرفان وخدا شناسي توسط بي دل
اسم ديگرهايش را از انترنت جستجو كنيد
>>> " که طی چند سال اخیر ناخودآگاه فارسی از زبان آموزشی حذف خواهد شد، زبان پشتو گسترش خواهد یافت و سرانجام زبان انگلیسی فراگیر و سراسری خواهد گردید."من به این نظرتان موافق نیستم. زیرا خیلی افراطی و بدبینانه ست. در تمام دانشگاه های جهان زبان انگلیسی بخش مهم در آموزش مطالب علمی را تشکیل میدهد. اما در هیچ یک از ممالک زبان مادری شان مهؤ و نابود نشده است.خواهش میکنم از کاه کوه نسازید.
نادر
>>> دوستان!
اگر به پا نخیزیم و اگر به قبیله گرایان و دوشمنان علم و فرهنگ ایستادگی ننمایم یقینآ موفق خواهند بودند. باید در برابر توطعه های ایشان هوشیاران مبارزه نمود.
آرزو
>>> افراد کوته بین همیش ظاهر قضیه را می بینند.کاری را که کرزی امروز می کند ترکیه سالها پیش کرد.ببینیم نتیجه چه شد.
کمال آتاترک خیال می کرد اگر حجاب از زنان ترکیه بردارد و لباس مردان را غربی کند و خط ترکیه را لاتینی کند ترکیه پیشرفته میشود.کمال آتاترک آنقدر سواد نداشت که بفهمد پیشرفت مادی با توجه به دانش و صنعت و بتدریج بدست می آید.حالا بعد از گذشت بیش از 80 سال از اقدامات ضداسلامی آتاترک آیا ترکیه کشوری پیشرفته است یا غلام عاجز و ذلیل امریکا و اسرائیل و انگلیس که هر کار آنها بگویند باید انجام بدهد و از خود اختیاری ندارد.البته رنگ و لعاب غربی گرفته ولی شیفتگان ترکیه که تحت تاثیر گپهای معلمان مدارس افغان-ترک استند به چند سوال ساده جواب بدهند:
1- آیا ترکیه صنعتی شده و مثلا کشتی و قطار و زیر دریایی میسازد یا همه اینها را از خارج و بیشتر از آلمان و امریکا می خرد؟
2-آیا ترکیه به فضا دسترسی دارد و موشک و ماهواره میسازد و به فضا پرتاب می کند یا ماهواره "ترک ست" را خارجیها برایش میسازند و پرتاب می کنند؟
3-آیا علوم ترکیه پیشرفت کرده و مثلا با علم دارو سازی داروهای لازم را میسازد یا از خارج وارد می کند؟
4-آیا علم فیزیک ترکیه پیشرفته است و فیزیکدانان برجسته دارد؟ نیروگاههای اتمی و تاسیسات اتمی ترکیه کجاست؟ میدانیم که اینها در ترکیه وجود ندارد.
5-آیا ارتش ترکیه ملی و مقتدر است یا وابسته و غلام امریکا؟
6-آیا ترکیه عضو ناتو است یا نیست؟
7-آیا پایگاه هوایی اینجرلیک در ترکیه در اختیار هواپیماهای جنگی امریکا و ناتو است یا نیست؟
8-بم های اتمی که امریکا در اینجرلیک نگهداری میکند برای انداختن بالای کدام شهرهای مسلمین است؟
9-آیا دکان مشروب فروشی و عشرتکده در ترکیه به اصطلاح اسلامی مجاز است و به وفور موجود است یا نه؟
10-آیا فرهنگ در ترکیه پیشرفت کرده و فلمها و سریالهای پاک و مفید ساخته میشود یا نه؟ البت ما هر روز سریالهای ترکی را می بینیم و میدانیم چه خبر است.
موارد بسیار دیگر را میشود نوشته کرد.آقای کرزی که بعد از 80 سال دوان دوان عقب کمال آتاترک روان است اینها را ببیند و به عاقبت کار فکر کند.او دو انتخاب دارد یا الگوی ترکی و ظاهرسازی غربی یا الگوی همسایه واقعا مسلمان ترکیه که هم کشتی اقیانوس پیمای 200 متری میسازد و هم سالی 4 فروند زیر دریایی و هم انواع موشک و هواپیما و هم ماهواره و شادی (میمون) به فضا پرتاب می کند و هم تاسیسات اتمی پیشرفته دارد (که خبرگزاری های شیاد غربی آنها را به بم اتمی ربط میدهند ) و هم فلمها و سریالهای اسلامی میسازد و هزار کار دیگر.انتخاب با کرزی است .از قدیم گفته اند : صلاح مملکت خویش خسروان دانند.مبادا که نسل آینده رئیس جمهور را بد بگویند همانطور که نسل جوان و مسلمان امروز ترکیه خیانت کمال آتاترک را بر او نمی بخشند.
مهاجر
>>> این گپ های که مقامات میزند هیچ امکان پذیر نیست و هیچ وقت ما نمیمانیم که همه انجام شود اگر در حققت همین طور باشد
>>> ... به کرزی و تیمش،... خدا بر کسانی که میخواهند افغانستان را پارچه پارچه بسازند
>>> برادر که منافقت بین اقوام را رشته خود گرفتی. گپهای تان به حقیقت هیچ سر نمیزند. اکثریت مکتب ها افغانستان بزبان فارسی است و منحیث افغان تاجک چشم کوری نکرده حالا زبان پشتو به کمک ضرورت دارد تا گم نشود.
>>> ای کرزی ای نابغه پشتون هم خط ما و هم زبان ما را انگلیسی فرما! چرا از دانشگاه؟ از صنف اول مکتب شروع کن تا ما زودتر پیشرفته شویم! فقط اینقدر مانده!
Khaloo!
>>> شده مثل صد سال قبل ایران که فک می کردن اگه لباس غربی شه ما به پیشرفت می رسیم. اما پیشرفت نه با تغییر لباس انجام می شه و نه با تغییر زبان و الفبا و یا دین. پیشرفت با خود باوری و همت بدست میاد.از گذشته ایران درس نگرفتن؟ تاریخ همیشه در حال تکرار شدنه اما عقلا از اون درس می گیرن و انسان های... خطا ها رو دوباره تکرار می کنن. در حال حاضر پیشرفت علمی ایران توی منطقه اوله و از ترکیه هم بالاتر.اما زبان رو تغییر ندادن. توی دنیا هم رتبه علمی ایران چیزی تا تک رقمی شدن فاصله نداره. و رتبه 12 یا 13 رو توی جهان داره یا یه همچین چیزی. آب رفته به جوی بر نمی گرده. نذارین این کار رو بکنن که اگه خشت اول کج گذاشته شه دیوار تا آخرش کج می ره و بعد افسوس می خورین که چرا. اینها رو به عنوان یه دوست گفتم...
موفق باشید.
آتوسا - ایران
>>> از این مردم بعید نیست هر کار از دست شان میاید. وطن فروشی و فرهنگ فروشی خو شاخ و دم ندارد. از بیسوادها وطن فروشی و فرهنگ فروش بشنوید
رامین
>>> هموطنان عزیز! همه پدیده ها در جهان در حالت نسبی قرار دارد یعنی هیچ چیزی نیست که کاملا خوب یا کاملا بد باشد. ندانستن لسان انگلیسی که در عصر حاضر لسان جهانی است برای ما زمانی رنج دهنده است که منحیث یک داکتر یا انجنیر یا کارمند دولت در سیمینارهای بین المللی در کشورهای بیرونی یا سفرهای رسمی یا غیر رسمی میرویم میبینیم که هر کسی که از هر کشور غیر انگلیسی زبان در انجا اشتراک کرده چگونه با یک زبان مشترک با هم بخوبی سخن میزند و حل مطلب میکند اما افغان ما کسانیکه زبان انگلیسی را نمیدانیم با آنکه در مسلک خود ورزیده هم استیم از موضوعات مطرح شده چیزی برداشت نمیکنیم و ضرورت به ترجمان پیدا میکنیم و با آنکه منابع زیادی در سفرهای خارجی کارمندان بلند رتبه بخصوص مشاورین وزارت خانه ها بمصرف میرسد اما دستآورد بسیار ناچیز داشته است. ما شاهد استیم که یکتعداد اشخاص افغان که از کشورهای بیرو نی آمده و بدون کدام دانش و تخصص در پستهای بلند مشاوریت کار میکنند با معاشات بسیار بلند اما صرف انگلیسی میدانند و بس درحالیکه در داخل کشور افراد با دانش و متخصص استند که به مراتب ازین مشاورین مستعدتر اند اما چون لسان انگلیسی را بدرستی و روان نمیدانند استخدام نمیشوند پس دانستن این زبان و آموختن آن در جریان تحصیل هیچ زیانی به فرهنگ و زبان ملی و پر افتخار دری ما نمیرساند بلکه مشکلات زیاد ما را خل میکند و ما را موقع میدهد تا مسایل علمی را از آن زبان به زبانهای ملی خویش ترجمه ور به دسترس مردم خود قرار دهیم
>>> نابودی زبان فارسی را در خواب ببینند. زبانی که به قدمت افتخارات این کشور است به این سادگی ها از بین نخواهد رفت.
>>> در یک جامعه دموکراتیک مردم با زبانها و لهجه ها و کلتور متفاوت زندگی میکنند. ما نمیتوانیم مردم را وادار بسازیم که به کدام زبان و لهجه حرف بزنند و دارای کدام دین و کلتور باشند. نظر به قانون یک فرد تا زمانی آزاد است که آزادی دیگران را سلب ننماید. پیشرفت و نمدن در اثر آزادی و رنسانس بمیان آمده است، نه توسط جبر و وادار ساختن مردم.
>>> زبان فارسی دارای قدامت تاریخ و پیشینه است در اکثر نقاط جهان مورد استعمال داشت امروز هم در 128 کشور جهان تدریس میشود زمانی سرود ملی پاکستان هم فارسی بود در کشور پهناور هند هم مروج و رسمی بود آثار علمی و تاریخی زیاد دارد. در وطن ماه هم وسیعا اکثریت مطلق به این زبان تحریر و تکلم میشود. در شهر های افغانستان برعلاوه تاجک ها, ازبک ها, هزاره ها, ترکمن ها, پشهئی ها, بلوچها و حتا پشتون های شهر نشین هم به فارسی صحبت میکنند در دوایر رسمی, محاکم عدلی و نهاد های قضایی, مکاتب و دانشگاها یا پوهنتون ها, مطبوعات, جراید و روزنامه ها و مجلات, در تجارت و داد و ستد زبان مروج و مسلط است در زمان نادر خان هم پشتو اجباری شد ولی ناکام ماند محمد گل مهمند هم ناکام شد. حنیف اتمر هم ناکام شد فاروق وردک همچنان. مردم نمیخواهد تحمیل به زور ناممکن است
عبید.
>>> آقای مهاجر!
کشور ترکیه امروز یکی از ممالک پیشرفته و دارای اقتصاد وسیع و پایه های مستحکم اجتماعی و صنعتی میباشد که همه اش را مرحون تلاش های دست و پاگیر کمال آتا ترک دانست...ما ضرورت داریم تا بدون هر نوع حرف های احساساتی، شعار گونه و میان تهی راه که مبتنی بر پایه های عقل و منطق استوار باشد اختیار نمایئم.
احمد
>>> از وریر مانند به اصطلاح دکتر (یعنی با اسناد جعلی) فاروق خان وردک دیگه انتظاری نمیرفت چون او تحصیل کرده نیست که علم بداند و دانش داشته باشد. از ادمهای مانند وی همین انتظارات را باید داشت که برای قوم و زبان و مذهب خود کار میکنند. هر قدر امکاناتی که بدست بیاورند به نفع زبان و قوم و قبیله و مذهب خود استفاده میکنند نه به جهت یکپارچه سازی ملیت ها که ضرورت مبرم و نیاز مهم امروز و فردا و هر وقت دیگر است. ولی من وعده میدهم که این تلاشها فقط یک قوم و یک زبان را بدنام تر میسازد تا پشتونیزه کردن!!!
عارف کابل
>>> مشكل بنده اين است كه بدون تعصب بگويم آموختن ليسانى انگليسى ساده تر از زبانى پشتو است و چيز فهم هاى برادرانى پشتون هيچ اين زبان را رشدى فرهنگى ندادند مثلا وزير تجارت در پشتو ميگويند د سوداگرى وزير. و يا به يكى از وزراء پشتون هاى پاكستان ميگويند وزير پطرول اين كلمات در عصرى امروز خيلى كهنه است بر عكس فارسى زبانان مطابق عصرى نوين فرهنگ و زبانى خود را إصلاح و آنچه كه گذشته آرشيف ميكنند تنها مردى كه...در پيشرفت پشتون ها انجام داده كرزى و خانواده كرزى است كه حتى پشتون را نگذاشت يك روز از غم سر بلند كنند و به زندگى عادى شوند طالبان كه هويت پشتون را به باد دادند.
ممتاز از كابل
شبکه اطلاع رسانی افغانستان -->
به گزارش بخش سیاسی شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpapaer)، خبرهای موثق از وزارت معارف و تحصیلات عالی حاکی از آن است که مقامات وزارتخانه هایی که امر آموزش را عهده دار هستند، در تلاش می باشند تا طی سالهای آینده زبان انگلیسی را جایگزین زبان فارسی نمایند.
آغاز این پروژه از ماه سرطان رقم خورد که جناب کرزی مدعی شد: زبان آموزشی در دانشکده های مهندسی و پزشکی باید انگلیسی باشد. چرا که عامل عدم رشد اقتصادی ما این است که تحصیلات در رشتههای مهم به زبانی می باشد که به دست آوردن کتاب آن آسان نیست. لذا صلاح را بر آن دیدیم که زین پس آموزش در این رشته ها به زبان انگلیسی باشد. او از کشورهای هند و پاکستان به عنوان مثال یاد کرد و گفت که این کشورها به دلیل آموزش به زبان انگلیسی نسبت به افغانستان پیشرفت کردهاند.
آن زمان بسیاری این حرف رییس جمهور را نسنجیده قلمداد کردند: چرا که ترجمه کتابها کار چندان سختی نیست و روشن است که اگر هندیها به جای رسیدند نه به خاطر کتب انگلیسی بوده، بلکه حاصل تلاش آنهاست. از طرفی معتبرترین کتب طب غربیها، از ترجمه کتب دانشمندان اسلامی است که بعضا به زبان فارسی می باشد، حال ما بیاییم بخاطر نبودن کتاب، به جای تهیه ترجمه آن، زبان دانشگاهی خود را تغییر دهیم!!!
هرچند باید گفت: ما مخالف آموزش زبان انگلیسی نیستیم ولی نه به این بها که زبان مادری مردم فدا شود. زیرا می دانیم این شروع یک طرح بزرگ است که غربیها آنرا به گوش مقامات ما زمزمه کردند تا ما نیز مانند هند مثل غربیها سخن بگوییم و پیشینه تاریخی فرهنگی خود را فراموش کنیم.
فراگیر شدن زبان انگلیسی و جایگزین شدن آن به جای زبان فارسی و محلی، حاصل استعمار پیر انگلستان بود. مقامات آن زمان هند هم مانند مقامات امروز افغانستان فکر می کردند که برای پیشرفت باید همرنگ غربیها شد، در صورتی که ایران نمونه بارزی از پیشرفت در علوم مختلف روز است، بدون اینکه زبان تدریسش فرقی کرده باشد.
اما این بار ردی از انگلیسها به صورت علنی دیده نمیشود و گروهی که در این میان بر روند چنین تصمیماتی از سوی برخی مقامات دولتی افغانستان تاثیر دارند، آمریکاییها هستند و کارکرد و برنامهریزی فرهنگی نیروهای آمریکایی در خاک ما امروز بسیار پررنگ تر از برنامههای نظامی و امنیتی آنان است و آن چیزی که امروز هدف اصلی آماج آنان قرار گرفته هویت و باور مردم افغانستان است نه خاک و خشخاش.
اگر دیروز بریتانیا با زور اسلحه و علیرغم میل باطنی مردم هند توانست یکی از مهمترین مولفههای فرهنگی را از تاریخ هند پاک کند، امروز استعمار نو دیگر نمیتواند با همان رویه به خواستههایش برسد. امروز بهانههای دیگری همچون نبود منابع درسی به زبان فارسی در دانشگاهها و مراکز آموزشی به گوش میرسد. بهانهای جدید برای حذف زبان فارسی از میان قشر تحصیلکرده افغانستان که چند سال بعد از سیاستگذاران اصلی کشور به شمار میآیند.
اوج نگرانی زمانی حاصل می شود که بدانید وزیران معارف و تحصیلات عالی عهده دار اجرایی شدن این طرح گردیده اند. شواهد نشان می دهد که طرح ریزی **** آموزشی کشور از پایه های ابتدایی تا دانشگاهی، امسال به گونه ای انجام شده که طی چند سال اخیر ناخودآگاه فارسی از زبان آموزشی حذف خواهد شد، زبان پشتو گسترش خواهد یافت و سرانجام زبان انگلیسی فراگیر و سراسری خواهد گردید.
یعنی افغانستان می شود یک کشور غرب زده. از فرهنگ و پوشش مردم گرفته تا نحوه حکومت داری و سیاستمداری. اکنون هم که به زبان تاخته اند. همه این کارها را غرب انجام می دهد تا اگر فردا رقص زن برابر مردم نامحرم علنی شد، فرهنگ برهنگی اجباری شد، حلال خدا حرام و حرام خدا حلال شد و ... مردم از قبل آمادگی این تغییرات را داشته باشند!
و همه اینها به همت والای مقامات ارگ نشین کابل صورت می گیرد.
نظرات بینندگان:
>>> با سلام،
ایران پیشرفته که در جایگاه 13 دنیا و اول خاور میانه از لحاظ سیستم رتبه بندی سازمان استانداردهای آمریکا آی اس آی قرار گرفته زبان فارسی را دارد،
تمام کتب مورد نیاز دوران کارشناسی یا لیسانس در ایران ترجمه شده است و ده میلیون دانشجو در ایران از آن استفاده می کنند، اما از کارشناسی به بالاتر ما باید زبان انگلیسی را در دانشگاه های ایران بخوانیم، البته در آن مقطع هم بعضی کتب ترجمه ای وجود دارد، این آقا به کشور و زبان فارسی به مولانای بزرگ به دهلوی و به تمام تاریخ افغانستان در حال ظلم است از همی الان در حال آسمیله کردن شما هستند، یعنی در حال آدرس غلط دادن به شما هستند تا گذشته با شکوه تان را فراموش کنید و به شما بگوین شما همان مردم جنگ زده ای هستید که زبانی پسرو داشتید ما آمدیم و شما را به تمدن بردیم و بنا بر سیاستهای خودشان شما را کشوری مصرف گرا بار بیاورند این حقه استعمار پیر است و تسلیم آن نشوید.
دانشجوی کابلی در ایران
>>> اول جسم ها را می کشند سپس هویت و روح بلند مردم افغانستان را، که... این افغان ها می ارزد به میلیاردرهای غربی زنده باد افغانستان زنده باد تاجیکستان و زنده باد زبان فارسی و افتخاراتش
>>> جناب نویسنده هدف از این مقاله غیر از دامن زدن اختلافات زبانی چیزی بیشتر به نظر نه میاید. ما میتوانیم که سیستم درس خود را در سه زبان پشتو، دری و انګلیسی عیار ساخته تا همه افغانها به این سه زبان اشنایی کامل داشته باشند چنانچه در بیسیاری ممالک اورپایی حتی ۴ و ۵ زبان را تا ختم دوره مکتب میاموزند
>>> ضرور است که هر سه زبان، پشتو، دری و انګلیسی را همه افغانها بدانند
مبارز از قندهار
>>> ملت عزيز اين را بايد بدانيد كه هركس درافغانستان اريائي باشد يعني بيش از 200 سال الي 8000 هشت هزارسال ابا و اجداداش در افغانستان زنگي كرده باشد زبان فارسي مربوط انها است نه مربوط كساني كه امده گي هستند دراين اواخر يعني زبان فارسي زبان بيشتر مليت هاي افغانستان است چون ملت اريا متشكل از اقوام بود وزبان فارسي 700 سال زبان بين الملي دنيابوده است وچندين كشور تحت قلمرو فارسيان بوده. كه شواهد درست كمله ( استان ) است درفارسي ستان جاي محل را ميگويد مانند قبرستان بيمارستان كودكستان حال هرقدر كشوري كه با استان اسمش ختم ميشود تحت قلمرو اريا وزبانش فارسي بوده مانند افغانستان - هندستان - پاكستان- تاجكستان- ازبكستان -ارمنستان-گورجستان-تركمنستان- و غيره
>>> اگر زيباست پارسي درست است يا فارسي؟ كدام يك از علوم معاصر است كه بزبان فارسي باشد؟ تا كسيكه غير از فارسي اگر ديگر زبان بلد نيست از ان مستفيد شود. اينكه ميگويند فرهنگ مجموعه دست آوردهاي مادي و معنوي يك ملت را گويند اين تعريف درست است؟ اگر درست است فرهنگ ما چه است؟مواد مخدر فساد جنگ
>>> اريانا
پادشاهان نام دارش است:
يما جمشيد- شاه جهان- كه قبرش بنام تاج محل در هندوستان است و بابرشاه- سلطان محمود غزنوي-سلطان غوث الدين و صدها پادشاه گم نام ديگر
شخصيت هاي فارس: مولانا جلال الدين محمد بلخي- ابومسلم خراساني- ابو علي سينا بلخي-حكيم سنائي- بي دل- و هزاران شاهر نامدار ديگر بيرون مرزي مانندحافظ شيرازي- سعدي و غيره و غيره كه مليون ها كنج و كتاب علمي گوهر بار از اين ها ماننده براي فارسي زبانان خوشبخت
دين توسط ابومسلم خراساني به كشور ما امد
علم دين توسط مولانامحمدبلخي عزيز
علم طب توسط ابوعلي سينا عزيز
علم عرفان وخدا شناسي توسط بي دل
اسم ديگرهايش را از انترنت جستجو كنيد
>>> " که طی چند سال اخیر ناخودآگاه فارسی از زبان آموزشی حذف خواهد شد، زبان پشتو گسترش خواهد یافت و سرانجام زبان انگلیسی فراگیر و سراسری خواهد گردید."من به این نظرتان موافق نیستم. زیرا خیلی افراطی و بدبینانه ست. در تمام دانشگاه های جهان زبان انگلیسی بخش مهم در آموزش مطالب علمی را تشکیل میدهد. اما در هیچ یک از ممالک زبان مادری شان مهؤ و نابود نشده است.خواهش میکنم از کاه کوه نسازید.
نادر
>>> دوستان!
اگر به پا نخیزیم و اگر به قبیله گرایان و دوشمنان علم و فرهنگ ایستادگی ننمایم یقینآ موفق خواهند بودند. باید در برابر توطعه های ایشان هوشیاران مبارزه نمود.
آرزو
>>> افراد کوته بین همیش ظاهر قضیه را می بینند.کاری را که کرزی امروز می کند ترکیه سالها پیش کرد.ببینیم نتیجه چه شد.
کمال آتاترک خیال می کرد اگر حجاب از زنان ترکیه بردارد و لباس مردان را غربی کند و خط ترکیه را لاتینی کند ترکیه پیشرفته میشود.کمال آتاترک آنقدر سواد نداشت که بفهمد پیشرفت مادی با توجه به دانش و صنعت و بتدریج بدست می آید.حالا بعد از گذشت بیش از 80 سال از اقدامات ضداسلامی آتاترک آیا ترکیه کشوری پیشرفته است یا غلام عاجز و ذلیل امریکا و اسرائیل و انگلیس که هر کار آنها بگویند باید انجام بدهد و از خود اختیاری ندارد.البته رنگ و لعاب غربی گرفته ولی شیفتگان ترکیه که تحت تاثیر گپهای معلمان مدارس افغان-ترک استند به چند سوال ساده جواب بدهند:
1- آیا ترکیه صنعتی شده و مثلا کشتی و قطار و زیر دریایی میسازد یا همه اینها را از خارج و بیشتر از آلمان و امریکا می خرد؟
2-آیا ترکیه به فضا دسترسی دارد و موشک و ماهواره میسازد و به فضا پرتاب می کند یا ماهواره "ترک ست" را خارجیها برایش میسازند و پرتاب می کنند؟
3-آیا علوم ترکیه پیشرفت کرده و مثلا با علم دارو سازی داروهای لازم را میسازد یا از خارج وارد می کند؟
4-آیا علم فیزیک ترکیه پیشرفته است و فیزیکدانان برجسته دارد؟ نیروگاههای اتمی و تاسیسات اتمی ترکیه کجاست؟ میدانیم که اینها در ترکیه وجود ندارد.
5-آیا ارتش ترکیه ملی و مقتدر است یا وابسته و غلام امریکا؟
6-آیا ترکیه عضو ناتو است یا نیست؟
7-آیا پایگاه هوایی اینجرلیک در ترکیه در اختیار هواپیماهای جنگی امریکا و ناتو است یا نیست؟
8-بم های اتمی که امریکا در اینجرلیک نگهداری میکند برای انداختن بالای کدام شهرهای مسلمین است؟
9-آیا دکان مشروب فروشی و عشرتکده در ترکیه به اصطلاح اسلامی مجاز است و به وفور موجود است یا نه؟
10-آیا فرهنگ در ترکیه پیشرفت کرده و فلمها و سریالهای پاک و مفید ساخته میشود یا نه؟ البت ما هر روز سریالهای ترکی را می بینیم و میدانیم چه خبر است.
موارد بسیار دیگر را میشود نوشته کرد.آقای کرزی که بعد از 80 سال دوان دوان عقب کمال آتاترک روان است اینها را ببیند و به عاقبت کار فکر کند.او دو انتخاب دارد یا الگوی ترکی و ظاهرسازی غربی یا الگوی همسایه واقعا مسلمان ترکیه که هم کشتی اقیانوس پیمای 200 متری میسازد و هم سالی 4 فروند زیر دریایی و هم انواع موشک و هواپیما و هم ماهواره و شادی (میمون) به فضا پرتاب می کند و هم تاسیسات اتمی پیشرفته دارد (که خبرگزاری های شیاد غربی آنها را به بم اتمی ربط میدهند ) و هم فلمها و سریالهای اسلامی میسازد و هزار کار دیگر.انتخاب با کرزی است .از قدیم گفته اند : صلاح مملکت خویش خسروان دانند.مبادا که نسل آینده رئیس جمهور را بد بگویند همانطور که نسل جوان و مسلمان امروز ترکیه خیانت کمال آتاترک را بر او نمی بخشند.
مهاجر
>>> این گپ های که مقامات میزند هیچ امکان پذیر نیست و هیچ وقت ما نمیمانیم که همه انجام شود اگر در حققت همین طور باشد
>>> ... به کرزی و تیمش،... خدا بر کسانی که میخواهند افغانستان را پارچه پارچه بسازند
>>> برادر که منافقت بین اقوام را رشته خود گرفتی. گپهای تان به حقیقت هیچ سر نمیزند. اکثریت مکتب ها افغانستان بزبان فارسی است و منحیث افغان تاجک چشم کوری نکرده حالا زبان پشتو به کمک ضرورت دارد تا گم نشود.
>>> ای کرزی ای نابغه پشتون هم خط ما و هم زبان ما را انگلیسی فرما! چرا از دانشگاه؟ از صنف اول مکتب شروع کن تا ما زودتر پیشرفته شویم! فقط اینقدر مانده!
Khaloo!
>>> شده مثل صد سال قبل ایران که فک می کردن اگه لباس غربی شه ما به پیشرفت می رسیم. اما پیشرفت نه با تغییر لباس انجام می شه و نه با تغییر زبان و الفبا و یا دین. پیشرفت با خود باوری و همت بدست میاد.از گذشته ایران درس نگرفتن؟ تاریخ همیشه در حال تکرار شدنه اما عقلا از اون درس می گیرن و انسان های... خطا ها رو دوباره تکرار می کنن. در حال حاضر پیشرفت علمی ایران توی منطقه اوله و از ترکیه هم بالاتر.اما زبان رو تغییر ندادن. توی دنیا هم رتبه علمی ایران چیزی تا تک رقمی شدن فاصله نداره. و رتبه 12 یا 13 رو توی جهان داره یا یه همچین چیزی. آب رفته به جوی بر نمی گرده. نذارین این کار رو بکنن که اگه خشت اول کج گذاشته شه دیوار تا آخرش کج می ره و بعد افسوس می خورین که چرا. اینها رو به عنوان یه دوست گفتم...
موفق باشید.
آتوسا - ایران
>>> از این مردم بعید نیست هر کار از دست شان میاید. وطن فروشی و فرهنگ فروشی خو شاخ و دم ندارد. از بیسوادها وطن فروشی و فرهنگ فروش بشنوید
رامین
>>> هموطنان عزیز! همه پدیده ها در جهان در حالت نسبی قرار دارد یعنی هیچ چیزی نیست که کاملا خوب یا کاملا بد باشد. ندانستن لسان انگلیسی که در عصر حاضر لسان جهانی است برای ما زمانی رنج دهنده است که منحیث یک داکتر یا انجنیر یا کارمند دولت در سیمینارهای بین المللی در کشورهای بیرونی یا سفرهای رسمی یا غیر رسمی میرویم میبینیم که هر کسی که از هر کشور غیر انگلیسی زبان در انجا اشتراک کرده چگونه با یک زبان مشترک با هم بخوبی سخن میزند و حل مطلب میکند اما افغان ما کسانیکه زبان انگلیسی را نمیدانیم با آنکه در مسلک خود ورزیده هم استیم از موضوعات مطرح شده چیزی برداشت نمیکنیم و ضرورت به ترجمان پیدا میکنیم و با آنکه منابع زیادی در سفرهای خارجی کارمندان بلند رتبه بخصوص مشاورین وزارت خانه ها بمصرف میرسد اما دستآورد بسیار ناچیز داشته است. ما شاهد استیم که یکتعداد اشخاص افغان که از کشورهای بیرو نی آمده و بدون کدام دانش و تخصص در پستهای بلند مشاوریت کار میکنند با معاشات بسیار بلند اما صرف انگلیسی میدانند و بس درحالیکه در داخل کشور افراد با دانش و متخصص استند که به مراتب ازین مشاورین مستعدتر اند اما چون لسان انگلیسی را بدرستی و روان نمیدانند استخدام نمیشوند پس دانستن این زبان و آموختن آن در جریان تحصیل هیچ زیانی به فرهنگ و زبان ملی و پر افتخار دری ما نمیرساند بلکه مشکلات زیاد ما را خل میکند و ما را موقع میدهد تا مسایل علمی را از آن زبان به زبانهای ملی خویش ترجمه ور به دسترس مردم خود قرار دهیم
>>> نابودی زبان فارسی را در خواب ببینند. زبانی که به قدمت افتخارات این کشور است به این سادگی ها از بین نخواهد رفت.
>>> در یک جامعه دموکراتیک مردم با زبانها و لهجه ها و کلتور متفاوت زندگی میکنند. ما نمیتوانیم مردم را وادار بسازیم که به کدام زبان و لهجه حرف بزنند و دارای کدام دین و کلتور باشند. نظر به قانون یک فرد تا زمانی آزاد است که آزادی دیگران را سلب ننماید. پیشرفت و نمدن در اثر آزادی و رنسانس بمیان آمده است، نه توسط جبر و وادار ساختن مردم.
>>> زبان فارسی دارای قدامت تاریخ و پیشینه است در اکثر نقاط جهان مورد استعمال داشت امروز هم در 128 کشور جهان تدریس میشود زمانی سرود ملی پاکستان هم فارسی بود در کشور پهناور هند هم مروج و رسمی بود آثار علمی و تاریخی زیاد دارد. در وطن ماه هم وسیعا اکثریت مطلق به این زبان تحریر و تکلم میشود. در شهر های افغانستان برعلاوه تاجک ها, ازبک ها, هزاره ها, ترکمن ها, پشهئی ها, بلوچها و حتا پشتون های شهر نشین هم به فارسی صحبت میکنند در دوایر رسمی, محاکم عدلی و نهاد های قضایی, مکاتب و دانشگاها یا پوهنتون ها, مطبوعات, جراید و روزنامه ها و مجلات, در تجارت و داد و ستد زبان مروج و مسلط است در زمان نادر خان هم پشتو اجباری شد ولی ناکام ماند محمد گل مهمند هم ناکام شد. حنیف اتمر هم ناکام شد فاروق وردک همچنان. مردم نمیخواهد تحمیل به زور ناممکن است
عبید.
>>> آقای مهاجر!
کشور ترکیه امروز یکی از ممالک پیشرفته و دارای اقتصاد وسیع و پایه های مستحکم اجتماعی و صنعتی میباشد که همه اش را مرحون تلاش های دست و پاگیر کمال آتا ترک دانست...ما ضرورت داریم تا بدون هر نوع حرف های احساساتی، شعار گونه و میان تهی راه که مبتنی بر پایه های عقل و منطق استوار باشد اختیار نمایئم.
احمد
>>> از وریر مانند به اصطلاح دکتر (یعنی با اسناد جعلی) فاروق خان وردک دیگه انتظاری نمیرفت چون او تحصیل کرده نیست که علم بداند و دانش داشته باشد. از ادمهای مانند وی همین انتظارات را باید داشت که برای قوم و زبان و مذهب خود کار میکنند. هر قدر امکاناتی که بدست بیاورند به نفع زبان و قوم و قبیله و مذهب خود استفاده میکنند نه به جهت یکپارچه سازی ملیت ها که ضرورت مبرم و نیاز مهم امروز و فردا و هر وقت دیگر است. ولی من وعده میدهم که این تلاشها فقط یک قوم و یک زبان را بدنام تر میسازد تا پشتونیزه کردن!!!
عارف کابل
>>> مشكل بنده اين است كه بدون تعصب بگويم آموختن ليسانى انگليسى ساده تر از زبانى پشتو است و چيز فهم هاى برادرانى پشتون هيچ اين زبان را رشدى فرهنگى ندادند مثلا وزير تجارت در پشتو ميگويند د سوداگرى وزير. و يا به يكى از وزراء پشتون هاى پاكستان ميگويند وزير پطرول اين كلمات در عصرى امروز خيلى كهنه است بر عكس فارسى زبانان مطابق عصرى نوين فرهنگ و زبانى خود را إصلاح و آنچه كه گذشته آرشيف ميكنند تنها مردى كه...در پيشرفت پشتون ها انجام داده كرزى و خانواده كرزى است كه حتى پشتون را نگذاشت يك روز از غم سر بلند كنند و به زندگى عادى شوند طالبان كه هويت پشتون را به باد دادند.
ممتاز از كابل
شبکه اطلاع رسانی افغانستان -->